Popularita kávy stále rastie, na kvalitné espresso už ale nemusíte chodiť iba do kaviarne a utrácať zaň veľké peniaze. Svoj obľúbený nápoj si môžete pripraviť v pohodlí domova pomocou rôznych druhov kávovarov. Najlepšia káva je tá čerstvo namletá a pripravená, a práve o to sa rýchlo a jednoducho postará automatický kávovar. Taká príprava nezaberie veľké množstvo času a nevzniká pri nej žiadny neporiadok, ako je to v prípade pákových kávovarov.
V našom článku sa môžete pozrieť na porovnanie jednotlivých typov kávovarov a dozviete sa, na čo sa zamerať pri výbere automatických modelov. Rozobrali sme parametre, funkcie aj dizajn kávovaru, a vám už tak zostáva len zvážiť, ktoré kritériá sú pre vás podstatné a ktoré menej. V neposlednom rade môžete premyslieť aj cenu kávovaru, alebo lepšie povedané, koľko ste do neho ochotní investovať a aký výsledok za svoje peniaze môžete očakávať.
Zamerali sme sa tiež na výber najlepšej kávy a spísali sme pre vás článok Ako vybrať kávu, ktorý vám poradí.
Ako vybrať automatický kávovar stručne:
- Stanovte si rozpočet – cena automatického kávovaru môže ísť do stoviek eur, je teda dobré ju rovno obmedziť podľa vašich možností.
- Skontrolujte dôležité parametre – či kávovar dosiahne potrebný tlak alebo či je možné manipulovať s hrubosťou mletia kávy. Pokiaľ máte možnosť nechať si kávovar predviesť a kávu ochutnať, neváhajte.
- Vyberte si objem – podľa toho, či hľadáte kávovar pre jedného, alebo napríklad na frekventované použitie do kancelárie.
- Zvoľte spôsob šľahania mlieka – rozhodnite sa, či vám stačí parná tryska, dávate prednosť automatickému šľahaniu, alebo vyžadujete oboje.
- Pozrite sa na ďalšie možnosti nastavenia – napríklad paletu ponúkaných nápojov alebo napríklad možnosť nastavenia tvrdosti alebo teploty vody.
- Zvážte ďalšie funkcie – pozrite sa na veľkosť displeja, rôzne programy a pod.
- Mrknite na užívateľské recenzie – pretože nie všetko ide zistiť z papierových parametrov, skúste vypátrať, či sú ostatní užívatelia s kávovarom spokojní, či sa stroj dobre čistí a či má mliečna pena dobrú konzistenciu.
Základné typy kávovarov
V prvom rade si treba ujasniť, aké kávovary sa vôbec na trhu vyskytujú a čo od nich môžeme čakať. Kávovary delíme na tri základné typy – pákový , automatický a kapsulový . Okrem nich sa môžete ešte stretnúť s alternatívnymi prípravami kávy, napríklad s prekvapkávačom alebo moka kanvičkou.
Pákové kávovary
Tento typ kávovarov je vlastne menším variantom prístrojov, ktoré nájdete v kaviarňach. Kvalitné pákové kávovary sú preto schopné pripraviť skvelú kávu najviac podobnú tej od profesionálneho baristu. Sú tak ideálnou voľbou pre milovníkov kávy, ktorí si zároveň užívajú aj rituál jej prípravy a radi sa naučia pracovať s parnou tryskou, aby potom mohli vyšľahaným mliekom kresliť do kávy obrázky. Ak patríte do tejto skupiny, pozrite sa na naše porovnanie pákových kávovarov.
Je však nutné priznať, že príprava kávy v pákovom kávovare zaberie čas a je najskôr potrebné sa ju poriadne naučiť, než dosiahnete profesionálnu kvalitu. Pákový kávovar väčšinou nemá zásobník na kávu ani mlynček, takže kávu musíte najskôr namlieť a potom natlačiť do sitka. Zároveň je u väčšiny prístrojov nutné strážiť aj dávkovanie vody. Existuje funkcia automatického dávkovania vody, vďaka ktorej pri kávovare nemusíte stáť a strážiť samotnú prípravu, tú ale neponúkajú všetky modely.
Uľahčiť prácu si môžete pomocou tzv. PODov, čo sú vankúšiky naplnené kávou, a funkčnosť je potom podobná ako pri kapsulovom kávovare. Tým sa však pripravíte o efekt čerstvo namletých zŕn. Základné pákové kávovary sú pomerne lacné, budete k nim však potrebovať aj mlynček na kávu , a to v cenových kategóriách od 40 € vyššie, aby dokázal kávu dobre pomlieť. Druhá možnosť je využívať už namletú kávu, tým sa ale pripravíte o podstatnú časť jej arómy.
Kapsulové kávovary
Kávovar na kapsle je malý a nenáročný na obsluhu, jeho výhodou sú najmä nízke obstarávacie náklady. Všetok proces prípravy kávy predstavuje vloženie kapsule a stlačenie tlačidla. Niektoré modely sú vybavené aj funkciou samočistenia. Ak hľadáte skladný a pomerne samostatný prístroj, pozrite sa na náš test kapsulových kávovarov. Kapsulové kávovary sú veľmi variabilné, často umožňujú aj prípravu čaju alebo iných nápojov. Ich kvalita je rôzna, rovnako ako kvalita samotných kapsúl.
Nevýhodou je, že jeden kávovar väčšinou dokáže pracovať len s jednou značkou kapsúl, a je tak veľmi dôležité vybrať tú pravú ešte pred jeho kúpou. Navyše v ňom nepripravíte ani mletú kávu. Ďalším mínusom je vyššia cena kávy, v porovnaní napríklad s automatickým prístrojom, pretože k cene samotnej kávy sa tu pripočítava aj cena kapsule.
Pri pití kávy vo väčšom množstve sa vám tak nízke obstarávacie náklady prevážia vyššími nákladmi na prevádzku. Problém tiež môže byť s nápojmi obsahujúcimi mlieko. Len pri drahších prístrojoch nájdeme samostatnú nádržku na mlieko. Väčšina ju supluje sušeným mliekom v kapsuli, to sa ale čerstvému mlieku skrátka nevyrovná.
Automatické kávovary
Spolu s kapsulovými kávovarmi sú automatické modely najmenej závislé na človeku a jeho schopnostiach prípravy kávy. Kávovar má zabudovaný mlynček aj nádržku na vodu, často aj nádobku na mlieko. Stlačením jedného tlačidla sa vykonajú všetky úkony na prípravu espressa, pri niektorých modeloch aj na prípravu cappuccina alebo caffé latte, vrátane namletia kávy, sparenia i samočistenia. Rovnako ako v prípade pákových kávovarov, aj v tejto kategórii sa nájdu prístroje, ktoré sú kompatibilné s kávovými PODmi.
Príjemnou stránkou automatického kávovaru je, že pripravuje čerstvo namletú kávu, nevýhodou však môže byť, že je zásobník na kávu umiestnený priamo v tele prístroja, a káva tak môže pôsobením tepla rýchlejšie žltnúť.
Prístroje tiež nepatria k najmenším, preto nie sú náročné len na miesto, ale môžu byť aj náročnejšie na údržbu. Z tohto dôvodu je vždy lepšie voliť varianty so samočistiacimi funkciami, alebo také kávovary, ktoré samy upozornia na nutnosť čistenia alebo odvápnenia. Cena za jednu šálku kávy sa môže dostať pod štyri centy, alebo aj nad štyridsať centov, záleží na vašom výbere kávy. Kvalita výsledného nápoja sa tiež odvíja najmä od kvality kávových zŕn.
Typ kávovaru | Výhody | Nevýhody | Určenie | Cena |
---|---|---|---|---|
Pákový | + Espresso podobné tým z kaviarne
+ Nízka cena za šálku + Káva podľa vašich predstáv |
– Vyššie obstarávacie náklady za kvalitný stroj
– Potreba prikúpiť mlynček – Zložité používanie a čistenie |
– Na prípravu väčšieho množstva kávy
– Pre milovníkov rituálu prípravy – V domácnostiach |
115 – 800 € |
Kapsulový | + Nízke obstarávacie náklady
+ Rýchla a nenáročná príprava + Jednoduchá údržba |
– Vyššia cena za šálku
– Obmedzenie na jednu značku kapsúl – Používanie sušeného mlieka |
– Pitie kávy v menšom množstve
– Experimentovanie s kávovými aj ďalšími nápojmi |
30 – 800 € |
Automatický | + Úplne samostatné fungovanie
+ Rýchla príprava + Nízka cena za šálku |
– Vyššie obstarávacie náklady
– Občas náročnejšia údržba – Káva v tele kávovaru |
– Pitie kávy vo väčšom aj menšom množstve
– Príprava espressa aj kávy s mliekom – V kanceláriách |
230 – 1600 € |
Hlavné parametre
Na prípravu kávy existuje niekoľko zásadných faktorov, najdôležitejší je tlak a teplota. Rýchlosť prípravy závisí hlavne od príkonu prístroja, k tomu sa však viaže aj jeho spotreba.
Tlak a teplota
Jedným z najzásadnejších parametrov na prípravu kávy je tlak. Bez dostatočného tlaku skrátka dobrú kávu neurobíte. V kaviarňach sa stretneme s kávovarmi s tlakom od 9 bar, pre domáce použitie sú prekvapivo ponúkané prístroje s tlakom od 15 bar. Je to kvôli tomu, že na rozdiel od profesionálnych kávovarov si domáce prístroje nedržia tlak konštantne, ale najskôr tvoria krivku 0 – 15 bar a potom zase 15 – 0 bar, na 9 bar sa tak dostanú v priemere. Ideálna teplota na prípravu kávy by sa potom mala pohybovať okolo 90 °C (cca 88 – 92 °C).
Príkon
Kávovar patrí k menším domácim spotrebičom, a tak nie je príkon v jeho prípade až taký zásadný. Ovplyvní hlavne rýchlosť nahriatia prístroja, pokiaľ si teda budete pripravovať kávu v rannom zhone, odporúčame hlavne spotrebiče s vyšším príkonom, avšak ušetrený čas nebude až taký vysoký. Na kvalitu samotného nápoja ale nemá vyšší alebo nižší príkon žiadny vplyv.
Spotreba
Pretože ide o malý prístroj, je jeho spotreba vcelku zanedbateľná (Zo zdroja: Spotrebitelov.cz). Pokiaľ však hľadíte na čo najvyššiu úsporu, odporúčame skontrolovať, či má kávovar aj úsporný režim, ideálne nastaviteľný. Niekedy sa totiž prístroj do úsporného režimu prepne príliš skoro a nestihne sa poriadne nahriať, takže je nutné ho zapínať opakovane.
Čo z parametrov nezistíte
Ako je u komplikovanejších prístrojov časté, bohužiaľ nie vždy všetky dôležité informácie nájdete v produktových materiáloch. Niektoré sa ani na papier zaznamenať nedajú, napriek tomu môžu znateľne ovplyvniť vašu spokojnosť s dodaným výrobkom.
Extrakcia espressa
Ako už sme načali v kapitole o typoch kávovarov, nie všetky automatické stroje naozaj pripravia predpisové espresso. V mnohých prípadoch z nich tečie nápoj príliš vodový a bez patričnej krémy na povrchu. Aj tak sa nájde množstvo užívateľov, ktorým bude taká káva vyhovovať.
Pokiaľ ste ale naozaj nároční, skúste prepátrať ponuku nielen bežných e-shopov, ale aj tých, ktoré sa na kávu a kávovary špecializujú. Mávajú síce obmedzenejšie spektrum prístrojov, ale zato spravidla ponúkajú len to, čomu sami veria. Niektoré mávajú aj predajne, kde sú schopní kávovary predviesť, takže kávu z nich môžete pred nákupom ochutnať. A občas sa stretnete aj s ponukou poradenstva pri výbere, inštalácii alebo zaučením.
Záruka a opravy
Čím je kávovar zložitejší a jeho činnosť automatizovanejšia, tým väčšie je riziko, že sa po čase niekde niečo pokazí alebo niektorá súčiastka bude potrebovať výmenu. Preto sa oplatí mať dopredu zistené, kde vám vášho pomocníka opravia. Aj to je možné zariadiť u obchodníkov s kávou a kávovarmi, tí spravidla ponúkajú záručný aj pozáručný servis všetkých predaných prístrojov. Ďalej môžete na internete vyhľadať servisné strediská jednotlivých značiek, alebo sa opýtať u lokálnych opravárov, či majú s tou či onou značkou skúsenosti.
Údržba
Snáď každý výrobca kávovaru vám bude tvrdiť, že jeho prístroj je takmer bezúdržbový a z väčšej časti sa čistí sám. To je do istej miery u automatických kávovarov pravda, existuje však ešte pár detailov na ktoré sa oplatí opýtať pred nákupom.
- Vyberateľná sparovacia jednotka – sparovacia jednotka je kľúčovou súčiastkou kávovaru a mala by sa pravidelne čistiť. Nie je to nijako zložité, väčšinou stačí poriadne ju prepláchnuť vodou z vodovodu. Problém môže byť s jej vymontovaním, pri niektorých kávovaroch to dokonca nie je možné vôbec.
- Pravidelné prehliadky – aby váš automatický kávovar bez problémov fungoval, raz za rok až dva by ste ho mali dať na pravidelnú servisnú prehliadku. To je proces, ktorý zahŕňa vyčistenie vnútra prístroja vrátane mlynčeka, prípadné prebrúsenie mlecích kameňov, ďalej sa vykoná kontrola či výmena tesnenia, pohyblivé časti sa premažú a kávovar sa opäť nastaví. Pretože nie všetci predajcovia kávovarov túto prehliadku ponúkajú, možno si budete musieť svoje servisné centrum nájsť sami.
Mlynček
V automatických kávovaroch sa spravidla vyskytujú kónické mlynčeky s mlecími kameňmi. Tento mechanizmus je vhodný, pretože kávu jemne drví na súmernú zmes. Káva bez nerovnomerností je dôležitá pri každej metóde prípravy, pretože inak si voda nájde cestičky cez hrubo namleté zrná, extrakcia prebehne nerovnomerne a káva bude slabšia a vodová.
Materiál mlecích kameňov
Na trhu narazíte na dva materiály, z ktorých môžu byť kamene vyrobené. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody.
- Keramické mlynčeky – Vyznačujú sa nižšou odolnosťou materiálu a väčšou náchylnosťou na poškodenie. Na druhú stranu majú menšie tendencie kávu zahrievať a vydržia dlho ostré. Dnes sa vyrábajú tak kvalitné mlynčeky do kávovarov, že sa rozhodne nemusíte báť výrazne krátkej životnosti.
- Oceľové mlynčeky – Sú odolnejšie a viac vydržia, preto ich tiež nájdete vo väčšine automatických kávovarov. Na druhú stranu, pokiaľ nie sú kvalitné, pri frekventovanom využití sa môžu začať zahrievať. To je však riziko skôr vo veľkých kanceláriách, kde pripravujú jednu kávu za druhou, doma sa zahrievania báť nemusíte. Pokiaľ kávovar využívate často, bude tiež potrebné po čase kovové kamene prebrúsiť.
Nastavenie mlynčeka
Na dosiahnutie ideálneho výsledku by mal mať možnosť nastavenia hrubosti mletia. Od hrubosti namletia kávy sa odvíja sila a chuť výsledného nápoja. Jemne namletou kávou voda preteká dlhšie, a tak získa plnšiu chuť a arómu. Príliš jemná káva sa ale môže prepáliť a zhorknúť. Na druhú stranu hrubo namletou kávou voda pretečie rýchlejšie, a získate tak jemnejšiu chuť, avšak pri veľmi hrubom namletí môže byť káva príliš slabá.
Čím viac stupňov mletia máte k dispozícii, tým širšie sú vaše možnosti. Na prípravu espressa je najlepšia káva približne na hrubosť polohrubej múky. Nižšie na obrázku vidíte jednoduchý prehľad optimálnej hrubosti mletia pre alternatívne spôsoby prípravy, napríklad v džezve alebo moka kanvičke. Pokiaľ by vás problematika zaujímala bližšie, viac ju rozoberáme v našom článku o mlynčekoch na kávu.
Možnosti nastavenia
Prevažná väčšina automatických kávovarov umožňuje nastavenie parametrov, ktoré majú vplyv na výslednú chuť kávy. Zásadné je tu najmä vyššie spomínané nastavenie mlynčeka a kontrola nad teplotou vody a mlieka. Luxusnejšie kávovary vám dokonca dajú na výber, či chcete nastaviť iba tento jediný nápoj, alebo nové parametre rovno uložiť.
U modernejších prístrojov sa môžete tešiť na variabilitu nastavenia. Najčastejšie vám ponúknu tieto úpravy:
- Sila/intenzita/aróma kávy – odvíja sa buď od už spomínanej hrubosti mletia alebo od množstva kávy na porciu.
- Teplota vody – väčšinou je udávaná skôr orientačnými hodnotami typu „nízka/vysoká“ než teplotnými stupňami.
- Objem kávy – teda kávu s väčším či menším množstvom vody.
- Príprava dvoch káv naraz – to sa hodí najmä pre raňajky vo dvojici. Väčšinou sa však vzťahuje iba na nemliečne nápoje, iba niektoré kávovary s hadičkami dokážu pripraviť aj dve cappuccina zároveň (viac v kapitole o šľahaní mlieka).
Mimo základné nastavenia určite oceníte prispôsobenie tvrdosti vody. To v praxi funguje tak, že tvrdosť vody u vás doma otestujete reakčným prúžkom, ktorý je priložený v škatuli s kávovarom. Pomocou ovládacieho panela následne informáciu o zistenej tvrdosti vložíte medzi ďalšie nastavenia. Kávovar potom bude ohlasovať nutnosť odvápnenia podľa tvrdosti vašej vody, čím zaistí, že na ne nezabudnete a včas sa zbavíte usadenín.
Šľahanie mlieka
Mnohé otázky, ktoré vás budú pri nákupe automatického kávovaru zaujímať, sa najskôr budú týkať prípravy mliečnych nápojov. Akú penu vie vytvoriť? Akým spôsobom? Koľko druhov mliečnych nápojov mi ponúkne? Ako ľahko sa šľahací systém čistí?
To, akú kvalitnú penu prístroj našľahá, z papierových parametrov bohužiaľ nezistíte. Pomôcť vám ale môžu užívateľské recenzie v e-shopoch alebo videá na YouTube. Čo sa spôsobu šľahania týka, objavujú sa tri základné možnosti – manuálne, automatické s hadičkou a automatické s nádobkou na mlieko.
Manuálne šľahanie mlieka
Automatický kávovar nemusí vždy znamenať automatické penenie mlieka, hoci ide o prevládajúcu variantu.
Niektoré lacnejšie prístroje disponujú rovnakým systémom ako pákové kávovary – parnou tryskou. Nesie to so sebou oproti automatickému režimu penenia mlieka tú nevýhodu, že správne napeniť mlieko nie je jednoduché a vyžaduje trochu cviku. Zároveň je potrebné postupovať dostatočne rýchlo, aby mlieko nebolo veľmi horúce alebo sa dokonca nespálilo. Podľa odporúčania by sa káva mala podávať tak teplá, aby sa dala okamžite piť.
Tento systém má však aj niekoľko výhod. Po prvé, vy sami kontrolujete, ako veľmi mlieko ohrievate a napeňujete, po zaučení si tak môžete pripraviť mlieko presne podľa predstáv. S manuálnou parnou tryskou je tiež vždy možné napeniť mlieko bez kávy, napríklad na kakao pre deti. Niektoré automatické kávovary sa síce chvália možnosťou pripraviť kávu s mliekom jedným tlačidlom, u nich ste však obmedzení počtom nápojov a pomerom kávy k mlieku, ktoré stroj ponúka.
Automatické šľahanie mlieka
Variant, že kávovar mlieko napení sám, medzi automatickými prístrojmi prevláda. Nemusíte sa nič zdĺhavo učiť, nad ničím premýšľať, kávovar všetko urobí za vás. Na druhú stranu nemôžete penenie mlieka nijako ovplyvniť, vždy skrátka dostanete to isté. Len tie najluxusnejšie prístroje ponúkajú napenenie v niekoľkých úrovniach. Pri automatických systémoch je tiež nutné počítať s vyššími nárokmi na čistenie kávovaru po každej príprave mliečneho nápoja. Mliečne systémy sú totiž veľmi náchylné na zanesenie zvyškami mlieka.
S automatickým šľahaním často prichádza aj žiadaná funkcia „cappuccino jedným tlačidlom“, ktorú si výrobcovia pomenujú každý trochu inak, ale prakticky znamená vždy to isté. Pozor však na to, že nápoje, ktoré nie sú preddefinované v menu prístroja, skrátka nepripravíte. Pokiaľ tak stojíte o možnosť napeniť mlieko samostatne alebo pijete menej obvyklé nápoje typu espresso macchiato, nemusia vám všetky kávovary vyhovieť.
Zriedkavo sa objavuje kombinácia automatického aj manuálneho šľahania, také kávovary sa označujú ako poloautomatické.
Typy šľahacích systémov
Automatické šľahanie mlieka môže nadobúdať dve podoby.
- Hadička – jeden koniec pripevníte ku kávovaru, druhý vložíte do nádobky s mliekom, napríklad priamo do kartónu. Kávovar mlieko nasaje a napení, z výpuste potom do hrnčeka potečie rovno mliečna pena. Pokiaľ má kávovar na to prispôsobený výpust, je možné pripraviť dva mliečne nápoje zároveň. Hadičku treba po každom použití starostlivo prepláchnuť. Niektoré drahšie stroje to zvládnu samé – hadičku len prepojíte a kávovar ju preženie horúcou parou.
- Nádobka na mlieko – predstavuje obvyklejší variant. Nádobka je pripevniteľná ku kávovaru, ale taktiež ju môžete odpojiť a nechať v chladničke. Ide o dizajnovo ucelený variant, ktorý sa navyše často relatívne ľahko preplachuje. Pretože však má len jeden výtok, mliečny nápoj dokáže pripraviť vždy len jeden.
Druhy kávových nápojov
Ako sme už načali, väčšina moderných automatických kávovarov ponúka paletu nápojov, ktoré pre vás pripravia. Niektoré z nich sú preddefinované, stačí teda stlačiť tlačidlo „latte macchiato“ a prístroj vie, že má pripraviť mlieko a následne do neho pustiť espresso, aby vytvoril žiaduci trojfarebný efekt. Väčšinou máte možnosť zvoliť množstvo mlieka, niekedy aj stupeň jeho napenenia. Tie najčastejšie nápoje sme zobrazili nižšie:
Typ | Množstvo kávy (g) | Množstvo vody (ml) |
---|---|---|
Espresso | 7 | 25-30 |
Ristretto | 7 | 20 |
Lungo | 7 | 80 |
Doppio (dvojité espresso) | 14 | 50-60 |
Americano | 7 | Espresso 40-80 + voda 20-60 |
Lacnejšie kávovary si spravidla vystačia s touto ponukou, pokiaľ sa ale odhodláte zainvestovať, je možné, že narazíte aj na menej časté lahôdky.
- Espresso macchiato – sa ľahko pomýli s latte macchiato, ale ide o dosť rozdielne nápoje. Espresso macchiato sa tiež skladá z jednej dávky espressa, avšak mlieka je malé množstvo, spravidla len toľko, koľko by doplnilo malý espressový hrnček.
- Flat white – variant pre milovníkov mliečnych variantov, na ktoré je cappuccino príliš slabé. Ide o rovnaké množstvo nápoja, len kávy je v ňom dvojnásobné množstvo.
- Caffè latte – sa môže pliesť s latte macchiato, od ktorého ho odlišuje hlavne postup prípravy a servírovania. Zatiaľ čo na latte macchiato najprv našľaháte penu a do nej vlejete espresso, caffè latte sa pripravuje rovnako ako cappuccino, teda najprv káva, potom do nej mlieko. Servíruje sa vo veľkých šálkach, zatiaľ čo trojfarebné latte macchiato najlepšie vynikne vo vysokom pohári.
- Long – redšia káva bez mlieka podobná lungu. Pripravuje sa však pod nižším tlakom, takže je chuťou podobnejšou káve filtrovanej.
- Samotné mlieko – ako sme už spomínali, táto ponuka je obľúbená najmä u detí, ktorým týmto spôsobom môžete pripraviť našľahané kakao. Niektoré automatické kávovary dokonca ponúkajú možnosť niekoľkých úrovní našľahania, takže získať môžete pevnú penu, ale pokiaľ chcete, môžete mlieko týmto spôsobom len ohriať.
Ukladanie vlastných receptov
Už sme spomínali, že väčšina kávovarov ponúkne možnosť upraviť si množstvo kávy, vody a mlieka alebo aj intenzitu arómy. Občas však navyše narazíte na možnosť vytvoriť si svoj vlastný nápoj a naprogramovať ho od začiatku do konca. Túto variantu oceníte napríklad ak u vás viac ľudí pije napríklad cappuccino, ale každý si „to svoje“ predstavuje trochu inak.
Funkcia horúcej vody
Kávovar neslúži iba na prípravu kávy. Prevažná väčšina automatických kávovarov má totiž možnosť výdaja horúcej vody z výpustu alebo trysky na paru. Stačí len stlačiť správne tlačidlo a kávovar vám behom chvíle naplní hrnček horúcou vodou na prípravu čaju alebo iného nápoja. Občas narazíte dokonca na horúcu vodu v niekoľkých teplotných stupňoch pre rôzne druhy čajov.
Užívateľský komfort
Automatické kávovary si kladú za cieľ čo najviac vám prípravu kávy uľahčiť. Nie je teda prekvapením, že u nich nájdete celý rad vychytávok, ktoré vám zjednodušia údržbu alebo zaistia, že káva bude pomalšie chladnúť.
Nastaviteľná výška výpuste
Automatické kávovary dnes bežne majú nastaviteľnú výšku výpuste. Je to z toho dôvodu, že ak by bola veľmi vysoko bez možnosti ju znížiť, káva napúšťaná do malého hrnčeka na espresso by striekala všade naokolo.
Naopak, ak by výpust bol veľmi nízko a nešiel zdvihnúť, veľmi by vám to skomplikovalo prípravu kávových nápojov, ktoré sa bežne podávajú vo vyšších nádobách. Medzi tieto nápoje patria napríklad latte macchiato alebo pochúťky typu viedenskej či alžírskej kávy.
Nahriatie šálky
Zdanlivo nepodstatná funkcia môže byť pre niektorých používateľov naopak zásadná. V nahriatom hrnčeku vám káva nielen tak rýchlo nevychladne, ale tiež si lepšie udrží krémovú penu a bohatú chuť a arómu.
Nájdu sa ale aj spotrebitelia, ktorí túto možnosť po čase rovnako prestanú využívať, pretože im menšie ochladenie kávy nevadí, a hlavne preto, že pri zapnutí kávovaru nejaký čas trvá, kým sa doska na šálky zahreje a potom nejakú chvíľu trvá, kým sa zahrejú samotné hrnčeky. Pri bežných automatických kávovaroch v cenovkách 230 – 800 € sme sa spravidla nestretli s veľmi dobrou účinnosťou nahrievacej plochy.
Tip: Ak preferujete ohriate šálky, ale váš kávovar nedisponuje funkciou nahrievania, poprípade nie je dostatočne výkonná, šálku môžete pred použitím opatrne prehriať aj parou z trysky alebo ju prepláchnuť horúcou vodou.
Automatické čistenie a odvápnenie kávovaru
Automatický kávovar je skvelý a nenáročný pomocník. Nutnej údržbe sa ale ani tak nevyhnete. Napríklad káva, ktorú sám namelie a precedí, musí niekde skončiť. Väčšina kávovarov si preto sama povie o vysypaní zásobníka na použitú kávu, ale aj o výmenu vody alebo prečistenie vnútorných súčastí kávovaru. Dôležité je tiež odvápnenie, ktoré je vhodné vykonať zhruba raz mesačne.
Kávovary majú automatický režim odvápnenia, to znamená, že pre vás to bude len pár úkonov a stlačenie tlačidiel podľa návodu. Nutný ale bude prostriedok na odvápnenie, ktorý býva buď súčasťou balenia, alebo ho treba dokúpiť. Pri čistení kávovaru rozhodne odporúčame držať sa návodu a nepoužívať iné prostriedky, než sú v návode odporúčané. Ďalšie informácie o údržbe automatických kávovarov zistíte napríklad tu.
Tip: Najnáchylnejším miestom na zanesenie nečistotami je mliečny systém, a to či už sa jedná o parnú trysku, hadičku alebo nádobku s ústím priamo do hrnčeka. Pri zanesení zistíte, že šľahanie je menej efektívne, vo vnútri sa môžu množiť baktérie, v krajnom prípade dokonca môže mlieko začať zapáchať. Preto určite neoľutujete, keď budete šľahací systém starostlivo čistiť aj nad rámec výrobcom požadovaných úkonov.
Ďalšie funkcie
Niektoré prístroje disponujú aj menej obvyklými vychytávkami. Tie môžu rozširovať možnosti nastavenia alebo zvyšovať užívateľský komfort.
- Časovač – umožní nastaviť dobu prípravy kávy, a vy tak ráno môžete vstať k práve pripravenej šálke.
- Predsparenie – kávovar malým množstvom horúcej vody prepláchne čerstvo pomletú kávu ešte pred samotnou prípravou nápoja, a umožní tak lepšie uvoľnenie jej arómy a chuti.
- Bluetooth – umožňuje komunikovať s kávovarom prostredníctvom mobilného telefónu alebo tabletu. Týmto spôsobom je možné pripravovať nápoje, upravovať parametre receptov alebo zakladanie nových. Väčšinou je však rovnako potrebné zapnúť kávovar ručne.
Veľkosť a dizajn
Kávovar nepatrí k prístrojom, ktoré by sa schovávali do skrine. Preto je najlepšie vybrať kávovar, ktorý bude ladiť k vašej kuchyni. Výrobcovia sa stále ešte väčšinou držia klasických farieb, ako je čierna, biela a nerez, ale stále častejšie sa na trhu objavujú aj nevšedné extravagantnejšie kúsky. Pozor si však dávajte na prístroje v dizajnovom prevedení, často je totiž hlavnou položkou ceny práve vzhľad prístroja (prípadne podpis známeho dizajnéra) a samotný kávovar už nedosahuje takú kvalitu, akú by ste našli u iných prístrojov v rovnakej cenovej kategórii.
Rozmery prístroja
Veľkú pozornosť venujte veľkosti kávovaru, pretože každý kávovar sa môže líšiť stavbou tela – na trhu sú vysoké, široké, úzke, krátke, hlboké kávovary. Väčšinou záleží na umiestnení nádržky na vodu, tá môže byť vzadu alebo na boku prístroja. Výrobcovia našťastie spravidla presne uvádzajú výšku, šírku aj hĺbku kávovaru, takže keď si dopredu zmeriate miesto, kam ho umiestnite, nesiahnete vedľa.
Myslite tiež na to, že kávovary mávajú dĺžku prívodného kábla väčšinou okolo 1, 2 metra, takže jeho umiestnenie musí byť v dosahu zásuvky, alebo budete musieť používať predlžovací kábel. Rozmer kávovaru budete samozrejme musieť prispôsobiť veľkosti vašej kuchyne a linky. Do stiesnených priestorov sa logicky budú hodiť skôr malé automatické kávovary.
Objem nádobky a zásobníkov
Zvolenie kapacity všetkých zásobníkov sa spája s istým užívateľským komfortom, kedy pri správnom výbere nebude treba každú chvíľu dolievať vodu, dosypávať zrná alebo vyprázdňovať zásobník na lógr, ale tiež bude káva aj voda vždy čerstvá.
Pri váhaní nad objemom zásobníkov sa riaďte odhadovaným množstvom kávy, ktoré denne pripravíte. Pre jednočlennú domácnosť je zbytočné kupovať nádržku s objemom 2 l, v ktorej sa bude akurát usadzovať vodný kameň. Naopak pokiaľ denne vypijete väčšie množstvo kávy, alebo pripravujete kávu naraz pre viac osôb, nie je vhodné vyberať nádobku s objemom menším ako 1 l.
To isté platí pre zásobník na kávu. Jeho veľkosť by mala čo najpresnejšie zodpovedať vašim potrebám. Pokiaľ bude malá, budete ju musieť veľmi často dopĺňať, káva by však naopak nemala zostávať v zásobníku príliš dlho, takže ani príliš veľký zásobník nie je dobre. Každopádne by jeho súčasťou malo byť veko, aby káva zbytočne nevetrala.
Dizajn a ovládanie
Tvar kávovarov je do väčšej miery rovnaký, takmer vždy sa jedná o kváder. Aj tak sa z vizuálneho hľadiska modely dosť líšia, spravidla na prvý pohľad spoznáte nové produktové rady od tých starších. Modernému kávovaru spravidla dominuje veľký dotykový displej, ktorý znateľne uľahčí ovládanie prístroja a nastavovanie ideálnych parametrov. Niekedy môže byť doplnený malými obrázkami kávových nápojov, ktoré prístroj ponúka. Cez displej vás kávovar tiež upozorní na nutnosť čistenia a odvápnenia.
Pri starších radoch a lacnejších kávovaroch nájdete ovládací panel s tlačidlami alebo gombíkmi. Ten má tú výhodu, že sa dobre ovláda aj mokrými rukami a pre mnohých ľudí je zrozumiteľnejší ako dotykový variant.
Obľúbené značky automatických kávovarov
Výrobe automatických kávovarov sa venuje niekoľko tradičných aj nových firiem. O tých najobľúbenejších sme pre vás spravovali samostatné články. Na nasledujúcich riadkoch vám jednotlivé značky v krátkosti predstavíme.
Kávovary De’Longhi
Talianska značka De’Longhi na českom trhu ponúka viac ako 200 modelov kávovarov. Medzi ne patria ako automatické kávovary, tak pákové, kapsulové či prekvapkávacie. Cenový interval je veľmi široký, výrobca je však populárny najmä vďaka početnej ponuke cenovo dostupných prístrojov. Automatické kávovary zoženiete aj pod 400 €, u niektorých sa však budete musieť zmieriť s manuálnym šľahaním mlieka. De’Longhi vybavuje svoje produkty mnohými doplnkovými funkciami a možnosťami nastavenia.
Viac informácií o tejto značke sa dozviete v článku o najlepších automatických kávovaroch De’Longhi.
Kávovary Krups
Pod značkou Krups nájdete prevažne automatické a kapsulové kávovary, menšiu časť portfólia tvoria pákové stroje. Cenovo poteší záujemcov o dostupné stroje, tie najdrahšie potom stoja okolo 800 €. Šľahanie mlieka prebieha väčšinou hadičkou vedúcou do nádoby s mliekom alebo parnou tryskou. V porovnaní s ostatnými ponúka Krups relatívne málo možností nastavenia hrubosti, väčšina modelov taktiež neumožňuje použitie mletej kávy. Automatické čistenie a odvápňovanie je však samozrejmosťou.
Ďalšie informácie sa dozviete v článku o kávovaroch Krups.
Kávovary Philips
Holandský gigant Philips na našom trhu ponúka najmä automatické kávovary a prekvapkávače. Prvé menované môžeme rozdeliť do dvoch skupín, na kávovary Philips, ktoré patria k priemerným prístrojom, a luxusnejšie kávovary, ktoré vznikli v spolupráci s talianskou firmou Saeco. Rozdiel medzi oboma skupinami spoznáte v užívateľskom komforte, kávovary Philips Saeco ponúkajú viac variácií nápojov, modernejší dotykový displej s vyobrazením ich ponuky, užívateľské profily alebo dokonca Wi-Fi pripojenie.
Pokiaľ vás kávovary značky Philips zaujali, môžete si prečítať článok venovaný práve tým.
Kávovary Jura
Švajčiarska firma Jura stojí za vývojom luxusných automatických kávovarov, ktoré sú v súčasnosti jediným artiklom firmy. Žiadny z nich nie je lacnejší ako 600 €, na druhej strane spektra sa šplhajú až k sume 4 000 €. Od vyššie zmienených sa Jura líši svojou stratégiou – väčšina jej strojov neponúka široké množstvo nápojov, avšak tie, ktoré ponúka, chutia väčšine užívateľov lepšie, aj vďaka dobrým schopnostiam vytvoriť mliečnu penu. Vysoká je aj celková kvalita spracovania. Niektorí používatelia však vytýkajú kávovarom Jura zložitejšiu údržbu.
Kávovary Nivona
Mladá značka Nivona prišla na svet v Norimbergu v roku 2005, odvtedy sa venuje výrobe kvalitných automatických kávovarov. V súčasnej dobe nájdeme na našom trhu zhruba 30 modelov. Nivona si dáva záležať na dizajne, využíva rôzne textúry materiálov a vyšším produktovým radom vizuálne dominuje naozaj veľký dotykový displej. Šľahanie mlieka je zaistené pomocou hadičky, nádobku na mlieko však väčšinou v balení nenájdete. Cenové rozpätie sa rozťahuje medzi 400 – 2 500 €.
Viac informácií o kávovaroch Nivona nájdete v samostatnom článku.
Cena
Automatický kávovar zoženiete v niekoľkých rôznych cenových hladinách a môže byť ťažké určiť, čo od danej ceny očakávať. Preto si v krátkosti rozoberieme, aké modely zoženiete v určitej cenovej kategórii a ktorá je tá pravá pre vás. Vyhnete sa tak kúpe drahého prístroja, ktorý nebudete plne využívať, alebo naopak lacnejšej varianty, ktorá nebude vyhovovať vašim predstavám. Pokiaľ ide o značku, na trhu s kávovarmi momentálne hrá prím najmä značka De’Longhi a pri vyberaní sa s ňou nepochybne stretnete.
Cena do 400 €
Kvalitne pripraviť kávu zvládne aj prístroj za pár stoviek. V prípade týchto modelov ale nepočítajte s nijako pestrou ponukou funkcií, chýba im tiež vybavenie, ako je napríklad displej alebo nádržka na mlieko. So samotnou prípravou kávy si ale poradia veľmi dobre, vhod teda prídu hlavne používateľom, ktorí majú najradšej jednoduché dobré espresso, prípadne im nevadí manuálna príprava mliečnej peny.
Cena od 400 € do 800 €
V tejto cenovej kategórii si pravdepodobne vyberie najväčšie množstvo spotrebiteľov. Kávovary v strednej cenovej hladine sú ako kvalitné, tak vybavené užitočnými funkciami a príslušenstvom. Ponúka vám tak pestrý výber kávových variácií a umožňujú pripraviť váš obľúbený nápoj presne tak, ako ho máte radi. Samozrejmosťou je displej, väčšinou sú vybavené aj automatickým šľahaním mlieka a ďalšími funkciami.
Cena nad 800 €
V najvyššej cenovej kategórii nájdeme prístroje s pestrou ponukou funkcií a veľkým objemom zásobníkov. Sú vybavené aj funkciami, ako je automatické odvápňovanie alebo časovač. Umožňujú taktiež nastavenie užívateľských profilov, každý člen domácnosti tak môže mať individuálne nastavenia pre svoj obľúbený nápoj, ktoré si prístroj bude pamätať.
Modelový výber automatického kávovaru
Aby sme vám výber kávovaru ešte trochu uľahčili, prevedieme vás krok po kroku. Ako modelový kávovar sme vybrali prístroj, na ktorom vám ukážeme, čo je dobre a čo by sa dalo urobiť lepšie. Vybraný výrobok patrí do vyššieho cenového priemeru, v našom porovnaní automatických kávovarov nájdete ako horšie, tak aj lepšie modely.
Kávovar Philips Saeco EP 3241/50
Na tomto modelovom kávovare si môžete ujasniť ako posudzovať a hodnotiť jednotlivé parametre.
- Typ: automatický
Ide o automatický kávovar, ktorý zvládne sám pripraviť 4 druhy nápojov. To je vo svete automatických kávovarov pomerne málo, niektoré modely zvládnu aj dvojnásobné množstvo rôznych špecialít.
- Tlak a teplota: 15 bar, nastaviteľná
Kávovar zvládne vyvinúť parný tlak 15 bar, čo je obvyklá teplota pri domácich kávovaroch. Teplotu vody si môžete vybrať z troch prednastavených variantov. Možnosť nastavenia teploty je pri kvalitnejších kávovaroch štandardná. Pri lacnejších modeloch sa s ňou stretnete len zriedka.
- Príkon: 1 500 W
Príkon nie je pri automatickom kávovare nijako zvlášť dôležitý. Vyšší príkon zaistí iba rýchlejšie nahrievanie prístroja, na samotnú extrakciu kávy však nemá vplyv. V tomto prípade je príkon 1 500 W, čo je na trhu zhruba priemerná hodnota. Nemusíte sa tak báť, že by ste čakali na nahriatie kávovaru príliš dlho.
- Objem nádržky na vodu: 1,8 l
Objem nádržky na vodu je 1,8 litra, čo je hodnota umožňujúca aj hojné používanie bez nutnosti častého doplňovania vody. Hodí sa teda do kancelárie či domácnosti kde sa kávy vypije väčšie množstvo. Menšie zásobníky sú vhodné skôr do malých domácností či na občasnú prípravu kávy. U konkurencie sa ale stretnete aj s vyššími hodnotami. Je to ale parameter, ktorý záleží na subjektívnych preferenciách.
- Kapacita zásobníka na kávu: 275 g
Zásobník na kávové zrná pojme až 275 g, čo je tiež obvyklá hodnota a opäť záleží na subjektívnom hodnotení. Pokiaľ nepripravujete desiatky káv denne, bude pre vás táto veľkosť optimálna.
- Kapacita odpadového zásobníka: 12 šálok
Po pripravení 12 šálok budete musieť vysypať odpadový zásobník na usadeninu. Ide o zhruba priemernú hodnotu. Odpad by sa v kávovare aj tak nemal nechávať veľmi dlho, aby usadenina nezačala plesnivieť.
- Spotreba
Tento kávovar má rovnako ako väčšina úsporný režim. Ten po nejakom čase kávovar prestane nahrievať a zdanlivo ho vypne. Šetrí tak elektrickú energiu a tým aj peniaze.
- Nastavenie mletia: 12 možností
Hrubosť mletia ovplyvňuje výslednú chuť kávy, v tomto prípade môžete voliť až z 12 rôznych možností, čo už je skutočne slušný výber.
- Nastavenie prípravy a sily kávy
Silu kávy môžete rovnako ako pri všetkých prístrojoch nastaviť podľa vlastnej voľby. Tento model navyše umožňuje použitie mletej kávy, čo nebýva vždy samozrejmosťou. S týmto kávovarom tak môžete napríklad spotrebovať staršie zásoby alebo pripraviť nápoj z darovanej kávy.
- Nastavenie výšky výpuste: áno
Ak pripravujete rôzne veľké druhy kávy, oceníte nastaviteľnú výšku výpustu. S tou sa tiež stretnete pri všetkých kávovaroch v našom porovnaní.
- Penenie mlieka: automatické
Prístroju chýba parná tryska. Mlieko teda nemožno našľahať manuálne, ale musíte sa spoľahnúť na automatickú prípravu. To môže niektorým používateľom vadiť.
- Výdaj horúcej vody: áno
Rovnako ako väčšina prístrojov má aj tento trysku na výdaj horúcej vody. Môžete tak pripraviť čaj alebo si vziať horúcu vodu do termosky.
- Čistenie a údržba: automatická
Každý kávovar je potrebné čistiť a odvápňovať. Väčšina modelov vrátane tohto je vybavená automatickým programom, ktorý túto nepríjemnú záležitosť vyrieši za vás.
Ako na manuálne šľahanie mlieka?
Pokiaľ u vás nakoniec vyhrá kávovar s parnou tryskou, možno by sa vám hodilo niekoľko tipov na uľahčenie jej používania.
Vybavenie a druh mlieka
Pokiaľ vám na výsledku šľahania záleží, najlepšie urobíte, keď zainvestujete do praktickej kanvičky a kvalitného mlieka. Pokiaľ však patríte medzi nenáročných užívateľov alebo sa vám nechce po kúpe kávovaru míňať ešte za doplnky, môžeme vás uistiť, že mlieko zvládnete obstojne našľahať aj bez nich.
Druh mlieka – väčšina baristov odporúča kvalitné plnotučné mlieko, s trochou cviku ale zvládnete vyšľahať aj mlieko s nižším obsahom tuku alebo jeho rastlinnú alternatívu. Pena ale nebude tak kvalitná, ako u mlieka s vyšším obsahom tuku a bielkovín. Pokiaľ preferujete rastlinné mlieko, na trhu sú k dostaniu aj alternatívy určené priamo na prípravu mliečnej peny.
Nádobka – pokiaľ ide o manuálne šľahanie tryskou, najlepším variantom je nerezová kanvička na mlieko, vďaka ktorej správne odhadnete, kedy šľahanie ukončiť (upresníme neskôr).
Postup šľahania
Celý proces ovplyvňuje niekoľko zákonitostí, ktoré sa oplatí poznať. Nevešajte hlavu, pokiaľ sa vám nepodarí ukážková pena hneď na prvýkrát, profesionálni baristi tiež strávia značný čas tréningom, než vám svoje umenie naservírujú.
Teplota a objem – mlieko by malo byť pred šľahaním vždy vychladené, odporúča sa kanvičku naplniť približne z polovice. Na to je dobré dbať pred jej obstaraním, kanvičky sa predávajú v mnohých veľkostiach.
Umiestnenie trysky – väčšinou sa uvádza ponorenie trysky zhruba centimeter pod hladinu mlieka, niekto však preferuje, keď sa tryska iba dotýka jeho hladiny. Princíp je v tom, že keď budete držať trysku len na povrchu, vytvoríte veľké bubliny a hubovitú, nehybnú penu. Keď trysku naopak ponoríte veľa, budete mlieko len ohrievať a nie peniť. Kanvičku držte vodorovne, tryska by mala byť opretá o jej zobáčik zhruba pod uhlom 45 °. Nemá mieriť do stredu kanvičky, ale trochu na stranu.
Pohyb šľahania – hýbanie s kanvičkou je skôr otázkou cviku a preferencií, niekto odporúča krúživý pohyb, niekto zakazuje s kanvičkou hýbať úplne. Dôležité je, aby mlieko vo vnútri kanvičky vytvorilo vír, ktorý premieša celý obsah kanvičky, aby bol jednoliaty, jemný, s malými bublinkami.
Ukončenie šľahania – ako sme už spomínali, veľkú úlohu pri šľahaní mlieka hrá teplota, mlieko sa nesmie prehriať. Moment, kedy máte trysku vypnúť, príde vo chvíli, keď sa kanvička ohreje na takú úroveň, že už bude veľmi horúca, ale stále ju udržíte v ruke.
Po došľahaní – Najskôr vypnite trysku a až potom pomaly odtiahnite kanvičku, inak bude tryska prskať a hrozí, že sa popálite. Čo najskôr trysku dôkladne očistite, namierte ju smerom od vás a naprázdno prefúknite, aby nedošlo ku kazeniu zvyškov mlieka vo vnútri hubice. Aby ste z mlieka vyhnali väčšie bubliny, niekoľkokrát s kanvičkou kliknite o stôl a opatrným krúživým pohybom jej obsah premiešajte. Správne našľahaná pena sa začne na povrchu lesknúť. Následne ju nalejte do hrnčeka.
Ako využiť kávovú usadeninu?
Pri príprave espressa sa odpadu skrátka nevyhnete. Automatické kávovary sú síce spravidla ekologickejšie ako kapsulové modely, pri ktorých musíte riešiť ešte jednotlivé kapsule, aj tak sa ale pri ich používaní nahromadí väčšie či menšie množstvo kávovej usadeniny. Máme preto pre vás niekoľko tipov, ako sa kávovej usadeniny efektívne zbaviť, alebo ju znova využiť (Zdroj: Healthline):
Záhrada – kávovú usadeninu, najmä z neochutenej kávy, môžete bez obáv pridať do kompostu alebo rovno do záhona, kde prospieva najmä vresom, pri rozmiešaní s vodou potom napríklad hortenziám. Tiež mierne odpudzuje škodcov, napríklad slimákov.
Domácnosť – káva je známa okrem iného ako neutralizátor pachov, usušenú usadeninu tak môžete v miske dať napríklad do chladničky, poprípade s ňou vydrhnúť doštičku po krájaní cibule alebo iných aromatických potravín. V spojení s mokrou žinkou zase pomôže umyť pripálené hrnce, bez škrabancov.
Starostlivosť o telo – kávový peeling je už v mnohých kúpeľniach stálicou. Pokiaľ máte tmavé vlasy, usadeninu môžete tiež znovu prevariť a vzniknutým odvarom ich opláchnuť po umytí, pre oživenie farby a prekrvenie vlasovej pokožky.