Ako vybrať automatický kávovar
Obľuba kávy neustále rastie, na kvalitné espresso však už nemusíte chodiť len do kaviarne a investovať doň veľké peniaze. Stále častejšie si milovníci kávy pripravujú svoj obľúbený nápoj v pohodlí domova pomocou rôznych druhov kávovarov. Jedným z najjednoduchších a zároveň najkvalitnejších spôsobov prípravy je varenie kávy v automatickom kávovare. Pri takejto príprave nevzniká žiadny neporiadok a nezaberie veľké množstvo času, ako je to v prípade pákových kávovarov. Na druhej strane sa nemusíte obmedzovať na kapsule, ktoré sú nákladnejšie a často horšie dostupné.
V našom článku sa môžete pozrieť na porovnanie jednotlivých typov kávovarov a dozviete sa, na čo sa zamerať pri výbere automatických modelov. Rozobrali sme parametre, funkcie i dizajn kávovaru a na vás je, aby ste zvážili, ktoré kritéria sú pre vás podstatné a ktoré menej. V neposlednom rade môžete zohľadniť i cenu kávovaru, alebo lepšie povedané, koľko ste doň ochotní investovať a aký výsledok za svoje peniaze môžete očakávať.
Zamerali sme sa tiež na výber tej najlepšej kávy. Pripravili sme pre vás článok Ako vybrať kávu, ktorý vám poradí.
Základné druhy kávovarov
Najprv si treba ujasniť, aké kávovary sa na trhu vyskytujú a čo môžeme čakať priamo od automatických. Kávovary delíme na tri základné typy: pákový, automatický a kapsulový. Okrem nich sa môžete stretnúť napríklad s prekvapkávačom alebo moka kanvičkou.

Pákové
Tento typ kávovarov je vlastne menším variantom prístrojov, ktoré nájdete v kaviarňach. Pákové kávovary vyžadujú najväčšie množstvo práce, a preto sú ideálnou voľbou pro milovníkov kávy, ktorí si zároveň užívajú rituál prípravy. Ak patríte do tejto skupiny, pozrite sa na náš test pákových kávovarov. Pákové kávovary väčšinou nemajú zásobník na kávu ani mlynček, a tak je potrebné kávu najskôr namlieť a potom natlačiť do sitka. Zároveň je potrebné sledovať dávkovanie vody. To je automatické len pri drahších modeloch, rozhodne ale neodporúčame tie lacnejšie, ktoré automatické množstvo vody nemajú.
Prácu si môžete uľahčiť pomocou tzv. POD-ov, čo sú vankúšiky naplnené kávou a funkčnosť je potom podobná ako pri kapsulovom kávovare. Príprava a údržba kávovaru však stále bude náročnejšia než pri ostatných variantoch. Dôležité je na záver zmieniť, že budete pravdepodobne potrebovať aj mlynček na kávu, ktorý dokáže kávu dobre pomlieť. Druhá možnosť je využívať vopred pomletú kávu, čo sa zasa neodporúča z dôvodu straty arómy.
Kapsulové
Kapsulové kávovary sú malé a nenáročné na obsluhu, ich výhodou sú najmä nízke náklady na obstaranie a jednoduchosť obsluhy. Celá príprava kávy zahŕňa vloženie kapsule a stlačenie tlačidla. Niektoré modely sú vybavené aj funkciou samočistenia. Ak hľadáte skladný a pomerne samostatný prístroj, pozrite sa na náš test kapsulových kávovarov. Kapsulové kávovary sú veľmi variabilné, často umožňujú aj prípravu čaju alebo iných nápojov. Ich kvalita je rôzna, rovnako ako kvalita samotných kapsúl.
Nevýhodou je, že jeden kávovar väčšinou dokáže pracovať len s jednou značkou kapsúl, a preto je veľmi dôležité vybrať tú pravú ešte pred nákupom. Okrem toho v ňom nepripravíte ani mletú kávu. Ďalším mínusom je vyššia cena kávy, v porovnaní napríklad s automatickým prístrojom, pretože k cene samotnej kávy sa priráta cena kapsule. Ak pijete kávu vo väčšom množstve, nad nízkymi obstarávacími nákladmi prevážia vyššie náklady na prevádzku. Problém tiež môže byť s nápojmi obsahujúcimi mlieko. Samostatnú nádržku na mlieko nájdeme len pri drahších prístrojoch. Väčšinou sa nahrádza sušeným mliekom v kapsule, to sa ale čerstvému mlieku jednoducho nevyrovná.
Automatické
Spolu s kapsulovými kávovarmi sú modely automatických kávovarov najmenej závislé od človeka a jeho schopností pri príprave kávy. Kávovar má zabudovaný mlynček i nádržku na vodu, väčšinou tiež nádobku na mlieko. Stlačením jedného tlačidla sa vykonajú všetky úkony na prípravu espressa, pri niektorých modeloch i na prípravu cappuccina alebo caffé latte vrátane namletia kávy, sparenia i samočistenia. Rovnako ako v prípade pákových kávovarov aj v tejto kategórii sa nájdu prístroje, ktoré sú kompatibilné s kávovými POD-mi.
Príjemnou stránkou automatického kávovaru je, že pripravuje čerstvo namletú kávu, nevýhodou však môže byť, že má zásobník na kávu umiestnený priamo v tele prístroja, a tak môže byť vystavený nežiaducemu pôsobeniu tepla. Prístroje tiež nepatria k najmenším, preto môžu byť náročnejšie nielen na miesto, ale aj na údržbu. Z tohto dôvodu je vždy lepšie voliť varianty so samočistiacimi funkciami alebo také kávovary, ktoré samé upozornia na nutnosť čistenia alebo odvápnenia. Cena za jednu šálku kávy sa môže pohybovať v rôznych reláciách, záleží na výbere kávy. Kvalita výsledného nápoja sa odvíja najmä od kvality kávových zŕn.
Typ kávovaru |
Výhody |
Nevýhody |
Určenie |
Cena |
Pákový

|
+ Nízka cena za šálku
+ Káva podľa vašich predstáv a schopností |
– Vyššie obstarávacie náklady
– Potreba prikúpiť mlynček
– Zložitejšie používanie a čistenie |
– Na prípravu väčšieho množstva kávy
– Pre milovníkov rituálu prípravy |
110 – 800 € |
Kapsulový

|
+ Nízke obstarávacie náklady
+ Rýchla a nenáročná príprava
+ Jednoduchá údržba |
– Vyššia cena za šálku
– Obmedzenie na jednu značku kapsúl
– Používanie sušeného mlieka |
– Pitie kávy v menšom množstve
– Experimentovanie s kávovými i ďalšími nápojmi |
30 – 800 € |
Automatický

|
+ Úplne samostatné fungovanie
+ Rýchla príprava
+ Nízka cena za šálku |
– Vyššie obstarávacie náklady
– Občas náročnejšia údržba
– Káva v tele kávovaru |
– Pitie kávy vo väčšom i menšom množstve
– Príprava espressa i kávy s mliekom |
220 – 1 500 € |
Parametre
Existuje niekoľko zásadných faktorov prípravy kávy, najdôležitejší je tlak a teplota. Rýchlosť prípravy ovplyvní príkon prístroja, k tomu sa však viaže tiež jeho spotreba.
Tlak a teplota
Jedným z najzásadnejších parametrov prípravy kávy je tlak. Bez dostatočného tlaku skrátka dobrú kávu neurobíte. V kaviarňach sa stretneme s kávovarmi s tlakom od 9 barov, na domáce použitie sú prekvapivo ideálne prístroje s tlakom od 15 barov. Dôvod spočíva v tom, že na rozdiel od profesionálnych kávovarov si domáce prístroje nedržia tlak konštantne, ale najskôr vytvoria krivku 0 – 15 barov a potom opäť 15 – 0 barov, na 9 barov sa tak dostanú v priemere. Ideálna teplota na prípravu kávy by sa teda mala pohybovať okolo 90 °C (cca 88 – 92 °C).
Príkon
Kávovar patrí k menším domácim spotrebičom, a tak nie je príkon v jeho prípade natoľko zásadný. Ovplyvní hlavne rýchlosť nahriatia prístroja, pokiaľ si teda budete pripravovať kávu v rannom zhone, odporúčame hlavne spotrebiče s vyšším príkonom, ale ušetrený čas nebude až taký vysoký. Na kvalitu samotného nápoja nemá vyšší alebo nižší príkon žiadny vplyv (Zdroj: iDnes).
Spotreba
Pretože ide o malý prístroj, jeho spotreba je vcelku zanedbateľná. Ak však hľadíte na čo najvyššiu úsporu, odporúčame skontrolovať, či má kávovar i úsporný režim, ideálne nastaviteľný. Niekedy sa totiž prístroj do úsporného režimu prepne príliš skoro a vy ho musíte často zapínať, čo znamená opakované nahrievanie.
Funkcie a vlastnosti
Jedným z rozhodujúcich faktorov pri výbere prístroja je jeho výbava. Záleží na vás, ktoré funkcie pre vás budú užitočné a ktoré menej. Milovníci našľahanej mliečnej peny by sa mali zamerať na prítomnosť nádržky na mlieko, prípadne na to, či je šľahanie mlieka automatické alebo manuálne. Každý milovník kávy iste ocení možnosť nastavenia kávovaru tak, aby dosiahol dokonalý výsledok. Pre skutočných gurmánov je určené napríklad nahrievanie hrnčekov, ktoré ale v prístrojoch pre bežných spotrebiteľov nebýva úplne dokonalé – často sa stretávame s dlhým nahrievaním plochy a nízkou teplotou.
Mlynček
Od hrubosti namletia kávy sa odvíja sila a chuť výsledného nápoja. Jemne namletou kávou voda preteká dlhšie, a tak získa plnšiu chuť a arómu. Príliš jemná káva sa však môže prepáliť a zhorknúť. Na druhej strane hrubo namletou kávou voda pretečie rýchlejšie a získate jemnejšiu chuť, ibaže pri veľmi hrubom namletí môže byť káva príliš slabá. Mlynček na kávu spravidla býva súčasťou automatického prístroja, ale práve na dosiahnutie ideálneho výsledku by mal mať možnosť nastavenia hrubosti mletia. Pri niektorých modeloch je tiež možnosť použiť vopred namletú kávu, nedisponujú ňou však všetky kávovary.
Na prípravu espressa je najlepšia káva hrubá približne ako polohrubá múka. Ak vás zaujíma optimálna hrubosť pre iné spôsoby varenia, napríklad v džezve alebo moka kanvičke, v našom článku o mlynčekoch na kávu nájdete užitočný prehľad.
Nastavenie prípravy
Pri modernejších prístrojoch sa môžete tešiť na variabilitu nastavenia. Ponúkajú napríklad možnosť nastaviť si silu kávy (tá sa samozrejme odvíja od zmieneného mletia), prípadne teplotu vody. Zvoliť si môžete aj veľkosť kávy, teda kávu s väčším či menším množstvom vody. Niektoré prístroje umožňujú prípravu dvoch káv naraz, čo sa hodí najmä pri raňajkách vo dvoch.
Z nastavovania ďalej oceníte prispôsobenie tvrdosti vody. To v praxi funguje tak, že vodu v zásobníku bude odvápňovať samotný kávovar podľa toho, aká je tvrdosť vody v domácnosti. To otestujete pomocou prúžka, ktorý býva priložený v škatuli s kávovarom. Všetko býva jasne vysvetlené v návode, nemusíte sa báť žiadnych zložitých chemických úkonov.
Nastaviteľná výška výpustu
Automatické kávovary dnes bežne majú nastaviteľnú výšku výpustu. Dôvod spočíva v tom, že keby bola príliš vysoko bez možnosti zníženia, káva napúšťaná do malého hrnčeka na espresso by striekala všade dokola a časť kávy by sa ocitla na linke alebo v kávovare, nie však v hrnčeku. Naopak keby bol výpust príliš nízko a nedal sa zdvihnúť, veľmi by vám to skomplikovalo možnosť prípravy vyšších variantov kávy, ako je lungo, alebo napríklad mliečnych variantov caffé latte a cappuccino.

Nahriatie šálky
Zdanlivo nepodstatná funkcia môže byť pre niektorých používateľov zásadná. V nahriatom hrnčeku káva nielenže rýchlo nevychladne, ale aj si lepšie udrží krémovú penu a bohatú chuť a arómu. Nájdu sa aj spotrebitelia, ktorí túto možnosť po čase tak či tak prestanú využívať, pretože im menšie ochladenie kávy neprekáža a hlavne preto, že pri zapnutí kávovaru nejaký čas trvá, než sa zahreje doska na šálky a potom než sa zahrejú samotné hrnčeky.
Manuálne napenenie mlieka
Automatický kávovar neznamená automatické napenenie mlieka. Niektoré však automatické napenenie mlieka umožňujú.
Takmer všetky automatické a pákové kávovary majú výpust na horkú paru, ktorú použijete na manuálnu prípravu, napenenie a našľahanie mlieka. V porovnaní s automatickým režimom má napenenie mlieka tú nevýhodu, že správne napeniť mlieko nie je jednoduché a vyžaduje to chvíľu cviku. Zároveň to treba urobiť dosť rýchlo, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože kávu by ste mali podávať tak, aby sa dala okamžite piť bez popálenia jazyka.
Poloautomatické a automatické napenenie mlieka
Niektoré kávovary majú možnosť pripojiť hadičku k parnej dýze, ktorú dáte priamo do škatule od mlieka. Kávovar si mlieko napení sám a z dýzy potečie len pripravené mlieko pre vybraný nápoj, čo však nebráni manuálnemu šľahaniu mlieka aj bez pripojenia hadičky. Niektoré kávovary fungujú na podobnom princípe, len nemusíte používať hadičku, pretože majú vlastné nádoby určené na mlieko, z ktorých sa mlieko samo načerpá a po stlačení tlačidla tečie už našľahané. Pri takýchto kávovaroch máte zároveň možnosť pripravovať mlieko manuálne.
Treba dávať pozor Pri niektorých kávovaroch s jedinou automatickou možnosťou šľahania mlieka, teda stlačením tlačidla, po ktorom z výpustu potečie už napenené mlieko. Podľa našich skúseností to nemusí bežnému spotrebiteľovi prekážať, ale ak vám nebude vyhovovať spôsob, ako kávovar penu z mlieka robí, nebudete mať možnosť pripraviť si ju manuálne podľa vlastných predstáv. Pred výberom kávovaru by ste si teda mali ujasniť, či budete manuálne šľahanie mlieka vyžadovať, alebo je pre vás zbytočné a postačí vám automatické napenenie. Kombinácia oboch možností je zrejme tou najlepšou možnosťou.
Pri automatickom a poloautomatickom napenení mlieka je nutné počítať s vyššími nárokmi na čistení kávovaru po každej príprave mliečneho nápoja.
Funkcia horúcej vody
V kávovare budete môcť pripravovať i čaj, pretože prevažná väčšina automatických kávovarov má možnosť výdaja horúcej vody z dýzy na horúcu paru. Stačí len stlačiť správne tlačidlo a kávovar v okamihu naplní hrnček horúcou vodou na prípravu čaju alebo iného nápoja. Možnosť prípravy čaju je zastúpená len pri kávovaroch, ktoré majú dýzu na vývod horúcej pary na manuálnu prípravu mlieka.
Čistenie a odvápnenie automatického kávovaru
Automatický kávovar je skvelý a nenáročný pomocník. Napriek nenáročnosti sa však musí čistiť. Napríklad káva, ktorú sám namelie a precedí, musí niekde skončiť. Väčšina kávovarov si preto sama povie o vysypanie zásobníka na použitú kávu, ale tiež o výmenu vody alebo prečistenie vnútorných súčastí kávovaru. Dôležité je tiež odvápnenie kávovaru, ktoré budete robiť približne raz mesačne.
Kávovary majú automatický režim odvápnenia, to znamená, že pre vás to bude len pár úkonov a stlačení tlačidiel podľa návodu. Budete tiež potrebovať prostriedok na odvápnenie, ktorý býva buď súčasťou prístroja, alebo ho budete musieť dokúpiť. Pri čistení kávovaru rozhodne odporúčame držať sa návodu a nepoužívať iné prostriedky, než sa odporúčajú v návode.
Ďalšie funkcie
Niektoré prístroje disponujú menej obvyklými funkciami. Jednou z nich je časovač, ktorý vám umožní nastaviť čas prípravy kávy a vy tak ráno môžete vstať k čerstvo uvarenej šálke. Ďalšia je napríklad funkcia Aróma systém, pri ktorej kávovar malým množstvom horúcej vody predparí čerstvo pomletú kávu pred samotnou prípravou nápoja a umožní tak lepšie uvoľnenie jej arómy a chuti.
Pri drahších modeloch je možné nastavenie individuálneho profilu a obľúbených nápojov. Ráno si tak nemusíte robiť starosti s prenastavovaním kávovaru, stačí zvoliť príslušný profil a kávu uvaríte stlačením jedného tlačidla. K technologickým vychytávkam patrí napríklad ovládanie kávovaru prostredníctvom mobilného telefónu alebo tabletu. V podstate jediné, čo tieto prístroje ešte nezvládajú, je kávu priniesť a naservírovať.
Dizajn, konštrukcia a druhy nápojov
Kávovar nepatrí k prístrojom, ktoré by sa schovávali do skrine. Preto je najlepšie vybrať taký, ktorý bude ladiť k vašej kuchyni. Výrobcovia sa väčšinou stále držia klasických farieb, ako je čierna, biela a strieborná, ale čoraz častejšie sa na trhu objavujú i nevšedné a extravagantnejšie kúsky. Dajte si však pozor na prístroje v dizajnovom vyhotovení, často je totiž hlavnou položkou ceny práve vzhľad prístroja (poprípade podpis známeho dizajnéra) a samotný kávovar nedosahuje takú kvalitu, akú by ste našli pri iných prístrojoch v rovnakej cenovej kategórii.
Veľkú pozornosť venujte rozmerom, pretože kávovary sa môžu líšiť konštrukciou: na trhu sú vysoké, široké, úzke, krátke i hlboké kávovary. Zaujímať vás musí výška, šírka ale aj hĺbka kávovaru a dobre si zmerajte miesto, kam kávovar hodláte umiestniť. Myslite tiež na to, že kávovary majú dĺžku prívodného kábla väčšinou okolo 1,2 metra, takže musí byť umiestnený v dosahu zásuvky alebo vybavený predlžovacím káblom.
Konštrukčne sú pri kávovare dôležité najmä dva prvky, a to displej a odnímateľná nádobka na vodu, prípadne tiež na mlieko. Displej znateľne uľahčí ovládanie prístroja a nastavovanie ideálnych parametrov a kávovar vás vďaka nemu upozorní aj na nutnosť čistenia. Odnímateľná nádobka uľahčí dopĺňanie tekutín a čistenie. Pri voľbe jej objemu sa riaďte odhadovaným množstvom kávy, ktoré denne pripravíte. Pre jednočlennú domácnosť je zbytočné kupovať nádržku s objemom 2 l, v ktorej sa bude akurát usadzovať vodný kameň.
Naopak ak denne vypijete väčšie množstvo kávy alebo pripravujete kávu naraz pre viac osôb, nie je vhodné vyberať nádobku s objemom menším než 1 l. Podľa frekvencie pitia kávy a množstva osôb v domácnosti vyberajte aj objem nádobky na kávu. Pre lepšiu predstavu o množstve kávy a vody potrebnom na prípravu jednej šálky sme pre vás nachystali tabuľku obľúbených druhov kávových nápojov.

Typ |
Množstvo kávy (g) |
Množstvo vody (ml) |
Espresso |
7 |
20 – 30 |
Ristretto |
7 |
20 |
Lungo |
7 |
80 |
Doppio (dvojité espresso) |
14 |
50 |
Americano |
7 |
Espresso 40 – 80 + voda 20 – 60 |
Šľahanie mliečnej peny
Ako ste si iste všimli, v rade obľúbených kávových nápojov sa stretnete s mliečnou penou. Niektoré automatické kávovary zvládajú automatické šľahanie mlieka, iné majú na tento účel parnú dýzu a často sa pri jednom modeli stretnete s obomi funkciami. Nielen pri modeloch bez automatického šľahania je výhodou, ak viete zaobchádzať s parnou dýzou, niektorým používateľom totiž automaticky našľahaná pena úplne nevyhovuje a radšej si ju pripravujú vlastnoručne. Preto sme pre vás pripravili pár variantov, ako pri šľahaní mlieka postupovať, aby ste sa v krátkom čase naučili vytvoriť mliečnu penu ako z obľúbenej kaviarne.
Druh mlieka – väčšina baristov odporúča kvalitné plnotučné mlieko, s trochou cviku však dokážete vyšľahať i mlieko s nižším obsahom tuku alebo jeho rastlinnú alternatívu. Pena ale nebude taká kvalitná, ako pri mlieku s vyšším obsahom tuku. Ak preferujete rastlinné mlieko, na trhu dostať i alternatívy určené priamo na prípravu mliečnej peny.
Nádobka – najlepším variantom je nehrdzavejúca kanvička na mlieko, vďaka ktorej správne odhadnete čas šľahania (spresníme neskôr).
Teplota a objem – mlieko by malo byť pred šľahaním vždy vychladené, odporúča sa kanvičku naplniť približne z polovice.
Umiestnenie dýzy – väčšinou sa uvádza ponorenie dýzy zhruba centimeter pod hladinu mlieka, niekto však preferuje, keď sa dýza len dotýka hladiny. Kanvičku držte vodorovne, dýza by sa mala oprieť o jej zobáčik približne pod uhlom 45°. Nemá mieriť do stredu kanvičky, ale trochu nabok.
Pohyb šľahania – hýbanie kanvičkou je skôr otázkou cviku a preferencií, niekto odporúča krúživý pohyb, niekto úplne zakazuje hýbať s kanvičkou. Dôležité je, aby mlieko vnútri kanvičky vytvorilo vír, bez ktorého nevznikne kvalitná pena.
Ukončenie šľahania – ako sme už zmienili, veľkú úlohu pri šľahaní mlieka hrá teplota. Moment, v ktorom máte dýzu vypnúť, totiž nastane vo chvíli, keď sa kanvička ohreje na takú úroveň, že ju sotva udržíte v ruke. Najskôr vypnite dýzu a až potom pomaly odtiahnite kanvičku. Následne ňou klepnite o stôl, čím sa zbavíte väčších bublín. Nezabudnite dýzu po šľahaní dôkladne očistiť, aby sa nezačali kaziť zvyšky mlieka v hubici.
Obľúbené značky automatických kávovarov
Výrobe automatických kávovarov sa venuje niekoľko tradičných i nových firiem. O tých najobľúbenejších sme pre vás pripravili samostatné články. Na nasledujúcich riadkoch vám v krátkosti predstavíme jednotlivé značky.
Kávovary De’Longhi
Talianska značka De’Longhi na domácom trhu ponúka viac než 200 modelov kávovarov. Najpočetnejšie zastúpená skupina sú espressovače, stretnete sa ale aj s automatickými, pákovými a kapsulovými prístrojmi. Obvyklý príkon sa pohybuje okolo 1 400 W. Rozpätie je však podstatne širšie – 1 000 až 1 850 W. Aj cenový interval je veľmi široký.
Kávovary Krups
Pod značkou Krups nájdete prevažne espressovače ale tiež automatické a kapsulové kávovary. Pákové kávovary ale v portfóliu tejto nemeckej firmy nie sú. Príkon sa pri jednotlivých modeloch pohybuje medzi 1 400 až 1 850 W. Parný tlak 14 až 19 barov. Cenovo ide o rozmanitú ponuku.
Kávovary Philips
Holandský gigant Philips na našom trhu ponúka najmä poloautomatické espressovače, plne automatizované prístroje a prekvapkávače. Z hľadiska ovládania dominujú panely. Čerpadlo dokáže vyvinúť tlak pary 15 barov, čo je štandardná hodnota. Príkon 1 850 W zaručuje rýchle uvarenie kávy.
Kávovary Jura
Švajčiarska firma Jura sa už od svojho vzniku venuje výrobe luxusných domácich spotrebičov. Stála za vývojom plne automatických kávovarov, ktoré sú v súčasnosti jediným artiklom firmy. Sortiment tvorí približne 40 modelov. Príkon dosahuje až 1 450 W a tlak pary je 15 barov.
Kávovary Nivona
Mladá značka Nivona prišla na svet v Norimbergu v roku 2005 a odvtedy sa venuje výrobe kvalitných automatických kávovarov. V súčasnosti nájdeme na našom trhu asi 30 modelov. Príkon sa pohybuje okolo 1 450 W a tlak je 15 barov.
Cena
Automatický kávovar zoženiete v niekoľkých cenových hladinách a môže byť zložité určiť, čo od danej ceny očakávať. Preto si v krátkosti rozoberieme, aké modely zoženiete v určitej cenovej kategórii a ktorá je tá pravá pre vás. Vyhnete sa tak nákupu drahého prístroja, ktorý nebudete plne využívať alebo naopak lacnejšieho variantu, ktorý nebude vyhovovať vašim predstavám. Pokiaľ ide o značku, na trhu s kávovarmi momentálne hrá prim najmä značka DeLonghi a pri výbere sa s ňou nepochybne stretnete.
Cena do 400 €
Kvalitne pripraviť kávu zvládne i prístroj za niekoľko stovák eur. V prípade týchto modelov ale nepočítajte so zvlášť pestrou ponukou funkcií, chýba im tiež vybavenie, ako je napríklad displej alebo nádržka na mlieko. So samotnou prípravou kávy si však poradia veľmi dobre, vhod teda prídu hlavne používateľom, ktorí majú najradšej jednoduché dobré espresso, prípadne im neprekáža manuálna príprava mliečnej peny.
Cena od 400 do 800 €
V tejto cenovej kategórii si pravdepodobne vyberie najväčšie množstvo spotrebiteľov. Kávovary v strednej cenovej hladine sú jednak kvalitné, jednak vybavené užitočnými funkciami a príslušenstvom. Ponúkajú tak pestrý výber kávových variácií a umožňujú pripraviť váš obľúbený nápoj presne tak, ako ho máte radi. Samozrejmosťou je displej, väčšinou sú vybavené tiež automatickým šľahaním mlieka a ďalšími funkciami.
Cena nad 800 €
V najvyššej cenovej kategórii nájdeme prístroje s pestrou ponukou funkcií a veľkým objemom zásobníkov. Sú vybavené tiež funkciami, ako je automatické odvápňovanie alebo časovač. Umožňujú nastavenie používateľských profilov, každý člen domácnosti tak môže mať individuálne nastavenie pre svoj obľúbený nápoj, ktoré si prístroj bude pamätať.
Modelový výber automatického kávovaru
Aby sme vám výber kávovaru ešte trochu zjednodušili, povedieme vás krok za krokom. Ako modelový kávovar sme vybrali prístroj, na ktorom vám ukážeme, čo je dobré a čo by šlo urobiť lepšie. Vybraný kávovar patrí do vyššieho cenového priemeru, v našom porovnaní nájdete horšie i lepšie modely.
Kávovar Philips Saeco HD 8917/09 Incanto
Na tomto modelovom kávovare si môžete ujasniť, ako posudzovať a hodnotiť jednotlivé parametre.
Ide o automatický kávovar, ktorý zvládne sám pripraviť 4 druhy nápojov. To je vo svete automatických kávovarov pomerne málo, niektoré modely zvládnu i dvojnásobné množstvo rôznych špecialít.
- Tlak a teplota: 15 barov nastaviteľná
Kávovar dokáže vyvinúť parný tlak 15 barov, čo je obvyklá teplota pri domácich kávovaroch. Teplotu vody si môžete vybrať z troch vopred nastavených variantov. Možnosť nastavenia teploty je pri kvalitnejších kávovaroch štandard. Pri lacnejších modeloch sa s ňou stretnete len zriedka.
Príkon nie je v prípade automatického kávovaru zvlášť dôležitý. Vyšší príkon zabezpečí len rýchlejšie nahrievanie prístroja, na samotné varenie kávy však nemá vplyv. V tomto prípade je príkon 1 850 W, čo je oproti ostatným vysoká hodnota. Príprava obľúbenej kávy vám teda zaberie len chvíľku.
- Objem nádržky na vodu: 1,8 l
Objem nádržky na vodu je 1,8 litra, čo je hodnota umožňujúca i časté používanie bez nutnosti častého dopĺňania vody. Hodí sa teda do kancelárie či domácnosti, kde sa kávy vypije väčšie množstvo. Menšie zásobníky sú vhodné skôr do malých domácností či na občasné varenie kávy. U konkurencie sa však stretnete s i vyššími hodnotami. Je to ale parameter, ktorý závisí na subjektívnych preferenciách.
- Kapacita zásobníka na kávu: 250 g
Zásobník na kávové zrná obsiahne až 250 g, čo je tiež obvyklá hodnota a opäť záleží na subjektívnom hodnotení.
- Kapacita odpadového zásobníka: 15 šálok
Vďaka nadpriemernej kapacite 15 šálok nebudete musieť zásobník často vyprázdňovať. Napriek tomu nie je vhodné nechávať použitú kávu v nádobe príliš dlho, aby nevznikali nebezpečné plesne.
Tento kávovar má rovnako ako väčšina úsporný režim. Ten po nejakom čase kávovar prestane nahrievať a zdanlivo ho vypne. Šetrí tak elektrickú energiu, a tým aj peniaze.
- Nastavenie mletia: 5 možností
V oblasti mletia má tento prístroj slabšie postavenie. Na výber má len 5 možností hrubosti kávy. Konkurenčné kávovary mávajú i viac ako 10 možností namletia. Je však len na vás, či túto voľbu budete používať, alebo mlynček nechcete nastavovať.
Silu kávy môžete rovnako ako na všetkých prístrojoch nastaviť podľa vlastnej voľby. Pri všetkých prístrojoch možno nastaviť tiež tvrdosť vody. Samozrejmosťou ale nie je použitie mletej kávy. S týmto kávovarom tak môžete napríklad spotrebovať staršie zásoby alebo uvariť nápoj z darovanej kávy.
- Nastavenie výšky výpustu: áno
Ak pripravujete rôzne veľké druhy kávy, oceníte nastaviteľnú výšku výpustu. S tou sa tiež stretnete pri všetkých kávovaroch v našom porovnaní.
- Napenenie mlieka: automatické
Prístroju chýba parná dýza. Mlieko sa teda nedá našľahať manuálne, ale musíte sa spoľahnúť na automatickú prípravu. To môže niektorým používateľom prekážať.
Rovnako ako väčšina prístrojov má i tento dýzu na výdaj horúcej vody. Môžete tak pripraviť čaj alebo si vziať horúcu vodu do termosky.
- Čistenie a údržba: automatická
Každý kávovar treba čistiť a odvápňovať. Väčšina modelov vrátane tohto je vybavená automatickým programom, ktorý túto nepríjemnú záležitosť vyrieši za vás.
Použité a ďalšie zaujímavé zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1vovar
https://www.piccoloneexistuje.cz/