Menu

Recenzie a porovnanie autosedačiek Cybex z testu 2023

Aktualizované:
Autor:
Iva Koňaříková

V kategórii odporúčame

Cybex Cloud Z i-Size 2021

250 €

Orientačná cena

Akú autosedačku Cybex si vybrať podľa porovnania

Najlepšia pre deti od 0 do 13 kg
Hodnotenie Výborné
Orientačná cena 250 €
Najlepšia pre deti od 0 do 18 kg
Hodnotenie Výborné
Orientačná cena 400 €
Najlepšia pre deti od 9 do 36 kg
Hodnotenie Výborné
Orientačná cena 250 €

Značka Cybex okrem nadštandardnej kvality, funkčnosti a bezpečnosti dbá aj na aktuálne módne trendy. Prinášame vám výber tých najlepších autosedačiek, ktoré si vyslúžili stovky ocenení v crash testoch a ktoré značka neustále inovuje a osadzuje modernými technológiami. Za víťaza porovnania sme tu označili model Cybex Cloud Z i-Size 2021, ktorý patrí do radu Platinum a je najlepšou voľbou pre deti od 0 do 13 kg. Sedačku Cybex Sirona S2 i-Size 2021 potom využijete o niečo dlhšie, pokrýva váhovú kategóriu od 0 kg do 18 kg a spadá do radu Gold. Z radu Silver sme potom vybrali Cybex Pallas M-fix SL 2021 ako najlepšiu sedačku pre deti od 9 do 36 kg.

Ako porovnávame autosedačky Cybex?

Aby ste dokázali nájsť autosedačku Cybex vyhovujúcu neustále sa meniacim potrebám vášho dieťaťa, pozrite si náš výber produktov, ku ktorým sme pripravili aj kratučké recenzie. Do porovnania autosedačiek Cybex sme zahrnuli tie najpredávanejšie modely vyznačujúce sa radom certifikácií od prestížnych inštitúcií a kladnými užívateľskými recenziami. Porovnanie zahŕňa ako autosedačku pre novorodencov, tak aj model, ktorý využijete celých 11 rokov. Brali sme pritom ohľad na rad parametrov, ktorých zoznam nájdete nižšie.

  • Váhová kategória a celková doba využitia
  • Systém a smer upevnenia sedačky
  • Absolvované testy, normy a certifikácia
  • Ergonómia a možnosti prispôsobenia
  • Poťah a jeho údržba

V článku Aké sú autosedačky Cybex sa následne dozviete, aké sú špecifiká tejto značky, alebo do akých produktových radov značka svoje modely rozdeľuje. Prezradíme vám, prečo by ste mali investovať práve do autosedačky Cybex a s akými oceneniami sa môžete stretnúť. V článku potom nechýba ani súhrn základných parametrov a rád, ktoré vám budú pri výbere sedačky nápomocné.


Najlepšie autosedačky Cybex podľa porovnania

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Najlepšia pre deti od 0 do 13 kg
  • 0 až 24 mesiacov
  • Limitované edície
  • 360° otočný mechanizmus
  • Bočná ochrana nárazu
  • SensorSafe
  • Vysoká cena
  • Náročnejšie snímanie poťahu
  • Základňa nie je v cene
250 € Zobraziť ponuky
Top 2
Výborné
Najlepšia pre deti od 0 do 18 kg
  • Od cca 3 mesiacov do 4 rokov
  • ISOFIX so stabilizátorom
  • Lineárna ochrana
  • 360° mechanizmus
  • Základňa v cene
  • Vysoká cena
  • Vyššia hmotnosť
400 € Zobraziť ponuky
Top 3
Výborné
Najlepšia pre deti od 9 do 36 kg
  • Od 9 mesiacov až do 12 rokov
  • Využiteľnosť až 11 rokov
  • 2v1
  • Systém cirkulácie vzduchu
  • Vysoká bezpečnosť
  • Pultíková sedačka
  • Niektorým deťom nesedí
250 € Zobraziť ponuky
Top 4
Výborné
Najnovšia alternatíva 0+
  • Vylepšené polohovanie
  • Väčšie pohodlie
  • Poloha poležiačky
  • Najnovšie ocenenie
  • Slnečná strieška
  • Vyššia cena
  • Nezahŕňa základňu Z2
260 € Zobraziť ponuky
Top 5
Výborné
Extra bezpečie pre deti od 9 do 21 kg
  • Vyššia úroveň bezpečnosti
  • Celotelový airbag
  • V smere jazdy
  • Farebné prevedenia
  • O 2 roky dlhšie využitie
  • Vysoká obstarávacia cena
  • Vyššia hmotnosť
  • Pultíková sedačka
700 € Zobraziť ponuky
Top 6
Veľmi dobré
Dostupná voľba pre deti od 15 do 36 kg
  • Systém Latch-Connect
  • Nízka hmotnosť
  • 12-pozičná opierka
  • Upevnenie aj na ISOFIX
  • Výborné recenzie
  • Pre odrastenejšie deti
  • Len základný dizajn
160 € Zobraziť ponuky

Recenzia Cybex Cloud Z i-Size 2021
Cybex Cloud Z i-Size 2021
Recenzia Cybex Sirona S2 i-Size 2021
Cybex Sirona S2 i-Size 2021
Recenzia Cybex Pallas M-fix SL 2021
Cybex Pallas M-fix SL 2021
Recenzia Cybex Cloud Z2 i-Size 2023
Cybex Cloud Z2 i-Size 2023
Recenzia Cybex Anoris T i-Size 2023
Cybex Anoris T i-Size 2023
Recenzia Cybex Solution B-fix
Cybex Solution B-fix
Ocenenie

Najlepšia pre deti od 0 do 13 kg

Najlepšia pre deti od 0 do 18 kg

Najlepšia pre deti od 9 do 36 kg

Najnovšia alternatíva 0+

Extra bezpečie pre deti od 9 do 21 kg

Dostupná voľba pre deti od 15 do 36 kg

Hodnotenie Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Veľmi dobré
Orientačná cena 250 € 400 € 250 € 260 € 700 € 160 €
Produktový rad Platinum Gold Silver Platinum Platinum Silver
Smer upevnenia Proti smeru jazdy V aj proti smeru jazdy V smere jazdy Proti smeru jazdy V smere jazdy V smere jazdy
Systém upevnenia 3 bodový pás vozidla, variabilná základňa Base Z ISOFIX 3 bodový pás vozidla, ISOFIX 3-bodový pás vozidla, variabilná základňa Base Z2 3-bodový pás vozidla, ISOFIX, stabilizátor 3-bodový pás vozidla, ISOFIX
Polohovanie sedadla Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Nastaviteľná opierka hlavy Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Absolvované testy, normy a certifikácie ADAC, ÖAMTC, TCS, Red Dot Design Awards 2019, German Design Awards 2020 Neuvedené ADAC, TCS ADAC, ÖAMTC, TCS, Red Dot Design Awards 2019, German Design Awards 2022, ECE R129 i-Size ADAC, ÖAMTC, TCS, Red Dot Design Awards 2022, German Design Awards 2023, ECE R129 i-Size ADAC, ÖAMTC
Nosnosť (kg) 0–13 0–18 9–36 0–13 9–21 15–36
Výška (cm) 45–87 61–105 (od 45 cm s novorodeneckou vložkou) 63 (maximálna výška neuvedená) 38–60,5 76–115 64
Šírka (cm) 44 44 54 44 44 39
Hĺbka (cm) 67 Neuvedené 63 64,5–75 66,2 52
Hmotnosť (kg) 4.8 13.9 9.3 4,6 12 4
Najlepšia pre deti od 0 do 13 kg
Výborné Celkové hodnotenie
  • 0 až 24 mesiacov
  • Limitované edície
  • 360° otočný mechanizmus
  • Bočná ochrana nárazu
  • SensorSafe
  • Vysoká cena
  • Náročnejšie snímanie poťahu
  • Základňa nie je v cene

Detská autosedačka Cybex Cloud Z i-Size je vhodná pre vašu prvú spoločnú cestu z pôrodnice až do cca 18–24 mesiacov dieťaťa (orientovať sa môžete podľa výškového nastavenia opierky hlavy v rozmedzí 45 až 87 cm). Jej flexibilná škrupina a zdokonalená rozšírená ochrana pri bočnom náraze zaisťuje dieťaťu maximálnu bezpečnosť. Nechýba tu možnosť ergonomickej polohy v ľahu, vylepšená bočná ochrana či XXL slnečná strieška.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Autosedačka Cybex Cloud Z i-Size z radu Platinum sa môže pochváliť skvelým ohodnotením prestížnej nezávislej spoločnosti ADAC. Celkovo si vyslúžila známku 1,7, pričom do hodnotenia bolo zahrnutých hneď niekoľko faktorov – bezpečnosť, obsluha, ergonómia, škodlivé látky a možnosť čistenia. Vyzdvihovaná je tiež kompatibilita so systémom SensorSafe, ktorý rodičov varuje, ak náhodou nechajú svoje dieťa v aute samé.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Najväčšou prednosťou tohto modelu je kombinácia vysokej miery bezpečnosti a dômyselne prepracovaného dizajnu. Motív autosedačky si môžete zvoliť z aktuálne dostupných limitovaných edícií, prípadne siahnuť po niektorej z bežných farebných kombinácií. Výhodou je, že po dokúpení základne Base Z je sedačku možné upevniť aj pomocou kotviacich bodov systému ISOFIX. Navyše so základňou získate možnosť rotácie o 360°.

Záverečné zhrnutie

Rad Z predstavuje ideálnu voľbu pre rodičov očakávajúcich nielen vysokú bezpečnosť, ale aj štýlový dizajn a luxusné poťahové látky. Pokiaľ teda hľadáte prvú autosedačku pre vaše dieťa a zároveň až tak nehľadíte na obstarávaciu cenu, potom v tomto prípade nie je nad čím váhať. K dispozícii je množstvo dizajnov, ktoré sa každoročne menia podľa aktuálne ponúkaných limitovaných edícií značky Cybex.

250 € Orientačná cena

Najlepšia pre deti od 0 do 18 kg
Výborné Celkové hodnotenie
  • Od cca 3 mesiacov do 4 rokov
  • ISOFIX so stabilizátorom
  • Lineárna ochrana
  • 360° mechanizmus
  • Základňa v cene
  • Vysoká cena
  • Vyššia hmotnosť

Autosedačka Cybex Sirona S2 i-Size 2021 je určená pre deti od približne 3 mesiacov až do zhruba 4 rokov. S použitím novorodeneckej vložky ju potom je možné používať už od narodenia dieťaťa. Je schválená podľa normy i-Size a tak máte istotu, že rešpektuje najnovšie bezpečnostné štandardy. Najmä tým najmenším deťom ponúkne bezpečnú pozíciu proti smeru jazdy, tým väčším (od 15 mesiacov) potom prípadne aj praktickejšiu pozíciu v smere jazdy.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Táto sedačka pochádza z produktového radu Gold a tak máte istotu, že výrobca kládol dôraz na špičkovú ergonómiu a funkčnosť, maximálne možné bezpečie a komfortné poťahové materiály. Ak by vás zaujímalo, čím sa bude líšiť novší model Sirona S2 i-Size 2022, potom vedzte, že rozdiely sa budú týkať iba dizajnového prevedenia a širšej kolekcie farebných variantov. Konštrukčne sú tieto modely rovnaké.

Záverečné zhrnutie

Detská autosedačka Cybex Sirona S2 i-Size 2021 je vhodnou voľbou pre rodičov, ktorí hľadajú to najlepšie na prepravu dieťaťa od narodenia do zhruba 4 rokov. Maximálnu bezpečnosť táto sedačka zaisťuje vďaka upevneniu pomocou kotviacich bodov systému ISOFIX v kombinácii s vylepšenou ochranou proti bočnému nárazu. Výhodou je možnosť rotácie o 360°, vďaka čomu je možné dieťa ľahko posadiť a pripútať.

400 € Orientačná cena

Najlepšia pre deti od 9 do 36 kg
Výborné Celkové hodnotenie
  • Od 9 mesiacov až do 12 rokov
  • Využiteľnosť až 11 rokov
  • 2v1
  • Systém cirkulácie vzduchu
  • Vysoká bezpečnosť
  • Pultíková sedačka
  • Niektorým deťom nesedí

Cybex Pallas M-fix SL 2021 je rastúca autosedačka určená pre deti od 9 do 36 kg. Možno ju teda využívať až po dobu 11 rokov, čomu zodpovedajú aj špičkové materiály použité pri výrobe. Je vybavená priestranným sedadlom s možnosťou polohovania a výškovo nastaviteľnou, sklopnou opierkou hlavy, ktorá bráni prepadávaniu hlavičky dieťaťa mimo ochrannú zónu autosedačky. Autosedačka z radu M ponúka všetky dostupné funkcie pre bezpečnosť za výhodnú cenu.

V podstate ide o dve autosedačky v jednej. Pallas M-fix SL totiž disponuje nastaviteľným bezpečnostným pultom, ktorý je možné využívať v prípade detí spadajúcich váhou do ECE skupiny I. Pre staršie deti od 15 kg a cca od 3 rokov je možné autosedačku premeniť na model Solution M-Fix SL, ktorý môžete vďaka otočným konektorom používať aj vo vozidlách bez systému ISOFIX.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Užívatelia túto autosedačku považujú za maximálne kvalitnú. Súčasne ich ale v spojitosti s kvalitou teší priaznivejšia cena oproti modelom z produktových radov Gold a Platinum. Odborníkmi (konkrétne autoklubom ADAC) je tento model autosedačky ohodnotený celkovou známkou 2,1, čo stále spadá do zelenej škály hodnôt označených ako „Dobré“.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Pultíkové autosedačky síce získavajú lepšie známky v testoch bezpečnosti, avšak v praxi sa môžete stretnúť s istým úskalím. Sú ním pocity dieťaťa, ktoré nie je zvyknuté na zatvorenie v sedačke pomocou pultíka, a tak sa v prvých chvíľach môže dostaviť plač. Z toho dôvodu je potrebné, aby si dieťa na upínanie pultíkom zvyklo predtým, než sa vydáte na nejakú dlhšiu cestu autom.

Záverečné zhrnutie

Veľa rodičov sa pri výbere vybavenia pre dieťa pozerá aj na cenu. Tomu ide značka Cybex oproti svojím produktovým radom Silver, v ktorom sa zameriava na kombináciu vysokej bezpečnosti a priaznivej obstarávacej ceny. Pokiaľ teda hľadáte kvalitnú rastúcu autosedačku pre dieťa od 9 do 36 kilogramov, potom stavte na tento model Pallas M-fix SL. Výhodou je, že v režime pre deti od 9 do 18 kg obsahuje základňu, ktorá umožňuje jednoduché polohovanie pre spánok.

250 € Orientačná cena

Najnovšia alternatíva 0+
Výborné Celkové hodnotenie
  • Vylepšené polohovanie
  • Väčšie pohodlie
  • Poloha poležiačky
  • Najnovšie ocenenie
  • Slnečná strieška
  • Vyššia cena
  • Nezahŕňa základňu Z2

Autosedačka Cybex Cloud Z2 i-Size 2023 je ideálnou voľbou pre náročných rodičov, ktorí hľadajú model vhodný pre novorodencov. Tento variant patrí medzi najnovšie modely a patrí do radu Platinum. Vďaka tomu si môžete byť istí, že ponúka tie najmodernejšie bezpečnostné technológie a funkcie, navyše tu máte možnosť voľby dizajnov z limitovaných fashion edícií. S touto sedačkou si dieťa a aj vy ako rodičia užijete všestrannú flexibilitu a pohodlie – sedačka totiž jednak ponúka možnosť otočenia o 180°, čo vám uľahčí upínanie dieťaťa, ale zároveň disponuje úplne novým naklápaním vo vozidle pre pohodlnejšiu jazdu a pokojný spánok.

Hodí sa pre deti až do 13 kg a približne 24 mesiacov, čím pokrýva váhovú skupinu 0+. Výhodou je aj to, že je táto sedačka kompatibilná s kočíkmi Cybex, čo oceníte v prípade, ak bude potrebné pokračovať vo vašej ceste pešo. Ako to už pri značke Cybex býva, aj táto sedačka získava množstvo ocenení, a to nielen za vysokú mieru bezpečnosti, ale aj za prémiový dizajn, vďaka čomu sa radí medzi to najlepšie, čo na trhu s detskými autosedačkami nájdete. Nevýhodou je tu predovšetkým vysoká cena a fakt, že v sume 260 € nie je zahrnutá bezpečnostná základňa.

260 € Orientačná cena

Extra bezpečie pre deti od 9 do 21 kg
Výborné Celkové hodnotenie
  • Vyššia úroveň bezpečnosti
  • Celotelový airbag
  • V smere jazdy
  • Farebné prevedenia
  • O 2 roky dlhšie využitie
  • Vysoká obstarávacia cena
  • Vyššia hmotnosť
  • Pultíková sedačka

Autosedačka Cybex Anoris T i-Size 2023 ako najnovší model na trhu (k augustu 2023) ponúka extra bezpečnosť pre deti od 9 do 21 kg. Zaujme predovšetkým náročnejších rodičov, ktorí nehľadia na obstarávacie náklady, pretože jednou z nevýhod je tu pomerne vysoká obstarávacia cena presahujúca čiastku 600 €. Sedačka však v porovnaní s konkurenciou poskytuje približne o 50 % vyššiu ochranu, a to vďaka integrovanému celotelovému airbagu, ktorým tento model disponuje ako prvý na svete.

Anoris T i-Size je pritom ideálnym nástupcom modelu Cloud Z2 i-Size. Upevňuje sa v smere jazdy vozidla, vďaka čomu tu majú rastúce deti dostatok priestoru na natiahnutie a pohyb končatín pre neobmedzený komfort v každej fáze rastu. Pre niekoho by tu mohol byť nevýhodou bezpečnostný pultík, pretože niektoré deti sa v pultíkových sedačkách necítia komfortne. To sa však výrobca Cybex snaží vykryť tým, že je pultík plne nastaviteľný a upevňuje sa rýchlo na jedno cvaknutie. Rodičom by tu potom mohla vadiť vyššia hmotnosť, ktorá môže sťažovať manipuláciu so sedačkou.

700 € Orientačná cena

Dostupná voľba pre deti od 15 do 36 kg
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Systém Latch-Connect
  • Nízka hmotnosť
  • 12-pozičná opierka
  • Upevnenie aj na ISOFIX
  • Výborné recenzie
  • Pre odrastenejšie deti
  • Len základný dizajn

Cybex Solution B-fix je spoľahlivá autosedačka za rozumnú cenu, značka Cybex má navyše na trhu dobrú povesť a používatelia sú s ňou dlhodobo spokojní. Výhodou sedačky je možnosť upevnenia ako bezpečnostným pásom, tak aj systémom ISOFIX.

Komfort zaisťuje polohovateľná opierka hlavy a o bezpečnosť sa postará okrem iného zosilnená ochrana proti bočnému nárazu. Výhodou môže byť aj veľmi nízka hmotnosť. Oproti niektorým konkurenčným modelom ale nie je nastaviteľná napr. do šírky, čo by ešte zvýšilo pohodlie dieťaťa.

160 € Orientačná cena

Aké sú autosedačky Cybex

Cybex je prestížna nemecká značka autosedačiek a ďalších výrobkov pre deti, ktorá na trhu pôsobí už od roku 2005. V jej portfóliu si vyberú aj tí najnáročnejší zákazníci, ktorým nestačí len nadštandardná kvalita, funkčnosť a bezpečnosť bežne dostupných autosedačiek, ale kladú tiež vysoké nároky na aktuálne trendy, štýl a dizajn.

V tomto článku sa dozviete, aké sú vlastnosti autosedačiek Cybex a podľa akých parametrov by ste mali medzi dostupnými modelmi vyberať.

  • Výber autosedačky – Hlavná je vždy váha dieťaťa, podľa ktorej sú autosedačky rozdelené do niekoľkých skupín. Sledujte bezpečnosť, ergonómiu, ale aj komfort pre dieťa.
  • Pre koho sú autosedačky Cybex vhodné – Ideálna voľba pre náročných rodičov a všetkých tých, ktorí si potrpia na štýl a luxus namiesto priaznivej ceny.
  • Nevýhody autosedačiek Cybex – Medzi hlavné nevýhody patrí vysoká cena a náročnejšia orientácia v ponuke a jednotlivých produktových radoch.
  • Špecifiká značky – Autosedačky Cybex sú obľúbené medzi rodičmi, ktorí okrem vysokej bezpečnosti a funkčnosti dbajú aj na inovácie, štýl a dizajn. Lifestylová módna značka je dokonale prispôsobená pre život v meste.
  • Produktové rady – Cybex svoje autosedačky (a iné vybavenie) rozdeľuje do troch produktových radov (Platinum, Gold, Silver). Záleží, či dávate prednosť luxusnému dizajnu, maximálne komfortným materiálom a funkčnosti alebo priaznivejšej cene.
  • História značky – Cybex je nemeckou značkou 21. storočia. Založil ju Martin Poš v roku 2005.
  • Súčasnosť – Dnes značka spadá pod čínsky gigant Goodbaby International Holdings Limited a je považovaná za lídra v oblasti detskej bezpečnosti.

Ak sa zaujímate aj o iné značky, odporúčame vám aj naše všeobecné porovnanie autosedačiek alebo porovnanie autosedačiek Kinderkraft.

Podľa čoho vyberať autosedačku

Nákup správnej autosedačky patrí medzi kľúčové rozhodnutia všetkých rodičov. Dobre spracovaný model totiž zohráva dôležitú úlohu v kritických dopravných situáciách – môže zachrániť život nielen vašej ratolesti, ale aj vám. Z tohto dôvodu vyberajte autosedačky iba od overených značiek, ktoré dbajú na prísne bezpečnostné normy a ktorých technológia sa neustále vyvíja a zdokonaľuje.

Podrobnejšie informácie o kúpe nájdete v našom článku Ako vybrať autosedačku. V riadkoch nižšie vám prinášame aspoň prehľadné zhrnutie tých najdôležitejších parametrov a niekoľko základných rád. Napovieme vám, na čo by ste pri rozhodovaní nemali zabudnúť.

Skupiny autosedačiek

Všetky autosedačky sa všeobecne delia do niekoľkých skupín podľa váhy dieťaťa. Pre správnu funkčnosť autosedačky je váha dieťaťa kľúčová, z toho dôvodu vždy dôsledne dodržujte predpísané váhové hranice. V opačnom prípade totiž hrozí, že sedačka nebude plniť svoju základnú funkciu, ktorou je ochrana dieťaťa pri cestovaní autom. Pri jednotlivých skupinách zároveň uvádzame aj informáciu o veku, tú však považujte iba za orientačnú.

Podľa európskej normy ECE (Economic Commission of Europe) sa autosedačky rozdeľujú do nižšie uvedených skupín:

  • Skupina 0 (do 10 kg) – Autosedačky z ECE 0 spĺňajú požiadavky pre bezpečnú prepravu novorodencov a dojčiat do približne 9 mesiacov. Upevňujú sa v polohe proti smeru jazdy pomocou bezpečnostných pásov, nacvaknutím na základňu alebo prostredníctvom ISOFIX systému. Takto malé deti ešte nemajú dostatočne vyvinutú krčnú chrbticu a táto poloha je pre nich bezpečnejšia. Pre svoj tvar sa autosedačky zo skupiny 0 nazývajú tiež kolísky a môžu byť súčasťou trojkombinácie s kočíkom.
  • Skupina 0+ (do 13 kg) – Autosedačky ECE 0+ sú určené pre batoľatá do 1 roka, ktoré svojou hmotnosťou nespadajú do skupiny 0. Rovnako sa upevňujú proti smeru jazdy, a tak môžete sedačku z tejto skupiny zaobstarať rovno aj pre novorodencov. Upozorňujeme však, že pri umiestnení sedačky na predné sedadlo je nutné deaktivovať airbag.
  • Skupina I (9–18 kg) – Do tejto ECE I skupiny spadajú autosedačky určené pre deti, ktoré už vedia samostatne sedieť, ale stále ešte potrebujú oporu. Využitie teda nachádzajú od 9 mesiacov do zhruba 4 rokov. Sú vybavené systémom s vlastnými popruhmi na pripútanie dieťaťa a v aute sa upevňujú pomocou pásov alebo ISOFIX systému.
  • Skupina II (15–25 kg) – Skupina autosedačiek ECE II je určená pre staršie ratolesti vo veku 4 až 6 rokov. Tieto sedačky sú častou voľbou rodičov, ktorí nedôverujú rastúcim autosedačkám a nevadí im vyššia investícia. Výber je pomerne obmedzený, niektorí známi výrobcovia sa na túto skupinu vôbec nešpecializujú.
  • Skupina III (22–36 kg) – Autosedačky z ECE III sú vhodné pre deti od 6 do zhruba 11 rokov. Podobajú sa modelom z predchádzajúcej skupiny, ale pokrývajú iné váhové rozmedzie. Taktiež nie sú medzi výrobcami príliš zastúpené. Alternatívou sú potom podsedáky, ktoré ale nemajú oporný systém a neposkytujú tak dieťaťu žiadnu ochranu pred nárazom z boku.
Skupina 0 0+ I II III
Hmotnosť dieťaťa  do 10 kg do 13 kg 9–18 kg 15–25 kg 22–36 kg

 

Z bodov vyššie vyplýva, že počas života dieťaťa si nevystačíte s jedinou autosedačkou (ak s ním hodláte pravidelne cestovať autom). Roky letia a rovnako rýchlo rastú aj deti, avšak nie každému rozpočet dovoľuje kupovať každý rok novú autosedačku. Preto sú na trhu k dispozícii aj kombinované modely pokrývajúce niekoľko váhových skupín naraz. Berte ale ohľad na nastaviteľné bezpečnostné prvky a odolný materiál.

Kombinovaná skupina 0/I (a 0+/I) I/II/III II/III
Hmotnosť dieťaťa do 18 kg 9–36 kg 15–36 kg

 

V ​​praxi si tak vďaka tomu môžete vystačiť s dvoma autosedačkami – prvý bude model zo skupiny ECE 0 či 0+ (prípadne 0/I, 0+/I), ktorý poskytne patričnú oporu zatiaľ nedostatočne vyvinutej krčnej chrbtici tým, že sa upevní proti smeru jazdy. Následne budete môcť pristúpiť ku kúpe kombinovaného modelu 2v1 z kategórie I/II/III, teda pre deti s hmotnosťou 9-36 kg.

Bezpečnosť a komfort dieťaťa

Vysokú bezpečnosť zaručujú autosedačky, ktoré úspešne prešli náročnými bezpečnostnými testami. Také sedačky disponujú radom bezpečnostných prvkov, ktoré v prípade nehody zohrávajú veľmi dôležitú úlohu. Niektoré z nich tiež súvisia s komfortom dieťaťa pri cestovaní. Treba totiž pamätať na to, že vaša ratolesť v autosedačke strávi aj dlhé hodiny. Ktoré prvky máme na mysli a aký je ich účel?

  • Škrupina z profesionálneho materiálu – Odolný materiál škrupiny je nutnosťou. Niektoré autosedačky mávajú škrupinu vyrobenú z profi materiálu, z ktorého sa vyrábajú aj nárazníky áut. Sú vysoko pevné a spoľahlivo tlmia nárazy.
  • Polohovateľná opierka hlavy – Hlavný bezpečnostný prvok, ktorý je dôležitý nielen pre dostatočný komfort vášho dieťaťa. Konštrukcia autosedačky sa musí vedieť prispôsobiť odlišným požiadavkám počas rastu dieťaťa. Vďaka polohovaniu je hlava dieťaťa neustále chránená bočnicami sedačky, a to aj pri spánku.
  • Nastaviteľný bezpečnostný pultík – Používa sa do troch rokov dieťaťa a slúži na lepšie rozloženie energie v prípade dopravnej nehody a nárazu. Je výrazne bezpečnejší ako klasické pásy, pretože súčasne chráni hlavu, krk, ramená aj bruško a vnútorné orgány dieťaťa.
  • Bočná ochrana pri náraze – Je súčasťou nadštandardných modelov autosedačiek. Pri nehode absorbujú bočné diely autosedačky celý náraz a odvedú ho preč od dieťaťa, čo podstatne ovplyvní následky dopravnej nehody.

Z hľadiska bezpečnosti dôrazne odporúčame vyhnúť sa použitým autosedačkám. Nikdy neviete, v akom stave sa sedačka skutočne nachádza, alebo či sa už nestala súčasťou autonehody a nebola poškodená. Upozorňujeme, že niektoré poškodenia nemusia byť na prvý pohľad vôbec viditeľné.

 

Európske normy

V Európe aktuálne platia dve právne normy, ktoré stanovujú spôsob, akým musia byť testované všetky autosedačky pred tým, než sa dostanú do predaja. Bežne preto pri sedačkách môžete nájsť tieto označenia:

  • ECE R129 i-Size – Novšia a prísnejšia norma z roku 2013 vyžaduje používanie autosedačiek proti smeru jazdy minimálne do veku 15 mesiacov.
  • ECE R44/04 – Staršia norma ECE R44 je s istými zmenami platná už od 80. rokov. Popisuje prísne požiadavky najmä ma konštrukciu autosedačiek.

Certifikácia a crash testy

Overení výrobcovia autosedačiek svoje modely pravidelne podrobujú špecifickým crash testom. Z ich výsledkov vyplýva, ako by si daný model viedol v prípade autonehody. Pri výbere autosedačky sa preto zamerajte aj na uvedené certifikácie od nezávislých prestížnych inštitúcií. Nižšie vám uvádzame niekoľko najznámejších inštitúcií vykonávajúcich crash testy.

  • ADAC – Nemecký test ADAC hodnotí správanie a reakciu autosedačky pri náraze, stabilitu upevnenia sedačky, jednoduchosť montáže, komfort priestorov pre dieťa, hmotnosť či absenciu škodlivých látok v použitých materiáloch. Tieto testy sú všeobecne považované za jedny z najprísnejších.
  • ÖAMTC – Rakúsky automobilový, motocyklový a cestovný klub skúma bezpečnosť, užívateľskú prívetivosť, ergonómiu a škodlivé látky autosedačiek.
  • TASS International – Holandská spoločnosť poskytujúca crash testy.
  • Stiftung Warentest – Nemecký inštitút, ktorý taktiež hodnotí bezpečnosť, ergonómiu a jednoduchosť použitia či prítomnosť škodlivých látok. Niekedy ho nájdete aj pod skratkou StiWa.
  • Touring Club Switzerland (TCS) – Švajčiarska automobilová asociácia, ktorá aktívne podporuje kampane pre bezpečnosť na cestách. Autosedačky testuje s ohľadom na ovládanie, ergonómiu, bezpečnosť pri náraze, spracovanie aj obsah škodlivých látok.
  • Which – Najväčšia spotrebiteľská organizácia pre testovanie. Prostredníctvom rozsiahlych výskumov zisťuje spokojnosť rodičov so zakúpenými autosedačkami.

Montáž autosedačky v aute

Každá autosedačka musí sadnúť vášmu vozidlu, aby ju bolo možné bezpečne pripevniť. Niektoré sa k sedadlu auta upevňujú 3 bodovým pásom, iné zase bezpečnostným systémom ISOFIX. Majte na pamäti, že pre autosedačku so základňou ISOFIX musí mať vaše vozidlo špeciálne úchyty – tie sú štandardom pri drvivej väčšine modelov áut vyrobených po roku 2013. Staršie vozidlá tieto špeciálne úchyty mať nemusia.

Pre koho sú autosedačky Cybex vhodné

Presvedčte sa, či sú autosedačky Cybex to pravé pre vás. Pre koho sa hodia a kto tieto produkty ocení?

  • Pre náročných rodičov – Autosedačky Cybex padnú do hľadáčika rodičov, ktorí namiesto atraktívnej ceny preferujú nadštandardnú kvalitu.
  • Pre tých, ktorí ocenia luxus a štýl – S touto značkou sa neodmysliteľne spája aj dômyselný dizajn. Pri niektorých modeloch značka dokonca ponúka limitované edície.
  • Pre tých, ktorí už autosedačku Cybex vlastnia – Odrástlo vám dieťa z existujúcej Cybex sedačky? Jednoducho zvoľte autosedačku Cybex z vybranej pokračujúcej váhovej kategórie. Vyhnete sa tak možnému nedorozumeniu pri označení technológií iných značiek.

Nevýhody autosedačiek Cybex

Ako každý produkt, aj autosedačky Cybex majú svoje nevýhody. Aké?

  • Vysoká obstarávacia cena – Autosedačky Cybex rozhodne nepatria k tomu najlacnejšiemu, čo sa dá na trhu zohnať, oproti konkurencii sú skrátka o niečo drahšie.
  • Náročnejšia orientácia v produktových radoch – Značka autosedačky rozdeľuje do troch produktových radov, pod ktoré ďalej spadá vždy niekoľko modelov. Spočiatku tak môže byť ťažké sa v jednotlivých modeloch zorientovať a nájsť to, čo vám vyhovuje.

Špecifiká autosedačiek Cybex

Autosedačky prestížnej značky Cybex si už vyslúžili veľké množstvo ocenení v najrôznejších testoch. Značka kladie vysoké nároky na kvalitu, bezpečnosť, spoľahlivosť aj praktickosť a ponúka sedačky s vysokým alebo najvyšším komfortom z aktuálnej ponuky na trhu.

  • Ocenenia a bezpečnostné testy – Značka Cybex nazbierala viac ako 450 ocenení za dizajn, bezpečnosť a inovácie. Každoročne jej nové modely získavajú ďalšie ocenenia za kvalitu, bezpečnosť aj dizajn.
  • Bezpečnostná technológia SensorSafe – Technológia, ktorá prepája inteligentné technológie a bezpečnosť. Po spárovaní sedačky so smart telefónom budete vždy automaticky upozornení na rad faktorov ovplyvňujúcich bezpečnosť dieťaťa v sedačke.
  • Upevnenie vo vozidle – Môžete sa riadiť podľa označenia sedačiek. Väčšina z nich sa upevňuje systémom ISOFIX, bezpečnostnými pásmi alebo kombináciou oboch riešení. Bezpečnosť je možné zvýšiť pridaním základne.

Ocenenia a bezpečnostné testy

Počas svojho pôsobenia Cybex získal viac ako 450 ocenení za dizajn, bezpečnosť a inovácie. Za týmto úctyhodným číslom stoja každoročne vykonávané crash testy a neustály vývoj. Všetky autosedačky Cybex sú pravidelne testované a hodnotené nezávislými skúšobnými inštitúciami. Zaujímavosťou je, že sú buď trvalo víťazmi testov, alebo získavajú vynikajúce známky v mnohých spotrebiteľských testoch ADAC či Stiftung Warentest.

Prekvapením pre vás zrejme nebude, že mnohé modely autosedačiek Cybex sú nominované a ocenené prestížnymi cenami za dizajn. Medzi tie najznámejšie patria Red Dot Design Awards a German Design Awards.

  • Prestížne ocenenie si vyslúžili napríklad autosedačky z rodiny Cybex Z-line.
  • Detská autosedačka Solution Z i-Fix (15–50 kg) sa s celkovým hodnotením 1,9 stala najlepšou autosedačkou vo svojej skupine. Stalo sa tak v rámci testov organizovaných 05/2020 niekoľkými európskymi spotrebiteľskými inštitúciami, ako napríklad Stiftung Warentest a ADAC. Teraz je tiež certifikovaná podľa najnovšej bezpečnostnej normy UN R129/03 zahŕňajúcej vylepšené postupy pre testovanie nárazov z boku.
  • V máji 2020 si ocenenie vyslúžila aj autosedačka Pallas B-Fix (9–36 kg), ktorá získala celkovú známku 2,4 a rovnako sa stala najlepšou vo svojej skupine.

Bezpečnostná technológia SensorSafe

Inovácie sú doménou tejto značky. Jednou z nich je aj bezpečnostná sada SensorSafe 4-in-1, ktorá vám po spárovaní so smartfónom poskytne kľúčové upozornenia, ktoré pomáhajú predchádzať krízovým situáciám. Aplikácia v mobilnom telefóne vás okamžite upozorní na rozopnutie spony dieťaťom, pri zabudnutí dieťaťa vo vozidle, pri dlhom pobyte dieťaťa v autosedačke, alebo v prípade nepriaznivých hodnôt okolitej teploty.

Upevnenie vo vozidle – označenie sedačiek

Jedným z hlavných parametrov, ktorý rodičia pri výbere autosedačky riešia, je metóda jej upevnenia vo vozidle. Cybex sa svojim zákazníkom snaží výber uľahčiť na maximum, preto už z názvu daného modelu poznáte, akým spôsobom sa pripevňuje.

Ak má autosedačka Cybex v názve -Fix, potom je schválená na použitie s ISOFIXom aj bez neho. Výnimkou sú ale modely Cybex Juno, pri ktorých je nutné pútanie pásom a súčasne pripevnenie ISOFIXom. Pokiaľ autosedačka v názve -Fix nemá, potom je jej inštalácia možná iba pomocou 3 bodového pásu vozidla. ISOFIX nie je možné k autosedačkám dodatočne dokúpiť.

Zaujímavosťou značky Cybex je možnosť obstarania praktickej a všestrannej základne Base T alebo Z2. Obe predstavujú bezpečný základ modulárneho systému radu CYBEX T Line alebo Z2 Line. Základne zvýšia bezpečnosť detskej autosedačky na maximum a uľahčujú upínanie aj odopínanie dieťaťa zo sedačky. Navyše sú kompatibilné hneď s niekoľkými autosedačkami (Cloud T i-Size, Cloud Z2 i-Size, Siron T-Size, Sirona Z2 i-Size), takže pri obstaraní väčšej sedačky nemusíte kupovať novú základňu. Základňa Base T sa dokonca inštaluje bez nutnosti použitia bezpečnostného pásu.

Produktové rady autosedačiek Cybex

Prostredníctvom troch produktových radov (Platinum, Gold, Silver) ponúka Cybex široký výber autosedačiek, ktoré spĺňajú cestovné potreby dieťaťa a poskytujú mu nepretržitú ochranu. Od vajíčka, ktoré je určené na prvú cestu novorodenca z pôrodnice, až po veľké autosedačky pre starších školákov. Väčšina modelov patrí do strednej až vyššej cenovej kategórie, modely z radu Silver potom lákajú aj na priaznivejšiu cenu.

Rad Platinum

Autosedačky, ale aj kočíky a ďalšie príslušenstvo pre deti a rodičov z radu Cybex Platinum, sú vyrobené s ohľadom na súčasný dizajn a s použitím prémiových materiálov. Predstavujú ideálnu voľbu pre všetkých, ktorí až tak nehľadia na obstarávacie náklady. Jednotlivé modely sú vyšperkované do posledného detailu, niektorým nechýba ani luxusný kožený materiál alebo detaily v závodníckej červenej farbe na štýl Scuderia Ferrari.

Cybex Platinum zahŕňa autosedačky označené ako:

  • Cloud Z i-Size
  • Siron Z i-Size a Siron ZI i-Size
  • Anoris T i-Size
  • Solution Z-fix a Solution Z i-Fix

Rad Gold

Autosedačky Cybex z radu Gold sú jedny z najzastúpenejších a pokrývajú celkom 4 váhové a vekové kategórie. Nenájdete pri nich voliteľný dizajn podľa aktuálnych limitovaných kolekcií, ale iba základné farebné kombinácie. Ide o akýsi zlatý stred, od ktorého môžete očakávať špičkovú ergonómiu a funkčnosť, maximálne bezpečie pre dieťa a komfortné poťahové látky z odolných materiálov.

Rad Gold zahŕňa autosedačky označené ako:

  •  Atón M i-Size, Aton M, Atón 5, Atón S2 i-Size
  • Siron S2 i-Size, Siron SX2 i-Size, Siron M2 i-Size
  • Pallas G i-Size, Pallas S-Fix
  • Solution S-Fix, Solution S2 i-Fix, Solution S i-Fix, Solution G i-Fix

Rad Silver

Detské autosedačky z radu Cybex Silver sú rozdelené iba do 3 váhových kategórií. Aj tak ale pokryjú celé obdobie, kedy musí byť vaše dieťa v aute zabezpečené sedačkou. Rad Silver je zameraný na priaznivejšiu cenu, preto ponúka iba základné potrebné funkcie, príjemné poťahy a bezpečnosť podľa štandardov Cybex. Rovnako tu nie je možnosť voľby dizajnových poťahov z limitovaných kolekcií, na výber sú len základné farebné kombinácie.

Do radu Cybex Silver patria autosedačky značené ako:

  • Aton B2 i-Size
  • Pallas M-Fix, Pallas M-Fix SL, Pallas B-Fix, Pallas B2-Fix, Pallas B2-Fix+, Pallas B2-Fix+ Lux
  • Solution M- Fix, Solution M-Fix SL, Solution B-Fix, Solution B2-Fix, Solution B2-Fix+, Solution B2-Fix+Lux

Limitované edície

Pre tých, ktorí verne nasledujú aktuálne trendy, Cybex pravidelne pripravuje limitované módne edície. Na prvý pohľad vás všetky limitky uchvátia svojím nevšedným dizajnom, za ktorým stoja prestížni návrhári, ako je Jeremy Scott alebo Karolína Kurková. Medzi aktuálne (marec 2022) ponúkané limitované edície patria napríklad Cybex Simply Flowers, Cybex od DJ Khaled, Petticoat od Jeremyho Scotta, Jewels of Nature, Wings alebo Cherubs.

Cena

Obstarávacia cena autosedačiek Cybex je spravidla vyššia ako pri konkurencii, avšak máloktorá značka svoje produkty inovuje s takou starostlivosťou ako táto. Pozrite sa, v akých cenových reláciách si môžete tieto autosedačky zakúpiť a čo od danej čiastky očakávať.

  • Cena do 120 € – základné autosedačky s kratšou dobou využitia a základnými bezpečnostnými prvkami, výhradne staršia kolekcia. Zahŕňa produkty z radu Silver, napríklad model Aton alebo Solution.
  • Cena od 120 do 260 € – väčší výber autosedačiek s pokročilými technológiami, stále staršia kolekcia, väčší výber farebných variantov.
  • Cena nad 260 € – táto cenová kategória dosahuje sumu takmer 800 €. Zaobstaráte si tu najnovšie autosedačky vrátane tých v limitovaných kolekciách. Disponujú najmodernejšími technológiami a vysokou mierou bezpečnosti.

K najdrahším autosedačkám Cybex dnes patrí najnovší model Anoris T i-Size vybavený celotelovým airbagom (k roku 2023), ktorého obstarávacia cena atakuje hranicu 800 €. Drahšie sú potom aj sedačky radu Pallas pokrývajúce široké váhové rozmedzie od 9 do 36 kilogramov, ktoré môžete využívať od 9 mesiacov do 12 rokov. Najlacnejšie sú potom modely určené pre deti od narodenia až do 13 kg a sedačky vhodné pre deti s hmotnosťou 15–36 kg.

Cenová hladina Čo obvykle ponúka Čo obvykle neponúka
Cena do 120 € Výhradne staršia kolekcia

Kratšia doba využitia

Nové kolekcie

Moderné bezpečnostné prvky

Cena od 120 do 260 € Bezpečnostné technológie

Atraktívny dizajn a väčší výber

Najnovšia kolekcia

Limitované edície

Cena nad 260 € Dlhšia doba využitia / rastúce sedačky

Pokročilé bezpečnostné technológie (ISOFIX, základňa, celotelový airbag)

Limitované edície

Staršie kolekcie

História značky Cybex

História nemeckej značky Cybex siaha až do roku 2005. Práve vtedy totiž vznikla dnes už celosvetovo známa a prestížna značka Cybex, ktorú založil syn českých emigrantov Martin Poš. Už na začiatku si dal predsavzatie, že vyrobí tú najlepšiu autosedačku na svete a že ju zostaví tak, aby do nej bolo možné zabudovať aj airbag.

To sa zakladateľovi značky podarilo – v roku 2021 totiž Cybex uvádza na trh autosedačku Anoris T, ktorá je vybavená celotelovým airbagom. Táto „novinka“ je údajne porovnateľná alebo lepšia ako protismerné sedačky z radu Sirona, ktoré značke priniesli viac ako pätnásť prestížnych ocenení Red Dot Design Awards. Podľa analýz Cybexu je autosedačka Anoris T o 50 % bezpečnejšia ako bežne dostupné detské autosedačky.

Cybex ale svet očaril hneď svojou prvou autosedačkou. Model Cybex Solution zvíťazil vo všetkých spotrebiteľských testoch a k dnešnému dňu ju svojim deťom zakúpilo vyše 800 000 rodičov.

Súčasnosť značky Cybex

V súčasnosti pôsobí značka Cybex na trhu už dlhšie ako 15 rokov. Od roku 2014 je súčasťou veľkého čínskeho svetového koncernu Goodbaby International Holdings Limited. Vďaka kombinácii jedinečného dizajnu, neprekonateľnej bezpečnosti, kvality a dômyselnej funkčnosti sa počas svojho vývoja značka Cybex stala lídrom v oblasti detskej bezpečnosti.

Rodičmi je vnímaná ako inovatívna lifestylová módna značka, ktorá rúca hranice medzi bezpečnosťou, funkčnosťou a dizajnom. Jej výrobky sú dokonale prispôsobené životu v meste.

Luxusné kolekcie Cybex si obľúbili aj známe osobnosti

Autosedačky a ďalšiu výbavu pre deti značky Cybex dnes môžete vidieť u mnohých celebrít, medzi ktorými je napríklad Tiger Woods, Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker alebo známe osobnosti z českého šoubiznisu. Jednou z najpopulárnejších je aktuálne (v čase písania tohto článku, marec 2022) luxusná limitovaná okrídlená kolekcia návrhára Jeremyho Scotta kombinujúca dômyselný čierny dizajn so zlatými prvkami.

Časté otázky k autosedačkám Cybex

Ako a akú autosedačku Cybex vybrať?

Každá autosedačka musí zodpovedať váhe vášho dieťaťa a jeho potrebám v určitej fáze rastu. Autosedačku Cybex môžete v prípade radov Platinum a Gold vyberať zo 4 váhových kategórií, v prípade radu Silver potom z 3 kategórií. Vždy sledujte kompatibilitu s vaším vozidlom, ktorú si prípadne môžete overiť aj na oficiálnych stránkach výrobcu. Zamerajte sa potom tiež na možnosti polohovania opierky chrbta a hlavy a výškové nastavenie.

Je prídavná základňa Base Z niečo iné ako systém ISOFIX?

Áno. Prídavná základňa Cybex Base Z je príslušenstvom, ktoré je v rámci modulárneho systému možné pripojiť k autosedačkám Siron Z i-Size a Cloud Z i-Size (pre deti od narodenia do 4 rokov). Autosedačka sa posadí na prídavnú základňu a vďaka tomu je jej upevnenie v aute oveľa jednoduchšie, navyše garantuje vyššiu bezpečnosť. Ak k tomu použijete ešte aj systém ISOFIX, potom bude uchytenie sedačky v aute maximálne pevné a stabilné.

Ako funguje optimalizovaný systém cirkulácie vzduchu autosedačiek Cybex?

S autosedačkami Cybex už výlety v horúcich dňoch nebudú problém. Vybrané modely totiž disponujú vstavaným ventilačným systémom, ktorý dieťaťu napomáha udržiavať príjemnú teplotu aj v lete. Optimalizovaný systém cirkulácie vzduchu funguje na princípe ventilačných kanálikov, ktoré sú dômyselne ukryté v opierke chrbta aj v sedáku autosedačky. S vybranými modelmi autosedačiek Cybex sa tak nemusíte obávať prehriatia organizmu vášho dieťaťa.

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva sa v našej redakcii stará aj o niektoré témy spojené s rodičovstvom a materstvom, medzi ktoré spadajú aj autosedačky Cybex. Vďaka pravidelnému udržovaniu aktuálneho prehľadu v tomto segmente a načerpaniu informácií z overených zdrojov vám poradí napríklad to, z akých modelových radov môžete autosedačku Cybex vyberať, alebo akými oceneniami sa pýšia tie najpredávanejšie modely.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

https://www.cybex-online.com

Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti

Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.

Napíšte otázku

Odpovědět na dotaz

Nenašli ste v diskusii odpoveď? Spýtajte sa a naša redakcia nájde na praktické a zaujímavé otázky odpoveď.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.7 z 6 hlasov