Porovnávací test a recenzie najlepších autosedačiek

Aktualizované:
Jún 2020
Autor:
Karolína Šerá

V kategórii 0+ (do 13 kg) odporúčame

Maxi-Cosi Cabriofix

130 € Orientačná cena

Akú autosedačku si vybrať podľa porovnania

  • Top cena/výkon

    0+ (do 13 kg)

    Odporúčame
    Recenze Maxi-Cosi Cabriofix

    Maxi-Cosi Cabriofix

  • Top cena/výkon

    0+/I (do 18 kg)

    Odporúčame
    Recenze Cybex Sirona M2 i-Size

    Cybex Sirona M2 i-Size

  • Top produkt

    I (9-18 kg)

    Odporúčame
    Recenze Maxi-Cosi AxissFix Air

    Maxi-Cosi AxissFix Air

  • Top cena/výkon

    I/II/III (9-36 kg)

    Odporúčame
    Recenze Cybex Pallas S-Fix

    Cybex Pallas S-Fix

  • Top produkt

    II/III (15-36 kg)

    Odporúčame
    Recenze Cybex Solution S-fix

    Cybex Solution S-fix

Autosedačku musí pri ceste autom používať každé dieťa, ktoré ešte nedosiahlo výšku 150 cm a hmotnosť 36 kg. V opačnom prípade ide o porušenie zákona a riskujete život dieťaťa. Pretože pred následkami dopravnej nehody dokáže ochrániť iba správne upevnená a dieťaťu vyhovujúca autosedačka, rozhodli sme sa vám jej výber uľahčiť. V našom porovnaní nájdete len preverené a testované autosedačky, hlavným kritériom pre nás bola, samozrejme, bezpečnosť, a tak sa tu stretnete len s tými modelmi, ktoré uspeli v záťažových testoch časopisov dTest alebo ADAC.

Venovali sme sa možnostiam upevnenia autosedačky, či je možné ich nainštalovať v smere alebo proti smeru jazdy a upevniť bezpečnostným pásom, systémom ISOFIX alebo či ponúkajú oba varianty. Pre pohodlie a bezpečnosť dieťaťa je dôležitá taktiež polohovateľnosť autosedačky, či je opierka hlavy nastaviteľná a ďalšie prvky pre správne usadenie. Ku komfortu pri používaní prispieva prateľný poťah, niektoré sedačky disponujú napríklad aj držiakom na nápoje.

Sedačky sme v našom porovnaní rozdelili do piatich skupín podľa hmotnosti dieťaťa, aby bolo možné zvoliť si tú najviac zodpovedajúcu. Vo výbere nájdete predovšetkým modely s optimálnym pomerom ceny a výkonu, okrem nich však aj finančne dostupnejšie varianty. Ak chcete výberu autosedačky porozumieť o niečo lepšie, odporúčame prečítať si taktiež náš článok Ako si vybrať autosedačku, ktorý vás prevedie celým procesom výberu.


Najlepšie autosedačky podľa porovnania

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top cena/výkon

0+ (do 13 kg)

Recenze Maxi-Cosi Cabriofix
Maxi-Cosi Cabriofix

Je možné pripevniť na kočík

Úložný priestor

Výstelka proti nakláňaniu hlavičky

Základňa nie je v cene

Opierka hlavy nie je nastaviteľná

Iba trojbodový pás

130 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

0+ (do 13 kg)

Recenze Britax Römer Baby Safe 2 i-Size
Britax Römer Baby Safe 2 i-Size

Patentovaná technológia polohy v ľahu

Integrovaná strieška

Je možné pripevniť na kočík

Základňa nie je v cene

Nie je otočná

Vyššia hmotnosť

220 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

0+ (do 13 kg)

Recenze Cybex Aton 5
Cybex Aton 5

Je možné pripevniť na kočík

Integrovaná strieška

Relatívne dostupná cena

Základňa ISOFIX nie je v cene

Podľa používateľov pomerne ťažká

Iba trojbodový bezpečnostný pás

140 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

0+/I (do 18 kg)

Recenze Cybex Sirona M2 i-Size
Cybex Sirona M2 i-Size

Možnosť dokúpiť SensorSafe

Obojstranná inštalácia

Polohovateľná

Nie je otočná

Nevhodná do auta bez systému ISOFIX

390 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

0+/I (do 18 kg)

Recenze Britax Römer Dualfix M i-Size
Britax Römer Dualfix M i-Size

Otočná

Ponuka farieb

Polohovateľná

Nemá vyberateľnú vložku pre novorodencov

Iba trojbodový bezpečnostný pás

Nevhodná do auta bez systému ISOFIX

440 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

0+/I (do 18 kg)

Recenze Britax Römer Swingfix M i-Size
Britax Römer Swingfix M i-Size

Úložný priestor

Otočná

Indikátor správnej inštalácie

Nie je možné pripevniť v smere jazdy

Nevhodná pre autá bez systému ISOFIX

Vyššia cena

470 € Zobraziť ponuky

Top produkt

I (9-18 kg)

Recenze Maxi-Cosi AxissFix Air
Maxi-Cosi AxissFix Air

Airbag

Otočná

Signalizácia správneho dotiahnutia pásov

Nevhodná do auta bez systému ISOFIX

Vyššia cena

Neveľký výber farieb

670 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

I (9-18 kg)

Recenze Britax Römer King II
Britax Römer King II

Príchytky na pridržanie popruhov

Patentovaný vyklápací systém

Hlboké bočnice

Nemá systém ISOFIX

Nemá bezpečnostný pultík

Nie je otočná

180 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

I (9-18 kg)

Recenze Maxi-Cosi Tobi
Maxi-Cosi Tobi

Pás s indikáciou zapnutia

Polohovateľná

Nastavenie opierky hlavy aj popruhov jedným pohybom

Nemá ISOFIX

Nemá indikátor správnej inštalácie

Nie je otočná

200 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

I/II/III (9-36 kg)

Recenze Cybex Pallas S-Fix
Cybex Pallas S-Fix

Bezpečnostný pult

Patentovaná opierka hlavy

Zvýšená ochrana proti bočnému nárazu

Vyššia hmotnosť

Menšie dieťa zle vidí cez pultík

Vyššia cena

300 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

I/II/III (9-36 kg)

Recenze Joie Trillo Shield
Joie Trillo Shield

Bezpečnostný pult

Držiaky nápojov

Pomer ceny a kvality

Nemá indikátor správneho upevnenia

Malý výber farieb

120 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

I/II/III (9-36 kg)

Recenze Cybex Pallas M-fix SL
Cybex Pallas M-fix SL

Bezpečnostný pult

Patentovaná opierka hlavy

Ventilačný systém

Nie je otočná

Pultík môže pri dotiahnutí pásu tlačiť

Vyššia cena

200 € Zobraziť ponuky

Top produkt

II/III (15-36 kg)

Recenze Cybex Solution S-fix
Cybex Solution S-fix

Patentovaná opierka hlavy

Priaznivá cena

Jednoduchá montáž

Vyššia hmotnosť

Relatívne nízky podsedák

190 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

II/III (15-36 kg)

Recenze Britax Römer Adventure
Britax Römer Adventure

Odkladacia plocha

Nízka hmotnosť

Priaznivá cena

Nemá ISOFIX

Nie je otočná

Málo farebných variantov

70 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

II/III (15-36 kg)

Recenze Britax Römer Kid II
Britax Römer Kid II

Dostupná cena

Používateľsky obľúbená

Jednoduchá inštalácia

Nemá ISOFIX

Nie je možné prispôsobiť do šírky

Nie je polohovateľná

110 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

II/III (15-36 kg)

Recenze BeSafe iZi Flex Fix i-Size
BeSafe iZi Flex Fix i-Size

Materiál poťahu absorbuje otrasy

Polohovateľná

Ochrana proti bočnému nárazu

Vysoká cena

Nie je otočná

310 € Zobraziť ponuky
Parameter Maxi-Cosi Cabriofix Britax Römer Baby Safe 2 i-Size Cybex Aton 5 Cybex Sirona M2 i-Size Britax Römer Dualfix M i-Size Britax Römer Swingfix M i-Size Maxi-Cosi AxissFix Air Britax Römer King II Maxi-Cosi Tobi Cybex Pallas S-Fix Joie Trillo Shield Cybex Pallas M-fix SL Cybex Solution S-fix Britax Römer Adventure Britax Römer Kid II BeSafe iZi Flex Fix i-Size
Ocenenie

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Kategória

0+ (do 13 kg)

0+ (do 13 kg)

0+ (do 13 kg)

0+/I (do 18 kg)

0+/I (do 18 kg)

0+/I (do 18 kg)

I (9-18 kg)

I (9-18 kg)

I (9-18 kg)

I/II/III (9-36 kg)

I/II/III (9-36 kg)

I/II/III (9-36 kg)

II/III (15-36 kg)

II/III (15-36 kg)

II/III (15-36 kg)

II/III (15-36 kg)

Orientačná cena 130 € 220 € 140 € 390 € 440 € 470 € 670 € 180 € 200 € 300 € 120 € 200 € 190 € 70 € 110 € 310 €
Výrobca Maxi-Cosi Britax Römer Cybex Cybex Britax Römer Britax Römer Maxi-Cosi Britax Römer Maxi-Cosi Cybex Joie Cybex Cybex Britax Römer Britax Römer BeSafe
Smer pripevnenia Proti smeru jazdy Proti smeru jazdy Proti smeru jazdy Po i proti smeru jazdy Po i proti smeru jazdy Proti smeru jazdy Po i proti smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy
Systém upevnenia Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa ISOFIX ISOFIX ISOFIX ISOFIX+Top Tether Bezpečnostný pás Bezpečnostný pás Bezpečnostný pás/ISOFIX Bezpečnostný pás/ISOFIX Bezpečnostný pás/ISOFIX Bezpečnostný pás/ISOFIX Bezpečnostný pás/ISOFIX Bezpečnostný pás Bezpečnostný pás/ISOFIX
Snímateľný poťah Áno Neuvedené Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Nie
Nastaviteľná opierka hlavy Nie Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Otočná Nie Nie Nie Nie Áno Áno Áno Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Signalizácia správnej inštalácie Na základni Áno Na základni Áno Áno Áno Áno Nie Nie Áno Nie Áno Áno Áno Nie Áno
Absolvované testy dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest
Rozmery v/š/h (cm) 63/44,5/68 58/44/67 39-56/43/64 66/44/72 48/44/74 48/44//74 57,6-65/44,5/55-71 67/45/54 68-72/44,5/57,5-63,5 68,5/50/43 69-84/55/39 70/54/42 61/50/40,5 67-85/47/40 67-85/51/38 64-82/52/42
Hmotnosť (kg) 3,3 4,8 4,8 14 15 15 12,5 10,3 8,75 10 5,7 9,3 6,2 3,9 5,8 7
Recenzie  Maxi-Cosi Cabriofix

Recenzie Maxi-Cosi Cabriofix

Top cena/výkon

0+ (do 13 kg)

Medzi výhody Maxi-Cosi Cabriofix patrí zabudovaná tieniaca strieška, úložný priestor a špeciálna opierka hlavy. Tieniaca strieška je skrytá v zadnej časti sedačky, a nemusíte si tak robiť starosti s jej pripínaním. Opierka hlavy má potom výstelku prispôsobenú tak, aby zabránila nakláňaniu hlavičky malých bábätiek. Na rozdiel od konkurenčných modelov nie je táto opierka príliš prispôsobiteľná, dá sa však vybrať, aby malo dieťa viac priestoru, keď trochu vyrastie. Najmä v prípade novorodencov je veľkou výhodou, že môžete túto autosedačku pripnúť na kočík. Vďaka tomu nemusíte dieťa budiť, keď vám zaspí v aute. Do auta sa tento model, rovnako ako väčšina v rovnakej kategórii, inštaluje buď bezpečnostným pásom, alebo pomocou základne ISOFIX. Tá je síce bezpečnejšia, ale, bohužiaľ, nie je v cene. Súčasťou autosedačky je trojbodový bezpečnostný pás, ešte o niečo lepšie upevnenie by dieťaťu poskytol päťbodový pás, ktorý majú niektoré konkurenčné modely.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Britax Römer Baby Safe 2 i-Size

Recenzie Britax Römer Baby Safe 2 i-Size

Ďalší na zváženie

0+ (do 13 kg)

Autosedačka Britax Römer Baby Safe 2 i-Size sa radí k modelom zodpovedajúcim prísnejšej bezpečnostnej norme i-Size. Hlavnou výhodou je patentovaná poloha v ľahu, ktorá je lepšia pre vývoj chrbtice dieťaťa, ale zároveň je aj bezpečná pri náraze. Poloha sa mení automaticky s nastavením opierky hlavy, súčasne sa prispôsobujú taktiež ramenné popruhy. Bez ohľadu na výšku tak bude dieťa stále v optimálnej polohe. Výhodou je taktiež päťbodový bezpečnostný pás, niektoré modely majú iba trojbodový. Súčasťou sedačky je vyberateľná vložka pre novorodencov, jej odstránením získa dieťa viac miesta, ako bude rásť. V kategórii do 13 kg je táto vložka pomerne bežná, nájdu sa však aj modely, na ktorých odstrániteľná nie je. Sedačku môžete v aute upevniť pomocou bezpečnostných pásov alebo základne ISOFIX, nevýhodou je, že táto základňa nie je v cene. So základňou ISOFIX získate taktiež indikátory správneho upevnenia, na samotnej sedačke však nie sú.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Cybex Aton 5

Recenzie Cybex Aton 5

Ďalší na zváženie

0+ (do 13 kg)

Autosedačku Cybex Aton 5 môžete vďaka pevnému držadlu prenášať v ruke alebo ju pomocou adaptérov pripevniť na niektoré kombinované kočíky. Vďaka tomu nemusíte dieťa budiť, keď vám pri ceste v aute zaspí. Vnútornú vystlanú vložku môžete vybrať, aby uvoľnila miesto väčšiemu dieťaťu. Podhlavník je polohovateľný, s ním sa automaticky nastavuje aj výška pásov, čo je v prípade autosedačiek tejto kategórie pomerne bežné. Súčasťou sedačky je taktiež integrovaná strieška proti slnku a prateľný poťah. Výhodou je, že striešku netreba odopínať, ľahko sa schová za chrbát dieťaťa. Niektorí používatelia by v prípade sedačky ocenili nižšiu hmotnosť. Sedačka sa pripevňuje pomocou bezpečnostného pásu alebo základne so systémom ISOFIX, tú je však potrebné dokúpiť. Súčasťou sedačky je trojbodový Y pás, o niečo lepší variant je päťbodový pás, ktorý nájdete na niektorých konkurenčných sedačkách.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Cybex Sirona M2 i-Size

Recenzie Cybex Sirona M2 i-Size

Top cena/výkon

0+/I (do 18 kg)

Autosedačka Sirona M2 i-Size ponúka možnosť obojstrannej inštalácie, v smere aj proti smeru jazdy. Z bezpečnostného hľadiska je najvhodnejšie používať autosedačku proti smeru jazdy čo najdlhšie, väčšie deti by už však pri sedení v protismere nemuseli mať dostatok miesta na nohy. Sedačka sa pripína iba pomocou systému ISOFIX a spĺňa prísnejšiu bezpečnostnú normu i-Size. Polohovať môžete tak podložku hlavy, ako celú autosedačku, a to iba jednou rukou. Dieťa tak môže pri jazde pohodlne sedieť aj ležať. Samozrejme, nechýba ani odnímateľný a prateľný poťah. K sedačke Sirona a niektorým ďalším modelom značky Cybex môžete dokúpiť aj inteligentný senzor SensorSafe, ktorý monitoruje nielen správne zapnutie pásu, ale taktiež napríklad teplotu dieťaťa. Na rozdiel od niektorých konkurenčných modelov nie je sedačka otočná, upevňovanie dieťaťa tak bude o niečo menej komfortné, nejde však o nijako zásadný nedostatok.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Britax Römer Dualfix M i-Size

Recenzie Britax Römer Dualfix M i-Size

Ďalší na zváženie

0+/I (do 18 kg)

Rovnako ako autosedačka Swingfix od rovnakej značky, aj model Dualfix disponuje možnosťou pretáčania, v tomto prípade o plných 360°. Je preto použiteľný tak v smere, ako proti smeru jazdy, v závislosti od veku dieťaťa. Poloha proti smeru jazdy je však bezpečnejšia, preto odporúčame zostať pri nej čo najdlhšie, ako to bude možné. Výhodou otáčania je taktiež možnosť pohodlnejšieho usadzovania dieťaťa. Autosedačku skrátka natočíte k sebe a máte oveľa lepší prehľad, či má dieťa správne upnuté pásy a pod. Súčasťou sedačky nie je vyberateľná vložka pre novorodencov, väčšina konkurenčných sedačiek túto vložku má. Zostáva však výškovo nastaviteľná opierka hlavy a bezpečnostný pás, ten je na tejto sedačke trojbodový, ešte o niečo lepšie upevnenie poskytuje väčšinou päťbodový variant. Sedačka sa pripevňuje systémom ISOFIX, do áut bez ISOFIX-u nie je vhodná. Pred kúpou je preto na mieste overiť si, či vaše auto systémom ISOFIX disponuje.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Britax Römer Swingfix M i-Size

Recenzie Britax Römer Swingfix M i-Size

Ďalší na zváženie

0+/I (do 18 kg)

Autosedačka Britax Römer Swingfix M i-Size obsahuje vyberateľnú vložku pre novorodencov, je tak dobre prispôsobiteľná rastu dieťaťa. Opierka hlavy má tvar V, čím poskytuje lepšiu ochranu zboku, zároveň je aj spolu s popruhmi ľahko nastaviteľná. Zmeniť môžete taktiež polohu celej autosedačky, aby malo dieťa pohodlie. Autosedačka sa pripevňuje s populárnym systémom ISOFIX proti smeru jazdy, upevnenie bez systému ISOFIX nie je v prípade tejto sedačky možné, čo by mohol byť problém pre majiteľov starších áut. Správne nasadenie spoznáte jednoducho, autosedačke nechýba indikátor správnej inštalácie. Výhodou modelu je v prvom rade možnosť pretáčania, to však ide iba o 90°, upevniť v smere jazdy ho nemôžete, pretáčanie poslúži len pre pohodlnejšie usadzovanie dieťaťa. Upevnenie v smere jazdy už pritom býva v tejto kategórii bežné. Pás autosedačky je päťbodový, čo je v súčasnosti najbezpečnejší variant. Poťah je snímateľný a prateľný, čo je v prípade sedačky pre malé dieťa v podstate nutnosť.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Maxi-Cosi AxissFix Air

Recenzie Maxi-Cosi AxissFix Air

Top produkt

I (9-18 kg)

Sedačka Maxi-Cosi Axissfix je výnimočná v prvom rade integrovaným airbagom, na ktorý na trhu len tak nenarazíte. Je navyše homologizovaná podľa prísnejšej bezpečnostnej normy i-Size. Dieťa v nej môže sedieť v smere aj proti smeru jazdy, v závislosti od veku dieťaťa a rýchlosti jeho rastu. Táto možnosť nie je v kategórii 9 – 18 kg úplne obvyklá, častejší variant sú autosedačky, ktoré ponúkajú iba polohu v smere jazdy. Variant proti smeru je však bezpečnejší, a tak túto alternatívu chválime. Výhodou je taktiež možnosť otočiť autosedačku pri pútaní dieťaťa, vďaka ktorej budete mať perfektný prehľad, či je dieťa bezpečne pripútané. Sedák je dostatočne vysoký, aby dieťa videlo z okna, čo ocenia najmä staršie deti. Autosedačka sa do auta inštaluje ISOFIX-om spolu s pásom Top Tether. Vďaka tomu je upevnenie sedačky veľmi bezpečné, bohužiaľ však nezapadne do áut bez systému ISOFIX. Sedačka má signalizáciu správneho dotiahnutia pásov, ktorá nie je práve bežná, a polohu podhlavníka spolu s ramennou výstelkou môžete jednoducho upraviť jednou rukou.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Britax Römer King II

Recenzie Britax Römer King II

Top cena/výkon

I (9-18 kg)

Autosedačka King II od značky Britax Römer zaujme v prvom rade patentovaným systémom upevnenia. To síce prebieha v smere jazdy, pomocou bezpečnostného pásu vozidla, ako je v tejto kategórii pomerne bežné, pri pripevňovaní však môžete autosedačku vyklopiť a získať tak lepší prehľad o umiestnení pásu. Pri vrátení do pôvodnej polohy navyše autosedačka pás dostatočne napne. Súčasťou modelu sú taktiež pomerne hlboké bočnice, ktoré zaisťujú bezpečnosť hlavy pri bočnom náraze, opierka hlavy a popruhy autosedačky sú nastaviteľné podľa výšky dieťaťa. Nechýba ani prateľný poťah a pri upínaní dieťaťa do autosedačky iste oceníte príchytky na pridržanie popruhov, ktoré sa vám tak nebudú nijako zamotávať. Oproti niektorým konkurenčným modelom môžeme autosedačke King II vytknúť snáď len absenciu systému ISOFIX, na drahších autosedačkách môžete nájsť taktiež napríklad bezpečnostný pultík.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Maxi-Cosi Tobi

Recenzie Maxi-Cosi Tobi

Ďalší na zváženie

I (9-18 kg)

Rovnako ako väčšina autosedačiek v kategórii 9 – 18 kg sa aj sedačka Maxi-Cosi Tobi upína výhradne v smere jazdy. Na rozdiel od mnohých konkurenčných modelov sa na tejto autosedačke nedočkáte systému ISOFIX. Ak ho vaše auto nemá, nebude pre vás jeho absencia problém, avšak v prípade, že to vaše auto umožňuje, odporúčame vždy voliť radšej upevnenie ISOFIX-om pred obyčajným bezpečnostným pásom. S absenciou ISOFIX-u ide ruka v ruke taktiež chýbajúci indikátor správnej inštalácie. Špecifický pre túto autosedačku je však indikátor správneho zapnutia pásu, ten je päťbodový, čo je v súčasnosti najlepší možný variant. Jedným pohybom môžete súčasne prestaviť opierku hlavy aj ramenné popruhy, autosedačka je navyše polohovateľná, čo zvyšuje komfort cestovania.

 

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Cybex Pallas S-Fix

Recenzie Cybex Pallas S-Fix

Top cena/výkon

I/II/III (9-36 kg)

Rovnako ako je to v prípade väčšiny dnešných autosedačiek, aj variantu Cybex Pallas S-Fix slúži na upevnenie do auta systém ISOFIX – s pripevnením vám pomôže signalizácia správnej inštalácie. Okrem ISOFIX-u vám na jej upevnenie poslúži aj samotný bezpečnostný pás auta, v oboch prípadoch je možné autosedačku pripevniť iba v smere jazdy, ako je pre sedačky v tejto kategórii bežné. Zároveň ide o jeden z modelov s bezpečnostným pultíkom, ktorý býva pre mladšie deti pohodlnejší a bezpečnejší než samotný bezpečnostný pás. Polohovateľná opierka hlavy je patentovaná a má za úlohu zabrániť prepadávaniu hlavy dopredu. Ako vám napovedá tabuľka parametrov, autosedačka je takmer totožná s modelom Pallas M-fix SL od rovnakého výrobcu, líši sa hlavne vylepšeným dizajnom a zvýšenou ochranou proti bočnému nárazu. Sedačke nechýba prateľný poťah, bez toho sa dnes už v podstate nezaobídete.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Joie Trillo Shield

Recenzie Joie Trillo Shield

Dostupný variant

I/II/III (9-36 kg)

V kategórii 9 – 36 kg je bezpečnostný pult vcelku populárny, stretnete sa s ním aj na autosedačke Joie Trillo Shield. Pultík slúži v podstate ako airbag a pri náraze lepšie absorbuje energiu než samotný bezpečnostný pás. Pás vám však dobre poslúži na upevnenie autosedačky, ak nemáte v aute systém ISOFIX. Inak je lepšie dať prednosť jemu. Na rozdiel od väčšiny sedačiek s ISOFIX-om nemá tento model indikátor správneho upevnenia, čo je celkom veľká nevýhoda. Pripevňovanie ISOFIX-u je vcelku intuitívne, napriek tomu je vždy lepšie mať istotu, že je sedačka v aute nacvaknutá správne. Čo sa týka smeru, sedačky v tejto a vyššej hmotnostnej kategórii sa už štandardne pripevňujú v smere jazdy – táto nie je výnimkou. Ako výhodu môžeme zmieniť jeden špecifický prvok autosedačky –  dva výsuvné držiaky nápojov. Táto drobnosť je medzi sedačkami vcelku raritná. Medzi bežné prvky, naopak, patrí nastaviteľná opierka hlavy a snímateľný poťah, ani jedno sedačke nechýba.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Cybex Pallas M-fix SL

Recenzie Cybex Pallas M-fix SL

Ďalší na zváženie

I/II/III (9-36 kg)

V prípade autosedačky Pallas M-fix SL sa stretneme s bezpečnostným pultíkom, ktorý nahradzuje bežnejší päťbodový pás. Pultík je vhodný najmä pre menšie deti, ktorým zaručí lepšiu ochranu. Sedačku môžete využívať v aute s ISOFIX-om aj bez neho, dá sa pripútať taktiež bezpečnostným pásom auta. Súčasťou modelu je polohovateľná ochrana proti bočnému nárazu a opierka hlavy, oboje môžete nastavovať jednou rukou. Opierka hlavy je navyše patentovaná a zaisťuje jej zdravú polohu, bez prepadávania. Pre teplejšie dni je sedačka vybavená taktiež dômyselným ventilačným systémom v opierke chrbta a sedáku a prateľným poťahom. Autosedačka nie je otočná, čo nijako neznižuje jej bezpečnosť, iba pripútanie dieťaťa je oproti otočným modelom o niečo menej pohodlné. V kategórii 9 – 36 kg však nie sú otočné autosedačky príliš bežné.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Cybex Solution S-fix

Recenzie Cybex Solution S-fix

Top produkt

II/III (15-36 kg)

Rovnako ako ďalšie modely od značky Cybex, aj autosedačka Solution S-fix sa vyznačuje patentovanou opierkou hlavy, vďaka ktorej nebude dieťaťu hlava prepadávať dopredu. Opierka je zároveň aj nastaviteľná podľa vzrastu dieťaťa. Bez nastaviteľnej opierky sa v tejto kategórii nezaobídete, 15 – 36 kg je pomerne veľké rozmedzie a je potrebné dieťaťu sedačku prispôsobiť. Sedačka sa umiestňuje v smere jazdy, ako je v tejto kategórii bežné, pripútať ju môžete bezpečnostným pásom alebo pomocou systému ISOFIX. Tento model je relatívne cenovo dostupný, napriek tomu však získal pozitívne hodnotenie v bezpečnostných testoch.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Britax Römer Adventure

Recenzie Britax Römer Adventure

Top cena/výkon

II/III (15-36 kg)

Autosedačka Britax Römer Adventure zaujme v prvom rade doplnkami vo forme odkladacieho pultíka a držiaka na nápoje, s ktorými sa pri autosedačkách až tak často nestretnete. Medzi jej výhody patrí taktiež pomerne nízka hmotnosť, ktorá zaistí ľahšiu manipuláciu. Pripevnenie autosedačky pomocou bezpečnostného pásu auta je v tejto kategórii časté, aj keď je možné dostať aj modely s ISOFIX-om. Okrem chýbajúceho systému ISOFIX sa však sedačka nijako nestratí ani medzi drahšími modelmi, nechýba nastaviteľná opierka hlavy s ochranou bočného nárazu, snímateľný poťah a ďalšie prvky nutné na bezpečnú a komfortnú jazdu. Cenou sa pritom drží pod 80 eur a patrí tak k dostupnejším modelom v tejto kategórii.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  Britax Römer Kid II

Recenzie Britax Römer Kid II

Ďalší na zváženie

II/III (15-36 kg)

Autosedačka Römer Kid je používateľsky veľmi obľúbená. Väčšina používateľov si chváli pomerne nízku hmotnosť a jednoduchú inštaláciu sedačky. Upevňuje sa trojbodovým pásom vozidla, je možné ju ľahko preniesť do iného auta a bez problémov použiť. V upevnení však spočíva zároveň aj relatívna nevýhoda tejto autosedačky – chýba jej totiž systém ISOFIX, ktorý je pre mnohých používateľov nutnosťou. Sedačka sa prispôsobí výške dieťaťa, bočnice má však pevné, do šírky ju teda neprispôsobíte. Opierka hlavy je polohovateľná, nutnosťou je pochopiteľne prateľný poťah.

 

 

Zobraziť ponuky
Recenzie  BeSafe iZi Flex Fix i-Size

Recenzie BeSafe iZi Flex Fix i-Size

Ďalší na zváženie

II/III (15-36 kg)

Autosedačka BeSafe iZi Flex Fix i-Size kombinuje vysokú bezpečnosť a pohodlie. Konštrukcia autosedačky je navrhnutá tak, aby chránila dieťa aj pri bočnom náraze, navyše je potiahnutá materiálom, ktorý má tlmiť otrasy. Je výškovo nastaviteľná, aj keď v nej sedí dieťa, aby zaistila maximálne pohodlie. Je taktiež možné nastaviť sklon autosedačky. Komfortu na cestách pridá rozsiahla výstelka, ktorú nájdete taktiež na bezpečnostnom páse. Nedostatkom je predovšetkým cena autosedačky, podobné parametre ponúkajú sedačky o niečo lacnejšie.

 

 

Zobraziť ponuky


Ako si vybrať autosedačku

Rozhodujúcim údajom pre výber správnej detskej autosedačky je hmotnosť dieťaťa a možnosť prispôsobiť ju jeho výške. Autosedačka, ktorá nebude zodpovedať hmotnosti a vzrastu vášho dieťaťa, nie je dobrou voľbou, pretože nebude plniť svoju hlavnú funkciu, a to chrániť vaše dieťa. V prípade, že nechcete každý rok kupovať novú autosedačku, je lepšie siahnuť po kombinovaných kategóriách, i keď to stále nie je také ideálne, ako mať sedačku z kategórie presne pre hmotnosť dieťaťa. V prípade sedačky z kombinovanej kategórie by ste mali trvať na tom, aby bola polohovateľná a čo najlepšie prispôsobiteľná. Rozhodne teda neodporúčame kupovať autosedačku z vyššej kategórie s tým, že do nej dieťa čoskoro dorastie a dovtedy „sa to nejako zvládne“.

Pri výbere si dajte pozor aj na to, aby bola autosedačka bezpečná proti bočnému nárazu. Na tento účel sú bočnice okolo hlavy zvýšené a zosilnené. Sedačka by taktiež mala mať výškovo nastaviteľné pásy s centrálnym uťahovaním a hlavne by mala byť pre dieťa pohodlná. V tomto článku o tom, ako si vybrať detskú autosedačku, sa dozviete všetky dôležité kritériá, na ktoré je potrebné myslieť.

Skupiny detských autosedačiek

Autosedačky sa triedia do niekoľkých skupín podľa hmotnosti dieťaťa:

Skupina 0 0+ I II III
Hmotnosť dieťaťa do 10 kg do 13 kg 9 – 18 kg 15 – 25 kg 22 – 36 kg

Skupina 0 (do 10 kg)

Táto skupina je vhodná pre dojčatá približne do deviatich mesiacov. Upevňuje sa vždy v polohe proti smeru jazdy. Poloha proti smeru sa volí hlavne kvôli nedostatočne vyvinutej krčnej chrbtici dieťaťa, ktorá je v tejto polohe lepšie chránená. Pri umiestnení autosedačky na predné sedadlo nesmie byť na tomto mieste aktívny airbag. Ak nie je možné airbag vypnúť, neumiestňujte tam autosedačku! Autosedačky z tejto kategórie sa vďaka svojmu tvaru aj použitiu nazývajú aj kolísky. Často môžete na autosedačku pre najmenšie deti naraziť ako súčasť trojkombinácie s kočíkom.

Skupina 0+ (do 13 kg)

Táto skupina je najvhodnejšia pre batoľatá do jedného roku, ktoré už svojou hmotnosťou nespadajú do skupiny 0. Je možné ju však použiť už aj pre novorodencov. Rovnako ako v prípade skupiny 0 sa sedačky tejto skupiny umiestňujú proti smeru jazdy. Taktiež rovnako ako v prípade skupiny 0 sa na predné sedadlo smú tieto autosedačky upevňovať iba v prípade vypnutia airbagu. Aj napriek tomu sa však odporúča umiestniť ich na zadné sedadlo. Pri autosedačkách z tejto kategórie sa taktiež často stretnete s názvom vajíčko.

Skupina I (9 – 18 kg)

Deti prepravované v týchto autosedačkách by mali už vedieť samy sedieť, ale stále ešte potrebujú oporu. Kategória je optimálna pre deti približne od deviatich mesiacov do štyroch rokov. Tieto autosedačky sú veľmi pohodlné, nachádza sa v nich systém nohavicových trakov. To znamená, že autosedačka má vlastné popruhy, ktorými sa pripúta dieťa, a autosedačka je pripútaná trojbodovým pásom. Výhodou týchto autosedačiek je možnosť polohovania a zaistenia pohodlnejšieho spánku dieťaťa. Tieto autosedačky sú vyššie, dieťa tak pohodlne vidí z okna a lepšie sa zabaví. Na autosedačkách tejto skupiny sú dôležité bočnice v oblasti hlavy. Autosedačka by mala byť vybavená vlastnými výškovo nastaviteľnými pásmi s centrálnym uťahovaním.

Skupina II (15 – 25 kg)

Skupina II sa hodí pre deti cca 4 – 6 rokov staré. Na autosedačkách v tejto skupine sa využíva klasický trojbodový pásový systém, autosedačka nemá vlastné popruhy. Dieťa sedí v autosedačke a je zaistené pásom automobilu. Priebeh popruhu je možné ľahko prispôsobiť individuálne podľa veľkosti dieťaťa. Výhodou tejto autosedačky je, že vďaka jednoduchej inštalácii do automobilu je možné ju rýchlo a bez námahy premiestniť z jedného automobilu do druhého.

Skupina III (22 – 36 kg)

Posledná skupina zaistí bezpečnosť dieťaťa cca od 6 do 11 rokov veku. Ide o autosedačky podobného typu ako v predchádzajúcej skupine, iba s väčšou nosnosťou. Do úvahy pripadá aj podsedák, kde sa využíva takzvaný trojbodový systém bezpečnostným pásom automobilu.

Kombinácia skupín

Na trhu sa začali objavovať aj také detské autosedačky, ktoré sú pre viacero hmotnostných kategórií dokopy. Nemusí to byť však vždy výhodou, ak si napríklad kúpite lacnejšiu a menej kvalitnú sedačku, ktorá sa nedá poriadne prispôsobiť, potom nemusí poskytnúť takú bezpečnosť. Do tejto sekcie spadajú nasledovné skupiny.

Skupina

0/I (a 0+/I) I/II/III

II/III

Hmotnosť dieťaťa do 18 kg 9 – 36 kg

15 – 36 kg

Skupina 0/I (a 0+/I)

Kombinujú skupinu 0, 0+ a I pre deti do 18 kg. Tieto autosedačky sa umiestňujú proti smeru jazdy. Ak teda chcete svoje dieťa voziť proti smeru jazdy čo najdlhšie, tento typ autosedačky pre vás bude zrejme najvhodnejší.

Skupina I/II/III

Kombinácia skupín pre deti od 9 do 36 kg. Autosedačky tejto skupiny ponúkajú pomerne veľké hmotnostné rozpätie, nemusia byť teda najvhodnejšie úplne vo všetkých prípadoch a je potrebné ešte viac dávať zreteľ na výber tej správnej, pretože s dieťaťom vydrží pravdepodobne dlhšie.

Skupina II/III

Pre deti od 15 do 36 kg vznikla táto kombinácia. V tejto skupine nájdeme bežné autosedačky, ktoré sa umiestňujú do vozidla v smere jazdy a sú pre tie najväčšie deti, ktoré však zároveň ešte nemôžu mať podsedák alebo ho rodičia kupovať nechcú.

Kedy prejsť na väčšiu autosedačku?

Veľkosť sedačky je najlepšie meniť čo najneskôr, pomôckou je horný koniec sedačky. Vo chvíli, keď dieťa vyrastie tak, že mu uši cez hornú hranu sedačky presahujú, je čas prejsť na väčšiu veľkosť. Samozrejme, nejde o univerzálne platné pravidlo, ale môže vám trochu napovedať.

Autosedačka alebo podsedák

Ak dieťa vyrastie zo všetkých dostupných autosedačiek, príde na rad kúpa podsedáka. Podsedák sa od autosedačky líši hlavne absenciou oporného systému. Dieťa je potrebné v automobile upevniť pomocou pásov. Podsedáky sú určené pre dieťa s hmotnosťou nižšou než 36 kg alebo výškou pod 150 cm. Podsedák v automobile slúži iba na to, aby pozdvihol dieťa a šikmá časť pása nešla cez krk. Umožní dieťaťu sedieť vyššie a dieťa sa môže pripútať rovnako ako dospelý človek. Podsedáky majú oproti autosedačkám výhody aj nevýhody (Zdroj: Radiožurnál).

Výhody podsedáka

Podsedáky sú výrazne lacnejšie než autosedačky, sú menšie a skladnejšie. Dajú sa lepšie prenášať z jedného automobilu do druhého vďaka minimálnej inštalácii. Samozrejme, umožňujú jednoduchšiu manipuláciu.

Nevýhody podsedáka

Neposkytuje dostatočnú ochranu dieťaťa pred nárazom zboku pre chýbajúci oporný systém. Podsedáky nie sú v automobile nijako fixované a sú nestabilné, počas jazdy sa môžu pod dieťaťom posúvať.

Bezpečnostné prvky

Úplnou prioritnou vlastnosťou autosedačky je jej bezpečnosť, na tú by ste mali klásť dôraz v priebehu celého výberu. O bezpečnosti autosedačky svedčí okrem certifikátov a noriem, o ktorých sa zmienime neskôr, taktiež prítomnosť určitých bezpečnostných prvkov, ktoré môžu v prípade nehody hrať zásadnú rolu.

Bezpečnostný pultík – Užitočným prvkom na autosedačkách pre malé deti je bezpečnostný pultík, ktorý nahradzuje bežný päťbodový bezpečnostný pás. Pultík umožňuje lepšiu fixáciu než bezpečnostný pás a v prípade nárazu lepšie rozloženie energie.

Bočná ochrana proti nárazu – Najmä hlavička dieťaťa môže pri bočnom náraze utrpieť fatálne zranenie. Pre tieto prípady preto bývajú autosedačky vybavené bočnými dielmi, ktoré absorbujú časť energie pri náraze. K niektorým autosedačkám je možné tieto prvky aj dokúpiť.

Polohovateľná opierka hlavy – Hoci sa môže zdať, že polohovateľná opierka hlavy je iba komfortným prvkom, opak je pravdou. Niektoré autosedačky majú patentovanú naklápaciu opierku hlavy, ktorá zabraňuje prepadávaniu hlavičky dieťaťa dopredu, keď dieťa zaspí. Vďaka tomu je hlava neustále chránená bočnicami autosedačky, čo je zásadné najmä v prípade bočného nárazu.

Pohodlie dieťaťa a materiál

Pri výbere správnej detskej autosedačky si musíme uvedomiť, že dieťa v nej strávi niekedy dlhé hodiny bez toho, aby sa mohlo výrazne pohybovať. Musíme dbať na kvalitnú výstelku a zosilnenie bočníc. Výhodou je taktiež výhľad z okna, ktorý zaistíme správnym umiestnením autosedačky v automobile.

Dobré je vyhnúť sa kúpe použitých autosedačiek, pretože nemusíte vedieť, v akom sú stave a či neboli poškodené pri autonehode. Toto poškodenie ani nemusí byť na prvý pohľad viditeľné. Ak použitú autosedačku kupujete, nepodceňujte dôveryhodnosť predávajúceho a všetko dobre skontrolujte.

Polohovateľnosť a výstelka

Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje pohodlie dieťaťa, je výstelka a polohovateľnosť autosedačky. V ideálnom prípade je autosedačka nastaviteľná do rôznych polôh, výškovo nastaviť by sa mala dať taktiež hlavová opierka či umiestnenie bezpečnostného pásu. Zároveň sa na trhu stále častejšie objavujú otočné modely, ktoré uľahčujú upevnenie dieťaťa do autosedačky a v niektorých prípadoch umožňujú umiestnenie v smere aj proti smeru jazdy.

Materiál autosedačky

Pri výbere detskej autosedačky sa nemôžeme pozerať iba na farbu a materiál autosedačky, aby sa nám hodila k automobilu. Každý materiál má iné vlastnosti. Voľba materiálu je najdôležitejšia predovšetkým pri poťahu autosedačky, keďže dieťa s ním bude často v priamom kontakte. V tomto ohľade je, samozrejme, dôležité rozhodovať sa podľa dieťaťa. Ak sa dieťaťu v aute robí často nevoľno alebo v aute často napríklad je, potom je najvhodnejší poťah syntetický, pretože sa najľahšie čistí. Syntetický poťah autosedačky však, naopak, nie je vhodný pre deti, ktoré sa príliš potia. Pre také prípady je najvhodnejší poťah z bavlny. Poslednou možnosťou je zvoliť poťah zo semišu, ktorý je veľmi pohodlný vďaka jeho mäkkosti a príjemnosti. Ak vám však nebude stačiť jeden materiál poťahu pre všetky príležitosti, je taktiež možné prikúpiť k autosedačke samostatné poťahy navyše, príkladom môžu byť letné alebo chladiace poťahy autosedačky.

Nebezpečné látky

Medzi látky, ktoré by sa v materiáli autosedačky rozhodne nemali objaviť, patria ftaláty, polycyklické aromatické uhľovodíky a spomaľovače horenia. Nebezpečné sú najmä v častiach, ktoré prídu priamo do kontaktu s dieťaťom (bezpečnostné držadlo a pod.).

Doplnky

K autosedačkám môžete dokúpiť tzv. šokabsorbér, čo je návlek na bezpečnostný pás z absorpčnej hmoty. Šokabsorbér, ak dôjde k nehode, zmenšuje zaťaženie hrudníka a je prevenciou proti vzniku modrín. Navlieka sa na tú časť pása, ktorý vedie cez hrudník a rameno dieťaťa.

K autosedačke je možné taktiež dokúpiť podložku, ktorá slúži na ochranu poťahu samotného auta a taktiež ako menší úložný priestor pre dieťa – na podložke sú vrecká a priehradky, kam si môže uložiť rôzne drobné hračky. Na tento účel je možné do auta zakúpiť aj priamo organizér. Nie je to vyložene súčasťou alebo doplnkom autosedačky, keďže sa taký organizér umiestňuje zozadu na sedadlo, ktoré je pred dieťaťom, ale splní tento účel možno  o niečo lepšie než podložka pod autosedačku, keďže organizéry majú väčšinou viac úložného priestoru.

Spôsob pripevnenia

Bezpečnosť dieťaťa pri jazde závisí taktiež od spôsobu pripevnenia autosedačky do automobilu. Spôsob pripevnenia by mal byť čo najjednoduchší, nech to zvládne každý, ale taktiež bezpečný. Jednoduchá inštalácia autosedačky do automobilu zmenšuje riziko, že ju pripevníte nesprávne. I malá chyba pri inštalácii totiž môže spôsobiť vážne následky.

Po alebo proti smeru jazdy

V zahraničí populárnejšie a podľa testov taktiež bezpečnejšie riešenie je upevniť autosedačku proti smeru jazdy. Pri zrážke totiž lepšie chráni hlavičku dieťaťa, čo je extrémne dôležité hlavne u dojčiat, ktoré ešte nemajú tak vyvinuté krčné svaly. Podľa bezpečnostných predpisov normy i-Size (R129) by dieťa malo sedieť proti smeru jazdy minimálne do 15 mesiacov, predĺžiť toto obdobie rozhodne nie je na škodu.

Predné či zadné sedadlo

Rodičia, ktorí jazdia v aute sami, často dávajú prednosť umiestneniu autosedačky s dieťaťom na sedadlo spolujazdca, kde na dieťa dobre vidia a môžu sa mu prípadne aj venovať pri zastavení. Sedadlo spolujazdca by však malo byť tou poslednou možnosťou pre umiestnenie autosedačky, v prípade nehody ide o najrizikovejší variant. Najbezpečnejšie umiestnenie je vzadu uprostred, kde je podľa testu najnižšie riziko zranenia. Najobľúbenejšie potom býva umiestnenie za sedadlo spolujazdca, kde vodič na dieťa vidí v spätnom zrkadle, pri zastavení naň dosiahne a sedadlo je na strane chodníka, čo zaručuje bezpečnejšiu manipuláciu pri vystupovaní a nastupovaní.

ISOFIX

Ešte čo sa týka pripevnenia autosedačky v automobile, je dobré, keď má autosedačka tzv. pripevnenie ISOFIX. Ide o medzinárodný štandard pre bezpečné ukotvenie autosedačky v automobile. Ide o systém, ktorý umožní pevné spojenie autosedačky s konštrukciou automobilu. Autosedačku vždy len jednoducho nacvaknete alebo odcvaknete. Kotviace body sa nachádzajú na krajných sedadlách vzadu. Ak autosedačku nenasadíte správne, dozviete sa to vďaka vizuálnemu alebo zvukovému upozorneniu. Výhodou je primárne vyššia bezpečnosť.

V prípade kúpi autosedačky so systémom ISOFIX zmienenom vyššie sa uistite, že je univerzálny. Ak nie je, overte si, že je zhodný s vaším automobilom. Tieto zoznamy by mali byť k dispozícii u výrobcu, predajcu aj na webových stránkach. Univerzálne modely musia byť vybavené treťou príchytkou, ktorá je určená na obmedzenie rotácie autosedačky v prípade čelného nárazu.

Kopa vodičov stále ešte používa autosedačku bez ISOFIX-u, už len preto, že je často výrazne lacnejšia, ISOFIX navyše nepasuje do každého auta. Potom sa autosedačka upevňuje klasickými bezpečnostnými pásmi. Také riešenie môže byť praktické najmä pri častom prekladaní autosedačky medzi niekoľkými automobilmi.

Normy a certifikáty

Pri kúpe autosedačky si overte, či sedačka bola homologizovaná. To znamená, že každá autosedačka, ktorá je na trhu uvádzaná a vy ju môžete kúpiť, musí prijať schválenie na prevádzku v danej krajine.

Autosedačku kupujte len od prevereného predajcu, u ktorého nie je riziko, že by predával necertifikované falzifikáty zavedených výrobcov prípadne neatestované autosedačky. Každá autosedačka, ktorá vstupuje na trh, musí byť dôkladne preverená bezpečnostnými skúškami a musí mať certifikát.

Certifikátom môže byť oranžové označenie ECE R44 – ide o bezpečnostné požiadavky európskych noriem. V rámci autosedačiek, ktoré majú toto označenie, by ste mali dať prednosť tým, ktoré majú navyše k tomu aj štítok ISOFIX alebo i-Size.

i-Size

Európska norma i-Size vstúpila do platnosti v roku 2013 a mala by postupne nahradiť staršiu normu ECE R44. I-Size zvyšuje úroveň ochrany dieťaťa, skoršia norma ECE R44 napríklad neriešila bezpečnosť dieťaťa pri bočnom náraze. Autosedačka, ktorá spĺňa normu i-Size, musí byť vybavená systémom ISOFIX, má vnútorné viacbodové pásy, spĺňa crash testy aj pri bočnom náraze a v súčte s hmotnosťou dieťaťa jej hmotnosť nepresahuje 33 kg. Po novom by sa veľkosť autosedačky mala rozlišovať aj podľa výšky dieťaťa a nie jeho hmotnosti.

Cena

Cena autosedačiek sa líši podľa kategórie a taktiež ochrany proti nárazu. Istú rolu hrá aj komfort vo forme držiaka na nápoje, prateľného poťahu či ďalších užitočných doplnkov.

Cena autosedačiek v skupine 0 a 0+

Autosedačky pre najmenšie deti v skupine 0 a 0+ (teda pre deti s hmotnosťou 0 až 13 kg) sa cenovo pohybujú od 40 € do 450 €. Drahšie autosedačky majú lepšiu výstelku a taktiež majú upevnenie ISOFIX, ktoré sa dnes teší veľkej popularite.

Cena autosedačiek v skupinách I, II a III

V skupine I pre deti s hmotnosťou od 9 do 18 kg sa autosedačky cenovo pohybujú od 80 € do 450 €. Aj tieto autosedačky sa líšia vyhotovením a ergonómiou a taktiež tým, či majú, alebo nemajú upevňovací systém ISOFIX.

Pre staršie deti s hmotnosťou od 9 do 36 kg spadajú autosedačky do kategórie I, II a III. Sú to kombinované autosedačky a delia sa na autosedačky s ISOFIX-om a bez ISOFIX-u. To sa, samozrejme, odráža na cene, ktorá sa pohybuje od 60 € do 350 €.

Autosedačky v skupine pre 15 kg až 36 kg sa dajú použiť s chrbtovou opierkou či v neskoršom veku ako podsedák. Pohybujú sa od 25 € do 300 €. Autosedačky, ktoré v tejto kategórii stoja do 40 €, sú väčšinou iba podsedáky pre deti, ktoré nedosiahli výšku 150 cm.

Nákup autosedačky

Pri nákupe autosedačku vyskúšajte, otestujte aj s dieťaťom a nechajte si odborne predviesť, ako ju do automobilu správne umiestniť. Vyžiadajte si návod v slovenskom jazyku. Autosedačka musí byť pre vaše dieťa, samozrejme, bezpečná aj pohodlná a taktiež príjemná. Pri výbere skúste použiť tabuľku na začiatku tejto stránky a vyberte si správnu kategóriu. Autosedačky, ktoré odporúčame, sme preverili, a preto sú na tejto stránke.

Koľko autosedačiek pre jedno dieťa

V ideálnom prípade si vystačíte iba s dvoma autosedačkami. S tzv. vajíčkom zo skupiny 0+ a autosedačkou pre 9 až 36 kg. Pre novorodencov sa odporúča najskôr tzv. kolíska zo skupiny 0. Počet autosedačiek sa môže pohybovať od 2 do 4. Samozrejme, vždy záleží na vybranom type detskej autosedačky a či je dieťaťu pohodlná. V prípade veľkých detí je možné autosedačku nahradiť podsedákom. Musíte však myslieť na to, že podsedák nikdy neposkytne dieťaťu takú ochranu ako autosedačka, hlavne v prípade bočného nárazu.

Montáž autosedačky

Pri montáži postupujte presne podľa návodu, pre niektoré autosedačky existujú aj ukážkové videá na YouTube. Najčastejšou chybou býva nedostatočne pevné pripútanie autosedačky alebo dieťaťa. Rozhodne odporúčame si hneď po nákupe skúsiť autosedačku pripevniť, aby ste prišli na všetky prípadné nedostatky alebo problémy a mohli okamžite začať riešiť výmenu či reklamáciu.


Použité a ďalšie zaujímavé zdroje:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361

https://www.ibesip.cz/Tematicke-stranky/Cestujeme-autem/Deti-v-aute/Detske-autosedacky/Typy-autosedacek

https://www.policie.cz/clanek/uzemni-utvary-sprava-zapadoceskeho-kraje-zpravodajstvi-dite-v-aute.aspx