Porovnávací test a recenzie najlepších autosedačiek

Aktualizované:
Marec 2021
Autor:
Karolína Šerá

V kategórii 0+ (do 13 kg) odporúčame

Cybex ATON 5 2020

140 €

Orientačná cena

Akú autosedačku si vybrať podľa porovnania

Top cena/výkon

0+ (do 13 kg)

Odporúčame
Cybex ATON 5 2020
Orientačná cena 140 €
Top cena/výkon

0+/I (do 18 kg)

Odporúčame
Cybex s izofixovou bázou Sirona M2 i-Size Sensorsafe 2020
Orientačná cena 380 €
Top produkt

I (9-18 kg)

Odporúčame
Maxi-Cosi Axissfix Air 2021
Orientačná cena 650 €
Top cena/výkon

I/II/III (9-36 kg)

Odporúčame
Cybex Pallas S-Fix
Orientačná cena 300 €
Top cena/výkon

II/III (15-36 kg)

Odporúčame
Cybex Solution S i-Fix Gold 2021
Orientačná cena 170 €

Autosedačku musí pri ceste autom používať každé dieťa, ktoré ešte nedosiahlo výšku 150 cm a hmotnosť 36 kg. V opačnom prípade ide o porušenie zákona a riskujete život dieťaťa. Pretože pred následkami dopravnej nehody dokáže ochrániť iba správne upevnená a dieťaťu vyhovujúca autosedačka, rozhodli sme sa vám jej výber uľahčiť. V našom porovnaní nájdete len preverené a testované autosedačky, hlavným kritériom pre nás bola, samozrejme, bezpečnosť, a tak sa tu stretnete len s tými modelmi, ktoré uspeli v záťažových testoch časopisov dTest alebo ADAC.

Venovali sme sa možnostiam upevnenia autosedačky, či je možné ich nainštalovať v smere alebo proti smeru jazdy a upevniť bezpečnostným pásom, systémom ISOFIX alebo či ponúkajú oba varianty. Pre pohodlie a bezpečnosť dieťaťa je dôležitá taktiež polohovateľnosť autosedačky, či je opierka hlavy nastaviteľná a ďalšie prvky pre správne usadenie. Ku komfortu pri používaní prispieva prateľný poťah, niektoré sedačky disponujú napríklad aj držiakom na nápoje.

Sedačky sme v našom porovnaní rozdelili do piatich skupín podľa hmotnosti dieťaťa, aby bolo možné zvoliť si tú najviac zodpovedajúcu. Vo výbere nájdete predovšetkým modely s optimálnym pomerom ceny a výkonu, okrem nich však aj finančne dostupnejšie varianty. Ak chcete výberu autosedačky porozumieť o niečo lepšie, odporúčame prečítať si taktiež náš článok Ako si vybrať autosedačku, ktorý vás prevedie celým procesom výberu.


Najlepšie autosedačky podľa porovnania

0+ (do 13 kg)

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top cena/výkon

Recenze Cybex ATON 5 2020
Cybex ATON 5 2020

Je možné pripevniť na kočík

Integrovaná strieška

Pomerne dostupná cena

Iba trojbodový bezpečnostný pás

Nie je otočná

Základňa ISOFIX nie je v cene

140 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Maxi-Cosi Cabriofix
Maxi-Cosi Cabriofix

Je možné pripevniť na kočík

Úložný priestor

Výstelka proti nakláňaniu hlavičky

Základňa nie je v cene

Opierka hlavy nie je nastaviteľná

Iba trojbodový pás

130 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze ABC Design Tulip 2021
ABC Design Tulip 2021

Je možné pripevniť na kočík

Odnímateľná strieška

Dostupná cena

Základňa ISOFIX len na dokúpenie

Iba trojbodový pás

Nie je otočná

120 € Zobraziť ponuky

0+/I (do 18 kg)

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top cena/výkon

Recenze Cybex s izofixovou bázou Sirona M2 i-Size Sensorsafe 2020
Cybex s izofixovou bázou Sirona M2 i-Size Sensorsafe 2020

Obojstranná inštalácia

Polohovateľná

Päťbodový pás

Nie je otočná

Nevhodná do auta bez systému ISOFIX

380 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Britax Römer Dualfix M i-Size 2020
Britax Römer Dualfix M i-Size 2020

Otočná

Polohovateľná

Ponuka farieb

Nemá vyberateľnú vložku pre novorodencov

Nevhodná do auta bez systému ISOFIX

Iba trojbodový bezpečnostný pás

420 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Britax Römer Swingfix M i-Size
Britax Römer Swingfix M i-Size

Úložný priestor

Otočná

Indikátor správnej inštalácie

Nie je možné pripevniť v smere jazdy

Nevhodná pre autá bez systému ISOFIX

Vyššia cena

480 € Zobraziť ponuky

I (9-18 kg)

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze Maxi-Cosi Axissfix Air 2021
Maxi-Cosi Axissfix Air 2021

Airbag

Otočná

Signalizácia správneho dotiahnutia pásov

Neveľký výber farieb

Nevhodná do auta bez ISOFIX

Vyššia cena

650 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

Recenze Britax Römer King II
Britax Römer King II

Príchytky na pridržanie popruhov

Patentovaný vyklápací systém

Hlboké bočnice

Nemá systém ISOFIX

Nemá bezpečnostný pultík

Nie je otočná

180 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Recenze Chicco Go-One
Chicco Go-One

Päťbodový bezpečnostný pás

6 polôh opierky hlavy

Snímateľný poťah

Upevnenie iba po smeru jazdy

Nie je otočná

120 € Zobraziť ponuky

I/II/III (9-36 kg)

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top cena/výkon

Recenze Cybex Pallas S-Fix
Cybex Pallas S-Fix

Bezpečnostný pult

Patentovaná opierka hlavy

Zvýšená ochrana proti bočnému nárazu

Vyššia hmotnosť

Menšie dieťa zle vidí cez pultík

Vyššia cena

300 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Recenze Kinderkraft SAFETY-FIX Isofix 2019
Kinderkraft SAFETY-FIX Isofix 2019

Päťbodový pás

Prispôsobiteľná podľa veľkosti dieťaťa

Pomer ceny a kvality

Nemá pult

Nie je otočná

Podľa recenzií kratší sedák

100 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Cybex Pallas M-fix SL
Cybex Pallas M-fix SL

Bezpečnostný pult

Patentovaná opierka hlavy

Ventilačný systém

Nie je otočná

Pultík môže pri dotiahnutí pásu tlačiť

Vyššia cena

200 € Zobraziť ponuky

II/III (15-36 kg)

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top cena/výkon

Recenze Cybex Solution S i-Fix Gold 2021
Cybex Solution S i-Fix Gold 2021

Patentovaná opierka hlavy

Priaznivá cena

Jednoduchá montáž

Vyššia hmotnosť

Relatívne nízky podsedák

170 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Britax Römer Kid II
Britax Römer Kid II

Dostupná cena

Používateľsky obľúbená

Jednoduchá inštalácia

Nemá ISOFIX

Nie je možné prispôsobiť do šírky

Nie je polohovateľná

110 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Maxi Cosi Kore Pro i-Size 2020
Maxi Cosi Kore Pro i-Size 2020

Prichytenie systémom ISOFIX

Prispôsobiteľná do výšky aj šírky

Materiál pohlcujúci otrasy

Vyššia cena

Nie je otočná

Nemá odkladací pult

230 € Zobraziť ponuky

Recenze Cybex ATON 5 2020
Cybex ATON 5 2020
Recenze Maxi-Cosi Cabriofix
Maxi-Cosi Cabriofix
Recenze ABC Design Tulip 2021
ABC Design Tulip 2021
Recenze Cybex s izofixovou bázou Sirona M2 i-Size Sensorsafe 2020
Cybex s izofixovou bázou Sirona M2 i-Size Sensorsafe 2020
Recenze Britax Römer Dualfix M i-Size 2020
Britax Römer Dualfix M i-Size 2020
Recenze Britax Römer Swingfix M i-Size
Britax Römer Swingfix M i-Size
Recenze Maxi-Cosi Axissfix Air 2021
Maxi-Cosi Axissfix Air 2021
Recenze Britax Römer King II
Britax Römer King II
Recenze Chicco Go-One
Chicco Go-One
Recenze Cybex Pallas S-Fix
Cybex Pallas S-Fix
Recenze Kinderkraft SAFETY-FIX Isofix 2019
Kinderkraft SAFETY-FIX Isofix 2019
Recenze Cybex Pallas M-fix SL
Cybex Pallas M-fix SL
Recenze Cybex Solution S i-Fix Gold 2021
Cybex Solution S i-Fix Gold 2021
Recenze Britax Römer Kid II
Britax Römer Kid II
Recenze Maxi Cosi Kore Pro i-Size 2020
Maxi Cosi Kore Pro i-Size 2020
Ocenenie

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Kategória

0+ (do 13 kg)

0+ (do 13 kg)

0+ (do 13 kg)

0+/I (do 18 kg)

0+/I (do 18 kg)

0+/I (do 18 kg)

I (9-18 kg)

I (9-18 kg)

I (9-18 kg)

I/II/III (9-36 kg)

I/II/III (9-36 kg)

I/II/III (9-36 kg)

II/III (15-36 kg)

II/III (15-36 kg)

II/III (15-36 kg)

Orientačná cena 140 € 130 € 120 € 380 € 420 € 480 € 650 € 180 € 120 € 300 € 100 € 200 € 170 € 110 € 230 €
Výrobca Cybex Maxi-Cosi ABC Design Cybex Britax Römer Britax Römer Maxi-Cosi Britax Römer Chicco Cybex Kinderkraft Cybex Cybex Britax Römer Maxi-Cosi
Smer pripevnenia Proti smeru jazdy Proti smeru jazdy Proti smeru jazdy Po i proti smeru jazdy Po i proti smeru jazdy Proti smeru jazdy Po i proti smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy Po smeru jazdy
Systém upevnenia Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa ISOFIX základňa ISOFIX základňa ISOFIX základňa ISOFIX + Top Tether Bezpečnostný pás Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa Bezpečnostný pás Bezpečnostný pás/ISOFIX základňa
Snímateľný poťah Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Nastaviteľná opierka hlavy Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Otočná Nie Nie Nie Nie Áno Áno Áno Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Signalizácia správnej inštalácie Na základne Na základni Áno Áno Áno Áno Áno Nie Neuvedené Áno Áno Áno Áno Nie Áno
Absolvované testy dTest, ADAC dTest, ADAC dTest dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC Neuvedené dTest, ADAC ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest, ADAC dTest
Rozmery v/š/h (cm) 39-56/43/64 63/44,5/68 59/44/64 67/44/66 48/44/74 48/44//74 57,6-65/44,5/55-71 67/45/54 67/41/49 68,5/50/43 60-77/44/40 70/54/42 61/50/40,5 67-85/51/38 Neuvedené
Hmotnosť (kg) 4,8 3,3 4 14 15 15 12,5 10,3 8,5 10 7 9,3 6,2 5,8 6

Recenzia Cybex ATON 5 2020

Recenzia Cybex ATON 5 2020
Top cena/výkon 0+ (do 13 kg)
  • Je možné pripevniť na kočík
  • Integrovaná strieška
  • Pomerne dostupná cena
  • Iba trojbodový bezpečnostný pás
  • Nie je otočná
  • Základňa ISOFIX nie je v cene

Autosedačku Cybex Aton 5 môžete vďaka pevnému držadlu prenášať v ruke alebo ju pomocou adaptérov pripevniť na niektoré kombinované kočíky. Vďaka tomu nemusíte dieťa budiť, keď vám pri ceste v aute zaspí. Vnútornú vystlanú vložku môžete vybrať, aby uvoľnila miesto väčšiemu dieťaťu. Podhlavník je polohovateľný, s ním sa automaticky nastavuje aj výška pásov, čo je v prípade autosedačiek tejto kategórie pomerne bežné. Súčasťou sedačky je taktiež integrovaná strieška proti slnku a prateľný poťah. Výhodou je, že striešku netreba odopínať, ľahko sa schová za chrbát dieťaťa. Sedačka sa pripevňuje pomocou bezpečnostného pásu alebo základne so systémom ISOFIX, tú je však potrebné dokúpiť. Súčasťou sedačky je trojbodový pás, o niečo lepším variantom býva päťbodový pás, ktorý nájdete na niektorých konkurenčných sedačkách. Sedačka navyše nie je otočná.

140 € Orientačná cena

Recenzia Maxi-Cosi Cabriofix

Recenzia Maxi-Cosi Cabriofix
Ďalší na zváženie 0+ (do 13 kg)
  • Je možné pripevniť na kočík
  • Úložný priestor
  • Výstelka proti nakláňaniu hlavičky
  • Základňa nie je v cene
  • Opierka hlavy nie je nastaviteľná
  • Iba trojbodový pás

Medzi výhody Maxi-Cosi Cabriofix patrí zabudovaná tieniaca strieška, úložný priestor a špeciálna opierka hlavy. Tieniaca strieška je skrytá v zadnej časti sedačky, a nemusíte si tak robiť starosti s jej pripínaním. Opierka hlavy má potom výstelku prispôsobenú tak, aby zabránila nakláňaniu hlavičky malých bábätiek. Na rozdiel od konkurenčných modelov nie je táto opierka príliš prispôsobiteľná, dá sa však vybrať, aby malo dieťa viac priestoru, keď trochu vyrastie. Najmä v prípade novorodencov je veľkou výhodou, že môžete túto autosedačku pripnúť na kočík. Vďaka tomu nemusíte dieťa budiť, keď vám zaspí v aute. Do auta sa tento model, rovnako ako väčšina v rovnakej kategórii, inštaluje buď bezpečnostným pásom, alebo pomocou základne ISOFIX. Tá je síce bezpečnejšia, ale, bohužiaľ, nie je v cene. Súčasťou autosedačky je trojbodový bezpečnostný pás, ešte o niečo lepšie upevnenie by dieťaťu poskytol päťbodový pás, ktorý majú niektoré konkurenčné modely.

 

 

130 € Orientačná cena

Recenzia ABC Design Tulip 2021

Recenzia ABC Design Tulip 2021
Ďalší na zváženie 0+ (do 13 kg)
  • Je možné pripevniť na kočík
  • Odnímateľná strieška
  • Dostupná cena
  • Základňa ISOFIX len na dokúpenie
  • Iba trojbodový pás
  • Nie je otočná

Táto autosedačka ponúkne dostupnú cenu, ale stále kvalitné vlastnosti. Spadá do kategórie 0+ pre dieťa do 13 kg, čo zodpovedá asi 15 mesiacom veku. Veľkou výhodou je jej možnosť umiestnenia na kočík, takže nemusíte dieťa budiť, keď zaspí v aute. Pripevňuje sa bezpečnostným pásom a základňou ISOFIX, tá je však iba na dokúpenie zvlášť, nie je v cene. Autosedačka značky ABC Design má odnímateľnú striešku a taktiež snímateľný poťah. Poteší aj možnosť nastaviť opierku hlavy či signalizácia správneho umiestnenia. Je možné však inštalovať iba v smere jazdy, nie je otočná. Nedostatkom môže byť taktiež trojbodový pás, na niektorých modeloch nájdete päťbodový, čo je lepší variant.

120 € Orientačná cena

Recenzia Cybex s izofixovou bázou Sirona M2 i-Size Sensorsafe 2020

Recenzia Cybex s izofixovou bázou Sirona M2 i-Size Sensorsafe 2020
Top cena/výkon 0+/I (do 18 kg)
  • Obojstranná inštalácia
  • Polohovateľná
  • Päťbodový pás
  • Nie je otočná
  • Nevhodná do auta bez systému ISOFIX

Sirona M2 i-Size je autosedačka so základňou ISOFIX, do auta bez tohto systému upevnenia je teda nevhodná. Poteší možnosť upevniť ju v oboch smeroch a nastaviť do niekoľkých polôh v každom smere, nie je však plne otočná. Nechýba jej ani signalizácia správnej inštalácie či snímateľné a prateľné poťahy. Hmotnosť sa pohybuje na bežných 14 kg. Prednosťou je taktiež päťbodový bezpečnostný pás, ktorý ponúkne vyššie zabezpečenie dieťaťa než pás trojbodový.  Navyše je na tejto sedačke k dispozícii SensorSafe, čo je bezpečnostná spona, ktorá prostredníctvom mobilného telefónu dokáže upozorniť napríklad na rozopnutie spony dieťaťom či pri dlhom pobyte dieťaťa v sedačke. Tento systém teda dbá na jeho bezpečnosť aj pohodlie. Na pripojenie telefónu využíva Bluetooth.

 

 

380 € Orientačná cena

Recenzia Britax Römer Dualfix M i-Size 2020

Recenzia Britax Römer Dualfix M i-Size 2020
Ďalší na zváženie 0+/I (do 18 kg)
  • Otočná
  • Polohovateľná
  • Ponuka farieb
  • Nemá vyberateľnú vložku pre novorodencov
  • Nevhodná do auta bez systému ISOFIX
  • Iba trojbodový bezpečnostný pás

Rovnako ako autosedačka Swingfix od rovnakej značky, aj model Dualfix disponuje možnosťou pretáčania, v tomto prípade o plných 360°. Je preto použiteľný tak v smere, ako proti smeru jazdy, v závislosti od veku dieťaťa. Poloha proti smeru jazdy je však bezpečnejšia, preto odporúčame zostať pri nej čo najdlhšie, ako to bude možné. Výhodou otáčania je taktiež možnosť pohodlnejšieho usadzovania dieťaťa. Autosedačku skrátka natočíte k sebe a máte oveľa lepší prehľad, či má dieťa správne upnuté pásy a pod. Súčasťou sedačky nie je vyberateľná vložka pre novorodencov, väčšina konkurenčných sedačiek túto vložku má. Zostáva však výškovo nastaviteľná opierka hlavy a bezpečnostný pás, ten je na tejto sedačke päťbodový. Sedačka sa pripevňuje systémom ISOFIX, do áut bez ISOFIX-u nie je vhodná. Pred kúpou je preto na mieste overiť si, či vaše auto systémom ISOFIX disponuje.

 

 

420 € Orientačná cena

Recenzia Britax Römer Swingfix M i-Size

Recenzia Britax Römer Swingfix M i-Size
Ďalší na zváženie 0+/I (do 18 kg)
  • Úložný priestor
  • Otočná
  • Indikátor správnej inštalácie
  • Nie je možné pripevniť v smere jazdy
  • Nevhodná pre autá bez systému ISOFIX
  • Vyššia cena

Autosedačka Britax Römer Swingfix M i-Size obsahuje vyberateľnú vložku pre novorodencov, je tak dobre prispôsobiteľná rastu dieťaťa. Opierka hlavy má tvar V, čím poskytuje lepšiu ochranu zboku, zároveň je aj spolu s popruhmi ľahko nastaviteľná. Zmeniť môžete taktiež polohu celej autosedačky, aby malo dieťa pohodlie. Autosedačka sa pripevňuje s populárnym systémom ISOFIX proti smeru jazdy, upevnenie bez systému ISOFIX nie je v prípade tejto sedačky možné, čo by mohol byť problém pre majiteľov starších áut. Správne nasadenie spoznáte jednoducho, autosedačke nechýba indikátor správnej inštalácie. Výhodou modelu je v prvom rade možnosť pretáčania, to však ide iba o 90°, upevniť v smere jazdy ho nemôžete, pretáčanie poslúži len pre pohodlnejšie usadzovanie dieťaťa. Upevnenie v smere jazdy už pritom býva v tejto kategórii bežné. Pás autosedačky je päťbodový, čo je v súčasnosti najbezpečnejší variant. Poťah je snímateľný a prateľný, čo je v prípade sedačky pre malé dieťa v podstate nutnosť.

 

 

480 € Orientačná cena

Recenzia Maxi-Cosi Axissfix Air 2021

Recenzia Maxi-Cosi Axissfix Air 2021
Top produkt I (9-18 kg)
  • Airbag
  • Otočná
  • Signalizácia správneho dotiahnutia pásov
  • Neveľký výber farieb
  • Nevhodná do auta bez ISOFIX
  • Vyššia cena

 

Sedačka Maxi-Cosi Axissfix je výnimočná v prvom rade integrovaným airbagom, na ktorý na trhu len tak nenarazíte. Je navyše homologizovaná podľa prísnejšej bezpečnostnej normy i-Size. Dieťa v nej môže sedieť v smere aj proti smeru jazdy, v závislosti od veku dieťaťa a rýchlosti jeho rastu. Táto možnosť nie je v kategórii 9 – 18 kg úplne obvyklá, častejší variant sú autosedačky, ktoré ponúkajú iba polohu v smere jazdy. Variant proti smeru je však bezpečnejší, a tak túto alternatívu chválime. Výhodou je taktiež možnosť otočiť autosedačku pri pútaní dieťaťa, vďaka ktorej budete mať perfektný prehľad, či je dieťa bezpečne pripútané. Sedák je dostatočne vysoký, aby dieťa videlo z okna, čo ocenia najmä staršie deti. Autosedačka sa do auta inštaluje ISOFIX-om spolu s pásom Top Tether. Vďaka tomu je upevnenie sedačky veľmi bezpečné, bohužiaľ však nezapadne do áut bez systému ISOFIX. Sedačka má signalizáciu správneho dotiahnutia pásov, ktorá nie je práve bežná, a polohu podhlavníka spolu s ramennou výstelkou môžete jednoducho upraviť jednou rukou.

650 € Orientačná cena

Recenzia Britax Römer King II

Recenzia Britax Römer King II
Top cena/výkon I (9-18 kg)
  • Príchytky na pridržanie popruhov
  • Patentovaný vyklápací systém
  • Hlboké bočnice
  • Nemá systém ISOFIX
  • Nemá bezpečnostný pultík
  • Nie je otočná

Autosedačka King II od značky Britax Römer zaujme v prvom rade patentovaným systémom upevnenia. To síce prebieha v smere jazdy, pomocou bezpečnostného pásu vozidla, ako je v tejto kategórii pomerne bežné, pri pripevňovaní však môžete autosedačku vyklopiť a získať tak lepší prehľad o umiestnení pásu. Pri vrátení do pôvodnej polohy navyše autosedačka pás dostatočne napne. Súčasťou modelu sú taktiež pomerne hlboké bočnice, ktoré zaisťujú bezpečnosť hlavy pri bočnom náraze, opierka hlavy a popruhy autosedačky sú nastaviteľné podľa výšky dieťaťa. Nechýba ani prateľný poťah a pri upínaní dieťaťa do autosedačky iste oceníte príchytky na pridržanie popruhov, ktoré sa vám tak nebudú nijako zamotávať. Oproti niektorým konkurenčným modelom môžeme autosedačke King II vytknúť snáď len absenciu systému ISOFIX, na drahších autosedačkách môžete nájsť taktiež napríklad bezpečnostný pultík.

180 € Orientačná cena

Recenzia Chicco Go-One

Recenzia Chicco Go-One
Dostupný variant I (9-18 kg)
  • Päťbodový bezpečnostný pás
  • 6 polôh opierky hlavy
  • Snímateľný poťah
  • Upevnenie iba po smeru jazdy
  • Nie je otočná

Go-One od značky Chicco je model určený iba na upevnenie v smere jazdy. Niektoré autosedačky však ponúkajú aj opačné upevnenie, prípadne sú kompletne otočné – ani tejto vlastnosti sa tu však nedočkáte. Na druhej strane ponúka Go-One päťbodový bezpečnostný pás, ktorý nie je na všetkých sedačkách obvyklý a už vôbec nie na lacnejších modeloch. Poteší taktiež šesť polôh nastavenia opierky hlavy či päť rôznych polôh sedu. Hodí sa taktiež snímateľný poťah. Táto autosedačka sa upevňuje bezpečnostným pásom či systémom ISOFIX. Jej hmotnosť je v kategórii priemerných 8,5 kg. Výrobca však neuvádza, či absolvovala nejaké záťažové testy.

120 € Orientačná cena

Recenzia Cybex Pallas S-Fix

Recenzia Cybex Pallas S-Fix
Top cena/výkon I/II/III (9-36 kg)
  • Bezpečnostný pult
  • Patentovaná opierka hlavy
  • Zvýšená ochrana proti bočnému nárazu
  • Vyššia hmotnosť
  • Menšie dieťa zle vidí cez pultík
  • Vyššia cena

Rovnako ako je to v prípade väčšiny dnešných autosedačiek, aj variantu Cybex Pallas S-Fix slúži na upevnenie do auta systém ISOFIX – s pripevnením vám pomôže signalizácia správnej inštalácie. Okrem ISOFIX-u vám na jej upevnenie poslúži aj samotný bezpečnostný pás auta, v oboch prípadoch je možné autosedačku pripevniť iba v smere jazdy, ako je pre sedačky v tejto kategórii bežné. Zároveň ide o jeden z modelov s bezpečnostným pultíkom, ktorý býva pre mladšie deti pohodlnejší a bezpečnejší než samotný bezpečnostný pás. Polohovateľná opierka hlavy je patentovaná a má za úlohu zabrániť prepadávaniu hlavy dopredu. Ako vám napovedá tabuľka parametrov, autosedačka je takmer totožná s modelom Pallas M-fix SL od rovnakého výrobcu, líši sa hlavne vylepšeným dizajnom a zvýšenou ochranou proti bočnému nárazu. Sedačke nechýba prateľný poťah, bez toho sa dnes už v podstate nezaobídete.

 

 

300 € Orientačná cena

Recenzia Kinderkraft SAFETY-FIX Isofix 2019

Recenzia Kinderkraft SAFETY-FIX Isofix 2019
Dostupný variant I/II/III (9-36 kg)
  • Päťbodový pás
  • Prispôsobiteľná podľa veľkosti dieťaťa
  • Pomer ceny a kvality
  • Nemá pult
  • Nie je otočná
  • Podľa recenzií kratší sedák

Autosedačka značky Kinderkraft si vedie dobre svojím pomerom ceny a vybavenia. Na upevnenie slúži systém ISOFIX a bezpečnostný pás, nechýba tu ani signalizácia správnej inštalácie. Sedačka má odnímateľné vložky a nastaviteľnú opierku hlavy až do 10 polôh, čím sa prispôsobí tomu, ako dieťa rastie, a bude ju preto môcť používať pomerne dlho. Odnímateľný a prateľný poťah sa potom hodí pri menších aj väčších deťoch. Sedačku je možné umiestniť iba v smere jazdy a nie je otočná. Nemá ani pult, ktorý je však na sedačkách tohto typu pomerne bežný. Kinderkraft Safety-Fix Isofix 2019, naopak, poteší päťbodovým bezpečnostným pásom, ktorý zvyšuje ochranu dieťaťa, niektoré sedačky majú len trojbodový.

100 € Orientačná cena

Recenzia Cybex Pallas M-fix SL

Recenzia Cybex Pallas M-fix SL
Ďalší na zváženie I/II/III (9-36 kg)
  • Bezpečnostný pult
  • Patentovaná opierka hlavy
  • Ventilačný systém
  • Nie je otočná
  • Pultík môže pri dotiahnutí pásu tlačiť
  • Vyššia cena

V prípade autosedačky Pallas M-fix SL sa stretneme s bezpečnostným pultíkom, ktorý nahradzuje bežnejší päťbodový pás. Pultík je vhodný najmä pre menšie deti, ktorým zaručí lepšiu ochranu. Sedačku môžete využívať v aute s ISOFIX-om aj bez neho, dá sa pripútať taktiež bezpečnostným pásom auta. Súčasťou modelu je polohovateľná ochrana proti bočnému nárazu a opierka hlavy, oboje môžete nastavovať jednou rukou. Opierka hlavy je navyše patentovaná a zaisťuje jej zdravú polohu, bez prepadávania. Pre teplejšie dni je sedačka vybavená taktiež dômyselným ventilačným systémom v opierke chrbta a sedáku a prateľným poťahom. Autosedačka nie je otočná, čo nijako neznižuje jej bezpečnosť, iba pripútanie dieťaťa je oproti otočným modelom o niečo menej pohodlné. V kategórii 9 – 36 kg však nie sú otočné autosedačky príliš bežné.

 

 

200 € Orientačná cena

Recenzia Cybex Solution S i-Fix Gold 2021

Recenzia Cybex Solution S i-Fix Gold 2021
Top cena/výkon II/III (15-36 kg)
  • Patentovaná opierka hlavy
  • Priaznivá cena
  • Jednoduchá montáž
  • Vyššia hmotnosť
  • Relatívne nízky podsedák

Rovnako ako ďalšie modely od značky Cybex, aj autosedačka Solution S-fix sa vyznačuje patentovanou opierkou hlavy, vďaka ktorej nebude dieťaťu hlava prepadávať dopredu. Opierka je zároveň aj nastaviteľná podľa vzrastu dieťaťa. Bez nastaviteľnej opierky sa v tejto kategórii nezaobídete, 15 – 36 kg je pomerne veľké rozmedzie a je potrebné dieťaťu sedačku prispôsobiť. Sedačka sa umiestňuje v smere jazdy, ako je v tejto kategórii bežné, pripútať ju môžete bezpečnostným pásom alebo pomocou systému ISOFIX. Tento model je relatívne cenovo dostupný, napriek tomu však získal pozitívne hodnotenie v bezpečnostných testoch.

 

 

170 € Orientačná cena

Recenzia Britax Römer Kid II

Recenzia Britax Römer Kid II
Ďalší na zváženie II/III (15-36 kg)
  • Dostupná cena
  • Používateľsky obľúbená
  • Jednoduchá inštalácia
  • Nemá ISOFIX
  • Nie je možné prispôsobiť do šírky
  • Nie je polohovateľná

Autosedačka Römer Kid je používateľsky veľmi obľúbená. Väčšina používateľov si chváli pomerne nízku hmotnosť a jednoduchú inštaláciu sedačky. Upevňuje sa trojbodovým pásom vozidla, je možné ju ľahko preniesť do iného auta a bez problémov použiť. V upevnení však spočíva zároveň aj relatívna nevýhoda tejto autosedačky – chýba jej totiž systém ISOFIX, ktorý je pre mnohých používateľov nutnosťou. Sedačka sa prispôsobí výške dieťaťa, bočnice má však pevné, do šírky ju teda neprispôsobíte. Opierka hlavy je polohovateľná, nutnosťou je pochopiteľne prateľný poťah.

 

 

110 € Orientačná cena

Recenzia Maxi Cosi Kore Pro i-Size 2020

Recenzia Maxi Cosi Kore Pro i-Size 2020
Ďalší na zváženie II/III (15-36 kg)
  • Prichytenie systémom ISOFIX
  • Prispôsobiteľná do výšky aj šírky
  • Materiál pohlcujúci otrasy
  • Vyššia cena
  • Nie je otočná
  • Nemá odkladací pult

Ako je pri autosedačkách z hmotnostnej kategórie 15 – 36 kg bežné, nie je ani Maxi Cosi Kore Pro i-Size 2020 otočná a je možné ju upevniť iba v smere jazdy. Na prichytenie slúži systém ISOFIX a bezpečnostný pás. Sedačka má bočnú ochranu proti nárazu a materiál, ktorý má tlmiť otrasy. Poťah je navyše snímateľný a prateľný. Autosedačka značky Maxi Cosi je nastaviteľná do výšky aj šírky, čím sa prispôsobí rastúcemu dieťaťu. Nevýhodou je však absencia pultíka, ktorý by sa väčším deťom mohol hodiť. Za nedostatok považujeme taktiež vyššiu cenu.

 

 

230 € Orientačná cena


Ako si vybrať autosedačku

Rozhodujúcim údajom pre výber správnej detskej autosedačky je hmotnosť dieťaťa a možnosť prispôsobiť ju jeho výške. Autosedačka, ktorá nebude zodpovedať hmotnosti a vzrastu vášho dieťaťa, nie je dobrou voľbou, pretože nebude plniť svoju hlavnú funkciu, a to chrániť vaše dieťa. V prípade, že nechcete každý rok kupovať novú autosedačku, je lepšie siahnuť po kombinovaných kategóriách, i keď to stále nie je také ideálne, ako mať sedačku z kategórie presne pre hmotnosť dieťaťa. V prípade sedačky z kombinovanej kategórie by ste mali trvať na tom, aby bola polohovateľná a čo najlepšie prispôsobiteľná. Rozhodne teda neodporúčame kupovať autosedačku z vyššej kategórie s tým, že do nej dieťa čoskoro dorastie a dovtedy „sa to nejako zvládne“.

Pri výbere si dajte pozor aj na to, aby bola autosedačka bezpečná proti bočnému nárazu. Na tento účel sú bočnice okolo hlavy zvýšené a zosilnené. Sedačka by taktiež mala mať výškovo nastaviteľné pásy s centrálnym uťahovaním a hlavne by mala byť pre dieťa pohodlná. V tomto článku o tom, ako si vybrať detskú autosedačku, sa dozviete všetky dôležité kritériá, na ktoré je potrebné myslieť.

Skupiny detských autosedačiek

Autosedačky sa triedia do niekoľkých skupín podľa hmotnosti dieťaťa:

Skupina 0 0+ I II III
Hmotnosť dieťaťa do 10 kg do 13 kg 9 – 18 kg 15 – 25 kg 22 – 36 kg

Rôzne veľkosti autosedačiek

Skupina 0 (do 10 kg)

Táto skupina je vhodná pre dojčatá približne do deviatich mesiacov. Upevňuje sa vždy v polohe proti smeru jazdy. Poloha proti smeru sa volí hlavne kvôli nedostatočne vyvinutej krčnej chrbtici dieťaťa, ktorá je v tejto polohe lepšie chránená. Pri umiestnení autosedačky na predné sedadlo nesmie byť na tomto mieste aktívny airbag. Ak nie je možné airbag vypnúť, neumiestňujte tam autosedačku! Autosedačky z tejto kategórie sa vďaka svojmu tvaru aj použitiu nazývajú aj kolísky. Často môžete na autosedačku pre najmenšie deti naraziť ako súčasť trojkombinácie s kočíkom.

Skupina 0+ (do 13 kg)

Táto skupina je najvhodnejšia pre batoľatá do jedného roku, ktoré už svojou hmotnosťou nespadajú do skupiny 0. Je možné ju však použiť už aj pre novorodencov. Rovnako ako v prípade skupiny 0 sa sedačky tejto skupiny umiestňujú proti smeru jazdy. Taktiež rovnako ako v prípade skupiny 0 sa na predné sedadlo smú tieto autosedačky upevňovať iba v prípade vypnutia airbagu. Aj napriek tomu sa však odporúča umiestniť ich na zadné sedadlo. Pri autosedačkách z tejto kategórie sa taktiež často stretnete s názvom vajíčko.

Skupina I (9 – 18 kg)

Deti prepravované v týchto autosedačkách by mali už vedieť samy sedieť, ale stále ešte potrebujú oporu. Kategória je optimálna pre deti približne od deviatich mesiacov do štyroch rokov. Tieto autosedačky sú veľmi pohodlné, nachádza sa v nich systém nohavicových trakov. To znamená, že autosedačka má vlastné popruhy, ktorými sa pripúta dieťa, a autosedačka je pripútaná trojbodovým pásom. Výhodou týchto autosedačiek je možnosť polohovania a zaistenia pohodlnejšieho spánku dieťaťa. Tieto autosedačky sú vyššie, dieťa tak pohodlne vidí z okna a lepšie sa zabaví. Na autosedačkách tejto skupiny sú dôležité bočnice v oblasti hlavy. Autosedačka by mala byť vybavená vlastnými výškovo nastaviteľnými pásmi s centrálnym uťahovaním.

Skupina II (15 – 25 kg)

Skupina II sa hodí pre deti cca 4 – 6 rokov staré. Na autosedačkách v tejto skupine sa využíva klasický trojbodový pásový systém, autosedačka nemá vlastné popruhy. Dieťa sedí v autosedačke a je zaistené pásom automobilu. Priebeh popruhu je možné ľahko prispôsobiť individuálne podľa veľkosti dieťaťa. Výhodou tejto autosedačky je, že vďaka jednoduchej inštalácii do automobilu je možné ju rýchlo a bez námahy premiestniť z jedného automobilu do druhého.

Skupina III (22 – 36 kg)

Posledná skupina zaistí bezpečnosť dieťaťa cca od 6 do 11 rokov veku. Ide o autosedačky podobného typu ako v predchádzajúcej skupine, iba s väčšou nosnosťou. Do úvahy pripadá aj podsedák, kde sa využíva takzvaný trojbodový systém bezpečnostným pásom automobilu.

Kombinácia skupín

Na trhu sa začali objavovať aj také detské autosedačky, ktoré sú pre viacero hmotnostných kategórií dokopy. Nemusí to byť však vždy výhodou, ak si napríklad kúpite lacnejšiu a menej kvalitnú sedačku, ktorá sa nedá poriadne prispôsobiť, potom nemusí poskytnúť takú bezpečnosť. Do tejto sekcie spadajú nasledovné skupiny.

Skupina 0/I (a 0+/I) I/II/III II/III
Hmotnosť dieťaťa do 18 kg 9 – 36 kg 15 – 36 kg

Skupina 0/I (a 0+/I)

Kombinujú skupinu 0, 0+ a I pre deti do 18 kg. Tieto autosedačky sa umiestňujú proti smeru jazdy. Ak teda chcete svoje dieťa voziť proti smeru jazdy čo najdlhšie, tento typ autosedačky pre vás bude zrejme najvhodnejší.

Skupina I/II/III

Kombinácia skupín pre deti od 9 do 36 kg. Autosedačky tejto skupiny ponúkajú pomerne veľké hmotnostné rozpätie, nemusia byť teda najvhodnejšie úplne vo všetkých prípadoch a je potrebné ešte viac dávať zreteľ na výber tej správnej, pretože s dieťaťom vydrží pravdepodobne dlhšie.

Skupina II/III

Pre deti od 15 do 36 kg vznikla táto kombinácia. V tejto skupine nájdeme bežné autosedačky, ktoré sa umiestňujú do vozidla v smere jazdy a sú pre tie najväčšie deti, ktoré však zároveň ešte nemôžu mať podsedák alebo ho rodičia kupovať nechcú.

Kedy prejsť na väčšiu autosedačku?

Veľkosť sedačky je najlepšie meniť čo najneskôr, pomôckou je horný koniec sedačky. Vo chvíli, keď dieťa vyrastie tak, že mu uši cez hornú hranu sedačky presahujú, je čas prejsť na väčšiu veľkosť. Samozrejme, nejde o univerzálne platné pravidlo, ale môže vám trochu napovedať.

Autosedačka alebo podsedák

Ak dieťa vyrastie zo všetkých dostupných autosedačiek, príde na rad kúpa podsedáka. Podsedák sa od autosedačky líši hlavne absenciou oporného systému. Dieťa je potrebné v automobile upevniť pomocou pásov. Podsedáky sú určené pre dieťa s hmotnosťou nižšou než 36 kg alebo výškou pod 150 cm. Podsedák v automobile slúži iba na to, aby pozdvihol dieťa a šikmá časť pása nešla cez krk. Umožní dieťaťu sedieť vyššie a dieťa sa môže pripútať rovnako ako dospelý človek. Podsedáky majú oproti autosedačkám výhody aj nevýhody (Zdroj: Radiožurnál).

Výhody podsedáka

Podsedáky sú výrazne lacnejšie než autosedačky, sú menšie a skladnejšie. Dajú sa lepšie prenášať z jedného automobilu do druhého vďaka minimálnej inštalácii. Samozrejme, umožňujú jednoduchšiu manipuláciu.

Nevýhody podsedáka

Neposkytuje dostatočnú ochranu dieťaťa pred nárazom zboku pre chýbajúci oporný systém. Podsedáky nie sú v automobile nijako fixované a sú nestabilné, počas jazdy sa môžu pod dieťaťom posúvať.

Bezpečnostné prvky

Úplnou prioritnou vlastnosťou autosedačky je jej bezpečnosť, na tú by ste mali klásť dôraz v priebehu celého výberu. O bezpečnosti autosedačky svedčí okrem certifikátov a noriem, o ktorých sa zmienime neskôr, taktiež prítomnosť určitých bezpečnostných prvkov, ktoré môžu v prípade nehody hrať zásadnú rolu.

Bezpečnostný pultík – Užitočným prvkom na autosedačkách pre malé deti je bezpečnostný pultík, ktorý nahradzuje bežný päťbodový bezpečnostný pás. Pultík umožňuje lepšiu fixáciu než bezpečnostný pás a v prípade nárazu lepšie rozloženie energie.

Bočná ochrana proti nárazu – Najmä hlavička dieťaťa môže pri bočnom náraze utrpieť fatálne zranenie. Pre tieto prípady preto bývajú autosedačky vybavené bočnými dielmi, ktoré absorbujú časť energie pri náraze. K niektorým autosedačkám je možné tieto prvky aj dokúpiť.

Polohovateľná opierka hlavy – Hoci sa môže zdať, že polohovateľná opierka hlavy je iba komfortným prvkom, opak je pravdou. Niektoré autosedačky majú patentovanú naklápaciu opierku hlavy, ktorá zabraňuje prepadávaniu hlavičky dieťaťa dopredu, keď dieťa zaspí. Vďaka tomu je hlava neustále chránená bočnicami autosedačky, čo je zásadné najmä v prípade bočného nárazu.

Pohodlie dieťaťa a materiál

Pri výbere správnej detskej autosedačky si musíme uvedomiť, že dieťa v nej strávi niekedy dlhé hodiny bez toho, aby sa mohlo výrazne pohybovať. Musíme dbať na kvalitnú výstelku a zosilnenie bočníc. Výhodou je taktiež výhľad z okna, ktorý zaistíme správnym umiestnením autosedačky v automobile.

Dobré je vyhnúť sa kúpe použitých autosedačiek, pretože nemusíte vedieť, v akom sú stave a či neboli poškodené pri autonehode. Toto poškodenie ani nemusí byť na prvý pohľad viditeľné. Ak použitú autosedačku kupujete, nepodceňujte dôveryhodnosť predávajúceho a všetko dobre skontrolujte.

Polohovateľnosť a výstelka

Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje pohodlie dieťaťa, je výstelka a polohovateľnosť autosedačky. V ideálnom prípade je autosedačka nastaviteľná do rôznych polôh, výškovo nastaviť by sa mala dať taktiež hlavová opierka či umiestnenie bezpečnostného pásu. Zároveň sa na trhu stále častejšie objavujú otočné modely, ktoré uľahčujú upevnenie dieťaťa do autosedačky a v niektorých prípadoch umožňujú umiestnenie v smere aj proti smeru jazdy.

Materiál autosedačky

Pri výbere detskej autosedačky sa nemôžeme pozerať iba na farbu a materiál autosedačky, aby sa nám hodila k automobilu. Každý materiál má iné vlastnosti. Voľba materiálu je najdôležitejšia predovšetkým pri poťahu autosedačky, keďže dieťa s ním bude často v priamom kontakte. V tomto ohľade je, samozrejme, dôležité rozhodovať sa podľa dieťaťa. Ak sa dieťaťu v aute robí často nevoľno alebo v aute často napríklad je, potom je najvhodnejší poťah syntetický, pretože sa najľahšie čistí. Syntetický poťah autosedačky však, naopak, nie je vhodný pre deti, ktoré sa príliš potia. Pre také prípady je najvhodnejší poťah z bavlny. Poslednou možnosťou je zvoliť poťah zo semišu, ktorý je veľmi pohodlný vďaka jeho mäkkosti a príjemnosti. Ak vám však nebude stačiť jeden materiál poťahu pre všetky príležitosti, je taktiež možné prikúpiť k autosedačke samostatné poťahy navyše, príkladom môžu byť letné alebo chladiace poťahy autosedačky.

Nebezpečné látky

Medzi látky, ktoré by sa v materiáli autosedačky rozhodne nemali objaviť, patria ftaláty, polycyklické aromatické uhľovodíky a spomaľovače horenia. Nebezpečné sú najmä v častiach, ktoré prídu priamo do kontaktu s dieťaťom (bezpečnostné držadlo a pod.).

Doplnky

K autosedačkám môžete dokúpiť tzv. šokabsorbér, čo je návlek na bezpečnostný pás z absorpčnej hmoty. Šokabsorbér, ak dôjde k nehode, zmenšuje zaťaženie hrudníka a je prevenciou proti vzniku modrín. Navlieka sa na tú časť pása, ktorý vedie cez hrudník a rameno dieťaťa.

K autosedačke je možné taktiež dokúpiť podložku, ktorá slúži na ochranu poťahu samotného auta a taktiež ako menší úložný priestor pre dieťa – na podložke sú vrecká a priehradky, kam si môže uložiť rôzne drobné hračky. Na tento účel je možné do auta zakúpiť aj priamo organizér. Nie je to vyložene súčasťou alebo doplnkom autosedačky, keďže sa taký organizér umiestňuje zozadu na sedadlo, ktoré je pred dieťaťom, ale splní tento účel možno  o niečo lepšie než podložka pod autosedačku, keďže organizéry majú väčšinou viac úložného priestoru.

Spôsob pripevnenia

Bezpečnosť dieťaťa pri jazde závisí taktiež od spôsobu pripevnenia autosedačky do automobilu. Spôsob pripevnenia by mal byť čo najjednoduchší, nech to zvládne každý, ale taktiež bezpečný. Jednoduchá inštalácia autosedačky do automobilu zmenšuje riziko, že ju pripevníte nesprávne. I malá chyba pri inštalácii totiž môže spôsobiť vážne následky.

Po alebo proti smeru jazdy

V zahraničí populárnejšie a podľa testov taktiež bezpečnejšie riešenie je upevniť autosedačku proti smeru jazdy. Pri zrážke totiž lepšie chráni hlavičku dieťaťa, čo je extrémne dôležité hlavne u dojčiat, ktoré ešte nemajú tak vyvinuté krčné svaly. Podľa bezpečnostných predpisov normy i-Size (R129) by dieťa malo sedieť proti smeru jazdy minimálne do 15 mesiacov, predĺžiť toto obdobie rozhodne nie je na škodu.

Predné či zadné sedadlo

Rodičia, ktorí jazdia v aute sami, často dávajú prednosť umiestneniu autosedačky s dieťaťom na sedadlo spolujazdca, kde na dieťa dobre vidia a môžu sa mu prípadne aj venovať pri zastavení. Sedadlo spolujazdca by však malo byť tou poslednou možnosťou pre umiestnenie autosedačky, v prípade nehody ide o najrizikovejší variant. Najbezpečnejšie umiestnenie je vzadu uprostred, kde je podľa testu najnižšie riziko zranenia. Najobľúbenejšie potom býva umiestnenie za sedadlo spolujazdca, kde vodič na dieťa vidí v spätnom zrkadle, pri zastavení naň dosiahne a sedadlo je na strane chodníka, čo zaručuje bezpečnejšiu manipuláciu pri vystupovaní a nastupovaní.

ISOFIX

Ešte čo sa týka pripevnenia autosedačky v automobile, je dobré, keď má autosedačka tzv. pripevnenie ISOFIX. Ide o medzinárodný štandard pre bezpečné ukotvenie autosedačky v automobile. Ide o systém, ktorý umožní pevné spojenie autosedačky s konštrukciou automobilu. Autosedačku vždy len jednoducho nacvaknete alebo odcvaknete. Kotviace body sa nachádzajú na krajných sedadlách vzadu. Ak autosedačku nenasadíte správne, dozviete sa to vďaka vizuálnemu alebo zvukovému upozorneniu. Výhodou je primárne vyššia bezpečnosť.

V prípade kúpi autosedačky so systémom ISOFIX zmienenom vyššie sa uistite, že je univerzálny. Ak nie je, overte si, že je zhodný s vaším automobilom. Tieto zoznamy by mali byť k dispozícii u výrobcu, predajcu aj na webových stránkach. Univerzálne modely musia byť vybavené treťou príchytkou, ktorá je určená na obmedzenie rotácie autosedačky v prípade čelného nárazu.

Kopa vodičov stále ešte používa autosedačku bez ISOFIX-u, už len preto, že je často výrazne lacnejšia, ISOFIX navyše nepasuje do každého auta. Potom sa autosedačka upevňuje klasickými bezpečnostnými pásmi. Také riešenie môže byť praktické najmä pri častom prekladaní autosedačky medzi niekoľkými automobilmi.

Normy a certifikáty

Pri kúpe autosedačky si overte, či sedačka bola homologizovaná. To znamená, že každá autosedačka, ktorá je na trhu uvádzaná a vy ju môžete kúpiť, musí prijať schválenie na prevádzku v danej krajine.

Autosedačku kupujte len od prevereného predajcu, u ktorého nie je riziko, že by predával necertifikované falzifikáty zavedených výrobcov prípadne neatestované autosedačky. Každá autosedačka, ktorá vstupuje na trh, musí byť dôkladne preverená bezpečnostnými skúškami a musí mať certifikát.

Certifikátom môže byť oranžové označenie ECE R44 – ide o bezpečnostné požiadavky európskych noriem. V rámci autosedačiek, ktoré majú toto označenie, by ste mali dať prednosť tým, ktoré majú navyše k tomu aj štítok ISOFIX alebo i-Size.

i-Size

Európska norma i-Size vstúpila do platnosti v roku 2013 a mala by postupne nahradiť staršiu normu ECE R44. I-Size zvyšuje úroveň ochrany dieťaťa, skoršia norma ECE R44 napríklad neriešila bezpečnosť dieťaťa pri bočnom náraze. Autosedačka, ktorá spĺňa normu i-Size, musí byť vybavená systémom ISOFIX, má vnútorné viacbodové pásy, spĺňa crash testy aj pri bočnom náraze a v súčte s hmotnosťou dieťaťa jej hmotnosť nepresahuje 33 kg. Po novom by sa veľkosť autosedačky mala rozlišovať aj podľa výšky dieťaťa a nie jeho hmotnosti.

Cena

Cena autosedačiek sa líši podľa kategórie a taktiež ochrany proti nárazu. Istú rolu hrá aj komfort vo forme držiaka na nápoje, prateľného poťahu či ďalších užitočných doplnkov.

Cena autosedačiek v skupine 0 a 0+

Autosedačky pre najmenšie deti v skupine 0 a 0+ (teda pre deti s hmotnosťou 0 až 13 kg) sa cenovo pohybujú od 40 € do 450 €. Drahšie autosedačky majú lepšiu výstelku a taktiež majú upevnenie ISOFIX, ktoré sa dnes teší veľkej popularite.

Cena autosedačiek v skupinách I, II a III

V skupine I pre deti s hmotnosťou od 9 do 18 kg sa autosedačky cenovo pohybujú od 80 € do 450 €. Aj tieto autosedačky sa líšia vyhotovením a ergonómiou a taktiež tým, či majú, alebo nemajú upevňovací systém ISOFIX.

Pre staršie deti s hmotnosťou od 9 do 36 kg spadajú autosedačky do kategórie I, II a III. Sú to kombinované autosedačky a delia sa na autosedačky s ISOFIX-om a bez ISOFIX-u. To sa, samozrejme, odráža na cene, ktorá sa pohybuje od 60 € do 350 €.

Autosedačky v skupine pre 15 kg až 36 kg sa dajú použiť s chrbtovou opierkou či v neskoršom veku ako podsedák. Pohybujú sa od 25 € do 300 €. Autosedačky, ktoré v tejto kategórii stoja do 40 €, sú väčšinou iba podsedáky pre deti, ktoré nedosiahli výšku 150 cm.

Nákup autosedačky

Pri nákupe autosedačku vyskúšajte, otestujte aj s dieťaťom a nechajte si odborne predviesť, ako ju do automobilu správne umiestniť. Vyžiadajte si návod v slovenskom jazyku. Autosedačka musí byť pre vaše dieťa, samozrejme, bezpečná aj pohodlná a taktiež príjemná. Pri výbere skúste použiť tabuľku na začiatku tejto stránky a vyberte si správnu kategóriu. Autosedačky, ktoré odporúčame, sme preverili, a preto sú na tejto stránke.

Koľko autosedačiek pre jedno dieťa

V ideálnom prípade si vystačíte iba s dvoma autosedačkami. S tzv. vajíčkom zo skupiny 0+ a autosedačkou pre 9 až 36 kg. Pre novorodencov sa odporúča najskôr tzv. kolíska zo skupiny 0. Počet autosedačiek sa môže pohybovať od 2 do 4. Samozrejme, vždy záleží na vybranom type detskej autosedačky a či je dieťaťu pohodlná. V prípade veľkých detí je možné autosedačku nahradiť podsedákom. Musíte však myslieť na to, že podsedák nikdy neposkytne dieťaťu takú ochranu ako autosedačka, hlavne v prípade bočného nárazu.

Montáž autosedačky

Pri montáži postupujte presne podľa návodu, pre niektoré autosedačky existujú aj ukážkové videá na YouTube. Najčastejšou chybou býva nedostatočne pevné pripútanie autosedačky alebo dieťaťa. Rozhodne odporúčame si hneď po nákupe skúsiť autosedačku pripevniť, aby ste prišli na všetky prípadné nedostatky alebo problémy a mohli okamžite začať riešiť výmenu či reklamáciu.

Často kladené otázky k autosedačkám

Ako spoznať bezpečnú autosedačku?

Správna autosedačka musí byť homologizovaná a vybavená medzinárodným štítkom so značkou R44-04 alebo R44-03. Zároveň musí byť certifikovaná, o čom svedčí napríklad označenie ECE R44 alebo i-Size. 

Je lepšia autosedačka alebo podsedák?

Podsedák je menší a ľahší, nevyžaduje inštaláciu. Autosedačka je ale vždy bezpečnejším variantom, chráni dieťa okrem iného proti nárazu z boku. V článku nájdete informácie o dôležitých častiach autosedačky, ktoré podsedáku chýbajú.

Čo je ISOFIX?

ISOFIX je medzinárodne štandardizovaný systém pripevnenia autosedačky v aute. Výhodou je najmä vyššia bezpečnosť a veľmi ľahká inštalácia. Nie je ale vhodný do všetkých typov áut.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Autosedačky
Průměrné hodnocení 4.7 z 10 hlasů