Menu

Najlepšie bicykle z porovnávacieho testu a ich recenzie

Aktualizované:
November 2022
Autor:
Kamila Lorenzová, Daniel Černý

V kategórii pánskych horských bicyklov odporúčame

Superior XP 919 2022

1 400 €

Orientačná cena

Aký bicykel vybrať podľa porovnania

Tip: Neviete si rady s výberom a radi by ste poznali názor užívateľov? Skúste sa vo Facebookovej skupine opýtať majiteľov bicyklov na ich názor.

Top produkt

Pánske horské bicykle

Hodnotenie 95,5 %
Orientačná cena 1 400 €
Top produkt

Dámske horské bicykle

Hodnotenie 92,3 %
Orientačná cena 1 415 €
Top produkt

Pánske trekingové bicykle

Hodnotenie 95,1 %
Orientačná cena 2 000 €
Top produkt

Dámske trekingové bicykle

Hodnotenie 92,2 %
Orientačná cena 950 €

Bez správne vybraného bicykla pre vás môže byť jazda na ňom skôr utrpením než skvelým športovým zážitkom. V základe sa rozdeľujú podľa pohlavia, odlišujú sa však ale aj podľa ich terénneho určenia, napríklad na horské a trekingové. Víťazom nášho porovnania bicyklov pre pánov sa stal horský model Superior XP 909 2022, z trekingových naopak odporúčame Author Synergy 2021. V kategórii dámskych bicyklov sme najlepšie ohodnotili horský Scott Contessa Scale 940 2022.

Ako porovnávame bicykle? 

Do nášho porovnania sa dostali iba bicykle osvedčených výrobcov. V porovnaní sme zohľadnili kvalitu rámu, vidlice, bŕzd a ďalších dôležitých komponentov. Zaujímali nás však aj vlastnosti bicykla vzhľadom na jeho určenie. Čo totiž napríklad oceníte pri horskom modeli, pri tom trekovom môže byť prekážkou a naopak. Zamerali sme sa preto na nasledujúce parametre:

  • Počet prevodov
  • Odpruženie vidlice
  • Odpruženie rámu
  • Hmotnosť bicykla
  • Materiál rámu

Papierové parametre sú však iba jedna časť, oveľa dôležitejšia je osobná skúsenosť. Vychádzali sme preto z užívateľských recenzií a odborných testov. Pre vysvetlenie jednotlivých parametrov sme pre vás tiež spísali článok Ako vybrať bicykel.


Pánske horské bicykle

Hodia sa pre častejšie jazdenie v teréne a sú určené pre pánov. Dnes už však rozdiely medzi dámskymi a pánskymi modelmi horských bicyklov nie sú tak viditeľné, ako tomu bývalo predtým.

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

95,5 %
Recenzia Superior XP 919 2022
Superior XP 919 2022
  • Ľahká konštrukcia
  • Kvalitné spracovanie
  • Novší model
  • Vysoká cena
  • V základnom vybavení chýbajú pedále
1 400 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

85,8 %
Recenzia Specialized Rockhopper Sport 2021
Specialized Rockhopper Sport 2021
  • Kvalita za dobrú cenu
  • Hydraulické brzdy
  • Vnútorné vedenie káblov
  • Pedále nie sú v cene
  • Nižší počet prevodov
650 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

74,2 %
Recenzia Kross Hexagon 5.0 2021
Kross Hexagon 5.0 2021
  • Nízka cena
  • Hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlica
  • Viditeľné lanká
  • Trojprevodník
  • Vyššia hmotnosť
550 € Zobraziť ponuky

Dámske horské bicykle

Sú lepšie prispôsobené ženskej postave a využijete ich na jazdenie po nespevnených cestách a v teréne.

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

92,3 %
Recenzia Scott Contessa Scale 940 2022
Scott Contessa Scale 940 2022
  • Hliníkový rám
  • Prevody 1x12
  • Nízka váha
  • Plastové pedále
  • Vyššia cena
  • Niektoré komponenty nezodpovedajú cene
1 415 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

85,6 %
Recenzia Author Rival ASL 2021
Author Rival ASL 2021
  • Nízka cena
  • Duralový rám
  • Novší model
  • Plastové pedále
  • Mechanické brzdy
  • Mierne vyššia hmotnosť
550 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

72,8 %
Recenzia Kellys Vanity 10 2021
Kellys Vanity 10 2021
  • Nízka cena
  • Odpružená vidlica
  • Pedále v základnej výbave
  • Ráfikové brzdy
  • Trojprevodník
  • Plastové pedále
470 € Zobraziť ponuky

Pánske trekingové bicykle

Univerzálne modely pre pánov, ktoré využijete na jazdenie po ceste a cyklotrasách, zvládnu ale aj miernejší terén.

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

95,1 %
Recenzia Author Synergy 2021
Author Synergy 2021
  • Karbónový rám
  • Nízka váha
  • Lanká vo vnútri rámu
  • Vysoká cena
  • Je potrebné dokúpiť pedále
2 000 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

86,8 %
Recenzia Kellys Phanatic 30 2022
Kellys Phanatic 30 2022
  • Vysoký počet prevodov
  • Hydraulické brzdy
  • Lanká vo vnútri rámu
  • Vyššia cena
  • Menšie množstvo variant
800 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

75,3 %
Recenzia Kellys Cliff 30 2021
Kellys Cliff 30 2021
  • Nízka cena
  • Odpružená vidlica
  • Pedále v základnej výbave
  • Čeľusťové brzdy
  • Plastové pedále
  • Viditeľné lanká
500 € Zobraziť ponuky

Dámske trekingové bicykle

Majú lepšie prispôsobenú ergonómiu ženskej postave a sú kompromisom medzi horským a cestným bicyklom.

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

92,2 %
Recenzia Ghost Square Trekking Essential 2022
Ghost Square Trekking Essential 2022
  • Bohatá výbava
  • Hydraulické kotúčové brzdy
  • Skryté káble
  • Vyššia cena
  • Bez pedálov
  • Menej farieb
950 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

82,9 %
Recenzia Author Stratos ASL 2021
Author Stratos ASL 2021
  • Vysoký počet prevodov
  • Duralové komponenty
  • Možnosť väčších kolies
  • Vyššia cena
  • Čeľusťovej brzdy
700 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

74,6 %
Recenzia Author Thema 2021
Author Thema 2021
  • Nízka cena
  • Pomerne nízka hmotnosť
  • Znížený rám
  • Čeľusťové brzdy
  • Plastové pedále
  • Chýba odpruženie
400 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia Superior XP 919 2022
Superior XP 919 2022
Recenzia Specialized Rockhopper Sport 2021
Specialized Rockhopper Sport 2021
Recenzia Kross Hexagon 5.0 2021
Kross Hexagon 5.0 2021
Recenzia Scott Contessa Scale 940 2022
Scott Contessa Scale 940 2022
Recenzia Author Rival ASL 2021
Author Rival ASL 2021
Recenzia Kellys Vanity 10 2021
Kellys Vanity 10 2021
Recenzia Author Synergy 2021
Author Synergy 2021
Recenzia Kellys Phanatic 30 2022
Kellys Phanatic 30 2022
Recenzia Kellys Cliff 30 2021
Kellys Cliff 30 2021
Recenzia Ghost Square Trekking Essential 2022
Ghost Square Trekking Essential 2022
Recenzia Author Stratos ASL 2021
Author Stratos ASL 2021
Recenzia Author Thema 2021
Author Thema 2021
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Kategória

Pánske horské bicykle

Pánske horské bicykle

Pánske horské bicykle

Dámske horské bicykle

Dámske horské bicykle

Dámske horské bicykle

Pánske trekingové bicykle

Pánske trekingové bicykle

Pánske trekingové bicykle

Dámske trekingové bicykle

Dámske trekingové bicykle

Dámske trekingové bicykle

Hodnotenie 95,5 %
85,8 %
74,2 %
92,3 %
85,6 %
72,8 %
95,1 %
86,8 %
75,3 %
92,2 %
82,9 %
74,6 %
Orientačná cena 1 400 € 650 € 550 € 1 415 € 550 € 470 € 2 000 € 800 € 500 € 950 € 700 € 400 €
Výrobca Superior Specialized Kross Scott Author Kellys Author Kellys Kellys Ghost Author Author
Materiál rámu Hliník Hliník Hliník Hliník Dural Hliník Karbón Hliník Hliník Hliník Dural Hliník
Veľkosť rámu 15,5"; 17,5"; 19"; 21" (S, M, L, XL) XS, S, M S, M, L, XL S, M, L 14", 16", 18" XS, S 16", 18", 20", 22" M, L S, M, L, XL S, M, L, XL 17", 19" 17", 19"
Počet prevodov 1x12 2x9 3x8 1x12 3x8 3x7 3x10 3x9 3x8 3x9 3x9 3x7
Odpruženie vidlice Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Nie
Odpruženie rámu Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Priemer kolies (") 29 27,5 27,5; 29 29 27,5 26 28, 29 28 28 28 28, 29 28
Brzdy Hydraulické, kotúčové Hydraulické, kotúčové Mechanické, kotúčové Hydraulické, kotúčové Mechanické, kotúčové Ráfikové Hydraulické, kotúčové Hydraulické, kotúčové Čeľusťové v-brzdy Hydraulické, kotúčové Čeľusťové v-brzdy Čeľusťové v-brzdy
Materiál pedálov - Žiadne Plast Plast Plast Plast Žiadne Hliník Plast - Dural Plast
Hmotnosť (kg) 12,6 14 15,1 13,2 14,8 13,6 11,6 12,9 14,2 Neuvedené 13,9 12,3
Modelový rok 2 022 2 021 2 021 2 022 2 021 2 021 2 021 2 022 2 021 2 022 2 021 2 021
Top produkt
Pánske horské bicykle
95,5 % Celkové hodnotenie
  • Ľahká konštrukcia
  • Kvalitné spracovanie
  • Novší model
  • Vysoká cena
  • V základnom vybavení chýbajú pedále

Horský bicykel pre pánov Superior XP 909 2022 spadá do novšej modelovej rady bicyklov od spoločnosti Superior určenej pre sezónu 2022. Prednosťou tohto bicykla je nízka hmotnosť okolo 12 kg a kvalitné spracovanie, čo sa ale prejavuje aj vo vyššej cene. Rám je vytvorený zo špeciálnej zliatiny hliníka. Prevodové ústrojenstvo sa skladá iba z jedného prevodníka a kazety s dvanástimi pastorkami. Horský bicykel je osadený kolesami s priemerom 29 palcov a odpruženou vidlicou. Štandardom sú potom kotúčové brzdy, v tomto prípade dokonca hydraulické, čo je plus. V základnom vybavení nedostanete pedále. Pri drahších modeloch to tak býva, výrobca počíta s tým, že si ich každý zaobstará podľa vlastných predstáv.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Modelový rad Superior XP 919 sa vydáva v menších obmenách už niekoľko rokov a zákazníci si ho veľmi obľúbili. Veľmi sa vyžívajú v kvalite prevedenia ľahkej konštrukcie a chvália si dobrý pomer ceny a výborného výkonu. Aj keď v našom porovnaní patrí skôr do vyššej cenovej kategórie, na trhu sa objavuje množstvo mnohonásobne drahších modelov. Často u nich zbytočne priplácate za značku, čo v tomto prípade neplatí.

Hlavné klady a zápory

Ako sme už naznačili, medzi hlavné pozitíva tohto bicykla patrí veľmi kvalitné spracovanie z ľahkých materiálov. Celý bicykel váži pod 13 kilogramov. Ide o nový model, čo je tiež dobrá správa. Všeobecne sa dá povedať, že v rámci kategórie sa jedná o drahší kus, skrátka dajú sa zaobstarať aj lacnejšie a stále dobré bicykle. Niekomu nebude vyhovovať systém s jedným prevodníkom – počet 12 prevodov sa zdá nízky, v súčasnej dobe však tento trend pri horských bicykloch naberá na sile a vsádza sa na jednoprevodníky kvôli lepšej ovládateľnosti. Je nutné počítať s prikúpením vybraných pedálov.

Záver

Pánsky horský bicykel Superior XP 909 2022 patrí do nového modelového radu. Má hliníkovú konštrukciu, čo napomáha veľmi nízkej hmotnosti. Tento produkt je ponúkaný v pomerne veľkom množstve variantov podľa veľkosti. Špecifikom je iba jeden prevodník s 12 rýchlosťami, avšak medzi lepšími horskými bicyklami sa jedná o bežnú vec. Odpruženie je iba na vidlici, naopak rám je takzvaný hardtail. Samozrejmosťou sú kvalitné hydraulické kotúčové brzdy, ktoré vás podržia aj v daždivom počasí.

1 400 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Pánske horské bicykle
85,8 % Celkové hodnotenie
  • Kvalita za dobrú cenu
  • Hydraulické brzdy
  • Vnútorné vedenie káblov
  • Pedále nie sú v cene
  • Nižší počet prevodov

Specialized Rockhopper Sport patrí do strednej cenovej kategórie horských bicyklov. Telo tvorí pevný hliníkový rám, komfort pri jazde po ťažšom teréne zaistí odpružená vidlica. Tú je možné v prípade potreby uzamknúť. Bicykel nemá odpružený rám, takže sa úplne nehodí brať ho do ťažkých terénov. Na druhú stranu tak aspoň celú silu prenášate do jazdy a budete s bicyklom rýchlejší. Lanká sú vedené vnútrom rámu, čo zaisťuje čistý a elegantný vzhľad.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Model Rockhopper od značky Specialized patrí medzi najpredávanejšie pánske horské bicykle na trhu. Užívatelia si ho obľúbili najmä pre skvelý pomer ceny a výkonu. Medzi milovníkov cyklistiky takmer nenarazíte na negatívne recenzie.

Hlavné výhody a nevýhody

Pánsky bicykel Specialized Rockhopper sa vyrába vo svojich variantoch – v klasickej a nami vybranej Šport verzii. Tá má výhodu v prítomnosti hydraulických kotúčových bŕzd, ktoré sa pre horský bicykel hodia. Ide navyše o pomerne univerzálny model, ktorý by mal prevedením sadnúť takmer každému jazdcovi.

Záver

Ak hľadáte naozaj kvalitný horský bicykel na častejšie vychádzky a nechcete zaň utrácať vysokú čiastku, môžeme vám tento model len odporučiť. Cenovo sa radí do strednej kategórie, komponentmi a prevedením sa však môže rovnať aj oveľa drahším bicyklom do terénu. Hodí sa do ľahšieho aj trochu ťažšieho terénu a problém vám nebude robiť ani jazda po spevnených cestách, aj tam dosiahnete dostatočný výkon.

650 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Pánske horské bicykle
74,2 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlica
  • Viditeľné lanká
  • Trojprevodník
  • Vyššia hmotnosť

Horský bicykel Kross Hexagon 5.0 2021 je určený pre pánov a vhodný predovšetkým na rekreačné využitie. Radí sa skôr do nižšej cenovej kategórie, čomu do istej miery zodpovedá aj jeho výbava a prevedenie. Nechýba mu však odpružená vidlica, vďaka ktorej s bicyklom môžete vyraziť aj do terénu. Odpruženie rámu chýba, neodporúčame ho tak do ťažších terénov alebo pre náročnejšie zjazdy. Pre spoľahlivosť brzdenia osadili výrobcovia bicykel hydraulickými kotúčovými brzdami, ktoré poskytujú vyššiu brzdnú silu ako klasické čeľusťové v-brzdy.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Bicykel si získalo obľubu hlavne u menej náročných zákazníkov. Skúsení cyklisti a zapálení športovci ho tak neoceňujú, tých skrátka ničím neprekvapí ani nenadchne. Pokiaľ medzi nich patríte, radšej si priplaťte za vyšší model.

Hlavné výhody a nevýhody

Príjemné prekvapenie predstavujú primárne hydraulické kotúčové brzdy, tie bývajú väčšinou doménou skôr drahších modelov. Čo sa týka nevýhod, tam musíme upozorniť predovšetkým na pomerne vysokú hmotnosť okolo 15 kilogramov a nižšiu kvalitu jednotlivých komponentov. Vzhľad navyše rušia viditeľné lanká, tie sú pri drahších kolesách vedené vnútrom rámu.

Záver

Jednou z najväčších výhod tohto bicykla je jeho nízka obstarávacia cena. Od toho sa bohužiaľ odráža ale aj mierne podpriemerné vybavenie a kvalita jednotlivých komponentov. Pokiaľ však hľadáte horský bicykel v nižšej cenovej kategórii pre občasné jazdenie, môže pre vás byť Kross Hexagon 5.0 2021 to pravé.

550 € Orientačná cena

Top produkt
Dámske horské bicykle
92,3 % Celkové hodnotenie
  • Hliníkový rám
  • Prevody 1x12
  • Nízka váha
  • Plastové pedále
  • Vyššia cena
  • Niektoré komponenty nezodpovedajú cene

Dámsky horský bicykel Scott Contessa Scale 940 si obľúbi aj náročnejšie športovkyne. Modelu pre rok 2022 v tomto variante dominuje hliníkový rám, čo býva pre túto cenovú kategóriu bežné. O pohodlnosť pri jazde v teréne sa postará odpruženie vidlice. Je možné ju nastaviť na 3 rôzne režimy pruženia. Prehadzovačka potom ponúkne 12 rôznych rýchlostí. Bicykel je osadený hydraulickými kotúčovými brzdami, čo je ten najlepší variant, z ktorého môžete na trhu vyberať. Vyberať môžete z troch veľkostí rámu – S, M a L.

Porovnanie s alternatívami

Čo sa týka modelových radov horských bicyklov Scott, tento model patrí do strednej cenovej triedy. Ešte vylepšenejší variant Contessa Scale nájdete pod označením 920. Má karbónový rám, kvalitnejšie komponenty a celkovo sa jedná o bicykel, ktorý vám rozhodne neurobí hanbu ani na závodoch. Musíte si však výrazne priplatiť.

Hlavné výhody a nevýhody

Výhodou modelového radu Contessa Scale 940 je celkové kvalitné osadenie komponentmi a nízka hmotnosť. Potešilo nás aj osadenie jednoprevodníkom. Naopak úplným prešľapom výrobcu je za nás umiestnenie plastových pedálov. Na jednu stranu je potešujúce, že aspoň nejaké základné ku bicyklu dodáva, a nakoniec na nich možno ani tak nezáleží, pretože si ich budúci majiteľ môže nahradiť za vlastné, ktoré mu sadnú s cyklistickými tretrami. Na druhú stranu pri bicykli tejto cenovej kategórie považujeme osadenie lacnými plastovými pedálmi za nemiestne.

Záver

Horský bicykel Contessa Scale 940 odporúčame aj náročnejším cyklistkám, ktoré plánujú bicykel vyťahovať v sezóne častejšie. Poteší nízkou hmotnosťou 13,2 kilogramov, kvalitným spracovaním a navyše ešte veľmi ľúbivým designom. Konštrukcia a vybavenie zaistí, že vás bicykel vždy poženie vpred, postará sa o dostatočnú rýchlosť i pohodlie. Odporúčame však vymeniť plastové pedále za kvalitnejšie.

1 415 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Dámske horské bicykle
85,6 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Duralový rám
  • Novší model
  • Plastové pedále
  • Mechanické brzdy
  • Mierne vyššia hmotnosť

Ak si chcete zaobstarať dámsky horský bicykel, ale nechcete príliš utrácať, skúste sa pozrieť na model Author Rival ASL 2021. Pevný hardtail duralový rám je osadený s tromi prevodníkmi a ôsmimi pastorkami, bicykel tak disponuje 24 prevodmi. O pohltenie najväčších vibrácií sa postará odpružená vidlica. Negatívom sú menej kvalitné plastové pedále a tiež pomerne vysoká váha takmer 15 kg, ktorá najmä drobnejším ženám môže spôsobovať problémy pri manévrovaní. Výhodou sú kotúčové brzdy, ktoré sú všeobecne považované za bezpečnejšie v porovnaní s čeľusťovými. Ide však o brzdy mechanické a nie hydraulické, vzhľadom na nižšiu cenu to však nie je nič prekvapujúce.

550 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Dámske horské bicykle
72,8 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Odpružená vidlica
  • Pedále v základnej výbave
  • Ráfikové brzdy
  • Trojprevodník
  • Plastové pedále

Horský bicykel Kellys Vanity 10 pre rok 2021 sa hodí primárne na rekreačné využitie. Zodpovedá tomu aj prehadzovačka s prevodmi 3×7, takýto variant nie je vhodný na pretekanie ani profesionálne využitie, tam sa totiž využívajú jednoprevodníky. Patrí do nižšej cenovej kategórie, nemožno teda očakávať výraznú kvalitu jednotlivých komponentov a prevedení. Aj tak poteší aspoň hliníkovým rámom a odpruženou vidlicou. Ku bicyklu dostanete rovno aj pedále, tie sú však plastové, čo je naopak trochu škoda. Vzhľadom k nízkej obstarávacej cene sa to dá bicyklu odpustiť.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Kellys Vanity 10 si obľúbili predovšetkým nenároční užívatelia. Pochvaľujú si ho aj rodičia, ktorí tento model kúpili svojím dospievajúcim deťom ako prvý „dospelácky“ bicykel do terénu. Čo sa týka zapálených milovníkov bicyklov, tí ho v diskusiách príliš neoceňujú a odporúčajú si radšej priplatiť za kvalitnejší model.

Hlavné výhody a nevýhody

Ako už sme naznačili v úvode tejto recenzie, najväčšia výhoda spočíva predovšetkým v nízkej obstarávacej cene. Tá sa však bohužiaľ odrazila do menej kvalitných komponentov. Predovšetkým musíme spomenúť ráfikové v-brzdy, oveľa lepšie pri horských bicykloch sú kotúčové brzdy, ktorými sú osadené drahšie modely a sú oveľa výkonnejšie. Niekomu by tiež nemuseli vyhovovať pomerne malé kolesá s rozmerom 26″.

Záver

Tento model odporúčame iba nižším ženám alebo mladším slečnám, predáva sa totiž iba vo veľkosti XS a S. Ak máte v pláne jazdiť naozaj len občas a rekreačne po ľahšom teréne, nemá význam investovať tisícky eur do horského bicykla a s Kellys Vanity 10 si bohato vystačíte. V opačnom prípade sa radšej poobzerajte po drahšom modeli.

470 € Orientačná cena

Top produkt
Pánske trekingové bicykle
95,1 % Celkové hodnotenie
  • Karbónový rám
  • Nízka váha
  • Lanká vo vnútri rámu
  • Vysoká cena
  • Je potrebné dokúpiť pedále

Model s označením Synergy pre rok 2021 predstavuje vlajkovú loď v kategórii krosových bicyklov od známeho výrobcu Author. Najväčšou prednosťou je v tomto prípade ultraľahký karbónový rám bicykla. Karbón je považovaný za najkvalitnejší, ale bohužiaľ aj najdrahší materiál, z ktorého sa rámy v súčasnej dobe vyrábajú. Je potrebné počítať s vyššou cenou, ktorá je v tomto prípade oproti iným bicyklom z tejto kategórie aj viac ako dvojnásobná. Bicykel okrem toho ponúkne aj 30 rôznych rýchlostí, odpruženú vidlicu a kvalitné hydraulické kotúčové brzdy. Pedále si musíte prikúpiť, tie v základnej výbave nenájdete.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov 

Bicykle rady Synergy sa vyrábajú už od roku 2009 a každý rok prechádzajú postupnou evolúciou. Za tú dobu si získali mnoho priaznivcov a spokojných užívateľov. V recenziách vyzdvihujú predovšetkým elegantné a čisté prevedenie, umožnené vedením brzdových laniek vnútrom rámu. Dobre si poradia aj v teréne. Odborníci však príliš neoceňujú 3×10 prevodovku. V súčasnej dobe sa od tohto prevedenia skôr ustupuje a v kurze sú najmä prevody 1×12.

Hlavné klady a zápory

Za hlavnú výhodu pri tomto modeli považujeme samozrejme karbónový rám. Ten zaisťuje skvelé jazdné vlastnosti a tiež nízku hmotnosť, bicykel tak váži iba 11,5 kilogramov. Vytknúť mu môžeme asi len vysokú obstarávaciu cenu a pomerne zastaraný spôsob prevedenia prevodovky. Počítajte tiež s tým, že k bicyklu nedostanete pedále, pri drahších modeloch to ale býva pomerne bežné. Výrobca počíta s tým, že si každý dokúpi presne také, ktoré mu vyhovujú.

Záver

Author Synergy 2021 odporúčame náročnejším cyklistom, ktorí hľadajú kvalitný krosový bicykel s karbónovým rámom. Cena je síce trochu vyššia, pokiaľ ju ale porovnáme s inými karbónovými modelmi, stále ju možno požadovať za pomerne prijateľnú. Karbónové bicykle totiž často stoja tisícky eur. Ak hľadáte dobre vybavený a elegantný bicykel na jazdu v teréne aj po ceste, potom vám môžeme Author Synergy jednoznačne odporučiť.

2 000 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Pánske trekingové bicykle
86,8 % Celkové hodnotenie
  • Vysoký počet prevodov
  • Hydraulické brzdy
  • Lanká vo vnútri rámu
  • Vyššia cena
  • Menšie množstvo variant

Pánsky trekingový bicykel Kellys Phanatic 30 2022 sa hodí pre jazdu po ceste aj v teréne a uspokojí aj náročnejších užívateľov. Plynulú jazdu vám prináša výber z 27 rýchlostí (3 prevodníky a 9 pastoriek), bezpečnosť zaistia kotúčové brzdy. Pri jazde v teréne vám pomôže odpružená vidlica. Rám aj pedále sú vyhotovené z hliníka, čo je dobré z pohľadu váhy aj odolnosti. Priemer kolies je štandardný pre trekingové bicykle, a to 28″.

Hodnotenie užívateľov

Užívatelia, ktorí sa už na tomto bicykli prešli, oceňujú dobrý pomer vynaložených investícií a výkonu. Bicykel má vysoký počet prevodov, čo v niektorých terénoch uľahčuje jazdu. Podľa skúseností však poteší skôr bežných užívateľov, náročnejší cyklisti by sa mali pozrieť po vyššom modelovom rade.

Porovnanie s alternatívami

Model Kellys Phanatic 30 2022 sa radí zhruba do strednej cenovej triedy, čomu zodpovedajú aj jeho základné parametre. Oproti lacnejšiemu Kellys Cliff 30 2021 sa môže chváliť lepšími a odolnejšími materiálmi, navyše má kvalitnejšie brzdy, teda kotúčové hydraulické. Ak ste ochotní minúť za bicykel vyššiu čiastku, potom by vás mohol zaujať aj Author Synergy 2021. Ten už poskytne aj karbónový rám a má o niečo nižšiu hmotnosť, čo je vždy výhoda.

Hlavné klady a zápory

Medzi hlavné pozitíva radíme už spomínaných 27 prevodov. Samozrejmosťou sú hydraulické kotúčové brzdy, ktoré zaistia dobrú reakciu a brzdenie aj v horších podmienkach a v daždi. Popri vysokej cene môže byť problémom to, že bicykel je dostupný v menšom počte veľkostných variantov, čo môže sťažovať výber.

Záver

Kellys Phanatic 30 2022 považujeme za veľmi dobrý model trekingového bicykla pre pánov. Jazdca osloví vysokým počtom 27 prevodov, pomerne ľahkým hliníkovým rámom a kvalitným spracovaním komponentov. S odpružením môžete počítať na prednej vidlici, rám je pevný. Priemer kolies je 28 palcov a brzdy sú kotúčové. Pri výbere je nutné zvážiť vyššie obstarávacie náklady a tiež fakt, že je k dostaniu menej variantov modelu, predáva sa iba vo veľkosti M a L.

800 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Pánske trekingové bicykle
75,3 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Odpružená vidlica
  • Pedále v základnej výbave
  • Čeľusťové brzdy
  • Plastové pedále
  • Viditeľné lanká

Kellys Cliff 30 2021 je model pánskeho trekového bicykla za veľmi príjemnú obstarávaciu cenu. Samozrejme ale v tejto kategórii musí záujemcov zľaviť z niektorých požiadaviek. Rám je hliníkový, niektoré konkurenčné modely disponujú lepším duralom. Celková hmotnosť okolo 14 kilogramov ale nie je nijako extrémne vysoká. Na výber sú 4 veľkosti rámu, kolesá majú priemer 28 palcov. Bicykel má odpruženú vidlicu, čo býva pri trekingových bicykloch bežné, naopak čeľusťové brzdy považujeme už za zastarané riešenie. Aj plastové pedále sú znakom skôr lacnejšieho modelu.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Model z roku 2021 je už niekoľkonásobným pokračovateľom obľúbeného radu Kellys Cliff. Dlhá tradícia produktového radu dokazuje, že si stále drží popularitu u užívateľov, tí si ho v recenziách prevažne chvália. Jeden z predchádzajúcich modelov sa dostal aj pod lupu dTestu, kde obstál uspokojivo, žiadne nadpriemerné hodnotenie si však bicykel nevyslúžil. Súčasný model však prichádza s pár vylepšeniami, ktoré by mohli nedostatky čiastočne mierniť.

Porovnanie s alternatívami

Všeobecne patrí trekingový bicykel Kellys Cliff 30 skôr k tým lacnejším, čomu zodpovedajú aj jeho parametre. Lepšie vlastnosti ponúka napríklad Kellys Phanatic 30 2021, zaň si však musíte už priplatiť. Na druhú stranu dostanete miesto čeľusťových bŕzd kotúčové hydraulické, ktoré sú skrátka lepšie. Navyše má drahší bicykel nižšiu hmotnosť a to sa vždy hodí.

Hlavné klady a zápory

Z pozitív spomenieme rozhodne odpruženú vidlicu, spríjemní jazdu v náročnejšom teréne. Pokiaľ teda plánujete s bicyklom jazdiť aj mimo asfaltových ciest, bude sa určite hodiť. Výhodou tohto modelu je tiež nízka obstarávacia cena, na druhú stranu tomu do istej miery zodpovedajú aj použité komponenty. Tým sa dostávame k najväčšej nevýhode, ktorou sú za nás čeľusťové v-brzdy.

Záver

Pánsky bicykel Kellys Cliff 30 2021 odporúčame skôr menej náročným užívateľom, ktorí hľadajú spoľahlivý model pre občasné vychádzky. Musíte sa však zmieriť s trochu vyššou hmotnosťou, zastaraným typom bŕzd a plastovými pedálmi. S bicyklom môžete vyjsť aj mimo cesty, má odpruženú vidlicu. Pokiaľ sa chcete cyklistike venovať pravidelnejšie a plánujete najazdiť stovky kilometrov ročne, potom si radšej priplaťte a siahnite napríklad po modeli Author Synergy 2021.

500 € Orientačná cena

Top produkt
Dámske trekingové bicykle
92,2 % Celkové hodnotenie
  • Bohatá výbava
  • Hydraulické kotúčové brzdy
  • Skryté káble
  • Vyššia cena
  • Bez pedálov
  • Menej farieb

Ghost Square Trekking Essential 2022 je dámsky krosový bicykel s veľmi slušnými základnými parametrami. Za zmienku stoja predovšetkým hydraulické kotúčové brzdy, ktoré patria medzi to najlepšie vybavenie, ktoré je možné od trekingových bicyklov očakávať. Medzi ďalšie výhody patrí napríklad vysoký počet prevodov 3×9, postarajú sa o pohodlnú a efektívnu jazdu. Okrem toho sa model môže pochváliť pevným hliníkovým rámom a odpruženou vidlicou. Zo základných komponentov mu nechýba naozaj nič dôležité. Navyše pridá ešte niečo navyše v podobe bohatého príslušenstva, v základnej výbave dostanete LED osvetlenie, nosič aj stojan.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Značka Ghost u nás nepatrí k tým najzavedenejším ako napríklad Author, Superior alebo Merida, užívateľské recenzie sa preto hľadajú pomerne ťažko. Určite sa ale nemusíte báť, že by išlo o nejakého neznámeho výrobcu, zastúpenie má bohaté. Naopak môžete brať ako určitú výhodu, že v tomto prípade toľko nepriplácate za samotnú značku, čo býva u známejších výrobcov celkom bežné.

Hlavné výhody a nevýhody

Za jednu z hlavných výhod považujeme využitie kotúčovej hydraulickej brzdy, zaistí vyššiu bezpečnosť jazdy. V teréne príde vhod určite aj odpružená vidlica. Výrobca navyše nezabudol pripojiť aj užitočné vybavenie v podobe nosiča, svetla a stojanu, čo býva najmä pri trekingových bicykloch dôležité. Nezabudnite ale, že je potrebné dokúpiť samostatne pedále, tie v základnom vybavení totiž nenájdete. Nevýhodou je naopak trochu vyššia obstarávacia cena a obmedzený výber farieb.

Porovanie s alternatívami

V porovnaní s ostatnými trekingovými alebo krosovými modelmi má Ghost Square Trekking Essential 2022 predovšetkým veľmi dobré základné parametre a bohatú výbavu. Jeho čiastočný konkurent Author Stratos ASL 2021 je síce výrazne lacnejší, musíte sa ale uspokojiť s čeľusťovými v-brzdami. Počet prevodov má ale rovnaký, a navyše už v základe dostanete hliníkové pedále.

Záver

Celkovo sa jedná o bicykel pre dámy vhodný napríklad na dochádzanie do práce po asfaltových cestách, cyklotrasách aj miernom teréne. Bohatá základná výbava v podobe nosiča, svetla a stojanu sa veľmi často nevidí, väčšinou musíte všetko dokupovať, tu máte však všetko v cene. Dodatočne si musíte zaobstarať akurát pedále, výrobca ich nedodáva. Pokiaľ však viete, že výbavu k bicyklu nevyužijete a hľadáte skôr „športovejšiu“ variantu, potom by pre vás mohol byť vhodný skôr Author Codex ASL 2021.

950 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Dámske trekingové bicykle
82,9 % Celkové hodnotenie
  • Vysoký počet prevodov
  • Duralové komponenty
  • Možnosť väčších kolies
  • Vyššia cena
  • Čeľusťovej brzdy

Pozitívom dámskeho trekového bicykla Author Stratos ASL 2021 je duralový rám aj pedále. To zaisťuje veľmi dobrú odolnosť komponentov. Ide o bicykel modelového radu pre rok 2021, ktorý ponúka pomerne vysoký počet 27 prevodov (3 prevodníky a 9 pastoriek). Vidlica je odpružená, naopak rám je takzvaný hardtail, teda bez odpruženia. Negatívom sú čeľusťové brzdy, ktoré sa väčšinou spájajú s lacnejšími bicyklami.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Užívatelia si chvália hlavne kvalitu spracovania komponentov tohto bicykla. Vyhovuje im aj vyšší počet prevodov. Keď sa zameriame na negatíva, asi najčastejšie sa spomína absencia kotúčových bŕzd.

Hlavné klady a zápory

Ako sme už spomínali, veľkou výhodou je nadštandardný počet prevodov, konkrétne sa dá navoliť 27 rýchlostí, čo dokáže uľahčiť a spríjemniť šliapanie. Výhodou sú duralové súčasti bicykla, vrátane rámu. Medzi negatívami je potrebné spomenúť vyššiu obstarávaciu cenu a tiež už spomínané čeľusťové brzdy, ktoré v porovnaní s kotúčovými zaostávajú v kvalite aj účinnosti.

Záver

Author Stratos ASL 2020 je výborný trekingový bicykel pre dámy. Je síce z vyššej cenovej relácie, ale za to používateľ dostane kvalitný produkt s duralovými prvkami, nízkou hmotnosťou a vysokým počtom prevodov. Chybou na kráse sú iba čeľusťové brzdy. Samozrejmosťou je odpruženie prednej vidlice, naopak rám je pevný.

700 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Dámske trekingové bicykle
74,6 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Pomerne nízka hmotnosť
  • Znížený rám
  • Čeľusťové brzdy
  • Plastové pedále
  • Chýba odpruženie

Na veľmi nízkej obstarávacej cene sa drží Author Thema 2021. Radí sa síce do kategórie krosových bicyklov, kvôli chýbajúcemu odpruženiu ho ale príliš neodporúčame využívať na jazdu v teréne. Po dlhšej dobe by totiž mohol byť pomerne nepohodlný a náročný na ruky. Nižšej cene zodpovedajú bohužiaľ aj čeľusťové V-brzdy a plastové pedále. Na druhú stranu nechýba pevný hliníkový rám a štandardné kolesá o veľkosti 28″.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Rad bicyklov s označením Thema má pomerne dlhú tradíciu a každý rok vyjde pod značkou Author nový model. Získala si obľubu u menej náročných zákazníkov, ktorí hľadajú cenovo dostupný bicykel a neplánujú na ňom jazdiť ročne tisíce kilometrov.

Hlavné výhody a nevýhody

Ako sme už naznačili vyššie, jednou z hlavných výhod tohto modelu je nízka obstarávacia cena. Kvôli nej sa však musíte uspokojiť s niekoľkými kompromismi a neočakávať od bicykla zázraky. Stále je však vyrobený z pomerne kvalitných materiálov, za nevýhody však považujeme čeľusťové brzdy, absenciu odpruženia a zastarané prevedenie prehadzovačky v počte 3×7.

Záver

Bicykel Author Thema 2021 odporúčame menej náročným cyklistkám, ktoré hľadajú cenovo dostupný model a neplánujú s bicyklom jazdiť do náročného terénu, kvôli chýbajúcemu odpruženiu by bola totiž taká jazda nepohodlná. Na cestu do práce po spevnených cestách alebo na občasné vychádzky na cyklotrasy si s ním vystačíte.

400 € Orientačná cena

Najpredávanejšie bicykle podľa Heureky

Poradie Vzhľad Názov Hodnotenie Orientačná cena Aktuálna cena
1.
Recenze Capriolo Oxygen 2021
Capriolo Oxygen 2021 100 %
Počet recenzií: 8
320 € Zobraziť ponuky
2.
Recenze CTM Koyuk 2.0 2022
CTM Koyuk 2.0 2022 Zatím nehodnoceno 1 300 € Zobraziť ponuky
3.
Recenze CTM Zephyr 2022
CTM Zephyr 2022 90 %
Počet recenzií: 2
700 € Zobraziť ponuky
4.
Recenze Scott Aspect 970 2022
Scott Aspect 970 2022 Zatím nehodnoceno 700 € Zobraziť ponuky
5.
Recenze Scott Spark 970 2022
Scott Spark 970 2022 100 %
Počet recenzií: 1
2 600 € Zobraziť ponuky
6.
Recenze GT Avalanche Elite 2021
GT Avalanche Elite 2021 80 %
Počet recenzií: 1
1 100 € Zobraziť ponuky
7.
Recenze Kross Hexagon 3.0 2022
Kross Hexagon 3.0 2022 93 %
Počet recenzií: 3
480 € Zobraziť ponuky
8.
Recenze Ghost Kato Base 2022
Ghost Kato Base 2022 Zatím nehodnoceno 700 € Zobraziť ponuky
9.
Recenze Romet Rambler R9.1 2022
Romet Rambler R9.1 2022 96 %
Počet recenzií: 6
340 € Zobraziť ponuky
10.
Recenze Scott Speedster Gravel 30 2022
Scott Speedster Gravel 30 2022 100 %
Počet recenzií: 1
2 000 € Zobraziť ponuky

Zobrazit další produkty


Ako si vybrať bicykel

K výberu bicykla nie je možné pristupovať bezmyšlienkovito. Na trhu totiž existuje niekoľko typov, ktoré sa líšia svojím konštrukčným spracovaním, veľkosťou a zameraním. Skôr ako si objednáte svoj vysnený bicykel, musíte si položiť pár zásadných otázok tohto typu: Na akom povrchu budem najčastejšie jazdiť? Čo od svojho bicykla očakávam z pohľadu vyhotovenia, výdrže a komfortu?

S odpoveďami vám pomôžu nasledovné kapitoly, prostredníctvom ktorých získate široké povedomie o dostupných bicykloch. Vždy začínajte voľbou správneho typu bicykla, až potom môžete pristúpiť k ďalším dôležitým parametrom, ktoré sa môžu týkať len niektorých modelov.

Postupujte podľa uvedených bodov, na ktorých konci by ste mali mať jasno v tom, aký bicykel je ideálny práve pre vás. A keď už budete mať bicykel vybraný, prečítajte si u nás podobné návodné články taktiež na príslušenstvo k nemu – svetlá, prilby, cyklonosiče alebo napríklad cyklistické topánky. Okrem bicyklov sme spracovali napríklad aj tému kolobežiek alebo korčúľ.

Ako vybrať bicykel stručne:

  • Zvoľte ten správny typ. Pre jazdu iba na ceste sa hodia cestné bicykle, do ostrejšieho terénu voľte horský bicykel. Pomerne univerzálny typ potom predstavujú bicykle trekingové.
  • Pre každého iný druh. Existujú bicykle dámske a pánske, väčšinou sa líšia stavbou rámu. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj rôzne unisex varianty. Pre deti do 14 rokov zase kúpte bicykel určený priamo pre nich.
  • Veľkosť bicykla priamo na mieru. Zmerajte výšku svojej postavy a pozrite sa do prevodových tabuliek, aká veľkosť rámu pre vás bude najlepšia. Pozor na odlišné značenie veľkostí u rôznych výrobcov.
  • Hmotnosť predstavuje dôležitý faktor. Najmä najväčší profesionáli riešia na bicykli skutočne každý gram navyše. Čím ťažší bicykel, tým náročnejšie ho bude rozhýbať. Nezabúdajte na to ani pri voľbe najrôznejších komponentov.
  • Vždy rozhoduje hlavne cena. Hovoríme teraz predovšetkým o výbave a použitých materiáloch. Pripravte sa, že za kvalitu si musíte vždy skrátka priplatiť.

Typy bicyklov

Na začiatku všetkého vás pravdepodobne čaká vôbec to najzásadnejšie rozhodnutie. Musíte si ujasniť, aký typ bicykla bude vašim potrebám vyhovovať najviac. Jednotlivé modely sa od seba líšia hlavne v tom, na aký štýl jazdy a terénu sú primárne určené.

Ak dávate prednosť poľným cestám a jazde v prírode, padne voľba na horské bicykle. Ak sa dostanete mimo cesty len sporadicky, ponúkajú sa trekingové bicykle. V prípade asfaltového povrchu jasne víťazia bicykle cestné.

Tu je výpis všetkých najpoužívanejších typov bicyklov.

Vyobrazenie rozdielov medzi rôznymi typmi bicyklov

Horské bicykle

Ako už prezrádza názov tohto typu bicykla, ide o výrobok určený do náročnejšieho terénu. Tomu zodpovedá aj samotná stavba. Širšie pneumatiky horských bicyklov s vyššou vzorkou zlepšujú prejazdnosť nespevnenými cestami a dôraz sa kladie na celkové vystuženie konštrukcie, prípadne rámu. I napriek tomu je v prípade týchto bicyklov dosiahnutá prijateľná hmotnosť.

Medzi často viditeľné znaky horského bicykla patria nasledovné:

  • čiastočne alebo celoodpružené vyhotovenie
  • širšie rovné riadidlá
  • väčšinou pánske vyhotovenie rámu.

Horské bicykle si veľmi ľahko poradia s lesnými cestami, bahnitým terénom a so šotolinovými cestičkami. Výhodou bicykla je možnosť použitia aj na bežnej asfaltovej komunikácii, kde však môže do určitej miery strácať na jazdnom komforte.

Trekingové bicykle

Trekingové bicykle, niekedy nazývané taktiež krosové, sú odnožou bicyklov horských. Je možné ich označiť za najobľúbenejšie modely, pretože prinášajú dostatočné pohodlie tak na ceste, ako v ľahšom teréne. Práve slovo „ľahšie“ tu hrá podstatnú rolu. Ich rám a pneumatiky už nie sú také masívne, ako na bicykloch horských, napriek tomu však prekonávajú stavbu bicyklov cestných.

Trekingové bicykle vynikajú svojou univerzálnosťou, vďaka stavbe rámu sú bicykle často osadzované množstvom najrôznejších doplnkov, ktoré je možné využívať pri krátkodobej či dlhodobej cykloturistike. Na rozdiel od horských bicyklov sú súčasťou krosových bicyklov obvykle tieto prvky:

Cestné bicykle

Ak vás nezaujíma jazda terénom a patríte medzi zberateľov kilometrov na ceste, voľte cestný bicykel. Ten je zameraný predovšetkým na dosiahnutie vyššej rýchlosti, komfortného posedu pri jazde a celkovú aerodynamiku. Tejto charakteristike zodpovedá taktiež celková stavba bicykla, kde sa stavia na tenšie výrobné materiály a nižšiu hmotnosť.

Ich neprehliadnuteľným prvkom sú špeciálne riadidlá zatočené nadol, ktoré mnohí poznajú pod ľudovým označením „barany“. Práve tie upravujú jazdcom posed tak, že je dosahovaná vyššia rýchlosť vďaka zlepšenej aerodynamike.

BMX bicykle

Ide o špecifickú kategóriu bicyklov, ktoré nie sú primárne určené na bežné jazdenie na ceste. Tieto bicykle sa využívajú na uzavretých tratiach a rampách, kde sú s nimi vykonávané najrôznejšie triky. V tomto smere je vsádzané na maximálnu jednoduchosť bez zbytočných prevodov. Naopak cielené je na pevnosť a odolnosť vyžadovanú pri doskokoch.

Určitou odnožou BMX bicyklov môžu byť aj tieto modely:

  • freestyle bicykle
  • zjazdové bicykle – Využívané v náročnom teréne pri zjazdoch z veľkých kopcov. I preto sú vybavené neprehliadnuteľnými vyššími zdvihmi.

Detské bicykle

Kapitolou samou o sebe sú detské bicykle, ktoré sú svojou stavbou a veľkosťou určené deťom vo veku od 2 do 14 rokov. Niektoré modely disponujú aj bezpečnostnými prvkami prispievajúcimi k výučbe jazdy. V tomto smere sa na bicykle nekladú žiadne väčšie požiadavky.

Elektrobicykle

Elektrobicykle sú výdobytkom nedávnych čias. Na prvý pohľad ide o klasické typy bicyklov, ktorých neoddeliteľnou súčasťou sú elektromotory a batérie pomáhajúce jazdcovi pri šliapaní. Elektropohon sa dnes montuje najčastejšie do horských a trekingových bicyklov. Elektrobicyklom sme sa venovali v samostatnom výbere.

Ich veľkou výhodou je dopomoc pri jazde, ktorá má, samozrejme, obmedzenú životnosť podľa toho, s akou intenzitou túto technológiu využívate. Medzi zápory patrí vyššia hmotnosť, ktorú okúsite v situácii, keď sa vám pri výlete vybije batéria.

Veľkosť

V okamihu, keď si ujasníte, aký typ bicykla vám bude vyhovovať najviac, musíte prejsť k otázke týkajúcej sa veľkosti. Tá totiž v plnom rozsahu rozhoduje o vašom jazdnom komforte a je zárukou toho, že vám bicykel vydrží dlhší čas. Pristupujte odlišne k výberu bicykla pre dospelého a pre dieťa, v ponuke iste objavíte veľa modelov určených pre mladých začínajúcich cyklistov.

Z pohľadu veľkosti je možné najčastejšie objaviť dve delenia, v závislosti od konkrétno výrobcu či predajcu bicyklov.

  • veľkosti podľa rámu
  • veľkosti podľa rozmeru bicykla

Veľkosť podľa rámu

Rozmery rámu, respektíve veľkosť je najčastejšie udávaná v palcoch. Niektorí výrobcovia však používajú napríklad písomné označenie ako pri oblečení, iní zase uvádzajú presné centimetre. Každopádne najčastejšie sa daným rozmerom myslí dĺžka od prostriedku stredového zloženia až po koniec sedlovej trubky rámu.

Nie je to také zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Jednoducho si zmerajte výšku postavy a podľa našej tabuľky sa pozrite, aká veľkosť pre vás bude približne tá najlepšia. Samozrejme sa potom vždy uistite u konkrétneho výrobcu a značky, každý to totiž môže mať trochu inak. Nakoniec nezabudnite vziať do úvahy aj veľkosť kolies.

Poďme si však jednotlivé veľkosti zobraziť v názornej tabuľke:

Veľkosť v palcoch Výška postavy Výška rozkroku nad zemou Písmenové označenie
15″ – 16″ do 165 cm do 44 cm S
17″ – 18″ 165 – 175 cm do 48 cm M
19″ – 20″ 175 – 185 cm do 52 cm L
21″ – 22″ 185 – 195 cm do 55 cm XL
23″ – 24″ nad 195 cm 58 – 60 cm XXL

Vzhľadom na to, že bicykle nie sú univerzálnym dopravným prostriedkom a ponúkajú bezpočet podôb a typových úprav, nie je možné v podstate určiť žiadnu univerzálnu veľkosť. Táto tabuľka je však všeobecnou pomôckou. Pri hľadaní presnej veľkosti vám môžu poradiť konkrétni predajcovia bicyklov.

Veľkosť podľa rozmeru bicykla

Okrem veľkosti rámu môžete zahliadnuť rozmerové delenie taktiež podľa veľkosti kolies. I v tomto prípade sa využíva merná jednotka v palcoch.

Priemer kolesa Vyhotovenie bicykla
10″, 12″, 16″, 18″, 20″ a 24″ Bicykle detské
26″, 27,5″ a 29″ Bicykle horské
27″ a 28″ Bicykle trekingové, krosové a cestné

Rám

Pri výbere bicykla narazíte na dve podoby rámov. Sú to pánske rámydámske rámy, ktoré sú väčšinou znížené. Ich výskyt však nie je taký častý a týka sa skôr niektorých trekingových bicyklov. I ženy volia dnes skôr pánske rámy, a to s prihliadnutím na kupovaný bicykel – v tomto smere hlavne v prípade cestných a horských.

I napriek tomu máte možnosť objaviť odlišnosti rámov hlavne z hľadiska ich výrobného materiálu:

  • Oceľové rámy – Sú súčasťou najlacnejších bicyklov, ktorých nevýhodou je predovšetkým vyššia hmotnosť.
  • Hliníkové rámy – Tie sú na rozdiel od oceľových podstatne ľahšie, avšak menej pružné.
  • Horčíkové a karbónové rámy – V ich prospech hovorí ona zmieňovaná pružnosť, pevnosť a celková nízka hmotnosť, čo sa ostatne premieta do obstarávacích nákladov.
  • Titánové rámy – Pomerne nákladná technológia výroby, ktorej z pohľadu tuhosti a ostatných parametrov nie je možné čokoľvek vytknúť. Musíte však počítať s vyššou investíciou.

Odpruženie

Odpruženie bicykla sa úmerne premieta do jazdných vlastností konkrétneho modelu. Pod pojmom odpruženie si môžete vykresliť v podstate tri varianty produktov, ktoré je možné na súčasnom trhu kúpiť.

  • pevná vidlica
  • predná odpružená vidlica
  • celoodpružený bicykel

Najčastejšie narazíte pravdepodobne na modely s odpružením prednej vidlice, my vám však predstavíme význam všetkých troch.

Pevná vidlica

Tieto bicykle nemajú žiadny prvok odpruženia. Predná vidlica je pevná a priamo spojená s rámom bicykla. Výhodou je iste nízka obstarávacia cena a často tiež nižšia hmotnosť. Nevýhodou však zhoršený jazdný komfort, navyše, keď ide o horský bicykel, pri ktorom je predpoklad, že sa budete častejšie pohybovať na nespevnenom teréne. Potom budete cítiť pravdepodobne každý prejazd nerovnosti. Pevné vidlice preto odporúčame voliť iba v prípade cestných alebo detských bicyklov, kde odpruženie nie je zase tak dôležité.

Predná odpružená vidlica

Zlatá stredná cesta, ktorá vám na bicykli poskytne príjemné odpruženie v prednej časti. Predná vidlica je totiž odpružená, takže prejazdy nerovností sa roznášajú a vaše ruky pri jazde nedostávajú toľko zabrať. Pokiaľ chcete jazdiť po nerovných terénoch, pri horských a z častí aj pri trekingových bicykloch považujeme odpruženie aspoň predného kolesa za naozaj dôležité.

Na trhu, samozrejme, existujú rôzne typy predných vidlíc s odpružením, ktoré sa líšia hlavne cenou, použitými materiálmi a možnosťou regulácie.

Celoodpružený bicykel

Pomyselným vrcholom z pohľadu odpruženia sú celoodpružené bicykle. V ich prípade nájdete nielen odpruženú prednú vidlicu, ale taktiež zadnú časť. To prináša jazdcovi maximálne pohodlie, či už ide o stúpanie, alebo zjazdy v teréne. Toto riešenie sa týka hlavne horských bicyklov, kde tento mechanizmus využijete najviac.

Celoodpružené vyhotovenie odchytáva akékoľvek nárazy, čím šetríte hlavne ruky, chrbát a ostatné oblasti svojho tela. Táto verzia je spojená s vyššími obstarávacími nákladmi.

Brzdy

Brzda je neoddeliteľnou a hlavne veľmi dôležitou súčasťou bicykla. Ide vo svojej podstate o bezpečnostný prvok, vďaka ktorému ste schopní zabrzdiť a zastaviť na mieste. I v tejto sfére máte na výber z dvoch najčastejších mechanizmov, ktorých kvalita úmerne súvisí s cenou.

  • brzdy čeľusťové
  • brzdy kotúčové

Vyobrazenie druhov bŕzd - čeľusťové a kotúčové

Brzdy čeľusťové

Obvykle sa s nimi stretávate pod názvom brzdy ráfové alebo V-brzdy. Pozná ich bezpochyby každý cyklista z čias minulých. Ide o špeciálne čeľuste, na ktorých sú umiestnené brzdové klátiky zhotovené z najrôznejších materiálov, ktoré pri brzdení tlačia na ráf kolesa.

Ide o ten lacnejší variant, ktorý však môže byť vykúpený zhoršeným brzdným účinkom, a to predovšetkým za mokrého a rozbahneného počasia.

Brzdy kotúčové

Tie je možné považovať za prvotriednu výbavu súčasnosti, samozrejme, v závislosti od toho, aký mechanizmus zvolíte.

  • Mechanické brzdy – brzdy sa ovládajú cez lanká, ktoré sa môžu časom vyťahať, sú o niečo horšie ako brzdy hydraulické, ich výhodou je však nižšia cena.
  • Hydraulické brzdy – ovládajú brzdný strmeň pomocou kvapaliny, dosahujú väčší brzdný výkon, nevyťahá sa časom lanko, sú ale oveľa drahšie.

Technológia brzdenia je obdobná ako na osobných automobiloch, len s tým rozdielom, že v tomto prípade ide o zmenšenú podobu určenú pre bicykel. Kotúčové brzdy sa honosia svojou vysokou účinnosťou, nech už sa s bicyklom predierate v akomkoľvek teréne. Na druhej strane musíte počítať aj s vyššími obstarávacími nákladmi, hmotnosťou a zároveň nutnosťou nastavovať ich (Zdroj: Firefoxbikes.com).

Prevody

Pri výbere bicykla sa zamerajte aj na jeho prevodník. Ten vám totiž umožní zaistiť plynulosť pedálovania. Spomeniete si na nich hlavne v kopcoch, kedy budete potrebovať preradiť rýchlosť a uľahčiť svojim nohám. Čím lepšie si totiž budete môcť jazdu prispôsobiť, tým lepšie sa vám pôjde. Rozhodujúci bude predovšetkým počet prevodov. Pozornosť venujte potom hlavne prednému prevodníku.

Počet prevodov

Na ideálnom počte prevodov sa nezhodnú ani tí najväčší odborníci. Všeobecne by sa ale dalo povedať, že čím viac prevodov bicykel má, tým lepšie. Aj keď táto poučka neplatí vždy a úplne striktne. Viac rýchlostí vám každopádne umožní lepšie si prispôsobiť náročnosť a štýl jazdy.

Počet prevodov sa často líši podľa rozdielnych typov bicyklov. Najčastejšie narazíte na nasledujúci počet rýchlostí:

  • horské bicykle a krosové bicykle – 24 až 30 prevodov
  • cestné bicykle – 18 až 30 prevodov
  • zjazdové bicykle – 9 až 27 prevodov

K tomuto číslu sa vždy dopracujete súčinom predného a zadného prevodníka. Pri výbere by ste sa mali predovšetkým zamerať na predný prevodník. V zásade najčastejšie narazíte na nasledujúce tri typy.

Trojprevodník

Trojprevodník sa používal hlavne v skorších dobách, dnes už je skôr na ústupe. Nájdete ho hlavne pri lacnejších modeloch horských a trekingových bicyklov.

Na prvý pohľad by ste si mohli povedať, že trojprevodník potvrdzuje pravidlo, že čím viac prevodov, tým lepšie, ale nie je to tak. Nie je totiž rovnako reálne využiť všetky kombinácie prevodov. Niektoré sú nepoužiteľné kvôli kríženiu reťaze, iné sú zase až príliš ťažké a podobne. Väčší počet koliesok sa navyše prejaví vo vyššej hmotnosti bicykla, ktorá je vždy nežiaduca.

Dvojprevodník

Práve dvojprevodníky dnes nahrádzajú predtým používané trojprevodníky. Výhodou je práve veľký rozsah prevodov a jednoduchšie radenie. Oproti trojprevodníkom má navyše nižšiu hmotnosť a nenájdete tu veľa zbytočných kombinácií prevodov, ktoré by ste aj tak nevyužili. Dvojprevodníky sú v súčasnej dobe najobľúbenejšie predovšetkým pri cestných a trekingových bicykloch.

Jednoprevodník

Najnovší trend v cyklistike predstavujú rozhodne jednoprevodníkové sady. Prečo sa stále viac užívateľov prikláňa radšej k jednoprevodníku, keď pri prevodoch platí čím viac, tým lepšie? Medzi dôvody patrí nižšia hmotnosť a jednoduchšie plynulejšie radenie. Radí sa iba na kazete, takže nedochádza k žiadnemu kríženiu alebo zadrhávaniu reťaze. Navyše vďaka tomu zmizne jedna páčka na riadidlách, ktorú by ste museli obsluhovať. Jednoprevodníky prevládajú hlavne pri horských bicykloch.

Ďalšie komponenty a príslušenstvo

Pokiaľ beriete výber bicykla naozaj vážne a chcete si užiť naozaj skvelý pôžitok z jazdy, potom sa sústreďte na každý detail. To znamená, že sa okrem základných častí musíte zaujímať aj o ďalšie komponenty. Napríklad také riadidlá, pedále alebo sedlo sa nemusia zdať tak dôležité, opak je však pravdou a pohodlnú jazdu môžu nakoniec veľmi ovplyvniť.

Riadidlá a gripy

Výber správnych riadidiel sa do istej miery odvíja od zvoleného druhu bicykla, každý štýl jazdy totiž vyžaduje trochu niečo iné. Všeobecne sa však stretnete najčastejšie s lomenou alebo rovnou variantou. Líšia sa tiež zakončenia riadidiel, kde máme napríklad barany (často pri cestných bicykloch), rohy (horské a trekingové bicykle), prípadne zakončenie chýba. Pri výbere bicykla dbajte na to, aby boli riadidlá z kvalitného materiálu, mali správnu veľkosť a dala sa upravovať ich poloha.

S výberom riadidiel veľmi súvisia aj gripy, teda úchyty pre ruky. Tie môžu byť z rôznych materiálov, najčastejšie z gumy. Každý cyklista by si mal najskôr vyskúšať, či mu vybraný model sedí a dobre sa drží. Gripy sa buď nasúvajú, alebo upevňujú aretačnou skrutkou. Pokiaľ vám teda nebudú vyhovovať, môžete si ich neskôr vymeniť. Gripy sa rovnako po pár rokoch väčšinou opotrebujú a nahrádzajú sa za nové.

Kľučky a pedále

Kľučky a pedále sú nepostrádateľnou súčasťou bicykla. Kľučky prenášajú energiu cyklistu, ktorú vyvíja do pedálov. Môžu byť zhotovené z rôznych zliatin kovov, ideálna je pevnosť a zároveň nízka hmotnosť. Čo sa týka pedálov, odporúčame sa vyhnúť umelohmotným variantom. Existujú v zásade dva základné typy – platformové (široká základňa s výstupkami proti pošmyknutiu) a nášľapné (špeciálny mechanizmus zámkov, do ktorého sa zamkne cyklistická obuv) pedále. Raritou sú potom magnetické pedále.

Určite sa ale neľakajte, pokiaľ narazíte na bicykel bez pedálov, v dnešnej dobe je tento variant čím ďalej častejší. Predovšetkým drahšie modely sa predávajú bez pedálov úplne bežne. Pedále sú totiž ďalšou pomerne nákladnou časťou bicykla, preto ich výrobcovia vynechávajú, aby budúci majiteľ neutrácal zbytočne peniaze za komponent, ktorý by mu aj tak nevyhovoval a musel ho meniť. Navyše mnoho cyklistov má cyklistické tretry, takže potrebujú špeciálne pedále priamo na ne.

Sedlo

Sedlo má veľký vplyv na pohodlie pri jazde. Jeho výberu venujte veľkú pozornosť predovšetkým v prípade, že s bicyklom pravidelne vyrážate na dlhšie cesty. Určite je nutné brať ohľad na šírku sedla, líšia sa u mužov a u žien. Odvíja sa od rozloženia sedacích kostí a je veľmi individuálna. Najčastejšia správna šírka sedla pre mužov býva 143 mm, ženám vyhovuje skôr širšia zhruba 155 mm.

Aj tu veľmi záleží na štýle jazdy a teréne. Pre športovú jazdu sa používajú tvrdšie, užšie a ľahšie sedlá, pre rekreačnú a pohodlnú jazdu sú vhodné skôr širšie a mäkké (gélové).

Plášte a duše

Medzi samotnými dušami veľké rozdiely nenájdete, v niektorých bicykloch dokonca nie sú. Musí sa dbať na veľkosť a šírku. Veľkým faktorom pri jazde sú ale správne plášte. Široké plášte s drsným povrchom a výraznou vzorkou sú vhodnejšie do ťažšieho terénu, naopak úzke plášte s takmer neznateľnou vzorkou sa používajú na cestných modeloch. Existujú aj kompromisné varianty, najčastejšie ich nájdeme na trekingových bicykloch.

Príslušenstvo

Okrem už spomínaných dôležitých súčastí bicyklov je dobré spomenúť aj potrebné príslušenstvo, bez ktorého by zážitok z jazdenia bol často dosť ochudobnený (Zdroj: Wikipédia). Niektoré dostanete už v základe rovno s bicyklom, iné si budete musieť dokúpiť. Medzi základné prvky cyklistického príslušenstva a doplnkov môžeme spomenúť napríklad tieto:

  • Blatníky – Blatníky sú schopné ochrániť cyklistu aj jeho bezprostredné okolie od následkov zlého počasia. Existujú pevné alebo voľné varianty, prípadne sa blatníky líšia materiálom.
  • Cyklistické topánky/tretry – Tomuto vybaveniu sme sa venovali na samostatnej stránke tu. Ide o pevne padnúcu obuv, ktorá má na spodnej strane špeciálny zámok, ktorý presne zapadá do konkrétneho pedálu. Existuje viacero variantov, preto pri výbere dávajte pozor na kompatibilitu.
  • Cyklosvietidlá a odrazky – Cyklista by mal vždy dbať na bezpečnosť a dobrú viditeľnosť. K tomu mu v zhoršených svetelných podmienkach pomôže jedno z cyklosvietidiel, na ktoré sme sa tiež zamerali na samostatnej stránke. Aby cyklistu dobre videli aj ostatní účastníci prevádzky, je dobré používať aj odrazky.
  • Cyklistická prilba – Základný bezpečnostný prvok, na ktorý by nemal nikto zabúdať najmä pri jazde v prevádzke alebo ťažšom teréne. S výberom môže pomôcť táto stránka.
  • Tašky – Tašky špeciálne upravené na pripevnenie na konštrukciu bicykla. Samostatný článok o výbere tašiek nájdete tu.
  • Držiaky na fľaše – Konštrukcia na ľahko prístupnom mieste, kam si cyklista umiestni fľašu s nápojom tak, že na ňu môže dosiahnuť aj počas jazdy.
  • Cyklistický odev – Oblečenie z kvalitných materiálov, ktoré odvádzajú pot a dokáže udržať telo športovcov v optimálnej teplote. Cyklistické kraťasy sú navyše vybavené mäkkou výplňou v mieste, ktoré je v kontakte so sedlom.
  • Stojan – Jednoduchý pomocník, vďaka ktorému nemusíte opierať koleso o stenu alebo o strom.
  • Náradie – Vybavenie, s ktorým zvládnete základné opravy rôznych súčastí bicykla. Pár kľúčov, záplaty a lepidlo, prípadne náhradnú dušu je dobré mať pri sebe priamo na vychádzke.
  • Zámok – Zaisťuje zabezpečenie bicykla proti jeho odcudzeniu. Samostatný článok s výberom najlepších zámkov nájdete tu.

Najlepšie značky bicyklov

V internetových obchodoch i kamenných predajniach narazíte na množstvo rôznych výrobcov a značiek bicyklov. Ktorá z nich je tá najlepšia? Na to bohužiaľ neexistuje jednoznačná odpoveď. Rovnako ako napríklad pri automobiloch, skrátka každému vyhovuje niečo iné. Niekto si rád priplatí za prestížnu značku bicykla, iní vsádzajú na praktickosť či nízku cenu. Milovníci športovej cyklistiky potom často značky vyberajú aj podľa toho, na akých bicykloch jazdia ich závodní favoriti a podobne. Poďme si však predstaviť aspoň tie najčastejšie a najpredávanejšie značky bicyklov u nás.

Author

Bicykle Author patria rozhodne medzi tie najznámejšie a narazíte na ne takmer vo všetkých kategóriách. Jedná sa o českú značku a na trhu je už od roku 1990. Author má naozaj veľké portfólio rôznych druhov bicyklov, vyrába horské, trekové, krosové aj cestné bicykle. Všeobecne sú bicykle od tejto značky veľmi obľúbené ako u začiatočníkov, tak u pokročilejších jazdcov. Ponúka množstvo cenovo dostupných modelov, nájdu sa tu však aj drahé prémiové bicykle pre skúsených jazdcov.

CTM

Slovenský výrobca a distribútor bicyklov CTM má na trhu už aj pomerne dlhú históriu. Na bicykle CTM narazíte hneď v niekoľkých kategóriách, zameriavajú sa hlavne na horské a trekingové bicykle. V ich sortimente nájdete ale aj cestné kúsky a modely pre deti. Vyznačujú sa predovšetkým cenovou dostupnosťou, bicykle CTM zaobstaráte už od pár vyšších desiatok eur a budú teda veľmi zaujímavým variantom pre nenáročných jazdcov.

Superior

Českú značku bicyklov v súčasnosti vyrába firma Bike Fun International a výroba prebieha v montovni v Kopřivnici. Ide o druhú najpredávanejšiu značku bicyklov v Českej republike a nájdete pod ňou naozaj bohatý výber od horských modelov, cez trekové a cestné, až po tie detské. Bicykle Superior sú vhodné ako pre hobby cyklistov, tak pre závodných jazdcov, ktorí si v ponuke tiež nájdu to svoje.

Specialized

Od lokálnych výrobcov sa presúvame naopak k tým vzdialenejším, pretože značka Specialized pochádza z Ameriky. Má však veľmi dlhú tradíciu, založenie sa datuje k roku 1974. Možno ju označiť ako jedného z najväčších priekopníkov horskej cyklistiky. Okrem bicyklov vyrába aj špičkové príslušenstvo a vybavenie, používa ho rad profesionálnych jazdcov a pretekárov. Vsádza na najnovšie technológie, často však musíte počítať s vysokou obstarávacou cenou.

Ceny

Ak ste si po prečítaní jednotlivých kapitol urobili aspoň základnú predstavu o tom, aký bicykel je vhodný práve pre vás, zasvätíme vás ešte do obstarávacích nákladov. S pomocou troch cenových hladín vám načrtneme, aký bicykel si môžete na súčasnom trhu zakúpiť.

Cena do 400 €

Ak nechcete za svoj nový bicykel minúť moc, určite sa zmestíte s nákladmi do 400 €. Najširšiu ponuku samozrejme predstavujú trekingové a horské bicykle. Tú cestnú budete hľadať skôr výnimočne. Najväčšie zastúpenie majú modely s pevnou a prednou odpruženou vidlicou. Počet prevodov okolo 21 až 24, hmotnosť medzi 14 až 15 kg a v niektorých prípadoch aj kotúčové brzdy.

Cena od 400 do 800 €

Táto cenová kategória je možno jedna z najrozšírenejších. Bicykel v tejto hodnote je už zárukou, že sa jazdeniu môžete oddávať naozaj vo veľkej miere a vždy pod sebou budete mať komfortný dopravný prostriedok. Takmer každý model za túto cenu má odpruženú prednú vidlicu a kotúčové brzdy. S hmotnosťou bicykla sa dostanete pod hranicu 13 kg a aj počet prevodov sa bude blížiť hodnote 27. Svoje pevné zastúpenie tu majú aj najrôznejšie modely bicyklov cestných, nielen tých horských a krosových.

Cena od 1 200 do 2 400 €

Bicykle pre tých, ktorí veľmi dobre vedia, čo chcú. S nárastom cien totiž nedostanete iba lepšiu výbavu v podobe prevodov či bŕzd, ale hlavne v kvalite jednotlivých komponentov a v pozvoľnom znižovaní ich hmotnosti. Najväčšie zastúpenie tu majú bicykle horské a cestné. V prípade tých terénnych jasne víťazia celoodpružené mechanizmy, váha pod 12 kg a použitie väčších priemerov kolies – najobľúbenejšie sú 27,5″ a 29″. Treba podotknúť, že kvalitu si musíte zaplatiť.

Cena nad 2 400 €

V tejto cenovej kategórii už narazíme na naozaj profesionálne bicykle v rôznych kategóriách. Celková cena veľmi drahých modelov so špičkovými komponentmi sa môže šplhať do tisícok eur.

Či už sa rozhodnete pre akúkoľvek cenovú hladinu, vždy sa stretnete s radom preverených značiek, medzi ktoré patrí Cannondale, Giant, Author, Trek, Superior, Rock Machine, Merida, Maxbike a mnohé ďalšie.

Tipy a triky na záver

Či už bicykel práve vyberáte, alebo ho máte už dávno kúpený, bude vás zaujímať pár nasledujúcich rád a tipov. Pohodlná jazda totiž nezávisí iba na zvolenom modeli, mali by ste poznať aj správny štýl jazdy. Bez neho sa vám totiž aj na tom najlepšom bicykli nakoniec môže ísť veľmi ťažko.

Správny posed na bicykli

Ak už vami vysnívaný bicykel stojí v garáži alebo byte, zamerajte sa na nastavenie správneho posedu, ktorý vlastne rozhoduje o tom, ako dobre sa vám bude na bicykli jazdiť. Všetko sa odvíja od prispôsobenia výšky sedadla.

  • Sedadlo musí byť vo vodorovnej polohe.
  • ​Vysadnite naň a položte nohu na pedál, opäť úplne vodorovne.
  • ​Položte nohu na pedál v dolnej polohe a poprípade upravte výšku sedadla takto – noha musí byť iba zľahka ohnutá v kolene pod malým uhlom, nie natiahnutá ani skrčená.

Tejto výške prispôsobte v závislosti od typu bicykla taktiež výšku riadidiel. Natiahnuté ruky musia pohodlne dosiahnuť na riadidlá a končeky prstov sa musia dotýkať brzdových páčok. Výšku sedadla aj riadidiel môžete počas jazdy nepatrne doladiť tak, aby pre vás bola jazda čo najpohodlnejšia.

Ako správne radiť

Pri radení prevodov je dobré dodržiavať niekoľko zásad. Nestačí mať totiž správny počet prevodov, ale tiež vedieť, ako ich správne pri jazde využiť, aby vám čo najviac uľahčili prácu.

  • Reťaz by sa nemala krížiť – To znamená, že by ste nemali mať napríklad nikdy prevod na prednom najmenšom koliesku i zadnom najmenšom koliesku. Reťaz by mala ísť vždy čo najviac rovnobežne s osou kolesa.
  • Pri radení šliapte – Aby vám prevod po stlačení páčky preskočil, musíte stále šliapať. Bez otáčania prevodníka sa reťaz skrátka neprehodí.
  • Zaraďte už pod kopcom – Nie je veľmi dobré prehadzovať v tom najväčšom zábere. Preto na radenie myslite už pred kopcom a prehoďte si na ľahší prevod s dostatočným predstihom.
  • Nejazdite na ťažké prevody – Prehadzovačku využívajte čo najviac. Vyhnite sa prevodom, kde sa musíte opierať do šľapadiel a šliape sa vám ťažko. Jednoduchší prevod znamená rýchlejšie šliapanie, menšiu záťaž na kolená a lepší vplyv na zdravie aj chudnutie.
  • Pred zastavením dajte ľahší prevod – bude sa vám potom lepšie znova rozbiehať.

Často kladené otázky k bicyklom

Ako a aký bicykel vybrať?

Bicyklov existuje naozaj veľké množstvo druhov, takže výber by mal začať práve pri tom, aký bicykel zháňate. Najčastejšie sú horské, trekingové alebo cestné bicykle, nájdete ale aj také špeciality ako mestské bicykle, skladacie a podobne. Samostatnou kategóriou sú potom elektrobicykle. Navyše sa bicykle delia aj na pánske, dámske a detské varianty. Trh bicyklov je teda skutočne široký.

Po výbere vhodného typu bicykla by sa malo prejsť k voľbe veľkosti, ktorá sa odvíja od výšky postavy. Potom už sa môžete presunúť k jednotlivým komponentom, teda voľbe veľkosti kolies, pneumatikám, pedálom, brzdám, prevodom, sedlu a podobne. Veľkú rolu hrá komfort a teda aj hmotnosť bicykla, tá veľmi závisí na kvalite materiálu rámu. Nemenej dôležité je aj odpruženie, na ktoré najčastejšie narazíte na prednú vidlicu. Najlepšie bicykle nájdete v našom porovnaní.

Aký je rozdiel medzi horským, krosovým a trekingovým bicyklom?

Horský bicykel je určený najmä na jazdu v ťažkom teréne, na chodníkoch s mnohými nerovnosťami alebo v blate. Je teda celkovo robustnejší, rám aj pneumatiky masívnejšie a často sa pýšia celoodpruženým prevedením.

Trekingovým bicyklom sa niekedy hovorí krosové, ide teda o rovnaký typ bicyklov. V porovnaní s horskými sú o niečo ľahšie, ich rámy sú užšie, avšak stále nie tak subtílne ako cestné varianty. Ich doménou je univerzálnosť, najlepšie teda poslúžia jazdcom, ktorí striedajú spevnené a nespevnené cesty.

Ako zvoliť správnu veľkosť rámu bicykla?

Vhodná veľkosť rámu je pre váš komfort kľúčová. Najjednoduchšia poučka hovorí, že výška rámu by sa mala pohybovať zhruba 5 cm pod rozkrokom. Toto pravidlo sa však týka pánskych rámov s vysokou štanglou, pri dámskych bicykloch je teda nutné zapojiť trochu predstavivosti. Alebo nahliadnuť do tabuľky v kapitole Veľkosť.

Ako správne sedieť na bicykli?

Táto otázka sa zdá takmer zbytočná, že? Pri dlhej jazde však zlé nastavenie posedu môže stáť za najpríjemnými bolesťami, a preto sa oplatí to nepodceniť.

Pokiaľ sa posadíte na sedlo a nohu vodorovne opriete o pedál, noha by mala zostať aj v najvzdialenejšom bode mierne ohnutá, nie však pokrčená. Os pedála musí prechádzať najširším miestom chodidla. Keď natiahnete ruky, mali by ste pohodlne dosiahnuť na riadidlá aj na brzdy. Nad príliš nízkymi riadidlami zaťažíte krčnú chrbticu a neprirodzene prepínate ruky, nad príliš vysokými zase horšie znášate otrasy.

Testoval bicykle dTest?

Pod lupu dTestu sa pravidelne dostávajú predovšetkým detské bicykle. Z modelov určených pre dospelých dTest otestoval iba krosové bicykle, iné druhy bicyklov sa v dTeste zatiaľ neobjavili. Pri testovaní krosových kolies vychádza dTest predovšetkým z platných noriem. Konštrukcia prechádza skúškou pevnosti a bicykle sú vyskúšané sériou praktických jázd. V našom porovnaní dostupné výsledky testu zohľadňujeme, riadime sa však aj podľa ostatných odborných testov a skúšok.

Kamila Lorenzová má tému bicyklov na starosti v našej redakcii už viac ako rok. Okrem toho, že o nich má nazbierané množstvo dôležitých informácií, produkty často tiež aktualizuje, a má tak prehľad o nových trendoch a modeloch. Veľmi dobre vie, čo ocení začínajúci cyklista a aké nároky majú naopak skúsení športovci. Sama sa cyklistike tiež venuje na rekreačnej úrovni. Vedľa bicyklov má pod palcom napríklad cestovné témy a športové vybavenie, ako sú napríklad snowboardy.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

HRUBÍŠEK, Ivo. Horské kola od A do Z. 5. vyd. Praha: Sobotáles, 2002. 316 s. ISBN 80-85920-86-7.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jízdní_kolo

https://www.ibesip.cz/Tematicke-stranky/Aktivni-pohyb-v-silnicnim-provozu/Na-kole/Bezpecne-na-kole

Jak vybrat jízdní kolo


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.5 z 11 hlasov