Život bez chladničky je v dnešnej dobe prakticky nereálny, ide o jeden z najvyužívanejších domácich spotrebičov. Podľa prieskumu Českého štatistického úradu vlastnilo v roku 2015 chladničku 91,9 % českých domácností (Zdroj: Český štatistický úrad).
Hľadáte chladničku do nového bytu, alebo premýšľate nad tým, či sa vám starý spotrebič ešte oplatí? Dnešné chladničky sa radia do rôznych energetických tried, klimatických tried, typov podľa dverí a mrazničky, … Ako sa v tom všetkom vyznať? A hlavne, ako zistiť, čo je pre mňa to pravé?
Ako odpoveď na tieto otázky sme pripravili prehľadný článok, ktorý vám poradí, ako takú chladničku vybrať. Dozviete sa v ňom, aké rôzne typy sú na trhu a komu budú najlepšie vyhovovať. Preberieme si energetický štítok aj ďalšie parametre a funkcie. S nami sa dozviete všetko potrebné, čo musíte pri výbere chladničky vedieť.
Ako vybrať chladničku stručne
- Zvoľte požadovaný objem – na jednu osobu v domácnosti počítajte 50 až 70 litrov v chladničke a 25 litrov v mrazničke.
- Porovnajte spotrebu – spotreba elektriny výrazne ovplyvňuje prevádzkové náklady. Hodnotu nájdete na energetickom štítku.
- Premyslite si požadované funkcie – tie ovplyvňujú pohodlie pri užívaní, ale aj samotné uchovávanie potravín. O jednotlivých funkciách sa dozviete viac v samostatnej kapitole nasledujúceho článku.
- Vyberte vzhľad – chladnička je veľká súčasť kuchyne, berte preto ohľad aj na dizajnovú stránku. Obvykle narazíte na biele alebo nerezové prevedenie. Pri vstavaných chladničkách dizajn riešiť nemusíte.
- Stanovte si cenový strop – kvalitnú chladničku s obstojnou výbavou môžete zaobstarať už za cenu okolo 400 €.
Typy chladničiek
Chladničky sa dajú základne rozdeliť na americké, jednodverové, kombinované, monoklimatické a pultové. Jednodverové potom môžu byť bez mrazničky, s malou priehradkou alebo s mrazničkou. Každý typ je vhodný do určitých podmienok, väčšinou v závislosti od priestoru a spôsobu využívania. Vždy je lepšie mať niekoľko centimetrov rezervu, voľný priestor okolo chladničky umožní lepšie prúdenie vzduchu a spotrebič sa tak menej zahrieva.
Štvor a viacčlenná rodina dobre využije aj americkú chladničku, do jednočlennej domácnosti postačí niektorá z menších chladničiek. Pri výbere variantu je tiež potrebné myslieť na to, ako často a v akom objeme varíte. Rodičia malých detí zase musia pamätať na to, že s pribúdajúcim vekom sa budú nároky vášho dieťaťa na objem jedla v chladničke zvyšovať, už teraz je teda dobré s ním počítať pri voľbe objemu.
Ešte je tu tip pre vášnivé pekárky a pekárov, do americkej chladničky sa bez problémov zmestí aj väčší plech, monoklimatické chladničky sú tiež šikovné na chladenie plechov s tortami.
Americké chladničky
Chladničky tohto typu poskytujú najviac priestoru, ale zároveň majú aj najväčšie nároky. Ponúknu vám objem aj vyše 400 l, hodia sa teda skôr do väčšej kuchyne a vyhovovať budú hlavne početnejším domácnostiam. Výhodou amerických chladničiek je už zmienený veľký objem, niektorí používatelia oceňujú taktiež doplnky, ako je nápojový automat alebo napríklad výrobník ľadu.
S tým však súvisí aj nevýhoda tejto chladničky – vyššia spotreba. Výrobník ľadu totiž nie je možné úplne odizolovať a jeho prostredníctvom uniká studený vzduch z chladničky. Ďalšou príčinou vyššej spotreby sú, samozrejme, aj samotné rozmery spotrebiča. K tým sa často viaže aj náročnejšia inštalácia.
Kombinované chladničky
Kombinované chladničky sú rozmerovo podobné ako jednodverové a sú stále ešte najpoužívanejším typom. Dvere do mrazničky majú oddelené, takže šetria energiu. Svojím objemom uspokoja väčšinu domácností a zároveň nezaberajú príliš veľa miesta. Môžete si vybrať medzi umiestnením mrazničky hore alebo dole. Väčšinou je obľúbenejšie umiestnenie dole. Používatelia totiž viac využívajú chladiacu časť umiestnenú hore, a vy sa k nej tak nemusíte ohýbať.
Monoklimatické chladničky
Ide o veľké chladničky bez mrazničky, využívajú sa hlavne v komerčných priestoroch, do domácnosti sú pomerne nepraktické. V domácnosti ich využijete v podstate len v prípade, že máte samostatnú mrazničku. Ich výhodou je veľký objem, pojmú napríklad niekoľko plechov alebo súdok piva.
Jednodverové chladničky
Ako už bolo povedané, jednodverové chladničky môžu byť s mrazničkou aj bez nej. Keď má chladnička väčšiu mrazničku, ale iba jedny dvere, dochádza opäť k úniku chladu, a tak aj k vyššej spotrebe.
Pultové chladničky
Drobné chladničky s miniatúrnou mrazničkou, ktoré sú vhodné hlavne do kancelárie alebo malého bytu. Mraznička nebýva príliš dobre odizolovaná a chladnička má len jedny dvere, opäť teda môže dochádzať k úniku chladu. Väčšinou sú 50 – 80 cm vysoké, hodia sa pre používateľov s minimálnymi nárokmi, svoje využitie nájdu taktiež napríklad na chate alebo na študentskom byte. Výhodou je priaznivá cena a minimálne náklady za energie. Nevýhodou môže byť okrem iného vyššia hlučnosť.
Určenie | Typ chladničky | Objem |
---|---|---|
1 až 2 osoby
Do kancelárie Na chalupu |
Pultová chladnička | 50 – 70 l |
Trojčlenná domácnosť | Kombinovaná chladnička | 150 – 200 l |
Štvorčlenná domácnosť | Kombinovaná chladnička | 200 a viac l |
Päť- a viacčlenná domácnosť | Monoklimatická chladnička (mraznička zvlášť)
Americká chladnička |
Až 400 l |
Samostatnú kategóriu sme venovali aj porovnaniu mini chladničiek a vínoték.
Voľne stojace alebo vstavané
Vstavané spotrebiče sú trendom posledných rokov. Pokiaľ máte ostatné spotrebiče v kuchyni vstavané a chcete sa držať rovnakého dizajnu, voľba je pomerne jasná. Pokiaľ však napríklad vybavujete novú kuchyňu, môžete sa medzi vstavanými a voľne stojacimi spotrebičmi ešte rozhodnúť.
Práve pri chladničke je vstavanie trochu komplikovanejšie, pretože výklenok musí zaistiť voľné prúdenie vzduchu, aby sa chladnička zbytočne nezahrievala. Z toho dôvodu sú vstavané chladničky menšie a najmä užšie, čo pri skladovaní potravín pre celú rodinu nie je ideálne.
Pokiaľ plánujete v budúcnosti sťahovanie alebo prestavbu kuchyne, odporúčame skôr voľne stojaci variant, s ktorým bude tento proces podstatne menej komplikovaný. Rovnako tak výmena za väčší model pri rozrastajúcej sa rodine alebo zmene životného štýlu. Vstavané chladničky majú ešte jednu nevýhodu, a to je slabšia výbava ako u voľne stojacich. Pokiaľ túžite po modernom spotrebiči plnom nových technológií, medzi vstavanými chladničkami ho budete hľadať márne.
Dizajn
Pri voľne stojacich chladničkách hrá úlohu aj vzhľad. Pokiaľ sa snažíte zachovať jednotný ráz všetkých kuchynských spotrebičov, určite budete riešiť aj túto otázku. Na trhu je nespočetné množstvo rôznych chladničiek v klasickom bielom prevedení, pomerne bežné sú tiež modely s nerezovým vzhľadom. Stále častejšie sa objavujú aj chladničky so skleneným povrchom, ktoré sú veľmi elegantné. Špeciálnou kategóriou sú retro, vintage či farebné chladničky, ktoré môžu byť výrazným dizajnovým prvkom vašej kuchyne.
Energetický štítok chladničiek
Energetický štítok, ktorým je každá chladnička zo zákona vybavená, obsahuje informácie o spotrebe, objeme a hlučnosti vybraného modelu, teda v podstate najdôležitejšie parametre, ktorými by ste sa pri výbere chladničky mali riadiť.
Energetická trieda
Farebné pruhy v ľavej hornej štvrtine a písmeno na čiernom poli v pravej hornej časti označujú energetickú triedu. Energetické triedy sú označené písmenami od najlepšieho A, po najhoršie G. V súčasnej dobe sa najväčšia časť dostupných modelov radí do triedy E a F, menej zastúpená je potom trieda D. Tých najlepších energetických tried dosahujú chladničky iba výnimočne. Vyššie triedy sú pripravené na budúce modely, ktoré by mali byť stále úspornejšie.
K zmene energetických tried došlo v roku 2021, do tej doby boli chladničky označované triedami A a niekoľkými znamienkami +. Tento systém bol ale neprehľadný a nereflektoval znižujúcu sa spotrebu moderných prístrojov. Nebol navyše priestor na označenie nových najúspornejších prístrojov, v praxi sa tak väčšina chladničiek sústredila v triede A+++, prípadne A++.
Ročná spotreba energie
Rovnako ako pri všetkých väčších spotrebičoch, ani pri chladničke nie je radno nechať energetickú spotrebu nepovšimnutú. Chladnička beží spravidla nepretržite aj niekoľko rokov, je preto dôležité venovať tomuto parametru dostatočnú pozornosť. Spotreba sa vypočítava podľa presne stanovených podmienok a v praxi sa môže mierne líšiť. Ovplyvňuje ju napríklad okolitá teplota alebo zaplnenie chladničky. Vplyv môže mať taktiež využívanie ďalších doplnkových funkcií ako je napríklad výdajník ľadu.
Jednotkou spotreby elektriny je kWh. Pre lepšiu predstavu o výdavkoch stačí vynásobiť počet kilowatthodín s 0,23 eurami, čo je približná cena za 1 kWh (v roku 2021). Pre presnejší výpočet vynásobte spotrebu cenou 1 kWh od vášho dodávateľa.
Úžitkový objem chladničky a mrazničky
Na štítku nájdeme aj informácie o objeme, čo je jeden z najdôležitejších parametrov. Objem chladničky sa uvádza zvlášť pre chladničku a zvlášť pre mrazničku, udáva sa v litroch. Väčšinou sa odporúča počítať 50 – 70 l v chladničke a 20 l v mrazničke na osobu. Okrem objemu je dobré ale sledovať šírku poličiek a celkové rozloženie priestoru v chladničke. Praktickejšie sú skôr širšie poličky, do ktorých môžete uložiť napríklad plato s občerstvením alebo plech s koláčom.
Hlučnosť
Vzhľadom k tomu, že je chladnička v prevádzke v podstate nepretržite, nemala by byť príliš hlučná. Čím menej znateľný hluk vydáva, tým lepšie, v menšom byte by hlučná chladnička mohla byť veľmi obťažujúca. Tichšie modely by mali mať 40 a menej dB (Zo zdroja: Ako vybrať chladničku). Ideálna je samozrejme hlučnosť daného modelu reálne vyskúšať alebo aspoň využiť recenzie a skúsenosti majiteľov.
Trieda hlučnosti
Predstaviť si hlučnosť podľa konkrétnej hodnoty v decibeloch môže byť pomerne zložité. Pre jednoduchšiu orientáciu môžete sledovať triedu hlučnosti, ktorá delí spotrebiče do tried A až D. Väčšina modelov patrí do triedy C.
QR kód s odkazom do databázy spotrebičov
Každý energetický štítok je opatrený aj QR kódom, ktorý odkazuje do európskej databázy výrobkov, ktorá obsahuje ďalšie podrobnosti, informačný list aj energetický štítok výrobku. V prípade chladničiek sa dozviete napríklad aký typ osvetlenia je u daného modelu použitý, či má schladzovaciu zásuvku (nulová zóna), prípadne aký veľký objem táto zásuvka má. Pri každom produkte je tiež nahraný produktový list v niekoľkých jazykoch, vrátane češtiny.
Akumulačná doba
Akumulačný čas udáva, ako dlho zostanú potraviny zmrazené v prípade, že vypadne prúd. Poukazuje na to, ako dobre je mraznička odizolovaná. Čím je táto hodnota vyššia, tým lepšie. Niektoré chladničky v našej recenzii majú akumulačný čas až úctyhodných 35 hodín, čo iste ocení každý, kto často nie je doma.
Mraziaci výkon a výkon mrazenia
Hoci sa môže zdať, že ide o tú istú vec, nie je to pravda. Mraziaci výkon poukazuje, koľko kilogramov potravín je mraznička schopná zamraziť za jeden deň. Pohybuje sa medzi 2 – 24 kg.
Výkon mrazenia naproti tomu udáva, ako silno je mraznička chladničky schopná mraziť a na aké skladovanie je preto vhodná. Väčšinou sa označuje jednou až štyrmi hviezdičkami, objavuje sa taktiež pod názvom trieda mrazenia. V prípade bežných chladničiek sa dnes spravidla stretnete s najvyššou triedou mrazenia, vďaka ktorej sú vhodné na dlhodobé skladovanie. Iba niektoré malé pultové chladničky mávajú slabšiu mrazničku, vhodnú skôr na krátkodobé skladovanie už zmrazených produktov.
Počet hviezdičiek | Dĺžka skladovania | Teplota |
---|---|---|
* | Rádovo v dňoch | – 6 °C |
** | Rádovo v týždňoch | – 12 °C |
*** | Rádovo v mesiacoch | – 18 °C |
**** | Dlhodobé skladovanie | – 24 °C |
Klimatická trieda
Klimatická trieda udáva ideálny rozsah teplôt pre prevádzku chladničky. Ak sa teploty nejako výrazne odchyľujú, môže mať chladnička zbytočne vysokú spotrebu a nemusí ani dostatočne chladiť. Klimatické triedy sú štyri, v prípade niektorých chladničiek nájdete uvedených klimatických tried viac. V tom prípade chladnička funguje v celej škále teplôt. Napríklad chladnička s klimatickou triedou N-ST-T tak bude fungovať v rozsahu +16 až +43 °C.
Klimatická trieda | Teploty |
---|---|
SN (subnormálne teploty) | +10 až +32 °C |
N (normálne teploty) | +16 až +32 °C |
ST (subtropické teploty) | +18 až +38 °C |
T (tropické teploty) | +18 až +43 °C |
Funkcie
Okrem základných parametrov nie je od veci pri výbere chladničky zvážiť taktiež ponuku funkcií a ďalších perličiek, ktoré si výrobcovia chladničiek pre ich budúcich majiteľov pripravili. Funkcie a vybavenie nielenže zlepšia funkčnosť chladničky, ako je to napríklad v prípade ventilátora, ale taktiež vám prípadne uľahčia údržbu a zaručia vyššiu mieru čistoty. S týmto si poradí napríklad antibakteriálna ochrana alebo funkcia No Frost.
Nenámrazový systém
Vďaka systému No Frost v chladničke nevzniká námraza, ktorú by bolo potrebné zdĺhavo odstraňovať. Majiteľom chladničky tak ušetrí čas a námahu. Ani automatické odmrazovanie nie je také efektívne, ako táto funkcia.
Ventilátor
Ventilátor býva umiestnený v zadnej časti chladničky a umožňuje rovnomerné prúdenie chladného vzduchu. Potraviny sa tak uchovajú dlhšie čerstvé.
Invertorový kompresor
Invertorový kompresor má proti bežnému niekoľko výhod. Sám reguluje svoju rýchlosť, čím znižuje opotrebovanie, a tým predlžuje životnosť. Výhodou je taktiež nižšia hmotnosť, ktorú iste oceníte pri sťahovaní chladničky. Výrobcovia naň často poskytujú predĺženú záruku aj 10 rokov.
Zameniteľné otváranie
Umožňuje prerobiť otváranie dvierok na druhú stranu, pre väčšie pohodlie majiteľa. Na niektorých chladničkách je táto úprava jednoduchšia, na niektorých ťažšia, v prípade amerických, pochopiteľne, nevykonateľná, tie sa otvárajú na obe strany.
Displej
Ten pomáha s ovládaním veľkej škály spotrebičov. Vývoj stále uháňa vpred, takže displej dnes nájdete už aj na veľkom množstve chladničiek.
Antibakteriálna ochrana
Ide o úpravu vnútorných povrchov chladničky a tesnení dverí, ktoré zabraňujú množeniu baktérií, plesní a ďalších choroboplodných zárodkov. Jedlo sa tak kazí pomalšie a riziko jeho kontaminácie je nižšie. Antibakteriálnu ochranu by mali vyžadovať hlavne rodičia malých detí, užitočná je však, samozrejme, pre kohokoľvek.
Nulová zóna
Nulová zóna je špeciálna zásuvka, do ktorej vniká chladný vzduch a udržuje miestnu teplotu blízko nule. Je vhodná na ukladanie potravín, ktoré sa rýchlo kazia, napríklad surového mäsa alebo čerstvej zeleniny – jedlo si totiž dlhšie uchová svoju čerstvosť. Chladnička s touto zónou bude ideálna pre milovníkov varenia a grilovania, ktorí chcú vždy pracovať s čo najčerstvejšími surovinami.
Priehradka s nastaviteľnou vlhkosťou
Ďalšia špeciálna zásuvka, tentoraz s možnosťou regulovať vlhkosť, je určená na uchovávanie ovocia a zeleniny. Potraviny vďaka úprave vlhkosti zostanú dlhšie čerstvé a chrumkavé. Nájdete ju pod rôznymi marketingovými názvami – Bio Box, Bio Fresh, Crispy Box, Fresh Balance a ďalšie. Zavreté prieduchy sú vhodné na uchovávanie zeleniny, otvorené na uchovanie ovocia.
Superchladenie a supermrazenie
Tieto funkcie umožňujú rýchlo schladiť, respektíve zmraziť väčšie množstvo potravín. Na určitý čas zníži teplotu a zabráni tak ohrevu okolitých potravín. Túto funkciu využijete pri ukladaní väčšieho množstva potravín naraz, napríklad pri týždennom nákupe či zbere ovocia.
Oddelená regulácia
Oddelená regulácia predstavuje separátny termostat pre chladničky aj mrazničky. Každej časti sa dá nastavovať teplota zvlášť, čo zefektívňuje používanie chladničky. Môžete tak v jednej chvíli používať napr. len mrazničku (napríklad pri odmrazovaní chladničky).
Variabilné nastavenie políc
Umiestniť do chladničky objemnejšiu nádobu, vyššiu fľašu alebo napríklad tortu môže byť niekedy tvrdý oriešok. Pomôcť môžu nastaviteľné police a priehradky vo dverách, ktoré sa dajú ľubovoľne umiestniť a vytvoriť tým veľký priestor, aký práve treba.
Signál pri otvorených dverách
Niektoré chladničky sú vybavené optickou a akustickou signalizáciou otvorených dverí. Nedovreté dvere môžu spôsobiť únik chladného vzduchu, a tým aj kazenie potravín.
Ionizátor a deodorizér
Tieto dva systémy pomáhajú pohlcovať pachy a udržiavať tak svieži vzduch v priestore chladničky. Zabraňujú prenášaniu pachov z aromatických potravín, ako sú ryby alebo zrejúce syry.
Pripojenie na Wi-Fi
Rovnako ako mnohé ďalšie domáce spotrebiče, aj niektoré chladničky môžete pripojiť do Wi-Fi siete. Vďaka tomu sa dá prístroj ovládať pomocou mobilnej aplikácie. Môžete napríklad upravovať teplotu či na diaľku zapnúť funkciu superchladenia.
Chladenie vo dverách
Niektoré modely sú vybavené chladením nielen v zadnej časti, ale taktiež vo dverách. Táto inovácia umožňuje vyrovnať teplotu v celom priestore chladničky a lepšie ju udržiavať konštantnú.
Najobľúbenejšie značky kombinovaných chladničiek
Chladničky Eta
Česká značka Eta predáva chladničky až od roku 2016, stihla ale už predstaviť slušnú ponuku modelov. Na výber sú malé monoklimatické chladničky, menšie kombinované modely s mrazničkou hore, ale aj klasické kombinované chladničky. V sortimente nájdeme aj niekoľko amerických chladničiek.
Vzhľadovo sa jedná o klasické biele či nerezové spotrebiče, nájdu sa ale aj čierne designové modely. Zvláštnosťou je rad Storio typický pre svoj retro dizajn. V rovnakom rade Eta ponúka aj ďalšie spotrebiče, môžete tak svoju kuchyňu zladiť do retro štýlu.
Chladnička Gorenje
Gorenje je tradičným výrobcom chladničiek, v sortimente ktorého nájdete desiatky modelov. Na výber sú najmenšie monoklimatické chladničky, malé kombinované chladničky, ale aj veľké kombinované a americké chladničky. Gorenje sa zameriava aj na výrobu dizajnových a retro chladničiek. Môžete si tak napríklad vybrať chladničku s designom legendárneho Volkswagenu.
Chladnička Samsung
Kórejská značka Samsung okrem telefónov a audiovizuálnej techniky ponúka aj celý rad domácich spotrebičov. Chladničky tejto značky patria do vyššej cenovej triedy a cielia najmä na náročných zákazníkov, ktorí očakávajú bohatú výbavu funkciami, moderné technológie a potrpia si aj na dizajn spotrebiča.
Sortimentu dominujú veľké kombinované chladničky s mrazničkou v spodnej časti. V ponuke sú ako voľne stojace, tak vstavané modely. Počtom nasledujú aj americké chladničky. Na výber je aj niekoľko veľkých monoklimatických chladničiek.
Chladničky LG
Značka LG ponúka široký sortiment chladničiek, v ponuke je ich niekoľko desiatok. Väčšinu z nich tvoria klasické kombinované chladničky, nájde sa aj niekoľko veľkých monoklimatických modelov. Veľké zastúpenie majú americké chladničky LG, ktoré sú veľmi obľúbené a typické okrem iného svojou Door-in-Door technológiou, ktorá pri niektorých modeloch umožňuje pohľad do priestoru chladničky jednoduchým zaťukaním na dvere.
Cenovo patrí chladnička LG skôr medzi tie drahšie, odráža sa to ale na použitých technológiách, výbave funkciami i dizajne.
Cena
Cenová hladina chladničiek je pomerne široká, nájdete modely v cene od 200 € do vyšších rádovo stoviek eur. So stúpajúcou cenou sa spravidla znižuje spotreba chladničky a rozširuje výber funkcií, ktoré vám chladnička ponúkne.
Nasledujúce hladiny berte skôr ako orientačné, pretože môžete naraziť na dobrú akciu a chladnička s bežnou cenou 400 € môže byť vaša za 200 €. Vždy je preto dobré najprv vybranú chladničku nájsť v porovnávačoch cien typu heureka.sk alebo napríklad využiť porovnanie chladničiek a ich cien na porovname.cz a ďalších porovnávačoch, ktoré pôsobia na Slovensku alebo v Českej republike.
Cena do 200 €
V tejto cenovej kategórii zoženiete hlavne malé jednodverové chladničky, napríklad do kancelárie. Väčšina týchto modelov patrí do horších energetických tried. Hlučnosťou často prekračujú 40 dB a nedá sa od nich čakať nijako veľká výbava funkcií, naozaj teda nejde o plnohodnotnú chladničku pre rodinu.
Cena od 200 € do 400 €
Pod 400 € už je možné zaobstarať aj väčšiu, kombinovanú chladničku. Niektoré modely sú dokonca vybavené antibakteriálnou ochranou alebo funkciou No Frost. Stále však nejde o najúspornejšie modely. Ľahko už ale klesá hlučnosť, zoženiete aj modely s hlučnosťou pod 40 dB. V tejto cenovej kategórii teda už pomerne úspešne zoženiete aj chladničku pre väčšiu rodinu.
Odporúčame vám ale starostlivo zvážiť, aké náklady budú s takouto chladničkou spojené a či sa neoplatí radšej zainvestovať do drahšieho, ale zato úspornejšieho variantu.
Cena od 400 € do 800 €
Táto cenová kategória bude medzi užívateľmi pravdepodobne najobľúbenejšia a najpredávanejšia. Spadajú do nej najmä dvojdverové kombinované chladničky a nie je problém nájsť aj produkt s najlepšou dostupnou energetickou triedou. Ak netúžite práve po americkej chladničke, alebo nehľadáte nejaký luxusný dizajnový kúsok, ale skôr klasickú chladničku pre rodinu, ktorá bude aj úsporná, pravdepodobne v tejto kategórii nájdete to pravé pre vás.
Cena nad 800 €
Od 800 € hore už zoženiete aj americké chladničky s dávkovačom ľadu a ďalšími vychytávkami. Môžete v tejto kategórii počítať s plnou výbavou funkcií, ako je systém No Frost, nulová zóna a ďalšie. Takto veľké chladničky by sme odporučili najmä do početnejších domácností alebo pre kulinárskych nadšencov, ktorí potrebujú viac miesta na suroviny a výsledné produkty.
Tipy pre výber mrazničky
Pre prípad, že vaša voľba padla na monoklimatickú chladničku a chcete k nej dokúpiť ešte separátnu mrazničku, dáme vám pár tipov, ako postupovať pri jej výbere.
Pultová alebo zásuvková
Pultová mraznička s horným otváraním je objemnejšia, ale taktiež väčšia. Zásuvková zase zaberie menej miesta a je o niečo prehľadnejšia. Pultovú teda voľte hlavne vtedy, ak máte veľké nároky na kapacitu, zásuvkovú, naopak, do menšej kuchyne.
Spotreba
So spotrebou je to u mrazničiek v podstate rovnaké ako u chladničiek. Energetická trieda je značená písmenom A až G, pričom dnešné prístroje sa pohybujú v spodnej polovici tejto škály.
Objem
Objem mrazničky by mal zodpovedať počtu členov a ďalším špecifikám vašej domácnosti. V prípade pultových mrazničiek sa odporúča objem aspoň 40 l na osobu, pri šuplíkových aspoň 25 l. Ak chcete do mrazničky uložiť napríklad celé prasa, odporúčame mrazničku s objemom 250 – 300 l.
Umiestnenie
Miesto, kam mrazničku postavíte, by malo zodpovedať jeho klimatickej triede. Klimatické triedy sú v prípade mrazničiek rovnaké ako pri chladničkách, viac sa o nich teda môžete dočítať v článku vyššie.
Akumulačný čas, mraziaci výkon, trieda mrazenia
I s týmito pojmami už sme sa zoznámili vďaka chladničkám. Ak hľadáte kvalitnú mrazničku, mala by bez prúdu vydržať aspoň 15 hodín a zvládnuť zamraziť aspoň 12 kg denne.
Tipy pre správne používanie chladničky
- Chladnička by nemala stáť blízko radiátora ani na príliš slnečnom mieste
- Ideálne zaplnenie chladničky je z cca 70%
- Potraviny, ktoré ukladáte do chladničky, by mali byť schladené aspoň na izbovú teplotu
- Chladničku neotvárať zbytočne často a nenechávať dvere otvorené príliš dlho
- Chladnejšie miesta sú vždy dole, teplo stúpa hore
- Najčastejšie používané potraviny (maslo) dávať na horné poličky do výšky očí
- Aromatické potraviny skladujte v uzavretej nádobe alebo mikroténovom vrecku, z ktorého ste vytlačili vzduch
- Ak nemáte systém automatického odmrazovania, chladničku pravidelne zbavujte námrazy
- Pravidelne sa zbavujte tiež prešlých potravín
- Na nákup chladených a mrazených výrobkov vyrazte s termotaškou a po príchode domov ich ihneď uložte do chladničky/mrazničky, predĺžite tým ich trvanlivosť
Ako skladovať potraviny v chladničke
O tom, že v jednotlivých častiach chladničky sú odlišné podmienky, asi netreba dlho rečniť. Už na základnej škole sme sa dozvedeli, že teplý vzduch stúpa nahor, preto je v horných poličkách chladničky teplejšie než dole. Odlišná je taktiež vlhkosť. V tejto kapitole si povieme o pravidlách, ktoré sa vyplatí dodržiavať pri uskladňovaní potravín a ich organizácii v chladničke (Zdroj: Aktuálne). Zabránite tak kontaminácii a rýchlemu kazeniu. Povieme si taktiež pár slov o údržbe chladničky.
Čo do chladničky nepatrí?
Skôr ako sa pustíme do organizácie chladničky, je vhodné upozorniť na niektoré potraviny, ktoré do chladničky vôbec nepatria. Môže to byť z rôznych dôvodov, buď surovine nevyhovuje chladný vzduch či vysoká vlhkosť, alebo je jej skladovanie v chladničke skrátka zbytočné a len by zaberala drahocenné miesto.
- Ovocie – Banány, citrusy, ananás, avokádo a mango. Žiadne z týchto druhov ovocia by do chladničky prísť nemalo. Nevyhovujú im nízke teploty, ktoré spôsobujú stratu chuti a kvality.
- Zelenina – Cibuľa, cesnak, zemiaky a batáty je lepšie uskladniť na suchom, tmavom a chladnom mieste, ideálne v pivnici či komore. Paradajky, papriky a melón je dobré skladovať skôr na linke alebo inde pri izbovej teplote, kde majú možnosť dobre dozrieť.
- Káva – I keď mnohé gazdinky skladujú kávu v chladničke, aby si uchovala chuť a arómu, dosahujú tak skôr opačný efekt. Nielenže káva navlhne, a tým sa znehodnotí, ale taktiež nasaje pachy ostatných potravín z chladničky.
- Konzervy a plechovky – Všetky konzervované potraviny vrátane zaváranín nie je potrebné pred ich otvorením uchovávať v chladničke. Môžete tak ušetriť miesto a plechovky skladovať v komore či na inom mieste. To platí aj pre ochucovadlá, ako je horčica a kečup. Ak však konzervy otvoríte, nespotrebovaný obsah preložte do uzatvárateľnej nádoby a uložte do chladničky.
- Pečivo – Zatiaľ čo ukladanie pečiva do mrazničky je ideálne, pretože po jeho vytiahnutí je znovu ako čerstvé, o ukladaní do chladničky sa to povedať nedá. V chladničke totiž rýchlo vlhne, tvrdne a stráca chuť.
Kam s potravinami?
Zároveň prinášame niekoľko tipov, ako skladovať určité druhy potravín v chladničke. Každý druh si v nej nájde svoje ideálne miesto:
- Ovocie a zelenina – V spodnej časti chladničky je na zeleninu a ovocie špeciálna priehradka, v ktorej sa skladujú. V prípade niektorých modelov je možné v tomto boxe regulovať vlhkosť tak, aby bola vždy ideálna na zachovanie čerstvosti a chrumkavosti. Pred uložením ovocie a zeleninu neumývajte, tento krok vykonajte až pred podávaním.
- Mäso a ryby – Surové mäso a ryby sú potraviny najnáchylnejšie na rýchle pokazenie. Preto ich potrebujeme uchovávať v takých podmienkach, kde zostanú dlho čerstvé a neškodné. V chladničke je také miesto na spodnej poličke. Je tam najnižšia teplota a zároveň nehrozí, že by prípadná vytekajúca šťava kontaminovala potraviny o poličku nižšie. Vhodné je skladovať mäso vo vzduchotesnej nádobe, aby nedošlo k styku s ostatnými potravinami. Niektoré moderné chladničky majú nulovú zónu. Ide o zvláštne šuplíky, v ktorých je nižšia teplota (okolo 0 °C). Ak je touto funkciou vaša chladnička vybavená, určite ju využívajte na uchovávanie mäsa, rýb a prípadne aj údenín.
- Údeniny – Salámy, šunky a ďalšie údeniny je vhodné skladovať tiež pri nižších teplotách. Správne miesto je pre ne nad mäsom. Po tom, čo si prinesiete údeniny z obchodu, vybaľte ich z fólie či papiera do uzatvárateľnej nádoby a uložte do chladničky.
- Mliečne výrobky a syry – Mliečne výrobky vyžadujú skôr vyššiu teplotu, preto ich umiestnite do vyšších poličiek. Ak nemáte v chladničke dosť miesta, je možné ich ukladať na rovnakú poličku ako údeniny. Dbajte však na to, aby sa tieto dva druhy potravín vzájomne nedotýkali. Aromatické syry skladujte v uzatvárateľných dózach, predídete tak prenosu pachov aj na ostatné potraviny.
- Maslo – Ideálnym obalom na uchovanie tohto mliečneho tuku je špeciálny box, maselnička. Tá chráni maslo pred kontamináciou ostatnými potravinami a prenosom pachov. V tomto boxe maslo uložte do hornej priehradky dverí. Ide o najteplejšie miesto v chladničke. Maslo tam príliš nestuhne a bude sa vám ľahšie roztierať. Na rovnaké miesto patria taktiež margaríny.
- Vajcia – Hoci výrobcovia chladničiek často umiestňujú špeciálne držiaky vajec do priehradiek dverí, nie je toto miesto tým najvhodnejším na skladovanie tak citlivej potraviny. Vajcia sú totiž náchylné na zmeny teploty, ktoré sú práve v prípade poličiek dverí bežné. Lepšie im bude v poličke zhruba uprostred chladničky, čo najviac vzadu, kde je teplota najkonštantnejšia. Pred uložením vajcia vyberte z papierového obalu, ktorý môže byť zdrojom baktérií, a umiestnite špičkou nadol do plastového držiaka. Ak sú vajcia pošpinené slepačím trusom, dôkladne ich umyte, zvlášť ak sú z domáceho chovu. Pamätajte však, že umytím ste znehodnotili prirodzenú ochrannú vrstvu, a preto umyté vajcia spotrebujte čo najskôr.
- Uvarené jedlá – Uvarené jedlá a potraviny určené na rýchlu spotrebu patria do hornej poličky, kde je najteplejšie. Tepelne upravené jedlá však vždy nechajte vychladnúť aspoň na izbovú teplotu, kým ich uschováte v chladničke. Predídete tak zvýšeniu teploty v chladničke, a tým nielen vyššej spotrebe elektriny, ale taktiež ohrevu a prípadnému kazeniu okolitých potravín. Niektoré pokrmy (napríklad polievky) navyše môžu rýchlou zmenou teploty skysnúť.
- Dochucovadlá – Horčice, kečupy, rôzne omáčky a ďalšie dochucovadlá sa môžu skladovať v komore či špajze. Zmena však prichádza po ich otvorení. Od chvíle, keď potravinu načnete, ju treba uchovávať v chladničke. Najvhodnejším miestom sú prostredné poličky na dverách. Omáčky vždy naberajte čistou lyžičkou, aby ste do nich nezaniesli baktérie, plesne, kvasinky či iné mikroorganizmy, ktoré by spôsobili rýchle pokazenie.
- Nápoje – Ak máte radi chladené nápoje, iste vás zaujíma, kam uložiť veľké fľaše. Možnosti máte v zásade dve, záleží na vybavení vašej chladničky. Obvyklým miestom na ukladanie fliaš s nápojmi je spodná polička vo dverách. Býva nad ňou najviac miesta, nápoje sa tam teda pohodlne vojdú. Druhou možnosťou je využiť držiak fliaš, ktorý majú niektoré chladničky vo výbave. Ten je možné uložiť do horného priestoru chladničky. Ukladať naň môžete fľaše s vodou, pivom, bielym vínom alebo taktiež mlieko.
- Lieky – Niektoré lieky je vhodné uchovávať v chladničke. Vždy sa snažte ponechať ich v pôvodnom obale a uložiť na také miesto, kde je teplota zodpovedajúca pokynom na skladovanie. Nemali by, samozrejme, prísť do kontaktu s potravinami.
Do kedy jedlo spotrebovať?
Pri upratovaní chladničky a triedení potravín sa samozrejme môžeme do istej miery spoliehať na naše zmysly. U zapáchajúceho mäsa alebo plesnivého jogurtu nie je potrebné skúmať dátum spotreby. Mnohí z nás ale potraviny vyhodia hneď, ako prekročia dátum uvedený na obale, nie každý pritom vie, aký je napríklad rozdiel medzi dátumom použiteľnosti a dátumom minimálnej trvanlivosti, čím dochádza k zbytočnému vyhadzovaniu použiteľného jedla (Zdroj: Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia).
Dátum použiteľnosti – Najčastejšie vo forme „spotrebujte do…“ označuje potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze, ako je mäso, mliečne produkty, lahôdky a pod. Po uplynutí doby použiteľnosti sa tieto potraviny nepovažujú za bezpečné.
Dátum minimálnej trvanlivosti – Väčšinou býva na obaloch potravín, ktoré sa rýchlo nekazia, ako sú sušienky, čokolády, konzervy, cestoviny a pod. Nájdete ho ako „minimálnu trvanlivosť do..“ a uplynutí tejto lehoty neznamená, že sú potraviny nepožívateľné a nie je potrebné ich hneď vyhadzovať. Výrobca už iba neručí za chuťové a výživové kvality produktu.
Potraviny bez označenia – Na niektorých potravinách žiadny dátum nenájdete, väčšinou ide o čerstvé ovocie, zeleninu a pečivo, alebo naopak výrobky, ktoré sa prakticky nekazia, ako je tvrdý alkohol, ocot alebo cukor.