Ako vybrať chlebník
Pre dlhšie udržanie čerstvosti pečiva sú chlebníky v podstate nevyhnutné. Zaistia optimálnu cirkuláciu vzduchu, pričom pečivo zároveň chránia pred svetlom a vlhkosťou. V riadkoch nižšie vám poradíme, ako by taký chlebník mal vyzerať a čo by ste od neho mali ako používatelia očakávať.
Ako prvé sa zameriame na výrobný materiál, ktorý je najdôležitejším parametrom pri výbere. Ovplyvňuje totiž aj celkový dizajn, ktorý je v prípade tohto produktu rovnako dôležitý. Po zhrnutí možných materiálov sa zameriame na spôsob otvárania – prevedenie veka býva pri chlebníkoch veľmi rôznorodé, avšak je naň potrebné brať ohľad kvôli budúcemu umiestneniu.
Následne sa budeme venovať rozmerom a hmotnosti a v krátkosti sa pozrieme aj na možnú doplnkovú výbavu, ktorá je doménou predovšetkým drahších produktov. Nebude chýbať ani úvod do cenovej problematiky týchto výrobkov a nakoniec vám prezradíme, ako pečivo správne skladovať alebo ako udržiavať chlebník v čistote.
Ako vybrať chlebník stručne:
- Vyberte vhodný materiál chlebníka. Ak hľadáte chlebník na cestovanie, stavte na plastové varianty, na bežné skladovanie v domácnosti vyberajte materiál podľa dizajnu.
- Zlaďte dizajn chlebníka s interiérom kuchyne. Dostupné sú chlebníky v obyčajnom prevedení, ale aj atraktívne dizajnové kúsky, ktoré sa hodia aj do futuristických interiérov.
- Zamerajte sa na spôsob uzatvárania/otvárania. Chlebníky môžu mať rolovacie alebo odklápacie veko, prípadne veko ktoré je možné odobrať a môže slúžiť aj ako doska na krájanie.
- Zvoľte vhodnú veľkosť. Rozmery sa odvíjajú nielen od budúceho umiestnenia, ale aj od počtu členov v domácnosti, spotreby pečiva a najčastejšie nakupovaných druhov.
- Ak hľadáte chlebník na cestovanie, prevoz na chatu či pobyt v kempe, zohľadnite tiež hmotnosť, ktorá by mala byť čo najnižšia.
- Zvážte, či využijete nadštandardne vybavený chlebník. Niektoré modely sú prístupné z viacerých strán, iné majú vrúbkované dno či regulovateľné odvetrávanie.
- Stanovte si rozpočet a vyberte si podľa svojich preferencií a finančných možností. Na tipy na overené produkty sa môžete pozrieť do nášho porovnania.
Materiál
Z hľadiska výrobného materiálu máte na výber mnoho možností. Chlebníky sa v minulosti vyrábali prevažne z dreva, avšak dnes je dostupných viacero rôznych alternatív. Líšia sa od seba nielen svojou životnosťou, ale predovšetkým dizajnom, pričom niektoré chlebníky môžu zároveň slúžiť aj ako dekorácia v kuchyni. Z ktorých materiálov teda môžete vyberať?
Materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Drevené chlebníky |
- Prírodný materiál
- Elegantný dizajn
- Cenová dostupnosť
- Odolnejší ako plast
|
- Vplyvom vlhkosti môžu meniť farbu alebo sa deformovať
- Horšia údržba
|
Bambusové chlebníky |
- Vysoká odolnosť
- Nie sú náchylné na pôsobenie okolitých vplyvov (vlhkosť, zmeny teplôt atď.)
- Jednoduchá údržba
|
- Nedajú sa umývať v umývačke riadu
- Vysoká cena oproti drevu
|
Nerezové chlebníky |
- Hygienický materiál
- Moderný chladivý dizajn
- Dobre tesnia
|
- Reagujú na výkyvy teplôt
- Na povrchu zostávajú viditeľné odtlačky prstov
|
Plastové chlebníky |
- Nenáročné na údržbu
- Ľahký materiál
- Dajú sa umývať v umývačke riadu
- Univerzálny vzhľad
|
- Nízka životnosť
- Náchylné na prasknutie
- Reagujú na vyššie teploty
|
Keramické chlebníky |
- Luxusný dizajn
- Hygienický materiál
- Jednoduchá údržba
|
- Krehké a náchylné na rozbitie
- Vyššia cena
|
Drevo
Drevené chlebníky sú obľúbenou klasikou, ktorá zapadne do každej kuchyne. Môžu byť vyrobené iba z dreva, ale často ich nájdete aj v elegantnej kombinácii s iným materiálom, napríklad s plastom či nerezom. Na výrobu drevených chlebníkov sa najčastejšie používajú dreviny buk a dub. Výhodou týchto drevených variantov je ich dizajn, prírodný materiál ľahko zladíte s tradičným aj moderným interiérom.
Nevýhodou je ale horšia údržba. Drevo nie je možné umývať pod tečúcou vodou a často ani nie je možné používať agresívne čistiace prostriedky, pretože by mohli textúru dreva poškodiť. Pri drevených chlebníkoch je však normálne, že postupom času zmenia farbu – túto zmenu ovplyvňuje pôsobenie vlhkosti, ktorá sa do dreva dostane z okolitého prostredia. Z hľadiska životnosti sú inak veľmi odolné.
Bambus
Bambusové chlebníky patria vďaka ich vysokej odolnosti k tým najobľúbenejším. Na rozdiel od dreva neprepúšťajú vlhkosť a nie sú vôbec náchylné na teplotné výkyvy, ktoré sú pre kuchyne typické. Navyše sú odolné aj proti poškriabaniu a tak sa vyznačujú dlhou životnosťou. Majú tiež jednoduchú údržbu, pretože pri nich nehrozí korózia ani deformácia. Rovnako ako drevo, aj bambus sa často kombinuje s inými materiálmi.
Nerez
Nerezové chlebníky môžu na prvý pohľad vyzerať chladne, a preto sú častou voľbou moderných domácností. Často ich objavíte skôr v kombinácii s iným materiálom, a to najmä s plastom a drevom. Nerez je hygienický a dobre tesní, no ľahko na ňom priľnú odtlačky prstov. Pokiaľ si tento materiál vyberiete, potom sa najskôr nevyhnete náročnejšej údržbe. Výrobcovia však veká nerezových chlebníkov často dopĺňajú o úchytku/rukoväť.
Ďalšou nevýhodou týchto variantov je ich reakcia na výkyvy teplôt, preto ich nie je vhodné umiestňovať do blízkosti rúry. V minulosti sa nerezové chlebníky vyrábali prevažne v striebornej farbe, avšak dnes narazíte aj na rôzne farebné modely.
Plast
Plastové chlebníky sa veľmi dobre udržujú a ako jediné ich možno umývať v umývačke riadu. Plast je veľmi lacný materiál, avšak v prípade chlebníkov môžete naraziť aj na dizajnové modely s pomerne vysokou cenou. Drahšie modely sa vyrábajú z termoplastickej živice, ktorá zaručuje dlhšiu čerstvosť pečiva. Všeobecne mávajú plastové chlebníky nízku hmotnosť a ľahko sa prenášajú.
Keramika
Keramické chlebníky vás okamžite upútajú svojím atraktívnym dizajnom. Nie sú tak časté a výber preto môže byť značne obmedzený. Keramické chlebníky bývajú často doplnené dreveným či bambusovým vekom, ktoré potom zároveň slúži aj ako doska na krájanie. Výhodou je atraktívny dizajn, vďaka ktorému môžu slúžiť aj ako praktická dekorácia. Nevýhodou je potom ich krehkosť a náchylnosť na rozbitie.
Dizajn
Keďže je chlebník obvykle umiestnený na dobre viditeľnom mieste v kuchyni či jedálni, je dobré sa pri nákupe zamerať aj na dizajn, ktorý je do istej miery ovplyvnený výrobným materiálom.
Zaobstarajte si chlebník, ktorý bude celkovo ladiť s okolitým interiérom a doplnkami. Výrobcovia dnes svoje portfóliá napĺňajú najrôznejšími modelmi chlebníkov v nadčasových dizajnoch i klasických tvaroch, v rôznych materiáloch aj veľkostiach, takže si určite prídete na svoje. K dispozícii sú dokonca aj plechové chlebníky pre milovníkov retro kúskov alebo chlebníky moderných, atypických tvarov vhodné do futuristických domácností.
Spôsob uzatvárania
Chlebníky rôznych materiálov sa od seba na prvý pohľad líšia spracovaním veka. Spôsob uzatvárania ovplyvňuje, nakoľko je pečivo chránené pred vlhkosťou. S ohľadom na budúce umiestnenie vyberajte z nasledujúcich možností:
- Rolovacie veko je ideálne, pokiaľ budete chlebník umiestňovať do tesnejšieho priestoru či malej kuchyne. Veko vďaka rolovaciemu mechanizmu zájde do vnútorných útrob chlebníka, vďaka čomu nemá žiadne nároky na okolitý priestor. Nad chlebníkom teda nemusíte mať žiadne voľné miesto, môže byť pokojne uložený v tesnej poličke kuchynskej linky.
- Odklápacie veko si už žiada istý priestor nad alebo pred chlebníkom. K pečivu sa dostanete tak, že veko odklopíte smerom nahor alebo nadol, pričom by nemalo narážať do kuchynskej linky či iného nábytku/zariadenia.
- Oddeľovacie veko je časté pri keramických boxoch. Obvykle je vyrobené z dreva či bambusu a zároveň slúži aj ako hygienická doska na krájanie. Je tak ideálnou voľbou v prípade, že doma nemáte automatický krájač na pečivo.
Pre ľahšiu manipuláciu a otvorenie sú chlebníky obvykle vybavené aj madlom či úchytmi, poprípade dotykovým mechanizmom v prípade smart modelov.
Veľkosť
Chlebníky sa vyrábajú v mnohých veľkostiach, a tak si určite vyberú malé aj väčšie domácnosti. Šírka môže dosahovať 30 až 45 cm, ale nie je jediným parametrom, ktorý by ste si mali v rámci veľkosti všímať. Dôležitá je aj hĺbka a maximálna výška pre prípad, že má chlebník odklápacie veko.
Pred nákupom si teda najskôr dobre premyslite vhodné umiestnenie – predovšetkým to, či sa vám chlebník zmestí na kuchynskú linku či jedálenský stôl. Neumiestňujte ho do blízkosti zdroja tepla a pokiaľ disponuje priehľadnými časťami, zamedzte aj pôsobeniu priameho slnečného svetla.
Vhodnú veľkosť boxu na chlieb a iné pečivo ovplyvňuje nielen budúce umiestnenie, ale aj počet stravníkov v domácnosti a celková spotreba pečiva. Dôležitý je aj druh pečiva a veľkosť kupovaného chleba. Myslite na rezervu – vždy je lepšie kúpiť si väčší chlebník ako príliš malý.
Hmotnosť
Z bežného užívateľského hľadiska je hmotnosť chlebníka v podstate zanedbateľná – vo väčšine domácností totiž stojí na jednom mieste. Do vášho hľadáčika by sa ale hmotnosť mala dostať v prípade, že hľadáte chlebník vhodný aj na cestovanie či pobyt v kempe alebo na chate. Na také účely sú najlepšie plastové modely, ktoré spravidla vynikajú nízkou hmotnosťou. Naopak, vyhnite sa ťažkým dreveným a keramickým chlebníkom.
Nadštandardná výbava
Aj boxy na pečivo môžu disponovať všemožnými doplnkami, ktoré vám uľahčia prístup k pečivu alebo aj jeho následné krájanie. Čím všetkým môžu chlebníky disponovať?
- Možnosť prístupu z viacerých strán – Chlebníky, ktoré majú svoje miesto na barovom pulte či výdajnom okienku do jedálne, by kvôli jednoduchšej obsluhe mali mať prístup z viacerých strán. Vďaka tomu môžete napríklad na pečivo dosiahnuť ako z kuchyne, tak aj priamo od jedálenského stola.
- Veko chlebníka 2v1 – Už v kapitolách vyššie sme zmienili chlebníky, ktorých súčasťou je veko, ktoré okrem iného slúži aj ako doska na krájanie a servírovanie chleba.
-
- Regulovateľné odvetrávanie – Pomocou tohto mechanizmu môžete intenzitu odvetrávania regulovať sami, napríklad podľa vloženého druhu pečiva.
- Vrúbkované dno – Pre lepšiu cirkuláciu vzduchu vo vnútri je dobré, keď má chlebník vrúbkované dno.
- Priehradka na nôž – Pri krájaní pečiva sa bez noža nezaobídete. Pokiaľ ho chcete mať vždy po ruke a zároveň tak predísť tomu, aby sa nôž na pečivo používal na čokoľvek iné, bude pre vás ideálny chlebník s priehradkou na nôž.
- Protišmykové nôžky – Pri niektorých, obzvlášť nerezových a plastových modeloch, oceníte protišmykové nôžky pre lepšiu stabilitu.
Cena
Ceny chlebníkov začínajú na niekoľkých eurách a môžu sa vyšplhať až na desiatky. Hlavnú úlohu pritom zohráva výrobný materiál, zatvárací mechanizmus a dizajn. Zatiaľ čo obyčajné chlebníky v klasickom dizajne si zaobstaráte už od 10 €, nadčasové moderné kúsky kombinujúce viac materiálov vás môžu stáť aj viac ako 100 €. Pre lepší náhľad do finančnej problematiky tohto druhu tovaru si prečítajte, čo sa dá od jednotlivých cenových relácií očakávať.
Pri výbere odporúčame siahnuť po výrobku známej značky či overeného predajcu, čo je základný predpoklad pre obstaranie kvalitného výrobku. V oblasti kuchynských produktov sa môžete všeobecne spoľahnúť na značky, medzi ktoré patria Tescoma, Orion, Banquet, Klarstein, Wesco, WMF, Zeller, Typhoon, Brabantia, Drewmax, Kitchen Craft a ďalšie.
Cena do 20 €
Najnižšia cenová kategória zahŕňa najlacnejšie chlebníky, medzi ktorými môžete objaviť aj základné kúsky známych značiek Tescoma, Orion či Banquet. Spravidla ide o malé chlebníky z dreva alebo plastu. Aj napriek svojej nízkej hmotnosti a malým rozmerom však dobre poslúžia svojmu účelu a ochránia pečivo pred vlhkosťou a slnečným svitom. Táto cenová kategória je ideálna pre nenáročných užívateľov.
Cena od 20 do 35 €
V strednej cenovej kategórii je zahrnutých najviac rôznych variantov, a to ako z pohľadu odlišného dizajnu, tak aj veľkosti a výrobného materiálu. Na výber už máte pomerne kvalitné výrobky známych značiek, ktoré nielen že spĺňajú svoj funkčný účel, ale zároveň vyzerajú atraktívne a tiež sa ľahko udržiavajú. Dostupné sú chlebníky všemožných materiálov a kombinácií, a to vrátane variantov s priehľadným vekom. Na svoje si tu prídu aj náročnejší používatelia.
Cena nad 35 €
Ak patríte medzi skutočne náročných užívateľov a hľadáte chlebník, ktorý bude mať atraktívny nadčasový dizajn, budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Výber by ste mali zamerať na výrobky z tejto najvyššej cenovej relácie – popri dokonale premyslenom funkčnom prevedení môžete počítať aj s maximálne atraktívnym dizajnom.
V tejto kategórii dominujú luxusné značky, ktoré sa neboja investovať do drahých materiálov či ich povrchových úprav. Nechýbajú tu výrobky s doplnkovým vybavením v podobe špeciálnej krájacej dosky či priehradky na nôž.
Pravidelná údržba chlebníka
Ak chcete, aby chlebník vyzeral stále ako nový a hlavne bol hygienicky čistý, potom by ste ho mali pravidelne udržiavať. Jedine tak úspešne predídete vzniku nebezpečných baktérií a plesní, ktoré sa môžu začať tvoriť na usadených omrvinkách. Na čo teda treba myslieť?
- Chlebník pravidelne vetrajte, aby sa v ňom nezadržiavala vlhkosť.
- Po skonzumovaní jednej várky pečiva z chlebníka vysypte omrvinky a odstráňte zvyšné nečistoty z povrchu.
- Raz týždenne chlebník utrite vlhkou handričkou a pokiaľ to povrch dovoľuje, použite octovú vodu, ktorá ho jemne dezinfikuje.
Ako skladovať pečivo?
Existuje viac možností, ako správne skladovať pečivo. Vždy je ale potrebné dodržať základné podmienky. Priestor by nemal byť príliš vlhký ani suchý a pečivo je zároveň nutné chrániť pred svetlom, vzduchom a prudkým striedaním teplôt. Optimálna teplota na skladovanie sa pohybuje okolo 20 až 25 °C.
Pečivo môžete v chlebníku skladovať bez obalu alebo v papierových či bavlnených sáčkoch. Rožky, žemle, šišky a ďalšie podobné pečivo v chlebníku vydržia až 3 dni, chlieb potom v závislosti od zloženia až jeden týždeň. Dlhšie čerstvý vám v chlebníku vydrží chlieb s vysokým podielom raže, ktorý pečivu umožní dlhšie udržať vlhkosť. Staršie pečivo je možné pred konzumáciou postriekať niekoľkými kvapkami vody a nechať v rúre zapiecť – potom bude znova chrumkavé.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.