Porovnávací test a recenzie najlepších domácich pekární


Nedáte dopustiť na vôňu a chuť čerstvo upečeného chleba? Protivia sa vám nepríliš kvalitné produkty zo supermarketov a radi by ste si pochúťku pripravili sami? Zabudnite na klasickú rúru, pretože moderné časy prišli s domácimi pekárňami. S ich pomocou je príprava obľúbeného pečiva oveľa jednoduchšia a výsledok výrazne chutnejší.

Základom každej domácej pekárne je nádoba. Jednotlivé modely sa od seba líšia jej objemom, použitým materiálom aj vyhotovením hnetačov, ktoré pomáhajú s prípravou cesta. Dôležitú rolu zohráva aj vybavenie v podobe rôznych funkcií a programov – niektoré pekárne dokážu iba piecť chlieb, iné samostatne pripravia potrebné cesto alebo dokonca pomôžu s prípravou najrôznejších džemov a marmelád. Počas nákupu sa vyplatí zohľadniť taktiež rozmery a dizajnové vyhotovenie, aby pekáreň vhodne zapadla do kuchyne. Nemenej dôležitú rolu hrajú aj spôsob ovládania a príkon, ktorý určuje spotrebu energie a rýchlosť pečenia.

Zbiehajú sa vám sliny na domáci chlieb a nemôžete sa dočkať, až zo svojej pekárne vytiahnete prvý bochník? V prvom rade venujte veľkú pozornosť výberu vhodného modelu, aby ste neboli sklamaní. V prípade akýchkoľvek pochýb sme pre vás pripravili článok „Ako si vybrať domácu pekáreň“. Nájdete v ňom prehľad tých najdôležitejších kritérií pre správny výber.


Najlepšie domáce pekárne podľa hodnotenia a recenzií používateľov

Vzhľad Názov Výrobca Príkon (W) Orientačná cena Aktuálna cena
Recenze Tefal PF 611838
Tefal PF 611838 Tefal 1 600 179 € Zobraziť ponuky
Recenze Philco PHBM 7000
Philco PHBM 7000 Philco 615 90 € Zobraziť ponuky
Recenze Gorenje BM 1400
Gorenje BM 1400 Gorenje 815 120 € Zobraziť ponuky
Recenze Tefal PF 220838
Tefal PF 220838 Tefal 650 90 € Zobraziť ponuky
Recenze Guzzanti GZ 635
Guzzanti GZ 635 Guzzanti 900 80 € Zobraziť ponuky
Recenze Tefal PF 610138
Tefal PF 610138 Tefal 1 600 160 € Zobraziť ponuky
Recenze Guzzanti GZ 620
Guzzanti GZ 620 Guzzanti 550 68 € Zobraziť ponuky
Recenze Eta Duplica Vital Plus 2147 90020
Eta Duplica Vital Plus 2147 90020 Eta 815 160 € Zobraziť ponuky
Recenze Eta 7149 90030
Eta 7149 90030 Eta 850 132 € Zobraziť ponuky
Recenze Eta 8149 90000
Eta 8149 90000 Eta 600 68 € Zobraziť ponuky

Ako si vybrať domácu pekáreň

Domáce pekárne sa prvýkrát objavili v osemdesiatych rokoch v Japonsku (Zdroj: Funai). Dnes už na ne narazíte v nejednej domácnosti a ich popularita stále stúpa. Tento praktický pomocník má dve zásadné výhody: zjednoduší pomerne náročný proces domáceho pečenia a vy budete vždy vedieť, z čoho je pečivo, ktoré jete vy a vaša rodina. Domácu pekáreň preto využije každý, komu kupované pečivo z akýchkoľvek dôvodov nevyhovuje. Napríklad ak si potrpíte na čerstvom chlebe, ale ranná cesta do obchodu vás neláka, alebo ak máte bezlepkovú diétu a vhodné pečivo sa vám ťažko zháňa. Výhodou je aj fakt, že domáci chlieb často vychádza lacnejšie než kupovaný.

Pekáreň vám môže prísť vhod aj v prípade, že domáce pečivo pripravujete len raz za čas. Mnoho modelov totiž oplýva pestrou ponukou dodatočných programov. Môžete v nich pripraviť napríklad marmeládu, masť, jogurt alebo zaváraniny. Vo väčšine modelov upečiete aj mäso, nie je tak problém nachystať čerstvý bochník chleba na raňajky a sekanú na obed v jednom prístroji.

Domáce pečenie pre vás dávno nie je žiadnou novinkou a zatiaľ ste pekáreň nepotrebovali? Ani pre vás nie je zbytočná, práve naopak. Spočítajte si, koľko námahy a času strávite prípravou cesta, ručným hnetením, strážením bochníka, než vykysne a pod. Všetky tieto činnosti zvládne pekáreň sama a vy sa môžete venovať niečomu dôležitejšiemu alebo si pokojne hoci i zdriemnuť.

Ste rozhodnutí, že pekáreň využijete, a nepôjde len o ďalší „lapač prachu“ do kuchyne? Potom si prečítajte náš návod, ako takú pekáreň vybrať.

A ak sa vám osvedčí a podarí sa vám príprava domáceho chleba, môžete ďalej zavítať na naše články Ako si vybrať hriankovač alebo Ako si vybrať hriankovač/sendvičovač a inšpirovať sa, ako túto surovinu ďalej využiť.

Nádoba na pečenie

Základom pekárne je jej nádoba. Od nej sa odvíja tvar a veľkosť bochníka a tiež to, ako ľahko sa vám chlieb bude z formy vyklápať a aká jednoduchá bude údržba pekárne. Vnútri nádoby nájdete tiež hnetacie háky, ktoré odvádzajú všetku manuálnu prácu.

Objem

Jedným zo zásadných aspektov výberu pekárne je jej objem. V jeho prípade by ste sa mali riadiť počtom členov v domácnosti a tiež účelom, na aký budete pekáreň využívať. Na trhu nájdete výrobky, ktoré upečú bochníky s hmotnosťou 500 – 1800 g. Pre štvorčlennú rodinu by ste sa mali poobzerať po modeli s objemom 1200 – 1300 g.

Pre jednotlivca vystačíte pokojne s menším objemom, záleží však na tom, na čo pekáreň budete používať. Ak chcete v prístroji napríklad aj zavárať, siahnite skôr po väčšom objeme. Je dobré pamätať na to, že väčšina pekární umožňuje nastaviť veľkosť bochníka a v objemnejšej nádobe na pečenie tak môžete upiecť aj menší chlieb.

Niektoré pekárne umožňujú vymeniť nádobu na pečenie za inú, rozdelenú na dve časti. I vo veľkej pekárni tak môžete namiesto jedného väčšieho bochníka upiecť dva menšie (napríklad rôzne ochutené).

Materiál

Pri výbere formy na pečenie môžete vyberať z troch rôznych materiálov: teflónu, keramiky a antikora. Každý má svoje výhody a nevýhody, ktoré si tu rozoberieme.

  • Teflón – forma z tohto materiálu (alebo skôr s touto povrchovou vrstvou) je nenáročná na údržbu, cesto sa v nej nepripeká a čistenie ide samo. Bohužiaľ, teflón sa však dá pomerne ľahko poškrabať a forma potom stráca svoje nepriľnavé vlastnosti.
  • Keramika – oproti teflónu je drahšia, no sľubuje tiež väčšiu odolnosť voči poškrabaniu a je trvanlivejšia. Rovnako ako je to pri teflóne, ani v prípade keramiky nie je celá nádoba z tohto materiálu. Väčšinou je zo zliatiny a keramická vrstva sa nastrieka do jej vnútornej časti.
  • Antikoro – na rozdiel od predchádzajúcich dvoch materiálov nie je antikoro úplne nepriľnavé. Táto forma je použiteľná iba v pekárňach s nastaviteľnou teplotou, inak hrozí pripečenie cesta. Na rozdiel od teflónu ju však ničím nepoškrabete a jej životnosť je prakticky neobmedzená.

Hnetače

Pekárne si môžete vyberať medzi modelmi s jedným alebo dvoma hnetačmi (hákmi, metlami). Rozdiel nie je úplne zásadný, no všeobecne by sme odporučili skôr modely s dvomi hnetačmi. Modely s jedným hnetačom bývajú určené na menší objem cesta a bochník pečú skôr do tvaru kocky, variant s dvomi pečie väčší bochník do tvaru kvádra. Medzi jednohákovými a dvojhákovými modelmi väčšinou nie je veľmi veľký rozdiel v rozmeroch a príliš miesta preto s voľbou jednohákového modelu neušetríte. Dva hnetače však sľubujú lepšie spracovanie cesta, ak plánujete napríklad aj zamiesiť samostatné cesto, napríklad na pizzu, iste ich oceníte.

Niektoré pekárne majú tiež sklápacie hnetače. V praxi to znamená, že nemusíte hnetače pred pečením vybrať, ale sklopia sa a v bochníku tak nezostanú také veľké diery (čiastočne sa však do chleba zapečú aj tak, tejto chybičke krásy sa skrátka nevyhnete). Nevýhodou sklápacích hnetačov môže byť trochu zložitejšie čistenie. Pri ostatných pekárňach treba hnetače vybrať. Niektoré to umožňujú pred pečením, a tak v chlebe zostávajú iba drobné otvory po osiach hákov. Pri ostatných sa háky do cesta zapečú a ich vyberanie sa nie vždy zaobíde bez poničenia bochníka.

Programy a funkcie

Medzi faktormi, ktoré určujú cenu domácej pekárne, neodmysliteľne patrí počet programov a funkcií. Každá pekáreň má čo ponúknuť, záleží len na vás, akú širokú ponuku programov a funkcií vyžadujete.

Programy

Jedným zo zásadných aspektov rozhodovania by mala byť ponuka programov danej pekárne. Tá môže byť veľmi pestrá. Záleží na vás, ktoré programy plánujete využívať. Je zbytočné priplácať si za desiatky programov, ktoré nikdy nepoužijete, na druhej strane je však škoda ochudobňovať sa o zaujímavé možnosti využitia, ktoré pekáreň ponúka.

  • Pečenie chleba – Základom sú programy pre rôzne druhy chleba, veľmi populárny je najmä celozrnný alebo bezlepkový. Ten, samozrejme, upečiete v akejkoľvek pekárni, so špeciálnym programom však máte istejší výsledok. Ďalej môžete nájsť program na rýchle pečenie chleba, alebo na pečenie bagiet a sladkého pečiva.
  • Rýchle pečenie – Väčšina modelov disponuje tiež programom na rýchle alebo superrýchle pečenie pre všetkých, ktorí sú v časovej tiesni.
  • Príprava cesta – Okrem pečenia pekárne zvládnu aj samostatné hnetenie a kysnutie cesta, ktoré oceníte napríklad aj pri príprave pizze alebo vianočky. Bez kysnutia vám pekáreň pripraví aj cesto na cestoviny.
  • Džemy a marmelády – Z iného súdka sú potom programy na prípravu džemov a marmelád. Pri nich pekáreň zmes rovnomerne zahrieva a premiešava. Na vás zostáva už len pridať želírovací cukor a preliať horúcu marmeládu do zaváracích pohárov. Tú potom môžete pridať napríklad aj do domáceho jogurtu vyrobeného v jogurtovači.
  • Samostatné pečenie – Keď proces prípravy zbavíte hnetenia a kysnutia, zostane vám program samostatného pečenia, vďaka ktorému sa môžete pustiť aj do experimentov s prípravou sekanej alebo kurčaťa.
  • Ďalšie – Niektoré pekárne využijete tiež na prípravu jogurtov alebo kvásku. Po týchto programoch pátrajte medzi modelmi s možnosťou regulácie teploty.

Funkcie a vybavenie

Funkcie majú za úlohu proces pečenia ešte uľahčiť alebo vám ponúknuť viac možností jeho prispôsobenia. Ako úplný základ tu figuruje časovač. Ten vám umožní nastaviť pečenie napríklad aj cez noc a vy tak môžete ráno vstať k čerstvému voňavému chlebu. Časovač nepoužívajte pri pečení so surovinami podliehajúcimi skaze. Vajcia uzavreté 12 hodín v pekárni by vám pravdepodobne dobrú službu neurobili. Upečený bochník niektoré spotrebiče zvládajú tiež udržať teplý, väčšinou na jednu hodinu.

Najmä pri pečení bez dozoru, napríklad keď budete v práci, príde vhod funkcia pokračovania v pečení. Vďaka nej pekáreň nadviaže na prebiehajúci program aj po niekoľkominútovom výpadku elektriny. Bez tejto funkcie môžete v prípade výpadku suroviny rovno vyhodiť.

Drobné uľahčenie prípravy potom predstavuje ešte automatický prisypávač ingrediencií. Ak chcete do chleba pridať nejaké semienka alebo napríklad do koláča hrozienka, nemusíte ich v správnej chvíli pridať sami, ale pekáreň sa postará aj o túto povinnosť, a je tak v príprave ešte samostatnejšia.

Niektorí používatelia potom ocenia aj ďalšie vecičky, medzi ktoré patrí napríklad nastaviteľné prepečenie kôrky.

Čo sa týka výbavy, niektoré pekárne majú v balení jednu formu navyše, napríklad okrúhleho tvaru. Väčšinou pri pekárni nájdete tiež odmerku a často výrobcovia prikladajú aj háčik na vytiahnutie hnetačov zapečených v chlebe. Hnetače môžete vytiahnuť z formy ešte pred pečením pomúčenými prstami, háčik používajte iba na uvoľňovanie hnetačov zapečených v bochníku.

Rozmery a dizajn

Domáca pekáreň nepatrí k najmenším spotrebičom a môže zabrať pomerne dosť miesta na kuchynskej linke. Na druhej strane nie je príliš pohodlné ju po každom použití schovávať a znovu vyťahovať. Ak plánujete pekáreň trvale začleniť medzi spotrebiče, ktoré sú na očiach, určite vás budú zaujímať tiež jej rozmery a dizajn.

Menšie pekárne mávajú, pochopiteľne, tiež menší objem a častejšie ide o modely s jedným hnetačom. Pri voľbe menšieho alebo väčšieho modelu sa teda okrem miesta v kuchyni riaďte aj svojimi nárokmi na objem a kvalitu hnetenia. Pri rozmeroch treba pamätať tiež na priestor nutný na otvorenie veka.

Jedným z podstatných rozmerov, ktoré sa k pekárni viažu, je tiež dĺžka prívodného kábla. Rozdiel môže byť pokojne aj pol metra, v kuchyni s väčším počtom spotrebičov môže hrať tento údaj pomerne zásadnú rolu.

Čo sa týka dizajnu, pri vonkajšom vyhotovení môžete väčšinou vyberať medzi plastom a antikorovým povrchom, záleží na vás, ktorý model bude do vašej kuchyne lepšie pasovať.

Dôležitým faktorom by malo byť aj celkové spracovanie pekárne. Čím viac výčnelkov a priehlbní, tým náročnejšie čistenie. Nie je preto na škodu dať prednosť napríklad pekárni s dotykovým ovládacím panelom, ktorý len jednoducho zotriete a nehrozí zanášanie nečistôt do škár okolo tlačidiel.

Okrem údržby má dizajn vplyv tiež na komfort používania. V tomto prípade hovoríme o priehľadnom okienku vo veku, ktoré vám umožní mať vizuálny prehľad o tom, čo práve v pekárni prebieha. Minimálne zo začiatku ide iste o príjemnú možnosť.

Ovládanie

Čo sa týka ovládacieho panela, nie je podstatná, samozrejme, len jednoduchosť jeho čistenia, ale tiež samotná jednoduchosť jeho používania. Pravdepodobne sa lepšie vyznáte v paneli s menším počtom tlačidiel, ktorý bude prehľadne popísaný alebo označený obrázkami.

K jednoduchému ovládaniu vám dopomôže tiež displej, na ktorom uvidíte celkový čas pečenia alebo možno ktorá fáza práve prebieha. Niektoré pekárne vás tiež upozornia na prehriatie alebo poruchu.

Príkon a spotreba

Spotreba domácej pekárne sa odvíja od jej príkonu. Rovnako ako v prípade väčšiny menších spotrebičov, ani v prípade domácej pekárne nie je spotreba nijako zásadná. Celkový čas prípravy chleba síce môže trvať aj niekoľko hodín, na plný príkon však pekáreň pracuje v podstate len pri samotnom pečení. Na jedno pečenie väčšina modelov spotrebuje menej než 0,5 kWh, v prepočte sú tak náklady na upečenie jedného bochníka minimálne. Kupovaná zmes môže náklady mierne zvýšiť, ak si však suroviny navážite sami, často vás jeden bochník chleba vyjde aj pod jedno euro. V kombinácii s faktom, že pekáreň spotrebuje približne päťkrát menej energie než bežná rúra, môže byť jej kúpa nakoniec aj príjemným odľahčením rodinného rozpočtu.

Používateľské recenzie

Pri výbere domácej pekárne sa často nevyhnete ani skúmaniu používateľských recenzií alebo získavaniu informácií od priateľov. Jedným z dôležitých aspektov je totiž napríklad to, ako pekáreň miesi cesto. Niektoré modely zvládajú túto činnosť úplne samostatne, iným treba trochu pomôcť prisúvaním cesta bližšie k hnetačom alebo stieraním múky a ďalších ingrediencií zo steny formy do cesta.

Nie vždy sú však názory používateľov úplne spoľahlivým zdrojom informácií. Často totiž nevedia pekáreň ideálne ovládať a neúspechy pri pečení prisudzujú nespoľahlivosti prístroja. Poďme si teda vysvetliť niektoré časté problémy, za ktoré pekáreň väčšinou nemôže.

Chlieb sa po upečení prepadá

Chybu by sme opäť nemali hľadať v pekárni, ale skôr v recepte. Za prepadnutý chlieb väčšinou môže príliš vlhké cesto alebo nadmerná dávka droždia. Ak je recept osvedčený, chyba mohla nastať tiež vo voľbe programu.

Nedopečený chlieb

Môže sa stať, že bochník zostane v hornej časti nedopečený. Niektorí používatelia z tohto problému vinia vykurovacie teleso pekárne, ktoré je umiestnené v spodnej časti. Umiestnenie vykurovacieho telesa majú však všetky pekárne rovnaké, a tak nejde o nedostatok konkrétneho modelu. Nedopečeného chleba sa ľahko vyvarujete, keď správne nastavíte teplotu a čas pečenia (ideálne nižšiu teplotu a dlhší čas). Ak ani toto nepomôže, príčinou je pravdepodobne nevhodne pripravené cesto (je v ňom napríklad veľa múky) alebo príliš veľká dávka cesta na konkrétny objem formy.

Pečenie trvá príliš dlho / v chlebe zostávajú diery po hnetacích hákoch / bochník nevyzerá ako z obchodu

Všetky tieto výhrady, na ktoré môžete naraziť, nie sú chybou pekárne, ale skrátka k domácemu pečeniu patria. Program na pečenie chleba môže síce zabrať niekoľko hodín, na druhej strane pre vás nepredstavuje v podstate žiadnu prácu a energetická spotreba je minimálna. Príprava chleba bez pekárne by nebola o nič kratšia, zato o dosť namáhavejšia.

Dier v chlebe sa pri použití pekárne nevyvarujete skrátka nikdy. I tie sklápacie po sebe nechajú stopu, najviac škody potom napáchajú háky, ktoré sa zapekajú do chleba.

Výsledný bochník nikdy nebude vyzerať ako klasický chlieb, na ktorý sme zvyknutí z obchodu. Je to z dôvodu formy, v ktorej sa chlieb pečie. V prvom rade mu dá hranatý tvar, po druhé má vplyv tiež na kôrku. Tá, na ktorú sme z obchodu zvyknutí, bude na domácom chlebe iba na hornej strane. Zospodu a zboku bude mať bochník kôrku výrazne jemnejšiu a menej chrumkavú, pretože je po celý čas pečenia v kontakte so stenami formy.

Ako na dokonalý chlieb

I príprava perfektného bochníka má svoje pravidlá. Na záver vám teda prinášame niekoľko jednoduchých odporúčaní, ako postupovať, aby sa vám domáci chlieb vždy perfektne vydaril.

Starostlivo vyberajte múku

Najjednoduchšie je použiť kupovanú zmes. Tá však vždy nemusí byť z najkvalitnejších surovín, navyše je o niečo nákladnejšia. Ak si zmes miešate sami, najskôr si zvolíte najčastejšie hladkú múku. Najlepšie je siahnuť po múke s vyšším podielom lepku, ktorá zaručí pružné cesto. Preto radšej nekupujte bežnú hladkú, ale skôr múku s označením „chlebová“. Zdravším variantom je potom múka celozrnná.

Nemusíte sa obmedziť iba na pšenicu, bežne sa kombinuje s múkou ražnou, svojich priaznivcov si našla tiež špaldová, kukuričná alebo aj ryžová múka. Ani bezlepkový chlieb netreba piecť z kupovanej zmesi, na jeho prípravu sa skvele hodí napríklad pohánková múka.

Pozor na droždie

Na pečenie v pekárni môžete použiť sušené aj čerstvé droždie, milovníci tradície zvládnu s trochou praxe nachystať aj domáci kvások. Pri používaní droždia dávajte pozor najmä na jeho dátum exspirácie, po ktorej prestáva účinkovať, a tiež na dávku. Príliš veľa droždia totiž môže zanechať v ceste nepríjemnú pachuť.

Nebojte sa experimentov

V tekutej zložke cesta môžete experimentovať napríklad s cmarom, vďaka ktorému bude chlieb vláčnejší. Nebojte sa do chleba pridať ľubovoľné suroviny, napríklad bylinky, orechy, syr, sušené paradajky, škvarky, olivy a ďalšie.

Dodržujte poradie

Pri plnení pekárne by ste mali najskôr dovnútra vliať tekuté suroviny, potom pridať múku a ďalšie suché ingrediencie. Dôvod tohto počínania je jednoduchý, hnetacie háky väčšiny pekární nezvládnu pozbierať múku z úplného dna, a tak by cesto zostalo nedokonale premiesené. Ak používate funkciu odloženého štartu, pridajte kvasnice až úplne nakoniec. Kvasnice totiž nesmú prísť do kontaktu s tekutými prísadami, inak by sa predčasne aktivovali.

Ako na bezlepkový chlieb

Domáce pekárne nachádzajú mnoho priaznivcov najmä medzi celiatikmi. Hoci je dnes bezlepkové pečivo už oveľa dostupnejšie, stále je pomerne drahé a vo väčšine prípadov sa stretnete skôr s vákuovo balenými produktmi než čerstvo upečeným chlebom. Pre menej skúsených majiteľov domácich pekární však môže byť pečenie bezlepkového chleba celkom výzvou, podelíme sa preto s vami o pár odporúčaní, ktoré môžu celý proces uľahčiť.

Múka

Najjednoduchšou možnosťou je kúpiť hotovú bezlepkovú zmes pre domáce pekárne. Ak už však máte s pečením nejaké skúsenosti, môžete sa pustiť aj do vlastných experimentov s bezlepkovou múkou. Tú môžete kúpiť jednodruhovú (ryžová, kukuričná) alebo tiež v zmesi. Na domáce bezlepkové pečivo sa častejšie používajú svetlé a tmavé zmesi. Pri príprave je vhodné skombinovať niekoľko zmesí, vyššie percento tmavej zmesi navyše dodá viac vlákniny.

Tekutiny a tuky

Pri bezlepkovom ceste by mal byť pomer tekutín k múke zhruba jedna k jednej. Rovnako ako pri klasickom pečení, aj tu platí, že tekuté ingrediencie patria do nádoby na pečenie ako prvé, do nich sa potom vmiešavajú sypké ingrediencie. Pozor však na tuky, tie by sa mali do cesta pridať až nakoniec, môžu totiž znižovať nasiakavosť múky a tá by sa horšie spájala s tekutinami.

Kysnutie a pečenie

Optimálne je na tieto účely zadovážiť si domácu pekáreň s programom priamo určeným na bezlepkové pečenie. Ak túto možnosť nemáte alebo už pekáreň vlastníte a bezlepkový program neponúka, vhodnou alternatívou môže byť rýchly program (pod 2 hodiny). V ideálnom prípade by sa totiž bezlepkové cesto nemalo opakovane premiešavať medzi kysnutím (a teda kysnúť viac než raz), čo je pri dlhších programoch obvyklé.

Ako na marmeládu

Obvyklým programom je zvláštny režim na prípravu marmelády. Hnetacie háky nahradia vašu ručnú prácu a rovnomerne miešajú ovocie. Na vás zostáva len príprava ovocia, želírovacieho cukru a následné naplnenie pohárov.

Príprava ovocia

Marmeládu môžete pripraviť takmer z akéhokoľvek druhu ovocia. Z čerešní, lesných plodov, marhúľ, ale takisto aj napríklad z tekvice. Vyskúšať môžete tiež netradičné kombinácie, ako sú pomaranč so zázvorom, višne s čokoládou alebo jahody s mätou. Na prípravu stačí ovocie nakrájať na malé kocôčky alebo prípadne rozmixovať. Záleží, aké veľké chcete mať v marmeláde kúsky. Ak vám vadia zrniečka napríklad z malín či jahôd, ovocie rozmixujte a prepasírujte. Tým však stratíte časť hmotnosti, pamätajte na to už pri chystaní surovín.

Želírovacie látky

Na želírovanie môžete použiť niekoľko prídavkov. Buď želírovací cukor, gelfix, kyselinu citrónovú, či pektín. Vždy treba dodržiavať pomer uvedený na obale. Nech už si vyberiete čokoľvek, stačí látku iba pridať k pripravenému ovociu.

Varenie

Pri klasickej príprave marmelády v tejto chvíli prichádza zdĺhavé varenie a miešanie. Pri varení v pekárni však stačí stlačiť tlačidlo, nastaviť ten správny program a len čakať. Dĺžka programu sa v prípade rôznych výrobcov líši, väčšinou sa pohybuje okolo 90 minút. Medzitým si môžete pripraviť poháre alebo sa venovať nejakej inej aktivite. Či je marmeláda dosť hustá, je možné vyskúšať jednoduchým trikom. Na malý tanierik si dajte pár kvapiek teplej marmelády, počkajte až vychladne a skúste, či je dosť pevná.

Plnenie do pohárov

Až je marmeláda uvarená, prichádza posledný krok. Pripravenú zmes treba naliať do pohárov. Tie by mali byť čisté a sterilizované. Najjednoduchšie je dať ich na plech do vyhriatej rúry a chvíľu počkať. Poháre sú potom dokonale sterilné. Potom zostáva už len naliať marmeládu, zaviečkovať a poháre otočiť dnom nahor.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Domáce pekárne
Průměrné hodnocení 4.6 z 7 hlasů