Domáce pekárne sa prvýkrát objavili v osemdesiatych rokoch v Japonsku (Zdroj: Funai). Dnes už na ne narazíte v nejednej slovenskej domácnosti a ich popularita stále stúpa. Ak ste sa rozhodli pre kúpu domácej pekárne (niekedy nazývanej aj pekáreň na chlieb, hoci má aj množstvo ďalších využití), prečítajte si náš článok, kde zhŕňame všetky dôležité informácie ohľadom výberu, ako je napríklad:
- Prečo si zaobstarať domácu pekáreň – Môžete mať čerstvé (aj bezlepkové) pečivo kedykoľvek, máte prehľad o jeho zložení a pekáreň využijete aj na marmelády a ďalšie pokrmy.
- Nevýhody domácich pekární – Prístroje zaberajú miesto a pečivo obvykle nebude rovnako dobré ako z obchodu alebo upečené v klasickej rúre.
- Výber domácej pekárne podľa účelu – V menšej domácnosti si vystačíte s kompaktným modelom s menšou kapacitou, početnejšie domácnosti a kulinári ocenia veľkú pekáreň so zaujímavejším príslušenstvom.
- Dôležité parametre pri výbere pekárne – Zamerajte sa predovšetkým na kapacitu, príkon, ponuku programov, možnosti nastavenia, použité materiály a dizajn.
- Funkcie a vybavenie – Vyberať môžete z rôznych nádob na pečenie a technologických vychytávok, chýbať by nemala odmerka a hák na vybratie hnetačov.
- Obľúbené značky domácich pekární – Medzi obľúbených výrobcov na trhu patrí Eta, Tefal, Sana, Kenwood a ďalšie.
- Cena – Najlacnejšie a spravidla menšie modely zoženiete do 80 €, veľké pekárne s modernými technológiami potom môžu stáť aj viac ako 200 €.
Ak sa vám osvedčí príprava domáceho chleba, môžete ďalej zavítať na naše články Ako vybrať hriankovač alebo Ako vybrať toustovač/sendvičovač a inšpirovať sa, ako túto surovinu ďalej využiť. Na uloženie by sa vám potom zase mohol hodiť kvalitný chlebník.
Prečo si zaobstarať domácu pekáreň
- Pečenie takmer bez práce – Nespornou výhodou pekárne je jednoduchosť použitia – stačí nasypať ingrediencie, nastaviť program a o zvyšok sa pekáreň postará sama. Nemusíte miešať cesto, strážiť dobu a teplotu kysnutia, tvarovať pečivo atď.
- Prehľad o surovinách – Vždy viete, čo presne do pečiva dávate, to je zásadné napr. pri bezlepkovej diéte a iných stravovacích obmedzeniach. Výhodou je aj fakt, že domáci chlieb často vychádza lacnejšie ako kupovaný a môžete ho mať kedykoľvek čerstvý.
- Bezlepkové programy – Pečivo pre celiatikov je ešte stále horšie dostupné a často dosť drahé, domáca pekáreň tak môže byť pri tomto diétnom obmedzení neoceniteľným pomocníkom.
- Čerstvé pečivo kedykoľvek – Nemusíte sa nechať obmedzovať otváracou dobou obchodov a pekární a čerstvý chlieb si upečiete napríklad aj v štátny sviatok.
- Multifunkčné využitie – Rad modelov oplýva pestrou ponukou dodatočných programov. Môžete vďaka nim pripraviť napríklad marmeládu, masť, jogurt alebo zaváraniny. Využijete ich aj na miesenie cesta, napríklad na knedle. V pekárni sa dá dokonca upiecť mäso, nie je tak problém nachystať čerstvý bochník chleba na raňajky a sekanú na obed v jednom prístroji.
Nevýhody domácich pekární
- Pečivo nie je ako z obchodu – Je potrebné počítať s tým, že chlieb z pekárne nebude nikdy rovnaký ako bochník, ktorý si zakúpite v obchode. Z našej skúsenosti sa kupovanému pečivu najviac podobajú napr. briošky, pomerne autentického výsledku môžete pravdepodobne dosiahnuť aj pri pečení toastového chleba.
- Pečivo nie je rovnako dobré ako z rúry – Lepšie výsledky (chrumkavejšie kôrky a pod.) než pri pečení v pekárni dosiahnete aj pri použití rúry. Je ale potrebné mať viac skúseností a výroba pečiva je pracnejšia.
- Nároky na priestor – Pekáreň zaberie dosť miesta, nedá sa pritom povedať, že by bola úplne nenahraditeľná. V podstate všetko, čo dokáže, zvládnete aj bez nej, poprípade môžete využiť aj iné prístroje, ktoré už v kuchyni máte.
Výhody domácej pekárne | Nevýhody domácej pekárne |
+ Pečenie takmer bez práce
+ Špeciálne bezlepkové programy + Multifunkčné využitie + Čerstvé pečivo kedykoľvek |
– Nároky na priestor
– Dá sa nahradiť inými prístrojmi/ľudskou prácou – Pečivo nie je rovnaké ako z obchodu – Pečivo nie je rovnako dobré ako z rúry |
Výber domácej pekárne podľa účelu
V prvom rade je potrebné rozhodnúť sa, či preferujete väčšiu alebo menšiu domácu pekáreň. Veľkosťou pekárne myslíme predovšetkým kapacitu jej nádoby, od tej sa potom odvíja napr. počet hnetačov, tvar bochníka alebo aj rozmery samotného prístroja.
- Do menších kuchýň – Menej početné domácnosti si vystačia s menšou pekárňou s objemom do 1 kg. Jej výhodou sú najmä kompaktné rozmery.
- Pre rodiny a nadšených kulinárov– Do početnejších domácností a pre nadšených pekárov sú vhodné väčšie pekárne s kapacitou nad 1 kg, ktoré spravidla majú viac možných veľkostí bochníkov, zaberú ale viac miesta.
Do menších kuchýň
Pri výbere pekárne do menšej kuchyne budú hrať zásadnú úlohu jej rozmery, prípadne objem. Ak hľadáte model pre jednu až dve osoby, zvoľte niektorú z menších pekární s kapacitou do 1 kg. Tieto modely majú iba jeden hnetač, ktorý sa často vkladá jednoduchšie, dva hnetače ale zase lepšie spracujú cesto. Tieto pekárne mávajú menej variabilné príslušenstvo, príliš teda nepočítajte s rôznymi špecifickými formami na pečenie.
Pre rodiny a nadšených kulinárov
Pokiaľ potrebujete nakŕmiť hneď niekoľko stravníkov alebo napríklad zavariť väčšie množstvo ovocia, rozhodne sa vám bude hodiť pekáreň s kapacitou nad 1 kg, najnáročnejší užívatelia môžu siahnuť aj po modeli s objemom okolo 2 kg. Tieto modely disponujú dvoma hnetačmi pre lepšie premiešanie cesta a môžu mať pestrejšie príslušenstvo, v kuchyni ale zaberú dosť miesta.
Určenie | Objem | Špecifiká |
Do menších kuchýň | <1 kg | Jeden hnetač
Menšie rozmery Menšia ponuka príslušenstva |
Pre rodiny a nadšených kulinárov | >1 kg | Dva hnetače
Väčšie rozmery Častokrát výmenné formy |
Dôležité parametre pri výbere pekárne
Pri výbere novej domácej pekárne sa orientujte najmä podľa týchto parametrov:
- Objem a rozmery – Štvorčlennej rodine sa bude hodiť pekáreň s kapacitou aspoň 1 200 g, menšie domácnosti si vystačia s objemom do 1 kg. Pri voľbe kapacity je potrebné myslieť aj na rozmery, ktoré s ňou súvisia.
- Príkon a spotreba – Pri menších pekárňach býva príkon cca 500-600 W, pri väčších 800-900 W, platí tu „čím viac, tým lepšie“. Naopak so spotrebou si nemusíte príliš lámať hlavu, jedno pečenie vás bude stáť maximálne pár centov.
- Programy – V pekárni nemusíte pripravovať len pečivo, moderné varianty zvládnu pripraviť aj marmelády, jogurty, kaše a ďalšie pokrmy. Je teda dobré dopredu sa informovať a ujasniť si, ktoré programy oceníte.
- Možnosti nastavenia – Pri väčšine pekární bývajú podobné, obvykle počítajte s 2-3 veľkosťami bochníka a 2-3 stupňami prepečenia.
- Ovládanie – Môže byť tlačidlové, membránové alebo dotykové – záleží predovšetkým na vašich preferenciách. Taktiež je dobré skontrolovať, či sú nápisy na tlačidlách alebo na displeji v slovenčine resp. aspoň v češtine.
- Nádoba na pečenie – Najčastejšie má nepriľnavý povrch, môže byť ale aj nerezová alebo keramická.
- Hnetače – Pekáreň má 1-2 hnetače, obvykle s nepriľnavou úpravou. Niekedy je ich možné pred pečením sklopiť – potom sa nemusíte trápiť s ich vyťahovaním.
- Dizajn – Je dobré sledovať nielen to, či sa vám pekáreň vzhľadovo páči, ale aj či sa veko dobre otvára, či má priezor a ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú komfort používania.
Objem a rozmery
Na trhu nájdete výrobky, ktoré upečú bochníky s hmotnosťou 500 – 1 800 g. Pre štvorčlennú rodinu by ste mali ideálne hľadať model s objemom 1 200 – 1 300 g. Jednotlivci si pokojne vystačia aj s menším objemom, záleží však na tom, na čo budete pekáreň používať. Ak chcete v prístroji napríklad aj zavárať, siahnite skôr po väčšom objeme.
Je dobré pamätať na to, že na väčšine pekární je možné nastaviť veľkosť bochníka a v objemnejšej nádobe na pečenie tak môžete upiecť aj menší chlieb. Niektoré pekárne navyše umožňujú vymeniť nádobu na pečenie za inú, napr. rozdelenú na dve časti. Aj vo veľkej pekárni tak môžete namiesto jedného väčšieho bochníka upiecť dva menšie.
Rozmery pekárne sú obvykle úmerné jej kapacite. Jedným z podstatných údajov, ktoré sa k pekárni viažu, je ale aj dĺžka prívodného kábla. Rozdiel môže byť pokojne aj pol metra – v kuchyni s väčším počtom spotrebičov môže hrať tento údaj pomerne zásadnú úlohu.
Príkon a spotreba
Pri príkone platí: čím vyšší, tým lepšie – vyšší príkon zaistí napríklad rýchlejšie zahrievanie. Pri menších modeloch sa obvykle stretnete s príkonom okolo 500-600 W, pri väčších okolo 800-900 W. Od príkonu sa následne odvíja aj spotreba. Rovnako ako pri väčšine menších spotrebičov, ani v prípade domácej pekárne nie je spotreba nijako zásadná.
Celková príprava chleba síce môže trvať aj niekoľko hodín, na plný príkon ale pekáreň pracuje v podstate len pri samotnom pečení. Na jedno pečenie väčšina modelov spotrebuje menej ako 0,5 kWh, v prepočte sú tak náklady na upečenie jedného bochníka nižšie ako 0,15 €. Kupovaná zmes môže náklady mierne zvýšiť, pokiaľ si však suroviny miešate sami, jeden bochník chleba vás môže vyjsť aj na menej ako 0,65 €. V kombinácii s tým, že pekáreň spotrebuje približne päťkrát menej energie ako bežná rúra, môže byť jej kúpa nakoniec aj príjemným odľahčením rodinného rozpočtu.
Programy
Jedným zo zásadných aspektov rozhodovania by mala byť ponuka programov danej pekárne. Tá môže byť veľmi pestrá a iba od vás potom závisí to, ktoré programy plánujete využívať. Je zbytočné priplácať si za desiatky programov, ktoré nikdy nepoužijete, na druhú stranu je ale škoda ochudobňovať sa o zaujímavé možnosti využitia, ktoré pekáreň ponúka (zo zdroja: Recenzetesty.cz).
- Pečenie chleba – Základom sú programy na rôzne druhy chleba, veľmi populárny je najmä celozrnný alebo bezlepkový. Ten samozrejme upečiete v akejkoľvek pekárni, ale so špeciálnym programom máte istejší výsledok.
- Pečenie iného pečiva – Okrem základného programu na chlieb môžete nájsť aj funkciu pečenia bagiet či sladkého pečiva.
- Rýchle pečenie – Väčšina modelov disponuje aj programom na rýchle alebo superrýchle pečenie.
- Príprava cesta – Okrem samotného pečenia pekárne zvládnu aj miesenie a kysnutie cesta, čo oceníte napríklad pri príprave pizze alebo vianočky. Bez kysnutia vám pekáreň pripraví aj cesto na cestoviny.
- Džemy a marmelády – Z iného súdka sú potom programy na prípravu džemov a marmelád. Pri nich pekáreň zmes rovnomerne zahrieva a premiešava. Na vás zostáva už len pridať želírovací cukor a preliať horúcu marmeládu do zaváracích pohárov.
- Výroba jogurtu a syrov – Pokročilé modely zvládnu vyrobiť aj jogurt, syr či tempeh.
- Obilniny – Niektoré pekárne zvládnu aj prípravu rôznych kaší alebo zastúpia ryžovar.
- Samostatné pečenie – Keď proces prípravy zbavíte hnetenia a kysnutia, zostane vám program samostatného pečenia, vďaka ktorému sa môžete pustiť aj do experimentov s prípravou fašírok alebo napríklad kurčaťa. Výnimkou nie sú ani programy na ryby.
Možnosti nastavenia
Pred spustením pekárne je nutné zvoliť veľkosť bochníka a stupeň prepečenia kôrky. Na základe toho pekáreň prispôsobí napríklad dĺžku programu. Väčšinou sa pri domácich pekárňach stretnete s 2-3 veľkosťami a 2-3 stupňami prepečenia, niektoré modely ale ponúkajú aj viac. Pre pokročilejších užívateľov mávajú pekárne aj možnosť upravenia dĺžky programu alebo napr. reguláciu teploty.
Ovládanie
Programy a všetky ďalšie možnosti nastavenia budete voliť na ovládacom paneli pekárne. Ten môže byť tlačidlový, membránový alebo dotykový. V súčasnosti je najčastejší membránový variant, pri ktorom sú tlačidlá prekryté vrchnou membránou a nemajú medzi sebou žiadne škáry, do ktorých by sa dostávala špina.
Pri ovládacom paneli samozrejme nie je podstatné len jednoduché čistenie, ale aj samotná jednoduchosť používania. Pravdepodobne sa budete lepšie orientovať v paneli s menším počtom tlačidiel, ktorý bude prehľadne popísaný alebo označený obrázkami. Pred kúpou pekárne si tiež overte, či sú popisy na tlačidlách v slovenčine (resp. v češtine). To nie je pri všetkých modeloch samozrejmosťou, niektoré ale ponúkajú aspoň sadu nálepiek, ktorými si môžete cudzojazyčné nápisy prelepiť.
K jednoduchosti ovládania prispeje aj displej, na ktorom uvidíte celkový čas pečenia alebo napríklad informácie o prebiehajúcej fáze. Niektoré pekárne vás upozornia aj na prehriatie alebo závadu. Displej by mal byť dobre čitateľný, ideálne podsvietený (to ale nie je pri domácich pekárňach samozrejmosťou). Na displeji väčšinou uvidíte len čísla a symboly, v tomto ohľade tak jazyk nemusíte riešiť.
Nádoba na pečenie
Pri výbere formy na pečenie môžete vyberať z troch rôznych materiálov: teflónu, keramiky a nerezu. Každý má svoje výhody a nevýhody, ktoré si tu rozoberieme. Pri výbere domácej pekárne by ste sa mali zamerať predovšetkým na nepriľnavosť nádoby.
- Teflón – Forma z tohto materiálu (alebo skôr s touto povrchovou vrstvou) je nenáročná na údržbu, cesto sa v nej nepripeká a čistenie je jednoduché. Bohužiaľ sa ale teflón dá pomerne ľahko poškriabať a forma potom stráca svoje nepriľnavé vlastnosti. S týmto variantom sa stretnete najčastejšie.
- Keramika – Oproti teflónu je drahšia, sľubuje ale väčšiu odolnosť voči poškriabaniu a je trvanlivejšia. Rovnako ako je to pri teflóne, ani v prípade keramiky nie je z tohto materiálu vyrobená celá nádoba. Väčšinou je zo zliatiny a keramická vrstva sa nastrieka do jej vnútornej časti.
- Nerez – Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch materiálov nie je nerez úplne nepriľnavý. Táto forma je použiteľná iba pri pekárňach s nastaviteľnou teplotou, inak hrozí pripečenie cesta. Na rozdiel od teflónu ale ani poškriabaním nestratí svoje vlastnosti a jeho životnosť je prakticky neobmedzená.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
Teflón | + Najbežnejší
+ Nenáročná údržba + Bez pripekania |
– Hrozí poškriabanie |
Keramika | + Dlhšia trvanlivosť
+ Odolná voči poškriabaniu |
– Keramická je iba vrchná vrstva
– Vyššia cena – Horšia dostupnosť na trhu |
Nerez | + Veľmi dlhá životnosť
+ Poškriabanie nepredstavuje problém |
– Hrozí pripekanie
– Horšia dostupnosť na trhu |
Hnetače
V rámci domácich pekární môžete vyberať medzi modelmi s jedným alebo dvoma hnetačmi. Rozdiel nie je úplne zásadný, všeobecne sa s jedným hnetačom stretnete pri modeloch s menším objemom, ktoré pečú bochník viac-menej do tvaru kocky, dvoma hnetačmi potom väčšinou disponujú väčšie pekárne.
Pekárne s rôznym počtom hnetačov sa môžu líšiť aj nasadzovaním nádoby na pečenie. V skratke – pri modeloch s dvoma hnetačmi sa musí nádoba do pekárne viac „natlačiť“, aby dobre zapadla na svoje miesto. Nádoby s jedným hnetačom mávajú v spodnej časti len ozubené koliesko, vďaka ktorému sa do tela pekárne nasadia veľmi ľahko a ani ich vyberanie nevyžaduje žiadnu väčšiu silu. To môže byť dôležité napr. pre seniorov.
Vybrať alebo sklopiť?
Niektoré pekárne majú sklápacie hnetače. V praxi to znamená, že sa hnetače pred pečením sklopia a v bochníku tak nezostanú také veľké diery (čiastočne sa ale do chleba zapečú aj tak, tejto chybičke krásy sa skrátka nevyhnete). Nevýhodou sklápacích hnetačov môže byť trochu zložitejšie čistenie.
Pri ostatných pekárňach je potrebné hnetače vybrať pred pečením, inak sa do cesta zapečú a ich vyberanie sa nie vždy zaobíde bez zničenia bochníka. V tomto ohľade záleží na materiáli hnetačov – tie s nepriľnavou úpravou sa vyberajú ľahšie a v bochníku po nich nezostávajú veľké stopy.
Dizajn
Čo sa týka dizajnu, pri vonkajšom prevedení môžete väčšinou vyberať medzi plastom a nerezovým povrchom, záleží teda na vás, ktorý model bude do vašej kuchyne lepšie pasovať. Dôležitým faktorom by malo byť aj celkové spracovanie pekárne. Čím viac výčnelkov a priehlbín bude mať, tým náročnejšie bude aj jej čistenie. Nie je preto na škodu dať prednosť napríklad pekárni s dotykovým ovládacím panelom, ktorý len ľahko utriete a nehrozí zanášanie nečistôt do škár okolo tlačidiel.
Okrem údržby má dizajn vplyv aj na komfort používania. V tomto prípade hovoríme o priehľadnom okienku vo veku, vďaka ktorému budete mať prehľad o tom, čo sa práve v pekárni deje. Minimálne zo začiatku ide určite o príjemnú možnosť.
Rozdiely nájdete napr. aj pri otváraní veka. Väčšina pekární má po stranách veka vyčnievajúce úchytky, za ktoré ho jednoducho zdvihnete. Niektoré modely majú naopak zapustené madlo, ktoré môže byť pre niektorých používateľov nepohodlné, často sa dobre dvíha len používateľom s menšími rukami. Ideálnym variantom je fyzicky si vyskúšať daný model v predajni alebo aspoň preštudovať užívateľské recenzie domácich pekární.
Funkcie a vybavenie
Úlohou rôznych funkcií je proces pečenia ešte zjednodušiť, alebo ponúknuť viac možností jeho prispôsobenia.
- Časovač – Ten vám umožní nastaviť pečenie napríklad cez noc a vy tak môžete ráno vstať k čerstvému voňavému chlebu. Časovač nepoužívajte pri pečení so surovinami podliehajúcimi skaze (napr. vajcia). Upečený bochník dokážu niektoré pekárne následne udržiavať teplý, väčšinou po dobu jednej hodiny.
- Pamäť pri výpadku prúdu – Vďaka nej pekáreň nadviaže na prebiehajúci program aj po niekoľkominútovom výpadku elektriny. Bez tejto funkcie môžete v prípade výpadku prúdu suroviny rovno vyhodiť.
- Automatické pridávanie ingrediencií – Ak chcete do pečiva pridať nejaké semienka alebo napríklad hrozienka, nemusíte čakať na zvukový signál, aby ste ich v správnej chvíli pridali sami. Zvolené ingrediencie nasypete do priehradky v hornej časti pekárne, ktorá ich potom vo vhodnom momente automaticky vyklopí do nádoby na pečenie.
- Pozastavenie programu – Pri niektorých modeloch môžete program na chvíľu pozastaviť, napríklad práve na pridanie ingrediencií. Pri iných pekárňach môžete program len úplne zrušiť.
- Zámok – Ten mávajú najmä pekárne s dotykovým displejom, ktoré by inak bolo pomerne ľahké omylom prenastaviť v priebehu pečenia.
Príslušenstvo
Čo sa týka výbavy, niektoré pekárne majú v balení jednu formu navyše, napríklad v okrúhlom tvare či rozdelenú na dve časti. Väčšinou pri pekárňach nájdete aj odmerku a výrobcovia často prikladajú aj háčik na vytiahnutie hnetačov zapečených v chlebe. Hnetače môžete vytiahnuť z formy ešte pred pečením pomúčenými prstami, háčik používajte iba na uvoľňovanie hnetačov zapečených v bochníku.
Obľúbené značky domácich pekární
Medzi osvedčených výrobcov domácich pekární patria značky ETA, Kenwood, Sana a ďalšie. Nižšie si môžete prečítať viac o špecifických vlastnostiach pekární týchto značiek.
Domáce pekárne ETA
V sortimente českej značky ETA nájdete vyše desať rôznych modelov domácich pekární. Pekárne ETA sú väčšinou pomerne veľké, s kapacitou 1-1,5 kg, nájde sa ale aj výnimka s objemom 0,75 kg, ETA Gustito. Príkon pekární je úplne dostačujúci, pohybuje sa medzi 500 W a 850 W v závislosti od kapacity pekárne.
Obvyklý je program bezlepkového pečenia, pomerne často sa stretnete aj s programom na marmeládu a niektoré modely, napr. ETA Duplica Vital Plus, zvládajú aj kvasenie. Najlacnejšie pekárne ETA zoženiete pod 80 €, najdrahšie stoja aj viac ako dvojnásobok.
Domáce pekárne Tefal
Značka Tefal má v oblasti kuchynského vybavenia a prístrojov dlhú tradíciu. V kategórii domácich pekární sa sústredí predovšetkým na menšie modely s kapacitou do 1 kg. Výsadou týchto pekární je vysoký príkon, ktorý sľubuje rýchle zahrievanie. Pri menších modeloch sa pohybuje okolo 600-700 W, pri väčších presahuje aj 1 500 W.
Silnou stránkou je aj ponuka programov, bezlepkové pečenie tu je úplnou samozrejmosťou. Niektoré modely, napr. Tefal PF 220838, zvládajú napríklad aj uvariť ryžu alebo pripraviť kašu z obilnín. Cenovo ide zhruba o strednú, miestami až vyššiu triedu. Najlacnejšie modely vyjdú na 80 – 100 €, najdrahšie presahujú cenu 200 €.
Domáce pekárne Sana
Hoci na trhu nájdete vlastne len jednu pekáreň tejto značky v niekoľkých rôznych variantoch, rozhodne ide o populárnu voľbu pre náročnejších užívateľov. Vyberať môžete z rôznych balíčkov, ktoré sa líšia príslušenstvom a typom nádoby – v základnom variante je teflónová, v pokročilejších nerezová. Pekáreň Sana je obľúbená najmä u pokročilejších kulinárov, ktorí ocenia jej špecializáciu na prípravu kvásku a ďalších fermentovaných produktov ako je napr. tempeh.
Širšie znalosti využijú pokročilejší používatelia aj pri editácii programov, tie si totiž môžete upraviť presne podľa svojich potrieb. Vo verzii Basic, teda s teflónovou nádobou a hnetačmi, stojí pekáreň Sana okolo 250 €. V pokročilejšej verzii s nerezovou nádobou, nerezovými hnetačmi, teplomerom a sklenenými pokrievkami vyjde na cca 320 €, v najvyššom variante s plnou výbavou jej cena presahuje sumu 350 €.
Cena
Trh s domácimi pekárňami je veľmi rozmanitý. Pokiaľ chcete pekáreň používať naozaj často, nemali by ste voliť úplne najlacnejší model. Spotrebič s nízkou cenou totiž nemusí byť spracovaný kvalitne, alebo môže byť vyrobený z lacnejších a menej trvanlivých materiálov.
Vo vyšších cenových kategóriách sa cena najčastejšie odvíja od počtu programov a funkcií, záleží teda na vás, koľko funkcií využijete a aké množstvo peňazí ste do nich ochotní investovať. Nasledujúca kapitola ponúka porovnanie domácich pekární podľa ich obstarávacej ceny.
Cena do 80 €
V kategórii do 80 € väčšinou nájdete menšie modely, často s jedným hnetacím hákom. Nájdete tu aj spotrebiče s väčšou kapacitou a dvoma hákmi, počítajte však s menším počtom programov a funkcií. Pokiaľ hľadáte jednoduchší spotrebič, primárne na pečenie chleba, nie je problém vyberať aj z tejto cenovej kategórie. Ak túžite po väčšej ponuke programov a funkcií, odporúčame zvážiť o niečo vyššiu investíciu.
Cena od 80 do 200 €
Zlatá stredná cesta ponúka aj v prípade domácich pekární najširšiu možnosť výberu. Nájdete tu pekárne s jedným aj dvoma hnetačmi, väčším aj menším objemom. Častejšie sa objavujú aj prístroje v nerezovom a dizajnovom prevedení. V tejto kategórii nájdete modely s pestrejšou ponukou programov a funkcií, vyberú si tu aj používatelia, ktorí plánujú domácu prípravu jogurtov, džemov a ďalších produktov.
Cena nad 200 €
V tejto cenovej kategórii nájdete plnú výbavu programov a funkcií, kvalitné materiály a dizajnové prevedenia. Na jedno použitie týždenne je však takáto investícia zbytočná, odporúčame preto dobre zvážiť, či sa vám naozaj oplatí zaobstarať si nákladnejšiu pekáreň. Pozor si dávajte aj na značku, častokrát je cena vyššia iba kvôli nej a v nižšej cenovej kategórii nájdete rovnako výkonný model, len od inej, menej známej značky.
Cenová kategória | Čo ponúka | Čo neponúka | Pre koho je vhodná |
Do 80 € | – Malé prístroje
– Nižší príkon – Menší výber programov |
– Veľké, výkonné pekárne
– Pokročilé technológie |
– Do menších domácností
– Na občasné použitie |
Od 80 do 200 € | – Menšie aj väčšie pekárne
– Kvalitnejšie spracovanie – Multifunkčné prístroje |
– Nezvyčajné funkcie | – Pre všetkých bežných užívateľov
– Na pravidelné využívanie |
Nad 200 € | – Veľké, kvalitné pekárne
– Automatické pridávanie ingrediencií – Nezvyčajné programy – Bohaté príslušenstvo |
– Ponúka všetko | – Pre náročných užívateľov
– Pravidelné použitie |
Užívateľské recenzie
Pri výbere domácej pekárne sa často nevyhnete ani skúmaniu užívateľských recenzií alebo získavaniu informácií od priateľov. Jedným z dôležitých aspektov je totiž napríklad to, ako pekáreň vyrába cesto. Niektoré modely zvládajú túto činnosť úplne samostatne, iným treba trochu pomôcť prisúvaním cesta bližšie k hnetačom alebo stieraním múky a ďalších ingrediencií zo strany formy do cesta.
Názory používateľov je ale vždy dobré brať trochu s rezervou. Nezdary v pečení sú totiž často spôsobené napr. nevhodne zvoleným programom a niekedy skrátka trvá trochu dlhšie, kým sa človek naučí pekáreň dokonale ovládať. Poďme si teda vysvetliť niektoré časté problémy, za ktoré pekáreň väčšinou nemôže.
Chlieb sa po upečení prepadá
Chybu by sme opäť nemali hľadať v pekárni, ale skôr v recepte. Za prepadnutý chlieb väčšinou môže príliš vlhké cesto alebo nadmerná dávka droždia. Ak je recept osvedčený, chyba mohla nastať aj vo voľbe programu.
Nedopečený chlieb
Môže sa stať, že bochník zostane v hornej časti nedopečený. Niektorí používatelia z tohto problému vinia vykurovacie teleso pekárne, ktoré je umiestnené v spodnej časti. Umiestnenie vykurovacieho telesa je však pri všetkých pekárňach rovnaké, a tak nejde o nedostatok konkrétneho modelu.
Nedopečeniu chleba sa ale ľahko vyhnete tým, že správne nastavíte teplotu a dobu pečenia (ideálne nižšiu teplotu a dlhšiu dobu). Pokiaľ nepomôže ani to, príčinou je pravdepodobne nevhodne pripravené cesto (napríklad veľa múky) alebo príliš veľká dávka cesta na konkrétny objem formy.
Pečenie trvá príliš dlho / v chlebe zostávajú diery po hnetacích hákoch / bochník nevyzerá ako z obchodu
Všetky tieto výhrady, na ktoré môžete naraziť, nie sú chybou pekárne, ale skrátka súčasťou domáceho pečenia. Program na pečenie chleba môže síce zabrať niekoľko hodín, na druhú stranu pre vás nepredstavuje v podstate žiadnu prácu a energetická spotreba je minimálna. Príprava chleba bez pekárne by nebola o nič kratšia, za to o dosť namáhavejšia.
Pri použití pekárne sa nikdy nevyhnete tomu, že vo výslednom chlebe budú diery. Aj sklápacie hnetače po sebe nechajú nejakú stopu, najviac škody potom napáchajú háky, ktoré sa zapekajú do chleba.
Výsledný bochník nikdy nebude vyzerať ako chlieb, na ktorý sme zvyknutí z obchodu. Je to kvôli forme, v ktorej sa chlieb pečie. V prvom rade mu dá hranatý tvar, po druhé má vplyv aj na kôrku. Tá, na ktorú sme z obchodu zvyknutí, bude pri domácom chlebe iba na hornej strane. Zospodu a zo strán bude mať bochník výrazne jemnejšiu a menej chrumkavú kôrku, pretože je po celú dobu pečenia v kontakte so stenami formy.
Ako na dokonalý chlieb
Aj príprava perfektného bochníka má svoje pravidlá. Na záver vám teda prinášame niekoľko jednoduchých tipov ohľadom toho ako postupovať, aby sa vám domáci chlieb vždy perfektne vydaril.
Starostlivo vyberajte múku
Najjednoduchšie je použiť kupovanú zmes. Tá ale nemusí byť vyrobená z najkvalitnejších surovín, navyše je o niečo nákladnejšia. Pokiaľ si zmes miešate sami, pravdepodobne zvolíte hladkú múku. Najlepšie je siahnuť po múke s vyšším podielom lepku, ktorá zaručí pružné cesto. Preto radšej nekupujte bežnú hladkú múku, ale skôr múku s označením „chlebová“. Zdravším variantom je potom celozrnná múka.
Nemusíte sa obmedziť iba na pšeničnú múku, bežne sa kombinuje s ražnou múkou, svojich priaznivcov si navyše našla aj špaldová, kukuričná alebo napríklad ryžová múka. Ani bezlepkový chlieb nie je potrebné piecť z kupovanej zmesi, na jeho prípravu sa skvele hodí napríklad pohánková múka.
Pozor na droždie
Na pečenie v pekárni môžete použiť sušené aj čerstvé droždie, milovníci tradície zvládnu s trochou praxe nachystať aj domáci kvások. Pri používaní droždia dávajte pozor najmä na jeho dátum expirácie a na dávku. Príliš veľa droždia totiž môže v ceste zanechať nepríjemnú pachuť.
Nebojte sa experimentov
V tekutej zložke cesta môžete experimentovať napríklad s cmarom, vďaka ktorému bude chlieb vláčnejší. Nebojte sa do chleba pridať ľubovoľné suroviny, napríklad bylinky, orechy, syr, sušené paradajky, škvarky, olivy a ďalšie.
Dodržujte poradie
Pri plnení pekárne by ste mali najskôr do vnútra naliať tekuté suroviny, potom pridať múku a ďalšie suché ingrediencie. Dôvod tohto postupu je jednoduchý – hnetacie háky väčšiny pekární nezvládnu pozbierať múku z úplného dna, a tak by cesto zostalo nedokonale premiešané. Pokiaľ používate funkciu odloženého štartu, pridajte kvasnice až úplne nakoniec. Kvasnice totiž nesmú prísť do kontaktu s tekutými prísadami, inak by sa predčasne aktivovali.
Ako na bezlepkový chlieb
Domáce pekárne nachádzajú množstvo priaznivcov najmä medzi celiatikmi. Hoci je dnes bezlepkové pečivo čoraz dostupnejšie, stále je pomerne drahé a vo väčšine prípadov sa stretnete skôr s vákuovo balenými produktmi než s čerstvo upečeným chlebom. Pre menej skúsených majiteľov domácich pekární ale môže byť pečenie bezlepkového chleba celkom výzvou, podelíme sa preto s vami o pár rád, ktoré môžu celý proces uľahčiť.
Múka
Najjednoduchšou možnosťou je zaobstarať si hotovú bezlepkovú zmes pre domáce pekárne. Pokiaľ ale máte s pečením už nejaké tie skúsenosti, môžete sa pustiť aj do vlastných experimentov s bezlepkovou múkou. Tú môžete kúpiť jednodruhovú (ryžová, kukuričná) alebo aj v zmesi. Na domáce bezlepkové pečivo sa používajú svetlé a tmavé zmesi. Pri príprave je vhodné skombinovať niekoľko zmesí, vyššie percento tmavej zmesi navyše dodá viac vlákniny.
Tekutiny a tuky
Pri bezlepkovom ceste by mal byť pomer tekutín k múke zhruba jedna k jednej. Rovnako ako pri klasickom pečení, aj tu platí, že tekuté ingrediencie patria do nádoby na pečenie ako prvé a do nich sa potom zamiešavajú sypké ingrediencie. Pozor však na tuky, tie by sa mali do cesta pridať až na koniec, môžu totiž znižovať nasiakavosť múky a tá by sa horšie spájala s tekutinami.
Kysnutie a pečenie
Optimálne je zaobstarať si domácu pekáreň s programom priamo určeným na bezlepkové pečenie. Pokiaľ túto možnosť nemáte, alebo už pekáreň vlastníte a bezlepkový program neponúka, vhodnou alternatívou môže byť rýchly program (pod 2 hodiny). V ideálnom prípade by sa totiž bezlepkové cesto nemalo opakovane premiešavať medzi kysnutím (a teda kysnúť viac ako raz), čo je pri dlhších programoch obvyklé.
Ako na marmeládu
Väčšina pekární má špecifický program na prípravu marmelády. Hnetacie háky nahradia vašu ručnú prácu a rovnomerne miešajú ovocie. Na vás zostáva len príprava ovocia, želírovacieho cukru a následné plnenie pohárov.
Príprava ovocia
Marmeládu môžete pripraviť takmer z akéhokoľvek druhu ovocia. Od čerešní, cez lesné plody a marhule, až po tekvicu. Vyskúšať môžete aj netradičné kombinácie ako pomaranč so zázvorom, višne s čokoládou alebo jahody s mätou. Na prípravu stačí ovocie nakrájať na malé kocky, alebo prípadne rozmixovať (podľa toho, aké veľké kúsky chcete mať vo výslednej marmeláde). Pokiaľ vám vadia zrniečka napríklad z malín či jahôd, ovocie rozmixujte a prepasírujte. Tým ale stratíte časť hmotnosti – pamätajte na to už pri chystaní surovín.
Želírovacie látky
Na želírovanie môžete použiť niekoľko prídavkov – želírovací cukor, gelfix, kyselinu citrónovú alebo pektín. Vždy je potrebné dodržiavať pomer uvedený na obale. Nech si vyberiete čokoľvek, stačí látku iba pridať k pripravenému ovociu.
Varenie
V tejto fáze stačí stlačiť tlačidlo, nastaviť ten správny program a čakať. Dĺžka programu sa u rôznych výrobcov líši, väčšinou sa pohybuje okolo 90 minút. Medzitým si môžete pripraviť poháre, alebo sa venovať nejakej inej aktivite. Či je marmeláda dosť hustá je možné vyskúšať jednoduchým trikom. Na malý tanierik si dajte pár kvapiek teplej marmelády, počkajte až vychladne a skúste, či je dosť pevná.
Plnenie do pohárov
Keď už je marmeláda uvarená, prichádza posledný krok – pripravenú zmes je potrebné naliať do pohárov. Tie by mali byť čisté a sterilizované. Najjednoduchšie je dať ich na plech do vyhriatej rúry a chvíľu počkať. Poháre sú potom dokonale sterilné. Potom zostáva už len naliať marmeládu, zaviečkovať a poháre otočiť hore dnom.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.