Ako vybrať elektrický sporák
V tomto článku vám poradíme, ako postupovať pri výbere elektrického sporáka. Začneme úplne od začiatku popisom toho, či zvoliť voľne stojaci alebo vstavaný spotrebič. Predstavíme vám rôzne výhody a nevýhody jednotlivých typov elektrických platničiek, aby ste sa mohli rozhodnúť, či pre vás bude najvhodnejšia liatina, sklokeramika s vykurovacím telesom alebo indukčný ohrev.
Sporák nie je len o varnej doske, a preto sa zameriame aj na rúru, jej prevedenie aj funkcie, medzi ktoré patrí napríklad pomerne žiadané samočistenie. Na koniec nezabudneme ani na kapitolu o cene, kde sa dozviete, koľko sa do takéhoto spotrebiča oplatí investovať a v akých cenových kategóriách je možné vyberať.
Ako vybrať elektrický sporák stručne:
Či už vyberáte sporák do novej kuchyne, alebo chcete nahradiť váš súčasný, pred samotným nákupom si dobre rozmyslite nasledujúcich pár bodov.
- Rozhodujú dispozície – podľa voľného miesta si ako prvé určite, aký rozmer sporáka hľadáte, najčastejšie sa vyrábajú sporáky široké 50 a 60 centimetrov.
- Vyberte typ varnej dosky – pri elektrických sporákoch sa stretnete s liatinou, sklokeramikou alebo indukciou. Najefektívnejšia je indukcia, najlacnejšia liatina. Sklokeramiku považujeme za akýsi stred, ktorý ale niekomu môže vyhovovať najviac.
- Zamyslite sa nad objemom rúry – bude sa odvíjať od počtu ľudí v domácnosti aj od toho, ako často pečiete.
- Sledujte ponuku funkcií – niektoré z nich vám varenie spríjemnia a uľahčia. Svoje špecifické funkcie ponúkajú varné dosky aj rúry.
- Myslite na bezpečnosť – detský zámok alebo chladenie dvierok rúry ocenia najmä rodičia neposedných detí.
Vstavaný alebo voľne stojaci sporák
Ako prvé si ujasnite, či si chcete zaobstarať voľne stojaci alebo vstavaný sporák. Toto rozhodnutie závisí od proporčných dispozícií vašej kuchyne aj od osobných preferencií.
- Vstavaný sporák – rúra a varná doska sú zvlášť, oboje zabudované v kuchynskej linke. Výnimočne spolu vedia komunikovať, dnes už však fungujú skôr samostatne, rovnako tak sa aj kupujú zvlášť.
- Voľne stojaci sporák – klasický variant, kedy sa jedná o jeden spotrebič. Jednoduchšie sa inštaluje a nepotrebujete mať nijako zvlášť prispôsobenú linku.
Obe riešenia majú svoje výhody aj nevýhody. Všeobecne vám môžeme odporučiť, že pokiaľ zariaďujete novú kuchyňu, siahnite radšej po vstavanom variante. Niekedy ale okolnosti toto riešenie neumožnia a voľne stojaci model sa hodí viac.
Vstavaný sporák
Obstaranie vstavaného sporáka väčšinou znamená, že si kúpite zvlášť rúru a varnú dosku. Hlavná výhoda spočíva v tom, že si ich môžete umiestniť kamkoľvek chcete a nemusia byť nutne pri sebe. Pokiaľ sa vám navyše pokazí iba jeden zo spotrebičov, jednoducho ho vymeníte. Keď ale prestane fungovať napríklad rúra pri voľne stojacom sporáku, musíte sa ju buď pokúsiť opraviť, alebo vyhodiť celý spotrebič.
Vstavaný sporák je vhodnou voľbou v prípade, že máte v kuchyni veľa miesta alebo zariaďujete novú kuchyňu a máte možnosť rozvrhnúť si umiestnenie spotrebičov. V ideálnom prípade rúru umiestnite do úrovne pása, čo je oveľa bezpečnejšie a praktickejšie než ju mať pri zemi.
Voľne stojaci sporák
Spojenie rúry a varnej dosky do jedného spotrebiča bolo v minulosti úplným štandardom v každej domácnosti. Ani dnes však tento variant ešte nevymizol. Voľne stojaci sporák zvoľte v prípade, ak máte v kuchyni menej miesta, alebo sa častejšie sťahujete. Samostatný sporák si totiž môžete jednoducho odniesť so sebou a väčšinou nevyžaduje žiadne stavebné úpravy.
Po voľne stojacom modeli s najväčšou pravdepodobnosťou tiež siahnu všetci, ktorí už podobný sporák doma majú a chcú ho iba nahradiť novým. Nemusíte sa báť, že by išlo o nejaké zastarané alebo horšie riešenie. Na trhu nájdete moderné aj výkonné modely. Práve voľne stojacim sporákom sa venuje celý tento článok.

Výber podľa rozmerov
Hneď potom, čo sa rozhodnete, že voľne stojaci sporák pre vás predstavuje najlepší variant, zamerajte sa na voľbu jeho rozmerov, respektíve jeho šírky, pretože výška a hĺbka sú pre všetky modely rovnaké (85 x 60 cm). Sporáky sa najčastejšie vyrábajú v dvoch štandardizovaných veľkostiach:
- Šírka 50 centimetrov – častejší variant, vystačí si s ním drvivá väčšina všetkých domácností aj s väčším počtom členov.
- Šírka 60 centimetrov – zaberie vám v kuchyni viac miesta, ale zase často poskytne väčší priestor na varenie.
Užší variant automaticky neznamená, že by ste sa automaticky museli uspokojiť s malou rúrou. Aj sporáky široké 50 cm môžu mať veľmi objemnú rúru a naopak.
Typy sporákov
V základe delíme sporáky na plynové a elektrické, teda podľa zdroju tepla, ktorý využívajú. Existujú ešte aj kombinované sporáky – tie majú klasickú elektrickú rúru a plynovú varnú dosku, kombinujú teda plyn aj elektrinu. Pri výbere zdroja tepla väčšinou rozhoduje dostupnosť vo vašej kuchyni. Viac sa o jednotlivých typoch dozviete tu. My sa v tomto článku venujeme predovšetkým elektrickým sporákom.

Elektrické modely sa ďalej delia podľa rôznych typov platničiek. Varné dosky sú buď z liatiny alebo ich povrch tvorí sklokeramika. Ako sklokeramické sa väčšinou označujú iba platničky s vykurovacím telesom, ale nenechajte sa zmiasť, aj indukčné varné dosky sú vlastne vyrobené zo sklokeramiky. Vždy teda pri výbere starostlivo skúmajte, aký ohrev vlastne kupujete.
- Indukcia – má najmenšiu tepelnú stratu a najväčšiu efektivitu, ohrieva rovno plochu hrnca, jej povrch je inak studený. Musíte na ňu mať špeciálny riad.
- Sklokeramika s vykurovacím telesom – nepotrebujete na ňu žiadny špeciálny riad a býva lacnejšia ako indukcia. Má ale zase o niečo vyššiu tepelnú stratu a horšie sa udržuje.
- Liatinové platničky – najstarší, dnes už menej používaný variant. Má najvyššiu tepelnú stratu, niekto na ne však nedá dopustiť. Hodia sa napríklad na chatu.
Sklokeramický sporák
Liatinové platničky
Indukčný sporák
Indukcia
Stále väčšiu obľubu si medzi zákazníkmi získavajú indukčné varné dosky. Jedná sa o najmodernejší a najefektívnejší spôsob varenia. Nemajú takmer žiadne zvyškové teplo, pretože sa neohrieva samotná plocha, ale priamo priložený riad. Okrem toho sú veľmi výkonné a zaistia naozaj rýchly ohrev.
Indukcia má ale aj svoje nevýhody. Medzi tie patrí predovšetkým vyššia obstarávacia cena a nutnosť použiť špeciálny riad. Pokiaľ teda prechádzate z iného typu varnej dosky na indukciu, pripravte sa aj na investíciu do novej kuchynskej výbavy. Staré hrnce by vám totiž na indukcii nemuseli fungovať.

Sklokeramika s vykurovacím telesom
Sklokeramické varné dosky môžeme označiť za istých predchodcov indukcie. Pod označením sklokeramický sporák sú najčastejšie označované sporáky s vykurovacím telesom, kde sa plocha varnej dosky nahrieva a teplo ďalej odovzdáva priloženému riadu. Stále majú pomerne dobrú účinnosť aj efektivitu, aj keď stratové teplo je o niečo vyššie ako pri indukčných doskách. Na druhú stranu je pri nich možné použiť akýkoľvek riad a sú lacnejšie.
Pri varných doskách s vykurovacím telesom je potrebné počítať aj so zložitejším čistením. Keďže sa plocha zahrieva, čokoľvek vám na ňu vytečie, sa okamžite pripáli. Nejedná sa ale o žiadnu katastrofu – bežné čistiace prostriedky by si s pripáleninami mali ľahko poradiť.
Liatinové platničky
Sporáky s liatinovými platničkami už patria skôr do minulosti. Na trhu ich však stále nájdete a dokonca sa väčšinou jedná o najlacnejší variant. Ich nevýhodou sú však vysoké náklady na prevádzku. Liatinovým platničkám totiž veľmi dlho trvá kým sa zohrejú, a potom aj najdlhšie chladnú. Zo všetkých typov sú teda najmenej efektívne a teplo sa nedá veľmi dobre regulovať.
Typ varnej dosky |
Výhody |
Nevýhody |
Indukčná |
+ Vysoká efektivita
+ Rýchlo chladnú
+ Najrýchlejší ohrev |
– Vyššia obstarávacia cena
– Nutnosť špeciálneho riadu |
Sklokeramická |
+ Možno použiť akýkoľvek riad
+ Nižšia obstarávacia cena |
– Pomalší ohrev ako pri indukcii
– Horšia údržba ako pri indukcii |
Liatinová |
+ Veľmi odolné
+ Nízka obstarávacia cena |
– Veľa zvyškového tepla
– Málo účinné a neefektívne |
Príkon
Jeden z najdôležitejších parametrov pri výbere elektrického sporáka s rúrou je práve príkon.
- 8 kW je dostatočný príkon pri elektrickom sporáku, tie najvýkonnejšie majú aj 12 kW.
- Vypovedá o výkone – čím je príkon vyšší, tým kratší čas budete čakať na rozohriatie sporáka.
- S príkonom rastie aj spotreba – odporúčame sa ale riadiť skôr energetickou triedou spotrebiča.
Príkon je udávaný vo wattoch a má značný vplyv na výkon spotrebiča. Čím vyššia hodnota príkonu bude, tým rýchlejšie sa bude sporák rozohrievať. Hodnota sa u elektrických sporákov najčastejšie pohybuje medzi 6 až 10 kW.
Elektrický sporák s príkonom 8 kW už môžeme považovať za skutočne výkonný. Tie najvýkonnejšie potom dosahujú aj 10 až 12 kW, väčšinou taký príkon nájdete hlavne pri indukcii. Naopak liatinové mávajú príkon nižší okolo 6 až 8 kW. Aj preto u nich musíte dlhšie čakať na rozohriatie.
Je síce pravda, že so stúpajúcim výkonom rastie aj miera spotreby elektrickej energie, ale nie je dôvod mať z niečoho takého obavy. V tomto ohľade je oveľa dôležitejšie sledovať skôr energetickú triedu, ktorá vypovedá o efektivite spotrebiča.
Energetický štítok
Rovnako, ako pri väčšine domácich spotrebičov, aj v prípade elektrického sporáka nám výber do istej miery uľahčuje fakt, že výrobcovia sú povinní pri každom z nich uvádzať energetický štítok. Pri sporákoch nájdete rovnaký štítok, aký sa nachádza pri rúrach. Informácie o varnej doske na ňom preto nenájdete. Dozviete sa z neho aspoň dôležité informácie o energetickej triede, objeme rúry a jej spotrebe (Zdroj: Eon.cz).

Typ rúry
Vľavo hore na energetickom štítku nájdete ikonku, ktorá určuje, či sa jedná o plynovú alebo elektrickú rúru. Pokiaľ si zaobstaráte čisto elektrický sporák, bude tam vždy obrázok s káblom. Plynovú rúru v kombinácii s elektrickou varnou doskou ponúkajú kombinované sporáky.
Energetická trieda
Elektrické sporáky sa radia do energetickej triedy od A+++ po D. Vždy platí pravidlo, že čím vyššia trieda, tým je spotrebič úspornejší a efektívnejší. Najčastejšie sa stretnete s energetickou triedou A. V takom prípade sa už jedná o kvalitný sporák a nemusíte ho zatracovať len kvôli tomu, že nespadá do tej úplne najvyššej triedy.
Objem rúry
V ľavom dolnom rohu štítku nájdete informáciu o objeme rúry. Neexistuje žiadny správny alebo nesprávny variant. Objem rúry by skrátka mal zodpovedať vašim potrebám. Zamyslite sa teda nad tým, pre koľko ľudí a v akom objeme obvykle pečiete a podľa toho vyberajte. Rúra do 45 litrov vystačí zhruba pre 2 osoby, objem 45 až 70 l využijú 2 až 3 osoby a pre početnú domácnosť, kde býva 4 a viac osôb, odporúčame voliť objem nad 70 l.
Objem rúry |
Využitie |
Do 45 litrov |
1-2 osoby |
45 – 70 litrov |
2-3 osoby |
nad 70 litrov |
4 a viac osôb |
Spotreba
V pravom dolnom rohu sa dozviete informáciu o približnej spotrebe rúry. Tá sa nemusí nutne zhodovať s energetickou triedou, pretože platí, že objemnejšie rúry mávajú väčšinou aj väčšiu spotrebu. Objemná rúra v energetickej triede A tak môže mať ročne vyššiu spotrebu než menšia rúra patriaca do rovnakej triedy. Na druhú stranu sa vám do nej zmestí viac jedla a upečiete toho naraz viac.
Uvedená spotreba na štítku sa týka rúry. Informáciu o tom, koľko energie si ročne vezme varná doska, na štítku nenájdete. Nemusíte sa ale obávať, počíta sa totiž s tým, že platničky využívate iba pár desiatok minút denne a taká spotreba je pomerne zanedbateľná. Môžeme vám však prezradiť, že najúspornejšia je indukcia, nasleduje sklokeramika s vykurovacím telesom a najmenej úsporné sú liatinové platničky.
Funkcie varnej dosky
Takmer všetky domáce spotrebiče ponúkajú okrem svojho pôvodného účelu aj niečo naviac. Inak to nie je ani pri varných doskách. Prinášame vám preto prehľad rôznych funkcií, ktoré vám môžu varenie uľahčiť alebo aspoň spríjemniť. Tieto vychytávky nájdete pri sklokeramických a indukčných doskách. Liatinové sporáky toho okrem ohrevu veľa neponúkajú.
- Časovač – Stráži za vás vopred nastavený čas varenia. Po jeho uplynutí vás doska buď upozorní, alebo sa dokonca sama vypne.
- Booster – Krátkodobo zvýši výkon spotrebiča na maximum. Umožňuje napríklad rýchlo dosiahnuť bod varu.
- Flexi zóna – Umožňuje spojiť dve varné zóny do jednej. Na veľkú plochu potom môžete postaviť objemný hrniec.
- Funkcia Pauza – Stretnúť sa s ňou môžete aj pod názvom Stop and Go. Jedným stlačením tlačidla varenie zastavíte a po návrate ho môžete zase zapnúť a pokračovať s rovnakým nastavením.
- Rozpoznanie veľkosti hrnca – Doska spozná veľkosť riadu a prispôsobí tomu ohrev. Dokáže potom ohrievať iba plochu, na ktorej sa hrniec nachádza a nedochádza k zbytočnému úniku energie.
- Indikátor zvyškového tepla – Aj po vypnutí ohrevu vás doska bude stále informovať o tom, ktorá jej časť je stále rozpálená a je potrebné si na ňu dávať pozor.
- Detská poistka – Po jej aktivácii sa uzamkne ovládanie a dieťa nebude môcť nijako zmeniť nastavenie alebo nechcene zapnúť dosku.
Rúra
Keďže je sporák vlastne spojením dvoch spotrebičov do jedného, pri výbere by ste sa mali okrem varnej dosky zamerať aj na rúru. Vašej pozornosti by nemala uniknúť predovšetkým jej veľkosť, typ ohrevu, spôsoby čistenia a ďalšie užitočné funkcie.
Základné parametre sa dozviete z energetického štítku sporáka. V tejto kapitole sa dozviete, ako s nimi naložiť a na čo by ste pri starostlivom výbere rúry nemali zabudnúť. Pokiaľ často pečiete, chcete mať naozaj vychytanú rúru a pri jej výbere si dáte naozaj záležať, prečítajte si aj náš článok Ako vybrať rúru. V ňom sa o tomto spotrebiči dozviete naozaj všetko.
Veľkosť rúry
Veľkosť rúry do veľkej miery vychádza z jej objemu. Ako už bolo povedané v kapitole o energetickom štítku, v tomto prípade sa rozhodujte hlavne podľa toho, koľko členov v domácnosti žije a ako často pečiete.
Popri objeme sa potom zamerajte aj na konkrétne vnútorné rozmery rúry. Pokiaľ už máte kuchyňu vybavenú a iba kupujete nový sporák, skontrolujte si, či vám do novej rúry budú sedieť staré plechy. Pred kúpou si všetko starostlivo premerajte, aby ste mali istotu, že sa vám vybavenie do rúry zmestí, alebo naopak, že nebudete musieť zbytočne dokupovať nové vybavenie s väčšími rozmermi.
Ventilátor vs. kruhové výhrevné teleso
Teplovzdušné rúry môžu byť dvojakého typu. Hoci sú rozdiely medzi nimi celkom výrazné, často sa zamieňajú a nie všetci sa v nich pri výbere vyznajú. Oba varianty majú za úlohu rovnomerne rozháňať horúci vzduch v rúre a udržiavať v celom priestore rovnakú teplotu. Vďaka tomu potom môžete napríklad piecť viac jedál naraz, čo šetrí čas aj energiu.
Ventilátor
Samotný základný ventilátor býva častejšie pri lacnejších modeloch. Takýto ventilátor iba rozháňa teplý vzduch, ktorý ohrieva iný zdroj tepla. Nefunguje teda samostatne a je nutné ho používať napríklad s vrchným alebo spodným ohrevom. Takýto typ pečenia býva vhodný maximálne pre dve úrovne plechov. Pre rovnomernejšie prepečenie sa odporúča v priebehu pečenia medzi sebou vymeniť polohy plechov.
Kruhové výhrevné teleso
Od klasického ventilátora sa líši tým, že do rúry vháňa už ohriaty vzduch. To umožňuje lepšiu cirkuláciu teplého vzduchu a pečenia aj viac ako dvoch vrstiev naraz. Zároveň nedochádza k miešaniu chutí a vôní medzi jednotlivými vrstvami, takže pokojne môžete piecť zároveň mäso aj koláč.
Dôležité funkcie a programy
Väčšina elektrických rúr dnes ponúka mnoho moderných funkcií a programov na pečenie, ktoré vám uľahčia prípravu jedál a prispôsobia proces pečenia rozdielnym pokrmom.
Gril – Patrí medzi základné funkcie elektrickej rúry. Zabezpečuje ho kruhová špirála v hornej časti rúry, ktorá zaistí, že sa napr. mäso pripečie do chrumkava. Najlepší je v kombinácii s otočným ražňom na rovnomerné opečenie.
Rozmrazovanie – Pozvoľný a šetrný proces na rozmrazovanie potravín. Podobnú funkciu ponúkajú napríklad aj mikrovlnné rúry.
Parné pečenie – Horúci vzduch je zvlhčovaný parou, čo zabraňuje vysúšaniu potravín. Hodí sa napríklad na prípravu pečiva.
Teleskopické vysúvanie plechu – Výrazne zvyšuje komfort a bezpečnosť pri vysúvaní horúcich roštov počas pečenia. Umožňuje vám vysunúť plech bez nutnosti jeho pridržiavania, nemusíte sa teda báť vyklopenia.
Teplotná sonda – Ide o vpichovací teplomer do mäsa, ktorý je súčasťou rúry a dokáže s ňou komunikovať. Aktuálnu teplotu potom môžete pozorovať na displeji, čo vám umožní napríklad pripravovať steaky ako profesionál.
Ochladzovanie dvierok – Ďalšia funkcia zvyšujúca bezpečnosť pri pečení. Dvierka od rúry nie sú horúce – to ocenia najmä rodičia malých detí, ktoré by sa o rúru mohli popáliť.
Osvetlenie – V moderných rúrach by malo byť samozrejmosťou. Vďaka nemu lepšie vidíte dovnútra a máte prehľad o tom, čo sa v rúre deje aj bez jej otvárania.
Údržba a čistenie
Jednu z najdôležitejších funkcií, ktorú by ste mali od svojej novej rúry vyžadovať, je samočistenie. Ušetrí vám totiž veľké množstvo času a námahy pri drhnutí pripálenín. Na trhu existujú rúry s rôznymi spôsobmi samočistenia – každé funguje trošku inak a má trochu inú efektivitu. V tejto kapitole vám ich podrobnejšie popíšeme, aby ste sa mohli lepšie rozhodnúť.
AquaClean – Iný názov pre parné čistenie, ktoré odstraňuje nečistoty z vnútornej časti rúry pomocou horúcej pary. Do vnútra rúry jednoducho nalejete vodu a zapnete príslušný program. Nečistoty uvoľnené parou potom po skončení a vychladnutí jednoducho zotriete.
Pyrolýza – Tento spôsob je založený na extrémne vysokých teplotách. Rúra je vybavená skutočne odolným vnútorným materiálom, ktorý odolá teplote okolo 500 °C. Počas procesu sa všetky nečistoty vo vnútri spália a zostane z nich iba popol. Ten po skončení čistenia jednoducho zotriete handričkou.
Katalýza – V prípade katalytického čistenia majú vnútorné steny rúry špeciálny samočistiaci povrch. Ten sa za určitých podmienok aktivuje a sám na sebe spáli zvyšky tuku a mastnoty. Nevýhoda spočíva v tom, že takéto steny majú iba obmedzenú životnosť a po zhruba 5 až 6 rokoch je nutné ich vymeniť. Väčšinou sú steny rúry navyše pevne pripevnené, takže ich výmena nie je vôbec jednoduchá – používateľ ju sám nezvládne a musí sa obrátiť na nejaký servis.
Dizajn a ovládanie
Pri výbere sporáka by ste nemali podceňovať ani jeho dizajn a najmä spôsob ovládania. Aj keď sa to môže zdať ako maličkosť, predstavte si, že si zvolíte výkonný sporák s modernými funkciami, ale absolútne vám nebude vyhovovať spôsob nastavovania a ovládania. Nakoniec by takýto spotrebič bol skôr príťažou než skvelým služobníkom.
Pokiaľ viete, že vám vôbec nevyhovuje napríklad dotykové ovládanie, voľte radšej sporák s gombíkmi a otočnými kolieskami. Táto možnosť je vhodnejšia predovšetkým pre starších ľudí, ktorí na varnú dosku napríklad zle vidia a ťažko by sa triafali na dotykový panel. Hodiť sa môže aj displej, ktorý vám napríklad zobrazí čas pečenia alebo aktuálnu teplotu.
Dizajn spotrebiča už sa bude odvíjať čisto od vašich preferencií. Zamyslite sa napríklad nad tým, ktorá farba sa vám najviac hodí do kuchyne. Na trhu sa najčastejšie stretnete s bielou, čiernou alebo striebornou.
Popis konštrukcie sporáka
Bezpečnosť
Predovšetkým v domácnostiach s malými deťmi by sa nemalo zabúdať na dostatočné zaistenie spotrebiča. Čo sa týka ovládania, gombíky by mali mať aspoň nejaké poistky. Deti majú totiž stláčanie gombíkov a otáčanie koliesok v obľube, čím by mohli nechtiac zapnúť rúru alebo varnú dosku.
Dobrou voľbou sú v tomto prípade stláčacie otočné kolieska, ktoré musíte najprv vysunúť a až potom s nimi môžete otáčať. Dobre zabezpečené proti deťom býva aj dotykové ovládanie. Existujú rôzne detské poistky a ochrany, pred kúpou si tak skontrolujte, či niečo z toho spotrebič má.
Spôsob napájania a zapojenia elektrického sporáka
Takmer všetky elektrické sporáky vyžadujú napájanie trojfázovým striedavým prúdom. To znamená, že potrebujú pripojenie na napätie 380 – 400 V. Pred nákupom sa preto uistite, že máte v kuchyni zabudovanú potrebnú prípojku. V opačnom prípade sa poraďte s elektrikárom.
Niektoré modely je síce možné prispôsobiť k napájaniu klasickým dvojfázovým striedavým prúdom 230 V, ale čiastočne tým obmedzíte ich výkon. Na druhú stranu, niektoré menej výkonné sporáky s liatinovými doskami umožňujú pripojenie na 230 V bez obmedzenia prevádzky.
Cena
Cena elektrického sporáka sa bude odvíjať najmä od typu varnej dosky. Liatinové a sklokeramické patria medzi lacnejšie varianty, za indukciu si už celkom priplatíte. Záležať bude aj od vybranej značky. Odporúčame nakupovať výrobky od známych a osvedčených predajcov, medzi ktorých patrí napríklad Mora, Amica, AEG, Beco, Electrolux a ďalšie.
Cena do 400 €
Ceny za elektrický sporák začínajú už zhruba na sume 200 €, čo je naozaj lákavá cena, obzvlášť keď si uvedomíte, že za ňu získate vlastne dva spotrebiče v jednom – rúru aj varnú dosku. Najlacnejšie sporáky bývajú väčšinou liatinové – nízke obstarávacie náklady však väčšinou neskôr vyváži drahšia prevádzka a nízka efektivita. Sporáky do 400 € majú spravidla iba základné funkcie a nižší príkon.
Cena od 400 € do 600 €
V tejto cenovej kategórii sa na trhu pohybuje asi najviac produktov. Nad 400 € si už zaobstaráte elektrický sporák s dobrým výkonom aj pokročilejšími funkciami. Väčšina modelov bude mať sklokeramickú varnú dosku s vykurovacím telesom. Vo výbave býva už aj displej a funkcia samočistenia pri rúre.
Cena nad 600 €
Medzi sporákmi nájdete na trhu samozrejme aj také, ktoré prekračujú hranicu 600 €. Väčšinou sa jedná o sporáky s indukčnou varnou doskou alebo so sklokeramikou a naozaj kvalitnou rúrou. Ponúkajú najmodernejšie funkcie a vychytávky. Takémuto sporáku by už nemali chýbať vychytané bezpečnostné prvky, teplotná sonda v rúre a samozrejme ani samočistenie.