Porovnanie a recenzie 10 najlepších fritovacích
hrncov z testu
Aký fritovací hrniec vybrať podľa porovnania
Do chrumkava usmažené zlatisté hranolky má určite rada väčšina z nás. Dopriať si ich môžete v reštauráciách či fastfoodoch. Ak si však chcete hranolky či iné vyprážané pochúťky pripraviť aj v pohodlí domova, len ťažko sa zaobídete bez fritovacieho hrnca. Práve tomuto zariadeniu sa venujeme v porovnávacom teste. S výberom vám pomôžeme v článku Ako vybrať fritovací hrniec, v ktorom nájdete popis a vysvetlenie jednotlivých parametrov, ktorým je pri výbere potrebné venovať pozornosť.
Vybrali sme aj tri produkty zastupujúce tri cenové kategórie. Každý z vybraných modelov zastupuje jednu z kategórií – Pre nenáročných, Top cena/výkon a Top produkt. Konkrétne výrobky sme vyberali ako dobre informovaní spotrebitelia. Jednotlivé parametre uvádzame v tabuľke a prinášame aj krátku recenziu každého produktu, v ktorej zhŕňame charakteristiku výrobku, jeho prednosti a tiež slabiny.
Dôležitým parametrom bol pri našom výbere príkon, ktorý má vplyv na ohrievanie samotného oleja. Dôraz sme kládli aj na prítomnosť bezpečnostných prvkov, termostatu a možnosť umývať aspoň niektoré časti v umývačke. Pri výbere hral podstatnú úlohu aj typ fritézy. Naopak, nezaoberali sme sa kapacitou, pretože požiadavky na ňu sú veľmi individuálne.
Pokiaľ si chcete svoj fritovací hrniec vybrať sami, náš nákupný radca vám pomôže s objasnením všetkých dôležitých parametrov. Okrem témy fritovacích hrncov sme ale spracovali aj výber najlepších teplovzdušných fritéz.
Najlepšie fritovacie hrnce podľa porovnania
Fritovacie hrnce
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
100 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
90 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
45 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 |
|
|
100 € | Zobraziť ponuky |
Ako chápať redakčné hodnotenie?
Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.
Recenzie najlepších fritovacích hrncov
DeLonghi F 28311
- Rotačná fritéza s nízkou spotrebou oleja
- Chladný povrch
- Vypúšťací ventil na olej
- Nemá časovač
- Termostat môže byť nepresný
- Plastové telo
Model DeLonghi F 28311 patrí medzi rotačné fritézy – to zaisťuje nižšiu spotrebu tuku a rovnomernejšie prepečenie. Táto fritéza pojme len 1,2 litra oleja, naraz však pripraví až 1 kg potravín, čo je len o niečo menej ako pri niektorých konkurenčných modeloch. Výrobca sa okrem rotačnej technológie sústredil aj na jednoduchú údržbu – tej napomáha vypúšťací ventil na olej so sitkom na nečistoty a vyberateľná teflónová nádoba, ktorú je rovnako ako odnímateľné veko a fritovací kôš možné umývať v umývačke. Benefity pre užívateľský komfort predstavuje ako pachový filter a priehľadné veko, tak aj nastaviteľný termostat. Časovač však tomuto modelu chýba. Teplotu môžete nastaviť od 150 °C do 190 °C. K bezpečnostným výhodám patrí poistka proti prehriatiu, chladný povrch a protišmykové nožičky. Nevýhodou je plastové telo prístroja, ktoré bude v porovnaní s nerezovým variantom menej odolné.
Hodnotenie ďalších užívateľov a odborníkov
Užívatelia chvália malé množstvo oleja, ktoré je potrebné na smaženie. Vyhovuje im aj možnosť pohodlne olej vypustiť. Niektorí používatelia však majú pocit, že je výpust umiestnený príliš vysoko. Iní používatelia sa zase sťažujú na nepresnosť termostatu.
Hlavné klady a zápory
Výhodou tejto fritézy je jej rotačný mechanizmus, vďaka ktorému je spotreba oleja výrazne menšia ako pri bežných fritovacích hrncoch. Užitočná je tiež možnosť umývania vnútornej nádoby v umývačke riadu a vypúšťací ventil na olej, ktorý uľahčuje údržbu. Najväčšou nevýhodou je plastové prevedenie.
Záver
DeLonghi F 28311 je rotačná fritéza vhodná pre náročnejších zákazníkov. Poradí si aj s prípravou jedla pre celú rodinu – naraz pojme až 1 kg potravín. Na to jej stačí relatívne malé množstvo oleja, a to práve vďaka rotačnému mechanizmu. Údržbu uľahčuje vypúšťací ventil a vnútorná nádoba s teflónovým povrchom, ktorú je možné umyť v umývačke. Nevýhodou tejto fritézy je plastový povrch, ktorý je v porovnaní s nerezovým menej odolný. Pokiaľ je pre vás práve nerezové prevedenie zásadné, prezrite si fritézu Tefal FR510170, jedná sa ale o klasický, teda nerotačný model.
Tefal FR 510170
- Nerezová nádoba
- Časovač
- Jednoduché čistenie
- Chýba poistka proti prehriatiu
- Vyššia spotreba
- Veko s priezorom sa zahmlieva
Tefal FR 510170 predstavuje efektívny spotrebič s dobrými konštrukčnými aj materiálovými vlastnosťami. Vykurovacie teleso ponorené v oleji v kombinácii s 2 400 W príkonu zaistí skutočne rýchle nahriatie. Robustnú smaltovanú nádobu je možné vybrať. Povrch tela z nerezovej ocele bude odolnejší ako plast a veko s priezorom vám umožní sledovať proces smaženia. Celý prístroj je rozoberateľný a až na vykurovacie teleso je umývateľný v umývačke. S kapacitou 3 l oleja môžete naraz pripraviť až 1,2 kg potravín. Teplotu fritovania nastavíte medzi 150 °C až 190 °C. Mechanický časovač vám umožní určiť dobu prípravy a venovať sa iným záležitostiam. Vášmu komfortu pomôžu ako pachový, tak aj tukový filter, a tiež technológia pre stále chladný povrch prístroja. Je však nutné priznať, že aj tento prístroj má svoje muchy – napríklad absenciu poistky proti prehriatiu. Pri príkone 2 400 wattov je taktiež nutné počítať s vyššou spotrebou.
Clatronic FR 3586
- Nízka cena
- Izolované madlá
- Ochrana proti prehriatiu
- Chýba pachový filter
- Nemá časovač
- Nie je možné umývať niektoré časti v umývačke
Základná fritéza Clatronic FR 3586 je vhodná najmä pre nenáročných užívateľov. Vďaka ponornej tepelnej špirále sa olej ohrieva rýchlo a bez zápachu. Smaltovaná nádoba na vyprážanie má kapacitu na 3 litre oleja. Možno ju ľahko vybrať a vyčistiť. Teplotu je možné nastaviť medzi 130 °C a 190 °C. Na prípravu rôznych pokrmov sa hodí rozdielna teplota. O pripravenosti vás informuje svetelná kontrolka. Veko bohužiaľ nie je priehľadné, ale je vyrobené z nerezu, rovnako ako telo fritézy. Na zistenie stavu pochutiny je potrebné veko nadvihnúť. Bezpečnú manipuláciu zaisťujú tepelne izolované madlá a tiež bezpečnostná poistka proti prehriatiu. Fritéze chýba pachový filter, môže sa teda stať, že bude mať fritovanie zlý vplyv na vzduch vo vašej domácnosti. Preto odporúčame pri fritovaní vetrať, alebo fritézu umiestniť pod digestor. Táto fritéza nemá ani časovač, presný čas na smaženie si tak budete musieť stopnúť sami.
Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070
- Široké možnosti využitia - 9 funkcií
- Časti umývateľné v umývačke
- Nastaviteľný termostat a časovač
- Chýba poistka proti prehriatiu
- Plastové telo
- Vysoká cena
Fritéza Tefal Versalio Deluxe 9v1 je vhodná pre všetkých, ktorí chcú prístroj využívať aj na iné spôsoby prípravy ako fritovanie. Tento multifunkčný prístroj dokáže tiež dusiť, variť, piecť, variť cestoviny a rizoto, rozmrazovať, ohrievať a udržiavať jedlo teplé. Na fritovanie môžete použiť až 2 litre oleja a usmažiť až 1,3 kg potravín. Vnútornú misku, ktorá je z nepriľnavého teflónu, je možné vybrať a umývať v umývačke. Rovnako tak veko nádoby, kôš na vyprážanie a obracačku. Teplotu je možné vďaka termostatu nastaviť od 80 °C do 180 °C na prípravu rôznych druhov potravín. Priebeh prípravy je možné kontrolovať vďaka priehľadnému veku. Vďaka pachovému filtru nebude všetko pri fritovaní zapáchať. Obsluhu vám tiež uľahčí časovač. Plastové telo zostáva aj za chodu chladné vďaka izolácii. Nevýhodou tohto fritovacieho hrnca je absencia poistky proti prehriatiu.
Hodnotenie ďalších používateľov a odborníkov
Užívatelia chvália najmä široké možnosti využitia prístroja. Oceňujú pevné prevedenie a jednoduchú obsluhu. Výrobok ohodnotili kladne aj odborníci z dTestu. Slabinou je podľa užívateľov dlhšia doba nahrievania a nepresný termostat.
Hlavné klady a zápory
Jasnou výhodou modelu Tefal je široká ponuka funkcií. Oceňujeme tiež veľký objem vnútornej nádoby, ktorá dobre poslúži aj väčšej rodine. Nevýhodou je naopak chýbajúca poistka proti prehriatiu a vyššia cena.
Záver
Tefal Versalio Deluxe 9v1j je nielen fritéza, ale aj multifunkčný hrniec, ktorý v kuchyni využijete na mnohé typy prípravy pokrmov. Oceňujeme jeho objem a tiež bezpečnostný chladný povrch. Pozitívne hodnotíme aj možnosť umývania mnohých častí v umývačke riadu. Nevýhodou je absencia poistky proti prehriatiu a tiež vyššia cena.
Ako vybrať fritovací hrniec
Fritovanie a vyprážanie je obľúbenou formou prípravy jedla nielen v reštauráciách, ale aj v domácnostiach. Aby ste dosiahli perfektné výsledky a rovnomerne opečené jedlo, je potrebné zvoliť správny postup. Ideálne je vyprážanie vo fritéze, kde je vysoká vrstva oleja, do ktorej sa zmestí aj veľký kus pokrmu naraz. V porovnaní s vyprážaním na panvici vsiakne pripravovaná pochutina vďaka rýchlemu osmaženiu menšie množstvo oleja.
Aj panvice ale majú svoje prednosti, ako sa môžete presvedčiť v samostatnom článku. A aby naše informácie o ponuke na trhu boli čo najkomplexnejšie, pripomenieme ešte, že fritovacou funkciou disponujú aj niektoré multifunkčné hrnce.
V tomto článku vám predstavíme, ako fritovacie hrnce fungujú a aké máte možnosti pri ich nákupe. Priblížime vám rôzne funkcie, materiály aj spôsoby údržby, aby ste boli pred samotným nákupom dokonale informovaní.
Ako vybrať fritovací hrniec stručne:
- Zvoľte správny typ podľa umiestnenia vykurovacieho telesa – rozdiely sa prejavia ako v efektivite ohrievania, tak v jednoduchosti údržby.
- Odhadnite ideálnu veľkosť – orientujte sa podľa počtu stravníkov aj podľa frekvencie používania. Všeobecne platí, že pre štvorčlennú rodinu postačí hrniec s objemom 2,5 l.
- Uistite sa, že je príkon postačujúci – ten je totiž zodpovedný za rýchlosť a efektivitu ohrevu.
- Zvoľte doplnky – na výber máte ako z bezpečnostných poistiek a nutných filtrov, tak aj napríklad možnosť nastavenia teploty.
- Nezabudnite na cenu – široké cenové rozpätie pokryje ako potreby nenáročných užívateľov, tak aj tých, ktorí obľubujú luxusný tovar.
Fritovanie vs. vyprážanie
Klasickú panvicu na vyprážanie má doma pravdepodobne každý. Medzi jej nepopierateľné výhody patria nízke obstarávacie náklady, jednoduchosť používania a tiež fakt, že pri každom smažení používate nový olej.
Fritézy však v našich končinách už taktiež zdomácneli a nie je to len obľubou fastfoodov. Prečo teda užívatelia siahajú po fritovacom hrnci, aj keď už doma majú panvicu?
- Fritované jedlo sa pripravuje zo všetkých strán naraz. Tým je dosiahnuté ideálne rovnomerné prepečenie a zároveň je príprava jedla rýchlejšia ako na klasickej panvici.
- Najmä pri nepravidelne tvarovaných surovinách (ako napríklad karfiol) oceníte, že ich nie je nutné každú chvíľu obracať. Ľahké premiešanie je dôležité, rozhodne však nie je nutné skúmať, ktorá z piatich strán je najmenej osmažená.
- Fritézy bežne signalizujú pripravenosť na použitie. Najmä neistí kuchári a kuchárky sa tak zbavia obáv, že vhodia pripravovaný pokrm do príliš chladného či horúceho oleja. Také omyly totiž vedú k zbytočnej nasiaknutosti tukom, alebo naopak k spáleným okrajom a surovému stredu.
- Fritovacie hrnce disponujú nastaviteľným termostatom. To zabráni nechcenému prepaľovaniu oleja pri príliš vysokých teplotách. Pri smažení na panvici je nutné teplotu kontrolovať.
- Na túto prípravu jedla nepotrebujete sporák. Fritovací hrniec pripojíte do zásuvky, čo z neho robí pomerne mobilné zariadenie. Nie je žiadny problém odviezť ho do minikuchynky na chatu alebo ho požičať na víkend priateľom.
- Hoci sa to nezdá, fritované jedlo obsahuje menej tuku ako to vyprážané. Najmä rotačné fritézy dokážu pripraviť chrumkavejšie a menej mastné pokrmy ako klasické panvice. Diétny zázrak pochopiteľne nevykúzlite, aspoň trochu však svojmu zažívaniu uľavíte.
Typy
Poďme sa na fritovacie hrnce zamerať najprv z pohľadu konštrukčného prevedenia. Zabudnite teraz na chvíľu na vzhľad tohto produktu a sústreďte sa na spôsob fungovania a ohrievania oleja. Na trhu máte možnosť naraziť na tri typy „friťákov“ od najrôznejších výrobcov, medzi ktorými mimochodom figurujú značky, akými sú Bravo, DeLonghi, Domo, Tefal alebo Klarstein. Každý z výrobkov má samozrejme svoje prednosti, ale zároveň aj určité obmedzenia.
- Fritovací hrniec so skrytým vykurovacím telesom
- Fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji
- Rotačná fritéza
Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že fritovací hrniec so skrytým vykurovacím telesom postačí každému, kto preferuje občasné vyprážanie pokrmov. Pri pravidelnom používaní tohto výrobku je lepšie siahnuť po variante s ponoreným vykurovacím telesom. Fritovací „fajnšmeker“ si dopraje rotačnú fritézu.
Fritézy sú niekedy označované aj ako hrnce na vyprážanie, fritézy na olej alebo hrnce na hranolky.
Fritovací hrniec so skrytým vykurovacím telesom
Pravdepodobne jeden z najbežnejších typov, na ktorý môžete naraziť. Ako už názov tohto produktu prezrádza, ide o fritovací hrniec, v ktorého vnútorných útrobách neuvidíte vykurovaciu špirálu ohrievajúcu samotný olej. Predstavte si plastové telo, v ktorom je zakomponovaná nerezová vanička, do ktorej vkladáte drôtený kôš s pochutinami určenými na fritovanie.
Fritovací hrniec so skrytým vykurovacím telesom vám umožní v maximálnej miere využiť vnútorný priestor. Nikde sa vám nepletie žiadna vykurovacia špirála či iné konštrukčné prvky. Táto vanička je nevyberateľná, pretože presne pod ňou je uložené výhrevné teleso produkujúce teplo. Nechýba ani termostat, ktorý stráži správnu teplotu oleja, aby nedošlo k jeho prepáleniu.
Väčší fritovací objem má však svoj háčik. Vzhľadom na to, že nerezovú vaňu nemožno vybrať a v podstate oddeliť od zostávajúcej elektroniky, nemôžete tento fritovací hrniec umývať v umývačke riadu. Jedinými umývateľnými prvkami je drôtený kôš alebo snímateľné veko. O zvyšok sa musíte postarať navlhčenou handrou a čistiacim prípravkom. Po čase možno budete musieť fritézu vyčistiť od pripálenej strúhanky a iných pokrmov.
Fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji
Opakom vyššie uvedenej fritézy je fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji. Na prvý pohľad ide o trochu rozmernejší spotrebič, ktorý ale v plnej miere nevyužíva celý vnútorný priestor. To je spôsobené telesom ponoreným priamo v oleji.
Táto malá komplikácia je však kompenzovaná pomerne značnou praktickosťou z pohľadu zloženia jednotlivých častí – disponuje napríklad vyberateľnou nerezovou vaničkou na vyprážanie. Vďaka tomu, že jej súčasťou nie je výhrevné teleso, ju pohodlne vyberiete a umyjete v umývačke riadu.
Ďalej možno hovoriť aj o energeticky úspornej prevádzke, pretože špirála ohrieva olej priamo, čím nedochádza k žiadnym tepelným stratám. Pri zahrievaní oleja navyše dochádza k vzniku špeciálnej chladivej zóny v dolnej časti fritovacieho hrnca, s ktorou sa vyhnete akémukoľvek pripaľovaniu opadaných častí potravín ako je strúhanka a iné omrvinky. Na túto vlastnosť nadväzuje aj ďalší klad fritovacieho hrnca s vykurovacím telesom ponoreným v oleji – nie je potrebné po krátkych intervaloch meniť fritovací olej, pretože sa tak často neprepaľuje.
Rotačná fritéza
Tretím typom fritovacieho hrnca je rotačná fritéza (nazývaná tiež rotofritéza či robofritéza), s ktorou sa mnohí stretávajú iba sporadicky. Postupne však dochádza k rozširovaniu ponuky týchto produktov. Výhodou je nižšia spotreba oleja aj kvalitnejšie výsledky fritovania.
Rotačná fritéza svojím vonkajším vzhľadom pripomína skôr fritovací hrniec so skrytým vykurovacím telesom. Fritovací kôš vo vnútri je naklonený tak, že jeden jeho koniec je vždy nad úrovňou oleja. Takto naklonený kôš v priebehu fritovania rotuje.
Potraviny vyprážané týmto spôsobom obsahujú podstatne menej oleja a získavajú lahodnú chrumkavú kôrku. Pri fritovaní dôjde pohybom koša k ochladzovaniu pochutín. To je dobré pre finálny pokrm, na dosiahnutie požadovanej teploty je však potrebný trochu vyšší výkon.
Typ | Výhody | Nevýhody |
Fritovací hrniec so skrytým vykurovacím telesom | + Široký výber
+ Maximálne využitie priestoru + Menšie rozmery |
– Zložitejšia údržba |
Fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji | + Jednoduchšia údržba
+ Menej sa pripaľuje |
– Zložitejšia manipulácia
– Väčšie rozmery |
Rotačná fritéza | + Menej tuku v potravinách
+ Menšia spotreba oleja |
– Menší výber
– Vyššia cena |
Veľkosť a objem
Na veľkosť fritovacieho hrnca je možné pozerať z dvoch uhlov pohľadu. Jedným z nich sú skutočné fyzické rozmery tohto spotrebiča. Tie volíte aj s prihliadnutím na to, či bude fritéza trvalo umiestnená na kuchynskej linke, čomu by mal zodpovedať aj vzhľad, alebo pre ňu nájdete miesto v skrinke alebo v špajze.
Objem oleja
Tým zásadným významom slova veľkosť je objem nádoby či samotného oleja. Na trhu sú k dispozícii produkty s objemom od 0,5 l a zároveň výrobky presahujúce hranicu 4 l. Pred správnym výberom si tak musíte ujasniť, pre koľko členov domácnosti budete smažiť pochutiny. Z bežnej praxe vychádza, že 1,5 l fritovací hrniec vystačí pre štyri osoby.
Množstvo potravín
Od objemu vnútornej nádoby a množstva oleja sa odvíja aj maximálne množstvo potravín, ktoré môžete naraz vo fritéze pripraviť. Hodnota je udávaná v kilogramoch (kg). Pri fritézach naprieč kategóriami sa pohybuje od 0,7 po 3 kg. Pre štvorčlennú domácnosť je ideálna porcia medzi 1 a 1,4 kg.
V tomto smere je podstatný fakt, že čím väčší je objem fritézy, tým viac jedla naraz pripravíte a dopracujete sa k menej častej výmene oleja. Zároveň ale rastie spotreba elektrickej energie, ktorá je potrebná na rozpálenie väčšieho množstva oleja.
Príkon
Príkon sa udáva vo wattoch, značených skratkou W. Táto hodnota má vplyv na dve zásadné veličiny – rýchlosť nahrievania a spotrebu elektrickej energie. Dá sa teda povedať, že s vyšším príkonom sa olej rýchlejšie rozpáli a prístroj je tak skôr pripravený na prevádzku, zároveň pri tom však spotrebuje väčšie množstvo energie.
Pri domácich prístrojoch sa stretávame s hodnotami začínajúcimi na 1 000 W a tiež takými, ktoré prekračujú dvojnásobnú hodnotu. Celkový výkon sa obvykle spája aj s veľkosťou fritézy, respektíve kapacitou oleja, ktorý je nutné rozohriať.
Funkcie
Fritovací hrniec nie je len obyčajnou nádobou s moderným vzhľadom a tlačidlom START/STOP. Novodobé spotrebiče sú vybavené množstvom prínosných funkcií a doplnkov, ktoré majú vplyv na bezpečnosť, rýchlosť a kvalitu výslednej prípravy jedla. Z charakteru jednotlivých prvkov a funkcionalít je možné voliť nasledujúce možnosti.
- Kontrolky a systémy
- Filtre
- Praktické doplnky
Kontrolky a systémy
Ak si budete v dnešnej dobe kupovať fritovací hrniec, určite lipnite na tom, aby bol vybavený indikátorom ohrevu oleja. Tie lacnejšie zariadenia majú kontrolku, ktorá sa rozsvieti alebo zhasne. Drahšie prístroje môžu disponovať LCD displejom, ktorý vám prezradí množstvo informácií a hlavne slúži na programovanie rôznych funkcií.
Typickým príkladom je nastavenie času, po uplynutí ktorého dôjde k prerušeniu fritovacieho procesu. Výnimkou nie je ani automatické vypnutie po istej dobe nepoužívania fritovacieho hrnca. Praktickou pomôckou môže byť aj naprogramovanie vami zvolenej teploty. Tá sa pri príprave odlišných potravín líši.
Pri fritovacích hrncoch s vykurovacím telesom ponoreným v oleji využijete napríklad systém automatického vypínania v okamihu, keď je vykurovacia špirála mimo nádoby s olejom, respektíve mimo svojho primárneho miesta.
Filtre
Zápach z prepáleného oleja určite nie je ničím príjemným. V technických parametroch nového fritovacieho hrnca preto hľadajte aj dostatočnú výbavu filtrov. Úplným základom je pachový filter, ktorý zabráni úniku pachu oleja z vnútornej časti von. Najlepšou voľbou je samozrejme vymeniteľný či umývateľný pachový filter.
Medzi filtre patrí aj ten tukový, ktorého primárna funkcia je vo vnútri fritovacieho hrnca. Jeho úlohou nie je zachytávať pachy, ale malé odlomky a omrvinky z potravín vznikajúce pri smažení. V tomto prípade je možnosť vyčistiť filter absolútnou nevyhnutnosťou.
Jedným z filtrov je aj ten na vyzrážanú paru. Pri vyprážaní dochádza k nadmernej produkcii pár, ktoré sa primárne usadzujú na veku. Modernejšie veká sú vybavené aj špeciálnym lapačom, ktorý zabraňuje úniku pár a zároveň zaistí, že pri otvorení veka vám prebytočná voda nekvapká nikde naokolo.
Praktické doplnky
Ak chcete, aby bol proces fritovania spojený s rýchlosťou, pohodlím a nenáročnosťou, potom vám prinášame súpis praktických doplnkov, ktoré bývajú súčasťou nielen lepších a drahších fritovacích hrncov, ale aj tých cenovo dostupnejších.
- Oddelené zásobníky potravín – Niektoré fritovacie hrnce umožňujú pripravovať viac druhov pochutín vyžadujúcich rozdielnu dobu prípravy. Vďaka oddelenému košu máte šancu vybrať jeden z pokrmov skôr ako ten druhý.
- Priehľadné veko – Ak nechcete stále kontrolovať stav fritovanej pochutiny, voľte priehľadné veká, cez ktoré uvidíte všetko potrebné.
- Viacvrstvové odizolovanie – Ak chcete predísť akémukoľvek popáleniu pri príprave jedla, nepodceňujte izoláciu všetkých rozpálených častí fritovacieho hrnca.
- Otváranie veka – Dajte prednosť variantu, pri ktorom zostane veko po otvorení fritovacieho hrnca jeho súčasťou. Pri vyberaní vyprážaných potravín tak nie je nutné hľadať ďalší priestor okolo na odloženie horúceho, mastného veka.
- Vylievanie oleja z nádoby – Niektoré modely disponujú vylievacou trubičkou, čo prináša ďaleko jednoduchší, rýchlejší a čistejší spôsob výmeny oleja.
Čistenie
Používanie akéhokoľvek domáceho spotrebiča vyžaduje istú údržbu. V prípade fritovacieho hrnca to platí dvojnásobne, pretože od stavu nerezovej nádoby sa odvíja aj kvalita pripravovaných pochutín. Pravidelné čistenie sa týka nielen vonkajšej, ale hlavne vnútornej časti. Zvonku stačí fritovací hrniec iba umyť navlhčenou handrou, prípadne využiť špeciálne čistiace prípravky.
Vnútorná očista môže byť náročnejšia. Ak si zaobstaráte fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji, máte v tomto smere vyhrané. Nerezovú vaňu stačí vybrať, napustiť do nej horúcu vodu, nechať odstáť, poprípade doplniť vhodný čistiaci prípravok. Praktickou alternatívou je aj umývačka riadu.
Pri fritéze so skrytým vykurovacím telesom je to trochu horšie a náročnejšie. Olej je potrebné vypustiť alebo odliať, k čomu je potrebná manipulácia s celým hrncom. Pri čistení musíte byť obzvlášť opatrní, pretože vaňa je súčasťou elektroniky, nejde ju teda vybrať a umyť zvlášť. Samotný postup je inak podobný ako vyššie.
Tipy na čistenie
- Ocot zriedený s vodou funguje ako ideálny odstraňovač zažltnutých škvŕn vytvorených na vani fritézy.
- Na pripečené kúsky potravín na stenách vane slúžia špeciálne škrabky.
- Svoju úlohu splní aj odmasťovač na nerezové doplnky a spotrebiče v kuchyni.
V okamihu, keď na čistenie fritézy použijete akúkoľvek chémiu, nezabudnite na dôkladné umytie pred naplnením novým olejom.
Cena
Fritovacie hrnce ponúka mnoho výrobcov, ktorí na trh prinášajú produkty odlišnej kvality a technických parametrov. To umožňuje zákazníkovi investovať do fritézy rozdielne množstvo peňazí v závislosti od toho, aké má požiadavky. Obstarávacie náklady je možné rozčleniť do troch cenových hladín.
Cena do 40 €
Tieto fritézy disponujú menším príkonom 1 000 W – 1 600 W. Ten sa samozrejme premieta do pomalšej prípravy danej potraviny, pretože olej sa zahrieva dlhšiu dobu. Pri väčšine ponúkaných produktov narazíte na vyberateľnú nádobu len ťažko. Ide teda hlavne o fritovacie hrnce so skrytým vykurovacím telesom, ktoré prinesú úžitok menej náročným užívateľom. Aj napriek nižšej cenovej kategórii očakávajte signalizáciu rozpáleného oleja a manuálne nastavenie teploty oleja.
Cena od 40 do 150 €
Zlatá stredná cesta v podobe výkonnejších výrobkov cca okolo 1 800 W – 2 300 W. S nástupom ceny dochádza aj k rozširovaniu možností samotnej fritézy. Niektoré produkty už disponujú aj digitálnym ovládaním. Voliť je možné prevažne fritovacie hrnce s vykurovacím telesom ponoreným v oleji, a teda aj vyberateľnou nádobou na olej. Väčšinu „friťákov“ za túto cenu môžete umyť v umývačke. Tešiť sa môžete aj z radu prínosných funkcionalít, medzi ktoré patrí napríklad praktický časovač.
Cena nad 150 €
Produkty nad 150 € sú okrem vynikajúcich technických parametrov a zodpovedajúceho výkonu späté aj s moderným a nadčasovým dizajnom. V istých prípadoch už ide o multifunkčné fritovacie hrnce, ktoré disponujú viacerými vykurovacími prvkami a môžu nahradiť hneď niekoľko kuchynských spotrebičov naraz. Modely presahujúce cenu 300 € je už možné kúpiť aj do menej náročných komerčných priestorov.
Tipy na fritovanie
Nakoniec si dovolíme spomenúť ešte zopár praktických rád, ktoré súvisia s procesom fritovania. Je totiž vhodné vykonávať ho s určitou opatrnosťou a so správnou voľbou oleja. Vplyvom týchto faktorov dôjde k vašej celkovej spokojnosti z pohľadu prípravy jednotlivých potravín.
- Klaďte dôraz na kvalitný olej s vysokou teplotou prepálenia – ideálne slnečnicový, alternatívou je aj ten repkový či arašidový.
- Dôležitá je optimálna teplota oleja, ktorú vám niektoré moderné zariadenia dokonca ukážu. Pokiaľ to váš prístroj neumožňuje, kúpte si samostatný teplomer. Ideálna je teplota 180 °C, z oleja by sa rozhodne nemalo dymiť. Chladnejší olej by spôsobil pomalé vyprážanie a tým pádom nasiaknutie potraviny olejom. Príliš horúci olej by zase potraviny na povrchu príliš rýchlo spálil a vo vnútri by ostali surové miesta.
- Dajte si pozor na celkové ponorenie surovín v oleji.
- Jedlo do fritovacieho hrnca vkladajte až po rozpálení oleja a hlavne pomaly, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k prskaniu. Tým sa vyhnete nepríjemným popáleninám.
- Strážte si dobu prípravy konkrétneho pokrmu. Fritovacie hrnce sú oveľa rýchlejšie ako vyprážanie na panvici.
- Olej by ste mali často filtrovať, aby nebol plný odpadnutých zvyškov potravín, ktoré by sa mohli prepaľovať.
- Olej môžete používať opakovane, stačí ho pravidelne čistiť. Pozor by ste si ale mali dať pri smažení rybích pokrmov, tie sú totiž veľmi výrazné a ovplyvňujú chuť oleja.
- Vždy používajte jeden druh oleja. Nie je vhodné oleje miešať.
Likvidácia použitého oleja
Ak nechcete olej používať opakovane, alebo už ho chcete vymeniť, je potrebné použitý tuk správne zlikvidovať. Rozhodne ho nelejte do drezu či iného odpadu. Tuk totiž spôsobuje v kanalizáciách a čističkách odpadových vôd veľké problémy – ľahko môže upchať aj váš odpad.
Použitý olej by ste mali zliať do fľaše alebo pohára a vyhodiť na miesto, ktoré je na to určené. Ideálne je odniesť zliaty olej do kontajnera na použité potravinové tuky. Tieto kontajnery nájdete v stále väčšom počte miest. Pokiaľ kontajner nemáte, zaneste tento odpad na zberný dvor. Ak ani to nie je vo vašich silách, vyhoďte ho do klasického zmiešaného odpadu (Zdroj: Ministerstvo životného prostredia).
Často kladené otázky k fritovacím hrncom
Použité a ďalšie zaujímavé zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fritovac%C3%AD_hrnec
SÝKOROVÁ, Eliška. Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek – inovace laboratorních cvičení. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav technologie potravin. 2017. Dostupné také z: http://hdl.handle.net/10563/40628.