Ako vybrať gril
Grilovanie je čím ďalej tým obľúbenejšou záľubou a spoločenskou udalosťou. V dnešnej dobe už si tento spôsob varenia môžu dopriať aj ľudia, ktorí nemajú záhradu. Existujú totiž grily, ktoré využijete napríklad na balkóne, alebo dokonca vo vnútri bytu. V tomto článku si v prvom rade popíšeme tri základné skupiny grilov – plynové, elektrické a na drevené uhlie. Pri každom type si povieme, aké sú jeho výhody a nevýhody a čím je daný variant špecifický.
Následne si upresníme, ako vyberať gril podľa počtu stravníkov a ďalších požiadaviek, a na akú výbavu sa pri nákupe grilu zamerať. Súčasťou článku sú aj informácie o cenových hladinách, v ktorých sa dnešné grily pohybujú, a tipy na bezpečné používanie a údržbu grilu.
Ako vybrať gril stručne:
- Zvoľte typ grilu – Do úvahy berte hlavne jeho rozmery a bezpečnosť. Do bytu alebo na malý balkón je ideálny stolný gril, veľká záhrada zvládne aj poriadny plynový model.
- Určite si veľkosť plochy a výkon – Oboje by malo zodpovedať počtu stravníkov. Štvorčlennej rodine stačí plocha okolo 1 500 cm2 a výkon okolo 5 kW.
- Vyberte typ grilovacej plochy – Môže byť rebrovaná, hladká alebo perforovaná, výhodou je, keď sa rošt alebo grilovacie dosky môžu umývať v umývačke. Obľúbený je tiež nepriľnavý povrch, najmä pri stolných griloch.
- Zamerajte sa na najdôležitejšie prvky výbavy – Nemala by chýbať odkvapkávacia miska, indikátor nahriatia alebo bezpečnostná poistka pri plynových modeloch.
- Pozrite sa na ďalšie funkcie a príslušenstvo – Gril vám môže ponúknuť napríklad teplomer, odkladaciu plochu a ďalšie.
- Stanovte si cenovú hranicu – Stolové grily zoženiete aj pod 40 €, veľké plynové modely zase môžu stáť aj niekoľko vyšších stoviek eur.
Umiestnenie a zdroj tepla
Pri výbere grilu je v prvom rade nutné riadiť sa tým, kam chcete váš budúci gril umiestniť. Na záhradu môžete voliť menší aj väčší gril, plynový alebo aj na drevené uhlie, a pokiaľ máte na záhrade elektrickú prípojku, tak aj elektrický gril. Na balkón sa zmestí rad menších modelov, ak chcete grilovať ako vonku, tak vo vnútri, vhod vám prídu menšie elektrické grily, ktoré sa dajú použiť ako vonkajšie aj stolné. V prípade, že nemáte ani balkón, ideálnym riešením budú opäť stolné grily.
Základné delenie grilov je podľa zdroja tepla. Najčastejšie sú grily:
- plynové
- elektrické (záhradné alebo stolné)
- na tuhé palivá

Elektrické grily sa dajú ešte ďalej deliť na grily záhradné a stolné, pod ktoré môžeme zaradiť aj kontaktné grily a niektoré špecifickejšie modely ako raclette. Svoje zvláštnosti majú aj plynové grily, novinkou na trhu sú modely napríklad RBS a infračervené modely. Špecifickým variantom sú potom tzv. kombinované alebo hybridné grily.
Typ grilu |
Výhody |
Nevýhody |
Plynový |
+ Rýchla príprava
+ Regulácia teploty
+ Plameň bez popolu |
– Manipulácia s bombou
– Horšia dostupnosť propánbutánu
– Vyššia obstarávacia cena |
Elektrický |
+ Jednoduché a bezpečné ovládanie
+ Žiadny dym ani popol
+ Využitie aj v interiéri |
– Nutnosť elektrickej zástrčky
– Chýba dymová aróma
– Výkonné grily sú nákladnejšie |
Na tuhé palivá |
+ Nižšia obstarávacia cena
+ Dymová aróma
+ Menšia hmotnosť |
– Dlhé rozohrievanie
– Zložitá a nepresná regulácia teploty
– Popol |
Hybridné grily |
+ Možnosť grilovania na plyne aj na uhlí |
– Vyššia cena
– Malý výber modelov |
Plynové grily
Plynové grily využívajú na prípravu jedla plynové horáky pripojené na propán-butánovú bombu. Nájdeme medzi nimi ako kompaktné cestovné modely, tak veľké grily s tromi a viac horákmi. Ich najväčšou výhodou je okamžité horenie, stačí stlačiť tlačidlo. Nemusíte tak zdĺhavo čakať, kým sa gril dostatočne rozpáli, ako u grilov na uhlie. Plameň sa navyše dá ľubovoľne regulovať, nemusíte sa báť, že zhasne, a tiež nevzniká odpad vo forme popola.
Nevýhodou je menšia mobilita grilu kvôli ťažkej bombe. Tá sa tiež musí meniť a správne skladovať. Grilovanie na plynovom grile je rýchle a väčšinou pri ňom nevzniká veľké množstvo dymu, v porovnaní napríklad s grilmi na drevené uhlie.
Niektorým užívateľom ale môže chýbať typická dymová aróma. To sa dá pri niektorých griloch simulovať pridaním drevených štiepkov, arómu jedla môžete tiež v niektorých prípadoch ovplyvniť systémom nádržiek. Do tých nalejete víno, pivo alebo vodu s korením a vyparovaná tekutina ochutí mäso. Plynový gril je vhodný pre každého, koho obťažuje zložité rozduchávanie uhlia a zároveň nemá v mieste grilovania k dispozícii elektrickú prípojku.
Typy plynových grilov
Plynové grily sa dajú ďalej rozdeliť na niekoľko špecifických typov:
- RBS grily – Vyššou triedou medzi plynovými grilmi sú tzv. RBS grily, teda grily s Radiant Burner System technológiou. Od bežných plynových grilov sa líšia najmä umiestnením horákov, ktoré nie sú na spodnej strane grilovacej vane, ale na jej bokoch. Vďaka týmto keramickým horákom sa teplota vo vnútri grilu ideálne rozprestrie a jedlo sa tak griluje rovnomerne. Veľkou výhodou bočného umiestnenia horákov je, že tuk z mäsa pri grilovaní neodkvapkáva na horáky, a tak nedochádza k tvoreniu dymu a škodlivín.
- S lávovými kameňmi – Ďalším variantom sú grily s lávovými kameňmi. Opäť poskytujú rovnomernejšie rozloženie tepla a lávové kamene navyše zachytávajú odkvapkávajúci tuk. Nevýhodou však je, že po nasatí tuku často vzplanú, čo môže kaziť chuť jedla.
- S plynovou kartušou – Najmenším variantom plynového grilu sú malé grily s plynovou kartušou. Tieto grily sú veľmi skladné a obľúbené sú predovšetkým u nadšených výletníkov. Gril sa totiž bez problémov zmestí do kufra auta, pre statnejších jedincov pripadá do úvahy aj prenášanie v batohu.
- S infračervenými horákmi – Jednou z najnovších technológií na poli grilovania je využitie infračerveného žiarenia. Tieto špeciálne horáky spotrebujú menej plynu a sľubujú rovnomernejšie rozloženie tepla. Na trhu však nie sú príliš obvyklé.
Na čo sa zamerať pri plynovom grile
Každý typ grilu má samozrejme svoje špecifiká. Pri plynových griloch je dobré zamerať sa na ich horáky a ďalšie komponenty.
- Horáky – Gril by mal mať aspoň dva, pre pohostenie väčšej skupiny ľudí môžete siahnuť aj po variantoch až s piatimi horákmi. Pre lepšiu reguláciu sa hodí, keď má každý horák vlastné zapaľovanie. Ideálne je v tomto prípade tzv. piezo zapaľovanie, ktoré nájdeme napríklad aj pri plynových sporákoch. Nie je potrebné hľadať zapaľovač ani zápalky, zapaľovanie grilu samo vydá iskru na zapálenie plameňa.
- Prípojka na propán-butánovú bombu – Nie vždy je súčasťou balenia, je teda lepšie skontrolovať výbavu grilu, nech nie ste nepríjemne prekvapení.
- Flavorizér – RBS grily a grily s lávovými kameňmi sme už spomínali, ako ale riešia odkvapkávanie tuku ostatné plynové grily, ktoré majú horáky na dne grilovacej vane? U tých prichádza na rad špeciálny rošt (inak zvaný napr. flavorizér), ktorý kryje horáky grilu. Upravený rošt zaistí, že nebude šťava z mäsa kvapkať na horáky, ale stečie do zbernej misky, ktorá je súčasťou grilu. Flavorizér šťavu a tuk z mäsa zachytí a v okamihu ich tiež odparí, čo zaistí plnšiu chuť grilovaného mäsa.
Elektrické grily
Elektrické grily zatiaľ nepatria k najpoužívanejším, majú ale svojich priaznivcov. V základe ich môžeme rozdeliť na záhradné a stolné. Záhradné grily sú väčšie a úplne sa vyrovnajú grilom na plyn alebo drevené uhlie. Stolný gril, ako už názov napovedá, umožňuje svojou stavbou a veľkosťou využitie aj na kuchynskom stole. Jeho výhodou je, že je využiteľný celoročne. Na druhú stranu ale ťažko obstojí pri veľkých akciách, väčšina modelov sa hodí skôr na prípravu jedla pre dve až štyri osoby.
V prípade záhradného grilu zaistí grilovanie vykurovacia špirála umiestnená pod roštom, v prípade stolných grilov ju spravidla kryje teflónová doska. Teda žiadny oheň, iba čistá žiara. Ich výhodou je hlavne ovládanie. Môžete si nastaviť presnú teplotu, nehrozí, že vám zhasne plameň, gril sa rozohreje na povel a úplne bezpečne (napríklad plyn naopak v niekom vzbudzuje obavy).
Navyše nevzniká dym ani škodlivé splodiny, grilovanie tak môže byť zdravšie, než na drevenom uhlí. Nevýhodou je nutnosť elektrickej zástrčky v mieste grilovania.
Typy elektrických grilov
Do skupiny elektrických grilov môžeme zaradiť ako grily záhradné, tak stolné. Špecifickejšie sú potom barbecue, kontaktné či raclette grily, o ktorých si povieme viac.
Otvorený (barbecue) gril
Pri otvorených griloch nájdeme ako grilovaciu dosku, tak rošt alebo mriežku. Tento typ grilu je ideálny na grilovanie priamo na stole, kedy si každý berie z grilu, čo sa mu zapáči. Niektoré hybridné typy majú vo výbave aj nožičky, cez sezónu tak môžu plniť úlohu malého záhradného grilu.
Kontaktný gril
Kontaktný gril sa skladá z dvoch polovíc, ktoré k sebe priliehajú. Grilovanie teda prebieha z dvoch strán. Je veľmi variabilný, dá sa použiť aj na zapekanie toastov alebo panini.
Celkovo sú pri kontaktných griloch väčšinou možné tri polohy využitia. Poloha „grill“, kedy sú polovice priklopené na sebe, poloha „barbecue“, pri ktorej sa gril rozloží do podoby otvoreného grilu, a poloha „rúra (alebo „ohrievanie“). Tú nájdeme pri menšom množstve grilov, znamená možnosť zablokovať hornú polovicu grilu v určitej výške. Tá sa v danej chvíli nedotýka potravín, ale iba ich z vrchu ohrieva.
Pri kontaktných griloch treba sledovať jednu zásadnú vec, a to, ako sú obe polovice spojené. Niektoré grily sú totiž spojené pevne, roztvárajú sa do véčka. Pri takých griloch sa mäso pripravuje nerovnomerne, v jednej časti naň grilovacia doska dolieha viac ako v druhej. Odporúčame teda vyberať primárne grily s flexibilným upevnením, vďaka ktorému dolieha grilovacia doska na mäso celou plochou.
Raclette gril
Raclette gril je zo všetkých stolných grilov najšpecifickejší. Jeho názov pochádza z francúzskeho ekvivalentu slova „zoškrabovať“. Na prvý pohľad ide o obyčajný stolný gril, na druhý pohľad vás ale môžu zaraziť malé panvičky v jeho spodnej časti. Tradične sa na hornej doske griluje slanina, mäso alebo iné pochutiny a v spodnej časti sa v malých panvičkách rozohrieva syr, často zmiešaný s cibuľkou, šampiňónmi a ďalšími surovinami.
Rozohriatym syrom sa následne polieva mäso a uvarené zemiaky. Táto pochúťka je populárna najmä vo Švajčiarsku a Francúzsku, ide o istú obdobu notoricky obľúbeného fondue. Raclette grily sa ale dajú pochopiteľne použiť aj v dňoch, keď nemáte chuť na syr. Stačí využiť iba hornú grilovaciu dosku a panvičky ponechať bokom.
Na čo sa zamerať pri elektrickom grile
Elektrické grily nebývajú nijako zvlášť pestré na výbavu. Z prvkov, bez ktorých sa v podstate nezaobídete, ale musíme spomenúť indikátor nahriatia. Naopak zaujímavú novinku predstavuje funkcia aromatizácie drevom.
- Indikátor nahriatia – Ako elektrickým záhradným grilom, tak stolným grilom, by nemal chýbať indikátor nahriatia. Ako indikátor spravidla funguje dióda, vďaka ktorej zistíte, že už gril dosiahol požadovanú teplotu a môžete začať s grilovaním.
- Aromatizácia drevom – Pri niektorých drahších elektrických záhradných griloch môžete využiť aj funkciu aromatizácie drevom, čo znamená, že môžete dovnútra grilu umiestniť kapsulu s drevenými kúskami a ich zahriatím sa do mäsa dostane vôňa dreva, akoby ste ho grilovali na grile na drevené uhlie.
Grily na pevné palivá
Pravdepodobne najbežnejší typ grilu na prípravu jedla využíva teplo vzniknuté horením dreveného uhlia. Jeho nevýhodou je dlhšia príprava, skrátka trvá, kým sa uhlie správne rozohreje. Navyše zapaľovanie vyžaduje určitý grif. Na druhú stranu si veľa tradicionalistov asi nedokáže grilovanie bez tejto procedúry predstaviť.
Plameň sa nedá príliš regulovať, hrozí aj zhasnutie, teplota sa reguluje pomocou vzduchových otvorov. Pri zlom odhadnutí teploty sa jedlo môže pripaľovať, a tak je grilovanie na drevenom uhlí niekedy menej zdravé ako u iných zdrojov tepla. Pri horení uhlia navyše vzniká popol, ktorého vynášanie môže byť otravné.
Výhodou týchto grilov je spravidla nízka cena a tiež aróma, ktorú mäsu dodávajú (hoci niektorí odborníci tvrdia, že je to len mýtus). K obstarávacej cene je ale potrebné pripočítať aj náklady na uhlie, ktoré často nie sú práve malé.
Typy grilov na pevné palivá
Klasický gril na drevené uhlie
Peletový gril
Keramický gril
Okrem klasického grilu na drevené uhlie môžete na trhu naraziť aj na špecifickejšie varianty grilov na pevné palivá, napríklad na:
- Gril na drevené pelety – Peletové modely predstavujú luxusný variant grilu na pevné palivá. Ich cena sa šplhá do stoviek eur a možnosti nastavenia a ovládania sú u nich veľmi podobné ako pri plynových griloch. Môžete si zvoliť presnú teplotu a gril sa postará o jej udržanie, má špeciálny systém zapaľovania (nečaká vás teda rozfúkavanie uhlíkov) a zvláda aj automatické vypnutie. Niektoré modely dokonca môžete ovládať aj cez telefón.
- Keramický gril – Aj keramické grily predstavujú oproti grilom na uhlie krok vpred, a to aj po cenovej stránke. Vďaka špecifickej konštrukcii a keramickej vrstve predstavujú niečo medzi grilom, pecou a udiarňou, ponúkajú teda širšie možnosti využitia.
Na čo sa zamerať pri grile na pevné palivo
Hoci patria grily na drevené uhlie či pelety väčšinou k najjednoduchším modelom, aj pri ich výbere je dobré pamätať na niektoré dôležité prvky.
- Prieduchy – Na rozdiel od elektrických a plynových grilov nemá gril na drevené uhlie termostat na reguláciu teploty. Tá sa dá čiastočne prispôsobiť pomocou prieduchov v tele grilu. Pre lepší prehľad sa hodí aj teplomer vo veku.
- Dvierka alebo odklápací rošt – Pri dlhšom grilovaní sa nevyhnete nutnosti doplniť uhlie. Aby ste kvôli tomu nemuseli zložito dávať dole celý rošt a riskovať popálenie, mal by mať gril separátne dvierka na prikladanie, alebo odklápaciu časť roštu. Najlepšie grily na drevené uhlie by preto mali disponovať sofistikovanejšou konštrukciou.
Kombinované (hybridné) grily
Relatívnou novinkou na trhu sú tzv. kombinované grily. Tie v sebe kombinujú dva zdroje tepla – plyn a drevené uhlie. Môžete si tak kedykoľvek vybrať, či dáte prednosť spoľahlivému a jednoduchému grilovaniu na plyne, alebo jedinečnej dymovej aróme dreveného uhlia. Niektoré hybridné grily ponúkajú rovnakú kombináciu 3v1 a k dvom zdrojom tepla pridávajú ešte udiareň pre naozaj komplexný gurmánsky zážitok.
Konštrukcia hybridného grilu
Výber kombinovaného grilu sa príliš nelíši od výberu plynového grilu, odporúčame teda sústrediť sa predovšetkým na vlastnosti, ktoré sme už popísali v časti venovanej plynovým modelom. Ak sa zaujímate o obstaranie samostatnej udiarne, odporúčame vám zase túto stránku s výberom udiarní.
Počet osôb
V prípade, že chcete grilovať hlavne v sezóne a pre väčší počet ľudí, odporúčame niektorý z väčších grilov. Pokiaľ oceníte aj možnosť grilovať celoročne doma v kuchyni a plánujete gril zaradiť do bežného chodu domácnosti, bude sa vám hodiť niektorý stolný elektrický gril.
Pomôckou pri výbere môže byť aj výkon grilu, ten nájdete pri plynových a elektrických modeloch. Najčastejšie sa udáva v kilowattoch. Do 5 kW ide o gril pre menší počet osôb alebo na občasné použitie, 5–10 kW má bežný gril pre rodinu aj väčšiu partiu (5–10 ľudí) a od 10 kW už je gril vhodný aj na väčšie akcie. V prípade stolných modelov hľadajte gril s výkonom okolo 2 kW, slabšie modely sú skôr na príležitostné použitie.

Druhou nápovedou môže byť grilovacia plocha roštu. Pre menší počet ľudí stačí malý gril s plochou okolo 1 200 cm2, pre štvorčlennú rodinu už odporúčame voliť gril s plochou aspoň 1 500 cm2. Veľké grily vám môžu ponúknuť plochu roštu aj 3 500 cm2, ktorá skvele zvládne aj väčšie záhradné párty.
Počet osôb |
Výkon |
Grilovacia plocha |
1-2 osoby |
2 kW |
1 200 cm2 |
Rodiny |
5-10 kW |
Aspoň 1 500 cm2 |
Veľké záhradné akcie |
10+ kW |
2 000+ cm2 |
Materiál roštu
Pri griloch sa môžete stretnúť s roštom alebo grilovacou doskou. Rošt je väčšinou doménou záhradných grilov, avšak aj pri tých niekedy narazíte na dosku. Najčastejšie sa s ňou potom stretnete pri stolných griloch. Väčšina kvalitných záhradných grilov má liatinový alebo nerezový rošt, poprípade smaltovanú úpravu, ktorá sa lepšie čistí. V prípade stolných grilov patrí medzi populárne materiály teflón alebo iné nepriľnavé povrchy, napríklad patentovaný materiál quantanium.
Rad grilov má jednu výhodu navyše, a to je možnosť umývania roštu či dosky v umývačke. Hoci sa s touto variantou stretnete hlavne pri stolných griloch, stále častejšie ju ponúkajú aj väčšie záhradné grily a rozhodne ide o veľké pozitívum.
Výbava
Niektoré prvky sme už spomenuli priamo pri špecifických typoch grilov. Existuje ale výbava, ktorú nájdete pri väčšine grilov, bez ohľadu na zdroj tepla.

Spomínané vybavenie sa v niektorých prípadoch týka skôr záhradných grilov, stolové a kontaktné grily sú v tomto ohľade trochu špecifickejšie a napríklad odkladacia plocha alebo veko v ich prípade nie je potrebné.
- Veko – Výhodou každého grilu je dobre tesniace veko, ktoré umožňuje nepriame grilovanie a urýchľuje prípravu jedla. Zvlášť užitočné je potom pri griloch na drevené uhlie. Plne vďaka nemu využijete nielen možnosť nepriameho grilovania, ale aj zaúdenia, vďaka ktorému získa mäso zvlášť dymovú arómu.
- Odkvapkávacia miska – Miska alebo iný systém odvádzania tuku z potravín je podstatným prvkom pre všetky typy grilov. Vďaka odvádzaniu tuku nedochádza k jeho prepaľovaniu a grilovanie s odkvapkávacou miskou je čistejšie a zdravšie.
- Termostat a teplomer – Dobrým pomocníkom pri grilovaní na záhradnom aj stolnom grile je termostat, ktorý umožňuje nastaviť a udržiavať určitú teplotu. To sa pochopiteľne netýka grilov na drevené uhlie, pri ostatných typoch sa s ním ale stretnúť môžete. Ako ideálny doplnok potom slúži teplomer, často vo veku grilu, vďaka ktorému môžete mať neustály prehľad o teplote grilovania a jedlo bude pripravené presne podľa vašich predstáv.
- Odkladacia plocha – Hlavne pri väčšom grilovaní potrebujete celý rad pomôcok a surovín, ktoré je nutné tiež niekam položiť. Pri záhradných griloch je pomerne bežná väčšia či menšia odkladacia plocha. Niektoré veľké grily majú napríklad vaničku na nakladanie mäsa alebo uloženie ďalších surovín.
Cena
Cena grilu sa odvíja najmä od jeho veľkosti, výkonu, funkcií a taktiež použitých materiálov. Grily na drevené uhlie a malé stolné grily zoženiete aj veľmi lacno. Pokiaľ ale grilovanie beriete trochu vážne, počítajte radšej s investíciou nižších stoviek eur. Všeobecne sú najdrahšie grily na plyn, cena sa ale môže líšiť produkt od produktu v závislosti od materiálu a ďalších parametrov.
Pri kúpe grilu je tiež potrebné myslieť nielen na prvotnú investíciu do jeho nákupu, ale aj náklady spojené s grilovaním. Tie sú pri plynových a elektrických griloch výrazne nižšie ako pri griloch na drevené uhlie. Uhlie nie je úplne lacná záležitosť, plyn navyše rýchlejšie dosiahne vyššiu teplotu a tak ho toľko nespotrebujete. Investícia spojená s obstaraním drahšieho, ale úspornejšieho grilu sa vám tak môže čoskoro vrátiť, najmä ak plánujete grilovať častejšie a pre väčší počet ľudí.
Grily do 40 €
V rade pár desiatok eur zoženiete väčšinou stolné grily a malé grily na drevené uhlie. Aj v tejto cenovej kategórii sa dajú nájsť otvorené stolné grily so slušným výkonom, v prípade kontaktných grilov už je výkon slabší. Do 40 € zoženiete hlavne gril pre menší počet osôb, napríklad na spoločnú večeru pre dvojicu. Pokiaľ plánujete väčšie grilovacie akcie, alebo chcete naozaj výkonný kontaktný gril, odporúčame si priplatiť.
Grily od 40 € do 200 €
V tejto cenovej kategórii už zoženiete veľmi výkonné a funkciami nabité stolné grily. K ponuke už sa pridávajú aj väčšie grily na drevené uhlie, záhradné elektrické grily a grily na plyn. V tomto cenovom rozmedzí si vyberie prakticky každý, nie je problém zohnať aj kvalitné a dobre vybavené modely.
Pre použitie raz za čas na rodinnú večeru je taká investícia asi zbytočná, pokiaľ ale plánujete grilovať častejšie, aspoň cez sezónu, a chcete občas pohostiť aj svojich priateľov, voľte grily z tejto cenovej kategórie.
Grily nad 200 €
Grily drahšie ako 200 € už sú modely pre fajnšmekrov. Takýto gril vás nenechá v štichu. V tomto rozmedzí nájdete veľmi výkonné grily všetkých kategórií, v prípade elektrických kontaktných grilov je veľmi častá funkcia smart. Najmä pri väčších griloch investíciu spoznáte nielen na výkone, ale aj na materiáli. Kvalitná liatina, smalt, nerez, to sú materiály, na ktoré sa môžete pri grilovaní vždy spoľahnúť. Ak však hľadáte veľmi výkonný plynový gril, jeho cena môže výrazne presiahnuť aj 400 €.
Zásady bezpečného grilovania
Rovnako ako pri každej manipulácii s ohňom či horúcimi objektmi je potrebné sa pri grilovaní riadiť predovšetkým zdravým rozumom. Nikdy ale neuškodí upozorniť na niekoľko zásad, ktorých dodržiavanie zásadne zvýši bezpečnosť grilovania. Väčšina týchto zásad platí predovšetkým pre väčšie grily na drevené uhlie alebo plyn, pri menších elektrických griloch sú riziká o niečo nižšie, pretože sa zaobídete bez manipulácie s ohňom.
- Priestor – Nikdy negrilujte vo vnútri, pokiaľ nemáte gril priamo určený na použitie v interiéri. Vonkajšie grily nie je vhodné používať ani v garáži. V okolí 3 m od grilu by nemali byť horľavé materiály.
- Oblečenie – Štýlovosť odevu v tomto prípade neriešime, ide nám skôr o materiál. Na grilovanie si neberte oblečenie z umelých vlákien, klasická bavlnená alebo ľanová zástera je stávkou na istotu.
- Podpaľovače – Na zapaľovanie grilu používajte len podpaľovače na to určené, nikdy nie lieh alebo benzín.
- Hasenie – Vznietený tuk alebo plamene vychádzajúce z grilu nehaste vodou. Väčšinou stačí gril zaklopiť vekom a utesniť prieduchy, väčší oheň je možné zasypať pieskom alebo uhasiť hasiacim prístrojom. V prípade vznietenia elektrického grilu je v prvom rade nutné vypojiť ho zo siete.
Údržba grilu
Rovnako ako všetky ostatné pomôcky na prípravu pokrmov, aj gril je potrebné pravidelne čistiť (Zdroj: Popular Mechanics). Samozrejme nie je nutné rošt grilu neustále umývať vo vode alebo v umývačke. Zásadné je ale zbaviť ho všetkých pripečenín, a to v priebehu grilovania. Rošt sa totiž čistí pri vysokej teplote. Základný postup teda je:
- Zahriať rošt
- Očistiť rošt špeciálnou kefou od všetkých pripečených kúskov jedla a nečistôt
- Potrieť rošt olejom – na to dobre poslúži olej v spreji alebo obrúsok namočený v oleji a kliešte na grilovanie
- Po každej várke mäsa opakujte
Pre dôkladnejšie vyčistenie roštu a ďalších častí grilu dobre poslúžia špeciálne čističe. Na trhu nájdete aj obaly na gril, ktoré ho ochránia pred prachom a nečistotami napríklad pri uskladnení v garáži.
Dosky stolného grilu tento postup nevyžadujú. Po každom grilovaní je ale treba ich tiež dôkladne vyčistiť. Výhodou je, ak má gril nepriľnavý povrch a dosky sú vhodné na umývanie v umývačke.
Príprava grilu na novú sezónu
V prvom rade je potrebné gril dôkladne vyčistiť, pokiaľ ste tak neurobili pri jeho zazimovaní. Odstráňte starý popol, všetky pripečeniny a hrdzu, očistený rošt môžete potrieť jedlým olejom. Nity a skrutky je potrebné skontrolovať, dotiahnuť a premazať. Pri plynovom grile skontrolujte aj hadice a tesnenia, na to dobre poslúži voda so saponátom. Keď potriete rozvody a pustíte plyn, podľa bubliniek ľahko spoznáte, či niekde nedochádza k jeho úniku.
Takto je potrebné gril pripraviť iba na začiatku každej sezóny. Ďalej už stačí klasická údržba.
Tip: Ak si chcete vychutnať tú pravú grilovaciu pohodu, pozvite svojich priateľov a pripravte si vodnú fajku, pri ktorej môžete jesť grilované pokrmy, piť dobré víno a vychutnávať atmosféru letných večerov.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.