Ako si vybrať gril
Grilovanie je čím ďalej tým obľúbenejšou záľubou a spoločenskou udalosťou. Dnes už si tento spôsob varenia môžu dopriať aj ľudia, ktorí nemajú záhradu. Existujú totiž grily, ktoré využijete napríklad na balkóne alebo dokonca vnútri bytu. V tomto článku si rozoberieme, aké typy grilov existujú, aké sú ich výhody a nevýhody a na čo by ste sa mali pri výbere grilu zamerať.
Všeobecné pravidlá pre výber
- V prvom rade si treba zvoliť ideálny typ grilu. Berte do úvahy hlavne jeho rozmery. Do bytu alebo na malý balkón je ideálny stolový gril, veľká záhrada zvládne aj poriadny plynový model.
- Zamerajte sa na dôležité parametre grilu, najmä výkon, rozmer a materiál grilovacej plochy a najdôležitejšie príslušenstvo, ako je odkvapkávacia miska.
- Pozrite sa, aké ďalšie funkcie a príslušenstvo vám môže gril ponúknuť. Napríklad teplomer, odkladaciu plochu a ďalšie.
- Stanovte si cenovú hranicu. Obstarávacia cena grilu sa môže vyšplhať do naozaj vysokých súm. Záleží teda, koľko ste do modelu ochotní investovať a koľko drahých funkcií naozaj využijete.
Umiestnenie a zdroj tepla
Na záhradu môžete voliť menší aj väčší gril, plynový aj na drevené uhlie, a ak máte na záhrade elektrickú prípojku, tak aj elektrický gril. Na balkón sa vojde mnoho menších modelov. Ak chcete grilovať tak vonku, ako vnútri, vhod vám prídu menšie elektrické grily, ktoré sa dajú použiť ako vonkajšie aj stolové. V prípade, že nemáte ani balkón, ideálnym riešením budú opäť stolové grily.
Základné delenie grilov je podľa zdroja tepla. Delíme ich na plynové, elektrické a grily na drevené uhlie. Elektrické grily sa dajú ešte ďalej deliť na grily záhradné a stolové, pod ktoré môžeme zaradiť aj kontaktné grily a niektoré špecifickejšie modely, ako je raclette. Svoje zvláštnosti majú aj plynové grily, novinkou na trhu sú modely RBS a grily s lávovými kameňmi.
Počet osôb
V prípade, že chcete grilovať hlavne v sezóne a pre väčší počet ľudí, odporúčame niektorý z väčších grilov. Ak oceníte aj možnosť grilovať celoročne doma v kuchyni a plánujete gril zaradiť do bežného chodu domácnosti, bude sa vám hodiť niektorý stolový elektrický gril. Pomôckou pri výbere môže byť aj výkon grilu, ten nájdete pri plynových a elektrických modeloch. Najčastejšie sa udáva v kilowattoch. Do 5 kW ide o gril pre menší počet osôb alebo občasné použitie, 5 – 10 kW má bežný gril pre rodinu aj väčšiu partiu (5 – 10 ľudí) a od 10 kW už je gril vhodný aj na väčšie akcie. V prípade stolových modelov hľadajte gril s výkonom okolo 2 kW, slabšie modely sú skôr na príležitostné použitie.
Druhým pomocníkom môže byť grilovacia plocha roštu. Pre menší počet ľudí stačí malý gril s plochou okolo 1 200 cm2, pre štvorčlennú rodinu už odporúčame voliť gril s plochou aspoň 1 500 cm2. Veľké grily vám môžu ponúknuť plochu roštu aj 3 500 cm2, ktorá skvelo obstojí aj na väčšej záhradnej párty.
Materiál a vybavenie
V nasledovnej časti si povieme niečo o kvalitných materiáloch pre rošty a grilovacie dosky a taktiež o niektorých prvkoch, ktoré sú pre väčšinu grilov podstatné. Zmieňované vybavenie sa v niektorých prípadoch týka skôr záhradných grilov, stolové a kontaktné grily sú v tomto smere trochu špecifickejšie a napríklad odkladacia plocha alebo veko v ich prípade nie je potrebné. Okrem zmieňovaného vybavenia sa o ďalších prvkoch, špecifických pre každý typ grilu, dozviete v časti venovanej práve danému typu.
Materiál roštu
Pri griloch sa môžete stretnúť s roštom alebo grilovacou doskou. Rošt je väčšinou doménou záhradných grilov, avšak aj pri tých niekedy narazíte na dosku. Najčastejšie sa s ňou potom stretnete pri stolových griloch. Väčšina kvalitných záhradných grilov má liatinový alebo antikorový rošt, poprípade smaltovanú úpravu, ktorá sa lepšie čistí. V prípade stolových grilov patrí medzi populárne materiály teflón alebo iné nepriľnavé povrchy, napríklad patentovaný materiál quantanium.
Mnohé grily majú jednu výhodu navyše, a to je možnosť umývať rošt či dosku v umývačke. Hoci sa s týmto variantom stretnete hlavne pri stolových griloch, stále častejšie ho ponúkajú taktiež väčšie záhradné grily a rozhodne ide o veľké pozitívum.
Veko
Výhodou každého grilu je dobre tesniace veko, ktoré umožňuje nepriame grilovanie a urýchľuje prípravu jedla. Zvlášť užitočné je potom v prípade grilov na drevené uhlie. Vďaka nemu plne využijete nielen možnosť nepriameho grilovania, ale taktiež zaúdenia, vďaka ktorému získa mäso zvlášť dymovú arómu.
Odkvapkávacia miska
Odkvapkávacia miska alebo iný systém odvádzania tuku z potravín je podstatným prvkom pre všetky typy grilov. Vďaka odvádzaniu tuku nedochádza k jeho prepaľovaniu a grilovanie s odkvapkávacou miskou je čistejšie a zdravšie.
Termostat a teplomer
Dobrým pomocníkom pri grilovaní na záhradnom aj stolovom grile je termostat, teda možnosť regulovať teplotu. To sa pochopiteľne netýka grilov na drevené uhlie, na ostatných typoch sa s ním však stretnúť môžete. Ako ideálny doplnok potom slúži teplomer, často vo veku grilu, vďaka ktorému môžete mať neustály prehľad s teplote grilovania a jedlo bude pripravené presne podľa vašich predstáv.
Odkladacia plocha
Hlavne pri väčšom grilovaní potrebujete celý rad pomôcok a surovín, ktoré je nutné tiež niekam položiť. Na záhradných griloch je pomerne bežná väčšia či menšia odkladacia plocha. Niektoré veľké grily majú navyše napríklad vaničku na nakladanie mäsa alebo uloženie ďalších surovín.
Plynové grily
Plynové grily využívajú na prípravu jedla plynové horáky pripojené na propán-butánovú fľašu. Nájdeme medzi nimi tak kompaktné cestovné modely, ako veľké grily s tromi a viacerými horákmi. Ich najväčšou výhodou je okamžité horenie, stačí stlačiť tlačidlo. Nemusíte tak zdĺhavo čakať, než sa gril dostatočne rozpáli, ako v prípade grilov na uhlie. Plameň sa navyše dá ľubovoľne regulovať, nemusíte sa báť, že zhasne a taktiež nevzniká odpad vo forme popola.
Nevýhodou je menšia mobilita grilu pre ťažkú fľašu. Tá sa tiež musí meniť a správne skladovať. Grilovanie na plynovom grile je zdravé a rýchle, niektorým používateľom však môže chýbať typická dymová aróma. To sa dá na niektorých griloch nasimulovať pridaním drevených štiepkov, arómu jedla môžete taktiež v niektorých prípadoch ovplyvniť systémom nádržiek. Do tých nalejete víno, pivo alebo vodu s korením a vyparovaná tekutina ochutí mäso. Plynový gril je vhodný pre každého, koho obťažuje zložité rozdúchavanie uhlia a zároveň nemá v mieste grilovania k dispozícii elektrickú prípojku.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
+ rýchla príprava | – manipulácia s fľašou |
+ regulácia teploty | – horšia dostupnosť propán-butánu |
+ plameň bez popola | – vyššia obstarávacia cena |
Typy plynových grilov
Medzi zvláštne typy plynových grilov patria RBS grily a grily s lávovými kameňmi. Oba typy majú svoje špecifiká a sú vhodné skôr pre pôžitkárov.
RBS grily
Vyššou triedou medzi plynovými grilmi sú tzv. RBS grily, teda grily s technológiou Radiant Burner System. Od bežných plynových grilov sa líšia najmä umiestnením horákov, ktoré nie sú na spodnej strane grilovacej vane, ale na jej bokoch. Vďaka týmto keramickým horákom sa teplota vnútri grilu ideálne rozprestrie a jedlo sa tak griluje rovnomerne. Veľkou výhodou bočného umiestnenia horákov je, že tuk z mäsa pri grilovaní neodkvapkáva na horáky, a tak nedochádza k tvoreniu dymu a škodlivín. Vďaka domu sú RBS grily jedny z najzdravších zo všetkých plynových variantov.
Grily s lávovými kameňmi
Ďalším variantom sú grily s lávovými kameňmi. Opäť poskytujú rovnomernejšie rozloženie tepla a lávové kamene navyše zachytávajú odkvapkávajúci tuk. Nevýhodou však je, že po nasatí tuku často vzplanú, čo môže kaziť chuť jedla.
Grily s plynovou kartušou
Najmenším variantom plynového grilu sú malé grily s plynovou kartušou. Tieto grily sú veľmi skladné a obľúbené sú predovšetkým u nadšených výletníkov. Gril sa totiž bez problémov vojde do kufra auta, pre statnejších jedincov pripadá do úvahy aj prenášanie v batohu.
Gril s infračervenými horákmi
Jednou z najnovších technológií na poli grilovania je využitie infračerveného žiarenia. Tieto špeciálne horáky spotrebujú menej plynu a sľubujú rovnomernejšie rozloženie tepla. Na trhu však nie sú príliš obvyklé.
Na čo sa zamerať v prípade plynového grilu
Každý typ grilu má, samozrejme, svoje špecifiká. V prípade plynových grilov je dobré zamerať sa na ich horáky a ďalšie komponenty.
Horáky
Gril by mal mať aspoň dva, pre veľké množstvo ľudí môžete siahnuť aj po variantoch až s piatimi horákmi. Pre lepšiu reguláciu sa hodí, keď má každý horák vlastné zapaľovanie. Ideálne je v tomto prípade tzv. piezozapaľovanie, ktoré nájdeme napríklad aj na plynových sporákoch. Netreba hľadať zapaľovač ani zápalky, zapaľovanie grilu samo vydá iskru na zažatie plameňa.
Prípojka na propán-butánovú fľašu
Nie vždy je súčasťou balenia, je teda lepšie skontrolovať výbavu grilu, nech nie ste nepríjemne prekvapení.
Flavorizér
RBS grily a grily s lávovými kameňmi sme už zmienili, ako však riešia odkvapkávanie tuku ostatné plynové grily, ktoré majú horáky na dne grilovacej vane? Na tých prichádza na rad špeciálny rošt, ktorý nemá v mieste horákov otvory, alebo ešte lepšie, oceľový profil (inak nazývaný napr. flavorizér), ktorý kryje horáky grilu. Upravený rošt zaistí, že nebude šťava z mäsa kvapkať na horáky, ale stečie do zbernej misky, ktorá je súčasťou grilu. Flavorizér šťavu a tuk z mäsa zachytí a okamžite ich zároveň odparí, čo zaistí plnšiu chuť grilovaného mäsa.
Elektrické grily
Elektrické grily zatiaľ nepatria k najpoužívanejším, majú však svojich priaznivcov. V základe ich môžeme rozdeliť na záhradné a stolové. Záhradné grily sú väčšie a úplne sa vyrovnajú grilom na plyn alebo drevené uhlie. Stolový gril, ako už názov napovedá, umožňuje svojou stavbou a veľkosťou využitie aj na kuchynskom stole. Jeho výhodou je, že je využiteľný celoročne. Na druhej strane však ťažko obstojí pri veľkých akciách, väčšina modelov sa hodí skôr na prípravu jedla pre dve až štyri osoby.
V prípade záhradného grilu zaistí grilovanie vykurovacia špirála umiestnená pod roštom, v prípade stolových grilov ju spravidla kryje teflónová doska. Teda žiadny oheň, len čistý žiar. Ich výhodou je hlavne ovládanie. Môžete si nastaviť presnú teplotu, nehrozí, že vám zhasne plameň, gril sa rozohreje na povel a úplne bezpečne (napríklad plyn, naopak, v niekom vzbudzuje obavy). Navyše nevzniká dym ani škodlivé splodiny, grilovanie tak môže byť zdravšie než na drevenom uhlí. Nevýhodou je nutnosť elektrickej zástrčky v mieste grilovania.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
+ jednoduché a bezpečné ovládanie | – nutnosť elektrickej zástrčky |
+ žiadny dym ani popol | – chýba potešenie z práce s ohňom |
+ využitie aj v interiéri | – výkonné grily sú nákladnejšie |
Typy elektrických grilov
Do skupiny elektrických grilov môžeme zaradiť tak grily záhradné, ako stolové. Špecifickejšie sú potom barbecue, kontaktné či raclette grily, o ktorých si povieme viac.
Otvorený (barbecue) gril
Na otvorených griloch nájdeme tak grilovaciu dosku, ako rošt alebo mriežku. Tento typ grilu je ideálny na grilovanie priamo na stole, kde si každý berie z grilu, čo sa mu zapáči. Niektoré hybridné typy majú vo výbave aj nožičky, cez sezónu tak môžu plniť úlohu malého záhradného grilu.
Kontaktný gril
Kontaktný gril sa skladá z dvoch polovíc, ktoré k sebe priliehajú. Grilovanie teda prebieha z dvoch strán. Je veľmi variabilný, dá sa použiť aj na zapekanie hrianok alebo panini. Celkovo sú v prípade kontaktných grilov možné väčšinou tri polohy využitia. Poloha „grill“, keď sú polovice priklopené na seba, poloha „barbecue“, pri ktorej sa gril rozloží do podoby otvoreného grilu, a poloha „rúra“ (alebo „ohrievanie“). Tú nájdeme na menšom množstve grilov, znamená možnosť zablokovať hornú polovicu grilu v určitej výške. Tá sa v danej chvíli nedotýka potravín, iba ich zvrchu ohrieva.
V prípade kontaktných grilov treba sledovať jednu zásadnú vec, a to, ako sú obe polovice spojené. Niektoré grily sú totiž spojené pevne, rozovierajú sa do véčka. Na takých griloch sa mäso pripravuje nerovnomerne, v jednej časti naň grilovacia doska dolieha viac než v druhej. Odporúčame teda vyberať primárne grily s flexibilným upevnením, vďaka ktorému dolieha grilovacia doska na mäso celou plochou.
Raclette gril
Raclette gril je zo všetkých stolových grilov najšpecifickejší. Jeho názov pochádza z francúzskeho ekvivalentu slova „zoškrabovať“. Na prvý pohľad ide o obyčajný stolový gril, na pohľad druhý vás však môžu zaraziť malé panvičky v jeho spodnej časti. Tradične sa na hornej doske griluje slanina, mäso alebo iné pochutiny a v spodnej časti sa v malých panvičkách rozohrieva syr, často zmiešaný s cibuľkou, šampiňónmi a ďalšími surovinami. Rozohriatym syrom sa následne polieva mäso a uvarené zemiaky. Táto pochúťka je populárna najmä vo Švajčiarsku a Francúzsku, ide o istú obdobu notoricky obľúbeného fondue. Raclette grily sa však dajú, pochopiteľne, použiť aj v dňoch, keď nemáte chuť na syr. Stačí využiť iba hornú grilovaciu dosku a panvičky ponechať bokom.
Na čo sa zamerať v prípade elektrického grilu
Elektrické grily nebývajú nijako zvlášť pestré z hľadiska výbavy. Z prvkov, bez ktorých sa v podstate nezaobídete, ale musíme zmieniť indikátor nahriatia. Naopak, zaujímavú novinku predstavuje funkcia aromatizácie drevom.
Indikátor nahriatia
Tak elektrickým záhradným grilom, ako stolovým grilom by nemal chýbať indikátor nahriatia. Ako indikátor spravidla funguje dióda, vďaka ktorej zistíte, že už gril dosiahol požadovanú teplotu a môžete začať s grilovaním.
Aromatizácia drevom
Na niektorých drahších elektrických záhradných griloch môžete využiť taktiež funkciu aromatizácie drevom, čo znamená, že môžete dovnútra grilu umiestniť kapsulu s drevenými kúskami a ich zahriatím sa do mäsa dostane vôňa dreva, ako by ste ho grilovali na grile na drevené uhlie.
Grily na drevené uhlie
Pravdepodobne najbežnejší typ grilu na prípravu jedla využíva teplo vzniknuté horením dreveného uhlia. Jeho nevýhodou je dlhšia príprava, skrátka trvá, kým sa uhlie správne rozohreje. Navyše zapaľovanie vyžaduje určitý grif. Na druhej strane si hŕba tradicionalistov asi nedokáže grilovanie bez tejto procedúry predstaviť. Plameň sa nedá príliš regulovať, hrozí aj zhasnutie, teplota sa reguluje pomocou vzduchových otvorov. Pri zlom odhadnutí teploty sa jedlo môže pripaľovať, a tak je grilovanie na drevenom uhlí niekedy menej zdravé než v prípade iných zdrojov tepla. Pri horení uhlia navyše vzniká popol, ktorého vynášanie môže byť otravné. Výhodou týchto grilov je spravidla nízka cena a taktiež aróma, ktorú mäsu dodávajú (hoci niektorí odborníci tvrdia, že je to len mýtus). K obstarávacej cene je však potrebné pripočítať aj náklady na uhlie, ktoré často nie sú práve najnižšie.
Výhody | Nevýhody |
---|---|
+ nižšia obstarávacia cena | – dlhé rozohrievanie |
+ dymová aróma | – zložitá a nepresná regulácia teploty |
+ nižšia hmotnosť | – odpad vo forme popola |
Na čo sa zamerať v prípade grilu na drevené uhlie
Hoci patria grily na drevené uhlie k najjednoduchším modelom, aj pri ich výbere je dobré pamätať na niektoré dôležité prvky.
Prieduchy
Na rozdiel od elektrických a plynových grilov nemá gril na drevené uhlie termostat na reguláciu teploty. Tá sa dá čiastočne prispôsobiť pomocou prieduchov v tele grilu. Na lepší prehľad sa hodí aj teplomer vo veku.
Dvierka alebo odklápací rošt
Pri dlhšom grilovaní sa nevyhnete nutnosti doplniť uhlie. Aby ste kvôli tomu nemuseli zložito skladať celý rošt a riskovať popálenie, mal by mať gril separátne dvierka na prikladanie alebo odklápaciu časť roštu.
Údržba grilu
Rovnako ako všetky ostatné pomôcky na prípravu pokrmov, aj gril treba pravidelne čistiť (Zdroj: Popular Mechanics). Samozrejme, nie je nutné rošt grilu neustále umývať vo vode alebo v umývačke. Zásadné je však zbaviť ho všetkých pripálenín, a to v priebehu grilovania. Rošt sa totiž čistí pri vysokej teplote. Základný postup teda je:
1. Zahriať rošt
2. Očistiť rošt špeciálnou kefou od všetkých pripečených kúskov jedla a nečistôt
3. Potrieť rošt olejom – na to dobre poslúži olej v spreji alebo obrúsok namočený v oleji a kliešte na grilovanie
4. Po každej várke mäsa opakujte
Na dôkladnejšie vyčistenie roštu a ďalších častí grilu dobre poslúžia špeciálne čističe. Na trhu nájdete taktiež obaly na gril, ktoré ho ochránia pred prachom a nečistotami napríklad pri skladovaní v garáži.
Dosky stolového grilu tento postup nevyžadujú. Po každom grilovaní ich však treba taktiež dôkladne očistiť. Výhodou je, ak má gril nepriľnavý povrch a dosky sú vhodné na umývanie v umývačke.
Príprava grilu na novú sezónu
V prvom rade je potrebné gril dôkladne vyčistiť, ak ste tak neurobili pri jeho zazimovaní. Odstráňte starý popol, všetky pripáleniny a hrdzu, očistený rošt môžete potrieť jedlým olejom. Nity a skrutky je potrebné skontrolovať, dotiahnuť a premazať. Na plynovom grile skontrolujte aj hadice a tesnenia, na to dobre poslúži voda so saponátom. Keď ňou potriete rozvody a pustíte plyn, podľa bubliniek ľahko spoznáte, či niekde nedochádza k jeho úniku.
Takto je potrebné gril pripraviť iba na začiatku každej sezóny. Ďalej už stačí klasická údržba.
Tip: Ak si chcete vychutnať tú pravú grilovaciu pohodu, pozvite svojich priateľov a pripravte si vodnú fajku, pri ktorej môžete jesť grilované pokrmy, piť dobré víno a vychutnávať si atmosféru letných večerov.