Plynové grily patria k najvýkonnejším, najväčším, ale aj najdrahším modelom na trhu. Ich výber teda nie je dobré brať na ľahkú váhu. V tomto článku si rozoberieme výkon grilu, jeho grilovaciu plochu či rošt a povieme si tiež niečo o flavorizéri a ďalších funkciách a príslušenstve grilu. Nakoniec si upresníme cenové kategórie plynových grilov, pre lepšiu predstavu o tom, koľko vás bude váš vysnívaný plynový gril stáť.
Ako vybrať plynový gril stručne:
- Zvoľte vhodný typ – Vyberať môžete napríklad medzi modelmi s lávovými kameňmi, RBS grilmi, grilmi s plynovou kartušou a ďalšími variantmi.
- Zvážte rozmery grilu a grilovacej plochy – Veľkosť grilovacej plochy by mala zodpovedať počtu stravníkov, pre štvorčlennú rodinu stačí cca 1 500 cm2, niektoré grily ale majú plochu aj viac ako dvojnásobnú. Rozmery grilu zase berte do úvahy kvôli uskladneniu, miesto navyše zaberie aj plynová fľaša.
- Skontrolujte počet horákov a výkon – Čím viac horákov, tým lepšie, kvalitnejšie modely majú tri a viac. Celkový výkon by pri menších griloch (pre menšiu rodinu) mal byť aspoň 5 kW, pri väčších griloch aspoň 10 kW.
- Zamerajte sa na vybavenie a funkcie – Nevyhnutná je prípojka na propán-butánovú fľašu, veľmi populárne je aj elektronické zapaľovanie, veko alebo odkladacia plocha.
Typy plynových grilov
Možno si pod plynovým grilom predstavíte skrátka gril s propán-butánovou bombou. Špecifických plynových grilov je ale trochu viac a každý typ má svoje výhody a nevýhody. (Zdroj: Biblia na grilovanie).
- RBS grily – Pod skratkou RBS sa skrýva Radiant Burner System technológia, ktorá pozostáva z keramických horákov umiestnených po stranách vane grilu. Tieto grily sľubujú rovnomernejšie rozloženie tepla a horáky sa vďaka bočnému umiestneniu nedostanú do kontaktu s odkvapkávajúcim tukom a šťavami. Netvorí sa tak dym a spaliny.
- Grily s lávovými kameňmi – Lávové kamene v grile opäť zaisťujú rovnomernejšie rozprestretie tepla. Sú na dne grilu a zachytávajú šťavy a tuk, ktoré odkvapkávajú z mäsa. Ten je však vhodné z kameňov po každom grilovaní žiarom vypáliť, inak môže dochádzať k ich vzplanutiu.
- Grily s plynovou kartušou – Plynové grily majú aj svoj prenosný variant. Tieto malé grily sú ideálne napríklad na kempovanie. Na prevádzku nevyužívajú klasickú bombu, ale malú plynovú kartušu.
- Grily s infračervenými horákmi – Infračervené horáky patria k novším technológiám a tieto grily tak zatiaľ nie sú na trhu príliš obvyklé. Využitie infračerveného žiarenia sľubuje okrem iného menšiu spotrebu plynu.
Grilovacia plocha a rošt
Plynové grily patria k najväčším modelom na trhu a sú tak ideálnou voľbou pre časté grilovanie vo väčšom počte. Už aj menšie modely presahujú plochu 1 500 cm2, teda odporúčanú minimálnu plochu pre štyri osoby. Naopak nie je výnimkou, keď sa plocha grilu pohybuje medzi 3 000 až 3 500 cm2, s takým grilom už bez problémov nakŕmite napríklad desať ľudí. Ako pomôcka sa niekedy odporúča počítať 200-300 cm2 na osobu.
Plocha | Počet osôb |
800 cm2 | 2-3 |
1 500 cm2 | 4-5 |
3 000 cm2 | 10 |
Jednou z najdôležitejších častí grilu je jeho rošt. Ten by pri plynovom grile mal byť hlavne pevný, ideálne z nerezu alebo liatiny, prípadne so smaltovou úpravou. Taký rošt zaručí optimálny rozvod tepla. Pri drahších modeloch môžete naraziť na variabilnejšiu verziu roštu, ktorá umožňuje jednu časť vymeniť napríklad za kameň na pizzu alebo wok panvicu.
Počet horákov a celkový výkon
Lacnejšie modely disponujú dvoma horákmi, pri kvalitnejších griloch už nájdete tri a viac horákov. Čím viac horákov gril má, tým lepšia je jeho regulácia tepla a tiež rovnomerné rozloženie tepla. Niektoré modely majú okrem horákov vo vnútri grilovacej vane aj bočný horák, na ktorom môžete pripravovať omáčky alebo prílohy.
Pri väčšine grilov sa udáva výkon pre každý horák zvlášť, ich sčítaním získate celkový výkon grilu. Pre menší počet osôb (napr. štyri) bude stačiť slabší gril s výkonom okolo 5 kW, na poriadnu záhradnú párty už vám ale príde vhod skôr model s výkonom 10 a viac kW.
Grilovací systém
Aby šťava a tuk z mäsa nekvapkali priamo na plynové horáky, nájdeme pri plynových griloch niekoľko rôznych typov grilovacích systémov. V súčasnosti najpopulárnejším riešením je tzv. aromatizátor (inde pod názvom „oceľový profil“ a pod.). Ide o nerezový plech s rôznymi žliabkami a otvormi, ktorý kryje horáky grilu a zachytáva šťavu odkvapkávajúcu z roštu. Tým vzniká para, ktorá v uzavretom grile obklopí mäso a dodáva mu plnšiu chuť.
Predtým dominovali trhu plynové grily s lávovými kameňmi. Ich účel je v podstate rovnaký ako u flavorizéra, spája sa s nimi však aj množstvo nevýhod. Grily s lávovými kameňmi sa dlhšie rozohrievajú, šťava a tuk sa do nich navyše vsakuje, čo môže spôsobiť vznietenie a lávové kamene treba tiež raz za čas meniť.
Pri niektorých griloch býva namiesto flavorizéra špeciálny rošt, ktorý je nad horákmi bez otvorov, a šťava tak nekvapká priamo na ne, ale odteká po stenách grilovacej vane do zbernej misky.
Ovládanie a funkcie
Ani plynové grily sa nezaobídu úplne bez vybavenia. Medzi najdôležitejšie prvky patrí elektronické zapaľovanie a veko, k pohodlnému používaniu je zásadná aj pojazdná konštrukcia.
- Regulácia teploty – Pri plynových griloch sa spravidla stretnete s otočnými gombíkmi na ovládanie horákov, tak ako ich poznáte napríklad pri plynovom sporáku. Vďaka tomu tieto grily umožňujú plynulú reguláciu teploty, a tak aj veľmi precízne grilovanie. Pri väčšine modelov nechýba ani teplomer vo veku, ktorý príde vhod každému, kto to s grilovaním myslí vážne.
- Elektronické zapaľovanie – S týmto typom zapaľovania ste sa pravdepodobne už niekedy v živote stretli pri plynovom sporáku. Skrátka otočíte gombíkom alebo stlačíte tlačidlo a horák sa sám zapáli bez zložitého a nie celkom bezpečného zapaľovania zápalkou alebo zapaľovačom.
- Veko – Na plynový gril bez veka pravdepodobne nenarazíte, prišli by ste totiž o možnosť nepriameho grilovania, pri ktorom získa mäso oveľa lepšiu arómu a dokonale sa prepečie.
- Pojazdná konštrukcia – Plynové grily naozaj nepatria k modelom, ktoré by ste ľahko odniesli v ruke, zvlášť keď k nim pripočítate váhu propán-butánovej bomby. Základom je teda pojazdná konštrukcia, tá máva dve alebo ešte lepšie štyri kolieska.
- Odkladacia plocha – Aby ste nemuseli pre príslušenstvo a suroviny stále niekam odbiehať, je dobré zaobstarať si gril s čo najväčšou odkladacou plochou. Väčšinou to bývajú bočné odkladacie stolíky, niekedy aj spodná skrinka pod grilom alebo menšie bočné odkladacie priestory, napr. na omáčky.
- Prípojka na propán-butánovú fľašu – Bez nej sa pri grilovaní skrátka nezaobídete, pri niektorých lacnejších modeloch ale môže chýbať a je potrebné ju dokúpiť.
Cena
V prvom rade si treba povedať, že obstaranie plynového grilu nie je investícia na jeden či dva roky, naopak, kvalitné značky poskytujú na svoje výrobky záruku napríklad aj desať rokov. Vzhľadom na rozmery a výkon je logické, že budú plynové grily drahšie ako napríklad malé elektrické grily alebo grily na drevené uhlie. Poďme si teda ceny plynových grilov upresniť, pre lepšiu predstavu, čo za svoje peniaze môžete očakávať.
Plynové grily do 200 €
Pod 200 € môžete zaobstarať jednoduchý gril s menším výkonom, ktorý dobre poslúži pri grilovaní pre rodinu. Väčšinou ide o modely pre menej náročných užívateľov, nechýba im ale dobrá výbava vo forme piezo zapaľovania či odkladacej plochy. Len treba počítať s využitím pre menší počet osôb, prevedenie grilu navyše nebýva vždy úplne pevné, čo sa môže prejaviť na jeho životnosti.
Plynové grily od 200 € do 400 €
V tejto cenovej kategórii nájdete slušne vybavené grily zhruba pre 5 až 10 osôb, ktoré uspokoja väčšinu užívateľov. Pokiaľ hľadáte gril pre rodinu alebo na väčšie akcie, určite si v tejto cenovej kategórii vyberiete. Keby vás však zaujímal nejaký výnimočne výkonný model s množstvom ďalších funkcií, možno si vyberiete v ešte vyššej cenovej hladine.
Plynové grily nad 400 €
S investíciou viac ako 400 € si môžete vyberať z veľmi výkonných grilov so zaujímavou výbavou, ktoré potešia pevnou konštrukciou a zaujmú napríklad roštom umývateľným v umývačke alebo širokou ponukou príslušenstva. Nejde o grily, ktoré by ste vytiahli dvakrát ročne, ale o kúsky, ktoré budú bez problémov pracovať celú sezónu.
Bezpečné používanie plynového grilu
Z plynových spotrebičov má celkovo mnoho ľudí obavu a nepovažuje ich za príliš bezpečné. Spísali sme preto pre vás niekoľko zásad, ako plynový gril používať, aby ste sa vyhli zbytočným rizikám (Zdroj: Love to Know):
- Na skladovanie plynových fliaš je vhodné zvoliť dobre vetrané miesto mimo bytových priestorov, kde budú fľaše chránené proti dažďu a okolitým vplyvom.
- S plynovými fľašami manipulujte opatrne, pri skladovaní aj pripojení ku grilu by mala byť fľaša vo zvislej stabilnej polohe.
- Pred grilovaním skontrolujte ventil fľaše a prívodnú hadicu, tú je vhodné vymeniť po piatich rokoch, v prípade opotrebovania alebo poškodenia aj skôr.
- Pri zapaľovaní grilu majte otvorený poklop.
- Negrilujte v interiéri, garáži alebo pod prístreškom.
- Po skončení grilovania uzavrite plynové ventily a odpojte fľašu.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.