Ako vybrať hotdogovač
Pod pojmom hotdogovač sa skrýva prístroj na prípravu párkov v rožku. Užijete si ho počas rodinných stretnutí, detských osláv alebo poslúži k príprave rýchleho obeda. Pri výbere toho pravého hotdogovača sa odpichnite od predpokladaného využitia – potrebujete jednoduchý prístroj do domácnosti, alebo plánujete prevádzkovať stánok s rýchlym občerstvením?
Voliť môžete medzi domácimi a profesionálnymi prístrojmi – nelíšia sa ani tak spôsobom používania, ako skôr vlastnosťami. Najdôležitejším parametrom je objem varnej nádoby. Zamyslite sa preto nad tým, koľko párkov budete v nádobe ohrievať. Drahšie modely dokážu naraz zohriať 16 aj viac párkov. Príkon rovnako hraje svoju rolu, ale najmä pri profi modeloch. S vyšším príkonom totiž dokážete párky zohriať oveľa rýchlejšie.
Okrem vyššie zmienených parametrov sa zaujímajte tiež o napichovacie hroty, iné príslušenstvo a dostupné funkcie. Existujú rôzne nadstavce, vďaka ktorým potom môžete v hotdogovači ohrievať aj zeleninu a vajíčka. V neposlednom rade bude rozhodovať aj cena, ktorá rastie úmerne s lepším materiálom a väčšou nádobou na párky.
Na samostatných stránkach sme si pre vás tiež prichystali porovnania hriankovačov, popkornovačov, šunkovarov, ale aj sušičiek ovocia.
Ako vybrať hotdogovač stručne:
- Do domácnosti či do stánku? Okrem obstarávacej ceny a kvality spracovania sa tieto dva typy líšia v niekoľkých ďalších aspektoch: objemom nádoby, príkonom i výbavou.
- Podľa počtu párkov zvoľte vhodný objem nádoby. Pre štvorčlennú rodinu stačí zaobstarať priemerný hotdogovač s objemom na 6 až 8 párkov.
- Hľaďte na výšku príkonu. Štandardne sa pohybuje okolo 400 W, čo je pre rýchle uvarenie niekoľkých párkov dostačujúce.
- Základ výbavy tvoria napichovacie hroty na pečivo. Domáce modely zvyčajne disponujú jedným, maximálne dvoma hrotmi.
- Zaujímajte sa o príslušenstvo. Vďaka špeciálnym nadstavcom môžete v prístroji okrem párkov pripravovať aj zeleninu alebo vajíčka.
- Užitočné funkcie a doplnky sú vždy prínosom, najmä tie bezpečnostné. Väčšina modelov je vybavená poistkou proti prehriatiu a protišmykovými nožičkami. Ďalej sa môžete stretnúť napríklad s funkciou automatického vypnutia a reguláciou teploty.
- Stanovte maximálnu čiastku, ktorú ste ochotný do prístroja investovať. Vyplatí sa tiež sledovať užívateľské recenzie, ktoré vám o danom produkte zdelia informácie z praxe.
Prečo si zaobstarať hotdogovač
Párok v rožku alebo hotdog najskôr väčšina z nás považuje za americký vynález. V skutočnosti pochádza z Nemecka, odkiaľ bol dovezený za veľkú mláku a stal sa celosvetovo populárnym. Americký hot dog vyzerá trochu inak než náš párok v rožku. Pečivo sa rozrezáva pozdĺžne a opeká sa spolu s párkom na grile.
Hotdogovač oproti tomu párky varí v horúcej vode či pare. Pečivo sa nerozrezáva, ale nabodáva na ostrý oceľový hrot. Zariadenie na prípravu hotdogov v sebe navyše skrýva hneď niekoľko výhod:
- Tento spôsob prípravy je podstatne rýchlejší a efektívnejší. Umožní vám tak pripraviť veľké množstvo hotdogov naraz.
- Proces automatizácie sa vyplatí v prípade veľkých osláv, večierkov i v gastronomickej prevádzke.
- V pare je možné pripravovať aj ďalšie pokrmy. Jednoducho tak k hotdogom vykúzlite zdravú prílohu v podobe dusenej zeleniny či varených vajíčok.
- Varenie v pare je zdravšie. Nepotrebujete pridávať žiadny tuk, aby sa vám párky či pečivo nepripálilo.
- Obstarávacia cena hotdogovača navyše nebýva príliš vysoká.
Typy hotdogovačov
Hotdogovače môžeme podľa účelu rozdeliť do dvoch základných skupín:
- Domáce
- Profesionálne (komerčné)
I keď nevlastníte stánok s rýchlym občerstvením, vyplatí sa vám v prípade častých osláv a rozvetveného príbuzenstva investovať do profesionálneho modelu. V malej domácnosti, najmä pokiaľ nie je na kuchynskej linke mnoho miesta, si vystačíte s menším domácim spotrebičom.
Domáce hotdogovače
Nezaberú príliš mnoho miesta a hodia sa na občasné používanie. V tých najmenších pripravíte naraz 1 až 6 hotdogov. Medzi ich silné stránky patrí nižšia obstarávacia cena a zvyčajne praktické rozmery. Celá konštrukcia býva vyrobená z plastu, čo znižuje celkovú investíciu do produktu. Nemôžete od nich však očakávať príliš vysoký výkon.
Profesionálne hotdogovače
Pri prístrojoch tohto typu sa predpokladá, že budú v chode každý (a mnohokrát aj celý) deň. Samozrejmosťou je preto objemnejšia nádoba na párky, vyšší počet hrotov, lepší výkon, kvalitné spracovanie a nerezová oceľ ako prevažujúci materiál. Očakávať môžete aj viacej doplnkov a funkcií.
Objem nádoby na párky
Tento parameter by mal byť hlavným rozhodujúcim aspektom. Neuvádza sa v litroch či mililitroch, ako sme pri objeme zvyknutý, ale v počtoch párkov, ktoré je možné v nádobe naraz ohriať. V bežnom hotdogovači môžete naraz pripraviť 1 až 18 párkov, čo je pomerne široké rozpätie. Vhodný objem vyberte podľa toho, pre koľko osôb budete hotdogy najčastejšie pripravovať (a podľa ich chuti k jedlu).
Priemernej rodine s počtom 4 až 5 členov by mohol vyhovovať zlatý stred – nádoba na prípravu 6 až 8 hotdogov. Taktiež však záleží samozrejme na tom, aký majú jednotliví členovia rodiny apetít a aké hrubé párky použijete. Jeden človek mnohokrát zvládne bez problémov zjesť dva aj viac hotdogov.
Objem nádoby (počet párkov) |
Čas zohriatia (min) |
Počet stravníkov |
1 až 6 |
4 |
1 až 3 |
6 až 8 |
8 |
4 až 5 |
8 až 18 |
15 |
6 a viac |
Podľa počtu párkov v nádobe sa mení čas, ktorý potrebujete na ich ohrev. Čím viac párkov, tým je časový interval logicky dlhší. Do nádoby však nemusíte dávať iba párky. Horúcu paru je možné využiť aj na ohrev kukurice, špargle, inej zeleniny a vajíčok na tvrdo.
Príkon
Príkon patrí medzi ďalšie parametre, ktoré ovplyvňujú rýchlosť ohrevu párkov. Jeho výška sa totiž premieta do celkovej výkonnosti prístroja. Z technického hľadiska sa jedná o energiu, ktorú spotrebič odoberá z elektrickej siete, aby mohol pracovať. Základnou jednotkou príkonu sú watty, skrývajúce sa pod značkou W.
Pri hotdogovačoch sa zvyčajne stretnete s príkonom 300 až 400 W. Drahšie modely pre komerčné využitie môžu mať vyšší príkon okolo 650 W, čo je nevyhnutné v prípade, že potrebujete pripraviť veľké množstvo hot dogov v krátkom čase.
400 W je však celkom dostačujúcich pre bežný domáci spotrebič. Čo sa týka výdavkov za elektrinu, nemusíte sa príliš obávať, že by ju hotdogovač výrazne zvýšil. Väčšinou býva zapnutý len niekoľko málo minút, takže nestihne spotrebovať nijako závratné množstvo energie.
Hroty na pečivo
Tieto hroty slúžia k opečeniu rožka (prípadne bagety) a zároveň do nej vyhĺbia otvor, do ktorého sa potom uvarený párok vloží. Štandardne sa jedná o vertikálne hroty z nerezovej ocele. Zamerajte sa na ich počet. Domáce modely ponúkajú jeden až dva hroty. Pre profesionálne účely budete potrebovať ďaleko viacej hrotov.
Je veľmi praktické, pokiaľ prístroj ponúka oddelenú prípravu párkov a rožkov. V opačnom prípade vám môžu párky veľmi rýchlo popraskať, zatiaľ čo pečivo sa ešte len ohrieva.
Materiál
Čo sa týka výberu materiálu, najčastejšie sa stretnete s:
- Plastom – plast býva špecifikom lacnejších modelov. Používa sa na výrobu konštrukcie a nádoby na párky.
- Nerezovou oceľou – profesionálne hotdogovače majú telo vyrobené z nerezovej ocele. Tento materiál sa používa v gastronomickej prevádzke veľmi často, pretože je odolný a ľahko sa udržuje v čistote. Rovnako sa používa na výrobu napichovacích hrotov na pečivo, a to ako pri domácich, tak aj pri profesionálnych prístrojoch.
- Sklom – pri luxusných hotdogovačoch sa so sklom stretnete vo forme nádoby. Oproti plastu vydrží dlhšie, musíte si však dať dobrý pozor na to, aby vám nespadla.
Príslušenstvo
Hotdogovač predstavuje pomerne jednoduché zariadenie, ktoré v sebe všetky potrebné doplnky obsahuje. Niekedy sa však môžete stretnúť s takými modelmi, v ktorých je možné variť zeleninu aj vajcia. Pre takéto prípady je možné si potom zakúpiť nadstavce, ktoré spolu s potravinami vložíte do nádoby na párky a uvaríte k údeninám aj chutnú prílohu.
Funkcie
Hotdogovač môže byť vybavený celým radom praktických funkcií. Najprv sa zameraje na tie najdôležitejšie, ktoré plnia bezpečnostné funkcie – automatické vypnutie, poistka proti prehriatiu a časovač. Pokiaľ si chcete prípravu hot dogov čo najviac uľahčiť, mohli by vás zaujať rôzne režimy pečenia a regulácie teploty.
- Automatické vypnutie a časovač – po určitej dobe nepoužívania sa prístroj vďaka tejto funkcii sám vypne. Pokiaľ nemáte možnosť výberu stupňa ohrevu pečiva, táto funkcia zaistí, že sa pečivo prestane po určitej chvíli opekať. Nehrozí tak, že by sa náhodou spálilo.
- Poistka proti prehriatiu – poistka chráni nielen vás, ale predovšetkým prístroj pred vážnym poškodením. Celkovú bezpečnosť zvyšujú ďalšie prvky, ako sú madlá a protišmykové nožičky. V ideálnom prípade pogumované.
- Regulácia teploty – niektoré modely sú vybavené termostatom a ponúkajú nastavenie konkrétnej teploty v určitom rozmedzí. Vyplatí sa v prípade, že chcete ohriať hrubšie klobásky. Vďaka tomu môžete celý proces urýchliť či pripravovať aj iné potraviny, než sú párky.
- Stupne ohrevu pečiva – prostredníctvom tejto funkcie si môžete vybrať, či chcete radšej menej opečený, alebo chrumkavejší rožok.
- Varenie v pare – nádoba slúži na tepelnú úpravu párkov priamo vo vode, alebo v pare. S funkciou varenia v pare potom hotdogovač supluje do istej miery parný hrniec. Horúca para je navyše ideálna na varenie zeleniny.
Cena
Hotdogovače tvoria na trhu s bielymi spotrebičmi minoritu, výber teda nie je úplne široký a zatiaľ neexistuje žiadna značka, ktorá by sae na nich výhradne špecializovala. Existuje však niekoľko výrobcov, ktorí ponúkajú kvalitné produkty za slušnú cenu. Za zmienku stojí Ariete, Orava, Gallet, Guzzanti či Sencor.
Ako sme už zmienili, jedná sa o pomerne jednoduché zariadenie, ktoré si bežne nekupuje každá domácnosť. Obstarávacia cena tých najlacnejších modelov začína už na 20 eurách a dajú sa zakúpiť aj v supermarkete. Nerezové modely pre profesionálov môžu stáť aj viac než 400 EUR. Nárast ceny zapríčiňuje voľba drahšieho materiálu, výkonnosť a celková kvalita spracovania.
Do 40 EUR
Najlacnejšie hotdogovač zoženiete už za 20 EUR. V tejto sekcii musíte počítať s menej kvalitnými materiálmi, z ktorých dominuje plast. Čo sa týka hrotov na pečivo, štandardne sa stretnete s jedným, maximálne dvoma. Nádoba býva menšia, približne na 2 až 6 párkov. Doplnkové funkcie musíte v tomto prípade oželieť.
Od 40 do 80 EUR
Stredná trieda ponúka slušný výber spotrebičov do domáceho prostredia. Na výrobu konštrukcie sa okrem plastu používa aj nerezová oceľ. Často v nich pripravíte aj viac než 8 párkov naraz. Disponujú zvyčajne dvoma a viacerými hrotmi na pečivo. Samozrejmosťou je prepracovanejší dizajn i výber funkcií. Často sa stretnete s časovačom, termostatom a nadstavcom na zeleninu.
Nad 80 EUR
Profesionálne modely hotdogovačov pôsobia o poznanie pevnejšie a prepracovanejšie. Na výrobu celej konštrukcie sa ako materiál používa nerezová oceľ. Nádoba potom môže byť z plastu či skla a pojme 18 (alebo aj viac párkov naraz). Na opekanie pečiva sú vybavené štyrmi a viac oceľovými hrotmi.
Hodia sa do domácností s viacerými členmi alebo sa obstarávajú do reštaurácií s rýchlym občerstvením. Z toho dôvodu sa pri nich taktiež stretnete s väčšinou zmieňovaných funkcií a vysokým výkonom, pretože to umožní celý proces varenia zefektívniť. Nie je žiadnou výnimkou, že kvalitný hotdogovač stojí aj viac než 400 EUR.
Údržba a čistenie
Aby vám váš hotdogovač slúžil čo najdlhšie, nezabudnite na pravidelné čistenie. Nižšie nájdete niekoľko rád, ako postupovať.
- Po použití vždy vyčkajte, pokým prístroj celkom nevychladne.
- Nádobu na párky umyte pomocou teplej vody a bežného saponátu na riad. Nepoužívajte žiadne agresívne či abrazívne prostriedky, ktoré by mohli nádobu poškodiť.
- Telo prístroja a hroty na pečivo utrite navlhčenou handričkou. Potom nechajte voľne usušiť alebo vytrite utierkou do sucha.
- Aby vám na prístroj zbytočne nesadal prach a nemuseli ste ho pred každým použitím oprašovať, uskladnite ho do kuchynskej skrinky.
Použitie hotdogovača
Samotný proces použitia je vcelku jednoduchý. Stačí sa držať niekých krokov, ktorých detailný popis a špecifiká nájdete v návode od výrobcu.
- Najprv naplňte nádobu vodou, upevnite ju na prístroj, vložte do nej párky a uzavrite viečkom.
- Potom si pripravte pečivo. Pri rožkoch môžete odrezať na jednej strane špičku, aby sa vám lepšie napichovali na hroty. Pokiaľ nemáte doma rožky, môžete použiť aj menšie biele bagetky.
- Potom stačí prístroj zapnúť a nechať pracovať približne 10 minút. Pokiaľ je vybavený časovačom, sám sa po uplynutí nastavenej doby vypne.
- Pri servírovaní si dajte dobrý pozor, aby ste sa náhodou neoparili horúcou vodou a parou.
- Pečivo zložte z hrotov veľmi opatrne. Hrotov sa nedotýkajte, inak hrozí popálenie.
- Ak chcete v hotdogovači pripraviť vajíčka alebo kukuricu, špargľu, brokolicu, karfiól či inú zeleninu varenú v pare, naštudujte si pokyny výrobcu. Čas prípravy sa najskôr bude líšiť.
- Hot dog môžete okrem kečupu a horčice ochutiť mnohými doplnkami. V Amerike je veľmi obľúbená kyslá kapusta, špeciálne pikantné horčice, karamelizovaná cibuľka či obloha z čerstvých paradajok, nakladaných cibuliek a uhoriek.