Ako vybrať hriankovač
Hriankovač predstavuje na prvý pohľad pomerne nenáročný elektrospotrebič. Nezaberá veľa miesta a jeho obsluha zahŕňa iba niekoľko jednoduchých krokov. Aj napriek tomu by ste jeho nákup mali podrobiť istému prieskumu. S najdôležitejšími parametrami vás zoznámime v nasledujúcich kapitolách. V článku vám priblížime možnosti hriankovačov z pohľadu dnešnej doby a taktiež ich vlastnosti.
Najprv sa zameriame na výrobný materiál a množstvo hrianok, ktoré dokážu hriankovače naraz pripraviť. Potom sa budeme venovať príkonu, ktorý má veľký vplyv na rýchlosť opečenia. Z hľadiska obsluhy prístroja vám následne priblížime rôzne praktické doplnky a príslušenstvo, alebo napríklad odlišné spôsoby regulácie ohrevu.
Nebude chýbať ani prehľad cenových kategórií, ktorý vám pomôže urobiť si lepšiu predstavu o tom, koľko by ste mali do nového hriankovača investovať. Nakoniec vám ponúkneme aj praktické tipy na údržbu. Začítajte sa do tohto článku a zistite, ako najlepšie vybrať hriankovač, ktorý bude vašim osobným potrebám najviac vyhovovať.
Ak sa zaujímate aj o ďalších pomocníkov v príprave pokrmov, pripravili sme pre vás aj porovnanie hotdogovačov, parných hrncov alebo popcornovačov.
Ako vybrať hriankovač stručne:
- Zamerajte sa na dizajn a vyberte si hriankovač z plastu, nerezu alebo lakovaného kovu. Plast je síce lacný, ale menej odolný voči mechanickému poškodeniu. Nerez sa zase horšie udržiava.
- Zvoľte zodpovedajúcu kapacitu hriankovača podľa počtu stravníkov a množstva obvykle pripravovaných hrianok. V niektorých menších modeloch opečiete len 2 hrianky naraz, iné priestrannejšie hriankovače opečú až 6 hrianok.
- Sledujte aj príkon. Pokiaľ vám záleží na rýchlosti opečenia chleba, zvoľte hriankovač s vyšším príkonom, ktorý zvládne chlieb opiecť už za dve minúty.
- Zohľadnite ovládanie výrobku, predovšetkým reguláciu ohrevu.
- Podľa vašich preferencií sa zamyslite, aké funkcie a vybavenie hriankovača v praxi skutočne využijete. Na niektoré procesy už môžete mať doma iný spotrebič.
- Stanovte si rozpočet a vyberte niekoľko kandidátov. Na internete si k nim potom skúste vyhľadať užívateľské recenzie, ktoré mnohé prezradia.
Vzhľad a výrobný materiál
Kým sa dostaneme k bližším technickým parametrom hriankovačov, zameriame sa na dizajn tohto elektrospotrebiča. O ňom sa zmieňujeme úmyselne hneď na začiatku, pretože predstavuje veľmi podstatnú časť výberu. Nie každý má totiž priestor na uschovanie tohto výrobku, preto je potrebné dopredu myslieť na to, že bude možno trvalo uložený na kuchynskej linke a tým pádom všetkým na očiach.
K tomu prihliadajú aj samotní výrobcovia týchto produktov. Naraziť dnes preto môžete na nespočetné množstvo dizajnových variantov, ktoré sa od seba líšia nielen materiálovým prevedením a veľkosťou, ale aj farbou. Tú je možné ladiť napríklad s ostatnými spotrebičmi v kuchyni. Vzhľad hriankovača je však najviac spätý s výrobným materiálom. Zakúpiť môžete dva druhy:
- Plast – Cenovo dostupnejší materiál. Najčastejšie má bielu farbu, výnimkou však nie sú iné farebné varianty. Pôsobí lacnejším dojmom, je ale jednoduchší na údržbu. Plast je zároveň aj ľahší – ak budete hriankovač po každom použití odkladať, oceníte čo najľahší produkt.
- Nerez – Luxusnejšie a drahšie verzie. Za dokonalý a neprehliadnuteľný dizajn zaplatíte daň v podobe horšieho a náročnejšieho čistenia povrchu, na ktorý rady priľnú odtlačky prstov. Našťastie existuje množstvo účinných odmasťovačov a čistiacich prostriedkov.
Výrobný materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Plast |
- Jednoduchá údržba
- Cenová dostupnosť
- Farebne aj tvarovo variabilný
|
- Náchylnejší k mechanickému poškodeniu
- Riziko nahrievania tenkých materiálov
|
Nerezová oceľ |
- Farebne i tvarovo variabilný
- Kvalitnejšie a pevnejšie spracovanie
- Vyššia hmotnosť = stabilita
|
- Náročnejší na údržbu kvôli odtlačkom prstov
- Vyššia cena
|
Čo sa týka tvaru, vždy objavíte obdobné vyhotovenie. Z praktických dôvodov jednoznačne vedú zaoblené modely, avšak ani hranaté hriankovače nie sú raritou. Veľmi obľúbené sú dnes hriankovače v retro štýle – obvykle sú tieto produkty súčasťou nejakej dizajnovej línie, ktorá zahŕňa aj iné spotrebiče, a tak si môžete v retro štýle zariadiť aj celú kuchyňu.
Kapacita – počet hrianok
Z funkčného hľadiska ide o jeden z najdôležitejších parametrov. Počet hrianok je údajom vyjadrujúcim množstvo toastového či klasického chleba, ktoré hriankovač dokáže naraz opiecť. Tento parameter by mal zodpovedať potrebám užívateľa. Záleží na tom, akí veľkí ste stravníci, alebo pre koľko členov domácnosti chcete pravidelne hrianky pripravovať.
Väčšina ponúkaných hriankovačov umožňuje vloženie dvoch plátkov chleba. Naraziť môžete ale aj na hriankovače na jednu hrianku, či na varianty pre štyri až šesť hrianok. Profesionálne hriankovače dnes dokážu vyrobiť aj 12 opečených toastov za bezmála 2 minúty.
Využiť možno tiež hriankovače s odlišne veľkými otvormi na vkladanie pečiva, či s možnosťou regulácie šírky otvoru. Nemusí to byť za každú cenu len tenký toastový chlieb, ale aj bagety, croissanty, bagely a ostatné. Túto šírku je možné pri vybraných modeloch nastaviť prostredníctvom funkčných prvkov.
Príkon
Teraz sa dostávame k prvému technickému parametru hriankovača. Je to príkon, ktorý sa úmerne premieta do rýchlosti opečenia hrianky. Udáva sa vo wattoch (W). Priemerný čas opekania chleba sa pohybuje medzi 120 až 180 sekundami.
Platí, že čím vyšší bude príkon, tým rýchlejšie dôjde k opečeniu vloženého chleba. Zároveň je však spotrebované väčšie množstvo elektrickej energie. Treba podotknúť, že v tomto prípade ide skutočne o zanedbateľné čísla vzhľadom na krátky časový úsek potrebný na opečenie.
Väčšina lacnejších hriankovačov a modelov určených pre dve hrianky disponuje príkonom v rozmedzí od 700 W do 850 W. Zvoliť môžete tiež kvalitnejšie produkty s príkonom vyšším ako 1 300 W, ktoré sú spravidla určené na prípravu 4 a viac hrianok.
Regulácia ohrevu
S príkonom hriankovača je úzko spätá regulácia samotného výkonu (ohrevu). K tomu primárne slúžia ovládacie prvky, ktoré bývajú obvykle umiestnené po stranách hriankovača. Pomocou nich si navolíte, do akej miery má dôjsť k prepečeniu vloženého chleba. V každom prípade je lepšie, keď je hriankovač vybavený ovládaním skutočnej teploty než len abstraktnými číslami na stupnici.
Najmä pri lacnejších produktoch myslite na to, že prvý chlieb je opekaný v trochu inom časovom intervale. To je spôsobené tým, že dochádza k zahrievaniu hriankovača na príslušnú teplotu. Pri príprave ďalších hrianok sa tak oplatí skrátiť dobu opekania, pretože špirály sú už dostatočne nahriate. S týmto neduhom si samozrejme dokážu poradiť automatické systémy modernejších a drahších hriankovačov.
Funkcie, vlastnosti a vybavenie
Vyššie uvedený popis jednotlivých parametrov hriankovača nebol vďaka jednoduchosti tohto zariadenia príliš dlhý. Teraz nám ešte zostáva zamerať sa na niektoré funkcie a vymoženosti novodobých hriankovačov. Tie sa totiž vyznačujú špeciálnymi vlastnosťami, ktoré rozširujú ich použitie.
Najprv sa poďme pozrieť na funkcie, ktoré môžu moderné hriankovače ponúkať.
- Rozmrazovanie – Táto funkcia vám umožní zvoliť správne nastavenie pre rozmrazenie pečiva uloženého v mrazničke. Po chvíli bude mäkké, chrumkavé a teplé, skrátka ako z pekárne.
- Jednostranné opekanie – Vložené pečivo je opekané iba z jednej strany, čo môže prísť vhod pri príprave niektorých pokrmov.
- Peek and View – Inak povedané pauza, pri ktorej dôjde ku krátkodobému vysunutiu pečiva, aby ste mohli skontrolovať úroveň opečenia. Hriankovač pritom stále hreje.
- Stop – Po stlačení tlačidla dôjde k okamžitému ukončeniu procesu opekania.
- Automatické zasunutie a vysunutie – Systém používaný pri drahších modeloch. Položená hrianka je automaticky zasunutá do hriankovača a na konci procesu opekania tiež vysunutá. Máte tak istotu, že sa pri manipulácii s ňou nespálite a pokiaľ nastavíte správny čas prípravy, potom sa vám nepripáli ani samotná hrianka.
- Zvuková signalizácia – Ak by ste náhodou prepočuli ukončenie procesu opekania, ktoré je obvykle spojené s nadskočením hrianok, budete na ukončenie procesu upozornení ešte prostredníctvom zvukovej signalizácie.
- Udržiavanie tepla – Ak chlieb opečiete a nemáte ihneď čas ho zjesť, táto funkcia sa postará o to, aby zostal teplý, kým ho z hriankovača nevyberiete.
- Automatické centrovanie hrianky – Malé kusy pečiva vycentruje, aby boli uprostred a ich opekanie bolo rovnomerné.
Vybavenie
Teraz môžeme pristúpiť k ostatným prednostiam hriankovačov. Podľa obstarávacej ceny môžu tieto spotrebiče disponovať nasledujúcim vybavením:
- Rošt – Tento prvok je umiestnený nad hriankovač a prostredníctvom vychádzajúceho tepla je schopný rozpekať pečivo alebo pripravovať viac pečiva naraz. Nielen vo vnútri, ale aj mimo. Zároveň sa hodí na udržanie teploty už pripravených kúskov.
- Tepelná poistka – Bezpečnostný prvok – zaistí, že nedôjde k zapnutiu hriankovača, pokiaľ je príliš rozpálený.
- Protišmykové nožičky – Tými disponuje väčšina hriankovačov. Špeciálne gumové nôžky poskytujú spotrebiču väčšiu stabilitu na kuchynskej linke.
- LED indikácia – Príjemnou súčasťou môžu byť aj svetelné indikátory, ktoré vás informujú o tom, čo hriankovač práve robí.
- Displej – Tu sa bude prehľadne zobrazovať navolená intenzita opečenia hrianok.
- Úložný priestor na kábel – Hodí sa predovšetkým tým, ktorí skladujú hriankovač inde než na kuchynskej linke. Môžete ho uschovať a kábel sa vám nebude nikde motať.
Cena
Hriankovač z pohľadu obstarávacích nákladov nepredstavuje nič závratné. Jeho obstarávacia cena sa bude odvíjať hlavne od výrobného materiálu a od toho, ako nároční budete. Vyberať si môžete sortiment už od 10 €, ktorý zahŕňa prevažne plastové hriankovače. Tí náročnejší potom môžu siahnuť po nerezových variantoch, pri ktorých sa obstarávacie náklady môžu vyšplhať aj nad 400 €.
Staviť by ste v každom prípade mali na overené značky alebo predajcov. Medzi kvalitných a trhom preverených výrobcov patrí Bosch, Eta, Professor, Sencor, Bravo, Clatronic, Severin, Tefal, Zelmer, Fagor, Orava a ďalší.
Cena do 40 €
Obstarávacie náklady do 40 € sú v tomto segmente pravdepodobne tými najčastejšími. Na bežné a nenáročné používanie ide o dostačujúce hriankovače. Ich príkon sa najčastejšie pohybuje do 850 W, pýšia sa možnosťou prípravy dvoch hrianok naraz a niektoré majú dokonca funkciu rozmrazovania. Prevažne ide o plastové modely, avšak nad sumou 20 € sa do vášho hľadáčika dostane aj niekoľko nerezových variantov.
Cena od 40 do 80 €
Za dvojnásobnú čiastku už na vás čaká výrazne kvalitnejší tovar. Jeho výrobným materiálom je prevažne nerezová oceľ najrôznejších podôb, farieb a tvarov. Príkon dosahuje hodnoty až 1 000 W a bez najmenšieho problému si urobíte aj štyri hrianky naraz. Držiak na pečivo a prehľadný regulátor intenzity opečenia je v tomto prípade samozrejmosťou.
Cena od 80 do 160 €
Cenová kategória, ktorá cieli na záujemcov o výkonné produkty opatrené radom funkcií, ktorým sme sa venovali vo vyššie uvedenej kapitole. Príkon v tomto prípade dosahuje 1 300 W a viac. Niektoré modely vám umožnia aj jednostranné opekanie a vložiť do nich budete môcť až šesť hrianok súčasne. Do popredia sa dostávajú hlavne značkové výrobky typu Kenwood, Catler a DeLonghi, ktoré okrem iného oplývajú aj luxusným dizajnom.
Cena nad 160 €
Ak máte na hriankovač vyhradenú sumu vyššiu ako 160 €, potom buď túžite po nadčasovom a luxusnom dizajne, alebo dávate prednosť modelu na profesionálne použitie. Osloviť vás môžu predovšetkým značky Kitchenaid, Bugatti a Gastroback. Výrobcovia produktov tejto cenovej kategórie neváhajú používať luxusné materiály – niekedy môže byť napríklad celokovový hriankovač ešte navyše vykladaný drahými kamienkami Swarovski.
Údržba
Proces čistenia je spätý s každým elektrospotrebičom a nevyhnete sa mu ani pri hriankovačoch. Čo sa týka povrchu, túto tému sme načali už v kapitole výrobného materiálu. Treba povedať, že z vonkajšej strany nedochádza k zašpineniu tak často, pretože opekaný je v podstate len suchý chlieb. Pokiaľ však máte hriankovač umiestnený napríklad v blízkosti sporáka, môže na ňom priľnúť mastnota – aj jeho povrch si preto žiada pravidelnú údržbu.
Suchý chlieb však dokáže narobiť neporiadok vo vnútri hriankovača. Na mysli máme predovšetkým odpadávajúce opálené omrvinky. Tie úplne najlacnejšie hriankovače musíte bohužiaľ otočiť hore nohami, aby došlo k vyčisteniu. Modernejšie prístroje sú v tomto smere o niečo sofistikovanejšie.
V spodnej časti disponujú špeciálnym zásobníkom, ktorý je určený práve na omrvinky. Po príprave hrianok stačí tento prvok vysunúť, vyklepať, utrieť a vložiť späť do hriankovača. Údržba teda zaberie nanajvýš pár minút.