Ako vybrať hrnce
Obstaranie riadu na varenie je pomerne jednoduchou záležitosťou. Napriek tomu sa ale oplatí prečítať si nasledujúce riadky, v ktorých vám poradíme, na čo všetko by ste mali pri nákupe myslieť. Už na začiatku je dobré sa rozhodnúť, či si zaobstaráte len jeden hrniec alebo celú sadu. Následne sa zamyslite nad typom a veľkosťou – na výber máte z nepreberného množstva rôznych variantov. Dôležitú úlohu zohráva aj niekoľko ďalších parametrov.
Pri hrncoch je kľúčový výrobný materiál, pretože každý má iné tepelné vlastnosti. Práve materiál rozhoduje o celkovom komforte pri varení. Do istej miery s ním navyše súvisí aj následná údržba a množstvo ďalších pridružených vecí. Okrem iného by ste sa mali sústrediť aj na tepelný zdroj, pre ktorý je hrniec určený – na to slúžia grafické ikony umiestnené najčastejšie na dne riadu.
V článku nebude chýbať ani zmienka o tom najpodstatnejšom a tým sú obstarávacie náklady nového hrnca či celej sady. Priblížime vám niekoľko cenových relácií, vďaka čomu si budete môcť jednoducho zostaviť váš rozpočet na nákup nového vybavenia. Na konci článku sa ešte zmienime o tom, ako hrnce čistiť a predĺžiť ich celkovú životnosť.
Ako vybrať hrnce stručne:
- Zvážte, či sa vám oplatí zaobstarať si celú sadu hrncov alebo len samostatný kus. Celá sada je obvykle cenovo výhodnejšia a dizajnovo zladená. Jednotlivé kusy je možné dokúpiť.
- Rozhodnite sa, aký typ hrnca hľadáte. Dostupné sú tiež kastróly a rajnice.
- Podľa počtu členov domácnosti a množstva obvykle pripravovaného jedla zvoľte zodpovedajúcu veľkosť. Sledujte priemer dna hrnca a tiež objem, ktorý obvykle nájdete v produktovom popise.
- Podľa svojich preferencií vyberte zodpovedajúci výrobný materiál. Najčastejšia je nerez a smalt, medzi najdrahšie a luxusné patrí meď.
- Sledujte, pre aký tepelný zdroj je hrniec určený. Pozor si dajte obzvlášť v prípade indukčných dosiek, pre ktoré je nutné zvoliť feromagnetický riad.
- Zamerajte sa na praktické prvky a vlastnosti. Častokrát je napríklad možné sňať uši a použiť hrniec aj na zapekanie. Niektoré hrnce zase disponujú mernou ryskou.
- Stanovte si rozpočet a vyberte niekoľko kandidátov. Je dobré prečítať si užívateľské recenzie, ktoré vám prezradia dôležité poznatky z praxe.
Klasický vs. elektrický hrniec
Na úvod začneme naozaj zoširoka. Na začiatku všetkého vás totiž čaká rozhodnutie, či sa vydáte cestou klasického hrnca, ktorým sa venuje tento článok, alebo dáte prednosť elektrickému variantu. Pre úplnosť predkladaných informácií považujeme za dôležité zmieniť sa o základných vlastnostiach oboch riešení.
Klasický hrniec
Klasický hrniec predstavuje sám o sebe produkt bez pridaných funkcií, ide o okrúhlu či oválnu nádobu s ušami. Aby bolo možné hrniec využívať na varenie, je potrebné ho položiť na vhodnú varnú dosku. Pod ňou si môžete predstaviť klasické plynové horáky, ale aj elektrickú či dokonca indukčnú dosku. Práve na odporúčaný zdroj tepla je potrebné brať pri výbere ohľad.
Niektoré klasické hrnce je možné vkladať aj do rúry, čo rozširuje možnosti ich využitia. Údržba je poväčšinou jednoduchá, v závislosti od výrobného materiálu je častokrát možné umývať hrnce aj v umývačke riadu. Cena klasických hrncov samozrejme začína na menších obstarávacích čiastkach oproti elektrickým variantom.
Elektrický hrniec
Elektrický hrniec je na prvý pohľad zväčšeninou klasického hrnca. Okrem útrob na vkladanie pochutín ale disponuje špeciálnou elektrickou časťou. Ide o samostatne fungujúci produkt, ktorý stačí pripojiť do elektrickej siete. Elektrický hrniec má vlastný ohrev a nevyžaduje teda žiadnu varnú dosku. Na druhú stranu ho ale nie je možné vkladať do rúry, má obvykle vyššiu hmotnosť a veľkosť a je tiež citeľne drahší.
Elektrické hrnce často predstavujú produkty vyrobené na špecifický účel. Nájdeme tu napríklad:
Jeden hrniec alebo celú sadu?
Hrnce môžete zakúpiť po kusoch alebo v sade. Obe možnosti sú prijateľné, avšak kúpa celej sady má svoje nesporné výhody. V jednom balení nájdete podľa veľkosti setu všetky možné hrnce od najmenšej rajnice až po objemný kastról. Celá sada navyše bude príjemne dizajnovo zladená, čo oceníte nielen v prípade novej kuchyne. Ak varíte radi, potom pre vás bude sada hrncov ideálnou voľbou. Jeden či dva hrnce postačia maximálne jednotlivcom.
Sady podľa počtu hrncov
Ak vyberáte sadu hrncov, potom si počet obsiahnutých kusov dobre rozmyslite. Obzvlášť, ak nemáte miesta nazvyš. Je lepšie mať len pár skutočne kvalitných hrncov, s ktorými sa vám bude dobre variť, než desať a viac zbytočných kastrólov a rajníc, ktoré v praxi ani nevyužijete. Pri výbere je dobré zohľadniť počet stravníkov a množstvo najčastejšie pripravovaného jedla.
- Pokiaľ varíte pre seba či pre pár, potom si bohato vystačíte so sadou štyroch hrncov.
- V bežnej domácnosti sa obvykle uplatní sada štyroch až siedmich hrncov. Ide zároveň o najpredávanejšie sady riadu.
- Naozajstní milovníci gastronómie potom môžu zvážiť nákup sady desiatich a viac hrncov.
Prevedenie hrnca
Ak ste presvedčení o tom, že klasický hrniec je tým, čo naozaj potrebujete a zháňate do svojej kuchyne, je možné pristúpiť k ďalšiemu kroku. V produktových ponukách mnohých predajcov sa totiž nemusíte stretnúť iba s výrazom „hrniec“, ale aj s ďalšími pojmami. Takéto kuchynské doplnky sú si obvykle veľmi podobné, napriek tomu nejde o rovnaké výrobky. Teraz vám vysvetlíme ich základné delenie.
- Hrniec – Klasický hrniec má strednú výšku a užší priemer. Je opatrený typicky dvoma ušami.
- Kastról – Takto je nazývaný produkt s menšou výškou a širším priemerom. Ani jemu nechýbajú dve uši na uchopenie.
- Rajnica – V tomto prípade ide o menší hrniec s jedným uchom, respektíve s predĺženou rukoväťou podobnou tej, aká sa používa pri panviciach.
Presná definícia rozmerov medzi variantmi pravdepodobne neexistuje. Využiť je možné iba jednoduché pomôcky vyplývajúce z vyššie uvedeného a zo samotného vzhľadu. Hrniec má väčšiu výšku ako polomer, pri kastróli je to naopak.
Veľkosť (priemer) hrnca
Kým pristúpime k výrobnému materiálu hrncov, je vhodné zmieniť sa ešte o jednom všeobecnejšom parametri. Tým je priemer dna hrnca. Tento údaj do istej miery rozhoduje o celkovej veľkosti tohto kuchynského riadu.
Priemer, respektíve celkový objem hrnca, by mal zodpovedať nielen množstvu a typu pochutiny, ktorú budete pripravovať. Myslieť by ste mali tiež na priemer platničky. Tá musí byť totožná, alebo aspoň podobná priemeru hrnca, aby dochádzalo k rovnomernému rozloženiu tepla. Dopredu si tiež premyslite budúce uskladnenie a to najmä pokiaľ bývate v menšom byte či garsónke. Sady veľkých hrncov by vám mohli zbytočne prekážať.
Priemery hrncov do domácnosti sa najčastejšie pohybujú od 10 do 36 centimetrov. Výnimkou samozrejme nie sú ani veľké hrnce s priemerom okolo 60 centimetrov. Tie ale nájdu svoje využitie v jedálňach či reštauráciách, v domácnosti budú pravdepodobne zbytočné.
Výrobný materiál
Tejto kapitole je potrebné pri nákupe nového hrnca venovať najviac pozornosti. Je to práve výrobný materiál daného produktu, ktorý rozhoduje o možnostiach prípravy jedla, údržbe, prichytávaní jedla a vôbec celkovom komforte pri varení. Vyberať si môžete hneď z viacerých typov odlišných materiálov. V nižšie uvedených odsekoch vám uvedieme ich základné vlastnosti a v tabuľke potom nájdete ich súhrnný prehľad.
- liatinové hrnce,
- smaltované hrnce,
- nerezové hrnce,
- titánové hrnce,
- keramické hrnce,
- sklenené hrnce,
- medené hrnce.
Liatinové hrnce
Liatina má v oblasti kuchynského riadu veľmi dlhú históriu. Už pred stovkami rokov sa tento materiál začal objavovať nad plameňom v rôznych kuchyniach. Jeho dnešná podoba je samozrejme o niekoľko úrovní vyššie a prináša množstvo výhod, základná doména tohto materiálu však zostala. Tešiť sa môžete na výnimočné vlastnosti, akými sú tepelná vodivosť a povrchová odolnosť.
Dalo by sa povedať, že povrchová odolnosť stúpa s pravidelným používaním liatinového hrnca. Na jeho povrchu sa totiž po čase vytvorí ochranná olejová vrstva zabraňujúca nepríjemnému pripekaniu a ostatným nežiaducim procesom. Za pozitívum možno označiť aj nižšie obstarávacie náklady a možnosť využitia na rôznych zdrojoch tepla, akými sú plynové horáky, elektrická a indukčná doska. Odolnosť voči tlaku sa spája s mechanickou odolnosťou.
Za pomyselné negatívum môžeme označiť nutnosť vypáliť liatinový hrniec pred jeho počiatočným použitím. Pozor by ste si mali dávať aj na výrazné zmeny teplôt, ktoré liatina jednoznačne neznáša a mohla by popraskať. Pri manipulácii s týmto typom riadu ďalej počítajte s vyššou hmotnosťou, liatina je totiž pomerne ťažká. Ak zvolíte smaltovanú liatinu, výrazne si uľahčíte údržbu oproti liatine surovej. Vkladať ju totiž môžete aj do umývačky riadu.
Smaltované hrnce
Smalt nie je potrebné pravdepodobne nikomu zdĺhavo predstavovať. Zloženie hneď niekoľkých druhov výrobných materiálov pôsobí štýlovým dojmom a veľmi často pripomína zlúčeninu porcelánu, skla a kremičitých prvkov.
Veľkou výhodou smaltu je vysoká odolnosť a to hlavne z hľadiska zmien teplôt. Obávať sa nemusíte korózie ani povrchového poškodenia. Tvrdý povrch sa postará o to, že vaše smaltované hrnce budú vyzerať stále ako nové. Dokonca sa na takejto povrchovej vrstve nebudú tvoriť ani baktérie a podobné prvky. Ak si pripravíte akýkoľvek pokrm v smaltovanom riade, počítajte s tým, že bude zaručené dlhé udržanie vnútornej teploty.
Aby sme len nechválili, je vhodné spomenúť aj negatívne vlastnosti smaltovaných hrncov. Medzi ne bezpochyby patrí zdĺhavejšie nahrievanie, takže pri príprave jedla si počkáte o chvíľku dlhšie. Pozor by ste si mali dávať na odlupovanie častí smaltu v hrnci, ktoré by sa mohli stať nežiaducou súčasťou vášho pokrmu. V takom prípade by šlo smaltované hrnce označiť za zdraviu nebezpečné. Jednoducho tomu však predítete šetrným zaobchádzaním.
Nerezové hrnce
Nerezové hrnce je možné s úplnou istotou označiť za univerzálne a to nielen z hľadiska vhodnosti pre rôzne zdroje tepla. Sú cenovo dostupné, odolné, tepelne stabilné a použiteľné na prípravu akéhokoľvek pokrmu. Nákup nerezových hrncov je najčastejšie spojený s precíznosťou samotného materiálu. Riadiť by ste sa mali označením kvality od 8/0 cez 18/8, 18/10 až po 18/12 a viac. Platí, že čím vyššie je číslo, tým lepšia je použitá nerezová oceľ.
Pri nerezových hrncoch je príjemné, že nesmrdia a nie je s nimi veľa práce pri pravidelnej údržbe. Na druhú stranu ich poškodenie je nebezpečné z hľadiska uvoľňovania nebezpečných častíc do jedla. Pokiaľ nebudete pravidelne používať tuk, počítajte s nevzhľadným pripaľovaním a fľakmi od jedla. Potom budete musieť s údržbou trochu viac zápasiť. Obvykle je ale ich údržba jednoduchá a je možné ich pohodlne umývať v umývačke riadu.
Titánové hrnce
Titánové hrnce je možné zaradiť do vyššej cenovej kategórie. Zároveň nie sú úplne ideálne do umývačky riadu. Ide však o jediné dva zápory, o ktorých sa môžeme zmieniť. Následne budeme v rámci titánových hrncov pokračovať iba v zozname kladných vlastností.
Ak zvolíte kvalitné titánové hrnce, vedzte, že budú vybavené zosilneným dnom odolávajúcim akejkoľvek deformácii. Životnosť týchto produktov sa okrem iného odhaduje na viac ako 20 rokov. Titánový povrch je odolný voči akémukoľvek usadzovaniu jedla a veľmi rýchlo sa zahrieva. Povrchová odolnosť vás nebude obmedzovať ani pri používaní kovového príslušenstva. Všetko ale samozrejme musíte robiť s rozvahou. Titán je ako stvorený na prípravu jedla bez tuku.
Keramické hrnce
Keramika je často využívaným materiálom pri kuchynskom riade (napríklad pri nožoch, o ktorých si môžete prečítať tu). Ak si zaobstaráte hrnce s keramickou povrchovou úpravou, môžete sa tešiť na vyššiu tepelnú odolnosť. Aj tu platí, že varenie bez tuku nie je žiadny problém. Navyše keramické produkty je možné v obmedzenej miere vkladať do umývačky riadu.
Jediné, čo by ste si mali pri výbere keramického hrnca postrážiť, je vhodné použitie. Narážame na odporúčaný zdroj tepla, nie všetky hrnce tohto typu sú totiž vhodné napríklad na indukčnú dosku, ktorá je dnes neoddeliteľnou súčasťou mnohých moderných domácností.
Sklenené hrnce
Aj keď sa môže sklo tváriť ako veľmi krehký materiál, sú z neho bežne vyrábané hrnce. A to ako z borosilikátového, tak z borokremičitého skla. Tepelná odolnosť týchto materiálov sa pohybuje od 300 °C do 500 °C.
Z výhod sa dá vymenovať fakt, že sklo vyzerá veľmi elegantne, takže sa hrniec môže stať v podstate samotným servírovacím náradím. Určite sa nemusíte obávať toho, že sa zo skla budú uvoľňovať akékoľvek látky alebo zápachy, ako to môže byť pri ostatných materiáloch. Sklo je v tomto smere povrchovo vysoko odolné a univerzálne. Nádoby z neho je možné umývať v umývačke alebo ich ukladať do chladničky.
Prevádzkové obmedzenia nájdete v odporúčanom zdroji tepla, na ktorom budete schopní pokrm pripravovať. Veľa z týchto hrncov totiž nemožno používať na varných doskách, indukciu nevynímajúc. V drvivej väčšine sú sklenené hrnce určené na plynový ohrev. Pozor by ste si mali dať aj na správne zaobchádzanie so skleneným hrncom, predovšetkým na väčšie nárazy, kedy môže prasknúť. To isté hrozí aj pri rýchlom ochladení.
Medené hrnce
Medené hrnce predstavujú pomyselný vrchol medzi vyššie spomenutými druhmi výrobných materiálov. Nie nadarmo sú označované za „luxusné“. Meď sa pri výrobe tohto typu riadu používa predovšetkým z vonkajšej strany, tá vnútorná je kvôli absencii akýchkoľvek škodlivých látok nerezová či cínová.
V prospech medených hrncov hovoria najmä dokonalé tepelné vlastnosti a zmena farby riadu pri rôznych teplotách. To sa môže stať veľmi praktickou pomôckou pri príprave ľubovoľného jedla. Okrem špičkového vedenia tepla sa môžete tešiť na vysokú odolnosť, či už proti poškriabaniu alebo vzniku nežiaducich baktérií. Životnosť medených hrncov pri správnom zaobchádzaní a údržbe dokonca prekračuje životnosť tých titánových.
Prvotriedny vzhľad a kvalita sú samozrejme vykúpené vysokou cenou. Vyššia je tiež celková hmotnosť pri manipulácii. Na ich čistenie navyše nemôžete využívať klasickú umývačku riadu ani abrazívne čistiace prostriedky, ktoré by mohli povrch nepekne poškriabať.
Teflónové hrnce
Hrnce s teflónovou úpravou vnútorného povrchu sa vyznačujú svojou nepriľnavosťou. Sú ideálne na varenie, dusenie, pečenie a prípravu najrôznejších pokrmov za použitia minimálneho množstva tuku. Teflónové hrnce nadobúdajú rôzne objemy a veľkosti a niektoré sa dokonca hodia aj na indukciu. Väčšina z nich je ale určená na elektrické a plynové sporáky.
Pri varení a manipulácii s pokrmami je nutné používať riad šetrný k teflónovému povrchu, aby nedošlo k poškriabaniu a narušeniu. Potom by sa totiž pokrmy mohli začať prichytávať. Rovnako tak je treba dbať na opatrnosť pri údržbe – je nutné vyhnúť sa drôtenkám a abrazívnym čistiacim prostriedkom. Na teflóne sa ale jedlo nepripaľuje, preto býva údržba takého hrnca obvykle nenáročná.
Materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Liatina |
+ Dobrá tepelná vodivosť
+ Odolnosť |
− Ťažká
− Nutné vypálenie |
Smalt |
+ Efektný vzhľad
+ Tvrdosť a odolnosť voči korózii |
− Môže sa odlupovať
− Dlhšie nahrievanie |
Nerez |
+ Univerzálnosť
+ Nižšia cena
+ Nenáročná údržba |
− Ľahko sa pripaľuje
− Bez použitia oleja sa na ňom tvoria fľaky |
Titan |
+ Výborná životnosť
+ Odolnosť voči poškriabaniu
+ Rýchle nahrievanie |
− Vysoká cena
− Nie je možné umývať ho v umývačke |
Keramika |
+ Odolnosť voči vysokým teplotám
+ Možné umývať v umývačke |
− Mnoho produktov nie je vhodných na indukciu
− Ľahko sa pripaľuje |
Sklo |
+ Neuvoľňujú sa z neho pachy
+ Pokrm môžete sledovať počas prípravy
+ Možné umývať v umývačke |
− Nie je možné použiť na indukciu
− Nutná opatrnosť, pretože je krehké |
Meď |
+ Výborná životnosť
+ Mení farbu podľa teploty |
− Vysoká cena
− Nie je možné vložiť do umývačky |
Hrnce podľa tepelného zdroja
Ak vlastníte sklokeramický alebo plynový sporák, potom vás určite poteší, že pre tento druh ohrevu je vhodná drvivá väčšina hrncov na dnešnom trhu. Na výber máte mnoho rôznych materiálov a tak môžete dizajnovo doslova kúzliť. Ak patríte medzi majiteľov indukčných dosiek, potom je váš výber trochu zúžený. Zamerať sa musíte na takzvaný feromagnetický riad, ktorý poznáte podľa magneticky vodivého dna a samozrejme aj podľa príslušného označenia.
Pri nákupe hrnca na ktorýkoľvek typ ohrevu vždy sledujte popis produktu, v ktorom by mal výrobca špecifikovať vhodný typ ohrevu. Nemala by tu chýbať ani informácia o tom, či je hrniec vhodný aj do rúry, prípadne či je odolný voči vysokým teplotám a to vrátane rukoväte.
Doplnky a vlastnosti
Klasické hrnce sú vo svojej podstate jednoduchými produktmi, žiadne špeciálne funkcie pri nich teda nenájdete. Stále však môžu disponovať niekoľkými praktickými prvkami, ktoré vám do istej miery uľahčia prípravu pokrmu alebo údržbu hrnca.
- Sklenená pokrievka – je priehľadná, čo umožňuje pokrm kontrolovať bez toho, aby bolo nutné pokrievku nadvihovať. Nevýhodou je krehkosť a riziko poškodenia.
- Otvor pre paru – Nachádza sa na väčšine sklenených pokrievok. Uľahčuje odvod prebytočných výparov.
- Cediaca pokrievka – Dopĺňa ju obvykle uzatvárateľný otvor s prederavením, čo uľahčuje cedenie.
- Odnímateľné uši či rukoväť – Robia z hrnca ešte všestrannejší riad, pretože po ich odňatí môžete nádobu vložiť do rúry a nechať v nej pokrm zapiecť. Hrniec s odnímateľnými ušami potom tiež zaberie menej miesta v chladničke či pri skladovaní.
- Izolované uši – Zabraňujú popáleniu a umožňujú manipuláciu s hrncom bez nutnosti použitia chňapiek.
- Merné rysky – Na niektorých hrncoch nájdete z vnútornej strany rysky označujúce určitý objem. Ide o veľmi praktickú pomôcku, vďaka ktorej sa pri varení zaobídete bez odmerky.
- Ďalšie príslušenstvo – Niekedy sú súčasťou hrnca aj špecifické súčiastky. Hrnce na cestoviny môžu byť napríklad vybavené plnohodnotným sitkom.
Cena
Zaujíma vás, koľko stoja hrnce vyššie uvedeného prevedenia? Potom sa začítajte do nasledujúcich cenových kategórií, ktoré vám mnohé prezradia. Pokiaľ sa pustíte do nákupu hrnca, myslite vždy na to, že kvalitný výrobca je spojený s precíznosťou daného produktu. Preto voľte iba preverené značky, akými sú napríklad Banquet, Lamart, Tefal, Tescoma, Kolimax, Mauviel, Metalac, BergHoff, Paderno, Blauman, PGX, Mammut, Delimano a im podobné.
Cena do 40 €
Ak do nového hrnca budete investovať čiastku do 40 €, budete vyberať medzi hrncami, rajnicami a základnými sadami riadu. Hlavným výrobným materiálom bude s najväčšou pravdepodobnosťou hliník, nerezová oceľ a smalt. Čo sa týka veľkosti, ide skôr o menšie hrnce a rajnice s pokrievkou a priemerom do 20 centimetrov a menej početné sady dvoch až piatich kusov.
Cena od 40 do 80 €
Ak potrebujete väčší priestor na varenie, odporúčame si priplatiť za hrniec s priemerom 20 až 25 centimetrov. Výrobky ponúkané v tejto cenovej kategórii budú upotrebiteľné na ľubovoľných platniach, vrátane dnes veľmi využívanej indukcie. Do popredia sa môžu dostať aj kvalitné titánové produkty, nerez tu ale bude mať najväčšie zastúpenie. Ponuku vypĺňajú aj viacpočetné sady obsahujúce napríklad aj panvicu s indikátorom teploty.
Cena od 80 do 160 €
Kvalita, ktorú si zaslúži nadšený kuchár. Titán, teflón, oceľ, keramika a rôzne druhy zliatin. Na výber toho v tomto prípade bude dosť veľa, tešiť sa môžete napríklad na dizajnovo zladené sady hrncov. Súčasťou takýchto sád bývajú obvykle aj praktické pokrievky v rovnakom prevedení alebo sada ručného riadu šetrná k povrchu. Obmedzovať sa nebudete ani z hľadiska priemeru, na trhu nájdete modely široké až do približne 36 centimetrov.
Cena nad 160 €
Táto cenová kategória sa jednoznačne otvára tým, ktorí to s varením myslia naozaj vážne – profesionáli či zberatelia. Dopriať si môžete luxusnejšie značky, akými sú Emile Henry, Staub, Mauviel, Korkmaz, Silit a ďalšie. S rastúcou cenou sa samozrejme posuniete k luxusnejším výrobným materiálom, medzi ktoré rozhodne patrí meď.
Hrnce môžu svojou veľkosťou dosahovať priemer až 60 centimetrov a tie najlepšie modely stoja aj cez 2 500 €. Pokiaľ však hľadáte jednoduchého pomocníka, na ktorého nekladiete veľké nároky, produkty tejto kategórie pre vás budú skôr zbytočne predražené a doma pre ne nenájdete využitie.
Údržba hrncov
Každý človek určite vie, že po varení je z hygienického hľadiska potrebné hrnce dôkladne umyť a pripraviť na ďalšie použitie. Pravidelná a dôkladná údržba sa však úmerne premieta aj do samotnej životnosti takéhoto produktu. Každý typ hrnca vyžaduje trochu odlišnú starostlivosť, preto vám prinášame základné rady na čistenie a údržbu hrncov podľa výrobného materiálu.
- Liatinové hrnce – Nepoužívajte chemické prípravky. Voľte skôr jemné utierky a veľmi mäkké hubky.
- Smaltované hrnce – Umývajte teplou vodou v kombinácii s jarou a podobnými prípravkami. Používajte jemné hubky. Nevkladajte do umývačky.
- Nerezové hrnce – Na hrubé nečistoty nepoužívajte drôtenky. Oveľa efektívnejšia je citrónová šťava alebo jedlá sóda. Vždy leštite mäkkou utierkou, ideálne z flanelu.
- Titánové hrnce – Možné umývať v umývačke. Pri ručnom umývaní nechajte odmočiť nečistoty, použite tekutý umývací prostriedok a na vysušenie zvoľte papierové obrúsky.
- Keramické hrnce – Ideálne je ručné umývanie. Po odmočení je možné zaschnuté škvrny odstrániť čistiacim prostriedkom v kombinácii s mäkkou handričkou. Niekedy môže pomôcť aj trochu octu.
- Sklenené hrnce – Na umývanie je možné využiť nielen prípravky, ale aj soľ a ocot v kombinácii s vodou. Sklo je možné vkladať do umývačky riadu.
- Medené hrnce – Rozhodne nevkladať do umývačky. Efektívny je citrón s kypriacim práškom alebo v kombinácii s jedlou sódou. Funguje aj spojenie soli a citrónu. Vždy používať jemnú hubku a hrnce dôkladne umyť vodou.
Ak sa vám pri varení podarí hrniec pripáliť a výrobný materiál nedovoľuje použitie abrazívnych čistiacich prostriedkov, nevešajte hlavu. Silne pripečené zvyšky jedla najlepšie odstránite tak, že hrniec necháte dôkladne odmočiť. Zvyšky sa postupne uvoľnia a pôjdu ľahšie odstrániť.