Menu

Kvalitné hrnce podľa recenzií a testu najlepších 2024

Aktualizované:
Autor:
Iva Koňaříková

V kategórii sád hrncov odporúčame

Tescoma Ultima 780610 10 ks

230 €

Orientačná cena

Aký hrniec vybrať podľa porovnania

Hrniec je pre väčšinu z nás nepostrádateľným pomocníkom. V našom porovnaní sa medzi sadami hrncov výborne umiestnila 10-dielna súprava Tescoma Ultima 780610 s unikátnym spôsobom odkladania pokrievok alebo Tefal Duetto G719SA74, ktorej hrnce môžete vložiť aj do rúry. Medzi samostatnými hrncami nás zaujal kvalitný liatinový model s pokrievkou Lodge Dutch Oven alebo Tescoma President Stone s výborným pomerom ceny na výkon.

Ako porovnávame hrnce?

V prvom rade sme produkty na trhu roztriedili na samostatné hrnce a celé sady. U tých sme sledovali aj počet kusov v súprave. Medzi najdôležitejšie parametre sme samozrejme zaradili výrobný materiál a vhodnosť použitia na rôznych typoch ohrevu. Z praktických dôvodov nás zaujímala aj náročnosť údržby a užívateľský komfort. A nezabudli sme ani menej podstatné kritériá v podobe drobností a vychytávok. Do úvahy sme samozrejme vzali aj názory odborníkov a recenzie ďalších užívateľov. V tabuľke parametrov nižšie teda nájdete informácie ako:

  • Počet kusov v sade
  • Výrobný materiál
  • Vhodnosť použitia na indukciu/v rúre
  • Odmeriavacia stupnica vo vnútri hrnca
  • Vylievací okraj
  • Možnosť umývania v umývačke

Prostredníctvom nášho článku Ako vybrať hrniec vám ďalej prinášame niekoľko praktických rád, ktoré vám pri nákupe prídu vhod. Dozviete sa, z akých materiálových prevedení dnes môžete vyberať alebo ako spoznáte riad vhodný na indukčnú dosku. A aby ste si mohli ľahšie stanoviť rozpočet pre nákup nových hrncov, nebude chýbať ani základný úvod do cenovej problematiky.


Sady hrncov

Hodia sa ako základ kuchynskej výbavy, vychádzajú cenovo priaznivejšie a vzhľadovo sú zladené. Sú vhodné pre väčšie aj menšie rodiny.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Na všetky typy ohrevu
  • Regulácia pary a cedenia
  • Systém odkladania pokrievok
  • Trojvrstvové sendvičové dno
  • Odmeriavacia stupnica
  • Nevhodné do rúry
  • Vyššia cena
230 € Zobraziť ponuky
Top 2
Výborné
Najlepší pomer cena/výkon
  • Dokonalá nepriľnavosť
  • Luxusný dizajn
  • Varenie s minimom tuku
  • Na všetky typy ohrevu
  • Vhodné aj na servírovanie
  • Vysoká cena
  • Obmedzené použitie v rúre
140 € Zobraziť ponuky
Top 3
Dobré
Pre nenáročných
  • Základná sada
  • Pre nenáročných užívateľov
  • Priehľadné pokrievky
  • Vhodné do umývačky
  • Nevhodné pre indukciu
  • Nevhodné do rúry
  • Plastové úchyty
40 € Zobraziť ponuky
Top 4
Veľmi dobré
Ďalší na zváženie
  • Vhodné aj na indukciu
  • Možno použiť aj v rúre
  • Výlevka v každom hrnci
  • S praktickým cedníkom
  • Vnútorná stupnica
  • Pevné rukoväte
  • Pokrievky nevhodné do rúry
130 € Zobraziť ponuky

Samostatné hrnce

Môžu predstavovať doplnok k sade aj samostatný kus. Ďalšími parametrami sa obe skupiny už nijako zvlášť nelíšia.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Prvotriedny liatinový riad
  • Na všetky typy ohrevu
  • Možno použiť aj v rúre
  • Neobmedzená životnosť
  • Jednoduchá a rýchla údržba
  • Vyššia hmotnosť
  • Pokrievka nie je priehľadná
  • Nutná údržba povrchu
130 € Zobraziť ponuky
Top 2
Výborné
Najlepší pomer cena/výkon
  • Nepriľnavý povrch
  • Odolá kovovému náčiniu
  • Použitie 3v1
  • Všetky typy ohrevu
  • Možno umývať v umývačke riadu
  • Nemá lievik
  • Nemá stupnicu litráže
  • Pomalšie nahrievanie
70 € Zobraziť ponuky
Top 3
Dobré
Pre nenáročných
  • Na všetky typy ohrevu
  • Masívne sendvičové dno
  • Sklenená pokrievka
  • Možno umývať v umývačke
  • Optimálny objem
  • Bakelitové držadlá
  • Nevhodný na pečenie
20 € Zobraziť ponuky
Top 4
Výborné
Pre náročných
  • Vysoká kvalita
  • Extrémna odolnosť
  • Hladké dno
  • Zvýrazňuje chuť pokrmu
  • V rôznych farbách
  • Vysoká cena
  • Nemá nepriľnavý povrch
300 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia Tescoma Ultima 780610 10 ks
Tescoma Ultima 780610 10 ks
Recenzia Berlingerhaus Súprava riadu s titánovým povrchom Emerald Collection 10 ks
Berlingerhaus Súprava riadu s titánovým povrchom Emerald Collection 10 ks
Recenzia Banquet Celeste 12 ks
Banquet Celeste 12 ks
Recenzia Tefal Duetto G719SA74 10 ks
Tefal Duetto G719SA74 10 ks
Recenzia Liatinový hrniec s pokrievkou Lodge 4,7 l (Dutch oven)
Liatinový hrniec s pokrievkou Lodge 4,7 l (Dutch oven)
Recenzia Tescoma President 24 cm 4,5 l
Tescoma President 24 cm 4,5 l
Recenzia Lamart LTB2413 kastrol Leger SS 24 cm
Lamart LTB2413 kastrol Leger SS 24 cm
Recenzia Staub okrúhly 28 cm 6,7 l
Staub okrúhly 28 cm 6,7 l
Ocenenie Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Ďalší na zváženie Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Pre náročných
Kategória

Sady hrncov

Sady hrncov

Sady hrncov

Sady hrncov

Samostatné hrnce

Samostatné hrnce

Samostatné hrnce

Samostatné hrnce

Hodnotenie Výborné
Výborné
Dobré
Veľmi dobré
Výborné
Výborné
Dobré
Výborné
Orientačná cena 230 € 140 € 40 € 130 € 130 € 70 € 20 € 300 €
Výrobca Tescoma Berlingerhaus Banquet Tefal Lodge Tescoma Lamart Staub
Počet kusov v sade 10 10 12 10 1 1 1 1
Pokrievka Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Výrobný materiál Nerez, plast, sklo Titán Nerez, plast, sklo Nerez, sklo Liatina Nerez, sklo, hliníková zliatina Nerez, sklo, plast Liatina
Vhodné na indukciu Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno
Vhodné do rúry Nie Áno, do 160 °C Nie Áno Áno Áno Nie Áno, do 250 °C
Meracia stupnica Áno Nie Nie Áno Nie Nie Áno Nie
Vylievací okraj Nie Nie Nie Áno Nie Nie Nie Nie
Umývanie v umývačke Áno Áno Áno Áno Nie Áno Áno Áno
Objem (l) 1–5,5 2,5–4,1 Neuvedené 1,5–6,1 4,7 4,5 5,8 6,7
Priemer (cm) 16–22 20–24 13,5–21 16–24 26 24 24 28

Recenzie najlepších hrncov

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Na všetky typy ohrevu
  • Regulácia pary a cedenia
  • Systém odkladania pokrievok
  • Trojvrstvové sendvičové dno
  • Odmeriavacia stupnica
  • Nevhodné do rúry
  • Vyššia cena

Sada 10 ks riadu Tescoma Ultima 780610 si od nás právoplatne vyslúžila ocenenie najlepšieho produktu pre náročných užívateľov. Okrem moderného dizajnu ponúkne totiž aj praktické vychytávky, ktoré vám pri varení poskytnú patričný komfort. V desaťdielnej sade nájdete celkom päť praktických nádob opatrených unikátnymi sklo-nerezovými pokrievkami, ktoré majú patentovaný systém regulácie pary a cedenia – 2 hrnce, 2 kastróly a 1 rajnicu.

Počas varenia určite oceníte úchyty, do ktorých je možné pokrievky kedykoľvek pohodlne odložiť. Výhodou je, že para steká z pokrievky späť do hrnca a tak vám nezašpiní sporák. Rukoväť rajnice je navyše prispôsobená aj na odkladanie varešky. Súčasťou každého hrnca, kastróla i rajnice je odmeriavacia stupnica a trojvrstvové sendvičové dno, ktoré má vynikajúce termoakumulačné vlastnosti. 

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Z užívateľských recenzií je zrejmé, že táto sada hrncov patrí k veľmi obľúbeným, najmä vďaka perfektnému riešeniu pokrievok. Ostatne, ide o patentovaný systém, takže ohlasy žne úplne očakávane. Za výhodu užívatelia považujú aj hrubé dno, odmerky a možnosť odkladania pokrievok. Naopak, ako nevýhodu vnímajú fakt, že po umývaní v umývačke sa na riade objavili nepekné škvrny.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Od konkurenčných produktov sa táto sada odlišuje patentovaným systémom regulácie pary a cedenia. Špecifické je pochopiteľne aj zloženie sady a objemy jednotlivých nádob. Sada zahŕňa hrniec s objemom 5,5 l a priemerom 22 cm, druhý hrniec s objemom 3 l a priemerom 18 cm, 4l kastról s priemerom 22 cm, druhý kastról s objemom 2 l a priemerom 18 cm a rajnica s objemom 1,5 l s priemerom 16 cm.

Záverečné zhrnutie

Ak hľadáte kvalitný riad do modernej kuchyne a váš rozpočet vám dovolí vyššiu investíciu, potom táto sada hrncov stojí za zváženie. Pri varení oceníte veľmi praktický patentovaný systém regulácie pary a cedenia. Prináša jednak obrovský komfort, ale zároveň s ním rýchlo dosiahnete bod varu. Jediné, čo budete musieť oželieť, je možnosť vkladania riadu do rúry. Na tieto účely však Tescoma ponúka perfektný riad na pečenie.

230 € Orientačná cena

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Výborné Celkové hodnotenie
  • Dokonalá nepriľnavosť
  • Luxusný dizajn
  • Varenie s minimom tuku
  • Na všetky typy ohrevu
  • Vhodné aj na servírovanie
  • Vysoká cena
  • Obmedzené použitie v rúre

Berlingerhaus Súprava riadu s titánovým povrchom Emerald Collection 10 ks zaujme všetkých užívateľov, ktorí túžia po praktickej sade riadu, avšak trvajú na efektívnom modernom dizajne. Tým táto sada vyniká. Skladá sa z jednej plytkej a jednej hlbokej panvice a troch rôzne veľkých kastrólov s objemom 2,5; 4,1 a 6,1 litrov. Výhodou sú pokrievky na všetky tri kastróly s nerezovým úchopom a parným otvorom, panvice bohužiaľ vlastnú pokrievku nemajú, čo je škoda, pretože by využitie našli napríklad pri smažení. Súčasťou sady sú aj dve podložky pod horúci riad, ktorý ochráni kuchynskú linku pred poškodením.

Riad vyvedený v temne zelenej farbe je vyrobený z vysoko odolného kovaného hliníka a opatrený 3-vrstvovým nepriľnavým titánovým povrchom, ktorý umožňuje varenie s minimom tuku. Kladne hodnotíme odolnosť riadu proti nárazu a deformácii tvaru, rovnako tak aj ergonomické mäkčené rukoväte a bočné madlá, ktoré zostávajú vždy chladné, čo zaisťuje vyššiu bezpečnosť pri manipulácii. Pozitívom je taktiež možné použitie na indukcii, kde nájde využitie TURBO indukčné dno, ktoré rovnomerne rozvádza teplo a umožňuje úsporu energie až 35 %.

140 € Orientačná cena

Top 3
Pre nenáročných
Dobré Celkové hodnotenie
  • Základná sada
  • Pre nenáročných užívateľov
  • Priehľadné pokrievky
  • Vhodné do umývačky
  • Nevhodné pre indukciu
  • Nevhodné do rúry
  • Plastové úchyty

Ako najlepšia voľba pre nenáročných užívateľov sa v rámci tohto testu javí sada nerezových hrncov Banquet Celeste. Obsahuje celkom 12 kusov – rajnicu, panvicu a 4 hrnce s pokrievkou. Pokrievky sú číre sklenené a rovnako ako hrnce disponujú praktickými plastovými úchytmi. Nedajú sa ale sňať a preto riad nie je možné vkladať do rúry. Hrnce sa hodia na elektrický, plynový a sklokeramický ohrev, nehodia sa však na indukciu.

40 € Orientačná cena

Top 4
Ďalší na zváženie
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Vhodné aj na indukciu
  • Možno použiť aj v rúre
  • Výlevka v každom hrnci
  • S praktickým cedníkom
  • Vnútorná stupnica
  • Pevné rukoväte
  • Pokrievky nevhodné do rúry

Najlepším pomerom výkonu a ceny sa pýši desaťdielna sada Tefal Duetto. Zaujme kvalitnými materiálmi aj spracovaním a poteší niekoľkými praktickými vychytávkami. Sada disponuje unikátnymi pokrievkami s mriežkou na cedenie a každý hrniec navyše obsahuje praktickú výlevku. Vysoko komfortné používanie potom umožňuje aj užitočná hladinová stupnica vo vnútri každého hrnca.

Sada zahŕňa vysoký hrniec s priemerom 22 cm a objemom 6,1 l, rajnicu s priemerom 16 cm (1,5 l), kastról s priemerom 18 cm (2,0 l), kastról s priemerom 20 cm (2,9 l) a kastról s priemerom 24 cm a objemom 5 litrov. Výhodou je, že sa riad hodí na všetky typy ohrevu vrátane indukcie a je možné ho umývať v umývačke.

130 € Orientačná cena

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Prvotriedny liatinový riad
  • Na všetky typy ohrevu
  • Možno použiť aj v rúre
  • Neobmedzená životnosť
  • Jednoduchá a rýchla údržba
  • Vyššia hmotnosť
  • Pokrievka nie je priehľadná
  • Nutná údržba povrchu

V kategórii samostatných hrncov sme za ideálnu voľbu pre náročných užívateľov označili tento robustný liatinový hrniec s objemom 4,7 litra. Ide o poctivý a kvalitne spracovaný kúsok riadu, ktorého výrobca si drží tradíciu už od roku 1896. Jeho výhodou je doslova univerzálne použitie – dá sa používať na plynovom sporáku, indukčnej a sklokeramickej doske, v teplovzdušnej rúre, ale aj na grile alebo priamo na uhlíkoch v ohnisku.

Predstavuje tak skvelú pomôcku na rôzne metódy prípravy pokrmov od restovania cez smaženie a dusenie až po pečenie. Hrniec sa vyznačuje vysokou tepelnou vodivosťou a akumuláciou tepla a má prakticky neobmedzenú životnosť. Okrem vyššej ceny a hmotnosti mu nie je čo vytknúť.

130 € Orientačná cena

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Výborné Celkové hodnotenie
  • Nepriľnavý povrch
  • Odolá kovovému náčiniu
  • Použitie 3v1
  • Všetky typy ohrevu
  • Možno umývať v umývačke riadu
  • Nemá lievik
  • Nemá stupnicu litráže
  • Pomalšie nahrievanie

Najlepším pomerom výkonu a ceny sa v kategórii samostatných hrncov pýši tento model od značky Tescoma. Je vyrobený z unikátnej hliníkovej zliatiny, ktorá predstavuje dokonale nepriľnavý povrch s charakterom prírodného kameňa. Odolá dokonca aj nástrahám kovového náčinia, a tak sa hodí aj pre tých menej ostražitejších kuchárov. Vďaka vlastnostiam povrchu stačí pri príprave jedla použiť len minimum tuku, čo zaistí zdravšie varenie.

V tomto prípade ide vlastne o hrniec, panvicu aj pekáč v jednom, pretože produkt je možné použiť aj do rúry. Hodí sa na všetky typy ohrevu, a dokonca je možné umývanie aj umývačke riadu. Oželieť ale budete musieť lievik či odmeriavaciu hladinovú stupnicu. Vo výsledku ide ale o hrniec s veľmi praktickými rozmermi, ktorý svoje využitie nájde snáď v každej domácnosti.

70 € Orientačná cena

Top 3
Pre nenáročných
Dobré Celkové hodnotenie
  • Na všetky typy ohrevu
  • Masívne sendvičové dno
  • Sklenená pokrievka
  • Možno umývať v umývačke
  • Optimálny objem
  • Bakelitové držadlá
  • Nevhodný na pečenie

Nerezový hrniec Lamart LTB2413 Leger SS 24 cm patrí do najnižšej cenovej kategórie a predstavuje tak ideálny variant najmä pre nenáročných užívateľov. Ponúkne optimálny priemer 24 cm, čo zodpovedá stredne veľkým hrncom. So svojou výškou 13,5 cm však ponúkne úctyhodný objem 6,1 litra, takže v ňom ľahko pripravíte aj rodinný obed. Jeho výhodou je, že je možné použiť na všetky typy ohrevu vrátane indukcie či plynového sporáka, čo veľa hrncov tejto cenovej relácie neponúka. Vybavený je však bakelitovými držadlami, ktoré sú síce pri prenášaní a manipulácii s hrncom praktické, avšak kvôli nim hrniec nemožno použiť na pečenie v rúre. Prečítať celú recenziu

20 € Orientačná cena

Top 4
Pre náročných
Výborné Celkové hodnotenie
  • Vysoká kvalita
  • Extrémna odolnosť
  • Hladké dno
  • Zvýrazňuje chuť pokrmu
  • V rôznych farbách
  • Vysoká cena
  • Nemá nepriľnavý povrch

Staub okrúhly 28 cm 6,7 l je smaltovaný liatinový hrniec spadajúci do vysokej cenovej relácie, ktorý tak zaujme predovšetkým náročných užívateľov. Ide o nádobu typu Cocottes, ktorá zaručuje vynikajúce výsledky varenia s malým úsilím. V sortimente značky ide o najväčší okrúhly model, ktorý má priemer 28 cm a objem 6,7 litra. Vďaka tomu predstavuje vhodnú voľbu na dusenie veľkých kusov mäsa alebo celej hydiny, či už pre veľkú rodinu, na večernú párty alebo pre množstvo, ktoré je potrebné v reštaurácii.

Použitý materiál zaisťuje perfektnú distribúciu tepla a veľmi dobre uchováva aj vôňu. Veko má špeciálnu konštrukciu, ktorá umožňuje kondenzátu odkvapkávať späť do jedla, čím vytvára jemnú zeleninu, šťavnaté mäso a omáčku plnú prírodných chutí. Výhodou tiež je, že je hrniec vhodný pre všetky typy kachlí vrátane indukčných a taktiež na použitie v rúre. Tento hrniec tak predstavuje skutočne luxusný kúsok riadu, ktorý je vhodný aj ako darček. Nevýhodou je už spomínaná vysoká cena a tiež fakt, že povrch nie je najprv nepriľnavý – musí sa najskôr vypáliť.

300 € Orientačná cena

Ako vybrať hrnce

Obstaranie riadu na varenie je pomerne jednoduchou záležitosťou. Napriek tomu sa ale oplatí prečítať si nasledujúce riadky, v ktorých vám poradíme, na čo všetko by ste mali pri nákupe hrnca myslieť.

  • Prečo kúpiť kvalitné hrnce – Získate riad s nepriľnavým povrchom, ktorý vám ušetrí veľa starostí pri varení aj údržbe. Jedlo sa vám nebude pripaľovať, navyše vám postačí menšie množstvo tuku, takže bude varenie zdravšie.
  • Nevýhody hrncov – Na indukciu je nutné vyberať špeciálny riad, preto môže byť výber ťažší. Navyše ak vyberiete nekvalitný hrniec, potom vám zničí všetku radosť z varenia a zťaží údržbu.
  • Klasický vs. elektrický hrniec – Klasický hrniec nemá pridané funkcie a používa sa na vhodnej varnej doske. Kým elektrický hrniec má vlastný ohrev, ale na prevádzku vyžaduje pripojenie do elektrickej zásuvky.
  • Výber podľa tepelného zdroja – Sledujte, pre aký tepelný zdroj je hrniec určený. Pozor si dajte obzvlášť v prípade indukčných dosiek, pre ktoré je nutné voliť feromagnetický riad.
  • Výber podľa počtu kusov – Zvážte, či sa vám oplatí zaobstarať si celú sadu hrncov, alebo len samostatný kus. Celá sada je obvykle cenovo výhodnejšia a dizajnovo zladená. Jednotlivé kusy je možné dokúpiť.
  • Druhy hrncov podľa tvaru – Rozhodnite, aký typ hrnca hľadáte. K dostaniu sú tiež kastróly a rajnice.
  • Druhy podľa výrobného materiálu – Podľa svojich preferencií vyberte zodpovedajúci výrobný materiál. Najčastejší je nerez a smalt, medzi najdrahšie a luxusné patrí meď.
  • Veľkosť (priemer) hrnca – Podľa počtu členov a množstva obvykle pripravovaného jedla zvoľte zodpovedajúcu veľkosť. Sledujte priemer dna hrnca a tiež objem, ktorý obvykle nájdete v produktovom popise.
  • Doplnky a vlastnosti – Zamerajte sa na praktické prvky a vlastnosti. Často je napríklad možné sňať uchá a použiť hrniec aj na zapekanie. Niektoré hrnce zase disponujú mernou ryskou.
  • Obľúbené značky – Stavte na preverené značky, medzi ktoré patrí napríklad Woll, Staub, Banquet, Lamart, Tefal, Tescoma, Kolimax, Mauviel, Metalac, BergHoff, Paderno, Blauman, PGX, Mammut, Delimano a im podobné.
  • Cena – Stanovte si rozpočet a vyberte niekoľko kandidátov. Najlacnejšie hrnce zaobstaráte aj do 40 €, luxusný riad môže stáť aj viac ako 200 €. Je dobré si prečítať aj užívateľské recenzie, ktoré vám prezradia mnohokrát dôležité poznatky z praxe.

Prečo kúpiť kvalitné hrnce

Prečítajte si, prečo je dobré investovať do kvalitného hrnca alebo sady hrncov a čo vám taká investícia prinesie.

  • Nepriľnavý povrch – Nielen, že sa vám nič nepripáli, ale vďaka vlastnostiam povrchu stačí pri príprave jedla použiť len minimum tuku, čo zaistí zdravšie varenie.
  • Jednoduchá údržba – Spája sa s nepriľnavým povrchom, ktorý zaistí tiež ľahšiu údržbu. Nič sa vám totiž nepripáli, takže umývanie potom pôjde ľahko.
  • Odolnosť povrchu – Ak stavíte na hrniec s kvalitným odolným povrchom, potom budete môcť pri varení používať aj kovové náčinie bez toho, aby sa povrch zničil. Je tým napríklad keramika alebo nerezová oceľ.
  • Moderný vzhľad – Už dávno neplatí, že sú kuchynské hrnce len kusom obyčajného riadu, ktorý po varení upracete do skrine. Investujte do luxusných medených hrncov či riadu z glazovanej liatiny a uvidíte, že sa vám ich nebude chcieť len tak schovávať.

Nevýhody hrncov

Ako každý produkt môžu mať aj hrnce svoje nevýhody, o ktorých sa viac dočítate v odrážkach nižšie.

  • Na indukciu je nutné vyberať špeciálny riad – Väčšina hrncov na trhu je určená na použitie na plynovom sporáku či sklokeramickej doske. Na indukciu je však nevyhnutné použiť špeciálny feromagnetický riad, na toto určenie sa treba pri nákupe pozerať.
  • Nevhodný materiál zničí radosť z varenia – Je to práve materiál, kto rozhoduje o celkovom komforte a pohodlí pri varení. Do istej miery s ním navyše súvisí aj následná údržba a množstvo ďalších podružných vecí. Akonáhle si zaobstaráte hrniec z nevhodného materiálu, môže sa vám jedlo pripaľovať, a to rozhodne nepoteší ako stravníkov, tak ani pri následnej údržbe.

Klasický vs. elektrický hrniec

Na úvod začneme naozaj zoširoka. Na začiatku všetkého vás totiž čaká rozhodnutie, či sa vydáte cestou klasického hrnca, ktorým sa venuje tento článok, alebo dáte prednosť elektrickému variantu. Pre úplnosť predkladaných informácií považujeme za dôležité zmieniť sa o základných vlastnostiach oboch riešení.

  • Klasický hrniec – Nemá pridané funkcie a používa sa na vhodnej varnej doske. Modely sa od seba líšia veľkosťou aj určením na konkrétny druh ohrevu.
  • Elektrický hrniec – Má vlastný ohrev a na prevádzku vyžaduje pripojenie do elektrickej zásuvky. Existujú rôzne druhy, a to ako univerzálne, tak určené na špecifické účely.

Klasický hrniec

Klasický hrniec predstavuje sám o sebe produkt bez pridaných funkcií, ide o okrúhlu či oválnu nádobu s ušami. Aby bolo možné hrniec využívať na varenie, je potrebné ho položiť na vhodnú varnú dosku. Pod ňou si môžete predstaviť klasické plynové horáky, ale aj elektrickú či dokonca indukčnú dosku. Práve na odporúčaný zdroj tepla je potrebné brať pri výbere ohľad. 

Niektoré klasické hrnce je možné vkladať aj do rúry, čo rozširuje možnosti ich využitia. Údržba je poväčšinou jednoduchá, v závislosti od výrobného materiálu je častokrát možné umývať hrnce aj v umývačke riadu. Cena klasických hrncov samozrejme začína na menších obstarávacích čiastkach oproti elektrickým variantom.

Elektrický hrniec

Elektrický hrniec je na prvý pohľad zväčšeninou klasického hrnca. Okrem útrob na vkladanie pochutín ale disponuje špeciálnou elektrickou časťou. Ide o samostatne fungujúci produkt, ktorý stačí pripojiť do elektrickej siete. Elektrický hrniec má vlastný ohrev a nevyžaduje teda žiadnu varnú dosku. Na druhú stranu ho ale nie je možné vkladať do rúry, má obvykle vyššiu hmotnosť a veľkosť a je tiež citeľne drahší. 

Elektrické hrnce často predstavujú produkty vyrobené na špecifický účel. Nájdeme tu napríklad:

Výber podľa tepelného zdroja

Pri výbere by ste mali primárne sledovať typ ohrevu, na ktorý je hrniec určený, a to predovšetkým, ak vyberáte hrnce na indukciu. Pre plynové a sklokeramické sporáky je určená väčšina dostupných hrncov.

  • Plynové a sklokeramické sporáky – Ak vlastníte sklokeramický alebo plynový sporák, potom vás určite poteší, že pre tento druh ohrevu je vhodná drvivá väčšina hrncov na dnešnom trhu. Na výber máte mnoho rôznych materiálov, a tak môžete dizajnovo doslova kúzliť.
  • Indukčné dosky – Ak patríte medzi majiteľov indukčnej dosky, potom je váš výber trochu zúžený. V tomto prípade sa musíte zamerať na takzvaný feromagnetický riad, ktorý poznáte podľa magneticky vodivého dna a samozrejme tiež podľa príslušného označenia.

Pri nákupe hrnca na ktorýkoľvek typ ohrevu vždy sledujte popis produktu, v ktorom by mal výrobca špecifikovať vhodný typ ohrevu. Nemala by tu chýbať ani informácia o tom, či je hrniec vhodný aj do rúry, prípadne či je odolný voči vysokým teplotám, a to vrátane rukoväte.

Výber podľa počtu kusov

Hrnce môžete zakúpiť po kusoch alebo v sade. Obe možnosti sú prijateľné, avšak kúpa celej sady má svoje nesporné výhody.

  • Samostatný hrniec – Jeden alebo dva hrnce postačia maximálne pre jednotlivcov. Na druhú stranu pri kúpe toľko neutratíte. Z jednotlivých hrncov si potom môžete zostaviť aj celú sadu, v takom prípade sa vám ale kúpa predraží.
  • Sada hrncov – V jednom balení nájdete podľa veľkosti setu všetky možné hrnce od najmenšej rajnice až po objemný kastról. Celá sada navyše bude príjemne dizajnovo zladená, čo oceníte nielen v prípade novej kuchyne. Ak varíte radi, potom pre vás bude sada hrncov ideálnou voľbou.

Samostatný hrniec

Pokiaľ vám v kuchyni chýba hrniec konkrétneho tvaru alebo vyberáte jeden veľký hrniec na varenie pre jednu osobu či pár, potom sa pravdepodobne budete zameriavať na samostatné produkty. V súčasnosti sa na trhu vyskytujú rôzne druhy hrncov. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, s rôznymi povrchmi, veľkosťami, výškou, v rôznych farbách aj tvaroch. Je preto dôležité mať jasno v najdôležitejších aspektoch, ktoré pri výbere zvážiť. Okrem predchádzajúcich faktorov nezabudnite zvážiť aj typ ohrevu, pre ktorý je hrniec určený.

Sady hrncov

Ak vyberáte sadu hrncov, potom si počet obsiahnutých kusov dobre rozmyslite. Obzvlášť, ak nemáte miesta nazvyš. Je lepšie mať len pár skutočne kvalitných hrncov, s ktorými sa vám bude dobre variť, ako desať a viac zbytočných kastrólov a rajníc, ktoré v praxi ani nevyužijete. Pri výbere je dobré zohľadniť počet stravníkov a množstvo najčastejšie pripravovaného jedla.

  • 4 hrnce – Pokiaľ varíte pre seba či pre pár, potom si bohato vystačíte so sadou zahŕňajúcou tri až štyri hrnce.
  • 4 až 7 hrncov – V bežnej domácnosti sa obvykle uplatní sada štyroch až siedmich hrncov. Ide zároveň o najpredávanejšie sady riadu.
  • 10 a viac hrncov – Naozajstní milovníci gastronómie potom môžu zvážiť nákup sady desiatich a viac hrncov.

Druhy hrncov podľa tvaru

V produktových ponukách mnohých predajcov sa nemusíte stretnúť iba s výrazom „hrniec“, ale aj s ďalšími pojmami. Také kuchynské doplnky sú si obvykle veľmi podobné, napriek tomu nejde o rovnaké výrobky. Teraz vám vysvetlíme ich základné delenie.

  • Hrniec – Klasický hrniec má strednú výšku a užší priemer. Je opatrený typicky dvoma ušami.
  • Kastról – Takto je nazývaný produkt s menšou výškou a širším priemerom. Ani jemu nechýbajú dve uši na uchopenie.
  • Hrniec na dusenie – Tento typ hrncov býva väčší a máva uši po oboch stranách. Dôležitým parametrom je však aj priehľadná vypuklá pokrievka, vďaka ktorej vo vnútri spracujete veľké množstvo mäsa alebo zeleniny. Je ideálny na naparovanie, dusenie, varenie a pomalú prípravu jedál.
  • Rajnica – V tomto prípade ide o menší hrniec s jedným uchom, respektíve s predĺženou rukoväťou podobnou tej, aká sa používa pri panviciach.

Presná definícia rozmerov medzi variantmi pravdepodobne neexistuje. Využiť je možné iba jednoduché pomôcky vyplývajúce z vyššie uvedeného a zo samotného vzhľadu. Hrniec má väčšiu výšku ako polomer, pri kastróli je to naopak.

Druhy podľa výrobného materiálu

Tejto kapitole je potrebné pri nákupe nového hrnca venovať najviac pozornosti. Je to práve výrobný materiál daného produktu, ktorý rozhoduje o možnostiach prípravy jedla, údržbe, prichytávaní jedla a vôbec celkovom komforte pri varení. Vyberať si môžete hneď z viacerých typov odlišných materiálov. V nižšie uvedených odsekoch vám uvedieme ich základné vlastnosti a v tabuľke potom nájdete ich súhrnný prehľad.

  • Liatinové hrnce – Hrnce z liatiny veľmi dobre držia teplo, navyše ich obvykle môžete dať aj do rúry a sú kompatibilné so všetkými typmi ohrevu. Hodí sa na dusenie, pečenie a pomalé varenie.
  • Smaltové hrnce – Majú vysokú odolnosť, a to hlavne z hľadiska zmien teplôt. Navyše dlho udržujú teplotu pokrmu. Majú však zdĺhavejšie nahrievanie a pri nešetrnom zaobchádzaní sa ich povrch môže poškodiť.
  • Nerezové hrnce – Nerez má mimoriadne dlhú životnosť. Také hrnce sú cenovo dostupné, odolné, tepelne stabilné a použiteľné na prípravu akéhokoľvek pokrmu.
  • Titánové hrnce – Tieto hrnce možno zaradiť do vyššej cenovej kategórie. Zároveň nie sú úplne ideálne do umývačky. Majú však veľmi dlhú životnosť a veľmi odolný povrch.
  • Keramické hrnce – V poslednej dobe sú veľmi obľúbené skrze nižšiu priľnavosť materiálu. Majú väčšiu odolnosť voči kovovým naberačkám alebo metlám, ale sú tiež praktické, čo sa týka varenia a následného umývania.
  • Sklenené hrnce – Nepreberajú pachy, navyše pokrm môžete sledovať počas prípravy a je možné umývať ich v umývačke. Sú ale krehké a môžu sa ľahko rozbiť.
  • Medené hrnce – Sú štýlové a majú veľmi dlhú životnosť. Menia tiež farbu povrchu podľa teploty. Vyznačujú sa však pomerne vysokou cenou.

Liatinové hrnce

Liatina má v oblasti kuchynského riadu veľmi dlhú históriu. Už pred stovkami rokov sa tento materiál začal objavovať nad plameňom v rôznych kuchyniach. Jeho dnešná podoba je samozrejme o niekoľko úrovní vyššie a prináša množstvo výhod, základná doména tohto materiálu však zostala. Tešiť sa môžete na výnimočné vlastnosti, akými sú tepelná vodivosť a povrchová odolnosť. 

Dalo by sa povedať, že povrchová odolnosť stúpa s pravidelným používaním liatinového hrnca. Na jeho povrchu sa totiž po čase vytvorí ochranná olejová vrstva zabraňujúca nepríjemnému pripekaniu a ostatným nežiaducim procesom. Za pozitívum možno označiť aj nižšie obstarávacie náklady a možnosť využitia na rôznych zdrojoch tepla, akými sú plynové horáky, elektrická a indukčná doska. Odolnosť voči tlaku sa spája s mechanickou odolnosťou.

Za pomyselné negatívum môžeme označiť nutnosť vypáliť liatinový hrniec pred jeho počiatočným použitím. Pozor by ste si mali dávať aj na výrazné zmeny teplôt, ktoré liatina jednoznačne neznáša a mohla by popraskať. Pri manipulácii s týmto typom riadu ďalej počítajte s vyššou hmotnosťou, liatina je totiž pomerne ťažká. Ak zvolíte smaltovanú liatinu, výrazne si uľahčíte údržbu oproti liatine surovej. Vkladať ju totiž môžete aj do umývačky riadu.

Smaltované hrnce

Smalt nie je potrebné pravdepodobne nikomu zdĺhavo predstavovať. Zloženie hneď niekoľkých druhov výrobných materiálov pôsobí štýlovým dojmom a veľmi často pripomína zlúčeninu porcelánu, skla a kremičitých prvkov. 

Veľkou výhodou smaltu je vysoká odolnosť a to hlavne z hľadiska zmien teplôt. Obávať sa nemusíte korózie ani povrchového poškodenia. Tvrdý povrch sa postará o to, že vaše smaltované hrnce budú vyzerať stále ako nové. Dokonca sa na takejto povrchovej vrstve nebudú tvoriť ani baktérie a podobné prvky. Ak si pripravíte akýkoľvek pokrm v smaltovanom riade, počítajte s tým, že bude zaručené dlhé udržanie vnútornej teploty.

Aby sme len nechválili, je vhodné spomenúť aj negatívne vlastnosti smaltovaných hrncov. Medzi ne bezpochyby patrí zdĺhavejšie nahrievanie, takže pri príprave jedla si počkáte o chvíľku dlhšie. Pozor by ste si mali dávať na odlupovanie častí smaltu v hrnci, ktoré by sa mohli stať nežiaducou súčasťou vášho pokrmu. V takom prípade by šlo smaltované hrnce označiť za zdraviu nebezpečné. Jednoducho tomu však predítete šetrným zaobchádzaním.

Nerezové hrnce

Nerezové hrnce je možné s úplnou istotou označiť za univerzálne a to nielen z hľadiska vhodnosti pre rôzne zdroje tepla. Sú cenovo dostupné, odolné, tepelne stabilné a použiteľné na prípravu akéhokoľvek pokrmu. Nákup nerezových hrncov je najčastejšie spojený s precíznosťou samotného materiálu. Riadiť by ste sa mali označením kvality od 8/0 cez 18/8, 18/10 až po 18/12 a viac. Platí, že čím vyššie je číslo, tým lepšia je použitá nerezová oceľ.

Pri nerezových hrncoch je príjemné, že nesmrdia a nie je s nimi veľa práce pri pravidelnej údržbe. Na druhú stranu ich poškodenie je nebezpečné z hľadiska uvoľňovania nebezpečných častíc do jedla. Pokiaľ nebudete pravidelne používať tuk, počítajte s nevzhľadným pripaľovaním a fľakmi od jedla. Potom budete musieť s údržbou trochu viac zápasiť. Obvykle je ale ich údržba jednoduchá a je možné ich pohodlne umývať v umývačke riadu.

Titánové hrnce

Titánové hrnce je možné zaradiť do vyššej cenovej kategórie. Zároveň nie sú úplne ideálne do umývačky riadu. Ide však o jediné dva zápory, o ktorých sa môžeme zmieniť. Následne budeme v rámci titánových hrncov pokračovať iba v zozname kladných vlastností.

Ak zvolíte kvalitné titánové hrnce, vedzte, že budú vybavené zosilneným dnom odolávajúcim akejkoľvek deformácii. Životnosť týchto produktov sa okrem iného odhaduje na viac ako 20 rokov. Titánový povrch je odolný voči akémukoľvek usadzovaniu jedla a veľmi rýchlo sa zahrieva. Povrchová odolnosť vás nebude obmedzovať ani pri používaní kovového príslušenstva. Všetko ale samozrejme musíte robiť s rozvahou. Titán je ako stvorený na prípravu jedla bez tuku.

Keramické hrnce

Keramika je často využívaným materiálom pri kuchynskom riade (napríklad pri nožoch, o ktorých si môžete prečítať tu). Ak si zaobstaráte hrnce s keramickou povrchovou úpravou, môžete sa tešiť na vyššiu tepelnú odolnosť. Aj tu platí, že varenie bez tuku nie je žiadny problém. Navyše keramické produkty je možné v obmedzenej miere vkladať do umývačky riadu.

Jediné, čo by ste si mali pri výbere keramického hrnca postrážiť, je vhodné použitie. Narážame na odporúčaný zdroj tepla, nie všetky hrnce tohto typu sú totiž vhodné napríklad na indukčnú dosku, ktorá je dnes neoddeliteľnou súčasťou mnohých moderných domácností.

Sklenené hrnce

Aj keď sa môže sklo tváriť ako veľmi krehký materiál, sú z neho bežne vyrábané hrnce. A to ako z borosilikátového, tak z borokremičitého skla. Tepelná odolnosť týchto materiálov sa pohybuje od 300 °C do 500 °C.

Z výhod sa dá vymenovať fakt, že sklo vyzerá veľmi elegantne, takže sa hrniec môže stať v podstate samotným servírovacím náradím. Určite sa nemusíte obávať toho, že sa zo skla budú uvoľňovať akékoľvek látky alebo zápachy, ako to môže byť pri ostatných materiáloch. Sklo je v tomto smere povrchovo vysoko odolné a univerzálne. Nádoby z neho je možné umývať v umývačke alebo ich ukladať do chladničky.

Prevádzkové obmedzenia nájdete v odporúčanom zdroji tepla, na ktorom budete schopní pokrm pripravovať. Veľa z týchto hrncov totiž nemožno používať na varných doskách, indukciu nevynímajúc. V drvivej väčšine sú sklenené hrnce určené na plynový ohrev. Pozor by ste si mali dať aj na správne zaobchádzanie so skleneným hrncom, predovšetkým na väčšie nárazy, kedy môže prasknúť. To isté hrozí aj pri rýchlom ochladení.

Medené hrnce

Medené hrnce predstavujú pomyselný vrchol medzi vyššie spomenutými druhmi výrobných materiálov. Nie nadarmo sú označované za „luxusné“. Meď sa pri výrobe tohto typu riadu používa predovšetkým z vonkajšej strany, tá vnútorná je kvôli absencii akýchkoľvek škodlivých látok nerezová či cínová.

V prospech medených hrncov hovoria najmä dokonalé tepelné vlastnosti a zmena farby riadu pri rôznych teplotách. To sa môže stať veľmi praktickou pomôckou pri príprave ľubovoľného jedla. Okrem špičkového vedenia tepla sa môžete tešiť na vysokú odolnosť, či už proti poškriabaniu alebo vzniku nežiaducich baktérií. Životnosť medených hrncov pri správnom zaobchádzaní a údržbe dokonca prekračuje životnosť tých titánových.

Prvotriedny vzhľad a kvalita sú samozrejme vykúpené vysokou cenou. Vyššia je tiež celková hmotnosť pri manipulácii. Na ich čistenie navyše nemôžete využívať klasickú umývačku riadu ani abrazívne čistiace prostriedky, ktoré by mohli povrch nepekne poškriabať.

Teflónové hrnce

Hrnce s teflónovou úpravou vnútorného povrchu sa vyznačujú svojou nepriľnavosťou. Sú ideálne na varenie, dusenie, pečenie a prípravu najrôznejších pokrmov za použitia minimálneho množstva tuku. Teflónové hrnce nadobúdajú rôzne objemy a veľkosti a niektoré sa dokonca hodia aj na indukciu. Väčšina z nich je ale určená na elektrické a plynové sporáky.

Pri varení a manipulácii s pokrmami je nutné používať riad šetrný k teflónovému povrchu, aby nedošlo k poškriabaniu a narušeniu. Potom by sa totiž pokrmy mohli začať prichytávať. Rovnako tak je treba dbať na opatrnosť pri údržbe – je nutné vyhnúť sa drôtenkám a abrazívnym čistiacim prostriedkom. Na teflóne sa ale jedlo nepripaľuje, preto býva údržba takého hrnca obvykle nenáročná. 

Materiál Výhody Nevýhody
Liatina + Dobrá tepelná vodivosť

+ Odolnosť

− Ťažká

− Nutné vypálenie

Smalt + Efektný vzhľad

+ Tvrdosť a odolnosť voči korózii

− Môže sa odlupovať

− Dlhšie nahrievanie

Nerez + Univerzálnosť

+ Nižšia cena

+ Nenáročná údržba

− Ľahko sa pripaľuje 

− Bez použitia oleja sa na ňom tvoria fľaky

Titan + Výborná životnosť

+ Odolnosť voči poškriabaniu

+ Rýchle nahrievanie

− Vysoká cena

− Nie je možné umývať ho v umývačke

Keramika + Odolnosť voči vysokým teplotám

+ Možné umývať v umývačke

− Mnoho produktov nie je vhodných na indukciu

− Ľahko sa pripaľuje

Sklo + Neuvoľňujú sa z neho pachy

+ Pokrm môžete sledovať počas prípravy

+ Možné umývať v umývačke

− Nie je možné použiť na indukciu

− Nutná opatrnosť, pretože je krehké

Meď + Výborná životnosť

+ Mení farbu podľa teploty

− Vysoká cena

− Nie je možné vložiť do umývačky

Veľkosť (priemer) hrnca

Priemer, respektíve celkový objem hrnca, by mal zodpovedať nielen množstvu a typu pochutiny, ktorú budete pripravovať. Myslieť by ste mali tiež na priemer platničky. Tá musí byť totožná, alebo aspoň približne podobná priemeru hrnca, aby dochádzalo k rovnomernému rozloženiu tepla. Dopredu si tiež premyslite budúce uskladnenie, a to najmä pokiaľ bývate v menšom byte či garsónke. Sady veľkých hrncov by vám mohli zbytočne prekážať.

  • Hrnce s priemerom od 16 do 20 cm – Sú skvelé na polievky, omáčky, kaše a prípravu obilnín. Sú veľmi kompaktné a ľahko sa s nimi manipuluje pri varení aj umývaní. Hodia sa do menšej rodiny, pre jednotlivcov a páry.
  • Hrnce s priemerom 24 až 28 cm – Veľké hrnce sú pomerne všestranné a skvele sa hodia pre domácnosti 2 až 4 osôb. Je lepšie zvoliť aspoň 2 rôzne veľkosti, aby ste ich mohli striedať a voliť podľa konkrétnych potrieb.
  • Hrnce s priemerom 30 až 36 cm – Zvoľte vtedy, ak čakáte hostí alebo ak máte naozaj veľkú rodinu. Takýto veľký riad sa hodí pre rodiny s 5 alebo viacerými členmi.

Priemery hrncov do domácnosti sa najčastejšie pohybujú od 10 do 36 centimetrov. Výnimkou samozrejme nie sú ani veľké hrnce s priemerom okolo 60 centimetrov. Tie ale nájdu svoje využitie v jedálňach či reštauráciách, v rodinnej domácnosti budú skôr zbytočné.

Doplnky a vlastnosti

Klasické hrnce sú vo svojej podstate jednoduchými produktmi, žiadne špeciálne funkcie pri nich teda nenájdete. Stále však môžu disponovať niekoľkými praktickými prvkami, ktoré vám do istej miery uľahčia prípravu pokrmu alebo údržbu hrnca. 

  • Sklenená pokrievka – je priehľadná, čo umožňuje pokrm kontrolovať bez toho, aby bolo nutné pokrievku nadvihovať. Nevýhodou je krehkosť a riziko poškodenia.
  • Otvor pre paru – Nachádza sa na väčšine sklenených pokrievok. Uľahčuje odvod prebytočných výparov.
  • Cediaca pokrievka – Dopĺňa ju obvykle uzatvárateľný otvor s prederavením, čo uľahčuje cedenie.
  • Odnímateľné uši či rukoväť – Robia z hrnca ešte všestrannejší riad, pretože po ich odňatí môžete nádobu vložiť do rúry a nechať v nej pokrm zapiecť. Hrniec s odnímateľnými ušami potom tiež zaberie menej miesta v chladničke či pri skladovaní.
  • Izolované uši – Zabraňujú popáleniu a umožňujú manipuláciu s hrncom bez nutnosti použitia chňapiek.
  • Merné rysky – Na niektorých hrncoch nájdete z vnútornej strany rysky označujúce určitý objem. Ide o veľmi praktickú pomôcku, vďaka ktorej sa pri varení zaobídete bez odmerky.
  • Ďalšie príslušenstvo – Niekedy sú súčasťou hrnca aj špecifické súčiastky. Hrnce na cestoviny môžu byť napríklad vybavené plnohodnotným sitkom.

Obľúbené značky

Akonáhle sa pustíte do výberu hrnca, myslite vždy na to, že kvalitný výrobca je spojený s precíznosťou daného produktu. Preto voľte iba preverené značky, akými sú napríklad Banquet, Lamart, Tefal, Tescoma, Kolimax, Mauviel, Metalac, BergHoff, Paderno, Blauman, PGX, Mammut, Delimano a im podobné.

  • Mauviel – Ak hľadáte luxusný medený riad, potom je francúzska značka Mauviel to pravé. Je majstrom svojho odboru, ktorý vyrába riad so silnými stenami a pre ľahšie varenie je vo vnútri opatrený vrstvou cínu alebo nerezu.
  • Woll – Táto nemecká firma Woll vyrába titánový riad na najvyššej úrovni. Využíva pritom technológiu pomalého ručného liatia hliníka, ktorá bráni materiálovému pnutiu. Taký riad je jednak odolnejší voči mechanickému poškodeniu, navyše dokonale a rovnomerne vedie teplo po celom svojom povrchu.
  • Staub – Ak stavíte na liatinové hrnce, potom vás značka Staub určite zaujme. Každý kus tejto značky je jedinečným unikátom, ktorý sa individuálne odlieva do špeciálnej pieskovej formy, ktorá je potom zničená. Hrnce pokrýva lesklá vrstva zo špeciálnej glazúry a vnútro býva potiahnuté matne čiernym smaltom.

Cena

Zaujíma vás, koľko stoja hrnce vyššie uvedeného prevedenia? Potom sa začítajte do nasledujúcich cenových kategórií, ktoré vám mnohé prezradia.

Cena do 40 €

Ak do nového hrnca budete investovať čiastku do 40 €, budete vyberať medzi hrncami, rajnicami a základnými sadami riadu. Hlavným výrobným materiálom bude s najväčšou pravdepodobnosťou hliník, nerezová oceľ a smalt. Čo sa týka veľkosti, ide skôr o menšie hrnce a rajnice s pokrievkou a priemerom do 20 centimetrov a menej početné sady dvoch až piatich kusov. 

Cena od 40 do 80 €

Ak potrebujete väčší priestor na varenie, odporúčame si priplatiť za hrniec s priemerom 20 až 25 centimetrov. Výrobky ponúkané v tejto cenovej kategórii budú upotrebiteľné na ľubovoľných platniach, vrátane dnes veľmi využívanej indukcie. Do popredia sa môžu dostať aj kvalitné titánové produkty, nerez tu ale bude mať najväčšie zastúpenie. Ponuku vypĺňajú aj viacpočetné sady obsahujúce napríklad aj panvicu s indikátorom teploty.

Cena od 80 do 160 €

Kvalita, ktorú si zaslúži nadšený kuchár. Titán, teflón, oceľ, keramika a rôzne druhy zliatin. Na výber toho v tomto prípade bude dosť veľa, tešiť sa môžete napríklad na dizajnovo zladené sady hrncov. Súčasťou takýchto sád bývajú obvykle aj praktické pokrievky v rovnakom prevedení alebo sada ručného riadu šetrná k povrchu. Obmedzovať sa nebudete ani z hľadiska priemeru, na trhu nájdete modely široké až do približne 36 centimetrov.

Cena nad 160 €

Táto cenová kategória sa jednoznačne otvára tým, ktorí to s varením myslia naozaj vážne profesionáli či zberatelia. Dopriať si môžete luxusnejšie značky, akými sú Emile Henry, Staub, Mauviel, Korkmaz, Silit a ďalšie. S rastúcou cenou sa samozrejme posuniete k luxusnejším výrobným materiálom, medzi ktoré rozhodne patrí meď. 

Hrnce môžu svojou veľkosťou dosahovať priemer až 60 centimetrov a tie najlepšie modely stoja aj cez 2 500 €. Pokiaľ však hľadáte jednoduchého pomocníka, na ktorého nekladiete veľké nároky, produkty tejto kategórie pre vás budú skôr zbytočne predražené a doma pre ne nenájdete využitie.

Cenová relácia Čo obvykle ponúka Čo obvykle neponúka
Cena do 40 € Základné sady riadu

Jednotlivé hrnce

Hliník, nerezová oceľ a smalt

Luxusné značky

Vysoko kvalitné materiály

Hrnce pre komerčné využitie

Cena od 40 do 80 € Hrnce pre všetky typy ohrevu

Väčšie veľkosti

Kvalitné materiály

Luxusné značky

Veľké rozmery

Vychytávky

Cena od 80 do 160 € Dizajnové sady hrncov

Kvalitné materiály

Hrnce vrátane pokrievky

Odolný povrch

Vychytávky

Základné hrnce

Sady riadu bez pokrievok

Nekvalitné materiály

Cena nad 160 € Luxusné značky

Vysoko kvalitné materiály

Všetky možné rozmery

Hrnce pre komerčné využitie

Vychytávky

Základné hrnce

Sady riadu bez pokrievok

Nekvalitné materiály

Údržba hrncov

Každý človek určite vie, že po varení je z hygienického hľadiska potrebné hrnce dôkladne umyť a pripraviť na ďalšie použitie. Pravidelná a dôkladná údržba sa však úmerne premieta aj do samotnej životnosti takéhoto produktu. Každý typ hrnca vyžaduje trochu odlišnú starostlivosť, preto vám prinášame základné rady na čistenie a údržbu hrncov podľa výrobného materiálu.

  • Liatinové hrnce – Nepoužívajte chemické prípravky. Voľte skôr jemné utierky a veľmi mäkké hubky.
  • Smaltované hrnce – Umývajte teplou vodou v kombinácii s jarou a podobnými prípravkami. Používajte jemné hubky. Nevkladajte do umývačky.
  • Nerezové hrnce – Na hrubé nečistoty nepoužívajte drôtenky. Oveľa efektívnejšia je citrónová šťava alebo jedlá sóda. Vždy leštite mäkkou utierkou, ideálne z flanelu.
  • Titánové hrnce – Možné umývať v umývačke. Pri ručnom umývaní nechajte odmočiť nečistoty, použite tekutý umývací prostriedok a na vysušenie zvoľte papierové obrúsky.
  • Keramické hrnce – Ideálne je ručné umývanie. Po odmočení je možné zaschnuté škvrny odstrániť čistiacim prostriedkom v kombinácii s mäkkou handričkou. Niekedy môže pomôcť aj trochu octu.
  • Sklenené hrnce – Na umývanie je možné využiť nielen prípravky, ale aj soľ a ocot v kombinácii s vodou. Sklo je možné vkladať do umývačky riadu.
  • Medené hrnce – Rozhodne nevkladať do umývačky. Efektívny je citrón s kypriacim práškom alebo v kombinácii s jedlou sódou. Funguje aj spojenie soli a citrónu. Vždy používať jemnú hubku a hrnce dôkladne umyť vodou.

Ak sa vám pri varení podarí hrniec pripáliť a výrobný materiál nedovoľuje použitie abrazívnych čistiacich prostriedkov, nevešajte hlavu. Silne pripečené zvyšky jedla najlepšie odstránite tak, že hrniec necháte dôkladne odmočiť. Zvyšky sa postupne uvoľnia a pôjdu ľahšie odstrániť.

Časté otázky k hrncom

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva rada trávi svoj voľný čas v kuchyni, kde za roky nazbierala množstvo praktických skúseností. Dobre sa vyzná v rôznych spotrebičoch a nevyhnutnom kuchynskom vybavení, medzi ktoré bezpochyby patria aj hrnce. Vďaka praktickým skúsenostiam z kuchyne a načerpaniu informácií z overených zdrojov vám pomôže zorientovať sa v aktuálnych trendoch tohto segmentu a poradí, na čo by ste sa mali pri výbere hrnca zamerať. Do jej hľadáčika potom spadajú aj témy spojené s aktívnym životným štýlom.

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.7 z 9 hlasov