Ako vybrať indukčnú dosku
Indukčné varné dosky sa v dnešnej dobe tešia veľkej obľube. To potvrdzuje aj vysoký počet výrobcov, ktorí ich na náš trh dodávajú. A práve preto je také ťažké sa medzi všetkými výrobkami vyznať a zvoliť pre seba taký, ktorý vám bude po všetkých stránkach vyhovovať.
V článku sa dozviete, aké typy varných dosiek na trhu nájdete, ako funguje indukcia a aké sú jej výhody a nevýhody. Obsahuje aj informácie o tom, aký výkon požadovať a s akými možnosťami inštalácie počítať. Zamerali sme sa aj na dôležité bezpečnostné poistky a funkcie, ktoré zvyšujú efektivitu a komfort používania.
Nakoniec nechýbajú ani informácie o tom, v akých cenových skupinách sa indukčné dosky pohybujú a čo môžete za svoje peniaze očakávať. Pridali sme aj niekoľko užitočných tipov na používanie a údržbu indukčných dosiek.
Ako vybrať indukčnú varnú dosku stručne:
- Stanovte si rozpočet – Veľkosť, výkon aj výbava indukčnej dosky bývajú často úmerné ich cene. Prehľad cenových kategórií nájdete tu.
- Riaďte sa počtom osôb – Počet platničiek by mal zodpovedať počtu osôb v domácnosti a početnosti varenia. Pre jednu až dve osoby vystačí dvojplatnička, pre rodinu je vhodnejší variant so štyrmi platničkami.
- Zamerajte sa na výkon – Príkon štvorplatničkovej dosky by mal presahovať 7 000 W, pri dvojplatničkových modeloch býva zhruba polovičný.
- Skontrolujte bezpečnostné prvky – Doske by nemalo chýbať napríklad automatické vypnutie, poistka proti prepätiu a ďalšie užitočné prvky.
- Urobte si prehľad o funkciách – Komfort varenia zvyšuje napríklad časovač, booster výkonu, možnosť nastavenia teploty a ďalšie.
Typy varných dosiek
Rozdelenie varných dosiek môže byť trochu mätúce, nesprávneho delenia sa často dočkajú napríklad sklokeramické a indukčné dosky. Na začiatok teda ujasníme, aké sú jednotlivé typy varných dosiek. Potom si tiež upresníme hlavné výhody a nevýhody indukčného variantu. V prvom rade sa varné dosky dajú rozdeliť podľa zdroja tepla – na plynové (tým sme venovali samostatné porovnanie) a elektrické. Elektrické sa ďalej delia na dva typy:
- s liatinovými platničkami
- sklokeramické – indukčné, alebo s vykurovacou špirálou
Varná doska s liatinovými platničkami
Sklokeramická doska s vykurovacou špirálou
Indukčná varná doska
Dosku s liatinovými platničkami pozná pravdepodobne každý, nie každý ale vie, že indukčné dosky sú vlastne len špecifickým typom sklokeramických dosiek. V praxi sa potom najčastejšie používa označenie „sklokeramické“ pre dosky s vykurovacou špirálou a „indukčné“ pre dosky fungujúce na báze magnetickej indukcie (oba typy pritom majú v drvivej väčšine prípadov povrch zo sklokeramiky).
Špecialitou je potom doska kombinovaná, ktorá využíva napríklad ako plyn, tak elektrinu, alebo kombinuje časť s vykurovacími špirálami a časť s indukciou. Na trhu ale na tieto hybridy pravdepodobne veľmi nenarazíte.
Sklokeramické dosky s vykurovacou špirálou vs. indukčné varné dosky
Hlavný rozdiel medzi doskami s vykurovacou špirálou a indukčnými modelmi je spôsob ohrievania. Sklokeramické dosky s vykurovacou špirálou majú klasické vykurovacie teleso, ktoré rozpáli varnú dosku a tá následne ohreje akúkoľvek nádobu.
Pri indukcii, ktorá funguje na princípe magnetizmu, sa namiesto platničky ohrieva priamo dno hrnca. Dno riadu teda musí byť feromagnetické. Pod varnou doskou je indukčná medená cievka, ktorá vytvára vysokofrekvenčný prúd a magnetické striedavé pole.

Vďaka tomu indukcia využíva teplo presne tam, kde je ho potrebné bez toho, aby zbytočne unikalo – priamo na dne hrnca alebo iného riadu (Zdroj: How Stuff Works). Pokiaľ hrniec odstavíte z varnej zóny, indukcia sa okamžite preruší a žiadne teplo ďalej nevzniká.
Prečo si zaobstarať indukčnú varnú dosku
Výhody indukčných varných dosiek spočívajú najmä v nasledujúcich bodoch:
- Vysoká účinnosť – Výhodou indukčného varenia je predovšetkým maximálna efektivita, pretože teplo neuniká okolo hrnca ako pri varení na plyne, ani sa zbytočne neohrieva celá plocha varnej platne ako pri sklokeramike s vykurovacou špirálou. Horúca je vždy len tá časť, ktorá sa priamo dotýka hrnca.
- Rýchla regulácia teploty – Hneď po plyne ponúka indukčná doska najrýchlejšiu reguláciu teploty, na stlmenie alebo zvýšenie výkonu reaguje takmer okamžite, na rozdiel od elektrických platničiek, ktoré sa rozohrievajú alebo chladnú aj dlhé minúty.
- Vysoká bezpečnosť – To, že sa doska neohrieva sama o sebe, je tiež dôležitý bezpečnostný prvok. Nehrozí, že by ste sa o ňu popálili a nepripália sa ani pretečené tekutiny, jedlo či nečistoty. Navyše aj plocha, ktorá je priamo v styku s hrncom, chladne veľmi rýchlo a už niekoľko sekúnd po vypnutí platničky sa nepopálite ani o ňu.
- Jednoduchá údržba – Medzi ďalšie výhody patrí aj jednoduchá údržba. Povrch dosky je rovný, tým pádom na nej nenájdete žiadne ťažko dosiahnuteľné zákutia, ako tomu je napríklad pri doskách plynových.
Nevýhody indukčných dosiek
S indukčnými varnými doskami sa ale spája aj niekoľko nevýhod:
- Vyššia investícia – Hlavným negatívom je vysoká obstarávacia cena. Do tej sa často premietne nielen samotné obstaranie dosky, ale aj cena príslušenstva, ktoré k nej budete musieť dokúpiť. Aby ste totiž na doske tohto typu mohli variť, potrebujete na to špeciálny riad.
- Hlučnosť – Prevádzka tejto dosky je hlučnejšia, hlasné býva najmä hučanie chladiaceho ventilátora. Môže sa tiež ozývať nepretržité ľahké bzučanie, prípadne aj slabé vibrácie. Nie je potrebné sa toho ľakať, je to klasický jav, ktorý indukciu sprevádza.
- Problém s rozpoznaním riadu – Indukčné dosky sú spravidla vybavené bezpečnostnou poistkou, vďaka ktorej neohrievajú malé predmety, napríklad keď na doske zabudnete položenú lyžicu. Kvôli tejto poistke ale tiež často nerozpoznajú riad s malým priemerom, napríklad plechový hrnček.
Nie sú ideálne pre osoby s kardiostimulátorom – Ako bezpečná vzdialenosť je v takom prípade udávaných 60 cm (Zdroj: Intervenčná a akútna kardiológia). Nájdu sa síce používatelia s kardiostimulátorom, ktorí nezaznamenali žiadne problémy ani pri dlhodobom používaní indukčnej dosky, ide ale o určité riziko, o ktorom často informujú aj výrobcovia v návode na použitie.
Výhody indukčných dosiek |
Nevýhody indukčných dosiek |
Vysoká účinnosť |
Vysoká obstarávacia cena |
Nízka spotreba energie |
Fungujú iba s feromagnetickým riadom |
Jednoduchá údržba |
Hlučnosť |
Bezpečnosť |
Nemusia rozpoznať malý riad |
Dobrá regulácia a rýchle zmeny teploty |
Nemusia byť vhodné pre osoby s kardiostimulátorom |
Výber indukčnej varnej dosky podľa umiestnenia
Pri výbere vhodnej indukčnej varnej dosky presne pre vás je dôležité najprv zvážiť, kam ju umiestnite, a mali by ste sa zamyslieť nad jej veľkosťou. Prvým aspektom je teda to, kde bývate.
- Menší byt – Do menších bytov, pre jednotlivcov či dvojice sa bude ideálne hodiť dvoj až trojplatničková doska s napätím 220-240 V. Vhodný je v takom prípade príkon aspoň 3 500 W.
- Rodinný dom – Pre rodiny bude optimálna štvor a viac platničková doska, ktorá môže vyžadovať aj trojfázové zapojenie. Odporúčame hľadať modely s príkonom 7 000 W a vyšším.
Pri výbere veľkosti varnej dosky budete limitovaní pravdepodobne hlavne veľkosťou vašej kuchyne. V menších bytoch sa lepšie uplatnia dvojplatničkové modely, do veľkých kuchýň môžete zvoliť aj štyri a viac platničiek. Úlohu môže hrať aj spôsob napájania. V menších bytoch nemusí byť k dispozícii trojfázová zásuvka, v takom prípade si pravdepodobne vyberiete z malých dosiek s 230V prípojkou. Pokiaľ trojfázovú zásuvku doma máte, nemusíte sa v tomto ohľade nijako uskromňovať.
Pokiaľ ste vo vašej domácnosti sami alebo len s partnerom, nemusíte zložito váhať a môžete vyberať pokojne z menších typov indukčných varných dosiek, ktoré ponúkajú dve alebo tri plochy na varenie. Početnejšie rodiny alebo nadšení kuchári ale iste využijú aj štyri a viac platničiek.
Určenie |
Počet platničiek |
Napätie |
Príkon |
Menšia domácnosť |
2-3 |
220-240 V |
3 500 W a viac |
Rodina/väčší dom |
4+ |
220-240 V, ale aj 380-400 V |
7 000 W a viac |
S vhodným rozmiestnením kuchynských spotrebičov vám pomôže nasledujúci nákres. Pri indukčných doskách je potrebné pamätať nielen na dostatočný priestor okolo dosky, aby sa vám dobre varilo, ale aj pod doskou, aby bolo zaistené vhodné odvetrávanie a miesto na chladiaci ventilátor.

Dôležité parametre pri výbere indukčnej dosky
- Príkon a napätie – Príkon by mal byť aspoň 3 500 W pre dvojplatničkové modely a minimálne 7 000 W pre štvorplatničkové dosky. Napätie je obvykle 220-240 V, niektoré väčšie dosky ale mávajú aj napätie 380-400 W.
- Ovládanie – Indukčné dosky majú dotykové ovládanie, najčastejšie v dvoch variantoch, „tlačidlové“ a posuvníkové.
- Dizajn – Voliť môžete rôzne farby, materiály aj dizajnové verzie s rámčekom alebo bez rámčeka.
Príkon a napätie
Ďalším nemenej dôležitým faktorom pre výber najvhodnejšej indukčnej varnej dosky je jej príkon. Ten vypovedá o výkone dosky, a tým aj o rýchlosti ohrevu. Dosky so slabým príkonom tiež mnohokrát neumožňujú používanie všetkých platničiek naraz, alebo so zapnutím ďalšej platničky znížia výkon ostatných.
Pri štvorplatničkových modeloch je ako minimum pre pohodlné používanie odporúčaný príkon 7 000 W. Pri modeloch s viac alebo menej platničkami sa táto hodnota mení pomerovo, teda napr. pri dvojplatničkovej doske pátrajte po príkone aspoň 3 500 W.
Počet platničiek |
Odporúčaný príkon |
2 |
aspoň 3 500 W |
3 |
aspoň 5 250 W |
4 |
aspoň 7 000 W |
Keďže sa indukčná varná doska zapája do elektrickej zásuvky, je dôležité dať si pozor na to, aby mala aj správne napätie. To môže byť buď 220-240 V, alebo 380-400 V. Dosky s napätím 220-240 V sa zapájajú do klasickej domácej zásuvky a na trhu tento variant prevažuje. Dosky s napätím 380-400 V je nutné zapojiť do trojfázovej zásuvky, ktorú napríklad v bytoch často nenájdete. Niektoré varné dosky umožňujú oba varianty.
Ovládanie
Štandardom u indukčných dosiek je dotykové ovládanie. Ideálne je, keď môžete nastavovať každú varnú zónu zvlášť. Mali by ste byť tiež schopní ovládať varnú dosku iba jednou rukou. Ovládanie indukčnej dosky môže mať dve varianty:
- „Tlačidlá“ – Klasický variant, môže byť pre všetky varné zóny dohromady, alebo pre každú zvlášť.
- Slider – Novší variant, kde sa varné zóny nastavujú posúvaním prstom po lište.
Tá či ona varianta je väčšinou doplnená jedným alebo niekoľkými jednoduchými displejmi, ktoré zobrazujú momentálne nastavenia a ďalšie základné informácie. Pri niektorých drahších modeloch môžete naraziť aj na väčší sofistikovanejší displej, ktorý je schopný zobraziť aj viac ako čísla, nebýva to ale príliš časté.
Dizajn
Pre mnoho užívateľov bude design varnej dosky určite jednou z priorít pri výbere. Vzhľad varnej dosky môže ľahko doladiť celkový dojem vašej kuchyne. Je potrebné vybrať dosku tak, aby vyhovovala nielen veľkosťou a tvarom, ale aby ľahko zapadla do konceptu kuchyne ako takej.
- Rámček – Jednou z hlavných otázok je prítomnosť kovového rámčeka. Ten má svojich priaznivcov aj zarytých odporcov. Jedna skupina berie rám pri varných doskách ako úplne zbytočnú komplikáciu pri čistení, druhá skupina ako dizajnový prvok, určité ohraničenie alebo dokonca bariéru proti možnému vyliatiu obsahu hrnca a podobne. Je teda na vás, ktorému variantu dáte prednosť a ku ktorej skupine sa pridáte.
- Materiál – V oblasti materiálu sa naopak žiadnym rozhodovaním trápiť nemusíte. Všetky indukčné varné dosky sú totiž vyrobené zo sklokeramiky. Môžete ale voliť medzi rôzne riešenými varnými zónami, tie bývajú okrúhle aj hranaté či inak zaujímavo ohraničené.
- Farba – Hoci je drvivá väčšina indukčných dosiek čierna, s trochou snahy nájdete aj ďalšie farebné prevedenia, väčšinou v šedej alebo bielej farbe. Možno máte obavu, že sa svetlejšia doska bude časom pripaľovať a farba tmavnúť. Majitelia svetlých indukčných dosiek s nimi ale bývajú väčšinou spokojní a k zmene farby podľa nich nedochádza.
Funkcie
Indukčné varné dosky ponúkajú používateľom mnoho praktických funkcií, ktoré uľahčujú ovládanie a zefektívňujú varenie. Funkcie sa delia do niekoľkých hlavných skupín:
- Bezpečnosť – O bezpečnosť sa starajú rôzne poistky, napr. detská poistka, poistka proti prepätiu, funkcia automatického vypnutia a i.
- Nastavenie času a vypnutia – Užitočné sú tiež rôzne časovače alebo možnosť krátkeho prerušenia varenia.
- Flexibilita varných zón – Niektoré dosky umožňujú zlúčenie alebo prispôsobenie veľkosti varných zón.
- Zosilnenie výkonu – Rapídne zvýšenie výkonu obstaráva funkcia Booster, tá môže byť na všetkých varných zónach alebo tiež iba na jednej.
- Nastavenie presnej teploty – K pokročilejšiemu vareniu napomáha možnosť nastaviť presnú teplotu ohrevu, hodí sa napr. pri metóde sous-vide.
- Špeciálne funkcie – Sem patria najmä rôzne inteligentné funkcie, napr. možnosť prepojenia varnej dosky s digestorom.
Bezpečnosť
Bezpečnosť je pri kúpe varnej dosky nezanedbateľná. To platí nielen pre rodiny s malými deťmi. Pri vyberaní tak musíme vziať do úvahy aj bezpečnostné prvky indukčného variča. Medzi poistky, ktoré by indukčnej varnej doske nemali chýbať, patria:
- Automatická ochrana proti pretečeniu – Ak sa tekutina dostane z nádoby na ovládací panel, aktívna varná zóna sa okamžite automaticky vypne. Ide o prvok zabraňujúci popáleniu alebo poškodeniu.
- Uzamknutie ovládacieho panelu – Takzvaná detská poistka zabráni tomu, aby vaše dieťa omylom zaplo varnú dosku.
- Ukazovateľ zvyškového tepla – Ukazovateľ zvyškového tepla vás upozorní, pokiaľ je varná plocha teplá.
- Automatické bezpečnostné vypnutie dosky – Systém automatického vypnutia dosky preruší ďalšie nahrievanie varnej dosky v prípade, že ju sami omylom zabudnete vypnúť.
- Detekcia riadu – Systém detekcie riadu znamená, že ak nepriložíte napríklad hrniec, doska sa opäť sama automaticky vypne, aby zbytočne nestrácala energiu.
- Detekcia veľkosti riadu – Indukčná varná doska sa spustí iba pri kontakte s takým indukčným riadom, ktorého priemer presahuje 10 cm.
- Rozpoznanie prázdneho hrnca – Automatické zníženie výkonu, aby nedošlo k poškodeniu riadu.
- Detekcia podpätia – Pre prípad podpätia býva na varnej doske varovná signalizácia.
- Detekcia prepätia – Včasná detekcia možného prepätia chráni elektrické obvody pred poškodením.
Všetky bezpečnostné prvky vám zároveň zabezpečia väčšiu životnosť výrobku a odporúčame ich pred kúpou overiť u výrobcu alebo aspoň vyhľadať odborné recenzie indukčných varných dosiek.
Nastavenie času a vypnutie
Tieto funkcie pomáhajú efektívne pracovať s časom a možnosťami vypnutia dosky.
- Časovač – Perfektná funkcia, vďaka ktorej môžete variť a zároveň robiť to, čo práve potrebujete. Jednoducho si vďaka nemu nastavíte dobu varenia na tak dlho, ako chcete. Funkcia prináša úľavu, a koniec zastaraným minútkovým budíkom.
- Stop and Go – Funkcia, ktorá zabezpečí, že aj keď na vás napríklad zazvoní návšteva alebo poštár, vy s pokojnou hlavou zastavíte varenie, ku ktorému sa neskôr vrátite a pokračujete pri rovnakom výkone a v rovnakom programe. Funkcia je veľmi obľúbená aj mamičkami na materskej dovolenke, ktoré tak kedykoľvek môžu odbehnúť k dieťaťu. S touto funkciou máte varenie pod kontrolou za všetkých okolností (Zo zdroja: Ako a akú vybrať indukčnú varnú dosku).
- Časovač ECO – Šetrí energiu využitím zvyškového tepla varnej dosky počas posledných minút varenia. Ide o ďalšiu úsporu energie, ktorú indukcia prináša.
Flexibilita varných zón
Vďaka týmto funkciám môžete prispôsobiť varnú plochu dosky najrôznejším veľkostiam riadu, od malej panvičky až po veľký pekáč.
- Rozpoznanie veľkosti hrnca – Funkcia, vďaka ktorej sa vám nestane, že by vám zbytočne unikala energia, pokiaľ máte menší hrniec, než je varná plocha. Indukčná varná doska, ktorá túto funkciu má, sama rozpozná, aká veľká je plocha nádoby, v ktorej varíte, a využíva tak energiu cielene iba na túto plochu.
- Zlúčenie varných zón – Umožňuje spojiť dve a viac varných zón do jednej, vďaka tomu môžete napríklad osmahnúť mäso pred pečením priamo v pekáči, v ktorom ho potom vložíte do rúry.
Zosilnenie výkonu
Funkcia Booster umožňuje zvýšiť a zosilniť výkon v danej indukčnej zóne a variť tak efektívnejšie a ešte rýchlejšie. Táto funkcia je perfektným pomocníkom, ak potrebujete rýchlo priviesť vodu do varu alebo treba rozpáliť panvicu. Budete prekvapení, že to bude takmer hneď. Podľa niektorých zdrojov využitie Boosteru dokonca zachováva väčšie množstvo vitamínov a živín v potravinách.
Táto funkcia má však aj pár nevýhod, vydrží iba 5-10 minút, potom sa automaticky vypne, aby nedošlo k prehriatiu prístroja. Ostatné platničky navyše v dobe používania nemôžu pracovať, alebo iba na nízky výkon (Zdroj: Medium). Pri funkcii Booster si vždy overte, koľko varných zón ňou reálne disponuje. Niektoré modely majú Booster na všetkých zónach, iné treba len na jednej.
Nastavenie presnej teploty
Jednou z prelomových funkcií indukčnej varnej dosky je nastavenie teploty, pri niektorých doskách s presnosťou až na jeden stupeň Celzia. To na prvý pohľad nemusí pôsobiť ako nič až také dôležité, nastavenie teploty ale značne rozširuje vaše možnosti varenia.
Vďaka presnej teplote totiž nielenže dokonale pripravíte steak, rozpustíte čokoládu na pečenie či udržíte jedlo teplé až do servírovania, ale tiež môžete indukčnú dosku použiť na varenie sous-vide, teda dlhom varení pri konštantnej teplote, alebo napríklad na šetrné rozmrazovanie. Niektoré dosky majú dokonca prednastavené programy na rôzne jedlá, čo ešte viac uľahčuje samotné varenie.
Špeciálne funkcie
S týmito funkciami sa zatiaľ stretnete len pri niekoľkých modeloch na trhu, o to viac ale môžu byť motiváciou na obstaranie danej dosky.
- Synchronizácia s digestorom – Niektoré digestory ponúkajú možnosť bezdrôtového pripojenia na dosku rovnakej značky. Varná doska potom sama koriguje odťah pár, o ktorý sa už nemusíte nijako starať.
- Spodný odťah pár – V prípade záujmu je možné digestor z kuchyne odstrániť úplne, respektíve ho nahradiť indukčnou doskou so spodným odťahom, teda takým spotrebičom 2v1. Oproti digestoru umiestnenému nad doskou by mala byť výrazne účinnejšia, hovorí sa až o štvornásobnej rýchlosti, vďaka ktorej nedochádza k úniku pár ani vôní (alebo zápachov) z varenia.
Najobľúbenejšie značky indukčných dosiek
Rovnako ako u väčšiny kuchynských spotrebičov, aj u indukčných dosiek sa oplatí staviť na osvedčených výrobcov. Sortiment je našťastie natoľko široký, že sa nájde niečo skutočne pre každého. V tejto kapitole si preto predstavíme najobľúbenejšie značky indukčných dosiek a špecifické vlastnosti ich výrobkov.
Indukčné dosky Mora
Česká značka Mora ponúka hneď niekoľko desiatok indukčných dosiek. Väčšina má klasické čierne prevedenie, nájdu sa ale aj designovo zaujímavé biele modely. Spravidla ide o štvorplatničkové varianty, ani na dvojplatničkové modely sa ale úplne nezabudlo.
Cenovo tieto dosky pokrývajú všetky triedy, najlacnejšie stoja menej ako 200 €, najdrahšie viac ako 400 €. Pri väčšine modelov môžete počítať s vysokým príkonom, presahujúcim 7 000 W. Samozrejmosťou sú funkcie, ako je časovač, Booster alebo automatické vypnutie. Pri drahších modeloch máte tiež možnosť zlúčenia varných zón.
Indukčné dosky Siemens
Značka Siemens hrá na trhu s indukčnými doskami prím, z jej dielne pochádza dokonca viac ako sto modelov. Vyberať môžete medzi doskami dvojplatničkovými, štvorplatničkovými aj úplne atypickými, väčšinou ide o tovar pre náročnejších zákazníkov, čomu zodpovedá aj jeho cena. Najlacnejšie dosky Siemens vyjdú na cca 360 €, cena najdrahších presahuje aj 4 000 €.
Okrem atypického zónovania môžu mať tieto dosky aj vstavané odsávanie pár, možnosť prepojenia s digestorom a ďalšie inovatívne funkcie. Príkon obvykle presahuje 7 000 W, pozor ale na niektoré lacnejšie modely, ktoré majú príkon pod 5 000 W. Pri takejto doske by mohol byť problém napr. využívať všetky platničky súčasne.
Indukčné dosky Electrolux
Indukčné dosky značky Electrolux často zaujmú predovšetkým dizajnovým prevedením. Vyrábajú sa nielen v čiernej, ale aj šedej či bielej farbe. Niektoré majú aj farebne podsvietené prvky a ďalšie vychytávky. Sortiment zahŕňa niekoľko desiatok modelov všetkých cenových kategórií, od 200 € do cca 2 000 €, vyberie si tak v podstate každý.
Pri lacnejších modeloch je dobré postrážiť si príkon, niektoré dosky majú menej ako 7 000 W a býva problém s plnohodnotným používaním niekoľkých platničiek naraz. Všeobecne sú ale tieto modely dostatočne výkonné, nechýbajú základné funkcie a vo vyšších cenových hladinách ponúknu aj možnosť zlúčenia varných zón, prepojenie s digestorom či rovno integrované odsávanie pár.
Cena
V tejto kapitole sa dozviete, v akých cenových hladinách sa dnešné indukčné dosky pohybujú a čo môžete od modelov za vyššiu či nižšiu cenu očakávať.
- Cena do 200 € – V najnižšej cenovej kategórii zoženiete najmä dvojplatničkové dosky a dosky s nižším príkonom. Z nich vyberajte, najmä pokiaľ hľadíte hlavne na úsporu miesta alebo varíte sporadicky. Pokiaľ hľadáte dosku pre rodinu alebo každodenné varenie, odporúčame trochu viac zainvestovať.
- Cena od 200 € do 320 € – V strednej cenovej vrstve zoženiete už aj väčšie a výkonnejšie štvorplatničkové dosky. V tomto prípade záleží najmä na vašich požiadavkách na funkcie. Pokiaľ hľadáte skôr jednoduchšiu dosku, určite si vyberiete. V prípade, že vyžadujete čo najpestrejšiu výbavu funkcií, pravdepodobne sa budete musieť pozrieť ešte o cenovú kategóriu vyššie.
- Cena nad 320 € – Ak chcete kvalitný výkonný kúsok so všetkými funkciami, potom by ste mali investovať rozumne od 320 € do 400 € a viac, najdrahšie modely stoja aj niekoľko tisícok. Tieto dosky ponúkajú nielen vyšší výkon, ktorý umožňuje variť na všetkých platniach naraz. Indukcie, ktoré kúpite od tejto sumy, mávajú napríklad multi-zónu, môžete tak spojiť dve platničky do jednej veľkej. Funkcie ako Booster, detský zámok, udržovanie teploty alebo ukazovateľ zvyškového tepla sú v tejto cenovej kategórii samozrejmosťou.
Tipy na používanie
Ideálne je sa pred použitím indukčnej dosky starostlivo informovať o všetkých jej možnostiach a funkciách (všetko uvedené v návode), aby ste zbytočne nešetrili potenciál tohto pomerne drahého spotrebiča. Ďalej pre vás máme niekoľko odporúčaní, ktoré vám uľahčia používanie a/alebo predĺžia životnosť dosky.
Riad
Indukcia vyžaduje vďaka špecifickej technológii aj špeciálny riad na indukčnú dosku. Nie každý hrniec alebo panvica sú vhodné k indukčnej varnej doske. Pokiaľ prechádzate z iného spôsobu varenia, je potrebné počítať aj s minimálne čiastočnou výmenou riadu.
Riad, ktorý vám bude fungovať aj na indukčnej varnej doske, spoznáte jednoducho. Prvou možnosťou je ku dnu priložiť magnet. Pretože ale v obchodoch magnety vo vreckách pravdepodobne nenosíte, výrobcovia sa snažia riad určený na indukciu označiť. Najčastejšie tak na dne nájdete grafickú značku cievky, teda pár vlnoviek nad sebou. Niekedy je označený slovom INDUCTION.
Pred zakúpením menších kusov riadu si ale overte v návode, aký minimálny priemer je pre vašu indukčnú dosku potrebný. Príliš malé nádoby totiž doska nerozpozná.
Adaptér na indukciu
Pokiaľ máte nejaký špecifický typ riadu, napríklad moka kanvičku, ktorý nie je vhodný na indukciu, ale nechcete sa ho zbavovať, máme pre vás riešenie.
Existujú tzv. adaptéry na indukciu. Ide o ploché kovové dosky s rôznymi priemermi, ktoré umiestnite na platničku a až na ňu postavíte nemagnetický kus riadu. Každá doštička má malé nožičky, ktoré spôsobia, že bude ľahko nad doskou, a tá sa tým pádom nebude prehrievať. Využitie tak razom nájdete pre svoje kúsky z hliníka, keramiky, železa, liatiny alebo skla.
Čistenie a údržba
Dosky sú obľúbené práve pre jednoduchú údržbu. K tej môžete pristupovať dvoma spôsobmi. Niektorí používatelia sa prikláňa na kúpu špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré sú určené pre sklokeramický povrch. Iní preferujú obyčajnú, ale účinnú metódu – starý dobrý prípravok na riad, hubka na umývanie a handričku z mikrovlákna. Oboje podľa všetkého funguje. Čistenie je vážne ľahké, v podstate stačí navlhčiť, použiť prostriedok, zotrieť, vyleštiť.