Menu

Archive Blog Archives

Makita HP457DWE

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtačka Makita HP457DWE má akumulátor typu Li-Ion, čo je najmodernejší model. Jeho napätie je 18 V, pričom platí, že čím väčšie toto číslo je, tým má vŕtačka väčší výkon. Verte, že 18 V je úplne dostačujúcich, priemer v čase písania tohto textu bol 16,2 V. Akumulátor sa bude nabíjať 60 minút a jeho kapacita je 1,3 Ah, to je spodná hranica, ktorú by ste mali vyžadovať, je úplne bežná.\r\n\r\nPri vŕtačke je podstatná ale aj jej veľkosť a hmotnosť. S dĺžkou 23,2 cm a výškou 24 cm ide už o rozmernejšie zariadenie. Počítajte s váhou okolo 1,7 kg, ktorá je ľahko vyššia, než je obvyklé u našich vŕtačiek, pracovať by sa s ňou ale aj tak malo pohodlne.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nPokiaľ vás zaujímajú aj ďalšie parametre vŕtačky, lepšie povedané jej schopnosti, je to jedine dobre. Máme pre vás hneď niekoľko parametrov, ktoré sme pri našich vŕtačkách hodnotili. Prvým z nich je napríklad spätný chod alebo príklep. Oba vŕtačka Makita HP457DWE má.\r\n\r\nČo sa týka maximálneho priemeru vŕtania do dreva, tu zvládne vŕtačka až 36 mm veľký otvor. To je rozhodne slušná hodnota. Maximálny priemer vŕtania do ocele sa potom pohybuje okolo 13 mm. To považujeme za bežnú hodnotu. Upínací rozsah skľučovadla je potom totožný, má 13 mm – čím vyššie je toto číslo, tým väčší vrták je možné do vŕtačky dať. Na porovnanie – v našom porovnaní nie sú vŕtačky, ktoré by mali vyššiu hodnotu. Nakoniec tu máme točivý moment. Ten má vŕtačka 42 Nm. Ten všeobecne vyjadruje silu vrtáka. Táto hodnota je nadpriemerná vzhľadom k ostatným recenzovaným modelom.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ďalších užívateľov

\r\nS touto vŕtačkou má skúsenosť pár desiatok užívateľov, dlhodobých aj krátkodobých. Väčšina sa zhoduje na tom, že je vŕtačka silná a spoľahlivá, jej batéria dlho vydrží a rýchlo sa nabíja. Potvrdzujú tiež, že sa dobre drží a nie je príliš ťažká. Pár užívateľov sa zhodlo, že nie je príliš dobrá vo vŕtaní do betónu. V tomto prípade sa zasekáva.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nVŕtačka Makita HP457DWE ponúka parametre, na ktoré sa môžete spoľahnúť. Na základe nášho porovnávacieho testu alebo užívateľských recenzií je možné súdiť, že je vŕtačka tak akurát veľká, nie je príliš ťažká, má dostatočnú kapacitu batérie, ktorá sa navyše rýchlo nabíja. Vŕtačka má silný výkon, má problémy iba vo chvíli, keď má vŕtať do betónu. Pokiaľ požadujete vyšší točivý moment, prečítajte si recenziu aku vŕtačky DeWALT DCD795D2.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Scheppach DTB 20 ProS 5909222904

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtačka Scheppach DTB 20 ProS patrí medzi nadpriemerné zariadenia takmer vo všetkých sledovaných parametroch. S napätím akumulátora 20 V zvládne vŕtačka aj náročné aplikácie. Kapacita batérie 2 Ah patrí v septembri roku 2020 medzi tie vyššie a poskytne dostatok energie aj pre dlhotrvajúce práce. Súčasťou balenia je aj druhý akumulátor. Nabitie batérie počas 45 minút nie je v našom teste najrýchlejšie, ale stále patrí medzi nadpriemerné hodnoty. Drobným nedostatkom je vyššia hmotnosť tohto modelu. Rovnako sú na tom aj väčšie rozmery uvedené spoločne s ostatnými parametrami v tabuľke nižšie.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nMaximálny priemer otvoru vŕtaného do dreva sa pohybuje ľahko pod priemerom na hodnote 30 mm. Naopak vďaka väčšiemu rozsahu skľučovadla je možné vŕtať do ocele otvor s priemerom až 13 mm. Točivý moment 45 Nm je dostatočný pre všetky bežné aplikácie. Funkcia príklepu umožní vŕtať otvory aj do tvrdého muriva, čo sa dá označiť za jasný benefit. Výkon akumulátorovej vŕtačky sa však nedá porovnať s výkonom modelu s káblom. Spätný chod a plynulé nastavenie otáčok dovoľujú jednoduchú prácu so zariadením.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nAku vŕtačka Scheppach DTB 20 ProS 5909222904 sa radila v septembri roku 2020 medzi najlepšie akumulátorové nástroje určené na vŕtanie v zmysle pomeru ceny a výkonu. Vytknúť jej možno iba menší točivý moment a masívnejšiu konštrukciu. Tá so sebou prináša väčšie rozmery a vyššiu hmotnosť. Výhodou je príklepová funkcia, ktorá nie je v akumulátorových vŕtačkách samozrejmosťou.\r\n\r\nPokiaľ však plánujete nástroj využívať častejšie ako elektrický skrutkovač, pozrite sa na vŕtačku DeWALT DCD777S2T s veľmi vysokým točivým momentom 65 Nm.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Makita DF457DWE

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtačka Makita DF457DWE má schopnosti tiež ako aku skrutkovač. Možno ju teda využiť dvoma spôsobmi, čo môže byť pre niektorých používateľov atraktívne. V prístroji je použitý akumulátor typu Li-Ion, ktorého napätie je 18 V. To je nadpriemerná hodnota, ktorá je pre domáce využitie viac než dostatočná. Dostačujúca je tiež kapacita akumulátora, 1,3 Ah je vcelku bežná hodnota. Doba nabíjania je výrobcom deklarovaná na 60 minút.\r\n\r\nČo sa rozmerov vŕtačky týka, na dĺžku má 22,1 cm a vysoká je 24 cm. Veľkostne teda ľahko prevyšuje priemer. Hmotnosť 1,7 kg by nemala ničomu prekážať, manipulácia s vŕtačkou by nemala byť výrazne obmedzená práve touto váhou, aj keď v našom porovnávacom teste zo septembra 2020 je väčšina modelov o niečo ľahšia.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nV rámci hodnotenia vŕtania a funkcií si viedla Makita DF457DWE nasledovne: Maximálny priemer vŕtania do dreva je veľmi nadpriemerný, činí 36 mm. Maximálny priemer vŕtania do ocele a upínací rozsah skľučovadla činí zhodných 13 mm, čo je vcelku slušná hodnota. Točivý moment je potom 42 Nm, čo je skôr priemerná hodnota. Celkovo teda všetky spomínané parametre robia z vŕtačky veľmi výkonný stroj. Všetky parametre si môžete nižšie v tabuľke porovnať s priemernými hodnotami.\r\n\r\nBohužiaľ pri vŕtačke chýba funkcia príklepu. Naopak disponuje plynulým nastavením otáčok a spätným chodom, rovnako ako všetky nami hodnotené prístroje.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ďalších užívateľov

\r\nUžívatelia hodnotia model Makita DF457DWE vcelku pozitívne. K veľkým benefitom patria 2 akumulátory v balení, ktoré sa zároveň zmestia do kufra prístroja spoločne s ďalšími drobnosťami, ako sú bity atp. Vŕtačka je veľmi výkonná, podľa užívateľov je až na profesionálnej úrovni.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nMakita DF457DWE mimoriadne prekvapila svojimi schopnosťami, je veľmi výkonná, čomu hrá do kariet napätie akumulátora 18 V a točivý moment 42 Nm. Celkovo ide ale inak o pomerne vhodný domáci stroj, ktorý by nemal počas práce používateľa sklamať. Ak hľadáte za podobnú cenu ešte niečo naviac, odporúčame preskúmať ponuku produktu rovnakého výrobcu, Makita HP457DWE, alebo niektorý iný z hodnotených.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Black & Decker BDCHD18KB

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtačka Black & Decker BDCHD18KB je pomerne kvalitný kus náradia za dobrú cenu. Li-Ion akumulátor dodáva napätie 18 V, kapacita je potom 1,5 Ah. Zatiaľ čo pri napätí, ktoré priamo ovplyvňuje točivú silu, ide o nadpriemer, kapacita je naopak mierne pod štandardnou hodnotou testu (september 2020). Čo nepoteší, je pomerne dlhá doba nabíjania, ktorá sa pohybuje okolo 3 až 4 hodín, niektoré modely v našom porovnaní to stihnú za výrazne kratší čas. Pozitívne naopak sú dva akumulátory, ktoré dostanete priamo v cene.\r\n\r\nHmotnosť celej aku vŕtačky, vrátane batérie, je 1,3 kilogramu. Tým sa produkt dostáva pod priemer testu a vám zaručí pohodlné používanie po dlhšiu dobu bez bolesti zápästia.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nTočivý moment tohto pomocníka domácich majstrov je 40 Nm, v tomto parametri sa teda približuje štandardu testu, stále sa však jedná o podpriemernú hodnotu. Deklarované maximálne rozmery vŕtania do dreva (25 mm) a do ocele a muriva (10 mm) za priemerom tiež zaostávajú, prvá hodnota celkom výrazne. Do rýchloupínacieho skľučovadla sa zmestia nástroje s priemerom 1 až 10 mm, bežne sa však objavuje priemer 13 mm.\r\n\r\nČo sa týka funkcií, musíme vŕtačku Black & Decker pochváliť. Má totiž plynulé nastavenie otáčok, mód vŕtania s príklepom aj možnosť prepnutia na spätný chod, čo sa hodí pri vyskrutkovávaní. Dobré je aj to, že celú vŕtačku dostanete v praktickom transportnom kufri.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ďalších užívateľov

\r\nUžívatelia, ktorí si tento produkt zaobstarali a reálne vyskúšali, si najviac pochvaľujú dobrý pomer ceny a kvality, vrátane režimu príklepu, a solídne spracovanie. Veľa negatívov nenašli, snáď len práve spomínanú dlhú dobu nabíjania, ktorá je ale umiernená tým, že priamo v balení dostanete jeden náhradný akumulátor navyše.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nNajväčšiu silu aku vŕtačky Black & Decker BDCHD18KB vidíme v kvalitnom prevedení za veľmi priaznivú cenu. Napájanie je zaistené Li-Ion batériou s napätím 18 V, kapacita 1,5 Ah je pod priemerom. Čo ale môže niektorých záujemcov od kúpy odradiť, je dlhá doba nabíjania okolo 3 až 4 hodín. Tento nedostatok je ale trochu napravený tým, že priamo v cene dostane zákazník hneď dva akumulátory. Ohľadom funkcií môžeme len chváliť, pretože vŕtačka zvláda pravý aj ľavý chod, vŕtanie s príklepom aj plynulé nastavenie otáčok. Celková hmotnosť aj s batériou je 1,3 kilogramu, čo je priaznivé. Vyhnete sa tak pri práci bolesti zápästia, ktorá býva pri ťažších nástrojoch celkom častá. Točivý moment je 40 Nm, čo je v danej cenovej kategórii bežná hodnota. Pod ním sa už ale pohybujú maximálne priemery vŕtania do dreva (25 mm) a do muriva či ocele (10 mm). Niekoho môže prekvapiť aj menší rozsah upnutia skľučovadla s maximálnym priemerom nástroja iba 10 mm.\r\n\r\nAk úplne nesledujete cenovú reláciu aku vŕtačiek a ste schopní si priplatiť za nadštandardný výkon, potom vám odporúčame prečítať recenziu na DeWALT DCD777S2T. Táto vŕtačka síce nedisponuje funkciou príklepu, naopak má však výrazne vyšší výkon.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

DeWALT DCD996P2

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nVŕtačka DeWALT DCD996P2 sa už radí medzi profesionálne modely. So svojim Li-Ion akumulátorom s kapacitou 5 Ah ponúkne dlhú prevádzku na jedno nabitie. Táto kapacita je viac ako 2,5-krát vyššia ako je priemerná hodnota (v septembri 2020), preto je tiež logická dlhá doba nabíjania. Batéria sa nabije do plnej kapacity počas 90 minút, v balení je k dispozícii iba 1 kus. Napätie 18 V naznačuje vysoký výkon. Vplyvom veľkej kapacity batérie je tiež hmotnosť vyššia, než je priemer. Zariadenie váži 2,1 kg. Rozmery sú aj napriek vysokej hmotnosti priemerné.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nŠpičkové hodnoty tohto zariadenia nájdete v jeho vŕtacích parametroch. Vďaka silnej batérii dokáže vŕtať otvory do dreva až do priemeru 55 mm, čo je hodnota vysoko nad priemerom. Nadštandardný je aj maximálny rozmer otvorov vŕtaných do ocele. Ten je určený na hodnotu 15 mm. Skľučovadlo pojme vrtáky s driekom 1,5 až 13 mm. Točivý moment s hodnotou 95 Nm zvládne aj tie najnáročnejšie úkony a v septembri roku 2020 bol takmer dvakrát vyšší ako priemer zariadení zaradených do nášho testu. Model disponuje trojstupňovou prevodovkou, ktorá zvyšuje jeho životnosť. Funkcia príklepu je v danej cenovej kategórii už bežná, výnimkou nie je ani tento model. Samozrejmosťou sú funkcie plynulého nastavenia otáčok a spätného chodu.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie užívateľov

\r\nModel DeWALT DCD996P2 si v užívateľských recenziách nesie renomé silného a robustného zariadenia pre náročných a profesionálov. Konkrétneho vymenovania sa dočkala aj batéria typu XR, ktorá vydrží skutočné dlho. Jediné, čo sa objavilo v hodnoteniach ako drobná výhrada je absencia držiakov na nástavce, bity. Ten je vhodný najmä pri práci na rebríku.\r\n\r\nhttps://www.youtube.com/watch?v=XNm8_EGTPvk\r\n

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

\r\nProfesionálna aku vŕtačka DeWALT DCD996P2 je z výroby vybavená kvalitným elektromotorom, namáhané časti zariadenia vyrobil DeWALT z kovu. Batéria sa vyznačuje dlhou výdržou, ale aj vyššou hmotnosťou. Nechýba funkcia príklepu, čo je však skutočne zaujímavé, je veľmi vysoký točivý moment. Ten dosahuje hodnotu 95 Nm, vŕtačka dobre poslúži aj pri vŕtaní masívnejšieho kovu. Jedinou zásadnou nevýhodou je potom vyššia cena.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nVŕtačke DeWALT DCD996P2 je možné vytknúť jediné a tým je iba jedna batéria v balení. V danej cenovej kategórii by sa ich dalo očakávať viac. Čo do funkcií a prevádzkových parametrov je toto zariadenie vhodné aj pre tie najnáročnejšie aplikácie a dokonale vyhovie aj profesionálom. Zákazníci vo svojich recenziách najčastejšie spomínajú vysokú výdrž batérie, vysoký výkon vŕtačky a skvelú kvalitu prevedenia. Spomínaný je aj silný točivý moment. Pokiaľ by ste hľadali prístroj v nižšej cenovej hladine, ktorý sa svojimi parametrami blíži tomuto, potom sa pozrite na DeWALT DCD795D2.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

DeWALT DCD795D2

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtačka značky DeWALT je vybavená silným Li-Ion akumulátorom s napätím 18 V, čo naznačuje, že pôjde o jeden z výkonnejších modelov. Kapacita akumulátora 2 Ah bola v dobe vzniku recenzie (september 2020) vcelku priemerná a priemerná tak bude aj výdrž vŕtačky. Výhodou je ale rýchle nabíjanie, akumulátor sa stihne dobiť za 30 min. Vzhľadom na vyšší výkon pravdepodobne nebude nijako zvlášť prekvapujúca ani vyššia hmotnosť vŕtačky. Tá s 1,62 kg presiahla vtedajší priemer, ale stále sa dá pokladať za ľahkú. Rozmermi sa stále držala v bežnom štandarde, na konkrétnu výšku a dĺžku modelu sa môžete pozrieť v tabuľke.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nOd vŕtačky v podobnej cenovej kategórii už môžeme očakávať pomerne slušnú výbavu, ani model DeWALT nie je v tomto smere výnimkou. Do dreva vyvŕta otvor s priemerom až 38 mm, do ocele až 13 mm, čo sú pomerne slušné rozmery. Rovnako tak upínací rozsah skľučovadla 13 mm patril v našom porovnaní k tým lepším. Točivý moment 60 Nm je nadpriemerný, čo opäť vypovedá o vysokej účinnosti vŕtačky. Z výbavy potom nechýba plynulé nastavenie otáčok, spätný chod ani príklep, bez problému ju preto využijete na uťahovanie, povoľovanie aj vŕtanie do drolivého materiálu.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ďalších užívateľov

\r\nVŕtačku DeWALT ohodnotilo niekoľko desiatok krátkodobých aj dlhodobých užívateľov a väčšinou o tomto modeli hovoria v superlatívoch. Chvália najmä výkon vŕtačky, pozitívne hodnotí aj príklep, výdrž batérie a rýchle nabíjanie. Ako nedostatok spomínajú skôr drobnosti, ako napríklad neideálne prevedenie kufríka.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nAku vŕtačka DeWALT DCD795D2 patrí k drahším, ale aj výkonnejším modelom. Rýchlo sa nabíja a má priemernú výdrž, zaujme ale vysokým napätím akumulátora, rovnako ako točivým momentom. Nechýba jej regulácia otáčok, spätný chod ani príklep, jej využitie je teda naozaj variabilné. Do dreva aj ocele vám vyvŕta pomerne veľké otvory a ani jej hmotnosť nie je nijako tragická, aj keď už sa dostala nad priemer. Jedinou zásadnejšou nevýhodou tak môže byť snáď len vyššia cena. Ak hľadáte nejaké finančne dostupnejšie riešenie, za zváženie stojí napríklad vŕtačka Makita HP457DWE, ktorá má len o niečo slabší výkon.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Makita DDF482RFEB

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtačka Makita s moderným akumulátorom Li-Ion na prvý pohľad zaujme veľmi dobrými parametrami. Napätie akumulátora 18 V naznačuje, že pôjde o výkonný stroj. Kapacita 3 Ah potom sľubuje dlhú výdrž, bežnejšia kapacita bola v čase písania recenzie (september 2020) 2 Ah a menej. Aj napriek vysokej kapacite sa batéria vŕtačky veľmi rýchlo nabíja, v ideálnom prípade sa stihne dobiť už za 22 min, bežná je aj niekoľkonásobne dlhšia doba nabíjania. Drobným nedostatkom môže byť pre niektorých používateľov hmotnosť 1,7 kg, ktorá ľahko presiahla vtedajší priemer. Ten bol ale nižší len o 0,1 kg, nejde teda o nijako závratný rozdiel. Samozrejme sa ale nájdu aj výrazne ľahšie modely. Rozmery vŕtačky sú pomerne bežné, nájdete ich nižšie v tabuľke.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nS vŕtaním do dreva i ocele si vŕtačka Makita poradí hravo, v prvom spomínanom materiáli vám vytvorí otvor s priemerom až 38 mm, v oceli potom až 13 mm, oboje bolo vtedy nadpriemer. Vysoko nad priemerom potom nájdeme aj točivý moment vŕtačky, 62 Nm bolo jedno z najvyšších čísel v našom porovnávacom teste, o silu pri skrutkovaní či vŕtaní sa teda rozhodne nemusíte báť. Vŕtačke nechýba nastavenie otáčok ani spätný chod, zvládne tak vŕtanie, uťahovanie aj povoľovanie. Nevýhodou je ale absencia príklepu, kvôli ktorej si možno neporadí s niektorými tvrdšími a drobivejšími materiálmi.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nV podstate jediné, čo môžeme aku vŕtačke Makita DDF482RFEB vytknúť, je absencia príklepu. V tomto smere záleží hlavne na vás a vašich potrebách, napríklad pri vŕtaní do dreva príklep nevyužijete. Inak si ale v porovnávacom teste viedla skvele a okrem vysokého výkonu poteší aj rýchlym nabíjaním a dlhou výdržou. Pokiaľ teda oželíte príklep, môžeme vám túto vŕtačku bez obáv odporučiť. Ako alternatíva s príklepom sa potom ponúka napríklad aku vŕtačka DeWALT DCD795D2.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

DeWALT DCD777S2T

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nVŕtačka DeWALT čerpajúca svoju energiu z Li-Ion akumulátora s kapacitou 1,5 Ah zaujme svojimi dobrými vŕtacími vlastnosťami a nízkou hmotnosťou. Kapacita batérie sa radí medzi tie nižšie, pri kúpe však obdržíte dva akumulátory. Vysoké napätie batérie (18 V) napovedá, že sa nebude jednať o zariadenie bez výkonu. Nižšia kapacita batérie je vynahradená rýchlym nabíjaním. K nabitiu batérie dôjde počas iba 30 minút, čo bola v čase písania článku (september 2020) hodnota nadpriemerná. Hmotnosť 1,5 kg prispieva ergonómii a patrí aj medzi tie priaznivejšie. Rozmerovo patrí produkt medzi tie menšie, manipulácia s ním bude teda jednoduchšia. Podrobné porovnanie parametrov s priemernými hodnotami nájdete v tabuľke nižšie.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nSkľučovadlo vŕtačky dokáže pojať vrtáky s driekom do 13 mm, čím sa radí medzi modely s najväčším upínacím rozsahom. Maximálne vŕtacie priemery do dreva (38 mm) aj kovu (13 mm) sú nadpriemerné. Priemernú hodnotu prevyšuje točivý moment 65 Nm. Ten využijete najmä pri doťahovaní a povoľovaní skrutiek, ale aj pri vŕtaní do tvrdých materiálov. Príklepovou funkciou zariadenie nedisponuje, problém môže teda nastať pri vŕtaní do tvrdého muriva, kde je príklepová funkcia nedoceniteľná.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nJediná výhrada k aku vŕtačke DeWALT DCD777S2T mieri smerom k chýbajúcej príklepovej funkcii, ktorá sa v cenovej hladine tejto vŕtačky objavovala v čase písania recenzie (september 2020) už pomerne často. V porovnávacom teste si viedla vŕtačka skvele a je zaujímavá najmä svojimi vŕtacími vlastnosťami a kompaktnými rozmermi. Ďalej práve ergonómiu a malé rozmery si zákazníci najčastejšie pochvaľujú vo svojich recenziách. Okrem vŕtania je príjemnou charakteristikou aj vysoká rýchlosť nabíjania akumulátora.\r\n\r\nPokiaľ preferujete zariadenie s príklepovou funkciou, skúste sa pozrieť na aku vŕtačku DeWALT DCD795D2, ktorá patrí do vyššej produktovej rady výrobcu.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Makita DDF453SYE

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtačka Makita je vybavená akumulátorom Li-Ion. Zaujímavá je svojimi dobrými parametrami, ale aj ergonómiou. So svojim napätím 18 V sa radí medzi výkonné zariadenia určené aj pre náročnejšie úkony. Kapacita batérie 1,5 Ah nepatrí medzi vysoké hodnoty, ale súčasťou balenia je druhý kus akumulátora. Bežná kapacita batérie bola v čase písania tejto recenzie (september 2020) okolo 2 Ah. Tiež s dobou nabíjania batérie, ktoré trvá 60 minút, sa radí skôr medzi priemerné zariadenia. Rovnako možno označiť aj jej hmotnosť 1,6 kg, ale ľahších a rovnako výkonných zariadení je na trhu len veľmi málo. Rozmery tejto vŕtačky sú vcelku bežné, dostupné sú však aj menšie zariadenia. Súpis týchto parametrov a ich porovnanie s ostatnými vybranými produktmi nájdete v tabuľke nižšie.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nČo do schopností vŕtania do dreva i kovu, ponúka vŕtačka Makita hodnoty postačujúce najmä náročnejšiemu domácemu využitiu. Maximálny vŕtateľný priemer otvoru do dreva sa uvádza 36 mm a do ocele 13 mm. Všeobecne sa tieto hodnoty môžu líšiť podľa tvrdosti vŕtaného materiálu. točivý moment bol v čase písania článku (september 2020) skôr podpriemerný, nemožno však povedať, že by vám pri domácom využití nevystačil. Vŕtačka disponuje funkciou spätného chodu a plynulým nastavením otáčok, tieto funkcie sú však dnes pri kvalitných zariadeniach bežné. Aj keď medzi funkciami tohto zariadenia chýba príklep, v cenovej kategórii tejto vŕtačky nie je príliš bežný. Bez funkcie príklepu však vŕtanie do tvrdšieho muriva nemusí byť uskutočniteľné.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nAj keď sa svojimi parametrami radí táto aku vŕtačka Makita skôr k priemerným zariadeniam, užívateľské recenzie sú naskrz dobré a spomínajú najmä dobrú ergonómiu a kvalitu prevedenia. Vŕtačke je možné vytknúť absenciu príklepovej funkcie a LED svetla v prednej časti. Pokiaľ hľadáte zariadenie na domáce využitie a vŕtanie najmä do dreva, môžeme vám aku vŕtačku Makita bez obáv odporučiť.\r\n\r\nV tomto smere záleží hlavne na vás a vašich potrebách, napríklad pri vŕtaní do dreva príklep nevyužijete. Inak si ale v porovnávacom teste viedla skvele a okrem vysokého výkonu poteší aj rýchlym nabíjaním a dlhou výdržou. Pokiaľ teda oželíte príklep, môžeme vám túto vŕtačku bez obáv odporučiť.\r\n\r\nZaujímavou alternatívou s príklepom pre vás môže byť aku vŕtačka Scheppach DTB 20 ProS 5909222904.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Makita DDF458RF3J

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 279,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
4978,
4979,
4980
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje

\r\nAku vŕtací skrutkovač Makita DDF458RF3J s moderným akumulátorom typu Li-Ion predstavuje ďalší z modelov hodnotených v novembri 2017. Akumulátor má napätie 18 V, čo je nadpriemerná hodnota, pre domáce využitie stačí dokonca len 15 V. Kapacita akumulátora je 3 Ah, čo je tiež nadpriemer, v čase vzniku recenzie bola priemerná hodnota 1,73 V, teda takmer polovičná. Doba nabíjania 22 minút nás veľmi milo prekvapila, v čase písania tejto recenzie išlo o najnižšiu dobu nabíjania v našom porovnávacom teste.\r\n\r\nModel váži aj s akumulátorom 2,3 kg, čo bola v čase vzniku recenzie jedna z vyšších hodnôt v porovnávacom teste a pre niektorých používateľov to môže byť nepohodlné, hlavne pre dlhšiu prácu. Veľkostne si na tom vedie zariadenie vcelku dobre, hodnoty sú ľahko nadpriemerné voči priemeru, nejde ale o žiadneho obra, s ktorým by sa vám zle manipulovalo. Na výšku meria 259 mm, na dĺžku 225 mm.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 280,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie vŕtania a funkcií

\r\nV rámci hodnotenia vŕtania a funkcií je potrebné zdôrazniť, že záleží na vašich individuálnych potrebách. Premyslite si, či budete chcieť vŕtať do dreva, alebo napríklad do ocele a aké priemery výsledných otvorov vyžadujete. Makita DDF458RF3J si v oboch prípadoch vedie naozaj dobre. Do dreva zvládne vyvŕtať až 76 mm veľký otvor, do ocele potom vyvŕta maximálne 13 mm otvor, čo už je skôr priemerná hodnota. Dôležitý je aj točivý moment, ide o ďalšieho ukazovateľa výkonu. Vrták je silný 58 Nm a to v kombinácii s vyššie spomínaným napätím akumulátora znamená, že bude prístroj naozaj silný a využitie nájde aj pri náročnejšej činnosti.\r\n\r\nDo nášho hodnotenia sme zahrnuli aj to, či má vŕtačka plynulé nastavenie otáčok, príklep a spätný chod, teda funkcie, ktoré zvyšujú komfort používania. Pri modeli značky Makita chýba len príklep, nad čím určite mnoho užívateľov prižmúri oko.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 281,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nZa cenu okolo 350 € ponúka aku vŕtačka Makita DDF458RF3J hlavne naozaj silný výkon, ktorý využijú pravdepodobne nielen domáci majstri, ale aj profesionáli. Vŕtačka ponúka taktiež prekvapivo veľký maximálny priemer vŕtania do dreva, do ocele vyvŕta vcelku priemerný otvor. Zariadenie musíme pochváliť aj v prípade akumulátora, ten má vysokú kapacitu a krátku dobu nabíjania, výrobca deklaruje dobu nabíjania 22 minút. To, a tiež fakt, že k prístroju sú dodávané tri akumulátory, je predpoklad na časovo neobmedzenú prácu, nebude potrebné čakať na zdĺhavé nabíjanie. Snáď jedinou slabinou prístroja je hmotnosť, ktorá nekonečnú prácu trošku limituje. S 2,3 kilogramami sa každému nemusí pracovať úplne pohodlne. Pokiaľ však plánujete aku vŕtačku používať skôr nárazovo a cena tohto modelu je pre vás zbytočne vysoká, odporúčame zvážiť niektoré ďalšie produkty v našom porovnávacom teste, napríklad model Bosch GSB 18-2-LI Plus Professional.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]