Menu

Archive Blog Archives

De’Longhi ECAM 46.860.B

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nKávovar De’Longhi patrí k tým, ktoré môžeme odporučiť ako do domácností, tak do kancelárií, ustojí totiž aj väčšiu záťaž. Tomu napovedá aj objem jeho zásobníkov, nádobka na vodu pojme 2 litre vody, do zásobníka na zrná môžete nasypať až 380 g, a než budete musieť vysypať zásobník na kávovú usadeninu, stihnete si pripraviť 14 porcií kávy. Všetky tieto hodnoty patria na trhu aj v našom porovnaní k tým nadpriemerným, z nich najvýraznejšie zásobník na zrná, v čase porovnania (marec 2022) bola priemerná kapacita tejto nádobky o viac ako 100 g nižšia.\r\n\r\nAk však hľadáte stroj na prípravu iba niekoľkých káv denne, mali by ste počítať s tým, že zásobník na kávový odpad by ste tak či tak mali po niekoľkých dňoch umyť, kávové zrná sa dlhým pobytom v prístroji môžu znehodnotiť a ani voda by nemala stáť v nádržke príliš dlho.\r\n\r\nĎalšími parametrami kávovar nijako nevybočuje zo štandardu lepších prístrojov, ktoré sú si v tejto oblasti dosť podobné. Na mysli máme tlak 15 bar alebo príkon 1450 W. Ten strážte z dôvodu dostatočnej rýchlosti nahrievania.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nKávovar poteší možnosťami prispôsobenia kávy vašim chutiam, je možné nastaviť teplotu vody, silu kávy aj hrubosť mletia. Práve počet stupňov hrubosti mletia je tým, čím firma De’Longhi vyniká, v tomto prípade ich máte na výber hneď 13. Hrubosť mletia nastavíte kolieskom umiestneným priamo v zásobníku na zrná.\r\n\r\nKávovar využijete aj pokiaľ budete potrebovať pripraviť kávu zo zŕn už namletých. Táto možnosť však patrí k veľmi rozšíreným, rovnako ako príprava dvoch šálok espressa naraz. Veľmi častá je tiež možnosť nastavenia prístroja na tvrdosť vody vo vašej lokalite. Toto nastavenie umožní kávovaru, aby počítal s tvrdšou či mäkšou vodou a časoval pravidelné odvápnenie podľa potrieb. Testovací prúžok na zistenie tvrdosti vody nájdete priamo v balení.\r\n\r\n

\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nPokiaľ vás automatické kávovary lákajú rýchlosťou a jednoduchosťou prípravy kávy, oceníte automatické šľahanie mlieka, k čomu má kávovar plastovú nádobku. Na jej viečku nájdete koliesko, ktorým môžete nastaviť stupeň napenenia, na výber máte z troch. Tým prístroj čiastočne supluje výhody parnej trysky, medzi ktoré patrí možnosť prispôsobiť si hustotu peny podľa preferencií. Nádobku umiestňujete na rovnaké miesto ako výdajník horúcej vody, oboje zároveň tak mať nainštalované nemožno.\r\n\r\nV menu prístroja nájdete 12 prednastavených nápojov. Medzi ne patria aj menej obvyklé ako doppio alebo flat white. Zaujímavé je, že De’Longhi so zavedenými kávovými pojmami trochu čachruje, napríklad flat white pripravuje naopak – zatiaľ čo kávomilci poznajú tento nápoj ako „silnejšie cappuccino“ z dvojitej porcie kávy, z kávovaru De’Longhi vám naopak natečie nápoj z jedinej porcie, zato s dvojitým množstvom mlieka. Dobrou správou však je, že pokiaľ s receptúrou nebudete spokojní, môžete ju upraviť a nastavenia uložiť do prístroja.\r\n\r\nMožnosť naprogramovania si úplne nového nápoja tu však nenájdete. To môže byť užitočné vo väčších domácnostiach, ktorých členovia majú odlišné požiadavky a kávovar by tak museli neustále prenastavovať.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nNa prvý pohľad to vyzerá, že ovládací panel tvoria tlačidlá a displej, aj tlačidlá sú však dotykové. Dotykové ovládanie je u vyšších radov všetkých výrobcov obvyklejším variantom, u lacnejších prístrojov zase častejšie narazíte na klasické tlačidlá a otočné ovládače. Pokiaľ striedate malé a veľké hrnčeky, poteší vás nastaviteľná výška výpuste, maximálna výška nádobky, do ktorej si môžete nechať pripraviť kávu, je 12,2 cm.\r\n\r\n

\r\n\r\nTakmer samozrejmou súčasťou sú automatické čistiace a odvápňovacie programy. Aj tie však od vás budú potrebovať trochu súčinnosti, bude treba naliať do nádržky odvápňovací roztok, pripraviť nádržku na prepláchnutie a po dokončení programu ju vymyť. Taktiež by ste nemali zabúdať na vybratie a umytie sparovacej jednotky a na údržbu mliečneho systému. S očistou nádobky na mlieko vám pomôže aj umývačka a automatický preplach vnútorných mliečnych ciest, spustíte ho rovnakým kolieskom, ktorým nastavujete hustotu peny.\r\n\r\n \r\n\r\nNa vymetanie čiastočiek kávy z útrob prístroja môžete použiť pribalenú kefku. Mimo nej a už spomínaný prúžok na otestovanie tvrdosti vody nájdete v príslušenstve aj odmerku na mletú kávu a odvápňovací prostriedok v množstve na jedno odvápnenie.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ostatných užívateľov

\r\nKávovar patrí k užívateľsky obľúbeným a jeho majitelia sú s ním v drvivej väčšine spokojní. Na špičke pochvalných zmienok sa umiestnila tichá prevádzka, priaznivý pomer ceny k výkonu a jednoduchá obsluha, zvlášť príprava mliečnych nápojov jedným tlačidlom a možnosť ovládania aj v českom jazyku. Užívatelia oceňujú aj dizajn, kávovar je totiž možné zohnať aj v elegantnej bielej farbe.\r\n\r\nVýčitiek si prístroj veľa nezaslúžil. Niektorí používatelia spomínajú, že môže chvíľu trvať, než sa naučíte všetky potrebné úkony naspamäť. Niektorým sa tiež nepáči časté preplachovanie vodou z hľadiska úspor, tu je však nutné poznamenať, že preplach útrob je nutnou prevenciou proti zaneseniu a najmä pri mliečnom systéme je veľmi dôležitý.\r\n\r\nKávovar tiež prešiel nezávislým testom spotrebiteľskej organizácie dTest, kde sa umiestnil veľmi dobre.\r\n

Hlavné výhody a nevýhody

\r\nAko jeden z hlavných prínosov kávovaru vidíme ako jeho pomer ceny a kvality, tak pomer ceny a objemu zásobníkov. Kávovar skrátka zvládne aj vyššiu záťaž, pričom nebude treba každú chvíľu dosypávať kávu alebo dolievať vodu. Ceníme si tiež možnosti prispôsobenia hustoty mliečnej peny a prispôsobenia nápojov všeobecne, kávu môžete ľahko urobiť silnejšou, slabšou, krémovejšou alebo k nej pridať porciu espressa navyše. Páči sa nám tiež možnosť preplachu mliečnych ciest, pretože tieto časti kávovaru sú najnáchylnejšie na zanesenie.\r\n\r\nČo by pre niekoho mohlo znamenať nevýhodu, je vyššia hmotnosť a rozmery, s tými je však potrebné pri väčšej kapacite zásobníkov počítať. Niekomu by tiež mohlo vadiť len automatické šľahanie mlieka alebo jeho systém – nádobka sa v porovnaní s hadičkou dobre čistí, zato však nie je možné pripraviť dve kávy s mliekom zároveň, pretože nádobka má iba jednu výpustku. A pokiaľ máte v obľube latte macchiato, overte si, že sa váš obľúbený pohár zmestí pod výpust, mal by merať maximálne 12,2 cm.\r\n

Porovnanie s alternatívami

\r\nPokiaľ je vaším cieľom zohnať kávovar s čo najlepším pomerom ceny a výkonu, potom môžeme odporučiť model De’Longhi Dinamica ECAM 350.55 B. Ten má o niečo menšiu kapacitu zásobníkov na vodu aj na kávové zrná a v kávovom menu nájdete o jeden nápoj menej, v oblasti užívateľských nastavení však nijako nezaostáva a jeho cena je nižšia.\r\n\r\nPokiaľ sa zaujímate o špičkové prístroje, možno by vás tiež mohol zaujať niektorý z modelov značky Jura. Tie sa spravidla nevyznačujú toľkými funkciami, ich užívatelia však vysoko oceňujú intenzívnu chuť kávy, jednoduchú obsluhu a celkovú kvalitu kávovarov. Príkladom by mohla byť Jura Impressa E8. Čo do počtu ponúkaných nápojov sú si oba kávovary celkom podobné, De’Longhi má väčší zásobník na zrná, Jura zase zásobník na kávový odpad.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nKávovar De’Longhi ECAM 46.860.B patrí k prístrojom s objemnými zásobníkmi na kávu aj vodu, ktoré využijú ako početnejšie domácnosti, tak aj kancelárie. Základnými parametrami sa nijako zvlášť nevymyká z priemeru, a ako je pri lepších automatických kávovaroch obvyklé, nechá vás prispôsobiť nápoje vašim preferenciám.\r\n\r\nV tomto ohľade je zaujímavé najmä nastavenie stupňa napenenia, môžete tak voliť, či chcete na káve skôr našľahanú bielu čiapku alebo len pridať trochu horúceho mlieka. V menu nájdete vysoko nadpriemerných 12 nápojov, espressá zvládne kávovar aj dve zároveň. Prístroje De’Longhi sú tiež typické viacerými možnosťami čo do hrubosti mletia zŕn, v tomto prípade máte k dispozícii 13 stupňov.\r\n\r\nAk je však tento kávovar pre vás trochu naddimenzovaný a stačí vám menšia ponuka nápojov, môžeme ponúknuť na porovnanie recenziu modelu De’Longhi Intensa ECAM 23.460S. Ten zaobstaráte aj výrazne lacnejšie.“,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

De’Longhi ECAM 510.55.M

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nKávovar De’Longhi ECAM 510.55.M má objem nádobky na vodu 1,8 l, čo bola v čase písania recenzie (november 2021) najčastejšia hodnota. Zásobník na kávu pojme 250 g. V porovnaní sú kávovary, ktoré pojmú aj viac kávy, záleží na vašich individuálnych potrebách. Na druhú stranu totiž nie je dobré nechávať kávu v kávovare zbytočne dlho. Oceňujeme veľký objem odpadového zásobníka – ten je potrebné vyprázdniť po 14 šálkach alebo po 72 hodinách od posledného čistenia, to aby usadenina v zásobníku dlho nestála a nezačala plesnivieť.\r\n\r\nV čom hrá kávovar prím, to je parný tlak dosahujúci 19 bar. Pre domáce využitie je to nadpriemerná hodnota, preto sa kávovar hodí aj do menších reštauračných zariadení alebo do kancelárie. Príkon 1 450 W vtedy patril k najobvyklejším, ale nie k najvyšším, každopádne nemá na chuť kávy vplyv. Čím vyšší ale príkon je, tým rýchlejšie sa kávovar bude nahrievať.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nV kategórii možností a nastavení obstál kávovar značky De’Longhi na výbornú. Kávu môžete pomlieť až na 14 rôznych stupňov hrubosti, čo je vysoko nadpriemerný počet. Hrubosťou mletia ovplyvníte intenzitu či vodnatosť výsledného nápoja. Nastaviť môžete tiež rôznu silu kávy a je tiež možné pripraviť hneď dve šálky naraz. Okrem toho môžete nastaviť teplotu a tvrdosť vody. Prispôsobením kávovaru na tvrdosť vody vo vašej domácnosti dosiahnete to, že bude častejšie hlásiť potrebu odvápnenia. To celé dopĺňa možnosť použiť mletú kávu.\r\n\r\n

\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nV oblasti nami hodnotených funkcií si kávovar De’Longhi vedie skvele. Má nádobku na mlieko, z ktorej sám vezme a našľahá mlieko, alebo si ho pomocou parnej trysky môžete pripraviť sami. Z trysky na paru je možné získať aj teplú vodu na čaj a iné horúce nápoje. Vysoko nadpriemerný je počet prednastavených nápojov, medzi 12 druhmi nájdete napríklad doppio (dvojitú porciu kávy), niekoľko variantov cappuccina alebo samotné mlieko, ktoré príde vhod napríklad deťom na kakao.\r\n\r\n

\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nPrístroj ovládate pomocou veľkého dotykového displeja, ktorého prehľadnosť navyše uľahčuje český jazyk v ponuke. Vďaka nastaviteľnej výške výpuste je možné pripravovať rôzne druhy káv pohodlne do rôznych hrnčekov a pohárov. Samozrejme nechýba ani úsporný režim, kávovar má aj funkciu automatického čistenia a odvápňovania. Navyše vždy na nutnosť týchto úkonov upozorní sám.\r\n\r\nZ hľadiska ovládania ponúka prístroj ešte jednu perličku – ovládanie na diaľku pomocou aplikácie Coffee link. V nej si môžete objednať kávu, nastavovať parametre nápojov alebo ukladať vlastné recepty. Pozor však, že pokiaľ sa kávovar medzi prípravami kávy vypne, po zapnutí si prepláchne rúrky vodou. Môžete ho teda zapnúť na diaľku, ale pred prípravou kávy bude treba nachystať ručne nový, prázdny hrnček.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ostatných užívateľov

\r\nSúčasní majitelia kávovaru sú s jeho službami spokojní, cenia si vysokú kvalitu stroja a chuť kávy, ktorú vie pripraviť. Spomínajú tiež ľahkú údržbu a možnosť nastavovania vlastných nápojov. Výtok nie je z radov užívateľov veľa, väčšinou sa týkajú iba ceny, ktorá bohužiaľ nepatrí k najnižším. Upozorňujú však, že kávovar pri malom množstve vody či kávy nedostatok nespozná, zasekne sa v polovici prípravy a po doplnení bude treba začať celý proces od začiatku.\r\n\r\n

\r\n

Hlavné výhody a nevýhody

\r\nV prvom rade hodnotíme kladne možnosti nastavenia, a to tak počet stupňov hrubosti mletia, ako aj možnosť ukladania vlastných receptúr. Páči sa nám tiež možnosť využiť parnú trysku alebo automatické šľahanie mlieka podľa nálady alebo potrieb. Na druhú stranu priznávame, že čiastka za tento kávovar je dosť vysoká, to isté platí aj pre hmotnosť. S kávovarom sa teda bude o niečo ťažšie manipulovať.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nS modelom De’Longhi ECAM 510.55.M bude spokojný aj náročný milovník kávy, ktorý si ju rád vychytá do posledných detailov. Vďaka 14 stupňom hrubosti mletia, možnosti nastavenia teploty vody aj sily kávy si môžete užiť kávu presne tak, ako ju máte radi, a to aj s mliečnou penou, ktorú za vás prístroj nachystá, ale je možné si ju pomocou pary pripraviť aj samostatne. Kávovar bude ľahké čistiť vďaka automatickému čisteniu a odvápňovaniu. Dostatočne veľká nádržka na vodu a odpadový zásobník spoločne s parným tlakom 19 bar potvrdzuje, že by mohlo ísť o ideálne zariadenie do kancelárie. Pozor však na menší zásobník na kávu. Ten má väčší napríklad model De’Longhi ECAM 45.760W .”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Jura Impressa E8

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nJura patrí medzi výrobcov luxusnejších automatických kávovarov, za ktoré však zaplatíte vyššiu čiastku. Pokiaľ sa zameriame na výkonnostnú zložku modelu E8, prístroj disponuje odporúčaným parným tlakom 15 bar. Jeho príkon je 1 450 W; ide síce o jednu zo slabších hodnôt, medzi výrobcami kávovarov je ale veľmi častá a nehrozí, že by sa kávovar zahrieval príliš dlho.\r\n\r\nVďaka objemu nádobky na vodu 1,9 l a objemu odpadového zásobníka 16 šálok patrí tento kávovar značky Jura k objemnejším modelom v našom porovnaní (v novembri 2021). Môžeme ho teda vyhlásiť za vhodný aj do kancelárie alebo domácnosti s väčším počtom ľudí. Kapacita zásobníka na kávu 280 g je tiež nadpriemerná. Na druhú stranu však upozorňujeme rodiny s menšou spotrebou kávy, že ani zrnká v zásobníku, ani voda v nádržke by nemali zostávať zbytočne dlho, lebo sa môžu začať kaziť.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nJediná slabina, ktorú v kategórii možností a nastavení pri tomto kávovare nachádzame, je hrubosť mletia. Vyberať môžete zo šiestich úrovní, nejde síce o najmenší počet, ale niektoré prístroje ponúkajú aj viac ako dvojnásobok. Inak vám ale nič nebráni nastaviť si parametre podľa svojich predstáv, vrátane teploty vody a sily samotnej kávy. Môžete tiež otestovať tvrdosť vody vo vašej domácnosti a podľa výsledku zadať tento údaj do prístroja, ktorý potom presnejšie odhadne nutnosť odvápnenia. Nie je problém ani použiť mletú kávu alebo pripraviť dve šálky naraz, ide tak o ďalšiu vlastnosť, ktorá príde vhod nielen v kancelárskom prostredí. Možnosť vymýšľania vlastných receptúr však kávovar nemá.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nKávovar Jura ponúka menej častý variant automatického šľahania mlieka pomocou hadičky, ktorú ponoríte do nádoby s mliekom, jednoducho priamo do kartónu. Spotrebič nasáva, napení a naleje mlieko do šálky. Možnosť ručného šľahania vám však bude odopretá. Milovníkov kávových špecialít poteší možnosť prípravy širokej škály nápojov, v ponuke ich nájdete celkovo 14, čo je výrazne nadpriemerné. Ochutnať môžete napríklad Cortado, Flat white s extra porciou kávy alebo samotné mlieko. Okrem kávy je možné pripraviť čaj alebo horúcu čokoládu dávkovaním horúcej vody.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nPre ľahšiu orientáciu je kávovar Jura vybavený veľkým prehľadným displejom, ktorý zvláda aj komunikáciu v českom jazyku. Pred výberom kávy si pomocou malých obrázkov môžete ujasniť, ako ktorý nápoj vyzerá. Pre ideálny výsledok je výška výpustu kávy nastaviteľná podľa výšky šálky. Na ovládanie a informovanie poslúži displej v prednej časti. Kávovaru nechýba ani automatické čistenie a odvápňovanie a v prípade potreby, alebo skôr v čase, keď ho práve nepotrebujete, sa prepne do úsporného režimu.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ostatných užívateľov

\r\nVeľa užívateľov hodnotí tento kávovar rôznymi slovami ako „o úroveň vyššiu“ alebo „nový rozmer“. Najmä sa to týka chuti a prípravy kávy aj peny a pekného designu. Jura je tiež oproti ostatným pomerne tichá. Rozporuplné názory panujú na jednoduchosť údržby, podľa niektorých je náročná, podľa iných naopak jednoduchá. Niektorým vadí aj to, že kávovar si hovorí o preplach mliečnych ciest po každom pripravenom nápoji s mliekom, a nie každému vyhovuje spôsob ovládania.\r\n

Hlavné výhody a nevýhody

\r\nAko hlavný prínos kávovaru vidíme celkovú kvalitu a schopnosť pripraviť takmer profesionálnu kávu. Páči sa nám široká ponuka nápojov a pozitívne hodnotíme aj displej v češtine s ikonkami pripravovaných káv. Medzi nevýhodami musíme v prvom rade spomenúť hlavne vysokú cenu, ktorá je v porovnaní s inými modelmi v porovnaní až dvojnásobná. Niekomu by tiež mohlo chýbať manuálne šľahanie mlieka alebo šľahanie s vlastnou nádobkou. To sú ale skôr individuálne kritériá.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nKávovar Jura Impressa E8 je jeden z niekoľkých modelov v našej recenzii, ktoré môžeme s čistým srdcom odporučiť aj do kancelárskeho prostredia, vďaka objemným nádržkám. Jediný zádrhel pri jeho používaní vidíme v šľahaní mliečnej peny, používanie hadičky nemusí vyhovovať každému. V základných parametroch však prístroj nijako nezaostáva a tak záleží hlavne na vašom uvážení, ako veľmi je pre vás tento typ prípravy mliečnej peny pohodlný alebo nie. Pokiaľ túžite skôr po prístroji s klasickou nádobkou na mlieko a parnou tryskou vo výbave, odporúčame prezrieť napríklad model De’Longhi Intensa ECAM 23.460S.”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Krups Evidence EA890110

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nSilnou stránkou kávovaru Krups je objem nádržky na vodu, s kapacitou 2,3 l bude ideálny pre užívateľov, ktorí dajú pred klasickým espressom prednosť kávam s väčšou porciou vody, ako je americano alebo lungo. Naopak kapacitou zásobníka na kávu 250 g sa v čase písania recenzie (november 2021) radí skôr k ľahko podpriemerným. Rovnaká situácia platí aj v oblasti odpadového zásobníka na kávovú usadeninu, ktorý pojme 10 porcií, zatiaľ čo ostatné kávovary ponúknu kapacitu aj 13 šálok. Pre bežných užívateľov by však táto kapacita mala byť dostačujúca – zásobník je tak či tak dobré pravidelne vysypávať, aby v ňom zvyšky kávy neplesniveli.\r\n\r\nPríkon 1 450 W aj parný tlak 15 bar sa radí k najčastejším hodnotám, ktoré nájdete takmer pri všetkých automatických kávovaroch. Nestretnete sa s príliš dlhým čakaním na ohrev a tlak je úplne optimálny pre domácu prípravu espressa.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nAutomatický kávovar Krups si v kategórii nastavení vyslúžil zmiešané hodnotenie. U mlynčeka môžete vyberať len z troch rôznych hrubostí. Vďaka tomu sa môžete do istej miery pohrať s chuťou kávy, v porovnaní s konkurenciou ide ale skôr o slabší výkon, pri niektorých modeloch môžete vyberať aj z viac ako desiatich rôznych hrubostí mletia. Pozitívne ale hodnotíme, že svojej chuti môžete prispôsobiť teplotu aj silu kávy, nastaviteľná je aj tvrdosť vody, podľa ktorej kávovar časuje čistenie a odvápnenie. Prístroj zvládne pripraviť kávu do dvoch šálok súčasne, s touto možnosťou sa dnes stretneme pri drvivej väčšine predávaných modelov.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nFunkciami sa model Evidence radí medzi kávovary s automatickým šľahaním mlieka. To zaisťuje hadička, ktorú upevníte medzi výpustou kávovaru a nádobkou na mlieko, pokojne priamo kartónom. Toto prevedenie má výhodu, že okrem dvoch espress dokáže vyrobiť aj dva nápoje s mliekom zároveň. Manuálne šľahanie tryskou kávovar nezvedie. Nápojová ponuka je úctyhodná, číta 13 položiek, medzi ktorými nechýba predĺžené espresso, ristretto alebo špeciality s mliekom. Okrem pary vám prístroj vydá aj horúcu vodu, napríklad na čaj. Táto funkcia bola vcelku bežná, aj keď nie celkom samozrejmá.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nNa komunikáciu s prístrojom slúži dotykový displej s ikonkami nápojov, ich farebného vyobrazenia sa tu však nedočkáte. Pokiaľ budete používať rôzne veľké šálky, oceníte nastaviteľnú výšku výpuste. Takmer samozrejmosťou sú funkcie ako úsporný režim, automatické čistenie a program na odvápňovanie, tými v čase porovnania disponovali všetky modely. Rozmerovo je tento kávovar štandardný, v žiadnom smere sa nevymyká. Na konkrétne hodnoty sa môžete pozrieť v tabuľke.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nKávovar Krups Evidence EA890110 vyniká veľkou nádobkou na vodu, ktorú ocenia všetci milovníci väčších porcií kávy. Kapacita zásobníka na kávu a odpadového zásobníka už bola v oboch prípadoch skôr podpriemerná. Ak by vás zaujímal kávovar, ktorý sa pýši veľkým objemom u všetkých nádržiek, odporúčame napríklad model Saeco Lirika OTC .\r\n\r\nPríkonom aj parným tlakom sa kávovar Krups drží dobrých štandardov, podobne je na tom aj v otázke nastavenia. Umožňuje nastavenie teploty a tvrdosti vody a nastavenie sily kávy. Variabilný je aj jeho mlynček, vyberať ale môžete len z troch hrubostí, čo nie je žiadny zázrak. Pri funkciách musíte oželieť manuálne šľahanie mlieka, nápojová ponuka je však dostatočná.”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

De’Longhi Intensa ECAM 23.460S

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nVo všetkých základných parametroch sa tento kávovar značky De’Longhi drží priemeru, aký panoval v čase porovnania (november 2021). Parný tlak dosahuje 15 bar, čo je najčastejšie odporúčaná hodnota pre domáce použitie. Príkon 1 450 W taktiež patrí k obľúbeným číslam, ale v našom porovnaní je možné nájsť aj silnejšie prístroje. Príkon sa však prejaví najmä pri nahrievaní prístroja a na chuť kávy nemá vplyv.\r\n\r\nObjem nádobky na vodu zodpovedá 1,8 l, ako je veľmi obvyklé. Kávy potom prístroj pojme 250 g. Opäť nájdeme v porovnaní menšie aj väčšie hodnoty, v prípade týchto objemov odporúčame rozhodovať sa na základe vašich konkrétnych potrieb. Väčšie nádobky bude treba menej často dopĺňať, zároveň však nie je vhodné, aby v nich voda alebo káva zostávala zbytočne dlho. Zásobník na kávovú usadeninu pojme až 14 šálok, čo je mierne nadpriemerná hodnota.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nAko býva u kávovarov De’Longhi zvykom, aj pri modeli Intensa ECAM 23.460S môžete voliť z trinástich rôznych hrubostí mletia. To považujeme za výhodu, pomocou nastavenia hrubosti môžete ovplyvniť, či chcete kávu skôr intenzívnu alebo vodnatú. Možno použiť aj kávu mletú. Pri kávovare je nastaviteľná aj teplota a samotná sila kávy. Pokiaľ otestujete tvrdosť vody špeciálnym prúžkom a výsledok zadáte do prístroja, ten potom prispôsobí početnosť čistenia a odvápnenia. Ako väčšina kvalitných prístrojov, aj tento umožňuje umiestnenie a naplnenie dvoch šálok naraz. Pozor však, týka sa to iba káv bez mlieka, pretože nádobka na mlieko má iba jeden výpust.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nPochváliť musíme prístroj aj v kategórii vybavenia a funkcií. Pokiaľ máte radi nápoje s mliekom, ochotne vám našľahá mliečnu penu. Ide o šľahanie automatické, a to za pomoci nádobky. Nie je bohužiaľ možné pripraviť si mlieko parnou tryskou sám. Z kávovaru tiež nezískate mlieko samotné, ponúka iba tri recepty – espresso, espresso lungo a cappuccino. Namiesto kávy môžete piť aj čaj alebo horúcu čokoládu, vydá vám totiž horúcu vodu.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nPri objednávaní kávy určite oceníte displej v prednej časti prístroja. Je jednoduchý a ovláda češtinu. Pri príprave kávy si môžete nastaviť výšku výpustu podľa výšky vašich šálok. Údržbu vám uľahčia programy pre automatické čistenie a odvápňovanie, ktoré vyžadujú len krátku spoluprácu používateľa. Nemusíte sa báť ani toho, že by bol prístroj veľký žrút energie, automaticky totiž prechádza do úsporného režimu.\r\n\r\nRozmerovo je tento kávovar stavaný skôr do šírky, na hĺbku naopak veľa miesta nezaberie. Pokiaľ ste obmedzení rozmermi vašej linky, môžete si skontrolovať presné hodnoty v nižších riadkoch tabuľky.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ostatných užívateľov

\r\nDlhodobí aj krátkodobí užívatelia ohodnotili tento prístroj približne v štyridsiatich recenziách. Je potrebné priznať, že prevažná väčšina ohlasov bola pozitívna. Ako jediné negatívum sa objavuje informácia, že sa nerezová plocha pre šálky ľahko poškriabe. Sami používatelia však označujú túto skutočnosť iba za kozmetický problém a ide o nešvár nerezových kávovarov všeobecne.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nNa poli možností a funkcií je takmer bezchybný, v kategórii parametrov sa drží zlatého stredu zistených hodnôt. Taký je model De’Longhi ECAM 23.460S. Rovnako ako jeho používatelia, ani my nemáme výrazné negatíva, ktoré by sme v spojitosti s týmto prístrojom mohli spomenúť. Preto odporúčame iba zvážiť, ako by vyhovoval vašim vlastným potrebám. Niekomu by napríklad mohlo vadiť obmedzené menu nápojov alebo málo stupňov hrubosti kávy. Ak vám nevadí investovať viac, pokiaľ sa vynaložené peniaze vrátia ako kvalita, môžeme odporučiť recenziu modelu Jura Impressa E8 .”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Nivona NICR 758

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nKávovar Nivona NICR 758 patril v čase nášho porovnania (november 2021) k najobjemnejším s nádobkou na vodu s kapacitou 2,2 l. Pri objeme zásobníka na kávu sa ale dočkáme viac-menej priemeru, pojme 250 g. Priemerný je tiež objem odpadového zásobníka, ktorý sa naplní po 13 šálkach kávy. Všetky tieto parametre je však vhodné posudzovať podľa vašich individuálnych nárokov a spotreby kávy.\r\n\r\nČo sa príkonu 1455 W týka, ide opäť o priemernú hodnotu z porovnávaných zariadení, ide ale o príkon dostačujúci. Ten navyše nemá na chuť kávy vplyv, ovplyvňuje hlavne rýchlosť zahriatia prístroja. Vplyv na kvalitu kávy už však určite má parný tlak a 15 bar je pre domáce využitie najčastejší.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nUžívatelia kávovaru značky Nivona určite ocenia možnosti nastavenia, ktoré im prístroj ponúka. Podľa osobných preferencií je možné navoliť teplotu vody aj silu kávy. Tá je ale voliteľná pri všetkých kávovaroch v našom teste. Bežná je tiež možnosť nastaviť na kávovare tvrdosť vody a prispôsobiť ho tak miestnym podmienkam. Samozrejmé ale nie je použitie mletej kávy, ktoré je u tohto prístroja možné. Na prípravu kávy pre väčší počet osôb je výhodné pripravovať dve šálky kávy naraz, čo vám tento model umožní.\r\n\r\nKávovar Nivona umožňuje pomocou funkcie naprogramovať si vlastný nápoj od A do Z. Táto funkcia je stále skôr neobvyklá. Čo sa týka hrubosti mletia, na výber máte z troch stupňov. To je pomerne málo, iné prístroje umožnia aj štvornásobok, a hrubosť mletia tak predstavuje jedinú kaňku na inak skvelom vysvedčení v tejto oblasti.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nPrípravu mliečnej peny vám uľahčí automatické šľahanie mlieka, ktoré je nasávané z nádobky či priamo z krabice hadičkou. Nádobka na mlieko vo výbave nie je, možno ju ale dokúpiť. Manuálne šľahanie tryskou kávovar neumožňuje. Kávová ponuka obsahuje 9 prednastavených nápojov, čo je ľahký nadpriemer. Doplnkovou funkciou je výdaj horúcej vody, ktorú môžete využiť pri príprave čaju alebo iných teplých nápojov.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nVďaka nastaviteľnej výške výpuste je možné pripravovať kávové špeciality do rôzne vysokých šálok bez toho, aby káva striekala von, alebo sa pod výpust nezmestil väčší pohár. Ovládanie je veľmi jednoduché vďaka displeju a dvom otočným kolieskam. Vďaka zabudovanému Bluetooth je možné obsluhu vykonávať aj pomocou aplikácie v smartfóne. Kávovar však musí byť vopred zapnutý manuálne tlačidlom. Výhodou sú automatické režimy čistenia a odvápňovania, ktoré pomáhajú s pravidelnou údržbou. Potešiť by vás mohol navyše úsporný režim.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nPri modeli Nivona NICR 758 nebude nutné tak často dopĺňať vodu, má totiž jeden z najobjemnejších zásobníkov v našom porovnaní. Častej príprave kávy tiež hrá do kariet objemný odpadový zásobník. Pozor však na doplňovanie kávy, kávovar pojme 250 g, čo je jedna z nižších hodnôt recenzovaných modelov. Tento prístroj ponúka až na hrubosť mletia dobré možnosti nastavenia, automatické šľahanie mlieka pomocou hadičky a naprogramovanie vlastnej receptúry. Je dokonca možné ho ovládať cez Bluetooth, zapnúť ho však musíte manuálne.\r\n\r\nAk by ste radšej kávovar, ktorý na šľahanie mlieka používa vlastnú nádobku s výpustou, môžete si tiež prečítať recenziu modelu De’Longhi Intensa ECAM 23.460S .”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Nivona NICR 841

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nVzhľadom na pomerne vysokú cenu nebude automatická kávovar Nivona ideálnou voľbou pre občasné pitie kávy, lepšie zapadne skôr do kancelárie alebo iných frekventovanejších priestorov. Parný tlak 15 bar aj príkon 1465 W radíme k na trhu obvyklým hodnotám. Objem nádržky na vodu: 1,8 l, zásobníka na kávu: 250 g a odpadového zásobníka: 12 šálok, to všetko zodpovedalo v čase porovnania (november 2021) priemeru. Medzi základnými parametrami tak nenájdete žiadne extrémy v pozitívnom ani negatívnom slova zmysle.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nMlynček kávovaru Nivona ponúka 5 stupňov hrubosti namletia, niektoré kávovary mávajú v možnostiach aj viac ako dvojnásobok. Hrubosťou mletia ovplyvňujete chuť kávy, cez jemne mletú potečie pomalšie a bude chutiť intenzívne, cez hrubo mletú naopak pretečie rýchlo a arómu si z kávy vezme skôr málo.\r\n\r\nInak kávovar umožňuje použitie už namletej kávy, má nastaviteľnú teplotu vody aj silu kávy a zvláda pripraviť dve šálky nápoja naraz. To všetko je už u moderných prístrojov pomerne obvyklé. To isté platí pre možnosť prispôsobiť kávovar tvrdosti vody vo vašej oblasti tak, aby podľa nej volil početnosť odvápňovania. Špecialitou je však funkcia „moja káva“, ktorá umožňuje naprogramovať vlastné nápoje a nastaviť si ich parametre od A až po Z.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nKávovar poteší najmä užívateľov, ktorí si potrpia na mliečnu penu, a nefandí práci s parnou tryskou. Zvláda totiž automatické šľahanie mlieka, ktoré nasáva špeciálnou hadičkou. V nápojovom menu nájdete 5 možností, čo nie je veľa, ale mnohým používateľom bude tento počet stačiť.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nOvládanie zaisťuje veľký prehľadný displej, to je spoločná vlastnosť novších radov kávovarov Nivona. Pre ľahšiu údržbu sa vám budú hodiť programy automatického čistenia i odvápnenia, ktoré od vás potrebujú len ľahko postrčiť a prístroj prepláchnu samy. Pokiaľ máte v pláne pripravovať široké spektrum káv, oceníte výškovo nastaviteľnú výpust, ktorá môže kopírovať výšku vašich hrnčekov. Rozmerovo sa tento model nijako zvlášť nelíši od väčšiny bežných automatických kávovarov, konkrétne miery nájdete nižšie v tabuľke. Tiež hmotnosť 8,2 kg nie je nejako výnimočná.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nKávovar Nivona patrí k drahším prístrojom na trhu, čo prisudzujeme predovšetkým automatickému šľahaniu mliečnej peny, programovaniu vlastných receptúr a rozmernému displeju. V ostatných ohľadoch už nijako zvlášť nevyniká, hoci parametre nemá ani nijako zlé. Parný tlak a príkon sú úplne dostačujúce, objem zásobníka na kávové zrná a zásobníka na usadeninu sa tiež držia štandardu. Šľahanie mlieka prebieha automaticky, hadičkou. Celkovo ide skrátka o slušný prístroj, ktorý dobre zapadne napríklad do kancelárie. Pokiaľ ale chcete ušetriť a uspokojíte sa napríklad s menším displejom, za zváženie určite stojí napríklad kávovar De’Longhi ECAM 45.760W .”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

Nivona NICR 859

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nHoci patrí kávovar Nivona medzi drahšie modely na trhu, jeho základné parametre sú do značnej miery porovnateľné aj s podstatne lacnejšími kávovarmi. Nedá sa samozrejme povedať, že by boli nejako zlé, neponúknu ale žiadny vysoký nadštandard. Parný tlak 15 bar a príkon 1 465 W sú hodnoty, ktoré nájdete pri kávovaroch bežne a v domácom prostredí fungujú dobre.\r\n\r\nKapacita nádobky na vodu dosahuje 1,8 l, čo bol v čase porovnania (november 2021) ľahučký podpriemer. Ak hľadáte kávovar do početnejšej kancelárie, možno vám bude lepšie vyhovovať niektorý z objemnejších modelov, napríklad Nivona NICR 758 . Blízko priemeru má aj kapacita nádržky na kávové zrná, ktorá pojme 250 g, a odpadového zásobníka, do ktorého sa zmestí 12 šálok usadeniny. Tieto údaje je ale lepšie voliť podľa osobných kritérií, ani príliš veľká kapacita nádobiek sa neoplatí, pretože stojaca voda či zrná sa môžu začať kaziť.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nOkrem kávových zŕn môžete do tohto modelu značky Nivona nasypať aj mletú kávu, čo môže byť pre niektorých užívateľov výhoda. Ako určitú slabinu v porovnaní s konkurenciou vnímame pomerne malý výber hrubosti mletia. Mlynček kávovaru vám ponúkne 5 stupňov, niektoré často aj výrazne lacnejšie modely mávajú hrubosť napríklad 12. Samozrejmosťou už je dnes možnosť nastavenia teploty a intenzity kávového nápoja, rovnako ako príprava dvoch šálok súčasne. Oboje tento model zvláda. Kávovar tiež môžete prispôsobiť tvrdosti vody vo vašej oblasti a ten potom podľa zadanej hodnoty bude časovať odvápnenie.\r\n\r\nBenefitom je možnosť naprogramovania 10 vlastných receptov, pri ktorých navolíte všetky parametre tak, ako potrebujete.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nAko je u kávovarov Nivona pomerne obvyklé, aj tento má špeciálnu hadičku, ktorá zaisťuje automatické našľahanie mlieka. Jej koniec stačí ponoriť do kartónu alebo inej nádoby s mliekom. Vďaka tomuto systému dokonca vie pripraviť dve kávy s mliekom zároveň, to každý automatický kávovar nezvedie. Ochudobnení však zostanete o parnú trysku, pokiaľ teda preferujete manuálne šľahanie mlieka, možno nepôjde o ideálny model pre vás.\r\n\r\n5 prednastavených nápojov nepatrí k najväčším číslam. Aj v tejto oblasti však Nivona ponúka jednu špecialitu – môžete si navoliť, čo do hrnčeka potečie ako prvé, či káva alebo mlieko.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nV parametroch údržby sa väčšina kávovarov na trhu zhoduje, stačí teda stručne zhodnotiť, že ani tomuto modelu nechýbajú programy na automatické čistenie a odvápňovanie, je vybavený úsporným režimom a má nastaviteľnú výšku výpuste, čo uľahčí používanie rôzne veľkých hrnčekov. Súčasťou vyšších produktových radov kávovarov Nivona je aj veľký dotykový displej, doplnený farebnými obrázkami káv v ponuke. Výhodou je menu v českom jazyku. Špecialitu potom predstavuje elektronický manuál v prístroji namiesto tlačeného, nie každému však tento princíp musí vyhovovať.\r\n\r\nRozmery kávovaru uvádzame nižšie v tabuľke, medzi konkurenciou ale v tomto smere nijako zvlášť nevyčnieva. Ľahko nadpriemerná je hmotnosť prístroja.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nAutomatický kávovar Nivona NICR 859 má elegantné nerezové prevedenie, zvláda automatické šľahanie mlieka a okrem kávových zŕn si poradí aj s mletou kávou. Vo väčšine parametrov sa drží skôr štandardných hodnôt, ponúka však niekoľko technologických vychytávok, napríklad vymýšľanie vlastných receptov, elektronický návod v prístroji alebo možnosť zvoliť si, čo do hrnčeka natečie skôr, či káva alebo mlieko. Ponuka hrubostí mletia je naopak pomerne strohá, to isté platí aj o ponuke nápojov.\r\n\r\nAk je vám sympatická táto značka, ale hľadáte model s niečo väčším objemom, pozrite sa aj na recenziu kávovaru Nivona NICR 758.”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

De’Longhi ETAM 29.660 SB

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nVo väčšine parametrov sa automatický kávovar De’Longhi držal v čase hodnotenia (november 2021) skôr priemeru. Parný tlak 15 bar úplne zodpovedá odporúčanej hodnote, s ktorou sa stretneme u väčšiny kávovarov na trhu. Príkon 1 450 W je skôr priemerný až ľahko podpriemerný, pri kávovaroch ale nie je príliš zásadný, prístroj sa bude maximálne zahrievať o chvíľku dlhšie.\r\n\r\nKávovar Delonghi sa radí ku kapacitne menším prístrojom. Odnímateľná nádobka kávovaru má objem 1,4 l, zásobník na kávové zrná pojme 200 g. Platí však, že veľkosť nádobiek by ste mali vyberať skôr podľa predpokladaného zaťaženia než automaticky tú najväčšiu. Rovnako totiž nie je dobré, aby káva v zásobníku a voda v nádržke príliš dlho stála. Odpadový zásobník pojme 12 šálok lógru, to už je hodnota priemerná.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nČo sa týka variability nastavenia, nemáme kávovaru De’Longhi čo vytknúť. V prvom rade môžete v tomto prístroji pripraviť kávu nielen z kávových zŕn, ale aj z už namletej kávy. Pokiaľ chcete využiť kávové zrná, môžete voliť z 13 rôznych hrubostí namletia, väčšina kávovarov pritom ponúka 5-10 úrovní. Ďalej si môžete nastaviť silu kávy a teplotu vody. S týmto modelom tak máte možnosť ovplyvňovať chuť vášho nápoja mnohými spôsobmi.\r\n\r\nKávovar umožňuje taktiež nastavenie na tvrdosť vašej vody, čím zníži možnosť, že sa bude nedostatočne často odvápňovať. Poslednou drobnosťou je možnosť prípravy dvoch šálok súčasne, ktorú oceníte napríklad keď budete mať návštevu.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nRovnako ako v predchádzajúcej kategórii, aj v prípade vybavenia a funkcií budete počuť na kávovar ETAM 29.660 viac-menej chválu. Kávovar ponúka automatické šľahanie mlieka, ktoré občas niektorým modelom chýba. Na mlieko má vlastnú nádobku, čo bola v čase vzniku recenzie výbava zhruba štvrtiny kávovarov. Tryskou na manuálne šľahanie však nedisponuje.\r\n\r\nV nápojovom menu nájdete 9 kávových nápojov, čo bol v čase porovnania nadpriemer. Okrem kávových špecialít prístroj poskytne aj samotnú mliečnu penu a horúcu vodu na čaj alebo iné nápoje.\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nPrístroj riadite pomocou dotykového displeja, ktorý vie komunikovať aj v češtine. Na rozdiel od niektorých modernejších kávovarov však nie je farebný. Výpusť si môžete nastaviť podľa výšky hrnčeka, počas údržby oceníte automatické programy na čistenie a odvápňovanie. Rozmerovo ide skôr o užší prístroj, na šírku nemá ani 20 cm. Hĺbkou je však nadpriemerný, to treba porovnať s rozmerom miesta, ktoré pre neho máte vyčlenené. Dôvodom je nádobka na vodu umiestnená vzadu, niektoré modely ju majú na boku. Hmotnosť 9,1 kg zhruba zodpovedá priemeru nášho porovnania.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nAutomatický kávovar De’Longhi ETAM 29.660 nepatrí k najvýkonnejším ani najobjemnejším modelom, avšak si stále v týchto ohľadoch udržuje dobrý štandard. Variabilita modelu je vynikajúca, nechýba nastavenie teploty a množstvo vody alebo sily kávy. Mlynček ponúka 13 stupňov mletia, používať môžete aj mletú kávu. Čo sa týka vybavenia a funkcií, nemáme kávovaru čo vytknúť. Môžeme ho preto odporučiť všetkým milovníkom kávy, ktorí nepotrebujú veľkú kapacitu nádržiek.\r\n\r\nAk máte radi značku De’Longhi, ale radi by ste objemnejší kávovar, môžeme odporučiť recenziu modelu De’Longhi ECAM 350.75 S.”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]

De’Longhi Dinamica ECAM 350.55 B

[
{
“field_product_content_intro_before-title”: “”,
“acf_fc_layout”: “intro”,
“field_product_content_intro_preset”: 314,
“field_product_content_intro_partial-ratings”: [
5315,
5316,
5317,
5318
] },
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Súhrnné údaje 

\r\nAko je pri kvalitných kávovaroch štandardom, aj pri modeli značky De’Longhi nájdeme parný tlak 15 bar. Príkon 1 450 W patrí v našom porovnávacom teste k priemeru, podobným disponovala prevažná väčšina produktov.\r\n\r\nObjem nádobky na vodu 1,8 l bola v čase písania recenzie (november 2021) ľahko podpriemerná hodnota. Stále však bez problémov uvaríte kávu sebe aj návšteve. Nad priemerom sa naopak držal objem zásobníka na kávu, do ktorého sa zmestí až 300 g, a odpadový zásobník, ktorý pojme usadeninu z približne 14 šálok. Kávovar tak bude vhodnejší pre častejšiu prípravu kávy alebo službu viacerým osobám. Pre záujemcov, ktorí si dajú iba jednu kávu za deň, je objem zbytočne veľký a káva by dlho zostávala v tele prístroja.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 315,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Možnosti a nastavenia

\r\nV prípade, že netrváte len na čerstvo mletej káve z kávových zŕn, môžete v tomto prístroji použiť aj kávu vopred mletú. Nápoje presne podľa vašich predstáv dosiahnete vďaka možnosti nastavenia teploty vody, sily kávy a tiež hrubosti mletia, pri ktorej môžete vyberať z trinástich úrovní. To je medzi automatickými kávovarmi výrazne nadpriemerný počet. Na prípravu kávy vo väčšom množstve hovorí aj možnosť uvariť dve šálky naraz. Údržbu kávovaru vám zase uľahčí možnosť nastaviť tvrdosť vody. Pokiaľ vám v domácnosti tečie tvrdá, kávovar ohlási potrebu odvápnenia skôr.\r\n

Vybavenie a funkcie

\r\nAk si okrem samotného espressa radi vychutnáte aj nápoje s mliekom a mliečnou penou, určite oceníte možnosť automatického šľahania mlieka, a to v kombinácii s pripojenou nádobkou na mlieko. Môžete si dokonca vybrať z troch úrovní našľahania. V menu nájdete 11 nápojov vrátane samotného mlieka na prípravu kakaa. Modely na špičke nášho porovnania ponúkali aj manuálne šľahanie tryskou, touto možnosťou kávovar Dinamica ECAM 350.55 B nedisponuje. Okrem kávy si môžete uvariť napríklad aj čaj, vďaka funkcii výdaja horúcej vody.\r\n\r\nPretože nádobka na mlieko má však iba jeden výpust, pre kávy s mliekom neplatí možnosť prípravy dvoch zároveň. Bude skrátka nutné každú zadať zvlášť.\r\n\r\n

\r\n

Ovládanie a údržba

\r\nKontrolu nad prístrojom zaisťuje veľký dotykový displej, ktorý môžete ovládať aj v českom jazyku. Pri používaní rôzne objemných šálok určite oceníte nastaviteľnú výšku výpustu. Nemusíte sa tak báť, že by ste nemohli použiť vysoký pohár na latté, alebo by vám naopak pri varení ristretta káva zbytočne špliechala všade naokolo. Nemusíte sa báť ani zložitého čistenia, s tým pomôže automatický program, rovnako ako s odvápňovaním. Od vás bude treba len krátka súčinnosť na jeho začiatku a na konci. Pre nižšiu spotrebu má kávovar aj úsporný režim.\r\n\r\n”,
“acf_fc_layout”: “text”
},
{
“field_product_content_params_preset”: 316,
“acf_fc_layout”: “params”
},
{
“field_product_content_text_text”: “\r\n

Hodnotenie ostatných užívateľov

\r\nSúčasní používatelia kávovaru De’Longhi vyjadrujú spokojnosť s produktom, s jednoduchosťou jeho používania, pozitívne vnímajú možnosť používať kávovar v češtine. Káva im chutí a výber nápojov je podľa nich dostatočne široký. Výhrad k prístroju veľa nemajú, ale upozorňujú, že kávovar pri nedokončení nápoja pre nedostatok vody či kávy po doplnení nepokračuje, kde prestal, a celý proces je potrebné vykonať znova. Niektorí by tiež uvítali väčšiu nádržku na vodu, veľká časť z nej totiž padne na preplach prístroja.\r\n

Hlavné výhody a nevýhody

\r\nZa hlavnú výhodu kávovaru by sme označili jeho pomer ceny k výkonu, funkciami a možnosťami nastavenia nijako zvlášť nezaostáva za drahšími produktmi. Oceňujeme tiež možnosť použiť viac či menej našľahanú penu podľa predstáv a schopnosť pripraviť samotné mlieko. Nevýhod prístroja veľa nevidíme, aspoň nie tých, s ktorými by nemal problém každý automatický kávovar (plastová nádobka na mlieko, iba automatické šľahanie mlieka). Niekomu by tiež nemusela stačiť kapacita nádobky na vodu, to je však veľmi individuálne kritérium.\r\n

Naše hodnotenie a záver

\r\nKávovar De’Longhi Dinamica ECAM 350.55 B nemá zásadné nedostatky ani v kategórii základných parametrov, ani v prípade nastavenia či funkcií. Jeho parný tlak je optimálny, má pomerne slušný objem nádobky na vodu aj zásobníkov na kávu a kávovú usadeninu. Odporučiť ho teda môžeme takmer univerzálne, pri jeho posudzovaní záleží hlavne na vašich individuálnych požiadavkách, napríklad na rozmery prístroja alebo objemy zásobníkov. Ak túžite po kávovare s vyšším príkonom, odporúčame vám napríklad model Saeco Lirika OTC s príkonom 1 850 W.”,
“acf_fc_layout”: “text”
}
]