Menu

Recenzie 10 najlepších kočíkov z porovnávacieho testu 2022

Aktualizované:
Apríl 2022
Autor:
Eliška Srncová
CAM Dinamico Smart

Víťaz porovnania

Top produkt z trojkombinácií

Aký kočík vybrať podľa porovnania

Prečítať recenziu Orientačná cena 250 €
Prečítať recenziu Orientačná cena 500 €
Prečítať recenziu Orientačná cena 650 €

Detský kočík budete prvých niekoľko rokov života dieťaťa používať takmer každodenne, jeho nákup tak nie je dobré brať na ľahkú váhu. Kočíky v našom výbere sú rozdelené na tri kategórie – športové, dvojkombinácie a trojkombinácie. Zo športových modelov sme ako najlepší variant vybrali kočík Hauck Runner 2, z dvojkombinácií Kinderkraft Everyday 2v1 a z trojkombinácií CAM Dinamico Smart. Všetky tieto modely sú veľmi variabilné a vynikajú okrem iného vysokou nosnosťou.

Ako porovnávame kočíky?

Delenie na športové kočíky, dvojkombinácie a trojkombinácie sme zvolili preto, že sa jednotlivé kategórie líšia určením aj niektorými špecifikami. Športové kočíky sú vhodné pre deti od cca 6 mesiacov, kombinované modely dieťa využije od narodenia až do 3-4 rokov (v trojkombinácii máte rovno aj autosedačku). Do porovnania sme vyberali iba modely osvedčených značiek. Pri hodnotení sme sa zamerali v prvom rade na nosnosť kočíka, štandard je okolo 15 kg, ale niektoré modely ponúkajú aj cez 20 kg. Rolu hrala aj celková konštrukcia, teda predovšetkým:

  • Kolesá (typ, materiál)
  • Odpruženie
  • Bezpečnostné prvky (pásy, rúčka, brzdy)
  • Skladnosť (možnosť zloženia jednou rukou, poistka proti rozloženiu)
  • Komfort (nastaviteľná výška rukoväte, polohovateľné opierky, ventilácia)

Do úvahy sme brali tiež užitočné prvky výbavy, napríklad či má kočík pláštenku, moskytiéru či nánožník do horšieho počasia, alebo či je vybavený prebaľovacou taškou na rukoväť či držiakom nápojov.

Všetky parametre kočíkov nájdete podrobne vysvetlené v našom článku Ako vybrať kočík. Nechýbajú v ňom ani informácie o cenových kategóriách, rady na údržbu či tipy, ako si poradiť na prechádzkach s viacerými deťmi.


Najlepšie kočíky podľa porovnania

Športové – Sú vhodné pre staršie deti, ktoré už zvládajú samé sedieť, mávajú ale chabú výbavu. Nájdete medzi nimi aj modely vhodné do terénu alebo na šport.

Dvojkombinácia – Pokryjú potreby dieťaťa od narodenia až do cca 3 rokov. Vyplatí sa viac ako kupovať dva samostatné kočíky, mnohokrát mávajú aj adaptér na autosedačku.

Trojkombinácia – Zahŕňa hlboký kočík, športový kočík aj prvú autosedačku. Väčšinou sú cenovo výhodnejšie ako nakupovanie všetkého samostatne.

Športové kočíky

Variant výberu
Hodnotenie Najlepšie kočíky Klady
vzhľadom na kategóriu
Zápory
vzhľadom na kategóriu
Orientačná cena Aktuálna cena
0.

Top produkt

Športové kočíky

92,0 %

  • Naozaj veľké kolesá
  • Stojí po zložení
  • Nosnosť 22 kg
  • Podnožník nie je polohovateľný
  • Nedá sa zložiť jednou rukou
  • Vyššia hmotnosť
250 € Zobraziť ponuky
1.

Top cena/výkon

Športové kočíky

80,3 %

  • Nánožník
  • Priezor v strieške
  • Odvetrávanie
  • Nie je možné nastaviť rukoväť kočíka
  • Chýba taška na rukoväti
  • Nemá pláštenku ani moskytiéru
200 € Zobraziť ponuky
2.

Pre nenáročných

Športové kočíky

72,0 %

  • Nízka hmotnosť
  • Nižšia cena
  • Nánožník
  • Vhodný iba do mesta
  • Kolieska bez vzoru
  • Chýba ventilácia
100 € Zobraziť ponuky

Dvojkombinácie

Variant výberu
Hodnotenie Najlepšie kočíky Klady
vzhľadom na kategóriu
Zápory
vzhľadom na kategóriu
Orientačná cena Aktuálna cena
0.

Top produkt

Dvojkombinácie

92,0 %

  • Nosnosť 22 kg
  • Nastaviteľná miera odpruženia
  • Penové kolesá
  • Vyššia hmotnosť
  • Nejde zložiť jednou rukou
  • Nemá tašku na rukoväť
500 € Zobraziť ponuky
1.

Top cena/výkon

Dvojkombinácie

85,4 %

  • Dostupná cena
  • Polohovateľný matrac v hlbokej korbe
  • Taška na rukoväť
  • Vyššia hmotnosť
  • Nemá pláštenku
  • Nejde zložiť jednou rukou
430 € Zobraziť ponuky
2.

Tiež nás zaujalo

Dvojkombinácie

88,0 %

  • Vysoká nosnosť 22 kg
  • Ventilácia
  • Veľké pneumatiky
  • Vyššia cena
  • Chýba ďalšia výbava
750 € Zobraziť ponuky

Trojkombinácie

Variant výberu
Hodnotenie Najlepšie kočíky Klady
vzhľadom na kategóriu
Zápory
vzhľadom na kategóriu
Orientačná cena Aktuálna cena
0.

Top produkt

Trojkombinácie

90,3 %

  • Taška na rukoväť
  • Polohovateľný matrac
  • Funkcia kolísky
  • Nedá sa zložiť jednou rukou
  • Nosnosť len 15 kg
650 € Zobraziť ponuky
1.

Top cena/výkon

Trojkombinácie

82,2 %

  • Dostupná cena
  • Taška na rukoväť
  • Pláštenka
  • Chýba moskytiéra
  • Riziko prepichnutia kolies
470 € Zobraziť ponuky
2.

Pre nenáročných

Trojkombinácie

76,0 %

  • Nízka hmotnosť
  • Držiak na nápoje
  • Penové kolesá
  • Nosnosť len 15 kg
  • Nejde nastaviť výška rukoväte
  • Nemá plnohodnotnú hlbokú korbu
250 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Porovnanie základných parametrov kočíkov

Recenzia Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenzia Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenzia 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenzia Kinderkraft Everyday 2v1
Kinderkraft Everyday 2v1
Recenzia Camini Frontera 2v1
Camini Frontera 2v1
Recenzia ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air
Recenzia CAM Dinamico Smart
CAM Dinamico Smart
Recenzia Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1
Recenzia Kinderkraft Juli 3v1
Kinderkraft Juli 3v1
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Top produkt

Top cena/výkon

Tiež nás zaujalo

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Hodnotenie

92,0 %

80,3 %

72,0 %

92,0 %

85,4 %

88,0 %

90,3 %

82,2 %

76,0 %

Kategória

Športové kočíky

Športové kočíky

Športové kočíky

Dvojkombinácie

Dvojkombinácie

Dvojkombinácie

Trojkombinácie

Trojkombinácie

Trojkombinácie

Orientačná cena

250 €

200 €

100 €

500 €

430 €

750 €

650 €

470 €

250 €

Výrobca

Hauck

Petite&Mars

4Baby

Kinderkraft

Camini

ABC Design

CAM

Kinderkraft

Kinderkraft

Nosnosť (kg)

22

15

15

22

15

22

15

-

15

Kolesá

Nafukovacie

Penové

Gumové

Penové

Gélové

Nafukovacie

Penové/nafukovacie

Nafukovacie

Penové

Zatáčanie predných kolies

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Aretácia predných kolies

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Odpruženie

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Nastaviteľná miera odpruženia

Nie

Nie

Nie

2 stupne

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Brzda

Nožná

Nožná

Nožná

Nožná

Nožná

Nožná

Nožná

Nožná

Nožná

Nastaviteľná výška rukoväte

Áno

Nie

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Nie

Skladanie jednou rukou

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Áno

Poistka proti rozloženiu

Áno

Neuvedené

Neuvedené

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Stojí po zložení

Áno

Nie

Nie

Áno

Nie

Nie

Áno

Nie

Nie

Porovnanie príslušenstva a rozmerov kočíkov

Recenzia Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenzia Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenzia 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenzia Kinderkraft Everyday 2v1
Kinderkraft Everyday 2v1
Recenzia Camini Frontera 2v1
Camini Frontera 2v1
Recenzia ABC Design Salsa 4 Air
ABC Design Salsa 4 Air
Recenzia CAM Dinamico Smart
CAM Dinamico Smart
Recenzia Kinderkraft Prime 3v1
Kinderkraft Prime 3v1
Recenzia Kinderkraft Juli 3v1
Kinderkraft Juli 3v1
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Top produkt

Top cena/výkon

Tiež nás zaujalo

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Hodnotenie

92,0 %

80,3 %

72,0 %

92,0 %

85,4 %

88,0 %

90,3 %

82,2 %

76,0 %

Kategória

Športové kočíky

Športové kočíky

Športové kočíky

Dvojkombinácie

Dvojkombinácie

Dvojkombinácie

Trojkombinácie

Trojkombinácie

Trojkombinácie

Orientačná cena

250 €

200 €

100 €

500 €

430 €

750 €

650 €

470 €

250 €

Nákupný košík

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Taška na rukoväť

Nie

Nie

Nie

Nie

Áno

Nie

Áno

Áno

Nie

Nánožník na hlbokú vaničku

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Nánožník na športovú sedačku

Nie

Áno

Áno

Áno

Áno

Nie

Áno

Áno

Áno

Pláštenka

Nie

Nie

Nie

Áno

Nie

Nie

Áno

Áno

Áno

Moskytiéra

Nie

Nie

Nie

Áno

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Stojan na hlbokú korbičku

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Nie

Držiak nápojov

Nie

Nie

Nie

Áno

Nie

Nie

Nie

Nie

Áno

Rozmery zloženého kočíka (š/d/v-cm)

59/47/87

56/94/28

53/90/33

60/80/36

63/80,5/28

63/80,5/28

57/29/87

Neuvedené

Neuvedené

Rozmery rozloženého kočíka (š/d/v-cm)

59/126/110

56/97/110

52/96/103

60/99/114

63/95/110

63/95/110

57/87,5/100

59/100/106

Neuvedené

Hmotnosť (kg)

11

9,15

7,92

14,3

14

14

12,4

12

10

Recenzie najlepších kočíkov

Top produkt
Športové kočíky
92 % Celkové hodnotenie
  • Naozaj veľké kolesá
  • Stojí po zložení
  • Nosnosť 22 kg
  • Podnožník nie je polohovateľný
  • Nedá sa zložiť jednou rukou
  • Vyššia hmotnosť

Trojkolka Hauck Runner predstavuje ideálny variant pre aktívne rodiny. Vďaka naozaj veľkým kolesám a dobrému odpruženiu sa hodí aj do náročnejšieho terénu a na šport. Nosnosť 22 kg je nadštandardná a poteší poistka proti rozloženiu. Slabinou je ľahko vyššia hmotnosť a podnožník, ktorý nie je polohovateľný. Prečítať celú recenziu

250 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Športové kočíky
80 % Celkové hodnotenie
  • Nánožník
  • Priezor v strieške
  • Odvetrávanie
  • Nie je možné nastaviť rukoväť kočíka
  • Chýba taška na rukoväti
  • Nemá pláštenku ani moskytiéru

Z výbavy kočíka Petite&Mars musíme pochváliť predovšetkým nánožník. Parametrovo sa potom kočík drží dobrých štandardov. Nosnosť 15 kg neurazí, penové kolesá potešia, pokiaľ vyrážate aj do horšieho terénu. Sedačka kočíka je dostatočne polohovateľná, to sa však nedá povedať o jeho vodiacej rukoväti. Prečítať celú recenziu

200 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Športové kočíky
72 % Celkové hodnotenie
  • Nízka hmotnosť
  • Nižšia cena
  • Nánožník
  • Vhodný iba do mesta
  • Kolieska bez vzoru
  • Chýba ventilácia

Športový kočík 4Baby Rapid je vhodný predovšetkým do mesta, kvôli menším pogumovaným kolieskam. Výhodou modelu je najmä pomerne dostupná cena a nízka hmotnosť 8kg. V jeho výbave nájdete nánožník, nechýba ani bezpečnostný pás a rúčka. Prečítať celú recenziu

100 € Orientačná cena

Top produkt
Dvojkombinácie
92 % Celkové hodnotenie
  • Nosnosť 22 kg
  • Nastaviteľná miera odpruženia
  • Penové kolesá
  • Vyššia hmotnosť
  • Nejde zložiť jednou rukou
  • Nemá tašku na rukoväť

Výsadou kočíka Everyday je vysoká nosnosť, presahujúca 20 kg. Ako jeden z mála modelov na trhu ponúka aj nastaviteľné odpruženie. Pohybuje sa pritom na penových kolesách, pri ktorých nehrozí prepichnutie. Z výbavy stojí za zmienku predovšetkým držiak na nápoje, pláštenka a moskytiéra. Tašku na rukoväť pri tomto kočíku nenájdete. Prečítať celú recenziu

500 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Dvojkombinácie
85 % Celkové hodnotenie
  • Dostupná cena
  • Polohovateľný matrac v hlbokej korbe
  • Taška na rukoväť
  • Vyššia hmotnosť
  • Nemá pláštenku
  • Nejde zložiť jednou rukou

Kočík Camini ponúkne slušné parametre za prívetivú cenu. Jeho nosnosť je štandardná, nepoteší ale vyššou hmotnosťou. Zaujme hlbokou korbičkou s polohovateľným matracom a z výbavy ponúkne napríklad tašku na rukoväť a nánožníky, postráda ale pláštenku. Prečítať celú recenziu

430 € Orientačná cena

Tiež nás zaujalo
Dvojkombinácie
88 % Celkové hodnotenie
  • Vysoká nosnosť 22 kg
  • Ventilácia
  • Veľké pneumatiky
  • Vyššia cena
  • Chýba ďalšia výbava

Ľúbivý dizajn, vysoká nosnosť a veľké pneumatiky, to všetko sú silné stránky kočíka značky ABC Design. Pokiaľ hľadáte štýlový kúsok so skvelými vlastnosťami, ste na správnom mieste. Nevýhodou je však v tomto prípade vyššia cena, avšak vďaka vysokej nosnosti 22 kg a možnosti prestavenia na športový kočík nejde len o krátkodobú investíciu. Prečítať celú recenziu

750 € Orientačná cena

Top produkt
Trojkombinácie
90 % Celkové hodnotenie
  • Taška na rukoväť
  • Polohovateľný matrac
  • Funkcia kolísky
  • Nedá sa zložiť jednou rukou
  • Nosnosť len 15 kg

Kočík Dinamico zaujme najmä hlbokou korbou. Tá má nielen nastaviteľné odvetrávanie, ale aj polohovateľný matrac a funkciu kolísky. Výhodou je aj zladená taška na rukoväť a ďalšie prvky výbavy. Pri kočíku v tejto cenovej kategórii by sme ale ocenili o niečo vyššiu nosnosť ako štandardných 15 kg. Prečítať celú recenziu

650 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Trojkombinácie
82 % Celkové hodnotenie
  • Dostupná cena
  • Taška na rukoväť
  • Pláštenka
  • Chýba moskytiéra
  • Riziko prepichnutia kolies

Pri kočíku Kinderkraft musíme pochváliť predovšetkým jeho výbavu, ktorá obsahuje aj nánožník, pláštenku a tašku na rukoväť. Nafukovacie kolesá kočíka sú vhodné aj do horšieho terénu, len pozor na ich prepichnutie. Hlboká vanička je prenosná, športové sedátko polohovateľné a je možné sklopiť do ľahu. Nechýba ventilácia, priezor v strieške ani dôležité bezpečnostné prvky. Prečítať celú recenziu

470 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Trojkombinácie
76 % Celkové hodnotenie
  • Nízka hmotnosť
  • Držiak na nápoje
  • Penové kolesá
  • Nosnosť len 15 kg
  • Nejde nastaviť výška rukoväte
  • Nemá plnohodnotnú hlbokú korbu

Cenovo dostupná trojkombinácia Juli poteší penovými kolesami, ktoré sú odolné voči prepichnutiu a ponúkne štandardnú nosnosť 15 kg a zaujme výbavou s pláštenkou a držiakom nápojov. Bohužiaľ ale neumožňuje výškovo nastaviť rukoväť a jej hlboká vanička je oproti konkurencii menej pevná. Prečítať celú recenziu

250 € Orientačná cena

Ako vybrať kočík

Kočík je nevyhnutnou výbavou pre každé malé dieťa. Niektoré kočíky sú vhodné už pre novorodencov, iné budú vyhovovať až trochu starším deťom. Na začiatku tohto článku si preto povieme, aké varianty kočíkov na trhu nájdete a pre koho budú vhodné.

Zameriame sa aj na konštrukciu kočíkov, možnosti polohovania a ďalšie užitočné prvky. Dozviete sa, s akou hmotnosťou počítať, akú nosnosť uprednostniť a čo vám uľahčí skladovanie a prevážanie. Nechýbajú ani informácie o výbave, vrátane bezpečnostných prvkov.

Nakoniec sme kočíky na základe prieskumu trhu rozdelili do najčastejších cenových kategórií. Vďaka tomu sa dozviete, čo môžete za svoje peniaze očakávať.

Ako vybrať kočík stručne:

  • Vyberte typ kočíka – Rozhodnite sa, či chcete trojkombináciu s autosedačkou, alebo napríklad športový model pre väčšie dieťa.
  • Zvážte spôsob prevážania – Pri cestách hromadnou dopravou oceníte nižšiu hmotnosť, pre cesty autom skontrolujte, či sa kočík vlezie do kufra.
  • Ujasnite si terén – Teda či potrebujete terénne bicykle a dôkladné odpruženie, alebo si vystačíte s menšími kolieskami do mesta.
  • Pozrite sa na ponuku výbavy – Kočíky mávajú tašky a nákupné koše, poprípade výbavu do rôzneho počasia, ako sú nánožníky, pláštenky a moskytiéry.
  • Stanovte si rozpočet – Na kočíku nie je radno šetriť, drahšie modely sa ale niekedy líšia skôr výbavou alebo dizajnom.

Typy kočíkov

Pri výbere kočíka je v prvom rade dôležité myslieť na správny vývoj dieťaťa a tiež na to, ako dlho bude kočík použiteľný. Kočíky môžeme rozdeliť na štyri základné typy:

  • Hlboký kočík
  • Športový kočík
  • Dvojkombinácia a trojkombinácia
  • Súrodenecký kočík

Novonarodené bábätká by mali mať vaničku s vodorovným dnom, ktoré je dôležité pre správny vývoj chrbtice. Dieťa, ktoré si už sadá, môžete začať voziť v športovom kočíku. Niektoré športové kočíky majú sedačku sklopnú do vodorovnej polohy a teoreticky sú tak použiteľné už od narodenia, záleží ale na vašom uvážení, či je takéto riešenie podľa vás pre dieťa optimálne.

Dieťa narodené v zime by malo mať určite prvé mesiace života k dispozícii hlbokú vaničku. Na letné mesiace už môžete zvážiť aj využitie sklopného športového kočíka.

Typy kočíkov podľa konštrukcie

Typ kočíka Vek dieťaťa Výhody Nevýhody
Hlboký do 6-8 mesiacov + Vhodný pre novorodencov

+ Dá sa dobre predať

– Krátka doba používania
Športový od 6-8 mesiacov do 3 rokov + Veľký výber variantov

+ Dlhá doba používania

– Nevhodný pre novorodencov
Kombinovaný od narodenia do 3-4 rokov + Najdlhšie použiteľný

+ Cenovo výhodný

– Často vyššia hmotnosť

Hlboký kočík

Klasická hlboká vanička na hojdacom podvozku je najlepšou voľbou pre novorodenca (Zo zdroja: Ako vybrať kočík). Väčšinou dieťaťu vydrží do šiestich až ôsmich mesiacov, kedy už je na hlboký kočík buď príliš veľké alebo si samo začína sadať a rôzne sa v kočíku vrtieť. S dlhšou dobou používania sa nedá počítať, na druhú stranu sa ale hlboké kočíky dajú celkom úspešne predať.

Športový kočík

Športový kočík sa hodí pre deti od šiestich mesiacov do troch až štyroch rokov. Väčšinou sa dá polohovať ako opierka chrbta, tak nožičiek, pre čo najväčšie pohodlie a bezpečie dieťaťa. Niektoré sú vhodnejšie skôr do mesta, iné obstoja aj v horšom teréne, záleží hlavne na kolieskach a odpružení (Zo zdroja: Kocarky-nejlepsi.cz).

Športový kočík dieťa používa oveľa dlhšie ako prvý hlboký. Je teda dobré dať si pri jeho výbere obzvlášť záležať, aby nebolo jeho používanie skôr utrpením. Jedna z hlavných kritérií výberu je hmotnosť, je tiež dobré zamerať sa na nosnosť. Niektoré deti dosiahnu 15 kg oveľa skôr ako v troch rokoch, dá sa predpokladať, že kočík unesie aj ťažšie dieťa, ale neodporúčame sa na to úplne spoliehať.

Dvojkombinácia a trojkombinácia

Kombinovaný kočík sprevádza dieťa od narodenia až do predškolského veku. Pozostáva z podvozku, na ktorý je možné pripevniť hlbokú vaničku, športové sedátko a často aj autosedačku. Na základe počtu týchto komponentov potom hovoríme o dvojkombinácii hlbokej korbičky a športového sedátka, alebo trojkombinácii korbičky, sedátka a autosedačky. Korbička a autosedačka sa spravidla dajú použiť aj na prenášanie dieťaťa. Odpadnú tak starosti s jeho budením a odovzdávaním.

Z troch základných typov kočíkov je kombinovaný ten najuniverzálnejší a najdlhšie použiteľný. Svojou variabilitou sa prispôsobí dieťaťu podľa toho, ako rastie a pribúda na váhe. Väčšinou je obstaranie kombinovaného kočíka lacnejšie ako kupovanie dvoch kočíkov a prípadne ešte autosedačky. Pozor si však dajte na rozmery hlbokej korbičky, väčšinou nebývajú najväčšie a dieťa z nej tak rýchlo vyrastie. Nevýhodou kombinovaných kočíkov môže byť aj vyššia hmotnosť.

Súrodenecký kočík

V súrodeneckom kočíku môžete voziť dve deti súčasne, vedľa seba alebo za sebou. Taký kočík je vhodný pre dvojčatá aj mladšie a staršie dieťa. Výhodou je, že s dvoma deťmi môže von vyraziť iba jeden človek. Manipulácia s kočíkom však nie je najľahšia, najmä pri cestovaní hromadnou dopravou. Logicky nepatrí ani k najľahším a najlacnejším variantom.

Špeciálne kočíky

Najmä športovým nadšencom môžu prísť vhod ďalšie typy kočíkov, napríklad kočík na behanie (alebo in-line korčule), poprípade kočík/vozík, ktorý je možné pripevniť za bicykel. Tieto formy kočíkov majú aerodynamickejší tvar a dieťa je v nich spravidla chránené sieťkou. Detským cyklovozíkom sme dokonca venovali samostatné porovnanie, ktorého súčasťou je aj článok Ako vybrať cyklovozík.

Konštrukcia

Celkové prevedenie kočíka ovplyvňuje, ako dobre sa vám s ním bude manipulovať. Aby bol pojazd kočíka čo najhladší, skladanie čo najjednoduchšie a aby ste sa nemuseli pri prechádzkach hrbiť, je potrebné, aby jeho konštrukcia spĺňala niektoré kritériá.

Kolesá, odpruženie

Pre komfortnú jazdu je vždy lepšie, aby bol kočík odpružený. Vyhnete sa tak nepríjemnému drncaniu a poskakovaniu na nerovnom teréne. Väčšinou sú viac odpružené klasické hlboké kočíky, pri kombinovaných a športových kočíkoch sa dočkáte skôr menšieho odpruženia. Oproti hlbokým kočíkom sa tak do istej miery budete musieť vzdať „hojdania“. Niektoré drahšie modely umožňujú mieru odpruženia nastaviť.

Čo sa týka kolies, v ich prípade záleží najmä na tom, v akých podmienkach sa budete pohybovať. Na asfalt a chodníky v meste si vystačíte s plastovými kolieskami. Do prírody, parkov a horšieho terénu odporúčame nafukovacie alebo terénne bicykle s väčším priemerom. Nevýhodou nafukovacích kolies je riziko prepichnutia. Oproti plastovým kolieskam sú ale komfortnejšie a odolnejšie. Subtílnejšou náhradou nafukovacích kolies sú kolieska gélové, ktoré tiež zaistia mäkkú jazdu, nehrozí ale ich prepichnutie.

Pre ľahšiu manipuláciu s kočíkom sú výhodnejšie predné otočné kolesá, väčšinou majú tiež možnosť aretácie. Tú využijete napríklad pri rýchlejšej chôdzi alebo behu, kedy sa vám bude kočík lepšie držať v priamom smere. Čo sa počtu koliesok týka, na výber máte z troch alebo štyroch. So štvorkolesovou verziou sa stretnete častejšie a väčšinou je považovaná za stabilnejšiu, niektorí rodičia ale nedajú dopustiť na trojkolky a chvália si ich ľahkú ovládateľnosť.

Možnosti nastavenia a polohovania

Nie každý rodič je rovnako vysoký a nie každé dieťa chce stále sedieť v rovnakej polohe. Preto je dobré, keď má kočík čo najviac možností polohovania a ďalšieho prispôsobenia individuálnym požiadavkám.

  • Polohovateľné opierky – Pri lepších športových kočíkoch je vždy polohovateľná opierka chrbta dieťaťa, pri veľkej časti je možné nastaviť aj opierku nôh. Vďaka tomu môžete dieťaťu sedačku napríklad sklopiť, keď si chce zdriemnuť. Polohovateľnú opierku hlavičky majú aj niektoré hlboké korbičky.
  • Nastaviteľná rukoväť – Tú zase ocenia hlavne rodičia. Hodí sa najmä, ak sa v obsluhe kočíka strieda niekoľko rôzne vysokých ľudí, jedna výška rukoväte nemusí byť stopercentne pohodlná všetkým.

Zmena smeru sedenia

Medzi rodičmi je populárna u kočíkov otočná sedačka, poprípade prehadzovacia rukoväť. Tá umožňuje dieťaťu sedieť tak po smere, ako aj proti smeru jazdy. Sedenie proti smeru jazdy má dve výhody, po prvé priamy vizuálny kontakt s dieťaťom a za druhé, v prípade horšieho počasia nie je dieťa tak vystavené chladnému vetru.

Po smere jazdy na druhú stranu rady sedia staršie deti, ktoré sa chcú už viac pozerať okolo seba. Hoci je táto funkcia užitočná, nie je úplne nevyhnutná. Väčšina kočíkov má v búdke dostatočne veľký priehľad na kontrolu dieťaťa. Pred vetrom ho zase ochráni strieška, napríklad v kombinácii s nánožníkom kočíka.

Hmotnosť a nosnosť

Koľko kočík váži, pocítite najmä pri jeho vynášaní po schodoch alebo napríklad do autobusu. Pokiaľ viete, že sa nevyhnete častému prenášaniu kočíka, určite voľte tie s čo najnižšou hmotnosťou. Pri transporte do tretieho poschodia oceníte každé kilo dole. Väčšinou musíte k váhe kočíka pripočítať aj váhu dieťaťa v ňom.

Bežná hmotnosť kočíka sa pohybuje okolo 10 – 13 kg. Napríklad u športových kočíkov je možné nájsť aj modely ľahšie ako 8 kg alebo naopak naraziť na kočíky vážiace až 15 kg. Pre niekoho nie je vysoká hmotnosť problém, ale väčšinou je výhodnejšie kúpiť ľahší kočík, pre všetky prípady.

U hlbokých kočíkov pre novorodencov nie je potrebné sa maximálnou nosnosťou nijako zvlášť zaoberať. Tá prichádza na rad pri hľadaní kombinovaného alebo športového kočíka. Bežná je nosnosť do 15 kg, niektoré modely vydržia aj 20 a viac kg. Všeobecne sú kočíky vhodné pre deti do troch alebo štyroch rokov. Je vždy lepšie kupovať vyššiu nosnosť ako nižšiu, rast dieťaťa sa nedá dopredu úplne presne odhadnúť.

Skladnosť

Skladaniu kočíka sa nevyhnete najmä pri používaní auta, zložený kočík tiež zaberá menej miesta doma. Je preto dobré pozrieť sa na rozmery ako rozloženého, ​​tak zloženého kočíka, a porovnať ich s vašimi možnosťami, napríklad čo sa miesta v kufri týka.

Väčšinu kočíkov je dnes možné zložiť veľmi jednoducho, často iba jednou rukou. Výhodou sú aj poistky proti náhodnému zloženiu alebo rozloženiu kočíka. Športové kočíky sa skladajú buď aj so sedačkou, alebo je možné sedačku odopnúť a využiť napríklad na prenesenie dieťaťa.

Postup pri skladaní kočíka

Ak často cestujete autom, budú sa vám hodiť rýchlo odnímateľné kolesá, ktoré uľahčujú uloženie podvozku kočíka do kufra auta. Hodiť sa budú aj pokiaľ máte málo miesta na skladovanie kočíka doma.

Bezpečnosť

Kočík nie je práve malá investícia a prevážate v ňom to najcennejšie, čo máte. Snaha zaistiť čo najvyššiu bezpečnosť vášho dieťaťa i samotného kočíka by tak mala byť samozrejmosťou. Poslúžia vám na to nielen prvky, ktoré sú dnes u kočíkov samozrejmosťou, ako napríklad brzda či bezpečnostný pás, ale aj pomôcky, ktoré môžete dokúpiť, napríklad zámok alebo GPS lokátor.

Brzdy

Pri všetkých kvalitných kočíkoch sa dajú štandardne zabrzdiť kolieska. U zadnej brzdy dnes môžete vyberať medzi stále populárnejšou kolískovou brzdou, alebo klasickou brzdou. Obe sa síce ovládajú nohou, avšak kolískovú brzdu zabrzdíte aj odbrzdíte podrážkou topánky, zatiaľ čo pri klasickej brzde musíte odbržďovať špičkou topánky, a tá sa tak môže zbytočne poškodiť.

Kočík odporúčame zabrzdiť vždy, keď práve stojí, a tiež keď meníte vaničku. U športových kočíkov nie je odveci zvážiť ani ručnú brzdu na rukoväti kočíka, ktorá umožní rýchlo reagovať, čo je u trochu väčších detí vždy výhoda. Využijete ju na pribrzdenie najviac pri športe, či už behu, alebo napríklad jazde na in-line korčuliach. Príde vhod aj pri klasickej chôdzi z kopca, ak máte napríklad trochu ťažší kočík.

Dôležité tiež je, aby brzda nebola v dosahu dieťaťa a mohol ju ovládať iba rodič, na to ale našťastie výrobcovia spravidla pamätajú.

Bezpečnostný pás a rúčka

Ďalším bezpečnostným opatrením, ktoré by nemalo pri športových kočíkoch chýbať, je päťbodový bezpečnostný pás, vďaka ktorému dieťa z kočíka nevypadne. Ten by mal byť pri každej športovej sedačke samozrejmosťou. Často býva doplnený aj odnímateľnou bezpečnostnou rúčkou – “zábradlím”.

Výhodou je u tejto rúčky prateľný poťah, dieťa ho veľmi ľahko zašpiní a ožužle. Pozor na polstrovanie rúčky, malo by byť dostatočne odolné napríklad proti odhryznutiu. Brzdy a pásy kočíka je dobré pred každou jazdou skontrolovať.

Zámok

Málokto dnes nechá bez dozoru neuzamknutý bicykel, prečo teda takto nechávať kočík? Zámok na kočíky sa od toho na bicykle príliš nelíši, musí mať len dostatočne dlhé lanko. Populárnejšie sú varianty s číselným zámkom, ku ktorým nemusíte hľadať kľúče. Zámok vám príde vhod pred obchodom, v parku alebo napríklad pri uskladňovaní kočíka v spoločných priestoroch. Najmä pri dlhodobejšom skladovaní kočíka sa hodí zainvestovať aj do podlahového alebo nástenného kotvenia.

Lokátor

Kočík môžete pomerne lacno zaobstarať GPS lokátorom, existujú aj náramky s lokátorom, ktoré môžete navliecť priamo dieťaťu. Nikto si nechce predstavovať situáciu, kedy sa kočík s dieťaťom stratí, v takých chvíľach ale môže byť GPS lokátor neoceniteľnou výhodou.

Normy

Pokiaľ chcete mať ohľadom bezpečnosti kočíka istotu, zamerajte sa na bezpečnostné normy, ktoré by mal kvalitný kočík spĺňať. V prvom rade je to európska norma STN EN 1888-1, ktorá v roku 2019 nahradila normu STN EN 1888 a špecifikuje bezpečnostné požiadavky na detské kočíky.

Častým problémom pri testoch bezpečnosti kočíkov (rovnako aj autosedačiek) sú najmä nebezpečné látky, napríklad potenciálne karcinogénne polycyklické aromatické uhľovodíky alebo ftaláty, ktoré spôsobujú celý rad zdravotných problémov a deti sú na ne viac citlivé.

Vybavenie

Pri výbere kočíka nie je odveci zamerať sa aj na vybavenie a variabilitu modelu. Tieto záležitosti síce nie sú prioritné, ale môžu vám značne uľahčiť život a spríjemniť výlety s novým kočíkom.

Autosedačka

Samozrejme je možné oba produkty, kočík aj autosedačku, zakúpiť zvlášť. Pokiaľ ale idete napríklad na nákup, určite neraz oceníte možnosť pripnúť autosedačku priamo k podvozku kočíka, a nebudiť tak spiace dieťa odovzdávaním do korbičky a späť.

Autosedačku nájdete pri kočíkoch v trojkombinácii, u tých v dvojkombinácii je často možnosť dokúpiť adaptér a k tomu vyhovujúcu autosedačku. To je možné napríklad aj pri niektorých športových kočíkoch. A ak vás zaujíma, ako autosedačku vybrať, môžete si prečítať aj náš článok venovaný autosedačkám.

Ochrana proti nepriazni počasia

Kočík by mal byť pripravený na vychádzky v akomkoľvek počasí, s tým mu môžu pomôcť niektoré doplnky:

  • Nánožník – Teplý návlek, ktorý sa pripína na kočík a chráni dieťa pred chladom a nepríjemným počasím. Využíva sa ako u hlbokej, tak športovej korbičky. U niektorých kočíkov sa v základnej výbave neobjavuje, v prípade záujmu ale nie je problém ho dokúpiť, alebo nahradiť teplým fusakom.
  • Pláštenka
  • Moskytiéra – Využijete ju hlavne na jar a v lete, kedy chráni dieťa pred obťažujúcim hmyzom.
  • Ventilácia – Pre pohodlie dieťaťa, najmä v horúcich letných dňoch, je dobré, keď je strieška kočíka vybavená ventilačným otvorom. Niektoré modely majú navyše ventiláciu aj na spodku korbičky.

Úložné priestory

Málokto vyráža na vychádzky s kočíkom naľahko, väčšinou je potrebné pribaliť rôzne hračky, pitie, desiatu, vreckovky a ďalšie nevyhnutnosti. Preto je vždy výhodou, keď má kočík integrované úložné priestory, vďaka ktorým nemusíte ešte ťahať tašku navyše.

  • Nákupný košík – Košík v spodnej časti kočíka dnes nájdete prakticky pri všetkých modeloch. Je dobré si skontrolovať jeho nosnosť.
  • Prebaľovacia taška – Niektoré kočíky majú navyše aj tašku, ktorú je možné upevniť na rukoväť kočíka. Taška navyše je vždy výhodná, prebaľovacie potreby bábätka je rovnako nutné mať vždy so sebou a takto je možné mať tašku zladenú a kompatibilnú s kočíkom.
  • Vrecká a priehradky – Občas môžete naraziť aj na vrecko v strieške kočíka a pod.

Ďalšie príslušenstvo

Vo výbave kočíka sa môže objaviť ďalšie ľubovoľné príslušenstvo. Je to napríklad stojan na hlbokú vaničku, podložka na hranie pre dieťa atď. Pri športových kočíkoch môžete naraziť na tácky alebo držiaky na pitie. Záleží na vašich potrebách a preferenciách, aké príslušenstvo budete vyhľadávať. Všetko sa dá prípadne ku kočíkom dokúpiť, ale rovnako ako v prípade tašky, je príjemné kupovať všetko naraz.

A aby bolo vášmu bábätku v kočíku teplo, odporúčame sa tiež pozrieť na článok Ako vybrať zavinovačku.

Skúsenosti užívateľov

Ak si aj napriek všetkým našim radám nebudete istí výberom konkrétneho kočíka, môžu vám pomôcť názory a recenzie priamo užívateľov kočíkov. Recenzie môžete nájsť napríklad na Heureka.sk alebo na webe eMimino.cz, kde je pomerne rozsiahly katalóg kočíkov s hodnoteniami priamo od ich užívateľov.

Užitočným nástrojom pri výbere sú aj videá, voľne dostupné napríklad na Youtube. Tam nájdete nielen videorecenzie užívateľov, ale aj rôzne návody, ako kočík zložiť či ako ho udržiavať, alebo dokonca praktické ukážky, ako kočík jazdí a pod.

Cena

Dobrý kočík zoženiete už okolo 200 €, naopak niektoré modely vás môžu vyjsť na viac ako 1 200 €. Poďme sa teda pozrieť, s akou investíciou by ste mali pri zaobstarávaní kočíka počítať a čo za svoje peniaze môžete očakávať.

Do 200 €

V cenovej hladine do 200 € zoženiete základné verzie hlbokých, športových aj kombinovaných kočíkov. Do 80 € môžete úspešne zaobstarať golfový kočík, okolo 200 € väčšinu ostatných. Aj v tejto cenovej hladine môžete nájsť dobré kočíky, nedá sa od nich ale očakávať veľa, čo sa týka výbavy, poprípade variability.

Od 200 € do 400 €

V kategórii od 200 € do 400 € si pravdepodobne vyberie najväčšie množstvo rodičov. Kočíky v tejto kategórii sú najpredávanejšie a poskytnú už slušnú výbavu a kvalitné prevedenie, najmä v prípade športových alebo hlbokých modelov. Kombinované kočíky v tejto kategórii patria k najobľúbenejším, pre skutočne vychytaný set ale budete musieť siahnuť ešte o cenovku vyššie. V tejto cenovej hladine tiež začínajú súrodenecké kočíky.

Od 400 € do 800 €

Ak hľadáte kočík so štýlovým spracovaním a bohatou výbavou, pravdepodobne si najlepšie vyberiete z modelov, ktoré stoja od 400 € do 800 €. Už na spodnej hranici tohto cenového rozmedzia môžete nájsť veľmi dobré modely, ktoré vám budú vo všetkých smeroch vyhovovať.

Nad 800 €

Ak ste ochotní investovať do kočíka viac ako 800 €, môžete sa tešiť na značkové modely s luxusným prevedením a bohatou výbavou. V tejto kategórii je najlepšie kupovať rovno kombinované kočíky, ktoré sa finančne najviac oplatia.

Údržba

Aby vám kočík dobre slúžil niekoľko rokov, je potrebné dodržať pár základných pravidiel pre jeho udržiavanie (Zdroj: wikiHow Mom).

  • Kolesá – Kolieska je vhodné pravidelne premazávať na zachovanie ich životnosti. Na to dobre poslúžia silikónové alebo teflónové mazivá, vyhnite sa prípravkom na báze oleja alebo vazelíny, na ktoré sa lepia nečistoty. Nafukovacie kolieska by sa nemali prefukovať, odporúčaná hodnota je 0,6 bar pre predné kolesá a 0,8 bar pre zadné kolesá. Samozrejmosťou je pravidelné čistenie koliesok od zaseknutých kamienkov a ďalších nečistôt.
  • Konštrukcia – Rovnako ako kolesá kočíka, aj ďalšie pohyblivé časti konštrukcie si zaslúžia raz za čas premazať, aby nedochádzalo k vŕzganiu a zadrhávaniu. Rovnako tak treba kontrolovať a doťahovať skrutky. Celý kočík je potom vhodné skladovať na suchom mieste a pri návrate z vonku je potrebné ho očistiť, poprípade osušiť.
  • Textilné časti – Poťahy, tašky a ďalšie látkové časti kočíka je spravidla možné prať v práčke alebo očistiť vlhkou handričkou, kožené časti môžete naimpregnovať vhodným prípravkom (pamätajte ale na to, že napríklad bezpečnostné rúčky deti veľmi často ožužlávajú). Ideálne je používať prípravky, v ktorých periete detské oblečenie, teda hypoalergénne, nedráždivé a bez obsahu bielidla.

Prechádzky s viacerými deťmi

Každý rodič s viacerými deťmi vie, ako môžu byť prechádzky s kočíkom a väčším dieťaťom náročné. Máme preto pre vás niekoľko tipov na praktické doplnky ku kočíku, ktoré vám pomôžu vychádzky s viacerými deťmi lepšie zorganizovať.

  • Stúpadlo ku kočíku – Tzv. skejt sa umiestňuje z riaditkovej strany kočíka a väčšie dieťa tak môžete v stoji prevážať zároveň s bábätkom.
  • Očko na držanie – Pripevňuje sa na kočík a dieťa sa ho môže držať, zatiaľ čo rodičovi zostanú voľné ruky na ovládanie kočíka.
  • Motorka/odrážadlo – Ide pravdepodobne o najčastejšie riešenie pri prechádzkach s kočíkom a väčším dieťaťom, má však aj svoje nevýhody. Vzhľadom na to, že nie je odrážadlo ku kočíku nijako pripevnené, môže dieťa rodičovi uchádzať. Niekedy sa aj deti odrážaním rýchlo unavia a rodič tak má plné ruky práce nielen s deťmi, ale aj s odrážadlom.

Často kladené otázky ku kočíkom

Ako vybrať kočík?

Na začiatku výberu je potrebné zvážiť, či je pre vás vhodným variantom hlboký, športový alebo kombinovaný kočík. Potom je vhodné zvoliť kolesá a konštrukciu zodpovedajúcu terénu, či už sa budete pohybovať v meste alebo v prírode. Zvážte nosnosť, ale aj hmotnosť kočíka, ktorá môže sťažiť jeho prenášanie. Nakoniec sa pozrite aj na výbavu, základom sú bezpečnostné prvky, výhodou sú rôzne doplnky do nepriaznivého počasia alebo úložné priestory. Najlepšie kočíky nájdete v našom porovnaní.

Čo je dvojkombinácia a trojkombinácia?

Kočík v dvojkombinácii má vymeniteľnú hlbokú vaničku pre novorodeniatko a športové sedátko pre väčšie deti. Trojkombinácia je doplnená ešte o autosedačku. Tieto a ďalšie typy kočíkov podrobnejšie rozoberáme tu.

Aké bezpečnostné prvky by mal kočík mať?

Základom je brzda, u športového sedátka bezpečnostný pás, navyše kočík máva napríklad reflexné a ďalšie prvky. So zabezpečením dieťaťa i samotného kočíka vám poradí táto kapitola.

Aké sú najlepšie kočíky do horšieho terénu?

O tom, či je kočík vhodný do mesta alebo do terénu, rozhodujú predovšetkým jeho kolesá. Na výlety do prírody sú vhodné väčšie nafukovacie, penové alebo terénne kolesá. S plastovými kolieskami si vystačíte skôr len v meste. Viac sa o kolesách a odpružení dozviete v kapitole venovanej konštrukcii kočíka.

Testoval kočíky dTest?

Medzi produktmi otestovanými časopisom dTest nájdete kombinované, športové aj golfové kočíky, a dokonca aj modely pre dvojčatá a súrodencov. U kočíkov bola otestovaná napríklad náročnosť manipulácie, funkčnosť bŕzd, možnosti polohovania a skladania či prateľnosť poťahu. Z rôznych ďalších relevantných testov vychádzame aj pri tvorbe nášho porovnania produktov.

Eliška Srncová je seniornou redaktorkou a kočíkmi sa zaoberá už viac ako tri roky. Vďaka tomu si udržuje prehľad o rôznych prevedeniach kočíkov a ich vlastnostiach. Poradí vám, ktorý kočík vybrať do mesta či do prírody, akú veľkú korbičku zvoliť alebo napríklad akú nosnosť vyžadovať. Okrem kočíkov sa venuje aj napríklad autosedačkám, cyklosedačkám a ďalším potrebám pre deti.

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 5 z 8 hlasov

Ďalšie obľúbené testy a recenzie