Menu

Najlepšie športové kočíky z testu a ich recenzie 2022

Aktualizované:
Apríl 2022
Autor:
Eliška Srncová
Hauck Runner 2

Víťaz porovnania

Top produkt zo športových kočíkov

Aký športový kočík vybrať podľa porovnania

Prečítať recenziu Orientačná cena 250 €
Prečítať recenziu Orientačná cena 200 €
Prečítať recenziu Orientačná cena 100 €

V našom výbere sme sa tentokrát venovali športovým kočíkom. O tých sme spísali aj článok Aké sú športové kočíky, v ktorom sa dozviete viac informácií o tomto detskom dopravnom prostriedku. Dôležitá je predovšetkým bezpečnosť takého kočíka. Pri väčšine športových modelov nájdete päťbodový bezpečnostný pás a odnímateľnú rúčku, dôležitá je aj brzda.

Výbava športových kočíkov všeobecne nebýva príliš pestrá, pozitívom je ale pláštenka či iný prvok do nepohody. Niektoré majú väčšie nafukovacie kolesá a budú vďaka tomu vhodnejšie do horšieho terénu.

Na tejto stránke nájdete kočík s označením TOP produkt, ktorý sa vyznačuje vynikajúcimi vlastnosťami, model s popisom Cena/výkon, ktorý vám ponúkne vynikajúci pomer kvality a obstarávacích nákladov, a nakoniec nechýba ani variant Pre nenáročných, produkt s prívetivou cenou. Kočíky sme vyberali z pozície informovaného spotrebiteľa.

Pokiaľ vám športový variant kočíka úplne nevyhovuje, skúste sa pozrieť do nášho radcu Ako vybrať kočík na ďalšie typy týchto produktov. Nájdete tam aj popis dvojkombinácií a trojkombinácií, pre ktoré sme vytvorili špeciálne porovnanie.


Najlepšie športové kočíky podľa porovnania

Športové kočíky

Variant výberu
Hodnotenie Najlepšie športové kočíky Klady
vzhľadom na kategóriu
Zápory
vzhľadom na kategóriu
Orientačná cena Aktuálna cena
0.

Top produkt

Športové kočíky

92,0 %

  • Naozaj veľké kolesá
  • Stojí po zložení
  • Nosnosť 22 kg
  • Podnožník nie je polohovateľný
  • Nedá sa zložiť jednou rukou
  • Vyššia hmotnosť
250 € Zobraziť ponuky
1.

Top cena/výkon

Športové kočíky

80,3 %

  • Nánožník
  • Priezor v strieške
  • Odvetrávanie
  • Nie je možné nastaviť rukoväť kočíka
  • Chýba taška na rukoväti
  • Nemá pláštenku ani moskytiéru
200 € Zobraziť ponuky
2.

Pre nenáročných

Športové kočíky

72,0 %

  • Nízka hmotnosť
  • Nižšia cena
  • Nánožník
  • Vhodný iba do mesta
  • Kolieska bez vzoru
  • Chýba ventilácia
100 € Zobraziť ponuky
3.

Ďalší na zváženie

Športové kočíky

71,0 %

  • Pomer cena/výkon
  • Ventilácia
  • Nízka hmotnosť
  • Rukoväť nie je výškovo nastaviteľná
  • Chýba moskytiéra
  • Chýba taška na rukoväť
135 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Porovnanie základných parametrov športových kočíkov

Recenzia Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenzia Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenzia 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenzia Kinderkraft Sport Cruiser
Kinderkraft Sport Cruiser
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Ďalší na zváženie

Hodnotenie

92,0 %

80,3 %

72,0 %

71,0 %

Kategória

Športové kočíky

Športové kočíky

Športové kočíky

Športové kočíky

Orientačná cena

250 €

200 €

100 €

135 €

Výrobca

Hauck

Petite&Mars

4Baby

Kinderkraft

Nosnosť (kg)

22

15

15

15

Kolesá

Nafukovacie

Penové

Gumové

Penové/gumové

Zatáčanie predných kolies

Áno

Áno

Áno

Áno

Aretácia predných kolies

Áno

Áno

Áno

Áno

Odpruženie

Áno

Áno

Áno

Áno

Brzda

Nožná

Nožná

Nožná

Nožná

Upevnenie v aj proti smeru jazdy

Nie

Poloha poležiačky

Áno

Áno

Áno

Áno

Nastaviteľná opierka chrbta

Áno

Áno

Áno

Áno

Nastaviteľný podnožník

Nie

Áno

Áno

Áno

Nastaviteľná výška rukoväte

Áno

Nie

Áno

Nie

Držadlo na prenášanie

Bezpečnostný pás

Päťbodový

Päťbodový

Päťbodový

Päťbodový

Bezpečnostná rúčka

Áno

Áno

Áno

Áno

Porovnanie príslušenstva a rozmerov športových kočíkov

Recenzia Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenzia Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenzia 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenzia Kinderkraft Sport Cruiser
Kinderkraft Sport Cruiser
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Ďalší na zváženie

Hodnotenie

92,0 %

80,3 %

72,0 %

71,0 %

Kategória

Športové kočíky

Športové kočíky

Športové kočíky

Športové kočíky

Orientačná cena

250 €

200 €

100 €

135 €

Odvetrávanie hlbokej korbičky

Priezor v strieške

Nie

Áno

Áno

Áno

Nákupný košík

Áno

Áno

Áno

Áno

Taška na rukoväť

Nie

Nie

Nie

Nie

Nánožník

Áno

Áno

Áno

Pláštenka

Nie

Nie

Nie

Áno

Moskytiéra

Nie

Nie

Nie

Nie

Rozmery hlbokej korbičky (š/d/v-cm)

Neuvedené

Neuvedené

Neuvedené

Neuvedené

Rozmery športového sedátka (š/d/v-cm)

Neuvedené

Neuvedené

36/30/47

35/22/46

Rozmery zloženého kočíka (š/d/v-cm)

59/47/87

56/94/28

53/90/33

Neuvedené

Rozmery rozloženého kočíka (š/d/v-cm)

59/126/110

56/97/110

52/96/103

51/93/106

Hmotnosť (kg)

11

9,15

7,92

7,6

Recenzie najlepších športových kočíkov

Top produkt
Športové kočíky
92,0 % Celkové hodnotenie
  • Naozaj veľké kolesá
  • Stojí po zložení
  • Nosnosť 22 kg
  • Podnožník nie je polohovateľný
  • Nedá sa zložiť jednou rukou
  • Vyššia hmotnosť

Trojkolka Hauck Runner predstavuje ideálny variant pre aktívne rodiny. Vďaka naozaj veľkým kolesám a dobrému odpruženiu sa hodí aj do náročnejšieho terénu a na šport. Nosnosť 22 kg je nadštandardná a poteší poistka proti rozloženiu. Slabinou je ľahko vyššia hmotnosť a podnožník, ktorý nie je polohovateľný. Prečítať celú recenziu

250 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Športové kočíky
80,3 % Celkové hodnotenie
  • Nánožník
  • Priezor v strieške
  • Odvetrávanie
  • Nie je možné nastaviť rukoväť kočíka
  • Chýba taška na rukoväti
  • Nemá pláštenku ani moskytiéru

Z výbavy kočíka Petite&Mars musíme pochváliť predovšetkým nánožník. Parametrovo sa potom kočík drží dobrých štandardov. Nosnosť 15 kg neurazí, penové kolesá potešia, pokiaľ vyrážate aj do horšieho terénu. Sedačka kočíka je dostatočne polohovateľná, to sa však nedá povedať o jeho vodiacej rukoväti. Prečítať celú recenziu

200 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Športové kočíky
72,0 % Celkové hodnotenie
  • Nízka hmotnosť
  • Nižšia cena
  • Nánožník
  • Vhodný iba do mesta
  • Kolieska bez vzoru
  • Chýba ventilácia

Športový kočík 4Baby Rapid je vhodný predovšetkým do mesta, kvôli menším pogumovaným kolieskam. Výhodou modelu je najmä pomerne dostupná cena a nízka hmotnosť 8kg. V jeho výbave nájdete nánožník, nechýba ani bezpečnostný pás a rúčka. Prečítať celú recenziu

100 € Orientačná cena

Ďalší na zváženie
Športové kočíky
71,0 % Celkové hodnotenie
  • Pomer cena/výkon
  • Ventilácia
  • Nízka hmotnosť
  • Rukoväť nie je výškovo nastaviteľná
  • Chýba moskytiéra
  • Chýba taška na rukoväť

Športový kočík značky Kinderkraft má jednu hlavnú nevýhodu. Tou je rukoväť, respektíve to, že nie je výškovo nastaviteľná. V ostatných smeroch si ale kočík vedie veľmi dobre, zvlášť keď vezmeme do úvahy jeho cenu. Najmä výbavou prekonáva aj množstvo drahších modelov. Prečítať celú recenziu

135 € Orientačná cena

Aké sú športové kočíky

Športový kočík vám poslúži prinajmenšom niekoľko rokov, jeho výber tak nie je dobré podceňovať. V našom článku vás preto zoznámime s najdôležitejšími vlastnosťami športových kočíkov, zameriame sa na komfort a bezpečnosť a popíšeme aj najužitočnejšie prvky výbavy. Nechýbajú ani informácie o cenových kategóriách športových kočíkov.

Ak sa chcete dozvedieť viac o ďalších typoch kočíkov a výbere kočíka všeobecne, pozrite sa na náš článok Ako vybrať kočík.

  • Pre koho sú športové kočíky vhodné – Pre rodičov väčších detí, ktoré už samé sedia a odrástli hlbokému kočíku. Niektoré modely sú vhodné aj na beh a iné aktivity.
  • Špecifiká – Od hlbokých kočíkov odlišuje športové modely najmä konštrukcia sedátka a jeho polohovateľnosť. Mávajú tiež vyššiu nosnosť.
  • Výbava – Základom je bezpečnostný pás a rúčka, výhodou sú rôzne úložné priestory, fusak, pláštenka a ďalšie prvky, ktoré zvyšujú komfort používania.
  • Cena – Najlacnejšie modely zoženiete pod 80 €, pôjde najčastejšie o ľahké “golfáče” do mesta. Cena športových kočíkov sa ale môže vyšplhať aj do vyšších stoviek eur.

Podľa čoho vyberať kočík

Rozhodujúcu úlohu pri výbere kočíka hrá vek dieťaťa. Športové kočíky sú len málokedy vhodné pre novorodencov. Väčšinou sa odporúčajú až od chvíle, keď si dieťa samo sadá. Pre čerstvo narodené bábätko je tak vhodnejší kočík s hlbokou vaničkou. Tú nájdete okrem samostatných hlbokých kočíkov aj pri modeloch v dvojkombinácii alebo v trojkombinácii.

Typy kočíkov

Medzi základné typy kočíkov patria hlboké kočíky, športové kočíky a kombinované modely, ktoré majú ako hlbokú vaničku, tak športové sedátko. Hlboké kočíky majú najkratšiu využiteľnosť, väčšinou iba niekoľko mesiacov. Zhruba od pol roka života dieťaťa prichádza čas na športové sedadlo. Kombinované modely potom pokryjú celé kočíkové obdobie života dieťaťa.

Typ kočíka Vek dieťaťa Výhody Nevýhody
Hlboký Od narodenia do 6 mesiacov + Väčšinou dobré odpruženie

+ Ideálny pre novorodencov

+ Dá sa dobre predať

– Využiteľný len niekoľko mesiacov
Športový Od 6 mesiacov do 3 rokov + Varianty do každého terénu a počasia

+ Využiteľný niekoľko rokov

– Väčšinou nevhodný pre novorodencov
Kombinovaný Od narodenia do 3 rokov + Pokryje všetky potreby

+ Väčšinou cenovo výhodný variant

– Často vyššia hmotnosť

– Niekedy malé rozmery hlbokej korbičky

Kolesá a odpruženie

Celková konštrukcia kočíka, vrátane kolies a odpruženia, by mala zodpovedať terénu, v ktorom sa budete pohybovať. S menšími plastovými kolesami si vystačíte pri vychádzke v meste, do prírody a náročnejšieho terénu už je ale vhodné zvoliť nafukovacie alebo terénne kolesá.

S ovládaním vám pomôžu predné otočné kolesá s aretáciou, komfort jazdy zaistí odpruženie. To môže byť len na zadných, alebo na všetkých kolesách. Čo sa týka počtu kolies, kočík môže mať tri alebo štyri. Pri voľbe záleží na individuálnych preferenciách a kvalite prevedenia. Niekto nedá dopustiť na trojkolku, iným používateľom zase pripadá nestabilný.

Nosnosť, hmotnosť a skladnosť

Pri výbere je dôležitý nielen vek dieťaťa, ale aj jeho hmotnosť. Najčastejšie sa na trhu objavujú kočíky s nosnosťou okolo 15-16 kg, k dostaniu sú ale aj modely s nosnosťou presahujúcou 20 kg. Úlohu hrá aj hmotnosť samotného kočíka, najmä ak počítate s častejším cestovaním hromadnou dopravou alebo vynášaním kočíka po schodoch. Najľahšie modely mávajú okolo 12 kg.

Pri cestovaní autom alebo v prípade nedostatku úložného priestoru oceníte pri kočíku tiež dobrú skladnosť. Dopredu si skontrolujte rozmery pri zložení, aby sa kočík vošiel do kufra vášho vozidla. Výhodou sú napríklad odnímateľné kolesá.

Pre koho sú vhodné športové kočíky

Športové kočíky sa všeobecne odporúčajú zhruba od pol roka veku dieťaťa do troch rokov. U niektorých športových kočíkov výrobcovia uvádzajú, že sú vhodné aj pre novorodencov, pretože sa dajú sklopiť do úplného ľahu, všeobecne je ale pre najmenšie deti lepšia pevná hlboká vanička.

Špecifiká športových kočíkov

Od kočíkov s hlbokou korbou sa športové modely odlišujú predovšetkým typom sedátka a jeho nastaviteľnosťou. Väčšina športových sedadiel je polohovacích, a môžete si tak vybrať medzi polohou v sede alebo v ľahu, výhodou je, keď je sedák možné sklopiť do úplného ľahu, a dieťa si tak môže pohodlne zdriemnuť. Polohovateľná by mala byť tak chrbtová opierka, ako aj opierka nôh, ktorú treba prenastavovať aj podľa rastu dieťaťa.

V niektorých prípadoch je možné športové sedadlo otočiť po aj proti smeru jazdy, táto funkcia je ale častejšia pri kombinovaných modeloch. Oproti hlbokým kočíkom majú športové modely tiež výrazne vyššiu nosnosť, tá môže presiahnuť aj 20 kg.

Výbava športových kočíkov

Vyšší dôraz je pri športových kočíkoch kladený predovšetkým na ich bezpečnosť. Dieťa ale môže v kočíku tráviť aj niekoľko hodín v kuse, kočík by tak mal byť taktiež dostatočne komfortný.

Bezpečnostné prvky

Základom sú nepostrádateľné bezpečnostné prvky, ktoré zabránia okrem iného vypadnutiu dieťaťa z kočíka. Patria medzi ne:

  • Bezpečnostný pás – Najdôležitejšou súčasťou výbavy sú pri športových kočíkoch bezpečnostné prvky. V prvom rade bezpečnostný pás, ideálne päťbodový. Niektoré modely majú pás trojbodový, päťbodový variant ale poskytuje lepšiu fixáciu.
  • Bezpečnostná rúčka – Pri väčšine športových modelov nájdete aj bezpečnostnú rúčku alebo pultík. To je výhodou predovšetkým u väčších detí, ktoré sa v kočíku viac vrtia. Pultík môže zvyšovať aj komfort kočíka, najmä ak má zabudovaný napríklad aj držiak na pitie.
  • Brzda – Tá je najčastejšie nožná, pri niektorých športových modeloch ale môže byť aj ručná, ktorá je vhodná hlavne pri behu či inom rýchlejšom pohybe.

Prvky zvyšujúce komfort

Okrem bezpečnosti je vhodné myslieť aj na komfort. Ten výrazne zvyšuje napríklad:

  • Strieška – Strieška chráni dieťa pred slnkom i dažďom, niektoré modely ponúkajú striešku extra hlbokú, pri ktorej môžete mieru zatienenia zväčšiť či zmenšiť pomocou zipsu alebo patentiek. Výhodou je priezor v strieške, ktorým môžete dieťa počas prechádzky kontrolovať, keď sedí chrbtom k vám.
  • Ventilácia – Priezor v strieške často plní aj úlohu ventilácie, poprípade má kočík ďalšie samostatné ventilačné otvory. To je výhoda predovšetkým v lete.
  • Nánožník, fusak – Naopak v zime oceníte možnosť pripnúť nánožník alebo dieťa zabaliť do teplého fusaku.
  • Pláštenka, moskytiéra – Pláštenka a moskytiéra nebývajú vždy súčasťou výbavy kočíka, najmä pláštenku je ale vhodné ku kočíku prípadne dokúpiť.
  • Úložné priestory – Štandardom pri všetkých typoch kočíkov je nákupný košík umiestnený medzi kolesami. U dvojkombinácií a trojkombinácií býva často súčasťou výbavy aj prebaľovacia taška zladená s kočíkom. Na tú pri športových modeloch väčšinou nenarazíte, niektoré vám ale ponúknu menší úložný priestor vo forme látkového vrecka umiestneného na kočíku.

Cena športových kočíkov

Športový kočík predstavuje investíciu na niekoľko rokov a cena takéhoto kočíka sa môže vyšplhať aj cez 400 €. V nasledujúcich riadkoch vám preto objasníme, aké sú cenové kategórie športových kočíkov a čo môžete od danej cenovky očakávať.

Do 80 €

Najlacnejšie športové kočíky zoženiete už pod 80 €. Väčšinou ide o ľahké kočíky s malými plastovými kolieskami, ktoré sú vhodné hlavne do mesta. Ich výhodou je nízka hmotnosť, ktorú oceníte napr. pri nastupovaní do autobusu. Nejde ale o ideálny variant na dlhšie výlety do prírody, okrem menších kolies im často chýba aj odpruženie. Za odolnejšie kočíky do terénu už si nejaký ten groš priplatíte.

Od 80 € do 200 €

V tejto cenovej hladine už nájdete aj odolnejšie modely s väčšími kolesami a odpružením, s ktorými sa nemusíte báť vyraziť do horšieho terénu. U niektorých kočíkov nájdete aj doplnkovú výbavu, nebýva to ale pravidlom.

Od 200 € do 320 €

Dostávame sa do kategórie kočíkov pre náročných. S rastúcou cenou rastú aj rozmery kolies a častejšie sa objavujú trojkolkové varianty, pri ktorých je kvalitné prevedenie o to dôležitejšie, zle konštruované modely totiž môžu mať problémy so stabilitou. Kočíky v tejto cenovej kategórii sú spravidla univerzálne použiteľné do mesta aj do terénu a na výber máte z radu podarených dizajnových variantov.

Nad 320 €

Cena najdrahších kočíkov sa môže vyšplhať aj na niekoľko vyšších stoviek až tisícok eur, väčšinou ide ale o veľmi špecifické modely, napríklad terénne kočíky alebo kočíky na behanie, táto investícia je tak pre bežné denné použitie zbytočná.

Často kladené otázky k športovým kočíkom

Ako vybrať športový kočík?

Rovnako ako pri ostatných typoch kočíkov, aj pri športovom modeli záleží napríklad na teréne, v akom sa budete s kočíkom pohybovať. Podľa toho zvoľte kolesá a odpruženie. Ďalej sa zamerajte na bezpečnosť kočíka, teda či má bezpečnostný pás, brzdu a iné bezpečnostné prvky. Kritériom výberu je samozrejme aj nosnosť, ideálne čo najvyššia, a zároveň hmotnosť a skladnosť. S rozhodovaním vám pomôže aj výbava kočíka, hoci tá býva u športových modelov vcelku limitovaná. Najlepšie športové kočíky nájdete v našom porovnaní.

Je športový kočík vhodný pre novorodencov?

Existujú síce športové kočíky, pri ktorých výrobca uvádza, že sú vhodné už od narodenia, všeobecne sa ale športová sedačka odporúča pre dieťa od 6 mesiacov. Pre novorodencov bývajú vhodnejšie hlboké korbičky, ktoré nájdete napríklad u kočíkov v dvojkombinácii alebo trojkombinácii.

Aká je nosnosť športového kočíka?

Štandardná nosnosť kočíkov sa pohybuje okolo 15 kg, nájdu sa ale aj kočíky s maximálnou nosnosťou cez 20 kg, ktoré bez problémov unesú aj väčšie dieťa.

Aká je výbava športových kočíkov?

U tzv. športiakov sa väčšinou pestrej výbavy nedočkáte. Ak chcete rovno v sade napríklad tašku na rukoväť, pláštenku alebo moskytiéru, lepšie pochodíte pri dvoj alebo trojkombinácii. K športovým kočíkom je spravidla potrebné túto výbavu dokúpiť, niekedy ale mávajú napríklad nánožník.

Eliška Srncová sa ako seniorná redaktorka stará o svoje témy dlhodobo. To platí aj pre športové kočíky, ktorých porovnávaním sa zaoberá už viac ako tri roky. Vďaka niekoľkoročným skúsenostiam vám ľahko poradí s výberom, zdôrazní, na aké vlastnosti kočíka je vhodné sa zamerať a osvetlí, aké sú dôležité rozdiely medzi jednotlivými modelmi. Rovnakého prístupu sa u nej dočkali okrem športových aj kočíky kombinované.

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.6 z 9 hlasov

Ďalšie obľúbené testy a recenzie