Menu

Porovnávací test a recenzie najlepších kombinovaných sporákov

Asi neexistuje domácnosť, ktorá by nikdy nevlastnila kombinovaný sporák. Aj keď sa v poslednom čase presadzujú tiež samostatné varné dosky a ďalšie spotrebiče, sporáky majú v našich domovoch svoje pevné miesto. Hlavným dôvodom je ich cenovka, jednoduchá inštalácia a zapojenie rúry aj varnej dosky do jedného spotrebiča.

Ešte pred nákupom sa zamyslite nad tým, či budete potrebovať vstavaný alebo voľne stojací spotrebič. Pozornosť venujte typu paliva. Kombinované sporáky nesú svoj názov z toho dôvodu, že kombinujú plynovú varnú dosku a elektrickú rúru. Ide o cenovo aj prevádzkovo najvýhodnejší systém. Zaujímajte sa tiež o hodnoty výkonu a príkonu, od ktorých sa odvíja rýchlosť varenia.

V neposlednom rade sa pozrite na ponuku funkcií varnej dosky aj rúry. Okrem tých zvyšujúcich komfort pri varení sa zamerajte na najrôznejšie bezpečnostné prvky. Niektoré z nich vám môžu v extrémnom prípade aj zachrániť život. Dôkladne si preštudujte energetický štítok, na ktorom nájdete informácie o energetickej triede, spotrebe a objeme rúry. Dobre si overte rozmery a hmotnosť daného modelu a kvalitu vyhotovenia jeho konštrukcie.

Kombinované sporáky ani po nástupe moderných indukčných systémov ani zďaleka nepatria do starého železa. Stále majú čo ponúknuť, či už ide o nízke prevádzkové náklady, rýchlu prípravu potravín alebo ľahké ovládanie. Pokiaľ si však stále ešte nie ste svojím výberom istí, preštudujte náš článok Ako vybrať kombinovaný sporák, v ktorom odpovedáme na väčšinu bežne kladených otázok. 

 


Najlepšie kombinované sporáky podľa hodnotenia a recenzií používateľov

Poradie Vzhľad Názov Energetická trieda Objem rúry (l) Orientačná cena Aktuálna cena
1.
Recenze Mora K 865 BW
Mora K 865 BW A 62 270 € Zobraziť ponuky
2.
Recenze Mora K 152 BW
Mora K 152 BW A 68 200 € Zobraziť ponuky
3.
Recenze AEG CKB56400BX
AEG CKB56400BX A 58 350 € Zobraziť ponuky
4.
Recenze Mora K 560 AW
Mora K 560 AW A 62 220 € Zobraziť ponuky
5.
Recenze MORA K140AW
MORA K140AW A 68 190 € Zobraziť ponuky
6.
Recenze Amica SHM 5106TA Xx
Amica SHM 5106TA Xx A 62 260 € Zobraziť ponuky
7.
Recenze Amica 510GE1.23PFW
Amica 510GE1.23PFW A 67 160 € Zobraziť ponuky
8.
Recenze BEKO FSM 52020 DW
BEKO FSM 52020 DW A 55 220 € Zobraziť ponuky
9.
Recenze MORA K 868 AW6
MORA K 868 AW6 A 65 400 € Zobraziť ponuky
10.
Recenze Amica SPFS 28TLDZP X
Amica SPFS 28TLDZP X A 65 300 € Zobraziť ponuky

Ako vybrať sporák

Voľba sporáka patrí pri vybavovaní kuchyne k tým najdôležitejším a zároveň najzložitejším. V prvých kapitolách tohto článku sa teda budeme venovať rôznym typom sporákov, ich výhodám a nevýhodám. V prípade, že sa vám do linky lepšie hodí oddelene varná doska a vstavaná rúra, nájdete tu aj odkazy vedúce k týmto kategóriám.

Následne opíšeme špecifiká kombinovaného sporáka a dôvody, prečo spojenie plynovej varnej dosky a elektrickej rúry patrí medzi žiadané varianty. Krátko sa zastavíme pri výkone, príkone a tiež údajoch, ktoré nájdete na energetickom štítku. Načrtneme, aký priestor je nutné na nový spotrebič vyhradiť a aký veľký objem rúry za to môžete očakávať.

Na záver sa zmienime o údržbe, na ktorú má vplyv výrobný materiál sporáka aj dostupné samočistiace programy. Ak sa však rozhodnete nakoniec pre iný konkrétny typ, môžete navštíviť naše ďalšie stránky zaoberajúce sa indukčnými sporákmi alebo plynovými sporákmi.

Ako vybrať sporák stručne:

  • Vstavaný alebo samostatne stojaci spotrebič? Záleží na vašich preferenciách, na rozložení prípojok a priestore určenom na jeho umiestnenie.
  • Ktoré zdroje sú v domácnosti k dispozícii? Podľa toho sa môžete rozhodovať medzi sporákom plynovým, elektrickým alebo kombinovaným.
  • Potrebujete rúru s viacerými režimami pečenia? Ponuka programov a funkcií je obzvlášť pri elektrických rúrach veľmi široká, a tak je lepšie sa zamyslieť, či sú pre vás individuálne podstatné.
  • Bude váš vyhliadnutý sporák dostatočne efektívny? To zistíte z parametrov výkonu a príkonu, spotrebu zase prezradí energetický štítok.
  • Zvážili ste všetky detaily? Čím viac popremýšľate o rozmeroch, potrebnom objeme alebo napríklad o jednoduchosti údržby, tým skôr eliminujete riziko, že kúpite produkt, ktorý vám nakoniec nebude vyhovovať.
  • Koľko chcete do spotrebiča investovať? Všeobecne ide o väčšiu investíciu, a tak nech už sa budete obzerať v akejkoľvek cenovej hladine, je dobré si stanoviť strop, do ktorého sa budete snažiť vojsť.

Typy sporákov podľa umiestnenia

V prvom rade je pri voľbe sporáka potrebné vyriešiť jeho umiestnenie. Ak nahradzujete starší spotrebič, nie je pravdepodobne o čom zdĺhavo premýšľať. Ak ste práve vo fáze budovania a návrhu novej kuchyne, môžete toto rozhodnutie ovplyvniť. Voliť je možné z dvoch variantov vyhotovenia.

  • Voľne stojace sporáky
  • Vstavané sporáky

Ak hľadíte hlavne na nižšie obstarávacie náklady, padne voľba skôr na voľne stojace sporáky. Vstavané môžu svojím umiestnením síce priniesť mnoho kladov, nielen z hľadiska dizajnu a následnej údržby, počítajte však s vyššími výdavkami.

Ukážka umiestnenia vstavaných a voľne stojacich spotrebičov

Voľne stojace sporáky

Ide o samostatný spotrebič, ktorý je obvykle vsadený do medzery v kuchynskej linke, môže však stáť aj samostatne. Sporák stačí umiestniť, pripojiť k zdroju energie a začať používať.

Výhodou tohto typu je mobilita, pri sťahovaní alebo prestavbe kuchyne môžete sporák ľahko premiestniť. Oproti vstavaným mávajú voľne stojace sporáky aj nižšie obstarávacie náklady, záleží však na type sporáka a rúry.

Určitou nevýhodou oproti vstavanému variantu je estetika, tá je však veľmi individuálnym kritériom. Ďalej je tu voľný priestor vznikajúci medzi sporákom a kuchynskou linkou, aj keď je skutočne minimálny. Tieto miesta sa často plnia neporiadkom, a preto je potrebné dbať na pravidelné upratovanie.

Vstavané sporáky

Vstavaný sporák v skutočnosti predstavuje kombináciu dvoch spotrebičov, varnej dosky a rúry, ktoré sa do linky zabudovávajú zvlášť. Už pri stavbe kuchyne je tak potrebné s umiestnením sporáka počítať, prípadne sa možno nevyhnete určitým stavebným úpravám.

V prospech vstavaných sporákov hovorí predovšetkým originálny dizajn. Spotrebiče sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou kuchyne a pôsobia celistvo a elegantne. To všetko je však vykúpené vyššími obstarávacími nákladmi.

Ak uvažujete o tomto variante, najskôr vás zaujímajú články o samostatných varných doskách a vstavaných rúrach. Cez tieto odkazy sa k nim môžete prekliknúť.

Typy sporákov podľa paliva

Hneď ako sa rozhodnete pre voľne stojaci spotrebič, prichádza na rad otázka týkajúca sa zdroja potrebnej energie. Zásadný vplyv na vaše rozhodovanie bude mať, samozrejme, to, ktorý z energetických zdrojov je vám dostupný, teda či máte doma zavedenú elektrinu, plyn alebo oboje. Pri elektrine je tiež niekedy potrebný trojfázový prívod a napätie 400 V. Na trhu všeobecne nájdete štyri varianty vyhotovenia.

  • Plynové sporáky – rúra aj varná doska používajú na ohrev plyn
  • Elektrické sporáky – varná doska aj rúra sú elektrické, ich podkategóriou sú sporáky indukčné
  • Kombinované sporáky – spojenie plynu a elektriny – tzn. varná doska je plynová a rúra elektrická
  • Sporáky na pevné palivá – na ohrev vyžívajú drevo alebo uhlie

V nasledujúcich kapitolách si jednotlivo rozoberieme vlastnosti plynových varných dosiek, elektrických rúr, a vysvetlíme, prečo je výhodné oba zdroje spojiť.

Rozdiel medzi plynovou a elektrickou varnou doskou

Plynové platne

Plynové varné dosky poznali už naše babičky, stále však majú čo ponúknuť. Prvé, čo vás na nich pri porovnaní s elektrickými upúta, je pravdepodobne nižšia cena, s ktorou veľakrát súvisia aj menšie prevádzkové náklady. Na druhú stranu sa však nevyznačujú mnohými funkciami, ktoré bývajú elektrickým modelom vlastné.

Najčastejším dôvodom, prečo aj v súčasnosti mnohí kuchári tento variant uprednostňujú, je bleskové dosiahnutie ohrevu. Stačí otočiť kolieskom, stlačiť zapaľovanie a platňa varí na plný výkon. Dobre sa vám bude regulovať výstupný plameň a zároveň docielite minimálne tepelné straty.

Prekážkou môže byť napojenie na plyn. Ten napríklad v už dokončenom objekte nie je možné doviesť na požadované miesto. Mnoho sporákov sa však predáva s dýzami na propán-bután, tie ostatné je možné predýzovať. Obťažujúca môže byť aj náročnejšia údržba. Niekedy je voľba plynu jednoducho o zvyklostiach konkrétneho človeka – niektorí kuchári preferujú tento zdroj, iní dávajú prednosť elektrine.

Varná doska Plynová Elektrická
Výhody + Rýchly ohrev

+ Jednoduchá regulácia plameňa

+ Nižšia cena

+ Mnoho funkcií

+ Nie je potrebné riešiť prívod plynu

Nevýhody − Málo funkcií

− Ťažšie zavedenie plynu

− Horšia regulácia ohrevu

− Vyššia cena

Funkcie plynových varných dosiek

Ako už sme zmienili, plynové varné dosky mnohými funkciami nedisponujú. Napriek tomu však nájdete niekoľko špecifických doplnkov, na ktoré sa môžete pri výbere zamerať.

  • Automatické zapaľovanie – na zapálenie horáka nepotrebujete zápalky ani iný „podpaľovač“. Stačí len otočiť kolieskom a dôjde k automatickému zapáleniu.
  • Poistka plameňa – bezpečnostný prvok, ktorý zamedzí úniku plynu po tom, čo dôjde k zhasnutiu plameňa, napríklad pri preliatí pokrmu.
  • Wok horák/Rýchlohorák – priestor umožňujúci zvoliť veľmi výkonné varenie konkrétnej pochutiny.
  • LED podsvietenie ovládacích prvkov

Elektrická rúra

Plynové rúry sú dnes všeobecne skôr na ústupe. Elektrické rúry sú totiž nielen modernejším variantom, ale prinášajú aj širšie možnosti použitia. Zatiaľ čo plynové spotrebiče v absolútnej väčšine disponujú iba spodným ohrevom, elektrické dokážu hriať z viacerých strán a prepiecť tak pokrm rovnomernejšie. K tomu ponúkajú aj ďalšie programy, funkcie a doplnky. Je však nutné počítať s tým, že pri kúpe elektrického variantu zaplatíte o niečo vyššiu sumu.

Elektrina je síce pomalšia, pri pečení však oceníte presnú reguláciu teploty. A tá je pri plynovom modeli naozaj obťažná, ovládanie väčšiny z nich totiž nie je vybavené teplotnou škálou. Obvykle to teda vyžaduje niekoľko pokusov na odhadnutie vhodného nastavenia a dĺžky pečenia pre každý pokrm. Elektrickú rúru nastavujete na teplotu, do ktorej sa vyhreje. Toto rozmedzie je pomerne široké, pohybuje sa od 50 °C do 250 °C.

Plynová rúra má stále svojich zástancov – tým vyhovuje napríklad vyššia vlhkosť pri pečení, ktorá zaručí, že potraviny sa toľko nevysušia. Čím sa však elektrické rúry vybavujú stále viacerými funkciami, aj tento zápor mnohé z nich zmažú.

Rúry Elektrická Plynová
Výhody + Jednoduchá regulácia teploty

+ Mnoho režimov

+ Rozmanité funkcie

+ Sú lacnejšie

+ Menej vysušujú pokrm

Nevýhody − Niektoré môžu pokrm vysušovať

− O niečo vyššia cena

− Veľmi obťažná regulácia teplôt

− Žiadne ďalšie režimy, menej funkcií

− Je potrebné vyriešiť prívod plynu

Druhy ohrevu elektrickej rúry

Ešte skôr ako si predstavíme vychytávky a funkcie, zastavíme sa pri rôznych druhoch ohrevu, resp. programoch, ktoré elektrická rúra ponúka.

  • Kombinácia horného a spodného ohrevu – základný univerzálny program.
  • Iba spodný alebo horný ohrev – na dopečenie z potrebnej strany.
  • Rozmrazovanie – je rýchlejšie, než keď zmrznuté potraviny necháte ležať na linke, zároveň citlivejšie než rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre.
  • Gril – dymovú chuť pokrmu nedodá, postará sa však o chrumkavú kôrku.
  • Otočný ražeň – doplnok klasického grilu slúžiaci na opekanie kurčiat a podobných pochutín.
  • Horúci vzduch – ohrevy doplňuje kruhové ohrievacie teleso umožňujúce rýchlejšie pečenie, ktoré zároveň menej vysušuje.
  • Ohrev s ventilátorom – ventilátor rozháňa vzduch, aby mal vo všetkých miestach rovnakú teplotu, efektivitu teplovzdušného pečenia s kruhovým ohrievacím telesom však nedosahuje.
  • Generátor mikrovĺn – dokáže nahradiť klasickú mikrovlnnú rúru.
  • Parné programy – využívajú paru na dosiahnutie väčšej šťavnatosti jedla.

Správna voľba pomôže získať prepečený alebo vláčny pokrm opečený rovnomerne či podľa potreby.

Funkcie elektrickej rúry

K dispozícii je aj mnoho praktických funkcií a doplnkov. Tie dotvárajú ponuku režimov, uľahčujú používanie a myslia aj na bezpečnosť.

  • Špeciálne programy pre určité jedlá – napríklad pre pizzu alebo zaváranie.
  • KeepWarm – energeticky úsporný program na udržanie pokrmu v teple.
  • Programy na samočistenie – o tých sa podrobnejšie rozpisujeme v kapitole Údržba.
  • Teplotná sonda – doplnok, ktorý zapichnete do pripravovaného mäsa, a v okamihu dosiahnutia správnej teploty dôjde k vypnutiu rúry.
  • Časovač – zvukovým signálom vás informuje o uplynutí nastaveného času a dá sa teda používať ako minútka aj v čase, keď v rúre práve nepečiete. Niektoré časovače zvládnu rúru po uplynutí nastaveného času aj vypnúť.
  • Displej – doplňuje ovládacie gombíky. Informuje o prebiehajúcom programe, nastavenom časovači a jeho súčasťou sú často aj hodiny. 
  • Isofront – bezpečnostný prvok moderných rúr. Predné dvierka sú vybavené špeciálnou vrstvou, ktorá zabraňuje nadmernému zahrievaniu a teda nepríjemnému popáleniu. Podľa stupňa zabezpečenia môže byť vonkajšia teplota iba 40 °C.
  • Detská poistka – dočasne znemožní zmenu nastavenia, čo oceníte, ak sa v blízkosti ovládacích gombíkov vyskytujú zvedavé detské ručičky.

Výkon a príkon

Výkon znamená množstvo práce vykonanej za určitý čas (Zdroj: Wikipedie). Ide teda o údaj prirovnateľný k množstvu tepla, ktoré sporák dokáže vyprodukovať. Ak sa zameriate na parametre plynovej varnej dosky, nájdete ho uvedený v jednotkách wattov (W). Často sa chybne zamieňa za príkon.

Príkon sa vzťahuje k elektrickým prístrojom, pri ktorých udáva množstvo wattov, ktoré za jednotku času spotrebujú. Ide o trochu vyššiu hodnotu a čím je vyššia, tým spravidla stúpa aj výkon. V prípade kombinovaných sporákov sa spája prevažne s elektrickou rúrou, elektrickú energiu však v obmedzenej miere využívajú aj plynové varné dosky na prevádzku elektronického zapaľovania alebo ďalších funkcií.

Ak majú plynové platne efektívne variť a rúra zvládať aj rýchly ohrev, výkon aj príkon by mali byť čo najvyššie. S tým sa, bohužiaľ, spája aj fakt, že výkonný sporák bude mať vyššiu spotrebu, čo pocítite na výdavkoch za energiu. Napriek tomu sa však nevypláca v tomto prípade šetriť.

Energetický štítok kombinovaného sporáka

Pri čisto elektrických sporákoch vám viac o príkone varnej dosky a rúry môže napovedať príkon sporáka, väčšinou ide však o maximálny príkon celého spotrebiča, nie je teda uvedené, akú časť zaberajú jednotlivé časti (varná doska a rúra). Energetický štítok kombinovaného sporáka obsahuje informácie iba o rúre, na varnú dosku sa teda nevzťahuje.

Popis údajov na energetickom štítku sporáka

  • Typ rúry – v ľavom hornom rohu nájdete označenie, či je rúra elektrická alebo plynová.
  • Energetická trieda – farebné pruhy pod označením rúry a protiľahlé písmeno na čiernom poli udávajú energetickú triedu. Tá sa spravidla označuje písmenami A až G, v prípade výnimočne úsporných modelov je možné naraziť aj na označenie A+, A++ alebo A+++.
  • Objem rúry – údaj o ňom sa nachádza pod farebnými pruhmi. Udáva sa v litroch, v súčasnosti je najväčší dostupný objem okolo 74 l. V závislosti od toho, aké množstvo jedla pečiete, by ste mali voliť aj objem rúry (ak plánujete piecť morku alebo vianočnú šunku, rozhodne siahnite po väčšom modeli).
  • Spotreba – jej hodnota sa nachádza na štítku napravo od objemu rúry. Horná položka udáva spotrebu pre bežný cyklus, spodná položka udáva spotrebu pre cyklus teplovzdušného pečenia. Pri elektrických rúrach sa tento údaj udáva v kWh, pri plynových v MJ.

Rozmery a konštrukcia

Čo sa vzhľadu týka, kombinované sporáky sú si vo všeobecnosti veľmi podobné. Až na ojedinelé prípady majú štyri plynové horáky, ich šírka dosahuje 50 alebo 60 cm. Objem rúry sa najčastejšie pohybuje medzi 55 až 70 litrami, okrem rozmerov sporáka závisí aj od celkovej konštrukcie alebo prítomnosti zásuvky na plechy.

Osvetlenie rúry je dnes už samozrejmosťou. Z konštrukčného hľadiska však môžeme nájsť niekoľko doplnkov, ktorými sa od seba kombinované sporáky líšia.

  • Veko – poklop na sporák, ktorý v prípade priklopenia vytvorí ďalší odkladací priestor.
  • Teleskopické výsuvy – umožnia vám vysunúť takmer celý pekáč bez toho, aby ste ho museli pridržiavať alebo vám vypadol z rúry von. Ideálne pri podlievaní a dochucovaní.
  • Zásuvka na plechy – býva umiestnená v spodnej časti spotrebiča. V niektorých prípadoch jej chýba dno, plechy tak odkladáte priamo na podlahu.

Údržba

Aj keď čistenie sporáka nepatrí práve k obľúbeným činnostiam, je vhodné na ne pomyslieť ešte pred nákupom. Jednoduchosť údržby sa totiž okrem iného odvíja aj od farebného vyhotovenia a použitých materiálov.

Veľké odlišnosti medzi jednotlivými modelmi tu nenájdeme. Farebné vyhotovenie sa drží tradičného bieleho smaltu alebo sivej nehrdzavejúcej ocele. Vnútro rúry je najčastejšie z čierneho smaltu, čo je zároveň praktické, pretože v porovnaní s antikorom sa z neho dajú nečistoty či pripálené zvyšky lepšie odstrániť. Na antikorovom povrchu naopak, môžu zostávať odtlačky prstov, čo nemusí poriadkumilovným povahám vyhovovať.

Sporáky vybavené elektrickou rúrou majú ešte jedno eso v rukáve – programy a doplnky, ktoré nutnú údržbu redukujú na minimum.

  • Katalytické čistenie – vnútorný povrch rúry je ošetrený poréznou smaltovanou vrstvou, ktorá pri programe čistenia vsakuje mastnotu a nečistoty, ktoré sa rozpúšťajú. Nevýhodou je životnosť vnútorných plechov, mali by sa meniť raz za 5 – 6 rokov.
  • Pyrolytické čistenie – proces, pri ktorom sa rúra rozohreje na teplotu až 500 °C, keď dochádza k spáleniu všetkých nečistôt vnútri.
  • Aqua Clean – spôsob čistenia s pomocou pary. Do rúry dáte pekáč s vodou a zapnete funkciu AquaClean. Cca po hodine pôsobenia pary by sa mali nečistoty na stenách rúry uvoľniť a vy ich následne ľahko zotriete.

Často kladené otázky ku kombinovaným sporákom

Je lepší elektrický alebo kombinovaný sporák?

Elektrický a kombinovaný sporák sa od seba líšia iba varnou doskou, rúra je v oboch prípadoch na elektrinu. Plynová varná doska umožňuje rýchlejšiu reguláciu teplôt a má minimálne tepelné straty. V prípade elektrickej dosky ale záleží od jej typu, napríklad sporáky s indukčnou doskou sa plynovým horákom reguláciou teploty veľmi približujú, bývajú však drahšie.

Je lepšia elektrická alebo plynová rúra?

Sporáky s plynovou rúrou sa dnes už takmer nepredávajú, ich výhodou je snáď len nízka cena. Oproti elektrickým rúram majú horšiu reguláciu teploty, často je k dispozícii len spodný ohrev a nezvládajú ani teplovzdušné pečenie.

Existuje kombinovaný sporák aj vo vstavanom variante?

V dnešnej dobe už nie je na trhu veľký výber vstavaných sporákov, populárnejším variantom je kúpiť varnú dosku a rúru zvlášť. Existujú však aj v kombinovanej variante, teda s elektrickou rúrou a plynovou doskou, pričom majú spoločné ovládanie.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Kombinované sporáky
Průměrné hodnocení 4.8 z 8 hlasů