Ako vybrať kombinovaný sporák
Voľba sporáka patrí pri vybavovaní kuchyne k tým najdôležitejším a zároveň najzložitejším. V prvých kapitolách tohto článku sa teda budeme venovať rôznym typom sporákov, ich výhodám a nevýhodám. V prípade, že sa vám do linky lepšie hodí oddelene varná doska a vstavaná rúra, nájdete tu aj odkazy vedúce k týmto kategóriám.
Následne opíšeme špecifiká kombinovaného sporáka a dôvody, prečo spojenie plynovej varnej dosky a elektrickej rúry patrí medzi žiadané varianty. Krátko sa zastavíme pri výkone, príkone a tiež údajoch, ktoré nájdete na energetickom štítku. Načrtneme, aký priestor je nutné na nový spotrebič vyhradiť a aký veľký objem rúry za to môžete očakávať.
Na záver sa zmienime o údržbe, na ktorú má vplyv výrobný materiál sporáka aj dostupné samočistiace programy. Ak sa však rozhodnete nakoniec pre iný konkrétny typ, môžete navštíviť naše ďalšie stránky zaoberajúce sa indukčnými sporákmi alebo plynovými sporákmi.
Ako vybrať sporák stručne:
- Vstavaný alebo samostatne stojaci spotrebič? Záleží na vašich preferenciách, na rozložení prípojok a priestore určenom na jeho umiestnenie.
- Potrebujete rúru s viacerými režimami pečenia? Ponuka programov a funkcií je obzvlášť pri elektrických rúrach veľmi široká, a tak je lepšie sa zamyslieť, či sú pre vás individuálne podstatné.
- Bude váš vyhliadnutý sporák dostatočne efektívny? To zistíte z parametrov výkonu a príkonu, spotrebu zase prezradí energetický štítok.
- Zvážili ste všetky detaily? Čím viac popremýšľate o rozmeroch, potrebnom objeme alebo napríklad o jednoduchosti údržby, tým skôr eliminujete riziko, že kúpite produkt, ktorý vám nakoniec nebude vyhovovať.
- Koľko chcete do spotrebiča investovať? Všeobecne ide o väčšiu investíciu, a tak nech už sa budete obzerať v akejkoľvek cenovej hladine, je dobré si stanoviť strop, do ktorého sa budete snažiť vojsť.
Typy sporákov podľa paliva
Na začiatok je dobré urobiť si prehľad o tom, aké varianty sporákov na trhu nájdete a čo to vlastne sú kombinované sporáky. Na trhu všeobecne nájdete štyri varianty sporákov podľa typu paliva:
V nasledujúcich kapitolách si jednotlivo rozoberieme vlastnosti plynových varných dosiek, elektrických rúr, a vysvetlíme, prečo je výhodné oba zdroje spojiť.

Typy sporákov podľa umiestnenia
V prvom rade je pri voľbe sporáka potrebné vyriešiť jeho umiestnenie. Ak nahradzujete starší spotrebič, nie je pravdepodobne o čom zdĺhavo premýšľať. Ak ste práve vo fáze budovania a návrhu novej kuchyne, môžete toto rozhodnutie ovplyvniť. Voliť je možné z dvoch variantov vyhotovenia.
- Voľne stojace sporáky
- Vstavané sporáky
Ak hľadíte hlavne na nižšie obstarávacie náklady, padne voľba skôr na voľne stojace sporáky. Vstavané môžu svojím umiestnením síce priniesť mnoho kladov, nielen z hľadiska dizajnu a následnej údržby, počítajte však s vyššími výdavkami.

Voľne stojace sporáky
Ide o samostatný spotrebič, ktorý je obvykle vsadený do medzery v kuchynskej linke, môže však stáť aj samostatne. Sporák stačí umiestniť, pripojiť k zdroju energie a začať používať.
Výhodou tohto typu je mobilita, pri sťahovaní alebo prestavbe kuchyne môžete sporák ľahko premiestniť. Oproti vstavaným mávajú voľne stojace sporáky aj nižšie obstarávacie náklady, záleží však na type sporáka a rúry.
Určitou nevýhodou oproti vstavanému variantu je estetika, tá je však veľmi individuálnym kritériom. Ďalej je tu voľný priestor vznikajúci medzi sporákom a kuchynskou linkou, aj keď je skutočne minimálny. Tieto miesta sa často plnia neporiadkom, a preto je potrebné dbať na pravidelné upratovanie.
Vstavané sporáky
Vstavaný sporák v skutočnosti predstavuje kombináciu dvoch spotrebičov, varnej dosky a rúry, ktoré sa do linky zabudovávajú zvlášť. Už pri stavbe kuchyne je tak potrebné s umiestnením sporáka počítať, prípadne sa možno nevyhnete určitým stavebným úpravám.
V prospech vstavaných sporákov hovorí predovšetkým originálny dizajn. Spotrebiče sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou kuchyne a pôsobia celistvo a elegantne. To všetko je však vykúpené vyššími obstarávacími nákladmi.
Ak uvažujete o tomto variante, najskôr vás zaujímajú články o samostatných varných doskách a vstavaných rúrach. Cez tieto odkazy sa k nim môžete prekliknúť.
Plynové platne
Plynové varné dosky poznali už naše babičky, stále však majú čo ponúknuť. Prvé, čo vás na nich pri porovnaní s elektrickými upúta, je pravdepodobne nižšia cena, s ktorou veľakrát súvisia aj menšie prevádzkové náklady. Na druhú stranu sa však nevyznačujú mnohými funkciami, ktoré bývajú elektrickým modelom vlastné.
Najčastejším dôvodom, prečo aj v súčasnosti mnohí kuchári tento variant uprednostňujú, je bleskové dosiahnutie ohrevu. Stačí otočiť kolieskom, stlačiť zapaľovanie a platňa varí na plný výkon. Dobre sa vám bude regulovať výstupný plameň a zároveň docielite minimálne tepelné straty.
Prekážkou môže byť napojenie na plyn. Ten napríklad v už dokončenom objekte nie je možné doviesť na požadované miesto. Mnoho sporákov sa však predáva s dýzami na propán-bután, tie ostatné je možné predýzovať. Obťažujúca môže byť aj náročnejšia údržba. Niekedy je voľba plynu jednoducho o zvyklostiach konkrétneho človeka – niektorí kuchári preferujú tento zdroj, iní dávajú prednosť elektrine.
Varná doska |
Plynová |
Elektrická |
Výhody |
+ Rýchly ohrev
+ Jednoduchá regulácia plameňa
+ Nižšia cena |
+ Mnoho funkcií
+ Nie je potrebné riešiť prívod plynu |
Nevýhody |
− Málo funkcií
− Ťažšie zavedenie plynu |
− Horšia regulácia ohrevu
− Vyššia cena |
Funkcie plynových varných dosiek
Ako už sme zmienili, plynové varné dosky mnohými funkciami nedisponujú. Napriek tomu však nájdete niekoľko špecifických doplnkov, na ktoré sa môžete pri výbere zamerať.
- Automatické zapaľovanie – na zapálenie horáka nepotrebujete zápalky ani iný „podpaľovač“. Stačí len otočiť kolieskom a dôjde k automatickému zapáleniu.
- Poistka plameňa – bezpečnostný prvok, ktorý zamedzí úniku plynu po tom, čo dôjde k zhasnutiu plameňa, napríklad pri preliatí pokrmu.
- Wok horák/Rýchlohorák – priestor umožňujúci zvoliť veľmi výkonné varenie konkrétnej pochutiny.
- LED podsvietenie ovládacích prvkov
Elektrická rúra
Plynové rúry sú dnes všeobecne skôr na ústupe. Elektrické rúry sú totiž nielen modernejším variantom, ale prinášajú aj širšie možnosti použitia. Zatiaľ čo plynové spotrebiče v absolútnej väčšine disponujú iba spodným ohrevom, elektrické dokážu hriať z viacerých strán a prepiecť tak pokrm rovnomernejšie. K tomu ponúkajú aj ďalšie programy, funkcie a doplnky. Je však nutné počítať s tým, že pri kúpe elektrického variantu zaplatíte o niečo vyššiu sumu.
Elektrina je síce pomalšia, pri pečení však oceníte presnú reguláciu teploty. A tá je pri plynovom modeli naozaj obťažná, ovládanie väčšiny z nich totiž nie je vybavené teplotnou škálou. Obvykle to teda vyžaduje niekoľko pokusov na odhadnutie vhodného nastavenia a dĺžky pečenia pre každý pokrm. Elektrickú rúru nastavujete na teplotu, do ktorej sa vyhreje. Toto rozmedzie je pomerne široké, pohybuje sa od 50 °C do 250 °C.
Plynová rúra má stále svojich zástancov – tým vyhovuje napríklad vyššia vlhkosť pri pečení, ktorá zaručí, že potraviny sa toľko nevysušia. Čím sa však elektrické rúry vybavujú stále viacerými funkciami, aj tento zápor mnohé z nich zmažú.
Rúry |
Elektrická |
Plynová |
Výhody |
+ Jednoduchá regulácia teploty
+ Mnoho režimov
+ Rozmanité funkcie |
+ Sú lacnejšie
+ Menej vysušujú pokrm |
Nevýhody |
− Niektoré môžu pokrm vysušovať
− O niečo vyššia cena |
− Veľmi obťažná regulácia teplôt
− Žiadne ďalšie režimy, menej funkcií
− Je potrebné vyriešiť prívod plynu |
Druhy ohrevu elektrickej rúry
Ešte skôr ako si predstavíme vychytávky a funkcie, zastavíme sa pri rôznych druhoch ohrevu, resp. programoch, ktoré elektrická rúra ponúka.
- Kombinácia horného a spodného ohrevu – základný univerzálny program.
- Iba spodný alebo horný ohrev – na dopečenie z potrebnej strany.
- Rozmrazovanie – je rýchlejšie, než keď zmrznuté potraviny necháte ležať na linke, zároveň citlivejšie než rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre.
- Gril – dymovú chuť pokrmu nedodá, postará sa však o chrumkavú kôrku.
- Otočný ražeň – doplnok klasického grilu slúžiaci na opekanie kurčiat a podobných pochutín.
- Horúci vzduch – ohrevy doplňuje kruhové ohrievacie teleso umožňujúce rýchlejšie pečenie, ktoré zároveň menej vysušuje.
- Ohrev s ventilátorom – ventilátor rozháňa vzduch, aby mal vo všetkých miestach rovnakú teplotu, efektivitu teplovzdušného pečenia s kruhovým ohrievacím telesom však nedosahuje.
- Generátor mikrovĺn – dokáže nahradiť klasickú mikrovlnnú rúru.
- Parné programy – využívajú paru na dosiahnutie väčšej šťavnatosti jedla.
Správna voľba pomôže získať prepečený alebo vláčny pokrm opečený rovnomerne či podľa potreby.
Funkcie elektrickej rúry
K dispozícii je aj mnoho praktických funkcií a doplnkov. Tie dotvárajú ponuku režimov, uľahčujú používanie a myslia aj na bezpečnosť.
- Špeciálne programy pre určité jedlá – napríklad pre pizzu alebo zaváranie.
- KeepWarm – energeticky úsporný program na udržanie pokrmu v teple.
- Programy na samočistenie – o tých sa podrobnejšie rozpisujeme v kapitole Údržba.
- Teplotná sonda – doplnok, ktorý zapichnete do pripravovaného mäsa, a v okamihu dosiahnutia správnej teploty dôjde k vypnutiu rúry.
- Časovač – zvukovým signálom vás informuje o uplynutí nastaveného času a dá sa teda používať ako minútka aj v čase, keď v rúre práve nepečiete. Niektoré časovače zvládnu rúru po uplynutí nastaveného času aj vypnúť.
- Displej – doplňuje ovládacie gombíky. Informuje o prebiehajúcom programe, nastavenom časovači a jeho súčasťou sú často aj hodiny.
- Isofront – bezpečnostný prvok moderných rúr. Predné dvierka sú vybavené špeciálnou vrstvou, ktorá zabraňuje nadmernému zahrievaniu a teda nepríjemnému popáleniu. Podľa stupňa zabezpečenia môže byť vonkajšia teplota iba 40 °C.
- Detská poistka – dočasne znemožní zmenu nastavenia, čo oceníte, ak sa v blízkosti ovládacích gombíkov vyskytujú zvedavé detské ručičky.
Výkon a príkon
Výkon znamená množstvo práce vykonanej za určitý čas (Zdroj: Wikipedie). Ide teda o údaj prirovnateľný k množstvu tepla, ktoré sporák dokáže vyprodukovať. Ak sa zameriate na parametre plynovej varnej dosky, nájdete ho uvedený v jednotkách wattov (W). Často sa chybne zamieňa za príkon.
Príkon sa vzťahuje k elektrickým prístrojom, pri ktorých udáva množstvo wattov, ktoré za jednotku času spotrebujú. Ide o trochu vyššiu hodnotu a čím je vyššia, tým spravidla stúpa aj výkon. V prípade kombinovaných sporákov sa spája prevažne s elektrickou rúrou, elektrickú energiu však v obmedzenej miere využívajú aj plynové varné dosky na prevádzku elektronického zapaľovania alebo ďalších funkcií.
Ak majú plynové platne efektívne variť a rúra zvládať aj rýchly ohrev, výkon aj príkon by mali byť čo najvyššie. S tým sa, bohužiaľ, spája aj fakt, že výkonný sporák bude mať vyššiu spotrebu, čo pocítite na výdavkoch za energiu. Napriek tomu sa však nevypláca v tomto prípade šetriť.
Energetický štítok kombinovaného sporáka
Pri čisto elektrických sporákoch vám viac o príkone varnej dosky a rúry môže napovedať príkon sporáka, väčšinou ide však o maximálny príkon celého spotrebiča, nie je teda uvedené, akú časť zaberajú jednotlivé časti (varná doska a rúra). Energetický štítok kombinovaného sporáka obsahuje informácie iba o rúre, na varnú dosku sa teda nevzťahuje.

- Typ rúry – v ľavom hornom rohu nájdete označenie, či je rúra elektrická alebo plynová.
- Energetická trieda – farebné pruhy pod označením rúry a protiľahlé písmeno na čiernom poli udávajú energetickú triedu. Tá sa spravidla označuje písmenami A až G, v prípade výnimočne úsporných modelov je možné naraziť aj na označenie A+, A++ alebo A+++.
- Objem rúry – údaj o ňom sa nachádza pod farebnými pruhmi. Udáva sa v litroch, v súčasnosti je najväčší dostupný objem okolo 74 l. V závislosti od toho, aké množstvo jedla pečiete, by ste mali voliť aj objem rúry (ak plánujete piecť morku alebo vianočnú šunku, rozhodne siahnite po väčšom modeli).
- Spotreba – jej hodnota sa nachádza na štítku napravo od objemu rúry. Horná položka udáva spotrebu pre bežný cyklus, spodná položka udáva spotrebu pre cyklus teplovzdušného pečenia. Pri elektrických rúrach sa tento údaj udáva v kWh, pri plynových v MJ.
Rozmery a konštrukcia
Čo sa vzhľadu týka, kombinované sporáky sú si vo všeobecnosti veľmi podobné. Až na ojedinelé prípady majú štyri plynové horáky, ich šírka dosahuje 50 alebo 60 cm. Objem rúry sa najčastejšie pohybuje medzi 55 až 70 litrami, okrem rozmerov sporáka závisí aj od celkovej konštrukcie alebo prítomnosti zásuvky na plechy.
Osvetlenie rúry je dnes už samozrejmosťou. Z konštrukčného hľadiska však môžeme nájsť niekoľko doplnkov, ktorými sa od seba kombinované sporáky líšia.
- Veko – poklop na sporák, ktorý v prípade priklopenia vytvorí ďalší odkladací priestor.
- Teleskopické výsuvy – umožnia vám vysunúť takmer celý pekáč bez toho, aby ste ho museli pridržiavať alebo vám vypadol z rúry von. Ideálne pri podlievaní a dochucovaní.
- Zásuvka na plechy – býva umiestnená v spodnej časti spotrebiča. V niektorých prípadoch jej chýba dno, plechy tak odkladáte priamo na podlahu.
Konštrukcia sporáka
Dizajn
Sporák by mal byť v ideálnom prípade ozdobou kuchyne a je dôležité ho zladiť s celkovým dizajnom tejto miestnosti a ďalších spotrebičov. V zásade môžete vyberať z troch variantov:
- Biele smaltované sporáky
- Nerezové sporáky
- Retro sporáky
Smaltovaný sporák
Nerezový sporák
Sporák v retro dizajne
Biely sporák je taká klasika, na ktorú sme už roky zvyknutí. Nerezový variant dodáva kuchyni nádych profesionality a lepšie zapadne do moderných príbytkov. Opačným smerom idú potom sporáky v retro prevedení, ktoré by vo vysoko modernej kuchyni pôsobili ako päsť na oko.
Ovládanie
Nielen dizajnovým, ale hlavne funkčným prvkom je ovládanie sporáka. Prakticky pri všetkých modeloch sa výrobcovia držia starých dobrých otočných gombíkov. Na rozdiel od moderných rúr nie sú u sporákov bežné ani zatláčacie gombíky. Rozdiel medzi ovládacími panelmi jednotlivých spotrebičov tak nakoniec spočíva hlavne v prítomnosti displeja, poprípade jeho veľkosti.
Údržba
Aj keď čistenie sporáka nepatrí práve k obľúbeným činnostiam, je vhodné na ne pomyslieť ešte pred nákupom. Jednoduchosť údržby sa totiž okrem iného odvíja aj od farebného vyhotovenia a použitých materiálov.
Veľké odlišnosti medzi jednotlivými modelmi tu nenájdeme. Farebné vyhotovenie sa drží tradičného bieleho smaltu alebo sivej nehrdzavejúcej ocele. Vnútro rúry je najčastejšie z čierneho smaltu, čo je zároveň praktické, pretože v porovnaní s antikorom sa z neho dajú nečistoty či pripálené zvyšky lepšie odstrániť. Na antikorovom povrchu naopak, môžu zostávať odtlačky prstov, čo nemusí poriadkumilovným povahám vyhovovať.
Čistiace funkcie
Sporáky vybavené elektrickou rúrou majú ešte jedno eso v rukáve – programy a doplnky, ktoré nutnú údržbu redukujú na minimum.
- Katalytické čistenie – vnútorný povrch rúry je ošetrený poréznou smaltovanou vrstvou, ktorá pri programe čistenia vsakuje mastnotu a nečistoty, ktoré sa rozpúšťajú. Nevýhodou je životnosť vnútorných plechov, mali by sa meniť raz za 5 – 6 rokov.
- Pyrolytické čistenie – proces, pri ktorom sa rúra rozohreje na teplotu až 500 °C, keď dochádza k spáleniu všetkých nečistôt vnútri.
- Aqua Clean – spôsob čistenia s pomocou pary. Do rúry dáte pekáč s vodou a zapnete funkciu AquaClean. Cca po hodine pôsobenia pary by sa mali nečistoty na stenách rúry uvoľniť a vy ich následne ľahko zotriete.
Cena
Všetky informácie z jednotlivých kapitol sa samozrejme úmerné premietajú do ceny konkrétneho spotrebiča. Rolu tiež zohráva reputácia výrobcu, medzi overené napríklad patrí Mora, Amica, AEG, Gorenje, Electrolux, Zanussi, Bosch a ďalšie. Veľkú úlohu bude hrať nielen to, či ide o plyn, elektrinu či kombináciu, ale aj pridružené funkcie. Najčastejšie je možné naraziť na tieto cenové kategórie.
Cena do 400 €
Najlacnejší bude určite plynový sporák, poprípade ten kombinovaný so sklokeramickou doskou. Ak budete chcieť indukciu a viac funkcií, budete si musieť priplatiť. Ak hľadáte naozaj lacnú variantu, potom odporúčame zakúpiť kuchynský varič.
Cena od 400 € do 1 200 €
Tu jednoznačne víťazia kombinované a elektrické verzie vrátane tých vstavaných. Otvárajú sa vám pomyselné brány k energetickým triedam A+, A++ a viacerým prevedeniam indukčných dosiek, pri ktorých dokonca nechýba ani päť varných plôch. V prípade rúry môžete voliť napríklad otočný ražeň, teleskopické výsuvy a celkový objem cca 60 – 68 litrov.
Cena nad 1 200 €
Ak hovoríme o voľne stojacich sporákoch, ide o nerezové varianty, ako je to u modelov vstavaných. Objem rúry môže presahovať 69 litrov, čo sa prenesie aj do väčšej šírky a atypických rozmerov. Luxusné prevedenie, nadštandardná výbava a zodpovedajúci výkon sú úplnou samozrejmosťou.