Menu

Recenzie a test 10 najlepších konvektomatov 2024

Aktualizované:
Autor:
Iva Koňaříková, Veronika Vyskočilová

V kategórii domácich konvektomatov odporúčame

Siemens HS636GDS2

1 200 €

Orientačná cena

Aký konvektomat vybrať podľa porovnania

V porovnaní konvektomatov sme sa venovali dvom skupinám zariadení, profesionálnym konvektomatom určeným pre gastro prevádzky a domácim konvektomatom, ktoré nájdu uplatnenie v domácnostiach. Medzi profesionálnymi strojmi sa stal víťazom Retigo konvektomat B 611 B s mnohými funkciami a kombinovaným vývojom pary. V kategórii domácich modelov zvíťazil Siemens HS636GDS2 s teplotnou sondou.

Ako porovnávame konvektomaty?

Pri hodnotení konvektomatov sme pristupovali ku každej kategórii odlišne. Potreby gastro podnikov sa od tých domácich značne líšia. V oboch prípadoch pre nás ale bola zásadná spotreba, pohodlie pri ovládaní a samozrejme aj funkcie. Tie rozširujú možnosti využitia, zvyšujú komfort aj bezpečnosť. Medzi tie najobľúbenejšie patria:

  • Parné varenie
  • Teplotná sonda
  • Funkcia rozmrazovania
  • Režim samočistenia

V prípade profesionálnych konvektomatov sme hodnotili aj spôsob vývoja pary, počet automatických programov či možnosť pridania vlastných. U domácich nás zaujímal aj rozsah teplôt a možnosť samostatného parného varenia. Do hodnotenia sa naopak nepremietla veľkosť ani kapacita, jedná sa totiž o veľmi individuálne parametre.

Pokiaľ sa o konvektomatoch chcete dozvedieť čo najviac informácií, odporúčame vám náš článok Ako vybrať konvektomat. V ňom sa dozviete všetko o konvektomatoch, o tom ako fungujú a aké sú tie najdôležitejšie parametre. O domácich konvektomatoch, čiže parných rúrach, sa dočítate viac v článku Ako vybrať parnú rúru.


Domáce konvektomaty (parné rúry)

Sú to parné rúry, ktoré umožňujú samostatné parné varenie a môžete ich bežne využívať v domácnosti. Ich výberov sme venovali samostatnú stránku.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
91,2 %
Víťaz porovnania
  • Mnoho programov
  • Teplotná sonda
  • Nádoba na parné varenie v balení
  • Teleskopické výsuvy sa predávajú zvlášť
  • Nemá funkciu sous-vide
  • Nedá sa ovládať na diaľku
1 200 € Zobraziť ponuky
Top 2
79,4 %
Najlepší pomer cena/výkon
  • Nízka spotreba energie
  • Teplotná sonda
  • Dotykové ovládanie
  • Nemá kruhové vykurovacie teleso
  • Nemá funkciu sous-vide
1 000 € Zobraziť ponuky
Top 3
69,0 %
Pre nenáročných
  • Nízka cena
  • Funkcia sous-vide
  • Systém čistenia
  • Nemá teplotnú sondu
  • Menej programov
700 € Zobraziť ponuky
Top 4
92,4 %
Pre náročných
  • Veľa spôsobov využitia
  • Senzorové ovládanie
  • Udržiavanie teploty
  • Žiadne odtlačky prstov
  • Jednoduché čistenie
  • Vyššia cena
  • Zdanlivo menší objem
1 300 € Zobraziť ponuky
Top 5
90,1 %
Taktiež nás zaujalo
  • 4D horúci vzduch
  • Komfortné dovieranie
  • 14 druhov ohrevu
  • Výborné recenzie
  • Elegantný dizajn
  • Vysoká cena
  • Nemá funkciu sous vide
1 700 € Zobraziť ponuky

Profesionálne konvektomaty

Veľké skriňové zariadenia určené pre gastro prevádzky. Pripravia desiatky až stovky porcií naraz.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
92,0 %
Najlepší z malých
  • Kombinovaná tvorba pary
  • Veľa funkcií
  • Vlastné programy
  • Vysoká cena
  • Nemá ethernet
  • Vysoká hmotnosť
10 000 € Zobraziť ponuky
Top 2
91,5 %
Najlepší zo stredných
  • Bojlerová tvorba pary
  • Veľa funkcií
  • 6bodová sonda
  • Menšia kapacita
  • Vyššia cena
14 000 € Zobraziť ponuky
Top 3
92,7 %
Najlepší z veľkých
  • USB pripojenie
  • Veľká kapacita
  • Teplotná sonda
  • Sous-vide voliteľné
  • Iba plynový variant
35 000 € Zobraziť ponuky
Top 4
90,3 %
Ďalší na zváženie
  • Priaznivá cena
  • Nízka hmotnosť
  • Bezpečnostný termostat
  • Kladné recenzie
  • Bez pripojenia k internetu
  • Menšie rozpätie teplôt
  • Len 5 políc
2 800 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia Siemens HS636GDS2
Siemens HS636GDS2
Recenzia Beko BIDM 15500 XDS
Beko BIDM 15500 XDS
Recenzia Gorenje BCS747S34X
Gorenje BCS747S34X
Recenzia Miele DG 2840 Nerez CleanSteel
Miele DG 2840 Nerez CleanSteel
Recenzia Bosch HSG 656XS1
Bosch HSG 656XS1
Recenzia Retigo konvektomat Blue Vision B- 611
Retigo konvektomat Blue Vision B- 611
Recenzia Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Recenzia RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
Recenzia Unox XV 393
Unox XV 393
Ocenenie Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Pre náročných Taktiež nás zaujalo Najlepší z malých Najlepší zo stredných Najlepší z veľkých Ďalší na zváženie
Kategória

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Profesionálne konvektomaty

Profesionálne konvektomaty

Profesionálne konvektomaty

Profesionálne konvektomaty

Hodnotenie 91,2 %
79,4 %
69,0 %
92,4 %
90,1 %
92,0 %
91,5 %
92,7 %
90,3 %
Orientačná cena 1 200 € 1 000 € 700 € 1 300 € 1 700 € 10 000 € 14 000 € 35 000 € 2 800 €
Výrobca Siemens Beko Gorenje Miele Bosch Retigo Retigo RM Unox
Zdroj energie Elektrina Elektrina Elektrina Elektrina Elektrina Elektrina Elektrina Plyn Elektrina
Počet zásuvov 5 5 5 3 5 7 11 20 5
Rozmer gastronádob GN Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné 1/1 1/1 2/1 1/1
Výroba pary Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Kombinovaná Bojler Bojler Kombinovaný
Ovládanie Displej a otočný gombík Displej a dotykové tlačidlá Displej, dotykové a otočné tlačidlá Dotykový panel Displej, prstencové ovládanie Dotykové Dotykové Dotykové Ovládacie koliesko
Kapacita porcií Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné 51 – 150 151 – 250 Neuvedené Neuvedené
Automatické čistenie Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Áno Áno Áno Nie
Počet automatických programov Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Neuvedené 1 000 Neuvedené Neuvedené
Teplotná sonda Áno Áno Nie Nie Áno Voliteľná Áno Áno Nie
Sous-vide Nie Nie Áno Nie Nie Áno Áno Voliteľné Nie
Rozhranie Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné USB, Vision combi software USB, Vision combi, ethernet USB Žiadne
Sprcha Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Voliteľná Áno Áno Áno
Ďalšie funkcie Rozmrazovanie, gril, pizza, kysnutie, Eco funkcie Rozmrazovanie, gril, parné čistenie Rozmrazovanie, gril, čistenie Aquaclean Rozmrazovanie, čistenie CleanSteel, ECO režim Rozmrazovanie, gril, hydrolytické/katalytické čistenie Regenerácia, sterilizácia, konfitovanie, údenie Sušenie, sterilizácia, konfitovanie, údenie Neuvedené Neuvedené
Rozpätie teplôt teplovzdušného pečenia 30 - 250 °C Nerelevantné Neuvedené 40 - 100 30 - 250 30 – 300 30 – 300 30 – 300 30 až 260 °C
Rozpätie teplôt kombinovaného režimu 30 - 250 °C 40-280 Neuvedené 40 - 100 30 - 250 30 – 300 30 – 300 30 – 300 30 až 260 °C
Rozpätie teplôt varenia v pare Neuvedené 40-100 Neuvedené 40 - 100 Neuvedené 30 – 130 30 – 130 Neuvedené Neuvedené
Rozmery š*v*h (mm) 595 * 594 * 548 60 x 60 x 57 59,5 x 59,5 x 54,6 595 × 450 × 569 594 × 595 × 548 933 x 786 x 821 933 x 1046 x 821 1198 x 1845 x 912 750 × 772 × 773
Hmotnosť (kg) Neuvedené Neuvedené 42 26,1 45,3 122 144 400 Neuvedené

Recenzie najlepších konvektomatov

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Recenzia Siemens HS636GDS2

Top 1
Víťaz porovnania
91,2 % Celkové hodnotenie
  • Mnoho programov
  • Teplotná sonda
  • Nádoba na parné varenie v balení
  • Teleskopické výsuvy sa predávajú zvlášť
  • Nemá funkciu sous-vide
  • Nedá sa ovládať na diaľku

Domáci konvektomat Siemens HS636GDS2 je vhodný aj pre náročnejších užívateľov – a to najmä vďaka širokému výberu programov, ktorý okrem klasického ohrevu ponúka aj teplovzdušné pečenie, niekoľko programov grilu, rozmrazovanie, program na pizzu či kysnutie cesta. Samozrejmosťou je samostatné parné varenie, paru je ale tiež možné pridať k ostatným programom, a dosiahnuť tak lepšie výsledky pri pečení mäsa i koláčov. Jednoduchú údržbu zaisťuje kombinácia dvoch systémov čistenia – katalytického a hydrolytického.

Hlavné výhody a nevýhody

Prednosťou domáceho konvektomatu Siemens je najmä široký výber programov. Na výber sú klasické funkcie ohrevu a teplovzdušného pečenia, ale aj niekoľko stupňov grilu a viacero parných funkcií. Výhodou je aj teplotná sonda, ktorá zaistí optimálne prepečenie pokrmov. 

Za slabinu považujeme absenciu teleskopických výsuvov, ktoré si je, v prípade záujmu, nutné zaobstarať samostatne. Medzi funkciami chýba možnosť prípravy pokrmov metódou sous vide, tú ale častejšie nájdete pri profesionálnych strojoch. 

Porovnanie s alternatívami

Ak hľadáte dostupnejší domáci konvektomat, mohol by vás zaujať model Beko BIDM 15500 XDS. Má porovnateľný objem aj spotrebu. Ponuka funkcií je taktiež pomerne bohatá, nezahŕňa ale obľúbenú funkciu rozmrazovania. 

Pokiaľ pre vás široká programová výbava nie je dôležitá a uprednostňujete skôr nízku cenu, mohol by pre vás byť vhodný konvektomat Gorenje BCS747S34X. Ten síce nemá teplotnú sondu, ale umožňuje prípravu sous vide. 

Záver

Domáci konvektomat Siemens HS636GDS2 uspokojí náročných zákazníkov a milovníkov zdravého varenia. V ponuke programov je hneď 17 možností, z ktorých si môžete vyberať. Parná funkcia umožňuje samostatné varenie v pare, alebo pridanie pary k ostatným programom. Optimálnu teplotu vo vnútri pokrmu stráži teplotná sonda. Pozitívne hodnotíme dvojitý systém čistenia, ktorý uľahčuje údržbu. Za nevýhodu považujeme nutnosť dokúpenia teleskopických výsuvov zvlášť (pokiaľ o ne máte záujem). Veľa modelov ich má už v základnej výbave.

1 200 € Orientačná cena

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Recenzia Beko BIDM 15500 XDS

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
79,4 % Celkové hodnotenie
  • Nízka spotreba energie
  • Teplotná sonda
  • Dotykové ovládanie
  • Nemá kruhové vykurovacie teleso
  • Nemá funkciu sous-vide

Beko BIDM 15500 XDS je domáci konvektomat, teda parná rúra, vhodná do početnejšej domácnosti. Hodí sa aj pre náročnejších zákazníkov, je totiž vybavený 20 programami. Jeho nevýhodou je absencia kruhového výhrevného telesa, neponúka teda pravé teplovzdušné pečenie. Vo výbave nájdete okrem teplotnej sondy aj teleskopické výsuvy. Z programovej ponuky je zaujímavá funkcia grilu, rozmrazovanie bohužiaľ chýba. Ovládanie pomocou dotykového panelu je veľmi komfortné a jednoduché na údržbu. S upratovaním vnútornej časti rúry pomáha parné čistenie.

1 000 € Orientačná cena

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Recenzia Gorenje BCS747S34X

Top 3
Pre nenáročných
69,0 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Funkcia sous-vide
  • Systém čistenia
  • Nemá teplotnú sondu
  • Menej programov

Parná rúra – domáci konvektomat Gorenje BCS747S34X zaujme skôr menej náročných zákazníkov. Má totiž menej programov – iba 11. Vo výbave navyše nenájdete ani teplotnú sondu. V ponuke ale nechýba funkcia grilu, program na rozmrazovanie ani funkcia sous vide. Jej výhodou je predovšetkým nízka obstarávacia cena aj spotreba elektriny. Rúra sa ovláda pomocou kombinácie displeja, dotykových a manuálnych tlačidiel. Údržbu zaisťuje systém čistenia AquaClean – nejde však o úplne samočistiaci program.

700 € Orientačná cena

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Recenzia Miele DG 2840 Nerez CleanSteel

Top 4
Pre náročných
92,4 % Celkové hodnotenie
  • Veľa spôsobov využitia
  • Senzorové ovládanie
  • Udržiavanie teploty
  • Žiadne odtlačky prstov
  • Jednoduché čistenie
  • Vyššia cena
  • Zdanlivo menší objem

Vstavaná parná rúra Miele DG 2840 Nerez CleanSteel predstavuje skvelé riešenie pre náročných užívateľov, ktorí nehľadia na obstarávacie náklady, za to však hľadajú skutočne pokročilú parnú rúru s pravým parným varením ako doplnok ku klasickej domácej rúre. Tento model vyniká precíznym spracovaním, ktoré je tomuto výrobcovi vlastné.

Oproti konkurencii ponúka zdanlivo menší objem, s ktorého hodnotou patrí síce v rámci nášho porovnania k najmenším, avšak úžitkového priestoru ponúka v podstate veľa – využiť totiž môžete celú hĺbku, a to hneď v 3 úrovniach. Dovnútra sa vám teda zmestia hneď 3 gastronádoby veľkosti 1/2 a 3 veľkosť 1/3. Na rozdiel od modelov, ktoré majú paru len ako doplnok, tu parnú funkciu využijete na mnoho spôsobov od prípravy pečiva cez mäso a ryby až po blanžírovanie či dezinfekciu dojčenských fliaš.

1 300 € Orientačná cena

Domáce konvektomaty (parné rúry)

Recenzia Bosch HSG 656XS1

Top 5
Taktiež nás zaujalo
90,1 % Celkové hodnotenie
  • 4D horúci vzduch
  • Komfortné dovieranie
  • 14 druhov ohrevu
  • Výborné recenzie
  • Elegantný dizajn
  • Vysoká cena
  • Nemá funkciu sous vide

Vstavaná parná rúra Bosch HSG 656XS1 zaujme svojou pestrou ponukou funkcií, a to vrátane samostatných parných programov. V rámci nášho porovnania vyniká svojím dizajnom, na ovládanie je určený prehľadný dotykový displej s obrázkami a prstencové tlačidlo, ktorého pootočením môžete upraviť akékoľvek nastavenie rúry a ktoré u konkurencie nenájdete. Rúra sa tak ľahko stane dizajnovou dominantou kuchyne.

Zaujímavá je tu funkcia Assist, pomocou ktorej vyberiete požadovaný pokrm z ponuky uloženej v rúre a rúra si potom sama nastaví optimálnu teplotu. Taktiež ide o pomerne ojedinelú funkciu, ktorá je doménou najmä drahších modelov. Nechýba tu teplotná sonda ani výsuvné rošty pre ľahšiu manipuláciu, avšak nenájdete tu bezpečnostné chladné dvierka, ktoré sa hodia najmä do domácností s malými deťmi.

1 700 € Orientačná cena

Top 1
Najlepší z malých
92,0 % Celkové hodnotenie
  • Kombinovaná tvorba pary
  • Veľa funkcií
  • Vlastné programy
  • Vysoká cena
  • Nemá ethernet
  • Vysoká hmotnosť

Retigo konvektomat B 611 B je malý konvektomat vhodný aj pre náročných zákazníkov. Optimálny je pre gastro podniky, ktoré si vystačia s kapacitou 150 pokrmov za deň. Väčšie prevádzky môžu oceniť možnosť dať ho do zostavy s ďalším konvektomatom alebo regenerátorom (udržovacou skriňou). Na rozdiel od väčšiny modelov v tejto veľkostnej kategórii disponuje automatickým umývaním a bojlerovým vytváraním pary. Pýši sa množstvom funkcií ako je príprava sous-vide, sterilizácia alebo konfitovanie. Výhodou je možnosť nahrať vlastné programy pomocou USB rozhrania.

Hlavné výhody a nevýhody

Na tomto konvektomate zaujme najmä výbava, ktorá zahŕňa bojlerovú tvorbu pary, funkciu konfitovania alebo sterilizácie. Užitočný je aj automatický umývací program a rozhranie USB, ktoré umožňuje nahranie vlastných programov.

Záver

Retigo B 611 B je konvektomat vhodný najmä pre menšie prevádzky, alebo ako doplnkový konvektomat k existujúcemu vybaveniu. Naraz totiž dokáže pripraviť maximálne 150 pokrmov. Aj keď sa jedná o menší model, disponuje pokročilými funkciami ako je bojlerový vývoj pary, teplotná sonda alebo napríklad program údenia. Ak však hľadáte konvektomat do väčšej prevádzky a potrebujete pripraviť až 250 porcií, mohol by vás zaujať model Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b.

10 000 € Orientačná cena

Top 2
Najlepší zo stredných
91,5 % Celkové hodnotenie
  • Bojlerová tvorba pary
  • Veľa funkcií
  • 6bodová sonda
  • Menšia kapacita
  • Vyššia cena

Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b je zariadením s 11 zásuvmi, v ktorom môžete za deň pripraviť maximálne 250 porcií. Použiť na to možno gastronádoby o veľkosti 1/1. Pri veľkých prevádzkach môže byť tento výrobok vhodným doplnením k inému konvektomatu, pretože ho možno postaviť do zostavy s ďalším zariadením. Samozrejmosťou je automatické umývanie, široký výber z mnohých programov a možnosť nahrať si svoje vlastné programy cez USB alebo cez ethernet. Konvektomat sa pýši radom funkcií vrátane údenia.

14 000 € Orientačná cena

Top 3
Najlepší z veľkých
92,7 % Celkové hodnotenie
  • USB pripojenie
  • Veľká kapacita
  • Teplotná sonda
  • Sous-vide voliteľné
  • Iba plynový variant

RM gastro Konvektomat stbb 2021 g je model vhodný pre veľké prevádzky, ktoré potrebujú naraz pripravovať veľké množstvo pokrmov. Konvektomat disponuje väčšinou vychytávok, s ktorými sa môžete pri týchto produktoch stretnúť. Okrem iného disponuje aj funkciou udržiavacej skrine, čo je pri veľkých prístrojoch pomerne obvyklé. Pýši sa patentovaným systémom rýchlej tvorby pary, ktorý kombinuje bojlerový a nástrekový spôsob. Piecť či variť teda môžete začať takmer okamžite. Samozrejmosťou je automatické umývanie, ale k dispozícii je aj ručná navíjacia sprcha.

35 000 € Orientačná cena

Profesionálne konvektomaty

Recenzia Unox XV 393

Top 4
Ďalší na zváženie
90,3 % Celkové hodnotenie
  • Priaznivá cena
  • Nízka hmotnosť
  • Bezpečnostný termostat
  • Kladné recenzie
  • Bez pripojenia k internetu
  • Menšie rozpätie teplôt
  • Len 5 políc

Unox XV 393 patrí medzi malé konvektomaty a je tak vhodným kompromisom pre všetkých, ktorí netúžia po veľkej výrobnej kapacite ani množstve prídavných funkcií. Predstavuje vhodné riešenie pre menšie gastronomické zariadenia či penzióny alebo ho možno použiť ako doplnok k veľkému konvektomatu do vyťaženej prevádzky. Ako model radu CHEFLUX je vybavený analógovým ovládaním, na ktoré slúžia na rozdiel od konkurencie s dotykovým displejom iba manuálne gombíky.

V rámci svojej kapacity dokáže pojať až 5 gastronádob typu 1/1, čo je skôr základná hodnota. Vďaka funkcii AIR.Plus sa však môžete tešiť na rovnomerné výsledky vo všetkých 5 poschodiach. Zaujímavá je aj funkcia STEAM.Plus pre okmažitý vývoj pary či DRY.Plus, ktorá naopak vlhký vzduch z komory odvádza a hodí sa na prípravu cukrárskych výrobkov. Oproti konkurenčným konvektomatom sa tu budete musieť uspokojiť s nižším rozsahom teplôt do 260 °C. Na druhú stranu konvektomat poteší nízkou hmotnosťou a priaznivou cenou.

2 800 € Orientačná cena

Ako vybrať konvektomat

V tomto článku vás prevedieme výberom konvektomatu krok za krokom.

  • Prečo kúpiť kvalitný konvektomat – Investícia sa oplatí z viacerých dôvodov, najmä preto, že dokáže nahradiť mnoho spotrebičov, čím šetrí náklady aj priestor v kuchyni.
  • Nevýhody konvektomatov – Medzi hlavné nevýhody patrí vysoká cena, ktorá môže dosahovať až 20 000 €, a tiež vyššia hlučnosť oproti klasickým domácim rúram.
  • Ako funguje konvektomat – Tieto prístroje umožňujú pripravovať pokrmy nielen pomocou horúceho vzduchu, ale aj pomocou pary.
  • Výber podľa využitia – Domáce konvektomaty sú v podstate rúry s parnou funkciou. Profesionálne konvektomaty sa hodia do gastro prevádzok a majú odlišné spracovanie.
  • Dôležité parametre – Sledujte systém vytvárania pary, spôsob ovládania a tiež zdroj energie a vody. Profesionálnym modelom slúži ako zdroj energie plyn aj elektrina a majú rovno pripojenie na vodu. Hlavná je aj kapacita a nezaobídete sa bez gastronádob.
  • Funkcie – Konvektomaty disponujú celým radom funkcií, ktoré vám uľahčia prípravu pokrmov a celkovú obsluhu.
  • Príslušenstvo – Niektoré doplnky sú súčasťou balenia, iné je nutné dokúpiť. Čistiace prostriedky je potom nutné pravidelne používať a dopĺňať.
  • Obľúbené značky – Inšpirujte sa značkami, ich produkty sa dlhodobo radia medzi tie najobľúbenejšie, napríklad AEG, RM Gastro, Unox alebo Retigo.
  • Cena – Stanovte si výšku rozpočtu. Domáce konvektomaty sú výrazne lacnejšie. U profesionálnych modelov potom závisí od pokročilosti zariadenia a kapacity, môžu stáť aj viac ako 10 000 €.

Prečo kúpiť kvalitný konvektomat

Donedávna boli konvektomaty záležitosťou predovšetkým veľkých kuchýň v hoteloch alebo reštauráciách. Dnes už menšie modely nachádzajú využitie aj v domácnostiach. Nižšie sa pozrite, prečo je dobré investovať do kvalitného zariadenia.

  • Zastupiteľnosť pracovnej sily – Konvektomat síce nezastúpi všetku pracovnú silu, stále ho musí niekto obsluhovať, dokáže však nahradiť široké spektrum spotrebičov, ako napríklad rúru, gril, fritézu, ale aj mikrovlnnú rúru.
  • Šetrí priestor – Pretože konvektomat nahradí rad spotrebičov, šetrí priestor v kuchyni, ktorý tak môžete využiť efektívnejšie.
  • Zvýšenie produktivity – Konvektomat v dostatočnej kapacite dokáže zvýšiť výnosnosť profesionálnych kuchýň. Navýši totiž počet pokrmov, ktoré je vaša kuchyňa schopná vyprodukovať.
  • Automatizácia – Moderné konvektomaty oplývajú šikovnými funkciami, navyše je možné veľkú časť procesov automatizovať, čím nevyžadujú takú pozornosť.

Nevýhody konvektomatov

Ako každý produkt majú aj konvektomaty svoje nevýhody. Aké? To sa dozviete v odrážkach nižšie.

  • Vysoká cena – Oproti klasickým rúram sú konvektomaty výrazne drahšie. Jedná sa o gastro vybavenie, ktoré musí vydržať väčšiu záťaž, preto sa cena úmerne premieta do kvality spracovania.
  • Vyššia hlučnosť – V porovnaní s domácou rúrou majú profesionálne konvektomaty hlučnejšiu prevádzku.

Ako funguje konvektomat

Rovnako ako rúry, konvektomaty ponúkajú prípravu pokrmov pomocou horúceho vzduchu. Navyše je pri nich možné využiť aj paru, prípadne kombináciu oboch týchto funkcií.

Vďaka parnému režimu nie sú pripravované pokrmy vysušené. Navyše môžete v jednom prístroji pripravovať niekoľko jedál naraz bez toho, aby ste sa museli báť nepríjemného premiešania chutí a pachov. Na prípravu jedál nemusíte používať tuk a nedochádza k strate vitamínov a prospešných látok z pokrmov.

Použitie konvektomatu

Konvektomaty sa rýchlo rozohrievajú a vy tak môžete začať s prípravou jedla už po niekoľkých minútach od spustenia. Sú vhodné na pečenie mäsa, ale taktiež napríklad na prípravu sladkých knedlí. Svojimi vlastnosťami teda môžu plne nahradiť klasickú rúru, gril, fritézu či mikrovlnnú rúru.

Ak nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti s konvektomatom, nemusíte sa báť. Obsluha zariadenia je jednoduchá a rýchla. Pri moderných modeloch navyše môžete vyberať zo širokej ponuky automatických programov, ktoré vám ušetria čas strávený v kuchyni.

Správnym pomocníkom do domácnosti je pre vás určite aj v prípade, že ste zvyknutí piecť rôzne mäsá cez noc – a to vďaka možnosti nastaviť nízku teplotu a presný čas vhodný na pečenie.

Konvektomat alebo rúra?

Ponuku tvoria predovšetkým zariadenia pre profesionálnych kuchárov v gastro prevádzkach. V posledných rokoch sa však na trhu začínajú objavovať i konvektomaty pre domácnosti, ktoré môžu pripomínať o niečo väčšiu mikrovlnku.

Niektorí výrobcovia domácich konvektomatov nahrádzajú názov konvektomat označením parná rúra, elektrická pec s naparovaním alebo teplovzdušná rúra s naparovaním. Vzhľadovo sa viac podobajú bežným rúram na pečenie.

Tieto rúry všeobecne disponujú menším počtom funkcií ako konvektomaty určené pre profesionálov a parametre, ktoré sa objavujú v popisoch týchto prístrojov zodpovedajú skôr bežným rúram. Objavuje sa pri nich ale funkcia parného režimu, ktorá je typická pre konvektomaty. Viac o rúrach a parametroch, ktoré nám môžu pomôcť pri výbere, si môžete prečítať v našom článku Ako vybrať rúru.

Výber podľa využitia

Ešte než sa pustíme do výberu konvektomatu, je potrebné ujasniť si rozdiely medzi domácimi a profesionálnymi modelmi.

  • Domáce konvektomaty – sú v zásade klasické rúry, ktoré sú doplnené o parné funkcie. Týmto parným rúram sme sa venovali na samostatnej stránke, kde sme pripravili aj článok Ako vybrať parnú rúru.
  • Profesionálne konvektomaty – sú oveľa objemnejšie a zároveň aj výrazne drahšie výrobky s mierne odlišnými funkciami. Ich využívanie v domácnostiach je zbytočné. Práve týmto modelom sa venujeme v tomto článku.

Dôležité parametre

V tejto kapitole sa zameriame na dôležité parametre, ktoré je nevyhnutné vziať pri výbere konvektomatu do úvahy.

  • Systém vytvárania pary – Rozlišujeme nástrekové a bojlerové vytváranie pary, líšia sa cenou aj využitím.
  • Ovládanie – Konvektomaty majú elektrické alebo manuálne ovládanie, prípadne kombinujú obe varianty.
  • Zdroj energie – Konvektomat si môžete zaobstarať s pripojením na plyn aj elektrinu.
  • Zdroj vody – Môže byť dvojaký, a to pripojenie na vodovod, alebo nádržka na vodu.
  • Kapacita – Pri menších konvektomatoch sa jedná o 30 až 50 jedál, pri väčších až 900 pokrmov denne.
  • Gastronádoby – Nutné dokúpiť, rozlišujú sa na plytké, hlboké a dierované gastronádoby.

Systém vytvárania pary

  • Nástrekové vytváranie pary – Voda je vstrekovaná priamo na vykurovacie telesá, para sa vytvára vo varnom priestore. Nižšia cena, nenáročná údržba, tvorba pary je ale pomalšia.
  • Bojlerové vytváranie pary – Doména profesionálnych produktov. Rýchla a presná regulácia pary, vyššia cena.

Hlavnou výhodou konvektomatu oproti iným kuchynským pomocníkom je možnosť prípravy jedál v pare. Jednotlivé konvektomaty sa líšia v tom, akým spôsobom paru vytvárajú. Obvykle sa jedná o dva spôsoby, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody.

Nástrekové vytváranie pary

Voda je vstrekovaná priamo na vykurovacie telesá, para sa teda vytvára priamo vo varnom priestore. S týmto typom tvorby pary sa stretneme skôr pri menších domácich konvektomatoch. Medzi jeho výhody bezpochyby patrí cena a nenáročná údržba, pretože sa z technického hľadiska jedná o jednoduchý spôsob prevedenia.

Nevýhodou je, že tvorba pary je oproti druhému spôsobu pomalšia a môže dochádzať k zanášaniu varného priestoru, najmä ak máte tvrdú vodu. V takom prípade môže pomôcť zmäkčovač vody.

Bojlerové vytváranie pary

Bojlerové vytváranie pary nájdeme predovšetkým pri profesionálnych produktoch. Ich výhodou je rýchla tvorba a jednoduchá a presná regulácia pary. To oceníte predovšetkým pokiaľ budete konvektomat využívať na prípravu jedál pri nižších teplotách.

Jedná sa o zložitejšiu konštrukciu, ktorá je náchylnejšia na poškodenie. Cena je znateľne vyššia ako pri produktoch s tvorbou pary vo varnom priestore. Keďže sa jedná o drahší produkt, jeho súčasťou býva obvykle aj kontrola činnosti bojlera, alebo kontrola zavápnenia bojlera a automatické čistenie.

Ovládanie

  • Mechanické ovládanie – Prístroj sa ovláda otočnými gombíkmi, tlačidlami a rôznymi mechanickými prvkami. Objavuje sa skôr pri lacnejších variantoch.
  • Elektronické ovládanie – Má dotykový displej, ovláda sa podobne ako mobilný telefón, často grafické zjednodušenie prostredníctvom obrázkov/ikon. U niektorých značiek sa stretneme s termínom senzorové ovládanie.
  • Elektromechanické ovládanie – Kombinácia vyššie uvedených variantov.

Rovnako ako pri iných pomocníkoch do kuchyne, aj v oblasti konvektomatov existujú rozdielne spôsoby ovládania. Pri väčšine sa stretnete s radom funkcií a možnosťou prispôsobenia prístroja.

Zdroj energie

  • Plyn – Menší výber, skôr u drahších profesionálnych konvektomatov.
  • Elektrina – Široký výber, domáce aj profesionálne konvektomaty.

Konvektomat si môžete zaobstarať s pripojením na plyn aj elektrinu. Pokiaľ preferujete plynové, budete mať o niečo obmedzenejší výber. Tento variant sa objavuje skôr pri drahších profesionálnych zariadeniach. Pri niektorých modeloch sa stretnete s oboma variantmi a môžete si zvoliť ten, ktorý vám viac vyhovuje.

Konvektomaty určené na domáce použitie majú vo väčšine prípadov pripojenie na elektriku.

Zdroj vody

  • Pripojenie na vodovod – Obvykle u profesionálnych konvektomatov, jednoduchšia obsluha.
  • Nádržka na vodu – Skôr pri domácich modeloch, treba strážiť množstvo vody a dopĺňať.

Konvektomat potrebuje na svoje fungovanie zdroj vody. Z tej sa vytvára para, ktorá je prednosťou tohto typu zariadenia. Zdroj vody môže byť dvojaký, a to pripojenie na vodovod, alebo nádržka na vodu.

Pripojenie na vodovod

S týmto variantom sa stretnete pri modeloch pre gastro prevádzky. Okrem elektrickej zástrčky potrebuje takýto prístroj pripojenie k vode. Nemusíte tak vodu nikam dopĺňať a strážiť, či jej je dostatok.

Nádržka na vodu

Nádržka na vodu je typická pre malé a domáce konvektomaty. Pri obstaraní takého prístroja nemusíte zložito riešiť prívod vody. Je ale potrebné strážiť množstvo vody v nádržke a pravidelne vodu dopĺňať. Zároveň je potrebné nádržku po použití vyliať, aby sa v nej voda nekazila.

Kapacita

  • Malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvov, 30 až 50 jedál.
  • Stredné konvektomaty – 6 až 11 zásuvov, 50 až 100 jedál.
  • Veľké konvektomaty – 12 až 24 zásuvov, viac ako 250 jedál.

Kapacita konvektomatu ide ruka v ruke s jeho veľkosťou. Logicky, čím väčšia veľkosť, tým väčšie množstvo jedál môžeme v konvektomate naraz pripravovať. Dôležitým parametrom pri výbere môže byť aj maximálny počet zásuvov na police alebo gastronádoby. Od toho sa odvíja aj množstvo jedla, ktoré môžete v danom konvektomate naraz pripraviť.

Najmenšie zariadenia mávajú okolo 60 centimetrov do šírky, výšky a hĺbky – teda rovnako ako klasické rúry. Naopak, ak si chcete zaobstarať konvektomat do veľkej kuchyne, v ktorej denne pripravíte veľa porcií, môžete si kúpiť zariadenie aj viac ako meter vysoké.

Rozdiely medzi konvektomatmi sú tiež v počte jedál, ktoré je v nich možné pripraviť za deň. Pri menších sa jedná o 30 až 50 jedál, pri väčších to môže byť až 900 pokrmov denne. Tento ukazovateľ je opäť dôležitejší pre gastro zariadenia, pre bežnú domácnosť stačia konvektomaty s nízkou kapacitou.

Gastronádoby

  • Plytké gastronádoby – Ideálne na prílohy, dezerty.
  • Hlboké gastronádoby – Vhodné na omáčky, šaláty a pod.
  • Dierované gastronádoby – Vhodné na varenie v pare.

S kapacitou konvektomatu sa priamo spája téma gastronádob. Tie sú používané v profesionálnych prevádzkach. Ich prednosťou sú štandardizované rozmery. Vďaka tomu je všetko gastro vybavenie vzájomne kompatibilné. Gastronádoby sú najčastejšie vyrobené z nerezu, niekedy sa ale môžete stretnúť aj s keramickým variantom vhodným najmä na servírovanie, alebo s plastovými vaničkami napríklad na uchovanie ovocia a zeleniny.

Typy gastronádob sú rôzne – plytké vaničky, hlbšie nádoby alebo napríklad dierované nádoby na varenie v pare. Patria k nim aj veká, ktoré môžu byť buď plne vyplnené, alebo napríklad s výrezom na naberačku.

Rozmery gastronádob sú často meradlom kapacity konvektomatu. V mnohých technických špecifikáciách môžete vidieť hodnoty GN 1/1 alebo GN 2/3 – tie označujú práve rozmery použiteľných gastronádob. Rozmery nájdete v nasledujúcej tabuľke.

Označenie gastronádoby Šírka (mm) Dĺžka (mm)
2/1 650 530
1/1 325 530
1/3 325 176
2/3 325 352
1/2 325 265
1/4 162 265
2/4 162 530
1/6 162 176
1/9 108 176

Objem nádob sa odvíja od ich hĺbky. Hĺbka môže byť 200, 150, 100, 65, 40 alebo 20 mm. Nie pri všetkých rozmeroch sú dostupné všetky hĺbky. (Zdroj: Wikipedia)

Funkcie

Pre väčší komfort ponúka mnoho výrobcov konvektomatov rôzne funkcie, ktoré nám môžu zjednodušiť prípravu pokrmov alebo údržbu prístroja. Funkcie sa samozrejme líšia pri rôznych typoch konvektomatov (domáce alebo profesionálne použitie, drahšie, lacnejšie atď.). V tejto kapitole ponúkame aspoň základný prehľad parametrov, ktoré u väčšiny konvektomatov nájdete.

  • Prepínanie medzi varnými cyklami – Horúci vzduch, parný režim, či kombinovaný režim.
  • Rýchle schladzovanie varného priestoru – Bezpečnostný prvok, ktorý zaistí schladenie varného priestoru pri uzavretých dvierkach aj z vysokej teploty do cca 30 až 40 sekúnd.
  • Regulácia vlhkosti – Regulácia množstva pary, môže byť od 10 až do 100 %.
  • Nastavovanie teploty až na 350 °C – Rozsah možnej teploty sa môže pri jednotlivých konvektomatoch líšiť.
  • Časovač – Bežná funkcia domácich i profesionálnych konvektomatov.
  • Výber z jednotlivých programov – Ovládanie pomocou displeja alebo tlačidiel.
  • Údiaca jednotka – Pokrmom dodáva údenú chuť a arómu.
  • Sous-vide – Funkcia na prípravu jedla vo vákuu pri nízkych teplotách po dlhšiu dobu.
  • Softvér na tvorbu programov – Niektoré konvektomaty ponúkajú aj USB rozhranie a vy sami si môžete pridať vlastný program na pečenie alebo varenie.
  • Pripojenie na vodu – Permanentné pripojenie k prívodu vody, aby ste nemuseli dopĺňať vodu do zásobníka.
  • Automatické čistenie – Vložíte umývací prostriedok, ktorý sa rozpustí vo vode a vyčistí celý prístroj. Pri väčšine produktov je možné zvoliť intenzitu umývania (napr. základné, stredné, silné), alebo aj odvápnenie varného priestoru.

Príslušenstvo

Niektoré príslušenstvo býva súčasťou základnej konfigurácie, iné je nutné prikúpiť alebo dokupovať pravidelne na udržanie čistoty a bezporuchovosti zariadenia.

  • Teplotná sonda – Meria teplotu pripravovaného pokrmu. Stačí jej hrot zapichnúť napríklad do mäsa a sledovať, koľko stupňov má pokrm vo vnútri.
  • Umývacia sprcha – Pomocník na ručné umývanie vnútorného priestoru. Niekedy býva súčasťou kúpeného konvektomatu, alebo je možné ju dokúpiť. Zaobstarať ju môžete od 40 €.
  • Zmäkčovač vody – Zvyčajne podmienkou záruky. Mal by obsahovať filter pevných častíc.
  • Umývacia chémia a čistiace tablety do konvektomatu – Ide o bežný prevádzkový materiál, ktorý treba dokupovať na udržanie čistoty a bezporuchový chod.
  • Podstavec pod konvektomat – Slúži nielen ako podstavec na vyvýšenie menšieho konvektomatu, ale aj ako úložný priestor pre gastronádoby.
  • Gastronádoby, plechy, grilovacie dosky – Sú nevyhnutné na prípravu pokrmov. Existujú rôzne druhy nádob z rôznych materiálov, aby ste mohli vždy dosiahnuť perfektný výsledok.

Teplotná sonda

Aj keď sme sa tejto funkcii v rýchlosti venovali už v predošlej kapitole, rozhodli sme sa na ňu zamerať aj samostatne. Pre mnoho užívateľov totiž môže byť rozhodujúca pri výbere konkrétneho modelu. Jedná sa o vpichový teplomer, ktorý sa zapichne do pripravovanej potraviny a prenáša informácie o teplote vo vnútri pokrmu priamo do riadiacej jednotky konvektomatu.

Teplotu je možné nielen zobraziť, ale aj podľa nej upravovať proces prípravy. Môžete napríklad nastaviť cieľovú teplotu a po jej dosiahnutí ju bude konvektomat udržiavať. Vďaka tejto funkcii bude pokrm vždy ideálne tepelne upravený. Nemusíte tak napríklad prepekať mäso, ktoré by mohlo byť vysušené.

Vyobrazenie Využitie sondy

Využitie sondy

Obľúbené značky

V tejto časti vám prezradíme, ktoré značky domácich aj profesionálnych konvektomatov patria medzi obľúbené.

Domáce konvektomaty – obľúbené značky

Domáce konvektomaty sú kombinované parné rúry, medzi výrobcami preto nájdete známe značky veľkých kuchynských spotrebičov.

  • Siemens – Pre náročnejších užívateľov, vyššia cena, ale moderné funkcie a pokročilé technológie.
  • Electrolux – Široký výber pre náročných aj menej náročných užívateľov, drahšie aj lacnejšie modely.
  • AEG – Konvektomaty v niekoľkých radoch, skôr stredné a priemerne pokročilé modely.

Domáce konvektomaty Siemens

Domáce konvektomaty Siemens patria medzi spotrebiče pre náročnejších užívateľov. Zodpovedá tomu nielen obstarávacia cena, ale aj vybavenie funkciami a použité technológie. Obvykle majú teplotnú sondu, dotykový displej, prednastavené programy s receptami pre rôzne typy pokrmov a funkcie na prípravu sous vide. Pri modeloch vyššej triedy nájdete aj možnosť diaľkového ovládania pomocou aplikácie v mobile a ovládanie dvierok pomocou hlasového asistenta Amazon Alexa.

Domáce konvektomaty Electrolux

Firma Electrolux ponúka niekoľko rôznych modelov kombinovaných parných rúr, teda domácich konvektomatov. Vyberú si nenároční používatelia aj tí, ktorí hľadajú pokročilý prístroj s rôznymi funkciami. Medzi modelmi nájdete jednoducho vybavené prístroje, no aj pri nich obvykle nájdete teplotnú sondu. Ďalej tu môžete nájsť aj rúry s pripojením Wi-fi, hlasovým ovládaním a mnohými prednastavenými programami.

Domáce konvektomaty AEG

Partnerská značka Electroluxu AEG taktiež ponúka hneď niekoľko rôznych konvektomatov vo viacerých radoch. Jedná sa o stredné a pokročilé modely, rúru pre úplne nenáročných používateľov tu budete hľadať len ťažko. Podobne ako u ostatných výrobcov sú konvektomaty vybavené teplotnou sondou, tie pokročilejšie funkciou Sous-vide, prednastavenými programami a taktiež diaľkovým a hlasovým ovládaním.

Profesionálne konvektomaty – obľúbené značky

Tu nájdete odporúčania na značky profesionálnych konvektomatov do gastro prevádzok.

  • Retigo – Obľúbené konvektomaty rôznych veľkostí, dostupné v niekoľkých radách od najmenších modelov až po veľkoobjemové na prípravu až 900 jedál.
  • Unox – Špičkový dizajn a inovácie, konvektomaty získali rad ocenení, vysoká cena.
  • RM Gastro – Drahšie modely, obvykle vrátane podstavca slúžiaceho ako úložný priestor pre gastro nádoby.

Profi konvektomaty Retigo

Konvektomaty Retigo sú v gastro prevádzkach veľmi obľúbené. Značka svoje modely zaraďuje do 3 radov, a to Blue Vision, Orange Vision a Orange Vision Plus. Rady sa od seba líšia farbou podsvietenia displeja. Konvektomaty sú do detailu prepracované a majú funkčný dizajn. Nechýba im intuitívne ovládanie a výborné izolačné vlastnosti. Okrem toho ponúkajú pokročilé funkcie, ako napríklad automatické umývanie alebo systém na úsporu vody a elektrickej energie. Ide o tradičného českého výrobcu z Rožnova pod Radhoštěm.

Profi konvektomaty Unox

Konvektomaty Unox spoznáte na prvý pohľad, od konkurencie sa totiž líšia svojim špičkovým dizajnom a inováciami, za ktoré získali už množstvo ocenení. V prípade Unox sa jedná o popredného talianskeho výrobcu gastro zariadení, ktorý patrí k najpredávanejším v ČR.

Profi konvektomaty RM Gastro

Konvektomaty RM Gastro spadajú do vysokej cenovej kategórie, ale majú čo ponúknuť. Ide o maximálne spoľahlivé spotrebiče, pre ktoré je typický podstavec na gastro nádoby. Nemusíte teda v profesionálnej kuchyni riešiť ďalší úložný priestor. Ovládací panel menších variantov konvektomatov býva umiestnený typicky v hornej časti nad dvierkami, pri veľkoobjemových potom tradične vedľa dvierok.

Cena

Medzi konvektomatmi sú veľké cenové rozdiely. Cena sa odvíja od toho, či ide o domáce alebo profesionálne zariadenie, od jeho parametrov a vybavenia funkciami. Zatiaľ čo domáce modely zoženiete v cene kvalitnej rúry, tie profesionálne sa pohybujú v tisíckach eur.

Cena do 800 €

Prvé modely konvektomatov na domáce využitie sa začínajú objavovať od 400 €. Obvykle sú menšie a paru vytvárajú priamo vo varnom priestore. Disponujú iba základnými funkciami a majú mechanické ovládanie.

Cena od 800 do 2 000 €

V tejto cenovej kategórii si zaobstaráte skôr domáce konvektomaty alebo stroje do menších prevádzok (obvykle so štyrmi zásuvmi na plechy). Objavujú sa pri nich niektoré pokročilé funkcie s veľkým množstvom automatických programov. Okrem mechanického ovládania tu už môžete nájsť aj elektronické.

Cena 2 000 do 4500 €

V tejto cenovej relácii nájdeme menšie (4 až 6 zásuvov) alebo stredne veľké zariadenia (6 až 10 zásuvov). Počítať môžeme so širokým výberom funkcií. Takéto modely sú vhodné aj pre profesionálov. Vytváranie pary je zaistené bojlerom. Stretnete sa so všetkými typmi ovládania. Objavujú sa tu už aj prvé veľké produkty, ktoré sa však nemôžu pýšiť mnohými pokročilými funkciami.

Cena od 4500 €

Široká ponuka pre profesionálne prevádzky, ktoré potrebujú pripravovať veľké množstvo porcií naraz (až 600 denne). V ponuke sú stredné a veľké konvektomaty. Majú mnoho funkcií a vychytávok, vrátane presného nastavenia teploty a hustoty pary. Stretneme sa pri nich s bojlerovým vytváraním pary a so všetkými typmi ovládania. Tie najdrahšie konvektomaty sa cenovo pohybujú až okolo 35 000 €.

Časté otázky ku konvektomatom

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva sa vďaka svojim skúsenostiam z profesionálnej kuchyne dobre orientuje v ponuke gastro zariadení a ani konvektomaty jej nie sú cudzie. Prostredníctvom porovnania vybraných produktov vás zoznámi s vhodnými modelmi do domácností i gastro prevádzok a poradí, do ktorého konvektomatu sa oplatí investovať. Iva autorsky stojí aj za témami z oblasti starostlivosti o vzhľad či športového vybavenia.
Veronika Vyskočilová
Redaktorka
Veronika sa v našej redakcii venuje kuchynským pomocníkom už niekoľko rokov. Vo voľnom čase rada varí a má skúsenosti aj z gastro prevádzky. Dokáže vám preto vysvetliť, na čo si dať pri výbere konvektomatu pozor, či už ho kupujete do profesionálnej kuchyne alebo do domácnosti. Jej meno nájdete pri mnohých ďalších porovnaniach kuchynských spotrebičov, napríklad pri príbuzných parných rúrach, rôznych druhoch mixérov alebo pri digestoroch.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konvektomat

https://www.webstaurantstore.com/guide/628/types-of-combi-ovens.html

https://restaurantden.com/how-to-choose-the-best-type-of-combi-oven/

BERÁNEK, Jaromír a kolektiv. Moderní řízení hotelového provozu. MAG Consulting, s.r.o. 2013. ISBN: 978-80-271-9360-8


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 5 z 8 hlasov