V tomto článku vás prevedieme výberom konvektomatu krok za krokom.
- Prečo kúpiť kvalitný konvektomat – Investícia sa oplatí z viacerých dôvodov, najmä preto, že dokáže nahradiť mnoho spotrebičov, čím šetrí náklady aj priestor v kuchyni.
- Nevýhody konvektomatov – Medzi hlavné nevýhody patrí vysoká cena, ktorá môže dosahovať až 20 000 €, a tiež vyššia hlučnosť oproti klasickým domácim rúram.
- Ako funguje konvektomat – Tieto prístroje umožňujú pripravovať pokrmy nielen pomocou horúceho vzduchu, ale aj pomocou pary.
- Výber podľa využitia – Domáce konvektomaty sú v podstate rúry s parnou funkciou. Profesionálne konvektomaty sa hodia do gastro prevádzok a majú odlišné spracovanie.
- Dôležité parametre – Sledujte systém vytvárania pary, spôsob ovládania a tiež zdroj energie a vody. Profesionálnym modelom slúži ako zdroj energie plyn aj elektrina a majú rovno pripojenie na vodu. Hlavná je aj kapacita a nezaobídete sa bez gastronádob.
- Funkcie – Konvektomaty disponujú celým radom funkcií, ktoré vám uľahčia prípravu pokrmov a celkovú obsluhu.
- Príslušenstvo – Niektoré doplnky sú súčasťou balenia, iné je nutné dokúpiť. Čistiace prostriedky je potom nutné pravidelne používať a dopĺňať.
- Obľúbené značky – Inšpirujte sa značkami, ich produkty sa dlhodobo radia medzi tie najobľúbenejšie, napríklad AEG, RM Gastro, Unox alebo Retigo.
- Cena – Stanovte si výšku rozpočtu. Domáce konvektomaty sú výrazne lacnejšie. U profesionálnych modelov potom závisí od pokročilosti zariadenia a kapacity, môžu stáť aj viac ako 10 000 €.
Prečo kúpiť kvalitný konvektomat
Donedávna boli konvektomaty záležitosťou predovšetkým veľkých kuchýň v hoteloch alebo reštauráciách. Dnes už menšie modely nachádzajú využitie aj v domácnostiach. Nižšie sa pozrite, prečo je dobré investovať do kvalitného zariadenia.
- Zastupiteľnosť pracovnej sily – Konvektomat síce nezastúpi všetku pracovnú silu, stále ho musí niekto obsluhovať, dokáže však nahradiť široké spektrum spotrebičov, ako napríklad rúru, gril, fritézu, ale aj mikrovlnnú rúru.
- Šetrí priestor – Pretože konvektomat nahradí rad spotrebičov, šetrí priestor v kuchyni, ktorý tak môžete využiť efektívnejšie.
- Zvýšenie produktivity – Konvektomat v dostatočnej kapacite dokáže zvýšiť výnosnosť profesionálnych kuchýň. Navýši totiž počet pokrmov, ktoré je vaša kuchyňa schopná vyprodukovať.
- Automatizácia – Moderné konvektomaty oplývajú šikovnými funkciami, navyše je možné veľkú časť procesov automatizovať, čím nevyžadujú takú pozornosť.
Nevýhody konvektomatov
Ako každý produkt majú aj konvektomaty svoje nevýhody. Aké? To sa dozviete v odrážkach nižšie.
- Vysoká cena – Oproti klasickým rúram sú konvektomaty výrazne drahšie. Jedná sa o gastro vybavenie, ktoré musí vydržať väčšiu záťaž, preto sa cena úmerne premieta do kvality spracovania.
- Vyššia hlučnosť – V porovnaní s domácou rúrou majú profesionálne konvektomaty hlučnejšiu prevádzku.
Ako funguje konvektomat
Rovnako ako rúry, konvektomaty ponúkajú prípravu pokrmov pomocou horúceho vzduchu. Navyše je pri nich možné využiť aj paru, prípadne kombináciu oboch týchto funkcií.
Vďaka parnému režimu nie sú pripravované pokrmy vysušené. Navyše môžete v jednom prístroji pripravovať niekoľko jedál naraz bez toho, aby ste sa museli báť nepríjemného premiešania chutí a pachov. Na prípravu jedál nemusíte používať tuk a nedochádza k strate vitamínov a prospešných látok z pokrmov.
Použitie konvektomatu
Konvektomaty sa rýchlo rozohrievajú a vy tak môžete začať s prípravou jedla už po niekoľkých minútach od spustenia. Sú vhodné na pečenie mäsa, ale taktiež napríklad na prípravu sladkých knedlí. Svojimi vlastnosťami teda môžu plne nahradiť klasickú rúru, gril, fritézu či mikrovlnnú rúru.
Ak nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti s konvektomatom, nemusíte sa báť. Obsluha zariadenia je jednoduchá a rýchla. Pri moderných modeloch navyše môžete vyberať zo širokej ponuky automatických programov, ktoré vám ušetria čas strávený v kuchyni.
Správnym pomocníkom do domácnosti je pre vás určite aj v prípade, že ste zvyknutí piecť rôzne mäsá cez noc – a to vďaka možnosti nastaviť nízku teplotu a presný čas vhodný na pečenie.
Konvektomat alebo rúra?
Ponuku tvoria predovšetkým zariadenia pre profesionálnych kuchárov v gastro prevádzkach. V posledných rokoch sa však na trhu začínajú objavovať i konvektomaty pre domácnosti, ktoré môžu pripomínať o niečo väčšiu mikrovlnku.
Niektorí výrobcovia domácich konvektomatov nahrádzajú názov konvektomat označením parná rúra, elektrická pec s naparovaním alebo teplovzdušná rúra s naparovaním. Vzhľadovo sa viac podobajú bežným rúram na pečenie.
Tieto rúry všeobecne disponujú menším počtom funkcií ako konvektomaty určené pre profesionálov a parametre, ktoré sa objavujú v popisoch týchto prístrojov zodpovedajú skôr bežným rúram. Objavuje sa pri nich ale funkcia parného režimu, ktorá je typická pre konvektomaty. Viac o rúrach a parametroch, ktoré nám môžu pomôcť pri výbere, si môžete prečítať v našom článku Ako vybrať rúru.
Výber podľa využitia
Ešte než sa pustíme do výberu konvektomatu, je potrebné ujasniť si rozdiely medzi domácimi a profesionálnymi modelmi.
- Domáce konvektomaty – sú v zásade klasické rúry, ktoré sú doplnené o parné funkcie. Týmto parným rúram sme sa venovali na samostatnej stránke, kde sme pripravili aj článok Ako vybrať parnú rúru.
- Profesionálne konvektomaty – sú oveľa objemnejšie a zároveň aj výrazne drahšie výrobky s mierne odlišnými funkciami. Ich využívanie v domácnostiach je zbytočné. Práve týmto modelom sa venujeme v tomto článku.
Dôležité parametre
V tejto kapitole sa zameriame na dôležité parametre, ktoré je nevyhnutné vziať pri výbere konvektomatu do úvahy.
- Systém vytvárania pary – Rozlišujeme nástrekové a bojlerové vytváranie pary, líšia sa cenou aj využitím.
- Ovládanie – Konvektomaty majú elektrické alebo manuálne ovládanie, prípadne kombinujú obe varianty.
- Zdroj energie – Konvektomat si môžete zaobstarať s pripojením na plyn aj elektrinu.
- Zdroj vody – Môže byť dvojaký, a to pripojenie na vodovod, alebo nádržka na vodu.
- Kapacita – Pri menších konvektomatoch sa jedná o 30 až 50 jedál, pri väčších až 900 pokrmov denne.
- Gastronádoby – Nutné dokúpiť, rozlišujú sa na plytké, hlboké a dierované gastronádoby.
Systém vytvárania pary
- Nástrekové vytváranie pary – Voda je vstrekovaná priamo na vykurovacie telesá, para sa vytvára vo varnom priestore. Nižšia cena, nenáročná údržba, tvorba pary je ale pomalšia.
- Bojlerové vytváranie pary – Doména profesionálnych produktov. Rýchla a presná regulácia pary, vyššia cena.
Hlavnou výhodou konvektomatu oproti iným kuchynským pomocníkom je možnosť prípravy jedál v pare. Jednotlivé konvektomaty sa líšia v tom, akým spôsobom paru vytvárajú. Obvykle sa jedná o dva spôsoby, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody.
Nástrekové vytváranie pary
Voda je vstrekovaná priamo na vykurovacie telesá, para sa teda vytvára priamo vo varnom priestore. S týmto typom tvorby pary sa stretneme skôr pri menších domácich konvektomatoch. Medzi jeho výhody bezpochyby patrí cena a nenáročná údržba, pretože sa z technického hľadiska jedná o jednoduchý spôsob prevedenia.
Nevýhodou je, že tvorba pary je oproti druhému spôsobu pomalšia a môže dochádzať k zanášaniu varného priestoru, najmä ak máte tvrdú vodu. V takom prípade môže pomôcť zmäkčovač vody.
Bojlerové vytváranie pary
Bojlerové vytváranie pary nájdeme predovšetkým pri profesionálnych produktoch. Ich výhodou je rýchla tvorba a jednoduchá a presná regulácia pary. To oceníte predovšetkým pokiaľ budete konvektomat využívať na prípravu jedál pri nižších teplotách.
Jedná sa o zložitejšiu konštrukciu, ktorá je náchylnejšia na poškodenie. Cena je znateľne vyššia ako pri produktoch s tvorbou pary vo varnom priestore. Keďže sa jedná o drahší produkt, jeho súčasťou býva obvykle aj kontrola činnosti bojlera, alebo kontrola zavápnenia bojlera a automatické čistenie.
Ovládanie
- Mechanické ovládanie – Prístroj sa ovláda otočnými gombíkmi, tlačidlami a rôznymi mechanickými prvkami. Objavuje sa skôr pri lacnejších variantoch.
- Elektronické ovládanie – Má dotykový displej, ovláda sa podobne ako mobilný telefón, často grafické zjednodušenie prostredníctvom obrázkov/ikon. U niektorých značiek sa stretneme s termínom senzorové ovládanie.
- Elektromechanické ovládanie – Kombinácia vyššie uvedených variantov.
Rovnako ako pri iných pomocníkoch do kuchyne, aj v oblasti konvektomatov existujú rozdielne spôsoby ovládania. Pri väčšine sa stretnete s radom funkcií a možnosťou prispôsobenia prístroja.
Zdroj energie
- Plyn – Menší výber, skôr u drahších profesionálnych konvektomatov.
- Elektrina – Široký výber, domáce aj profesionálne konvektomaty.
Konvektomat si môžete zaobstarať s pripojením na plyn aj elektrinu. Pokiaľ preferujete plynové, budete mať o niečo obmedzenejší výber. Tento variant sa objavuje skôr pri drahších profesionálnych zariadeniach. Pri niektorých modeloch sa stretnete s oboma variantmi a môžete si zvoliť ten, ktorý vám viac vyhovuje.
Konvektomaty určené na domáce použitie majú vo väčšine prípadov pripojenie na elektriku.
Zdroj vody
- Pripojenie na vodovod – Obvykle u profesionálnych konvektomatov, jednoduchšia obsluha.
- Nádržka na vodu – Skôr pri domácich modeloch, treba strážiť množstvo vody a dopĺňať.
Konvektomat potrebuje na svoje fungovanie zdroj vody. Z tej sa vytvára para, ktorá je prednosťou tohto typu zariadenia. Zdroj vody môže byť dvojaký, a to pripojenie na vodovod, alebo nádržka na vodu.
Pripojenie na vodovod
S týmto variantom sa stretnete pri modeloch pre gastro prevádzky. Okrem elektrickej zástrčky potrebuje takýto prístroj pripojenie k vode. Nemusíte tak vodu nikam dopĺňať a strážiť, či jej je dostatok.
Nádržka na vodu
Nádržka na vodu je typická pre malé a domáce konvektomaty. Pri obstaraní takého prístroja nemusíte zložito riešiť prívod vody. Je ale potrebné strážiť množstvo vody v nádržke a pravidelne vodu dopĺňať. Zároveň je potrebné nádržku po použití vyliať, aby sa v nej voda nekazila.
Kapacita
- Malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvov, 30 až 50 jedál.
- Stredné konvektomaty – 6 až 11 zásuvov, 50 až 100 jedál.
- Veľké konvektomaty – 12 až 24 zásuvov, viac ako 250 jedál.
Kapacita konvektomatu ide ruka v ruke s jeho veľkosťou. Logicky, čím väčšia veľkosť, tým väčšie množstvo jedál môžeme v konvektomate naraz pripravovať. Dôležitým parametrom pri výbere môže byť aj maximálny počet zásuvov na police alebo gastronádoby. Od toho sa odvíja aj množstvo jedla, ktoré môžete v danom konvektomate naraz pripraviť.
Najmenšie zariadenia mávajú okolo 60 centimetrov do šírky, výšky a hĺbky – teda rovnako ako klasické rúry. Naopak, ak si chcete zaobstarať konvektomat do veľkej kuchyne, v ktorej denne pripravíte veľa porcií, môžete si kúpiť zariadenie aj viac ako meter vysoké.
Rozdiely medzi konvektomatmi sú tiež v počte jedál, ktoré je v nich možné pripraviť za deň. Pri menších sa jedná o 30 až 50 jedál, pri väčších to môže byť až 900 pokrmov denne. Tento ukazovateľ je opäť dôležitejší pre gastro zariadenia, pre bežnú domácnosť stačia konvektomaty s nízkou kapacitou.
Gastronádoby
- Plytké gastronádoby – Ideálne na prílohy, dezerty.
- Hlboké gastronádoby – Vhodné na omáčky, šaláty a pod.
- Dierované gastronádoby – Vhodné na varenie v pare.
S kapacitou konvektomatu sa priamo spája téma gastronádob. Tie sú používané v profesionálnych prevádzkach. Ich prednosťou sú štandardizované rozmery. Vďaka tomu je všetko gastro vybavenie vzájomne kompatibilné. Gastronádoby sú najčastejšie vyrobené z nerezu, niekedy sa ale môžete stretnúť aj s keramickým variantom vhodným najmä na servírovanie, alebo s plastovými vaničkami napríklad na uchovanie ovocia a zeleniny.
Typy gastronádob sú rôzne – plytké vaničky, hlbšie nádoby alebo napríklad dierované nádoby na varenie v pare. Patria k nim aj veká, ktoré môžu byť buď plne vyplnené, alebo napríklad s výrezom na naberačku.
Rozmery gastronádob sú často meradlom kapacity konvektomatu. V mnohých technických špecifikáciách môžete vidieť hodnoty GN 1/1 alebo GN 2/3 – tie označujú práve rozmery použiteľných gastronádob. Rozmery nájdete v nasledujúcej tabuľke.
Označenie gastronádoby | Šírka (mm) | Dĺžka (mm) |
2/1 | 650 | 530 |
1/1 | 325 | 530 |
1/3 | 325 | 176 |
2/3 | 325 | 352 |
1/2 | 325 | 265 |
1/4 | 162 | 265 |
2/4 | 162 | 530 |
1/6 | 162 | 176 |
1/9 | 108 | 176 |
Objem nádob sa odvíja od ich hĺbky. Hĺbka môže byť 200, 150, 100, 65, 40 alebo 20 mm. Nie pri všetkých rozmeroch sú dostupné všetky hĺbky. (Zdroj: Wikipedia)
Funkcie
Pre väčší komfort ponúka mnoho výrobcov konvektomatov rôzne funkcie, ktoré nám môžu zjednodušiť prípravu pokrmov alebo údržbu prístroja. Funkcie sa samozrejme líšia pri rôznych typoch konvektomatov (domáce alebo profesionálne použitie, drahšie, lacnejšie atď.). V tejto kapitole ponúkame aspoň základný prehľad parametrov, ktoré u väčšiny konvektomatov nájdete.
- Prepínanie medzi varnými cyklami – Horúci vzduch, parný režim, či kombinovaný režim.
- Rýchle schladzovanie varného priestoru – Bezpečnostný prvok, ktorý zaistí schladenie varného priestoru pri uzavretých dvierkach aj z vysokej teploty do cca 30 až 40 sekúnd.
- Regulácia vlhkosti – Regulácia množstva pary, môže byť od 10 až do 100 %.
- Nastavovanie teploty až na 350 °C – Rozsah možnej teploty sa môže pri jednotlivých konvektomatoch líšiť.
- Časovač – Bežná funkcia domácich i profesionálnych konvektomatov.
- Výber z jednotlivých programov – Ovládanie pomocou displeja alebo tlačidiel.
- Údiaca jednotka – Pokrmom dodáva údenú chuť a arómu.
- Sous-vide – Funkcia na prípravu jedla vo vákuu pri nízkych teplotách po dlhšiu dobu.
- Softvér na tvorbu programov – Niektoré konvektomaty ponúkajú aj USB rozhranie a vy sami si môžete pridať vlastný program na pečenie alebo varenie.
- Pripojenie na vodu – Permanentné pripojenie k prívodu vody, aby ste nemuseli dopĺňať vodu do zásobníka.
- Automatické čistenie – Vložíte umývací prostriedok, ktorý sa rozpustí vo vode a vyčistí celý prístroj. Pri väčšine produktov je možné zvoliť intenzitu umývania (napr. základné, stredné, silné), alebo aj odvápnenie varného priestoru.
Príslušenstvo
Niektoré príslušenstvo býva súčasťou základnej konfigurácie, iné je nutné prikúpiť alebo dokupovať pravidelne na udržanie čistoty a bezporuchovosti zariadenia.
- Teplotná sonda – Meria teplotu pripravovaného pokrmu. Stačí jej hrot zapichnúť napríklad do mäsa a sledovať, koľko stupňov má pokrm vo vnútri.
- Umývacia sprcha – Pomocník na ručné umývanie vnútorného priestoru. Niekedy býva súčasťou kúpeného konvektomatu, alebo je možné ju dokúpiť. Zaobstarať ju môžete od 40 €.
- Zmäkčovač vody – Zvyčajne podmienkou záruky. Mal by obsahovať filter pevných častíc.
- Umývacia chémia a čistiace tablety do konvektomatu – Ide o bežný prevádzkový materiál, ktorý treba dokupovať na udržanie čistoty a bezporuchový chod.
- Podstavec pod konvektomat – Slúži nielen ako podstavec na vyvýšenie menšieho konvektomatu, ale aj ako úložný priestor pre gastronádoby.
- Gastronádoby, plechy, grilovacie dosky – Sú nevyhnutné na prípravu pokrmov. Existujú rôzne druhy nádob z rôznych materiálov, aby ste mohli vždy dosiahnuť perfektný výsledok.
Teplotná sonda
Aj keď sme sa tejto funkcii v rýchlosti venovali už v predošlej kapitole, rozhodli sme sa na ňu zamerať aj samostatne. Pre mnoho užívateľov totiž môže byť rozhodujúca pri výbere konkrétneho modelu. Jedná sa o vpichový teplomer, ktorý sa zapichne do pripravovanej potraviny a prenáša informácie o teplote vo vnútri pokrmu priamo do riadiacej jednotky konvektomatu.
Teplotu je možné nielen zobraziť, ale aj podľa nej upravovať proces prípravy. Môžete napríklad nastaviť cieľovú teplotu a po jej dosiahnutí ju bude konvektomat udržiavať. Vďaka tejto funkcii bude pokrm vždy ideálne tepelne upravený. Nemusíte tak napríklad prepekať mäso, ktoré by mohlo byť vysušené.
Obľúbené značky
V tejto časti vám prezradíme, ktoré značky domácich aj profesionálnych konvektomatov patria medzi obľúbené.
Domáce konvektomaty – obľúbené značky
Domáce konvektomaty sú kombinované parné rúry, medzi výrobcami preto nájdete známe značky veľkých kuchynských spotrebičov.
- Siemens – Pre náročnejších užívateľov, vyššia cena, ale moderné funkcie a pokročilé technológie.
- Electrolux – Široký výber pre náročných aj menej náročných užívateľov, drahšie aj lacnejšie modely.
- AEG – Konvektomaty v niekoľkých radoch, skôr stredné a priemerne pokročilé modely.
Domáce konvektomaty Siemens
Domáce konvektomaty Siemens patria medzi spotrebiče pre náročnejších užívateľov. Zodpovedá tomu nielen obstarávacia cena, ale aj vybavenie funkciami a použité technológie. Obvykle majú teplotnú sondu, dotykový displej, prednastavené programy s receptami pre rôzne typy pokrmov a funkcie na prípravu sous vide. Pri modeloch vyššej triedy nájdete aj možnosť diaľkového ovládania pomocou aplikácie v mobile a ovládanie dvierok pomocou hlasového asistenta Amazon Alexa.
Domáce konvektomaty Electrolux
Firma Electrolux ponúka niekoľko rôznych modelov kombinovaných parných rúr, teda domácich konvektomatov. Vyberú si nenároční používatelia aj tí, ktorí hľadajú pokročilý prístroj s rôznymi funkciami. Medzi modelmi nájdete jednoducho vybavené prístroje, no aj pri nich obvykle nájdete teplotnú sondu. Ďalej tu môžete nájsť aj rúry s pripojením Wi-fi, hlasovým ovládaním a mnohými prednastavenými programami.
Domáce konvektomaty AEG
Partnerská značka Electroluxu AEG taktiež ponúka hneď niekoľko rôznych konvektomatov vo viacerých radoch. Jedná sa o stredné a pokročilé modely, rúru pre úplne nenáročných používateľov tu budete hľadať len ťažko. Podobne ako u ostatných výrobcov sú konvektomaty vybavené teplotnou sondou, tie pokročilejšie funkciou Sous-vide, prednastavenými programami a taktiež diaľkovým a hlasovým ovládaním.
Profesionálne konvektomaty – obľúbené značky
Tu nájdete odporúčania na značky profesionálnych konvektomatov do gastro prevádzok.
- Retigo – Obľúbené konvektomaty rôznych veľkostí, dostupné v niekoľkých radách od najmenších modelov až po veľkoobjemové na prípravu až 900 jedál.
- Unox – Špičkový dizajn a inovácie, konvektomaty získali rad ocenení, vysoká cena.
- RM Gastro – Drahšie modely, obvykle vrátane podstavca slúžiaceho ako úložný priestor pre gastro nádoby.
Profi konvektomaty Retigo
Konvektomaty Retigo sú v gastro prevádzkach veľmi obľúbené. Značka svoje modely zaraďuje do 3 radov, a to Blue Vision, Orange Vision a Orange Vision Plus. Rady sa od seba líšia farbou podsvietenia displeja. Konvektomaty sú do detailu prepracované a majú funkčný dizajn. Nechýba im intuitívne ovládanie a výborné izolačné vlastnosti. Okrem toho ponúkajú pokročilé funkcie, ako napríklad automatické umývanie alebo systém na úsporu vody a elektrickej energie. Ide o tradičného českého výrobcu z Rožnova pod Radhoštěm.
Profi konvektomaty Unox
Konvektomaty Unox spoznáte na prvý pohľad, od konkurencie sa totiž líšia svojim špičkovým dizajnom a inováciami, za ktoré získali už množstvo ocenení. V prípade Unox sa jedná o popredného talianskeho výrobcu gastro zariadení, ktorý patrí k najpredávanejším v ČR.
Profi konvektomaty RM Gastro
Konvektomaty RM Gastro spadajú do vysokej cenovej kategórie, ale majú čo ponúknuť. Ide o maximálne spoľahlivé spotrebiče, pre ktoré je typický podstavec na gastro nádoby. Nemusíte teda v profesionálnej kuchyni riešiť ďalší úložný priestor. Ovládací panel menších variantov konvektomatov býva umiestnený typicky v hornej časti nad dvierkami, pri veľkoobjemových potom tradične vedľa dvierok.
Cena
Medzi konvektomatmi sú veľké cenové rozdiely. Cena sa odvíja od toho, či ide o domáce alebo profesionálne zariadenie, od jeho parametrov a vybavenia funkciami. Zatiaľ čo domáce modely zoženiete v cene kvalitnej rúry, tie profesionálne sa pohybujú v tisíckach eur.
Cena do 800 €
Prvé modely konvektomatov na domáce využitie sa začínajú objavovať od 400 €. Obvykle sú menšie a paru vytvárajú priamo vo varnom priestore. Disponujú iba základnými funkciami a majú mechanické ovládanie.
Cena od 800 do 2 000 €
V tejto cenovej kategórii si zaobstaráte skôr domáce konvektomaty alebo stroje do menších prevádzok (obvykle so štyrmi zásuvmi na plechy). Objavujú sa pri nich niektoré pokročilé funkcie s veľkým množstvom automatických programov. Okrem mechanického ovládania tu už môžete nájsť aj elektronické.
Cena 2 000 do 4500 €
V tejto cenovej relácii nájdeme menšie (4 až 6 zásuvov) alebo stredne veľké zariadenia (6 až 10 zásuvov). Počítať môžeme so širokým výberom funkcií. Takéto modely sú vhodné aj pre profesionálov. Vytváranie pary je zaistené bojlerom. Stretnete sa so všetkými typmi ovládania. Objavujú sa tu už aj prvé veľké produkty, ktoré sa však nemôžu pýšiť mnohými pokročilými funkciami.
Cena od 4500 €
Široká ponuka pre profesionálne prevádzky, ktoré potrebujú pripravovať veľké množstvo porcií naraz (až 600 denne). V ponuke sú stredné a veľké konvektomaty. Majú mnoho funkcií a vychytávok, vrátane presného nastavenia teploty a hustoty pary. Stretneme sa pri nich s bojlerovým vytváraním pary a so všetkými typmi ovládania. Tie najdrahšie konvektomaty sa cenovo pohybujú až okolo 35 000 €.