Ako vybrať konvektomat
Najprv sa pozrieme na to, čo vlastne takéto zariadenie dokáže a aké benefity vám môže priniesť jeho zaobstaranie. Potom sa už vrhneme na konkrétne parametre, na ktoré by ste sa mali pri výbere produktu zamerať. Ďalej podrobne rozoberieme systém vytvárania pary, rozdiely v kapacite, ovládaní a funkciách. Nakoniec sa pozrieme na to, v akých cenových reláciách sa konvektomaty pohybujú.
Venovali sme sa aj mnohým ďalším kuchynským spotrebičom, a to od klasických rúr, cez kombinované sporáky až po indukčné varné dosky.
Domáce a profesionálne konvektomaty
Ešte než sa pustíme do výberu konvektomatu, je potrebné ujasniť si rozdiely medzi domácimi a profesionálnymi modelmi.
Domáce konvektomaty sú v zásade klasické rúry, ktoré sú doplnené o parné funkcie. Týmto parným rúram sme sa venovali na samostatnej stránke, kde sme pripravili aj článok Ako vybrať parnú rúru.
Profesionálne konvektomaty sú oveľa objemnejšie a zároveň aj výrazne drahšie výrobky s mierne odlišnými funkciami. Ich využívanie v domácnostiach je zbytočné. Práve týmto modelom sa venujeme v tomto článku.
Čo vlastne je konvektomat a ako funguje?
Rovnako ako rúry, konvektomaty ponúkajú prípravu pokrmov pomocou horúceho vzduchu. Navyše je pri nich možné využiť aj paru, prípadne kombináciu oboch týchto funkcií.
Vďaka parnému režimu nie sú pripravované pokrmy vysušené. Navyše môžete v jednom prístroji pripravovať niekoľko jedál naraz bez toho, aby ste sa museli báť nepríjemného premiešania chutí a pachov. Na prípravu jedál nemusíte používať tuk a nedochádza k strate vitamínov a prospešných látok z pokrmov.
Použitie konvektomatu
Konvektomaty sa rýchlo rozohrievajú a vy tak môžete začať s prípravou jedla už po niekoľkých minútach od spustenia. Sú vhodné na pečenie mäsa, ale taktiež napríklad na prípravu sladkých knedlí. Svojimi vlastnosťami teda môžu plne nahradiť klasickú rúru, gril, fritézu či mikrovlnnú rúru.
Ak nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti s konvektomatom, nemusíte sa báť. Obsluha zariadenia je jednoduchá a rýchla. Pri moderných modeloch navyše môžete vyberať zo širokej ponuky automatických programov, ktoré vám ušetria čas strávený v kuchyni.
Správnym pomocníkom do domácnosti je pre vás určite aj v prípade, že ste zvyknutí piecť rôzne mäsá cez noc – a to vďaka možnosti nastaviť nízku teplotu a presný čas vhodný na pečenie.
Konvektomat alebo rúra?
Ponuku tvoria predovšetkým zariadenia pre profesionálnych kuchárov v gastro prevádzkach. V posledných rokoch sa však na trhu začínajú objavovať i konvektomaty pre domácnosti, ktoré môžu pripomínať o niečo väčšiu mikrovlnku.
Niektorí výrobcovia domácich konvektomatov nahrádzajú názov konvektomat označením parná rúra, elektrická pec s naparovaním alebo teplovzdušná rúra s naparovaním. Vzhľadovo sa viac podobajú bežným rúram na pečenie.
Tieto rúry všeobecne disponujú menším počtom funkcií ako konvektomaty určené pre profesionálov a parametre, ktoré sa objavujú v popisoch týchto prístrojov zodpovedajú skôr bežným rúram. Objavuje sa pri nich ale funkcia parného režimu, ktorá je typická pre konvektomaty. Viac o rúrach a parametroch, ktoré nám môžu pomôcť pri výbere, si môžete prečítať v našom článku Ako vybrať rúru.
Systém vytvárania pary
Hlavnou výhodou konvektomatu oproti iným kuchynským pomocníkom je možnosť prípravy jedál v pare. Jednotlivé konvektomaty sa líšia v tom, akým spôsobom paru vytvárajú. Obvykle sa jedná o dva spôsoby, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody:
- Nástrekové vytváranie pary
- Bojlerové vytváranie pary.
Nástrekové vytváranie pary
Voda je vstrekovaná priamo na vykurovacie telesá, para sa teda vytvára priamo vo varnom priestore. S týmto typom tvorby pary sa stretneme skôr pri menších domácich konvektomatoch. Medzi jeho výhody bezpochyby patrí cena a nenáročná údržba, pretože sa z technického hľadiska jedná o jednoduchý spôsob prevedenia.
Nevýhodou je, že tvorba pary je oproti druhému spôsobu pomalšia a môže dochádzať k zanášaniu varného priestoru, najmä ak máte tvrdú vodu. V takom prípade môže pomôcť zmäkčovač vody.
Bojlerové vytváranie pary
Bojlerové vytváranie pary nájdeme predovšetkým pri profesionálnych produktoch. Ich výhodou je rýchla tvorba a jednoduchá a presná regulácia pary. To oceníte predovšetkým pokiaľ budete konvektomat využívať na prípravu jedál pri nižších teplotách.
Jedná sa o zložitejšiu konštrukciu, ktorá je náchylnejšia na poškodenie. Cena je znateľne vyššia ako pri produktoch s tvorbou pary vo varnom priestore. Keďže sa jedná o drahší produkt, jeho súčasťou býva obvykle aj kontrola činnosti bojlera, alebo kontrola zavápnenia bojlera a automatické čistenie.
Zdroj energie
Konvektomat si môžete zaobstarať s pripojením na plyn aj elektrinu. Pokiaľ preferujete plynové, budete mať o niečo obmedzenejší výber. Tento variant sa objavuje skôr pri drahších profesionálnych zariadeniach. Pri niektorých modeloch sa stretnete s oboma variantmi a môžete si zvoliť ten, ktorý vám viac vyhovuje.
Konvektomaty určené na domáce použitie majú vo väčšine prípadov pripojenie na elektriku.
Zdroj vody
Konvektomat potrebuje na svoje fungovanie zdroj vody. Z tej sa vytvára para, ktorá je prednosťou tohto typu zariadenia. Zdroj vody môže byť dvojaký:
- Pripojenie na vodovod
- Nádržka na vodu
Pripojenie na vodovod
S týmto variantom sa stretnete pri modeloch pre gastro prevádzky. Okrem elektrickej zástrčky potrebuje takýto prístroj pripojenie k vode. Nemusíte tak vodu nikam dopĺňať a strážiť, či jej je dostatok.
Nádržka na vodu
Nádržka na vodu je typická pre malé a domáce konvektomaty. Pri obstaraní takého prístroja nemusíte zložito riešiť prívod vody. Je ale potrebné strážiť množstvo vody v nádržke a pravidelne vodu dopĺňať. Zároveň je potrebné nádržku po použití vyliať, aby sa v nej voda nekazila.
Kapacita
Kapacita konvektomatu ide ruka v ruke s jeho veľkosťou. Logicky, čím väčšia veľkosť, tým väčšie množstvo jedál môžeme v konvektomate naraz pripravovať.
Najmenšie zariadenia mávajú okolo 60 centimetrov do šírky, výšky a hĺbky – teda rovnako ako klasické rúry. Naopak, ak si chcete zaobstarať konvektomat do veľkej kuchyne, v ktorej denne pripravíte veľa porcií, môžete si kúpiť zariadenie aj viac ako meter vysoké.
Dôležitým parametrom pri výbere môže byť aj maximálny počet zásuvov na police alebo gastronádoby. Od toho sa odvíja aj množstvo jedla, ktoré môžete v danom konvektomate naraz pripraviť.
- Malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvov
- Stredné konvektomaty – 6 až 11 zásuvov
- Veľké konvektomaty – 12 až 24 zásuvov
Rozdiely medzi konvektomatmi sú tiež v počte jedál, ktoré je v nich možné pripraviť za deň. Pri menších sa jedná o 30 až 50 jedál, pri väčších to môže byť až 900 pokrmov denne. Tento ukazovateľ je opäť dôležitejší pre gastro zariadenia, pre bežnú domácnosť stačia konvektomaty s nízkou kapacitou.
Gastronádoby
S kapacitou konvektomatu sa priamo spája téma gastronádob. Tie sú používané v profesionálnych prevádzkach. Ich prednosťou sú štandardizované rozmery. Vďaka tomu je všetko gastro vybavenie vzájomne kompatibilné. Gastronádoby sú najčastejšie vyrobené z nerezu, niekedy sa ale môžete stretnúť aj s keramickým variantom vhodným najmä na servírovanie, alebo s plastovými vaničkami napríklad na uchovanie ovocia a zeleniny.
Typy gastronádob sú rôzne – plytké vaničky, hlbšie nádoby alebo napríklad dierované nádoby na varenie v pare. Patria k nim aj veká, ktoré môžu byť buď plne vyplnené, alebo napríklad s výrezom na naberačku.
Rozmery gastronádob sú často meradlom kapacity konvektomatu. V mnohých technických špecifikáciách môžete vidieť hodnoty GN 1/1 alebo GN 2/3 – tie označujú práve rozmery použiteľných gastronádob. Rozmery nájdete v nasledujúcej tabuľke.
Označenie gastronádoby |
Šírka (mm) |
Dĺžka (mm) |
2/1 |
650 |
530 |
1/1 |
325 |
530 |
1/3 |
325 |
176 |
2/3 |
325 |
352 |
1/2 |
325 |
265 |
1/4 |
162 |
265 |
2/4 |
162 |
530 |
1/6 |
162 |
176 |
1/9 |
108 |
176 |
Objem nádob sa odvíja od ich hĺbky. Hĺbka môže byť 200, 150, 100, 65, 40 alebo 20 mm. Nie pri všetkých rozmeroch sú dostupné všetky hĺbky. (Zdroj: Wikipedia)
Ovládanie
Rovnako ako pri iných pomocníkoch do kuchyne, aj v oblasti konvektomatov existujú rozdielne spôsoby ovládania. Pri väčšine sa stretnete s radom funkcií a možnosťou prispôsobenia prístroja.
- Mechanické ovládanie – Prístroj sa ovláda otočnými gombíkmi a tlačidlami. Objavuje sa skôr pri lacnejších variantoch.
- Elektronické ovládanie – Má dotykový displej. Pri niektorých značkách sa stretneme s pojmom senzorové ovládanie.
- Elektromechanické ovládanie – Kombinácia vyššie uvedených variantov.
Funkcie sa samozrejme líšia pri rôznych typoch konvektomatov (domáce alebo profesionálne použitie, drahšie, lacnejšie atď.). Tu vám ponúkame aspoň základný prehľad parametrov, ktoré nájdete pri väčšine konvektomatov.
- Prepínanie medzi varnými cyklami (horúci vzduch, parný režim, kombinovaný režim)
- Rýchle schladzovanie varného priestoru
- Regulácia vlhkosti (teda množstvo pary, môže byť od 10 až do 100 %)
- Nastavovanie teploty až na 350 °C (rozsah možnej teploty sa môže pri jednotlivých konvektomatoch líšiť)
- Časovač
- Výber z jednotlivých programov
Funkcie
Pre väčší komfort ponúka mnoho výrobcov konvektomatov rôzne funkcie, ktoré nám môžu zjednodušiť prípravu pokrmov alebo údržbu prístroja.
- Teplotná sonda – Meria teplotu pripravovaného pokrmu. Stačí zapichnúť jej hrot napríklad do mäsa a sledovať, koľko stupňov má pokrm vo vnútri.
- Údiaca jednotka – Pokrmom dodáva údenú chuť a arómu.
- Sous-vide – Funkcia na prípravu jedla vo vákuu pri nízkych teplotách po dlhšiu dobu.
- Softvér na tvorbu programov – Niektoré konvektomaty ponúkajú aj USB rozhranie a vy sami si môžete pridať vlastný program na pečenie alebo varenie.
- Pripojenie na vodu – Permanentné pripojenie k prívodu vody, aby ste nemuseli dopĺňať vodu do zásobníka.
- Automatické čistenie – Vložíte umývací prostriedok, ktorý sa rozpustí vo vode a vyčistí celý prístroj. Pri väčšine produktov je možné zvoliť intenzitu umývania (napr. základné, stredné, silné), alebo aj odvápnenie varného priestoru.
- Umývacia sprcha – Pomocník na ručné umývanie vnútorného priestoru. Niekedy býva súčasťou kúpeného konvektomatu, alebo je možné ju dokúpiť. Zaobstarať ju môžete od 50 €.
Teplotná sonda
Aj keď sme sa tejto funkcii v rýchlosti venovali už v predošlej kapitole, rozhodli sme sa na ňu zamerať aj samostatne. Pre mnoho užívateľov totiž môže byť rozhodujúca pri výbere konkrétneho modelu. Jedná sa o vpichový teplomer, ktorý sa zapichne do pripravovanej potraviny a prenáša informácie o teplote vo vnútri pokrmu priamo do riadiacej jednotky konvektomatu.
Teplotu je možné nielen zobraziť, ale aj podľa nej upravovať proces prípravy. Môžete napríklad nastaviť cieľovú teplotu a po jej dosiahnutí ju bude konvektomat udržiavať. Vďaka tejto funkcii bude pokrm vždy ideálne tepelne upravený. Nemusíte tak napríklad prepekať mäso, ktoré by mohlo byť vysušené.
Najobľúbenejšie značky domácich konvektomatov
Domáce konvektomaty sú kombinované parné rúry, medzi výrobcami preto nájdete známe značky veľkých kuchynských spotrebičov. Medzi tie obľúbené patrí napríklad Siemens, Electrolux a AEG.
Domáce konvektomaty Siemens
Domáce konvektomaty Siemens patria medzi spotrebiče pre náročnejších užívateľov. Zodpovedá tomu nielen obstarávacia cena, ale aj vybavenie funkciami a použité technológie. Obvykle majú teplotnú sondu, dotykový displej, prednastavené programy s receptami pre rôzne typy pokrmov a funkcie na prípravu sous vide. Pri modeloch vyššej triedy nájdete aj možnosť diaľkového ovládania pomocou aplikácie v mobile a ovládanie dvierok pomocou hlasového asistenta Amazon Alexa.
Domáce konvektomaty Electrolux
Firma Electrolux ponúka niekoľko rôznych modelov kombinovaných parných rúr, teda domácich konvektomatov. Vyberú si nenároční používatelia aj tí, ktorí hľadajú pokročilý prístroj s rôznymi funkciami. Medzi modelmi nájdete jednoducho vybavené prístroje, no aj pri nich obvykle nájdete teplotnú sondu. Ďalej tu môžete nájsť aj rúry s pripojením Wi-fi, hlasovým ovládaním a mnohými prednastavenými programami.
Domáce konvektomaty AEG
Partnerská značka Electroluxu AEG taktiež ponúka hneď niekoľko rôznych konvektomatov vo viacerých radoch. Jedná sa o stredné a pokročilé modely, rúru pre úplne nenáročných používateľov tu budete hľadať len ťažko. Podobne ako u ostatných výrobcov sú konvektomaty vybavené teplotnou sondou, tie pokročilejšie funkciou Sous-vide, prednastavenými programami a taktiež diaľkovým a hlasovým ovládaním.
Cena
Medzi konvektomatmi sú veľké cenové rozdiely. Cena sa odvíja od toho, či ide o domáce alebo profesionálne zariadenie, od jeho parametrov a vybavenia funkciami. Zatiaľ čo domáce modely zoženiete v cene kvalitnej rúry, tie profesionálne sa pohybujú v tisíckach eur.
Cena do 800 €
Prvé modely konvektomatov na domáce využitie sa začínajú objavovať od 400 €. Obvykle sú menšie a paru vytvárajú priamo vo varnom priestore. Disponujú iba základnými funkciami a majú mechanické ovládanie.
Cena od 800 do 2 000 €
V tejto cenovej kategórii si zaobstaráte skôr domáce konvektomaty alebo stroje do menších prevádzok (obvykle so štyrmi zásuvmi na plechy). Objavujú sa pri nich niektoré pokročilé funkcie s veľkým množstvom automatických programov. Okrem mechanického ovládania tu už môžete nájsť aj elektronické.
Cena 2 000 do 4500 €
V tejto cenovej relácii nájdeme menšie (4 až 6 zásuvov) alebo stredne veľké zariadenia (6 až 10 zásuvov). Počítať môžeme so širokým výberom funkcií. Takéto modely sú vhodné aj pre profesionálov. Vytváranie pary je zaistené bojlerom. Stretnete sa so všetkými typmi ovládania. Objavujú sa tu už aj prvé veľké produkty, ktoré sa však nemôžu pýšiť mnohými pokročilými funkciami.
Cena od 4500 €
Široká ponuka pre profesionálne prevádzky, ktoré potrebujú pripravovať veľké množstvo porcií naraz (až 600 denne). V ponuke sú stredné a veľké konvektomaty. Majú mnoho funkcií a vychytávok, vrátane presného nastavenia teploty a hustoty pary. Stretneme sa pri nich s bojlerovým vytváraním pary a so všetkými typmi ovládania. Tie najdrahšie konvektomaty sa cenovo pohybujú až okolo 35 000 €.