Menu

Najlepšie kuchynské nože 2025: Recenzie, testy a porovnanie

Aktualizované:
Autor:
Petr Šindelář

V kategórii univerzálnych kuchynských nožov odporúčame

XinZuo Yu

90 €

Orientačná cena

Aký kuchynský nôž vybrať podľa porovnania

Kvalitné kuchynské nože vám môžu výrazne uľahčiť prípravu pokrmov. Zaobstarať si ich je možné samostatne, a to v rôznych variantoch, ale k dispozícii máte tiež celé sady. Za víťaza porovnania medzi univerzálnymi nožmi sme označili XinZuo Yu, čo je nielen veľmi ostrý a odolný nástroj s ergonomickou rukoväťou, ale navyše vyzerá krásne. Za najlepšiu sadu považujeme Fiskars Edge, ktorá sa skladá z piatich prvotriednych nožov, ktoré majú rozmanité uplatnenie.

Ako porovnávame kuchynské nože?

Kuchynské nože by mali mať predovšetkým kvalitnú čepeľ a ostrie – krájanie príslušných potravín s nimi potom bude naozaj jednoduché. V našom porovnaní sme teda zohľadňovali predovšetkým túto vlastnosť. Na používanie však majú vplyv aj ďalšie parametre, ktoré sme taktiež zobrali do úvahy. Aké vlastnosti hrali pri našom výbere hlavnú rolu?

  • Materiál a ostrosť čepele
  • Materiál a ergonómia rukoväte
  • Hmotnosť a rozmery
  • Odolnosť proti poškodeniu
  • Dĺžka záruky
  • Dizajn
  • Obstarávacia cena

Pokiaľ vás žiadny produkt z nášho porovnania úplne nezaujal a hľadáte iné riešenie, prečítajte si náš návod Ako vybrať kuchynský nôž. V ňom sa dozviete všetko potrebné o ponúkaných variantoch, rovnako ako o vlastnostiach jednotlivých materiálov čepele a rukoväte. Pozornosť sme venovali aj ďalším dôležitým parametrom, ale aj obľúbeným značkám a cenovým kategóriám. V závere sme sa zamerali aj na uloženie a starostlivosť o nože.


Univerzálne kuchynské nože

V kuchyni je možné tieto nože využiť na jednoduché a rýchle krájanie a sekanie prakticky všetkých druhov potravín. Obvykle sa jedná o ekonomickejšie riešenie.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Extrémna ostrosť
  • Ergonomická rukoväť
  • Vysoká odolnosť
  • Trojročná záruka
  • Krásny dizajn
  • Vyššia cena
  • Nepozornosť bolí
90 € Zobraziť ponuky
Top 2
Veľmi dobré
Najlepší pomer cena/výkon
  • Vysoko kvalitná čepeľ
  • Dlhá životnosť
  • Zaujímavá vizuálna stránka
  • Dobre padne do ruky
  • Jednoduché brúsenie
  • Pre niekoho vyššia cena
  • Na univerzálny nôž kratšia čepeľ
50 € Zobraziť ponuky
Top 3
Dobré
Pre nenáročných
  • Kvalitné ostrie
  • Ergonomická rukoväť
  • Veľmi priaznivá cena
  • Minimalistický dizajn
  • Rukoväť môže prasknúť
  • Pre niekoho trošku hrubšia čepeľ
20 € Zobraziť ponuky
Top 4
Výborné
Pre náročných
  • Kvalitné spracovanie
  • Veľmi ostrá čepeľ
  • Vynikajúca ergonómia
  • Zvýšená bezpečnosť
  • Ochrana čepele v balení
  • Naozaj vysoká cena
  • Vhodný skôr pre profesionálov
150 € Zobraziť ponuky

Sady kuchynských nožov

Kuchynské nože si môžete zaobstarať v rôznych sadách, pričom každý z nich slúži na krájanie iného druhu potravín. Jedná sa o drahšie, ale praktickejšie riešenie oproti univerzálnym kuchynským nožom.

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Nože veľmi dobre krájajú
  • Kvalitné čepele
  • Ergonomické rukoväte
  • Dizajnovo zaujímavé
  • Blok sa dá zavesiť na stenu
  • Horšie vkladanie do bloku
  • Nože sa vkladajú čepeľou dozadu
  • Blok sa môže zle čistiť
110 € Zobraziť ponuky
Top 2
Veľmi dobré
Najlepší pomer cena/výkon
  • Veľmi ostré čepele
  • Ergonomické rukoväte
  • Variabilné využitie
  • Zaujímavý dizajn
  • Stojan pôsobí trochu lacno
  • Gumičky sa môžu kývať
120 € Zobraziť ponuky
Top 3
Dobré
Pre nenáročných
  • Veľmi priaznivá cena
  • Počet nožov v sade
  • Nízka hmotnosť
  • Nepriľnavý povrch
  • Každý nôž má puzdro
  • Puzdrá sú len z plastu
  • Rukoväte sa môžu zafarbiť
10 € Zobraziť ponuky
Top 4
Výborné
Pre náročných
  • Rozmanité nástroje
  • Naozaj ostré čepele
  • Veľmi odolné
  • Zaujímavý dizajn
  • Súprava obsahuje stojan
  • Vyššia obstarávacia cena
  • Skôr pre skúsených kuchárov
320 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia XinZuo Yu
XinZuo Yu
Recenzia G21 Gourmet Damascus
G21 Gourmet Damascus
Recenzia Tescoma Azza
Tescoma Azza
Recenzia Wüsthof Ikon Classic
Wüsthof Ikon Classic
Recenzia Fiskars Edge
Fiskars Edge
Recenzia Tescoma Azza sada
Tescoma Azza sada
Recenzia 6-dielna sada nožov Ernesto
6-dielna sada nožov Ernesto
Recenzia Sada XinZuo Yi B27
Sada XinZuo Yi B27
Ocenenie Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Pre náročných Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Pre náročných
Kategória

Univerzálne kuchynské nože

Univerzálne kuchynské nože

Univerzálne kuchynské nože

Univerzálne kuchynské nože

Sady kuchynských nožov

Sady kuchynských nožov

Sady kuchynských nožov

Sady kuchynských nožov

Hodnotenie Výborné
Veľmi dobré
Dobré
Výborné
Výborné
Veľmi dobré
Dobré
Výborné
Orientačná cena 90 € 50 € 20 € 150 € 110 € 120 € 10 € 320 €
Dĺžka čepele (cm) 21 13 13 20 8 až 23 9 až 22 9 až 20,3 7,35 až 21
Materiál čepele Damašková/nerezová oceľ Damašková oceľ Oceľ Legovaná oceľ Nerezová oceľ Nerezová oceľ Nerezová oceľ s nepriľnavou Damašková oceľ 67 vrstiev 10Cr15CoMoV
Materiál rukoväti Drevo Micarta Plast Syntetický materiál Neuvedené Nerezová oceľ Polypropylén Premium Rosewood
Hmotnosť (g) 248 300 Neuvedené 280 Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné Nerelevantné
Dĺžka záruky 3 roky 4 roky 10 rokov 15 rokov na výrobné a materiálové vady 2 roky 10 rokov 2 roky 3 roky

Recenzie najlepších kuchynských nožov

Univerzálne kuchynské nože

XinZuo Yu

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Extrémna ostrosť
  • Ergonomická rukoväť
  • Vysoká odolnosť
  • Trojročná záruka
  • Krásny dizajn
  • Vyššia cena
  • Nepozornosť bolí

Kuchynský nôž XinZuo Yu patrí k najlepším nástrojom tohto typu na trhu. Jeho jadro je vyrobené z damaškovej ocele, ktorá sa skladá zo 67 vrstiev. Navyše je umiestnené vo vrchnej vrstve nerezovej ocele. Ide teda o veľmi odolný výrobok, a to ako proti mechanickému poškodeniu, tak aj proti korózii. Záručná doba je napokon až tri roky.

XinZuo Yu má veľmi ostrú čepeľ a využiť ho teda možno na krájanie rozličných potravín. Navyše disponuje ergonomickou rukoväťou z dreva, pričom prácu uľahčuje aj veľmi dobrým vyvážením. Za zmienku potom určite stojí veľmi pekný dizajn, rovnako ako luxusná darčeková krabička, v ktorej ho dostanete. Pri nákupe budete však musieť počítať s o niečo vyššou cenou, hoci ani zďaleka nejde o najdrahší kuchynský nôž na trhu. Prečítať celú recenziu

90 € Orientačná cena

Univerzálne kuchynské nože

G21 Gourmet Damascus

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Vysoko kvalitná čepeľ
  • Dlhá životnosť
  • Zaujímavá vizuálna stránka
  • Dobre padne do ruky
  • Jednoduché brúsenie
  • Pre niekoho vyššia cena
  • Na univerzálny nôž kratšia čepeľ

Ak aktuálne hľadáte vysoko kvalitný univerzálny kuchynský nôž, vynikajúce riešenie predstavuje G21 Gourmet Damascus. Ten je vyrobený zo špeciálnej damaškovej ocele, ktorá je tvrdá a odolná proti opotrebovaniu a vďaka originálnej kresbe sa taktiež môže stať zaujímavým vizuálnym prvkom kuchyne.

Kuchynský nôž G21 Gourmet Damascus má trochu kratšiu čepeľ (13 cm), napriek tomu sa vám s ňou bude pravdepodobne dobre krájať, orezávať aj porcovať. Vyrobená je z 67-vrstvovej japonskej damaškovej ocele VG-10, ktorá zaručuje veľmi dlhú životnosť, pretože je vysoko odolná proti opotrebovaniu a prelomeniu.

G21 Gourmet Damascus navyše disponuje rukoväťou z veľmi pevného a odolného laminátového materiálu, ktorý sa nazýva Micarta. Ide o plátno či sklenú tkaninu s termosetickou živicou. Aj rukoväť je teda odolná a kvalitná. Niet preto divu, že na tento nôž dostanete až štvorročnú záruku.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Ak si pozrieme hodnotenie užívateľov, kuchynský nôž G21 Gourmet Damascus je hodnotený takmer výhradne kladne. Oceňovaná je predovšetkým jeho ostrosť a kvalita, no taktiež damašková kresba na ostrí, ktorá zaisťuje, že ide o vzhľadovo atraktívne kuchynské vybavenie. Podľa niektorých používateľov navyše perfektne padne do ruky a zároveň sa veľmi dobre brúsi.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Kuchynský nôž G21 Gourmet Damascus je vysoko kvalitný a pevný, teda aj veľmi odolný voči poškodeniu a prelomeniu. To zaručuje bezproblémové používanie a dlhú životnosť. Za hlavné klady je možné považovať aj to, že perfektne padne do ruky, dobre sa brúsi a vyzerá zaujímavo. Hoci zaručuje veľmi dobrý pomer ceny a kvality, pre niekoho môže byť drahší. Na univerzálny nôž má navyše trochu kratšiu čepeľ.

Záverečné zhrnutie

G21 Gourmet Damascus je univerzálny kuchynský nôž, ktorý sa hodí na krájanie, orezávanie aj porcovanie. Mal by vám vydržať veľmi dlhú dobu v takmer stopercentnom stave. Toho si je vedomý aj výrobca, takže pokiaľ sa zaregistrujete na jeho webe, získate štvorročnú záruku.

50 € Orientačná cena

Univerzálne kuchynské nože

Tescoma Azza

Top 3
Pre nenáročných
Dobré Celkové hodnotenie
  • Kvalitné ostrie
  • Ergonomická rukoväť
  • Veľmi priaznivá cena
  • Minimalistický dizajn
  • Rukoväť môže prasknúť
  • Pre niekoho trošku hrubšia čepeľ

Kuchynský nôž Tescoma Azza s čepeľou s dĺžkou 13 cm predstavuje univerzálne riešenie predovšetkým do domácností. Zaujme totiž ostrou čepeľou z japonskej nerezovej ocele, ergonomickou rukoväťou, minimalistickým dizajnom aj veľmi priaznivou obstarávacou cenou. Navyše naň výrobca ponúka 10-ročnú záruku. Tá sa pritom v určitých prípadoch môže veľmi vyplatiť, pretože plastová rukoväť niektorým užívateľom po nejakej dobe popraskala. Prečítať celú recenziu

20 € Orientačná cena

Univerzálne kuchynské nože

Wüsthof Ikon Classic

Top 4
Pre náročných
Výborné Celkové hodnotenie
  • Kvalitné spracovanie
  • Veľmi ostrá čepeľ
  • Vynikajúca ergonómia
  • Zvýšená bezpečnosť
  • Ochrana čepele v balení
  • Naozaj vysoká cena
  • Vhodný skôr pre profesionálov

Univerzálny kuchynský nôž Wüsthof Ikon Classic je vhodný nielen pre nadšencov do prípravy pokrmov, ale aj pre profesionálnych kuchárov. Jedná sa o produkt nemeckej nožiarskej firmy Wüsthof Dreizackwerk Solingen, ktorá existuje od roku 1814 a aktuálne patrí k najväčším spoločnostiam v tomto odbore na svete.

Wüsthof Ikon Classic disponuje čepeľou dĺžky 20 cm. Tá bola predovšetkým vykovaná z jedného kusu ocele a využiť ju je možné na krájanie a sekanie všetkých druhov potravín. Pri výrobe bola navyše použitá vysoko kvalitná nemecká legovaná oceľ X50CrMoV15. Čepeľ je veľmi ostrá a ľahko sa udržuje. 

Kuchynský nôž Wüsthof Ikon Classic má ergonomickú rukoväť, ktorá chráni prsty a to vďaka štandardnému tvaru záštity pre bezpečný úchop. Spoločne so samotným nožom dostanete aj ochranu ostria pri prenášaní alebo ukladaní, ktorá sa jednoducho otvára a zatvára.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Wüsthof Ikon Classic je medzi užívateľmi veľmi dobre hodnotený vďaka kvalitnému spracovaniu, vynikajúcej ostrosti, veľmi dobrej ergonómii a zvýšenej bezpečnosti. Vzhľadom na všetky tieto vlastnosti nôž dostal významnú pečať kvality a hygieny NSF v Spojených štátoch amerických. Tuzemský spotrebiteľský mesačník dTest ho navyše v roku 2018 vďaka tvrdosti, odolnosti a skvelým výsledkom v ostrej prevádzke označil za celkového víťaza testu kuchynských nožov.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Tento kuchynský nôž zaujme prakticky všetkými dôležitými vlastnosťami. Vyrobený bol z kvalitnej legovanej ocele, je veľmi tvrdý a ostrý, dobre padne do ruky a zaisťuje zvýšenú bezpečnosť. Môže sa teda stať výborným pomocníkom práve do vašej kuchyne. Na druhú stranu musíte počítať so skutočne vysokou cenou, kvôli ktorej je primárne určený pre profesionálne kuchyne.

Záverečné zhrnutie

Wüsthof Ikon Classic patrí už niekoľko rokov medzi najlepšie kuchynské nože na trhu, čo je názor nielen používateľov, ale aj mnohých odborníkov. To napokon potvrdzuje aj predĺžená záruka na výrobné a materiálové vady v dĺžke 15 rokov. Hoci je tento nôž veľmi drahý, môže vám spoľahlivo slúžiť skutočne dlho.

150 € Orientačná cena

Sady kuchynských nožov

Fiskars Edge

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Nože veľmi dobre krájajú
  • Kvalitné čepele
  • Ergonomické rukoväte
  • Dizajnovo zaujímavé
  • Blok sa dá zavesiť na stenu
  • Horšie vkladanie do bloku
  • Nože sa vkladajú čepeľou dozadu
  • Blok sa môže zle čistiť

Ak hľadáte sadu kuchynských nožov na rôzne využitie, aktuálne vám môžeme najviac odporučiť kolekciu Edge od fínskej spoločnosti Fiskars. Tá obsahuje päť nožov v čiernej farbe, ktoré sú nielen veľmi kvalitné, ale aj vizuálne zaujímavé, čo platí aj pre dizajnový blok.

Sada Fiskars Edge sa skladá z japonského noža Santoku, ktorý je možné použiť na všetky potraviny, ďalej z raňajkového noža so zúbkovaným ostrím na zeleninu, vykrajovacieho noža, lúpacieho noža a špeciálneho noža na chlieb a pečivo (tiež so zúbkovaným ostrím). Sada obsahuje aj drevený blok na uskladnenie nožov.

Čepele jednotlivých produktov boli vyrobené z vysoko kvalitnej nerezovej ocele s vysokou tvrdosťou. Navyše disponujú zužujúcim sa ostrím, čo môže zaručovať dlhodobú ostrosť. Jednotlivé nože zaujmú ergonomickou rukoväťou, rovnako ako nepriľnavým povrchom Softouch, vďaka ktorému sa čepele jednoducho čistia a zvyšuje sa ich trvanlivosť.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Nože zo sady Fiskars Edge sú užívateľmi hodnotené veľmi kladne. Zaujala ich nielen kvalita nožov, ale aj bloku, ktorý je možné navyše zavesiť. Užívatelia chvália tvar a povrch rukovätí, dizajn, odľahčenosť a jednoduchú údržbu. Predovšetkým sa však spomína samotná príprava pokrmov, pretože jednotlivé produkty výborne krájajú a vydržia dlhú dobu ostré.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Nože zaujmú predovšetkým ostrosťou a schopnosťou výborne krájať. Zároveň sú odľahčené, dizajnovo zaujímavé, majú ergonomickú rukoväť a jednoducho sa čistia. Praktický blok je navyše možné položiť na kuchynskú linku alebo ho zavesiť. Pre niekoho však môže byť vkladanie do bloku nepohodlné a neintuitívne (nože sa vkladajú ostrím dozadu) a podľa niektorých názorov sa blok tiež zle čistí. 

Záverečné zhrnutie

Sada Fisakrs Edge obsahuje päť nožov s rôznym uplatnením a praktický blok na ich uskladnenie. Pokiaľ teda hľadáte kvalitné a variabilné vybavenie do kuchyne, za ktoré navyše nezaplatíte horibilnú sumu, môžete uvažovať práve o tomto praktickom riešení.

110 € Orientačná cena

Sady kuchynských nožov

Tescoma Azza sada

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Veľmi ostré čepele
  • Ergonomické rukoväte
  • Variabilné využitie
  • Zaujímavý dizajn
  • Stojan pôsobí trochu lacno
  • Gumičky sa môžu kývať

Tescoma je českým výrobcom kuchynských potrieb, známym aj vďaka svojim nožom do kuchyne. Pokiaľ teda aktuálne zháňate práve tento sortiment, jedným z možných riešení môže byť sada Tescoma Azza, ktorú tvorí šesť kuchynských nožov a praktický stojan.

Sada Tescoma Azza je tvorená dvoma univerzálnymi nožmi s dĺžkou čepele 9 a 13 cm, ďalej kuchárskym nožom (16 cm), nožom na zeleninu (13 cm), porcovacím nožom (21 cm) a nožom na chlieb a pečivo (22 cm). Okrem toho je jej súčasťou aj blok, do ktorého sa nože bezpečne ukladajú.

Jednotlivé nože sú vyrobené z jediného kusu japonskej nehrdzavejúcej nožiarskej ocele, ktorá zaisťuje odolnú čepeľ a vysoko kvalitné ostrie. Navyše sa záujemcovia môžu spoľahnúť na ergonomické rukoväte s masívnymi nitmi, ktoré boli vyrobené z vysoko odolného plastu.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Tescoma Azza je zrejme najpredávanejšou sadou nožov v posledných rokoch. Podľa názorov jednotlivých užívateľov je tvorená variabilnými nožmi, ktoré dobre sedia do ruky, predovšetkým ale disponujú veľmi ostrými čepeľami, pred ktorými majú dokonca niektorí jedinci rešpekt. Navyše zaujmú aj pekným dizajnom a praktickým stojanom, ktorý je úzky, takže na kuchynskej linke nezaberie príliš veľa miesta.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Jednotlivé nože z radu Tescoma Azza sú kvalitné a disponujú mimoriadne ostrými čepeľami. Vďaka ergonomickým rukovätiam je s nimi napriek tomu možné zaobchádzať bezpečne. Okrem toho ich získate hneď šesť, takže ich možno využiť na najrôznejšie účely. Praktickým doplnkom je aj stojan, ktorý nezaberie príliš veľa miesta, avšak pôsobí lacným dojmom a navyše je kvôli gumičkám na spodnej strane trochu nestabilný.  

Záverečné zhrnutie

Pokiaľ zháňate veľmi ostré kuchynské nože s variabilným využitím, sada Tescoma Azza predstavuje veľmi vhodné riešenie. Hoci sa môže zdať obstarávacia cena trochu vysoká, v skutočnosti šesť vysoko kvalitných nožov a stojan takto výhodne len tak nezoženiete. Záruka je navyše až 10 rokov.

120 € Orientačná cena

Sady kuchynských nožov

6-dielna sada nožov Ernesto

Top 3
Pre nenáročných
Dobré Celkové hodnotenie
  • Veľmi priaznivá cena
  • Počet nožov v sade
  • Nízka hmotnosť
  • Nepriľnavý povrch
  • Každý nôž má puzdro
  • Puzdrá sú len z plastu
  • Rukoväte sa môžu zafarbiť

6-dielna sada nožov Ernesto je vynikajúcim riešením pre menej náročných (domácich) kuchárov. Konkrétne sa skladá z noža na chlieb, kuchynského noža, noža na porcovanie, noža Santoku, univerzálneho noža a noža na zeleninu, takže môže mať veľmi variabilné využitie. Na prvý pohľad veľmi priaznivá obstarávacia cena je preto naozaj príjemným prekvapením. Predmetnú súpravu je možné zakúpiť výhradne v predajniach alebo e-shope Lidl. Používatelia takmer všeobecne vítajú veľmi ostré čepele, takže nože krájajú naozaj dobre, vzhľadom na rozmanitosť prakticky všetky potraviny.

Jednotlivé modely 6-dielnej sady nožov Ernesto sú ľahké a ich čepele sú z nerezovej ocele s nepriľnavou vrstvou, čo je tiež hodnotené veľmi pozitívne. Okrem toho sa veľmi ľahko chránia, pretože každý nôž má vlastné puzdro, ktoré navyše drží naozaj pevne. To je tiež veľmi dôležité. Za pozitívnu vlastnosť možno považovať aj možnosť umývania v umývačke riadu. Pokiaľ ide o negatíva, musíme tu spomenúť skutočnosť, že spomínané puzdrá sú vyrobené len z plastu, zatiaľ čo ešte o niečo horšie môžeme hodnotiť polypropylénové rukoväte. Tie sa napríklad pri niektorých modeloch môžu zafarbiť.

10 € Orientačná cena

Sady kuchynských nožov

Sada XinZuo Yi B27

Top 4
Pre náročných
Výborné Celkové hodnotenie
  • Rozmanité nástroje
  • Naozaj ostré čepele
  • Veľmi odolné
  • Zaujímavý dizajn
  • Súprava obsahuje stojan
  • Vyššia obstarávacia cena
  • Skôr pre skúsených kuchárov

Sada XinZuo Yi B27 B27 obsahuje nože z tradičného čínskeho nožiarskeho mesta Jang-ťiang. Ako už názov napovedá, ide o modely z rady B27, ktoré obsahujú lúpací nôž s krátkou ostrou čepeľou, špeciálny nôž na ovocie a zeleninu, vykosťovací nôž na ryby, univerzálny šéfkuchársky nôž, ako aj nôž na pečivo. Podľa používateľov majú všetky tieto nástroje veľmi ostré čepele, ktoré sú vyrobené z damaškovej ocele zloženej zo 67 vrstiev. Okrem toho sú odolné, čo platí aj pre drevené rukoväte, ktoré podľa individuálnych skúseností dobre padnú do ruky.

Predmetné nože sú pozitívne hodnotené aj z čisto estetického hľadiska, pretože vizuálne vyzerajú naozaj zaujímavo. Okrem toho súprava neobsahuje len tieto nástroje. Obsahuje aj špeciálne nožnice na porcovanie hydiny, ktoré sa dajú použiť aj na lúskanie orechov a po rozložení aj ako škrabka na zemiaky. Okrem toho získate aj praktický drevený stojan, do ktorého možno vybavenie ľahko umiestniť. Vzhľadom k vyššie uvedenému je však jasné, že nejde o najlacnejšiu sadu nožov na trhu, práve naopak. Je preto vhodná najmä pre náročnejších kuchárov.

320 € Orientačná cena

Najpredávanejšie kuchynské nože podľa Heureky

Poradie Produkt Hodnotenie Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1 100 %
Počet recenzií: 1
80 € Zobraziť ponuky
Top 2 100 %
Počet recenzií: 2
16 € Zobraziť ponuky
Top 3 92 %
Počet recenzií: 28
23 € Zobraziť ponuky
Top 4 99 %
Počet recenzií: 54
8 € Zobraziť ponuky
Top 5 98 %
Počet recenzií: 7
120 € Zobraziť ponuky
Top 6 98 %
Počet recenzií: 4
32 € Zobraziť ponuky
Top 7 Zatím nehodnoceno 49 € Zobraziť ponuky
Top 8 Zatím nehodnoceno 25 € Zobraziť ponuky
Top 9 93 %
Počet recenzií: 2
17 € Zobraziť ponuky
Top 10 100 %
Počet recenzií: 1
18 € Zobraziť ponuky

Zobraziť ďalšie produkty


Ako vybrať kuchynský nôž

Aj keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať, parametrov, na ktoré by ste pri nákupe kuchynských nožov mali pamätať, je pomerne dosť. Na všetky sme sa zamerali v našom článku. O čom konkrétne sa dočítate?

  • Prečo kúpiť kvalitné kuchynské nože – opatrené sú prvotriednou čepeľou a ergonomickou rukoväťou, ktorá má vplyv aj na bezpečnosť pri práci. Mnohé navyše zaujmú aj dlhou životnosťou, prípadne zaujímavým dizajnom.
  • Nevýhody kuchynských nožov – problematická môže byť vysoká obstarávacia cena. Za nevýhodu je možné považovať aj vyššiu hmotnosť, ako aj ďalšie negatívne vlastnosti.
  • Druhy podľa určenia – pri výbere sa zamerajte na to, aké potraviny v kuchyni najčastejšie spracovávate. K dispozícii nemáte iba univerzálne kuchynské nože, ale napríklad aj nože na zeleninu či syry, vykosťovacie nože a mnohé ďalšie varianty.
  • Výber podľa materiálu čepele – kuchynské nože sa vyrábajú z uhlíkovej, nerezovej, damaškovej či legovanej ocele, ale aj z keramiky. Každý z týchto materiálov má pritom isté kladné aj záporné vlastnosti.
  • Výber podľa materiálu rukoväte – plast býva najlacnejší, drevené rúčky sú vizuálne najzaujímavejšie a kov zaručuje zvýšenú odolnosť. Pri jednotlivých materiáloch však musíte počítať aj s negatívnymi vlastnosťami.
  • Dôležité parametre – pri výbere kuchynských nožov sa zamerajte aj na dĺžku a tvar čepele, ale aj na samotné ostrie, hmotnosť, rovnako ako na záručnú dobu, ktorá môže byť prekvapivo dosť variabilná.
  • Obľúbené značky – medzi najviac nakupované kuchynské nože v slovenských obchodoch patria produkty od spoločností ako Fiskars, Victorinox, Lamart, Tescoma alebo XinZuo.
  • Cena – niektoré kuchynské nože zoženiete za pár eur a napriek tomu nemusia byť nekvalitné. K dispozícii však máte aj varianty, ktoré stoja cez 80 €. Niektoré modely vás napokon môžu stáť aj viac ako 400 €.
  • Uloženie a starostlivosť – vybrať vhodné nože do kuchyne je veľmi dôležité, podstatné je však aj to, ako sa o ne budete starať. Čepeľ by ste napr. mali umývať pod prúdom vody a vhodným vybavením sa môžu stať aj magnetické alebo drevené boxy.

Prečo kúpiť kvalitné kuchynské nože

Pokiaľ aktuálne hľadáte kuchynské nože, mali by ste sa v prvom rade sústrediť na ich kvalitu. Tá má výrazný vplyv nielen na ich praktické vlastnosti, ale aj na bezpečnosť pri práci.

  • Prvotriedna čepeľ – kvalitný nôž pochopiteľne musí veľmi dobre krájať potraviny, na ktoré je určený. Na to má vplyv jeho materiál a spracovanie čepele, jej ochrana aj náročnosť brúsenia.
  • Ergonomická rukoväť – veľký vplyv má nielen na samotné krájanie potravín, ale aj na jeho bezpečnosť. Kuchynské nože by mali dobre padnúť do ruky, pričom dôležité môže byť aj ich odľahčenie.
  • Dlhá životnosť – kuchynské nože by mali byť vysoko odolné proti poškodeniu. Na niektoré kvalitné modely napokon existuje záručná doba v dĺžke 10 alebo dokonca 15 rokov.
  • Zaujímavý dizajn – vizuálna stránka nie je pri tomto type produktov najdôležitejšia, na druhú stranu máte k dispozícii aj produkty, ktoré kombinujú príjemné s užitočným.

Prvotriedna čepeľ

Kvalitné kuchynské nože musia mať pochopiteľne čepeľ, ktorá umožňuje veľmi dobre krájať potraviny, na ktoré sú určené. Môže byť vyrobená z rôznych materiálov, pričom za špičkovú je možné považovať damaškovú alebo legovanú oceľ, prípadne keramiku. Dôležité však môže byť aj súmerné vybrúsenie z oboch strán. V každom prípade je podstatná aj (dodávaná) ochrana čepele proti poškodeniu, rovnako ako náročnosť jej brúsenia.

Ergonomická rukoväť

Pri krájaní potravín je veľmi dôležitá aj ergonómia daného kuchynského noža. Tá ovplyvňuje nielen samotnú prácu, ale aj jej bezpečnosť, na ktorej sa môžu napríklad podieľať protišmykové vlastnosti. Zamerať by ste sa teda mali na produkty, ktoré vám dobre padnú do ruky, a to predovšetkým vďaka ergonomickej rukoväti. Na komforte pri používaní sa môže výrazne podieľať aj hmotnosť, takže niet divu, že sa väčšine používateľov lepšie pracuje s odľahčenými variantmi.

Dlhá životnosť

Pokiaľ si zaobstaráte kvalitný kuchynský nôž, s najväčšou pravdepodobnosťou sa nestane, že ho budete musieť v blízkej dobe opäť meniť za iný. Bude sa vám s ním totiž dobre pracovať, a navyše je dôležitá aj zvýšená odolnosť proti poškodeniu, ktorá má vplyv na jeho životnosť. Musíme doplniť, že sa nože do kuchyne dosť líšia svojou záručnou dobou. Zatiaľ čo niektoré majú štandardnú dvojročnú záruku, ďalším môžu výrobcovia dôverovať natoľko, že je záručná doba aj 10 alebo dokonca 15 rokov.

Zaujímavý dizajn

Vizuálna stránka by pri výbere kuchynských nožov pochopiteľne nemala hrať hlavnú úlohu, ale nemali by ste ju ani úplne zanedbať. Iste, aj niektoré veľmi minimalisticky vyzerajúce modely sú úplne perfektné a určite by sme vám ich odporúčali, na druhú stranu máte k dispozícii aj produkty, ktoré kombinujú príjemné s užitočným. Môžete sa teda zamerať na nože do kuchyne, ktoré vám budú nielen dobre slúžiť, ale budú sa vám aj páčiť.

Nevýhody kuchynských nožov

Bez kuchynských nožov sa pri príprave pokrmov teplej i studenej kuchyne nezaobídete, napriek tomu sú s nimi spojené aj určité negatíva. S tými teda musíte pri obstaraní počítať.

  • Vysoká cena – kvalitné kuchynské nože síce nemusia byť extrémne drahé, na druhú stranu niektoré prvotriedne modely pod 40 € v žiadnom prípade nezoženiete. Najdrahšie produkty si možno zaobstarať aj za viac ako 400 €.
  • Vyššia hmotnosť – niektoré kuchynské nože síce majú špičkové vlastnosti, pri ich obstaraní však budete musieť počítať s vyššou hmotnosťou. Tá rozhodne nemusí sedieť každému. Niektoré modely môžu každopádne vážiť aj cez 300 gramov.
  • Ďalšie negatívne vlastnosti – niektoré kuchynské nože majú kratšiu čepeľ, ktorá sa navyše môže pomerne rýchlo otupiť. Medzi prípadné negatíva patrí aj menej kvalitná rukoväť, ktorá môže po čase prasknúť, čo pochopiteľne nie je jednoduché opraviť.

Typy podľa určenia

Tiež poznáte ten pocit, keď vstúpite do obchodu a zrazu neviete, čo vlastne z toho nepreberného množstva produktov vybrať? V tom prípade si ešte pred nákupom premyslite, ako vlastne vyzerá vaša činnosť v kuchyni. Ktoré potraviny spracovávate najčastejšie, prípadne pokrmy akej kuchyne máte najradšej? Od odpovedí na tieto otázky sa musí odvíjať výber zodpovedajúceho typu noža. V súčasnej dobe množstvo rôznych druhov narástlo až na číslo desať:

  • Kuchárske nože – možno ich označiť „za kráľov medzi nožmi“, pretože sú v podstate univerzálne. Dĺžka ich čepele sa pohybuje okolo 20 cm. Využiť ich môžete pri spracovaní mäsa, rýb, zeleniny, ovocia a všetkých rozmerovo výraznejších surovín.
  • Nože na zeleninu – ako napovedá samotný názov, určené sú na krájanie cesnaku, cibule, papriky, zemiakov a ďalších podobných potravín. Dané nože mávajú kratšiu čepeľ (obvykle mierne nad 10 cm), pričom s nimi pochopiteľne možno spracovať aj ovocie.
  • Orezávacie nože – disponujú krátkou čepeľou (dĺžka okolo 10 cm) a mávajú pevnú špičku. Spodná časť je väčšinou oblá a niekedy aj vykrojená. Podieľať sa teda môžu aj na lúpaní potravín.
  • Nože na pečivo – ako asi každý vie, tieto varianty majú typické vrúbkované ostrie, ktoré môže dĺžkou presahovať aj 20 cm. Vďaka nemu umožňujú bez väčších problémov krájať čerstvé aj staršie pečivo.
  • Vykosťovacie nože, filetovacie nože a sekáčiky– nástroje vhodné na prípravu mäsa. Vykosťovacie nože ho môžu zbaviť kostí, filetovacie nože ľahko oddeľujú rybie mäso od kože a sekáčiky si poradia aj s väčšími kusmi mäsa, prípadne s pevnými kosťami.
  • Nože Santoku – nástroje z Ďalekého východu, ktoré majú trochu špecifický tvar. Uplatnenie majú v podstate univerzálne, pričom zaujmú predovšetkým perfektným vyvážením rukoväte a čepele.
  • Plátkovacie nože – tomuto variantu sa hovorí aj dranžírovacie nože. Typická je veľmi úzka a dlhá čepeľ, ktorá umožňuje nakrájať šunku a ďalšie lahôdky na jemné plátky.
  • Nože na syr – uplatnenie týchto nástrojov je asi zjavné. Na prvý pohľad ich pritom spoznáte vďaka dierovanej čepeli, ale bývajú vybavené aj špeciálnou vidličkou na napichnutie odrezaného kúsku syra.

V zásade platí, že prvá štvorica sa v kuchyniach objavuje najčastejšie. Ak si však potrpíte na dokonalosť a komfort, určite sa kúpe ďalších typov nevyhnete. Napriek tomu nájdete dokonca aj medzi profesionálmi expertov verných jedinému pomocníkovi, ktorým je kvalitný kuchársky nôž.

Kuchárske nože

Jediný typ, bez ktorého sa pri varení nezaobídete. Kráľ medzi nožmi. Dĺžka čepele sa pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostrie sa zužuje smerom k špičke. Uplatnenie nájde najmä pri spracovaní mäsa, rýb, zeleniny, ovocia a všetkých rozmerovo väčších surovín.

Podobne široké je množstvo činností, ktoré je možné s univerzálnym nožom vykonávať. Naporcujete s ním kura, nakrájate mäso na plátky alebo rezance. Báť sa nemusíte ani pečiva, hoci rez nebude dokonalý.

Nože na zeleninu

Máte problémy nakrájať cesnak alebo cibuľu univerzálom s dlhou čepeľou? Potom bezpochyby využijete špeciálne nože na zeleninu. Dĺžka ostria sa pohybuje okolo 10 cm, vďaka čomu môžete viesť oveľa presnejší rez.

Podobne ako kuchárske nože, aj nože na zeleninu ponúkajú širokú škálu využitia. Rovnako dobre s nimi spracujete aj ovocie, alebo zbavíte mäso drobných tukových častí.

Orezávacie nože

Do predchádzajúcej skupiny niekedy radíme aj tzv. okrajovacie nože. Vzhľadom na ich špecifické určenie si ich predstavíme zvlášť. Sú vybavené veľmi krátkou čepeľou s pevnou špičkou. Spodná časť býva oblá, niekedy je vykrojená na uľahčenie lúpania potraviny.

Čepeľ náčinia dosahuje dĺžku iba 10 cm, vďaka čomu je zaistené ľahké a presné ovládanie. Pevnou špičkou bez problémov vyčistíte aj škvrny alebo kazy na ovocí a zelenine.

Nože na pečivo

Väčšina z nás dokáže bez problémov rozpoznať nástroje na pečivo. Ich vrúbkované ostrie zájde bez väčších problémov aj do teplého chleba a ukrojí nádherný krajec bez porušenia kôrky. Použiť ich môžete aj na kysnuté koláče, buchty alebo pizzu. Dĺžka čepele štandardne presahuje hranicu 20 centimetrov.

Vykosťovacie nože, filetovacie nože a sekáčiky

Potrebujete často vykostiť kus mäsa a štandardný kuchársky nôž neodvedie dostatočne dobrú prácu? Rozhodne zvážte nákup vykosťovacieho noža. Jeho tenká, zo spodu ľahko vykrojená čepeľ zaistí rýchly a ľahký prienik spracovávanou látkou.

Pri úprave rýb rozhodne nájdu využitie tzv. filetovacie nože. S ich pomocou jednoducho oddelíte rybie mäso od kože. Ostrie je dostatočne jemné, takže sa nemusíte obávať poškodenia citlivého rybieho mäsa.

Ak chcete nahrubo nasekať mäso vrátane kostí na ďalšie uloženie, určite oceníte sekáčik. Jeho mohutná čepeľ zaistí, že si ľahko poradíte aj s obrovskými kusmi mäsa s tvrdými kosťami.

Nože Santoku

Špecifickú kategóriu kuchynských pomocníkov predstavujú nože Santoku. Ako už ich názov napovedá, pochádzajú z Ázie a určite zaujmú svojím špecifickým tvarom. Vyznačujú sa najmä dokonalým vyvážením rukoväte a čepele.

Využitie je univerzálne. Skvele poslúžia pri krájaní i sekaní mäsa. Špeciálne zahnutie ostria pomáha pri jeho prieniku do útrob spracovávanej suroviny. Vďaka tomu sa nebudete príliš namáhať ani pri rezaní kostí.

Plátkovacie nože

Milujete chuť na tenko nakrájanej šunky a radi by ste si podobnú lahôdku dopriali aj doma? Potom vám stačí iba poriadna tehla tejto pochutiny a kvalitný plátkovací nôž. Tzv. tranžírovacie nože sú osadené veľmi úzkou a dlhou čepeľou.

Nože na syr

Milovníci syra rozhodne ocenia špeciálne náčinie vyrobené na krájanie tejto lahôdky. Na jeho špičke sa nachádza špeciálna vidlička na napichnutie odrezaného kúsku. Čepeľ je dierovaná, čo rešpektuje prirodzený charakter tehly syra.

Pre prehľadnosť si určenie a vlastnosti jednotlivých typov kuchynských nožov zhrnieme v tabuľke.

Typ noža Charakteristika Určenie
Kuchárske nože
  • dĺžka čepele obvykle do 20 cm
  • hladké ostrie sa zužuje smerom k špičke
  • spracovanie mäsa, rýb, zeleniny, ovocia a ďalších väčších surovín
Nože na zeleninu
  • dĺžka čepele mierne nad 10 cm
  • umožňujú presnejší rez
  • spracovanie zeleniny a ovocia
Orezávacie nože
  • dĺžka čepele okolo 10 cm
  • pevná špička
  • spodná časť často oblá
  • niekedy vykrojené pre ľahšie lúpanie
  • vykrajovanie rôznych druhov potravín
Nože na pečivo
  • dĺžka čepele nad 20 cm
  • vrúbkované ostrie
  • vhodné na krájanie chleba a ďalšieho pečiva
Vykosťovacie nože
  • tenká, zo spodu vykrojená čepeľ
  • často s dĺžkou okolo 15 cm 
  • rýchly a ľahký prienik potravinou
Filetovacie nože
  • dĺžka čepele 20 a viac cm
  • dostatočne jemné ostrie
  • jednoduché oddelenie rybieho mäsa od kože
Sekáčiky 
  • mohutná čepeľ rôznej dĺžky
  • sekanie mäsa (vrátane kostí) a iných potravín
Nože Santoku
  • dĺžka čepele 15 až 20 cm
  • špecifický tvar
  • dokonalé vyváženie rukoväte a čepele
  • univerzálne využitie
  • umožňujú aj jednoduchšie rezanie kostí
Plátkovacie nože
  • dĺžka veľmi úzkej čepele obvykle 20 až 30 cm
  • krájanie tepelne upraveného mäsa
Nože na syr
  • variabilná dĺžka čepele
  • dierovaná čepeľ
  • na špičke špeciálna vidlička
  • krájanie tehál syra

 

Odporúčame: rôzne typy kuchynských nožov si môžete zaobstarať jednotlivo, avšak praktickejším riešením môžu byť kompletné sady. V súčasnej dobe ich máte k dispozícii v mnohých prevedeniach, takže môžu obsahovať nože na najrôznejšie účely. Obvykle sú tvorené tromi až šiestimi produktmi, ale naraziť je možné aj na dvanásťdielne sady. Jednotlivé sety navyše okrem samotných nožov často obsahujú aj stojany/bloky na ich praktické a bezpečné uloženie.

Výber podľa materiálu čepele

Kľúčovým kritériom pre samotný výber noža je materiál použitý na výrobu čepele. V súčasnej dobe sa možno stretnúť s niekoľkými druhmi, pričom každý z nich má svoje výhody a nevýhody :

  • Uhlíková oceľ – čepele z tohto materiálu sa ľahko brúsia, takže môžu byť prakticky neustále poriadne ostré. Na druhú stranu bývajú dosť náchylné nielen na otupenie, ale aj na koróziu.
  • Nerezová oceľ – nože s touto čepeľou sú často univerzálne, pričom bývajú dlhodobo ostré a zaručujú veľmi dobrú odolnosť proti vplyvom prostredia. Musíte však počítať s trochu náročnejším ostrením.
  • Damašková oceľ – jedná sa o vrstvenú oceľ, ktorá je vynikajúca pri krájaní. Čepele z nej sú odolné proti opotrebovaniu aj prelomeniu. Pri páde z väčšej výšky však môže prasknúť a nepoteší ani vyššia obstarávacia cena.
  • Legovaná oceľ – materiál, ktorý vzniká pridaním iných prvkov do ľubovoľného typu ocele. Čepeľ kuchynských nožov máva vynikajúce vlastnosti vrátane zvýšenej odolnosti proti korózii. Sú však skutočne drahé.
  • Keramika – zdanlivo atypický materiál na výrobu čepelí kuchynských nožov. V skutočnosti sú však stále ostré, pretože sa takmer neopotrebovávajú. Pri páde na tvrdšiu zem sa však môžu pomerne ľahko poškodiť.

Uhlíková oceľ

Čepele vyrobené z uhlíkovej ocele sú tvorené zliatinou oxidu železitého. Ľahko sa brúsia, takže ich môžete dlhodobo udržiavať ostré. Pripravte sa však na ich výraznú náchylnosť ku korózii a otupeniu. Pri zlom zaobchádzaní sa časom môžu na čepeli začať objavovať škvrny. Tie síce nemajú nijako výrazný vplyv na kvalitu práce, nepridávajú však estetickému dojmu. Sú tiež prejavom postupnej degradácie materiálu.

Nerezová oceľ

Nestarnúcu klasiku predstavuje nerezová oceľ. Zaisťuje dlhodobú ostrosť a vynikajúcu odolnosť proti pôsobeniu vonkajších vplyvov. Pripraviť sa musíte na trochu náročnejšie ostrenie. Oceľ nachádza uplatnenie hlavne pri výrobe univerzálnych kuchárskych nožov a všetkých pomocníkov na mäso. Veľmi dobre prenikajú tuhými štruktúrami.

Pri nákupe rozhodne buďte ostražití. Niektorí výrobcovia totiž v záujme čo najnižšej ceny neponúkajú čepele z kalenej ocele, ale ich plechové náhradky. Poznáte ich podľa veľkej pružnosti. Od týchto produktov dajte ruky preč, aj keby bola cena obzvlášť lákavá. Neprežijú ani prvé stretnutie s kosťou.

Damašková oceľ

Damašková oceľ bola na výrobu čepelí nožov a mečov používaná na Ďalekom východe už pred naším letopočtom. V súčasnej dobe začína byť obľúbená aj pri výrobe kuchynských nožov. Aktuálny postup výroby je pritom založený na kováčskom zváraní jednotlivých vrstiev ocele

Ide preto o vrstvenú oceľ, ktorá má vynikajúce vlastnosti pri krájaní (ostrosť, odolnosť, pevnosť). Doplňme, že je damašková oceľ obvykle zložená z dvoch alebo viacerých rôznych ocelí, ktoré sú spojené do jedného celku. Výsledný materiál je odolný nielen proti opotrebovaniu, ale zároveň aj proti prelomeniu. Na druhú stranu musíte počítať s náchylnosťou na prasknutie v prípade pádu na veľmi tvrdý povrch, rovnako ako s vyššou cenou. 

Legovaná oceľ

Legovaná oceľ je materiál, ktorý vzniká pridaním iných prvkov do ľubovoľného typu ocele. Môže sa jednať napr. o chróm, molybdén, vanád alebo mangán. Výsledný produkt má obvykle vynikajúce vlastnosti, napríklad zvýšenú odolnosť voči korózii. Preto sa s týmto materiálom môžete stretnúť aj pri kuchynských nožoch. Musíte však počítať s tým, že tieto produkty sú obvykle veľmi drahé. Jeden nôž vás tak môže vyjsť na niekoľko stoviek eur. 

Keramika

Čepele keramických nožov sú vyrobené z oxidu zirkónového. Môžu sa pochváliť odolnosťou voči opotrebovaniu a žiadnym spôsobom neovplyvňujú chuť potravín. Na druhej strane sa musíte pripraviť na výraznú krehkosť keramiky. Pád na zem, prípadne tlak vedený pod zlým uhlom môže viesť k zlomeniu čepele.

Využívajte keramiku najmä pri úprave mäkkých potravín. Perfektnú prácu odvedú napríklad pri ovocí a zelenine alebo pečive.

Výber podľa materiálu rukoväte

Čo keď držíte v ruke najlepšiu čepeľ, ale prevedenie rukoväte nezodpovedá vašim požiadavkám? Pripravte sa na nie práve ideálne pohodlie a bezpečnosť pri práci. Negatívne bude bohužiaľ ovplyvnený aj výsledok krájania. Pri zlom držaní nástroja potravinu optimálnym spôsobom nespracujete.

Rovnako ako čepele, aj rukoväte bývajú vyrobené z jedného z troch základných druhov materiálu. Tie samozrejme majú podstatný vplyv na ich vlastnosti aj pravidlá zaobchádzania a čistenia.

  • Plast – výhodou tohto materiálu je priaznivá obstarávacia cena, rovnako ako protišmykové vlastnosti. Navyše nie je náročný na údržbu. Na druhú stranu nebýva najodolnejší proti poškodeniu.
  • Drevo – pre väčšinu používateľov najlepšie riešenie z hľadiska dizajnu. Pri týchto rukovätiach však musíte počítať s nižšou odolnosťou, a to predovšetkým proti vode. Mali by ste ich teda udržiavať v suchu.
  • Kov – najväčšou výhodou je odolnosť proti vplyvom vody aj pri styku s potravinami. Navyše sú odolné proti poškodeniu. Vlhký kov na druhú stranu môže byť trochu klzký.

Nech už zvolíte akýkoľvek materiál, zamerajte sa hlavne na jednoduchosť manipulácie. Nôž by mal skvele padnúť do ruky, byť dobre vyvážený a akákoľvek činnosť by mala byť jednoduchá.

Plast

Najlacnejšiu voľbu predstavuje plast. Rukoväť býva ku kovu buď prinitovaná, alebo iba nastrelená. Z dlhodobého hľadiska je lepšie zvoliť skôr nitovanú variantu, pretože nastrelenie sa môže po čase uvoľniť.

Výhodou plastu je protišmykovosť, ktorá môže byť ešte umocnená špeciálnou vrstvou. Plastové prevedenie navyše nie je náročné na údržbu. Ak zvolíte variant s pogumovaním, získavate zďaleka najpohodlnejšiu rukoväť.

Drevo

Dizajnovo najvďačnejším variantom je drevo. Taká rukoväť však býva náchylná na pôsobenie vody. Po každom použití ju musíte dôkladne umyť prúdom vody a utrieť do sucha. Rozhodne sa neoplatí vkladať nástroj do umývačky riadu, ktorá má na použité drevo devastujúce účinky.

Aj pri správnom zaobchádzaní sa bohužiaľ musíte časom pripraviť na negatívne prejavy rozkladu dreva. Začnú sa objavovať tmavé škvrny na jeho povrchu a samotná rukoväť nebude v ruke pôsobiť príliš príjemne.

Kov

V poslednej dobe si veľkú obľubu získali kovové rukoväte. Ich hlavnou výhodou je odolnosť voči vplyvom vody aj pri styku s potravinami. Bývajú často umývateľné v umývačke riadu a zvládnu aj menej šetrné zaobchádzanie. Veľakrát sa na trhu stretnete aj s mnohými dizajnovo luxusnými kúskami.

Pripravte sa však na to, že kov je veľmi klzký. Vo vlhkých rukách sa bude krotiť len ťažko a môže hroziť vyšmyknutie. Z toho dôvodu vždy dbajte na bezpečnosť práce a ruky aj rukoväť pravidelne utierajte suchou utierkou.

Upozorňujeme: niekedy sa u rukovätí môžete stretnúť aj so špeciálnymi materiálmi, ako je napr. Micarta. Ten tvorí plátno alebo sklená tkanina s termosetickou živicou, vďaka čomu je rukoväť veľmi pevná aj odolná a vydrží naozaj dlho v takmer stopercentnom stave.

Dôležité parametre

Pri výbere kuchynských nožov by ste sa mali sústrediť aj na ďalšie parametre, ktoré môžu rozhodovať o ich určení, ale napríklad aj o bezpečnosti pri používaní.

  • Dĺžka čepele – tento parameter sa pri väčšine kuchynských nožov pohybuje medzi 10 a 30 cm. Ako už je zrejmé z predošlých riadkov, dĺžka čepele má veľký vplyv na uplatnenie konkrétnych nástrojov.
  • Tvar čepele – čepeľ by sa mala od tupej k ostrej strane zvažovať v tvare klinu, dôležité je tiež spracovanie záštity, ale skontrolovať by ste mali aj prepojenie čepele s rukoväťou.
  • Ostrie – malo by dosahovať od rukoväte až po špičku noža. Zároveň je vhodné, ak je súmerne vybrúsené z oboch strán, čo platí predovšetkým pre modely pre amatérskych kuchárov.
  • Hmotnosť – niektorí používatelia preferujú ľahšie, ďalší ťažšie nože do kuchyne. Všeobecne platí, že sa hmotnosť pohybuje medzi 200 a 300 g. Existujú aj ťažšie nástroje, ale aj odľahčené varianty.
  • Záručná doba – v tomto ohľade sa môžu jednotlivé kuchynské nože dosť líšiť. Zatiaľ čo pri niektorých je záručná doba štandardných 24 mesiacov, pri ďalších môže byť 10 rokov, ale úplne výnimočná nie je ani 15-ročná záruka.

Dĺžka čepele

Dĺžka čepele úzko súvisí s typom noža. Pohybuje sa najčastejšie od 10 do 30 cm a plne závisí od toho, na čo plánujete kuchynské náčinie používať (viď vyššie). Určite pomôže, pokiaľ si dĺžku čepele pri konkrétnom noži dôkladne skontrolujete. Niektorí výrobcovia si totiž občas zabúdajú túto tabuľku preštudovať. Potom je možné sa na trhu stretnúť s trochu bizarným kúskom, ako je nôž na zeleninu s čepeľou dlhou 25 cm.

Tvar čepele

S typom nástroja bezpochyby úzko súvisí aj tvar čepele. Podľa neho najlepšie spoznáte, či držíte v rukách kvalitný výrobok, alebo len lacnú a nespoľahlivú napodobeninu.

  • V prvom rade by sa čepeľ mala od tupej k ostrej strane zvažovať v tvare klinu. Tým je zaistený ľahký a presný rez bez zbytočného trhania potraviny. Ak sa stretnete s náradím, ktorého čepeľ je po celej dĺžke rovnako hrubá, zrejme ide len o lacnú plechovú napodobeninu.
  • Dôležitú úlohu v bezpečnosti hrá prevedenie tzv. záštity. Tá zabraňuje skĺznutiu prstov na ostrie a nepríjemnému nárazu kĺbov na doštičku. Obvykle býva vyrobená z rovnakého materiálu ako rukoväť. Ak sa stretnete so záštitou z kovu, potom slúži aj na optimálne vyváženie. 
  • Pokiaľ chýba, narazili ste na nekvalitný výrobok a odporúčame o jeho nákupe neuvažovať. Mnohé renomované značky ponúkajú nože bez záštity ako okrasné modely. Neznámi výrobcovia bývajú vedení snahou znížiť výrobné náklady.
  • Na záver by ste ešte mali skontrolovať prepojenie čepele s rukoväťou. V optimálnom prípade prechádza kovová časť čepele celou dĺžkou rukoväte. Tým je zaručené plné uchytenie čepele v rukoväti. Lacnejšie modely mávajú čepeľ uchytenú v rukoväti kratším koncom. Aj tak môžete byť s nákupom spokojní, overte si však vyváženie celého nástroja.

Ostrie

Pozornosť sa pri výbere oplatí venovať aj ostriu. Je dobré, pokiaľ sa nachádza pozdĺž celej dĺžky čepele od rukoväte až po špičku. V opačnom prípade bude činnosť menej komfortná a nebezpečnejšia.

Ostrie by malo byť súmerne vybrúsené z oboch strán. Jednostranné je spravidla určené iba do rúk profesionálnych kuchárov. Ak sa dostane do rúk amatérovi, môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Hmotnosť

Určitú úlohu pri výbere kuchynských nožov môže hrať aj ich hmotnosť. Hoci sa to nemusí zdať ako dôležitá vlastnosť, niektorí ľudia preferujú ľahšie, iní zase ťažšie produkty. Obvykle sa pri univerzálnych nožoch hmotnosť pohybuje medzi 200 až 300 g. Väčšine užívateľov sa lepšie pracuje s odľahčenými variantmi, na ktoré sa pri výbere tiež môžete zamerať. 

Záručná doba

Jednotliví výrobcovia poskytujú na svoje produkty rôzne dlhú záruku. Práve pri kuchynských nožoch sa pritom môže záručná doba líšiť veľmi výrazne. Niektoré kuchynské nože tak nebudete môcť reklamovať po uplynutí dvoch rokov od nákupu (štandardná záručná lehota, ktorú spotrebiteľom zaisťuje zákon), u iných však budete mať nárok na predĺženú záruku, ktorá môže byť 10, pri niektorých produktoch dokonca aj 15 rokov! 

Obľúbené značky

Obľúbení výrobcovia týchto nástrojov do domácnosti pochádzajú z rôznych oblastí sveta.

  • Fiskars – tradičná fínska značka výrobkov pre domácnosť, záhradu a outdoorové aktivity. Jej kuchynské nože majú väčšinou kvalitnú oceľovú čepeľ, napriek tomu ich zoženiete za priaznivú cenu.
  • Victorinox – švajčiarska spoločnosť zameriavajúca sa na nože. Medzi variantmi určenými do kuchyne si pritom vyberie snáď každý, pretože k dispozícii máte stovky rozmanitých produktov.
  • Lamart – francúzsky výrobca kuchynského vybavenia a riadu. Obľuba kuchynských nožov tejto značky spočíva vo veľmi priaznivej cene, a to aj napriek ich dobrej kvalite.
  • Tescoma – česká značka veľmi obľúbených kuchynských potrieb. Ponúkané kuchynské nože prevažne s oceľovou čepeľou sú kvalitné, napriek tomu si ich môžete zaobstarať za priaznivú cenu.
  • XinZuo – čínska spoločnosť, ktorej kuchynské nože sa vyvážajú do viac ako 100 krajín a regiónov po celom svete. Sú síce drahšie, ale jedná sa o veľmi kvalitné produkty.

Fiskars

História firmy Fiskars sa začala písať zhruba pred 375 rokmi. Áno, čítate správne. Táto spoločnosť bola totiž vo Fínsku založená už v roku 1649. V súčasnosti ide o popredného svetového výrobcu vybavenia pre domácnosť, záhradu a outdoorové aktivity. Medzi ponúkanými produktmi nájdete aj variabilné kuchynské nože, ktoré majú predovšetkým plastovú rukoväť a kvalitnú oceľovú čepeľ. Navyše nestoja „majland“, pretože väčšinu zoženiete do 30 €.

Victorinox

Táto spoločnosť má taktiež dlhú históriu, hoci existuje „iba“ 140 rokov (založená bola v roku 1884). Jedná sa o švajčiarsku firmu, ktorá sa zameriava predovšetkým na vreckové nože, zaobstarať si však možno aj nože do kuchyne. K dispozícii pritom máte stovky a stovky rozmanitých produktov, ktoré sa odlišujú určením, materiálom čepele aj rukoväte, rozmermi, ale aj obstarávacou cenou. Medzi nožmi Victorinox si teda pravdepodobne vyberie každý.

Lamart

Lamart by Piere Lamart je známa francúzska značka, ktorá sa sústredí na výrobu kuchynského vybavenia a riadu. Medzi ponúkanými produktmi nájdete aj niekoľko desiatok kuchynských nožov. Popularita výrobkov Lamart spočíva v ich nízkych cenách, a to aj napriek dobrej kvalite. To napokon platí aj pre nože do kuchyne, ktoré si možno napospol zaobstarať do 15 €. Napriek tomu môžu zaujať oceľovou čepeľou a kvalitnou drevenou či plastovou rukoväťou.

Tescoma

Prvá a jediná česká spoločnosť v našom zozname obľúbených značiek kuchynských nožov. Daný výrobca sa od roku 1992 sústredí na kuchynské potreby, ktoré nepredáva iba v Českej republike, ale aj v ďalších európskych krajinách. Kuchynské nože Tescoma sú rovnako ako pri predošlej značke obľúbené predovšetkým vďaka priaznivým cenám, hoci mnohé stoja cez 20 €. Ide o produkty prevažne s oceľovou čepeľou, ktoré sú všeobecne považované za kvalitné.

XinZuo

Ak hľadáte skutočne kvalitné kuchynské nože, môžete sa zamerať na produkty čínskej spoločnosti XinZuo, ktorá sídli v meste Jang-ťiang. Aktuálne sa pritom vyvážajú do viac ako 100 krajín a regiónov po celom svete. Jedná sa totiž o veľmi kvalitné kuchynské nože s čepeľou z nemeckej či damaškovej ocele a s drevenou rukoväťou. Niet teda divu, že nie sú najlacnejšie a mnohé stoja (aj výrazne) cez 40 €.

Značka Špecifikácia Cenová kategória Ktoré druhy ponúka Komu značku odporúčame
Fiskars Fínska značka výrobkov pre domácnosť, záhradu a outdoorové aktivity existujúca od roku 1649 Skôr nižšia a stredná Variabilné kuchynské nože, a to predovšetkým s kvalitnou oceľovou čepeľou Užívateľom, ktorí hľadajú kuchynské nože od tradičného výrobcu vo veľmi dobrom pomere kvalita/cena
Victorinox Tradičný švajčiarsky výrobca nožov, a to nielen do kuchyne Všetky cenové kategórie Stovky kuchynských nožov s rozmanitými vlastnosťami Užívateľom, ktorí chcú mať pri výbere kuchynských nožov skutočne na výber
Lamart Francúzska spoločnosť, ktorá sa zameriava na výrobu kuchynského vybavenia a riadu Nižšia Kuchynské nože prevažne s oceľovou čepeľou a kvalitnou drevenou či plastovou rukoväťou Užívateľom, ktorí chcú ušetriť aj pri nákupe kuchynských nožov dobrej kvality
Tescoma Česká značka veľmi obľúbených kuchynských potrieb Skôr nižšia Niekoľko stoviek kuchynských nožov, ktoré majú prevažne oceľovú čepeľ Užívateľom, ktorí hľadajú kuchynské nože od českého výrobcu za priaznivú cenu
XinZuo Čínska spoločnosť vyvážajúca svoje nože do viac ako 100 krajín a regiónov po celom svete Skôr stredná a vyššia Kvalitné kuchynské nože s čepeľou z nemeckej či damaškovej ocele a s drevenou rukoväťou Užívateľom, ktorí sa zameriavajú predovšetkým na kvalitu a nebude im vadiť ani prípadná vyššia obstarávacia cena

Cena

Za obstaranie kvalitného kuchynského noža rozhodne nemusíte platiť veľké peniaze. Opatrnosti pri nákupe však nie je nikdy dosť. Najmä na pultoch supermarketov, ale aj špecializovaných obchodov, sa môžete stretnúť s lacnými plechovými nástrojmi. Preto si radšej na nákup pripravte minimálne 10 €.

Na základe analýzy ponuky sme identifikovali tri základné cenové hladiny. Ponuka je veľmi rôznorodá a prakticky každý nájde to, čo hľadá. 

Cena do 30 €

Za cenu do 30 € obvykle zakúpite všetko, čo potrebujete. V tejto kategórii nájdete všetky typy nástrojov (pozri vyššie). Hlavným použitým materiálom čepele je nerezová oceľ v kombinácii s plastovou rukoväťou. Menej sa objavuje keramika. Aj v tejto cenovej hladine nájdete niekoľko málo výrobkov, ktoré nesú označenie profesionálne.

Cena od 30 do 80 €

Druhá skupina skrýva väčšie množstvo keramických nožov, prípadne rôzne sady. Za jednorazovú kúpu tak získate napríklad hneď päticu rôznych nástrojov. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade, častým výrobným materiálom je nerezová oceľ, obvykle v spojení s kovovou rúčkou. Tá môže byť aj plastová s adekvátnym pogumovaním. V tejto cenovej kategórii zoženiete aj produkty s čepeľou z legovanej či damaškovej ocele. 

Cena nad 80 €

V najvyššej cenovej hladine sa vyskytujú prakticky len sady 6 a viac nožov spolu s dreveným boxom a praktickou ocieľkou. Samozrejmosťou je vynikajúca kvalita použitej ocele, pričom rukoväť je zhotovená z kovu, prípadne pogumovaného plastu. Nezriedka sa tu objavujú aj parádne prevedené kusy určené ako dekorácia na stenu.

Cenová kategória Čo obvykle ponúka Čo obvykle neponúka Pre koho sa hodí
Do 30 € Všetky typy nástrojov, obvykle však s čepeľou z nerezovej ocele a plastovou rukoväťou Keramické nože a ďalšie vysoko kvalitné produkty Užívateľom, ktorí nechcú pri nákupe kuchynských nožov utrácať enormné sumy peňazí
Od 30 do 80 € Veľké množstvo keramických nožov do kuchyne, ale už aj produkty s čepeľou z legovanej či damaškovej ocele Menej kvalitné nože, rovnako ako prvotriedne nástroje Užívateľom, ktorí hľadajú nože do kuchyne v dobrom pomere kvalita/cena
Nad 80 € Prvotriedne nože s vysoko kvalitnou oceľovou čepeľou aj špičkovou rukoväťou (často tiež kovovou) Menej kvalitné nože, ktoré sa rýchlo otupia a sú menej odolné proti poškodeniu Užívateľom, ktorí si chcú zaobstarať špičkové kuchynské nože bez ohľadu na finančnú stránku

Uloženie a starostlivosť

Kúpili ste si nôž za niekoľko stoviek eur a chcete, aby vám slúžil dlhé roky? Tak sa oň musíte adekvátne starať. Čepeľ by ste mali umývať pod prúdom vody a to aj vtedy, keď je nôž osadený kovovou rukoväťou. Dlhodobé vystavenie vysokým teplotám a agresívnym umývacím tabletám v umývačkách totiž vedie k postupnému oslabovaniu materiálu čepele.

Nože tiež neskladujte spolu vo vyhradenom šuplíku linky. Pokiaľ sa o seba neustále trú, dochádza k ich otupovaniu a deformácii materiálu. Pre bezpečné uloženie kuchynského náčinia odporúčame využiť voľnopredajné magnetické alebo drevené boxy. Tie sú navrhnuté tak, aby ponúkali dostatok miesta na uloženie väčšieho množstva čepelí bez toho, aby sa navzájom dotýkali.

Často kladené otázky

Petr Šindelář
Redaktor
Petr je skúsený redaktor, ktorý sa dlhodobo venuje spotrebiteľskej oblasti a online nakupovaniu. Navyše má veľmi rád varenie, takže s kuchynskými nožmi a ich vlastnosťami prichádza pravidelne do kontaktu. Vďaka tomu sa dokáže pri jednotlivých produktoch zamerať na parametre, ktoré sú naozaj dôležité. Dobre totiž vie, že sa kvalitatívne môžu jeden od druhého značne líšiť.

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.9 z 8 hlasov