Menu

Recenzie kvalitných kuchynských nožov z testu 2022

Aktualizované:
Február 2022
Autor:
Petr Šindelář

V kategórii univerzálnych kuchynských nožov odporúčame

G21 Gourmet Damascus

50 €

Orientačná cena

Aký kuchynský nôž vybrať podľa porovnania

Top produkt

Univerzálne kuchynské nože

Odporúčame
G21 Gourmet Damascus
Orientačná cena 50 €
Najlepší pomer cena/výkon

Univerzálne kuchynské nože

Odporúčame
Tescoma Azza Santoku
Orientačná cena 20 €
Top produkt

Sady kuchynských nožov

Odporúčame
Fiskars Edge
Orientačná cena 100 €
Najlepší z najlacnejších

Sady kuchynských nožov

Odporúčame
Lamart Noir
Orientačná cena 20 €

Kuchynské nože sú vybavením kuchyne, bez ktorého sa pri príprave mäsa, syrov, pečiva, ovocia či zeleniny určite nezaobídete. V súčasnej dobe je ich ponuka naozaj široká, čo vám síce dáva možnosť výberu, na druhú stranu to však môže nákup trochu komplikovať. Preto sme pre vás starostlivo vybrali najlepšie kuchynské nože, ktoré si možno aktuálne zaobstarať v obchodoch. 

V našom výbere sme sa nezamerali iba na univerzálne kuchynské nože, ale aj na sady nožov. V nich nájdete aj špecializované varianty, teda napr. nože na pečivo, zeleninu alebo porcovacie nože. Každopádne sme sa snažili, aby si z daných produktov vybral úplne každý. Niektoré sú preto určené pre užívateľov, ktorí síce hľadajú kvalitu, ale nepotrebujú nič špičkové. Ďalšie sa zavďačia aj profesionálnym kuchárom, hoci sú samozrejme podstatne drahšie. 

Pri výbere sme sa pochopiteľne snažili zamerať aj na konkrétne vlastnosti. Zhodnotili sme napríklad materiál čepele a rukoväte, alebo dĺžku noža a jeho prevedenie. Hlavnú úlohu ale hralo predovšetkým to, ako sú s ich vlastnosťami spokojní samotní užívatelia. Tí museli kladne hodnotiť nielen krájanie, ale aj bezpečnosť a ergonómiu. Pred nákupom noža by sme vám tiež odporučili prečítať si náš článok ako vybrať kuchynský nôž, ktorý vám môže výrazne pomôcť s orientáciou v tomto sortimente.


Najlepšie kuchynské nože podľa porovnania

Univerzálne kuchynské nože

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze G21 Gourmet Damascus
G21 Gourmet Damascus

Vysoko kvalitná a pevná čepeľ

Dlhá životnosť

Zaujímavá vizuálna stránka

Dobre padne do ruky

Jednoduché brúsenie

Pre niekoho vyššia cena

Na univerzálny nôž kratšia čepeľ

50 € Zobraziť ponuky

Najlepší pomer cena/výkon

Recenze Tescoma Azza Santoku
Tescoma Azza Santoku

Kvalitné spracovanie

Veľmi ostrá čepeľ

Vynikajúca ergonómia

Nemá protišmykovú rukoväť

Rukoväť z plastu

20 € Zobraziť ponuky

Pre náročných

Recenze Wüsthof Ikon Classic
Wüsthof Ikon Classic

Kvalitné spracovanie

Veľmi ostrá čepeľ

Vynikajúca ergonómia

Zvýšená bezpečnosť

Ochrana čepele v balení

Naozaj vysoká cena

Vhodný skôr do profesionálnych kuchýň

100 € Zobraziť ponuky

Sady kuchynských nožov

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze Fiskars Edge
Fiskars Edge

Nože veľmi dobre krájajú

Kvalitné čepele s nepriľnavým povrchom

Ergonomické rukoväte

Dizajnovo zaujímavé

Blok možno zavesiť na stenu

Vkladanie do bloku môže byť nepohodlné

Nože sa vkladajú čepeľou dozadu

Blok sa môže zle čistiť

100 € Zobraziť ponuky

Najlepší z najlacnejších

Recenze Lamart Noir
Lamart Noir

Kvalitné krájanie

Bezpečné používanie

Praktický stojan

Veľmi nízka cena

Sada obsahuje iba tri nože

Nože majú krátke čepele

20 € Zobraziť ponuky

Najlepší pomer cena/výkon

Recenze Tescoma Azza
Tescoma Azza

Veľmi ostré čepele

Ergonomické rukoväte

Variabilné využitie

Zaujímavý design

Stojan pôsobí trochu lacne

Gumičky na spodnej strane stojanu sa môžu kývať

150 € Zobraziť ponuky

Recenze G21 Gourmet Damascus
G21 Gourmet Damascus
Recenze Tescoma Azza Santoku
Tescoma Azza Santoku
Recenze Wüsthof Ikon Classic
Wüsthof Ikon Classic
Recenze Fiskars Edge
Fiskars Edge
Recenze Lamart Noir
Lamart Noir
Recenze Tescoma Azza
Tescoma Azza
Ocenenie

Top produkt

Najlepší pomer cena/výkon

Pre náročných

Top produkt

Najlepší z najlacnejších

Najlepší pomer cena/výkon

Kategória

Univerzálne kuchynské nože

Univerzálne kuchynské nože

Univerzálne kuchynské nože

Sady kuchynských nožov

Sady kuchynských nožov

Sady kuchynských nožov

Orientačná cena 50 € 20 € 100 € 100 € 20 € 150 €
Dĺžka čepele (cm) 13 18 20 8 až 23 7,5 až 12,5 9 až 22
Materiál čepele Damašková oceľ Nerezová oceľ Legovaná oceľ Nerezová oceľ Keramika Nerezová oceľ
Materiál rukoväti Micarta Plast Syntetický materiál Neuvedené Neuvedené Nerezová oceľ
Hmotnosť (g) 300 200 280 - - -
Dĺžka záruky 4 roky 10 rokov 15 rokov na výrobné a materiálové vady 2 roky 3 roky 10 rokov
Top produkt Univerzálne kuchynské nože
  • Vysoko kvalitná a pevná čepeľ
  • Dlhá životnosť
  • Zaujímavá vizuálna stránka
  • Dobre padne do ruky
  • Jednoduché brúsenie
  • Pre niekoho vyššia cena
  • Na univerzálny nôž kratšia čepeľ

Ak aktuálne hľadáte vysoko kvalitný univerzálny kuchynský nôž, vynikajúce riešenie predstavuje G21 Gourmet Damascus. Ten je vyrobený zo špeciálnej damaškovej ocele, ktorá je tvrdá a odolná proti opotrebovaniu a vďaka originálnej kresbe sa taktiež môže stať zaujímavým vizuálnym prvkom kuchyne.

Kuchynský nôž G21 Gourmet Damascus má trochu kratšiu čepeľ (13 cm), napriek tomu sa vám s ňou bude pravdepodobne dobre krájať, orezávať aj porcovať. Vyrobená je z 67-vrstvovej japonskej damaškovej ocele VG-10, ktorá zaručuje veľmi dlhú životnosť, pretože je vysoko odolná proti opotrebovaniu a prelomeniu.

G21 Gourmet Damascus navyše disponuje rukoväťou z veľmi pevného a odolného laminátového materiálu, ktorý sa nazýva Micarta. Ide o plátno či sklenú tkaninu s termosetickou živicou. Aj rukoväť je teda odolná a kvalitná. Niet preto divu, že na tento nôž dostanete až štvorročnú záruku.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Ak si pozrieme hodnotenie užívateľov, kuchynský nôž G21 Gourmet Damascus je hodnotený takmer výhradne kladne. Oceňovaná je predovšetkým jeho ostrosť a kvalita, no taktiež damašková kresba na ostrí, ktorá zaisťuje, že ide o vzhľadovo atraktívne kuchynské vybavenie. Podľa niektorých používateľov navyše perfektne padne do ruky a zároveň sa veľmi dobre brúsi.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Kuchynský nôž G21 Gourmet Damascus je vysoko kvalitný a pevný, teda aj veľmi odolný voči poškodeniu a prelomeniu. To zaručuje bezproblémové používanie a dlhú životnosť. Za hlavné klady je možné považovať aj to, že perfektne padne do ruky, dobre sa brúsi a vyzerá zaujímavo. Hoci zaručuje veľmi dobrý pomer ceny a kvality, pre niekoho môže byť drahší. Na univerzálny nôž má navyše trochu kratšiu čepeľ.

Záverečné zhrnutie

G21 Gourmet Damascus je univerzálny kuchynský nôž, ktorý sa hodí na krájanie, orezávanie aj porcovanie. Mal by vám vydržať veľmi dlhú dobu v takmer stopercentnom stave. Toho si je vedomý aj výrobca, takže pokiaľ sa zaregistrujete na jeho webe, získate štvorročnú záruku.

50 € Orientačná cena

Najlepší pomer cena/výkon Univerzálne kuchynské nože
  • Kvalitné spracovanie
  • Veľmi ostrá čepeľ
  • Vynikajúca ergonómia
  • Nemá protišmykovú rukoväť
  • Rukoväť z plastu

Medzi univerzálne nože možno zaradiť aj tzv. nože Santoku, ktoré pôvodne pochádzajú z Ďalekého východu a na prvý pohľad zaujmú pomerne špecifickým tvarom. Ak ich navyše vyskúšate, sami zrejme veľmi rýchlo zistíte, že disponujú veľmi dobrým vyvážením rukoväte a čepele.

Kuchynský nôž Azza Santoku od českej spoločnosti Tescoma má čepeľ s dĺžkou 18 cm. Tá bola predovšetkým vyrobená kovaním z jediného kusu vysoko kvalitnej nerezovej ocele. Vďaka tomu môže zaistiť vysokú odolnosť voči poškodeniu aj efektívne rezanie prakticky všetkých potravín, vrátane kostí.

Tescoma Azza Santoku zaujme aj praktickým obojstranným vrúbkovaním, ktoré zabraňuje zachytávaniu pokrmov na čepeli. Navyše poteší aj ergonomickou rukoväťou s masívnymi nitmi, vďaka ktorej padne veľmi dobre do ruky, rovnako ako priaznivou obstarávacou cenou. 

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Kuchynský nôž Tescoma Azza Santoku aktuálne patrí medzi najlepšie hodnotené produkty v tejto kategórii a navyše sa veľmi dobre predáva. Používatelia vyzdvihujú predovšetkým tri jeho vlastnosti. Často je spomínané vynikajúce ostrie čepele, ktoré umožní ľahké krájanie čohokoľvek. Recenzie chvália aj celkové kvalitné spracovanie a dobrú ergonómiu, vďaka ktorej nôž skvele padne do ruky a jednoducho sa používa. 

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Tescoma Azza Santoku je kvalitne spracovaný kuchynský nôž, ktorý môžete využiť na krájanie prakticky všetkých druhov potravín. Navyše nezaujme iba pevnou a veľmi ostrou čepeľou, ale aj ergonomickým tvarom. Za určitý zápor je možné považovať to, že rukoväť nie je protišmyková, rovnako ako to, že je vyrobená z plastu – menej kvalitného materiálu. 

Záverečné zhrnutie

Kuchynský nôž Tescoma Azza Santoku v súčasnej dobe predstavuje jedno z najlepších možných riešení v pomere cena/kvalita. Ak chcete mať teda doma pomocníka určeného na krájanie prakticky všetkých druhov potravín, tento produkt predstavuje vynikajúce riešenie. Navyše zaujme aj desaťročnou zárukou.

20 € Orientačná cena

Pre náročných Univerzálne kuchynské nože
  • Kvalitné spracovanie
  • Veľmi ostrá čepeľ
  • Vynikajúca ergonómia
  • Zvýšená bezpečnosť
  • Ochrana čepele v balení
  • Naozaj vysoká cena
  • Vhodný skôr do profesionálnych kuchýň

Univerzálny kuchynský nôž Wüsthof Ikon Classic je vhodný nielen pre nadšencov do prípravy pokrmov, ale aj pre profesionálnych kuchárov. Jedná sa o produkt nemeckej nožiarskej firmy Wüsthof Dreizackwerk Solingen, ktorá existuje od roku 1814 a aktuálne patrí k najväčším spoločnostiam v tomto odbore na svete.

Wüsthof Ikon Classic disponuje čepeľou dĺžky 20 cm. Tá bola predovšetkým vykovaná z jedného kusu ocele a využiť ju je možné na krájanie a sekanie všetkých druhov potravín. Pri výrobe bola navyše použitá vysoko kvalitná nemecká legovaná oceľ X50CrMoV15. Čepeľ je veľmi ostrá a ľahko sa udržuje. 

Kuchynský nôž Wüsthof Ikon Classic má ergonomickú rukoväť, ktorá chráni prsty a to vďaka štandardnému tvaru záštity pre bezpečný úchop. Spoločne so samotným nožom dostanete aj ochranu ostria pri prenášaní alebo ukladaní, ktorá sa jednoducho otvára a zatvára.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Wüsthof Ikon Classic je medzi užívateľmi veľmi dobre hodnotený vďaka kvalitnému spracovaniu, vynikajúcej ostrosti, veľmi dobrej ergonómii a zvýšenej bezpečnosti. Vzhľadom na všetky tieto vlastnosti nôž dostal významnú pečať kvality a hygieny NSF v Spojených štátoch amerických. Tuzemský spotrebiteľský mesačník dTest ho navyše v roku 2018 vďaka tvrdosti, odolnosti a skvelým výsledkom v ostrej prevádzke označil za celkového víťaza testu kuchynských nožov.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Tento kuchynský nôž zaujme prakticky všetkými dôležitými vlastnosťami. Vyrobený bol z kvalitnej legovanej ocele, je veľmi tvrdý a ostrý, dobre padne do ruky a zaisťuje zvýšenú bezpečnosť. Môže sa teda stať výborným pomocníkom práve do vašej kuchyne. Na druhú stranu musíte počítať so skutočne vysokou cenou, kvôli ktorej je primárne určený pre profesionálne kuchyne.

Záverečné zhrnutie

Wüsthof Ikon Classic patrí už niekoľko rokov medzi najlepšie kuchynské nože na trhu, čo je názor nielen používateľov, ale aj mnohých odborníkov. To napokon potvrdzuje aj predĺžená záruka na výrobné a materiálové vady v dĺžke 15 rokov. Hoci je tento nôž veľmi drahý, môže vám spoľahlivo slúžiť skutočne dlho.

100 € Orientačná cena

Top produkt Sady kuchynských nožov
  • Nože veľmi dobre krájajú
  • Kvalitné čepele s nepriľnavým povrchom
  • Ergonomické rukoväte
  • Dizajnovo zaujímavé
  • Blok možno zavesiť na stenu
  • Vkladanie do bloku môže byť nepohodlné
  • Nože sa vkladajú čepeľou dozadu
  • Blok sa môže zle čistiť

Ak hľadáte sadu kuchynských nožov na rôzne využitie, aktuálne vám môžeme najviac odporučiť kolekciu Edge od fínskej spoločnosti Fiskars. Tá obsahuje päť nožov v čiernej farbe, ktoré sú nielen veľmi kvalitné, ale aj vizuálne zaujímavé, čo platí aj pre dizajnový blok.

Sada Fiskars Edge sa skladá z japonského noža Santoku, ktorý je možné použiť na všetky potraviny, ďalej z raňajkového noža so zúbkovaným ostrím na zeleninu, vykrajovacieho noža, lúpacieho noža a špeciálneho noža na chlieb a pečivo (tiež so zúbkovaným ostrím). Sada obsahuje aj drevený blok na uskladnenie nožov.

Čepele jednotlivých produktov boli vyrobené z vysoko kvalitnej nerezovej ocele s vysokou tvrdosťou. Navyše disponujú zužujúcim sa ostrím, čo môže zaručovať dlhodobú ostrosť. Jednotlivé nože zaujmú ergonomickou rukoväťou, rovnako ako nepriľnavým povrchom Softouch, vďaka ktorému sa čepele jednoducho čistia a zvyšuje sa ich trvanlivosť.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Nože zo sady Fiskars Edge sú užívateľmi hodnotené veľmi kladne. Zaujala ich nielen kvalita nožov, ale aj bloku, ktorý je možné navyše zavesiť. Užívatelia chvália tvar a povrch rukovätí, dizajn, odľahčenosť a jednoduchú údržbu. Predovšetkým sa však spomína samotná príprava pokrmov, pretože jednotlivé produkty výborne krájajú a vydržia dlhú dobu ostré.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Nože zaujmú predovšetkým ostrosťou a schopnosťou výborne krájať. Zároveň sú odľahčené, dizajnovo zaujímavé, majú ergonomickú rukoväť a jednoducho sa čistia. Praktický blok je navyše možné položiť na kuchynskú linku alebo ho zavesiť. Pre niekoho však môže byť vkladanie do bloku nepohodlné a neintuitívne (nože sa vkladajú ostrím dozadu) a podľa niektorých názorov sa blok tiež zle čistí. 

Záverečné zhrnutie

Sada Fisakrs Edge obsahuje päť nožov s rôznym uplatnením a praktický blok na ich uskladnenie. Pokiaľ teda hľadáte kvalitné a variabilné vybavenie do kuchyne, za ktoré navyše nezaplatíte horibilnú sumu, môžete uvažovať práve o tomto praktickom riešení.

100 € Orientačná cena

Najlepší z najlacnejších Sady kuchynských nožov
  • Kvalitné krájanie
  • Bezpečné používanie
  • Praktický stojan
  • Veľmi nízka cena
  • Sada obsahuje iba tri nože
  • Nože majú krátke čepele

Sada Lamart Noir je určená pre tých, ktorí si chcú zaobstarať viac nožov, zároveň ale nemajú peňazí nazvyš, prípadne nechcú za toto kuchynské náčinie zaplatiť príliš veľa. Sadu troch nožov totiž zoženiete iba za pár desiatok eur, takže sa kúpa naozaj oplatí. 

Lamart Noir obsahuje tri nože, ktoré disponujú čepeľami s dĺžkou 7,5, 10 a 12,5 cm. Vyrobené boli z veľmi ostrej keramiky, ktorá nijako neovplyvňuje vôňu a chuť pripravovaných potravín. Navyše sú opatrené ergonomickou rukoväťou, ktorá zaisťuje efektívne a bezpečné používanie.

Jednotlivé nože z tohto radu sú esteticky zaujímavé, pretože sú prevedené v tmavom dizajne, ako napovedá samotné označenie „Noir“. Majú šedé čepele a čierne rukoväte. Spoločne s nimi navyše dostanete aj praktický akrylový stojan, ktorý taktiež zaujme moderným dizajnom. 

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Lamart Noir je v súčasnej dobe jedna z najlepšie hodnotených sád kuchynských nožov na trhu. Podľa recenzií používateľov sú veľmi dobré vzhľadovo aj funkčne. Vyzdvihované je kvalitné krájanie, dobré držanie v ruke, ale aj to, že sa rukoväte nešmýkajú. Užívatelia sú navyše spokojní aj so stojanom. Okrem toho poteší aj cena celej sady. 

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Sada kuchynských nožov Lamart Noir zaručuje veľmi efektívne a bezpečné krájanie potravín a to vďaka kvalitnej ergonómii a nešmykľavým rukovätiam. Nože aj stojan vyzerajú zaujímavo a kúpite ich za výhodnú cenu. Čo sa týka záporov, v sade sú iba tri nože a navyše sú dosť krátke, čo môže znižovať variabilitu ich uplatnenia v kuchyni.

Záverečné zhrnutie

Lamart Noir je sada nožov, ktorá je vhodná predovšetkým pre nenáročných užívateľov. Hoci majú jednotlivé nože veľmi dobré vlastnosti, aj vzhľadom na nízku obstarávaciu cenu sa nejedná o produkty vhodné do profesionálnych kuchýň. Napriek tomu však môžu v domácnosti poslúžiť dobre.

20 € Orientačná cena

Najlepší pomer cena/výkon Sady kuchynských nožov
  • Veľmi ostré čepele
  • Ergonomické rukoväte
  • Variabilné využitie
  • Zaujímavý design
  • Stojan pôsobí trochu lacne
  • Gumičky na spodnej strane stojanu sa môžu kývať

Tescoma je českým výrobcom kuchynských potrieb, známym aj vďaka svojim nožom do kuchyne. Pokiaľ teda aktuálne zháňate práve tento sortiment, jedným z možných riešení môže byť sada Tescoma Azza, ktorú tvorí šesť kuchynských nožov a praktický stojan.

Súprava Tescoma Azza je tvorená dvoma univerzálnymi nožmi s dĺžkou čepele 9 a 13 cm, ďalej kuchárskym nožom (16 cm), nožom na zeleninu (13 cm), porcovacím nožom (21 cm) a nožom na chlieb a pečivo (22 cm). Okrem toho je jej súčasťou aj blok, do ktorého sa nože bezpečne ukladajú.

Jednotlivé nože sú vyrobené z jediného kusu japonskej nehrdzavejúcej nožiarskej ocele, ktorá zaisťuje odolnú čepeľ a vysoko kvalitné ostrie. Navyše sa záujemcovia môžu spoľahnúť na ergonomické rukoväte s masívnymi nitmi, ktoré boli vyrobené z vysoko odolného plastu.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

Tescoma Azza je zrejme najpredávanejšou sadou nožov v posledných rokoch. Podľa názorov jednotlivých užívateľov je tvorená variabilnými nožmi, ktoré dobre sedia do ruky, predovšetkým ale disponujú veľmi ostrými čepeľami, pred ktorými majú dokonca niektorí jedinci rešpekt. Navyše zaujmú aj pekným dizajnom a praktickým stojanom, ktorý je úzky, takže na kuchynskej linke nezaberie príliš veľa miesta.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Jednotlivé nože z radu Tescoma Azza sú kvalitné a disponujú mimoriadne ostrými čepeľami. Vďaka ergonomickým rukovätiam je s nimi napriek tomu možné zaobchádzať bezpečne. Okrem toho ich získate hneď šesť, takže ich možno využiť na najrôznejšie účely. Praktickým doplnkom je aj stojan, ktorý nezaberie príliš veľa miesta, avšak pôsobí lacným dojmom a navyše je kvôli gumičkám na spodnej strane trochu nestabilný.  

Záverečné zhrnutie

Pokiaľ zháňate veľmi ostré kuchynské nože s variabilným využitím, sada Tescoma Azza predstavuje veľmi vhodné riešenie. Hoci sa môže zdať obstarávacia cena trochu vysoká, v skutočnosti šesť vysoko kvalitných nožov a stojan takto výhodne len tak nezoženiete. Záruka je navyše až 10 rokov.

150 € Orientačná cena

Najpredávanejšie kuchynské nože podľa Heureky

Poradie Vzhľad Názov Hodnotenie Orientačná cena Aktuálna cena
1.
Recenze Marmiton Katsu japonský damaškový nôž 20cm rukoväť G10 drevená krabička
Marmiton Katsu japonský damaškový nôž 20cm rukoväť G10 drevená krabička Zatím nehodnoceno 110 € Zobraziť ponuky
2.
Recenze Marmiton Sango YYC011 set 5 japonských damaškových nožov v krabičke rukoväť G10 UX
Marmiton Sango YYC011 set 5 japonských damaškových nožov v krabičke rukoväť G10 UX 100 %
Počet recenzií: 2
250 € Zobraziť ponuky
3.
Recenze Victorinox Santoku 17 cm
Victorinox Santoku 17 cm 90 %
Počet recenzií: 1
80 € Zobraziť ponuky
4.
Recenze MARMITON Yoshio Nakiri Japonský damaškový 18 cm
MARMITON Yoshio Nakiri Japonský damaškový 18 cm Zatím nehodnoceno 110 € Zobraziť ponuky
5.
Recenze ZWILLING J.A. HENCKE Nůž Santoku Miyabi 5000MCD 18 cm
ZWILLING J.A. HENCKE Nůž Santoku Miyabi 5000MCD 18 cm Zatím nehodnoceno 500 € Zobraziť ponuky
6.
Recenze Marmiton Kambei japonský kuchársky damaškový nôž Kiritsuke 20cm
Marmiton Kambei japonský kuchársky damaškový nôž Kiritsuke 20cm Zatím nehodnoceno 110 € Zobraziť ponuky
7.
Recenze Marmiton Tokugawa japonský kosačkový damaškový nôž 17cm
Marmiton Tokugawa japonský kosačkový damaškový nôž 17cm Zatím nehodnoceno 120 € Zobraziť ponuky
8.
Recenze Dellinger Professional damaškový japonský kuchársky nôž 21,5 cm ebenové drevo
Dellinger Professional damaškový japonský kuchársky nôž 21,5 cm ebenové drevo 100 %
Počet recenzií: 3
120 € Zobraziť ponuky
9.
Recenze MARMITON Hideaki Japonský damaškový okrajovací 13 cm VG10
MARMITON Hideaki Japonský damaškový okrajovací 13 cm VG10 Zatím nehodnoceno 50 € Zobraziť ponuky
10.
Recenze Marmiton Kikučijo japonský kuchársky damaškový nôž 20cm
Marmiton Kikučijo japonský kuchársky damaškový nôž 20cm Zatím nehodnoceno 130 € Zobraziť ponuky

Zobrazit další produkty


Ako vybrať kuchynský nôž

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, parametrov, na ktoré by ste sa pri nákupe kuchynských nožov mali zamerať, je pomerne veľa. Ako prvé vás čaká rozhodnutie, aký typ nástroja zvolíte. Časom pravdepodobne zistíte, že sa zrejme nevyhnete nákupu väčšiny existujúcich druhov.

Pri samotnom nákupe berte do úvahy materiál použitý na výrobu čepele a prevedenie rukoväte. Nemenej dôležitú úlohu zohráva aj dĺžka a tvar čepele. Dobré je myslieť aj na optimálne prevedenie ostria. Aby ste mohli nôž užívať dlhé roky, postarajte sa o jeho adekvátne uloženie.

Rovnako ako v našich ostatných článkoch, ani v tomto rozhodne nebude chýbať kapitola venovaná cenám. Jednotlivé modely si detailne rozoberieme a rozdelíme do niekoľkých cenových kategórií. Vďaka nim budete vedieť, čo môžete za svoje peniaze očakávať.

Ako vybrať kuchynský nôž stručne:

  • Zvoľte vhodný typ noža. Pri výbere sa najskôr zamerajte na to, aké potraviny v kuchyni často krájate. K dispozícii totiž nemáte iba univerzálne kuchynské nože, ale napríklad aj nože na zeleninu či syry, vykosťovacie nože a mnohé ďalšie varianty.
  • Sústreďte sa na materiál čepele a rukoväte. V súčasnej dobe si možno zaobstarať kuchynské nože s čepeľou z uhlíkovej, nerezovej či damaškovej ocele, prípadne z keramiky a to s plastovou, drevenou či kovovou rukoväťou. Vlastnosti týchto materiálov nájdete nižšie. 
  • Zohľadnite dĺžku čepele. Hoci dĺžka čepele úzko súvisí s typom noža, niektoré produkty môžu byť na danú činnosť príliš dlhé, alebo naopak prikrátke. Preto sa pri výbere nožov sústreďte aj na dĺžku, ktorá je niekedy menej ako 10 cm, inokedy aj viac než 30 cm.
  • Zamerajte sa na tvar čepele. Čepeľ by sa mala zvažovať od tupej k ostrej strane v tvare klinu. Pri kvalitných výrobkoch nechýba ani záštita, čo je bezpečnostný prvok, ktorý zabraňuje skĺznutiu prstov na ostrie a nepríjemnému nárazu kĺbov na doštičku.
  • Venujte pozornosť ostriu. Kvalitne spracované by samozrejme malo byť aj ostrie. Optimálne musí byť pozdĺž celej dĺžky čepele od rukoväte až po špičku a navyše súmerne vybrúsené z oboch strán. Potom bude všetka činnosť komfortná a bezpečná.

Typ

Tiež poznáte ten pocit, keď vstúpite do obchodu a zrazu neviete, čo vlastne z toho nepreberného množstva produktov vybrať? V tom prípade si ešte pred nákupom premyslite, ako vlastne vyzerá vaša činnosť v kuchyni. Ktoré potraviny spracovávate najčastejšie, prípadne pokrmy akej kuchyne máte najradšej? Od odpovedí na tieto otázky sa musí odvíjať výber zodpovedajúceho typu noža. V súčasnej dobe množstvo rôznych druhov narástlo až na číslo desať:

  • Kuchárske nože
  • Nože na zeleninu
  • Vykrajovacie nože
  • Nože na pečivo
  • Vykosťovacie nože, filetovacie nože a sekáčiky
  • Nože Santoku
  • Plátkovacie nože
  • Nože na syr

V zásade platí, že prvá štvorica sa v kuchyniach objavuje najčastejšie. Ak si však potrpíte na dokonalosť a komfort, určite sa kúpe ďalších typov nevyhnete. Napriek tomu nájdete dokonca aj medzi profesionálmi expertov verných jedinému pomocníkovi, ktorým je kvalitný kuchársky nôž.

Kuchárske nože

Jediný typ, bez ktorého sa pri varení nezaobídete. Kráľ medzi nožmi. Dĺžka čepele sa pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostrie sa zužuje smerom k špičke. Uplatnenie nájde najmä pri spracovaní mäsa, rýb, zeleniny, ovocia a všetkých rozmerovo väčších surovín.

Podobne široké je množstvo činností, ktoré je možné s univerzálnym nožom vykonávať. Naporcujete s ním kura, nakrájate mäso na plátky alebo rezance. Báť sa nemusíte ani pečiva, hoci rez nebude dokonalý.

Nože na zeleninu

Máte problémy nakrájať cesnak alebo cibuľu univerzálom s dlhou čepeľou? Potom bezpochyby využijete špeciálne nože na zeleninu. Dĺžka ostria sa pohybuje okolo 10 cm, vďaka čomu môžete viesť oveľa presnejší rez.

Podobne ako kuchárske nože, aj nože na zeleninu ponúkajú širokú škálu využitia. Rovnako dobre s nimi spracujete aj ovocie, alebo zbavíte mäso drobných tukových častí.

Vykrajovacie nože

Do predchádzajúcej skupiny niekedy radíme aj tzv. vykrajovacie nože. Vzhľadom na ich špecifické určenie si ich predstavíme zvlášť. Sú vybavené veľmi krátkou čepeľou s pevnou špičkou. Spodná časť býva oblá, niekedy je vykrojená na uľahčenie lúpania potraviny.

Čepeľ náčinia dosahuje dĺžku iba 10 cm, vďaka čomu je zaistené ľahké a presné ovládanie. Pevnou špičkou bez problémov vyčistíte aj škvrny alebo kazy na ovocí a zelenine.

Nože na pečivo

Väčšina z nás dokáže bez problémov rozpoznať nástroje na pečivo. Ich vrúbkované ostrie zájde bez väčších problémov aj do teplého chleba a ukrojí nádherný krajec bez porušenia kôrky. Použiť ich môžete aj na kysnuté koláče, buchty alebo pizzu. Dĺžka čepele štandardne presahuje hranicu 20 centimetrov.

Vykosťovacie nože, filetovacie nože a sekáčiky

Potrebujete často vykostiť kus mäsa a štandardný kuchársky nôž neodvedie dostatočne dobrú prácu? Rozhodne zvážte nákup vykosťovacieho noža. Jeho tenká, zo spodu ľahko vykrojená čepeľ zaistí rýchly a ľahký prienik spracovávanou látkou.

Pri úprave rýb rozhodne nájdu využitie tzv. filetovacie nože. S ich pomocou jednoducho oddelíte rybie mäso od kože. Ostrie je dostatočne jemné, takže sa nemusíte obávať poškodenia citlivého rybieho mäsa.

Ak chcete nahrubo nasekať mäso vrátane kostí na ďalšie uloženie, určite oceníte sekáčik. Jeho mohutná čepeľ zaistí, že si ľahko poradíte aj s obrovskými kusmi mäsa s tvrdými kosťami.

Nože Santoku

Špecifickú kategóriu kuchynských pomocníkov predstavujú nože Santoku. Ako už ich názov napovedá, pochádzajú z Ázie a určite zaujmú svojím špecifickým tvarom. Vyznačujú sa najmä dokonalým vyvážením rukoväte a čepele.

Využitie je univerzálne. Skvele poslúžia pri krájaní i sekaní mäsa. Špeciálne zahnutie ostria pomáha pri jeho prieniku do útrob spracovávanej suroviny. Vďaka tomu sa nebudete príliš namáhať ani pri rezaní kostí.

Plátkovacie nože

Milujete chuť na tenko nakrájanej šunky a radi by ste si podobnú lahôdku dopriali aj doma? Potom vám stačí iba poriadna tehla tejto pochutiny a kvalitný plátkovací nôž. Tzv. tranžírovacie nože sú osadené veľmi úzkou a dlhou čepeľou.

Nože na syr

Milovníci syra rozhodne ocenia špeciálne náčinie vyrobené na krájanie tejto lahôdky. Na jeho špičke sa nachádza špeciálna vidlička na napichnutie odrezaného kúsku. Čepeľ je dierovaná, čo rešpektuje prirodzený charakter tehly syra.

Pre prehľadnosť si určenie a vlastnosti jednotlivých typov kuchynských nožov zhrnieme v tabuľke.

Typ noža Charakteristika Určenie
Kuchárske nože dĺžka čepele obvykle do 20 cm, hladké ostrie sa zužuje smerom k špičke spracovanie mäsa, rýb, zeleniny, ovocia a ďalších väčších surovín
Nože na zeleninu dĺžka čepele mierne nad 10 cm, umožňujú presnejší rez spracovanie zeleniny a ovocia
Vykrajovacie nože dĺžka čepele okolo 10 cm, pevná špička, spodná časť často oblá, niekedy vykrojená pre ľahšie lúpanie vykrajovanie rôznych druhov potravín
Nože na pečivo dĺžka čepele nad 20 cm, vrúbkované ostrie vhodné na krájanie chleba a ďalšieho pečiva
Vykosťovacie nože tenká, zo spodu vykrojená čepeľ, často s dĺžkou okolo 15 cm  rýchly a ľahký prienik potravinou
Filetovacie nože 20 a viac cm, dostatočne jemné ostrie jednoduché oddelenie rybieho mäsa od kože
Sekáčiky  mohutná čepeľ rôznej dĺžky sekanie mäsa (vrátane kostí) a iných potravín
Nože Santoku dĺžka čepele 15 až 20 cm, špecifický tvar, dokonalé vyváženie rukoväte a čepele univerzálne využitie, umožňujú aj jednoduchšie rezanie kostí
Plátkovacie nože dĺžka veľmi úzkej čepele obvykle 20 až 30 cm krájanie tepelne upraveného mäsa
Nože na syr variabilná dĺžka čepele, dierovaná čepeľ, na špičke špeciálna vidlička krájanie tehál syra

Sady kuchynských nožov

Rôzne typy kuchynských nožov si môžete zaobstarať jednotlivo, avšak praktickejším riešením môžu byť kompletné sady. V súčasnej dobe ich máte k dispozícii v mnohých prevedeniach, takže môžu obsahovať nože na najrôznejšie účely. Obvykle sú tvorené tromi až šiestimi produktmi, ale naraziť je možné aj na dvanásťdielne sady. Jednotlivé sety navyše okrem samotných nožov často obsahujú aj stojany/bloky na ich praktické a bezpečné uloženie.

Materiál

Kľúčovým kritériom pre samotný výber noža je materiál použitý na výrobu čepele. V súčasnej dobe sa možno stretnúť s niekoľkými druhmi, pričom každý z nich má svoje výhody a nevýhody :

  • Uhlíková oceľ
  • Nerezová oceľ
  • Damašková oceľ
  • Legovaná oceľ
  • Keramika

Uhlíková oceľ

Čepele vyrobené z uhlíkovej ocele sú tvorené zliatinou oxidu železitého. Ľahko sa brúsia, takže ich môžete dlhodobo udržiavať ostré. Pripravte sa však na ich výraznú náchylnosť ku korózii a otupeniu. Pri zlom zaobchádzaní sa časom môžu na čepeli začať objavovať škvrny. Tie síce nemajú nijako výrazný vplyv na kvalitu práce, nepridávajú však estetickému dojmu. Sú tiež prejavom postupnej degradácie materiálu.

Nerezová oceľ

Nestarnúcu klasiku predstavuje nerezová oceľ. Zaisťuje dlhodobú ostrosť a vynikajúcu odolnosť proti pôsobeniu vonkajších vplyvov. Pripraviť sa musíte na trochu náročnejšie ostrenie. Oceľ nachádza uplatnenie hlavne pri výrobe univerzálnych kuchárskych nožov a všetkých pomocníkov na mäso. Veľmi dobre prenikajú tuhými štruktúrami.

Pri nákupe rozhodne buďte ostražití. Niektorí výrobcovia totiž v záujme čo najnižšej ceny neponúkajú čepele z kalenej ocele, ale ich plechové náhradky. Poznáte ich podľa veľkej pružnosti. Od týchto produktov dajte ruky preč, aj keby bola cena obzvlášť lákavá. Neprežijú ani prvé stretnutie s kosťou.

Damašková oceľ

Damašková oceľ bola na výrobu čepelí nožov a mečov používaná na Ďalekom východe už pred naším letopočtom. V súčasnej dobe začína byť obľúbená aj pri výrobe kuchynských nožov. Aktuálny postup výroby je pritom založený na kováčskom zváraní jednotlivých vrstiev ocele

Ide preto o vrstvenú oceľ, ktorá má vynikajúce vlastnosti pri krájaní (ostrosť, odolnosť, pevnosť). Doplňme, že je damašková oceľ obvykle zložená z dvoch alebo viacerých rôznych ocelí, ktoré sú spojené do jedného celku. Výsledný materiál je odolný nielen proti opotrebovaniu, ale zároveň aj proti prelomeniu. Na druhú stranu musíte počítať s náchylnosťou na prasknutie v prípade pádu na veľmi tvrdý povrch, rovnako ako s vyššou cenou. 

Legovaná oceľ

Legovaná oceľ je materiál, ktorý vzniká pridaním iných prvkov do ľubovoľného typu ocele. Môže sa jednať napr. o chróm, molybdén, vanád alebo mangán. Výsledný produkt má obvykle vynikajúce vlastnosti, napríklad zvýšenú odolnosť voči korózii. Preto sa s týmto materiálom môžete stretnúť aj pri kuchynských nožoch. Musíte však počítať s tým, že tieto produkty sú obvykle veľmi drahé. Jeden nôž vás tak môže vyjsť na niekoľko stoviek eur. 

Keramika

Čepele keramických nožov sú vyrobené z oxidu zirkónového. Môžu sa pochváliť odolnosťou voči opotrebovaniu a žiadnym spôsobom neovplyvňujú chuť potravín. Na druhej strane sa musíte pripraviť na výraznú krehkosť keramiky. Pád na zem, prípadne tlak vedený pod zlým uhlom môže viesť k zlomeniu čepele.

Využívajte keramiku najmä pri úprave mäkkých potravín. Perfektnú prácu odvedú napríklad pri ovocí a zelenine alebo pečive.

Dĺžka čepele

Dĺžka čepele úzko súvisí s typom noža. Pohybuje sa najčastejšie od 10 do 30 cm a plne závisí od toho, na čo plánujete kuchynské náčinie používať (viď vyššie). Určite pomôže, pokiaľ si dĺžku čepele pri konkrétnom noži dôkladne skontrolujete. Niektorí výrobcovia si totiž občas zabúdajú túto tabuľku preštudovať. Potom je možné sa na trhu stretnúť s trochu bizarným kúskom, ako je nôž na zeleninu s čepeľou dlhou 25 cm.

Tvar čepele

S typom nástroja bezpochyby úzko súvisí aj tvar čepele. Podľa neho najlepšie spoznáte, či držíte v rukách kvalitný výrobok, alebo len lacnú a nespoľahlivú napodobeninu.

  • V prvom rade by sa čepeľ mala od tupej k ostrej strane zvažovať v tvare klinu. Tým je zaistený ľahký a presný rez bez zbytočného trhania potraviny. Ak sa stretnete s náradím, ktorého čepeľ je po celej dĺžke rovnako hrubá, zrejme ide len o lacnú plechovú napodobeninu.
  • Dôležitú úlohu v bezpečnosti hrá prevedenie tzv. záštity. Tá zabraňuje skĺznutiu prstov na ostrie a nepríjemnému nárazu kĺbov na doštičku. Obvykle býva vyrobená z rovnakého materiálu ako rukoväť. Ak sa stretnete so záštitou z kovu, potom slúži aj na optimálne vyváženie. 
  • Pokiaľ chýba, narazili ste na nekvalitný výrobok a odporúčame o jeho nákupe neuvažovať. Mnohé renomované značky ponúkajú nože bez záštity ako okrasné modely. Neznámi výrobcovia bývajú vedení snahou znížiť výrobné náklady.
  • Na záver by ste ešte mali skontrolovať prepojenie čepele s rukoväťou. V optimálnom prípade prechádza kovová časť čepele celou dĺžkou rukoväte. Tým je zaručené plné uchytenie čepele v rukoväti. Lacnejšie modely mávajú čepeľ uchytenú v rukoväti kratším koncom. Aj tak môžete byť s nákupom spokojní, overte si však vyváženie celého nástroja.

Ostrie

Pozornosť sa pri výbere oplatí venovať aj ostriu. Je dobré, pokiaľ sa nachádza pozdĺž celej dĺžky čepele od rukoväte až po špičku. V opačnom prípade bude činnosť menej komfortná a nebezpečnejšia.

Ostrie by malo byť súmerne vybrúsené z oboch strán. Jednostranné je spravidla určené iba do rúk profesionálnych kuchárov. Ak sa dostane do rúk amatérovi, môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Rukoväť

Čo keď držíte v ruke najlepšiu čepeľ, ale prevedenie rukoväte nezodpovedá vašim požiadavkám? Pripravte sa na nie práve ideálne pohodlie a bezpečnosť pri práci. Negatívne bude bohužiaľ ovplyvnený aj výsledok krájania. Pri zlom držaní nástroja potravinu optimálnym spôsobom nespracujete.

Rovnako ako čepele, aj rukoväte bývajú vyrobené z jedného z troch základných druhov materiálu. Tie samozrejme majú podstatný vplyv na ich vlastnosti aj pravidlá zaobchádzania a čistenia. Konkrétne sa jedná o:

  • Plast
  • Drevo
  • Kov

Nech už zvolíte akýkoľvek materiál, zamerajte sa hlavne na jednoduchosť manipulácie. Nôž by mal skvele padnúť do ruky, byť dobre vyvážený a akákoľvek činnosť by mala byť jednoduchá.

Plast

Najlacnejšiu voľbu predstavuje plast. Rukoväť býva ku kovu buď prinitovaná, alebo iba nastrelená. Z dlhodobého hľadiska je lepšie zvoliť skôr nitovanú variantu, pretože nastrelenie sa môže po čase uvoľniť.

Výhodou plastu je protišmykovosť, ktorá môže byť ešte umocnená špeciálnou vrstvou. Plastové prevedenie navyše nie je náročné na údržbu. Ak zvolíte variant s pogumovaním, získavate zďaleka najpohodlnejšiu rukoväť.

Drevo

Dizajnovo najvďačnejším variantom je drevo. Taká rukoväť však býva náchylná na pôsobenie vody. Po každom použití ju musíte dôkladne umyť prúdom vody a utrieť do sucha. Rozhodne sa neoplatí vkladať nástroj do umývačky riadu, ktorá má na použité drevo devastujúce účinky.

Aj pri správnom zaobchádzaní sa bohužiaľ musíte časom pripraviť na negatívne prejavy rozkladu dreva. Začnú sa objavovať tmavé škvrny na jeho povrchu a samotná rukoväť nebude v ruke pôsobiť príliš príjemne.

Kov

V poslednej dobe si veľkú obľubu získali kovové rukoväte. Ich hlavnou výhodou je odolnosť voči vplyvom vody aj pri styku s potravinami. Bývajú často umývateľné v umývačke riadu a zvládnu aj menej šetrné zaobchádzanie. Veľakrát sa na trhu stretnete aj s mnohými dizajnovo luxusnými kúskami.

Pripravte sa však na to, že kov je veľmi klzký. Vo vlhkých rukách sa bude krotiť len ťažko a môže hroziť vyšmyknutie. Z toho dôvodu vždy dbajte na bezpečnosť práce a ruky aj rukoväť pravidelne utierajte suchou utierkou.

Upozorňujeme: niekedy sa u rukovätí môžete stretnúť aj so špeciálnymi materiálmi, ako je napr. Micarta. Ten tvorí plátno alebo sklená tkanina s termosetickou živicou, vďaka čomu je rukoväť veľmi pevná aj odolná a vydrží naozaj dlho v takmer stopercentnom stave.

Hmotnosť 

Určitú úlohu pri výbere kuchynských nožov môže hrať aj ich hmotnosť. Hoci sa to nemusí zdať ako dôležitá vlastnosť, niektorí ľudia preferujú ľahšie, iní zase ťažšie produkty. Obvykle sa pri univerzálnych nožoch hmotnosť pohybuje medzi 200 až 300 g. Väčšine užívateľov sa lepšie pracuje s odľahčenými variantmi, na ktoré sa pri výbere tiež môžete zamerať. 

Záručná doba

Jednotliví výrobcovia poskytujú na svoje produkty rôzne dlhú záruku. Práve pri kuchynských nožoch sa pritom môže záručná doba líšiť veľmi výrazne. Niektoré kuchynské nože tak nebudete môcť reklamovať po uplynutí dvoch rokov od nákupu (štandardná záručná lehota, ktorú spotrebiteľom zaisťuje zákon), u iných však budete mať nárok na predĺženú záruku, ktorá môže byť 10, pri niektorých produktoch dokonca aj 15 rokov! 

Uloženie a starostlivosť

Kúpili ste si nôž za niekoľko stoviek eur a chcete, aby vám slúžil dlhé roky? Tak sa oň musíte adekvátne starať. Čepeľ by ste mali umývať pod prúdom vody a to aj vtedy, keď je nôž osadený kovovou rukoväťou. Dlhodobé vystavenie vysokým teplotám a agresívnym umývacím tabletám v umývačkách totiž vedie k postupnému oslabovaniu materiálu čepele.

Nože tiež neskladujte spolu vo vyhradenom šuplíku linky. Pokiaľ sa o seba neustále trú, dochádza k ich otupovaniu a deformácii materiálu. Pre bezpečné uloženie kuchynského náčinia odporúčame využiť voľnopredajné magnetické alebo drevené boxy. Tie sú navrhnuté tak, aby ponúkali dostatok miesta na uloženie väčšieho množstva čepelí bez toho, aby sa navzájom dotýkali.

Cena

Za obstaranie kvalitného kuchynského noža rozhodne nemusíte platiť veľké peniaze. Opatrnosti pri nákupe však nie je nikdy dosť. Najmä na pultoch supermarketov, ale aj špecializovaných obchodov, sa môžete stretnúť s lacnými plechovými nástrojmi. Preto si radšej na nákup pripravte minimálne 10 €.

Na základe analýzy ponuky sme identifikovali tri základné cenové hladiny. Ponuka je veľmi rôznorodá a prakticky každý nájde to, čo hľadá. 

Cena do 30 €

Za cenu do 30 € obvykle zakúpite všetko, čo potrebujete. V tejto kategórii nájdete všetky typy nástrojov (pozri vyššie). Hlavným použitým materiálom čepele je nerezová oceľ v kombinácii s plastovou rukoväťou. Menej sa objavuje keramika. Aj v tejto cenovej hladine nájdete niekoľko málo výrobkov, ktoré nesú označenie profesionálne.

Cena od 30 do 80 €

Druhá skupina skrýva väčšie množstvo keramických nožov, prípadne rôzne sady. Za jednorazovú kúpu tak získate napríklad hneď päticu rôznych nástrojov. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade, častým výrobným materiálom je nerezová oceľ, obvykle v spojení s kovovou rúčkou. Tá môže byť aj plastová s adekvátnym pogumovaním. V tejto cenovej kategórii zoženiete aj produkty s čepeľou z legovanej či damaškovej ocele. 

Cena nad 80 €

V najvyššej cenovej hladine sa vyskytujú prakticky len sady 6 a viac nožov spolu s dreveným boxom a praktickou ocieľkou. Samozrejmosťou je vynikajúca kvalita použitej ocele, pričom rukoväť je zhotovená z kovu, prípadne pogumovaného plastu. Nezriedka sa tu objavujú aj parádne prevedené kusy určené ako dekorácia na stenu.

Často kladené otázky

Ako a aký kuchynský nôž vybrať?

Najprv si treba ujasniť, aký typ noža vlastne potrebujete. K dispozícii totiž nemáte iba univerzálne produkty, ale aj rôzne špecializované varianty (na pečivo, zeleninu, syry a pod.). Pri výbere sa sústreďte na materiál čepele a rukoväte. Ten má vplyv nielen na samotné krájanie, ale aj na bezpečnosť. Rolu môže hrať aj dĺžka a tvar čepele, rovnako ako kvalita ostria. Navyše si musíte určiť, koľko chcete do nákupu noža investovať.

Aký je najlepší materiál čepele?

Materiál čepele je pri výbere kuchynského noža zásadný. V súčasnej dobe máte k dispozícii napr. keramické čepele, ktoré sa hodia predovšetkým na mäkšie potraviny. Kuchynské nože sú však najčastejšie vyrábané z rôznych druhov ocele, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami. Medzi tradičné materiály patrí uhlíková a nerezová oceľ, k dispozícii máte aj špičkové produkty z legovanej či damaškovej ocele, za ktoré si však budete musieť priplatiť.

Zaobstarať si nože jednotlivo alebo v sade?

Kuchynské nože si môžete zaobstarať jednotlivo, alebo sa dá zamerať na celé sady. Druhý spôsob býva všeobecne výhodnejší, na druhú stranu sa môžu v danom sete nachádzať nože, ktoré nevyužijete, alebo v ňom naopak môže nejaký potrebný nôž chýbať. Sady obvykle dostanete s praktickým stojanom/blokom, ktorý si však môžete dokúpiť aj zvlášť, takže jeho používanie nie je podmienené nákupom setu.

Petr Šindelář je skúsený redaktor, ktorý sa dlhodobo venuje spotrebiteľskej oblasti a online nakupovaniu. Navyše má veľmi rád varenie, takže s kuchynskými nožmi a ich vlastnosťami prichádza pravidelne do kontaktu. Vďaka tomu sa dokáže pri jednotlivých produktoch zamerať na parametre, ktoré sú naozaj dôležité. Dobre totiž vie, že sa kvalitatívne môžu jeden od druhého značne líšiť.
Redaktor

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.9 z 8 hlasov

Ďalšie obľúbené testy a recenzie