Ak patríte k milovníkom lahodnej a voňavej kávy, potom by ste s nákupom mlynčeka na kávu rozhodne nemali otáľať. S týmto zariadením docielite úplne odlišnú chuť oproti instantnej alebo dopredu mletej káve, o ktorej čerstvosti je možné často iba ťažko pochybovať.
Lenže výber toho pravého mlynčeka nemusí byť na prvý pohľad úplne zrejmý, preto vám prinášame sumár praktických informácií, ktoré vás do sveta mletia kávy oveľa viac zasvätia. Na nasledujúcich riadkoch zistíte, že ponuka tohto produktu je naozaj pestrá, a voľba by mala zodpovedať vašim návykom a požiadavkám.
Mlynček na kávu vám opíšeme od A až po Z, takže na konci článku budete mať pomerne jasnú predstavu o tom, akému výrobku dáte prednosť. Pri správnom nákupe vám nič nebude brániť v tom, aby ste si zomleli kávu v pohodlí vlastného domova.
Pre fanúšikov prípravy dobrej kávy sme si pripravili niekoľko porovnávacích testov rôznych typov kávovarov. Zamerali sme sa na automatické prístroje, ale tiež pákové a kapsulové kávovary. Nezabudli sme ale ani na porovnanie moka kanvičiek alebo prekvapkávačov kávy.
Ručný verzus elektrický mlynček
Odrazovým mostíkom sa pre nás stane všeobecný opis zariadenia nazývaného mlynček na kávu. Doplnok, v ktorom pomocou vloženého ústrojenstva budete schopní pomlieť kávové zrná podľa toho, akému druhu kávy dávate prednosť. Veľmi často sa stretnete aj s označením kávomlynček. Vždy však ide o rovnaký typ produktu.
Pri výbere kávomlynčeka sa na začiatku musíte odraziť od toho najzákladnejšieho delenia. Chcete si kávu pripravovať ručne alebo si pomôcť elektrinou?
Ručný mlynček na kávu
Názov tohto kávomlynčeka hovorí jednoznačne za všetko. Kávu si s ním budete pripravovať ručne, teda pomocou vlastných síl. Obvykle je celý proces realizovaný tak, že točíte kľukou, ktorá následne pohybuje mlecími kameňmi. Tie sa starajú o mletie kávy.
Na prvý pohľad ide rozhodne o tradičný spôsob spracovania zrnkovej kávy, pri ktorom dochádza aj k vytvoreniu určitej atmosféry spätej s rituálnou prípravou. Celý proces máte plne vo svojich rukách, takže máte možnosť docieliť kvalitnejšie pomletie. Navyše je tu záruka, že sa káva neprepáli.
Ručný mlynček si kúpte skôr v situácii, keď je pre vás mletie kávy skutočným rituálom a chcete si užiť aj tento moment prípravy. Ideálne, ak kávu meliete iba pre seba alebo dvoch ľudí. V opačnom prípade taký model nie je práve ideálnou voľbou. Len si predstavte sami, koľko fyzických síl a času by vám zabralo namletie kávy pre početnú návštevu.
Obstarávacie náklady ručného mlynčeka začínajú na nižších sumách než pri mlynčeku elektrickom.
Elektrický mlynček na kávu
Elektrický mlynček na kávu je poháňaný pomocou elektrickej energie. Aby ste si pomleli kávu podľa vlastných požiadaviek, potrebujete na to aktívnu elektrickú zástrčku. Tam však vaša práca viac-menej končí. Stačí vsypať zrnkovú kávu, nastaviť hrubosť mletia a v prípade lepších modelov ešte požadovanú výslednú dávku mletej kávy. Potom stlačíte tlačidlo a káva je za moment pripravená.
To je nepochybne tou najzásadnejšou výhodou. Tú využijete vždy, keď budete chystať čerstvú kávu pre viac ľudí naraz.
Niekomu však môže vadiť, že príde o tradičné mletie alebo sa dočká aj prepálenej chuti kávy, k čomu dochádza pri mlecom mechanizme s oceľovými nožmi. Tento proces spôsobuje ich pozvoľné zahrievanie pri mletí. Vyriešiť to je možné investíciou do kvalitnejšieho prístroja.
Princíp mletia
Aby ste so svojím kávovarom docielili tú najaromatickejšiu kávu, zamerajte sa pri nákupe výrobku na mlecí mechanizmus. Ten totiž rozhoduje o mnohom. Práve na základe neho získate dokonale pomletú zmes. Ak sa začítate do technických parametrov ľubovoľného kávomlynčeka, narazíte pravdepodobne na dva typy výrobkov s odlišným princípom mletia.
Mlynček na kávu s trieštivým ostrím
Tieto kávomlynčeky sú veľmi často označované ako nožové mlynčeky a patria k tým lacnejším produktom. Na tom všetkom sa podpisuje samotný spôsob fungovania.
Trieštivé nože sú obvykle súčasťou elektrických mlynčekov, takže sa v ich prípade dosahujú vysoké otáčky. A práve rýchlosť tu hrá zásadnú rolu. Jednotlivé zrná sú doslova nasekané, navyše pri ich rotácii dochádza aj k pozvoľnému zahrievaniu a pripravovaná káva sa môže prepáliť.
Mnoho zákazníkov vidí na prvý pohľad krátky časový úsek pri mletí kávy, ten je však vykúpený dosť nerovnomernou veľkosťou nasekaných zŕn. A to je ďalšie negatívum pri následnom chystaní kávy.
I mlynček na kávu s trieštivým ostrím však má isté pozitíva. Okrem rýchlosti prípravy je to pomerne dlhá životnosť takého výrobku. Pri jeho používaní vám nehrozí žiadne zranenie v podobe porezaných prstov a podobne. A vzhľadom na princíp fungovania sa nemusíte obávať ani usadených zvyškov kávy, ktoré sa nebudú dať vyčistiť. Tieto mlynčeky sa často používajú tiež na mletie ďalších surovín, ako sú oriešky, mak či korenie.
Mlynček na kávu s mlecími kameňmi
Druhým variantom sú kávomlynčeky s mlecími kameňmi, s ktorými docielite oveľa lepšiu kvalitu výslednej kávy. Tento mechanizmus je úplne typický pre ručné mlynčeky a vyplatí sa doň investovať tiež v prípade tých elektrických. Tie sú, samozrejme, drahšie oproti trieštivým nožom.
Mlecie kamene pomaly drvia kávové zrná v závislosti od toho, akú ste si nastavili hrubosť mletia. V tomto smere ide o veľmi rovnomerný proces. Prispejete ním napríklad k lepšiemu uvoľňovaniu olejov z kávových zŕn, takže šálka kávy bude oveľa lahodnejšia, aromatickejšia a intenzívnejšia.
Z pohľadu konštrukčného vyhotovenia máte možnosť voľby:
- Ploché mlecie kamene – Priemerná rýchlosť mletia elektrických mlynčekov je 900 – 1300 ot. /min., priemerná veľkosť kameňov 65 – 75 mm, výkonnosť okolo 9 – 18 kg/hod. a opotrebovanie cca 300 – 350 kg.
- Kónické mlecie kamene – Priemerná rýchlosť mletia elektrických mlynčekov je 400 – 550 ot. /min., priemerná veľkosť kameňov 50 – 120 mm, výkonnosť okolo 15 – 70 kg/hod. a opotrebovanie cca 600 – 750 kg.
Pomerne dôležité delenie predstavuje tiež výrobný materiál mlecích kameňov:
- Oceľové mlecie kamene – majú vyššiu tendenciu k zahrievaniu a prepaľovaniu kávy
- Keramické mlecie kamene – nijako neskresľujú chuť kávy
Sú to aj kávomlynčeky s mlecími kameňmi, ktoré majú isté negatíva. Tie však, samozrejme, nemusia odradiť každého. V súvislosti s princípom fungovania a kvalitným mletím sa to týka zvýšenej údržby mlynčeka. Je to ono zmienené uvoľňovanie olejov z kávových zŕn a usadzovanie kávového prachu v ústrojenstve. To si z času na čas žiada patričnú očistu, aby nedochádzalo k ovplyvňovaniu chuti čerstvej kávy a k vzniku nechcených plesní.
Hrubosť mletia
Umenie pomlieť zrnká kávy nepochybne nie je tým jediným, čo by vás malo zaujímať. Vzhľadom na to, že každý disponuje úplne odlišnými chuťami, vyžaduje aj rozdielne druhy kávy. A práve ich príprava súvisí primárne s hrubosťou mletej kávy. Tú máte napokon pri každom kvalitnom kávomlynčeku plne vo svojich rukách. Najjemnejšie mletie sa hodí pre džezvy a najhrubšie pre French pressy (Zdroj: Cerstvakava.cz).
- Ručný mlynček na kávu – Tento produkt je obvykle vybavený pomerne jednoduchým uťahovacím mechanizmom. Ním od seba odtiahnete alebo, naopak, pritiahnete jednotlivé mlecie kamene. Vznikne medzi nimi väčšia či menšia medzera.
- Elektrický mlynček na kávu – V prípade lacnejších prístrojov sú to najrôznejšie páčky nastaviteľné podľa príslušnej stupnice. Tie modernejšie zariadenia sú vybavené digitálnymi displejmi, kde si pomocou tlačidla či dotykovej obrazovky upravíte hrubosť kávy.
Pre úplnosť vám ešte uvedieme niekoľko príkladov, aká hrubosť kávy sa používa na prípravu toho či onoho nápoja. Aspoň dokonale pochopíte, že hrubosť kávy je jednou z veľmi dôležitých vecí, ktorej treba rozumieť:
Jemnosť mletia | Nápoj |
Najjemnejšie mletie | Džezva |
Jemné mletie | Espresso |
Stredne hrubé mletie | Moka Express |
Jemné, stredné a hrubé mletie | Aeropress |
Hrubé mletie | Vacuum pot, Dripper, Chemex, Filtrovaná káva |
Najhrubšie mletie | French Press |
Vzhľad a materiál
Dizajn je veľmi relatívna a individuálna záležitosť, preto sa mu budeme pri mlynčekoch na kávu venovať iba okrajovo. Na vzhľade si budú zakladať skôr ľudia voliaci ručné kávomlynčeky, v prípade ktorých sa rozhodne nemusíte spoliehať iba na lacný plast. V súvislosti s tradičnými dizajnmi je použitý neškodný kov, ale tiež ľubovoľné dreviny. Typickým príkladom je bukové drevo. Nájdu sa však tiež dizajnové kúsky z exotických drevín. Výsledná podoba tak môže byť doslova dych berúcim zážitkom. Okrem praktického použitia predstavuje taký výrobok aj zaujímavú dekoráciu. Hlavne pri pravidelnom a častom mletí nesmiete zabúdať ani na správnu ergonómiu.
Pri elektrických kávomlynčekoch sa stavia skôr na praktickosť, takže najčastejšie narazíte na priehľadný či farebný plast, sklo a antikorovú oceľ. Tieto produkty však už iba ťažko pripomínajú klasický mlynček na kávu s kľukou hore.
Kapacita a veľkosť
Jednou z dosť zásadných volieb je aj kapacita mlynčeka na kávu, ktorú by ste mali prispôsobiť podľa toho, koľko nápojov denne robíte, poprípade pre koľko ľudí. Vychádzať určite musíte z konkrétnej dennej dávky kávy. Áno, každý má trochu odlišné chute a pripravuje si iné druhy káv, ale za priemer je možné považovať 7 až 10 g kvalitnej mletej kávy na jednu šálku.
Podstatná pre vás musí byť kapacita násypky. Tá bežne zodpovedá tiež kapacite zásobníka na mletú kávu. Ak sa vaše denné spracovanie pohybuje nad 50 až 60 g, potom iste stojí za zváženie elektrická podoba kávomlynčeka.
Čo sa týka rozmerov mlynčeka na kávu, ten bude zodpovedať nielen kapacite, ale aj celkovému vyhotoveniu. V tomto smere si ujasnite, kde ho budete najčastejšie používať. Rozlišovať by ste mali hlavne skladnosť, čas prípravy, náročnosť a pod.
- Iba doma
- V práci
- Pri cestovaní
Je logické, že na domáce použitie zvíťazí akákoľvek voľba. V práci dáte prednosť rýchlym elektrickým modelom a na cestovanie zvolíte malé skladné kávomlynčeky nevyžadujúce pripojenie k elektrickej sieti.
Údržba
Ako už bolo zmienené v niektorých kapitolách nášho článku, kávu v mlynčeku ľahko pripravíte, nesmiete však zabúdať ani na pravidelnú údržbu. Tá sa týka hlavne produktov s mlecími kameňmi, ktoré sú pri tejto činnosti oveľa dôslednejšie.
Pri mletí dochádza k uvoľňovaniu oleja. Ten v mlynčeku zostáva, poprípade na seba viaže ďalšie prachové zrnká kávy. To, samozrejme, nie je dobré z dlhodobého hľadiska, pretože sa v týchto miestach môže vytvárať pleseň negatívne ovplyvňujúca chuť výsledného nápoja.
Na čistenie sa najčastejšie využívajú dva praktické nástroje:
- Kefky – Slúžia na čistenie kávového prachu, ktorý z mlynčeka nie je možné vyklepať ručne.
- Čistiace granuly – Špeciálne tablety, s ktorými docielite lepšie vyčistenie mlecích kameňov.
Údržbu kávomlynčeka by ste mali realizovať v pravidelných intervaloch, ideálne vykonať dôslednejšiu očistu napríklad na konci dňa alebo po mletí, keď viete, že mlynček na nejaký čas odložíte na policu a nebude v prevádzke.
Základné druhy prípravy kávy
Ak ste si podľa nášho návodu vybrali ideálny kávomlynček, možno sa vám budú hodiť aj informácie o základných druhoch prípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnohými odlišnými procesmi, ktoré prinášajú rôznorodú výslednú chuť (Zdroj: Káva v pokoji).
- Espresso – spôsob prípravy, ktorý má svoj pôvod v Taliansku. Pripravuje sa v pákových kávovaroch pri vysokom tlaku. Horúca voda prechádza namletou a zhutnenou kávou pod tlakom 9 bar. Na jednu 30 ml šálku treba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu malo mať hustú penu. Vychádzajú z neho rôzne druhy doplnené o mlieko či mliečnu penu, ako je cappucinno či latte macchiato.
- French press – tento spôsob prípravy je veľmi jednoduchý a nevyžaduje žiadne drahé vybavenie. Potrebovať budete len mlynček a špeciálnu kanvicu. Do tej sa odváži príslušné množstvo hrubo mletej kávy a zaleje sa horúcou vodou. Káva sa vo vode extrahuje 3 až 4 minúty, stlačí sa sitkom a ihneď zleje.
- AeroPress – zvláštny spôsob kávy, pri ktorom sa využíva plastový piest s papierovým filtrom – aeropress. Do komory sa odváži namletá káva a zaleje sa horúcou vodou. Potom sa premieša a nechá 90 sekúnd extrahovať. Následne sa ústie aeropressu nasadí na šálku a piestom sa káva vytlačí. Tento spôsob je ideálny na cesty, samotné zariadenie je totiž veľmi ľahké a skladné.
- Moka kanvička – možno ju poznáte pod názvom koťogo. Ide o hliníkovú kanvičku, ktorá pripravuje kávu na princípe rozpínavosti pary. Voda sa v spodnej časti zahrieva, prechádza cez mletú kávu a potom sa vytlačí do vrchnej časti. Celá príprava trvá iba pár minút. Takto pripravená káva sa však pomerne dosť zahrieva a obvykle chutí trochu prepálene.
- Filtrovaná káva – tento spôsob prípravy nevyužíva žiadny tlak. Horúca voda sa iba necháva pretiecť cez kávu a filter. Taký nápoj je vhodný na dlhé popíjanie, nie je zďaleka taký silný ako espresso. Na filtrovanie kávy sa môžu využívať rôzne postupy – vacuum pod, prekvapkávač s filtrom, chemex, ale aj vyššie zmienený aeropress, french press či moka kanvička.