Elektrické mlynčeky s kameňmi
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
279 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
139 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
46 € | Zobraziť ponuky |
Aróma čerstvo namletej kávy je pre niektorých určite neodmysliteľnou súčasťou rána či popoludňajšieho odpočinku. Práve preto sme pre vás pripravili porovnanie mlynčekov na kávu, vďaka ktorému si budete môcť vybrať toho najvhodnejšieho pomocníka na prípravu tohto horúceho nápoja. Nezabudli sme ale ani na výber ideálnej kávy, s ktorým vám poradí naša nákupná príručka Ako vybrať kávu.
Test mlynčekov na kávu je zameraný na produkty vhodné ako pre nenáročných, tak pre náročnejších kávomilníkov. Nájdete tu lacnejšie základné modely, na ktorých si môžete vyskúšať prácu s čerstvo mletou kávou skôr, než sa rozhodnete investovať do kvalitného prístroja vyššiu sumu. Vo výbere však nájdete aj kvalitné mlynčeky od renomovaných značiek s pokročilými funkciami.
Vybrané výrobky sme podľa typu mletia rozdelili do troch skupín. Jednou zo skupín sú ručné mlynčeky, teda klasické mlynčeky s kľučkou, ktoré sú nielen funkčné, ale aj dizajnové. Ďalšou skupinou sú elektrické mlynčeky s trieštivým ostrím a treťou skupinou sú elektrické mlynčeky s mlecími kameňmi. O rozdieloch medzi týmito skupinami a ich výhodách i nevýhodách si môžete prečítať v našom článku Ako vybrať mlynček na kávu, ktorý vám poradí s tým, aký mlynček na kávu si kúpiť.
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
279 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
139 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
46 € | Zobraziť ponuky |
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
34 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
20 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
12 € | Zobraziť ponuky |
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
65 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
24 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
13 € | Zobraziť ponuky |
Elektrický mlynček Sage BCG820 rozdrobuje kávu pomocou oceľových kónických kameňov. Je vhodný aj pre tých najnáročnejších užívateľov, je totiž vybavený mnohými funkciami – napríklad dopočítavaním množstva podľa nastavenej hrubosti mletia. Kávové zrná sú uložené vo vzduchotesnom odnímateľnom zásobníku, ktorý pojme až 450 g suroviny. Hrubosť mletia je možné voliť medzi 60 stupňami – od jemného po hrubé – vďaka čomu je tento mlynček vhodný na mletie a prípravu všetkých druhov kávy. Prípravu espressa uľahčuje možnosť mletia priamo do sitka páky. Nevýhodou je vysoká obstarávacia cena a veľké rozmery.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Súčasní majitelia mlynčeka zmieňujú spokojnosť s jeho celkovou kvalitou. Pochvaľujú si tiež možnosť navoliť množstvo aj hrubosť namletej kávy i presnosť mlynčeka. Niektorí sa sťažujú na prenikavé pískanie pri zapájaní do zásuvky.
Hlavné výhody
Medzi hlavné kvality tohto mlynčeka môžeme zaradiť kónické mlecie kamene, veľkú kapacitu zásobníka a držiak na páku. Aj 60 stupňov mletia je veľmi nadštandardný počet. Nevýhodu môže pre niekoho predstavovať väčšia hmotnosť a rozmery.
Záver
Mlynček Sage je kvalitným produktom pre náročných zákazníkov. Na základe veľkého zásobníka na zrná a širokého rozpätia hrubosti mletia môžeme konštatovať, že do domácnosti jednotlivca by ho bola škoda. Zato v početnejšej rodine sa uchytí skvelo.
Ak je na vás tento model trochu naddimenzovaný a zbytočne drahý, odporúčame prečítať si hodnotenie mlynčeka De’Longhi KG 520.M.
De’Longhi KG 520.M je mlynček vybavený oceľovými kónickými kameňmi. Poslúži dobre aj náročnejším užívateľom. Do priehľadnej násypky sa zmestí až 350 g kávových zŕn. Namletá káva padá buď do priloženej vzduchotesnej nádoby alebo priamo do páky, potom ju ľahko utlačíte a pripravíte v kávovare. Naraz zomelie množstvo až na 24 šálok kávy. Hrubosť je možné nastaviť v 18 stupňoch od jemnej na espresso až po hrubú na french press. Ovládanie je jednoduché vďaka dotykovým tlačidlám na hornej strane prístroja. Dobre ladí s kávovarmi De’Longhi.
Mlynček ECG KM 1412 Aromatico poteší priaznivcov mlecích kameňov, ktorí hľadajú mlynček za dostupnú cenu. Kompromisy budú však musieť urobiť vo vzťahu k spracovaniu, pretože celý mlynček je vyrobený prevažne z plastu. Čo sa samotného mletia týka, na výber máte z 18 stupňov. Ovplyvniť môžete tiež množstvo namletej kávy, a to v rozmedzí medzi 2 a 12 šálkami. Kapacita nádobky na zrná pojme až 240 g. Medzi mlynčekmi s mlecími kameňmi patrí tento model skôr k menším, ďalšiu úsporu miesta sľubuje priestor pre namotanie kábla, ktorý tak neprekáža na linke.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Súčasní užívatelia pozitívne hodnotia pomer ceny a výkonu aj kvalitu mletia. Mlynček je vraj tiež relatívne tichý, to je však známa výhoda mlecích kameňov oproti trieštivým nožom.
Hlavné výhody a nevýhody
Medzi hlavné benefity mlynčeka patrí nízka cena, ktorá je dokonca nižšia ako v prípade niektorých ručných mlynčekov. Pochváliť musíme tiež 18 stupňov mletia, čo je počet porovnateľný s drahšími modelmi. Drobnou výhodou je tiež priestor na zmotanie kábla. Nevýhod mlynček ECG veľa nemá, za najvýraznejšiu z nich považujeme nemožnosť namlieť len jednu porciu kávy. Mlynčeku tiež chýba úchytka na páku, takže ak chcete byť precízny, kávu bude nutné zo zásobníka odvážiť. To je však v tejto cenovej kategórii obvyklé.
Záver
Kávomlynček sa pýši nízkou obstarávacou cenou a relatívne dobrými parametrami. Niektoré náležitosti jeho drahších kolegov – ako je napríklad držiak na páku – mu však chýbajú. S kvalitou mletia sú však súčasní užívatelia spokojní. Vo svojej kategórii je mlynček pomerne malý a skladný, príkon motora je najvyšší. Pri nastavovaní máte možnosť zvoliť si z 18 stupňov hrubosti, množstvo kávy sa môže pohybovať od 2 do 12 šálok.
De’Longhi KG210 je mlynček s trieštivým nožom, čo ho v oblasti rovnomerného rozdrobovania zŕn oproti mlecím kameňom trochu znevýhodňuje. Na druhú stranu je však vhodný aj na sekanie čerstvých byliniek alebo korenia, čo z neho robí multifunkčný model. Seká v troch hrúbkach a jeho ovládanie je vďaka kontrolkám veľmi jednoduché. Nastavíte počet šálok, stlačíte viečko a kontrolky sa budú postupne rozsvecovať podľa toho, ako budú zrná vo vnútri nasekané. Nádobka je vyberateľná, čo je praktické z hľadiska údržby.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Chvály sa mlynček dočkal za kvalitné spracovanie a jednoduchosť použitia. Najvýraznejšou výčitkou bola tendencia mlynčeka po zdvihnutí viečka trúsiť nasekané zrnká po linke. Ďalšia sťažnosť smerovala k nerovnomernému mletiu, ktoré je však pre mlynčeky s trieštivým ostrím typické.
Hlavné výhody a nevýhody
Vo svojej kategórii mlynček vyčnieva možnosťou zvoliť si hrubosť mletia. Kávu seká v troch stupňoch. Ak nie je pomletá dostatočne rovnomerne, je možné opakovaným použitím rozdiely v zrnách dorovnať. Proces uľahčujú kontrolky, ktoré označujú, ako veľmi je káva zomletá. Nevýhody mlynčeka vyplývajú čiastočne z jeho typu – tu máme na mysli nerovnomernosť namletej kávy a jej zahrievanie pri dlhšom sekaníí. Body musíme zraziť tiež za neporiadok, ktorý mlynček podľa užívateľských recenzií robí.
Záver
Mlynčeky s trieštivým ostrím vo všeobecnosti odporúčame tým, pre ktorých je mletie kávy len jedným z plánovaných využití mlynčeka, na jej prípravu sa totiž lepšie hodia modely vybavené mlecími kameňmi. Mlynček De’Longhi vyniká kvalitným spracovaním a nastaviteľnou hrubosťou mletia, stále však môže v káve zanechávať nerovnomerne veľké kúsky. Jeho použitie je veľmi jednoduché až na potrebnú opatrnosť pri odklápaní viečka po domletí. Namleté zrnká totiž majú tendenciu trúsiť sa po stole.
Ak je vaším cieľom kvalitne namletá káva a na ručné mletie nemáte vždy náladu, odporúčame si priplatiť a kúpiť drahší elektrický mlynček s mlecími kameňmi, napríklad De’Longhi KG 520.M.
Lauben Grinder 200ST je mlynček vhodný hlavne pre nenáročných užívateľov. Kávu seká pomocou trieštivých nerezových nožov, po namletí sa tak môžu objavovať nerovnomerne veľké kúsky zŕn. Hrubosť mletia sa nastavuje prostredníctvom určenia času mletia. Mlecia nádoba pojme až 50 g kávy, čo vystačí približne na 7 šálok. Mlynček však nemá žiadny spôsob dávkovania. Príslušné množstvo kávy si teda budete musieť najprv odvážiť a až potom zomlieť. Mlynček je zhotovený z nerezovej ocele a má elegantný dizajn. Jeho výhodou je tiež vyšší príkon a prívetivá obstarávacia cena.
Sencor SCG 1050WH je základný elektrický mlynček s trieštivými nožmi. Jeho nízka cena zodpovedá funkciám, ktoré nie sú príliš oslnivé. Za najväčšiu nevýhodu považujeme nemožnosť akéhokoľvek nastavenia hrubosti mletia alebo signalizácie času. Hrubosť možno teda ovplyvniť iba dĺžkou sekania. Výhodou je však možnosť mletia nielen kávy, ale aj ďalších surovín, napríklad maku, byliniek či orechov. Naraz zvládne posekať až 50 g kávy. Jej množstvo si ale budete musieť sami vopred odvážiť. Výhodou je poistka zabraňujúca spusteniu mlynčeka bez viečka a protišmykové nôžky.
Porlex II predstavuje novú generáciu obľúbených ručných mlynčekov pýšiacich sa nadštandardnou kvalitou spracovania i úžitkovými vlastnosťami. Čo sa totiž mletia kávy týka, je rýchly a ľahko nastaviteľný. Najväčšiu radosť pravdepodobne urobí kávovým nadšencom, ktorí preferujú alternatívne prípravy kávy. Kávu na espresso síce namelie tiež, nie je to však celkom jeho parketa. Vďaka jeho odolnej nerezovej konštrukcii a kompaktným rozmerom sa hodí aj na cesty, kde si bude výborne rozumieť s aeropressom alebo moka konvičkou.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Súčasní zákazníci si v prípade tohto mlynčeka vážia kvalitné spracovanie i dobrú kvalitu jeho mlecích schopností. Zmieňujú rýchlosť aj jednoduchosť nastavenia, pochvaly sa dočkalo aj cestovné využitie a ľahké čistenie. Negatív v recenziách veľa nenájdete, občas sa objaví poznámka, že jemné mletie kávy na espresso je pomerne náročné.
Hlavné výhody a nevýhody
V kategórii ručných mlynčekov Porlex vyniká kvalitou a rovnomernosťou mletia. Nerezové prevedenie s keramickými kameňmi sľubuje dlhú životnosť a odolnosť pri cestovaní, navyše sa i dobre umýva. Nevýhodou je náročnejšie mletie kávy na espresso, tá je však spoločná pre všetky ručné mlynčeky. Niekomu by tiež mohol chýbať obľúbený retro vzhľad.
Záver
Mlynček Porlex Tall II odporúčame kávovým nadšencom, ktorí sa špecializujú na filtrovanú kávu a bez ranného dúška si nevedia predstaviť svoj deň – ani na cestách. Dočkajú sa rýchleho mletia s precíznym nastavením hrubosti a jednoduchého čistenia pod prúdom tečúcej vody. Porlex je totiž vyrobený z nerezovej ocele, čo mu v porovnaní s mlynčekmi vyrobenými z dreva dáva výhodu. Aj keď je drahší ako ostatné ručné mlynčeky, jeho súčasní majitelia sú s ním spokojní. Ak je však pre vás jeho cena neprijateľná, ale zároveň nechcete príliš ustupovať z požiadaviek na kvalitu, možno by vás potešil mlynček Hario Mini Mill Slim.
Mlynček na kávu Hario Mini Mill Slim oceníte najmä pri cestovaní. Je veľmi malý, skladný a vďaka plastovému telu aj ľahký. Naraz pomelie až 24 g kávy, čo bohato vystačí na tri šálky kávy. Zásobník s namletou kávou je možné uzavrieť viečkom a mletú kávu tak pripraviť vopred. Keramické kamene kávové zrná rovnomerne drvia a pri procese sa nijak nezahrievajú. Hrubosť mletia sa nastavuje pomocou otočnej matice. Možno tak namlieť kávu vhodnú na rôzne druhy prípravy.
Lodos Temp je tradičný český výrobok. Ide o plastový mlynček s oceľovými kameňmi. Výhodou sú malé rozmery a tiež nízka obstarávacia cena. Hrubosť mletia je nastaviteľná, oproti ostatným modelom však budete na jej nastavenie potrebovať skrutkovač, čo obsluhu mlynčeka mierne komplikuje. Temp je vhodný skôr na hrubšie mletie kávy. Podľa užívateľov trvá namletie najemno veľmi dlho. Slabinou je tiež krátka a krehká kľučka, pri práci s ktorou je potrebné dosť zabrať. Mlynček je vhodný skôr na občasné používanie, cestovanie alebo pre nenáročných užívateľov.
Poradie | Produkt | Hodnotenie | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 97 % Počet recenzií: 32 |
31 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 | 95 % Počet recenzií: 42 |
40 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 | 97 % Počet recenzií: 3 |
30 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 | 98 % Počet recenzií: 7 |
29 € | Zobraziť ponuky | |
Top 5 | 90 % Počet recenzií: 59 |
23 € | Zobraziť ponuky | |
Top 6 | 81 % Počet recenzií: 76 |
80 € | Zobraziť ponuky | |
Top 7 | 90 % Počet recenzií: 1 |
600 € | Zobraziť ponuky | |
Top 8 | 98 % Počet recenzií: 9 |
60 € | Zobraziť ponuky | |
Top 9 | Zatím nehodnoceno | 310 € | Zobraziť ponuky | |
Top 10 | Zatím nehodnoceno | 300 € | Zobraziť ponuky |
Ak patríte k milovníkom lahodnej a voňavej kávy, potom by ste s nákupom mlynčeka na kávu rozhodne nemali otáľať. S týmto zariadením docielite úplne odlišnú chuť oproti instantnej alebo dopredu mletej káve, o ktorej čerstvosti je možné často iba ťažko pochybovať.
Lenže výber toho pravého mlynčeka nemusí byť na prvý pohľad úplne zrejmý, preto vám prinášame sumár praktických informácií, ktoré vás do sveta mletia kávy oveľa viac zasvätia. Na nasledujúcich riadkoch zistíte, že ponuka tohto produktu je naozaj pestrá, a voľba by mala zodpovedať vašim návykom a požiadavkám.
Mlynček na kávu vám opíšeme od A až po Z, takže na konci článku budete mať pomerne jasnú predstavu o tom, akému výrobku dáte prednosť. Pri správnom nákupe vám nič nebude brániť v tom, aby ste si zomleli kávu v pohodlí vlastného domova.
Pre fanúšikov prípravy dobrej kávy sme si pripravili niekoľko porovnávacích testov rôznych typov kávovarov. Zamerali sme sa na automatické prístroje, ale tiež pákové a kapsulové kávovary. Nezabudli sme ale ani na porovnanie moka kanvičiek alebo prekvapkávačov kávy.
Odrazovým mostíkom sa pre nás stane všeobecný opis zariadenia nazývaného mlynček na kávu. Doplnok, v ktorom pomocou vloženého ústrojenstva budete schopní pomlieť kávové zrná podľa toho, akému druhu kávy dávate prednosť. Veľmi často sa stretnete aj s označením kávomlynček. Vždy však ide o rovnaký typ produktu.
Pri výbere kávomlynčeka sa na začiatku musíte odraziť od toho najzákladnejšieho delenia. Chcete si kávu pripravovať ručne alebo si pomôcť elektrinou?
Názov tohto kávomlynčeka hovorí jednoznačne za všetko. Kávu si s ním budete pripravovať ručne, teda pomocou vlastných síl. Obvykle je celý proces realizovaný tak, že točíte kľukou, ktorá následne pohybuje mlecími kameňmi. Tie sa starajú o mletie kávy.
Na prvý pohľad ide rozhodne o tradičný spôsob spracovania zrnkovej kávy, pri ktorom dochádza aj k vytvoreniu určitej atmosféry spätej s rituálnou prípravou. Celý proces máte plne vo svojich rukách, takže máte možnosť docieliť kvalitnejšie pomletie. Navyše je tu záruka, že sa káva neprepáli.
Ručný mlynček si kúpte skôr v situácii, keď je pre vás mletie kávy skutočným rituálom a chcete si užiť aj tento moment prípravy. Ideálne, ak kávu meliete iba pre seba alebo dvoch ľudí. V opačnom prípade taký model nie je práve ideálnou voľbou. Len si predstavte sami, koľko fyzických síl a času by vám zabralo namletie kávy pre početnú návštevu.
Obstarávacie náklady ručného mlynčeka začínajú na nižších sumách než pri mlynčeku elektrickom.
Elektrický mlynček na kávu je poháňaný pomocou elektrickej energie. Aby ste si pomleli kávu podľa vlastných požiadaviek, potrebujete na to aktívnu elektrickú zástrčku. Tam však vaša práca viac-menej končí. Stačí vsypať zrnkovú kávu, nastaviť hrubosť mletia a v prípade lepších modelov ešte požadovanú výslednú dávku mletej kávy. Potom stlačíte tlačidlo a káva je za moment pripravená.
To je nepochybne tou najzásadnejšou výhodou. Tú využijete vždy, keď budete chystať čerstvú kávu pre viac ľudí naraz.
Niekomu však môže vadiť, že príde o tradičné mletie alebo sa dočká aj prepálenej chuti kávy, k čomu dochádza pri mlecom mechanizme s oceľovými nožmi. Tento proces spôsobuje ich pozvoľné zahrievanie pri mletí. Vyriešiť to je možné investíciou do kvalitnejšieho prístroja.
Aby ste so svojím kávovarom docielili tú najaromatickejšiu kávu, zamerajte sa pri nákupe výrobku na mlecí mechanizmus. Ten totiž rozhoduje o mnohom. Práve na základe neho získate dokonale pomletú zmes. Ak sa začítate do technických parametrov ľubovoľného kávomlynčeka, narazíte pravdepodobne na dva typy výrobkov s odlišným princípom mletia.
Tieto kávomlynčeky sú veľmi často označované ako nožové mlynčeky a patria k tým lacnejším produktom. Na tom všetkom sa podpisuje samotný spôsob fungovania.
Trieštivé nože sú obvykle súčasťou elektrických mlynčekov, takže sa v ich prípade dosahujú vysoké otáčky. A práve rýchlosť tu hrá zásadnú rolu. Jednotlivé zrná sú doslova nasekané, navyše pri ich rotácii dochádza aj k pozvoľnému zahrievaniu a pripravovaná káva sa môže prepáliť.
Mnoho zákazníkov vidí na prvý pohľad krátky časový úsek pri mletí kávy, ten je však vykúpený dosť nerovnomernou veľkosťou nasekaných zŕn. A to je ďalšie negatívum pri následnom chystaní kávy.
I mlynček na kávu s trieštivým ostrím však má isté pozitíva. Okrem rýchlosti prípravy je to pomerne dlhá životnosť takého výrobku. Pri jeho používaní vám nehrozí žiadne zranenie v podobe porezaných prstov a podobne. A vzhľadom na princíp fungovania sa nemusíte obávať ani usadených zvyškov kávy, ktoré sa nebudú dať vyčistiť. Tieto mlynčeky sa často používajú tiež na mletie ďalších surovín, ako sú oriešky, mak či korenie.
Druhým variantom sú kávomlynčeky s mlecími kameňmi, s ktorými docielite oveľa lepšiu kvalitu výslednej kávy. Tento mechanizmus je úplne typický pre ručné mlynčeky a vyplatí sa doň investovať tiež v prípade tých elektrických. Tie sú, samozrejme, drahšie oproti trieštivým nožom.
Mlecie kamene pomaly drvia kávové zrná v závislosti od toho, akú ste si nastavili hrubosť mletia. V tomto smere ide o veľmi rovnomerný proces. Prispejete ním napríklad k lepšiemu uvoľňovaniu olejov z kávových zŕn, takže šálka kávy bude oveľa lahodnejšia, aromatickejšia a intenzívnejšia.
Z pohľadu konštrukčného vyhotovenia máte možnosť voľby:
Pomerne dôležité delenie predstavuje tiež výrobný materiál mlecích kameňov:
Sú to aj kávomlynčeky s mlecími kameňmi, ktoré majú isté negatíva. Tie však, samozrejme, nemusia odradiť každého. V súvislosti s princípom fungovania a kvalitným mletím sa to týka zvýšenej údržby mlynčeka. Je to ono zmienené uvoľňovanie olejov z kávových zŕn a usadzovanie kávového prachu v ústrojenstve. To si z času na čas žiada patričnú očistu, aby nedochádzalo k ovplyvňovaniu chuti čerstvej kávy a k vzniku nechcených plesní.
Umenie pomlieť zrnká kávy nepochybne nie je tým jediným, čo by vás malo zaujímať. Vzhľadom na to, že každý disponuje úplne odlišnými chuťami, vyžaduje aj rozdielne druhy kávy. A práve ich príprava súvisí primárne s hrubosťou mletej kávy. Tú máte napokon pri každom kvalitnom kávomlynčeku plne vo svojich rukách. Najjemnejšie mletie sa hodí pre džezvy a najhrubšie pre French pressy (Zdroj: Cerstvakava.cz).
Pre úplnosť vám ešte uvedieme niekoľko príkladov, aká hrubosť kávy sa používa na prípravu toho či onoho nápoja. Aspoň dokonale pochopíte, že hrubosť kávy je jednou z veľmi dôležitých vecí, ktorej treba rozumieť:
Jemnosť mletia | Nápoj |
Najjemnejšie mletie | Džezva |
Jemné mletie | Espresso |
Stredne hrubé mletie | Moka Express |
Jemné, stredné a hrubé mletie | Aeropress |
Hrubé mletie | Vacuum pot, Dripper, Chemex, Filtrovaná káva |
Najhrubšie mletie | French Press |
Dizajn je veľmi relatívna a individuálna záležitosť, preto sa mu budeme pri mlynčekoch na kávu venovať iba okrajovo. Na vzhľade si budú zakladať skôr ľudia voliaci ručné kávomlynčeky, v prípade ktorých sa rozhodne nemusíte spoliehať iba na lacný plast. V súvislosti s tradičnými dizajnmi je použitý neškodný kov, ale tiež ľubovoľné dreviny. Typickým príkladom je bukové drevo. Nájdu sa však tiež dizajnové kúsky z exotických drevín. Výsledná podoba tak môže byť doslova dych berúcim zážitkom. Okrem praktického použitia predstavuje taký výrobok aj zaujímavú dekoráciu. Hlavne pri pravidelnom a častom mletí nesmiete zabúdať ani na správnu ergonómiu.
Pri elektrických kávomlynčekoch sa stavia skôr na praktickosť, takže najčastejšie narazíte na priehľadný či farebný plast, sklo a antikorovú oceľ. Tieto produkty však už iba ťažko pripomínajú klasický mlynček na kávu s kľukou hore.
Jednou z dosť zásadných volieb je aj kapacita mlynčeka na kávu, ktorú by ste mali prispôsobiť podľa toho, koľko nápojov denne robíte, poprípade pre koľko ľudí. Vychádzať určite musíte z konkrétnej dennej dávky kávy. Áno, každý má trochu odlišné chute a pripravuje si iné druhy káv, ale za priemer je možné považovať 7 až 10 g kvalitnej mletej kávy na jednu šálku.
Podstatná pre vás musí byť kapacita násypky. Tá bežne zodpovedá tiež kapacite zásobníka na mletú kávu. Ak sa vaše denné spracovanie pohybuje nad 50 až 60 g, potom iste stojí za zváženie elektrická podoba kávomlynčeka.
Čo sa týka rozmerov mlynčeka na kávu, ten bude zodpovedať nielen kapacite, ale aj celkovému vyhotoveniu. V tomto smere si ujasnite, kde ho budete najčastejšie používať. Rozlišovať by ste mali hlavne skladnosť, čas prípravy, náročnosť a pod.
Je logické, že na domáce použitie zvíťazí akákoľvek voľba. V práci dáte prednosť rýchlym elektrickým modelom a na cestovanie zvolíte malé skladné kávomlynčeky nevyžadujúce pripojenie k elektrickej sieti.
Ako už bolo zmienené v niektorých kapitolách nášho článku, kávu v mlynčeku ľahko pripravíte, nesmiete však zabúdať ani na pravidelnú údržbu. Tá sa týka hlavne produktov s mlecími kameňmi, ktoré sú pri tejto činnosti oveľa dôslednejšie.
Pri mletí dochádza k uvoľňovaniu oleja. Ten v mlynčeku zostáva, poprípade na seba viaže ďalšie prachové zrnká kávy. To, samozrejme, nie je dobré z dlhodobého hľadiska, pretože sa v týchto miestach môže vytvárať pleseň negatívne ovplyvňujúca chuť výsledného nápoja.
Na čistenie sa najčastejšie využívajú dva praktické nástroje:
Údržbu kávomlynčeka by ste mali realizovať v pravidelných intervaloch, ideálne vykonať dôslednejšiu očistu napríklad na konci dňa alebo po mletí, keď viete, že mlynček na nejaký čas odložíte na policu a nebude v prevádzke.
Ak ste si podľa nášho návodu vybrali ideálny kávomlynček, možno sa vám budú hodiť aj informácie o základných druhoch prípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnohými odlišnými procesmi, ktoré prinášajú rôznorodú výslednú chuť (Zdroj: Káva v pokoji).
Automatické kávovary majú mlynček integrovaný do tela prístroja. Vy tak len nasypete zrná do zásobníka a nemusíte sa o mletie ďalej starať. U pákových kávovarov sa však stretnete s integrovaným mlynčekom len výnimočne.
Väčšinou áno. Elektrické mlynčeky s trieštivým ostrím sú často vhodné i na mletie korenia, byliniek, orechov, maku a podobne.
Na čistenie slúžia kefky a štetce, ktorými sa z kameňov alebo ostria vymetú zvyšky kávy, ktoré by inak po čase mohli chuť čerstvo pripravovanej kávy znehodnotiť.
https://www.dokonalakava.cz/blog/7-tipu-pro-vyber-mlynku-na-kavu/
http://coffeetohome.cz/rucni-nebo-elektricky-jaky-zvolit-mlynek-na-kavu/