Najlepšie mlynčeky na kávu 2025: Recenzie, testy a porovnanie
Aký mlynček na kávu vybrať podľa porovnania
Obsah článku
Mlynčeky na kávu využijú všetci tí, ktorí preferujú arómu čerstvo mletých zŕn pred nákupom predmletej kávy. V našom porovnaní sa venujeme ako elektrickým mlynčekom s kameňmi, tak elektrickým mlynčekom s nožmi alebo ručným mlynčekom. Z nenáročných ručných mlynčekov môžeme odporučiť model Hario Mini Mill Slim pýšiaci sa dobrým pomerom ceny a výkonu, naozaj náročných užívateľov zase nadchne elektrický Sage BCG820 s displejom a automatickým dávkovaním. Pokiaľ zháňate trieštivý mlynček, ktorým môžete nasekať aj bylinky, odporúčame celokovový model Lauben Grinder 200ST.
Ako porovnávame mlynčeky na kávu?
K hodnoteniu mlynčekov sme pristupovali zodpovedne a v závislosti od kategórie mlynčeka. Na prvom mieste bol počet stupňov hrubosti mletia, ktoré sa dajú nastaviť pri mlynčekoch s mlecími kameňmi. Pri mlynčekoch s nožmi ovplyvňujete hrubosť kávy iba časom mletia. Ďalej nás zaujímala kapacita zásobníkov alebo materiálové prevedenie. Konkrétne sme sledovali:
- Materiál kameňov/nožov
- Materiál tela mlynčeka
- Materiál nádoby na mletú kávu
Pri elektrických mlynčekoch sme sa zaujímali aj o ich príkon, pri ručných tento parameter pochopiteľne odpadol.
Je ale možné, že patríte k tým, ktorí radi preskúmajú trh na vlastnú päsť. Pokiaľ sa na to chystáte, odporúčame náš článok Ako vybrať mlynček na kávu, ktorý vám poradí, ako postupovať pri výbere, vysvetlí všetky potrebné parametre a poskytne informácie o tom, koľko vlastne taký mlynček na kávu stojí.
Najlepšie mlynčeky na kávu podľa porovnania
Elektrické mlynčeky s kameňmi
Mlynčeky pre náročných užívateľov umožňujúce dobré nastavenie hrubosti mletia a rýchlu prípravu kávy, čo oceníte napríklad pri početnejšej návšteve. Sú najdrahšie zo všetkých troch kategórií.
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
250 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
120 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
45 € | Zobraziť ponuky |
Elektrické mlynčeky s nožmi
Predstavujú multifunkčné prístroje, dokážu nasekať bylinky alebo orechy. Daňou za viacúčelovosť je menšia kontrola nad hrubosťou mletia kávy.
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
30 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
25 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
10 € | Zobraziť ponuky |
Ručné mlynčeky
Sú lacné, dizajnovo zaujímavé a na ich prevádzku nepotrebujete elektrickú zásuvku, takže sú ideálne ako cestovné mlynčeky na kávu. Vo vnútri nájdete mlecie kamene a s nastavením hrubosti mletia sa obvykle môžete vyhrať.
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
65 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
25 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
15 € | Zobraziť ponuky |
Ako chápať redakčné hodnotenie?
Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.
Recenzia najlepších mlynčekov na kávu
Sage BCG820
- Veľký zásobník na kávu
- Mnoho funkcií
- Držiak na filtre
- Vysoká cena
- Pomerne veľký
- Vysoká hmotnosť
Elektrický mlynček Sage BCG820 rozdrobuje kávu pomocou oceľových kónických kameňov. Je vhodný aj pre tých najnáročnejších užívateľov, je totiž vybavený mnohými funkciami – napríklad dopočítavaním množstva podľa nastavenej hrubosti mletia. Kávové zrná sú uložené vo vzduchotesnom odnímateľnom zásobníku, ktorý pojme až 450 g suroviny. Hrubosť mletia je možné voliť medzi 60 stupňami – od jemného po hrubé – vďaka čomu je tento mlynček vhodný na mletie a prípravu všetkých druhov kávy. Prípravu espressa uľahčuje možnosť mletia priamo do sitka páky. Nevýhodou je vysoká obstarávacia cena a veľké rozmery.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Súčasní majitelia mlynčeka zmieňujú spokojnosť s jeho celkovou kvalitou. Pochvaľujú si tiež možnosť navoliť množstvo aj hrubosť namletej kávy i presnosť mlynčeka. Niektorí sa sťažujú na prenikavé pískanie pri zapájaní do zásuvky.
Hlavné výhody
Medzi hlavné kvality tohto mlynčeka môžeme zaradiť kónické mlecie kamene, veľkú kapacitu zásobníka a držiak na páku. Aj 60 stupňov mletia je veľmi nadštandardný počet. Nevýhodu môže pre niekoho predstavovať väčšia hmotnosť a rozmery.
Záver
Mlynček Sage je kvalitným produktom pre náročných zákazníkov. Na základe veľkého zásobníka na zrná a širokého rozpätia hrubosti mletia môžeme konštatovať, že do domácnosti jednotlivca by ho bola škoda. Zato v početnejšej rodine sa uchytí skvelo.
Ak je na vás tento model trochu naddimenzovaný a zbytočne drahý, odporúčame prečítať si hodnotenie mlynčeka De’Longhi KG 520.M.
Catler CG 8011
- Možnosť mletia kávy priamo do páky
- Melie aj najemno
- Veľa stupňov mletia
- Nie je možné nastaviť automatickú veľkosť porcie
- Najhrubšie mletie je pomerne jemné
- Po ukončení mletia z neho ešte dlho vypadáva káva
Catler CG 8011 patrí medzi mlynčeky s nerezovými mlecími kameňmi a solídnym kovovým telom. Hrubosť môžete nastaviť na jeden z 25 stupňov a dokáže pomlieť aj jemnú kávu na espresso. Oba zásobníky pojmú skôr menšie množstvo kávy a budú sa teda hodiť najmä tým, ktorí majú chuť mlieť každé ráno čerstvú kávu, a nie do zásoby. Okrem zásobníka môžete namlieť kávu priamo do páky kávovaru, v príslušenstve nájdete dva držiaky na páku o veľkosti 58 mm alebo 52 mm. Bohužiaľ však nie je možné nastaviť presnú porciu namletých zŕn, mlynček jednoducho bude mlieť, kým ho nevypnete.
ECG KM 1412 Aromatico
- Nízka cena
- Veľa stupňov mletia
- Priestor na kábel
- Nemá držiak na filtre alebo páku
- Plastové prevedenie
- Nemožno zomlieť len 1 porciu
Mlynček ECG KM 1412 Aromatico poteší priaznivcov mlecích kameňov, ktorí hľadajú mlynček za dostupnú cenu. Kompromisy budú však musieť urobiť vo vzťahu k spracovaniu, pretože celý mlynček je vyrobený prevažne z plastu. Čo sa samotného mletia týka, na výber máte z 18 stupňov. Ovplyvniť môžete tiež množstvo namletej kávy, a to v rozmedzí medzi 2 a 12 šálkami. Kapacita nádobky na zrná pojme až 240 g. Medzi mlynčekmi s mlecími kameňmi patrí tento model skôr k menším, ďalšiu úsporu miesta sľubuje priestor pre namotanie kábla, ktorý tak neprekáža na linke.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Súčasní užívatelia pozitívne hodnotia pomer ceny a výkonu aj kvalitu mletia. Mlynček je vraj tiež relatívne tichý, to je však známa výhoda mlecích kameňov oproti trieštivým nožom.
Hlavné výhody a nevýhody
Medzi hlavné benefity mlynčeka patrí nízka cena, ktorá je dokonca nižšia ako v prípade niektorých ručných mlynčekov. Pochváliť musíme tiež 18 stupňov mletia, čo je počet porovnateľný s drahšími modelmi. Drobnou výhodou je tiež priestor na zmotanie kábla. Nevýhod mlynček ECG veľa nemá, za najvýraznejšiu z nich považujeme nemožnosť namlieť len jednu porciu kávy. Mlynčeku tiež chýba úchytka na páku, takže ak chcete byť precízny, kávu bude nutné zo zásobníka odvážiť. To je však v tejto cenovej kategórii obvyklé.
Záver
Kávomlynček sa pýši nízkou obstarávacou cenou a relatívne dobrými parametrami. Niektoré náležitosti jeho drahších kolegov – ako je napríklad držiak na páku – mu však chýbajú. S kvalitou mletia sú však súčasní užívatelia spokojní. Vo svojej kategórii je mlynček pomerne malý a skladný, príkon motora je najvyšší. Pri nastavovaní máte možnosť zvoliť si z 18 stupňov hrubosti, množstvo kávy sa môže pohybovať od 2 do 12 šálok.
Sencor SCG 3550SS
- Nastavenie hrubosti mletia a počtu porcií
- Nože s titánovou úpravou
- Stupnica porcií vo vnútri nádobky
- Možnosť použiť na korenie či bylinky
- Vyššia cena
- Spod viečka sa môže prášiť
- Menšia kapacita zásobníka
Mlynček na kávu Sencor predstavuje špičku na trhu s trieštivými mlynčekmi. Jeho jedinečnosť tkvie v možnosti zvoliť si stupeň mletia a načrtnutej stupnici počtu porcií vo vnútri mlecej komory. Hodiť sa teda bude náročnejším užívateľom, ktorí hľadajú multifunkčný prístroj na sekanie byliniek, zároveň sa ale zameriavajú na prípravu kávy, ktorú si chcú maximálne zjednodušiť. Stále však platí, že pre milovníkov kávy s baristickými ambíciami odporúčame výhradne mlynčeky s mlecími kameňmi.
Lauben Grinder 200ST
- Možnosť nastavenia hrubosti mletia
- Nízka cena
- Slušný príkon
- Je nutné kávu vopred odvážiť podľa počtu porcií
- Menší zásobník na kávu
- Kávu seká
Lauben Grinder 200ST je mlynček vhodný hlavne pre nenáročných užívateľov. Kávu seká pomocou trieštivých nerezových nožov, po namletí sa tak môžu objavovať nerovnomerne veľké kúsky zŕn. Hrubosť mletia sa nastavuje prostredníctvom určenia času mletia. Mlecia nádoba pojme až 50 g kávy, čo vystačí približne na 7 šálok. Mlynček však nemá žiadny spôsob dávkovania. Príslušné množstvo kávy si teda budete musieť najprv odvážiť a až potom zomlieť. Mlynček je zhotovený z nerezovej ocele a má elegantný dizajn. Jeho výhodou je tiež vyšší príkon a prívetivá obstarávacia cena.
Sencor SCG 1050WH
- Nízka cena
- Zomelie aj orechy, mak či korenie
- Slušný príkon
- Nie je možné nastaviť hrubosť mletia
- Kávu seká
- Plastové telo
Sencor SCG 1050WH je základný elektrický mlynček s trieštivými nožmi. Jeho nízka cena zodpovedá funkciám, ktoré nie sú príliš oslnivé. Za najväčšiu nevýhodu považujeme nemožnosť akéhokoľvek nastavenia hrubosti mletia alebo signalizácie času. Hrubosť možno teda ovplyvniť iba dĺžkou sekania. Výhodou je však možnosť mletia nielen kávy, ale aj ďalších surovín, napríklad maku, byliniek či orechov. Naraz zvládne posekať až 50 g kávy. Jej množstvo si ale budete musieť sami vopred odvážiť. Výhodou je poistka zabraňujúca spusteniu mlynčeka bez viečka a protišmykové nôžky.
Porlex Tall II
- Rýchlosť a možnosť nastavenia mletia
- Nerezová konštrukcia
- Ideálny na cesty
- Vysoká cena
- Jemné mletie na espresso je ťažšie
Porlex II predstavuje novú generáciu obľúbených ručných mlynčekov pýšiacich sa nadštandardnou kvalitou spracovania i úžitkovými vlastnosťami. Čo sa totiž mletia kávy týka, je rýchly a ľahko nastaviteľný. Najväčšiu radosť pravdepodobne urobí kávovým nadšencom, ktorí preferujú alternatívne prípravy kávy. Kávu na espresso síce namelie tiež, nie je to však celkom jeho parketa. Vďaka jeho odolnej nerezovej konštrukcii a kompaktným rozmerom sa hodí aj na cesty, kde si bude výborne rozumieť s aeropressom alebo moka konvičkou.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Súčasní zákazníci si v prípade tohto mlynčeka vážia kvalitné spracovanie i dobrú kvalitu jeho mlecích schopností. Zmieňujú rýchlosť aj jednoduchosť nastavenia, pochvaly sa dočkalo aj cestovné využitie a ľahké čistenie. Negatív v recenziách veľa nenájdete, občas sa objaví poznámka, že jemné mletie kávy na espresso je pomerne náročné.
Hlavné výhody a nevýhody
V kategórii ručných mlynčekov Porlex vyniká kvalitou a rovnomernosťou mletia. Nerezové prevedenie s keramickými kameňmi sľubuje dlhú životnosť a odolnosť pri cestovaní, navyše sa i dobre umýva. Nevýhodou je náročnejšie mletie kávy na espresso, tá je však spoločná pre všetky ručné mlynčeky. Niekomu by tiež mohol chýbať obľúbený retro vzhľad.
Záver
Mlynček Porlex Tall II odporúčame kávovým nadšencom, ktorí sa špecializujú na filtrovanú kávu a bez ranného dúška si nevedia predstaviť svoj deň – ani na cestách. Dočkajú sa rýchleho mletia s precíznym nastavením hrubosti a jednoduchého čistenia pod prúdom tečúcej vody. Porlex je totiž vyrobený z nerezovej ocele, čo mu v porovnaní s mlynčekmi vyrobenými z dreva dáva výhodu. Aj keď je drahší ako ostatné ručné mlynčeky, jeho súčasní majitelia sú s ním spokojní. Ak je však pre vás jeho cena neprijateľná, ale zároveň nechcete príliš ustupovať z požiadaviek na kvalitu, možno by vás potešil mlynček Hario Mini Mill Slim.
Hario Mini Mill Slim
- Keramické kamene
- Viečko mlecej komory
- Priehľadný zásobník mletej kávy
- Nepopísaná stupnica hrubosti mletia
- Iba na dve šálky kávy
- Plastové telo
Mlynček na kávu Hario Mini Mill Slim oceníte najmä pri cestovaní. Je veľmi malý, skladný a vďaka plastovému telu aj ľahký. Naraz pomelie až 24 g kávy, čo bohato vystačí na tri šálky kávy. Zásobník s namletou kávou je možné uzavrieť viečkom a mletú kávu tak pripraviť vopred. Keramické kamene kávové zrná rovnomerne drvia a pri procese sa nijak nezahrievajú. Hrubosť mletia sa nastavuje pomocou otočnej matice. Možno tak namlieť kávu vhodnú na rôzne druhy prípravy.
Lodos Temp
- Nízka cena
- Kompaktné rozmery
- Tradičný výrobok
- Krátka kľučka
- Na nastavenie hrubosti mletia je potrebný skrutkovač
- Plastové telo
Lodos Temp je tradičný český výrobok. Ide o plastový mlynček s oceľovými kameňmi. Výhodou sú malé rozmery a tiež nízka obstarávacia cena. Hrubosť mletia je nastaviteľná, oproti ostatným modelom však budete na jej nastavenie potrebovať skrutkovač, čo obsluhu mlynčeka mierne komplikuje. Temp je vhodný skôr na hrubšie mletie kávy. Podľa užívateľov trvá namletie najemno veľmi dlho. Slabinou je tiež krátka a krehká kľučka, pri práci s ktorou je potrebné dosť zabrať. Mlynček je vhodný skôr na občasné používanie, cestovanie alebo pre nenáročných užívateľov.
Najpredávanejšie mlynčeky na kávu podľa Heureky
Poradie | Produkt | Hodnotenie | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 95 % Počet recenzií: 20 |
20 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 | 95 % Počet recenzií: 85 |
24 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 | 95 % Počet recenzií: 114 |
37 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 | 97 % Počet recenzií: 5 |
50 € | Zobraziť ponuky | |
Top 5 | 81 % Počet recenzií: 2 |
110 € | Zobraziť ponuky | |
Top 6 | Zatím nehodnoceno | 350 € | Zobraziť ponuky | |
Top 7 | 94 % Počet recenzií: 67 |
43 € | Zobraziť ponuky | |
Top 8 | 100 % Počet recenzií: 1 |
200 € | Zobraziť ponuky | |
Top 9 | 100 % Počet recenzií: 18 |
130 € | Zobraziť ponuky | |
Top 10 | 92 % Počet recenzií: 41 |
150 € | Zobraziť ponuky |
Ako si vybrať mlynček na kávu
Ak patríte k milovníkom lahodnej a voňavej kávy, potom by ste s nákupom mlynčeka na kávu rozhodne nemali otáľať. S týmto zariadením docielite úplne odlišnú chuť oproti instantnej alebo dopredu mletej káve, o ktorej čerstvosti je možné často iba ťažko pochybovať.
Lenže výber toho pravého mlynčeka nemusí byť na prvý pohľad úplne zrejmý, preto vám prinášame sumár praktických informácií, ktoré vás do sveta mletia kávy oveľa viac zasvätia. Na nasledujúcich riadkoch zistíte, že ponuka tohto produktu je naozaj pestrá, a voľba by mala zodpovedať vašim návykom a požiadavkám.
Mlynček na kávu vám opíšeme od A až po Z, takže na konci článku budete mať pomerne jasnú predstavu o tom, akému výrobku dáte prednosť. Pri správnom nákupe vám nič nebude brániť v tom, aby ste si zomleli kávu v pohodlí vlastného domova.
Pre fanúšikov prípravy dobrej kávy sme si pripravili niekoľko porovnávacích testov rôznych typov kávovarov. Zamerali sme sa na automatické prístroje, ale tiež pákové a kapsulové kávovary. Nezabudli sme ale ani na porovnanie moka kanvičiek alebo prekvapkávačov kávy.
Ručný verzus elektrický mlynček
Odrazovým mostíkom sa pre nás stane všeobecný opis zariadenia nazývaného mlynček na kávu. Doplnok, v ktorom pomocou vloženého ústrojenstva budete schopní pomlieť kávové zrná podľa toho, akému druhu kávy dávate prednosť. Veľmi často sa stretnete aj s označením kávomlynček. Vždy však ide o rovnaký typ produktu.
Pri výbere kávomlynčeka sa na začiatku musíte odraziť od toho najzákladnejšieho delenia. Chcete si kávu pripravovať ručne alebo si pomôcť elektrinou?
Ručný mlynček na kávu
Názov tohto kávomlynčeka hovorí jednoznačne za všetko. Kávu si s ním budete pripravovať ručne, teda pomocou vlastných síl. Obvykle je celý proces realizovaný tak, že točíte kľukou, ktorá následne pohybuje mlecími kameňmi. Tie sa starajú o mletie kávy.
Na prvý pohľad ide rozhodne o tradičný spôsob spracovania zrnkovej kávy, pri ktorom dochádza aj k vytvoreniu určitej atmosféry spätej s rituálnou prípravou. Celý proces máte plne vo svojich rukách, takže máte možnosť docieliť kvalitnejšie pomletie. Navyše je tu záruka, že sa káva neprepáli.
Ručný mlynček si kúpte skôr v situácii, keď je pre vás mletie kávy skutočným rituálom a chcete si užiť aj tento moment prípravy. Ideálne, ak kávu meliete iba pre seba alebo dvoch ľudí. V opačnom prípade taký model nie je práve ideálnou voľbou. Len si predstavte sami, koľko fyzických síl a času by vám zabralo namletie kávy pre početnú návštevu.
Obstarávacie náklady ručného mlynčeka začínajú na nižších sumách než pri mlynčeku elektrickom.
Elektrický mlynček na kávu
Elektrický mlynček na kávu je poháňaný pomocou elektrickej energie. Aby ste si pomleli kávu podľa vlastných požiadaviek, potrebujete na to aktívnu elektrickú zástrčku. Tam však vaša práca viac-menej končí. Stačí vsypať zrnkovú kávu, nastaviť hrubosť mletia a v prípade lepších modelov ešte požadovanú výslednú dávku mletej kávy. Potom stlačíte tlačidlo a káva je za moment pripravená.
To je nepochybne tou najzásadnejšou výhodou. Tú využijete vždy, keď budete chystať čerstvú kávu pre viac ľudí naraz.
Niekomu však môže vadiť, že príde o tradičné mletie alebo sa dočká aj prepálenej chuti kávy, k čomu dochádza pri mlecom mechanizme s oceľovými nožmi. Tento proces spôsobuje ich pozvoľné zahrievanie pri mletí. Vyriešiť to je možné investíciou do kvalitnejšieho prístroja.
Princíp mletia
Aby ste so svojím kávovarom docielili tú najaromatickejšiu kávu, zamerajte sa pri nákupe výrobku na mlecí mechanizmus. Ten totiž rozhoduje o mnohom. Práve na základe neho získate dokonale pomletú zmes. Ak sa začítate do technických parametrov ľubovoľného kávomlynčeka, narazíte pravdepodobne na dva typy výrobkov s odlišným princípom mletia.
Mlynček na kávu s trieštivým ostrím
Tieto kávomlynčeky sú veľmi často označované ako nožové mlynčeky a patria k tým lacnejším produktom. Na tom všetkom sa podpisuje samotný spôsob fungovania.
Trieštivé nože sú obvykle súčasťou elektrických mlynčekov, takže sa v ich prípade dosahujú vysoké otáčky. A práve rýchlosť tu hrá zásadnú rolu. Jednotlivé zrná sú doslova nasekané, navyše pri ich rotácii dochádza aj k pozvoľnému zahrievaniu a pripravovaná káva sa môže prepáliť.
Mnoho zákazníkov vidí na prvý pohľad krátky časový úsek pri mletí kávy, ten je však vykúpený dosť nerovnomernou veľkosťou nasekaných zŕn. A to je ďalšie negatívum pri následnom chystaní kávy.
I mlynček na kávu s trieštivým ostrím však má isté pozitíva. Okrem rýchlosti prípravy je to pomerne dlhá životnosť takého výrobku. Pri jeho používaní vám nehrozí žiadne zranenie v podobe porezaných prstov a podobne. A vzhľadom na princíp fungovania sa nemusíte obávať ani usadených zvyškov kávy, ktoré sa nebudú dať vyčistiť. Tieto mlynčeky sa často používajú tiež na mletie ďalších surovín, ako sú oriešky, mak či korenie.
Mlynček na kávu s mlecími kameňmi
Druhým variantom sú kávomlynčeky s mlecími kameňmi, s ktorými docielite oveľa lepšiu kvalitu výslednej kávy. Tento mechanizmus je úplne typický pre ručné mlynčeky a vyplatí sa doň investovať tiež v prípade tých elektrických. Tie sú, samozrejme, drahšie oproti trieštivým nožom.
Mlecie kamene pomaly drvia kávové zrná v závislosti od toho, akú ste si nastavili hrubosť mletia. V tomto smere ide o veľmi rovnomerný proces. Prispejete ním napríklad k lepšiemu uvoľňovaniu olejov z kávových zŕn, takže šálka kávy bude oveľa lahodnejšia, aromatickejšia a intenzívnejšia.
Z pohľadu konštrukčného vyhotovenia máte možnosť voľby:
- Ploché mlecie kamene – Priemerná rýchlosť mletia elektrických mlynčekov je 900 – 1300 ot. /min., priemerná veľkosť kameňov 65 – 75 mm, výkonnosť okolo 9 – 18 kg/hod. a opotrebovanie cca 300 – 350 kg.
- Kónické mlecie kamene – Priemerná rýchlosť mletia elektrických mlynčekov je 400 – 550 ot. /min., priemerná veľkosť kameňov 50 – 120 mm, výkonnosť okolo 15 – 70 kg/hod. a opotrebovanie cca 600 – 750 kg.
Pomerne dôležité delenie predstavuje tiež výrobný materiál mlecích kameňov:
- Oceľové mlecie kamene – majú vyššiu tendenciu k zahrievaniu a prepaľovaniu kávy
- Keramické mlecie kamene – nijako neskresľujú chuť kávy
Sú to aj kávomlynčeky s mlecími kameňmi, ktoré majú isté negatíva. Tie však, samozrejme, nemusia odradiť každého. V súvislosti s princípom fungovania a kvalitným mletím sa to týka zvýšenej údržby mlynčeka. Je to ono zmienené uvoľňovanie olejov z kávových zŕn a usadzovanie kávového prachu v ústrojenstve. To si z času na čas žiada patričnú očistu, aby nedochádzalo k ovplyvňovaniu chuti čerstvej kávy a k vzniku nechcených plesní.
Hrubosť mletia
Umenie pomlieť zrnká kávy nepochybne nie je tým jediným, čo by vás malo zaujímať. Vzhľadom na to, že každý disponuje úplne odlišnými chuťami, vyžaduje aj rozdielne druhy kávy. A práve ich príprava súvisí primárne s hrubosťou mletej kávy. Tú máte napokon pri každom kvalitnom kávomlynčeku plne vo svojich rukách. Najjemnejšie mletie sa hodí pre džezvy a najhrubšie pre French pressy (Zdroj: Cerstvakava.cz).
- Ručný mlynček na kávu – Tento produkt je obvykle vybavený pomerne jednoduchým uťahovacím mechanizmom. Ním od seba odtiahnete alebo, naopak, pritiahnete jednotlivé mlecie kamene. Vznikne medzi nimi väčšia či menšia medzera.
- Elektrický mlynček na kávu – V prípade lacnejších prístrojov sú to najrôznejšie páčky nastaviteľné podľa príslušnej stupnice. Tie modernejšie zariadenia sú vybavené digitálnymi displejmi, kde si pomocou tlačidla či dotykovej obrazovky upravíte hrubosť kávy.
Pre úplnosť vám ešte uvedieme niekoľko príkladov, aká hrubosť kávy sa používa na prípravu toho či onoho nápoja. Aspoň dokonale pochopíte, že hrubosť kávy je jednou z veľmi dôležitých vecí, ktorej treba rozumieť:
Jemnosť mletia | Nápoj |
Najjemnejšie mletie | Džezva |
Jemné mletie | Espresso |
Stredne hrubé mletie | Moka Express |
Jemné, stredné a hrubé mletie | Aeropress |
Hrubé mletie | Vacuum pot, Dripper, Chemex, Filtrovaná káva |
Najhrubšie mletie | French Press |
Vzhľad a materiál
Dizajn je veľmi relatívna a individuálna záležitosť, preto sa mu budeme pri mlynčekoch na kávu venovať iba okrajovo. Na vzhľade si budú zakladať skôr ľudia voliaci ručné kávomlynčeky, v prípade ktorých sa rozhodne nemusíte spoliehať iba na lacný plast. V súvislosti s tradičnými dizajnmi je použitý neškodný kov, ale tiež ľubovoľné dreviny. Typickým príkladom je bukové drevo. Nájdu sa však tiež dizajnové kúsky z exotických drevín. Výsledná podoba tak môže byť doslova dych berúcim zážitkom. Okrem praktického použitia predstavuje taký výrobok aj zaujímavú dekoráciu. Hlavne pri pravidelnom a častom mletí nesmiete zabúdať ani na správnu ergonómiu.
Pri elektrických kávomlynčekoch sa stavia skôr na praktickosť, takže najčastejšie narazíte na priehľadný či farebný plast, sklo a antikorovú oceľ. Tieto produkty však už iba ťažko pripomínajú klasický mlynček na kávu s kľukou hore.
Kapacita a veľkosť
Jednou z dosť zásadných volieb je aj kapacita mlynčeka na kávu, ktorú by ste mali prispôsobiť podľa toho, koľko nápojov denne robíte, poprípade pre koľko ľudí. Vychádzať určite musíte z konkrétnej dennej dávky kávy. Áno, každý má trochu odlišné chute a pripravuje si iné druhy káv, ale za priemer je možné považovať 7 až 10 g kvalitnej mletej kávy na jednu šálku.
Podstatná pre vás musí byť kapacita násypky. Tá bežne zodpovedá tiež kapacite zásobníka na mletú kávu. Ak sa vaše denné spracovanie pohybuje nad 50 až 60 g, potom iste stojí za zváženie elektrická podoba kávomlynčeka.
Čo sa týka rozmerov mlynčeka na kávu, ten bude zodpovedať nielen kapacite, ale aj celkovému vyhotoveniu. V tomto smere si ujasnite, kde ho budete najčastejšie používať. Rozlišovať by ste mali hlavne skladnosť, čas prípravy, náročnosť a pod.
- Iba doma
- V práci
- Pri cestovaní
Je logické, že na domáce použitie zvíťazí akákoľvek voľba. V práci dáte prednosť rýchlym elektrickým modelom a na cestovanie zvolíte malé skladné kávomlynčeky nevyžadujúce pripojenie k elektrickej sieti.
Údržba
Ako už bolo zmienené v niektorých kapitolách nášho článku, kávu v mlynčeku ľahko pripravíte, nesmiete však zabúdať ani na pravidelnú údržbu. Tá sa týka hlavne produktov s mlecími kameňmi, ktoré sú pri tejto činnosti oveľa dôslednejšie.
Pri mletí dochádza k uvoľňovaniu oleja. Ten v mlynčeku zostáva, poprípade na seba viaže ďalšie prachové zrnká kávy. To, samozrejme, nie je dobré z dlhodobého hľadiska, pretože sa v týchto miestach môže vytvárať pleseň negatívne ovplyvňujúca chuť výsledného nápoja.
Na čistenie sa najčastejšie využívajú dva praktické nástroje:
- Kefky – Slúžia na čistenie kávového prachu, ktorý z mlynčeka nie je možné vyklepať ručne.
- Čistiace granuly – Špeciálne tablety, s ktorými docielite lepšie vyčistenie mlecích kameňov.
Údržbu kávomlynčeka by ste mali realizovať v pravidelných intervaloch, ideálne vykonať dôslednejšiu očistu napríklad na konci dňa alebo po mletí, keď viete, že mlynček na nejaký čas odložíte na policu a nebude v prevádzke.
Základné druhy prípravy kávy
Ak ste si podľa nášho návodu vybrali ideálny kávomlynček, možno sa vám budú hodiť aj informácie o základných druhoch prípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnohými odlišnými procesmi, ktoré prinášajú rôznorodú výslednú chuť (Zdroj: Káva v pokoji).
- Espresso – spôsob prípravy, ktorý má svoj pôvod v Taliansku. Pripravuje sa v pákových kávovaroch pri vysokom tlaku. Horúca voda prechádza namletou a zhutnenou kávou pod tlakom 9 bar. Na jednu 30 ml šálku treba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu malo mať hustú penu. Vychádzajú z neho rôzne druhy doplnené o mlieko či mliečnu penu, ako je cappucinno či latte macchiato.
- French press – tento spôsob prípravy je veľmi jednoduchý a nevyžaduje žiadne drahé vybavenie. Potrebovať budete len mlynček a špeciálnu kanvicu. Do tej sa odváži príslušné množstvo hrubo mletej kávy a zaleje sa horúcou vodou. Káva sa vo vode extrahuje 3 až 4 minúty, stlačí sa sitkom a ihneď zleje.
- AeroPress – zvláštny spôsob kávy, pri ktorom sa využíva plastový piest s papierovým filtrom – aeropress. Do komory sa odváži namletá káva a zaleje sa horúcou vodou. Potom sa premieša a nechá 90 sekúnd extrahovať. Následne sa ústie aeropressu nasadí na šálku a piestom sa káva vytlačí. Tento spôsob je ideálny na cesty, samotné zariadenie je totiž veľmi ľahké a skladné.
- Moka kanvička – možno ju poznáte pod názvom koťogo. Ide o hliníkovú kanvičku, ktorá pripravuje kávu na princípe rozpínavosti pary. Voda sa v spodnej časti zahrieva, prechádza cez mletú kávu a potom sa vytlačí do vrchnej časti. Celá príprava trvá iba pár minút. Takto pripravená káva sa však pomerne dosť zahrieva a obvykle chutí trochu prepálene.
- Filtrovaná káva – tento spôsob prípravy nevyužíva žiadny tlak. Horúca voda sa iba necháva pretiecť cez kávu a filter. Taký nápoj je vhodný na dlhé popíjanie, nie je zďaleka taký silný ako espresso. Na filtrovanie kávy sa môžu využívať rôzne postupy – vacuum pod, prekvapkávač s filtrom, chemex, ale aj vyššie zmienený aeropress, french press či moka kanvička.
Často kladené otázky k mlynčekom na kávu
Použité a ďalšie zaujímavé zdroje
https://www.dokonalakava.cz/blog/7-tipu-pro-vyber-mlynku-na-kavu/
http://coffeetohome.cz/rucni-nebo-elektricky-jaky-zvolit-mlynek-na-kavu/