Vďaka mlynčeku na mäso si budete môcť vyrobiť tú najjemnejšiu fašírku alebo tatársky biftek. Tento článok vám poradí, na ktoré vlastnosti a parametre sa pri výbere sústrediť. Konkrétne vás čakajú tieto kapitoly:
- Prečo kúpiť kvalitný mlynček na mäso – s mlyčekom na mäso máte pod kontrolou to, z akého mäsa pokrm vyrábate. Možno ho ale využiť aj pri spracovaní ďalších potravín.
- Nevýhody mlynčekov na mäso – mlynčeky je potrebné pravidelne čistiť, zabudnuté mäso sa rýchlo kazí a pri zmiešaní s čerstvým by mohlo ublížiť vášmu zdraviu.
- Druhy mlynčekov na mäso – vyberať môžete z ručných modelov, ktoré sa hodia na občasné mletie a elektrických variantov, ktoré využijete aj na spracovanie zeleniny, orieškov alebo syrov.
- Dôležité parametre – pri elektrických variantoch si dajte pozor na príkon. 1 500 W môžete považovať za skvelú hodnotu. Dôležitý je aj mlecí mechanizmus, ktorý by kvôli výdrži nemal byť vyrobený z plastu.
- Príslušenstvo – obvyklou súčasťou bývajú nadstavce na plnenie klobás. Pri elektrických variantoch bývajú súčasťou aj strúhadlá na spracovanie zeleniny.
- Funkcie – užitočnou funkciou je najmä spätný chod. Jednoducho tak vyslobodíte uviaznutú surovinu. Veľmi praktické je aj samoostrenie nožov – nemusíte ich brúsiť ručne.
- Obľúbené značky – pri nákupe môžete vyberať z overených značiek ako Porkert, Bosch, Tefal alebo Banquet.
- Cena mlynčekov na mäso – najlacnejšie ručné varianty si zaobstaráte za cca 50 €, kvalitné manuálne a elektrické stoja aj viac ako 150 €.
- Ako sa starať o mlynček na mäso – mlynček je potrebné dôkladne čistiť, vyhnite sa však drôtenkám a v niektorých prípadoch aj umývačkám, aby ste zariadenie nepoškodili.
Prečo kúpiť kvalitný mlynček na mäso
Mlynčeky na mäso si ľudia kupujú aj z týchto dôvodov:
- Domáce mleté mäso – na prípravu burgerov alebo fašírok si môžete mleté mäso kúpiť v obchode, avšak s mlynčekom máte záruku čerstvosti a viete, čo meliete.
- Výkonnosť – s kvalitným výrobkom mäso pomeliete ľahko a rýchlo. Mlecie zariadenie lacných variantov niekedy nedokáže mäso pojať a spracovať a mlynček je teda v podstate zbytočný.
- Univerzálnosť – kvalitné elektrické mlynčeky využijete nielen na mäso, ale aj na strúhanie zeleniny, syra a výrobu strúhanky či džúsu. Ušetrí vám veľa času stráveného so strúhadlom v kuchyni.
Nevýhody mlynčekov na mäso
Mlynčeky na mäso sú skvelí pomocníci, pár faktorov ale môže byť problematických:
- Dôkladná údržba – mlynčeky na mäso je po použití potrebné poriadne vymyť. Zabudnuté zvyšky mäsa sa rýchlo kazia a sú zdraviu nebezpečné. Nesmú sa zmiešať s čerstvo mletým mäsom!
- Vyššia cena – pokiaľ chcete kvalitný mlynček alebo variant aj so strúhaním ďalších surovín, počítajte s vyššou cenou. Tie najlepšie stoja aj viac ako 150 €.
- Manipulácia – obzvlášť pri klasických liatinových mlynčekoch môže byť manipulácia obtiažna. Bývajú ťažké a je ich vždy potrebné upevniť na okraj stola.
- Čistenie plastových modelov – plastové súčiastky sa ťažko odmasťujú od tuku a pohlcujú pachy. Mlynček teda môže byť cítiť mäsom. To je problematické, pokiaľ na ňom chcete spracovávať aj iné suroviny.
Druhy mlynčekov na mäso
Pri výbere mlynčeka na mäso si môžete vybrať z dvoch druhov:
- Ručný mlynček – pevné a takmer nezničiteľné zariadenie. Mletie je ale fyzicky náročné. Hodí sa skôr na občasné mletie mäsa.
- Elektrický mlynček – uľahčí a urýchli vám mletie. Hodí sa na časté mletie veľkého množstva mäsa.
Ručný mlynček
Masívne liatinové mlynčeky umiestnené na hrane stola si niektorí z vás pamätajú z domácností svojich mamičiek a babičiek. Tieto modely si môžete kúpiť aj dnes – sú pevné a defacto nerozbitné, vydržia vám teda celý život. Mlecí mechanizmus majú spravidla z liatiny. Nielenže dlho vydržia, ale taktiež si poradia s každým typom mäsa. Na druhú stranu pomlieť väčšie množstvo mäsa bude fyzicky náročné. Tento typ sa hodí na občasné mletie.
Elektrický mlynček
S týmto druhom mlynčeka si ušetríte nielen námahu, ale aj čas. Elektrické modely namelú mäso rýchlejšie a podľa požadovanej hrubosti. Tú si pri ručnom mlynčeku nenastavíte. Táto funkcia je dôležitá najmä pre milovníkov tatarákov, kde je potrebné mať mäso veľmi jemne namleté. Elektrický mlynček sa tak hodí na časté mletie väčšieho množstva mäsa.
Nevýhodou môže byť kratšia životnosť mlynčeka. Síce vás zbaví bolesti rúk, ale nevydrží tak dlho ako ručný variant. Preto odporúčame kúpiť si kvalitný mlynček, ktorý vám pri správnom zaobchádzaní vydrží niekoľko rokov. Veľkou výhodou mlynčekov je ich multifunkčnosť. Bežne k nim dokúpite nadstavce na spracovanie kapusty, strúhanky či syra. Zariadenie vám pri varení uľahčí veľa práce. Tu už ale nehovoríme o mäsovom mlynčeku, ale o kuchynskom.
Druh mlynčeka | Výhody | Nevýhody | Pre koho sa hodí |
Ručný | Lacnejší
Skladnejší Nepotrebuje elektrinu |
Nižší výkon
Menej funkcií Namáhavé na ruky |
Pre užívateľov, ktorí sporadicky melú menšie množstvo mäsa. |
Elektrický | Výkonnejší
Multifunkčný Samoostrenie nožov |
Drahší
Vyššia hmotnosť Nutnosť elektriny |
Pre užívateľov, ktorí spracovávajú väčšie množstvo mäsa alebo hľadajú multifunkčné zariadenie. |
Dôležité parametre
Pri výbere elektrického mlynčeka na mäso je dobré sústrediť sa najmä na príkon. Pri ručnom si postrážte hmotnosť:
- Príkon – čím je vyšší, tým býva mlynček výkonnejší. Príkon okolo 1 500 W obvykle značí silné zariadenie.
- Rýchlosť mletia – udáva sa v gramoch za minútu. Výkonné elektrické modely zvládnu až dva kilogramy za šesťdesiat sekúnd.
- Mlecí mechanizmus – jedná sa o srdce mlynčeka, pretože rozomlieva mäso. Dbajte na to, aby bol z liatiny či nerezovej ocele.
- Hmotnosť – obzvlášť ručné varianty bývajú veľmi ťažké. Zvážte, či to pre vás nebude pri prenášaní a inštalácii problém.
- Hlučnosť – pri elektrických mlynčekoch sa pohybuje okolo 80 dB, čo zodpovedá napríklad kriku. Mletie ale trvá iba chvíľu, nie je to teda zásadný problém.
Príkon
Príkon je pri elektrických modeloch jedným z najdôležitejších parametrov. Od neho sa totiž odvíja výkonnosť zariadenia. Rovnako ako inde aj tu platí, že čím vyšší príkon, tým lepšie. Mlynčeky s nízkym príkonom si totiž nemusia poradiť s tuhším či šľachovitým mäsom. Oplatí sa si za vyšší výkon priplatiť. Ideálna hodnota je okolo 1 500 W.
Bežne sa ale stretnete s kvalitnými zariadeniami s menším príkonom. Dobré spracovanie tuhšieho či šľachovitého mäsa zaistí silný motor. Ten dokáže krátkodobo vyvinúť väčšiu silu, aby zariadenie pomlelo aj tuhé suroviny. Spravidla tak motory dokážu po určitú dobu vyvinúť silu okolo 2000 W.
Rýchlosť mletia
Pri ručnom mlynčeku záleží na výkone vašich paží. Tento parameter si preto postrážte pri elektrických modeloch. Rýchlosť mletia udáva, aké množstvo mäsa prístroj spracuje za jednu minútu. Údaj na obale mlynčeka ale berte ako orientačný. Záleží totiž na samotnom mäse. Šľachovité mäso sa bude spracovávať ťažšie ako jemné. Výkonné stroje namelú zhruba 2 kg mäsa za minútu. Pri ručných sa jedná o pár stoviek gramov.
Mlecí mechanizmus
Mlecí mechanizmus môžeme považovať za srdce celého zariadenia. Pri klasických ručných mlynčekoch bývajú vyrobené z liatiny alebo nerezovej ocele. Tento materiál by ste mali požadovať aj pri elektrických variantoch. Je do istej miery zárukou dlhšej životnosti a predovšetkým kvalitného výkonu. Rozhodne sa vyhnite plastovému mleciemu mechanizmu. Nože či strúhadlá sa totiž ľahko zdeformujú a mlynček je potom nepoužiteľný. To si postrážte najmä pri lacných plastových mlynčekoch.
Hmotnosť
Vysoká hmotnosť býva problematická pri ručných liatinových mlynčekoch, ktoré sa pripevňujú na okraj stola. Inštalácia a prenášanie môžu byť namáhavé. Masívne liatinové modely môžu vážiť až tri kilogramy. Moderné plastovo-nerezové vážia okolo jedného kilogramu. Pri elektrických je hmotnosť aj rozmery ešte vyššia (môžu vážiť až 5 kg). Inštalácia však nie je tak náročná, jednoducho ich položíte na kuchynskú linku.
Hlučnosť
Tento parameter sa opäť týka predovšetkým elektrických variantov, avšak ani ručné mletie sa nezaobíde bez hluku (aj keď nie je nijako výrazný). Hodnota hluku pri elektrickom mletí sa pohybuje medzi 70–85 dB. Toto rozmedzie zodpovedá bežnému až veľmi rušnému pouličnému hluku. Elektrické mlynčeky (obzvlášť tie výkonné) ale dokážu spracovať dostatočné množstvo mäsa do jednej minúty. Hlučnosť tak nebýva zásadným problémom pri výbere.
Príslušenstvo
Mlynčeky na mäso môžete kúpiť aj s doplnkovým príslušenstvom. Ide najmä o nadstavce a strúhacie kotúče:
- Nadstavce na plnenie údenín – nadstavec na mäso môžete vymeniť za variant na sladké pečivo alebo na plnenie klobás. Z mlynčeka sa tak stane multifunkčný prístroj.
- Strúhadlá – využijete ich pri spracovaní zeleniny či syrov. Skrátite si tak čas strávený v kuchyni.
- Dierované doštičky – oceľové disky s rôzne veľkými otvormi využijete napríklad na nastavenie jemnosti mletia.
- Nadstavec na sladké pečivo – dierované kotúče je možné nahradiť nadstavcom na výrobu sladkého pečiva. Hodí sa najmä na drobné linecké pochutiny.
- Vtláčadlo – oválny predmet, ktorý slúži na plnenie mlynčeka surovinami. Mäso ním stlačíte čo najviac do útrob zariadenia. Nehrozí tak poranenie prstov.
- Lis na ovocie – vďaka lisu na citrusy si rýchlo vyrobíte čerstvý džús. Prístroj šťavu sám vytlačí. Nájdete ho pri elektrickom variante.
- Gumené nožičky – telá elektrických mlynčekov môžu mať gumené nožičky. Zariadenie lepšie priľne k stolu a nehrozí, že by sa pohlo, čo by mohlo viesť k zraneniu.
Nadstavce na plnenie údenín
Mlynčeky na mäso bývajú bežne vybavené nadstavcami na plnenie údenín. Ľahko si sami vyrobíte domáce párky, klobásy alebo špekačky. Niektoré modely disponujú dokonca aj plničom črievok, ktorý nasadíte na mlynček. Milovníci orientálnej kuchyne ocenia aj nadstavce na pokrm kebbe. Tryska sama vytvaruje mäsovo-bulgurovú trubičku, ktorú naplníte ďalším mletým mäsom. Tieto funkcie sa hodia aj pre vegetariánov – klobásy môžete pokojne vyrobiť zo strukovín a zeleniny.
Strúhadlá
Mlynček na mäso (predovšetkým ten elektrický) využijete efektívnejšie, ak k nemu máte viacero strúhadiel. Poradí si totiž so zeleninou, ovocím, syrmi a dokonca aj strúhankou. Spravidla sa jedná o strúhadlá na jemné a hrubé strúhanie, čo využijete napríklad pri príprave kapustových šalátov. Plátkovacie strúhadlo sa hodí na mrkvu alebo uhorky. Trhacie strúhadlo zase oceníte pri príprave zemiakov.
Kvalitné strúhadlá si ale poradia aj s drvením orieškov a čokolády, čo využijete napríklad pri vianočnom pečení. Opäť tu tak máme dôkaz, že mlynček na mäso sa hodí aj pre vegetariánov. S takýmto multifunkčným zariadením sa vyhnete manuálnemu strúhaniu, ktoré často končí poraneným prstom a zároveň aj skrátite čas strávený v kuchyni.
Dierované doštičky
Dierované kotúče, disky alebo rezné dosky. Názvov je niekoľko, ale všetky využijete pri nastavení hrubosti mletia. Doštičky sa líšia nielen počtom dier, ale aj priemerom otvorov. Tie mávajú veľkosť pár milimetrov. Najmenšie okolo dvoch, väčšie môžu mať až osem milimetrov. Podľa toho, ako jemné chcete mať mäso, nasadíte kotúč, cez ktorý bude zmes vypadávať von. Napríklad na tatarák sa hodí doštička s najmenšími dierkami. Tieto kotúče zoženiete ako pre elektrické, tak aj pre ručné modely.
Nadstavec na sladké pečivo
S nadstavcom na pečivo využijete mlynček na mäso aj pri vianočnom pečení. Jednoducho vymeníte dierovaný kotúč za disk na pečivo. V tom je obvykle zasadená lišta s niekoľkými drobnými tvarmi. Pretlačíte nimi cesto a získate napríklad sušienky v tvare hviezdičiek. Okrem krehkých maslových sušienok ľahko vyrobíte aj striekané pečivo. Namiesto zdobiaceho vrecka použijete mlynček, čo celý proces výrazne urýchli.
Funkcie
Mlynčeky bežne disponujú týmito funkciami:
- Spätný chod – funkciu využijete, ak sa mäso zasekne v mlecom mechanizme.
- Samoostrenie nožov – vďaka tejto funkcii sa nebudete musieť starať o ostrosť nožov.
Spätný chod
Funkciu spätného chodu majú elektrické aj ručné mlynčeky na mäso. Využijete ju, ak sa mäso pri spracovaní vzprieči v mlecom mechanizme. Pri elektrickom variante obvykle stačí stlačiť tlačidlo a zariadenie samo uviaznuté mäso vyslobodí. Nebudete tak musieť mlynček demontovať. Pri manuálnom mlynčeku začnete jednoducho točiť pákou na opačnú stranu.
Samoostrenie nožov
Niektoré elektrické modely disponujú funkciou samoostrenia, vďaka ktorej sa nemusíte starať o ostrosť mlecieho zariadenia. Spravidla to funguje tak, že okolo mlecieho zariadenia je brúsny materiál a mlynček sa tak pri používaní sám zbrúsi. Táto funkcia však nie je veľmi častá, preto pre vás máme tip na manuálne brúsenie – namiesto dierovaného kotúča vložte do mlynčeka namočený brúsny kameň. Nože sa následným točením samé obrúsia.
Obľúbené značky
Pri výbere mlynčeka môžete zohľadniť dôveryhodnosť značiek:
- Porkert – česká firma, ktorá sa špecializuje na ručné liatinové mlynčeky na mäso. Mlynčeky, ktoré vyzerajú ako tie babičkine, vyrábajú vo veľkostiach mini aj na profesionálne použitie. Je možné k nim dokúpiť rôzne dierované kotúče aj náhradné diely.
- Bosch – nemecká značka vyrába okrem iného aj kuchynské spotrebiče, kam spadajú aj mlynčeky. Často ich však využijete okrem mäsa aj na spracovanie zeleniny alebo orieškov. Súčasťou balenia bývajú rôzne nadstavce a strúhadlá, ďalšie si je možné dokúpiť.
- Tefal – pôvodne francúzska značka sa zameriava na kuchynské a domáce spotrebiče. Ponúka základné elektrické mlynčeky na mäso aj multifunkčné zariadenia.
- Banquet – firma sa špecializuje na výrobky do kuchyne. Ručné liatinové mlynčeky predáva lacnejšie ako konkurencia (aj za 20 €). Niektoré majú aj funkciu samoostrenia nožov, čo vám uľahčí prácu.
Značka | Špecifiká | Cenová kategória | Ktoré druhy ponúka |
Porkert | Liatinový a cínový povrch, ktorý nehrdzavie
5 rokov záruky Široký výber veľkostí |
Vyššia | Ručné |
Bosch | Nižší príkon
Široký výber nadstavcov Možno využiť na lisovanie šťavy |
Stredná až vyššia | Elektrické |
Tefal | Kovový aj plastový materiál
Hodia sa na strúhanku, zeleninu, syr Niektoré majú samoostrenie nožov |
Stredná až vyššia | Elektrické |
Banquet | Povrch aj mlecí mechanizmus z liatiny
Niektoré majú samoostrenie nožov |
Nižšia | Ručné |
Cena mlynčekov na mäso
Mlynčeky na mäso, predovšetkým tie výkonné či multifunkčné, stoja spravidla minimálne niekoľko desiatok eur:
- Do 50 € – za túto cenu je možné zaobstarať si základné ručné mlynčeky. Spravidla sa jedná o zariadenia z liatiny či nerezu. Kvalita však býva nižšia.
- 50 až 120 € – v tejto cenovej kategórii si zaobstaráte pevné ručné mlynčeky aj elektrické verzie. Niektoré dokonca môžu mať viacero nadstavcov. Aj tu si ale pri elektrických variantoch dajte pozor na kvalitu.
- Nad 120 € – táto cena ponúka kvalitné liatinové mlynčeky pre profesionálne kuchyne aj elektrické modely s nadstavcami a strúhadlami. Získate tak kvalitný univerzálny mlynček. Počítajte však s vysokou cenou.
Cena do 50 €
Najnižšia cenová hladina ponúka manuálne mlynčeky na mäso. Jedná sa o klasické modely vyrobené z liatiny alebo nerezu, preto by nemali hrdzavieť. Najlacnejšie z nich si zaobstaráte aj do 20 €, treba si ale postrážiť kvalitu. V recenziách dostávajú skôr priemerné hodnotenie. Navyše ich využijete spravidla iba na mäso, nie sú teda univerzálne. Za cenu okolo 40 € už si ale zaobstaráte kvalitné malé modely, ktoré budú na občasné mletie vhodné.
Cena od 50 do 120 €
V tomto cenovom rozpätí zoženiete vysoko kvalitné ručné mlynčeky na veľké množstvo mäsa a tiež elektrické varianty. Pri tých môžete počítať s viacerými nadstavcami. Prístroj tak využijete na strúhanie zeleniny a syra. Nechýba ani funkcia spätného chodu, vďaka ktorej jednoducho uvoľníte uviaznuté mäso. Tu sa už stretávame s väčším príkonom zhruba okolo 1 500 W, mlynčeky teda budú výkonnejšie.
Cena nad 120 €
Za tú najvyššiu cenu si spravidla zaobstaráte elektrické mlynčeky na mäso. Nájdete tu aj ručné varianty, ale sú veľké a určené skôr pre profesionálne kuchyne. Elektrické modely majú spravidla príkon blížiaci sa 2 000 W, sú teda výkonné. Súčasťou sady je aj niekoľko nadstavcov a strúhadiel či lis na ovocie. Môžete tak nielen strúhať zeleninu a syr, ale tiež si pripraviť napríklad džús. Mlynčeky často disponujú aj samoostrením nožov, ubudne vám teda práca s brúsením.
Cenová kategória | Čo obvykle ponúka | Čo obvykle neponúka | Pre koho sa hodí |
Cena do 50 € | Lacné ručné varianty
Nehrdzavejúce materiály |
Elektrické varianty
Extra nadstavce a strúhadlá |
Pre nenáročných užívateľov. |
Cena od 50 do 120 € | Kvalitné ručné mlynčeky
Elektrické varianty Extra nadstavce Príkon okolo 1 500 W |
Lacné ručné modely | Pre náročných užívateľov. |
Nad 120 € | Kvalitné elektrické mlynčeky
Extra nadstavce, strúhadlá Lis na ovocie Príkon nad 1 500 W |
Ručné modely | Pre náročných užívateľov túžiacich po profesionálnom zariadení. |
Ako sa starať o mlynček na mäso
Mlynčeky (najmä tie kvalitné) si vyžadujú dobrú údržbu a správne zaobchádzanie. Vydržia vám tak čo najdlhšie:
- Mlynček pravidelne čistite – keďže je mäso surovina, ktorá sa rýchlo kazí, je potrebné mlynček čistiť po každom použití. Inak riskujete svoje zdravie. Všetky varianty by malo byť možné rozobrať na súčiastky, vyčistiť mydlovou vodou a ihneď usušiť.
- Nespracovávajte naraz surové mäso a zeleninu – mlynček po spracovaní mäsa ihneď očistite horúcou vodou a umývacím prostriedkom. Až potom doň vložte ďalšie suroviny. Nikdy nie naraz. Mohli by ste sa tak kvôli krížovej kontaminácii otráviť (Zdroj: NZIP).
- Vyhnite sa drôtenkám – liatinové mlynčeky pri čistení nedrhnite drôtenkami. Mohli by ste totiž poškodiť povrch a zariadenie by začalo hrdzavieť.
- Pozor na umývanie v umývačke – súčiastky mlynčekov je možné umyť ručne alebo v umývačke. Do umývačky ich ale dávajte len pokiaľ je na produkte uvedené, že sa to smie. Inak by ste poškodili povrchovú úpravu a mlynček by mohol hrdzavieť.
- Použite olej – mlecí mechanizmus tvorí srdce mlynčeka. Z času na čas ho spolu s dierovanými doštičkami premažte olejom.
- Využite chlieb – po mletí mäsa začnite čistenie tým, že v mlynčeku pomeliete kus chleba. Ten nasaje zvyšný mäsový tuk a mlynček trochu očistí.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.