Porovnávací test a recenzie najlepších mobilných klimatizácií

Aktualizováno:
Červen 2020
Autor:
Karolína Šerá

V kategorii nad 500 € doporučujeme

REMKO RKL495DC

1 700 € Orientačná cena

Akú mobilnú klimatizáciu si vybrať podľa porovnania

    Top produkt

    Nad 500 €

    Doporučujeme
    Recenze REMKO RKL495DC

    REMKO RKL495DC

    Orientačná cena 1 700 €

    Top produkt

    Od 300 do 500 €

    Doporučujeme
    Recenze Sencor SAC MT1411C

    Sencor SAC MT1411C

    Orientačná cena 490 €

    Top produkt

    Do 300 €

    Doporučujeme
    Recenze Noaton AC 5109

    Noaton AC 5109

    Orientačná cena 300 €

Mobilné klimatizácie ponúkajú pomerne dostupnú možnosť, ako sa ochladiť v horúcich letných dňoch. Bývajú väčšinou lacnejšie než klasické nástenné klimatizácie, navyše ich nemusíte nikam navŕtavať či montovať, a ako už ich názov napovedá, sľubujú dobrú manipuláciu. Môžete ich tak striedavo používať vo viacerých miestnostiach alebo ich v jednej miestnosti posúvať, vo väčšine prípadov majú kolieska.

Na rozdiel od vetrákov alebo ochladzovačov vzduchu zaistí mobilná klimatizácia naozajstnú zmenu teploty v miestnosti na vami požadovanú hodnotu. Nevýhodou týchto prístrojov je všeobecne vyššia hlučnosť, ktorá je s ich fungovaním spojená. Niektoré modely však ponúkajú tichý režim pre možné chladenie aj v noci.

Kvalitná klimatizácia sa spozná podľa vysokého prietoku vzduchu, kapacity odvlhčovania aj výkonu chladenia. V našom porovnaní sme sa teda na tieto parametre dôkladne zamerali. Silné modely sa spravidla hodia aj do rozmernejších priestorov, výkonom slabšie bývajú zase cenovo dostupnejšie. 

Dôležitými kritériami pri výbere mobilnej klimatizácie však môže byť aj energetická trieda chladenia alebo jeho účinnosť. Zamerali sme sa taktiež na výbavu, ktorou môžu klimatizácie disponovať. Dobrou správou je, že dnes takmer všetky ponúkajú displej, diaľkové ovládanie aj časovač. Pokročilé funkcie, ako je ovládanie cez Wi-Fi napríklad mobilným telefónom, má však len pár z nich. Ak sa chcete dozvedieť, ako si vybrať tú pravú mobilnú klimatizáciu, prečítajte si nášho poradcu.


Najlepšie mobilné klimatizácie podľa porovnania

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Nad 500 €

Recenze REMKO RKL495DC
REMKO RKL495DC

I do priestranných miestností

Vysoký výkon chladenia aj prietok vzduchu

Vysoká energetická účinnosť chladenia

Energetická trieda B

Vysoká hmotnosť

Nie je možné pripojiť cez Wi-Fi

1 700 € Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Nad 500 €

Recenze De'Longhi PAC AN 112
De'Longhi PAC AN 112

Skôr vyššia kapacita odvlhčovania

Vyššia energetická účinnosť chladenia

I do väčších priestorov

Vyššia hlučnosť

Menší prietok vzduchu

Priemerný výkon chladenia

850 € Zobrazit nabídky

Dostupný variant

Nad 500 €

Recenze Sinclair AMC-14P
Sinclair AMC-14P

Vysoký prietok vzduchu, výkon aj kapacita odvlhčovania

I do väčších miestností

Samoodparovanie kondenzátu

Vyššia hlučnosť

Skôr vyššia hmotnosť

Nemá pripojenie cez Wi-Fi

530 € Zobrazit nabídky

Ďalší na zváženie

Nad 500 €

Recenze Klarstein Iceblock Prosmart 12
Klarstein Iceblock Prosmart 12

Ovládanie cez Wi-Fi

Rozpätie nastaviteľnej teploty 16 – 31 °C

Nízka hmotnosť

Nižší výkon chladenia aj prietok vzduchu

Skôr do menších miestností

Hlučnejšia

580 € Zobrazit nabídky

Top produkt

Od 300 do 500 €

Recenze Sencor SAC MT1411C
Sencor SAC MT1411C

Vysoký výkon, prietok vzduchu aj kapacita odvlhčovania

Samoodparovanie kondenzátu

I do väčších miestností

Skôr hlučnejšia

Nemá Wi-Fi pripojenie

Vyššia hmotnosť

490 € Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Od 300 do 500 €

Recenze BIET AC12004
BIET AC12004

Vyšší prietok vzduchu aj výkon

I do väčších priestorov

Samoodparovanie kondenzátu

Nie je možné pripojiť k Wi-Fi

Nižšia kapacita odvlhčovania

400 € Zobrazit nabídky

Dostupný variant

Od 300 do 500 €

Recenze Trotec PAC 2610 E
Trotec PAC 2610 E

Samoodparovanie kondenzátu

Energetická trieda chladenia A

I do väčších priestorov

Nižší prietok vzduchu aj kapacita odvlhčovania

Priemerný výkon chladenia

Skôr hlučnejší

340 € Zobrazit nabídky

Ďalší na zváženie

Od 300 do 500 €

Recenze Whirlpool PACW12CO
Whirlpool PACW12CO

Vyšší výkon, prietok vzduchu aj kapacita odvlhčovania

I do rozmerných miestností

Samoodparovanie kondenzátu

Vyššia hmotnosť

Nie je možné pripojiť cez Wi-Fi

Hlučnejšia

400 € Zobrazit nabídky

Top produkt

Do 300 €

Recenze Noaton AC 5109
Noaton AC 5109

Široké rozpätie teplôt

Vysoká kapacita odvlhčovania

Nižšia hlučnosť

Nižší prietok vzduchu

Priemerný výkon chladenia

Neponúka samoodparovanie kondenzátu

300 € Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Do 300 €

Recenze Vivax ACP-12PT35AEH
Vivax ACP-12PT35AEH

Vysoký prietok vzduchu

Vhodná aj do väčších miestností

Nadpriemerný výkon chladenia

Nadpriemerná hlučnosť

Vyššia hmotnosť

Nie je možné pripojiť cez Wi-Fi

280 € Zobrazit nabídky

Dostupný variant

Do 300 €

Recenze Midea/Comfee MPS1-07CRN1
Midea/Comfee MPS1-07CRN1

Nadpriemerný prietok vzduchu

Nízka hmotnosť

Časovač

Vyššia hlučnosť

Nižšia kapacita odvlhčovania

Skôr do menších miestností

270 € Zobrazit nabídky

Ďalší na zváženie

Do 300 €

Recenze Sencor SAC MT7011C
Sencor SAC MT7011C

Nízka hlučnosť

Vyšší prietok vzduchu

Energetická trieda chladenia A

Ponúka teplotu nižšiu než 18 °C

Slabší výkon chladenia

Do menších priestorov

255 € Zobrazit nabídky
Parametr REMKO RKL495DC De'Longhi PAC AN 112 Sinclair AMC-14P Klarstein Iceblock Prosmart 12 Sencor SAC MT1411C BIET AC12004 Trotec PAC 2610 E Whirlpool PACW12CO Noaton AC 5109 Vivax ACP-12PT35AEH Midea/Comfee MPS1-07CRN1 Sencor SAC MT7011C
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Kategorie

Nad 500 €

Nad 500 €

Nad 500 €

Nad 500 €

Od 300 do 500 €

Od 300 do 500 €

Od 300 do 500 €

Od 300 do 500 €

Do 300 €

Do 300 €

Do 300 €

Do 300 €

Orientačná cena 1 700 € 850 € 530 € 580 € 490 € 400 € 340 € 400 € 300 € 280 € 270 € 255 €
Výrobca Remco De'Longhi Sinclair Klarstein Sencor Biet Trotec Whirlpool Noaton Vivax Midea Sencor
Maximálna hlučnosť (dB) 62 63 65 65 65 55 64 65 55 65 64 53
Prietok vzduchu (m3/h) 550 350 450 340 420 380 330 380 330 425 370 350
Odporúčaná plocha (m2) 48 45 35 18 40 40 34 45 34 45 24 18
Rozsah nastavenia teploty (°C) 16-30 Neuvedené 17-30 16-31 17-30 17-30 Neuvedené 17-30 15-43 17-30 Neuvedené 18-35
Odvlhčovanie (l/h) Neuvedené 1,7 2,5 Neuvedené 3,74 1,4 1,4 1,7 2,3 1,2 0,8 0,6
Energetická trieda chladenia B A A A A A A A A A A A
Výkon chladenia (kW) 4,3 3,2 4 3,5 4 3,5 2,6 3,5 2,6 3,5 2,1 2
Energ. účinnosť chladenia (EER) 4,74 3,1 2,6 2,6 2,6 2,61 2,6 2,6 2,6 2,6 2,6 2,6
Spotreba energie za hodinu (kWh) Neuvedené Neuvedené Neuvedené 1,4 Neuvedené Neuvedené Neuvedené Neuvedené 1 Neuvedené Neuvedené Neuvedené
Samoodparovanie kondenzátu Áno Áno Áno Neuvedené Áno Áno Áno Áno Nie Nie Nie Nie
Diaľkové ovládanie Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Časovač Áno Áno Áno Áno, 24h Áno Áno, 24h Áno Áno, 24h Áno, 24h Áno, 24h Áno, 24h Áno
Displej Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Wi-Fi pripojenie Nie Nie Nie Áno Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Rozmery v/š/h (cm) 69,5/47/33,5 75/45/40 76/30/53,2 71,5/44/33,5 77/48/39 62/32/45,5 77/30/37 74/45/40 74/32/32 76/47/40 75/38/35 70/27/48
Hmotnosť (kg) 38 30 30,6 24 35 25 27,5 34 24 34 22,5 27,5
Recenze  REMKO RKL495DC

Recenze REMKO RKL495DC

Top produkt

Nad 500 €

Mobilná klimatizácia REMKO RKL495DC ponúka vysoký výkon chladenia (4,3 kW) aj prietok vzduchu (až 550 m3 za hodinu), vďaka čomu dokáže rýchlo a účinne zmeniť teplotu v miestnosti. Môžete ju umiestniť aj do priestorov s veľkosťou okolo 48 m2, kde zmení teplotu na 16 až 30 °C. Výhodou je taktiež automatická indikácia ventilátora, vďaka ktorej prístroj sám nastaví intenzitu prúdenia vzduchu. Hoci má tento model vysokú účinnosť chladenia, energetickou triedou sa radí do skupiny B. Nevýhodou je taktiež vysoká hmotnosť, pre ktorú sa môže s klimatizáciou horšie manipulovať, má však kolieska. Ponúka funkciu samoodparovania kondenzátu, nakondenzovaná voda sa tak odparí s teplým vzduchom von. Disponuje bežným príslušenstvom v podobe diaľkového ovládania, displeja a časovača, nedá sa však cez Wi-Fi ovládať telefónom.

Zobrazit nabídky
Recenze  De'Longhi PAC AN 112

Recenze De'Longhi PAC AN 112

Top cena/výkon

Nad 500 €

Tento model značky De’Longhi je takým priemerom vo vyššej cenovej triede mobilných klimatizácií. Jeho prietok vzduchu aj výkon je skôr nižší, za to však ponúka vyššiu kapacitu pri odvlhčovaní (až 1,7 l/h). Je vhodný aj do rozmernejších miestností. Hoci je jeho hladina zvuku pri najvyššom výkone pomerne nadpriemerná, ponúka táto klimatizácia tichý režim pre ochladzovanie aj v noci. Plusom je taktiež jej energetická účinnosť chladenia s hodnotou 3,1. Hmotnosť je skôr vyššia, manipulácii s 30 kg prístrojom však môžu pomôcť kolieska. De’Longhi PAC AN 112 disponuje základným príslušenstvom vo forme displeja, diaľkového ovládania aj časovača, nedá sa však ovládať cez Wi-Fi napríklad telefónom, ako dokážu niektoré predovšetkým drahšie modely.

Zobrazit nabídky
Recenze  Sinclair AMC-14P

Recenze Sinclair AMC-14P

Dostupný variant

Nad 500 €

Mobilná klimatizácia značky Sinclair poteší svojím nadpriemerným výkonom aj prietokom vzduchu až 450 m3 za hodinu. Vysoká je aj jej kapacita odvlhčovania. Vďaka týmto faktorom by tak mala zaistiť rýchle a účinné ochladenie miestnosti. V jej prípade môžete voliť medzi 17 a 30 °C, na vami požadovanú teplotu môže vzduch zmeniť v priestore s výmerou okolo 35 m2. Na rozdiel od drahších modelov má však energetickú účinnosť chladenia skôr nižšiu, aj tak si však drží energetickú triedu chladenia A. Výhodou je taktiež funkcia samoodparovania kondenzátu, ktorá znamená, že sa kondenzát vyparí a spolu s teplým vzduchom odíde von hadicou – nádržku na vodu teda nemusíte vylievať po každom použití. Samozrejmosťou je príslušenstvo v podobe diaľkového ovládania, displeja aj časovača, klimatizácia sa však nedá ovládať cez telefón pripojením k Wi-Fi. V prípade výkonnejších modelov sa taktiež stretnete s vyššou hlučnosťou.

 

 

Zobrazit nabídky
Recenze  Klarstein Iceblock Prosmart 12

Recenze Klarstein Iceblock Prosmart 12

Ďalší na zváženie

Nad 500 €

Zvláštnosťou tejto mobilnej klimatizácie je možnosť ovládať ju cez telefón či iné zariadenie. Disponuje Wi-Fi pripojením, výkon, teplotu, zapnutie či vypnutie tak môžete korigovať aj na diaľku cez aplikáciu. Efektivitou sa klimatizácia značky Klarstein hodí skôr pre menej náročných používateľov, svojím výkonom a prietokom vzduchu predstavuje v našom porovnaní podpriemer. Na jej optimálne fungovanie sa navyše odporúča umiestniť ju do menších priestorov s výmerou okolo 18 m2. Ako väčšina klimatizácií v našom porovnaní aj táto je hlučnejšia. Priaznivý je však rozsah teplôt, ktorý tento model ponúka, miestnosť môže ochladiť alebo vyhriať od 16 do 31 °C. Navyše váži iba 24 kg, čím umožňuje ľahšiu manipuláciu. Za hodinu spotrebuje orientačne 1,4 kWh energie a v prípade chladenia sa radí do energetickej triedy A. Disponuje základným príslušenstvom vo forme časovača aj displeja a okrem ovládania cez Wi-Fi si rozumie aj s diaľkovým ovládaním.

 

 

Zobrazit nabídky
Recenze  Sencor SAC MT1411C

Recenze Sencor SAC MT1411C

Top produkt

Od 300 do 500 €

Mobilná klimatizácia značky Sencor ponúka nadpriemerne vysoký výkon chladenia, prietok vzduchu a kapacitu odvlhčovania 3,74 l/h, čím dokáže zaistiť rýchlu a účinnú zmenu teploty. V prípade tohto modelu môžete voliť na škále medzi 17 a 30 °C a klimatizáciu umiestniť aj do priestrannejších miestností s rozlohou až 40 m2. Ďalšou výhodou, ktorou sa môže pochváliť, je samoodparovanie kondenzátu. Po každom použití tak nemusíte vylievať nádobku s nakondenzovanou vodou, ako je to v prípade klimatizácií z nižšej cenovej triedy. Model značky Sencor disponuje diaľkovým ovládaním, displejom aj časovačom, nevýhodou však je, že sa nedá ovládať cez Wi-Fi, napríklad na mobilnom telefóne. Nedostatkom je taktiež jeho vyššia hmotnosť, pre ktorú nemusí byť častá manipulácia s prístrojom pohodlná.

Zobrazit nabídky
Recenze  BIET AC12004

Recenze BIET AC12004

Top cena/výkon

Od 300 do 500 €

Ak hľadáte menej rozmernú mobilnú klimatizáciu, bude tento model značky Biet ten pravý pre vás. Na výšku meria iba 62 cm a prijateľná je taktiež jeho hmotnosť 25 kg, ktorá príliš nesťažuje manipuláciu. BIET AC12004 ponúka vyšší prietok vzduchu a výkonom 3,5 kW sa radí k účinnejším klimatizáciám, ktoré účinne zmenia teplotu aj vo väčších priestoroch. Tento model bude fungovať v miestnosti s rozlohou až 40 m2. Ako je vo vyššej cenovej triede zvykom, nájdeme aj na tejto klimatizácii funkciu samoodparovania kondenzátu, takže nakondenzovanú vodu nemusíte z nádrže vylievať. Nedostatkom je skôr podpriemerná kapacita odvlhčovania, ktorá zmenu teploty príliš neurýchli. Tento model navyše nie je možné pripojiť k Wi-Fi, musíte sa tak uspokojiť iba s ovládaním na diaľku alebo na paneli okolo displeja.

Zobrazit nabídky
Recenze  Trotec PAC 2610 E

Recenze Trotec PAC 2610 E

Dostupný variant

Od 300 do 500 €

Táto mobilná klimatizácia značky Trotec ponúka skôr nižší prietok vzduchu a kapacitu odvlhčovania. Spolu s podpriemerným výkonom 2,6 kW tak nemusí byť ochladenie alebo oteplenie miestnosti príliš rýchle. Jej plusom je však energetická trieda chladenia A i odporúčaná plocha priestoru, v ktorom má slúžiť. Ten môže merať až 34 m2 pre efektívnu prácu klimatizácie. Nespornou výhodou je taktiež samoodparovanie kondenzátu, ktoré v prípade drahších klimatizácií nie je neobvyklé. Model Trotec PAC 2610 E je so svojimi 64 dB skôr hlučnejší, disponuje však všetkým nutným príslušenstvom, ako je diaľkové ovládanie, displej aj časovač.

 

 

Zobrazit nabídky
Recenze  Whirlpool PACW12CO

Recenze Whirlpool PACW12CO

Ďalší na zváženie

Od 300 do 500 €

Ak zháňate klimatizáciu vhodnú do väčšej izby či kancelárie, mohla by sa vám hodiť Whirlpool PACW12CO. Jej odporúčaná plocha priestoru, v ktorom má meniť teplotu, je až 45 m2. Aby bola v rozmernejšej miestnosti efektívna, ponúka vyšší výkon chladenia 3,5 kW, kapacitu odvlhčovania 1,7 l za hodinu a za rovnaký časový úsek dokáže pojať až 380 m3 vzduchu. S tým sa však spája aj vyššia hmotnosť prístroja, s ktorou nemusí byť jeho časté prenášanie pohodlné. Teplotu môžete nastaviť od 17 do 30 °C. Prednosťou tohto modelu je aj samoodparovanie kondenzátu, vďaka ktorému nie je nutné po každom použití vylievať nádržku s vodou – kvapalina sa totiž vyparí spolu s teplým vzduchom von. Nájdete na nej aj bežne dostupné príslušenstvo, ako je displej, diaľkové ovládanie aj časovač. Nedá sa však pripojiť cez Wi-Fi.

 

 

Zobrazit nabídky
Recenze  Noaton AC 5109

Recenze Noaton AC 5109

Top produkt

Do 300 €

 

Táto klimatizácia značky Noaton vyniká svojím teplotným rozpätím, umožňuje miestnosť schladiť aj na 15 °C a zahriať až na nadpriemerných 43 °C. Hodí sa do stredne veľkých priestorov s odporúčanou plochou 34 m2. Jej prednosťou je nižšia hlučnosť a vysoká kapacita odvlhčovania. Za nedostatok považujeme priemerný výkon chladenia a menší prietok vzduchu, než je v našom porovnaní štandardné. Chladením spadá do energetickej triedy A a disponuje časovačom, displejom aj diaľkovým ovládaním, ako je v prípade mobilných klimatizácií bežné. Nenájdete na nej však pokročilé funkcie, ako je Wi-Fi pripojenie či samoodparovanie kondenzátu.

 

 

Zobrazit nabídky
Recenze  Vivax ACP-12PT35AEH

Recenze Vivax ACP-12PT35AEH

Top cena/výkon

Do 300 €

Mobilná klimatizácia Vivax disponuje vysokým prietokom vzduchu, nadpriemerným výkonom chladenia aj kapacitou odvlhčovania, dokáže tak zaistiť rýchle a efektívne ochladenie miestnosti na vami požadovanú teplotu. V jej prípade môžete priestor ochladiť či vyhriať na teplotu od 17 do 30 °C. Výrobca uvádza jej funkčnosť aj v miestnostiach s výmerou 45 m2. Nedostatkom tejto klimatizácie môže byť vyššia hlučnosť až 65 dB a nadpriemerná hmotnosť, tento model sa vám tak môže horšie prenášať. Umožňuje ovládanie na diaľku či cez displej i časovač. Pokročilé funkcie, ako je pripojenie cez Wi-Fi, na nej však nehľadajte. Neponúka ani samoodparovanie kondenzátu, nádržku s vodou tak musíte vyprázdňovať ručne.

Zobrazit nabídky
Recenze  Midea/Comfee MPS1-07CRN1

Recenze Midea/Comfee MPS1-07CRN1

Dostupný variant

Do 300 €

Prednosťou mobilnej klimatizácie Midea/Comfee MPS1-07CRN1 je nižšia hmotnosť, vďaka ktorej nebude manipulácia s ňou príliš náročná. Nadpriemerným prietokom vzduchu má potenciál na rýchlu zmenu teploty v miestnosti, so svojím podpriemerným výkonom chladenia 2,1 kW však nemusí byť tak efektívna a chladiť pomalšie. Odporúčaná plocha miestnosti, v ktorej má fungovať, je 24 m2, nemusí teda byť dostatočná v rozľahlejších priestoroch. Nedostatkom tejto klimatizácie je vyššia hlučnosť, nemožnosť pripojenia cez Wi-Fi a ručné vylievanie nádržky – kondenzát sa totiž neodparí s teplým vzduchom.

 

 

Zobrazit nabídky
Recenze  Sencor SAC MT7011C

Recenze Sencor SAC MT7011C

Ďalší na zváženie

Do 300 €

Tento model mobilnej klimatizácie značky Sencor patrí k najlacnejším na trhu, od čoho sa odvíja jeho slabší výkon chladenia a nižšia kapacita odvlhčovania. Môže však ponúknuť vyšší prietok vzduchu a predovšetkým nízku hlučnosť, vďaka ktorej vás nebude tak rušiť pri práci v kancelárii alebo doma pri odpočinku. Klimatizácia je však vhodná len do menších priestorov. Nedostatkom môže byť jej spodná hranica teplotného rozmedzia, dokáže ochladiť miestnosť len na 18 °C. Nedisponuje odparovaním kondenzátu, nádržku s vodou tak musíte vylievať. Chladením spadá do energetickej triedy A a ponúka bežné vybavenie mobilných klimatizácií, ako je diaľkový ovládač, displej aj časovač.

Zobrazit nabídky


Ako si vybrať mobilnú klimatizáciu

Keď teplota vzduchu v lete presiahne tridsiatku, človek je vďačný za každý spôsob, ako sa ochladiť. Ventilátory nie sú príliš efektívne a nástenné klimatizácie bývajú nákladné a náročné na inštaláciu. V takej situácii je ideálnym riešením klimatizácia mobilná. Môžete ju podľa svojich potrieb presúvať z miestnosti do miestnosti a na jej používanie potrebujete len okno a elektrickú zásuvku. Pri výbere klimatizácie je potrebné zamerať sa najmä na jej výkon.

V našom článku sa dozviete, aké je základné delenie klimatizácií a zameriame sa priamo na klimatizácie mobilné. Pre začiatok je dôležité povedať, že od mobilnej klimatizácie nemôžete čakať rovnaký výkon ako od klimatizácií zabudovaných. Ak hľadáte naozaj efektívne trvalé riešenie využiteľné väčšinu roku, odporúčame vám zvážiť klimatizácie s pevnou inštaláciou. Náklady na ich obstaranie sú vyššie a montáž zložitejšie, sú však oveľa účinnejšie než jednoduchšie mobilné varianty.

Mobilnú klimatizáciu, naopak, odporúčame všetkým, ktorí sú väčšinu roku spokojní s teplotou v byte a klimatizáciu hľadajú hlavne ako riešenie tropických horúčav, ktoré sa občas preženú cez našu republiku. Skrátka ak viete, že klimatizáciu zapnete dvadsaťkrát do roka na zmiernenie najhorších dní a potom ju upracete na pôjd alebo do skrine, investícia do zabudovanej klimatizácie by pre vás bola zbytočná. Mobilné klimatizácie sú taktiež dobrým riešením napríklad na chatu, kde netrávite väčšinu času, a pevnú klimatizáciu tak tiež nemáte šancu využiť. V neposlednom rade prídu vhod aj na miestach, na ktorých sú zakázané stavebné úpravy (napríklad historické pamiatky alebo byty v prenájme).

Vďaka tomuto návodu máte šancu zistiť, podľa čoho mobilnú klimatizáciu vyberať, aký výkon je potrebný pre akú veľkú miestnosť, aké funkcie sú užitočné a čo ďalšie ešte mobilná klimatizácia dokáže.

Ak predsa len chcete dať z určitého dôvodu prednosť ventilátorom​, pozrite sa na ich porovnanie tu. Klimatizácie dokážu taktiež čistiť a zvlhčovať vzduch v miestnosti, zamerali sme sa však na špecializované prístroje. Pozrite sa na porovnanie najlepších zvlhčovačovčističiek vzduchu.

Typy klimatizácií

Klimatizácie sa dajú rôzne deliť, podľa umiestnenia, typu chladenia a pod. Najzákladnejšie delenie je do štyroch kategórií – delené (tzv. split), multi-split, okenné a mobilné.

Různé typy klimatizací, dělení klimatizace, mobilní klimatizace, okenní klimatizace

Delená klimatizácia (split)

Skladá sa z vnútornej jednotky, vonkajšej jednotky a spojovacieho potrubia pre chladiace médium. Spolu s multi-split klimatizáciou je najúčinnejšia a dnes taktiež najobľúbenejšia. Zároveň je však aj najdrahšia. Kompresor klimatizácie je umiestnený vonku, takže vás neobťažuje svojou hlučnosťou. Niektoré typy sa dajú použiť aj na vykurovanie. Nevýhodou je zložitejšia montáž, ktorá sa nezaobíde bez stavebných úprav, a tak je spravidla lepšie prenechať ju profesionálom. Ak chcete klimatizovať viac miestností, musíte si v takom prípade zadovážiť celú zostavu do každej miestnosti zvlášť.

Multi-split

Dá sa brať ako rozšírenie delenej klimatizácie. Jedna vonkajšia jednotka multi-split klimatizácie je schopná pracovať až so štyrmi jednotkami vnútornými. Nemusíte tak zložite montovať vnútornú aj vonkajšiu jednotku pre každú miestnosť, zvládne ich niekoľko naraz. Hlavnou výhodou je nielen jednoduchšia inštalácia oproti jednotlivým splitovým klimatizáciám, ale aj nižšie obstarávacie náklady a nižšia spotreba. Multi-split jednotky sa ďalej delia na nástenné, parapetné, podstropné a kazetové.

Okenná klimatizácia

Okenná klimatizácia je v podstate hybrid medzi splitovými a mobilnými klimatizáciami. Je to kocka, ktorá sa montuje priamo do okna alebo do steny domu. Časť zasahuje von, časť dovnútra. Keďže nie je kompresor nijako oddelený, je hlučnejší než delená klimatizácia. Jej výhodou je ľahšia inštalácia bez stavebných úprav. Rovnako ako v prípade split klimatizácií, aj kocku si musíte zaobstarať pre každú miestnosť zvlášť alebo ju zložite prerábať. Navyše blokuje okno, čo tiež nemusí byť úplne ideálne.

Mobilná klimatizácia

Je kompaktná, cenovo dostupná a teoreticky ľahko inštalovateľná. Môžete ju presúvať z miestnosti do miestnosti podľa potrieb, dá sa použiť kdekoľvek, kde je elektrická zásuvka, a nie je problém odviesť si ju napríklad na chatu. Má však aj svoje muchy, napríklad nedokonalý odvod horúceho vzduchu, ktorý občas vyžaduje trochu toho majstrovania, alebo vyššiu hlučnosť. Niektorí predajcovia nesprávne radia medzi mobilné klimatizácie aj ochladzovače vzduchu.

Ochladzovač verzus klimatizácia

Jedna vec, na ktorú si pri výbere mobilnej klimatizácie musíte dať pozor, je možná zámena za ochladzovač vzduchu. Ochladzovače vzduchu a klimatizácie sú totiž dve pomerne rozdielne veci. Rozlíšite ich medzi sebou v e-shope tak, že pri klimatizácii bude uvedený výkon chladenia, pri ochladzovači výkon chladenia uvedený nebude. Ak nakupujete z menej známych e-shopov, radšej sa ešte pýtajte e-mailom, pretože bez toho, aby chceli, tak neznalosťou a šírkou sortimentu predávajú ochladzovače pod kategóriou s mobilnými klimatizáciami, čo je chyba.

Hovoríte si, oboje ochladzuje vzduch, tak v čom je problém? Každý prístroj pracuje na inom princípe a s rozdielnymi výsledkami. Jednoduché poznávacie znamenie je chladiace médium. Každá klimatizácia má vnútri nejaký typ chladiaceho média, zatiaľ čo ochladzovače vzduchu pracujú iba s vodou. Jej vyparovaním znižujú teplotu v miestnosti. Zároveň vzduch v miestnosti zvlhčujú, čo nemusí byť úplne žiaduce. V prvom rade tak vlhkosť vzduchu stále narastá a vo chvíli, keď dosiahne maximum, prístroj prestane fungovať, pretože už sa ďalšia voda nemôže odparovať.

Často tak skôr než príjemné prostredie dosiahnete pocit amazonského dažďového pralesa. To môže byť nielen nepríjemné, ale aj zdraviu škodlivé, najmä pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami. Výhodou ochladzovačov je, že sú ekologickejšie a úspornejšie než klimatizácie. Na každodenné používanie sú však vhodnejšie klimatizácie, ochladzovače môžu fungovať skôr ako nárazové riešenie. Na rozdiel od ochladzovačov klimatizácia vzduch vysušuje a túto nazberanú vlhkosť kondenzuje alebo odvádza von spolu s horúcim vzduchom. Hodí sa tak aj do obydlí, ktorých majitelia s vlhkosťou bojujú.

Energetický štítok

Väčšinu najdôležitejších informácií o mobilnej klimatizácii sa dozviete z jej energetického štítku. V prípade tohto spotrebiča je však štítok o niečo zložitejší, než sme zvyknutí napríklad pri práčke, preto si ho podrobne rozoberieme. V prvom rade je potrebné povedať, že existujú dva typy štítkov – pre klimatizácie, ktoré iba chladia, a pre klimatizácie, ktoré chladia aj kúria. Väčšina parametrov na oboch štítkoch je však zhodná, len na klimatizácii s vykurovaním sú údaje zvlášť pre chladenie, a zvlášť pre kúrenie.

Štítok mobilné klimatizácie bez kúrenia

Vysvětlení energetického štítku mobilní klimatizace bez vytápění

Štítok mobilné klimatizácie s kúrením

Vysvětlení energetického štítku mobilní klimatizace bez vytápění

EER/COP

V prvom rade uvidíte v hornej časti štítka skratku EER alebo dve skratky EER a COP. Ak je na štítku iba EER, znamená to, že klimatizácia má len funkciu chladenia. Ak sú na štítku obe skratky, EER označuje chladenie a COP potom označuje funkciu vykurovania.

Energetická trieda

Dúhové pruhy a písmeno v čiernom poli označuje energetickú triedu spotrebiča. Najúspornejšia je trieda A+++, najmenej úsporná trieda D, väčšina mobilných klimatizácií však spadá do energetickej triedy A, výnimočne A+. Keďže je klimatizácia zariadenie, ktoré púšťate spravidla aspoň na niekoľko hodín, je vždy lepšie vyberať úspornejší model, ktorý bude mať nižšiu spotrebu a ekologickejší chod.

Menovitý výkon

Chladiaci výkon klimatizácie sa udáva vo dvoch jednotkách, a to BTU a kW, na energetickom štítku sa uvádza v kW. BTU je v preklade britská termálna jednotka a laicky povedané udáva množstvo tepla. Výkonné modely majú až 12 000 BTU, bežnejšia hodnota je 9000 BTU, klimatizácie s 8000 BTU a menej sú vhodné skôr do menších priestorov.

Keď si vyjadríme chladiaci výkon v kW, nemala by klimatizácia mať nižší výkon než 2 kW. Všeobecne sa odporúča počítať s 30 W na meter kubický. Bežný je výkon okolo 2,6 kW, čo postačí pre miestnosť s celkovým objemom okolo 70 m3. S vyšším výkonom sa potom zvyšuje aj možný objem miestnosti, už 2,9 kW zvládne udržať príjemnú teplotu v miestnosti s objemom 80 m3. Najvýkonnejšie klimatizácie majú výkon okolo 4,6 kW a poradia si aj s miestnosťou s objemom 123 m3. Objem miestnosti vypočítate jednoduchým vzorcom: objem = šírka miestnosti × dĺžka miestnosti × výška miestnosti. Výrobcovia však pre klimatizácie spravidla uvádzajú odporúčanú maximálnu plochu miestnosti. Tú nájdete aj v našej recenzii.

Vo všetkých prípadoch sa počíta s podmienkami bez tepelných ziskov. Teda ak máte klimatizáciu napríklad v kuchyni, kde varíte a pečiete, môže byť menej efektívna. Z dôvodu tepelných ziskov je tiež vždy lepšie kupovať klimatizáciu o niečo výkonnejšiu. Napríklad pre izbu v podkroví sa už odporúča 50 W na m3, oproti základným 30 W/m3. Ako si ešte rozoberieme, odvod horúceho vzduchu nie je v prevažnej väčšine domácností ideálne vyriešený a klimatizácia tak nemá ani ideálne podmienky na prácu. To sa na jej výkone nepochybne podpíše.

Energetická účinnosť chladenia/vykurovania

Alebo chladiaci faktor (EER) a vykurovací faktor (COP). Neľakajte sa neznámych skratiek – tieto dva koeficienty skrátka udávajú pomer výkonu a príkonu danej klimatizácie a vypovedajú tak o jej efektivite. Čím je číslo vyššie, tým lepšie. Číslo je však len orientačné, líši sa v závislosti od tepelných podmienok a slúži skôr na porovnanie jednotlivých zariadení. Najúčinnejšie klimatizácie majú spravidla EER a COP medzi 3,6 – 3,2.

Spotreba energie za hodinu

Keďže je používanie klimatizácie veľmi individuálne, ťažko sa dá stanoviť normalizovaná ročná spotreba. Preto sa na energetickom štítku uvádza spotreba elektriny za hodinu prevádzky. Ak si predsa len chcete urobiť určitý obrázok o tom, koľko vás ročne bude klimatizácia stáť, často sa odporúča počítať ročnú prevádzku ako 600 hodín. Stačí teda hodinovú spotrebu vynásobiť 600 a cenou jednej kWh od vášho dodávateľa energie. Výsledok však bude naozaj veľmi orientačný.

Hlučnosť

Všeobecnou nevýhodou mobilných klimatizácií je ich hlučnosť. Ako každý trochu väčší spotrebič, aj mobilná klimatizácia pri svojej prevádzke vydáva určitý hluk a žiadna nie je vyložene tichá. Hlavným vinníkom tohto hluku je ventilátor, ktorý vháňa do miestnosti studený vzduch. Najmä ak plánujete klimatizáciu používať denne, je dobré zamerať sa na čo najmenej hlučné modely. Tichšie modely na trhu vydávajú niečo nad 50 dB, tie hlučnejšie aj vyše 60 – 65 dB. Pre porovnanie, okolo 50 dB sa pohybuje hlučnosť práčky pri praní (nie odstreďovaní, to spravidla presahuje 70 dB) alebo televízora pri bežnej hlasitosti. Nad 60 dB už vydáva hlasitý hovor alebo napríklad umývačka riadu. Každý má toleranciu hluku, samozrejme, inú, napriek tomu radšej príliš nepočítajte s tým, že by klimatizácia išla celú noc, ak ju umiestnite v spálni. Málokto by zaspal vedľa zapnutej práčky, v prípade klimatizácií je to podobné.

Chladiace médium

Ako už bolo povedané, nutnou súčasťou každej klimatizácie je chladiace médium, teda plyn alebo iná substancia zodpovedná za vychladenie vzduchu, ktorý je potom redistribuovaný späť do miestnosti. Chladiacich médií je na trhu niekoľko druhov, líšia sa nielen efektivitou, ale aj dopadom na životné prostredie. V súčasnosti výrobcovia mobilných klimatizácií používajú najčastejšie chladiace médium R410A. To patrí do tzv. chladiacich médií HFC. Tieto chladiace médiá nahradili staršie, menej ekologické chladiace médiá CFC a HCFC, ktoré je od roku 2010 zakázané vyrábať. Silno totiž poškodzovali ozónovú vrstvu. Oproti tomu chladiace médiá HFC majú nulový vplyv na vznik ozónových dier, sú nehorľavé, nejedovaté a podávajú skvelé výsledky, čo sa týka chladiaceho výkonu. Stále však majú stredný až vysoký potenciál globálneho otepľovania, preto sa do budúcna pracuje na ďalšej alternatíve. V tejto chvíli sú však stále najefektívnejšie na trhu.

Odvod horúceho vzduchu

Je celkom zrejmé, že sú mobilné klimatizácie na tuzemskom trhu skôr novinka. Väčšina výrobcov sa totiž zatiaľ ešte nevyrovnala s jedným pomerne zásadným problémom, a to odvodom horúceho vzduchu. Každá mobilná klimatizácia pri svojej prevádzke odvádza horúci vzduch mimo chladenej miestnosti. Na to využíva hadicu, ktorá ústí do otvoreného okna alebo otvoru v stene či okne. A v tom je práve ten háčik. Aby klimatizácia pracovala maximálne efektívne, mali by byť všetky okná a dvere zavreté. Inak sa do miestnosti dostáva nielen horúci vzduch z vonku, ale spätne aj horúci vzduch, ktorý klimatizácia odvádza. Jej efektivita tak môže klesnúť aj o päťdesiat percent.

Ukázka odvodů horkého vzduchu z klimatizace

Aby mohli byť okná zavreté, je potrebné hadicu klimatizácie vyviesť otvorom v stene alebo okne. Málokomu sa však chce vŕtať do steny alebo vyrezávať diery v okne, navyše tým klimatizácia do istej miery prestáva byť úplne mobilná. Druhou možnosťou sú adaptéry na okná. Tie sa vsadia do pootvoreného okna a na ne sa napojí ústie hadice. Okno tak utesnia a zároveň umožňujú výstup horúceho vzduchu. Bohužiaľ, pre väčšinu domácností sú však adaptéry pribalené ku klimatizáciám spravidla prispôsobené na posuvné okná, ktoré sú populárnejšie v zahraničí, namiesto krídlových, ktoré sú u nás obvyklejšie. Adaptér na posuvné okná sa dá relatívne úspešne použiť so strešnými oknami, v prípade krídlových okien však vyžaduje ešte zafixovanie okna, čo môže byť zbytočne komplikované.

Väčšina používateľov tak skrátka hadicu vystrčí z okna, aby si uľahčili prácu. To je však najmenej efektívne riešenie. Domáci majstri otvor okolo ústia hadice niečím utesnia, napríklad polystyrénom alebo molitanom. Rovnako ako v prípade využitia adaptéra pre posuvné okná sa však okno musí zafixovať a nedá sa zavrieť bez toho, aby sa celá inštalácia vybrala. Najlepším riešením je dokúpiť textilné tesnenie. To sa prilepí k oknu a prispôsobiteľným otvorom sa prestrčí vývod klimatizácie. Dovnútra tak nevniká horúci vzduch a okno sa dá zavrieť aj s prilepeným tesnením. Nižšie uvádzame odkaz na tesnenie na Heuréke. Ak plánujete klimatizáciu premiestňovať z miestnosti do miestnosti, je vhodné kúpiť si tesnení niekoľko, aby ste ich nemuseli prelepovať z okna na okno. Odlepovanie a opätovné lepenie tesnenia totiž nielen zaberá čas, ale taktiež samotné tesnenie opotrebováva.

Tip: Textilní těsnění okna k mobilní klimatizaci

Hadica

Ako už bolo zmienené, na odvod teplého vzduchu využíva klimatizácia hadicu. Lacnejšie modely majú hadicu jednu, pri drahších sa môžete stretnúť aj s dvoma hadicami, vďaka ktorým prebieha vývod a nasávanie vzduchu oddelene. Modely s dvoma hadicami sú tak výrazne efektívnejšie, ich nevýhodou je však náročnejšia inštalácia. Ovplyvniť výkon spotrebiča môžu taktiež dĺžka, šírka a vedenie hadice. Hadica by mala byť čo najlepšie priechodná, rôzne ohýbanie a zamotávanie môže len uškodiť. Zároveň je optimálne umiestniť jednotku čo najbližšie k oknu (inému otvoru na vývod vzduchu), pretože čím je hadica dlhšia, tým viac je zaťažovaný ventilátor klimatizácie.

Prietok vzduchu a vysúšanie

Ďalší zo zásadných parametrov pri výbere klimatizácie je jej prietok vzduchu. Ten sa udáva v m3 a zjednodušene povedané, čím vyššia táto hodnota je, tým efektívnejšie klimatizácia funguje. Rýchlejšie stihne ochladiť väčšie množstvo vzduchu a tak aj rýchlejšie znížiť celkovú teplotu v miestnosti. Lepšie klimatizácie majú prietok vzduchu vyšší než 300 m3/h. Teoreticky by tak žiaduce ochladenie miestnosti malo prichádzať už rádovo v desiatkach minút, v závislosti od objemu izby. Samozrejme, opäť záleží na podmienkach, v ktorých klimatizácia pracuje, a ako dobre a efektívne sa odvádza horúci vzduch z miestnosti.

Kvalitné klimatizácie zvládajú okrem chladenia aj vysušovanie. To znamená, že znižujú vlhkosť vzduchu na optimálnu hodnotu. Tým zamedzujú množeniu plesní, roztočov a ďalších mikroorganizmov. Hodia sa tak do každej domácnosti, ktorá bojuje s vlhkými múrmi a plesňou. Čím vyššou touto hodnotou bude klimatizácia disponovať, tým účinnejšie vysúšanie ponúka. Najbežnejší je 1 l/h, niektoré zvládajú aj 2 l/h.

Odvod kondenzátu

Vedľajším produktom ochladzovania a vysúšania je v prípade každej klimatizácie voda. Tú je potrebné nejakým spôsobom z prístroja odviesť. Prvou možnosťou je v kvapalnom skupenstve. Všetky klimatizácie majú nádržku na kondenzát, v ktorej sa voda zo vzduchu zráža a je potrebné ju raz za čas vyliať.

Pohodlnejšie sú však prístroje s automatickým výparníkom. V tých sa voda v plynnom skupenstve dostáva von spolu s horúcim vzduchom a vám tak odpadajú starosti s vylievaním kvapaliny. Úplné vyparovanie sa však nedá stopercentne zaručiť, napríklad vo veľmi vlhkom prostredí stále môže časť kondenzátu zostávať v nádržke. Rozhodne ho však bude výrazne menej než v prípade klimatizácií bez automatického vyparovania.

Funkcie a vybavenie

Základné funkcie a príslušenstvo, ktoré by mobilné klimatizácie mali mať, sú pomerne jednoduché. Pre pohodlie používateľa je veľmi výhodné diaľkové ovládanie, kvôli zapínaniu, prepínaniu a vypínaniu tak nemusíte opakovane chodiť priamo k telu klimatizácie. Ak budete klimatizáciu nastavovať priamo na hornom paneli, vďaka prehľadnosti iste oceníte malý displej. Základnou výbavou by taktiež mal byť časovač, aby sa klimatizácia zapla napríklad pred vaším príchodom z práce.

Niektoré zložitejšie funkcie, ktoré klimatizácia ovláda, sme už v tomto článku zmieňovali. Patrí medzi ne napríklad samoodparovanie (automatický výparník), ktoré sme zmieňovali v časti o kondenzácii, alebo schopnosť vykurovať. Zaujímavosťou totiž je, že niektoré modely zvládajú miestnosť nielen ochladzovať, ale aj vykurovať. To je síce užitočná vlastnosť, má však svoje ale. Mobilná klimatizácia totiž spravidla zvládne zmeniť teplotu približne o 5°C, či už chladí, alebo vykuruje. V mrazoch vám tak bude viac-menej na nič a bez bežného kúrenia sa v byte naozaj nezaobídete. Pri chladnejších dňoch na jar a na jeseň sa však ukáže ako užitočný pomocník. Takisto ako núdzové riešenie napríklad na chalupu.

Šikovným vylepšením, s ktorým sa môžete stretnúť pri niektorých klimatizáciách, je uhlíkový filter. Ten pohlcuje pachy a klimatizácia vás tak okrem ochladenia miestnosti môže taktiež zbaviť napríklad pachov od domácich maznáčikov. V súlade s trendom inteligentných domácností už sa dostalo aj na mobilné klimatizácie a na novších modeloch tak môžete naraziť taktiež na možnosť Wi-Fi pripojenia. Vďaka tomu môžete klimatizáciu ovládať odkiaľkoľvek, prostredníctvom smartfónu.

Ďalšie zaujímavé informácie o klimatizáciách je možné nájsť rôzne na internete, len je nutné dávať pozor na ich obsahovú správnosť. Preto je dobré vyhľadávať články a zdroje aj od oficiálnych výrobcov, zaujímavý zdroj môže byť napríklad tento článok o výbere klimatizácie priamo od výrobcu.

Rozmery

Hlavnou výhodou mobilných klimatizácií je možnosť premiestňovať ich. To však neznamená, že sú všetky modely úplne drobné a ľahké. Štandardne majú klimatizácie okolo 70 – 80 cm na výšku, 30 – 40 cm na šírku a 40 – 50 cm do hĺbky. Ich hmotnosť sa väčšinou pohybuje medzi 30 a 40 kg. Nedá sa tak povedať, že by prenášanie takého prístroja bolo úplne hračka. Našťastie sú klimatizácie väčšinou vybavené kolieskami a náročnejšie tak môže byť snáď len je prenášanie medzi poschodiami. Čo sa týka rozmerov, pri plánovaní umiestnenia klimatizácie musíte myslieť nielen na to, aby sa do daného priestoru vôbec vmestila, ale aby mala taktiež dostatočné miesto okolo seba. Na zaistenie dostatočného prívodu vzduchu je vhodné nechať okolo klimatizácie priestor 30 – 50 cm, rozhodne nijako nezakrývať prieduchy. Len tak docielite optimálny výkon.

Cena

Cena mobilných klimatizácií sa spravidla pohybuje medzi 300 a 600 €. Nie vždy cena zodpovedá výkonu, aj v nižšej cenovej kategórii nájdete výkonné modely, všeobecne sa však dá povedať, že do väčších priestorov si najlepšie vyberiete medzi modelmi s cenou 400 € a vyššou, ktoré sa vyznačujú vysokým chladiacim výkonom a v prípade drahších modelov taktiež zaujímavými funkciami – na popularite získava napríklad Wi-Fi pripojenie, vďaka ktorému môžete klimatizáciu ovládať cez mobilný telefón.

Klimatizácia bez rizika – na čo si dať pozor

Dobrý sluha, ale zlý pán. Je dobré si uvedomiť, že klimatizácia pracuje so vzduchom, ktorý dýchame, a s prostredím, v ktorom žijeme alebo sa pohybujeme. Ak nebudeme k používaniu klimatizácie pristupovať zodpovedne, môžeme sa dočkať nemilých prekvapení vo forme zdravotných problémov. V tomto krátkom článku sme pre vás pripravili zoznam rizík, ktoré sa spájajú s používaním klimatizácie, a zoznam rád a odporúčaní, ako sa týchto rizík vyvarovať (Zdroj: Novinky). Všetky nižšie uvedené problémy sa týkajú klimatizácií všeobecne, v prípade mobilných klimatizácií môžu byť niektoré riziká, najmä tie súvisiace s podchladením, o niečo menšie. Na druhej strane si málokto uvedomuje, že nestačí len vyliať nádobku s kondenzátom, ale je potrebné klimatizácii z času na čas venovať dôkladnejšiu starostlivosť a riadne ju vyčistiť.

Aké sú riziká klimatizácie?

  • Premnoženie mikroorganizmov – To je najzávažnejšie riziko, vo vnútri klimatizácie môže dôjsť k množeniu mikroorganizmov, ktoré sa potom s prúdom vzduchu rozptyľujú po obydlí.
  • Bolesti svalov, kĺbov – Chladný vzduch môže mať nepríjemný dopad na svaly a kĺby, pre podchladenie, ktoré sa prejavuje bolestivosťou. Môže dráždiť aj nervy.
  • Problémy s obehovým systémom – Razantné zmeny teplôt pri prechádzaní z tepla do chladna zaťažujú obehový systém a môžu viesť až ku kolapsu.
  • Psychosomatické ťažkosti – Pri trvalej prevádzke klimatizácie je potrebné mať stále zavreté okná. To môže negatívne ovplyvňovať psychiku niektorých ľudí a vyvolávať únavu, bolesť hlavy, zadýchavanie alebo napríklad bolesti brucha.

Čo je teda dobré dodržiavať, aby sme sa vyvarovali zdravotných rizík?

  • Klimatizáciu pravidelne čistiť a meniť filtre – Tým zamedzíte množeniu mikroorganizmov. V súvislosti s mikroorganizmami sú prínosné klimatizácie s vyšším výkonom odvzdušňovania, ktoré obmedzujú množenie týchto živočíchov, plesní a húb už len znižovaním vlhkosti v miestnosti. (I tie je však stále potrebné dôkladne čistiť).
  • Neprekurovať ani nepodchladzovať – Rozdiel medzi teplotou vonku a vnútri by nemal byť väčší než 5 – 6 °C (samozrejme, s výnimkou chladného počasia). Mať v byte 19 °C je s mobilnou klimatizáciou v prvom rade takmer nereálne, v prípade iných typov zdraviu škodlivé. Udržiavaním rozumnej teploty uľavíte obehovému systému a nehrozí, že vás po pár dňoch začne bolieť v krku.
  • Nezdržiavať sa priamo v prúde chladného vzduchu – V teple môže byť prvotné ochladenie veľmi príjemné, ak však klimatizácia fúka studený vzduch priamo na miesto, kde celý deň pracujete alebo odpočívate, koledujete si o problémy. Lepšie je nechať fúkať klimatizáciu voľne do priestoru a na žiadané ochladenie si chvíľu počkať. Vyvarujete sa tak bolestí kĺbov a svalov.
  • V čase choroby klimatizáciu obmedziť – Môže niektoré choroby zhoršiť (hlavne tie súvisiace s prechladením) a môže byť taktiež nepríjemná napríklad pre astmatikov.
  • Raz za čas obyčajne vyvetrať – Dnes minimum z nás trávi väčšinu času vonku, vo voľnom priestore. Väčšiu časť dňa skôr presedíme v práci alebo doma. Otvorené okno je tak často jediným spojením so svetom vonku. Keď príležitostne vyvetráte po starom, nielenže vám nebude v miestnosti kolovať príliš vydýchaný vzduch, ale zapracuje aj vplyv na ľudskú psychiku. Pri otvorenom okne sa môžete cítiť uvoľnenejšie a nehrozí, že sa začnú objavovať nejaké psychosomatické problémy alebo stiesnené pocity.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/air-conditioners-and-comfort-fans_cs

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioning

https://www.nazeleno.cz/bydleni/vetrani-1/klimatizace-v-praxi-montaz-spotreba-zkusenosti.aspx