Ako vybrať moka kanvičku
Ešte než sa vrhneme na samotné moka kanvičky, popíšeme rozdiely medzi kávou pripravenou v nej a v iných alternatívach. Tento spôsob totiž zďaleka nie je jedinou náhradou espressa, takže bude vhodné zistiť, či je práve moka kanvička tou pravou metódou pre vás.
Hneď na začiatku výberu vás uistíme, že moka kanvička je vcelku jednoduchou záležitosťou. Dôležitých parametrov je len niekoľko a určite sa v nich čoskoro zorientujete. Dôležité je najmä premyslieť veľkosť. Jednou z hlavných nevýhod moka kanvičky je totiž nemožnosť pripraviť viac či menej porcií kávy, než na aké je určená. Zaujímavým parametrom je materiál, ktorý má vplyv na chuť, údržbu aj už spomínanú nerozbitnosť.
Oproti iným pomocníkom na prípravu kávy sa však medzi kanvičkami doslova roztrhlo vrece s rôznym riešením dizajnu. Nájdete ako tvarové, tak farebné odlišnosti. A dokonca s vývojom môžeme hovoriť o niektorých funkčných odlišnostiach. Nakoniec si načrtneme cenové náklady, ktoré moka kanvička vyžaduje, a dáme vám niekoľko tipov ohľadom prípravy. Ak k moka kanvičke vyberáte aj kávu, možno by vás zaujal náš článok Ako vybrať kávu alebo porovnanie mlynčekov.
Ako vybrať moka kanvičku stručne:
- Ujasnite si, či je moka kanvička skutočne tým pravým prístrojom – Existuje totiž oveľa viac možností domácej prípravy kávy.
- Zvoľte správnu veľkosť – Orientovať sa môžete podľa počtu šálok, rozhodne však odporučíme skontrolovať množstvo vody, ktoré viac vypovedá o výslednom objeme kávy.
- Vyberte si materiál – Hliníkové sú tradičné a podľa mnohých lepšie, nerez môžete použiť aj na indukciu.
- Pozrite sa na vzhľad – Samozrejme to nie je najdôležitejším kritériom, vzhľadom k plejáde dizajnových možností a vzorov by však bola škoda ho ignorovať.
- Môžete zvážiť aj špeciálne typy – disponujú ojedinelými funkciami typu kábla do zásuvky alebo prípravy cappuccina.
- Poobzerajte sa vo vhodnom cenovom rozhraní – Pri moka kanvičkách je rozpätie cien veľmi široké.
Neopomenuli sme ani ďalšie porovnania produktov zo sekcie prípravy kávy, a to napríklad automatické kávovary alebo kapsulové kávovary.
Moka kanvička medzi ďalšími možnosťami
Ako sme už spomenuli, moka kanvička je len jedným z mnohých spôsobov, ako kávu pripraviť. Vhodné bude teda popísať, aké má špecifiká a kto by po nej mal siahnuť.
Moka kanvička vs. domáci kávovar
Čo sa výslednej chuti týka, káva z moka kanvičky je tej z kávovaru najpodobnejšia. Porcia je malá a intenzívna, hoci na prípravu „pravého“ espressa chýba moka kanvičke potrebný tlak. Na rozdiel od espressa však nemá káva z moka kanvičky na povrchu cremu, teda tenkú vrstvičku svetlejšej krémovej peny. S tým súvisí aj menšia olejnatosť. Snáď aj preto sa moka kanvička niekedy označuje ako „vidiecke espresso“.
Moka kanvička vs. ostatné alternatívne prípravy
Môže sa zdať, že s alternatívnymi prípravami a filtrovanou kávou sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Väčšina z týchto metód je však stará minimálne niekoľko desaťročí a k nám sa len dlho nedostala. A ako si medzi nimi moka kanvička vedie?
Aby ste v nej mohli pripraviť kávu, je nutné priviesť vodu až k bodu varu. Pri tejto teplote sa však káva už prepaľuje a vo výslednom nápoji viac pocítite jej horkasté tóny. Po moka kanvičke často siahajú skôr konzervatívni kávomili vyžadujúci nápoj hutný a intenzívny. Pri väčšine ostatných spôsobov reguluje teplotu vody barista. Pokiaľ ju teda správne odhadne, získa šálku menej silnej a menej horkej kávy, v ktorej o to viac vynikne aróma jednotlivých odrôd.
V neposlednom rade by sme mali spomenúť užívateľskú prívetivosť. Príprava kávy v moka kanvičke je veľmi jednoduchá. Jediné, na čo treba dať pozor, je správna hrubosť mletia a po dokončení prípravy čo najrýchlejšie odstavenie z plameňa. Pri iných spôsoboch je nutné strážiť teplotu aj prúd vody pri zalievaní a dobu extrakcie kávy. Celý proces pozostáva z viacerých krokov. Preto sú tiež mnohé ďalšie spôsoby výsadou precíznych a prísnych kávomilcov. Výnimkou je snáď len elektrický prekvapkávač.
Metóda |
Domáci kávovar |
Moka kanvička |
V60, chemex, frenchpress |
Veľkosť porcie |
Malá |
Podľa veľkosti kanvičky |
Veľká |
Intenzita chuti |
Veľká |
Veľká |
Malá |
Rozvíjanie aróm odrôd |
Nie |
Nie |
Áno |
Zložitosť prípravy |
Podľa typu kávovaru |
Jednoduchá |
O niečo zložitejšia |
Jednotlivé časti moka kanvičky
Ako sme už spomenuli, moka kanvička je veľmi jednoduchým prístrojom. Pozostáva z piatich častí:
- hornej nádobky s vekom a držadlom,
- spodnej nádobky s bezpečnostným ventilom,
- sitka na kávu v tvare kalíška,
- plochého kovového filtra,
- gumového tesnenia, ktoré pridržuje filter na hornej časti moka kanvičky.
Práve chybné tesnenie môže byť zdrojom problémov pri niektorých lacných kanvičkách. Väčšinou je tiež potrebné po pár rokoch ho vymeniť. V každom prípade sa oplatí zistiť, či náhradné tesnenie ponúka výrobca vašej kanvičky.

Veľkosť
Dostávame sa k veľmi dôležitému parametru a tiež k jednej z najväčších nevýhod moka kanvičky. Úplne zásadným faktom totiž je, že moka kanvičku nemožno použiť na prípravu iného množstva kávy, než pre ktoré je výrobcom určená. Pokiaľ sa pokúsite pripraviť v nej kávy menej, výsledok nebude zodpovedať očakávaniam, nápoj bude slabý a chuťovo nevýrazný. Pokiaľ budete nútení pripravovať kávu na niekoľko dávok, celý proces to značne predĺži.
Našťastie existuje mnoho dostupných veľkostí. Na trhu bežne nájdete ako miniatúrne moka kanvičky na jedinú malú porciu kávy, tak aj modely na 2, 3, 4, 6, 8 či 9 porcií. Raritou sú ešte väčšie nádoby. Pokiaľ teda pijete kávu vždy v podobnom počte ľudí, nemusí vás vyššie spomínaný nedostatok odrádzať.
Jedna porcia tu znamená približne 50 ml kávy, čo je pozostatok talianskeho pôvodu moka kanvičky. To vás, ak ste zvyknutí na slovenské plné hrnčeky, možno trochu prekvapí. Preto pri nákupe odporúčame nesledovať len počet porcií, ale aj objem spodnej nádobky na vodu. Ak ste zvyknutí na veľké množstvo intenzívnej kávy, nemusíte sa báť obstarania väčšej kanvičky aj pre menší počet ľudí.
Materiál
Čo sa týka výrobného materiálu, príliš na výber nemáte. V základe sa môžete rozhodnúť medzi dvoma možnosťami.
Hliník
Ide o pôvodný materiál. Vtedy bol v Taliansku symbolom pokroku a modernity, presadzovaný samotným Mussolinim. Dodnes sa používa najčastejšie, takže pri voľbe hliníkovej kanvičky budete mať najširší výber. Oproti nerezu lepšie vedie teplo, vďaka čomu sa voda v nádobke prehrieva rovnomerne.
Na vnútornej ploche sa počas používania tvorí typická hnedastá patina. Hoci extrémne čistotné povahy by to mohlo dráždiť, mnoho kávomilov ju berie ako normálny jav prípravy kávy a tvrdí, že z hliníkovej moka kanvičky chutí káva lepšie. Zrieknuť sa jej však budete musieť, pokiaľ vám v kuchyni tróni indukčná doska – hliníkové moka kanvičky na indukciu nefungujú.
Nerezová oceľ
Druhý často používaný materiál. Čiastočne reaguje na nedostatky hliníka, napríklad je možné použiť ju aj na indukciu, pokiaľ to samozrejme výrobca povolí. Nerezové moka kanvičky sú odolnejšie a lepšie sa udržujú. Preto má aj tento materiál medzi milovníkmi kávy svojich zástancov.
Ďalšie materiály
V menšej miere sa môžeme stretnúť aj s inými materiálmi, najmä v úlohe módnych doplnkov. Rukoväť je spravidla z plastu, nájdete však aj modely, ktoré využili drevo. Časté je aj potiahnutie hliníkového tela tenkou vrstvou keramiky. Taká kanvička potom vyzerá ako z porcelánu, tých, ktoré naozaj hornú časť porcelánovú majú, je však veľmi málo.
Materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Hliník |
+ Tradičný
+ Dobre vedie teplo
+ Lepšie uchováva arómu |
− Nedá sa použiť na indukciu
− Horšie sa čistí |
Nerezová oceľ |
+ Moderný vzhľad
+ Dobre sa čistí
+ Možno použiť na indukciu |
− Horšie vedie teplo
− Nepokrýva ho kávová patina |
Design
Moka kanvičky boli od začiatku štýlovou záležitosťou. Klasický dizajn korešponduje so štýlom Art Deco, ktorý popri architektúre či interiéroch zasiahol aj predmety dennej potreby. Hoci pôvodne sa jednalo o luxusný štýl pre bohatšie vrstvy, čoskoro sa stal obľúbeným a využívaným širokou verejnosťou (Zdroj: Wikipédia).
Aj dnes nájdeme na trhu kanvičky najrôznejších designov. Väčšina z nich sa síce drží typického osemhranného tvaru, objavili sa však aj kanvičky valcovité. Horná časť môže byť podobná kanvici na čaj, alebo dokonca chýbať úplne – také kanvičky sú potom dovybavené stojanom na šálku a káva steká počas prípravy priamo do nej.
Medze sa nekladú ani farbám. Väčšina základných modelov je v šedej, čiernej alebo červenej. Pokiaľ vám však nevadí trochu si priplatiť, môžete vyberať z celej plejády pastelových aj výrazných farieb a ich kombinácií. V spojení s neobvyklým tvarom potom narazíte na vskutku originálne predmety. Vďaka maľovanej vrstve keramiky vyzerajú napríklad ako čínsky porcelán alebo ako geograficky bližší cibulák.
Tradičný tvar kanvičky
Kanvička v tvare valca
Dizajnová kanvička
Nezvyčajné funkcie
Prevažná väčšina kanvičiek na trhu patrí medzi jednoduché prístroje s jedinou funkciou. Neznamená to vôbec nič zlé, také kanvičky plne postačia svojmu účelu. Využívajú ich nielen bežní užívatelia, ale aj baristi alebo kávoví experti. Koniec koncov – to, ako bude káva v šálke chutiť, je výsledkom vhodného výberu zŕn, ideálnej hrubosti mletia a dodržania správneho postupu.
Napriek tomu však upozorníme na niekoľko špeciálnych výrobkov.
- Elektrické moka kanvičky – Sú vybavené základňou a prívodným káblom. Využijete ich všade tam, kde nemáte prístup k sporáku, napríklad v práci alebo na hotelovej izbe. Princípom prípravy sa od klasických kanvičiek nijako nelíši. S elektrinou sa však spájajú aj niektoré ďalšie funkcie, ktorými môžu disponovať, napríklad spustenie na čas, automatické vypnutie a udržovanie teploty hotového nápoja.
- Moka kanvička na cappuccino – je prispôsobená tak, aby popri príprave kávy dokázala aj našľahať mlieko. Precízneho našľahania alebo obrázku na povrchu sa pochopiteľne nedočkáte, to však nezvládnu ani základné domáce kávovary. Tiež príprava vyžaduje starostlivosť a niekoľko krokov navyše. Pokiaľ je však cappucino vašim obľúbeným nápojom, rozhodne to stojí za vyskúšanie.
Najobľúbenejšie značky moka kanvičiek
Výrobcov je na slovenskom trhu pomerne dosť, väčšina z nich však ponúka moka kanvičky len ako doplnok širokého sortimentu. Len niekoľko málo značiek je zameraných priamo na prípravu kávy.
Moka kanvičky Bialetti
Talianska firma Bialetti je na trhu jednoznačným lídrom. Však to bol aj jej zakladateľ, Alfonso Bialetti, kto moka kanvičku ako prvý v roku 1933 navrhol a predstavil verejnosti. Vďaka nemu sa tiež kanvičkám niekedy hovorí bialetky.
Aj dnes sú hlavným sortimentom firmy práve moka kanvičky, a to v rôznych tvaroch aj veľkostiach. Nájdete medzi nimi aj modely určené na indukciu alebo zaujímavé designové varianty. K obľube značky prispieva aj to, že jej kanvičky nie sú nijako zvlášť drahé.
Moka kanvičky Forever
Ďalšou firmou, pre ktorú nie je moka kanvička len okrajovou časťou sortimentu, je opäť talianska značka Forever. Na trh prišla v roku 2005 s niekoľkými vylepšeniami – tesnením zo silikónu, ľahko vymeniteľným držadlom alebo širšou hubičkou pre ľahšie nalievanie (Zdroj: Forever).
Dnes tento výrobca ponúka množstvo hliníkových aj nerezových modelov, pričom si dáva záležať na elegantnom dizajne. Zaujímavé sú napríklad kanvičky s rukoväťou, ktorá vyzerá ako z dreva. Výrobky značky Forever sa pýšia kvalitným spracovaním, zaplatíte za ne však o niečo viac ako za kanvičky značky Bialetti.
Moka kanvičky Tescoma
Českú značku Tescoma pravdepodobne nie je nutné nijako zdĺhavo predstavovať – s jej kuchynskými potrebami prišiel do kontaktu snáď každý, kto kedy niečo do kuchyne zháňal. Moka kanvičky ponúka Tescoma v dvoch podobách, hliníkovú Palomu a nerezovú Monte Carlo. Obe sú dostupné v mnohých veľkostiach, obe si používatelia chvália pre kvalitné spracovanie a dobrú kávu.
Moka kanvičky Banquet
Banquet je tuzemským výrobcom širokej škály kuchynského riadu. Z kávového sveta ponúka aj french pressy a džezvy, oveľa známejšia je ale cez hrnce, panvice a jedálenské súpravy. Moka kanvičiek Banquet ponúka len niekoľko, jedná sa o klasické hliníkové modely. Medzi používateľmi sú obľúbené najmä pre nižšiu cenu.
Cena
V porovnaní s domácim kávovarom je moka kanvička pomerne lacnou záležitosťou. Jej cena sa odvíja od veľkosti, designu aj mena výrobcu. Pretože sa navyše jedná o výrobok, ktorého jednorazový nákup vám vystačí na mnoho rokov, rozhodne neurobíte chybu, keď investujete do kvality.
Cena do 20 €
Najlacnejšie moka kanvičky vás prídu zhruba na 12 €. Bude sa jednať o modely z hliníka, väčšie aj menšie. V prípade extrémne lacných kanvičiek vás však musíme varovať pred hrozbou nekvalitného prevedenia, netesniaceho sitka či príliš slabého dna.
Cena od 20 do 40 €
V tejto kategórii je ponuka trhu skutočne široká. Zahŕňa ako malé, tak aj väčšie moka kanvičky známych značiek s dôveryhodným renomé. Na svoje si prídu aj milovníci farieb. V tejto kategórii si vyberie najširšie spektrum užívateľov, ktorí si chcú pochutnať na dobrej káve z kvalitnej moka kanvičky, avšak zároveň nutne nepotrebujú najluxusnejší model na trhu.
Cena od 40 do 60 €
Táto kategória patrí slovutným menám a originálnym dizajnom. Nájdete tu kvalitné výrobky z hliníka, nerezovej ocele, občas aj z keramiky. Výnimkou nie sú ani niektoré elektrické moka kanvičky. Pokiaľ hľadáte kúsok, ktorý len tak niekto nemá, pravdepodobne zakotvíte práve v tejto cenovej relácii.
Cena od 60 €
Niektoré kanvičky zaobstaráte až za čiastku okolo 80 €. Spravidla sa však jedná o elektrické či cappuccino varianty, prípadne modely kompatibilné s indukčným sporákom. V tejto cenovej kategórii sa nachádza produktov skôr menej.
Príprava kávy v moka kanvičke
Príprava lahodného moku týmto spôsobom je pomerne jednoduchá. Pre prípad, že ste práve vybrali svoju prvú moka kanvičku, dovolíme si pridať k článku ešte pár tipov, ktoré vám, ako dúfame, uľahčia prvé pokusy.
Vhodná káva
Pretože príprava v moka kanvičke prebieha za vyšších teplôt, káva sa v kovovom sitku veľmi zahrieva. Jej chuť bude teda vždy „trochu pripálená“, čo nesvedčí kávam jemným a ovocným. Výborne tu naopak vyniknú zemitejšie alebo čokoládové tóny. Čo sa stupňa praženia týka, stavte skôr na tmavšie pražené kávy, pokojne aj s prímesou Robusty. Svetlo pražené Arabiky sú totiž citlivejšie na teplotu vody, ktorá v moka kanvičke dosiahne bod varu. To však rozhodne neznamená, že by ste sa mali báť experimentovať.
Ako pri akejkoľvek príprave kávy, aj tu je veľmi dôležitá hrubosť mletia. Keď totiž namelete kávu príliš jemne, voda má problém sa cez ňu dostať a pokiaľ sa jej to predsa podarí, výsledný nápoj bude trochu prepálený a horký. Pokiaľ naopak kávu namelete zbytočne nahrubo, voda pretečie príliš rýchlo a chuť kávy sa nestihne plne rozvinúť.
Moka kanvička vyžaduje jemné až stredne hrubé mletie, teda hrubšie ako na espresso, avšak jemnejšie ako na iné alternatívne spôsoby. Pokiaľ kupujete kávu mletú, skontrolujte na obale, že sa na toto použitie hodí. Mnoho pražiarní tiež ponúka namletie kávy na mieru.

Proces prípravy
Celá príprava zaberie okolo piatich minút, záleží na vašej šikovnosti a na tom, na akom zdroji tepla moka kanvičku používate. Všeobecne sú najvhodnejšie plynové sporáky, na cestách potom plynové variče. Postup pozostáva z niekoľkých krokov.
- Ak ste kúpili zrnkovú kávu, nameľte ju. Pre maximálny pôžitok sa odporúča mlieť ju tesne pred použitím, nech je hotová skôr, než z nej aróma stihne vyprchať. Medzitým môžete predhriať vodu na teplotu okolo 60 °C.
- Vodu nie je nutné predohrievať, rozhodne sa to však odporúča. Čím kratšiu dobu totiž bude kanvička na sporáku, tým menšia je šanca, že sa káva spáli. Zvlášť počas hektického rána tiež pravdepodobne oceníte, že proces sa tým o niečo skráti.
- Vodu nalejte do spodnej časti kanvičky. Buď v nej nájdete vyznačenú rysku, alebo sa orientujete podľa ventilu, ktorý nesmie byť zaplavený.
- Kávu nasypte do kávového sitka. Nie je nutné ju odmeriavať či vážiť, použiť by ste mali také množstvo, ktoré zaplní nádobku po okraj. Kávu rozhodne nijak neumačkávajte a sitko nasaďte na spodný diel kanvičky. Skontrolujte, že drobné čiastočky nezostali na drážkach a nebudú tak brániť pevnému zaskrutkovaniu.
- Zoskrutkujte s horným dielom a zľahka utiahnite. Kanvičku postavte na plameň, ktorý nebude príliš veľký a bude kanvičku zahrievať len zospodu.
- Po chvíli budete počuť tiché syčanie, ako horúca para prechádza namletou kávou. Akonáhle sa zvuk zmení v prskanie, plameň vypnite. Je dôležité nečakať na dokončenie extrakcie, inak sa káva naspodku pripáli a znehodnotí. Je úplne normálne, že naspodku kanvičky zostane trocha vody.
- Po vychutnaní kávy a aspoň čiastočnom vychladnutí moka kanvičky ju môžete rozobrať a umyť. Raz za čas neuškodí vyčistenie filtra zubnou kefkou. Dôrazne sa odporúča nepoužívať chemické prostriedky na riad, inak budete nabudúce piť kávu s príchuťou saponátu. Ľahká kávová patina na hliníkovom povrchu vás nemusí znepokojovať, je to skrátka dôkaz toho, že kanvičku používate. Káva z úplne nových kanvičiek, ktoré patinu ešte nemajú, môže chutiť ľahko kovovo.
Časté chyby pri používaní moka kanvičky
Niekedy sa stáva, zvlášť začiatočníkom, že aj pri všetkej snahe dôležitosť niektorých detailov zabudnú a pripravená káva chutí horko a prepálene. Ak sa tomu chcete vyvarovať, venujte pozornosť tejto kapitole zhŕňajúcej najčastejšie chyby pri zaobchádzaní s moka kanvičkou.
- Vodu nepredohrievate v rýchlovarnej kanvici. Tým predlžujete dobu, kedy sa káva na sporáku zahrieva.
- Používate príliš jemne mletú kávu. Pokiaľ používate zmes určenú do espresso kávovaru, bude namletá príliš najemno, vode bude trvať dlhšie, než cez ňu pretečie, a káva bude preextrahovaná.
- Kávu v sitku utláčate. Moka kanvička nevie vyvinúť tlak ako kávovary. V lepšom prípade pretečie malé množstvo preextrahovanej kávy, v horšom prípade môže kanvička dokonca explodovať.
- Zahrievate príliš sprudka. To potom môžete kávové zrnká prehriať a nápoj zhorkne.
- Nechávate kanvičku na sporáku veľmi dlho. Veľmi častou chybou je snaha dostať zo spodnej časti všetku vodu. Lenže nadbytok tepla kávu prepáli. Akonáhle budete počuť bublanie, kanvičku zložte zo sporáka, pre zastavenie varu môžete dokonca spodnú časť schladiť vodou alebo mokrým uterákom.