Menu

Porovnávací test a recenzie najlepších mrazničiek

Aktualizované:
Október 2021

Samostatné mrazničky v posledných rokoch ustupujú kombinovaným chladničkám. Napriek tomu si bez nich niektoré domácnosti nedokážu svoj život predstaviť, pretože objem kombinovaných modelov nestačí na pokrytie ich potrieb. V takom prípade neostáva iné, ako dať priestor klasike, ktorá sa od hlučných a energeticky veľmi neúsporných debien v poslednom čase posunula omnoho ďalej.

Ešte pred voľbou konkrétneho modelu sa vyplatí zamyslieť nad vhodnou konštrukciou. Zatiaľ čo do domácností sa hodí skôr zásuvkové riešenie, ktoré pripomína klasickú chladničku, prevádzky ocenia obrovský nedelený vnútorný priestor mrazničiek pultových. Pozornosť venujte mraziacemu výkonu a mraziacej triede. Prvý údaj informuje o tom, ako rýchlo spotrebič potraviny zmrazí, druhý o maximálnych dosiahnuteľných teplotách.

Ak žijete v oblastiach, kde často dochádza k výpadkom energie, overte si akumulačný čas. Dôkladne preštudujte tiež informácie uvedené na energetickom štítku – spotrebu energie, objem a hlučnosť. Dôležitú úlohu hrajú aj klimatické triedy udávajúce limitné vonkajšie teploty, v ktorých je mraznička schopná fungovať. Na záver zohľadnite aj ponuku najrôznejších funkcií, ktoré zvyšujú efektivitu mrazničky a váš používateľský komfort.

Ak ste sa rozhodli pre nákup samostatnej mrazničky, nič nenechávajte náhode. Ešte stále sa totiž na trhu často stretnete s veľmi neúspornými alebo hlučnými modelmi. Snažte sa všetky kritériá poctivo zhodnotiť a vybrať mrazničku, ktorá presne zodpovedá vašim potrebám. V prípade, že si nie ste niečím istí, nie je nič jednoduchšie, ako rozkliknúť náš článok Ako vybrať mrazničku. Nájdete v ňom všetky potrebné informácie. 


Najlepšie mrazničky podľa hodnotenia a recenzií používateľov

Poradie Vzhľad Názov Hodnotenie Orientačná cena Aktuálna cena
1.
Recenze Whirlpool UW6 F2C WB
Whirlpool UW6 F2C WB 90 %
Počet recenzií: 5
500 € Zobraziť ponuky
2.
Recenze Bosch GSN58VWEV
Bosch GSN58VWEV 90 %
Počet recenzií: 8
700 € Zobraziť ponuky
3.
Recenze Hisense FV206D4AW1
Hisense FV206D4AW1 96 %
Počet recenzií: 3
280 € Zobraziť ponuky
4.
Recenze Whirlpool W55ZM 111 W
Whirlpool W55ZM 111 W 97 %
Počet recenzií: 35
210 € Zobraziť ponuky
5.
Recenze BEKO RFSA210K30WN
BEKO RFSA210K30WN 90 %
Počet recenzií: 3
370 € Zobraziť ponuky
6.
Recenze Whirlpool WHS2121
Whirlpool WHS2121 90 %
Počet recenzií: 22
260 € Zobraziť ponuky
7.
Recenze Whirlpool WH1410 A+ E
Whirlpool WH1410 A+ E 87 %
Počet recenzií: 16
230 € Zobraziť ponuky
8.
Recenze Zerowatt ZTUP 130N
Zerowatt ZTUP 130N 87 %
Počet recenzií: 3
130 € Zobraziť ponuky
9.
Recenze CANDY CCTUS 542 WH
CANDY CCTUS 542 WH 100 %
Počet recenzií: 5
210 € Zobraziť ponuky
10.
Recenze Siemens GS58NEWDV
Siemens GS58NEWDV 90 %
Počet recenzií: 5
800 € Zobraziť ponuky

Ako vybrať skriňovú mrazničku

Nákup mrazničky je podobný, ako výber akéhokoľvek veľkého domáceho spotrebiča. Vždy musíte mať predstavu o tom, čo vlastne chcete, pre koľko členov domácnosti toto zariadenie bude slúžiť a koľko priemerne uchovávate potravín z dlhodobého hľadiska.

Ďalej je nevyhnutná znalosť istých parametrov, na ktorých základe budete schopní vybrať tú správnu mrazničku. Začať by ste mali určite od konštrukcie mrazničky. Musíte si rozmyslieť aj umiestnenie tohto mraziaceho prístroja.

Následne sa môžete zamerať na celkový výkon, spotrebu, objem, klimatické triedy a v neposlednom rade aj jednotlivé funkcie. Práve na ich základe sa líšia jednotlivé rady mrazničiek medzi sebou. S tým všetkým vám poradíme prostredníctvom nasledujúcich riadkov.

Ak sa nechcete zamerať iba na mrazničky, ale potrebujete získať prehľad v klasických kombinovaných chladničkách​, prípadne amerických chladničkách, pozrite sa na ďalšie porovnávacie testy, ktoré sme pre vás pripravili.

Konštrukcia mrazničky

Na začiatku výberu mrazničky by ste si mali uvedomiť, kam tento spotrebič umiestnite a tiež pre koľko osôb bude slúžiť. Na základe týchto odpovedí totiž budete voliť ideálnu konštrukciu, čiže správny typ mrazničky.

Na trhu sa môžete stretnúť s dvoma modelmi vyhotovenia. Každý z nich má, samozrejme, svoje prednosti, ktoré môžu byť blízke práve vašim požiadavkám.

  • Zásuvkové mrazničky
  • Pultové mrazničky

Porovnanie pultovej a šuplíkové mrazničky

Zásuvkové mrazničky

Zásuvková mraznička sa veľmi často označuje slovom „skriňová“. To je výstižné pomenovanie. Tento typ mrazničky pripomína klasickú chladničku. Je to na výšku stojaci spotrebič, ktorý má otváranie spredu.

Vnútri takéhoto zariadenia nájdete niekoľko políc na uloženie ľubovoľných potravín. Obvykle ide o priehľadné plastové boxy, ktorých výhodou je vyššia prehľadnosť obsahu mrazničky. Vďaka obmedzenejšiemu množstvu surovín v každom boxe máte istotu, že docielite rýchly a pohodlný prístup ku všetkým uskladneným pochutinám.

Zásuvkové mrazničky sa delia ešte do ďalšej podkategórie, a to v závislosti od toho, ako a kam ich umiestnite.

  • Voľne stojace mrazničky – Môžu stáť vedľa chladničky, prípadne im vyberiete iné miesto.
  • Vstavané mrazničky – Tieto modely sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou kuchynskej linky.

Z charakteru uskladnenia potravín do skriňovej mrazničky vyplýva iba jediné obmedzenie, ktorým je nižší objem oproti mrazničkám pultovým. Pri nákupe tohto modelu musíte počítať aj s vyššou cenou.

Pultové mrazničky

Druhú kategóriu tvoria pultové čiže truhlicové mrazničky. Tie majú veľmi obdobnú podobu ako vyššie uvedené zásuvkové mrazničky, len trochu iné rozloženie. Pultové mrazničky majú horné otváranie a na prvý pohľad vyzerajú ako mraznička položená na zadnú stranu.

Toto umiestnenie vyžaduje určite viac priestoru. Zároveň ich len ťažko zakomponujete do modernej kuchyne. Mrazničky tohto typu sú vhodné skôr do menej využívaných priestorov, kde vám svojou veľkosťou nebudú prekážať.

Tieto zariadenia neobsahujú plastové zásuvky, ale disponujú väčšinou drôtenými košmi. Do nich je možné uložiť podstatne viac potravín. Vkladať môžete aj väčšie kusy mäsa, s ktorými by ste mali pri zásuvkových mrazničkách značné problémy.

S pultovými mrazničkami docielite určite väčší skladovací objem. Musíte však počítať s tým, že kvôli tomu bude pravdepodobne trochu pokrivkávať manipulácia so surovinami, vrátane celkovej prehľadnosti. Oceniteľná je okrem objemu aj nižšia energetická spotreba a cena.

Mraziaci výkon a trieda mrazenia

Ako už vyplýva z charakteru tohto elektrospotrebiča, jedným z najdôležitejších parametrov bude pravdepodobne mraziaci výkon. Pod týmto údajom sa skrýva schopnosť mrazničky zamraziť zodpovedajúce množstvo potravín za jediný deň. Niet sa preto čomu čudovať, že v parametroch narazíte napríklad na tento údaj – 20 kg/24 hod. To znamená, že takáto mraznička dokáže zmraziť 20 kg uložených potravín za 24 hodín.

Všeobecne sa mraziaci výkon pohybuje od cca 3 kg/24 hod. až po 40 kg/24 hod. Tento parameter obvykle narastá s veľkosťou mrazničky.

Trieda mrazenia, niekedy nazývaná výkon mrazenia, sa označuje hviezdičkami. Väčšina dnešných mrazničiek má najvyššiu triedu (štyri hviezdičky), slabšiu triedu nájdete skôr pri chladničkách s malým mraziacim boxom. Podľa počtu hviezdičiek spoznáte, aké teploty mraznička dosahuje a ako dlho v nej môžete potraviny uchovávať.

 

Trieda Teplota Dĺžka skladovania
* Cca -6 °C Niekoľko dní
** Cca -12 °C Niekoľko týždňov
*** Cca -18 °C Niekoľko mesiacov
**** Nižšia než -18 °C Dlhodobo

Akumulačný čas

Popri mraziacom výkone nezanedbávajte ani ďalší dôležitý parameter, ktorým je akumulačný čas. Predstavte si, že vo vašej nehnuteľnosti dôjde k výpadku elektrickej energie, a to napríklad aj k tomu dlhodobému. Potom vás bude zaujímať, ako dlho vydržia vaše potraviny zmrazené.

O tomto časovom úseku vypovedá akumulačný čas, ktorý určuje čas, za ktorý dôjde k rozmrazeniu potravín bez prívodu elektrickej energie alebo pri vypnutej mrazničke. Z logiky veci jednoznačne vyplýva, že čím vyššia táto hodnota je, tým lepšie. Naraziť môžete na akumulačný čas v rozmedzí niekoľkých hodín až dní – cca 5 hodín až 2,5 dňa. Pri výbere mrazničky odporúčame zamerať sa na modely s akumulačným časom aspoň 15 hodín.

Energetický štítok

Rovnako ako väčšine veľkých spotrebičov, ani mrazničke nechýba energetický štítok, ktorý obsahuje najdôležitejšie informácie o spotrebe a efektivite produktu.

Popis údajov na energetickom štítku mrazničky

Energetická trieda a ročná spotreba

Vzhľadom na to, že mraznička je väčším elektrospotrebičom, od ktorého sa vyžaduje určitý mraziaci výkon, musíte počítať aj so zodpovedajúcou spotrebou elektrickej energie. Aj tento parameter, samozrejme, výrobcovia uvádzajú.

Dnes sa už väčšina produktov vyrába s dôrazom na úspornosť, takže sa môžete stretnúť v podstate s jediným variantom „A“. Len výnimočne narazíte na voľbu „B“ a „C“. Ekonomickejšie modely potom ešte disponujú prívlastkom „+“. Ten znamená ešte nižšiu energetickú spotrebu. Typickým príkladom sú varianty A+, A++ a A+++. Konkrétna spotreba v daných energetických triedach je značne individuálna, odvíja sa okrem iného aj od kapacity prístroja, v energetickej triede A+++ tak môžete naraziť na model so spotrebou 100 kWh, ale aj 180 kWh.

Objem mrazničky

Jedným z najdôležitejších parametrov a zároveň aj kritériom pri výbere je objem mrazničky. Pri stanovení ideálneho objemu môžete počítať s nasledujúcou pomôckou. Je to minimálny objem udávaný v litroch na jednu osobu v domácnosti.

  • Zásuvkové mrazničky – Vzhľadom na menší objem tohto zariadenia počítajte s objemom aspoň 25 litrov na osobu.
  • Pultové mrazničky – Pri pultovej mrazničke si môžete dovoliť 40 litrov na osobu.

Výsledný objem je, samozrejme, individuálnou záležitosťou a často ho ovplyvňujú aj ostatné faktory. Ten, kto pravidelne zmrazuje veľké množstvo ovocia a zeleniny zo záhradky alebo robí dve zabíjačky do roka, ocení iste väčší objem. Potom je možné vyššie uvedené čísla násobiť.

Pri voľbe konkrétneho objemu si dajte pozor ešte na jednu vec, ktorou je správne uvedenie tohto parametra. Rozlišujú sa totiž dva druhy objemu:

  • Brutto objem – Hrubý objem mrazničky. V tejto hodnote je uvedený aj vnútorný priestor nevyužiteľný na mrazenie potravín.
  • Netto objem – Čistý úžitkový objem vhodný na zamrazenie pochutín.

Hlučnosť

Rovnako ako napríklad chladnička, aj mraznička predstavuje spotrebič s nepretržitým chodom, a hlučnosť je tak v jeho prípade pomerne dôležitá. Pri pultovej mrazničke umiestnenej v garáži ju pravdepodobne nebudete toľko riešiť, pri mrazničkách postavených v kuchyni už však môže byť vyššia hlučnosť obťažujúca. Najtichšie modely nepresahujú 40 dB, najbežnejšia hlučnosť je do 42 dB.

Klimatická trieda

Klimatická trieda určuje, do akého prostredia je vhodná konkrétna mraznička. Na mysli máme predovšetkým teplotu okolia. S jej nárastom totiž dochádza aj k rastu celkovej spotreby energie.

Moderné mrazničky môžu patriť iba do jednej klimatickej triedy, prípadne ich pokrývajú hneď niekoľko a majú pomerne široký rozsah použitia. V závislosti od okolitej teploty objavíte štyri základné triedy:

  • Trieda SN – čiže subnormálna pre rozsah okolitých teplôt od 10 °C do 32 °C
  • Trieda N – čiže normálna pre rozsah okolitých teplôt od 16 °C do 32 °C
  • Trieda ST – čiže subtropická pre rozsah okolitých teplôt od 18 °C do 38 °C
  • Trieda T – čiže tropická pre rozsah okolitých teplôt od 18 °C do 43 °C

Zo všeobecných skúseností platí, že čím chladnejšia bude miestnosť, kam mrazničku umiestnite, tým bude jej prevádzka ekonomickejšia. Je však podstatné držať sa rozsahu klimatickej triedy, príliš nízke teploty správnej prevádzke takisto neprospejú. Rozhodne sa vyvarujte situovania do blízkosti akéhokoľvek vykurovania. Zároveň dodržujte zásadné pravidlo, že za mrazničkou musí zostať voľný priestor aspoň 30 centimetrov a zároveň musí dochádzať k prúdeniu vzduchu.

Funkcia

Ako môžete správne vytušiť z vyššie opisovaných parametrov mrazničiek, nie je konkrétny výber ničím príliš zložitým. Ak sa zameriate na pár základných vecí, určite sa do vášho užšieho výberu dostanú produkty vyhovujúce po stránke technickej. Lenže dôležité je myslieť aj na prevádzkové vlastnosti a ovládanie. Takéto veci majú bežne na starosti rozšírené funkcie mrazničky. Pomyselné vychytávky, s ktorými dosiahnete automatickú a komfortnú prevádzku. V tomto prípade je iste z čoho vyberať.

  • NoFrost – Na túto funkciu môžete naraziť aj pod názvom beznámrazový systém alebo Frost Free. Systém zabraňujúci tvorbe akejkoľvek nežiaducej námrazy. Vďaka nemu odpadá proces pravidelného odmrazovania.
  • AllFrost – Rovnomerné zamrazovanie vo všetkých častiach mrazničky. Odpadá nutnosť akéhokoľvek presunu potravín. Všetko je rovnako zmrazené.
  • SuperFrost – Rýchle zamrazovanie, pri ktorom dochádza k výraznému zníženiu vnútornej teploty. V okamihu, keď sú potraviny zamrazené, systém sám vypne túto funkciu. Objaviť ju môžete aj pod názvom Frostmatic.
  • FrostSafe – Funkcia zabraňujúca rozmrazeniu potravín pri krátkodobom či dlhodobom otvorení dvierok. Prísun výrazne teplého vzduchu zvonka na zmrazené potraviny nebude mať vplyv.
  • Alarm – Niektoré mrazničky sú vybavené zvukovým a signalizačným prvkom. Ten sa spustí po tom, čo sú dlhší čas otvorené dvere. Prípadne, keď dôjde k zvýšeniu vnútornej teploty. S týmto systémom sa vám už nikdy nestane, že by ste nechali pri mrazničke pootvorené dvere a znehodnotili tým uložené potraviny.
  • Výrobník ľadu – Tento doplnok je súčasťou predovšetkým zásuvkových mrazničiek vyšších tried. Najčastejšie sú to dvere, kde sa nachádza otvor vyčlenený pre výrobník ľadu. Ľad si nasypete do pohára bez toho, aby ste museli otvoriť mrazničku.

Tieto funkcie sa, samozrejme, úmerne premietajú do obstarávacích nákladov konkrétnej mrazničky.

Tipy na zmrazovanie potravín

Mrazničku dnes berie väčšina ľudí ako absolútnu samozrejmosť, čo sa premieta aj do toho, čo v mrazničke skladujú. Lenže aj v tomto prípade existuje niekoľko všeobecných zásad, ktoré je vhodné dodržiavať, aby vaše potraviny boli po rozmrazení v tom najlepšom stave.

Teplota a naplnenie

Teplota mrazničky by sa optimálne mala pohybovať okolo -18 °C. Pri takejto teplote dochádza k úplnému zmrazeniu potravín a nie je problém ich v mrazničke nechať aj dlhší čas. Čo sa týka naplnenia spotrebiča, vnútri mrazničky by síce mal byť priestor na cirkuláciu vzduchu, poloprázdna mraznička však tiež nie je žiadna výhra. Mraznička totiž musí vynaložiť viac energie na to, aby udržala teplotu dostatočne nízko, keďže v nej nie sú potraviny, ktoré by teplotu udržiavali. Odporúča sa tak do mrazničky umiestniť napríklad aspoň ľad.

Obal

Určite sa vyvarujte zamrazovania surovín bez akéhokoľvek obalu, ak sa k jedlu dostane vzduch, hrozí jeho vysušenie a zosivenie. Na efektívne zabalenie vám dobre poslúžia napríklad vákuovačky potravín, ktorým sme venovali samostatné porovnanie. Čo sa týka obalového materiálu, je isto výhodnejšou voľbou polyetylén než klasický plast v podobe PVC. Z neho sa totiž môžu uvoľňovať nežiaduce látky do zmrazenej potraviny. Do mrazničky nepatria potraviny v plechovkách, ktoré by mohli explodovať. Riskantné je tiež zamrazovanie potravín v skle, najmä tekutín, pri ktorých rozpínaní môže sklo prasknúť. Potraviny je tiež lepšie mraziť po menších dávkach, napríklad hotové jedlá môžete zamraziť po jednej alebo dvoch porciách, ktoré po rozmrazení rovno spotrebujete. Suroviny je tiež vhodné naporciovať, zelenina nakrájaná na kúsky sa zmrazí rýchlejšie a rovnomernejšie než celé plody.

Čo nemraziť

Vždy zmrazujte len pochutiny dostatočne studené, nie teplé. Pri vložení horúceho pokrmu do mrazničky sa zvyšuje jeho spotreba a hrozí aj vznik námrazy. Zároveň do mrazničky nepatria už raz rozmrazené pokrmy. Nevhodné na mrazenie sú surové vajcia a surové zemiaky, v prípade ovocia a zeleniny potom druhy, ktoré majú vyšší obsah vody, typickým príkladom sú melóny, uhorky a zemiaky. Takéto suroviny by boli po rozmrazení celkom bez chuti. Z mliečnych produktov môžete mraziť tie s vysokým obsahom tuku, napríklad maslo. Huby sa musia pred mrazením tepelne spracovať.

Ako dlho uchovávať potraviny

Upozorňujeme, že mraznička nedokáže predĺžiť spotrebnú lehotu už zmrazených potravín. Podľa odborníkov totiž výrobcovia pri určení dátumu spotreby na obale totiž počítajú s tým, že jedlo skladujete tak, ako sa odporúča (teda v mrazničke). Spotrebná lehota pri potravinách, ktoré kúpite čerstvé a zamrazíte, sa líši prípad od prípadu, najdlhšie by ste však jedlo v mrazničke mali nechávať rok. Až 12 mesiacov vám v mrazničke vydrží zmrzlina, huby (tepelne upravené), bylinky, morské ryby a plody a ovocie a zelenina. Pri mäse počítajte s lehotou 2 – 10 mesiacov, čím tučnejšie mäso, tým kratší čas vydrží, pri veľmi tučných kúskoch začína tuk už po dvoch mesiacoch chytať sivú farbu.

Maslo a pečivo vydrží až šesť mesiacov, pri pečive môže byť táto lehota kratšia. Zhruba štvrť roku môžete uchovávať sladkovodné ryby a vnútornosti, najkratší čas potom vydržia údeniny a omáčky. Tučnejšie údeniny zvládnu iba mesiac, chudšie dva mesiace, pre omáčky a pyré platí rovnaká lehota, teda do dvoch mesiacov. Jedlo, ktoré necháte v mrazničke dlhšie, než je uvedené vyššie, pravdepodobne nebude nepožívateľné, stráca však svoju typickú chuť, vôňu, konzistenciu či zdraviu prospešné látky (Zdroj: Lidovky).

Potraviny Odporúčaný čas uchovávania
Mäso 2 – 10 mesiacov
Ryby 3 – 12 mesiacov
Pečivo 3 – 6 mesiacov
Maslo Max. 6 mesiacov
Ovocie a zelenina 8 – 12 mesiacov
Bylinky a huby Max. 12 mesiacov
Údeniny 1 – 2 mesiace
Zmrzlina Max. 12 mesiacov
Omáčky a pyré 1 – 2 mesiace

Rozmrazovanie

Najčastejšie sa stretnete s tromi spôsobmi rozmrazovania: v chladničke, v studenej vode alebo v mikrovlnke. Niekto rozmrazuje jedlo aj na kuchynskej linke alebo napríklad v teplej vode, to však nie je celkom bezpečné, pri teplote nad 4 °C totiž dochádza k množeniu baktérií. Časť jedla tak môže byť ešte zmrznutá, zatiaľ čo vo vonkajšej ohriatej vrstve už sa môžu množiť mikroorganizmy.

  • V chladničke – Rozmrazovanie v chladničke je najpomalšie, môže zabrať aj 24 a viac hodín. Záleží na objeme rozmrazovanej potraviny a umiestnení v chladničke, v niektorých miestach totiž môže byť vyššia či nižšia teplota. Väčšinou sa rozmrazovanie v chladničke považuje za veľmi šetrný spôsob a jeho hlavnou výhodou je, že jedlo zostáva v konštantnej teplote a nie je preto potrebné ho spracovať okamžite, ako v prípade rozmrazovania v teple. Mäso rozmrazené v chladničke vydrží použiteľné 1 – 3 dni.
  • V studenej vode – Druhým spôsobom je rozmrazovanie v studenej vode. To je rýchlejšie, malé množstvo potravín rozmrzne už do hodiny, vyžaduje však o niečo viac starostlivosti. V prvom rade musia byť potraviny nepriepustne zabalené, v opačnom prípade môže dôjsť ku kontaminácii baktériami alebo rozmáčaniu potravín. Vodu pri rozmrazovaní je takisto potrebné každých 30 minút meniť a takto rozmrazené potraviny musíte ihneď spracovať, aby sa neskazili.
  • V mikrovlnnej rúre – Najrýchlejší, ale nie celkom šetrný spôsob, je rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre. Daňou za rýchle rozmrazenie je totiž často nerovnomerne rozmrazené jedlo alebo suroviny s narušenou štruktúrou, v mikrovlnke sa totiž často vonkajšia vrstva suroviny už varí, zatiaľ čo vnútro je ešte zmrznuté.

Údržba mrazničky

Rovnako ako všetky veľké spotrebiče, aj mraznička vyžaduje pravidelnú údržbu a dodržiavanie určitých pravidiel, aby vám vydržala čo najdlhšie bez znižovania výkonu.

V prvom rade je dôležité mrazničku zbytočne často neotvárať a nevetrať, pretože potom sa zníži teplota a môže sa narušiť klíma v prístroji, čo vedie k zvýšeniu spotreby a vzniku námrazy. Preto odporúčame pred otvorením mrazničky si rozmyslieť, pre čo ideme, nech dvere nie sú otvorené dlhší čas, než je nutné. V tom napríklad pomôžu presklené dvere, vďaka ktorým máte prehľad o potravinách bez toho, aby ste mrazničku otvorili.

Odmrazovanie

Odmrazovať stačí dvakrát do roka, nejde teda o nijako častú povinnosť. Na dobré odmrazenie mrazničky je potrebných niekoľko krokov:

  • Vybrať a vytriediť potraviny – Mrazničku je potrebné v prvej fáze vyprázdniť a nemilosrdne sa zbaviť všetkého, čomu vypršala trvanlivosť alebo v mrazničke strávilo viac než rok. Pre tento účel je výhodou, keď máte potraviny popísané dátumom, kedy ste ich do mrazničky vložili. Potraviny, ktoré chcete do mrazničky ešte vrátiť, je dobré zabaliť do novín alebo do utierky, aby dlhšie vydržali zmrznuté. S potravinami vyberte aj všetky zásuvky a koše na ukladanie jedla.
  • Zbaviť sa námrazy – Ak má vaša mraznička odtokovú hadičku, nachystajte si vedro alebo inú nádobu. V opačnom prípade umiestnite pod mrazničku handry alebo utierky na zachytenie vody. Vrstvu ľadu nie je dobré odstraňovať silou, neodporúča sa ani často používaný horúci fén, ktorý môže vnútro mrazničky poškodiť. Na rýchlejšie odmrazenie dobre poslúži napríklad uterák namočený v horúcej vode alebo hrniec s ohriatou vodou a plastová stierka.
  • Umyť mrazničku – Po odstránení ľadu je potrebné vnútro mrazničky umyť a očistiť. Na to môžete využiť vodu s octom, dezinfekčný prostriedok alebo napríklad prostriedok určený na čistenie mrazničiek. Pri chemických prostriedkoch odporúčame mrazničku následne starostlivo očistiť vodou, predsa len sa dostáva do kontaktu s potravinami. Spolu s mrazničkou umyte aj všetky koše a zásuvky, následne všetko starostlivo osušte a ideálne nechajte doschnúť – čím viac vlhkosti pri zapnutí mrazničky zostane, tým rýchlejšie sa znovu vytvorí námraza.
  • Skontrolovať tesnenie – Pri čistení mrazničky nezabudnite umyť a skontrolovať aj tesnenie, na ktorom sa môžu množiť baktérie a v prípade jeho poškodenia nemusí mraznička dobre tesniť. Raz ročne je dobré vysať aj zadnú stranu mrazničky od prachu, aby opäť nedochádzalo k zvyšovaniu spotreby.
  • Vrátiť a zamraziť potraviny – Čistú a suchú mrazničku môžete opäť zapnúť na maximálny výkon a vrátiť do nej odložené potraviny, pri niektorých modeloch na tento účel môžete použiť funkciu rýchleho mrazenia.

Často kladené otázky k mrazničkám

Je lepšia skriňová alebo pultová mraznička?

Rozhodovanie sa medzi skriňovou a pultovou mrazničkou je pomerne individuálna záležitosť. Pultová mraznička je vhodná, ak zamrazujete väčší objem potravín, čo je potrebné napríklad pri zabíjačke. Skriňová mraznička je zase organizovanejšia a lepšie sa zmestí do kuchyne. Viac o výhodách a nevýhodách oboch typov nájdete v kapitole Konštrukcia mrazničky.

Kam môžem mrazničku postaviť?

Mrazničky postavené v chodbe alebo garáži nie sú žiadnou výnimkou, neodporučili by sme ale napríklad umiestnenie mrazničky vonku, kde môže teplota v zime klesnúť aj pod bod mrazu. Ideálne je skontrolovať klimatickú triedu konkrétneho spotrebiča, ktorá vám napovie, v akých teplotách bude bez problémov fungovať. Rozdelenie klimatických tried sme spísali v tejto kapitole.

Ako dlho vydrží v mrazničke jedlo?

Väčšina dnešných mrazničiek je schopná uchovávať potraviny dlhodobo, teda i dlhšie ako niekoľko mesiacov. To si môžete skontrolovať pohľadom na triedu mrazenia daného modelu. V závislosti od rôznych potravín sa potom vhodná doba zamrazenia pohybuje od jedného mesiaca po približne rok.

Ako sa vyhnúť námraze?

Námrazu spôsobuje najmä časté a dlhé otváranie dverí, vkladanie ešte teplého jedla do mrazničky a prílišná vlhkosť v jej vnútri. Ak sa tomuto vyvarujete, môže sa tvorba námrazy vo vašom spotrebiči značne spomaliť. Veľké uľahčenie prináša aj nenámrazový systém. Viac o ňom a ďalších prvkoch, ktoré v prípade dnešných mrazničiek nájdete, si môžete prečítať v kapitole venovanej funkciám.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Mrazničky
Průměrné hodnocení 4.8 z 10 hlasů