V tomto článku sa zameriame na skriňové alebo zásuvkové mrazničky. V prvom rade sa dozviete, ako sa líšia od tzv. pultových modelov a aké sú ich výhody a nevýhody. Ďalej sa v článku venujeme najdôležitejším parametrom mrazničiek, ako je kapacita, mraziaci výkon či spotreba. Nechýbajú ani informácie o funkciách a ďalších užitočných prvkoch, rovnako ako rozdelenie do cenových kategórií.
Ak sa nechcete zamerať iba na mrazničky, ale potrebujete získať prehľad v klasických kombinovaných chladničkách, prípadne amerických chladničkách, pozrite sa na ďalšie porovnávacie testy, ktoré sme pre vás pripravili.
Ako vybrať skriňovú mrazničku stručne:
- Stanovte si rozpočet – V danom rozmedzí potom budete vyberať model s najlepšími parametrami. Najlacnejšie modely zoženiete už za cca 200 €, investovať ale môžete aj niekoľko vysokých stoviek eur.
- Urobte si prehľad o výhodách a nevýhodách tohto typu – Možno zistíte, že pre vás bude vhodnejšia skôr pultová mraznička.
- Zvoľte potrebnú kapacitu – Vychádzajte z počtu členov domácnosti a ďalších požiadaviek, väčšinou sa počíta cca 25 l na osobu.
- Zamerajte sa na najdôležitejšie parametre – Najmä na výkon mrazenia, spotrebu alebo akumulačnú dobu.
- Zvážte ďalšie funkcie a vybavenie – Do úvahy môžete brať napríklad systém odmrazovania, vnútorné osvetlenie, funkciu rýchleho mrazenia alebo signalizáciu zvýšenej teploty.
Skriňová vs. pultová mraznička
Okrem skriňových modelov nájdete na trhu aj tzv. pultové mrazničky, ktorým sme venovali samostatné porovnanie. Aké sú medzi nimi teda rozdiely?
Skriňové (zásuvkové) mrazničky
Tento typ mrazničky pripomína klasickú chladničku, je to na výšku stojaci spotrebič, ktorý má otváranie spredu. Vnútri takého zariadenia nájdete niekoľko políc na uloženie ľubovoľných potravín. Obvykle ide o priehľadné plastové boxy, ktorých výhodou je vyššia prehľadnosť obsahu mrazničky. Oproti pultovým modelom bývajú drahšie, ale majú zaujímavejšiu ponuku funkcií.
Zásuvkové mrazničky sú delené ešte do ďalšej podkategórie, a to v závislosti na tom, ako a kam ich umiestnite.
- Voľne stojace mrazničky – Môžu stáť vedľa chladničky, prípadne im vyberiete iné miesto.
- Vstavané mrazničky – Tieto modely sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou kuchynskej linky.
Pultové mrazničky
Druhú kategóriu tvoria pultové alebo truhlicové mrazničky. Pultové mrazničky majú horné otváranie a obvykle zaberajú viac miesta na šírku, preto ich len ťažko zakomponujete do modernej kuchyne. Mrazničky tohto typu sú vhodné skôr do menej využívaných priestorov, kde vám svojou veľkosťou nebudú prekážať.
Tieto zariadenia neobsahujú plastové zásuvky, ale disponujú väčšinou drôtenými košmi. Do nich je možné uložiť podstatne viac potravín. Vkladať môžete aj väčšie kusy mäsa, s ktorými by ste mali pri zásuvkových mrazničkách značné problémy. Musíte však počítať s tým, že kvôli tomu bude pravdepodobne trochu pokrivkávať manipulácia so surovinami, vrátane celkovej prehľadnosti.
Typ mrazničky | Výhody | Nevýhody | Určenie |
Skriňová | + Prehľadnejšie vnútorné usporiadanie
+ Krajší dizajn + Menšie nároky na priestor + Lepšie vybavenie |
– Vyššia cena
– Nutnosť porciovania potravín – Kratšia akumulačná doba |
Do štandardnej kuchyne |
Pultová | + Dlhšia akumulačná doba
+ Pojme väčšie kusy mäsa ai. + Nižšia cena |
– Zaberie viac miesta
– Menej prehľadné uloženie potravín – Málo funkcií |
Do garáže, chodby, komerčných priestorov |
Dôležité parametre pri výbere mrazničky
Väčšinu najdôležitejších parametrov nájdete na energetickom štítku mrazničky. V pravom hornom rohu je tiež QR kód, vďaka ktorému sa dostanete do databázy EPREL, teda európskej databázy spotrebičov, kde nájdete ďalšie dôležité informácie o danom modeli.
- Objem – Pri skriňových modeloch sa odporúča počítať cca 25 l na jedného člena domácnosti.
- Mraziaci výkon – Udáva, koľko kg potravín môžete za deň zamraziť, pohybuje sa najčastejšie medzi 3-40 kg a býva úmerný kapacite mrazničky.
- Energetická trieda a ročná spotreba – Mrazničky nájdete väčšinou v energetických triedach D-F, voľba úspornejšieho modelu vám môže ušetriť niekoľko jednotiek až desiatok eur ročne.
- Trieda mrazenia – Reflektuje, akú teplotu mraznička dosahuje a k akému dlhému skladovaniu je vhodná. Dnes už je ale pri všetkých mrazničkách obvykle najvyššia trieda.
- Akumulačná doba – Napovedá, ako dlho vám zostane jedlo v mrazničke zmrazené v prípade výpadku prúdu. Najúčinnejšie modely zvládajú približne jeden deň.
- Hlučnosť – Je u väčšiny mrazničiek veľmi podobná, spravidla okolo 40 dB.
- Klimatická trieda – Poznáte podľa nej, v akých okolitých teplotách bude mraznička efektívne fungovať. Väčšina spotrebičov zvláda teploty 10-43 °C.
Objem mrazničky
Jedným z najdôležitejších parametrov a zároveň aj kritérií pri výbere je objem mrazničky. Pri stanovení ideálneho objemu sa odporúča počítať cca 25 l na jedného stravníka. Výsledný objem je ale samozrejme individuálnou záležitosťou a často ho ovplyvňujú aj ostatné faktory. Ten, kto pravidelne zmrazuje veľké množstvo ovocia a zeleniny zo záhradky ocení určite väčšiu kapacitu.
Pri voľbe objemu si dajte pozor ešte na jednu vec, ktorou je správne uvedenie tohto parametra. Rozlišujú sa totiž dva druhy objemu:
- Brutto objem – Hrubý objem mrazničky. V tejto hodnote je uvedený aj vnútorný priestor nevyužiteľný na mrazenie potravín.
- Netto objem – Čistý úžitkový objem vhodný na zamrazenie pochutín.
Mraziaci výkon
Ako už vyplýva z charakteru tohto elektrospotrebiča, jedným z najdôležitejších parametrov bude pravdepodobne mraziaci výkon. Pod týmto údajom sa skrýva schopnosť mrazničky zamraziť zodpovedajúce množstvo potravín za jediný deň. Niet sa preto čomu čudovať, že v parametroch narazíte napríklad na tento údaj – 20 kg/24 hod. To znamená, že takáto mraznička dokáže zmraziť 20 kg uložených potravín za 24 hodín.
Všeobecne sa mraziaci výkon pohybuje od cca 3 kg/24 hod. až po 40 kg/24 hod. Tento parameter obvykle narastá s veľkosťou mrazničky.
Energetická trieda a ročná spotreba
Vzhľadom na to, že mraznička je väčším elektrospotrebičom, od ktorého sa vyžaduje určitý mraziaci výkon, musíte počítať aj so zodpovedajúcou spotrebou elektrickej energie. V súčasnosti sa orientačná ročná spotreba mrazničky pohybuje najčastejšie medzi 200 a 400 kWh. Vplyv na spotrebu má okrem iného kapacita mrazničky a jej energetická efektivita, tá sa vyjadruje energetickou triedou.
Skoršie označenie tried A+, A++ atď. nahradilo v roku 2021 tradičnejšie známkovanie A-G, kedy A znamená energeticky najúspornejší produkt. Väčšinu moderných mrazničiek ale nájdete hlavne v triedach D-F, najvyššie triedy zatiaľ zostávajú prázdne, aby bol priestor na budúce zlepšenie. Nezľaknite sa preto, ak narazíte napríklad na mrazničku so známkou E, v porovnaní s ostatnými modelmi ide stále o slušnú úroveň.
Trieda mrazenia
Trieda mrazenia, niekedy nazývaná výkon mrazenia, sa označuje hviezdičkami. Väčšina dnešných mrazničiek má najvyššiu triedu (štyri hviezdičky), slabšiu triedu nájdete skôr pri chladničkách s malým mraziacim boxom. Podľa počtu hviezdičiek spoznáte, aké teploty mraznička dosahuje a ako dlho v nej môžete potraviny uchovávať.
Trieda | Teplota | Dĺžka skladovania |
* | Cca -6 °C | Niekoľko dní |
** | Cca -12 °C | Niekoľko týždňov |
*** | Cca -18 °C | Niekoľko mesiacov |
**** | Nižšia než -18 °C | Dlhodobo |
Akumulačná doba
Akumulačná doba vyjadruje čas, za ktorý dôjde k rozmrazeniu potravín bez prívodu elektrickej energie alebo pri vypnutej mrazničke. Z logiky veci jednoznačne vyplýva, že čím vyššia táto hodnota je, tým lepšie. Naraziť môžete na akumulačnú dobu v rozmedzí niekoľkých hodín až dní, pri zásuvkových modeloch sa najčastejšie pohybuje medzi 5 a 25 hodinami.
Hlučnosť
Rovnako ako napríklad chladnička, aj mraznička predstavuje spotrebič s nepretržitým chodom, a hlučnosť je tak v jeho prípade pomerne dôležitá. Pri pultovej mrazničke umiestnenej v garáži ju pravdepodobne nebudete toľko riešiť, pri mrazničkách postavených v kuchyni už však môže byť vyššia hlučnosť obťažujúca. Najtichšie modely nepresahujú 40 dB, najbežnejšia hlučnosť je do 42 dB.
Rovnako ako energetická účinnosť, aj hlučnosť sa pri mrazničkách označuje triedou, rozmedzie tried je A-D, najčastejšie sa dnes stretnete s triedou C alebo D.
Klimatická trieda
Klimatická trieda určuje, do akého prostredia je vhodná konkrétna mraznička. Na mysli máme predovšetkým teplotu okolia. S jej nárastom totiž dochádza aj k rastu celkovej spotreby energie.
Moderné mrazničky môžu patriť iba do jednej klimatickej triedy, prípadne ich pokrývajú hneď niekoľko a majú pomerne široký rozsah použitia. V závislosti od okolitej teploty objavíte štyri základné triedy:
- Trieda SN – čiže subnormálna pre rozsah okolitých teplôt od 10 °C do 32 °C
- Trieda N – čiže normálna pre rozsah okolitých teplôt od 16 °C do 32 °C
- Trieda ST – čiže subtropická pre rozsah okolitých teplôt od 18 °C do 38 °C
- Trieda T – čiže tropická pre rozsah okolitých teplôt od 18 °C do 43 °C
Zo všeobecných skúseností platí, že čím chladnejšia bude miestnosť, kam mrazničku umiestnite, tým bude jej prevádzka ekonomickejšia. Je však podstatné držať sa rozsahu klimatickej triedy, príliš nízke teploty správnej prevádzke takisto neprospejú. Rozhodne sa vyvarujte situovania do blízkosti akéhokoľvek vykurovania. Zároveň dodržujte zásadné pravidlo, že za mrazničkou musí zostať voľný priestor aspoň 30 centimetrov a zároveň musí dochádzať k prúdeniu vzduchu.
Funkcie a vybavenie
Výbava mrazničky môže nielen zvyšovať komfort používania, ale tiež zlepšiť celkovú efektivitu prístroja. S pestrejšou ponukou funkcií ale obvykle rastie aj cena, dopredu si preto rozmyslite, ktoré prvky výbavy reálne využijete.
Efektivita mrazenia
- AllFrost – Rovnomerné zamrazovanie vo všetkých častiach mrazničky. Odpadá nutnosť akéhokoľvek presunu potravín. Všetko je rovnako zmrazené.
- SuperFrost – Rýchle zamrazovanie, pri ktorom dochádza k výraznému zníženiu vnútornej teploty. V okamihu, keď sú potraviny zamrazené, systém sám vypne túto funkciu. Objaviť ju môžete aj pod názvom Frostmatic.
- FrostSafe – Funkcia zabraňujúca rozmrazeniu potravín pri krátkodobom či dlhodobom otvorení dvierok. Prísun výrazne teplého vzduchu zvonka na zmrazené potraviny nebude mať vplyv.
- Ventilátor – Napomáha udržiavaniu rovnomernej teploty vo vnútri mrazničky pomocou cirkulácie vzduchu.
Komfortné prvky
- NoFrost – Na túto funkciu môžete naraziť aj pod názvom beznámrazový systém alebo Frost Free. Systém zabraňujúci tvorbe akejkoľvek nežiaducej námrazy. Vďaka nemu odpadá proces pravidelného odmrazovania.
- Signalizácia – Niektoré mrazničky sú vybavené zvukovým a signalizačným prvkom. Ten sa spustí po tom, čo sú dlhší čas otvorené dvere. Prípadne, keď dôjde k zvýšeniu vnútornej teploty.
- Výrobník ľadu – Tento doplnok je súčasťou predovšetkým zásuvkových mrazničiek vyšších tried. Najčastejšie sú to dvere, kde sa nachádza otvor vyčlenený pre výrobník ľadu. Ľad si nasypete do pohára bez toho, aby ste museli otvoriť mrazničku.
- Antibakteriálna úprava – Zaisťuje bezpečnejšie prostredie na skladovanie potravín.
- Zameniteľné otváranie dvierok – Rad mrazničiek umožňuje prehodiť smer otvárania dvierok, vďaka tomu lepšie zapadnú do vašej kuchyne.
- Mraziaca doska – Skvelá pomôcka na mrazenie krehkých potravín, ako sú napríklad lesné plody. Tie na dosku rozložíte a zasuniete ju do priehradky, ovocie sa teda nijako nerozpučí.
- Displej – Niektoré drahšie modely disponujú (niekedy aj dotykovým) displejom.
- Smart funkcie – Najpokročilejšie mrazničky sa dajú ovládať cez mobilnú aplikáciu, môžu vám dokonca napríklad poslať upozornenie o tom, že už máte vychladené šampanské.
Obľúbené značky mrazničiek
Medzi výrobcami mrazničiek sa objavuje niekoľko najpopulárnejších stálic, poďme si teda priblížiť ich ponuku:
- Liebherr – Ide predovšetkým o mrazničky vyššej cenovej triedy, najlacnejšie (a zároveň najmenšie) modely zoženiete okolo 400 €, väčšina spotrebičov ale stojí 800 € a viac. Oslovia predovšetkým náročných zákazníkov, ktorí si potrpia na technologické vychytávky, ako je výrobník ľadu alebo smart funkcie. Obvykle ponúknu nenámrazový systém a celkovo dobré parametre.
- Gorenje – Modely tejto značky sa radia do nižšej až strednej cenovej triedy, majú ale pekný dizajn a v otázke parametrov sa obvykle držia slušných hodnôt. Zákazníci tak bývajú spokojní s pomerom ceny a výkonu.
- Beko – Mrazničky Beko sa opäť radia skôr do nižšej až strednej cenovej triedy a v porovnaní s konkurenciou často mierne pokrivkávajú v otázke spotreby. Na druhú stranu často zaujmú zaujímavými funkciami a doplnkami, ako je napríklad antibakteriálna úprava.
- Whirlpool – Mrazničiek značky Whirlpool nie je na trhu veľa, medzi užívateľmi ale bývajú veľmi obľúbené. Zaujmú najmä vysokým mraziacim výkonom, a to aj napriek tomu, že ani zďaleka nejde o najdrahšie produkty na trhu. Spotrebou, hlučnosťou a ďalšími základnými parametrami sa držia viac-menej štandardných hodnôt.
Cena
Kvalita mrazničky a ponúkané funkcie sa spravidla odrazia na jej obstarávacej cene. Pre lepšiu predstavu sme preto mrazničky na základe prieskumu trhu rozdelili do niekoľkých cenových kategórií:
- Do 400 € – Najlacnejšie mrazničky zoženiete už do 200 €, spravidla ale pôjde o malé modely vhodné pre jednotlivcov či páry. Väčšinou pri týchto mrazničkách nenájdete žiadne zaujímavé prvky výbavy a obvyklé sú horšie parametre, najmä vyššia spotreba alebo kratšia akumulačná doba. Okolo 400 € už môžete naraziť aj na objemnejšie mrazničky s lepšími parametrami.
- Od 400 € do 800 € – V strednej cenovej kategórii si obvykle vyberie najviac užívateľov. Mrazničky s cenou okolo 600 € už potešia vysokým výkonom, úspornejším chodom, dlhou akumulačnou dobou a zaujímavými funkciami, ako je nenámrazový systém alebo funkcia rýchleho zmrazenia.
- Nad 800 € – Najdrahšie mrazničky sa cenou dostanú aj na niekoľko nižších tisícok eur. Za túto investíciu dostanete najmä zaujímavú výbavou, ktorá môže zahŕňať napr. teleskopické výsuvy, výrobník ľadu ai. Parametre týchto spotrebičov tiež bývajú na lepšej úrovni ako v nižšej cenovej kategórii, väčšinou ale nie je rozdiel až taký dramatický, že by sa vyplatilo za daný prístroj zaplatiť niekoľkonásobok.
Tipy na zmrazovanie potravín
Mrazničku dnes berie väčšina ľudí ako absolútnu samozrejmosť, čo sa premieta aj do toho, čo v mrazničke skladujú. Lenže aj v tomto prípade existuje niekoľko všeobecných zásad, ktoré je vhodné dodržiavať, aby vaše potraviny boli po rozmrazení v tom najlepšom stave. (Zdroj: CookingLight).
Teplota a naplnenie
Teplota mrazničky by sa optimálne mala pohybovať okolo -18 °C. Pri takejto teplote dochádza k úplnému zmrazeniu potravín a nie je problém ich v mrazničke nechať aj dlhšiu dobu.
Čo sa týka naplnenia spotrebiča, vnútri mrazničky by síce mal byť priestor na cirkuláciu vzduchu, poloprázdna mraznička však tiež nie je žiadna výhra. Mraznička totiž musí vynaložiť viac energie na to, aby udržala teplotu dostatočne nízko, keďže v nej nie sú potraviny, ktoré by teplotu udržiavali. Odporúča sa tak do mrazničky umiestniť napríklad aspoň ľad.
Obal
Určite sa vyvarujte zamrazovania surovín bez akéhokoľvek obalu, ak sa k jedlu dostane vzduch, hrozí jeho vysušenie a zosivenie. Na efektívne zabalenie vám dobre poslúžia napríklad vákuovačky potravín, ktorým sme venovali samostatné porovnanie. Čo sa týka obalového materiálu, je isto výhodnejšou voľbou polyetylén než klasický plast v podobe PVC. Z neho sa totiž môžu uvoľňovať nežiaduce látky do zmrazenej potraviny.
Do mrazničky nepatria potraviny v plechovkách, ktoré by mohli explodovať. Riskantné je tiež zamrazovanie potravín v skle, najmä tekutín, pri ktorých rozpínaní môže sklo prasknúť. Potraviny je tiež lepšie mraziť po menších dávkach, napríklad hotové jedlá môžete zamraziť po jednej alebo dvoch porciách, ktoré po rozmrazení rovno spotrebujete. Suroviny je tiež vhodné naporciovať, zelenina nakrájaná na kúsky sa zmrazí rýchlejšie a rovnomernejšie než celé plody.
Čo nemraziť
Vždy zmrazujte len pochutiny dostatočne studené, nie teplé. Pri vložení horúceho pokrmu do mrazničky sa zvyšuje jeho spotreba a hrozí aj vznik námrazy. Zároveň do mrazničky nepatria už raz rozmrazené pokrmy.
Nevhodné na mrazenie sú surové vajcia a surové zemiaky, v prípade ovocia a zeleniny potom druhy, ktoré majú vyšší obsah vody, typickým príkladom sú melóny, uhorky a zemiaky. Takéto suroviny by boli po rozmrazení celkom bez chuti. Z mliečnych produktov môžete mraziť tie s vysokým obsahom tuku, napríklad maslo. Huby sa musia pred mrazením tepelne spracovať.
Ako dlho uchovávať potraviny
Upozorňujeme, že mraznička nedokáže predĺžiť spotrebnú lehotu už zmrazených potravín. Podľa odborníkov totiž výrobcovia pri určení dátumu spotreby na obale totiž počítajú s tým, že jedlo skladujete tak, ako sa odporúča (teda v mrazničke). Spotrebná lehota pri potravinách, ktoré kúpite čerstvé a zamrazíte, sa líši prípad od prípadu, najdlhšie by ste však jedlo v mrazničke mali nechávať rok.
Až 12 mesiacov vám v mrazničke vydrží zmrzlina, huby (tepelne upravené), bylinky, morské ryby a plody a ovocie a zelenina. Pri mäse počítajte s lehotou 2 – 10 mesiacov, čím tučnejšie mäso, tým kratší čas vydrží, pri veľmi tučných kúskoch začína tuk už po dvoch mesiacoch chytať sivú farbu.
Maslo a pečivo vydrží až šesť mesiacov, pri pečive môže byť táto lehota kratšia. Zhruba štvrť roku môžete uchovávať sladkovodné ryby a vnútornosti, najkratší čas potom vydržia údeniny a omáčky. Tučnejšie údeniny zvládnu iba mesiac, chudšie dva mesiace, pre omáčky a pyré platí rovnaká lehota, teda do dvoch mesiacov. Jedlo, ktoré necháte v mrazničke dlhšie, než je uvedené vyššie, pravdepodobne nebude nepožívateľné, stráca však svoju typickú chuť, vôňu, konzistenciu či zdraviu prospešné látky.
Potraviny | Odporúčaný čas uchovávania |
Mäso | 2 – 10 mesiacov |
Ryby | 3 – 12 mesiacov |
Pečivo | 3 – 6 mesiacov |
Maslo | Max. 6 mesiacov |
Ovocie a zelenina | 8 – 12 mesiacov |
Bylinky a huby | Max. 12 mesiacov |
Údeniny | 1 – 2 mesiace |
Zmrzlina | Max. 12 mesiacov |
Omáčky a pyré | 1 – 2 mesiace |
Rozmrazovanie
Najčastejšie sa stretnete s tromi spôsobmi rozmrazovania: v chladničke, v studenej vode alebo v mikrovlnke. Niekto rozmrazuje jedlo aj na kuchynskej linke alebo napríklad v teplej vode, to však nie je celkom bezpečné, pri teplote nad 4 °C totiž dochádza k množeniu baktérií. Časť jedla tak môže byť ešte zmrznutá, zatiaľ čo vo vonkajšej ohriatej vrstve už sa môžu množiť mikroorganizmy.
- V chladničke – Rozmrazovanie v chladničke je najpomalšie, môže zabrať aj 24 a viac hodín. Záleží na objeme rozmrazovanej potraviny a umiestnení v chladničke, v niektorých miestach totiž môže byť vyššia či nižšia teplota. Väčšinou sa rozmrazovanie v chladničke považuje za veľmi šetrný spôsob a jeho hlavnou výhodou je, že jedlo zostáva v konštantnej teplote a nie je preto potrebné ho spracovať okamžite, ako v prípade rozmrazovania v teple. Mäso rozmrazené v chladničke vydrží použiteľné 1 – 3 dni.
- V studenej vode – Druhým spôsobom je rozmrazovanie v studenej vode. To je rýchlejšie, malé množstvo potravín rozmrzne už do hodiny, vyžaduje však o niečo viac starostlivosti. V prvom rade musia byť potraviny nepriepustne zabalené, v opačnom prípade môže dôjsť ku kontaminácii baktériami alebo rozmáčaniu potravín. Vodu pri rozmrazovaní je takisto potrebné každých 30 minút meniť a takto rozmrazené potraviny musíte ihneď spracovať, aby sa neskazili.
- V mikrovlnnej rúre – Najrýchlejší, ale nie celkom šetrný spôsob, je rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre. Daňou za rýchle rozmrazenie je totiž často nerovnomerne rozmrazené jedlo alebo suroviny s narušenou štruktúrou, v mikrovlnke sa totiž často vonkajšia vrstva suroviny už varí, zatiaľ čo vnútro je ešte zmrznuté.
Údržba mrazničky
Rovnako ako všetky veľké spotrebiče, aj mraznička vyžaduje pravidelnú údržbu a dodržiavanie určitých pravidiel, aby vám vydržala čo najdlhšie bez znižovania výkonu.
V prvom rade je dôležité mrazničku zbytočne často neotvárať a nevetrať, pretože potom sa zníži teplota a môže sa narušiť klíma v prístroji, čo vedie k zvýšeniu spotreby a vzniku námrazy. Preto odporúčame pred otvorením mrazničky si rozmyslieť, pre čo ideme, nech dvere nie sú otvorené dlhší čas, než je nutné. V tom napríklad pomôžu presklené dvere, vďaka ktorým máte prehľad o potravinách bez toho, aby ste mrazničku otvorili.
Odmrazovanie
Odmrazovať stačí dvakrát do roka, nejde teda o nijako častú povinnosť. Na dobré odmrazenie mrazničky je potrebných niekoľko krokov:
1) Vybrať a vytriediť potraviny
Mrazničku je potrebné v prvej fáze vyprázdniť a nemilosrdne sa zbaviť všetkého, čomu vypršala trvanlivosť alebo v mrazničke strávilo viac než rok. Pre tento účel je výhodou, keď máte potraviny popísané dátumom, kedy ste ich do mrazničky vložili. Potraviny, ktoré chcete do mrazničky ešte vrátiť, je dobré zabaliť do novín alebo do utierky, aby dlhšie vydržali zmrznuté. S potravinami vyberte aj všetky zásuvky a koše na ukladanie jedla.
2) Zbaviť sa námrazy
Ak má vaša mraznička odtokovú hadičku, nachystajte si vedro alebo inú nádobu. V opačnom prípade umiestnite pod mrazničku handry alebo utierky na zachytenie vody. Vrstvu ľadu nie je dobré odstraňovať silou, neodporúča sa ani často používaný horúci fén, ktorý môže vnútro mrazničky poškodiť. Na rýchlejšie odmrazenie dobre poslúži napríklad uterák namočený v horúcej vode alebo hrniec s ohriatou vodou a plastová stierka.
3) Umyť mrazničku
Po odstránení ľadu je potrebné vnútro mrazničky umyť a očistiť. Na to môžete využiť vodu s octom, dezinfekčný prostriedok alebo napríklad prostriedok určený na čistenie mrazničiek. Pri chemických prostriedkoch odporúčame mrazničku následne starostlivo očistiť vodou, predsa len sa dostáva do kontaktu s potravinami. Spolu s mrazničkou umyte aj všetky koše a zásuvky, následne všetko starostlivo osušte a ideálne nechajte doschnúť – čím viac vlhkosti pri zapnutí mrazničky zostane, tým rýchlejšie sa znovu vytvorí námraza.
4) Skontrolovať tesnenie
Pri čistení mrazničky nezabudnite umyť a skontrolovať aj tesnenie, na ktorom sa môžu množiť baktérie a v prípade jeho poškodenia nemusí mraznička dobre tesniť. Raz ročne je dobré vysať aj zadnú stranu mrazničky od prachu, aby opäť nedochádzalo k zvyšovaniu spotreby.
5) Vrátiť a zamraziť potraviny
Čistú a suchú mrazničku môžete opäť zapnúť na maximálny výkon a vrátiť do nej odložené potraviny, pri niektorých modeloch na tento účel môžete použiť funkciu rýchleho mrazenia.