Menu

Recenzie najlepších MacBookov Apple z porovnávacieho testu

Aktualizované:
Júl 2022
Autor:
Jakub Gulec

Aký Apple notebook (macbook) vybrať podľa porovnania

Prečítať recenziu Orientačná cena 2 300 €
Prečítať recenziu Orientačná cena 1 550 €
Prečítať recenziu Orientačná cena 1 100 €

Špecifickou skupinou notebookov sú laptopy so systémom macOS. Tieto notebooky vyrába iba jeden výrobca, firma Apple. Väčšina produktov tejto značky disponuje vysokou pridanou hodnotou, preto je nákladné kúpiť si takýto produkt. Výhodou je primárne optimalizovaný operačný systém s vyladeným rozhraním.

Systém je pomerne nenáročný, a tak tieto notebooky nepotrebujú a ani väčšinou nedisponujú príliš výkonným hardvérom. Čo sa týka konštrukčného prevedenia, charakterizuje ich vydarený dizajn a kvalitné materiály. Displej poskytuje kvalitné zobrazenie a počítače sú kompaktné.

Tieto notebooky sa hodia skôr na prácu a cestovanie. Dokážu byť verným spoločníkom s nadpriemerne vysokou výdržou na batérii, kedy vám tak počítač vydrží pracovať aj pokojne celý pracovný deň. MacBooky sú tak vhodné skôr pre grafikov, hudobných producentov, návrhárov, spisovateľov a rôzne kreatívne povolania. Podrobnejšie si parametre rozoberieme v článku Ako vybrať Apple notebook.

Ak hľadáte podrobnosti k výberu prenosného počítača a kategóriu výberu ste si ešte nezvolili, skúste sa pozrieť na príručku Ako vybrať notebook.


Najlepšie notebooky Apple (macbooky) podľa porovnania

Apple notebooky

Variant výberu
Hodnotenie Názov produktu Klady
vzhľadom na kategóriu
Zápory
vzhľadom na kategóriu
Orientačná cena Aktuálna cena
0.

Najlepší produkt

Apple notebooky

96,3 %

  • Vysoký výkon pre mediálnu tvorbu
  • Výborný OLED displej s variabilnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz
  • Konečne dobrá konektivita
  • V porovnaní s konkurenciou vysoká cena
  • Macbook nemožno do budúcna akokoľvek rozšíriť
  • Výrez pre webkameru je len nezmyselný marketing
2 300 € Zobraziť ponuky
1.

Top cena-výkon

Apple notebooky

89,2 %

  • Podstatne vyšší grafický výkon
  • 67 wattová nabíjačka v balení
  • Dlhá výdrž batérie
  • Stále rovnaké telo ako v minulosti
  • Chýba MagSafe a čítačka SD kariet
  • Pripojíte iba 1 externý monitor
1 550 € Zobraziť ponuky
2.

Pre nenáročných

Apple notebooky

86,1 %

  • Úplne tichá prevádzka
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Slabšia integrovaná grafika
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov
1 100 € Zobraziť ponuky
3.

Predtým sme odporúčali

Apple notebooky

88,2 %

  • Výkon pre grafikov a kancelárie
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Vysoká cena
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov
1 400 € Zobraziť ponuky
4.

Predtým sme odporúčali

Apple notebooky

87,3 %

  • Úplne tichá prevádzka
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Vysoká cena
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov
1 300 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Porovnanie displeja najlepších notebookov Apple

Recenzia Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Recenzia Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Recenzia Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB
Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 512GB
Apple Macbook Air 2020 M1 512GB
Ocenenie

Najlepší produkt

Top cena-výkon

Pre nenáročných

Predtým sme odporúčali

Predtým sme odporúčali

Hodnotenie

96,3 %

89,2 %

86,1 %

88,2 %

87,3 %

Kategória

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Orientačná cena

2 300 €

1 550 €

1 100 €

1 400 €

1 300 €

Operačný systém

MacOS

MacOS

MacOS

MacOS

MacOS

Veľkosť displeja (palce ")

14,2

13,3

13,3

13,3

13,3

Rozlíšenie displeja

3 024 x 1 964

2 560 x 1 600

2 560 x 1 600

2 560 x 1 600

2 560 x 1 600

Technológia displeja

OLED

IPS

IPS

IPS

IPS

Obnovovacia frekvencia displeja

120

60

60

60

60

Povrch displeja

Lesklý

Lesklý

Lesklý

Lesklý

Lesklý

Svietivosť displeja (NITS)

1 000

500

400

500

400

Počet pripojiteľných monitorov

2

1

1

1

1

Porovnanie výkonu notebookov Apple

Recenzia Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Recenzia Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Recenzia Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB
Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 512GB
Apple Macbook Air 2020 M1 512GB
Ocenenie

Najlepší produkt

Top cena-výkon

Pre nenáročných

Predtým sme odporúčali

Predtým sme odporúčali

Hodnotenie

96,3 %

89,2 %

86,1 %

88,2 %

87,3 %

Kategória

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Orientačná cena

2 300 €

1 550 €

1 100 €

1 400 €

1 300 €

Procesor

Apple M1 Pro

Apple M2

Apple M1

Apple M1

Apple M1

Počet veľkých jadier procesora

8

4

4

4

4

Počet malých jadier procesora

2

4

4

4

4

Frekvencia procesora (GHz)

0,6 – 3,2

až 3,5

0,6 – 3,2

0,6 – 3,2

0,6 – 3,2

Výkon jedno jadro (Cinebench R23)

1 534

1 581

1 514

1 514

1 514

Výkon jedno jadro (Geekbench 5)

1 738

1 937

1 706

1 706

1 706

Výkon všetky jadrá (Cinebench R23)

12 370

8 750

7 800

7 800

7 800

Výkon všetky jadrá (Geekbench 5)

12 011

8 960

7 419

7 419

7 419

Typ grafickej karty

Integrovaná

Integrovaná

Integrovaná

Integrovaná

Integrovaná

Grafická karta

Apple M1 Pro 14 jadier

Apple M2 10 jadier

Apple M1 7 jadier

Apple M1 8 jadier

Apple M1 8 jadier

Typ operačnej pamäte RAM

DDR5

DDR5

DDR4

DDR4

DDR4

Veľkosť operačnej pamäte RAM (GB)

16

8

8

8

8

Frekvencia operačnej pamäte (MHz)

6400 MHz

6400 MHz

4266 MHz

4266 MHz

4266 MHz

Typ pevného disku

SSD NVME

SSD NVME

SSD NVME

SSD NVME

SSD NVME

Kapacita pevných diskov (GB)

512

256

256

512

512

Porovnanie konektivity a konštrukcie notebookov Apple

Recenzia Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Recenzia Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Recenzia Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB
Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 512GB
Apple Macbook Air 2020 M1 512GB
Ocenenie

Najlepší produkt

Top cena-výkon

Pre nenáročných

Predtým sme odporúčali

Predtým sme odporúčali

Hodnotenie

96,3 %

89,2 %

86,1 %

88,2 %

87,3 %

Kategória

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Apple notebooky

Orientačná cena

2 300 €

1 550 €

1 100 €

1 400 €

1 300 €

HDMI

Áno

Nie

Nie

Nie

Nie

Bluetooth

5.0

5.0

5.0

5.0

5.0

WiFi

WiFi 6

WiFi 6

WiFi 6

WiFi 6

WiFi 6

USB 3.0

0

0

0

0

0

USB-C

0

0

0

0

0

Thunderbolt

3

2

2

2

2

Čítačka pamäťových kariet

Áno

Nie

Nie

Nie

Nie

3,5 Audio jack

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Webkamera

1080p

720p

720p

720p

720p

Podsvietená klávesnica

Áno

Áno

Áno

Áno

Áno

Aktívne chladenie

Áno

Áno

Nie

Áno

Nie

Udávaná výdrž (h)

17

17

15

17

15

Materiál konštrukcie

Hliník

Hliník

Hliník

Hliník

Hliník

Hrúbka (mm)

15,6

15,6

16,1

15,6

16,1

Hmotnosť (kg)

1,6

1,4

1,29

1,4

1,29

Recenzie najlepších MacBookov

Najlepší produkt
Apple notebooky
96 % Celkové hodnotenie
  • Vysoký výkon pre mediálnu tvorbu
  • Výborný OLED displej s variabilnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz
  • Konečne dobrá konektivita
  • V porovnaní s konkurenciou vysoká cena
  • Macbook nemožno do budúcna akokoľvek rozšíriť
  • Výrez pre webkameru je len nezmyselný marketing

Macbook 14 M1 Pro skrýva vo svojom tele, ako už sám názov napovedá, vylepšenú verziu procesora M1. Disponuje tak 8 veľkými a 2 malými jadrami, čo vedie k solídnemu zvýšeniu výkonu. To podporí aj skoro 2x vyšší počet grafických jadier. Recenzovaný model disponuje rovno 14. Výrobca sa zameral na vylepšenie konektivity, k Macbooku tak pripojíte až 3 externé displeje. Konkrétne dal Apple k dispozícii 3 Thunderbolty, 1 HDMI, slúchadlový konektor a slot pre SD kartu. Displej využíva technológiu OLED s variabilnou obnovovacou frekvenciou až 120 hertz. Pokiaľ sa ale nevenujete náročnej práci a nesedíte každý deň bez prestania v programe Final Cut, odporúčame zvážiť kúpu výrazne lacnejšieho Macbooku Air 13 2020 M1. Prečítať celú recenziu

2 300 € Orientačná cena

Top cena-výkon
Apple notebooky
89 % Celkové hodnotenie
  • Podstatne vyšší grafický výkon
  • 67 wattová nabíjačka v balení
  • Dlhá výdrž batérie
  • Stále rovnaké telo ako v minulosti
  • Chýba MagSafe a čítačka SD kariet
  • Pripojíte iba 1 externý monitor

MacBook Pro 13 2022 M2 je vysoko výkonný ultrabook za rozumnú cenu. Svoju cieľovku si nájde najmä medzi tvorcami mediálneho obsahu, či už sa jedná o natáčanie a strih videí, tvorbu grafiky či úpravy fotografií. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou ponúkne o vyššie desiatky percent lepšiu integrovanú grafiku. Pred kúpou ale myslite na to, že Apple produktom cieli skôr na poloprofesionálnych užívateľov, pripojíte tak iba jeden externý displej.

Notebook vydrží na baterku cez 10 hodín, v balení nájdete 67 wattový adaptér pre rýchle nabíjanie a obrazovka sa pýši dobrým pokrytím farebného priestoru DCI-P3. Konštrukcia dosahuje tradične vysokú kvalitu a je vyvedená z kovu. Ak hľadáte alternatívu a strihom videí sa nezaoberáte, voľte lacnejší model MacBook Air 13 2020 M1. Prečítať celú recenziu

1 550 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Apple notebooky
86 % Celkové hodnotenie
  • Úplne tichá prevádzka
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Slabšia integrovaná grafika
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov

Model MacBook Air 2020 s procesorom M1 a 7jadrovou integrovanou grafickou kartou ponúka riešenie pre menej náročnú prácu prevažne kancelárskeho charakteru. Uplatnenie nájde tiež u často cestujúcich užívateľov, ktorí určite ocenia kompaktné rozmery, nízku hmotnosť a dlhú výdrž batérie. S pasívnym chladením je notebook navyše úplne bezhlučný. Občasná grafická práca nebude žiadny problém, na profesionálne využitie môže byť výkon však nedostatočný. Osadené sú iba dva obrazové/dátové konektory s technológiou Thunderbolt podporujúce ako napájanie, tak aj dátový a obrazový prenos. Umožnené je pripojiť bez dokovacej stanice iba 1 externý monitor. Prečítať celú recenziu

1 100 € Orientačná cena

Predtým sme odporúčali
Apple notebooky
88 % Celkové hodnotenie
  • Výkon pre grafikov a kancelárie
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Vysoká cena
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov

MacBook Pro 13 2020 M1 ponúka veľmi vysoký výkon pre prácu, pre ktorú je určený. Hlavné využitie nájde medzi stredne náročnými editormi videí, strihačmi a grafikmi. Procesor Apple M1 poskytuje veľký krok vpred oproti predchádzajúcim generáciám stranou výkonu, prináša so sebou však aj obmedzenia. K dispozícii sú iba dva konektory typu Thunderbolt. Bez dokovacej stanice je umožnené pripojenie iba 1 externého monitora. Veľkého vylepšenia sa dočkala výdrž batérie. Výrobca sľubuje až 17 hodín pri prehrávaní videí, čo potvrdzujú aj užívateľské recenzie. Od lacnejšieho MacBooku Air 13 2020 M1 sa líši aktívnym chladením umožňujúcim stabilnejší výkon pri dlhých náročných výpočtových operáciách (rendering) a dotykovým panelom nahrádzajúcim horný panel klávesov na klávesnici. Prečítať celú recenziu

1 400 € Orientačná cena

Predtým sme odporúčali
Apple notebooky
87 % Celkové hodnotenie
  • Úplne tichá prevádzka
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Vysoká cena
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov

MacBook Air 2020 M1 s 8 jadrovou integrovanou grafickou kartou je strednou cestou pre priaznivcov produktov spoločnosti Apple. Keď si odmyslíte dotykový panel nahrádzajúci horný riadok klávesov na klávesnici a aktívne chladenie, konfigurácia je viac menej obdobná s MacBookom Pro 2020 M1. Pasívne chladenie umožnilo úplne bezhlučnú prevádzku, vykúpenú stratou výkonu pri dlhých náročných výpočtových operáciách (napríklad rendering). Výkonnostne vystačí MacBook Air nielen kancelárskej práci, ale aj menej náročnej grafickej práci. Dobre funguje aj strihanie videí. Vďaka úspornejšej technológii dosahuje výdrž batérie až 15 hodín prehrávania videí, laptop vás tak môže sprevádzať celým pracovným dňom, a to ešte so značnou rezervou. Prečítať celú recenziu

1 300 € Orientačná cena

Ako vybrať Apple notebook

Obstaranie MacBooku predstavuje vyššiu investíciu, než konkurenčné zariadenia. Vplyv na to má najmä marketingová stratégia spoločnosti Apple. Za utratený obnos financií však dostávate istotu kvalitného prevedenia a perfektne optimalizovaný operačný systém, ktorý sa od Windowsu zásadne líši, či už ide o stabilitu alebo plynulosť práce.

  • Kupujte iba najnovšiu generáciu produktu.
  • Vyskúšajte si systém macOS pred kúpou.
  • Zvážte, aké máte na notebook požiadavky a podľa toho voľte produkt.
  • Overte pred kúpou kompatibilitu programov, ktoré na prácu používate.

Naproti tomu prinášajú samozrejme MacBooky aj nevýhody. Medzi tie sa radí najmä obmedzené využitie v prípade 3D aplikácií, ktoré vyžadujú samostatnú grafickú kartu. MacBooky tak nie sú určené na hranie hier či 3D modelovanie. Zásadnou nevýhodou je vysoká cena a obmedzenejší výber aplikácií.

Tip: Vzhľadom na vydanie nového procesora Apple M1 na inštrukčnej sade ARM budú do budúcnosti aplikácie programované práve pre túto inštrukčnú sadu. Procesory Intel a AMD pracujú na x86, ktorá je od ARM odlišná a programy nie sú vzájomne kompatibilné. Neodporúčame preto kupovať staršie generácie s procesormi Intel, pretože budúce aplikácie nemusia byť s týmito procesormi kompatibilné.

Ak sa zaujímate aj o ďalšie značky skúste sa pozrieť aj na naše odporúčania najlepších notebookov HP, Lenovo či Dell.

Operačný systém MacOS

V prvom rade by ste mali vedieť, že toto zariadenie nebude vybavené operačným systémom Windows, ale macOS. Ten sa aktuálne (máj 2021) nachádza vo verzii macOS Big Sur. Ide o unikátny a uzavretý systém, ktorý sa od toho bežného od spoločnosti Microsoft líši predovšetkým v grafickom rozhraní, ale aj uľahčení prístupu, využití gest, vyššom zabezpečení a spoľahlivejšom chode.

Zaobstaraním Apple notebooku získate úplne špecifický systém s vlastnými štandardmi a funkciami. Tie samozrejme nemusia byť kompatibilné s niektorými zariadeniami alebo v danom firemnom prostredí. Posledná verzia MacOS je schopná pracovať hlavne s Apple produktmi, akými sú Apple Pay, Apple Watch, iPhone, iPod, iPad, Apple TV a ďalšie.

To čo je na systéme najdôležitejšie je to, že aj keď je výber z aplikácií výrazne obmedzenejší, než v prípade OS Windows, aplikácie sú vysoko kvalitné. Systém skvele vyhovie grafikom (2D), fotografom či k strihu videí. Samozrejmosťou je písanie textu a kancelárska práca. Multimediálna zábava nebude robiť laptopu žiadny problém, teda okrem hrania hier.

Procesor

Koncom roka 2020 vydal Apple svoj vlastný procesor Apple M1 Silicon, ktorý má z dlhodobého hľadiska nahradiť doposiaľ osadzované procesory spoločnosti Intel. Radi by sme vyvrátili špekulácie, ktoré cez internet kolujú. Apple M1 je skvelý procesor postavený na inštrukčnej sade ARM a ako taký je tiež veľmi úsporný.

Vďaka tomu, že je Apple uzavretá spoločnosť a môže ovplyvniť to, ako aplikácie dodávatelia programujú, mali by byť všetky zásadné aplikácie veľmi skoro dostupné v plných verziách. Na druhú stranu nemôžeme inak ako vyvrátiť marketingové sľuby spoločnosti Apple, ktoré definujú procesor ako 3,5x rýchlejší, než v akomkoľvek inom notebooku. Ide o marketingový ťah a so skutočnosťou sa nezhoduje.

Výkon procesora M1 je však skutočne veľmi vysoký a znamená zásadný pokrok v sekcii MacBookov. Nikdy však neočakávajte od notebooku (nech už je operačný systém akýkoľvek) vyšší výkon ako od cenovo porovnateľného stolného počítača.

Zaujímavosť: Programy, ktoré nie sú pre Apple M1 zatiaľ dostupné, fungujú pomocou prekladača Rosetta. Emulátor má za úlohu prekladať program do „jazyku“, ktorému procesor Apple M1 rozumie. Dochádza tým k strate výkonu rádovo 15 – 40 %, aj tak však bude výpočtovej sily dostatok.

Typy Apple notebookov

Americká spoločnosť Apple vám pri nákupe Apple notebooku dáva na výber z troch dostupných modelov. Tie sa líšia predovšetkým svojim výkonom a veľkosťou – MacBook, MacBook Air a MacBook Pro. Niektoré z týchto produktov sa potom delia aj podľa uhlopriečky.

MacBook

Ak si chcete zaobstarať Apple notebook na cestovanie a pre prácu, potom je MacBook tou ideálnou voľbou. Dokazuje to jeho veľkosť, či už ide o samotnú uhlopriečku 12“ alebo konkrétne parametre. Napríklad hrúbka je iba 13,1 milimetrov. S tou korešponduje hmotnosť 920 gramov.

Aplikovaný je rýchly SSD disk, pasívne chladenie a iba jeden konektor USB-C pre napájanie alebo pripojenie externých zariadení. S novými procesormi Apple M1 však MacBook zatiaľ vydaný nebol (máj 2021) a pravdepodobne sa jeho vydanie ani neplánuje. Minimálne zatiaľ nebolo ani ohlásené.

MacBook Air

Apple notebook pre tých, ktorí prihliadajú na výkon, a pritom chcú ľahký, tenký a prenosný notebook. Pri tomto modeli je použitý procesor Apple M1. Štandardná veľkosť displeja je 13,3“. Pri náročnejšej práci s multimédiami voľte radšej MacBook Pro, ktorý síce disponuje rovnakým procesorom, na rozdiel od verzie Air však nechýba chladič a procesor je optimalizovaný pre vyšší výkon.

Za náročnejšiu prácu v tomto prípade považujeme dlhodobú vysokú záťaž procesora, pri ktorej sa pozitívny efekt chladenia prejaví (rendering, strih videí a podobne). Úložisko v MacBook Air je riešené za pomoci SSD disku s kapacitou 256 GB až 2 TB. Na výber je medzi 8 a 16 GB operačnej pamäte RAM. Voliť je možné medzi dvoma typmi, pričom drahší z nich disponuje výkonnejšou integrovanou grafickou kartou.

MacBook Pro

Najvýkonnejší z ponúkaných Apple notebookov. MacBook Pro sa predáva s displejom s uhlopriečkou 13,3“ alebo 16“. Procesor Apple M1 zatiaľ dostal iba menší z oboch variantov, pokiaľ je pre vás zaujímavý ten väčší, odporúčame počkať na vydanie s procesorom M1. Na rozdiel od lacnejšieho MacBooku Air je osadený chladič procesora, ktorý dovolil odomknúť viac výkonu. Procesor je teda síce rovnaký, ale výkonnejší. Výhodné býva kúpiť MacBook Pro z inzercie, kde sa ceny pohybujú oveľa priaznivejšie aj za takmer nové modely. Najväčšou výhodou môže byť nákup starej generácie macbooku, ktorý vám stále môže dostačovať a cenou sa už dostal za menej ako tretinu nového stroja.

Od budúcej šestnásťpalcovej verzie možno očakávať, že bude osadený procesor výkonnejší. V prípade MacBooku Pro je na výber 8 alebo 16 GB RAM a až 2 TB úložného priestoru. Nad klávesnicou sa nachádza praktický touchbar (dotyková lišta), ktorý ocenia najmä grafici.

Výdrž batérie

Oproti predchádzajúcim generáciám došlo so zavedením procesora Apple M1 k nárastu výdrže batérie. Pre MacBook Air je sľubovaných až 18 hodín prevádzky, verzia Pro by potom mala poskytnúť až 20 hodín. Vďaka tomu je možné notebooky označiť za vysoko mobilné a vyhovujúce aj pri veľmi dlhých cestách. Tieto hodnoty sú podľa užívateľských hodnotení dosiahnuteľné.

Často kladené otázky k Apple notebookom

Ako a aký vybrať Apple notebook?

Na rozdiel od konkurenčných zariadení so systémom Windows bude hrať hlavnú úlohu pri výbere množstvo financií, ktoré môžete pri nákupe obetovať. Pred kúpou predraženého modelu si však určite, ako budete Macbook využívať. Potrebujete ho na kancelársku prácu? Potom vám vyhovie rad Air. Pracujete s grafikou, striháte a renderujete videá profesionálne? Lepšie vám vyhovie Macbook Pro. Najlepšie Macbooky nájdete v našom porovnaní.

Aké sú MacBooky?

Charakterizované výborným súladom medzi systémom a komponentmi poskytujú MacBooky veľmi plynulú prácu. Vďaka kvalitnému displeju a solídnemu výkonu sa hodí najmä pre 2D grafickú činnosť, ako je tvorba grafiky, editácia fotografií a strih videí. Vysoká výdrž batérie v kombinácii s kompaktnosťou ich potom predurčuje aj pre kancelársku prácu, cestovanie a schôdzky s klientmi.

Čím sa líši procesor Apple M1 od procesorov Intel?

Procesor Apple M1 je postavený na inštrukčnej sade ARM, zatiaľ čo procesor Intel na x86. Zjednodušene možno povedať, že pre oba tieto typy architektúr procesorov je potrebné programovať aplikácie odlišne, preto nie sú programy určené pre x86 kompatibilné s ARM a naopak.

Prehrieva sa MacBook Air?

MacBook Air na rozdiel od iných radov nie je vybavený aktívnym chladením. Vplyvom použitia úspornejšieho procesora M1 s pokročilejšou výrobnou technológiou generuje procesor menej tepla a tak sa notebook neprehrieva toľko ako tomu bolo predtým. Stále dochádza k určitému prehrievaniu, ktoré limituje výkon, ale nejde o závadu. Najväčšou odlišnosťou stranou výkonu medzi radom Air a Pro je osadenie aktívneho chladenia v MacBooku Pro. Ten potom aj napriek využitiu rovnakého procesora poskytuje vyšší výkon.

Jakub Gulec plní v našom tíme rolu technického redaktora. Notebooky patria medzi jeho hlavné témy, na ktoré sa zameriava nielen profesne, ale aj vo voľnom čase. V kategórii notebookov spoločnosti Apple vám priblíži najväčšie benefity, ale aj negatíva, ktoré so sebou priniesli procesory Apple M1. Okrem MacBookov sa venuje aj tabletom so systémom iOS, rovnako ako iPhonom.
Technický redaktor

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.6 z 10 hlasov

Ďalšie obľúbené testy a recenzie