Menu

Najlepšie cestovné notebooky z testu a ich recenzie 2023

Aktualizované:
December 2022
Autor:
Jakub Gulec

V kategórii odporúčame

Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB

1 500 €

Orientačná cena

Aký cestovný notebook vybrať podľa porovnania

Najlepší produkt
Hodnotenie 92,2 %
Prečítať recenziu Orientačná cena 1 500 €
Top cena-výkon
Hodnotenie 89,5 %
Prečítať recenziu Orientačná cena 1 100 €
Pre nenáročných
Hodnotenie 82,6 %
Prečítať recenziu Orientačná cena 380 €

Pri výbere notebookov vhodných na každodenné prenášanie sme sa zamerali primárne na rozmery, spracovanie a výdrž batérie. Výkonnostná stránka spoločne s konektivitou je v tomto úzkom výbere až druhoradá, samozrejme sme ju však pri výbere zohľadnili. Podrobnejšie sa na parametre, ktoré môžete od kategórie očakávať, pozrieme v článku Ako vybrať cestovný notebook.

Jedným z hlavných parametrov je samotná uhlopriečka displeja zariadenia, ktorá u cestovných zariadení zastáva veľmi dôležitú úlohu. Uhlopriečka displeja je totiž parameter, od ktorého sa odvíjajú samotné rozmery a hmotnosť zariadenia. Všeobecne sa dá predpokladať, že čím je notebook ľahší a tenší, tým je vhodnejší na časté nosenie. Nemenej dôležité však v rámci mobility je aj samotné spracovanie, teda to, z akých materiálov je vyrobený, aké kvalitné sú jeho pánty, klávesnica a touchpad.

To hlavné a subjektívne rozhodnutie vhodného pomeru mobility a výkonu je samozrejme už potom na vás a na vašich preferenciách, avšak dúfame, že náš výber bude prínosný a pomôže vám tak nahliadnuť do problematiky týchto zariadení. Pre lepší a všeobecný vhľad do oblasti notebookov sme si pre vás pripravili aj nákupného radcu Ako vybrať notebook.


Najlepšie cestovné notebooky podľa porovnania

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Najlepší produkt

92,2 %
Recenzia Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
  • Podstatne vyšší grafický výkon
  • 67 wattová nabíjačka v balení
  • Dlhá výdrž batérie
  • Stále rovnaké telo ako v minulosti
  • Chýba MagSafe a čítačka SD kariet
  • Pripojíte iba 1 externý monitor
1 500 € Zobraziť ponuky

Top cena-výkon

89,5 %
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
  • Úplne tichá prevádzka
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Slabšia integrovaná grafika
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov
1 100 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

82,6 %
Recenzia Lenovo V15 G2 82KB000BCK
Lenovo V15 G2 82KB000BCK
  • Solídny výkon v kategórii
  • Veľký displej
  • Možnosť budúceho upgradu
  • Krátka výdrž batérie
  • TN displej
  • Plastová konštrukcia
380 € Zobraziť ponuky

Predtým sme odporúčali

89,0 %
Recenzia Lenovo Yoga 6 82UD001GCK
Lenovo Yoga 6 82UD001GCK
  • Dotykový displej s realistickými farbami
  • Solídna výdrž batérie
  • Výborná konektivita
  • Nižší výkon v cenovej hladine
  • Horší pomer ceny a výkonu
900 € Zobraziť ponuky

Predtým sme odporúčali

84,9 %
Recenzia Acer TravelMate P2 NX.VRYEC
Acer TravelMate P2 NX.VRYEC
  • Široké možnosti konektivity
  • Nabíjanie cez USB-C
  • Možnosť upgradu notebooku
  • Nižší výkon v kategórii
  • Displej je ľahko podpriemerný
680 € Zobraziť ponuky

Predtým sme odporúčali

96,6 %
Recenzia Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
  • Vysoký výkon pre mediálnu tvorbu
  • Výborný OLED displej s variabilnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz
  • Konečne dobrá konektivita
  • V porovnaní s konkurenciou vysoká cena
  • Macbook nemožno do budúcna akokoľvek rozšíriť
  • Výrez pre webkameru je len nezmyselný marketing
2 300 € Zobraziť ponuky

Predtým sme odporúčali

74,4 %
Recenzia Acer Chromebook 314
Acer Chromebook 314
  • Solídny výkon s ohľadom na cenu
  • Dotyková obrazovka
  • Dlhšia výdrž batérie
  • Lesklá obrazovka
  • Operačná pamäť iba 4 GB
  • Chrome OS
340 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Apple Macbook Pro 13 2022 M2 256GB
Recenzia Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Apple Macbook Air 2020 M1 256GB
Recenzia Lenovo V15 G2 82KB000BCK
Lenovo V15 G2 82KB000BCK
Recenzia Lenovo Yoga 6 82UD001GCK
Lenovo Yoga 6 82UD001GCK
Recenzia Acer TravelMate P2 NX.VRYEC
Acer TravelMate P2 NX.VRYEC
Recenzia Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Apple Macbook Pro 14 M1 PRO 10/14 jadier 512GB
Recenzia Acer Chromebook 314
Acer Chromebook 314
Ocenenie

Najlepší produkt

Top cena-výkon

Pre nenáročných

Predtým sme odporúčali

Predtým sme odporúčali

Predtým sme odporúčali

Predtým sme odporúčali

Hodnotenie 92,2 %
89,5 %
82,6 %
89,0 %
84,9 %
96,6 %
74,4 %
Orientačná cena 1 500 € 1 100 € 380 € 900 € 680 € 2 300 € 340 €
Operačný systém MacOS MacOS Windows Windows Windows MacOS Chrome OS
Veľkosť displeja (palce ") 13,3 13,3 15,6 13,3 15,6 14,2 14,0
Rozlíšenie displeja 2 560 x 1 600 2 560 x 1 600 1 920 x 1 080 1 920 x 1 200 1 920 x 1 080 3 024 x 1 964 1 920 x 1 080
Technológia displeja IPS IPS TN IPS IPS OLED IPS
Obnovovacia frekvencia displeja 60 60 60 60 60 120 60
Povrch displeja Lesklý Lesklý Antireflexný Antireflexný Matný Lesklý Lesklý
Dotykový displej Nie Nie Nie Áno Nie Nie Áno
Preklopiteľný displej Nie Nie Nie Áno Nie Nie Nie
Odnímateľný displej Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Procesor Apple M2 Apple M1 Intel Core i3 1115G4 AMD Ryzen 5 5500U AMD Ryzen 5450U Apple M1 Pro Intel Pentium N5030
Počet veľkých jadier procesora 4 4 2 6 4 8 4
Počet malých jadier procesora 4 4 - - 0 2 -
Frekvencia procesora (GHz) až 3,5 0,6 – 3,2 3,0 – 4,1 2,1 – 4,0 2,6 – 4,0 0,6 – 3,2 1,1 – 3,1
Výkon jedno jadro (Cinebench R23) 1 581 1 514 1 312 1 173 Neuvedené 1 534 430
Výkon všetky jadrá (Cinebench R23) 8 750 7 800 3 237 7 057 Neuvedené 12 370 911
Typ grafickej karty Integrovaná Integrovaná Integrovaná Integrovaná Integrovaná Integrovaná Integrovaná
Grafická karta Apple M2 10 jadier Apple M1 7 jadier Intel Iris Xe G4 AMD Radeon RX Vega 7 (Ryzen 4000) AMD Radeon RX Vega 6 (Ryzen 4000/5000) Apple M1 Pro 14 jadier Intel UHD Graphics 605
Výkon grafickej karty Neuvedené Neuvedené 775 1 139 967 Neuvedené 184
Typ operačnej pamäte RAM DDR5 DDR4 DDR4 DDR4 DDR4 DDR5 DDR4
Veľkosť operačnej pamäte RAM (GB) 8 8 8 16 8 16 4
Frekvencia operačnej pamäte (MHz) 6400 MHz 4266 MHz 3200 MHz 4266 MHz 3200 MHz 6400 MHz Neuvedeno
Typ pevného disku SSD NVME SSD NVME SSD NVME SSD NVME SSD NVME SSD NVME EMMC / FLASH
Kapacita pevných diskov (GB) 256 256 256 512 512 512 128
HDMI Nie Nie Áno Áno Áno Áno Nie
Ethernet Nie Nie Áno Áno Áno Nie Nie
Bluetooth 5.0 5.0 5.0 5.2 5.0 5.0 5.0
WiFi WiFi 6 WiFi 6 WiFi 5 WiFi 6 WiFi 6 WiFi 6 WiFi 5
USB 2.0 0 0 1 0 0 0 0
USB 3.0 0 0 1 2 3 0 2
USB-C 0 0 1 2 1 0 2
Thunderbolt 2 2 0 0 0 3 0
Čítačka pamäťových kariet Nie Nie Nie Áno Áno Áno Áno
3,5 Audio jack Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Webkamera 720p 720p Áno 1080p 720p 1080p Áno
Numerická klávesnica Nie Nie Áno Nie Nie Nie Nie
Podsvietená klávesnica Áno Áno Nie Áno Áno Áno Nie
Rozšíriteľnosť Nie Nie Áno Áno Áno Nie Nie
Aktívne chladenie Áno Nie Áno Áno Áno Áno Nie
Udávaná výdrž (h) 17 15 5,5 17 12 17 12,5
Materiál konštrukcie Hliník Hliník Plast Kov a plast Plast Hliník Hliník
Hrúbka (mm) 15,6 16,1 19,9 17,5 19,9 15,6 19,7
Hmotnosť (kg) 1,4 1,29 1,7 1,37 1,80 1,6 1,7
Najlepší produkt
92,2 % Celkové hodnotenie
  • Podstatne vyšší grafický výkon
  • 67 wattová nabíjačka v balení
  • Dlhá výdrž batérie
  • Stále rovnaké telo ako v minulosti
  • Chýba MagSafe a čítačka SD kariet
  • Pripojíte iba 1 externý monitor

MacBook Pro 13 2022 M2 je vysoko výkonný ultrabook za rozumnú cenu. Svoju cieľovku si nájde najmä medzi tvorcami mediálneho obsahu, či už sa jedná o natáčanie a strih videí, tvorbu grafiky či úpravy fotografií. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou ponúkne o vyššie desiatky percent lepšiu integrovanú grafiku. Pred kúpou ale myslite na to, že Apple produktom cieli skôr na poloprofesionálnych užívateľov, pripojíte tak iba jeden externý displej.

Notebook vydrží na baterku cez 10 hodín, v balení nájdete 67 wattový adaptér pre rýchle nabíjanie a obrazovka sa pýši dobrým pokrytím farebného priestoru DCI-P3. Konštrukcia dosahuje tradične vysokú kvalitu a je vyvedená z kovu. Ak hľadáte alternatívu a strihom videí sa nezaoberáte, voľte lacnejší model MacBook Air 13 2020 M1. Prečítať celú recenziu

1 500 € Orientačná cena

Top cena-výkon
89,5 % Celkové hodnotenie
  • Úplne tichá prevádzka
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlhá výdrž batérie
  • Slabšia integrovaná grafika
  • Menšia operačná pamäť
  • Menší počet konektorov

Model MacBook Air 2020 s procesorom M1 a 7jadrovou integrovanou grafickou kartou ponúka riešenie pre menej náročnú prácu prevažne kancelárskeho charakteru. Uplatnenie nájde tiež u často cestujúcich užívateľov, ktorí určite ocenia kompaktné rozmery, nízku hmotnosť a dlhú výdrž batérie. S pasívnym chladením je notebook navyše úplne bezhlučný. Občasná grafická práca nebude žiadny problém, na profesionálne využitie môže byť výkon však nedostatočný. Osadené sú iba dva obrazové/dátové konektory s technológiou Thunderbolt podporujúce ako napájanie, tak aj dátový a obrazový prenos. Umožnené je pripojiť bez dokovacej stanice iba 1 externý monitor. Prečítať celú recenziu

1 100 € Orientačná cena

Pre nenáročných
82,6 % Celkové hodnotenie
  • Solídny výkon v kategórii
  • Veľký displej
  • Možnosť budúceho upgradu
  • Krátka výdrž batérie
  • TN displej
  • Plastová konštrukcia

Lenovo V15 G2 ITL vybavili vývojári moderným procesorom Intel Core i3 1115G4 a operačnou pamäťou 8 GB DDR4. Tá je z polovice pripájaná na doske. Ak by v budúcnosti RAM schádzala, môžete 4 GB modul vo vnútri notebooku vymeniť za modul s 8 GB. Laptop vyhovie dobre v kancelárii, v domácnosti aj v škole. Vhodný naopak nie je na profesionálnu prácu a kvôli slabšej výdrži batérie ani na cesty. Ak zháňate skôr kompaktnejší model, zamerajte sa na notebook Lenovo IdeaPad Duet 3. Prečítať celú recenziu

380 € Orientačná cena

Predtým sme odporúčali
89,0 % Celkové hodnotenie
  • Dotykový displej s realistickými farbami
  • Solídna výdrž batérie
  • Výborná konektivita
  • Nižší výkon v cenovej hladine
  • Horší pomer ceny a výkonu

Kompaktný, kovový, konvertibilný, prepojiteľný – to sú pojmy, ktoré si vybavíme, keď sa hovorí o modeli Lenovo Yoga 6 v konfigurácii uvedenej v tejto recenzii. Obrazovka 13,3 palcov je tvorená IPS panelom s kvalitným zobrazením farieb. To napokon sľubuje 100% pokrytie farebného priestoru sRGB. Pomer strán je 16:10 a rozlíšenie 1 920 x 1 200 pixelov.

V útrobách narazíte na dostatočne výkonný procesor AMD Ryzen 5 5500U so šesticou jadier pracujúcich na frekvencii maximálne 4 GHz. Operačná pamäť 16 GB DDR4 postačí aj profesionálom, rovnako ako 512GB úložisko typu SSD NVME. Hmotnosť sa zastavila na 1,37 kilograme a batéria by mala podľa výrobcu vydržať až 13,5 hodiny. Vybraný model môžeme odporučiť najmä tým, ktorí pracujú na cestách a na svoju prácu potrebujú schopný, spoľahlivý a odolný notebook. Prečítať celú recenziu

900 € Orientačná cena

Predtým sme odporúčali
84,9 % Celkové hodnotenie
  • Široké možnosti konektivity
  • Nabíjanie cez USB-C
  • Možnosť upgradu notebooku
  • Nižší výkon v kategórii
  • Displej je ľahko podpriemerný

Acer TravelMate P2 patrí medzi solídne vybavené modely pre prácu na cestách. Procesor zodpovedá kancelárskemu využitiu, typický je najmä svojou nižšou spotrebou. Batéria vďaka tomu vydrží podľa výrobcu až 12 hodín, pri reálnom využití ale očakávajte skôr o pár hodín menej. Displej má 15,6 palcov, vsadený je do plastového tela a svietivosťou ani farbami veľmi nenadchne. Operačná pamäť 8 GB RAM je osadená v jedinom slote, druhý slot zostáva voľný pre budúci upgrade. Rovnako tak je možné ľahko rozšíriť aj úložisko. Zaujímavosťou je VGA konektor na tele notebooku, ale aj podpora nabíjania cez USB-C. Prečítať celú recenziu

680 € Orientačná cena

Predtým sme odporúčali
96,6 % Celkové hodnotenie
  • Vysoký výkon pre mediálnu tvorbu
  • Výborný OLED displej s variabilnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz
  • Konečne dobrá konektivita
  • V porovnaní s konkurenciou vysoká cena
  • Macbook nemožno do budúcna akokoľvek rozšíriť
  • Výrez pre webkameru je len nezmyselný marketing

Macbook 14 M1 Pro skrýva vo svojom tele, ako už sám názov napovedá, vylepšenú verziu procesora M1. Disponuje tak 8 veľkými a 2 malými jadrami, čo vedie k solídnemu zvýšeniu výkonu. To podporí aj skoro 2x vyšší počet grafických jadier. Recenzovaný model disponuje rovno 14. Výrobca sa zameral na vylepšenie konektivity, k Macbooku tak pripojíte až 3 externé displeje. Konkrétne dal Apple k dispozícii 3 Thunderbolty, 1 HDMI, slúchadlový konektor a slot pre SD kartu. Displej využíva technológiu OLED s variabilnou obnovovacou frekvenciou až 120 hertz. Pokiaľ sa ale nevenujete náročnej práci a nesedíte každý deň bez prestania v programe Final Cut, odporúčame zvážiť kúpu výrazne lacnejšieho Macbooku Air 13 2020 M1. Prečítať celú recenziu

2 300 € Orientačná cena

Predtým sme odporúčali
74,4 % Celkové hodnotenie
  • Solídny výkon s ohľadom na cenu
  • Dotyková obrazovka
  • Dlhšia výdrž batérie
  • Lesklá obrazovka
  • Operačná pamäť iba 4 GB
  • Chrome OS

Rovnako ako ostatné chromebooky, tak aj Acer Chromebook 314 je určený primárne pre veľmi nenáročných užívateľov s požiadavkami viac menej len na surfovanie po internete či prehrávanie multimédií. Perfektne si však poradí aj s prácou. Avšak iba v prípade, že sa vaša práca odohráva kompletne v sade aplikácií Google, či v online prostredí. Aplikácie tretích strán skôr nenainštalujete. Obmedzenosť systému však užívateľa odmení svojou extrémnou jednoduchosťou, ľahkým ovládaním a dlhou výdržou batérie. Notebook je tak vhodný aj pre úplne neskúsených užívateľov. Prečítať celú recenziu

340 € Orientačná cena

Ako vybrať cestovný notebook

Výber vhodného zariadenia na časté prenášanie by nemal byť na chvíľu a jeho voľbu by sme rozhodne nemali podceniť. Mali by sme už vopred vedieť, čo od notebooku zhruba očakávame a poznať svoje finančné možnosti. Samotný výber je preto dosť individuálny, a tak sa vás aspoň pokúsime naviesť na nejakú správnu cestu týkajúcu sa veľmi mobilných notebookov vhodných na časté nosenie do školy či práce.

  • Uvážte, ako budete notebook na cestách využívať.
  • Zvoľte zodpovedajúcu veľkosť notebooku.
  • Zohľadnite výdrž batérie.
  • Zamerajte sa na hmotnosť zariadenia a jeho hrúbku.
  • Venujte pozornosť materiálu konštrukcie.
  • Zvoľte výkon, ktorý potrebujete.

Hlavné parametre sú samozrejme veľkosť, hmotnosť a najmä výdrž batérie. Zatiaľ čo v taške môže byť pol kilogram navyše nepohodlný, o 3 hodiny kratšia výdrž batérie môže znamenať veľmi obmedzené využitie zariadenia na cestách. Vďaka novému ARM procesoru M1 v zariadeniach Apple je výdrž týchto notebookov cez 16 hodín, skvele sa tak na cestovné účely hodia.

Displej

Uhlopriečka je u laptopov vhodných na cestovanie jeden z najdôležitejších parametrov. Logicky platí, že čím väčšia uhlopriečka displeja je, tým rastie aj samotná veľkosť a hmotnosť zariadenia, a vplyvom väčšej obrazovky tiež klesá výdrž batérie. Preto je vhodné voliť uhlopriečky ideálne do 15,6“, pričom pre mnoho užívateľov sa javí ako najvhodnejšia alternatíva 13,3“ displej. Väčšie notebooky ako 13,3″ môžu byť problematické už kvôli samotnému priestoru vo vlaku alebo v lietadle.

Pre prácu v slnečnom prostredí by ste mali tiež zhodnotiť svietivosť displeja. Tá sa značí jednotkou svietivosti s označením NITS. Vyššie číslo znamená vyššiu svietivosť. Vo svetelnom prostredí by ste mali voliť hodnotu minimálne 300 NITS a antireflexný či matný displej.

Výdrž na batériu

Výdrž na batérii je podstatne individuálnejšou záležitosťou. Všeobecne ale odporúčame pre túto kategóriu notebookov výdrž na batériu aspoň 7 hodín, pretože výdrž udávaná výrobcom a skutočná výdrž sa potom môže až o štvrtinu líšiť. Tiež je dôležité, aké procesy na notebooku aktuálne pracujú a ako notebook vyťažujú, ideálna kapacita je taká, s ktorou notebook vydrží 8 a viac hodín, teda celý pracovný deň, bez zdroja elektrickej energie.

Úplne ideálnou voľbou, ktorá však nevychádza vôbec lacno, sú MacBooky spoločnosti Apple s procesorom M1. Ten vďaka inštrukčnej sade ARM a technológii big.LITTLE umožňuje výrazne úspornejšiu prevádzku a výdrž batérie by mala byť cez 16 hodín. S touto hodnotou sú produkty spoločnosti Apple jasnou, nie však lacnou voľbou.

Materiál konštrukcie

Je dôležité sa zamerať na samotný materiál, z ktorého je vami vybraný model vyhotovený. Príliš sa neodporúčajú plasty, a keď už, tak aspoň tvrdené. Všeobecne najvhodnejší materiál je pravdepodobne hliník či zliatiny horčíka, ktoré zaručia pevnosť a odolnosť notebooku.

Overte tiež, ako funguje pánt displeja, či sa pri otrasoch displej netrepe a či pánt nevŕzga. Najčastejšou poruchou po rokoch využitia sú práve poškodené pánty.

Hmotnosť

Hmotnosť zariadenia patrí medzi parametre, na ktoré nie je dobré zabúdať. Ťažšie notebooky vás na cestách viac vyčerpajú. Podľa nás je ideálna hmotnosť okolo 1,5 kilogramu a horná hranica, ktorú by hmotnosť takéhoto notebooku nemala presahovať, sme potom stanovili na 2 kilogramy.

Výkon

Nad výkonom, ktorý potrebujete, sa poriadne zamyslite. Vo vlaku ani v lietadle pravdepodobne nebudete mať možnosť využívať náročné aplikácie z dôvodu nedostatku priestoru či pracovného stola. Väčšinou tak prístroj na cestách využijete iba pre nenáročné aplikácie. Výkon voľte najmä podľa toho, ako budete notebook využívať mimo cestovania.

Voľte integrované grafické karty, pretože tie dedikované (samostatné) čerpajú energiu z batérie výrazne rýchlejšie.

Často kladené otázky k cestovným notebookom

Ako a aký vybrať cestovný notebook?

Zásadným parametrom pre výber cestovného notebooku je jeho kompaktnosť a výdrž batérie. Odporúčame voliť notebooky, ktoré bez prívodu prúdu vydržia okolo 10 a viac hodín. Tiež hmotnosť by ste podceniť nemali, optimum sa pohybuje okolo 1,5 kilogramov a menej. Veľké uhlopriečky nebudú vo vlaku na kolenách príliš pohodlné, sledujte teda skôr tie menšie. Najlepšie cestovné notebooky nájdete v našom porovnaní.

Ako vybrať cestovný notebook?

Najpodstatnejšími parametrami pre výber cestovného notebooku je kombinácia kompaktných rozmerov (okolo 13,3″), ktoré umožnia prevádzku aj na sedadle vo vlaku, a prijateľnej výdrže batérie. Tá by sa mala pohybovať minimálne na úrovni 8 hodín, k dostaniu sú však aj modely s 18 hodinami prevádzky. Ak chcete počítač využívať vo svetelnom prostredí, zohľadnite svietivosť displeja 300 NITS a viac.

Aký výkon by mal mať cestovný notebook?

Pri výbere cestovného notebooku voľte výkon podľa toho, ako ho chcete využívať mimo cestovania, pretože na cestách vplyvom obmedzeného priestoru na sedačke, či už v lietadle alebo vo vlaku, budete limitovaní skôr na písanie textu a e-mailov. Voľte integrované grafické karty, alebo v prípade potreby aj dedikované, ale v systéme Windows zakážte ich prevádzku bez prístupu k nabíjačke. Tým zásadne predĺžite výdrž batérie.

Aká by mala byť konštrukcia cestovného notebooku?

Plastové telá budú ľahšie, kovové budú trvácnejšie. Je teda čisto na vašich preferenciách, na ktorú stranu mince dáte. Podstatnejšie je sledovať užívateľské recenzie, alebo produkt vyskúšať s ohľadom na stabilitu pántu displeja. Displej by sa totiž pri jemných otrasoch pri jazde vlakom nemal trepať. Zaujímavý môže byť aj variant konvertibilného notebooku či zariadenia 2v1, od ktorého je možné klávesnicu oddeliť a urobiť z neho tak tablet.

Jakub Gulec sa pri svojej práci v redakcii zaoberá najmä technickými témami. Medzi jeho najobľúbenejšie patria notebooky všeobecne, bez problémov vám tak vysvetlí, prečo nie je vhodné mať výkonnú grafickú kartu v cestovnom notebooku. Okrem laptopov sa venuje aj celému radu elektroniky, vrátane počítačových myší, klávesníc a pre cestovanie takmer nevyhnutných bezdrôtových slúchadiel.
Technický redaktor

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.6 z 5 hlasov