Ako si vybrať odšťavovač
Veľkým trendom v poslednom čase je opäť zdravá výživa. Ľudia čím ďalej tým viac premýšľajú nad tým, čo jedia a pijú a čo tým telu poskytujú. Ovocné a zeleninové šťavy sú cenným a chutným zdrojom vitamínov a minerálov, v obchodoch sú však často veľmi drahé a nikdy nemáte stopercentnú istotu, čo v nich je. Dať každý deň veľa peňazí za dve deci šťavy asi neláka nikoho, málokto vám navyše zaručí absolútnu čerstvosť.
Pre všetkých milovníkov ovocných a zeleninových štiav sa tak ponúka kúpa odšťavovača. Možno vás prekvapí, že nejde o žiadny trend posledných rokov, prvý odšťavovač vznikol už v tridsiatych rokoch minulého storočia (Zdroj: All About Juicing). Pri odšťavovaní doma vždy viete úplne presne, čo ste do nápoja dali. Je taktiež lacnejší a môžete vytvárať nekonečné množstvo kombinácií rôznych plodov. V neposlednom rade je takýto nápoj úplne čerstvý a bez akýchkoľvek konzervačných látok. Nie je to krásna predstava? Dobrou správou je, že aj dreň vzniknutá odšťavovaním sa dá v prípade záujmu využiť, a tak na používaní tohto prístroja naozaj neprerobíte.
Aký odšťavovač však vybrať a na čo sa pri jeho výbere zamerať? Aký je rozdiel medzi odstredivými a šnekovými modelmi? Aký by mal byť príkon a počet otáčok? Koľko do prístroja investovať a ako sa oň starať? A hlavne, aký je ten najvhodnejší prístroj práve pre vás? S tým vám v nasledovnom návode poradíme. Dozviete sa, aké druhy existujú a ktorý je ten pravý pre vás a najlepšie splní vaše očakávania.
Na začiatok je potrebné zdôrazniť, že neexistuje univerzálny odšťavovač, ktorý si poradí so všetkým a bude vyhovovať všetkým. Aj preto v tomto návode preberáme všetky možné špecifiká, či už používaných surovín, výbavy, alebo vášho času a počtu ľudí v domácnosti. V sekcií kuchynských pomocníkov sme sa tiež venovali porovnaniu napríklad smoothie makerov alebo stolných mixérov.
Typy odšťavovačov
Základné rozdelenie odšťavovačov je podľa ich mechanizmu, a to na odstredivé a šnekové. Šnekové potom môžu byť ešte horizontálne a vertikálne, podľa umiestnenia šneku v prístroji. Nedá sa povedať, že by jeden typ bol lepší než druhý, pretože každý sa hodí na niečo trochu iné. Preto záleží hlavne na tom, čo od odšťavovača očakávate a hlavne ako by mala vyzerať samotná šťava (Zdroj: Juicing for Health).
Chcete šťavu skôr číru, vodovú alebo dávate prednosť hustejšej šťave až pyré? Plánujete si chystať šťavu vopred a popíjať ju počas dňa alebo vám stačí rýchly pohár ráno k raňajkám? Budete šťavu pripravovať v rannom zhone alebo si ju nachystáte skôr večer? Máte domácnosť s jedným alebo dvoma členmi alebo vaša rodina spotrebuje niekoľko litrov šťavy len ráno k raňajkám? To všetko by ste mali pri výbere zvážiť.

Odstredivé odšťavovače
Suroviny najprv rozsekajú pomocou otočných nožov a následne ich pretlačia cez sito. Sú rýchlejšie než šnekové a menej náročné na údržbu. Sú však taktiež hlučnejšie, majú vyššiu spotrebu a často nižšiu výťažnosť. Hodia sa pre všetkých, ktorí pripravujú väčšie množstvo šťavy a potrpia si na rýchlosť, sú teda ideálne práve k rýchlym rodinným raňajkám. Šťava z otočných odšťavovačov je vodovejšia, viac našľahaná a práve väčšie množstvo kyslíkových bubliniek taktiež spôsobuje rýchlejšiu oxidáciu. Šťava sa navyše pri rýchlejších otáčkach zahrieva na vyššiu teplotu než v prípade nízkootáčkových šnekových odšťavovačov. Tým môže stratiť niektoré vitamíny a enzýmy. Hodí sa tak hlavne na okamžitú spotrebu. Ak si chcete šťavu nachystať a potom popíjať napríklad v priebehu dňa, odporúčame skôr odšťavovače šnekové.
Šnekové odšťavovače
Takzvané šnekové alebo tlakové odšťavovače namiesto otočných nožov suroviny rozdrvia rotujúcimi kolieskami, potom opäť pretlačia cez jemné sito. V porovnaní s odstredivými odšťavovačmi mávajú vyššiu výťažnosť, zo surovín tak dostanú naozaj maximum. Ich produktom je hustejšia šťava, často až pyré, s vyšším podielom vlákniny.
Šťavu zo šnekového odšťavovača je možné skladovať až 24 hodín. Pomalším spracúvaním sa do nej totiž nedostane toľko kyslíka, a tak pomalšie oxiduje. Nie je tak problém nachystať si šťavu večer a druhý deň ju vziať so sebou napríklad do práce. Oproti odstredivým odšťavovačom sú šnekové úspornejšie a tichšie, pracujú však o niečo pomalšie z dôvodu nižšieho výkonu.
Na ten sa viaže taktiež veľkosť plniaceho otvoru, ten býva na niektorých šnekových odšťavovačoch menší, aby sa motor nezadrhol pre veľké kusy ovocia. To je teda potrebné nakrájať na menšie kúsky, čo predstavuje prácu navyše. Výhodou šnekových odšťavovačov je, že často vďaka rozdielnym sitkám zvládnu aj viac funkcií, ako je výroba smoothie alebo orechového masla, v prípade niektorých modelov dokonca narazíte aj na mlynček na mäso alebo strojček na rezance.
Využitie odšťavovača
Ako už bolo zmienené, žiadny odšťavovač nezvládne všetko. Veľká časť výberu odšťavovača sa odvíja od toho, akú šťavu sami preferujete (redšiu/hustejšiu a pod.) a aké suroviny najčastejšie používate. Poďme sa teda pozrieť bližšie na to, čo všetko môžete odšťavovať a ktorý prístroj vám na konkrétne ovocie a zeleninu najlepšie poslúži. Všeobecne sa dá povedať, že odstredivé odšťavovače si lepšie poradia s tvrdším ovocím a zeleninou, na mäkké a mazľavé plody je účinnejší odšťavovač šnekový.
Jednotlivé suroviny
- Malvice (jablká, hrušky) – sú viac-menej bezproblémové pre všetky odšťavovače, odporúčame však tvrdšie čerstvé plody. S múčnatými a prezretými plodmi si poradí najlepšie odstredivý odšťavovač.
- Kôstkovice (marhule, broskyne) a tropické ovocie (kivi, mango) – ich dužnina je väčšinou mäkšia, a tak čakajte skôr hustejšiu kašovitú šťavu. Odporúčame s nimi skôr šetriť, zanášajú sitko. Vo väčšom množstve ich zvládne hlavne vertikálny šnekový odšťavovač.
- Bobule a lesné plody (egreš, čučoriedky) – najlepším odšťavovačom pre toto ovocie je opäť šnekový odšťavovač, najlepšie vertikálny.
- Koreňová zelenina – nepredstavuje problém pre žiadny odšťavovač, len šťava bude rôzne číra. Koreňová zelenina môže zároveň pomôcť pri odšťavovaní prezretých jabĺk a ďalších mäkších plodov, ktoré by mohli odšťavovač upchávať.
- Citrusy – rovnako ako koreňová zelenina, aj citrusy sú ideálne pre akýkoľvek prístroj, nie nadarmo patria k najčastejšie používanému ovociu.
- Listová zelenina a bylinky – v tomto prípade je rozhodnutie jasné, len a iba šnekový odšťavovač. Odstredivý listy iba naseká, ale nevyťaží z nich dostatočné množstvo šťavy.
Problémové suroviny
- Banán, avokádo – toto ovocie z dôvodu jeho konzistencie skrátka neodšťavíte, je vhodné skôr na prípravu smoothie, jeho použitie v odšťavovači je zbytočné plytvanie surovinou.
- Ríbezle – s červenými a bielymi si poradia najlepšie šnekové odšťavovače. Používatelia sa často sťažujú, že je šťava z ríbezlí príliš hustá. To však nie je vinou prístroja, ale môže za to vysoký obsah pektínu v ríbezliach (rovnakou látkou sa napríklad zahusťujú džemy). Čierne ríbezle sú na odšťavovanie skôr nevhodné, keď už, tak v menšom množstve ako doplnková surovina.
Príkon a počet otáčok
Ten je v prípade odšťavovačov trochu tvrdším orieškom. Odstredivé odšťavovače majú vždy vyšší výkon než odšťavovače šnekové, a to často niekoľkonásobne. Neznamená to však, že by šnekové odšťavovače boli nejako horšie. Naopak, majú často vyššiu výťažnosť než odšťavovače odstredivé. Len majú skrátka iný mechanizmus, a preto taký vysoký výkon nepotrebujú. To prináša výhodu vo forme nižšej spotreby a často aj menšej hlučnosti, všeobecne však bývajú oproti odstredivým odšťavovačom pomalšie. Ako laik by ste sa nemali medzi odšťavovačmi rozhodovať podľa príkonu, pri týchto prístrojoch to môže byť veľmi zavádzajúci údaj.
V prípade modelov so šnekovým mechanizmom by sme tak mali siahať po prístrojoch s príkonom okolo 150 W a vyšším, v prípade odstredivých je často príkon aj nad 2000 W.
S počtom otáčok je to podobné. Pri šnekových odšťavovačoch sa väčšinou pohybujeme v číslach niekde do stovky, v prípade odstredivých aj nad 10 000. V prípade takto silných prístrojov odporúčame skontrolovať, či majú aj nižšie rýchlosti, ktoré sú pri príprave šetrnejšie a nápoj tak nenapenia.
Konštrukcia
V prípade odšťavovačov sú najdôležitejšie štyri veci: veľkosť plniaceho otvoru, objem nádobky na šťavu, objem nádobky na zvyšky a typ sitka.
Veľkosť plniaceho otvoru
Od tej sa odvíja, aké veľké kusy ovocia a zeleniny môžete do odšťavovača natlačiť. Najlepšie odšťavovače majú priemer plniaceho otvoru 8 cm a viac. V prípade modelov so slabším motorom potom býva tento rozmer okolo 4,5 cm. Je to hlavne z bezpečnostných dôvodov, slabší motor by nemusel väčšie kusy surovín zvládnuť, s menším plniacim otvorom sa teda častejšie stretávame pri šnekových odšťavovačoch (ale aj v tejto kategórii nájdeme dosť svetlých výnimiek).
A čo taký malý otvor znamená? Prácu navyše. Po prvé strávite nadbytočný čas krájaním ovocia a zeleniny, aby ste ich vôbec do prístroja dostali, po druhé tým strácate samotný produkt, pretože pri krájaní vám utečie často nezanedbateľné množstvo šťavy. Vždy teda odporúčame zamerať sa na to, aby bol plniaci otvor čo najväčší. Rodičia malých detí sa nemusia báť, že by dieťa strčilo do veľkého otvoru rúčku, väčšie otvory než 4,5 cm sú podľa európskych noriem vybavené bezpečnostnou zarážkou
Veľkosť nádobky na šťavu
Súčasťou balenia väčšiny odšťavovačov je aj nádobka na šťavu, ktorá prístroju vyhovuje nielen rozmerovo, ale napríklad v prípade odstredivých modelov má často aj sofistikované veko, ktoré oddeľuje nežiaducu penu vzniknutú rýchlym odstreďovaním. Najlepšie je, keď má táto nádobka objem aspoň liter, ak plánujete prípravu šťavy pre viac osôb. Keď je objem menší, nie je to koniec sveta, len budete mať viac práce s prelievaním alebo menením nádobky, ktorá sa naplní zbytočne skoro.
Veľkosť nádobky na dreň
Z každého odšťavovania vzniká pevný odpad. V závislosti od konkrétnej suroviny je ho viac alebo menej, podľa kvality prístroja v ňom zase zostáva viac či menej šťavy. Tento odpad treba niekde zbierať a neskôr ho vyhadzovať, na čo slúži nádobka na zvyšky vzniknuté pri procese odšťavovania. Opäť je najlepšie, aby mala objem aspoň 1 liter, ideálne viac. Na trhu sú aj prístroje s kapacitou nádobky až 3 l.
Sitko
Najlepšie sitká sú mikrosieťové z antikorovej ocele, kvalitné sitko vám zaručí kvalitnú šťavu. Je to zároveň najnáročnejšia časť na údržbu a jeho dôkladné čistenie je rozhodujúce pre správne fungovanie prístroja a jeho dlhú životnosť.
Údržba a funkcie
Zložité čistenie, to je to, na čo sa najviac ľudí v súvislosti s odšťavovačom sťažuje. Nechávať odšťavovač nevyčistený by sa vám mohlo vypomstiť, ideálne je rozobrať ho a aspoň vypláchnuť po každom použití. V nevyčistenom odšťavovači sa môžu množiť baktérie a neskôr kontaminovať šťavu. Vodný kameň a minerálne usadeniny zase upchávajú sitko, čím nielen znižujú efektivitu prístroja, ale môžu zapríčiniť aj prasknutie sitka.
Preto je dobré vždy hľadať model, ktorý je na údržbu čo najľahší. K tomu môže často dopomôcť možnosť umyť niektoré časti odšťavovača v umývačke. Tú neposkytuje každý prístroj a tak je dobré si túto možnosť radšej overiť. Hŕba odšťavovačov má navyše ako súčasť balenia aj špeciálnu kefku na čistenie, ktorá je prispôsobená tak, aby sa dostala do všetkých záhybov prístroja a upratovanie čo najviac urýchlila.
Na odolnejšie usadeniny, s ktorými si neporadíte iba prejdením kefkou, platí niekoľko zlepšovákov:
- Vodný kameň – všetky diely zasiahnuté vodným kameňom namočte do roztoku vytvoreného z vody, octu a citrónovej šťavy v pomere 1:1:1, nechajte pôsobiť najlepšie cez noc.
- Hnedý povlak, pleseň – tieto nepríjemnosti vyrieši roztok vody a Sava v pomere 2:1, ktorý zabije mikroorganizmy a prístroj vydezinfikuje. Prístroj je dôležité následne dôkladne opláchnuť, aby sa do šťavy nedostali zvyšky Sava.
- Vodu vždy používajte teplú, zvýši účinnosť čističov. V prípade veľmi odolných usadenín len vynechajte vodu a použite iba koncentrované prípravky (odporúčame použiť rukavice a zvýšiť opatrnosť, najmä pri manipulácii so Savom).
Anti Drip
S upratovaním je spojená ďalšia funkcia odšťavovača a to je veko Anti Drip. Jednoducho povedané ide o záklopku, ktorou sa zacvakne otvor, z ktorého vyteká šťava. Ak teda meníte nádobku na šťavu alebo chcete prístroj napríklad preniesť, nemusíte sa báť, že vám zvyšok šťavy bude z otvoru vykvapkávať a spôsobí neporiadok.
Protišmykové nožičky
Nielen rodičia malých detí iste ocenia vo výbave prístroja protišmykové nožičky. Tie zabránia zlodejským ručičkám detí, aby na seba prístroj omylom stiahli. V prípade vysokootáčkových odšťavovačov sa vám zase spotrebič nebude vibráciami posúvať po linke. Skrátka ho udržia na mieste a uľahčia tak prácu s ním.
Tipy na odšťavovanie
Ovocie a zeleninu vždy pred použitím dôkladne umyte, vyrobiť si zdravý džús z ovocia plného postrekov nakoniec stráca zmysel. Neuškodí kúpiť ovocie v biokvalite alebo od lokálnych dodávateľov, ktoré je väčšinou čerstvejšie a často bez chémie.
Suroviny väčšinou stačí nakupovať raz alebo dvakrát týždenne, záleží na konkrétnom druhu a vašej spotrebe. Nejaký-ten deň predsa vydržia. Nemusíte sa teda báť, že by sa pre vás odšťavovanie stalo nepríjemnou povinnosťou, ktorá prináša každodenné otrocké nakupovanie.
Lúpanie
Plody s tenkou šupkou nie je potrebné lúpať a ak máte dostatočne veľký plniaci otvor, ani krájať. Olúpte ich len v prípade, že sa chcete zbaviť čo najväčšieho množstva pesticídov. Tie totiž často nestačí len zmyť, dostávajú sa aj do šupky ovocia. Lúpaniu sa nevyhnete taktiež v prípade plodov s tvrdou, horkou šupkou, ako sú napríklad pomaranč alebo grep.
Spotreba a skladovanie
Ideálne je šťavu vypiť bezprostredne po jej vyrobení, kedy má najviac vitamínov a ďalších prospešných látok. Skladovať odporúčame iba šťavu zo šnekových odšťavovačov, ktorá pomalšie oxiduje. Napriek tomu je potrebné uchovávať ju v chladničke, ideálne v tmavšej fľaši, a spotrebovať do dvadsiatich štyroch hodín.
Niekto odporúča šťavu zamraziť. Nedá sa úplne zaručiť, že si takto uchová všetky vitamíny, ale ak šťavy urobíte náhodou viac, je to rozhodne lepšie riešenie, než ju vyliať alebo piť zoxidovanú. Odporúčame mraziť v plastových fľašiach a neplniť ich úplne, aby nedošlo v mrazničke k nepríjemným nehodám.
K zachovaniu dlhšej čerstvosti vám môže dopomôcť aj domáca vákuovačka. Šťavy je optimálne uchovávať vo vákuovacích nádobách, možným variantom sú aj vákuovacie vrecká. V tom prípade však odporúčame vákuovačku s funkciou mäkkého odsávania alebo reguláciou výkonu. Vákuovačky idú ruka v ruke so zdravým životným štýlom a šetrným uchovávaním surovín, preto sme im venovali samostatný článok Ako si vybrať vákuovačku.
Využitie drene
Dreň, ktorá zostane po odšťavovaní ako odpad, nemusíte nutne vyhadzovať. Nie je v nej nič zlé, je to len dužnina zbavená šťavy. Ovocnú dreň tak môžete využiť napríklad pri pečení, do rôznych perníkov a koláčov, zeleninovú zase pri príprave vegetariánskych karbonátok.