Ako vybrať odšťavovač
Náš článok vás prevedie krok po kroku výberom domáceho odšťavovača. Na začiatok je potrebné zdôrazniť, že neexistuje jeden univerzálny odšťavovač, ktorý si poradí so všetkým a bude vyhovovať každému. Preto tiež v tomto návode preberáme všetky možné špecifiká, či už používaných surovín, výbavy alebo vášho času a počtu ľudí v domácnosti.
Pretože pre niekoho sú dôležité aj detaily, venujeme pozornosť aj doplnkovým funkciám, ktoré síce nemajú vplyv na výťažnosť odšťavovača, avšak zvyšujú užívateľský komfort alebo uľahčujú údržbu. V kapitole Cena vás zase oboznámime s finančnou náročnosťou jednotlivých variantov a prezradíme, čo za vynaložené peniaze môžete očakávať. A aby bol náš článok kompletný, pridáme pár tipov na odšťavovanie a skladovanie získanej šťavy.
Ako vybrať odšťavovač stručne:
- Zvoľte typ – Rozhodnite sa medzi slimákovým alebo odstredivým modelom. Odstredivé odšťavovače sú rýchlejšie, šťava má ale kratšiu trvanlivosť.
- Určite si kapacitu – Pre viac osôb by mala mať nádržka na šťavu a nádržka na dreň aspoň 1 liter.
- Stanovte si rozpočet – Najlacnejšie modely zoženiete do 80 €, luxusné spotrebiče môžu stáť aj viac ako 400 €.
- Pozrite sa na konštrukciu – Dôležitý je dostatočne veľký plniaci otvor, výhodou je aj nerezové sitko.
- Berte do úvahy aj ďalšie prvky – Užitočný je napríklad uzáver antidrip, bezpečnosť zvýšia protišmykové nožičky.
Prečo si zaobstarať odšťavovač
Odšťavovače na ovocie a iné plodiny nie sú žiadnym moderným trendom, prvý takýto stroj vznikol už v tridsiatych rokoch minulého storočia (Zdroj: Všetko o odšťavovaní). Vysokej popularite sa stále tešia predovšetkým vďaka týmto výhodám:
- Viete, čo pijete – Doma pripravené džúsy sú vždy čerstvé, bez konzervantov, plesní a iných nežiaducich látok.
- Spracovanie plodín – Ak máte doma prebytok plodín zo záhradky, môžete ich odšťaviť. Ďalej využiť sa dá aj vzniknutá dreň, v podstate nič tak nemusíte vyhadzovať.
- Nekonečné množstvo kombinácií – Ovocie a zeleninu môžete ľubovoľne kombinovať podľa vašej chuti.
Nevýhody odšťavovačov
Pred zaobstaraním odšťavovača je ale dobré premyslieť aj niekoľko negatív, ktoré sa s jeho používaním spájajú:
- Nároky na priestor – Nejde práve o malý prístroj, opakované vyberanie a ukladanie do skrinky tak bude pomerne otravné a na linke zaberie dosť miesta.
- Nároky na čas – Pred odšťavením musíte plody olúpať a nakrájať, samotný proces odšťavovania tiež chvíľu trvá.
- Údržba – Po každom použití je odšťavovač nutné rozložiť a vyčistiť, čo niekedy býva pomerne zložité.
Celkovo je tak potrebné uvedomiť si, že domáce odšťavovanie nikdy nebude také pohodlné a rýchle ako naliať si balený džús z obchodu. Mnohým užívateľom sa tak môže stať, že zakúpený odšťavovač nakoniec ani nebudú používať, pretože im to za čas a energiu, ktoré musia do celého procesu investovať, skrátka nestojí.
Typy odšťavovačov
Základné rozdelenie odšťavovačov sa odvíja od ich mechanizmu, delia sa na odstredivé a slimákové. Slimákové potom môžu byť ešte horizontálne a vertikálne, podľa umiestnenia slimáka v prístroji. Nedá sa povedať, že by jeden typ bol lepší ako druhý, pretože každý sa hodí na niečo trochu iné. Preto záleží hlavne na tom, čo od odšťavovača očakávate a hlavne ako by mala podľa vás vyzerať samotná šťava. Odšťavovanie pre zdravie).
Chcete šťavu skôr číru, vodovú, alebo dávate prednosť hustejšej šťave intenzívnejšej chuti s občasnými zvyškami dužiny? Plánujete si chystať šťavu dopredu a popíjať ju počas dňa, alebo vám stačí rýchly pohár ráno na raňajky? Budete šťavu pripravovať v rannom zhone, alebo si ju nachystáte skôr večer? Zdieľate domácnosť s jedným alebo dvoma členmi, alebo vaša rodina spotrebuje niekoľko litrov šťavy len ráno pri raňajkách? To všetko by ste mali pri výbere zvážiť.

Odstredivé odšťavovače
Suroviny najprv rozsekajú pomocou otočných nožov a následne ich pretlačia cez sito. Sú s veľkým náskokom najrýchlejšie zo všetkých typov, ale náročnejšie na údržbu, najmä kvôli väčšiemu situ, ktoré treba kefkou zbaviť uviaznutých vlákien. Navyše sa vyznačujú vyššou hlučnosťou, majú vyššiu spotrebu a nižšiu výťažnosť.
Hodia sa pre všetkých, ktorí pripravujú väčšie množstvo šťavy a potrpia si na rýchlosť, sú teda ideálne práve na rýchle rodinné raňajky. Na odstredivé odšťavovače vsádzajú pre ich rýchlosť aj v mnohých stravovacích zariadeniach, takže ak chcete doma pripravovať šťavu „ako z kaviarne“, budete pravdepodobne potrebovať odstredivku.
Šťava z odstredivých odšťavovačov je vodovejšia, viac našľahaná, a práve väčšie množstvo kyslíkových bubliniek tiež spôsobuje rýchlejšiu oxidáciu. Šťava sa navyše pri rýchlejších otáčkach zahrieva na vyššiu teplotu ako v prípade nízkootáčkových slimákových odšťavovačov. Tým môže stratiť niektoré vitamíny a enzýmy. Hodí sa tak hlavne na okamžitú spotrebu. Pokiaľ si chcete šťavu nachystať a potom popíjať napríklad v priebehu dňa, odporúčame skôr odšťavovače slimákové.
Slimákové odšťavovače
Takzvané slimákové, pomalé alebo tlakové odšťavovače namiesto otočných nožov suroviny rozdrvia rotujúcim slimákom, potom ich opäť pretlačia cez jemné sito. V porovnaní s odstredivými odšťavovačmi mávajú vyššiu výťažnosť, zo surovín dostanú naozaj maximum. Ich produktom je hustejšia šťava, niekedy až pyré, s vyšším podielom vlákniny.
Horizontálny slimákový odšťavovač
Šťavu zo slimákového odšťavovača je možné skladovať až 24 hodín. Spracovávaním pri nižšom počte otáčok za minútu sa do nej totiž nedostane toľko kyslíka, nie je napenená a pomalšie oxiduje. Nie je tak problém nachystať si šťavu večer a na druhý deň ju vziať so sebou treba do práce. Oproti odstredivým odšťavovačom sú slimákové úspornejšie a tichšie, pracujú ale o niečo pomalšie, kvôli nižšiemu výkonu.
Na ten sa viaže tiež veľkosť plniaceho otvoru, ktorý býva u niektorých slimákových odšťavovačov menší, aby sa motor nezadrhol kvôli veľkým kusom ovocia. To je potrebné nakrájať na menšie kúsky, čo predstavuje prácu navyše. Výhodou slimákových odšťavovačov je, že často vďaka rozdielnym sitkám ponúknu viac funkcií, ako výrobu smoothie alebo orechového masla, pri niektorých modeloch dokonca narazíte aj na mlynček na mäso alebo strojček na rezance.
Vertikálny vs. horizontálny slimák
Slimákové odšťavovače sa dajú ďalej rozdeliť na modely s vertikálne a horizontálne umiestneným slimákom. Vertikálne bývajú lacnejšie a často pracujú plynulejšie, pretože im pomáha gravitácia. Mávajú ale problém s niektorými surovinami a ich čistenie je ťažšie. Horizontálne bývajú drahšie, majú ale trochu vyššiu výťažnosť, pomerne ľahkú údržbu a poradia si s väčšinou surovín.
Vertikálny odšťavovač
Horizontálny odšťavovač
Slimák vertikálneho odšťavovača
Slimák horizontálneho odšťavovača
Dvojhriadeľový odšťavovač
V dvojhriadeľovom odšťavovači sa otáčajú hneď dva horizontálne umiestnené slimáky. Tieto modely mávajú z väčšiny surovín najvyššiu výťažnosť a získaná šťava je veľmi kvalitná. Na druhú stranu sa však vyznačujú náročnejším čistením a vyššou cenou. Dvojhriadeľový odšťavovač teda odporúčame užívateľom, ktorí mieria vysoko a hľadajú špičkový stroj na odšťavovanie skutočne veľkej úrody.
Ak už teraz viete, že siahnete po slimákovom odšťavovači, odporučíme na prečítanie článok Aké sú slimákové odšťavovače, ktorý sa plne sústredí na ich špecifiká.
Typ odšťavovača |
Výťažnosť |
Rýchlosť odšťavovania |
Šťava |
Čistenie |
Cena |
Odstredivý |
Najnižšia |
Vysoká |
Vodovejšia |
Najnáročnejšie |
Najlacnejšie, do 200 € |
Slimákový – vertikálny |
Stredná |
Stredná |
Hutnejšia, s vlákninou |
Dosť náročné |
Stredne drahé, do 400 € |
Slimákový – horizontálny |
Stredná |
Pomalšia |
Hutnejšia, s vlákninou |
Najľahšie |
Stredne drahé, do 400 € |
Slimákový – dvojhriadeľový |
Najvyššia |
Najpomalšia |
Najhutnejšia, s vlákninou |
Dosť náročné |
Najdrahšie, vo vyšších stovkách |
Určenie odšťavovača
Ako už bolo spomenuté, žiadny odšťavovač nie je najlepší na všetko ovocie a zeleninu. Veľká časť výberu odšťavovača sa odvíja od toho, akú šťavu sami preferujete (redšia/hustejšia a pod.) a aké suroviny najčastejšie používate. Poďme sa teda pozrieť bližšie na to, čo všetko môžete odšťavovať a ktorý prístroj vám na konkrétne ovocie a zeleninu najlepšie poslúži. Všeobecne sa dá povedať, že odstredivé odšťavovače si lepšie poradia s tvrdšími surovinami, na mäkké a mazľavé plody je účinnejší odšťavovač slimákový.
Často používané ovocie a zelenina
Tieto druhy ovocia a zeleniny patria medzi odšťavovateľmi medzi najobľúbenejšie. A pokiaľ majú tendenciu stroj upchávať, často stačí prekladať mäkké mazľavé plody aj niečím tvrdším.
- Malvice (jablká, hrušky) – sú viac-menej bezproblémové pre všetky odšťavovače, odporúčame ale tvrdšie čerstvé plody. S múčnatými a prezretými plodmi si poradí najlepšie odstredivý odšťavovač.
- Kôstkovice (marhule, broskyne) a tropické ovocie (kivi, mango) – ich dužina je väčšinou mäkšia, a tak čakajte skôr hustejšiu kašovitú šťavu. Odporúčame s nimi šetriť, zanášajú sitko. Vo väčšom množstve ich najlepšie zvládne vertikálny slimákový odšťavovač.
- Bobule a lesné plody (egreše, čučoriedky) – najlepším odšťavovačom pre toto ovocie je opäť slimákový prístroj, najlepšie vertikálny.
- Koreňová zelenina – nepredstavuje problém pre žiadny odšťavovač, len šťava bude rôzne číra. Koreňová zelenina môže zároveň pomôcť pri odšťavovaní prezretých jabĺk a ďalších mäkších plodov, ktoré ňou môžete prekladať, aby odšťavovač neupchali.
- Citrusy – rovnako ako koreňová zelenina, aj citrusy sú ideálne pre akýkoľvek prístroj, nie nadarmo patria k najčastejšie používanému ovociu.
- Listová zelenina a bylinky – v tomto prípade je rozhodnutie jasné, len a len slimákový odšťavovač, a to ideálne horizontálneho typu. Odstredivý listy iba naseká, ale nevyťaží z nich dostatočné množstvo šťavy. Listová zelenina má tiež tendenciu upchať sitko odšťavovača.
Upchaté sitko po odšťavovaní listovej zeleniny
Problémové plodiny
Existujú však aj také plodiny, ktoré sa na odšťavovanie naozaj nehodia. Našťastie ich nie je veľa.
- Banán, avokádo – toto ovocie kvôli jeho konzistencii skrátka neodšťavíte, je vhodné skôr na prípravu smoothie, jeho použitie v odšťavovači je zbytočné plytvanie surovinou.
- Ríbezle – s červenými a bielymi si poradia najlepšie slimákové odšťavovače. Užívatelia sa často sťažujú, že je šťava z ríbezlí príliš hustá. To však nie je vinou prístroja, ale môže za to vysoký obsah pektínu v ríbezliach (rovnakou látkou sa napríklad zahusťujú džemy). Čierne ríbezle sú na odšťavovanie skôr nevhodné, keď už, tak v menšom množstve ako doplnková surovina.
Príkon a počet otáčok
Oboje je u odšťavovačov trochu orieškom. Odstredivé odšťavovače majú vždy vyšší príkon ako odšťavovače slimákové, a to často niekoľkonásobne. Neznamená to však, že by slimákové odšťavovače boli nejako horšie. Len majú skrátka iný mechanizmus, a preto tak vysoký výkon nepotrebujú. To prináša výhodu vo forme nižšej spotreby aj menšej hlučnosti, všeobecne ale bývajú oproti odstredivým odšťavovačom pomalšie.
Ako laik by ste sa nemali medzi odšťavovačmi rozhodovať len podľa príkonu, pri týchto prístrojoch to môže byť veľmi zavádzajúci údaj. V prípade modelov so slimákovým mechanizmom stačí, keď siahnete po prístrojoch s príkonom okolo 150 W a vyšším, u odstredivých hľadajte aspoň 1000 W.
Tiež počet otáčok za minútu sa u týchto typov výrazne líši. Odšťavovače využívajúce odstredivú silu potrebujú vyšší počet otáčok, ktorý tak často presiahne hodnotu 10 000/min. Pri takto silných prístrojoch odporúčame mrknúť, či majú aj nižšie rýchlosti na šetrnejšiu prácu s mäkším ovocím. Slimákové odšťavovače takú rýchlosť nepotrebujú, pohybujú sa okolo 60-80 otáčok/min. S nižším počtom otáčok sa síce na svoj pohár chvíľu načakáte, odmení sa vám však nižšou vrstvou peny a hutnejšou chuťou.
Konštrukcia
V prípade odšťavovačov sú najdôležitejšie štyri veci: veľkosť plniaceho otvoru, objem nádobky na šťavu, objem nádobky na zvyšky a typ sitka.
Veľkosť plniaceho otvoru
Od tej sa odvíja, aké veľké kusy ovocia a zeleniny môžete do odšťavovača utláčať. Najlepšie odšťavovače majú priemer plniaceho otvoru 8 cm a viac. Pri modeloch so slabším motorom potom býva tento rozmer okolo 4,5 cm. Je to hlavne z bezpečnostných dôvodov, slabší motor by nemusel väčšie kusy surovín zvládnuť, s menším plniacim otvorom sa teda častejšie stretneme pri slimákových odšťavovačoch (ale aj v tejto kategórii nájdeme dosť svetlých výnimiek).
A čo taký malý otvor znamená? Prácu navyše. Po prvé strávite nadbytočný čas krájaním ovocia a zeleniny, aby ste ich vôbec do prístroja dostali, po druhé tým strácate samotný produkt, pretože pri krájaní vám utečie často nezanedbateľné množstvo šťavy. Vždy teda odporúčame zamerať sa na to, aby bol plniaci otvor čo najväčší. Rodičia malých detí sa nemusia báť, že by dieťa strčilo do veľkého otvoru ruku, väčšie otvory ako 4,5 cm sú podľa európskych noriem opatrené bezpečnostnou zarážkou.
Podmiska pod otvorom
Do malého plniaceho otvoru môže byť ťažké dostať malé kúsky ovocia bez toho, aby padali všade okolo. Mnoho z týchto odšťavovačov disponuje malou podmiskou, ktorá padajúce kúsky zachytí a eliminuje straty. Stroje s väčšími plniacimi otvormi väčšinou podmisku nepotrebujú a nemajú.
Plniaci otvor so záklopkou
Pretočená záklopka pri vhodení ovocia dovnútra
Plniaci otvor s podmiskou
Kapacita nádobky na šťavu
Súčasťou balenia väčšiny odšťavovačov je aj nádobka na šťavu, ktorá prístroju vyhovuje nielen rozmerovo, ale napríklad pri odstredivých modeloch má často aj sofistikované veko, ktoré oddeľuje nežiaducu penu vzniknutú rýchlym odstreďovaním. Pokiaľ plánujete prípravu šťavy pre viac osôb, najlepšie je, keď má táto nádobka objem aspoň liter. Keď je objem menší, nie je to koniec sveta, len budete mať viac práce s prelievaním alebo menením nádobky, ktorá sa naplní zbytočne skoro.
Kapacita nádobky na dreň
Z každého odšťavovania vzniká pevný odpad. V závislosti od konkrétnej suroviny je ho viac alebo menej, podľa kvality prístroja v ňom zase zostáva viac či menej šťavy. Tento odpad je treba niekde zbierať a neskôr ho vyhadzovať, na čo slúži nádobka na zvyšky vzniknuté pri procese odšťavovania. Opäť je najlepšie, aby mala objem aspoň 1 liter, ideálne viac. Na trhu sú aj prístroje s kapacitou nádobky až 3 l.
Materiálom oboch nádobiek býva najčastejšie plast. Pri kvalitnejších odšťavovačoch ale narazíte napríklad na sklenené nádobky na mušt alebo zásobníky na odpad z nerezovej ocele.
Sitko
Kvalitné sitko vám zaručí kvalitnú šťavu, najlepšie sú tie mikrosieťové z nerezovej ocele. Je to zároveň najnáročnejšia súčiastka na údržbu a jej dôkladné čistenie je kľúčové pre správne fungovanie prístroja a jeho dlhú životnosť. Preto býva veľkosť sitka pre množstvo užívateľov dôležitým kritériom.
Najväčšie sitká mávajú odstredivé odšťavovače, o niečo menšie potom vertikálne slimákové modely. V oboch prípadoch je šťava vytláčaná po celom obvode. Slimákové odšťavovače s horizontálne uloženým slimákom potrebujú sitko len malé, pretože šťava voľne vyteká spod slimáku smerom dole.
Sitko vertikálneho slimákového odšťavovača
Sitko horizontálneho slimákového odšťavovača
Kritérium |
Ideálny variant |
Veľkosť plniaceho otvoru |
Čo najväčšia |
Kapacita nádobky na šťavu |
Aspoň 1 liter |
Kapacita nádobky na zvyšky |
Aspoň 1 liter |
Sitko |
Nerezové |
Užívateľský komfort
Pokiaľ máte v pláne používať odšťavovač každý alebo takmer každý deň, určite vyberte taký, ktorý vám bude vyhovovať aj z hľadiska používania. Inak sa totiž môže stať, že vás zložité ovládanie, absencia dôležitých funkcií alebo zdĺhavá údržba otrávi natoľko, že po pár mesiacoch zostane drahý stroj zabalený v krabici, odkiaľ ho vytiahnete len s veľkým sebazaprením.
Užívateľský komfort má mnoho aspektov, ktoré sme pre prehľadnosť rozdelili do podkapitol.
Ovládanie a manipulácia
Ovládací panel väčšiny odšťavovačov je veľmi jednoduchý. V prípade odstredivých modelov ponúka prepínanie medzi niekoľkými málo rýchlosťami, pri slimákových strojoch prepínate medzi jednou rýchlosťou a spätným chodom. Rozhodne teda nie je potrebné sa báť, že by ste sa v ovládaní nevyznali.
V čom sa odšťavovače odlišujú, je spôsob ich ovládania. Prevláda tradičnejší manuálny panel zložený z gombíka alebo prepínača. U drahších moderných odšťavovačov sa však môžete stretnúť aj s dotykovým ovládaním alebo displejom. Je na vás, čomu dáte prednosť, oboje má výhody aj nevýhody. Dotykové ovládanie vyzerá modernejšie, často sa ale horšie ovláda mokrými rukami.
Manuálne ovládanie
Dotykové ovládanie
Ďalšie kritérium môže spočívať v tom, či sa dá odšťavovač ľahko zložiť a rozložiť, či je kompaktný a dobre prenositeľný. Tu je potrebné zvážiť kompromis medzi vyššou hmotnosťou spôsobenou väčšou kapacitou či kvalitnejšími materiálmi a medzi jednoduchosťou prenášania či uskladňovania. Čo sa zostavenia týka, rad odšťavovačov je vybavený ikonkami, ktoré ukazujú správny smer skrutkovania alebo označujú „uzamykacie“ tlačidlá.
Ikonky pre jednoduchšie zostavovanie
Ikonky uľahčujúce orientáciu
Vybavenie a funkcie
Sem patria drobnosti, ktoré rozširujú možnosti využitia odšťavovača alebo sa vďaka nim s odšťavovačom lepšie zaobchádza. Ich dôležitosť je úplne individuálna, nemá cenu utrácať za vybavenie, ktoré nevyužijete, bola by však škoda nevziať ich do úvahy vôbec.
Homogenizačné puzdro
Homogenizačné puzdro je špeciálny nadstavec s jedným vývodom, ktorý sa objavuje len pri slimákových odšťavovačoch, najmä horizontálnych. Ovocie z neho vychádza ako kaša, takže je obľúbené medzi mamičkami na výrobu domácich príkrmov. Jeho hlavné benefity však spočívajú v príprave ďalších pochutín. Do odšťavovača môžete vložiť zamrznuté ovocie a vyrobiť tak sorbet, alebo oriešky a rozomlieť ich na orechové maslo.
Ďalšie nadstavce
Niektoré odšťavovače disponujú napríklad rôznymi druhmi sitiek. Môžete tak zvoliť, či chcete šťavu vodovejšiu alebo hutnejšiu. Ďalej niektorí výrobcovia ponúkajú lis na olej zo semien alebo nadstavec na výrobu špagiet (do odšťavovača vkladáte domáce cesto). Tieto doplnky však nájdete najmä pri modeloch z vyššej cenovej kategórie, takže odporúčame starostlivo zvážiť, či sa vám oplatia.
Antidrip
Táto drobná vychytávka je spojená s upratovaním. Jednoducho povedané ide o záklopku alebo upchávku, ktorou sa zacvakne otvor, z ktorého vyteká šťava. Pokiaľ teda meníte nádobku na šťavu, alebo chcete prístroj preniesť, nemusíte sa báť, že vám zvyšok šťavy bude z otvoru vykvapkávať a spôsobí neporiadok.
Uzáver antidrip
Protišmykové nožičky
Nielen rodičia malých detí určite ocenia vo výbave prístroja protišmykové nôžky. Tie zabránia deťom, aby na seba prístroj omylom stiahli. U vysokootáčkových odšťavovačov sa vám zase spotrebič nebude vibráciami posúvať po linke.
Protišmykové nožičky
Údržba
Zložité čistenie, to je to, na čo sa najviac ľudí v súvislosti s odšťavovačom sťažuje. Nechávať odšťavovač nevyčistený by sa vám mohlo vypomstiť, ideálne je rozobrať ho a aspoň vypláchnuť po každom použití. V nevyčistenom odšťavovači sa môžu množiť baktérie a neskôr kontaminovať šťavu. Vodný kameň a minerálne usadeniny zase upchávajú sitko, čím nielen znižujú efektivitu prístroja, ale môžu zapríčiniť aj prasknutie sitka.
Preto je dobré vždy hľadať model, ktorý je na údržbu čo najľahší. K tomu môže často dopomôcť možnosť umyť niektoré časti odšťavovača v umývačke. Tú neposkytuje každý prístroj, a tak je dobré si túto možnosť radšej overiť. Veľa odšťavovačov má navyše ako súčasť balenia aj špeciálnu kefku na čistenie, ktorá je prispôsobená tak, aby sa dostala do všetkých záhybov prístroja a upratovanie čo najviac urýchlila.
Údržba
Na odolnejšie usadeniny, s ktorými si neporadíte jednoduchým prejdením kefkou, platí niekoľko zlepšovákov:
- Vodný kameň – Všetky diely zasiahnuté vodným kameňom namočte do roztoku vytvoreného z vody, octu a citrónovej šťavy v pomere 1:1:1, nechajte pôsobiť najlepšie cez noc.
- Hnedý povlak, pleseň – Tieto nepríjemnosti vyrieši roztok vody a Sava v pomere 2:1, ktorý zabije mikroorganizmy a prístroj vydezinfikuje. Prístroj je dôležité následne starostlivo opláchnuť, aby sa do šťavy nedostali zvyšky Sava.
- Vodu vždy používajte teplú, zvýši účinnosť čističov. V prípade veľmi odolných usadenín skrátka vynechajte vodu a použite len koncentrované prípravky (odporúčame použitie rukavíc a zvýšenú opatrnosť, najmä pri manipulácii so Savom).
Ceny odšťavovačov
Ponuka odšťavovačov sa pohybuje vo veľmi širokom cenovom rozpätí, od niekoľko pár desiatok do niekoľko vysokých stoviek eur. Všeobecne sú pre bežnú domácnosť najvhodnejšie produkty, ktorých cena sa pohybuje niekde medzi 80 a 400 €. Neplatí stopercentne, že by drahší výrobok bol nutne lepší, ale veľmi šetriť tiež nie je dobrá cesta, nízka cena je väčšinou spoznať na kvalite materiálu a výbave prístroja, nehovoriac o jeho životnosti.
Počiatočná investícia sa vám časom vráti vďaka výťažnosti prístroja. Je rozdiel, či z kilogramu ovocia získate 700 ml alebo 500 ml šťavy, hlavne pokiaľ počítate s každodenným použitím. Čo sa týka materiálu, drobnou pomôckou vám môže byť hmotnosť prístroja. Vysoká hmotnosť spravidla nie je niečo, čo pri kúpe spotrebiča človek vyžaduje, v tomto prípade má ale istú vypovedajúcu hodnotu. Čím je ťažší (ak nemá práve gigantické rozmery), tým kvalitnejší a masívnejší materiál bol na výrobu odšťavovača použitý.
Odšťavovače do 80 €
Najlacnejšie modely bývajú väčšinou len základne vybavené, často nemajú ani vlastnú nádobku na šťavu. Prevažujú odšťavovače odstredivé, ale nedá sa v ich prípade počítať s veľmi výkonným motorom. Hoci môžu mať vysoký počet otáčok, motor s nízkym príkonom vydrží pracovať naplno len krátku dobu, navyše rýchlo stráca životnosť.
Po najlacnejšom prístroji by ste mali siahnuť iba v prípade, že odšťavovač plánujete používať len sporadicky a nechce sa vám investovať veľké čiastky do prístroja, ktorý strávi väčšinu času zatvorený v skrini. Ak plánujete zapojiť odšťavovač do vášho denného režimu, mali by ste zvážiť investíciu aspoň 80 a viac eur.
Odšťavovače od 80 € do 200 €
V tejto skupine sa už dostávame k produktom, ktoré bežnej domácnosti môžu plne dostačovať. Nájdete v nej jednoduchšie prístroje z kvalitných materiálov aj sofistikovanejšie produkty. Aj tu prevažujú odstredivky, pokiaľ je to teda typ, ktorý hľadáte, máte širšiu možnosť voľby medzi špecifickejšími prístrojmi a môžete si vybrať taký, ktorý presne zodpovedá vašim požiadavkám.
Prístroje z tejto kategórie sú ideálne na časté použitie aj vo väčšom množstve ľudí, napríklad pri rodinných raňajkách. Je potrebné v ich prípade počítať s hmotnosťou okolo 5 kg, ako najlepšie riešenie sa tak ponúka umiestniť ich trvalo na kuchynskú linku.
Odšťavovače od 200 € do 400 €
Táto cenová kategória pravdepodobne zaujme náročnejších užívateľov, ktorí vyžadujú širšie príslušenstvo vrátane nadstavcov na ďalšie typy pochutín. V takom prípade sa oplatí siahnuť skôr po slimákovom prístroji, ktorý ponúka viac možností využitia. Mnoho z nich sa pýši širokým plniacim otvorom, aby bolo možné hádzať do nich väčšie kúsky ovocia.
Odšťavovače nad 400 €
Naozajstní fajnšmekri môžu zainvestovať aj do prístroja drahšieho ako 400 €. Pre väčšinu používateľov však budú tieto prístroje zbytočne naddimenzované. Pokiaľ sa jedná o odstredivé odšťavovače z tejto kategórie, sú to profi prístroje určené do väčších gastro prevádzok. Medzi slimákovými prístrojmi by mohli nájsť ideálny produkt majitelia veľkých záhrad, ktorí potrebujú špičkový odšťavovač, ale nechcú odstredivku.
V tejto cenovej hladine narazíte aj na dvojhriadeľové odšťavovače vyznačujúce sa vysokou výťažnosťou, kvalitou šťavy a celokovovým telom.
Tipy na odšťavovanie
Aby pre vás odšťavovanie bolo čo najjednoduchšie, prikladáme niekoľko drobných užívateľských tipov.
Príprava
Ovocie a zeleninu vždy pred použitím dôkladne umyte, vyrobiť si zdravý džús z ovocia plného postrekov postráda zmysel. Neuškodí kúpiť ovocie v biokvalite alebo od lokálnych dodávateľov, ktoré je väčšinou čerstvejšie a často bez chémie.
Plody s tenkou šupkou nie je potrebné lúpať, a pokiaľ máte dostatočne veľký plniaci otvor, ani krájať. Lúpte ich len v prípade, že sa chcete zbaviť väčšieho množstva pesticídov. Tie totiž často nestačí len zmyť, dostávajú sa aj do šupky ovocia. Lúpaniu sa nevyhnete ani u plodov s tvrdou, horkou šupkou, ako je napríklad pomaranč alebo grep.
Spotreba a skladovanie
Ideálne je šťavu vypiť bezprostredne po jej vyrobení, kedy má najviac vitamínov a ďalších prospešných látok. Skladovať odporúčame iba šťavu zo slimákových odšťavovačov, ktorá pomalšie oxiduje. Napriek tomu je potrebné uchovávať ju v chladničke, ideálne v tmavšej fľaši a spotrebovať do dvadsaťštyri hodín.
Niekto odporúča šťavu zamraziť. Nedá sa úplne zaručiť, že si takto uchová všetky vitamíny, ale pokiaľ šťavy urobíte náhodou viac, je to rozhodne lepšie riešenie, než ju vyliať alebo piť zoxidovanú. Odporúčame mraziť v plastových fľašiach a neplniť ich úplne, aby nedošlo v mrazničke k nepríjemným nehodám.
K zachovaniu dlhšej čerstvosti vám môže dopomôcť aj domáca vákuovačka, šťavy je optimálne uchovávať vo vákuovacích nádobách, možným variantom sú aj vákuovacie vrecká, v takom prípade ale odporúčame vákuovačku s funkciou mäkkého odsávania alebo reguláciou výkonu. Vákuovačky idú ruka v ruke so zdravým životným štýlom a šetrným uchovávaním surovín, preto sme im venovali samostatný článok Ako vybrať vákuovačku.
Využitie drene
Dreň, ktorá zostane po odšťavovaní ako odpad, nemusíte nutne vyhadzovať. Nie je v nej nič zlé, je to len dužina zbavená šťavy. Ovocnú dreň tak môžete využiť napríklad pri pečení, do rôznych perníkov a koláčov, zeleninovú zase pri príprave vegetariánskych fašírok.
Zvyšková dreň z mrkvy
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.