Ako vybrať pákový kávovar
Pri výbere kávovaru sa na začiatku budete musieť rozhodnúť, či je pre vás vhodný pákový, automatický alebo kapsulový variant – rozdielom medzi týmito typmi venujeme prvú kapitolu tohto článku. Od zvoleného typu sa totiž bude odvíjať výsledná podoba kávy a taktiež aj čas jej prípravy. Na tento úvod nadviažeme základnými parametrami, ktorými sú tlak a teplota, a následne vám priblížime rôzne možnosti toho, ako kávovary dosahujú a udržiavajú ideálne hodnoty.
Každý má na kávovar trochu iné požiadavky – niekomu záleží viac na doplnkových funkciách a odvápňovacích programoch, iní zas riešia trysky alebo sitká. V ďalších kapitolách si postupne prejdeme všetky technické aj estetické parametre, ktoré by vás mohli pri výbere zaujímať. Článok ukončíme predstavením cenových kategórií a popíšeme, aké vybavenie môžete za danú sumu očakávať.
Ako vybrať pákový kávovar stručne:
- Zamyslite sa nad vaším vzťahom ku káve – chcete pripravovať excelentné kaviarenské espresso a penu, ktorou budete môcť maľovať obrázky, alebo vám na podobných veciach nezáleží?
- Ujasnite si rozpočet – kávovary nie sú práve lacné zariadenia, je teda ideálne dopredu si ujasniť výšku plánovanej investície.
- Zamerajte sa na kľúčové parametre – najmä na schopnosť kávovaru udržať tlak a teplotu.
- Rozhodnite sa, aké ďalšie prvky potrebujete – napríklad či trváte na integrovanom mlynčeku alebo automatickom šľahaní mlieka.
- Porozmýšľajte nad funkciami – niekoho potešia detailné možnosti nastavenia teploty alebo množstva kávy, iní uvítajú odvápňovací program alebo kompatibilitu s E.S.E. podmi.
- Skontrolujte príslušenstvo – odrazte sa napríklad od toho, či oceníte pretlakové sitká, lepší tamper alebo kanvičku na mlieko.
Typy kávovarov
Na úplný začiatok si povieme niečo o najobľúbenejších typoch kávovarov a pri tejto príležitosti zhrnieme ich výhody a nevýhody.

Kapsulové kávovary
Konštrukcia kapsulového kávovaru
Kapsuly na prípravu kávy zaujmú jednoduchosťou a rýchlosťou použitia – vložíte ich do kávovaru a o viac sa nemusíte starať. Kapsulové prístroje sú najmenšie a spravidla najlacnejšie, na druhú stranu musíte počítať s dokupovaním kávových kapsúl. Tento typ kávovaru je teda vhodný pre tých, ktorí pijú kávu len raz za čas. Navyše neplatí, že by ste do konkrétneho kávovaru mohli vložiť kapsuly všetkých značiek – spravidla je nutné jednu si vybrať a zaobstarať si taký kávovar, ktorý s ňou bude kompatibilný. Inú kávu s ním skrátka nepripravíte.
Vďaka rýchlej obsluhe potešia kapsulové kávovary najmä zaneprázdnených ľudí alebo všetkých tých, ktorých prenikanie do tajov prípravy kávy skrátka neláka. Potešia tiež maškrtníkov alebo rodiny s deťmi – tie určite ocenia horúcu čokoládu alebo rôzne sladké špeciality. Na druhú stranu mnohým milovníkom kávy tá z kapsúl nesedí, takže pokiaľ máte pred nákupom šancu takúto kávu niekde ochutnať, rozhodne to odporúčame.
Automatické kávovary
Konštrukcia automatického kávovaru
Automatické kávovary predstavujú podobne rýchly a bezpracný spôsob prípravy kávy. Celý proces zvládnu úplne samostatne a väčšinou majú aj funkciu automatického penenia mlieka. Na rozdiel od kapsulových sa do nich sype zrnková káva, takže ponúkajú autentickejšiu chuť. Okrem toho niektoré modely umožňujú aj použitie mletej kávy. Ich nevýhodou je vyššia obstarávacia cena, na druhú stranu cena za šálku kávy bude pravdepodobne nižšia ako pri kapsulových kávovaroch.
Automatický kávovar bude vyhovovať používateľom, ktorí si potrpia na espresso z čerstvo namletej kávy, ale nemajú čas alebo chuť absolvovať zložitejší proces jeho prípravy. Podobne ako kapsulový kávovar, aj automatický variant sa hodí napríklad do kancelárií. Nevyhovuje ale ľuďom, ktorých káva skutočne zaujíma a majú ambície naučiť sa ju správne pripraviť. Záporom môže byť aj umiestnenie zásobníka na kávové zrná v tele kávovaru, kde sa môže káva zbytočne zahrievať a kaziť.
Pákové kávovary
Konštrukcia pákového kávovaru
Pákový presovač vyzerá ako zmenšenina zariadení, ktoré vidíte v kaviarňach. Do páky sa nasype mletá káva a po extrakcii je nutné ju vysypať a páku opláchnuť. Proces prípravy kávy je dlhší a náročnejší, ale aspoň máte možnosť niektoré parametre sami ovplyvniť. Naučiť sa napríklad správne vyšľahať mlieko pomocou parnej trysky môže trvať aj mesiace, ale nakoniec len vy rozhodujete o tom, ako teplé a napenené výsledné mlieko bude. Výhodou je aj cena – pákové prístroje zoženiete lacnejšie ako automatické a cena za šálku kávy je nižšia ako pri kapsulových modeloch.

Proces prípravy kávy
Ako je zrejmé z predchádzajúceho odseku, pákové kávovary urobia najväčšiu radosť skutočným milovníkom kávy, ktorí si okrem pitia kávy užívajú aj celý rituál jej prípravy, túžia sa v nej zlepšovať a s nadšením sa snažia ovládnuť napríklad techniku latte art. Toto slovné spojenie označuje obrázky kreslené do hnedej kávy mliečnou penou. Mlieko je nutné našľahať na precíznu jednoliatu mikropenu bez bubliniek – na tento účel je potrebná parná tryska s dostatočným parným tlakom.
Pri kúpe kvalitného prístroja a dodržaní správnych postupov je chuť kávy najautentickejšia. Niektorí užívatelia si pákový kávovar zaobstarajú len kvôli nízkej cene, tento postup vám ale neodporúčame. Takýto kávovar totiž často zostáva stáť nevyužitý na poličke a jeho majiteľ aj tak po niekoľkých rokoch zakotví pri automatickom alebo kapsulovom variante.
Alternatívne spôsoby prípravy
Espresso je na vás príliš malé a horkasté a oceníte skôr väčšiu porciu nápoja, ktorý nebude taký intenzívny? V tom prípade je možné, že by vám viac sedela filtrovaná káva. Tá sa spravidla pije v objeme 200 až 240 ml, jej konzistencia je redšia a menej olejovitá. Keďže sa nepripravuje (s výnimkou moka kanvičky) z vriacej vody a dlhšie sa lúhuje, vyniknú v nej rôzne chuťové profily a jednotlivé odrody. Častokrát chutí ovocne, kvetinovo či karamelovo, v závislosti od odrody a miesta pestovania.

Najčastejším pomocníkom pri príprave filtrovanej kávy je elektrický prekvapkávač, ktorý naraz nachystá 1-2 litre nápoja, pričom si sám vodu zohreje a prekvapká cez filter. Manuálne prekvapkávače to samy nezvládnu, preto vyhovujú tým, ktorí si kávu radi pripravujú sami. O oboch variantoch píšeme na samostatnej stránke.
Svoju vlastnú stránku si zaslúži aj french press, ku ktorému nepotrebujete dokupovať filtre a pripraví až liter kávy naraz. Porovnali sme tiež moka kanvičky, ktoré pripravujú kávu s plnou chuťou pripomínajúcu espresso, ale sú oveľa lacnejšie ako kávovary. Nemôžeme zabudnúť na aeropress – malý plastový valček, ktorý je obzvlášť obľúbený medzi cestovateľmi.
Typ kávovaru |
Obstarávacia cena |
Cena za šálku |
Náročnosť obsluhy |
Vhodné pre |
Kapsulový |
Nízka |
Vysoká |
Nízka |
– Milovníkov horúcej čokolády alebo ochutených kapsúl
– Zaneprázdnených ľudí
– Do kancelárií |
Automatický |
Vysoká |
Stredná |
Nízka |
– Milovníkov zrnkovej kávy
– Zaneprázdnených ľudí
– Do kancelárií |
Pákový |
Stredná |
Stredná |
Stredná až vysoká |
– Milovníkov autentickej chuti a baristického umenia
– Do kaviarní a podobných prevádzok |
Prekvapkávač |
Nízka |
Stredná |
Nízka |
– Milovníkov väčších porcií slabšej kávy
– Ochutnávačov rôznych odrôd a chutí |
Teplota
Teplota vody je veľmi dôležitým parametrom – čím je vyššia, tým ľahšie sa látky z kávy lúhujú. Pokiaľ bude teplota vody príliš nízka, výsledný nápoj môže chutiť trochu kyslo. Pokiaľ bude voda naopak veľmi horúca, káva sa prepáli a môže byť horká.
Ideálna teplota na prípravu espressa sa pohybuje medzi 88 až 95 °C, vždy je výhodou, ak kávovar ponúka možnosť nastaviť teplotu vody. Môžete tak experimentovať s rôznymi typmi káv, často sa napríklad odporúča použiť na svetlo praženú kávu vyššiu teplotu ako na tmavo praženú. Je teda ideálne, ak môžete tento faktor ovplyvniť a prispôsobiť svojim predstavám a chutiam.
Termobloky a bojlery
Za to, ako rýchlo a stabilne sa bude voda ohrievať, nesie zodpovednosť použitý zahrievací systém. Dva základné typy, s ktorými sa môžeme stretnúť, sú bojler a termoblok a dôležitý je taktiež ich počet. Pokiaľ má kávovar len jeden zahrievací systém, užívateľ môže v jeden moment buď pripravovať kávu alebo šľahať mlieko, nebude to totiž možné robiť naraz. Keďže je na šľahanie peny potrebná vyššia teplota ako na prípravu kávy, môže chvíľu trvať, kým kávovar teplotu zvýši alebo zníži, aby bolo možné proces dokončiť.
Termoblok
Termobloky sú lacnejšie a preto ich nájdeme vo väčšine malých domácich kávovarov. V minulosti sa jednalo o veľmi nestabilný systém, na tom sa však mnoho lepších výrobcov snaží pracovať (Sage/Breville, Ascaso), v dnešnej dobe je už teda možné naraziť aj na pomerne dobré varianty. Jedná sa o nahriate kovové bloky, cez ktoré prúdi studená voda. Cestou sa postupne zahrieva na požadovanú teplotu. Ohrieva sa iba malé množstvo, nie celý bojler.
Veľkou výhodou termoblokov je rýchlosť nahriatia – niektoré kávovary sú pripravené na použitie už za niekoľko sekúnd (aj keď je vždy vhodné pustiť najskôr vodu naprázdno, aby sa prehriala aj hlava kávovaru). Na druhú stranu je náročnejšie strážiť teplotu vody, niektoré lacnejšie termobloky môžu byť veľmi nestabilné. Termobloky majú kratšiu životnosť, horšie sa opravujú a v prípade ich poškodenia je väčšinou nutná výmena.
Podobnú technológiu predstavuje thermocoil. Rozdiel spočíva v tom, že voda neprechádza cez kovové bloky, ale preteká (najčastejšie) medenou rúrkou. Keďže je thermocoil vyrobený z jedného kusu materiálu, systém má menšie sklony k pretekaniu a ponúka lepšiu teplotnú stabilitu.
Bojler
Jednoduchý bojlerový systém je častý skôr pri lacnejších kávovaroch. Voda sa nahrieva v bojleri a zohriata putuje do hlavy kávovaru. Bojlery sa o niečo dlhšie nahrievajú, pri väčšine jednoduchých domácich kávovarov sú teda nahradené termoblokmi.
Výhodou bojlera je lepšia teplotná stabilita. Za zmienku tiež stojí, že kávovary s bojlerom sú častokrát vyrobené z masívnych kovov, zatiaľ čo prístroje s lacným termoblokom bývajú celkovo vyrobené z lacných materiálov. Jednobojlerové systémy nájdeme aj pri niektorých kávovaroch strednej triedy.
Bojler so systémom Heat exchanger (výmenník tepla, HX)
Kávovary disponujúce heat exchangerom sú častokrát vyhľadávané ľuďmi, ktorí sa snažia posunúť svoje baristické schopnosti na novú úroveň. Taktiež ich nájdeme aj pri komerčných kávovaroch. Takéto zariadenie obsahuje jeden bojler, v ktorom je voda zahrievaná na teplotu potrebnú na tvorbu pary. Keď sa rozhodnete pripraviť espresso, voda prechádza medenou trubicou (výmenníkom), ktorá vedie cez bojler a tým sa ohrieva.
Pri týchto kávovaroch je možné šľahať mlieko a extrahovať espresso naraz. Tým sa ušetrí čas a takáto káva je lepšia, pretože našľahaná pena alebo vytečené espresso nestojí, kým kávovar dokončí druhú časť prípravy. Takéto kávovary bývajú doplnené presným PID systémom na kontrolu teploty. S rastúcou stabilitou však stúpa aj cena týchto kávovarov, takže napríklad pre užívateľov, ktorí pijú kávu len na povzbudenie a nie je pre nich koníčkom, môžu byť zbytočne drahé.
Dva bojlery
Dvojbojlerový systém nájdeme najčastejšie pri profesionálnych prístrojoch. Jeden bojler slúži na prípravu kávy, druhý na šľahanie mliečnej peny. To je praktické pri príprave viacerých káv za sebou, pokojne totiž môžete pripravovať espresso a zároveň si chystať mlieko na cappuccino. Oba systémy sú dostatočne stabilné na to, aby udržali ideálnu teplotu počas celého procesu.
Samozrejme aj pri tomto systéme nájdeme nejaké nevýhody – tou prvou je jednoznačne cena, tá sa môže pohybovať aj v tisíckach eur. Tento zahrievací systém je taktiež objemnejší (čo sa premietne do rozmerov celého kávovaru), dlhšie sa zahrieva a daňou za teplotnú stabilitu je aj nižšia energetická úspornosť (Zdroj: Home Grounds).
Aký zahrievací systém teda zvoliť?
Pokiaľ pijete kávu predovšetkým na povzbudenie, nič viac od nej neočakávate a hlavným dôvodom na kúpu pákového kávovaru je pre vás cena, nemá zmysel hľadať model s precíznym zahrievacím systémom. Je dosť možné, že po niekoľkých rokoch používania nakoniec aj tak siahnete po pohodlnejšom automatickom kávovare, alebo prejdete na lacnejší prekvapkávač. Pravdepodobne vám teda bude stačiť kávovar s termoblokom alebo jedným bojlerom.
Kávovar s jedným zahrievacím systémom nebude predstavovať problém ani v prípade, ak si nepotrpíte na cappuccina a podobné nápoje a kávu pijete čiernu alebo so studeným mliekom. Pokiaľ je však príprava kávy zároveň vaším koníčkom, potrpíte si na našľahané mlieko alebo máte chuť zdokonaľovať sa v latte art, možno by ste mali zvážiť investíciu do kávovaru s dvojitým zahrievacím systémom.
Ak ste prekročili hranice bežného konzumenta kávy a hľadáte naozaj kvalitné zariadenie, pravdepodobne narazíte aj na kávovary s HX výmenníkom. Často sa jedná o poloprofesionálne prístroje, do ktorých je síce potrebné investovať podstatne viac peňazí, no odmenia sa vám teplotnou stabilitou, možnosťou pripravovať kávu a mlieko naraz a väčšinou aj kvalitnejšími materiálmi. Systém dvoch bojlerov je špičkový, avšak zbytočne nákladný pre prevažnú väčšinu domácností. Na tieto modely sa ale môžete zamerať napríklad vtedy, ak hľadáte kvalitný kávovar do malej prevádzky.
Termoblok/Bojler |
HX/Dva bojlery |
– Ak chcete ušetriť
– Ak máte na prípravu kávy čas
– Ak pijete len čiernu kávu |
– Ak chcete pripravovať kávu aj mlieko naraz
– Ak túžite po poloprofesionálnom prístroji
– Ak chcete byť pri príprave kávy precízni |
Termostat
Termostaty kontrolujú teplotu v bojleri alebo v systéme termobloku. Existujú dva typy:
- Mechanické – väčšinou fungujú vo dvojici, pričom jeden stráži hornú a druhý spodnú hranicu. Pri dosiahnutí hraničných hodnôt sa potom zahrievacie teleso zapína resp. vypína.
- Elektronické, PID – digitálne termostaty udržiavajú teplotu na hodnote, ktorú nastaví barista. Kávovary s týmto systémom sú teplotne stabilnejšie, no spravidla patria k drahším.
Tlak
Parný tlak na extrakciu espressa by mal dosahovať 9 bar. Ide o hodnotu, s ktorou pracujú veľké kaviarenské prístroje s rotačným čerpadlom. To je väčšie ako vibračné čerpadlo, pracuje tichšie a hlavne stabilne, takže sa na tlak 9 bar dostane rýchlo a udrží ho po celú dobu extrakcie. Výhodou je aj to, ak má konkrétny model kávovaru tlakomer, na ktorom je možné hodnoty kontrolovať.
Pre domáce kávovary je rotačné čerpadlo príliš veľké a drahé, takže ho zastupujú vibračné čerpadlá. Tie budujú tlak postupne, s udržiavaním sú na tom ale horšie, takže spomínaných 9 barov dosiahnu skôr v priemere. Pri malých kávovaroch na domáce použitie sa preto odporúča tlak aspoň 15 bar.
Keďže sa mnoho výrobcov domácich kávovarov snaží vychvaľovať svoje prístroje za čo najvyšší tlak, vzniká domnienka, že „čím viac, tým lepšie“. Nie je to však pravda, príliš vysoký tlak stlačí kávu v páke až príliš, čím sa spomalí prietok vody. Dokonca môže pretlačiť drobnejšie kúsky zŕn na spodok sitka a tým ho upchať. Kvalitnejšie a poloprofesionálne kávovary disponujú pretlakovým ventilom, ktorý je zastropovaný na nižšej hodnote, ideálne práve na 9 bar.
Tlak na utlačenie
Pri príprave espressa je taktiež dôležitý tlak pri utláčaní namletých zŕn do páky. Odporúča sa stlačiť kávu tlakom zodpovedajúcim zhruba 20 kg. Na to slúži nástroj zvaný tamper. Správne utlačená káva musí byť v prvom rade v páke rozložená rovnomerne, inak ňou voda nebude pretekať optimálne.
Pokiaľ namleté zrná neutlačíte dostatočne, voda cez ne pretečie príliš rýchlo a káva sa nestihne vyextrahovať. Výsledkom bude vodnatá káva bez cremy na povrchu a chutiť bude nevýrazne až kyslo. Ak zas naopak kávu utlačíte príliš, voda bude mať problém sa cez ňu dostať, potečie pomaly a výsledná káva bude chutiť horkasto. Keďže sa tlak 20 kg zle odhaduje, v začiatkoch je najjednoduchšie položiť páku s kávou na váhu. Celý proces vyžaduje cit a trochu cviku, časom sa ale naučíte správny tlak odhadnúť.
Mletie kávy
Kávu do kávovaru budete pri väčšine prístrojov musieť namlieť sami externým mlynčekom. Variantom je tiež použitie kupovanej mletej kávy alebo tzv. E.S.E. podov (vankúšikov naplnených mletou kávou). Hlavnou výhodou týchto podov je čistota a jednoduchosť používania. Bývajú však o niečo drahšie a pokiaľ volíte pákový kávovar aj kvôli nižšej cene za šálku, dokupovanie podov sa vám neoplatí. Chuti čerstvo namletej kávy sa navyše kupovaná mletá káva alebo káva z E.S.E. podu skrátka nevyrovná.
Rovnako ako všetky ostatné aspekty prípravy kávy pákovým kávovarom, aj mletie vyžaduje trochu cviku. Buďte teda trpezliví a testujte rôzne hrubosti mletia, kým nenájdete tú, ktorá je pre vás ideálna. Na prípravu espressa sa odporúča jemné mletie, káva by mala pripomínať polohrubú až hrubú múku. Z príliš hrubo namletej kávy bude výsledné espresso slabé a bez chuti. Veľmi jemné namletie zase môže zvýrazniť horkosť kávy a nápoj nebude mať tú správnu cremu.

Kávovary s mlynčekom
Niektoré kávovary z vyšších cenových hladín môžu disponovať zabudovaným mlynčekom. Pri kúpe takéhoto zariadenia môžete čo-to ušetriť. Za výhodu kávovarov s mlynčekom môžeme označiť aj pohodlnosť nákupu – vyberáte len jeden prístroj.
Toto riešenie má však aj svoje negatíva. Keďže sa kávovar pred použitím zahrieva, logicky sa zahrieva aj mlynček a zrná. To môže následne viesť k ich znehodnoteniu či spáleniu počas mletia. Mlynček lacnejších kávovarov navyše nemusí byť dostatočne kvalitný. Problém potom môže nastať, ak používateľ v rámci pokroku nakúpi nepretlakové sitká a mlynček nedokáže kávu namlieť dostatočne najemno a rovnomerne. Niektoré mlynčeky môžu mať taktiež problém s automatickým dávkovaním mletej kávy.
Kávovar a mlynček samostatne
Samostatný mlynček predstavuje hneď na úvod ďalšiu investíciu, navyše budete musieť venovať nejaký čas jeho výberu. Na druhú stranu však získate prístroj, ktorý môžete používať s ľubovoľným kávovarom, takže aj v prípade kúpy nového modelu vám mlynček zostane. Pokiaľ navyše zainvestujete do všestranného mlynčeka s veľkým rozsahom mletia, poslúži aj pri príprave filtrovanej kávy.
Keďže je pri príprave espressa veľmi dôležité, aby boli zrnká namleté rovnomerne a na správnu hrubosť, všeobecne sa odporúča investovať do kvalitnejšieho zariadenia. Pokiaľ teda máte k dispozícii obmedzený finančný obnos a zvažujete, či ušetriť na mlynčeku alebo na kávovare, zvoľte radšej druhú možnosť.
Ako vybrať správny mlynček na kávu sa dozviete v našom článku Ako vybrať mlynček.
|
Kávovar s mlynčekom |
Kávovar a mlynček samostatne |
Výhody |
+ Cenovo výhodné riešenie
+ Vyberáte len jeden prístroj |
+ Mlynček vám zostane aj pri poruche kávovaru
+ Možnosť kúpiť naozaj kvalitný mlynček |
Nevýhody |
− Ak sa pokazí kávovar, prídete aj o mlynček
− Mlynček býva menej kvalitný
− Zrná sa môžu znehodnotiť |
− Drahší variant
− Nutnosť výberu samostatného mlynčeka |
Príprava mliečnej peny
Šľahanie mlieka je nevyhnutnou súčasťou prípravy nápojov ako caffè latte, cappuccino, flat white a ďalšie. S automatickou prípravou mliečnej peny sa pri bežných pákových kávovaroch obvykle nestretnete, prevažná väčšina z nich má manuálnu trysku, ktorá vyfukovaním horúcej pary mlieko zohrieva a napeňuje. Jej zásadnou výhodou je možnosť upraviť si mlieko podľa seba – môžete ho napeniť viac či menej. Na druhej strane však môže chvíľu trvať, kým sa s tryskou naučíte pracovať. Problém môže nastať pri niektorých lacných kávovaroch so slabým zahrievacím systémom, ktorý nevytvorí dostatočný parný tlak.
Ako kompenzáciu nedostatočného parného výkonu majú mnohé malé kávovary tzv. panarello trysku (spoznáte ju podľa hrubého nadstavca). Spolu s horúcou parou vháňa do mlieka aj trochu vzduchu, čím tento úkon zjednodušuje. Výsledky môžu byť rôzne, všetko závisí od vašej šikovnosti. Keďže ale nad množstvom nasávaného vzduchu nemáte úplnú kontrolu, častokrát získate skôr hubovitú netvarovateľnú penu s veľkými bublinkami a nie kvalitnú mikropenu, ktorou je možné tvoriť latte art.
Typ trysky sa bude pravdepodobne odvíjať od ceny kávovaru (pri lacnejších modeloch je častejší typ panarello) a od toho, či máte ambície techniku správneho šľahania mlieka ovládnuť. Pokiaľ sa chcete v tomto procese zdokonaliť, panarello tryska vás v určitom bode môže začať limitovať.
Ručné a elektrické napeňovače
Ak si s parnou tryskou vôbec nerozumiete, alebo sa o precíznu penu nechcete ani pokúšať, môžete si ku kávovaru zaobstarať samostatný napeňovač mlieka. Jedná sa o malé zariadenie, ktoré je väčšinou možné kúpiť pomerne lacno. Na trhu nájdete ako ručné, tak aj elektrické modely.
- Ručné napeňovače – väčšinou pracujú na princípe piestu, zvláštnou kategóriou sú shakery, v ktorých môžete mlieko šľahať za studena (napríklad do ľadovej kávy).
- Elektrické napeňovače – mlieko ohrejú a našľahajú a vy sa teda nemusíte o nič starať. Sú ale o niečo drahšie. Lacnejším variantom je malý batériový šľahač, pokiaľ však stojíte o hubovitú konzistenciu, v tomto prípade sa jej nemusíte dočkať.
Konštrukcia kávovaru
Pri výbere kávovaru by ste mali venovať pozornosť aj tomu, ako vyzerá – nielen kvôli estetickej hodnote, ale aj z praktických dôvodov.
Materiál
Základné pravidlo znie – čím menej plastových súčiastok, tým lepšie. Kávovar z robustného kovu je stabilnejší a odolnejší. Výnimočne opatrní by ste mali byť vtedy, ak je kávovar vyrobený z plastu v tých miestach, ktorými preteká horúca káva (teda v oblasti hlavy).
Veľkosť
Na veľkosť kávovaru je možné pozerať z niekoľkých uhlov. Pokiaľ máte na kuchynskej linke len minimum miesta, asi vás poteší, keď bude kávovar čo najmenší. Na druhú stranu s menšími prístrojmi sa môže niekomu horšie pracovať. Väčšie kávovary sú stabilnejšie, lepšie do nich upevníte páku jednou rukou a často (pravidlom to však nie je) bývajú vyrobené z odolnejšieho materiálu.
Objem nádržky na vodu
Kapacitu nádržky na vodu by ste mali voliť podľa predpokladanej dennej spotreby kávy. Ak hľadáte kávovar do jednočlennej domácnosti, môžete pokojne siahnuť po menšom, menej objemnom modeli. Pokiaľ ale pripravujete viac šálok pre viac osôb denne, oplatí sa zainvestovať do objemnejšieho prístroja, pri ktorom nebude nevyhnutné doplňovať vodu tak často. Na trhu sú dostupné aj prístroje s niekoľkolitrovými nádržkami, ktoré uspokoja tých náročnejších užívateľov.
Na druhú stranu ale pripomíname, že voda by v nádržke nemala stáť príliš dlho, inak sa totiž môže začať kaziť, obzvlášť pokiaľ je kávovar na slnku. Ani snaha nájsť kávovar s čo najväčšou nádržkou na vodu sa teda nemusí vyplatiť.
Menšia nádržka na 1 l vody
Páka
Páka je jednou z najdôležitejších častí kávovaru. Môže mať jeden alebo dva výpusty – pomocou dvojitej môžete pripravovať dve espressá zároveň. K lacnejším kávovarom spravidla získate iba jednu páku, drahšie modely môžu byť vybavené oboma typmi.
Páka by za ideálnych okolností mala byť kovová, bez akýchkoľvek plastových súčiastok. Niektoré dizajnové páky môžu mať rukoväť z dreva. V profesionálnej sfére prevládajú páky s priemerom 58 mm, medzi domácimi prístrojmi nájdete niekoľko možných veľkostí. Do niektorých môže byť ťažké dostať 7 alebo 14 gramov kávy a nemusí byť možné dokúpiť k nim náhradné sitká.
Príkon a spotreba
Pri menších domácich spotrebičoch, ku ktorým patria aj kávovary, je spotreba takmer zanedbateľná. Pokiaľ si však dávate pozor na úspornosť svojich spotrebičov, odporúčame voliť taký kávovar, ktorý má funkciu automatického vypnutia alebo Stand-By režim.
Príkon okrem spotreby udáva ešte jednu vec – tou je rýchlosť nahriatia. Rozdiely môžu byť znateľné najmä pokiaľ sa rozhodujete medzi termoblokom a bojlerom, ani bojler vám však dieru do vrecka neurobí. Na výslednú chuť kávy nemá rýchlosť nahriatia absolútne žiadny vplyv. Pokiaľ však chcete pri príprave ušetriť trochu času, siahnite po prístroji s vyšším príkonom.
Nastavenie a doplnkové funkcie
Rovnako ako je to pri väčšine menších spotrebičov, aj v prípade kávovarov nájdeme veľké rozdiely vo vybavení a funkciách, rozhodne však odporúčame nepodliehať marketingovým pojmom. Mnohými rôznymi vychytávkami sa často chvália výrobcovia produktov z najnižšej cenovej kategórie, je však potrebné mať na pamäti, že pokiaľ kávovar nedosiahne dostatočný tlak a neudrží teplotu vody, určite to nezachráni tým, že sa automaticky vypína o päť minút skôr ako konkurencia.
Niektoré funkcie majú vplyv na samotnú chuť výslednej kávy (napríklad možnosť nastaviť teplotu vody), iné skôr zvyšujú celkový pôžitok z jej prípravy alebo ju zjednodušujú.
Ovládací panel
Ovládací panel pri väčšine prístrojov nie je nijako zložitý. V zásade ide o to, aby ste prostredníctvom neho mohli kávovaru oznámiť, že má ohrievať vodu na kávu alebo na paru a aby ste odštartovali jej výdaj. Pri niektorých drahších modeloch nájdete aj displej, ktorý vás informuje o priebehu procesu, nejde ale o nijako nevyhnutnú súčasť kávovaru, takže pokiaľ pre vás nie je dôležitý z nejakého osobného dôvodu, odporúčame podľa neho nevyberať.
Jednoduchší ovládací panel
Zložitejší ovládací systém vás čaká, ak siahnete po kávovare s funkciou automatického čistenia, prispôsobenia sa tvrdosti vody vo vašej lokalite alebo dokonca s mlynčekom. V takom prípade je totiž potrebné nastavovať veľkosť porcie a hrubosť mletia. Občas sa stretnete aj s tlakomerom, na ktorom si môžete overiť, či extrakcia prebieha správne. S funkciami tiež stúpa počet všemožných kontroliek.
Zložitejší ovládací panel
Vyhrievaná plocha na šálky
Pokiaľ použijete studený hrnček, rýchlo to zrazí teplotu práve pripravenej kávy. Podávate ju potom v nižšej ako ideálnej teplote a chuť kávy nebude taká, akú získate z profesionálneho stroja.
Nahrievacia plocha na šálky
Prevažná väčšina kávovarov ponúka vyhrievanú plochu na šálky. Oplatí sa však podotknúť, že ak ste si v snahe skrátiť čas prípravy zaobstarali stroj deklarujúci nahriatie za pár sekúnd, hrnčekom táto doba stačiť nemusí. V praxi navyše rovnaký alebo aj lepší výsledok dosiahnete ponorením šálky do horúcej vody alebo prepláchnutím parou z trysky – záleží teda na vás, ktorému spôsobu ohrievania dávate prednosť.
Nastaviteľná sila kávy
Silu kávy určuje najmä množstvo namletých zŕn a ich hrubosť, tento parameter teda budú riešiť primárne tí, ktorí majú záujem o kávovar so zabudovaným mlynčekom. Ten by mal mať dostatok stupňov hrubosti, aby ste si mohli nájsť ten ideálny. So samostatným mlynčekom teda dosiahnete rovnaký výsledok (za predpokladu, že s ním viete aspoň trochu pracovať).
Nastaviteľné množstvo nápoja
Táto funkcia poteší nepokojné hektické duše, ktoré ráno zvládajú viac činností naraz a nemajú čas pri príprave kávy stáť a číhať na okamih vypnutia. Dopredu je možné nastaviť, koľko kávy chcete v jednej šálke mať a kávovar proces sám zastaví po napustení požadovaného množstva.
Prispôsobenie tvrdosti vody
Tvrdá voda viac zanáša vnútro prístroja, takže je nutné ho častejšie odvápňovať. Kávovary, ktoré automaticky nahlasujú potrebu odvápnenia, niekedy ponúkajú možnosť nastavenia počítadla podľa tvrdosti vašej vody – pri tvrdšej vode požiadajú o odvápnenie skôr. Na zistenie tvrdosti vody slúži pribalená testovacia sada. Prúžok ponoríte na určený čas do vody a následne odpočítate výsledok, ktorý zadáte do vášho kávovaru.
Keďže je pre chuť kávy ideálna skôr mäkšia voda, niektorí používatelia vodu pred naliatím do nádržky preženú filtračnou kanvicou. Drahšie kávovary niekedy ponúkajú nádržky na vodu s filtračným systémom, do neho je však potrebné dokupovať filtre (zhruba raz za 2 mesiace). Výrobcovia často sľubujú, že pri pravidelnej výmene filtra nebude potrebné kávovar odvápňovať vôbec, finančne vás však odvápňovanie pravdepodobne vyjde lacnejšie (závisí to od ceny filtrov a odporúčaných odvápňovacích prostriedkov).
Nastaviteľná teplota vody
Teplota vody sa opäť prejaví na chuti kávy. Pokiaľ sa s výsledným nápojom chcete naozaj vyhrať, nemala by táto funkcia vášmu kávovaru chýbať.
Výdajník horúcej vody
Možnosť pustiť horúcu vodu z trysky na horúcu paru, napríklad na prípravu čaju alebo iných teplých nápojov. Drahšie kávovary majú na horúcu vodu samostatný výpust. Pokiaľ kávovar touto možnosťou nedisponuje, je možné jednoducho pustiť vodu cez hlavu bez toho, aby ste do nej upevnili páku s kávou, alebo ju ohriať tryskou.
Odnímateľná mriežka a odkvapkávacia nádobka
Pod šálkou sa nachádza mriežka a pod ňou priestor na zachytávanie vody z útrob kávovaru. Oboje by malo byť vyberateľné a ľahko čistiteľné. To vám samozrejme zjednoduší údržbu, vybratím mriežky ale taktiež získate niekoľko centimetrov naviac v prípade, že pripravujete kávu do vyššieho hrnčeka.
S mriežkou
Bez mriežky
Program odvápnenia
Raz za štvrť až pol roka by mal kávovar prejsť procesom odvápnenia. Ten vám môže uľahčiť špeciálny program, ktorý pri pákových modeloch rozhodne nie je samozrejmosťou. Kávovar sa samozrejme môže a musí odvápňovať aj keď na to nemá konkrétny program. Celý proces ale nie je nijako komplikovaný, takže sa nenechajte absenciou odvápňovacieho programu odradiť od kúpy prístroja, ktorý sa vám v ostatných ohľadoch páči.
Príslušenstvo
Nákupom kávovaru to nekončí – k plnohodnotnej príprave kávy je potrebné zaobstarať si ešte pár drobností. Ak sa vo svete kávovarov ešte len rozhliadate, pravdepodobne oceníte, keď sa o nič viac nebudete musieť starať a všetko potrebné dostanete v balení. Pri lacnejších kávovaroch však bude zahrnuté príslušenstvo skôr jednoduchšie, takže ak sa v kávovom svete nájdete, časom si pravdepodobne aj tak kúpite lepšie.
Tamper
Sitká na jednu a dve porcie kávy
Tamper
Tamper má pribalený snáď každý kávovar. Narazíte na kovové či plastové varianty, pričom kovové sú určite lepšie a ponúknu neporovnateľne dlhšiu životnosť. Niektoré kávovary majú tamper napevno pripevnený k telu, barista potom páku umiestni pod neho a tlačí zospodu. Spokojnosť s týmto systémom je samozrejme individuálna, prevažnej väčšine však nevyhovuje – kávovar je potrebné pridržiavať, správny tlak je ťažké odhadnúť a náročné je aj jeho dosiahnutie.
Kanvička na mlieko/latiéra
Kanvička na šľahanie mlieka nie je na začiatok úplne nevyhnutná, mlieko totiž napeníte aj v obyčajnom hrnčeku. Začne vás však zaujímať v prípade, že sa rozhodnete posunúť svoje baristické umenie na vyšší level a napríklad do kávy nakresliť srdiečko. Latiéra by mala mať úzke vyústenie umožňujúce maximálnu kontrolu prúdu peny. Jej veľkosť sa potom odvíja od množstva mlieka – predávajú sa ako kanvičky na cappuccino, tak aj na objemnejšie nápoje typu caffè latte.
Niektoré kávovary majú kanvičku v balení, samostatne si ju môžete zakúpiť cca od 10 €. Existuje dokonca aj kanvička so zabudovaným teplomerom, vďaka ktorej sa ľahko naučíte odhadnúť správnu teplotu mliečnej peny.
Rôzne druhy sitiek
Ku kávovaru štandardne dostanete minimálne dva kusy sitiek – menšie na jednu porciu a väčšie na dve. Môžete naraziť na dva varianty – pretlakový alebo nepretlakový/štandardný. Ak s domácou prípravou espressa ešte len začínate, oplatí sa zistiť, či sú oba typy sitka aspoň dostupné.
- Štandardné sitká – spoznáte ich podľa toho, že ak ich obrátite, nájdete na spodnej strane rovnaký počet dierok ako na hornej. Toto sú sitká pre tých, ktorí chcú espresso pripravovať naozaj správne. Štandardné sitko vám totiž nič neodpustí – pre správnu extrakciu sa naozaj budete musieť naučiť mlieť na správnu hrubosť, tampovať a pod.
- Pretlakové sitká – sú vlastne dvojplášťové a pokiaľ ich otočíte, zistíte, že majú na spodnej strane len jednu malú dierku. Najčastejšie ich nájdete pri lacných kávovaroch. Tieto sitká sú vhodné pre užívateľov, ktorí na správnom postupe až tak nebazírujú, odpustia totiž nedostatočne jemné mletie zŕn. Pretlakové sitká kávu mierne „našľahajú“, takže má na povrchu väčšiu vrstvu peny.
Záverečné odporúčanie sa odvíja od toho, čo od kávovaru a od seba vlastne očakávate. Požadujete rýchlu prípravu kávy bez zdĺhavého učenia? Siahnite po pretlakových sitkách. Pokiaľ sa ale časom rozhodnete preniknúť do tajov správnej extrakcie, pretlakové sitko vás na tejto ceste bude skôr brzdiť.
Pretlakové sitká
Najobľúbenejšie značky pákových kávovarov
Po pákových presovačoch užívatelia siahajú z rôznych dôvodov a od toho sa odvíja aj ich výber značky. Rolu tu môže hrať cena, tradícia a reputácia výrobcu aj rozšírenosť prístrojov a s ňou sa spájajúca dostupnosť užívateľských recenzií.
Pákové kávovary De’Longhi
Tento taliansky výrobca patrí bezpochyby k tým najznámejším a najrozšírenejším. Jeho kávovary je možné charakterizovať ako „najlepšie medzi lacnými“ – ide o akýsi medzistupeň medzi supermarketovými značkami a skutočne kvalitnými výrobcami ponúkajúcimi aj profesionálne prístroje (Rancilio). Výhodou značky De’Longhi je okrem iného aj dobrá vybavenosť doplnkovými funkciami, ako je napríklad automatický odvápňovací program alebo prispôsobenie sa tvrdosti vody.
Pákové kávovary Sage
Pod značkou Sage sa na európskom trhu skrývajú výrobky austrálskej firmy Breville. V portfóliu značky nájdete kávovary, mixéry, grily a ďalšie menšie kuchynské spotrebiče. Čo sa týka kávovarov, ich cena začína vyššie ako pri modeloch od De’Longhi – za menej ako 400 € si ich prístroje nezaobstaráte. O nahrievanie sa stará vylepšený systém Thermojet a použité materiály sú kvalitnejšie. Vo vyšších cenových hladinách už sa jedná o prístroje pre skutočných fajnšmekrov. Užívateľom, ktorí zvažujú kúpu pákového kávovaru z dôvodu úspory, ich neodporúčame.
Pákové kávovary Gaggia
Značka Gaggia pochádza z Talianska, aj u nás si ale vybudovala pomerne slušnú fanúšikovskú základňu. Model Gaggia Classic patrí k legendám, po ktorých siahali prevažne naozajstní milovníci kávy túžiaci po kvalitnej páke, nepretlakových sitkách a čo najmenšom podiele plastových súčiastok. V posledných rokoch však výrobca svoje modely zmodernizoval, čo je pre mnohých užívateľov miernym negatívom, pretože sa pri nich zároveň objavili aj plastové súčiastky. Stále však ide o prístroje schopné pripraviť kvalitné espresso a našľahať dobrú mikropenu.
Pákové kávovary Lelit
Ďalšia talianska značka vyrábajúca prístroje strednej a vyššej triedy. Charakteristické sú kvalitné robustné materiály a pri drahších modeloch tiež PID systém na kontrolu teploty. Na výber budete mať aj v prípade, ak ste sa rozhodli zaobstarať si kávovar s integrovaným mlynčekom. Celkovo ide o prístroje pre srdciarov, ktorí sa budú rozplývať nad chuťou espressa, zatiaľ čo bez automatického odvápňovacieho programu sa bez problémov zaobídu.
Cena
Pákové kávovary cenovo nájdete medzi kapsulovými, ktoré sú najlacnejšie, a automatickými, pri ktorých si zase priplatíte. Rozpätie je veľmi široké, môžete nájsť zariadenie za pár stoviek eur, ale aj modely za tisícky. Je teda vhodné hneď na začiatku si ujasniť, aké máte očakávania a akú kávu si vlastne predstavujete.
Cena do 200 €
Najnižšia cenová kategória je veľmi obľúbená, a to najmä medzi nenáročnými používateľmi. Medzi najčastejšie zastúpenými značkami nájdete napríklad De’Longhi alebo Sencor, väčšina z nich sa nesústredí výhradne na výrobu kávovarov. Kávovary s cenovkou do 200 € patria medzi menšie prístroje s kapacitou nádržky okolo 1 l. Tlak ich vibračných čerpadiel dosahuje 15 bar a prevažná väčšina je poháňaná jedným termoblokom.
Na program na odvápňovanie v tejto kategórii narazíte len sporadicky, rovnako ako na možnosť nastavenia množstva, teploty a tvrdosti vody. Vyhovovať preto budú menej náročným zákazníkom, ktorí s používaním pákového kávovaru ešte len začínajú a na správne parametre espressa si až tak nepotrpia.
Cena od 200 do 600 €
V strednej cenovej kategórii budú hľadať najmä záujemcovia o kvalitnejší domáci kávovar, ktorí majú chuť hlbšie preniknúť do tajov prípravy kávy. Objavujú sa tu napríklad kávovary značiek Gaggia alebo Breville/Sage. Častokrát sú vyrobené z kvalitnejších materiálov, sú vizuálne zaujímavé a dostatočne masívne.
Čo sa týka vybavenia, narazíte tu už napríklad aj na pretlakový ventil, ktorý nastaví tlak na ideálnych 9 bar alebo na dvojitý zahrievací systém. Pri niektorých modeloch už nájdeme aj program odvápnenia a stále častejšia je tiež možnosť nastaviť množstvo, teplotu a tvrdosť vody podľa vašich predstáv. S týmito typmi kávovarov už máte pomerne veľkú šancu priblížiť sa káve z vašej obľúbenej kaviarne.
Cena nad 600 €
Kávovary pre skutočných fajnšmekrov, ktoré už uspokoja túžbu po poloprofesionálnom variante. Najčastejšie sú vybavené dvoma zahrievacími systémami s PID kontrolou teploty, občas sa dokonca stretnete s profesionálnym rotačným čerpadlom. Bojlery sú tu zastúpené viac ako termobloky. Medzi značkami sa objavujú aj mená ako Faema, Lelit, Nuova Simonelli alebo ECM.
V tejto kategórii sa tiež nachádzajú zariadenia pre užívateľov so špecifickými požiadavkami – môžete medzi nimi nájsť aj pomerne raritné pákové kávovary s integrovaným mlynčekom alebo kávovary s funkciou automatického šľahania mlieka. V týchto prípadoch ide teda už takmer o hybridy medzi automatickými a pákovými kávovarmi.
Lacný plastový kávovar
Kávovar zo strednej cenovej kategórie
Kávovar pre náročných užívateľov
Ako správne pripraviť espresso
Malá káva podávaná pri bare, ktorú zákazník vypije dvoma až troma dúškami. To je správne espresso. V našich končinách sa pri tomto type kávy objavujú rôzne skomolené názvy a tiež rôzne nápoje. Espresso je však len jedno, pikolo ani presso si v Taliansku neobjednáte. Ide tiež o základ ostatných kávových nápojov ako je napríklad cappuccino, caffè latte či latte macchiato. Jeho príprava má niekoľko zásad, ktoré je potrebné dodržať.
7-20-90-9-25
Pri príprave espressa narazíte na päť čísel, ktoré zastupujú rôzne pravidlá. Sedem určuje počet gramov kávy, povoľujú sa však drobné odchýlky. Po odvážení namletej kávy je nutné kávu utlačiť. Na to je potrebné vynaložiť tlak zodpovedajúci dvadsiatim kilogramom. Káva musí byť v páke stlačená rovno, aby ňou voda pod tlakom pretekala rovnomerne. Pri príprave kávy sa nikdy nepoužíva vriaca voda, jej teplota sa s dvojstupňovou odchýlkou pohybuje okolo deväťdesiatich stupňov Celzia.
Profesionálne kávovary vytvárajú konštantný tlak deväť bar. Pri domácich kávovaroch sa stretnete s tlakom 15 bar, nie je ale konštantný a 9 bar dosiahne v priemere. Deväť bar je ideálny tlak, pri ktorom sa z kávy vyplaví najviac dobrých látok. Pokiaľ máme kávu odváženú a utlačenú, páku utrieme, umiestnime do hlavy kávovaru a dobre utiahneme. Teraz sa dostávame k hlavnému procesu prípravy. Extrakcia espressa by mala trvať približne dvadsaťpäť sekúnd. V hrnčeku má potom výsledný nápoj teplotu okolo 67 °C.
Šálka by mala byť predhriata – to dosiahnete buď špeciálnou plochou na ohrev hrnčekov, vypláchnutím horúcou vodou alebo parou z trysky. Správne espresso má objem zhruba 30 – 35 ml. Espresso sa ďalej používa ako základ kávových nápojov s mliekom. Každý z nich sa pripravuje podľa určitých zásad a záleží na každom, aký druh kávy mu najviac vyhovuje (Zdroj: Espresso&Coffee Guide).

Ako skladovať kávu
Neoddeliteľnou súčasťou prípravy poctivého espressa je aj správny výber a vhodné skladovanie zrnkovej kávy. Pákový kávovar si predsa len nekupujete preto, aby ste v ňom pripravovali predmletú kávu bez arómy alebo zrnkovú kávu, ktorá sa vplyvom nesprávneho skladovania pokazila. S výberom kávy vám pomôže náš článok Ako vybrať kávu. Pre následné skladovanie potom platí pár pravidiel, ktoré vám pomôžu udržať kávu dlho čerstvú:
Doba skladovania
Kávu je najlepšie spotrebovať do štrnástich dní od upraženia, pokiaľ teda patríte k skutočným fajnšmekrom, kupujte kávu z kvalitných pražiarní, ktoré uvádzajú aj dátum upraženia a kupujte vždy množstvo, ktoré zvládnete spotrebovať za pár dní až týždňov.
Obal
Hoci sa môže zdať presypanie kávy do sklenenej či porcelánovej dózy ako dobrý nápad, nie je to tak. V dóze totiž zostáva zbytočné množstvo vzduchu. Pokiaľ si kúpite kvalitnú kávu, ideálnym riešením je nechať ju v pôvodnom obale, vytlačiť z neho vzduch a uzavrieť ho. Výnimkou je použitie špeciálnych dóz na kávu, z ktorých môžete vytlačiť prebytočný vzduch a káva si tak dlhšie zachová svoju čerstvosť.
Umiestnenie
Možno sa stretnete s odporúčaním umiestniť kávu do chladničky či do mrazničky. To však nie je optimálne riešenie – jedným z nepriateľov kávy je totiž vlhkosť, ktorá sa drží v chladničke, poprípade sa káva orosí po vybratí z mrazničky. Káva navyše rýchlo absorbuje arómu z okolia, nie je teda vhodné skladovať ju spolu s čerstvými potravinami ani ďalšími aromatickými vecami.
Teplota
Izbová teplota káve vyhovuje, vysoké teploty ju môžu veľmi rýchlo pokaziť. V žiadnom prípade teda kávu nenechávajte na slnku, ideálne ani blízko kávovaru, sporáku alebo iných zariadení, ktoré vyžarujú teplo.
Údržba pákového kávovaru
K zložitejšiemu procesu prípravy patrí aj zložitejšia údržba prístroja. Na rozdiel od automatických kávovarov nie je obvyklé, aby mal pákový kávovar funkciu automatického preplachu. Pokiaľ nepoužívate pody, budete sa dennodenne stretávať so zvyškami kávy.
Po každom použití by ste mali opláchnuť páku, vysypať a očistiť sitko a potom tiež utrieť hlavu kávovaru (miesto, kam upevňujete páku). Sitku venujte zvýšenú pozornosť – keď sa dierky upchajú, bude mať kávovar problém pretlačiť cezeň kávu, a to výsledku rozhodne neprospeje. Nevyhnutné je tiež pravidelné čistenie trysky od zvyškov mlieka, tie by ju totiž mohli upchať.
Na prvý pohľad síce môžu tieto úkony vyzerať zložito, no akonáhle si to vyskúšate, zistíte, že prípravou kávy a následným čistením nestrávite viac ako päť minút. Pokiaľ vás teda od pákového kávovaru odrádza práve náročnosť procesu, nemusíte sa ničoho báť. Otázkou zostáva, či vás príprava kávy bude baviť, na to si však musíte odpovedať sami.
Odvápnenie
Strašiakom mnohých začiatočníkov je pravidelné odvápňovanie prístroja. K tomu prispieva aj fakt, že máloktorý pákový kávovar ponúka automatický odvápňovací program. Nie je však potrebné mať strach, v princípe je odvápnenie veľmi jednoduché.
Najprv musíte pripraviť odvápňujúci roztok z prípravku, ktorý odporúča výrobca. Mnohí úspešne používajú aj kyselinu citrónovú. Roztokom naplníte nádobku na vodu a necháte ho pretiecť kávovarom. Počas procesu je nutné prepláchnuť ako trysku, tak aj hlavu kávovaru. Po dokončení vyberte zásobník, umyte ho a naplňte čistou vodou. Následne nechajte opäť pretiecť tryskou aj hlavou kávovaru. Ak si chcete byť istí, že v útrobách kávovaru nezostali zvyšky prostriedkov, môžete tento krok zopakovať.
Príklad odvápňovacieho prostriedku
Preplach trysky odvápňovacím roztokom
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.