Porovnávací test a recenzie najlepších pákových kávovarov

Aktualizováno:
Červen 2020
Autor:
Kamila Lorenzová

V kategorii nad 200 € doporučujeme

SAGE BES 875 BSS

700 € Orientačná cena

Aký pákový kávovar si vybrať podľa porovnania

    Top produkt

    Nad 200 €

    Doporučujeme
    Recenze SAGE BES 875 BSS

    SAGE BES 875 BSS

    Orientačná cena 700 €

    Top produkt

    Od 100 do 200 €

    Doporučujeme
    Recenze DeLonghi EC 685 M

    DeLonghi EC 685 M

    Orientačná cena 160 €

    Top produkt

    Do 100 €

    Doporučujeme
    Recenze Delonghi EC 157

    Delonghi EC 157

    Orientačná cena 95 €

Patríte medzi milovníkov kvalitnej a dobrej kávy a chcete si ju vychutnávať každý deň bez toho, aby ste museli utrácať nemalé peniaze v kaviarňach? Jeden zo spôsobov, ako to dosiahnuť, predstavuje kúpa pákového kávovaru. Ak chcete mať kontrolu nad mletím kávy, jej zhutnením a samotnou prípravou, žiadny iný typ kávovaru vás neuspokojí tak, ako práve ten pákový. Veľkou prednosťou týchto prístrojov je vysoká kvalita pripravovanej šálky kávy a veľká variabilita, čo sa napríklad množstva kávy týka.

Na trhu sa objavuje hneď niekoľko modelov a výber toho správneho nemusí byť úplne jednoduchý. Aby výsledná chuť a kvalita kávy bola čo najlepšia, treba sa zamerať najmä na parný tlak. Ani tu však vždy neplatí, že čím je hodnota vyššia, tým lepšie pre vás. Ak sa chcete lepšie vyznať vo všetkých parametroch a rôznych funkciách pákových kávovarov, prečítajte si náš podrobný článok Ako si vybrať pákový kávovar.

Aby sme vám kúpu nového prístroja uľahčili, pripravili sme pre vás výber tých najlepších pákových kávovarov na trhu. Sústredili sme sa pritom na dostupné parametre a ďalšie funkcie, ktoré by vám mohli napríklad uľahčiť samotnú prípravu. Kvôli lepšej prehľadnosti sme vybrané produkty rozdelili do troch kategórií podľa ich obstarávacej ceny. Zostáva tak iba na vás, koľko chcete za prístroj utratiť. V každej kategórii potom nájdete ten najlepší TOP produkt a taktiež model, ktorý najlepšie vychádzal v pomere ceny a výkonu. 

Kvôli vášmu pohodliu sme v prípade kávovarov pátrali po možnostiach nastavenia množstva, teploty a tvrdosti vody. Istú váhu sme prikladali taktiež príkonu, ktorý má vplyv najmä na rýchlosť nahrievania kávovaru. Výsledné espresso však neovplyvní, a tak nejde o úplne najdôležitejší parameter. Na niektorých modeloch z nášho výberu nájdete taktiež funkciu automatického šľahania mlieka, ktorá poteší najmä milovníkov kapučína a latte.


Najlepšie pákové kávovary podľa porovnania

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Nad 200 €

Recenze SAGE BES 875 BSS
SAGE BES 875 BSS

Mlynček na kávu

Ukazovateľ tlaku

Vysoký príkon

Vysoká cena

Chýba odvápňovací systém

700 € Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Nad 200 €

Recenze DeLonghi 850.M
DeLonghi 850.M

Automatické šľahanie mlieka

Veľké možnosti nastavenia

Chýba funkcia nahrievania šálok

Malá nádržka na vodu

250 € Zobrazit nabídky

Ďalší na zváženie

Nad 200 €

Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E

Veľká nádržka na vodu

Takmer profesionálne vyhotovenie

Vyžaduje pozornosť pri príprave

Nižší príkon

550 € Zobrazit nabídky

Top produkt

Od 100 do 200 €

Recenze DeLonghi EC 685 M
DeLonghi EC 685 M

Možnosti nastavenia

Kompatibilný s podmi E.S.E.

Menšia nádržka na vodu

Malá odkvapkávacia miska

160 € Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Od 100 do 200 €

Recenze Senocr SES 4040BK
Senocr SES 4040BK

Automatické šľahanie mlieka

Parný tlak 20 barov

Chýba parná dýza

Nie je možné použiť pody E.S.E. pody

150 € Zobrazit nabídky

Dostupný variant

Od 100 do 200 €

Recenze Krups XP 320830
Krups XP 320830

Veľký zásobník na vodu

Prijateľná cena

Slabší príkon

Málo možností nastavenia

100 € Zobrazit nabídky

Top produkt

Do 100 €

Recenze Delonghi EC 157
Delonghi EC 157

Kompatibilný s podmi E.S.E.

Odnímateľná nádobka na vodu

Nie je možné nastaviť teplotu kávy

Nedokáže nastaviť množstvo vody

95 € Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Do 100 €

Recenze Electrolux EEA 111
Electrolux EEA 111

Dobrý príkon

Automatické vypnutie

Málo možností nastavenia

Chýba odvápňovací program

80 € Zobrazit nabídky

Dostupný variant

Do 100 €

Recenze Sencor SES 1710 BK
Sencor SES 1710 BK

Odvápňovací program

Nízka cena

Nutnosť sledovať množstvo vody

Nie je kompatibilný s podmi E.S.E.

70 € Zobrazit nabídky

Ďalší na zváženie

Do 100 €

Recenze Beko CEP 5152
Beko CEP 5152

Nízka cena

Nastaviteľné množstvo vody

Nie je možné nastaviť teplotu kávy

Nemá funkciu automatického vypnutia

70 € Zobrazit nabídky
Parametr SAGE BES 875 BSS DeLonghi 850.M Rancilio Silvia E DeLonghi EC 685 M Senocr SES 4040BK Krups XP 320830 Delonghi EC 157 Electrolux EEA 111 Sencor SES 1710 BK Beko CEP 5152
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Kategorie

Nad 200 €

Nad 200 €

Nad 200 €

Od 100 do 200 €

Od 100 do 200 €

Od 100 do 200 €

Do 100 €

Do 100 €

Do 100 €

Do 100 €

Orientačná cena 700 € 250 € 550 € 160 € 150 € 100 € 95 € 80 € 70 € 70 €
Parný tlak (bar) 17 15 9,5-11 15 20 15 15 15 15 15
Príkon (W) 1 850 1 450 1 100 1 350 1 450 1 000 1 100 1 470 1 140 1 200
Objem zásobníka na vodu (l) 2 1 2,4 1 1,4 1,5 1 1,25 1,5 1,2
Nastaviteľné množstvo vody Áno Áno Nie Áno Áno Nie Nie Nie Nie Áno
Nastaviteľná tvrdosť vody Nie Áno Nie Áno Neuvedené Nie Nie Nie Nie Nie
Nastaviteľná teplota kávy Áno Áno Áno Áno Áno Nie Nie Nie Nie Nie
Maximálny počet šálok 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Parná dýza Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Nahrievanie šálky Áno Áno Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno
Automatické šľahanie mlieka Nie Áno Nie Nie Áno Nie Nie Nie Nie Nie
Automatické vypnutie Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Nie
Odvápňovací program Nie Áno Nie Áno Áno Nie Nie Nie Áno Nie
Použitie podov E.S.E. Neuvedené Áno Nie Áno Nie Nie Áno Nie Nie Áno
Recenze  SAGE BES 875 BSS

Recenze SAGE BES 875 BSS

Top produkt

Nad 200 €

Kávovar Sage BES875 BSS by sme mohli zaradiť aj medzi automatické kávovary, keďže má zabudovaný mlynček a disponuje tak automatickým mletím priamo do držiaka. Môžete si navyše zvoliť z 18 nastavení hrubosti mletia. Vďaka tomu nemusíte mať doma oddelený mlynček na kávu alebo sa obmedzovať iba na kupovanie už dopredu namletých zŕn. Prístroj je navyše vybavený elektrickým systémom kontroly teploty, ktorý zaisťuje stálu teplotu počas extrakcie kávy. Z dôvodu veľmi vysokej obstarávacej ceny tento model odporúčame najmä náročnejším používateľom, ktorí si zakladajú na kvalite a ocenia bohaté vybavenie.

Zobrazit nabídky
Recenze  DeLonghi 850.M

Recenze DeLonghi 850.M

Top cena/výkon

Nad 200 €

Veľkou výhodou modelu DeLonghi EC 850 je funkcia automatického šľahania mlieka. S tou sa stretávame väčšinou iba pri automatických kávovaroch. Veľké plus taktiež vidíme v tom, že aj napriek tejto skutočnosti zostala zachovaná prítomnosť parnej dýzy. Používatelia si tak môžu vybrať, či chcú kapučíno či latte pripraviť automaticky, alebo si radšej našľahajú penu ručne. Niekomu by však mohla chýbať nahrievacia plocha na šálky. Určitú nevýhodu môže predstavovať taktiež menší objem zásobníka na vodu. Okrem týchto nedostatkov však nemáme kávovaru vôbec čo vytknúť a môžeme ho odporučiť aj náročnejším používateľom.

Zobrazit nabídky
Recenze  Rancilio Silvia E

Recenze Rancilio Silvia E

Ďalší na zváženie

Nad 200 €

Firma Rancilio vyrába najmä profesionálne kávovary a model Silvia E tak predstavuje jediný domáci model, ktorý sa snaží priblížiť profesionálnym prístrojom. Kávovar však nie je vhodnou voľbou pre tých, ktorí chcú jednoducho stlačiť tlačidlo a očakávajú od neho automatickú prípravu. Zamilujú si ho predovšetkým tí, ktorí príprave kávy chcú venovať svoju pozornosť a majú chuť experimentovať. Kávovar tak odporúčame najmä kávovým nadšencom, ktorí sa s ním pohrajú a nebudú im chýbať automatické funkcie. Jeho vysoká cena je navyše vyvážená použitím kvalitných materiálov, ktoré z neho robia odolný a robustný prístroj. 

Zobrazit nabídky
Recenze  DeLonghi EC 685 M

Recenze DeLonghi EC 685 M

Top produkt

Od 100 do 200 €

DeLonghi EC 685 ponúka predovšetkým veľa možností najrôznejšieho vlastného nastavenia. Môžete si tak zvoliť napríklad teplotu kávy alebo si nastaviť požadovanú veľkosť svojho obľúbeného nápoja do pamäte prístroja a on vám ho bude automaticky pripravovať presne podľa vášho priania. Na našľahanie mlieka sa dá použiť parná dýza, ktorá zároveň slúži aj na vydávanie horúcej vody na čaj alebo iné nápoje. Niekomu by mohla vadiť trošku menšia nádobka na vodu, tá je však odnímateľná, takže ju môžete pohodlne doplniť. Kávovar svojím úzkym vyhotovením ľahko zapadne aj do menšej kuchyne. Umožňuje taktiež použiť pody E.S.E.

Zobrazit nabídky
Recenze  Senocr SES 4040BK

Recenze Senocr SES 4040BK

Top cena/výkon

Od 100 do 200 €

Ako jeden z mála pákových kávovarov je model Sencor 4040BK vybavený funkciou automatického šľahania mlieka. Milovníci mliečnych nápojov sa tak nemusia učiť s parnou dýzou a pripravovať penu ručne, stačí iba stlačiť tlačidlo a kávovar sa o všetko postará za vás. Kto by predsa len preferoval ručnú prípravu, ten s týmto modelom nepochodí, pretože automatický šľahač vytlačil parnú dýzu, ktorú na tomto prístroji nenájdete. Určite vás však poteší vysoký príkon a pomerne veľká nádobka na vodu. Z funkcií oceňujeme hlavne možnosť uložiť si veľkosť nápoja do pamäte prístroja. Vďaka tomu nemusíte neustále nastavovať množstvo vody alebo ručne zastavovať prípravu.

Zobrazit nabídky
Recenze  Krups XP 320830

Recenze Krups XP 320830

Dostupný variant

Od 100 do 200 €

Pákový kávovar Krups XP 320830 kúpite za veľmi prijateľnú cenu. Tá je však vyvážená trošku horšími parametrami a obmedzenou možnosťou vlastného nastavenia. Oproti ostatným modelom z rovnakej cenovej kategórie má tento model slabší príkon a nie je možné na ňom nastaviť napríklad teplotu alebo tvrdosť vody. Pri príprave musíte pri kávovare navyše stáť a ručne zastaviť tečúcu vodu, aby vám káva nepretiekla. Prístroj si totiž nevie uložiť do pamäte veľkosti nápoja. Na druhej strane oceňujeme aspoň dobrý parný tlak a veľkú nádržku na vodu.

Zobrazit nabídky
Recenze  Delonghi EC 157

Recenze Delonghi EC 157

Top produkt

Do 100 €

Pákový kávovar DeLonghi EC 157 predstavuje celkom jednoduchý a praktický prístroj bez mnohých zbytočných funkcií a perličiek. Nádobka na vodu má objem 1 liter, čo by malo do menších domácností stačiť. Navyše sa dá ľahko vybrať, takže ju môžete jednoducho odpojiť a vodu napustiť priamo do nej. Milovníci kávy s mliečnou penou určite ocenia parnú dýzu, vďaka ktorej si môžete mlieko ručne našľahať. Na prípravu espressa je možné použiť kávu mletú aj predpripravenú v podoch E.S.E. Niekomu by však mohlo chýbať množstvo nastavení, ktoré je v prípade tohto prístroja veľmi obmedzené. Odporúčame ho tak všetkým, ktorí si nepotrpia na nastavenie teploty alebo tvrdosti vody.

Zobrazit nabídky
Recenze  Electrolux EEA 111

Recenze Electrolux EEA 111

Top cena/výkon

Do 100 €

Ak hľadáte kompaktný model do menšej kuchyne a nemáte vysoké nároky na možnosti nastavenia, bude kávovar Electrolux EEA 111 ten pravý pre vás. Nehodí sa však pre tých, ktorí sa prikláňajú k príprave kávy pomocou podov E.S.E., pretože s tými nie je prístroj kompatibilný. Budete sa tak musieť obmedziť iba na mletú kávu. Na prípravu mliečnej peny slúži parná dýza. S ohľadom na nižšiu cenu má však kávovar celkom slušný príkon, takže sa nemusíte báť nekonečného zahrievania prístroja. Jednoduché však nebude odvápňovanie kávovaru, pretože chýba automatický odvápňovací program a budete túto povinnosť musieť zvládnuť bez neho.

 

Zobrazit nabídky
Recenze  Sencor SES 1710 BK

Recenze Sencor SES 1710 BK

Dostupný variant

Do 100 €

Čo sa týka základných parametrov, v tomto smere model Sencor SES 1710 nijako výrazne nezaostáva za drahšími kávovarmi. Za veľmi prijateľnú cenu tak dostanete prístroj so zodpovedajúcim parným tlakom a celkom slušným objemom zásobníka na vodu. To sa však nedá povedať o možnostiach nastavenia, tie totiž neponúka skoro žiadne. Nemôžete si prednastaviť napríklad množstvo vody v šálke, takže pri príprave musíte pri kávovare stáť a výdaj vody v pravom okamihu vypnúť. Potešiť by vás však mohla funkcia nahrievania šálky a odvápňovací program, ten totiž nie je v prípade lacnejších modelov samozrejmosťou.

Zobrazit nabídky
Recenze  Beko CEP 5152

Recenze Beko CEP 5152

Ďalší na zváženie

Do 100 €

Beko CEP 5152 B je jednoduchý pákový kávovar a vďaka dostatočnému parnému tlaku s ním pripravíte poctivé espresso. Náročných používateľov však najskôr neosloví, chýbajú mu totiž širšie možnosti nastavenia. S nádržkou na vodu s objemom 1,2 l si vystačia menšie domácnosti, kde sa káva nepripravuje príliš často. Do kancelárií a pre viacerých ľudí by sa už hodil väčší objem, pretože pri frekventovanejšom varení kávy budete musieť vodu pravidelne dopĺňať. Určite oceníte aj možnosť prispôsobiť si množstvo vody, ktoré kávovar ponúka. Čo mu však chýba, je funkcia automatického vypnutia a odvápňovací program.

Zobrazit nabídky


Ako si vybrať pákový kávovar

Pákové kávovary patria medzi profesionálne prístroje na prípravu kávy a na rozdiel od kapsulových alebo automatických kávovarov najviac záleží na schopnostiach toho, kto kávu pripravuje. Na chuť kávy má vplyv množstvo kávy, samotný výber a kvalita danej kávy, teplota vody. Dôležitý je taktiež čas, po ktorý voda preteká kávou, a taktiež to, ako kávu v sitku utlačíte.

Pákové kávovary najčastejšie môžete vidieť v kaviarňach a reštauráciách, kde sa o prípravu kávy starajú baristi, ale s rastúcou popularitou kávy sú dnes pákové kávovary bežnou súčasťou domácnosti. Kávu budete s pákovým kávovarom pravdepodobne pripravovať denne, a preto je dôležité vedieť, aké kritériá je potrebné brať do úvahy pri výbere pákového espressa a čoho sa vyvarovať. Výber toho správneho vám totiž niektoré veci v mnohom uľahčí a prípravu zrýchli. V článku navyše nájdete množstvo odporúčaní, ako pákový kávovar používať.

Faktom je, že príprava kávy je v pákovom kávovare napríklad oproti kapsulovému alebo automatickému najdlhšia a najťažšia – ak teda nie ste milovník kávy a jej prípravu si neužívate a zároveň kávovar potrebujete len na domáce používanie, odporúčame zvážiť skôr kvalitné kapsulové kávovary alebo priplatiť za kávovary automatické. Celý proces prípravy kávy v pákovom kávovare je trochu hra a zároveň trochu veda. V každej fáze sa dá niečo pokaziť a k dokonalej šálke kávy sa pravdepodobne budete nejaký čas prepracovávať, ak ešte nemáte dostatočné skúsenosti.

Ak ste fanúšikovia všetkého, čo sa týka kávy, pripravili sme pre vás taktiež nákupného poradcu​ Ako si vybrať kávu, ktorý je tiež nutný pre prípravu tohto lahodného nápoja.

Typy kávovarov

Aby sme získali väčší prehľad, v prvom rade si povieme niečo o najobľúbenejších typoch kávovarov a aké sú ich výhody a nevýhody.

Ukázka různých typů kávovarů, automatický, pákový, kapslový

Kapsulové kávovary

Zo všetkých kávovarov sú spravidla najlacnejšie, na druhej strane sa vám môže predražiť investícia do kávových kapsúl. Výber kávy je navyše limitovaný značkou kapsúl, s ktorými je kapsulový kávovar kompatibilný. Inú kávu s ním skrátka nepripravíte. Hlavnou výhodou kapsulových kávovarov je jednoduchá obsluha, rýchlosť a kompaktné rozmery.

Automatické kávovary

Automatické kávovary zvládnu proces prípravy od umletia cez zhutňovanie po sparení úplne samostatne, často k tomu majú aj funkciu automatického penenia mlieka. Kávu uvaríte z ľubovoľnej zrnkovej kávy, niektoré modely umožňujú aj použitie kávy mletej. Ich nevýhodou je vyššia obstarávacia cena.

Cena za jednu šálku sa potom odvíja od ceny kávy, dá sa uvariť aj pod 20 centov. Občas nie je ideálne ani umiestnenie kávy v tele kávovaru, kde sa môže zbytočne zahrievať a rozkladať sa. Automatický kávovar bude vyhovovať používateľom, ktorí si potrpia na kvalitnom espresse z čerstvo namletej kávy, ale nemajú čas alebo chuť absolvovať zložitejší rituál prípravy, aký nájdeme pri pákových kávovaroch.

Pákové kávovary

Ide o pravdepodobne najlacnejšiu možnosť každodennej prípravy kávy, hoci sa cena za jednu šálku opäť bude líšiť podľa značky kávy. Oproti automatickým kávovarom je obstaranie pákového kávovaru spravidla lacnejšie, daňou je však pohodlie pri príprave. Výsledná chuť kávy sa totiž väčšinou odvíja od schopností používateľa, čo môže byť výhoda aj nevýhoda. Pákové kávovary skrátka budú dobrou voľbou pre milovníkov kávy, ktorí si okrem pitia kávy vo väčšom množstve užívajú aj jej samotnú prípravu a neľutujú čas navyše, ktorý obetujú príprave perfektnej šálky.

Mletie kávy

Kávu do kávovaru budete musieť v prípade väčšiny prístrojov mlieť sami externým mlynčekom na kávu, ktorý je potrebné dokúpiť (ak už nejaký nemáte). Niektoré kávovary z vyšších cenových hladín majú mlynček zabudovaný v sebe, na cene sa to však v súčasnosti prejavuje takou mierou, že neodporúčame kávovar vyberať na základe toho, či mlynček má, alebo nie. Samostatný mlynček navyše môžete používať s ľubovoľným kávovarom, takže aj v prípade kúpy nového modelu vám už mlynček zostane. Ako si vybrať správny mlynček na kávu sa dozviete v našom článku Ako si vybrať mlynček.

Ako každá fáza prípravy kávy pákovým kávovarom, aj samotné mletie vyžaduje trochu cviku. Preto sa obrňte trpezlivosťou a skrátka testujte rôzne hrubosti namletia, pokým nenájdete tú, ktorá je pre vás ideálna. Na prípravu espressa sa odporúča jemné mletie, káva by mala pripomínať polohrubú až hrubú múku. Z príliš hrubo namletej kávy budete mať espresso slabé, bez chuti. Veľmi jemné namletie zase môže umocniť horkosť kávy a nápoj nebude mať tú správnu cremu.

Variantom je taktiež použiť kupovanú mletú kávu alebo tzv. E.S.E. pody – vankúšiky naplnené mletou kávou. Hlavnou výhodou týchto podov je čistota, po použití vankúšik jednoducho vyhodíte a nemusíte riešiť žiadne zvyšky kávy. Bývajú však trochu drahšie a ak volíte pákový kávovar aj kvôli nižšej cene za šálku, pody sa vám príliš nevyplatí. Chuti čerstvo namletej kávy sa navyše kupovaná mletá káva alebo káva z podov skrátka nikdy nevyrovná.

Príprava mliečnej peny

V pákovom kávovare pripravíte tak klasické espresso, ako aj známe kávové nápoje, ako sú caffé latte, kapučíno a ďalšie. Na tento účel majú kávovary dýzu na prívod pary, ktorou manuálne napeníte a ohrejete mlieko. S automatickou prípravou mliečnej peny sa medzi bežnými pákovými kávovarmi spravidla nestretnete, nájdu sa však aj výnimky.

Ručná príprava peny opäť vyžaduje trochu cviku, postup môžete naštudovať v mnohých videách na internete.

Ručné a elektrické napeňovače

Ak si s parnou dýzou úplne nerozumiete, alebo si chcete ušetriť trochu námahy, môžete si ku kávovaru okrem mlynčeka dokúpiť taktiež napeňovač mlieka. Ručné napeňovače väčšinou pracujú na princípe piesta, zvláštnou kategóriou sú shakery, v ktorých môžete šľahať mlieko za studena, napríklad do ľadovej kávy.

Elektrické napeňovače mlieko samy ohrejú a našľahajú a vy sa tak nemusíte o nič starať. Sú však o niečo drahšie. Lacnejším variantom je malý šľahač na baterky, s tým sa však nemusíte dočkať vašej vytúženej perfektnej mliečnej peny.

Tlak a teplota

Parný tlak pri domácom použití by mal dosahovať aspoň 15 bar. Možno ste počuli, že v kaviarňach pracujú s prístrojmi, ktoré majú tlak 9 bar, domáce kávovary však spravidla nie sú schopné udržať tlak konštantný, a preto je potrebná vyššia hodnota.

Ideálna teplota pre prípravu espressa sa pohybuje medzi 88 a 92 °C, vždy je výhodou, keď kávovar umožňuje nastaviť teplotu vody. Tá sa totiž premietne aj do chuti a intenzity kávy. Najlepšie je teda, ak aj tento faktor môžete ovplyvniť a prispôsobiť svojim predstavám.

Tlak na zhutnenie

Niektoré kávovary majú v balení taktiež stláčadlo, na iných je už obdobný nástroj integrovaný. Pri príprave espressa sa odporúča stlačiť kávu tlakom zodpovedajúcim zhruba 20 kg. To je však dosť abstraktný pojem, však? Ako teda dosiahnuť správne stlačenú kávu? V prvom rade je lepšie siahnuť po ručnom stláčadle, natlačovaním kávy zospodu na hlavu kávovaru totiž dostatočný tlak dosiahnete len sťažka.

Ak chcete zistiť, aký tlak zodpovedá oným odporúčaným dvadsiatim kilogramom, skúste páku s kávou položiť na váhu a potom na ňu zatlačiť. Chce to cit a trochu cviku, ale časom sami správny tlak odhadnete. Správne zhutnená káva musí byť v prvom rade rovno, inak ňou voda nebude ideálne pretekať. Niektorí baristi odporúčajú páku s kávou otočiť hore nohami, tá by sa nemala vysypať. V tomto ohľade však záleží aj na tvare misky, a tak to nie je úplne spoľahlivý ukazovateľ.

Objem nádržky na vodu

Tú by ste mali voliť podľa predpokladanej dennej spotreby kávy. Ak hľadáte kávovar do jednočlennej domácnosti, môžete s pokojom siahnuť po menšom, menej objemnom modeli. Ak však varíte viac šálok pre viac osôb denne, vyplatí sa zainvestovať do objemnejšieho prístroja, ktorý vás ušetrí opakovaného doplňovania vody. Na trhu sa dajú zohnať prístroje s niekoľkolitrovými nádržkami, ktoré uspokoja aj náročnejších používateľov.

Údržba

K zložitejšiemu procesu prípravy patrí aj zložitejšia údržba prístroja. Na rozdiel od automatických kávovarov nie je obvyklé, aby pákový kávovar mal funkciu automatického prepláchnutia. Ak nepoužívate pody, budete sa dennodenne stretať taktiež so zvyškami kávy. Po každom použití by ste mali opláchnuť páku a vysypať a očistiť sitko, potom taktiež dočista utrieť hlavu (miesto, kam upevňujete páku). Situ venujte zvýšenú pozornosť, keď sa dierky upchajú, bude mať kávovar problém pretlačiť kávu cez sitko, a to výsledku rozhodne neprospeje.

Program odvápňovania

Raz za štvrť až pol roku by mal kávovar prejsť taktiež procesom odvápnenia. Ten vám môže podstatne uľahčiť špeciálny program, na pákových kávovaroch však rozhodne nie je samozrejmosťou. Kávovar sa, samozrejme, môže, dokonca musí odvápňovať, aj keď nemá na to určený program. Celý proces je však o niečo komplikovanejší a vyžaduje z vašej strany vyššiu mieru asistencie.

Príkon a spotreba

V prípade menších domácich spotrebičov, ku ktorým patria aj kávovary, je spotreba takmer zanedbateľná. Ak však lipnete na úspornosti svojich prístrojov, odporúčame voliť taký kávovar, ktorý má funkciu automatického vypnutia alebo režim stand-by.

Príkon nám však okrem spotreby udáva ešte jednu vec, a to rýchlosť nahriatia. Rozdiely však nie sú nijako znateľné a na výslednú chuť kávy nemá rýchlosť nahriatia absolútne žiadny vplyv. Ak však chcete pri príprave ušetriť trochu času, siahnite po prístroji s vyšším príkonom.

Vybavenie a funkcie

Rovnako ako je to pri väčšine menších spotrebičov, aj v prípade kávovarov nájdeme najväčšie rozdiely hlavne na poli vybavenia a funkcií. Niektoré funkcie majú vplyv na samotnú chuť výslednej kávy, napríklad možnosť nastaviť teplotu alebo tvrdosť vody. Iné skôr doťahujú celkový pôžitok z prípravy alebo ju zjednodušujú.

Vyhrievaná plocha na šálky

Ak na prípravu kávy použijete hrnček studený a nenahriaty, rýchlo to zrazí teplotu práve pripravenej kávy a podávate ju teda v inej teplote, než ktorá je požadovaná, a chuť kávy nebude taká, akú si predstavujete od kávovaru za niekoľko stoviek eur. Preto môže byť výhodou vyhrievaná plocha na šálky. V praxi však prakticky rovnaký výsledok dosiahnete ponorením šálky do horúcej vody alebo prepláchnutím parou z dýzy. Záleží teda na vás, ktorému spôsobu ohrievania dávate prednosť.

Nastaviteľná sila kávy

Niektoré kávovary umožňujú nastaviť silu kávy, spravidla ide o tie, ktoré majú mlynček. Silu kávy totiž určuje najmä hrubosť jej namletia. So samostatným mlynčekom teda dosiahnete rovnaký výsledok, keď s ním viete trochu pracovať.

Nastaviteľné množstvo vody

Užitočná funkcia kávovaru, pretože nemusíte pri príprave kávy stáť a číhať na okamih vypnutia. Skrátka nastavíte, koľko vody chcete v jednej šálke, a kávovar proces sám zastaví po napustení požadovaného množstva.

Nastaviteľná tvrdosť vody

Pre ideálnu kávu je lepšia skôr mäkšia voda. Niektoré kávovary majú preto funkciu nastavenia tvrdosti vody, čo spoznáte na chuti kávy. Zmäkčená voda taktiež menej zanáša vnútrajšok prístroja a následné odvápňovanie je tak o niečo jednoduchšie. Tvrdosť vody môžete na väčšine kávovarov ovplyvniť aj špeciálnymi filtrami, tie je však potrebné dokúpiť.

Nastaviteľná teplota vody

Teplota vody sa opäť prejaví na chuti kávy. Ak sa s výsledným nápojom chcete naozaj vyhrať, nemala by ani táto funkcia vášmu kávovaru chýbať.

Dýza na paru

Dýza na paru sa používa na našľahanie a ohriatie mlieka do kávových nápojov café latte alebo kapučíno.

Horúca voda

Možnosť pustiť horúcu vodu z dýzy na horúcu paru, napríklad na prípravu čaju alebo iných teplých nápojov.

Maximálny počet šálok

Počet káv, ktoré môžete napúšťať naraz. Ak je to pre vás dôležité kritérium, dajte pozor na rozmery kávovaru, niektoré sú také malé, že už z logiky veci sa na ne nemôžu vojsť 2 väčšie šálky, ale iba malé na klasické espresso.

Cena

Všeobecne patria pákové kávovary do strednej cenovej hladiny. Nájdete ich medzi kapsulovými, ktoré sú najlacnejšie, a automatickými, pri ktorých si zase priplatíte. I medzi najlacnejšími modelmi nájdete kvalitné a spoľahlivé prístroje, nemôžete však počítať s plnou ponukou funkcií. Naopak, ak hľadáte veľmi špecifický model, pravdepodobne zaplatíte aj viac než 400 eur. Pre váš prehľad si teda povedzme, čo od ktorej cenovej hladiny čakať a ktorá z nich vám pravdepodobne najlepšie sadne.

Cena do 200 €

Už v najnižšej cenovej kategórii nie je problém nájsť veľmi výkonný model. Pre väčšinu kávovarov je samozrejmosťou parný tlak 15 bar. Objemovo ide skôr o menšie prístroje, väčšinou majú kapacitu nádržky okolo 1 l. Na program pre odvápňovanie v tejto kategórii narazíte skôr sporadicky, rovnako ako na možnosť nastaviť množstvo, teplotu a tvrdosť vody. Vyhovovať preto budú menej náročným používateľom, ktorí napríklad s používaním pákového kávovaru iba začínajú a nechcú sa zatiaľ zaoberať aspektmi, ako je práve tvrdosť vody.

Cena od 200 do 400 €

V strednej cenovej hladine si pravdepodobne vyberie najväčšie množstvo záujemcov. Nájdeme tu tak modely s menším objemom okolo 1 l, ako aj veľké prístroje s objemom vyše 2 l, ktoré bez problémov obstoja napríklad aj v početnejšej kancelárii. Parný tlak sa drží ideálnej hodnoty 15 bar, príkon modelov v tejto kategórii môže byť nižší aj vyšší, záleží na modeli. Na niektorých modeloch už nájdeme program odvápnenia, stále častejšia je taktiež možnosť nastaviť množstvo, teplotu a tvrdosť vody podľa vašich predstáv.

Cena nad 400 €

Kávovary pre naozajstných pôžitkárov vo svojej cene občas presiahnu aj hladinu 400 eur. Tieto modely sú často veľmi špecifické, môžete medzi nimi nájsť aj pomerne raritné pákové kávovary s integrovaným mlynčekom alebo kávovary s funkciou automatického šľahania mlieka. V týchto prípadoch už teda ide takmer o hybridy medzi automatickými a pákovými kávovarmi. Ak máte veľmi špecifické požiadavky a hľadáte práve nejaký taký model, počítajte si tým, že si najskôr priplatíte.

Ako správne pripraviť espresso

Malá káva podávaná pri bare, ktorú zákazník vypije dvoma až tromi dúškami. To je správne espresso. V našich krajinách sa objavujú rôzne skomolené názvy a taktiež nápoje. Espresso je však len jedno, pikolo ani presso si v Taliansku neobjednáte. Ide taktiež o základ ostatných kávových nápojov, ako je napríklad kapučíno, caffé latte či latte macchiato. Jeho príprava má niekoľko zásad, ktoré je potreba dodržať.

7 – 20 – 90 – 9 – 25

Pri príprave tejto kávovej špeciality narazíte na päť čísel, ktoré určujú rôzne aspekty prípravy.

Sedem označuje počet gramov kávy, ktorá je potrebná na dobré espresso. Povoľujú sa však drobné odchýlky. Množstvo kávy veľmi záleží na hrubosti namletia. Je preto dobré si kávu, zvlášť v začiatkoch, odvažovať.

Po odvážení namletej kávy je nutné kávu zhutniť. Na to je potrebné vynaložiť tlak zodpovedajúci dvadsiatim kilogramom. Je veľmi ťažké túto hodnotu odhadovať, existuje však na to, samozrejme, istá pomôcka. Vezmite si klasickú osobnú váhu a položte ňu páku. Potom tlačte tamperom, teda stláčadlom, tlačte na kávu tak dlho, až na displeji uvidíte číslo 20. Po niekoľkých pokusoch už budete vedieť, ako veľmi máte na kávu tlačiť. Kávu musíte v páke stlačiť dorovna, aby ňou voda pod tlakom pretekala rovnomerne.

Pri príprave kávy sa nikdy nepoužíva vriaca voda. Správna teplota sa s dvojstupňovou odchýlkou pohybuje okolo deväťdesiatich stupňov Celzia.

Profesionálne kávovary vytvárajú konštantný tlak deväť barov. Pri domácich kávovaroch sa stretnete s tlakom 15 bar, nie je však konštantný a 9 bar dosiahne v priemere. Deväť barov je ideálny tlak, pri ktorom sa z kávy vyplaví najviac dobrých látok.

Ak máme kávu odváženú a zhutnenú, páku utrieme, umiestnime do sparovacej hlavy a dobre dotiahneme. Teraz sa dostávame k samotnému vareniu. Extrakcia espressa by mala trvať dvadsaťpäť sekúnd. V šálke má potom výsledný nápoj teplotu okolo 67 °C. V súvislosti so šálkou je nutné podotknúť ešte jeden detail. Mala by byť predhriata. To dosiahnete buď špeciálnou plochou pre ohrev hrnčekov, vypláchnutím horúcou vodou, alebo parou z dýzy. Správne espresso má objem zhruba 30 – 35 ml. Stretnúť sa môžete taktiež s jeho variantmi: doppio – dvojité, lungo – predĺžené alebo ristretto – skrátené.

Espresso sa ďalej používa ako základ kávových nápojov s mliekom. Každý z nich sa pripravuje podľa určitých zásad a záleží na každom, aký druh kávy mu najviac chutí (Zdroj: Espresso&Coffee Guide).

Ukázka nejznámějších typů kávových nápojů

Ako skladovať kávu

Neoddeliteľnou súčasťou prípravy poctivého espressa je aj správny výber a vhodné skladovanie zrnkovej kávy. Pákový kávovar si predsa len nekupujete preto, aby ste v ňom pripravovali predmletú kávu bez arómy alebo zrnkovú kávu, ktorá vplyvom nesprávneho skladovania degradovala. S výberom kávy vám pomôže náš článok Ako si vybrať kávu, pre následné skladovanie potom platí pár pravidiel, ktoré vám pomôžu udržať kávu dlho čerstvú:

Lehota skladovania

Kávu je najlepšie spotrebovať do štrnástich dní od upraženia. Ak teda patríte k naozajstným pôžitkárom, kupujte kávu z kvalitných pražiarní, ktoré uvádzajú aj dátum upraženia, a kupujte vždy množstvo, ktoré zvládnete spotrebovať rádovo v dňoch až týždňoch.

Obal

Hoci sa môže zdať presypanie kávy do sklenenej či porcelánovej dózy ako dobrý nápad, nie je to tak. V dóze totiž stále zostáva zbytočné množstvo vzduchu. Ak kúpite kvalitnú kávu, ideálnym riešením je nechať ju v pôvodnom obale, iba z neho vytlačiť vzduch a zasponkovať ho. Výnimkou je použitie špeciálnych dóz na kávu, z ktorých môžete vytlačiť prebytočný vzduch a káva si tak dlhšie zachová svoju čerstvosť.

Umiestnenie

Možno sa stretnete s odporúčaním umiestniť kávu do chladničky či do mrazničky. To však nie je optimálne riešenie, jedným z nepriateľov kávy je vlhkosť, ktorá sa drží v chladničke, poprípade sa ňou káva orosí po vybratí z mrazničky. Káva navyše rýchlo absorbuje arómu z okolia, nie je teda vhodné skladovať ju spolu s čerstvými potravinami ani ďalšími aromatickými vecami.

Teplota

Izbová teplota káve vyhovuje, vysoké teploty môžu veľmi rýchlo spôsobiť jej degradáciu. V žiadnom prípade tak kávu nenechávajte na slnku, ideálna nie je ani blízkosť kávovaru, sporáka alebo ďalších zariadení, ktoré vydávajú teplo.


Použité a ďalšie zaujímavé zdroje:

https://www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/september-2018/9-steps-how-make-perfect-espresso

https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso_machine

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1vovar