Menu

Recenzie 10 najlepších pákových kávovarov z testu 2023

Aktualizované:
Máj 2023
Autor:
Iveta Polášková, Eliška Srncová

V kategórii pákových kávovarov pre nenáročných odporúčame

De’Longhi EC 685.BK

160 €

Orientačná cena

Aký pákový kávovar si vybrať podľa porovnania

Top produkt

Pákové kávovary pre nenáročných

Hodnotenie 80,2 %
Prečítať recenziu Orientačná cena 160 €
Top produkt

Pákové kávovary strednej triedy

Hodnotenie 85,8 %
Prečítať recenziu Orientačná cena 500 €
Top produkt

Poloprofesionálne pákové kávovary

Hodnotenie 95,2 %
Prečítať recenziu Orientačná cena 2 000 €

Pákové kávovary (alebo aj pákové presovače) vo všeobecnosti pôsobia dojmom autentického kaviarenského zariadenia. V našom porovnaní sme tieto kávovary rozdelili do skupín podľa obstarávacej ceny. K najlepším kávovarom pre nenáročných užívateľov patrí bezpochyby De’Longhi EC 685.BK, zo strednej triedy by sme odporučili Sage SES 500 BSS alebo Gaggia New Classic. Naozajstní milovníci kávy potom môžu siahnuť po modeli Lelit Bianca PL162T, ktorý sa ako jeden z mála kávovarov určených do domácnosti môže pochváliť rotačným čerpadlom.

Ako porovnávame pákové kávovary?

Pri porovnávaní kávovarov nás v prvom rade zaujímali základné parametre ako typ a udávaný tlak čerpadla alebo použitý vyhrievací systém. Ďalej sme sa zamerali na spôsob šľahania mlieka a parnú trysku, teda či ide o klasickú trysku alebo o panarello nadstavec. Medzi ďalšie dôležité aspekty výberu patrili napríklad možnosti nastavenia alebo prítomnosť mlynčeka a sitka na E.S.E. pody. V neposlednom rade sa do výsledného hodnotenia premietol aj ponúkaný užívateľský komfort. Sem patrí napríklad:

  • Automatický odvápňovací program
  • Výdajník horúcej vody
  • Spracovanie tamperu
  • Typ dodávaných sitiek
  • Ďalšie príslušenstvo

Keďže sú pákové kávovary pomerne zložitou témou, môže chvíľu trvať, kým si človek urobí prehľad o tom, čo presne od prístroja očakáva a akú veľkú čiastku je do jeho nákupu ochotný investovať. Pokiaľ si ani vy nie ste zatiaľ úplne istí, odporúčame vám prečítať si aj náš článok Ako vybrať pákový kávovar.


Pákové kávovary pre nenáročných

Malé kávovary vhodné pre tých, ktorí po pákovom variante siahajú najmä kvôli nižšej cene a na kvalite kávy im až tak nezáleží. Väčšinou majú problém pripraviť plnohodnotné espresso, pretože na to nemajú dostatočný tlak. Väčšine bežných užívateľov ale tieto modely budú stačiť.

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

80,2 %
Recenzia De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
  • Dobré šľahacie schopnosti
  • Tryska sa dobre čistí
  • Veľa možností nastavenia
  • Odvápňovač v balení
  • Menej stabilný
  • Vytečie väčší objem kávy ako má mať espresso
  • Menší zásobník na vodu
160 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

75,8 %
Recenzia Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
  • Nízka cena
  • Dobre sa s ním manipuluje
  • Obstojne šľahá mlieko
  • Klasické espresso nepripraví
  • Nemá v balení sitko na jednu porciu
  • Pod mriežkou sa rýchlo hromadí voda
  • Tryska sa ťažšie čistí
100 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

72,8 %
Recenzia Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
  • Nízka cena
  • Počíta s rozdielnymi teplotami na prípravu kávy a pary
  • Jednoduché ovládanie
  • Káva je výrazne podextrahovaná
  • Tamper je príliš malý
  • Tryska mlieko šľahá, ale neohrieva
80 € Zobraziť ponuky

Vintage vzhľad

78,4 %
Recenzia De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
  • Vintage vzhľad
  • Pre začiatočníkov dobrá tryska aj sitká
  • Kompatibilný s podmi na porciovanú kávu
  • Tamper je pripevnený ku kávovaru
  • Menej možností nastavenia
  • Menej doplnkových funkcií
160 € Zobraziť ponuky

Pákové kávovary strednej triedy

Tu už nájdete kávovary pre nadšencov, ktorí dokážu rozpoznať správne pripravené espresso. Ich spracovanie je častokrát kvalitnejšie a robustnejšie a narazíte aj na pretlakový ventil alebo klasické, nepretlakové sitká.

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

85,8 %
Recenzia Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
  • Zahrievací systém Thermojet
  • Pretlakový ventil
  • Automatická tryska s nastaviteľnou teplotou a množstvom pary
  • Nutnosť dokupovať filtre
  • Nemá tlakomer
  • Nedá sa použiť porciovaná káva v E.S.E. podoch
500 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

83,2 %
Recenzia Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
  • Tryska schopná ušľahať mlieko na latte art
  • Automatický preplach systému po zapnutí kávovaru
  • Kompatibilný s porciovanou kávou v E.S.E. podoch
  • Páka čiastočne vyrobená z plastu
  • Plastový tamper
  • Málo možností nastavenia
250 € Zobraziť ponuky

Klasika v novom prevedení

87,1 %
Recenzia Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
  • Nerezové telo
  • Pretlakový ventil
  • Tradičná značka
  • Menej možností nastavenia
  • Plastový tamper
  • Nemá PID
370 € Zobraziť ponuky

S mlynčekom

87,5 %
Recenzia Catler ES 8013
Catler ES 8013
  • Mlynček
  • Vylepšený zahrievací systém vrátane PID kontroly teploty
  • Kovové spracovanie vrátane tamperu
  • Vyššia cena
  • Nemá odvápňovací program
  • Nie je kompatibilný s porciovanou kávou v E.S.E. podoch
580 € Zobraziť ponuky

S automatickým šľahaním mlieka

83,2 %
Recenzia De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
  • Vysoký užívateľský komfort
  • Relatívne nízka cena
  • Automatický odvápňovací program
  • Malá nádržka na vodu
  • Plastový tamper na kávu
  • Plocha na šálky nie je zahrievaná
260 € Zobraziť ponuky

Poloprofesionálne pákové kávovary

Kávovary určené tým najväčším milovníkom kávy, ktorí majú pri príprave kávy vysoké ambície. Súčasťou býva dvojbojlerový zahrievací systém alebo HX a profesionálna 58 mm páka.

Variant výberu
Hodnotenie Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

95,2 %
Recenzia Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
  • Rotačné čerpadlo
  • Nastaviteľný tlak
  • Dvojbojlerový systém
  • Veľmi vysoká cena
  • Pomalšie sa zahrieva
  • Nie je vhodný pre začiatočníkov/bežných užívateľov
2 000 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

93,7 %
Recenzia Sage BES 920
Sage BES 920
  • Dvojbojlerový systém
  • Pretlakový ventil
  • PID systém pre stabilitu teploty
  • Vysoká cena
  • Vibračné čerpadlo
  • Dlhšie sa zahrieva
1 150 € Zobraziť ponuky

Staršia klasika za dobrú cenu

90,8 %
Recenzia Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
  • Profesionálna 58 mm páka s nepretlakovými sitkami
  • Veľký bojler a dostatok pary
  • Veľká nádržka na vodu
  • PID nie je v základnej výbave
  • Len jeden bojler
  • Nahriatie trvá dlhšie
650 € Zobraziť ponuky

S mlynčekom

92,2 %
Recenzia Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
  • Mlynček s 30 stupňami hrubosti
  • Pretlakový ventil na 9 bar
  • PID systém pre stabilitu teploty
  • Vyššia cena
  • Väčšie rozmery
  • Nižšia hmotnosť (podiel kovových častí)
800 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
Recenzia Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenzia Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenzia De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
Recenzia Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
Recenzia Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenzia Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenzia Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenzia De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
Recenzia Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenzia Sage BES 920
Sage BES 920
Recenzia Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenzia Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Vintage vzhľad

Top produkt

Pre nenáročných

Klasika v novom prevedení

S mlynčekom

S automatickým šľahaním mlieka

Top produkt

Top cena/výkon

Staršia klasika za dobrú cenu

S mlynčekom

Kategória

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Hodnotenie 80,2 %
75,8 %
72,8 %
78,4 %
85,8 %
83,2 %
87,1 %
87,5 %
83,2 %
95,2 %
93,7 %
90,8 %
92,2 %
Orientačná cena 160 € 100 € 80 € 160 € 500 € 250 € 370 € 580 € 260 € 2 000 € 1 150 € 650 € 800 €
Výrobca De'Longhi Electrolux Sencor De'Longhi Sage Gaggia Gaggia Catler De'Longhi Lelit Sage Rancilio Sage
Systém zahrievania Termoblok Termoblok Bojler Termoblok ThermoJet® Bojler Bojler Thermocoil 2 termobloky Dva bojlery Dva bojlery Bojler ThermoJet®
PID Nie Nie Nie Nie Áno Nie Nie Áno Nie Áno Áno Nie Áno
Typ čerpadla Vibračné Vibračné Vibračné Vibračné Vibračné Vibračné Vibračné Vibračné Vibračné Rotačné Vibračné Vibračné Vibračné
Tlak (bar) 15 15 15 15 9 15 15 15 15 12 9 9 9
Tlakomer Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Áno Nie Áno Áno Nie Nie
Príkon (W) 1 450 1 470 1 140 1 100 1 600 1 900 1 050 1 850 1 450 1 400 2 200 1 100 1 650
Spôsob šľahania mlieka Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Automatický Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou
Typ trysky Panarello Panarello Panarello Panarello Klasická Panarello Klasická Klasická Neuvedené Klasická Klasická Klasická Klasická
Objem zásobníka vody (l) 1,06 1,26 1,25 1,4 1,8 1,4 2,1 2 1 2,5 2,5 2,4 2

Recenzia De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
Recenzia Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenzia Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenzia De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
Recenzia Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
Recenzia Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenzia Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenzia Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenzia De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
Recenzia Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenzia Sage BES 920
Sage BES 920
Recenzia Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenzia Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Vintage vzhľad

Top produkt

Pre nenáročných

Klasika v novom prevedení

S mlynčekom

S automatickým šľahaním mlieka

Top produkt

Top cena/výkon

Staršia klasika za dobrú cenu

S mlynčekom

Kategória

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Hodnotenie 80,2 %
75,8 %
72,8 %
78,4 %
85,8 %
83,2 %
87,1 %
87,5 %
83,2 %
95,2 %
93,7 %
90,8 %
92,2 %
Orientačná cena 160 € 100 € 80 € 160 € 500 € 250 € 370 € 580 € 260 € 2 000 € 1 150 € 650 € 800 €
Nastaviteľná teplota vody Áno Nie Nie Nie Neuvedené Neuvedené Nie Áno Áno Áno Áno Nie Áno
Nastavenie automatického množstva vody Áno Nie Nie Nie Áno Nie Nie Áno Áno Nie Áno Nie Áno
Prispôsobenie tvrdosti vašej vody Áno Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Áno Nie Áno Nie Nie
Automatické vypnutie Áno Áno Áno Áno Neuvedené Áno Áno Neuvedené Áno Neuvedené Áno Áno Áno
Automatický odvápňovací program Áno Nie Nie Nie Áno Nie Nie Nie Áno Nie Áno Nie Áno
Odnímateľná nádržka na vodu Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Zabudovaný mlynček Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Áno, 18 stupňov Nie Nie Nie Nie Áno, 30 stupňov
Kompatibilita s E.S.E. podmi Áno Nie Nie Áno Nie Áno Áno Nie Áno Neuvedené Neuvedené Nie Neuvedené

Recenzia De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
Recenzia Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenzia Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenzia De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
Recenzia Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
Recenzia Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenzia Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenzia Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenzia De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
Recenzia Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenzia Sage BES 920
Sage BES 920
Recenzia Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenzia Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Pre nenáročných

Vintage vzhľad

Top produkt

Pre nenáročných

Klasika v novom prevedení

S mlynčekom

S automatickým šľahaním mlieka

Top produkt

Top cena/výkon

Staršia klasika za dobrú cenu

S mlynčekom

Kategória

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary pre nenáročných

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Pákové kávovary strednej triedy

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Poloprofesionálne pákové kávovary

Hodnotenie 80,2 %
75,8 %
72,8 %
78,4 %
85,8 %
83,2 %
87,1 %
87,5 %
83,2 %
95,2 %
93,7 %
90,8 %
92,2 %
Orientačná cena 160 € 100 € 80 € 160 € 500 € 250 € 370 € 580 € 260 € 2 000 € 1 150 € 650 € 800 €
Výdajník horúcej vody Áno Nie Nie Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Vyhrievaná plocha na šálky Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno
Sitká v balení 2x pretlakové, 1x na porciovanú kávu 1x pretlakové 2x pretlakové 2x pretlakové, 1x na porciovanú kávu Podľa dodávateľa 1x pretlakové, 1x na porciovanú kávu Neuvedené 2x štandardné, 2x pretlakové 2x pretlakové, 1x na porciovanú kávu 2x štandardné, 1x slepé 2x štandardné, 2x pretlakové 2x štandardné 2x štandardné, 2x pretlakové
Tamper v balení Plastový, samostatný Plastový, samostatný Plastový, samostatný Plastový, pripevnený ku kávovaru Kovový, samostatný Plastový, samostatný Plastový, samostatný Kovový, magnetom pripevniteľný k telu Plastový, samostatný Kovový, samostatný Kovový, magnetom pripevniteľný k telu Plastový, samostatný Kovový, magnetom pripevniteľný k telu
Kanvička v balení Nie Nie Nie Nie Áno Nie Nie Áno Neuvedené Nie Áno Nie Áno
Výška (cm) 31 29 29,2 31,5 31 30 38 42 30,6 40 37,1 34,5 41
Šírka (cm) 14,9 22 20 28 19,5 21 23 31 27,5 29 37,3 24 35,4
Hĺbka (cm) 33,2 26 28 22,5 32 28 24 30 32 48,5 37,3 29 41
Hmotnosť (kg) 3,91 4,18 3,02 4,1 4,9 5,5 8 9,7 7 26,5 15,5 14 9,08

Ako testujeme pákové kávovary

Vybrané modely pákových kávovarov sme sa rozhodli sami otestovať. Získané poznatky sme vám sprostredkovali v obsiahlych recenziách, dôležité aspekty sme aj nafotili alebo natočili, aby ste mohli naše výsledky zhodnotiť vy sami.

Unboxing, kontrola príslušenstva a premeranie

Na začiatku sme každý kávovar rozbalili a skontrolovali, či príslušenstvo v balení zodpovedá informáciám predajcu na e-shope. Celý proces sme nahrali na video – to si môžete pozrieť aj v našom playliste zameranom na kávovary na platforme YouTube. Keďže informácie dostupné na internete nie sú vždy presné, každý kávovar sme odvážili a premerali. Overili sme tiež kapacitu zásobníka na vodu a výšku výpuste, zistili sme teda, aký veľký hrnček sa pod ňu zmestí. Keďže sme ale nemali k dispozícii laboratórne podmienky, označili sme nami zistené hodnoty ako „nameraná hmotnosť“, „nameraná výška“ a pod.

Test používania a užívateľského komfortu

Ku každému z testovaných prístrojov sme si v prvom rade prečítali návod a ohodnotili jeho obsiahlosť a zrozumiteľnosť, poprípade doplnenie obrázkami. Pri ďalšom testovaní sme postupovali podľa návodu, aby sme sa vyhli zbytočným chybám alebo nedorozumeniam.

Samozrejme sme otestovali možnosti nastavenia, najmä v prípade, že kávovar dokázal napríklad nastaviť teplotu vody alebo dobu nečinnosti, kým sa automaticky vypne. Zmerali sme, ako dlho trvá, kým sa kávovar nahreje a akú teplotu má voda vytekajúca z hlavy. Významnú úlohu pre nás hral aj komfort používania, teda jednoduchosť obsluhy. Hodnotili sme, či je nastavovanie intuitívne, ako prehľadný je ovládací panel alebo či sa s prístrojom dobre manipuluje.

Test prípravy kávy

Najdôležitejšie pre nás samozrejme bolo, aká je káva, ktorú zariadenia pripravujú. Aby sme ich mohli preveriť, nechali sme z každého prístroja natiecť espresso a doppio alebo dvojitú porciu kávy. Aby sme sa nespoliehali len na priložené odmerky, objem kávy sme vždy samostatne odvážili. Každému kávovaru sme dali na extrakciu rovnaký čas, a to 25 sekúnd. Kávu na testovanie sme si nechali namlieť priamo v pražiarni, aby sme mali istotu, že bude mať ideálnu hrubosť. Nedostatočným mletím by sme totiž negatívne ovplyvnili výsledky merania.

Ďalej sme nemohli zabudnúť na penenie mlieka a prípravu mliečnych nápojov. Zhodnotili sme aj parnú trysku a jej schopnosti. Pokiaľ mal kávovar trysku typu panarello, skúsili sme tiež zložiť plastový nadstavec a vyšľahať mlieko bez neho. Z mlieka sme pripravili cappuccino a latte macchiato. Pomerne špecifickým typom je šľahanie rastlinných mliek, a preto sme vyskúšali aj to, ako si kávovary poradia s mandľovým mliekom určeným pre baristov.

Každý kávovar mal niekoľko pokusov, aby sme mohli mlieko aj kávu poriadne ochutnať. Všímali sme si, akú mala káva farbu, či bola na povrchu crema alebo našľahaná pena a koľko kávy nám za daný čas natieklo.

Následná údržba

Údržba je síce nemilou, ale nevyhnutnou súčasťou používania kávovaru, preto sme niekoľko riadkov venovali aj jej. V tomto ohľade nás najviac zaujímalo odvápnenie a jeho náročnosť. Niektoré kávovary majú automatický odvápňovací program, ten sme samozrejme využili. Ďalej sme si všímali, ako náročné je čistenie trysky, tá je totiž slabým miestom veľmi náchylným na zanesenie. Popísali sme tiež, aké ďalšie úkony vás v oblasti údržby čakajú, pokiaľ sa rozhodnete zakúpiť si daný model kávovaru.

Ďalšie sledované aspekty

V priebehu testovania sme samozrejme sledovali aj rôzne detaily. Zaznamenali sme napríklad, ak sa v odkvapkávacej miske podozrivo rýchlo hromadila voda a všímali sme si, či kávovar ponúka nejaké špeciálne vychytávky alebo ako efektívne je nahrievanie šálok na vrchnej strane kávovaru.

Top produkt
Pákové kávovary pre nenáročných
80,2 % Celkové hodnotenie
  • Dobré šľahacie schopnosti
  • Tryska sa dobre čistí
  • Veľa možností nastavenia
  • Odvápňovač v balení
  • Menej stabilný
  • Vytečie väčší objem kávy ako má mať espresso
  • Menší zásobník na vodu

Kávovar De’Longhi EC 685.BK predstavuje vzhľadom na svoju cenu pomerne kvalitnú vstupenku do sveta pákových kávovarov. Našľahá prekvapivo kvalitnú mikropenu, ponúka veľa možností nastavenia a pohodlne sa čistí. Čo sa ale týka prípravy espressa, za kvalitnejšími zariadeniami mierne zaostáva. Vďaka svojim rozmerom zaberie na linke málo miesta, no pri uťahovaní páky môže byť trochu nestabilný.

Prečítať celú recenziu

160 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Pákové kávovary pre nenáročných
75,8 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Dobre sa s ním manipuluje
  • Obstojne šľahá mlieko
  • Klasické espresso nepripraví
  • Nemá v balení sitko na jednu porciu
  • Pod mriežkou sa rýchlo hromadí voda
  • Tryska sa ťažšie čistí

Pákový kávovar Electrolux EEA111 patrí do najnižšej cenovej triedy a tomu zodpovedajú aj jeho vlastnosti. Bude vyhovovať skôr milovníkom väčších a slabších šálok ako fanúšikom pravého talianskeho espressa. Pena vyšľahaná týmto kávovarom je obstojná a pokiaľ zložíte panarello nadstavec, získate mikropenu na kreslenie jednoduchých obrázkov. V balení sa nachádza iba jedno sitko, a to pretlakové, čomu zodpovedá bohatá pena na káve.

Prečítať celú recenziu

100 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Pákové kávovary pre nenáročných
72,8 % Celkové hodnotenie
  • Nízka cena
  • Počíta s rozdielnymi teplotami na prípravu kávy a pary
  • Jednoduché ovládanie
  • Káva je výrazne podextrahovaná
  • Tamper je príliš malý
  • Tryska mlieko šľahá, ale neohrieva

Pákový kávovar Sencor poteší hlavne tých, pre ktorých je najpodstatnejším parametrom čo najnižšia cena. Tá sa však bohužiaľ odráža na niektorých negatívnych vlastnostiach – ide napríklad o slabšiu kávu a horšie schopnosti trysky. Tá našľahá mlieko s mnohými bublinami, no príliš ho neohreje. Aj napriek týmto nepríjemnostiam patrí tento kávovar medzi obľúbené produkty.

Prečítať celú recenziu

80 € Orientačná cena

Vintage vzhľad
Pákové kávovary pre nenáročných
78,4 % Celkové hodnotenie
  • Vintage vzhľad
  • Pre začiatočníkov dobrá tryska aj sitká
  • Kompatibilný s podmi na porciovanú kávu
  • Tamper je pripevnený ku kávovaru
  • Menej možností nastavenia
  • Menej doplnkových funkcií

Ak hľadáte kávovar lahodiaci aj vášmu oku, môžete sa zamerať na model De’Longhi ECOV 311. Vintage vzhľad je doplnený aj niekoľkými vychytávkami, ktoré uspokoja milovníkov espressa s hutnou penou – pretlakovými sitkami a diskom „disco crema“. Drobným bonusom je možnosť použitia E.S.E. podov. Na druhú stranu je však potrebné počítať s tým, že stále ide o lacnejší domáci kávovar a tomu zodpovedajú aj jeho parametre. Prečítať celú recenziu

160 € Orientačná cena

Top produkt
Pákové kávovary strednej triedy
85,8 % Celkové hodnotenie
  • Zahrievací systém Thermojet
  • Pretlakový ventil
  • Automatická tryska s nastaviteľnou teplotou a množstvom pary
  • Nutnosť dokupovať filtre
  • Nemá tlakomer
  • Nedá sa použiť porciovaná káva v E.S.E. podoch

Sage SES 500 BSS je pákový kávovar vhodný pre tých, ktorí to s kávou začínajú myslieť naozaj vážne. Ponúkne vylepšené možnosti kontroly tlaku a teploty, nahrievanie v priebehu niekoľkých sekúnd a bohaté príslušenstvo vrátane jednostenných sitiek. K jeho cene je ešte potrebné pripočítať čiastku za dokupovanie filtrov, na druhú stranu práve tieto filtre zabraňujú usadzovaniu vápnika, a teda zvyšujú životnosť kávovaru. Prečítať celú recenziu

500 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Pákové kávovary strednej triedy
83,2 % Celkové hodnotenie
  • Tryska schopná ušľahať mlieko na latte art
  • Automatický preplach systému po zapnutí kávovaru
  • Kompatibilný s porciovanou kávou v E.S.E. podoch
  • Páka čiastočne vyrobená z plastu
  • Plastový tamper
  • Málo možností nastavenia

Gaggia Carezza De Luxe patrí medzi pákové kávovary strednej triedy. Podľa recenzií používateľov robí dobrú kávu aj penu. Pri tomto modeli nemôžete počítať s mnohými možnosťami nastavenia, aspoň vás ale sám upozorní na nutnosť odvápnenia. Poteší kompatibilitou s porciovanou kávou a vysokým príkonom. Medzi jeho slabšie stránky patrí horšie materiálové spracovanie niektorých častí, napríklad páky či tamperu. Prečítať celú recenziu

250 € Orientačná cena

Klasika v novom prevedení
Pákové kávovary strednej triedy
87,1 % Celkové hodnotenie
  • Nerezové telo
  • Pretlakový ventil
  • Tradičná značka
  • Menej možností nastavenia
  • Plastový tamper
  • Nemá PID

Gaggia New Classic je masívne nerezové zariadenie tradičného výrobcu kávovarov. Tento model odporúčame milovníkom kávy, ktorí sa chcú priblížiť profesionálnym baristom a hľadajú kávovar s pretlakovým ventilom, 58 mm pákou a nepretlakovými sitkami. Neodporúčame ho však záujemcom o zjednodušujúce funkcie (napr. automatické odvápňovanie). Náročnejším užívateľom by mohol chýbať PID systém pre precíznu kontrolu teploty. Prečítať celú recenziu

370 € Orientačná cena

S mlynčekom
Pákové kávovary strednej triedy
87,5 % Celkové hodnotenie
  • Mlynček
  • Vylepšený zahrievací systém vrátane PID kontroly teploty
  • Kovové spracovanie vrátane tamperu
  • Vyššia cena
  • Nemá odvápňovací program
  • Nie je kompatibilný s porciovanou kávou v E.S.E. podoch

Kávovar Catler ES 8013 sa v prvom rade vyznačuje integrovaným mlynčekom, na ktorom je možné nastaviť 18 stupňov hrubosti. Vo vnútri sa nachádza vylepšený ohrevný systém s PID kontrolou teploty, povrch zase zaujme kovovým spracovaním a tlakomerom. Tento kávovar taktiež ponúka dobré možnosti nastavenia. V porovnaní s inými zariadeniami v tejto kategórii sa však vyznačuje vyššou cenou. Prečítať celú recenziu

580 € Orientačná cena

S automatickým šľahaním mlieka
Pákové kávovary strednej triedy
83,2 % Celkové hodnotenie
  • Vysoký užívateľský komfort
  • Relatívne nízka cena
  • Automatický odvápňovací program
  • Malá nádržka na vodu
  • Plastový tamper na kávu
  • Plocha na šálky nie je zahrievaná

Kávovar De’Longhi EC 850.M zaujme napríklad možnosťou automatického šľahania mlieka – tá je totiž pri pákových kávovaroch pomerne vzácna. Ďalej vyniká svojimi možnosťami nastavenia a ponúka nadštandardný užívateľský komfort vrátane možnosti používať E.S.E. pody na porciovanú kávu. Neodporúčame ho však tým, ktorí si chcú sami pripravovať čo najlepšie espresso a postupne sa v jeho príprave zlepšovať, tých by totiž mohli sklamať pretlakové sitká a absencia parnej trysky. Prečítať celú recenziu

260 € Orientačná cena

Top produkt
Poloprofesionálne pákové kávovary
95,2 % Celkové hodnotenie
  • Rotačné čerpadlo
  • Nastaviteľný tlak
  • Dvojbojlerový systém
  • Veľmi vysoká cena
  • Pomalšie sa zahrieva
  • Nie je vhodný pre začiatočníkov/bežných užívateľov

Lelit Bianca PL162T je jedným z najlepších kávovarov na našom trhu. Jeho najväčšou devízou je nastaviteľný tlak, s ktorým môžete manipulovať aj počas extrakcie. Tento model taktiež vyniká rotačným čerpadlom, ktoré je pri produktoch v tejto kategórii pomerne veľkou raritou. Precíznu kontrolu teploty zaisťuje dvojbojlerový systém a PID regulácia. Toto však už nie je kávovar pre bežných užívateľov, ale skôr pre nadšencov s baristickými znalosťami. Prečítať celú recenziu

2 000 € Orientačná cena

Top cena/výkon
Poloprofesionálne pákové kávovary
93,7 % Celkové hodnotenie
  • Dvojbojlerový systém
  • Pretlakový ventil
  • PID systém pre stabilitu teploty
  • Vysoká cena
  • Vibračné čerpadlo
  • Dlhšie sa zahrieva

Sage BES 920 patrí k špičke medzi domácimi kávovarmi a bez preháňania ho môžeme označiť za poloprofesionálny model. Dôvodom je dvojbojlerový systém ohrevu, ktorý v kombinácii s PID kontrolou zaisťuje stabilnú teplotu v priebehu extrakcie. Pretlakový ventil reguluje tlak na 9 bar. Plusom je tiež variabilita nastavenia (teploty a množstva kávy), užívateľský komfort aj dodávané príslušenstvo. Prečítať celú recenziu

1 150 € Orientačná cena

Staršia klasika za dobrú cenu
Poloprofesionálne pákové kávovary
90,8 % Celkové hodnotenie
  • Profesionálna 58 mm páka s nepretlakovými sitkami
  • Veľký bojler a dostatok pary
  • Veľká nádržka na vodu
  • PID nie je v základnej výbave
  • Len jeden bojler
  • Nahriatie trvá dlhšie

Rancilio Silvia E je kávovar pre skutočných nadšencov, ktorí majú chuť stráviť nejaký ten čas zdokonaľovaním svojho espressa – odmení sa im naozaj výbornými výsledkami. Tomu napomáha ako profesionálna 58 mm páka, tak aj dobrá tryska a veľký bojler schopný vytvoriť dostatok pary. Je však nutné počítať s tým, že sa jeho bojler pomalšie nahrieva a nie je možné extrahovať kávu a šľahať mlieko zároveň. Pokiaľ si rituál prípravy kávy vyslovene neužívate, toto nebude zariadenie pre vás. Prečítať celú recenziu

650 € Orientačná cena

S mlynčekom
Poloprofesionálne pákové kávovary
92,2 % Celkové hodnotenie
  • Mlynček s 30 stupňami hrubosti
  • Pretlakový ventil na 9 bar
  • PID systém pre stabilitu teploty
  • Vyššia cena
  • Väčšie rozmery
  • Nižšia hmotnosť (podiel kovových častí)

Sage SES 878 BTR patrí medzi nákladnejšie kávovary s integrovaným mlynčekom a dobrými parametrami. Teplotu reguluje precízny PID systém, tlak zase pretlakový ventil. Rýchlo sa nahrieva, ponúka vyšší užívateľský komfort (automatické programy na čistenie a odvápňovanie) a bohaté príslušenstvo zahŕňajúce pretlakové aj štandardné sitká. Na mlynčeku je možné vybrať z 30 stupňov mletia. Prečítať celú recenziu

800 € Orientačná cena

Ako vybrať pákový kávovar

Pri výbere kávovaru sa na začiatku budete musieť rozhodnúť, či je pre vás vhodný pákový, automatický alebo kapsulový variant – rozdielom medzi týmito typmi venujeme prvú kapitolu tohto článku. Od zvoleného typu sa totiž bude odvíjať výsledná podoba kávy a taktiež aj čas jej prípravy. Na tento úvod nadviažeme základnými parametrami, ktorými sú tlak a teplota, a následne vám priblížime rôzne možnosti toho, ako kávovary dosahujú a udržiavajú ideálne hodnoty.

Každý má na kávovar trochu iné požiadavky – niekomu záleží viac na doplnkových funkciách a odvápňovacích programoch, iní zas riešia trysky alebo sitká. V ďalších kapitolách si postupne prejdeme všetky technické aj estetické parametre, ktoré by vás mohli pri výbere zaujímať. Článok ukončíme predstavením cenových kategórií a popíšeme, aké vybavenie môžete za danú sumu očakávať.

Ako vybrať pákový kávovar stručne:

  • Zamyslite sa nad vaším vzťahom ku káve – chcete pripravovať excelentné kaviarenské espresso a penu, ktorou budete môcť maľovať obrázky, alebo vám na podobných veciach nezáleží?
  • Ujasnite si rozpočet – kávovary nie sú práve lacné zariadenia, je teda ideálne dopredu si ujasniť výšku plánovanej investície.
  • Zamerajte sa na kľúčové parametre – najmä na schopnosť kávovaru udržať tlak a teplotu.
  • Rozhodnite sa, aké ďalšie prvky potrebujete – napríklad či trváte na integrovanom mlynčeku alebo automatickom šľahaní mlieka.
  • Porozmýšľajte nad funkciami – niekoho potešia detailné možnosti nastavenia teploty alebo množstva kávy, iní uvítajú odvápňovací program alebo kompatibilitu s E.S.E. podmi.
  • Skontrolujte príslušenstvo – odrazte sa napríklad od toho, či oceníte pretlakové sitká, lepší tamper alebo kanvičku na mlieko.

Typy kávovarov

Na úplný začiatok si povieme niečo o najobľúbenejších typoch kávovarov a pri tejto príležitosti zhrnieme ich výhody a nevýhody.

Typy kávovarov a ich znázornenie

Kapsulové kávovary

Kapsuly na prípravu kávy zaujmú jednoduchosťou a rýchlosťou použitia – vložíte ich do kávovaru a o viac sa nemusíte starať. Kapsulové prístroje sú najmenšie a spravidla najlacnejšie, na druhú stranu musíte počítať s dokupovaním kávových kapsúl. Tento typ kávovaru je teda vhodný pre tých, ktorí pijú kávu len raz za čas. Navyše neplatí, že by ste do konkrétneho kávovaru mohli vložiť kapsuly všetkých značiek – spravidla je nutné jednu si vybrať a zaobstarať si taký kávovar, ktorý s ňou bude kompatibilný. Inú kávu s ním skrátka nepripravíte.

Vďaka rýchlej obsluhe potešia kapsulové kávovary najmä zaneprázdnených ľudí alebo všetkých tých, ktorých prenikanie do tajov prípravy kávy skrátka neláka. Potešia tiež maškrtníkov alebo rodiny s deťmi – tie určite ocenia horúcu čokoládu alebo rôzne sladké špeciality. Na druhú stranu mnohým milovníkom kávy tá z kapsúl nesedí, takže pokiaľ máte pred nákupom šancu takúto kávu niekde ochutnať, rozhodne to odporúčame.

Automatické kávovary

Automatické kávovary predstavujú podobne rýchly a bezpracný spôsob prípravy kávy. Celý proces zvládnu úplne samostatne a väčšinou majú aj funkciu automatického penenia mlieka. Na rozdiel od kapsulových sa do nich sype zrnková káva, takže ponúkajú autentickejšiu chuť. Okrem toho niektoré modely umožňujú aj použitie mletej kávy. Ich nevýhodou je vyššia obstarávacia cena, na druhú stranu cena za šálku kávy bude pravdepodobne nižšia ako pri kapsulových kávovaroch.

Automatický kávovar bude vyhovovať používateľom, ktorí si potrpia na espresso z čerstvo namletej kávy, ale nemajú čas alebo chuť absolvovať zložitejší proces jeho prípravy. Podobne ako kapsulový kávovar, aj automatický variant sa hodí napríklad do kancelárií. Nevyhovuje ale ľuďom, ktorých káva skutočne zaujíma a majú ambície naučiť sa ju správne pripraviť. Záporom môže byť aj umiestnenie zásobníka na kávové zrná v tele kávovaru, kde sa môže káva zbytočne zahrievať a kaziť.

Pákové kávovary

Pákový presovač vyzerá ako zmenšenina zariadení, ktoré vidíte v kaviarňach. Do páky sa nasype mletá káva a po extrakcii je nutné ju vysypať a páku opláchnuť. Proces prípravy kávy je dlhší a náročnejší, ale aspoň máte možnosť niektoré parametre sami ovplyvniť. Naučiť sa napríklad správne vyšľahať mlieko pomocou parnej trysky môže trvať aj mesiace, ale nakoniec len vy rozhodujete o tom, ako teplé a napenené výsledné mlieko bude. Výhodou je aj cena – pákové prístroje zoženiete lacnejšie ako automatické a cena za šálku kávy je nižšia ako pri kapsulových modeloch.

GIF ukazuje proces prípravy kávy v pákovom kávovare

Proces prípravy kávy

Ako je zrejmé z predchádzajúceho odseku, pákové kávovary urobia najväčšiu radosť skutočným milovníkom kávy, ktorí si okrem pitia kávy užívajú aj celý rituál jej prípravy, túžia sa v nej zlepšovať a s nadšením sa snažia ovládnuť napríklad techniku ​​latte art. Toto slovné spojenie označuje obrázky kreslené do hnedej kávy mliečnou penou. Mlieko je nutné našľahať na precíznu jednoliatu mikropenu bez bubliniek – na tento účel je potrebná parná tryska s dostatočným parným tlakom.

Pri kúpe kvalitného prístroja a dodržaní správnych postupov je chuť kávy najautentickejšia. Niektorí užívatelia si pákový kávovar zaobstarajú len kvôli nízkej cene, tento postup vám ale neodporúčame. Takýto kávovar totiž často zostáva stáť nevyužitý na poličke a jeho majiteľ aj tak po niekoľkých rokoch zakotví pri automatickom alebo kapsulovom variante.

Alternatívne spôsoby prípravy

Espresso je na vás príliš malé a horkasté a oceníte skôr väčšiu porciu nápoja, ktorý nebude taký intenzívny? V tom prípade je možné, že by vám viac sedela filtrovaná káva. Tá sa spravidla pije v objeme 200 až 240 ml, jej konzistencia je redšia a menej olejovitá. Keďže sa nepripravuje (s výnimkou moka kanvičky) z vriacej vody a dlhšie sa lúhuje, vyniknú v nej rôzne chuťové profily a jednotlivé odrody. Častokrát chutí ovocne, kvetinovo či karamelovo, v závislosti od odrody a miesta pestovania.

Rôzne spôsoby prípravy kávy

Najčastejším pomocníkom pri príprave filtrovanej kávy je elektrický prekvapkávač, ktorý naraz nachystá 1-2 litre nápoja, pričom si sám vodu zohreje a prekvapká cez filter. Manuálne prekvapkávače to samy nezvládnu, preto vyhovujú tým, ktorí si kávu radi pripravujú sami. O oboch variantoch píšeme na samostatnej stránke.

Svoju vlastnú stránku si zaslúži aj french press, ku ktorému nepotrebujete dokupovať filtre a pripraví až liter kávy naraz. Porovnali sme tiež moka kanvičky, ktoré pripravujú kávu s plnou chuťou pripomínajúcu espresso, ale sú oveľa lacnejšie ako kávovary. Nemôžeme zabudnúť na aeropress – malý plastový valček, ktorý je obzvlášť obľúbený medzi cestovateľmi.

Typ kávovaru Obstarávacia cena Cena za šálku Náročnosť obsluhy Vhodné pre
Kapsulový Nízka Vysoká Nízka – Milovníkov horúcej čokolády alebo ochutených kapsúl

– Zaneprázdnených ľudí

– Do kancelárií

Automatický Vysoká Stredná Nízka – Milovníkov zrnkovej kávy

– Zaneprázdnených ľudí

– Do kancelárií

Pákový Stredná Stredná Stredná až vysoká – Milovníkov autentickej chuti a baristického umenia

– Do kaviarní a podobných prevádzok

Prekvapkávač Nízka Stredná Nízka – Milovníkov väčších porcií slabšej kávy

– Ochutnávačov rôznych odrôd a chutí

Teplota

Teplota vody je veľmi dôležitým parametrom – čím je vyššia, tým ľahšie sa látky z kávy lúhujú. Pokiaľ bude teplota vody príliš nízka, výsledný nápoj môže chutiť trochu kyslo. Pokiaľ bude voda naopak veľmi horúca, káva sa prepáli a môže byť horká.

Ideálna teplota na prípravu espressa sa pohybuje medzi 88 až 95 °C, vždy je výhodou, ak kávovar ponúka možnosť nastaviť teplotu vody. Môžete tak experimentovať s rôznymi typmi káv, často sa napríklad odporúča použiť na svetlo praženú kávu vyššiu teplotu ako na tmavo praženú. Je teda ideálne, ak môžete tento faktor ovplyvniť a prispôsobiť svojim predstavám a chutiam.

Termobloky a bojlery

Za to, ako rýchlo a stabilne sa bude voda ohrievať, nesie zodpovednosť použitý zahrievací systém. Dva základné typy, s ktorými sa môžeme stretnúť, sú bojler a termoblok a dôležitý je taktiež ich počet. Pokiaľ má kávovar len jeden zahrievací systém, užívateľ môže v jeden moment buď pripravovať kávu alebo šľahať mlieko, nebude to totiž možné robiť naraz. Keďže je na šľahanie peny potrebná vyššia teplota ako na prípravu kávy, môže chvíľu trvať, kým kávovar teplotu zvýši alebo zníži, aby bolo možné proces dokončiť.

Termoblok

Termobloky sú lacnejšie a preto ich nájdeme vo väčšine malých domácich kávovarov. V minulosti sa jednalo o veľmi nestabilný systém, na tom sa však mnoho lepších výrobcov snaží pracovať (Sage/Breville, Ascaso), v dnešnej dobe je už teda možné naraziť aj na pomerne dobré varianty. Jedná sa o nahriate kovové bloky, cez ktoré prúdi studená voda. Cestou sa postupne zahrieva na požadovanú teplotu. Ohrieva sa iba malé množstvo, nie celý bojler.

Veľkou výhodou termoblokov je rýchlosť nahriatia – niektoré kávovary sú pripravené na použitie už za niekoľko sekúnd (aj keď je vždy vhodné pustiť najskôr vodu naprázdno, aby sa prehriala aj hlava kávovaru). Na druhú stranu je náročnejšie strážiť teplotu vody, niektoré lacnejšie termobloky môžu byť veľmi nestabilné. Termobloky majú kratšiu životnosť, horšie sa opravujú a v prípade ich poškodenia je väčšinou nutná výmena.

Podobnú technológiu predstavuje thermocoil. Rozdiel spočíva v tom, že voda neprechádza cez kovové bloky, ale preteká (najčastejšie) medenou rúrkou. Keďže je thermocoil vyrobený z jedného kusu materiálu, systém má menšie sklony k pretekaniu a ponúka lepšiu teplotnú stabilitu.

Bojler

Jednoduchý bojlerový systém je častý skôr pri lacnejších kávovaroch. Voda sa nahrieva v bojleri a zohriata putuje do hlavy kávovaru. Bojlery sa o niečo dlhšie nahrievajú, pri väčšine jednoduchých domácich kávovarov sú teda nahradené termoblokmi.

Výhodou bojlera je lepšia teplotná stabilita. Za zmienku tiež stojí, že kávovary s bojlerom sú častokrát vyrobené z masívnych kovov, zatiaľ čo prístroje s lacným termoblokom bývajú celkovo vyrobené z lacných materiálov. Jednobojlerové systémy nájdeme aj pri niektorých kávovaroch strednej triedy.

Bojler so systémom Heat exchanger (výmenník tepla, HX)

Kávovary disponujúce heat exchangerom sú častokrát vyhľadávané ľuďmi, ktorí sa snažia posunúť svoje baristické schopnosti na novú úroveň. Taktiež ich nájdeme aj pri komerčných kávovaroch. Takéto zariadenie obsahuje jeden bojler, v ktorom je voda zahrievaná na teplotu potrebnú na tvorbu pary. Keď sa rozhodnete pripraviť espresso, voda prechádza medenou trubicou (výmenníkom), ktorá vedie cez bojler a tým sa ohrieva.

Pri týchto kávovaroch je možné šľahať mlieko a extrahovať espresso naraz. Tým sa ušetrí čas a takáto káva je lepšia, pretože našľahaná pena alebo vytečené espresso nestojí, kým kávovar dokončí druhú časť prípravy. Takéto kávovary bývajú doplnené presným PID systémom na kontrolu teploty. S rastúcou stabilitou však stúpa aj cena týchto kávovarov, takže napríklad pre užívateľov, ktorí pijú kávu len na povzbudenie a nie je pre nich koníčkom, môžu byť zbytočne drahé.

Dva bojlery

Dvojbojlerový systém nájdeme najčastejšie pri profesionálnych prístrojoch. Jeden bojler slúži na prípravu kávy, druhý na šľahanie mliečnej peny. To je praktické pri príprave viacerých káv za sebou, pokojne totiž môžete pripravovať espresso a zároveň si chystať mlieko na cappuccino. Oba systémy sú dostatočne stabilné na to, aby udržali ideálnu teplotu počas celého procesu.

Samozrejme aj pri tomto systéme nájdeme nejaké nevýhody – tou prvou je jednoznačne cena, tá sa môže pohybovať aj v tisíckach eur. Tento zahrievací systém je taktiež objemnejší (čo sa premietne do rozmerov celého kávovaru), dlhšie sa zahrieva a daňou za teplotnú stabilitu je aj nižšia energetická úspornosť (Zdroj: Home Grounds).

Aký zahrievací systém teda zvoliť?

Pokiaľ pijete kávu predovšetkým na povzbudenie, nič viac od nej neočakávate a hlavným dôvodom na kúpu pákového kávovaru je pre vás cena, nemá zmysel hľadať model s precíznym zahrievacím systémom. Je dosť možné, že po niekoľkých rokoch používania nakoniec aj tak siahnete po pohodlnejšom automatickom kávovare, alebo prejdete na lacnejší prekvapkávač. Pravdepodobne vám teda bude stačiť kávovar s termoblokom alebo jedným bojlerom.

Kávovar s jedným zahrievacím systémom nebude predstavovať problém ani v prípade, ak si nepotrpíte na cappuccina a podobné nápoje a kávu pijete čiernu alebo so studeným mliekom. Pokiaľ je však príprava kávy zároveň vaším koníčkom, potrpíte si na našľahané mlieko alebo máte chuť zdokonaľovať sa v latte art, možno by ste mali zvážiť investíciu do kávovaru s dvojitým zahrievacím systémom.

Ak ste prekročili hranice bežného konzumenta kávy a hľadáte naozaj kvalitné zariadenie, pravdepodobne narazíte aj na kávovary s HX výmenníkom. Často sa jedná o poloprofesionálne prístroje, do ktorých je síce potrebné investovať podstatne viac peňazí, no odmenia sa vám teplotnou stabilitou, možnosťou pripravovať kávu a mlieko naraz a väčšinou aj kvalitnejšími materiálmi. Systém dvoch bojlerov je špičkový, avšak zbytočne nákladný pre prevažnú väčšinu domácností. Na tieto modely sa ale môžete zamerať napríklad vtedy, ak hľadáte kvalitný kávovar do malej prevádzky.

Termoblok/Bojler HX/Dva bojlery
– Ak chcete ušetriť

– Ak máte na prípravu kávy čas

– Ak pijete len čiernu kávu

– Ak chcete pripravovať kávu aj mlieko naraz

– Ak túžite po poloprofesionálnom prístroji

– Ak chcete byť pri príprave kávy precízni

Termostat

Termostaty kontrolujú teplotu v bojleri alebo v systéme termobloku. Existujú dva typy:

  • Mechanické – väčšinou fungujú vo dvojici, pričom jeden stráži hornú a druhý spodnú hranicu. Pri dosiahnutí hraničných hodnôt sa potom zahrievacie teleso zapína resp. vypína.
  • Elektronické, PID – digitálne termostaty udržiavajú teplotu na hodnote, ktorú nastaví barista. Kávovary s týmto systémom sú teplotne stabilnejšie, no spravidla patria k drahším.

Tlak

Parný tlak na extrakciu espressa by mal dosahovať 9 bar. Ide o hodnotu, s ktorou pracujú veľké kaviarenské prístroje s rotačným čerpadlom. To je väčšie ako vibračné čerpadlo, pracuje tichšie a hlavne stabilne, takže sa na tlak 9 bar dostane rýchlo a udrží ho po celú dobu extrakcie. Výhodou je aj to, ak má konkrétny model kávovaru tlakomer, na ktorom je možné hodnoty kontrolovať.

Pre domáce kávovary je rotačné čerpadlo príliš veľké a drahé, takže ho zastupujú vibračné čerpadlá. Tie budujú tlak postupne, s udržiavaním sú na tom ale horšie, takže spomínaných 9 barov dosiahnu skôr v priemere. Pri malých kávovaroch na domáce použitie sa preto odporúča tlak aspoň 15 bar.

Keďže sa mnoho výrobcov domácich kávovarov snaží vychvaľovať svoje prístroje za čo najvyšší tlak, vzniká domnienka, že „čím viac, tým lepšie“. Nie je to však pravda, príliš vysoký tlak stlačí kávu v páke až príliš, čím sa spomalí prietok vody. Dokonca môže pretlačiť drobnejšie kúsky zŕn na spodok sitka a tým ho upchať. Kvalitnejšie a poloprofesionálne kávovary disponujú pretlakovým ventilom, ktorý je zastropovaný na nižšej hodnote, ideálne práve na 9 bar.

Tlak na utlačenie

Pri príprave espressa je taktiež dôležitý tlak pri utláčaní namletých zŕn do páky. Odporúča sa stlačiť kávu tlakom zodpovedajúcim zhruba 20 kg. Na to slúži nástroj zvaný tamper. Správne utlačená káva musí byť v prvom rade v páke rozložená rovnomerne, inak ňou voda nebude pretekať optimálne.

Pokiaľ namleté ​​zrná neutlačíte dostatočne, voda cez ne pretečie príliš rýchlo a káva sa nestihne vyextrahovať. Výsledkom bude vodnatá káva bez cremy na povrchu a chutiť bude nevýrazne až kyslo. Ak zas naopak kávu utlačíte príliš, voda bude mať problém sa cez ňu dostať, potečie pomaly a výsledná káva bude chutiť horkasto. Keďže sa tlak 20 kg zle odhaduje, v začiatkoch je najjednoduchšie položiť páku s kávou na váhu. Celý proces vyžaduje cit a trochu cviku, časom sa ale naučíte správny tlak odhadnúť.

Mletie kávy

Kávu do kávovaru budete pri väčšine prístrojov musieť namlieť sami externým mlynčekom. Variantom je tiež použitie kupovanej mletej kávy alebo tzv. E.S.E. podov (vankúšikov naplnených mletou kávou). Hlavnou výhodou týchto podov je čistota a jednoduchosť používania. Bývajú však o niečo drahšie a pokiaľ volíte pákový kávovar aj kvôli nižšej cene za šálku, dokupovanie podov sa vám neoplatí. Chuti čerstvo namletej kávy sa navyše kupovaná mletá káva alebo káva z E.S.E. podu skrátka nevyrovná.

Rovnako ako všetky ostatné aspekty prípravy kávy pákovým kávovarom, aj mletie vyžaduje trochu cviku. Buďte teda trpezliví a testujte rôzne hrubosti mletia, kým nenájdete tú, ktorá je pre vás ideálna. Na prípravu espressa sa odporúča jemné mletie, káva by mala pripomínať polohrubú až hrubú múku. Z príliš hrubo namletej kávy bude výsledné espresso slabé a bez chuti. Veľmi jemné namletie zase môže zvýrazniť horkosť kávy a nápoj nebude mať tú správnu cremu.

Rôzna hrubosť mletia podľa spôsobu prípravy kávy

Kávovary s mlynčekom

Niektoré kávovary z vyšších cenových hladín môžu disponovať zabudovaným mlynčekom. Pri kúpe takéhoto zariadenia môžete čo-to ušetriť. Za výhodu kávovarov s mlynčekom môžeme označiť aj pohodlnosť nákupu – vyberáte len jeden prístroj.

Toto riešenie má však aj svoje negatíva. Keďže sa kávovar pred použitím zahrieva, logicky sa zahrieva aj mlynček a zrná. To môže následne viesť k ich znehodnoteniu či spáleniu počas mletia. Mlynček lacnejších kávovarov navyše nemusí byť dostatočne kvalitný. Problém potom môže nastať, ak používateľ v rámci pokroku nakúpi nepretlakové sitká a mlynček nedokáže kávu namlieť dostatočne najemno a rovnomerne. Niektoré mlynčeky môžu mať taktiež problém s automatickým dávkovaním mletej kávy.

Kávovar a mlynček samostatne

Samostatný mlynček predstavuje hneď na úvod ďalšiu investíciu, navyše budete musieť venovať nejaký čas jeho výberu. Na druhú stranu však získate prístroj, ktorý môžete používať s ľubovoľným kávovarom, takže aj v prípade kúpy nového modelu vám mlynček zostane. Pokiaľ navyše zainvestujete do všestranného mlynčeka s veľkým rozsahom mletia, poslúži aj pri príprave filtrovanej kávy.

Keďže je pri príprave espressa veľmi dôležité, aby boli zrnká namleté ​​rovnomerne a na správnu hrubosť, všeobecne sa odporúča investovať do kvalitnejšieho zariadenia. Pokiaľ teda máte k dispozícii obmedzený finančný obnos a zvažujete, či ušetriť na mlynčeku alebo na kávovare, zvoľte radšej druhú možnosť.

Ako vybrať správny mlynček na kávu sa dozviete v našom článku Ako vybrať mlynček.

Kávovar s mlynčekom Kávovar a mlynček samostatne
Výhody + Cenovo výhodné riešenie

+ Vyberáte len jeden prístroj

+ Mlynček vám zostane aj pri poruche kávovaru

+ Možnosť kúpiť naozaj kvalitný mlynček

Nevýhody − Ak sa pokazí kávovar, prídete aj o mlynček

− Mlynček býva menej kvalitný

− Zrná sa môžu znehodnotiť

− Drahší variant

− Nutnosť výberu samostatného mlynčeka

Príprava mliečnej peny

Šľahanie mlieka je nevyhnutnou súčasťou prípravy nápojov ako caffè latte, cappuccino, flat white a ďalšie. S automatickou prípravou mliečnej peny sa pri bežných pákových kávovaroch obvykle nestretnete, prevažná väčšina z nich má manuálnu trysku, ktorá vyfukovaním horúcej pary mlieko zohrieva a napeňuje. Jej zásadnou výhodou je možnosť upraviť si mlieko podľa seba – môžete ho napeniť viac či menej. Na druhej strane však môže chvíľu trvať, kým sa s tryskou naučíte pracovať. Problém môže nastať pri niektorých lacných kávovaroch so slabým zahrievacím systémom, ktorý nevytvorí dostatočný parný tlak.

Ako kompenzáciu nedostatočného parného výkonu majú mnohé malé kávovary tzv. panarello trysku (spoznáte ju podľa hrubého nadstavca). Spolu s horúcou parou vháňa do mlieka aj trochu vzduchu, čím tento úkon zjednodušuje. Výsledky môžu byť rôzne, všetko závisí od vašej šikovnosti. Keďže ale nad množstvom nasávaného vzduchu nemáte úplnú kontrolu, častokrát získate skôr hubovitú netvarovateľnú penu s veľkými bublinkami a nie kvalitnú mikropenu, ktorou je možné tvoriť latte art.

Typ trysky sa bude pravdepodobne odvíjať od ceny kávovaru (pri lacnejších modeloch je častejší typ panarello) a od toho, či máte ambície techniku ​​správneho šľahania mlieka ovládnuť. Pokiaľ sa chcete v tomto procese zdokonaliť, panarello tryska vás v určitom bode môže začať limitovať.

Ručné a elektrické napeňovače

Ak si s parnou tryskou vôbec nerozumiete, alebo sa o precíznu penu nechcete ani pokúšať, môžete si ku kávovaru zaobstarať samostatný napeňovač mlieka. Jedná sa o malé zariadenie, ktoré je väčšinou možné kúpiť pomerne lacno. Na trhu nájdete ako ručné, tak aj elektrické modely.

  • Ručné napeňovače – väčšinou pracujú na princípe piestu, zvláštnou kategóriou sú shakery, v ktorých môžete mlieko šľahať za studena (napríklad do ľadovej kávy).
  • Elektrické napeňovače – mlieko ohrejú a našľahajú a vy sa teda nemusíte o nič starať. Sú ale o niečo drahšie. Lacnejším variantom je malý batériový šľahač, pokiaľ však stojíte o hubovitú konzistenciu, v tomto prípade sa jej nemusíte dočkať.

Konštrukcia kávovaru

Pri výbere kávovaru by ste mali venovať pozornosť aj tomu, ako vyzerá – nielen kvôli estetickej hodnote, ale aj z praktických dôvodov.

Materiál

Základné pravidlo znie – čím menej plastových súčiastok, tým lepšie. Kávovar z robustného kovu je stabilnejší a odolnejší. Výnimočne opatrní by ste mali byť vtedy, ak je kávovar vyrobený z plastu v tých miestach, ktorými preteká horúca káva (teda v oblasti hlavy).

Veľkosť

Na veľkosť kávovaru je možné pozerať z niekoľkých uhlov. Pokiaľ máte na kuchynskej linke len minimum miesta, asi vás poteší, keď bude kávovar čo najmenší. Na druhú stranu s menšími prístrojmi sa môže niekomu horšie pracovať. Väčšie kávovary sú stabilnejšie, lepšie do nich upevníte páku jednou rukou a často (pravidlom to však nie je) bývajú vyrobené z odolnejšieho materiálu.

Objem nádržky na vodu

Kapacitu nádržky na vodu by ste mali voliť podľa predpokladanej dennej spotreby kávy. Ak hľadáte kávovar do jednočlennej domácnosti, môžete pokojne siahnuť po menšom, menej objemnom modeli. Pokiaľ ale pripravujete viac šálok pre viac osôb denne, oplatí sa zainvestovať do objemnejšieho prístroja, pri ktorom nebude nevyhnutné doplňovať vodu tak často. Na trhu sú dostupné aj prístroje s niekoľkolitrovými nádržkami, ktoré uspokoja tých náročnejších užívateľov.

Na druhú stranu ale pripomíname, že voda by v nádržke nemala stáť príliš dlho, inak sa totiž môže začať kaziť, obzvlášť pokiaľ je kávovar na slnku. Ani snaha nájsť kávovar s čo najväčšou nádržkou na vodu sa teda nemusí vyplatiť.

Páka

Páka je jednou z najdôležitejších častí kávovaru. Môže mať jeden alebo dva výpusty – pomocou dvojitej môžete pripravovať dve espressá zároveň. K lacnejším kávovarom spravidla získate iba jednu páku, drahšie modely môžu byť vybavené oboma typmi.

Páka by za ideálnych okolností mala byť kovová, bez akýchkoľvek plastových súčiastok. Niektoré dizajnové páky môžu mať rukoväť z dreva. V profesionálnej sfére prevládajú páky s priemerom 58 mm, medzi domácimi prístrojmi nájdete niekoľko možných veľkostí. Do niektorých môže byť ťažké dostať 7 alebo 14 gramov kávy a nemusí byť možné dokúpiť k nim náhradné sitká.

Príkon a spotreba

Pri menších domácich spotrebičoch, ku ktorým patria aj kávovary, je spotreba takmer zanedbateľná. Pokiaľ si však dávate pozor na úspornosť svojich spotrebičov, odporúčame voliť taký kávovar, ktorý má funkciu automatického vypnutia alebo Stand-By režim.

Príkon okrem spotreby udáva ešte jednu vec – tou je rýchlosť nahriatia. Rozdiely môžu byť znateľné najmä pokiaľ sa rozhodujete medzi termoblokom a bojlerom, ani bojler vám však dieru do vrecka neurobí. Na výslednú chuť kávy nemá rýchlosť nahriatia absolútne žiadny vplyv. Pokiaľ však chcete pri príprave ušetriť trochu času, siahnite po prístroji s vyšším príkonom.

Nastavenie a doplnkové funkcie

Rovnako ako je to pri väčšine menších spotrebičov, aj v prípade kávovarov nájdeme veľké rozdiely vo vybavení a funkciách, rozhodne však odporúčame nepodliehať marketingovým pojmom. Mnohými rôznymi vychytávkami sa často chvália výrobcovia produktov z najnižšej cenovej kategórie, je však potrebné mať na pamäti, že pokiaľ kávovar nedosiahne dostatočný tlak a neudrží teplotu vody, určite to nezachráni tým, že sa automaticky vypína o päť minút skôr ako konkurencia.

Niektoré funkcie majú vplyv na samotnú chuť výslednej kávy (napríklad možnosť nastaviť teplotu vody), iné skôr zvyšujú celkový pôžitok z jej prípravy alebo ju zjednodušujú.

Ovládací panel

Ovládací panel pri väčšine prístrojov nie je nijako zložitý. V zásade ide o to, aby ste prostredníctvom neho mohli kávovaru oznámiť, že má ohrievať vodu na kávu alebo na paru a aby ste odštartovali jej výdaj. Pri niektorých drahších modeloch nájdete aj displej, ktorý vás informuje o priebehu procesu, nejde ale o nijako nevyhnutnú súčasť kávovaru, takže pokiaľ pre vás nie je dôležitý z nejakého osobného dôvodu, odporúčame podľa neho nevyberať.

Zložitejší ovládací systém vás čaká, ak siahnete po kávovare s funkciou automatického čistenia, prispôsobenia sa tvrdosti vody vo vašej lokalite alebo dokonca s mlynčekom. V takom prípade je totiž potrebné nastavovať veľkosť porcie a hrubosť mletia. Občas sa stretnete aj s tlakomerom, na ktorom si môžete overiť, či extrakcia prebieha správne. S funkciami tiež stúpa počet všemožných kontroliek.

Vyhrievaná plocha na šálky

Pokiaľ použijete studený hrnček, rýchlo to zrazí teplotu práve pripravenej kávy. Podávate ju potom v nižšej ako ideálnej teplote a chuť kávy nebude taká, akú získate z profesionálneho stroja.

Prevažná väčšina kávovarov ponúka vyhrievanú plochu na šálky. Oplatí sa však podotknúť, že ak ste si v snahe skrátiť čas prípravy zaobstarali stroj deklarujúci nahriatie za pár sekúnd, hrnčekom táto doba stačiť nemusí. V praxi navyše rovnaký alebo aj lepší výsledok dosiahnete ponorením šálky do horúcej vody alebo prepláchnutím parou z trysky – záleží teda na vás, ktorému spôsobu ohrievania dávate prednosť.

Nastaviteľná sila kávy

Silu kávy určuje najmä množstvo namletých zŕn a ich hrubosť, tento parameter teda budú riešiť primárne tí, ktorí majú záujem o kávovar so zabudovaným mlynčekom. Ten by mal mať dostatok stupňov hrubosti, aby ste si mohli nájsť ten ideálny. So samostatným mlynčekom teda dosiahnete rovnaký výsledok (za predpokladu, že s ním viete aspoň trochu pracovať).

Nastaviteľné množstvo nápoja

Táto funkcia poteší nepokojné hektické duše, ktoré ráno zvládajú viac činností naraz a nemajú čas pri príprave kávy stáť a číhať na okamih vypnutia. Dopredu je možné nastaviť, koľko kávy chcete v jednej šálke mať a kávovar proces sám zastaví po napustení požadovaného množstva.

Prispôsobenie tvrdosti vody

Tvrdá voda viac zanáša vnútro prístroja, takže je nutné ho častejšie odvápňovať. Kávovary, ktoré automaticky nahlasujú potrebu odvápnenia, niekedy ponúkajú možnosť nastavenia počítadla podľa tvrdosti vašej vody – pri tvrdšej vode požiadajú o odvápnenie skôr. Na zistenie tvrdosti vody slúži pribalená testovacia sada. Prúžok ponoríte na určený čas do vody a následne odpočítate výsledok, ktorý zadáte do vášho kávovaru.

Keďže je pre chuť kávy ideálna skôr mäkšia voda, niektorí používatelia vodu pred naliatím do nádržky preženú filtračnou kanvicou. Drahšie kávovary niekedy ponúkajú nádržky na vodu s filtračným systémom, do neho je však potrebné dokupovať filtre (zhruba raz za 2 mesiace). Výrobcovia často sľubujú, že pri pravidelnej výmene filtra nebude potrebné kávovar odvápňovať vôbec, finančne vás však odvápňovanie pravdepodobne vyjde lacnejšie (závisí to od ceny filtrov a odporúčaných odvápňovacích prostriedkov).

Nastaviteľná teplota vody

Teplota vody sa opäť prejaví na chuti kávy. Pokiaľ sa s výsledným nápojom chcete naozaj vyhrať, nemala by táto funkcia vášmu kávovaru chýbať.

Výdajník horúcej vody

Možnosť pustiť horúcu vodu z trysky na horúcu paru, napríklad na prípravu čaju alebo iných teplých nápojov. Drahšie kávovary majú na horúcu vodu samostatný výpust. Pokiaľ kávovar touto možnosťou nedisponuje, je možné jednoducho pustiť vodu cez hlavu bez toho, aby ste do nej upevnili páku s kávou, alebo ju ohriať tryskou.

Odnímateľná mriežka a odkvapkávacia nádobka

Pod šálkou sa nachádza mriežka a pod ňou priestor na zachytávanie vody z útrob kávovaru. Oboje by malo byť vyberateľné a ľahko čistiteľné. To vám samozrejme zjednoduší údržbu, vybratím mriežky ale taktiež získate niekoľko centimetrov naviac v prípade, že pripravujete kávu do vyššieho hrnčeka.

Program odvápnenia

Raz za štvrť až pol roka by mal kávovar prejsť procesom odvápnenia. Ten vám môže uľahčiť špeciálny program, ktorý pri pákových modeloch rozhodne nie je samozrejmosťou. Kávovar sa samozrejme môže a musí odvápňovať aj keď na to nemá konkrétny program. Celý proces ale nie je nijako komplikovaný, takže sa nenechajte absenciou odvápňovacieho programu odradiť od kúpy prístroja, ktorý sa vám v ostatných ohľadoch páči.

Príslušenstvo

Nákupom kávovaru to nekončí – k plnohodnotnej príprave kávy je potrebné zaobstarať si ešte pár drobností. Ak sa vo svete kávovarov ešte len rozhliadate, pravdepodobne oceníte, keď sa o nič viac nebudete musieť starať a všetko potrebné dostanete v balení. Pri lacnejších kávovaroch však bude zahrnuté príslušenstvo skôr jednoduchšie, takže ak sa v kávovom svete nájdete, časom si pravdepodobne aj tak kúpite lepšie.

Tamper

Tamper má pribalený snáď každý kávovar. Narazíte na kovové či plastové varianty, pričom kovové sú určite lepšie a ponúknu neporovnateľne dlhšiu životnosť. Niektoré kávovary majú tamper napevno pripevnený k telu, barista potom páku umiestni pod neho a tlačí zospodu. Spokojnosť s týmto systémom je samozrejme individuálna, prevažnej väčšine však nevyhovuje – kávovar je potrebné pridržiavať, správny tlak je ťažké odhadnúť a náročné je aj jeho dosiahnutie.

Kanvička na mlieko/latiéra

Kanvička na šľahanie mlieka nie je na začiatok úplne nevyhnutná, mlieko totiž napeníte aj v obyčajnom hrnčeku. Začne vás však zaujímať v prípade, že sa rozhodnete posunúť svoje baristické umenie na vyšší level a napríklad do kávy nakresliť srdiečko. Latiéra by mala mať úzke vyústenie umožňujúce maximálnu kontrolu prúdu peny. Jej veľkosť sa potom odvíja od množstva mlieka – predávajú sa ako kanvičky na cappuccino, tak aj na objemnejšie nápoje typu caffè latte.

Niektoré kávovary majú kanvičku v balení, samostatne si ju môžete zakúpiť cca od 10 €. Existuje dokonca aj kanvička so zabudovaným teplomerom, vďaka ktorej sa ľahko naučíte odhadnúť správnu teplotu mliečnej peny.

Rôzne druhy sitiek

Ku kávovaru štandardne dostanete minimálne dva kusy sitiek – menšie na jednu porciu a väčšie na dve. Môžete naraziť na dva varianty – pretlakový alebo nepretlakový/štandardný. Ak s domácou prípravou espressa ešte len začínate, oplatí sa zistiť, či sú oba typy sitka aspoň dostupné.

  • Štandardné sitká – spoznáte ich podľa toho, že ak ich obrátite, nájdete na spodnej strane rovnaký počet dierok ako na hornej. Toto sú sitká pre tých, ktorí chcú espresso pripravovať naozaj správne. Štandardné sitko vám totiž nič neodpustí – pre správnu extrakciu sa naozaj budete musieť naučiť mlieť na správnu hrubosť, tampovať a pod.
  • Pretlakové sitká – sú vlastne dvojplášťové a pokiaľ ich otočíte, zistíte, že majú na spodnej strane len jednu malú dierku. Najčastejšie ich nájdete pri lacných kávovaroch. Tieto sitká sú vhodné pre užívateľov, ktorí na správnom postupe až tak nebazírujú, odpustia totiž nedostatočne jemné mletie zŕn. Pretlakové sitká kávu mierne „našľahajú“, takže má na povrchu väčšiu vrstvu peny.

Záverečné odporúčanie sa odvíja od toho, čo od kávovaru a od seba vlastne očakávate. Požadujete rýchlu prípravu kávy bez zdĺhavého učenia? Siahnite po pretlakových sitkách. Pokiaľ sa ale časom rozhodnete preniknúť do tajov správnej extrakcie, pretlakové sitko vás na tejto ceste bude skôr brzdiť.

Najobľúbenejšie značky pákových kávovarov

Po pákových presovačoch užívatelia siahajú z rôznych dôvodov a od toho sa odvíja aj ich výber značky. Rolu tu môže hrať cena, tradícia a reputácia výrobcu aj rozšírenosť prístrojov a s ňou sa spájajúca dostupnosť užívateľských recenzií.

Pákové kávovary De’Longhi

Tento taliansky výrobca patrí bezpochyby k tým najznámejším a najrozšírenejším. Jeho kávovary je možné charakterizovať ako „najlepšie medzi lacnými“ – ide o akýsi medzistupeň medzi supermarketovými značkami a skutočne kvalitnými výrobcami ponúkajúcimi aj profesionálne prístroje (Rancilio). Výhodou značky De’Longhi je okrem iného aj dobrá vybavenosť doplnkovými funkciami, ako je napríklad automatický odvápňovací program alebo prispôsobenie sa tvrdosti vody.

Pákové kávovary Sage

Pod značkou Sage sa na európskom trhu skrývajú výrobky austrálskej firmy Breville. V portfóliu značky nájdete kávovary, mixéry, grily a ďalšie menšie kuchynské spotrebiče. Čo sa týka kávovarov, ich cena začína vyššie ako pri modeloch od De’Longhi – za menej ako 400 € si ich prístroje nezaobstaráte. O nahrievanie sa stará vylepšený systém Thermojet a použité materiály sú kvalitnejšie. Vo vyšších cenových hladinách už sa jedná o prístroje pre skutočných fajnšmekrov. Užívateľom, ktorí zvažujú kúpu pákového kávovaru z dôvodu úspory, ich neodporúčame.

Pákové kávovary Gaggia

Značka Gaggia pochádza z Talianska, aj u nás si ale vybudovala pomerne slušnú fanúšikovskú základňu. Model Gaggia Classic patrí k legendám, po ktorých siahali prevažne naozajstní milovníci kávy túžiaci po kvalitnej páke, nepretlakových sitkách a čo najmenšom podiele plastových súčiastok. V posledných rokoch však výrobca svoje modely zmodernizoval, čo je pre mnohých užívateľov miernym negatívom, pretože sa pri nich zároveň objavili aj plastové súčiastky. Stále však ide o prístroje schopné pripraviť kvalitné espresso a našľahať dobrú mikropenu.

Pákové kávovary Lelit

Ďalšia talianska značka vyrábajúca prístroje strednej a vyššej triedy. Charakteristické sú kvalitné robustné materiály a pri drahších modeloch tiež PID systém na kontrolu teploty. Na výber budete mať aj v prípade, ak ste sa rozhodli zaobstarať si kávovar s integrovaným mlynčekom. Celkovo ide o prístroje pre srdciarov, ktorí sa budú rozplývať nad chuťou espressa, zatiaľ čo bez automatického odvápňovacieho programu sa bez problémov zaobídu.

Cena

Pákové kávovary cenovo nájdete medzi kapsulovými, ktoré sú najlacnejšie, a automatickými, pri ktorých si zase priplatíte. Rozpätie je veľmi široké, môžete nájsť zariadenie za pár stoviek eur, ale aj modely za tisícky. Je teda vhodné hneď na začiatku si ujasniť, aké máte očakávania a akú kávu si vlastne predstavujete.

Cena do 200 €

Najnižšia cenová kategória je veľmi obľúbená, a to najmä medzi nenáročnými používateľmi. Medzi najčastejšie zastúpenými značkami nájdete napríklad De’Longhi alebo Sencor, väčšina z nich sa nesústredí výhradne na výrobu kávovarov. Kávovary s cenovkou do 200 € patria medzi menšie prístroje s kapacitou nádržky okolo 1 l. Tlak ich vibračných čerpadiel dosahuje 15 bar a prevažná väčšina je poháňaná jedným termoblokom.

Na program na odvápňovanie v tejto kategórii narazíte len sporadicky, rovnako ako na možnosť nastavenia množstva, teploty a tvrdosti vody. Vyhovovať preto budú menej náročným zákazníkom, ktorí s používaním pákového kávovaru ešte len začínajú a na správne parametre espressa si až tak nepotrpia.

Cena od 200 do 600 €

V strednej cenovej kategórii budú hľadať najmä záujemcovia o kvalitnejší domáci kávovar, ktorí majú chuť hlbšie preniknúť do tajov prípravy kávy. Objavujú sa tu napríklad kávovary značiek Gaggia alebo Breville/Sage. Častokrát sú vyrobené z kvalitnejších materiálov, sú vizuálne zaujímavé a dostatočne masívne.

Čo sa týka vybavenia, narazíte tu už napríklad aj na pretlakový ventil, ktorý nastaví tlak na ideálnych 9 bar alebo na dvojitý zahrievací systém. Pri niektorých modeloch už nájdeme aj program odvápnenia a stále častejšia je tiež možnosť nastaviť množstvo, teplotu a tvrdosť vody podľa vašich predstáv. S týmito typmi kávovarov už máte pomerne veľkú šancu priblížiť sa káve z vašej obľúbenej kaviarne.

Cena nad 600 €

Kávovary pre skutočných fajnšmekrov, ktoré už uspokoja túžbu po poloprofesionálnom variante. Najčastejšie sú vybavené dvoma zahrievacími systémami s PID kontrolou teploty, občas sa dokonca stretnete s profesionálnym rotačným čerpadlom. Bojlery sú tu zastúpené viac ako termobloky. Medzi značkami sa objavujú aj mená ako Faema, Lelit, Nuova Simonelli alebo ECM.

V tejto kategórii sa tiež nachádzajú zariadenia pre užívateľov so špecifickými požiadavkami – môžete medzi nimi nájsť aj pomerne raritné pákové kávovary s integrovaným mlynčekom alebo kávovary s funkciou automatického šľahania mlieka. V týchto prípadoch ide teda už takmer o hybridy medzi automatickými a pákovými kávovarmi.

Ako správne pripraviť espresso

Malá káva podávaná pri bare, ktorú zákazník vypije dvoma až troma dúškami. To je správne espresso. V našich končinách sa pri tomto type kávy objavujú rôzne skomolené názvy a tiež rôzne nápoje. Espresso je však len jedno, pikolo ani presso si v Taliansku neobjednáte. Ide tiež o základ ostatných kávových nápojov ako je napríklad cappuccino, caffè latte či latte macchiato. Jeho príprava má niekoľko zásad, ktoré je potrebné dodržať.

7-20-90-9-25

Pri príprave espressa narazíte na päť čísel, ktoré zastupujú rôzne pravidlá. Sedem určuje počet gramov kávy, povoľujú sa však drobné odchýlky. Po odvážení namletej kávy je nutné kávu utlačiť. Na to je potrebné vynaložiť tlak zodpovedajúci dvadsiatim kilogramom. Káva musí byť v páke stlačená rovno, aby ňou voda pod tlakom pretekala rovnomerne. Pri príprave kávy sa nikdy nepoužíva vriaca voda, jej teplota sa s dvojstupňovou odchýlkou ​​pohybuje okolo deväťdesiatich stupňov Celzia.

Profesionálne kávovary vytvárajú konštantný tlak deväť bar. Pri domácich kávovaroch sa stretnete s tlakom 15 bar, nie je ale konštantný a 9 bar dosiahne v priemere. Deväť bar je ideálny tlak, pri ktorom sa z kávy vyplaví najviac dobrých látok. Pokiaľ máme kávu odváženú a utlačenú, páku utrieme, umiestnime do hlavy kávovaru a dobre utiahneme. Teraz sa dostávame k hlavnému procesu prípravy. Extrakcia espressa by mala trvať približne dvadsaťpäť sekúnd. V hrnčeku má potom výsledný nápoj teplotu okolo 67 °C.

Šálka ​​by mala byť predhriata – to dosiahnete buď špeciálnou plochou na ohrev hrnčekov, vypláchnutím horúcou vodou alebo parou z trysky. Správne espresso má objem zhruba 30 – 35 ml. Espresso sa ďalej používa ako základ kávových nápojov s mliekom. Každý z nich sa pripravuje podľa určitých zásad a záleží na každom, aký druh kávy mu najviac vyhovuje (Zdroj: Espresso&Coffee Guide).

Druhy kávových nápojov a ich zloženie

Ako skladovať kávu

Neoddeliteľnou súčasťou prípravy poctivého espressa je aj správny výber a vhodné skladovanie zrnkovej kávy. Pákový kávovar si predsa len nekupujete preto, aby ste v ňom pripravovali predmletú kávu bez arómy alebo zrnkovú kávu, ktorá sa vplyvom nesprávneho skladovania pokazila. S výberom kávy vám pomôže náš článok Ako vybrať kávu. Pre následné skladovanie potom platí pár pravidiel, ktoré vám pomôžu udržať kávu dlho čerstvú:

Doba skladovania

Kávu je najlepšie spotrebovať do štrnástich dní od upraženia, pokiaľ teda patríte k skutočným fajnšmekrom, kupujte kávu z kvalitných pražiarní, ktoré uvádzajú aj dátum upraženia a kupujte vždy množstvo, ktoré zvládnete spotrebovať za pár dní až týždňov.

Obal

Hoci sa môže zdať presypanie kávy do sklenenej či porcelánovej dózy ako dobrý nápad, nie je to tak. V dóze totiž zostáva zbytočné množstvo vzduchu. Pokiaľ si kúpite kvalitnú kávu, ideálnym riešením je nechať ju v pôvodnom obale, vytlačiť z neho vzduch a uzavrieť ho. Výnimkou je použitie špeciálnych dóz na kávu, z ktorých môžete vytlačiť prebytočný vzduch a káva si tak dlhšie zachová svoju čerstvosť.

Umiestnenie

Možno sa stretnete s odporúčaním umiestniť kávu do chladničky či do mrazničky. To však nie je optimálne riešenie – jedným z nepriateľov kávy je totiž vlhkosť, ktorá sa drží v chladničke, poprípade sa káva orosí po vybratí z mrazničky. Káva navyše rýchlo absorbuje arómu z okolia, nie je teda vhodné skladovať ju spolu s čerstvými potravinami ani ďalšími aromatickými vecami.

Teplota

Izbová teplota káve vyhovuje, vysoké teploty ju môžu veľmi rýchlo pokaziť. V žiadnom prípade teda kávu nenechávajte na slnku, ideálne ani blízko kávovaru, sporáku alebo iných zariadení, ktoré vyžarujú teplo.

Údržba pákového kávovaru

K zložitejšiemu procesu prípravy patrí aj zložitejšia údržba prístroja. Na rozdiel od automatických kávovarov nie je obvyklé, aby mal pákový kávovar funkciu automatického preplachu. Pokiaľ nepoužívate pody, budete sa dennodenne stretávať so zvyškami kávy.

Po každom použití by ste mali opláchnuť páku, vysypať a očistiť sitko a potom tiež utrieť hlavu kávovaru (miesto, kam upevňujete páku). Sitku venujte zvýšenú pozornosť – keď sa dierky upchajú, bude mať kávovar problém pretlačiť cezeň kávu, a to výsledku rozhodne neprospeje. Nevyhnutné je tiež pravidelné čistenie trysky od zvyškov mlieka, tie by ju totiž mohli upchať.

Na prvý pohľad síce môžu tieto úkony vyzerať zložito, no akonáhle si to vyskúšate, zistíte, že prípravou kávy a následným čistením nestrávite viac ako päť minút. Pokiaľ vás teda od pákového kávovaru odrádza práve náročnosť procesu, nemusíte sa ničoho báť. Otázkou zostáva, či vás príprava kávy bude baviť, na to si však musíte odpovedať sami.

Odvápnenie

Strašiakom mnohých začiatočníkov je pravidelné odvápňovanie prístroja. K tomu prispieva aj fakt, že máloktorý pákový kávovar ponúka automatický odvápňovací program. Nie je však potrebné mať strach, v princípe je odvápnenie veľmi jednoduché.

Najprv musíte pripraviť odvápňujúci roztok z prípravku, ktorý odporúča výrobca. Mnohí úspešne používajú aj kyselinu citrónovú. Roztokom naplníte nádobku na vodu a necháte ho pretiecť kávovarom. Počas procesu je nutné prepláchnuť ako trysku, tak aj hlavu kávovaru. Po dokončení vyberte zásobník, umyte ho a naplňte čistou vodou. Následne nechajte opäť pretiecť tryskou aj hlavou kávovaru. Ak si chcete byť istí, že v útrobách kávovaru nezostali zvyšky prostriedkov, môžete tento krok zopakovať.

Časté otázky k pákovým kávovarom

Ako a aký pákový kávovar vybrať?

Všeobecne sa pri domácich kávovaroch zamerajte predovšetkým na systém zahrievania a parný tlak – ten by mal byť aspoň 15 bar. Individuálny výber pákového kávovaru je potom podriadený niekoľkým faktorom. V prvom rade je vhodné zamyslieť sa nad tým, ako často budete kávovar používať a ako detailne si chcete kávu upravovať – ​​podľa toho zvoľte objem nádržky a možnosti nastavenia.

Následne príde rad na ďalšie funkcie, ktoré môžu napríklad zjednodušiť čistenie alebo rozširovať možnosti použitia. Taktiež je samozrejme ideálne dopredu si naplánovať rozpočet, ceny pákových kávovarov sa totiž môžu vyšplhať aj nad 800 €. Najlepšie pákové kávovary nájdete v našom porovnaní.

Ako pripraviť v pákovom kávovare espresso?

Kľúčom k správnej príprave espressa je sedem čísel: 7-20-90-9-25. Teda 7 g kávy utlačených tlakom zodpovedajúcim 20 kg s vodou s teplotou 90 °C, parným tlakom 9 barov a extrakciou trvajúcou 25 s. Ak vás zaujíma celý proces prípravy espressa, prečítajte si kapitolu Ako správne pripraviť espresso.

Dokáže pákový kávovar šľahať mlieko?

Pákové kávovary sú určené najmä pre kávových nadšencov, takže sa do istej miery predpokladá, že si mliečnu penu budete chcieť našľahať sami. Na to slúži parná tryska. Na trhu nájdete aj špecifické prístroje s možnosťou automatického šľahania mlieka, ide však skôr o rarity. Ďalšie možnosti prípravy mliečnej peny nájdete v tejto kapitole.

Sú pákové kávovary náročné na údržbu?

Jednou z nevýhod pákových kávovarov (v porovnaní s automatickými alebo kapsulovými prístrojmi), je náročnejšia údržba. Väčšinou nemávajú funkciu automatického preplachu, prístroj a páku je navyše vhodné po každom použití očistiť. Celkovo sme údržbu pákového kávovaru popísali tu.

Ako správne utlačiť kávu?

Správne utlačenie kávy je otázkou tréningu. K väčšine kávovarov dostanete samostatnú pomôcku na utláčanie kávy – tamper – niektoré ho ale majú (veľmi neprakticky) napevno pripevnený k telu. Ideálny je tamper z kovu, pomocou toho vyviniete tlak zodpovedajúci 20 kg. V kapitole Tlak nájdete niekoľko rád, ako správne utlačenie odhadnúť.

Testuje pákové kávovary dTest?

Áno, pákové kávovary boli podrobené testom už niekoľkokrát. V celkovom výsledku hralo najväčšiu úlohu senzorické hodnotenie pripraveného nápoja – testeri hodnotili chuť, farbu a vôňu kávy, ale aj hustotu a trvanlivosť mliečnej peny. Ďalšou výraznou súčasťou testu bola obsluha kávovaru, teda pohodlnosť a čas prípravy kávy, jednoduchosť práce s tryskou alebo rýchlosť údržby. V malom meradle sa na výsledku podieľala aj spotreba energie pri ohreve vody a pri príprave kávy. V našom porovnaní zohľadňujeme aj výsledky dTestu, taktiež ale berieme do úvahy aj na iné relevantné testy.

Iveta Polášková je redaktorkou, ktorá v minulosti pracovala ako baristka. Keďže ju káva veľmi baví, v duchu sníva o poloprofesionálnom prístroji na jej prípravu. Jednoducho tak vysvetlí, aké parametre sú pri nákupe dôležité, ale tiež aj to, aký je rozdiel medzi pretlakovým a klasickým sitkom, alebo čo je to panarello tryska. Okrem pákových kávovarov sa zaujíma aj o alternatívne prípravy kávy, preto sa na našom webe stará aj o témy prekvapkávačov alebo moka kanvičiek.
Redaktorka

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

DAVIES VESELÁ, Petra. Velká kniha o kávě. Praha: Smart Press, 2018. ISBN 978-80-88244-05-9.

https://www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/february-2020/9-steps-how-make-perfect-espresso

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1vovar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Espresso

Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti

Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.

Napíšte otázku

Odpovědět na dotaz

Nenašli ste v diskusii odpoveď? Spýtajte sa a naša redakcia nájde na praktické a zaujímavé otázky odpoveď.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.7 z 6 hlasov