Panvice na pečenie
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
120 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
70 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
35 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 |
|
|
100 € | Zobraziť ponuky |
Panvica na pečenie je pôvodom český vynález, ktorý je obľúbený už dlhé roky, a to predovšetkým pre jeho všestrannosť. V jednej nádobe totiž môžete variť, piecť, smažiť, grilovať, dusiť aj zapekať. Bonusom je jednoduchá obsluha a často aj jednoduchá údržba.
Panvicu na pečenie možno poznáte ako Remosku. Pod týmto pojmom je ale možné hľadať iba produkty firmy Remoska. Pre ostatné výrobky sa používa práve označenie panvica na pečenie. Porovnanie najlepších Remosiek nájdete na osobitnej stránke, v tomto porovnaní sme sa zamerali na panvice na pečenie od iných výrobcov.
Panvicu na pečenie môžete používať nielen v domácnosti, ale je vhodná aj na cestovanie, na chatu alebo napríklad na internát. Keďže sa často prenáša, jedným z nami sledovaných parametrov je hmotnosť panvice. Dôležitejší bol pre nás ale samozrejme objem nádoby, jej rozmery a príkon. Zamerali sme sa aj na možnosť regulácie teploty, čo je pri týchto výrobkoch považované skôr za nadštandardnú funkciu. Pri niektorých modeloch na ňu ale môžete naraziť.
Vybrali sme pre vás tie najlepšie produkty a priradili sme im označenia, ktoré vám napovedia, čo od daného modelu očakávať. Pokiaľ nad kúpou panvice na pečenie uvažujete, prinášame vám tento článok, ktorý podrobne vysvetlí jednotlivé parametre a všetky úskalia, ktoré so sebou nákup tohto spotrebiča prináša.
Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
120 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
70 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
35 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 |
|
|
100 € | Zobraziť ponuky |
Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.
Eta Pečenka Max je jedným z tradičných výrobkov českej značky Eta. Jedná sa o panvicu na pečenie s horným ohrevom. Vykurovacia špirála je umiestnená vo veku, ktoré má uprostred sklenený priehľad. Vďaka tomu môžete sledovať priebeh prípravy pokrmu. Pri tomto klasickom prístroji ale nenájdete nastavenie teploty – prístroj je možné iba zapnúť alebo vypnúť. Zopnutiu so zle nasadeným vekom bráni bezpečnostná poistka. Objem nádoby 4,3 l je dostatočný na prípravu pokrmov pre početnú rodinu. Výhodou modelu MAX je bohaté príslušenstvo, ktoré obsahuje veko, ktoré je možné využiť aj ako servírovací podnos, špízové ihly, stredovú formu na pečenie bábovky a grilovací rošt.
Hodnotenie ostatných užívateľov
Užívatelia sú spokojní najmä s jednoduchou obsluhou, nízkou spotrebou a chvália si aj kvalitu pripravených pokrmov. Na druhú stranu by ale ocenili možnosť odpojiť kábel od veka. Niektorým vadia aj väčšie rozmery.
Hlavné výhody a nevýhody
Nespornou výhodou Pečenky značky Eta je jednoduchosť jej obsluhy aj údržby. Napriek tomu ale môžete panvicu využívať mnohými spôsobmi, a to aj vďaka bohatému príslušenstvu. Práve jednoduchosť ale prináša aj niekoľko negatív, najmä nemožnosť regulácie teploty alebo odpojenia prívodného kábla.
Záver
Eta Pečenka MAX je panvica na pečenie českej výroby, ktorú si zákazníci obľúbili najmä vďaka jednoduchej obsluhe a klasickému dizajnu. Vďaka veľkému objemu umožňuje prípravu niekoľkých porcií pokrmov naraz. Poteší tiež bohaté príslušenstvo a možnosť predĺženia záruky na vykurovacie teleso na 5 rokov (po registrácii na webe Eta). Panvice na pečenie s vrchným ohrevom sú ale vhodné skôr na pečenie či grilovanie, ak plánujete v prístroji viac variť či smažiť, hodiť sa vám bude skôr panvica so spodným ohrevom, napríklad model Sogo SS-10105.
Panvica na pečenie značky Sogo pojme 4 l obsahu, takže je možné ju odporučiť aj do domácností, ktoré obývajú viac ako štyria členovia. S veľkým objemom sa však spája aj výrazná hmotnosť, takže drobnejším postavám sa môže s panvicou ťažšie manipulovať. Rozmery tiež napovedajú, že panvica je pomerne nízka, čo môže niektorým používateľom vadiť napríklad pri príprave kysnutých jedál. Veľkou prednosťou je naopak regulácia teploty, ktorá môže dosiahnuť až 240 °C. V kombinácii so spodným ohrevom tak pôjde okrem iného o vhodný výrobok na smaženie. Príkon 1500 W je úplne postačujúci a prehreje aj panvice s väčším objemom. Vďaka sklenenému veku môžete kontrolovať prípravu jedla pohľadom bez toho, aby bolo nutné otvárať veko a púšťať teplo von. Ako všetky kvalitné nádoby na pečenie, aj táto je vybavená nepriľnavým povrchom.
Panvica na pečenie od firmy Tristar je vhodnou voľbou pre malé domácnosti, pre ktoré je zásadným faktorom nízka cena. Panvica je veľká iba 1,1 litra, takže sa hodí na prípravu dvoch porcií. Môžete v nej vyprážať, variť zapekať, dusiť aj piecť. Vzhľadom na to, že rozmery panvice sú menšie, trochu prekvapí hmotnosť, ktorá je rovnaká ako pri väčších výrobkoch. Panvica na pečenie má pomerne vysoký príkon a reguláciou teploty môžete dosiahnuť až 280 °C. Veko je priehľadné, takže po celú dobu prípravy môžete nazerať na aktuálny stav pokrmu. Výrobca ponúka dve farebné prevedenia – čierne a sivé.
Skúsenosti užívateľov
Súčasní majitelia túto panvicu v recenziách obvykle chvália. Oceňujú praktickosť a jednoduchú údržbu. Niektorým ale príde panvica príliš nízka.
Hlavné klady a zápory
Jedným z popredných kladov je určite nízka obstarávacia cena. Oceňujeme taktiež možnosť nastaviť teplotu až po 280 °C. Veľa panvíc na pečenie túto funkciu vôbec nemá. Nevýhodou je najmä nízka výška panvice a s ňou spojený menší objem. Slabinu vidíme aj v tenkom výrobnom materiáli.
Porovnanie s alternatívami
Ak hľadáte väčšiu panvicu na prípravu väčšieho množstva porcií, mohol by vás zaujať model Sogo SS-10105, ktorý má taktiež okrúhly tvar, ale výrazne väčší objem.
Zaujímavou alternatívou je tiež ETA Pečenka Max 0133 90010, tá ale neumožňuje regulovať teplotu.
Záver
Tristar PT 2964 je okrúhla panvica na pečenie vhodná pre menšie domácnosti, má totiž pomerne malý objem. Výhodou je možnosť regulácie teploty, ktorá nie je pri panviciach na pečenie samozrejmosťou. Poteší tiež nízka obstarávacia cena. Nevýhodu predstavuje slabší použitý materiál a nízka výška.
Panvica na pečenie Pečenka od firmy Eta sa vďaka svojmu objemu 4,3 litrov radí medzi stredne veľké panvice a hodí sa na prípravu pokrmov pre štyroch až šiestich ľudí. Môžete v nej piecť, smažiť, variť aj zapekať rôzne suroviny. Jej nevýhodou je, že nemáte možnosť regulovať teplotu, ktorá sa po celú dobu prevádzky pohybuje medzi 150 až 175 stupňami Celzia. Vďaka čiastočne sklenenému veku môžete pozorovať priebeh prípravy pokrmov v nádobe. Príkon je pomerne nízky, takže aj teplota vo vnútri panvice je o niečo nižšia, zároveň vás však prevádzka vyjde lacnejšie ako pri panviciach s vyšším príkonom. Je ľahká a vhodná predovšetkým na cestovanie.
V panvici na pečenie pripravíte jednoducho, rýchlo a chutne rôzne druhy pokrmov. Môžete v nej vyprážať, piecť, grilovať, zapekať, variť a niektoré z nich ponúkajú aj varenie v pare. Hlavnou výhodou panvice na pečenie je nízka energetická náročnosť. Navyše je ľahká, takže nie je problém vziať si ju napríklad na chatu alebo na dovolenku. Jediné, čo budete potrebovať, je elektrické pripojenie a potom už môžete pripraviť čokoľvek, čo vám len napadne.
V tomto článku sa o panviciach na pečenie dozviete viac, vysvetlíme vám princíp ich fungovania a poradíme, akú veľkú panvicu zvoliť pre určitý počet osôb.
Ako vybrať panvicu na pečenie stručne:
Panvica na pečenie je jednoduchý kuchynský spotrebič, v ktorom môžete variť, smažiť, dusiť aj piecť bez sporáka či ďalšieho riadu. To oceníte najmä tam, kde nie je možnosť pripojiť klasický sporák alebo rúru. Panvicu na pečenie stačí zapojiť do klasickej zásuvky a môžete variť. To oceníte nielen doma, ale aj na chate, študentskom internáte alebo v karavane. Vhod príde aj pri menšom varení, pri ktorom je zapínanie rúry zdĺhavé a neekonomické.
V pokrievke či na dne nájdete zabudovanú vykurovaciu špirálu. Vďaka nej vzniká v nádobe teplo, ktoré vám umožní pripraviť rôznorodé pokrmy. Do panvice na pečenie tak nalejete cesto alebo vložíte suroviny, priklopíte, zapnete a o zvyšok sa spotrebič postará sám. Obsluhu teda zvládne aj začiatočník či menej zdatný kuchár.
Elektrická panvica obvykle neponúka nastavenie rôznej úrovne teploty, obvykle pečú pri teplote okolo 180 °C. Pokrievku nie je dobré v priebehu pečenia často odklápať, aby ste zbytočne nevypúšťali teplo. Niektoré modely majú preto pokrievku alebo jej časti vyrobené zo skla, aby ste mohli sledovať priebeh prípravy.
Spotrebič dokáže jedlo aj rozmrazovať a pri správne nastavenej teplote jedlo nestráca živiny. Keďže je vnútro panvice nepriľnavé, na prípravu pokrmov nie je potrebný v podstate žiadny olej. Jedlá pripravené touto formou sú preto nielen chutné, ale aj zdravé.
V minulosti sme sa stretávali iba s misami s ťažkými vekami, v ktorých bola umiestnená vykurovacia špirála. Dnes už sú možnosti o niečo rozmanitejšie, vyberať môžete z modelov s horným alebo so spodným ohrevom. Voľba konkrétneho typu záleží od toho, aký typ prípravy pokrmov uprednostňujete a budete častejšie využívať.
Horný ohrev | Spodný ohrev |
Pečenie kôrky | Vyprážanie |
Pizza | Dusenie |
Grilovanie | Varenie |
Panvica na pečenie je obvykle vyrobená z niekoľkých materiálov. Telo a pokrievka bývajú väčšinou z nerezového plechu alebo hliníka. Držadlá sú potom spravidla z tvrdeného plastu. Rovnako tak aj stojan, na ktorý sa hrniec pokladá.
Vnútorná úprava panvice je obvykle vyrobená z teflónu, ktorý je nepriľnavý, a zaisťuje tak to, že sa suroviny nepripečú či nepripália (Zdroj: Wikipédia). Niektoré modely majú časť alebo aj celé veko vyrobené zo žiaruvzdorného skla. Vďaka tomu môžete kontrolovať priebeh pečenia bez nutnosti otvárať veko.
Pokiaľ vás zaujala táto možnosť, rozhodne sa pozrite po spoľahlivom výrobku. Pri nekvalitných modeloch totiž môže dôjsť k nerovnomernej distribúcii tepla a miesto pod vekom môže zostať neprepečené. Súčasťou veka by mal tiež byť otvor na odvod horúcej pary.
Panvica na pečenie sa vyrába v niekoľkých veľkostných prevedeniach. Záleží teda na tom, pre koľko členov domácnosti v nej chcete variť.
Pre niekoho môže byť podstatný aj tvar nádoby. Obvykle sa stretnete s okrúhlymi či štvorcovými panvicami, narazíte ale aj na obdĺžnikové modely. Výber závisí čisto od vašich preferencií – v tých okrúhlych sa vám bude pohodlnejšie miešať polievka, do tej hranatej zase lepšie uložíte buchty či lasagne.
Nedopustite tiež, aby vás pri používaní limitovala prílišná plytkosť. Ak sa chystáte pripravovať kura či hus vcelku, myslite na to vopred. Suroviny navyše nemôžete uložiť úplne pod veko, je potrebné nechať pod ním pár centimetrov priestoru.
Dôležitá je aj hmotnosť panvice na pečenie, najmä ak s ňou budete často manipulovať a prenášať ju. Klasická hmotnosť panvíc na pečenie sa pohybuje od dvoch do piatich kilogramov. Záleží nielen od veľkosti spotrebiča, ale aj od jeho materiálu a prevedenia.
Príkon je priamo úmerný výkonu. Čím má panvica na pečenie vyšší príkon, tým budú pokrmy rýchlejšie hotové. Zároveň to so sebou prináša aj vyššiu elektrickú spotrebu. Treba počítať s tým, že panvice na pečenie sú oveľa úspornejšie než klasické rúry, takže aj ak majú vyšší príkon, stále vás ich prevádzka vyjde pomerne lacno.
Príkon sa udáva vo wattoch a značí sa značkou „W“. Obvykle sa pohybuje medzi 400 až 1 600 W. Panvice na pečenie s väčším objemom majú obvykle vyšší príkon.
Ovládanie panvíc na pečenie je jednoduché. Väčšina z nich totiž nemá žiadne možnosti nastavenia. Spotrebič teda iba zapnete alebo vypnete. Pri väčšine modelov býva príslušné tlačidlo na rukoväti panvice, takže nie je zložité ho nájsť.
Nájdu sa ale aj panvice na pečenie, ktoré disponujú reguláciou teploty. Na nastavenie sa obvykle používa otočné koliesko doplnené o stupnicu. Tá ale nemusí byť iba v stupňoch Celzia, môže byť napríklad označená číslami, napr. 1 až 5. Nenastavujete teda konkrétnu teplotu, iba ju znižujete alebo zvyšujete. Nájsť ideálny stupeň pre jednotlivé typy prípravy môže preto chvíľku trvať.
Panvice na pečenie pracujú na elektrinu, preto je potrebné ich pred zapnutím vždy strčiť do zásuvky. Obvykle sa jedná o klasické napätie 230 V. Dajú sa použiť aj meniče 12 V a 24 V na 230 V. To sa hodí hlavne v prípade, že sa s panvicou na pečenie vydáte niekam na cesty, napríklad do kempu. Potom ju môžete zapojiť napríklad do autobatérie a variť s ňou kdekoľvek sa vám práve zachce.
V predchádzajúcich kapitolách sme prebrali hlavné aspekty výberu. Stále je tu však niekoľko drobností, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. Nie sú síce také podstatné ako príkon či termostat, môžu vám však používanie panvice na pečenie značne spríjemniť.
Panvica na pečenie alebo hrniec na pečenie je český vynález. Prvý výrobok vynašiel Oldřich Homuta, ktorý sa inšpiroval švédskym elektrickým hrncom. Jeho vynález okrem varenia dokázal aj piecť. Vďaka tomu sa stal v tridsiatych rokoch veľmi obľúbeným a veľa domácností naň nedá dopustiť dodnes. Tento produkt nájdete pod niekoľkými rôznymi označeniami. A práve označenie je to, čo od seba odlišuje Remosku, Pečenku a ďalšie panvice na pečenie.
Názov Remoska sa rozšíril natoľko, že ním označujeme aj rôzne panvice na pečenie ostatných značiek. Firma Remoska, ktorá nadväzuje na tradíciu českého štátneho podniku Remos, má ale na tento názov ochrannú známku, preto ním nie je možné označovať iné výrobky. Platí teda, že každá Remoska je panvica na pečenie, ale nie každá panvica na pečenie je Remoska. Remoskám sme venovali samostatnú stránku.
Ďalší názov, s ktorým sa hojne stretávame, je Pečenka. Takto označuje svoje panvice na pečenie česká firma Eta a názov tiež chráni ochrannou známkou. Panvice na pečenie Eta sú veľmi obľúbené. Majú hranatý tvar a veko s vykurovacou špirálou a priehľadom. Ovládajú sa jednoducho – stlačením jedného tlačidla. V ponuke je niekoľko veľkostí, hodí sa preto pre jednotlivcov, dvojice aj početnejšie rodiny.
Okrem vyššie spomenutých parametrov sa panvice na pečenie líšia aj obstarávacou cenou. Tá sa odvíja od výrobného materiálu a predovšetkým od objemu spotrebiča. Do ceny sa ale premietne napríklad aj jej značka. Nasledujúce orientačné cenové kategórie vám priblížia, v akej cenovej relácii sa panvice na pečenie pohybujú.
Najlacnejšie panvice na pečenie zoženiete už za niekoľko eur. Obvykle sa jedná o výrobky od menej známych firiem. Spravidla sú to panvice na pečenie so spodným ohrevom a sklenenou pokrievkou. Častokrát sú nižšie, čo zužuje možnosti ich využitia. Obvykle však aj v tejto cenovej kategórii narazíte na modely s termostatmi.
V tejto cenovej relácii narazíte aj na väčšie modely panvíc na pečenie, ktoré už budú často vybavené termostatom. Stále sa najčastejšie jedná o spotrebiče so spodným ohrevom a sklenenou pokrievkou.
Za cenu vyššiu ako 80 € si môžete kúpiť najmä misy na pečenie renomovaných výrobcov, teda Pečenku a Remosku. Vyberať môžete z modelov rôznej veľkosti aj dizajnu.
Používanie panvice na pečenie nie je nijako zložité. Sú vyrobené tak, aby ich obsluhu zvládol úplne každý, čo je tiež jednou z ich hlavných výhod. Napriek tomu je ale dobré poznať pár základných zásad, vďaka ktorým panvicu na pečenie nezničíte a bude fungovať dlhé roky tak, ako má.
V predchádzajúcich kapitolách sme sa zaoberali všeobecným popisom parametrov výberu a ich dôležitosti. Teraz si na príklade jednej panvice na pečenie ukážeme, ako jednotlivé parametre hodnotiť a ako si táto panvica vedie medzi ostatnými na trhu.
Zvolili sme model NEDIS FCSP 110EBK30, ktorý patrí do strednej cenovej kategórie. Bez problémov ho zoženiete do 50 €.
Spodný ohrev znamená, že vykurovacie teleso ohrieva nádobu zospodu. Je to typ vhodný najmä na smaženie, dusenie či varenie. Pečenie buchiet bude tiež v poriadku, napríklad pri pečenom kurati by vám však mohla chýbať chrumkavá koža. Tú totiž spoľahlivo spraví iba horný ohrev. Modely so spodným ohrevom sú na trhu v jasnej menšine.
Medzi ostatnými panvicami v ponuke patrí 5,5 l model skôr k tým objemnejším. Takáto panvica uspokojí aj rodinu so šiestimi či siedmimi členmi. Hranatý tvar sa bude možno trochu horšie premiešavať, najmä v rohoch. Na druhej strane sa však doň lepšie uložia lasagne či kysnuté buchty.
Tento materiál je na trhu štandardom. Liaty hliník je pomerne ťažký, čo môže byť pri častých presunoch či upratovaní panvice nepríjemné. Na druhú stranu, výborne vedie teplo. Dôležitý je aj nepriľnavý materiál a to najmä pri modeloch so spodným ohrevom. Z iného než tvrdeného skla sa pokrievky ani nevyrábajú.
Príkon udáva informáciu ako o energetickej náročnosti, tak aj o efektivite varenia. Hodnoty nad 1500 W patria na trhu k tým vyšším, s tým je však pri objemnejších nádobách nutné počítať.
Termostat nie je samozrejmosťou a panvice, ktoré ním disponujú, umožňujú oveľa variabilnejšie používanie. Tento model ponúka celkom 5 stupňov, najvyšší z nich zahrieva až do 280 °C. Vyššie teploty sa hodia najmä na vyprážanie a grilovanie, pri nižších zas môžete hotové jedlo udržiavať teplé alebo ho ohrievať.
Medzi ďalšie výhody tejto panvice na pečenie môžeme započítať aj možnosť umývať jej nádobu aj pokrievku v umývačke riadu. Madlá aj gombík sú tepelne izolované pre zvýšenie vašej bezpečnosti. Na rýchlu kontrolu prevádzky slúži indikátor.
Najprv si ujasnite, či chcete panvicu s horným alebo spodným ohrevom. Vykurovacia špirála vo veku dokáže vytvoriť chrumkavú kôrku a pokrm sa pod ňou menej pripaľuje, hodí sa teda na pizzu alebo grilovanie. Spodný ohrev je zase vhodný na dusenie a vyprážanie. Medzi ďalšie dôležité parametre patrí aj objem panvice, ktorý môžete voliť ako podľa členov domácnosti, tak podľa priestorovej náročnosti jedla. V neposlednom rade sa zamerajte na kvalitné materiály, dostatočný príkon a ľahké ovládanie. Na trhu nájdete aj panvice s nastavením teploty, s protišmykovými nožičkami alebo s vnútornou nádobou umývateľnou v umývačke. Najlepšie panvice na pečenie nájdete v tejto tabuľke.
Firma Remoska má na svoje výrobky ochrannú známku, takže pod názvom Remoska nájdete iba jej produkty. Ostatní výrobcovia označujú svoj tovar ako panvice na pečenie. Čo sa však týka účelu použitia, medzi rôznymi názvami rozdiely nehľadajte. Panvice na pečenie majú často nastaviteľnú teplotu, čo Remosky spravidla neponúkajú. Ich príkon je taktiež oproti Remoskám vyšší, čo má za následok rýchlejšie zohriatie, ale aj vyššiu spotrebu.
Veľa produktov sa napríklad od hrncov líši v tom, že majú vykurovacie teleso umiestnené vo veku, nie na dne nádoby. Vďaka tomu dokážu napríklad zapiecť chrumkavú kôrku. Horný ohrev sa hodí aj na pečenie pizze alebo grilovanie. Spodný ohrev naopak oceníte, ak chcete panvicu na pečenie využiť aj na smaženie alebo dusenie.
Termostat, vykurovacia špirála alebo veko s káblom samozrejme do umývačky nepatrí nikdy. Možno by ste však mohli do umývačky vložiť misu na pečenie a ak máte panvicu so spodným ohrevom, tak aj sklenené veko. Informáciu však musíte hľadať u jednotlivých výrobcov alebo v produktových materiáloch. Ďalšie tipy ohľadom používania nájdete v tejto kapitole.
https://www.mychineserecipes.com/how-to-choose-the-best-electric-baking-pan/
TRHOŇOVÁ, Iva a Ludmila GOTTWALDOVÁ. Upečeno s láskou: kváskový chléb a pečivo. V Brně: CPress, 2019. ISBN 978-80-264-2397-3.