Menu

Najlepšie panvice na pečenie podľa recenzií a testu 2024

Aktualizované:
Autor:
Petr Šindelář, Veronika Vyskočilová

V kategórii odporúčame

Remoska Prima P32F/01

130 €

Orientačná cena

Akú panvicu na pečenie vybrať podľa porovnania

Panvice na pečenie sú kuchynské vybavenie, ktoré umožňuje variabilnú prípravu pokrmov. Používa sa veľmi ľahko a zaisťuje zdravšiu prípravu jedál. Za top produkt sme označili Remoska Prima P32F/01, ktorá má všetky vlastnosti na vynikajúcej úrovni. Ako zaujímavú a lacnejšiu alternatívu sme vybrali panvicu ETA Pečenka MINI 113390000. Pre nenáročných užívateľov bude zrejme ideálne riešenie predstavovať Tristar PZ-9135.

Ako porovnávame panvice na pečenie?

Počas výberu najlepších panvíc na pečenie sme začínali s niekoľkými podstatnými parametrami ako spôsob ohrevu či kvalita spracovania, postupom času sme však začali zohľadňovať aj ďalšie parametre ako cenu či objem, aby boli vybrané produkty čo najvariabilnejšie a mohol si z nich vybrať úplne každý záujemca. Akým vlastnostiam sme teda venovali najviac pozornosti?

  • Spôsob ohrevu
  • Nepriľnavosť povrchu
  • Možnosť nastavenia teploty
  • Objem
  • Náročnosť ovládania
  • Nároky na skladovanie
  • Variabilita prípravy pokrmov
  • Obstarávacia cena

Hoci sme sa pri výbere najlepších panvíc na pečenie snažili o čo najväčšiu objektívnosť a variabilitu, žiadny zo zvolených produktov nemusí spĺňať vaše konkrétne požiadavky. Preto sme si pripravili návod Ako vybrať panvicu na pečenie, v ktorom sa dočítate o možnostiach ohrevu, vhodných rozmeroch a hmotnosti, ale aj o ďalších dôležitých parametroch, funkciách a príslušenstve. Okrem toho si môžete prečítať aj kapitolu o obľúbených značkách a jednotlivých cenových kategóriách.


Najlepšie panvice na pečenie podľa porovnania

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Úsporná príprava pokrmov
  • Jednoduché ovládanie
  • Odnímateľný kábel
  • Servírovací stojan
  • Nepriľnavý povrch
  • Pre niekoho vyššia cena
  • Absencia regulácie teploty
130 € Zobraziť ponuky
Top 2
Výborné
Najlepší pomer cena/výkon
  • Ideálne riešenie pre dvoch
  • Automatická poistka
  • Tepelne izolované držadlá
  • Pokrmy sa nepripália
  • Nepriľnavý povrch
  • Príliš dlhá rukoväť
  • Chýba regulácia teploty
95 € Zobraziť ponuky
Top 3
Veľmi dobré
Pre nenáročných
  • Možno rozdeliť na dve časti
  • Odnímateľný termostat
  • Odnímateľný kábel
  • Nepriľnavý povrch
  • Priaznivá cena
  • Horšia kvalita spracovania
  • Môže sa horšie čistiť
  • Nie je optimálna na pečenie
40 € Zobraziť ponuky
Top 4
Výborné
Pre náročných
  • Multifunkčné zariadenie 3v1
  • Zdravé pečenie
  • Využiť možno aj mierny tlak
  • Kvalitný nepriľnavý povrch
  • Odnímateľný kábel
  • Zaberie viac miesta
  • Chýba regulácia teploty
  • Vysoká cena
180 € Zobraziť ponuky
Top 5
Výborné
Taktiež nás zaujalo
  • Variabilná príprava pokrmov
  • Na všetky typy sporákov
  • Odnímateľný kábel
  • Nepriľnavý povrch
  • Vysoká cena
  • Menší objem
  • Chýba regulácia teploty
120 € Zobraziť ponuky
Top 6
Veľmi dobré
Ideálna pre veľkú rodinu
  • Naozaj veľký objem
  • Možno rozdeliť na štyri časti
  • Odnímateľný termostat
  • Nepriľnavý povrch
  • Odnímateľný kábel
  • Horšie spracovanie
  • Horšie sa čistí
  • Menej vhodná na pečenie
55 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia Remoska Prima P32F/01
Remoska Prima P32F/01
Recenzia ETA Pečenka MINI 1133 90000
ETA Pečenka MINI 1133 90000
Recenzia Tristar PZ-9135
Tristar PZ-9135
Recenzia Remoska Tria T141
Remoska Tria T141
Recenzia Remoska D51/ 10
Remoska D51/ 10
Recenzia Tristar PZ-9145
Tristar PZ-9145
Ocenenie Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Pre náročných Taktiež nás zaujalo Ideálna pre veľkú rodinu
Hodnotenie Výborné
Výborné
Veľmi dobré
Výborné
Výborné
Veľmi dobré
Orientačná cena 130 € 95 € 40 € 180 € 120 € 55 €
Nepriľnavý povrch Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Spôsob ohrevu Spodný Horný Spodný Horný aj spodný Horný aj spodný Spodný
Regulácia teploty Nie Nie Áno Nie Nie Áno
Rozsah teploty (°C) Neuvedené Neuvedené 0 až 220 Neuvedené Neuvedené 0 až 250
Príkon (W) 580 380 1 500 510 400 1 500
Objem (l) 4 3 5 4,5 2 7,5
Tvar Okrúhly Štvorcový Okrúhly Okrúhly Okrúhly Okrúhly
Sklenené veko S priezorom S priezorom Áno Jedna z pokrievok s priezorom Jedna z pokrievok Áno
Hmotnosť (kg) 3 2,3 Neuvedené Neuvedené 2,94 Neuvedené

Recenzie najlepších panvíc na pečenie

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Úsporná príprava pokrmov
  • Jednoduché ovládanie
  • Odnímateľný kábel
  • Servírovací stojan
  • Nepriľnavý povrch
  • Pre niekoho vyššia cena
  • Absencia regulácie teploty

Modelový rad Remoska Prima nadväzuje na starší a veľmi obľúbený rad Classic. Ten bol veľmi kvalitný, avšak teraz produkt zaujme aj rôznymi „vychytávkami“. Niet teda divu, že sa táto panvica na pečenie stala na portáli Heureka produktom roku 2022. Funguje totiž perfektne a oproti rúre výrazne šetrí náklady, navyše má praktický servírovací stojan a odnímateľný napájací kábel, takže sa ľahšie skladuje. Taktiež sa jednoducho ovláda a umožňuje prípravu pokrmov pre celú rodinu (objem 4 l). Pre niekoho môže byť negatívom vyššia cena, rovnako ako absencia regulácie teploty.

130 € Orientačná cena

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Výborné Celkové hodnotenie
  • Ideálne riešenie pre dvoch
  • Automatická poistka
  • Tepelne izolované držadlá
  • Pokrmy sa nepripália
  • Nepriľnavý povrch
  • Príliš dlhá rukoväť
  • Chýba regulácia teploty

ETA Pečenka MINI 1133 90000 umožňuje variť, dusiť, piecť aj zapekať, a to s výraznou úsporou energie. Vzhľadom na 3-litrovú nádobu sa hodí skôr na prípravu pokrmov pre menej osôb. Ideálna je teda pre pár, na čom sa podieľa aj pomerne zaujímavá obstarávacia cena. Táto panvica na pečenie zaujme aj poistkou automatického vypnutia alebo tepelne izolovanými držadlami, takže je jej používanie veľmi bezpečné. Čo sa týka nedostatkov, spomenúť musíme predovšetkým príliš dlhú rukoväť, ktorá môže sťažovať skladovanie, prípadne nemožnosť regulovať teplotu.

95 € Orientačná cena

Top 3
Pre nenáročných
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Možno rozdeliť na dve časti
  • Odnímateľný termostat
  • Odnímateľný kábel
  • Nepriľnavý povrch
  • Priaznivá cena
  • Horšia kvalita spracovania
  • Môže sa horšie čistiť
  • Nie je optimálna na pečenie

Ak hľadáte kvalitnú panvicu na pečenie, ktorá vás nebude stáť ani 50 €, zamerať sa môžete na Tristar PZ-9135. Toto zariadenie má objem 5 litrov, takže sa hodí aj pre rodiny s deťmi, a navyše ho možno prepážkou rozdeliť na dve časti. Umožňuje teda pripravovať dva pokrmy naraz. Užívatelia oceňujú aj odnímateľný termostat a prívodný kábel, rovnako ako nepriľnavý povrch. Podľa niektorých názorov sa však panvica horšie čistí a navyše nie je príliš vhodná na pečenie. Vzhľadom na nízku obstarávaciu cenu nemožno očakávať ani vysokú kvalitu spracovania, hoci rozhodne nejde o nekvalitný výrobok.

40 € Orientačná cena

Top 4
Pre náročných
Výborné Celkové hodnotenie
  • Multifunkčné zariadenie 3v1
  • Zdravé pečenie
  • Využiť možno aj mierny tlak
  • Kvalitný nepriľnavý povrch
  • Odnímateľný kábel
  • Zaberie viac miesta
  • Chýba regulácia teploty
  • Vysoká cena

Produkt roku 2021 na portáli Heureka, Remoska Tria T41, je multifunkčné zariadenie 3v1 – umožňuje využiť klasickú sklenenú pokrievku, ale aj soft-tlakové veko (pre šetrný spôsob varenia pod miernym tlakom) a veko na pečenie (aj pre horný ohrev). Poteší aj kvalitný liaty hrniec a praktický stojan. Povrch je samozrejme nepriľnavý a skladovanie môže uľahčiť odnímateľný kábel. Pri samotnom skladovaní však vzhľadom na počet častí zaberie viac miesta. Navyše neumožňuje regulovať teplotu a musíte počítať s vysokou cenou.

180 € Orientačná cena

Top 5
Taktiež nás zaujalo
Výborné Celkové hodnotenie
  • Variabilná príprava pokrmov
  • Na všetky typy sporákov
  • Odnímateľný kábel
  • Nepriľnavý povrch
  • Vysoká cena
  • Menší objem
  • Chýba regulácia teploty

Remoska D51/10 je panvica na pečenie s menším objemom 2 l, ktorá je vhodná na prípravu pokrmov pre jednu až tri osoby. Vďaka dvom vekám umožňuje variť aj piecť, pretože disponuje vekom na pečenie z nerezového plechu a sklenenou pokrievkou z tvrdeného bezpečnostného skla. Uplatnenie preto môže nájsť na všetkých typoch sporákov vrátane indukcie. Zaujme aj nepriľnavým povrchom, odnímateľným káblom alebo praktickým plastovým podstavcom na postavenie horúcej remosky na stôl. Nie je však možné regulovať teplotu a na nákup si musíte pripraviť viac ako 100 €.

120 € Orientačná cena

Top 6
Ideálna pre veľkú rodinu
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Naozaj veľký objem
  • Možno rozdeliť na štyri časti
  • Odnímateľný termostat
  • Nepriľnavý povrch
  • Odnímateľný kábel
  • Horšie spracovanie
  • Horšie sa čistí
  • Menej vhodná na pečenie

Tristar PZ-9145 je panvica na pečenie so zrejme najväčším objemom na trhu. Ten činí 7,5 litra, takže sa jedná o vhodné vybavenie do kuchyne aj pre väčšiu rodinu. Vďaka príslušenstvu je plochu možné rozdeliť na štyri časti, takže sa dajú pripravovať štyri pokrmy naraz. Za výhodu je možné označiť aj odnímateľný termostat s plynulou reguláciou teploty, nepriľnavý povrch, odnímateľný kábel, rovnako ako priaznivú cenu. To sa na druhú stranu podpisuje na horšej kvalite spracovania a niektorí používatelia uvádzajú aj skutočnosť, že sa im panvica horšie čistí a nie je príliš vhodná na pečenie.

55 € Orientačná cena

Ako vybrať panvicu na pečenie

Panvice na pečenie umožňujú jednoducho vyprážať, piecť, variť, zapekať a niekedy aj grilovať či variť v pare. Medzi ich hlavné výhody patrí nízka energetická náročnosť. Čo sa o týchto pomocníkoch do kuchyne dočítate v našom článku?

  • Prečo vyberať kvalitné panvice na pečenie – umožňujú variť, smažiť, dusiť aj piecť bez sporáka či ďalšieho riadu, navyše sa ľahko ovládajú a umožňujú variť s minimálnou potrebou oleja a bez straty živín.
  • Nevýhody panvíc na pečenie – niektoré produkty môžu byť drahé, objemnejšie zariadenia bývajú ťažké, distribúcia tepla môže byť nerovnomerná a potrebný je zdroj elektrickej energie.
  • Druhy panvíc na pečenie podľa umiestnenia ohrevu – lacnejšie sú zariadenia s dolným ohrevom, na druhú stranu produkty s horným ohrevom lepšie bránia pripaľovaniu a dokážu na povrchu jedla vytvoriť chrumkavú kôrku.
  • Výber panvice na pečenie podľa počtu členov domácnosti – od počtu členov domácnosti závisí veľkosť panvice. Rolu ale zohráva aj jej tvar, rovnako ako hmotnosť, ktorá môže byť dôležitá pre náročnosť manipulácie.
  • Dôležité parametre – pri výbere panvice na pečenie sa určite zamerajte na materiál, príkon a ovládanie. Tieto vlastnosti môžu mať vplyv na životnosť aj na účinnosť a náročnosť prípravy pokrmov.
  • Funkcie a príslušenstvo – niektoré panvice na pečenie je možné umývať v umývačke, ďalšie majú bezpečnostnú poistku, izolované madlá či protišmykové nožičky. Existuje ale aj ďalšie praktické príslušenstvo.
  • Obľúbené značky – jednoznačne najpopulárnejšie sú produkty českých značiek Remoska a ETA (Pečenka), obľubu však majú aj panvice Clatronic, Tristar alebo Sogo.
  • Cena – najlacnejšie panvice na pečenie zoženiete už za pár eur, vysoko kvalitné produkty však môžu stáť aj výrazne cez 120 €.
  • Používanie – hoci nie je používanie panvíc na pečenie nijako zložité, mali by ste poznať niekoľko základných zásad, ktoré sa tohto kuchynského náčinia týkajú. Predísť tak možno napr. jeho poškodeniu.
  • Modelový výber – v samotnom závere sme sa ešte zamerali na výber konkrétnej panvice na pečenie, resp. na to, ako jednotlivé parametre hodnotiť.

Prečo kúpiť kvalitnú panvicu na pečenie

Kvalitné panvice na pečenie vám môžu do kuchyne priniesť veľa pozitívnych vlastností, pretože majú široké uplatnenie, používajú sa veľmi ľahko a je s nimi možné pripraviť chutné a zdravé pokrmy.

  • Široké uplatnenie – panvice na pečenie umožňujú variť, smažiť, dusiť aj piecť bez sporáka či ďalšieho riadu. Stačí ich iba zapojiť do zásuvky, takže ich možno využiť na rôznych miestach vrátane karavanov.
  • Jednoduché používanie – obsluhu panvice na pečenie bez väčších ťažkostí zvládnu aj začiatočníci či menej zdatní kuchári, pretože sa s nimi pracuje naozaj ľahko.
  • Zdravá príprava pokrmov – tieto spotrebiče umožňujú prípravu pokrmov bez straty živín pri jednotlivých ingredienciách. Navyše nie je potrebný v podstate žiadny olej, a to vďaka nepriľnavému vnútrajšku.

Široké uplatnenie

Panvica na pečenie je jednoduchý kuchynský spotrebič, v ktorom môžete variť, smažiť, dusiť aj piecť bez sporáka či ďalšieho riadu. To oceníte najmä tam, kde nie je možnosť pripojiť klasický sporák alebo rúru. Misku na pečenie stačí zapojiť do klasickej zásuvky a môžete variť. To oceníte nielen doma, ale aj na chate, študentskom internáte alebo v karavane. Vhod príde aj pri menšom varení, kedy je zapínanie rúry zdĺhavé a neekonomické.

Jednoduché používanie

V pokrievke či na dne nájdete zabudovanú vykurovaciu špirálu. Vďaka nej vzniká v nádobe teplo, ktoré vám umožní pripraviť rôznorodé pokrmy. Do panvice na pečenie tak nalejete cesto alebo vložíte suroviny, priklopíte, zapnete a o zvyšok sa spotrebič postará sám. Obsluhu teda zvládne aj začiatočník či menej zdatný kuchár.

 Zdravá príprava pokrmov

Panvice na pečenie obvykle neponúkajú nastavenie rôznej úrovne teploty, pretože pečú pri teplote okolo 180 °C. Pokrievku nie je dobré v priebehu pečenia často odklápať, aby ste zbytočne nevypúšťali teplo. Niektoré modely majú preto pokrievky alebo ich časti vyrobené zo skla, aby ste mohli sledovať priebeh prípravy.

Spotrebič zvládne aj rozmrazovať a pri správne nastavenej teplote jedlo nestráca živiny. Keďže je vnútro panvice nepriľnavé, na prípravu pokrmov nie je potrebný v podstate žiadny olej. Jedlá pripravené touto formou sú preto nielen chutné, ale aj zdravé.

Nevýhody panvíc na pečenie

Panvice na pečenie môžu byť pochopiteľne spojené aj s určitými nevýhodami. Na druhej strane žiadna z nich zrejme nie je tak zásadná, aby mohla záujemcov od nákupu odradiť.

  • Niektoré panvice môžu byť drahé – zatiaľ čo určité produkty zoženiete za cenu pod 40 €, vysoko kvalitné zariadenia vás môžu stáť aj cez 120 €.
  • Objemnejšie zariadenia môžu byť ťažké – panvicu na pečenie je možné využiť v domácnosti, na chate, študentskom internáte či v karavane. Ak ju však budete často premiestňovať, varianty s hmotnosťou okolo 5 kg vám to neuľahčia.
  • Distribúcia tepla môže byť nerovnomerná – pri menej kvalitných modeloch niekedy dochádza k nerovnomernej distribúcii tepla, miesto pod vekom teda v niektorých prípadoch zostáva neprepečené.
  • Nutný je zdroj elektrickej energie – panvice na pečenie je pred použitím vždy nutné strčiť do zásuvky. To môže byť na niektorých miestach trochu problematické.

Druhy panvíc na pečenie podľa umiestnenia ohrevu

V minulosti sme sa stretávali iba s misami s ťažkými vekami, v ktorých bola umiestnená vykurovacia špirála. Dnes už sú možnosti o niečo rozmanitejšie, vyberať môžete z modelov s horným alebo so spodným ohrevom. Voľba konkrétneho typu záleží od toho, aký typ prípravy pokrmov uprednostňujete a budete častejšie využívať.

  • Horný ohrev lepšie bráni pripaľovaniu a dokáže na povrchu jedla vytvoriť chrumkavú kôrku. Pre niekoho však môže byť ovládanie ťažšieho veka nepohodlné.
  • Spodný ohrev sa viac hodí na dusenie a vyprážanie. Takéto modely obvykle bývajú lacnejšie, pretože horný ohrev býva skôr súčasťou drahších produktov.
Horný ohrev Spodný ohrev
Pečenie kôrky Vyprážanie
Pizza Dusenie
Grilovanie Varenie

Výber panvice na pečenie podľa počtu členov domácnosti

Panvica na pečenie sa vyrába v niekoľkých veľkostných prevedeniach. Záleží teda na tom, pre koľko členov domácnosti v nej chcete variť. Na čo sa v tomto ohľade zamerať?

  • Veľkosť – panvice na pečenie s objemom do dvoch litrov sa hodia do menej početných domácností, prípadne pre jednotlivcov. Produkty s objemom do ôsmich litrov sú vhodné aj pre mnohočlenné rodiny.
  • Tvar – panvice na pečenie môžu byť okrúhle, štvorcové alebo obdĺžnikové. Prvé sú vhodné napr. na polievky či omáčky, ďalšie dve sa zase budú viac hodiť na buchty či lasagne.
  • Hmotnosť – obvykle sa pohybuje medzi dvoma a piatimi kilogramami, pričom sa odvíja od veľkosti spotrebiča. Samozrejme platí, že ťažšie panvice sú náročnejšie na manipuláciu, bývajú ale stabilnejšie.

Veľkosť

Veľkosť panvice na pečenie by sa mala odvíjať predovšetkým od počtu osôb, pre ktoré najčastejšie varíte. V tomto ohľade možno tieto zariadenia rozdeliť do troch kategórií.

  • Objem do 2 litrov – vhodná na prípravu pokrmov pre dve až tri osoby.
  • Objem do 4 litrov– vhodná na prípravu pokrmov pre štyri až šesť osôb.
  • Objem do 8 litrov – vhodná na prípravu pokrmov pre osem až dvanásť osôb.

Tvar

Pre niekoho môže byť podstatný aj tvar nádoby. Obvykle sa stretnete s okrúhlymi či štvorcovými panvicami, narazíte ale aj na obdĺžnikové modely. Výber závisí čisto od vašich preferencií – v tých okrúhlych sa vám bude pohodlnejšie miešať polievka, do tej hranatej zase lepšie uložíte buchty či lasagne.

Nedopustite tiež, aby vás pri používaní limitovala prílišná plytkosť. Ak sa chystáte pripravovať kura či hus vcelku, myslite na to vopred. Suroviny navyše nemôžete uložiť úplne pod veko, je potrebné nechať pod ním pár centimetrov priestoru.

Hmotnosť

Dôležitá je aj hmotnosť panvice na pečenie, najmä ak s ňou budete často manipulovať a prenášať ju. Klasická hmotnosť panvíc na pečenie sa pohybuje od dvoch do piatich kilogramov. Záleží nielen od veľkosti spotrebiča, ale aj od jeho materiálu a prevedenia.

Dôležité parametre

Pri výbere vhodnej panvice na pečenie by ste okrem umiestnenia ohrevu, rozmerov a hmotnosti mali zohľadniť aj ďalšie parametre. Ktoré patria k tým najdôležitejším?

  • Materiál – kvalitné materiály môžu zaistiť, že bude teplo distribuované rovnomerne. Taký teflón je navyše nepriľnavý a zaisťuje, že sa pokrm nepripečie ani nepripáli.
  • Príkon – panvice na pečenie sú úspornejšie ako klasické rúry. Príkon sa obvykle pohybuje medzi 400 až 1 600 wattmi. Platí, že čím je príkon vyšší, tým vyššia je aj spotreba elektrickej energie.
  • Ovládanie – panvice na pečenie sú jednoduché na ovládanie, len ich pred použitím musíte strčiť do zásuvky. Niektoré z nich navyše umožňujú reguláciu teploty, čo však nebýva zložité.

Materiál

Panvica na pečenie je obvykle vyrobená z niekoľkých materiálov. Telo a pokrievka bývajú väčšinou z nerezového plechu alebo hliníka. Držadlá sú potom spravidla z tvrdeného plastu. Rovnako tak aj stojan, na ktorý sa hrniec pokladá.

Vnútorná úprava panvice je obvykle vyrobená z teflónu, ktorý je nepriľnavý, a zaisťuje tak to, že sa suroviny nepripečú či nepripália (Zdroj: Wikipédia). Niektoré modely majú časť alebo aj celé veko vyrobené zo žiaruvzdorného skla. Vďaka tomu môžete kontrolovať priebeh pečenia bez nutnosti otvárať veko.

Pokiaľ vás zaujala táto možnosť, rozhodne sa pozrite po spoľahlivom výrobku. Pri nekvalitných modeloch totiž môže dôjsť k nerovnomernej distribúcii tepla a miesto pod vekom môže zostať neprepečené. Súčasťou veka by mal tiež byť otvor na odvod horúcej pary.

Príkon

Príkon je priamo úmerný výkonu. Čím má panvica na pečenie vyšší príkon, tým budú pokrmy rýchlejšie hotové. Zároveň to so sebou prináša aj vyššiu elektrickú spotrebu. Treba počítať s tým, že panvice na pečenie sú oveľa úspornejšie než klasické rúry, takže aj ak majú vyšší príkon, stále vás ich prevádzka vyjde pomerne lacno.

Príkon sa udáva vo wattoch a značí sa značkou „W“. Obvykle sa pohybuje medzi 400 až 1 600 W. Panvice na pečenie s väčším objemom majú obvykle vyšší príkon.

Ovládanie

Ovládanie panvíc na pečenie je jednoduché. Väčšina z nich totiž nemá žiadne možnosti nastavenia. Spotrebič teda iba zapnete alebo vypnete. Pri väčšine modelov býva príslušné tlačidlo na rukoväti panvice, takže nie je zložité ho nájsť.

Nájdu sa ale aj panvice na pečenie, ktoré disponujú reguláciou teploty. Na nastavenie sa obvykle používa otočné koliesko doplnené o stupnicu. Tá ale nemusí byť iba v stupňoch Celzia, môže byť napríklad označená číslami, napr. 1 až 5. Nenastavujete teda konkrétnu teplotu, iba ju znižujete alebo zvyšujete. Nájsť ideálny stupeň pre jednotlivé typy prípravy môže preto chvíľku trvať.

Panvice na pečenie pracujú na elektrinu, preto je potrebné ich pred zapnutím vždy strčiť do zásuvky. Obvykle sa jedná o klasické napätie 230 V. Dajú sa použiť aj meniče 12 V a 24 V na 230 V. To sa hodí hlavne v prípade, že sa s panvicou na pečenie vydáte niekam na cesty, napríklad do kempu. Potom ju môžete zapojiť napríklad do autobatérie a variť s ňou kdekoľvek sa vám práve zachce.

Funkcie a príslušenstvo

V predchádzajúcich kapitolách sme prebrali hlavné aspekty výberu. Stále je tu však niekoľko drobností, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. Nie sú síce také podstatné ako príkon či termostat, môžu vám však používanie panvice na pečenie značne spríjemniť.

  • Možnosť umývať nádobu v umývačke – je dobrou správou pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako si uľahčiť údržbu. Táto výhoda sa však vzťahuje iba na niektoré časti. Napríklad veko s vykurovacou špirálou alebo termostat do umývačky nepatrí nikdy.
  • Bezpečnostná poistka – zaistí, že panvica nezačne piecť, pokiaľ nie je veko správne zatvorené. Takéto opatrenie vám šetrí čas aj peniaze za vyplytvanú elektrinu. Zatiaľ je však výsadou iba drahších produktov.
  • Izolované držadlá – sú doplnkom takmer všetkých panvíc na pečenie. Zjednodušujú manipuláciu počas používania a minimalizujú riziko popálenia.
  • Protišmykové nožičky – každá panvica na pečenie stojí na nožičkách či stojane, ktorý oddeľuje horúcu nádobu od kuchynskej linky či iného podkladu. Pokiaľ je spodok z protišmykového materiálu, zabraňuje tým nebezpečnému kĺzaniu po linke.
  • Ďalšie príslušenstvo – je len zriedkakedy súčasťou balenia. K niektorým modelom je však možné dokúpiť náhradné nádoby, stredové kužele na bábovku, ochranné veká na prikrytie horúceho pokrmu či rôzne rošty.

Obľúbené značky

Predovšetkým je nutné konštatovať, že panvice na pečenie sú českým vynálezom. Preto neprekvapí, že medzi užívateľmi patria medzi tie najobľúbenejšie produkty českých výrobcov.

  • Remoska – značka, ale zároveň označenie pre panvice na pečenie ako také. Dané produkty sú aktuálne najobľúbenejšie, hoci pri ich nákupe musíte počítať s vyššou cenou. Ich porovnanie máme aj samostatne.
  • ETA – panvice na pečenie s názvom Pečenka sú u nás aj v Česku veľmi populárne. Všeobecne ich možno označiť skôr za stredne drahé, je ich však menej a medzi Remoskami nájdete výkonnejšie produkty.
  • Clatronic – nemecká značka domácich spotrebičov a spotrebnej elektroniky, ktorej panvice na pečenie zaujmú predovšetkým svojou priaznivou obstarávacou cenou.
  • Tristar – produkty tejto holandskej spoločnosti nie sú považované za nekvalitné, práve naopak, napriek tomu sa jedná o jedny z najlacnejších panvíc na pečenie na trhu.
  • Sogo – panvice na pečenie od tohto španielskeho výrobcu kuchynských spotrebičov sú veľmi dobré z hľadiska pomeru kvalita/cena.

Remoska

Prvú panvicu na pečenie vynašiel začiatkom 50. rokov 20. storočia istý Oldřich Homuta, ktorý sa inšpiroval švédskym elektrickým hrncom. Dnes sa označenie remoska vzťahuje na panvice na pečenie ako také, ale aj na samotnú značku. Produkty Remoska sú u nás jednoznačne najpredávanejšie a zároveň najobľúbenejšie, čo aktuálne platí predovšetkým pre produkty z modelového radu Prima. Tieto panvice sú kvalitné, pri ich nákupe však musíte počítať s vyššou cenou.

ETA

Spoločnosť ETA bola v Hlinsku založená v roku 1943. Od tejto značky si môžete dlhodobo zaobstarať aj panvice na pečenie s názvom Pečenka, ktoré sú pomerne špecifické svojím hranatým tvarom. Navyše majú veko s vykurovacou špirálou a priehľadom a ľahko sa ovládajú, a to stlačením jedného tlačidla. V ponuke nájdete výrazne menej produktov ako od Remosky. Cenovo a kvalitou sú však v podstate zhodné, hoci sú všeobecne o niečo lacnejšie a nemajú taký príkon.

Clatronic

Clatronic je nemecká spoločnosť, ktorá existuje od roku 1982. Na českom i slovenskom trhu je známa svojimi domácimi spotrebičmi a spotrebnou elektronikou. Tieto produkty vyvíja v troch modelových radoch, môžu teda byť lacné, drahšie a luxusné. Panvice na pečenie Clatronic možno zaradiť skôr do prvej kategórie. Zaujmú teda priaznivú cenou (mnohé zoženiete pod 40 €), na druhú stranu nemožno počítať s takou kvalitou ako pri predošlých dvoch značkách.

Tristar

Pokiaľ zháňate naozaj lacné panvice na pečenie, môžete sa zamerať na sortiment holandskej spoločnosti Tristar, ktorá bola založená v Tiblurgu roku 1977. Všeobecne sa pritom zameriava na veľké a malé domáce spotrebiče či spotrebnú elektroniku, ale aj na potreby pre outdoorové aktivity. Ak sa vrátime k panviciam na pečenie, nájdete medzi nimi lacné produkty, ktoré ale patria k najobľúbenejším, navyše rozhodne nie sú považované za nekvalitné.

Sogo

Panvice na pečenie Sogo môžu pre mnohých záujemcov o daný tovar znamenať „zlatú” strednú cestu. Produkty tejto španielskej spoločnosti, ktorá od roku 1981 vyrába rozmanité kuchynské spotrebiče, je možné z hľadiska obstarávacej ceny zaradiť do strednej kategórie, napriek tomu sa jedná o spoľahlivé zariadenia. Zaujmú ako svojím výkonom, tak jednoduchým ovládaním, rýchlou údržbou aj vysoko kvalitným nepriľnavým povrchom. Možno ich teda určite odporučiť.

Značka Špecifikácia Cenová kategória Ktoré druhy ponúka Komu značku odporúčame
Remoska Česká značka, ktorej názov je synonymom pre panvice na pečenie ako také Skôr vyššia Kvalitné panvice na pečenie s rozmanitým príkonom a objemom Jedincom, ktorí pri nákupe až tak nehľadia na obstarávaciu cenu a chcú mať na výber
ETA Tradičný český výrobca elektrických spotrebičov Skôr stredná a vyššia Kvalitné panvice na pečenie so špecifickým tvarom a jednoduchým ovládaním Jedincom, ktorí hľadajú kvalitné panvice na pečenie, ktoré sa ľahko ovládajú a nemusia byť práve lacné
Clatronic Obľúbená nemecká značka domácich spotrebičov a spotrebnej elektroniky Skôr nižšia a stredná Panvice na pečenie, ktoré zaujmú predovšetkým priaznivou obstarávacou cenou Jedincom, ktorí nehľadajú top kvalitu, ale chcú pri nákupe najmä ušetriť
Tristar Holandský výrobca veľkých a malých domácich spotrebičov i ďalších produktov Skôr nižšia Veľmi lacné panvice na pečenie, a to aj s väčším objemom Jedincom, ktorí hľadajú naozaj lacné produkty, ktoré možno napriek tomu označiť za kvalitné
Sogo Španielska značka kuchynských spotrebičov Skôr stredná Veľmi dobre hodnotené panvice na pečenie za zaujímavú cenu Jedincom, ktorí si chcú zaobstarať veľmi dobrú panvicu na pečenie z hľadiska pomeru kvalita/cena

Cena

Okrem vyššie spomenutých parametrov sa panvice na pečenie líšia aj obstarávacou cenou. Tá sa odvíja od výrobného materiálu a predovšetkým od objemu spotrebiča. Do ceny sa ale premietne napríklad aj jej značka.

  • Cena do 40 € – v tejto cenovej kategórii sa vyskytujú menej kvalitné výrobky od menej známych firiem, ale aj zaujímavé modely s termostatom od značiek ako Tristar.
  • Cena od 40 do 80 € – optimálna cenová kategória pre jedincov, ktorí hľadajú kvalitné panvice na pečenie, ktoré však stále ešte nestoja príliš veľa.
  • Cena nad 80 € – za túto sumu si je možné zaobstarať špičkové produkty od renomovaných značiek ako Remoska a ETA. Niektoré môžu ponúknuť aj vrchný ohrev.

Cena do 40 €

Najlacnejšie panvice na pečenie zoženiete už za niekoľko eur. Obvykle sa jedná o výrobky od menej známych firiem. Spravidla sú to panvice na pečenie so spodným ohrevom a sklenenou pokrievkou. Častokrát sú nižšie, čo zužuje možnosti ich využitia. Obvykle však aj v tejto cenovej kategórii narazíte na modely s termostatmi. K dispozícii máte napr. produkty od značky Tristar.

Cena od 40 do 80 €

V tejto cenovej relácii narazíte aj na väčšie modely panvíc na pečenie, ktoré už budú často vybavené termostatom. Stále sa najčastejšie jedná o spotrebiče so spodným ohrevom a sklenenou pokrievkou. Mnohé z nich sú však veľmi výkonné a kvalitné. Za túto cenu už si napokon môžete zaobstarať aj panvice na pečenie Clatronic alebo Sogo.

Cena nad 80 €

Za cenu vyššiu ako 80 € si môžete kúpiť najmä misy na pečenie renomovaných výrobcov, teda Pečenku a Remosku. Vyberať môžete z modelov rôznej veľkosti aj dizajnu. V tejto cenovej kategórii si možno zakúpiť aj zariadenia s vrchným ohrevom, ktoré sú vhodné na pečenie a grilovanie. Môžu mať teda pomerne netradičné uplatnenie.

Cenová kategória Čo obvykle ponúka Čo obvykle neponúka Pre koho sa hodí
Do 40 € Základné panvice na pečenie od menej známych výrobcov, niektoré však môžu mať aj termostat Výkonné produkty s veľkým objemom, prípadne s vrchným ohrevom Jedincom, ktorým stačí základná panvica na pečenie, pretože nechcú míňať príliš veľa peňazí
Od 40 do 80 € Panvice na pečenie, ktoré sú ideálne v pomere kvalita/cena Základné, ale ani prvotriedne panvice na pečenie Jedincom, ktorí požadujú kvalitu, pri nákupe ale zároveň nechcú minúť príliš vysokú sumu
Nad 80 € Vysoko kvalitné panvice na pečenie od renomovaných výrobcov Základné výrobky pochádzajúce od menej známych značiek Jedincom, ktorí chcú mať to najlepšie možné vybavenie bez ohľadu na cenu

Používanie

Používanie panvice na pečenie nie je nijako zložité. Sú vyrobené tak, aby ich obsluhu zvládol úplne každý, čo je tiež jednou z ich hlavných výhod. Napriek tomu je ale dobré poznať pár základných zásad, vďaka ktorým panvicu na pečenie nezničíte a bude fungovať dlhé roky tak, ako má.

  • Nikdy nevkladajte termostat či vykurovaciu špirálu do umývačky. Natrvalo by sa zničili. Taktiež nie je dobré umývať ich pod tečúcou vodou. Stačí ich teda utrieť vlhkým obrúskom alebo handričkou.
  • Na vnútorný povrch panvice nepoužívajte saponáty ako je napríklad Cif alebo iné pieskové prostriedky. Úplne vhodná nie je ani jar, použite radšej šetrnejšie prostriedky. Nepriľnavá vrstva by sa inak mohla natrvalo poškodiť.
  • Panvicu na pečenie nie je nutné vopred predhrievať. Najprv vložte suroviny do vnútra nádoby a až potom ju zapnite.
  • Neplňte nádobu až po horný okraj. Je potrebné, aby sa žiadna zo surovín nedotýkala veka. Väčšie kusy preto radšej rozdeľte na menšie časti.
  • Pokiaľ pokrm premiešavate, použite iba kuchynské náčinie, ktoré je určené na nepriľnavé povrchy, ideálne drevené či plastové. Kovové predmety jednoznačne nie sú vhodné, mohli by totiž povrch nenávratne poškodiť.
  • Snažte sa odklápať veko čo možno najmenej. Zamedzíte tak úniku horúceho vzduchu, ktorý má za úlohu pokrm pripraviť. Pokiaľ ho potrebujete odklápať napríklad preto, aby ste suroviny premiešali, snažte sa pracovať čo najrýchlejšie.
  • Pokiaľ veko zložíte, vždy ho pokladajte vnútornou časťou nahor. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že spálite materiál, na ktorý veko odložíte.
  • V prípade, že by sa vám pokrm začal pripekať, môžete naň položiť alobal. Taktiež je dobré panvicu na chvíľku vypnúť a až potom pokračovať ďalej v príprave.
  • Po tom, čo pokrm dovaríte a vyberiete ho z panvice na pečenie, spotrebič vypnite, nechajte ho úplne vychladnúť a začnite ho umývať až keď bude studený.
  • Panvicu na pečenie skladujte v krabici alebo na mieste, kde sa nepoškriabe. Rozhodne ju nenechávajte zapojenú v zásuvke v prípade, že s ňou práve nepracujete.

Modelový výber

V predchádzajúcich kapitolách sme sa zaoberali všeobecným popisom parametrov výberu a ich dôležitosti. Teraz si na príklade jednej panvice na pečenie ukážeme, ako jednotlivé parametre hodnotiť a ako si táto panvica vedie medzi ostatnými na trhu.

Zvolili sme model NEDIS FCSP 110EBK30, ktorý patrí do strednej cenovej kategórie. Bez problémov ho zoženiete do 60 €.

  1. Typ ohrevu: spodný

Spodný ohrev znamená, že vykurovacie teleso ohrieva nádobu zospodu. Je to typ vhodný najmä na smaženie, dusenie či varenie. Pečenie buchiet bude tiež v poriadku, napríklad pri pečenom kurati by vám však mohla chýbať chrumkavá koža. Tú totiž spoľahlivo spraví iba horný ohrev. Modely so spodným ohrevom sú na trhu v jasnej menšine.

  1. Objem: 5,5 l, tvar: hranatý

Medzi ostatnými panvicami v ponuke patrí 5,5 l model skôr k tým objemnejším. Takáto panvica uspokojí aj rodinu so šiestimi či siedmimi členmi. Hranatý tvar sa bude možno trochu horšie premiešavať, najmä v rohoch. Na druhej strane sa však doň lepšie uložia lasagne či kysnuté buchty.

  1. Materiál: liaty hliník s nepriľnavým povrchom, pokrievka z tvrdeného skla

Tento materiál je na trhu štandardom. Liaty hliník je pomerne ťažký, čo môže byť pri častých presunoch či upratovaní panvice nepríjemné. Na druhú stranu, výborne vedie teplo. Dôležitý je aj nepriľnavý materiál a to najmä pri modeloch so spodným ohrevom. Z iného než tvrdeného skla sa pokrievky ani nevyrábajú.

  1. Príkon: 1800 W

Príkon udáva informáciu ako o energetickej náročnosti, tak aj o efektivite varenia. Hodnoty nad 1500 W patria na trhu k tým vyšším, s tým je však pri objemnejších nádobách nutné počítať.

  1. Ovládanie: Nastaviteľná teplota do 280 °C

Termostat nie je samozrejmosťou a panvice, ktoré ním disponujú, umožňujú oveľa variabilnejšie používanie. Tento model ponúka celkom 5 stupňov, najvyšší z nich zahrieva až do 280 °C. Vyššie teploty sa hodia najmä na vyprážanie a grilovanie, pri nižších zas môžete hotové jedlo udržiavať teplé alebo ho ohrievať.

  1. Ďalšie parametre: možnosť umývania v umývačke, izolované madlá, indikátor prevádzky

Medzi ďalšie výhody tejto panvice na pečenie môžeme započítať aj možnosť umývať jej nádobu aj pokrievku v umývačke riadu. Madlá aj gombík sú tepelne izolované pre zvýšenie vašej bezpečnosti. Na rýchlu kontrolu prevádzky slúži indikátor.

Časté otázky k panviciam na pečenie

Petr Šindelář
Redaktor
Peter je skúsený redaktor, ktorý sa dlhodobo zaujíma o rôzne témy. Navyše sa venuje zdravému životnému štýlu, takže sa dôkladnejšie sústredí aj na prípravu pokrmov. Pozornosť pritom nevenuje iba samotnému zloženiu jedálnička, ale aj tomu, ako si jednotlivé jedlá náležite pripraviť. Preto má skúsenosti aj s panvicami na pečenie a môže vám poradiť, aký spôsob ohrevu zvoliť, či na aké rozmery a nosnosť sa zamerať.
Veronika Vyskočilová
Redaktorka
Veronika je redaktorkou s niekoľkoročnými skúsenosťami, v našej redakcii sa porovnávaniu produktov venuje už viac ako štyri roky. Venuje sa najmä domácim a kuchynským spotrebičom. Na tejto stránke vám poradí s výberom panvíc na pečenie. Vysvetlí vám, na čo sa hodí horný a na čo zase dolný ohrev a tiež napríklad poradí, aký veľký objem zvoliť pre vašu domácnosť. Spracovala pre vás tiež príbuznú tému remosiek a ďalších kuchynských pomocníkov ako sú rôzne druhy mixérov či chladničiek.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

https://www.mychineserecipes.com/how-to-choose-the-best-electric-baking-pan/

TRHOŇOVÁ, Iva a Ludmila GOTTWALDOVÁ. Upečeno s láskou: kváskový chléb a pečivo. V Brně: CPress, 2019. ISBN 978-80-264-2397-3.

https://www.caravansa.co.za/6-reasons-why-a-remoska-is-better-than-an-air-fryer/

https://www.wandercooks.com/remoska-tria-recipes/

 


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 5 z 7 hlasov