Ako vybrať panvicu na pečenie
V panvici na pečenie pripravíte jednoducho, rýchlo a chutne rôzne druhy pokrmov. Môžete v nej vyprážať, piecť, grilovať, zapekať, variť a niektoré z nich ponúkajú aj varenie v pare. Hlavnou výhodou panvice na pečenie je nízka energetická náročnosť. Navyše je ľahká, takže nie je problém vziať si ju napríklad na chatu alebo na dovolenku. Jediné, čo budete potrebovať, je elektrické pripojenie a potom už môžete pripraviť čokoľvek, čo vám len napadne.
V tomto článku sa o panviciach na pečenie dozviete viac, vysvetlíme vám princíp ich fungovania a poradíme, akú veľkú panvicu zvoliť pre určitý počet osôb.
Ako vybrať panvicu na pečenie stručne:
- Ujasnite si typ ohrevu – podľa najčastejšieho spôsobu prípravy pokrmov si môžete vybrať spodný alebo horný ohrev.
- Zvoľte správnu veľkosť – orientovať sa môžete ako podľa počtu ľudí, pre ktorých budete variť, tak podľa priestorovej náročnosti jedla (buchta x kura v celku).
- Odhadnite potrebný príkon – vyšší príkon znamená rýchlejšia príprava jedla, ale aj vyššia energetická náročnosť.
- Zvážte možnosti ovládania – teda či potrebujete termostat alebo nie.
- Spravte si prehľad v ďalších parametroch – podľa vašich vlastných kritérií.
Ako funguje panvica na pečenie
Panvica na pečenie je jednoduchý kuchynský spotrebič, v ktorom môžete variť, smažiť, dusiť aj piecť bez sporáka či ďalšieho riadu. To oceníte najmä tam, kde nie je možnosť pripojiť klasický sporák alebo rúru. Panvicu na pečenie stačí zapojiť do klasickej zásuvky a môžete variť. To oceníte nielen doma, ale aj na chate, študentskom internáte alebo v karavane. Vhod príde aj pri menšom varení, pri ktorom je zapínanie rúry zdĺhavé a neekonomické.
V pokrievke či na dne nájdete zabudovanú vykurovaciu špirálu. Vďaka nej vzniká v nádobe teplo, ktoré vám umožní pripraviť rôznorodé pokrmy. Do panvice na pečenie tak nalejete cesto alebo vložíte suroviny, priklopíte, zapnete a o zvyšok sa spotrebič postará sám. Obsluhu teda zvládne aj začiatočník či menej zdatný kuchár.
Teplota a priebeh pečenia
Elektrická panvica obvykle neponúka nastavenie rôznej úrovne teploty, obvykle pečú pri teplote okolo 180 °C. Pokrievku nie je dobré v priebehu pečenia často odklápať, aby ste zbytočne nevypúšťali teplo. Niektoré modely majú preto pokrievku alebo jej časti vyrobené zo skla, aby ste mohli sledovať priebeh prípravy.
Spotrebič dokáže jedlo aj rozmrazovať a pri správne nastavenej teplote jedlo nestráca živiny. Keďže je vnútro panvice nepriľnavé, na prípravu pokrmov nie je potrebný v podstate žiadny olej. Jedlá pripravené touto formou sú preto nielen chutné, ale aj zdravé.
Umiestnenie ohrevu
V minulosti sme sa stretávali iba s misami s ťažkými vekami, v ktorých bola umiestnená vykurovacia špirála. Dnes už sú možnosti o niečo rozmanitejšie, vyberať môžete z modelov s horným alebo so spodným ohrevom. Voľba konkrétneho typu záleží od toho, aký typ prípravy pokrmov uprednostňujete a budete častejšie využívať.
- Horný ohrev lepšie bráni pripaľovaniu a dokáže na povrchu jedla vytvoriť chrumkavú kôrku. Pre niekoho však môže byť ovládanie ťažšieho veka nepohodlné.
- Spodný ohrev sa viac hodí na dusenie a vyprážanie.
Horný ohrev |
Spodný ohrev |
Pečenie kôrky |
Vyprážanie |
Pizza |
Dusenie |
Grilovanie |
Varenie |
Materiál
Panvica na pečenie je obvykle vyrobená z niekoľkých materiálov. Telo a pokrievka bývajú väčšinou z nerezového plechu alebo hliníka. Držadlá sú potom spravidla z tvrdeného plastu. Rovnako tak aj stojan, na ktorý sa hrniec pokladá.
Vnútorná úprava panvice je obvykle vyrobená z teflónu, ktorý je nepriľnavý, a zaisťuje tak to, že sa suroviny nepripečú či nepripália (Zdroj: Wikipédia). Niektoré modely majú časť alebo aj celé veko vyrobené zo žiaruvzdorného skla. Vďaka tomu môžete kontrolovať priebeh pečenia bez nutnosti otvárať veko.
Pokiaľ vás zaujala táto možnosť, rozhodne sa pozrite po spoľahlivom výrobku. Pri nekvalitných modeloch totiž môže dôjsť k nerovnomernej distribúcii tepla a miesto pod vekom môže zostať neprepečené. Súčasťou veka by mal tiež byť otvor na odvod horúcej pary.
Veľkosť, tvar a hmotnosť
Panvica na pečenie sa vyrába v niekoľkých veľkostných prevedeniach. Záleží teda na tom, pre koľko členov domácnosti v nej chcete variť.
- Objem do 2 litrov – vhodná na prípravu pokrmov pre dve až tri osoby.
- Objem do 4 litrov – vhodná na prípravu pokrmov pre štyri až šesť osôb.
- Objem do 8 litrov – vhodná na prípravu pokrmov pre osem až dvanásť osôb.
Tvar
Pre niekoho môže byť podstatný aj tvar nádoby. Obvykle sa stretnete s okrúhlymi či štvorcovými panvicami, narazíte ale aj na obdĺžnikové modely. Výber závisí čisto od vašich preferencií – v tých okrúhlych sa vám bude pohodlnejšie miešať polievka, do tej hranatej zase lepšie uložíte buchty či lasagne.
Nedopustite tiež, aby vás pri používaní limitovala prílišná plytkosť. Ak sa chystáte pripravovať kura či hus vcelku, myslite na to vopred. Suroviny navyše nemôžete uložiť úplne pod veko, je potrebné nechať pod ním pár centimetrov priestoru.
Hmotnosť
Dôležitá je aj hmotnosť panvice na pečenie, najmä ak s ňou budete často manipulovať a prenášať ju. Klasická hmotnosť panvíc na pečenie sa pohybuje od dvoch do piatich kilogramov. Záleží nielen od veľkosti spotrebiča, ale aj od jeho materiálu a prevedenia.
Príkon
Príkon je priamo úmerný výkonu. Čím má panvica na pečenie vyšší príkon, tým budú pokrmy rýchlejšie hotové. Zároveň to so sebou prináša aj vyššiu elektrickú spotrebu. Treba počítať s tým, že panvice na pečenie sú oveľa úspornejšie než klasické rúry, takže aj ak majú vyšší príkon, stále vás ich prevádzka vyjde pomerne lacno.
Príkon sa udáva vo wattoch a značí sa značkou „W“. Obvykle sa pohybuje medzi 400 až 1 600 W. Panvice na pečenie s väčším objemom majú obvykle vyšší príkon.
Ovládanie
Ovládanie panvíc na pečenie je jednoduché. Väčšina z nich totiž nemá žiadne možnosti nastavenia. Spotrebič teda iba zapnete alebo vypnete. Pri väčšine modelov býva príslušné tlačidlo na rukoväti panvice, takže nie je zložité ho nájsť.
Nájdu sa ale aj panvice na pečenie, ktoré disponujú reguláciou teploty. Na nastavenie sa obvykle používa otočné koliesko doplnené o stupnicu. Tá ale nemusí byť iba v stupňoch Celzia, môže byť napríklad označená číslami, napr. 1 až 5. Nenastavujete teda konkrétnu teplotu, iba ju znižujete alebo zvyšujete. Nájsť ideálny stupeň pre jednotlivé typy prípravy môže preto chvíľku trvať.
Panvice na pečenie pracujú na elektrinu, preto je potrebné ich pred zapnutím vždy strčiť do zásuvky. Obvykle sa jedná o klasické napätie 230 V. Dajú sa použiť aj meniče 12 V a 24 V na 230 V. To sa hodí hlavne v prípade, že sa s panvicou na pečenie vydáte niekam na cesty, napríklad do kempu. Potom ju môžete zapojiť napríklad do autobatérie a variť s ňou kdekoľvek sa vám práve zachce.
Ďalšie parametre
V predchádzajúcich kapitolách sme prebrali hlavné aspekty výberu. Stále je tu však niekoľko drobností, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. Nie sú síce také podstatné ako príkon či termostat, môžu vám však používanie panvice na pečenie značne spríjemniť.
- Možnosť umývať nádobu v umývačke – je dobrou správou pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako si uľahčiť údržbu. Táto výhoda sa však vzťahuje iba na niektoré časti. Napríklad veko s vykurovacou špirálou alebo termostat do umývačky nepatrí nikdy.
- Bezpečnostná poistka – zaistí, že panvica nezačne piecť, pokiaľ nie je veko správne zatvorené. Takéto opatrenie vám šetrí čas aj peniaze za vyplytvanú elektrinu. Zatiaľ je však výsadou iba drahších produktov.
- Izolované madlá – sú doplnkom takmer všetkých panvíc na pečenie. Zjednodušujú manipuláciu počas používania a minimalizujú riziko popálenia.
- Protišmykové nožičky – každá panvica na pečenie stojí na nožičkách či stojane, ktorý oddeľuje horúcu nádobu od kuchynskej linky či iného podkladu. Pokiaľ je spodok z protišmykového materiálu, zabraňuje tým nebezpečnému kĺzaniu po linke.
- Ďalšie príslušenstvo – je len zriedkakedy súčasťou balenia. K niektorým modelom je však možné dokúpiť náhradné nádoby, stredové kužele na bábovku, ochranné veká na prikrytie horúceho pokrmu či rôzne rošty.
Remoska alebo panvica na pečenie?
Panvica na pečenie alebo hrniec na pečenie je český vynález. Prvý výrobok vynašiel Oldřich Homuta, ktorý sa inšpiroval švédskym elektrickým hrncom. Jeho vynález okrem varenia dokázal aj piecť. Vďaka tomu sa stal v tridsiatych rokoch veľmi obľúbeným a veľa domácností naň nedá dopustiť dodnes. Tento produkt nájdete pod niekoľkými rôznymi označeniami. A práve označenie je to, čo od seba odlišuje Remosku, Pečenku a ďalšie panvice na pečenie.
Názov Remoska sa rozšíril natoľko, že ním označujeme aj rôzne panvice na pečenie ostatných značiek. Firma Remoska, ktorá nadväzuje na tradíciu českého štátneho podniku Remos, má ale na tento názov ochrannú známku, preto ním nie je možné označovať iné výrobky. Platí teda, že každá Remoska je panvica na pečenie, ale nie každá panvica na pečenie je Remoska. Remoskám sme venovali samostatnú stránku.
Panvica na pečenie Eta Pečenka
Ďalší názov, s ktorým sa hojne stretávame, je Pečenka. Takto označuje svoje panvice na pečenie česká firma Eta a názov tiež chráni ochrannou známkou. Panvice na pečenie Eta sú veľmi obľúbené. Majú hranatý tvar a veko s vykurovacou špirálou a priehľadom. Ovládajú sa jednoducho – stlačením jedného tlačidla. V ponuke je niekoľko veľkostí, hodí sa preto pre jednotlivcov, dvojice aj početnejšie rodiny.
Cena
Okrem vyššie spomenutých parametrov sa panvice na pečenie líšia aj obstarávacou cenou. Tá sa odvíja od výrobného materiálu a predovšetkým od objemu spotrebiča. Do ceny sa ale premietne napríklad aj jej značka. Nasledujúce orientačné cenové kategórie vám priblížia, v akej cenovej relácii sa panvice na pečenie pohybujú.
Cena do 40 €
Najlacnejšie panvice na pečenie zoženiete už za niekoľko eur. Obvykle sa jedná o výrobky od menej známych firiem. Spravidla sú to panvice na pečenie so spodným ohrevom a sklenenou pokrievkou. Častokrát sú nižšie, čo zužuje možnosti ich využitia. Obvykle však aj v tejto cenovej kategórii narazíte na modely s termostatmi.
Cena od 40 do 80 €
V tejto cenovej relácii narazíte aj na väčšie modely panvíc na pečenie, ktoré už budú často vybavené termostatom. Stále sa najčastejšie jedná o spotrebiče so spodným ohrevom a sklenenou pokrievkou.
Cena nad 80 €
Za cenu vyššiu ako 80 € si môžete kúpiť najmä misy na pečenie renomovaných výrobcov, teda Pečenku a Remosku. Vyberať môžete z modelov rôznej veľkosti aj dizajnu.
Používanie
Používanie panvice na pečenie nie je nijako zložité. Sú vyrobené tak, aby ich obsluhu zvládol úplne každý, čo je tiež jednou z ich hlavných výhod. Napriek tomu je ale dobré poznať pár základných zásad, vďaka ktorým panvicu na pečenie nezničíte a bude fungovať dlhé roky tak, ako má.
- Nikdy nevkladajte termostat či vykurovaciu špirálu do umývačky. Natrvalo by sa zničili. Taktiež nie je dobré umývať ich pod tečúcou vodou. Stačí ich teda utrieť vlhkým obrúskom alebo handričkou.
- Na vnútorný povrch panvice nepoužívajte saponáty ako je napríklad Cif alebo iné pieskové prostriedky. Úplne vhodná nie je ani jar, použite radšej šetrnejšie prostriedky. Nepriľnavá vrstva by sa inak mohla natrvalo poškodiť.
- Panvicu na pečenie nie je nutné vopred predhrievať. Najprv vložte suroviny do vnútra nádoby a až potom ju zapnite.
- Neplňte nádobu až po horný okraj. Je potrebné, aby sa žiadna zo surovín nedotýkala veka. Väčšie kusy preto radšej rozdeľte na menšie časti.
- Pokiaľ pokrm premiešavate, použite iba kuchynské náčinie, ktoré je určené na nepriľnavé povrchy, ideálne drevené či plastové. Kovové predmety jednoznačne nie sú vhodné, mohli by totiž povrch nenávratne poškodiť.
- Snažte sa odklápať veko čo možno najmenej. Zamedzíte tak úniku horúceho vzduchu, ktorý má za úlohu pokrm pripraviť. Pokiaľ ho potrebujete odklápať napríklad preto, aby ste suroviny premiešali, snažte sa pracovať čo najrýchlejšie.
- Pokiaľ veko zložíte, vždy ho pokladajte vnútornou časťou nahor. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že spálite materiál, na ktorý veko odložíte.
- V prípade, že by sa vám pokrm začal pripekať, môžete naň položiť alobal. Taktiež je dobré panvicu na chvíľku vypnúť a až potom pokračovať ďalej v príprave.
- Po tom, čo pokrm dovaríte a vyberiete ho z panvice na pečenie, spotrebič vypnite, nechajte ho úplne vychladnúť a začnite ho umývať až keď bude studený.
- Panvicu na pečenie skladujte v krabici alebo na mieste, kde sa nepoškriabe. Rozhodne ju nenechávajte zapojenú v zásuvke v prípade, že s ňou práve nepracujete.
Modelový výber
V predchádzajúcich kapitolách sme sa zaoberali všeobecným popisom parametrov výberu a ich dôležitosti. Teraz si na príklade jednej panvice na pečenie ukážeme, ako jednotlivé parametre hodnotiť a ako si táto panvica vedie medzi ostatnými na trhu.
Zvolili sme model NEDIS FCSP 110EBK30, ktorý patrí do strednej cenovej kategórie. Bez problémov ho zoženiete do 50 €.
- Typ ohrevu: spodný
Spodný ohrev znamená, že vykurovacie teleso ohrieva nádobu zospodu. Je to typ vhodný najmä na smaženie, dusenie či varenie. Pečenie buchiet bude tiež v poriadku, napríklad pri pečenom kurati by vám však mohla chýbať chrumkavá koža. Tú totiž spoľahlivo spraví iba horný ohrev. Modely so spodným ohrevom sú na trhu v jasnej menšine.
- Objem: 5,5 l, tvar: hranatý
Medzi ostatnými panvicami v ponuke patrí 5,5 l model skôr k tým objemnejším. Takáto panvica uspokojí aj rodinu so šiestimi či siedmimi členmi. Hranatý tvar sa bude možno trochu horšie premiešavať, najmä v rohoch. Na druhej strane sa však doň lepšie uložia lasagne či kysnuté buchty.
- Materiál: liaty hliník s nepriľnavým povrchom, pokrievka z tvrdeného skla
Tento materiál je na trhu štandardom. Liaty hliník je pomerne ťažký, čo môže byť pri častých presunoch či upratovaní panvice nepríjemné. Na druhú stranu, výborne vedie teplo. Dôležitý je aj nepriľnavý materiál a to najmä pri modeloch so spodným ohrevom. Z iného než tvrdeného skla sa pokrievky ani nevyrábajú.
- Príkon: 1800 W
Príkon udáva informáciu ako o energetickej náročnosti, tak aj o efektivite varenia. Hodnoty nad 1500 W patria na trhu k tým vyšším, s tým je však pri objemnejších nádobách nutné počítať.
- Ovládanie: Nastaviteľná teplota do 280 °C
Termostat nie je samozrejmosťou a panvice, ktoré ním disponujú, umožňujú oveľa variabilnejšie používanie. Tento model ponúka celkom 5 stupňov, najvyšší z nich zahrieva až do 280 °C. Vyššie teploty sa hodia najmä na vyprážanie a grilovanie, pri nižších zas môžete hotové jedlo udržiavať teplé alebo ho ohrievať.
- Ďalšie parametre: možnosť umývania v umývačke, izolované madlá, indikátor prevádzky
Medzi ďalšie výhody tejto panvice na pečenie môžeme započítať aj možnosť umývať jej nádobu aj pokrievku v umývačke riadu. Madlá aj gombík sú tepelne izolované pre zvýšenie vašej bezpečnosti. Na rýchlu kontrolu prevádzky slúži indikátor.