Ako vybrať panvicu
V tomto článku vás prostredníctvom jednotlivých kapitol zoznámime s dostupnými typmi panvíc. Dozviete sa napríklad to, v čom sa líšia a aké sú ich primárne použitia. Dostatok priestoru budeme venovať aj výrobnému materiálu, respektíve povrchovej úprave. Tá je v podstate nosným prvkom danej panvice. Nakoniec padne aj zmienka o jej veľkosti a rukoväti.
S pomocou tohto článku budete vedieť, ako efektívne a hlavne správne čistiť panvice, aby ste si ich zbytočne nepoškodili a neskracovali ich životnosť. To všetko v kombinácii so základným prehľadom o tom, aký nákladný vlastne taký nákup panvice je.
Panvice sa často využívajú na vyprážanie na oleji. Iným spôsobom tepelnej úpravy s olejom je fritovanie, my sme sa preto zamerali aj na výber najlepších fritovacích hrncov a teplovzdušných fritéz. Ponúkame ale tiež porovnanie napríklad panvíc na pečenie alebo remosiek.
Ako vybrať panvicu stručne:
- Vyberte si typ panvice – A to podľa pokrmu, na ktorý budete panvicu najčastejšie potrebovať. Môže byť špeciálna vrúbkovaná na grilovanie, s otvormi na lievance, alebo univerzálna.
- Podľa vašich preferencií zvoľte materiál – Tu znovu záleží na pokrmoch, ale aj štýle prípravy a použitia, ako budete s panvicou zaobchádzať. Nepriľnavé panvice vyhovujú nižším teplotám, panvice bez povrchovej úpravy prídu vhod pri smažení naprudko.
- Záleží aj na veľkosti – Na občasné varenie postačí menšia panvica, do početnejších domácností či pre viac porcií voľte priemer aj nad 30 cm.
- Pre pohodlnú manipuláciu starostlivo vyberajte rukoväť – Tá by mala byť pevná, pohodlná a odolávať vysokým teplotám aj pri použití v rúre. Rozdiely sú predovšetkým v použitom materiáli.
- Môžete sa riadiť aj cenou – Každá cenová hladina ponúkne vždy viac možností pri výbere tej správnej panvice pre vás.
Typ panvice
Pojem „panvica“ je pomerne univerzálny a možno si pod ním predstaviť skutočne bohaté množstvo produktov. Z toho dôvodu je potrebné zamerať sa na rozdelenie panvíc hneď v samotnom začiatku. Skrátka urobiť si prehľad v tom, ako vlastne jednotlivé produkty vyzerajú a na čo slúžia. Na trhu máte možnosť naraziť na niekoľko základných kategórií panvíc podľa toho, na prípravu akých pokrmov sú určené.
- Univerzálne panvice – Poslúžia na prípravu mnohých rôznych pokrmov, zvládnu takmer čokoľvek; ak by ste radi v panvici aj dusili, postrážte si prítomnosť pokrievky.
- Grilovacie panvice – Typický je pre nich hranatý tvar pre lepší rozvod tepla aj viac miesta, vďaka vrúbkovanému povrchu sa mäso ani zelenina neprichytia.
- Panvice Wok – Jedná sa o panvice s vysokými stenami, ktoré dobre vedú teplo. Hodia sa na prípravu mäsa, zeleniny, rezancov alebo tiež omáčok.
- Palacinkové panvice – Príprave palaciniek sú prispôsobené obzvlášť ľahkou hmotnosťou, nepriľnavým povrchom a nízkou bočnou hranou, aby bolo možné palacinky pohodlne otáčať.
- Panvice na lievance – Majú vnútorný povrch rozdelený do niekoľkých kruhov na prípravu súmerných lievancov, placiek alebo volských ôk.
- Panvice na paellu – Tieto panvice sú naozaj rozmerné a majú dve uši. Slúžia takmer výhradne na prípravu španielskeho pokrmu paella.
Palacinková
Na lievance
Na paellu
Univerzálne panvice
Klasickú panvicu pozná bezpochyby každý. Otvorená, skôr širšia ako vyššia nádoba s rukoväťou. Výrobok nadobúdajúci najrôznejšie veľkosti, či už ide o samotný priemer alebo výšku hrany panvice. Pomerne univerzálny vnútorný povrch a tvar celého kuchynského náčinia je upotrebiteľný na prípravu najrôznejších pokrmov, od vyprážania rezňov cez dusenie zeleniny až po zahusťovanie omáčok.
To všetko závisí od rozmerov daného modelu. Ak má byť vaša panvica vhodná naozaj na všetky možné druhy jedál, dbajte na jej dostatočnú výšku a prítomnosť pokrievky, aby sa v nej dalo aj dusiť.
Grilovacie panvice
Špeciálny druh panvice prispôsobený na prípravu predovšetkým steakov, ale aj iných grilovaných pochutín, výnimkou samozrejme nie je ani zelenina. Už názov grilovacej panvice prezrádza, na akú prípravu jedla je vhodná.
Jedným z charakteristických znakov grilovacej panvice je vrúbkovaný povrch. Rebrovanie, na ktorom sa vami pripravované pochutiny len ťažko prichytia, drážky navyše odvedú šťavu z mäsa. To bude pri servírovaní opečené tak, ako by ste ho práve stiahli z grilu.
Tieto panvice majú najčastejšie tvar štvorca z dôvodu lepšieho rozvodu tepla, tiež sa naň lepšie umiestni viac surovín. Pre prípadné dopekanie v rúre sa hodí, aby mala panvica žiaruvzdornú alebo odnímateľnú rukoväť. Medzi časté výrobné materiály patrí hliník s povrchovou úpravou, smalt či kvalitná liatina, ktorá je odolná vysokým teplotám a práve s ich pomocou váš pokrm pripravíte do chrumkava.
Panvice WOK
Tento typ panvice pozná určite každý hlavne z ázijského bistra. Nie nadarmo sú WOK panvice spájané primárne s prípravou ázijskej kuchyne. Príznačné je užšie dno a väčšia výška stien. Panvica WOK pripomína svojím tvarom kotlík. Slúži pre pokrmy, u ktorých je treba obsah prehodiť bez toho, aby vám čokoľvek spadlo vedľa. Samotný tvar zaistí dokonalé rozloženie teploty, a to nielen na dne.
Panvice WOK sú vhodné na prípravu mäsa i zeleniny s možnosťou následného zmiešania s ostatnými ingredienciami, akými sú napríklad čínske rezance. Pripravovať v nich môžete aj rôzne druhy omáčok.
Palacinkové panvice
Ak patríte k milovníkom palaciniek, určite vám prídu vhod palacinky panvice. Tie majú väčší priemer a nízku bočnú hranu. Pohodlnému a rýchlemu obracaniu palaciniek môže prispieť navyše aj nepriľnavé dno. S tým súvisí aj nižšia hmotnosť panvice, aby bola manipulácia pohodlná.
S pomocou palacinkovej panvice samozrejme môžete pripravovať aj iné pokrmy podobného tvaru, napríklad omelety. Panvice sú často označované francúzskym slovom „crepes“ (teda palacinky). Existujú aj špeciálne prístroje na tvorbu palaciniek, ktoré obvykle nájdete pod pojmom palacinkovač. Pripravili sme o nich špeciálny článok Ako vybrať palacinkovač.
Panvice na lievance
Na trhu môžete ďalej naraziť na rad špeciálnych panvíc, najčastejšie napríklad na panvice s dnom rozdeleným do niekoľkých kruhov. Také panvice sú vhodné na prípravu lievancov, ale aj zemiakových či cuketových placiek a ostatných drobných pokrmov. Otvory na cesto zaistia, že každý lievanec či placka bude mať pravidelný tvar.
Panvice na paellu
Španielsky pokrm paella je vlastne rizoto s morskými plodmi. Pripravuje sa a často rovno aj servíruje vo veľkej nádobe, a práve na tento účel najlepšie poslúži špeciálna panvica na paellu. Je pre ňu charakteristický naozaj veľký priemer, ktorý môže dosahovať pokojne aj k jednému metru. Panvica je navrhnutá tak, aby dobre viedla teplo po celom povrchu, pre lepšiu manipuláciu má dve uši.
Materiál
Či už si zaobstaráte akýkoľvek typ panvice, vždy by ste mali klásť čo najväčší dôraz na výrobný materiál a tiež povrchovú úpravu tohto kuchynského náčinia. Práve tá vám prináša odlišné vlastnosti daného produktu nielen pri manipulácii s ním, ale hlavne pri príprave najrôznejších pokrmov. Nižšie predstavujeme tie najrozšírenejšie materiály panvíc.
Liatinová panvica
Panvica s hliníkovým telom a titánovým povrchom
Nerezová panvica
Keramická panvica
Teflónová panvica
Medená panvica
Granitová panvica
Panvica s kamenným (mramorovým) povrchom
Materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Liatinové panvice |
+ Odolné poškriabaniu
+ Rovnomerný rozvod tepla
+ U smaltovaných nepriľnavá vrstva
+ Vhodné pre profesionálov |
– Prírodné nutné upraviť k nepriľnavosti
– Ťažké
– Nevhodné do umývačky a chladničky
– Vyššia cena |
Hliníkové panvice |
+ Vlastnosti podľa konkrétnej povrchovej úpravy
+ Ľahké
+ Dobrá tepelná vodivosť
+ Nižšia cena |
– Náchylné na poškriabanie
– Riziko zvlnenia pri vyšších teplotách |
Nerezové panvice |
+ Veľmi odolné
+ Dobrá tepelná vodivosť
+ Schopnosť držať teplo
+ Vhodné pre profesionálov
+ Vhodné do umývačky |
– Nebývajú nepriľnavé |
Titánové panvice |
+ Veľmi odolné
+ Nepriľnavý povrch
+ Vydrží teplotné rozdiely |
– Často v kombinácii s hliníkovým telom
– Vyššia cena |
Keramické panvice |
+ Vhodné pre nižšie teploty
+ Nižšia cena |
– Nebývajú 100% nepriľnavé a odolné
– Rýchle opotrebenie vrstvy pri umývaní v umývačke |
PTFE (teflónové panvice) |
+ Nižšia cena
+ Nepriľnavý povrch |
– Pri vysokých teplotách (nad 250 °C) riziko uvoľňovania látok
– Menej odolné poškriabaniu |
Medené panvice |
+ Dobrá tepelná vodivosť
+ Rovnomerný rozvod tepla
+ Vhodné pre profesionálov |
– Vyššia cena
– Vyžadujú špeciálnu starostlivosť (čistenie, leštenie) |
Granitové panvice |
+ Nepriľnavý povrch
+ Zdravotne nezávadné |
– Telo panvice obvykle z iného materiálu |
Kameninové panvice |
+ Hrubý, nepriľnavý povrch |
– Telo panvice obvykle z iného materiálu |
Liatinové panvice
Ak ste doteraz nepripravovali žiadny pokrm na liatinovej panvici, môžeme vám prezradiť jediné. Nákupom takého výrobku získate kuchynské náčinie veľmi odolné proti poškriabaniu, u ktorého sa navyše v závislosti od povrchu po určitej dobe používania dočkáte aj nepriľnavej vrstvy.
Povrchy liatinovej panvice sa delia na smaltované a prírodné, a práve prírodné je nutné k nepriľnavosti upraviť. Nepriľnavá vrstva sa na prírodnom kovovom povrchu vytvára vypečením vrstvy oleja, smaltovaná liatina potiahnutá minerálnou glazúrou vám ponúkne nepriľnavosť už od začiatku. Liatinová panvica dokáže dobre pracovať s nízkymi či vysokými teplotami, teplo je rozvádzané rovnomerne.
Vedieť by ste však mali aj to, že ide o ťažší výrobný materiál, čo pocítite hlavne pri manipulácii s panvicou. Prírodná liatina je navyše citlivá na vlhkosť, nie je preto vhodný taký riad umývať v umývačke alebo v ňom uchovávať potraviny v chladničke. Cena liatinových panvíc sa pohybuje od niekoľkých pár eur až do vyšších desiatok eur, za kvalitné prírodné výrobky si môžete poriadne priplatiť.
Hliníkové panvice
Ak hovoríme o hliníkových panviciach, máme na mysli hliníkové telo takmer vždy s inou povrchovou úpravou, či už keramickou, titánovou alebo anodizovanou. S čisto hliníkovým riadom sa však stretnete len ťažko. Hliník sám o sebe je všeobecne veľmi ľahký materiál, čo je jeho prvá výhoda. V prospech hovorí aj vynikajúca tepelná vodivosť a nízka cena.
Vzhľadom na to, že ide o mäkký materiál, môže sa ale pomerne jednoducho poškriabať. Výnimkou nie je ani nežiaduce zvlnenie vplyvom veľkých teplôt pri spracovaní niektorých pochutín, s vypuklým dnom sa potom o poznanie horšie varí. Narušená vrstva hliníka navyše nie je vhodná ani na ľudské zdravie. Pokiaľ sa rozhodnete pre hliníkovú panvicu, dbajte na to, aby mala zosilnené dno, a predovšetkým kvalitnú povrchovú úpravu.
Nerezové panvice
Pevné, odolné a funkčné. Tak je možné charakterizovať túto skupinu panvíc, ktoré vám poslúžia pri príprave akéhokoľvek jedla. Nerez je v tomto smere pomerne univerzálnym výrobným materiálom, ktorý ponúkne dobrú tepelnú vodivosť v prípade hrubšieho dna a takzvanej sendvičovej stavby.
Vie dobre držať akumulované teplo (Zdroj: Wikipedia.org). Možno aj preto sú panvice z nerezovej ocele tak obľúbené medzi profesionálnymi kuchármi a sú často nazývané „profesionálne panvice“.
Vyberať si môžete z najrôznejších vzhľadových variant vrátane rôznorodých tvarov, obstarávacie náklady sú skôr nižšie. Jediné, na čo sa dá u nerezových panvíc upozorniť, môže byť priľnavosť určitých surovín bez použitia oleja. To môže byť pri chystaní niektorých pokrmov obmedzujúce, na vyprážanie napríklad rezňov sa však nerezový povrch hodí skvele. Vydrží navyše aj umývanie v umývačke alebo drhnutie drôtenkou.
Titánové panvice
Titán je považovaný za kvalitný a moderný materiál. Vyznačuje sa vysokou pevnosťou, odolnosťou a nepriľnavým povrchom s dlhou životnosťou. Panvice s titánovým povrchom bývajú väčšinou vyrobené z hliníka.
Sú vhodné aj na indukčné dosky a viac-menej im nevadia veľké teplotné rozdiely. Je možné ich tak rozpáliť aj na sucho a následne na nich pripraviť steak, pri chystaní väčšiny pokrmov nebudete potrebovať ani toľko tuku. Za skutočne kvalitný titán s dlhou životnosťou si však značne priplatíte.
Keramické panvice
S trochu vyššou priľnavosťou oproti titánu musíte počítať u keramickej panvice, respektíve u keramického povrchu. Ten je primárne určený skôr na nižšie teploty a pomalý ohrev, a nie nadarmo je preto spájaný so zdravým stravovaním. Možno na ňom variť bez tuku, ale je dobré ho z času na čas premazať. Obstarávacie náklady sú skôr priemerné.
Pozor by ste si mali dať snáď iba na umývanie v umývačke, pri ktorom sa keramická vrstva opotrebováva rýchlejšie ako pri ručnom umývaní. Nežiaduce je tiež narušenie keramickej vrstvy tvrdými nárazmi alebo kuchynskými predmetmi, bežnému používaniu je však odolná.
PTFE čiže teflónové panvice
Tieto panvice patria vďaka nižšej cene a univerzálnosti použitia k vyhľadávanému typu. Teflón v tomto prípade predstavuje tenkú povrchovú vrstvu. Správny názov je však podľa výrobného materiálu PTFE. Označenie „teflón“ patrí špecifickej značke DuPont, časom však zľudovelo pre obdobné typy panvíc.
Panvice s povrchom PTFE sú nepriľnavé. To však nemusí platiť v situácii, keď ich rozpálite na viac ako 250 °C, v tomto prípade tiež môže dôjsť k nežiaducemu uvoľňovaniu látok z teflónu. Dosiahnuť takúto teplotu pri varení je však málo pravdepodobné. Ďalšia z nevýhod je fakt, že je tento materiál pomerne náchylný na povrchové poškodenie. Pri varení sa tak odporúča používať skôr plastové alebo drevené príslušenstvo.
Medené panvice
Medené panvice sa skladajú hneď z niekoľkých výrobných materiálov. Vonkajšia časť je tvorená elegantnou a pôsobivou meďou. Vnútro je z bezpečnostných a zdravotných dôvodov tvorené cínom, nerezovou oceľou či syntetickou živicou. Veľmi originálne spojenie, ku ktorému sa viaže skutočne vynikajúca tepelná vodivosť a rovnomerné rozloženie tepla.
Tieto panvice tak rýchlo reagujú na zmenu teploty, a varenie s nimi preto nie je zdĺhavé. Na druhú stranu musíte počítať s tým, že medené panvice patria k tým luxusnejším a drahším. Trochu viac práce si dáte aj s údržbou a následným leštením povrchu, pretože vyžadujú špeciálne čistiace prostriedky.
Granitové panvice
Granit je žula, ktorá má pri varení veľmi špecifické vlastnosti. Granitový povrch je nepriľnavý a umožňuje tak prípravu pokrmov bez pridaného oleja. Je navyše zdravotne nezávadný a neuvoľňuje do jedla žiadne nežiaduce prvky. Telo panvice môže byť vyrobené z iných materiálov, obvykle titánu alebo nerezu.
Kameninové panvice
Niekedy sú nazývané aj ako kamenné panvice, majú tiež povrch z prírodného kameňa. Vďaka hrubej štruktúre tohto materiálu sú panvice nepriľnavé aj bez pridaného oleja. Podľa použitého materiálu tela panvice ich môžete bez obáv používať na všetkých druhoch sporákov, a to vrátane indukčných.
Veľkosť panvice
Teraz sa poďme presunúť k prevádzkovým vlastnostiam panvíc. Jedným z dôležitých parametrov bude veľkosť vami zhotovovaného produktu. Rozmer je vlastne priemerom dna, vzhľadom na to, že väčšina panvíc sa prezentuje dnom okrúhleho tvaru.
Veľkosť by mala vždy zodpovedať tomu, koľko porcií jedla chcete pripravovať a s akými veľkými kusmi ingrediencií budete pracovať. Z tohto hľadiska možno panvice rozdeliť do troch základných kategórií, ktoré uvádzame nižšie v tabuľke.
Veľkosť panvice |
Priemer (cm) |
Pre koho sa hodí |
Vhodné použitie |
Menšia |
20-24 |
1-2 osoby; začiatočníci |
Menšie porcie; jednoduché jedlá |
Stredná |
26-30 |
2-4 osoby |
Univerzálne; aj na viac porcií či väčšie suroviny (celé ryby, veľké kusy mäsa) |
Veľká |
32-40 |
Viac osôb; skúsení kuchári |
Veľa porcií; dostatok priestoru aj pre zložitejšie pokrmy |
Počítajte s tým, že s rastúcou veľkosťou často rastie aj hmotnosť panvice. Tá sa v závislosti od priemeru panvice najčastejšie pohybuje od 0,5 do zhruba 1,2 kg. Panvica by mala byť čo možno najľahšia pre ľahkú manipuláciu. Hmotnosť ale závisí aj od vybraného výrobného materiálu.
Rukoväť panvice
Rukoväť je nepostrádateľnou súčasťou panvice. Je to vlastne jediný prvok, pomocou ktorého môžete s rozpálenou panvicou manipulovať. Preto by ste túto časť nemali v žiadnom prípade podceňovať. Rukoväť musí byť z bezpečnostného hľadiska pevná a zároveň pohodlná. Z pohľadu výrobného materiálu existuje niekoľko variantov.
- Kov
- Drevo
- Plast a silikón
- Liatina
Myslite na to, že rukoväť musí odolávať vysokým teplotám, a to nielen v prípade, že budete chcieť panvicu vkladať do rúry. Mala by izolovať aj pri použití na platni. Výnimkou potom nie sú ani odnímateľné rukoväte. Myslite na to, že rukoväte z plastu a dreva nie sú odolné voči vyšším teplotám. Tiež u celoliatinových panviciach sa nevyhnete použitiu chňapky.
Podstatné prvky na panvici
Cena
O obstarávacích nákladoch panvíc rozhoduje nadmiera najrôznejších faktorov. Nie je to iba značka spojená s výslednou kvalitou, ale aj veľkosť, typ a hlavne výrobný materiál. Výnimkou nie sú ani panvice v kombinácii s pokrievkou, poprípade niekoľkodielne sady.
Ak si chcete dopriať dokonalé spracovanie toho najmenšieho detailu, investujte do výrobkov značiek Lamart, Banquet, Tescoma, Tefal, Ballarini, Beka, Berligerhaus, Blaumann, Risoli, Sambonet Paderno, Fissler, Staub a ďalších.
Cena do 40 €
Za cenu do 40 € zaobstaráte skôr menšie panvice s priemerom 24 – 25 centimetrov. Takmer v plnom zastúpení to budú hlavne klasické alebo univerzálne panvice. Z pohľadu výrobného materiálu bude prevažovať hliník s nepriľnavými povrchmi a keramika.
Cena od 40 € do 80 €
V tejto cenovej skupine máte šancu zainvestovať aj do grilovacích, palacinkových a WOK panvíc. K vyššie uvedeným materiálom pribudne liatina, nerez a ostatné formy ocele. Priemerná veľkosť panvíc bude 26 – 30 centimetrov.
Cena od 80 € do 160 €
V tomto prípade bude kladený dôraz aj na také detaily, akými sú napríklad pokrievky alebo luxusné rukoväte zhotovené z dreva. Medze sa v tomto smere rozhodne nekladú. Na svoje si prídu aj tí, ktorí dávajú prednosť titánu.
Cena nad 160 €
Ak chcete stúpať za pomyselným vrcholom panvíc, potom vaše cesty povedú jednoznačne k medeným panviciam. Obmedzovať sa nebudete priemerom nad 32 centimetrov. Zvoliť môžete v podstate akékoľvek panvice, či už tie na plynové platničky, alebo na elektrickú a indukčnú dosku. Len pre zaujímavosť spomenieme, že profesionálne a špičkové panvice môžu svojimi nákladmi presahovať hranicu aj 600 €.
Čistenie panvice
Každý kuchár by mal dbať nielen na kvalitu a chuť pripravovaného pokrmu, ale aj na to, v akom stave má svoje kuchynské náčinie. Medzi to samozrejme patrí aj panvica. Venovať jej musíte dostatok starostlivosti, ktorá sa premieta ako do celkového vzhľadu, tak do predĺženej životnosti.
Vzhľadom na to, že panvice sú zhotovené z odlišných výrobných materiálov, musíte k starostlivosti o ne pristupovať individuálne.
- Liatinové panvice – Nepoužívajte čistiace prostriedky a nevkladajte ich do umývačky riadu. Lepšie je využiť obyčajnú vodu a jemný obrúsok. Poprípade voľte soľ v kombinácii s olejom.
- Hliníkové panvice – Tu záleží na konkrétnej povrchovej úprave.
- Nerezové panvice – Nepoužívajte drôtenku a pravidelne odstraňujte pripálené miesta. Nerez je možné vložiť do umývačky riadu alebo zvoliť kombináciu vody a kypriaceho prášku. Na výraznejšie škvrny sa oplatí použiť ocot alebo citrónovú šťavu.
- Titánové panvice – Titán môžete bez najmenšieho problému vložiť do umývačky riadu s teplotou maximálne do 60 °C.
- Keramické panvice – Ku keramike sa chovajte šetrne. Umývačka zbytočne opotrebováva keramickú vrstvu, takže voľte radšej ručné umývanie.
- Teflónové (PTFE) panvice – Nedávajte do umývačky riadu. Teflón je pomerne citlivý, takže ho umývajte iba vodou a hrubšie pripáleniny odstráňte za pomoci jemnej handričky či hubky.
- Medené panvice – Na čistenie sa využívajú špeciálne prostriedky na medený riad. Rozhodne sa vyvarujte tým bežným a nevkladajte tieto panvice do umývačky riadu.