Ako vybrať parný hrniec
Nákupom akéhokoľvek parného hrnca získate výrobok produkujúci zodpovedajúce množstvo pary, avšak výber tohto spotrebiča by ste mali podrobiť detailnejšiemu prieskumu. V porovnaní s obyčajným hrncom sa totiž jedná o pomerne sofistikovaný spotrebič, ktorého parametre sa neoplatí ignorovať.
Zamerať sa môžete na výrobný materiál, ktorý má vplyv nielen na odolnosť, ale aj na estetické kvality. To platí dvojnásobne, pokiaľ bude mať parný hrniec stále miesto na kuchynskej linke. Zásadnú úlohu zohráva aj jeho celková veľkosť, respektíve objem. S týmto parametrom potom úzko súvisí príkon a celková spotreba parného hrnca. Čím väčší objem potravín hrniec naraz pojme, tým viac elektrickej energie bude na varenie potrebovať.
Funkčná výbava týchto kuchynských spotrebičov môže byť relatívne široká, záleží na tom, aké pokrmy budete v parnom hrnci najčastejšie pripravovať. Z praktického hľadiska by ste nemali zabúdať ani na dĺžku prívodného kábla. V závere článku na vás čaká cenové rozpätie aktuálne dostupných modelov, ktoré napovie, čo je možné za danú čiastku očakávať. Nakoniec sme ako bonus pripojili niekoľko tipov k samotnému vareniu v parnom hrnci a následnej údržbe.
Na samostatných stránkach si môžete prečítať aj porovnanie zaváracích hrncov alebo ďalších pomocníkov do kuchyne, napríklad ryžovarov alebo panvíc.
Ako vybrať parný hrniec stručne:
- Urobte si prehľad o tom, čím sa parný hrniec líši od bežných naparovacích hrncov a parákov. Lepšie tak pochopíte, čo od takého spotrebiča očakávať.
- Zamerajte sa na dizajn a výrobný materiál – na výber máte nerez a plast. Plastové výrobky sú ľahké a obvykle lacné, nie je to ale pravidlom. Nerezové parné hrnce sú stabilnejšie.
- Zohľadnite celkový objem parného hrnca a počet a tvar nádob. Dôležitý je aj typ nádob prípadne možnosť ich dokúpenia/rozdelenia prepážkou.
- Sledujte príkon spotrebiča a jeho spotrebu. Výkonnejší parný hrniec síce pripraví jedlo rýchlejšie, ale bude mať vyššiu spotrebu elektrickej energie.
- S ohľadom na užívateľský komfort sa zamerajte na funkcie. Parné hrnce dnes disponujú modernými technológiami, vďaka ktorým ide ovládanie aj príprava pokrmov ako po masle.
- Nezabudnite skontrolovať sadu príslušenstva. Hodiť sa vám bude napríklad nadstavec na prípravu ryže či vajec, alebo vanička na omáčku.
- Stanovte si rozpočet a pustite sa do výberu. Odporúčame najskôr vybrať niekoľko kandidátov a k nim potom vyhľadať užívateľské recenzie.
Varenie v pare – ako funguje parný hrniec
Varenie v pare je jednou z najzdravších metód prípravy pokrmov. Má dokonca ešte viac prínosov ako varenie surovín vo vode – horúca para totiž nie je tak agresívna a tak si takto pripravené suroviny zachovajú oveľa viac živín (bielkovín, vitamínov, minerálov a podobne). Výhodou tejto metódy je tiež fakt, že pokiaľ výrazne neprekročíte odporúčanú dobu prípravy, potom si suroviny udržia aj svoju atraktívnu pestrú farbu.
Na varenie v pare môžete využiť viacero kuchynských pomocníkov, ktorých vám priblížime v ďalšej kapitole. Je ale potrebné mať na pamäti, že elektrický parný hrniec celý proces prípravy značne uľahčí. Nezašpiníte hromadu riadu, navyše pri príprave jedla ani nemusíte stáť fyzicky v kuchyni. Suroviny stačí rozmiestniť do poschodí parného hrnca, naliať vodu, stlačiť gombík a o všetko ostatné sa hrniec postará sám.
Na akom princípe hrniec funguje? V základe elektrického hrnca obvykle nájdete vykurovacie teleso, ktoré zahrieva vodu naliatu v zásobníku. Tá sa pri zahrievaní mení na horúcu paru teploty 120 až 130 °C, ktorá je následne rozháňaná do vnútorných útrob hrnca, kde suroviny zahrieva a súčasne varí. Pri príprave surovín vzniká skondenzovaná tekutina, ktorá ale priebežne odteká do samostatnej odkvapovej misky. Pokrm je teda varený v 100% čistej pare.
Typy parných hrncov
Pokiaľ sa o prípravu jedla v pare zaujímate, najskôr vám doma nechýba obyčajný nerezový parák – nízky roztvárací stojan, ktorý umiestnite do klasického hrnca, podlejete vodou a postavíte na platňu. Najčastejšie sa na ňom pripravujú knedle, avšak využitie môže mať celkom podobné ako parný hrniec. V tejto kapitole si preto najskôr zhrnieme rozdiely medzi týmito kuchynskými pomocníkmi.
Parák (naparovák)
Parák je v porovnaní s parným hrncom lacnejší a jednoduchší variant. Do hrnca ho vkladáte len v prípade potreby, takže hrncu samotnému zostáva aj jeho štandardná funkcia. Na druhú stranu je však menej priestranný a pokiaľ chystáte viac druhov potravín, je ťažšie ich od seba oddeliť. Nepoteší tiež kuchárov so zaľúbením v moderných funkciách, parák totiž neponúkne žiadnu.
Samozrejme sa nezaobídete ani bez sporáka, táto skutočnosť však pre mnoho ľudí žiadnu výraznú nevýhodu nepredstavuje. Všeobecne je skôr vhodný ako doplnok pre tých, ktorí v pare varia len občas.
Elektrický parný hrniec
Parný hrniec využíva elektrickú energiu, a preto vyžaduje pripojenie k zásuvke. S ňou ale bude fungovať všade. Pretože sa obvykle skladá z niekoľkých poschodí, pojme aj väčšie množstvo potravín, ktoré bez problémov zanecháva oddelené. Často je vybavený displejom a mnohými funkciami alebo ďalšími nádobami na špecifické druhy potravín. Na klasické varenie ho však nevyužijete. Daňou za jeho výhody je vyššia cena. Vyplatí sa teda nadšencom, ktorí ho skutočne využijú.
Naparovací hrniec
Alternatívou k elektrickému parnému hrncu môže byť aj naparovací hrniec. Skladá sa z hlavného hrnca, do ktorého sa naleje voda, a z niekoľkých kusov naparovacích nadstavcov na umiestnenie potravín. Tieto nadstavce môžu byť aj sklenené, čo so sebou okrem vyššej odolnosti oproti plastu prináša aj istú eleganciu. Na druhú stranu ale musíte myslieť na kompatibilitu s vaším typom varnej dosky, navyše je táto metóda pracnejšia.
Parný hrniec na príkrmy (parné mixéry)
Medzi špeciálnymi typmi parných hrncov nájdete aj modely určené na výrobu zdravých detských príkrmov. Majú dvojakú konštrukciu so samostatnými nádobami – v jednej časti pripravíte suroviny na pare a v druhej časti prístroja ich rozmixujete a vytvoríte z nich detský príkrm. Tieto varianty ponúkajú doplnkové funkcie ako napríklad mixovanie na rôznu konzistenciu, čo umožňuje prípravu kašovitého aj tuhšieho jedla pre deti už od niekoľkých mesiacov.
Typ hrnca |
Výhody |
Nevýhody |
Klasický hrniec s parákom |
- Je lacnejší
- Môžete ho používať na oba spôsoby varenia
- Jednoduchá obsluha
- Lepšia skladnosť
|
- Menej priestranný
- Absencia ďalších funkcií
- Potrebujete k nemu sporák
|
Parný hrniec |
- Viac miesta v jednom spotrebiči
- Mnoho doplnkových funkcií
- Je mobilný a použiteľný bez sporáka
|
- Len na varenie v pare
- Drahší
- Potrebujete elektrickú zásuvku a energiu
|
Naparovací hrniec |
- Nízka obstarávacia cena
- Takmer nulová poruchovosť
- Jednoduchá údržba
|
- Nemá reguláciu teploty ani časovač
- Nutné dohliadať na prípravu pokrmov
- Pri výbere je nutné dbať na typ varnej dosky
|
Parný hrniec na príkrmy |
- Kombinuje viac spotrebičov súčasne
- Máte absolútnu kontrolu nad kvalitou pripravovaného pokrmu
- Ušetrí čas aj peniaze
|
- Ide o ďalší spotrebič, ktorý doma zaberie miesto
- Pokiaľ varenie v pare zrovna neobľubujete, je možné, že po odrastení dieťaťa u vás hrniec nenájde využitie
|
Výrobný materiál
Výber parného hrnca začneme trochu netradične – výrobným materiálom. Ten totiž úzko súvisí s celkovým vzhľadom, ktorý nielen v mnohých moderných domácnostiach zohráva dôležitú úlohu. Uvedomiť si musíte to, že tento výber je individuálny, pretože každý človek má iné preferencie. V každom prípade budete vyberať z dvoch najpoužívanejších materiálov.
Lacnejšie prístroje sú najčastejšie celé zhotovené z plastu a kvôli tomu pôsobia lacnejším dojmom. Drahšie plasty už ale nadobúdajú rôzne farby a tvary, takže takýto spotrebič pôsobí moderne a môžete ho ľahko zladiť s ostatnými prvkami vo vašej kuchyni. Nespornou výhodou celoplastových modelov je ich nižšia hmotnosť. Pri plastových výrobkoch pri výbere hľadajte informáciu o absencii BPA (Bisfenol A).
Pri drahšom nereze výrobcovia vsádzajú predovšetkým na eleganciu, za ktorú si jednoducho priplatíte. Nerezové modely sú tiež spravidla ťažšie, čo so sebou na druhú stranu prináša lepšiu stabilitu.
Často ale narazíte na kombináciu oboch materiálov. Samotné nádoby na potraviny sú totiž pri drvivej väčšine modelov (s nerezovou aj plastovou konštrukciou) vyrobené z priehľadného plastu. Ten vám totiž umožňuje mať úplnú kontrolu nad vami pripravovaným pokrmom. Alternatívne môžu byť nádoby nerezové / z rovnakého materiálu ako konštrukcia, avšak v tom prípade by mali byť opatrené aspoň priehľadným vekom.
Veľkosť a typ nádob
V okamihu, keď máte aspoň základné povedomie o tom, akému dizajnu parného hrnca dáte prednosť, prichádza na rad voľba veľkosti. Na mysli nemáme len celkové rozmery hrnca, ktoré by mali zodpovedať priestorom, kde chcete tento spotrebič skladovať. Zaujímať sa musíte aj o ďalšie tri dôležité parametre, ktoré veľkosť hrnca do istej miery ovplyvňujú.
Počet nádobiek
Tie najmenšie parné hrnce sú vybavené dvoma priehľadnými nádobami. Štandardne však narazíte aspoň na tri. Výnimkou nie sú ani parné hrnce, ktoré je možné prostredníctvom dokúpiteľných nadstavcov ešte rozšíriť. To vám umožní získať napríklad päť priestranných nádob na prípravu pokrmov. Obvykle sa nádoby skladajú na seba a pri niektorých modeloch ich možno pomocou prepážok ešte ďalej rozdeliť, aby sa nemiešali vône surovín.
Celkový objem
Od počtu nádobiek sa samozrejme odvíja aj celkový objem, ktorý výrobcovia pri produktoch najčastejšie prezentujú. Objem parného hrnca by ste mali voliť najmä podľa toho, pre koľko ľudí chcete pravidelne pripravovať jedlo. Vyberať si môžete od troch do dvanástich litrov – pre lepšiu predstavu môžeme uviesť, že pre 4-člennú rodinu budete potrebovať zhruba 6-litrový model.
Tvar nádob
Tvar varných nádob vyberajte s ohľadom na to, aké pokrmy hodláte v hrnci najčastejšie pripravovať. Napríklad na prípravu rýb na pare sa hodí skôr dlhšia oválna nádoba, do ktorej sa zmestí aj niekoľko celých rýb súčasne. Pre vybrané typy surovín existujú aj špeciálne nadstavce, ktoré sa umiestňujú do varných nádob – viac o týchto doplnkoch sa dozviete v kapitole Vybavenie a doplnky.
Typ nádob
Za zmienku stojí aj typ nádob, ktorý voľte s ohľadom na suroviny:
- Perforované nádoby – Vyznačujú sa tým, že majú perforované (dierované) dno. Para jednotlivými poschodiami teda prestupuje od elektrickej časti smerom nahor, čo v praxi zapríčiní, že suroviny v daných poschodiach medzi sebou načuchnú. V niektorých prípadoch to samozrejme môže byť cielené, inokedy sa to ale hodiť nemusí. Tiež je potrebné myslieť na to, že v spodnej nádobe je teplota vždy vyššia než v tej vrchnej. Preto suroviny, ktoré vyžadujú dlhšiu dobu prípravy (mäso), umiestnite do spodnej časti hrnca a naopak tie s kratšou dobou prípravy (zelenina) až úplne hore.
- Nádoby s pevným dnom – Klasické oddelené nádoby s pevným dnom, ktoré bránia vzájomnému načuchnutiu surovín. Teplota je rovnaká / regulovateľná v každej nádobke zvlášť podľa spracovania daného modelu (parné hrnce s individuálne regulovateľnými nádobami sú spravidla drahšie).
Príkon a spotreba energie
Pri výbere nového parného hrnca nezabúdajte ani na príkon, ktorý sa úmerne premieta do celkovej výkonnosti prístroja. Tento parameter informuje o tom, koľko elektrickej energie hrniec potrebuje na prevádzku a do istej miery rozhoduje, ako rýchlo sa daný spotrebič zahreje na požadovanú teplotu. Príkon je prezentovaný vo wattoch a označovaný skratkou „W“. Z logiky veci vyplýva, že čím väčší príkon, tým rýchlejšia príprava jedla.
Z pohľadu veľkosti príkonu narazíte na výrobky s príkonom od 400 W do 2 000 W. S narastajúcim príkonom samozrejme rastie aj cena spotrebiča. Na domáce využitie odporúčame vyberať parný hrniec s príkonom minimálne 800 W.
Na druhú stranu nesmiete zabúdať na to, že veľkosť príkonu sa odráža aj na spotrebovanej energii a teda aj na cene prevádzky. Niekedy však výkonnejší model s vyššou spotrebou dokáže byť úspornejší ako ten lacnejší s malým príkonom, pretože pripraví pokrm oveľa rýchlejšie. Pre jednoduchšiu orientáciu v tejto problematike prihliadnite na energetický štítok a energetickú triedu, v ktorej sa spotrebič nachádza.
Funkcie
Súčasný trh ponúka nespočetné množstvo ľubovoľných modelov parných hrncov. Ich hlavnými odlišnosťami však nie sú iba fyzické parametre, ale aj funkčná výbava, ktorej do kariet hrajú dnešné moderné technológie. Zabudnúť by ste nemali ani na bezpečnosť, ktorú pri parných hrncoch zaisťujú isté bezpečnostné prvky. V nižšie uvedených bodoch môžete nájsť inšpiráciu pre váš budúci nákup.
- Displej – Parné hrnce môžu byť vybavené displejom zobrazujúcim práve prebiehajúce programy. Niektoré displeje sú dokonca programovateľné.
- Odložený štart – Sami si nastavíte čas, kedy sa má spustiť príprava jedla.
- Automatické vypnutie – Parný hrniec sa po dokončenom programe automaticky vypne.
- Ukazovateľ hladiny vody – Vzhľadom na to, že tento kuchynský spotrebič funguje na princípe pary, je potrebné doň pred varením naliať zodpovedajúce množstvo vody. Ukazovateľ vás potom informuje o tom, na akej úrovni je hladina a či nie je potrebné vodu doliať.
- Udržanie teploty – Parný hrniec je aj po dokončení pokrmu schopný danú pochutinu udržiavať stále teplú.
- Minútka – možnosť nastavenia minútky, ktorá vám oznámi, že pripravovaný pokrm je hotový. Táto funkcia pracuje na rovnakom princípe ako bežné kuchynské minútky.
- Zvuková signalizácia – Okrem optickej signalizácie môžete naraziť na modely so zvukovou signalizáciou.
- Funkcia Vitamin+ – Patentovaná funkcia parných hrncov Tefal, ktorá je schopná pre čo najvyššie zachovanie vitamínov v potravinách vykonať zrýchlenie priebehu varenia.
- Detská poistka – Bezpečnostný prvok chráni predovšetkým vaše deti pred nechceným spustením spotrebiča a jeho ovládaním.
Ovládanie
Každý parný hrniec má minimálne jeden program na zapnutie a generovanie pary. Nenáročným užívateľom určite jeden program vystačí, avšak aktuálne trendy vám ponúkajú oveľa sofistikovanejšie zariadenia. Niektoré modely umožňujú individuálne nastavovať každú varnú nádobu zvlášť, a tak je v nich možné bez obáv pripravovať pokrmy s odlišnou dobou prípravy aj typom chutí.
Pri vybraných parných hrncoch nájdete prednastavené programy, ktoré slúžia na prípravu konkrétnych surovín. Ľahko potom na pare pripravíte ryby, kuracie mäso, bravčové mäso, zemiaky, ryžu či inú prílohu alebo zeleninu. Niekomu ale tieto prednastavené programy nemusia vyhovovať.
Vybavenie a doplnky
Súčasťou moderných parných hrncov je aj rôzne vybavenie a doplnky, ktoré vám uľahčia prácu. Ide o nadstavce a nádobky, ktoré využijete na efektívnu prípravu najrôznejších druhov surovín či na uchovanie omáčky z mäsa. Pozrite sa, na čo všetko môžete naraziť.
- Nádoba na ryžu – Parný hrniec môže byť vybavený špeciálnou nádobou na pohodlnú prípravu ryže.
- Držiak na varenie vajec – Špeciálny doplnok slúžiaci na varenie vajec.
- Vanička na omáčku – Doplnok vhodný na pohodlnú prípravu omáčok.
- Prepážka – Slúži na rozdelenie nádoby na dve, čím vytvoríte priestor na prípravu viacerých druhov jedál.
- Odkvapová miska – Mala by byť súčasťou každého parného hrnca, ale radšej si to overte v produktovom popise. Slúži na zachytenie skondenzovanej vody, ktorá sa pri varení na pare prirodzene vytvára.
Zásobník na vodu
Nevyhnutnou súčasťou každého parného hrnca je zásobník na vodu. Pri výbere si všímajte jeho objem – čím viac, tým lepšie (väčší objem umožní dlhšiu dobu varenia na jedno naplnenie nádoby). Sledujte, či sa na zásobníku nachádza mierka alebo ideálne svetelná signalizácia, ktorá vás upozorní na potrebu doliatia vody či naplnenie maximálneho objemu. Zásobník môže byť integrovaný v základni pod varnými nádobami alebo v jednotlivých nádobách zvlášť.
Dĺžka prívodného kábla
V závislosti od toho, kde budete používať parný hrniec, myslite aj na to, v akej vzdialenosti sa nachádza potrebná zásuvka. Áno, problém s krátkym káblom by určite bolo možné riešiť prostredníctvom predlžovacieho kábla, ale je to zbytočný prvok navyše. Väčšina parných hrncov má dĺžku prívodného kábla okolo jedného metra. Pokiaľ by vám takýto rozmer nestačil, poobzerajte sa po modeloch s dlhším káblom.
Cena
Parné hrnce predstavujú pomerne dostupnú investíciu. Tento kuchynský spotrebič môžete zaobstarať už od 30 €. Jeho možnosti a funkcie samozrejme narastajú so zvyšujúcou sa cenou. Aby ste si prípravu pokrmu na pare užívali dlhodobo, mali by ste vyberať overené a kvalitné značky, medzi ktoré patria napríklad Gallet, Tefal, Phillips, ETA, Morphy Richards, Zelmer, Severin a Klarstein.
Cena do 40 €
Za menej ako 40 € dnes zaobstaráte poväčšinou základné modely parných hrncov. Tie sa budú najčastejšie pýšiť použitím lacnejších plastov, jednoduchým dizajnom a dvoma nádobami na prípravu pokrmov. Obvykle zodpovedajú kapacite do 6,5 litra. Príkon týchto produktov nepresahuje hranicu 800 W a k dispozícii býva jeden program na generovanie pary.
Cena od 40 do 80 €
Drahšie parné hrnce majú väčšinou tri priehľadné nádoby. Ich objem sa zvyšuje na hodnotu až 8,5 litra. Tomu zodpovedá aj trochu vyšší príkon 900 W. Vyberať si môžete z viacerých modelových radov od väčšieho množstva výrobcov, takže na svoje si v tomto smere príde väčšie množstvo užívateľov.
Cena od 80 do 160 €
Pre náročnejších zákazníkov sú pripravené jednoposchodové aj niekoľkoposchodové parné hrnce, pri ktorých môžete očakávať väčšiu výkonnosť. Dokazujú to hodnoty príkonu okolo 1 300 W. Mnoho týchto výrobkov disponuje väčším množstvom funkcií a objemom okolo 10 litrov.
Cena nad 160 €
Tie najdrahšie parné hrnce sa pýšia prepracovaným dizajnom, príkonom až 2 000 W, kapacitou 12 litrov, prehľadným programovateľným displejom a možnosťou doplniť ďalšie prídavné nádoby. Nájdete aj modely s individuálne nastaviteľnými nádobami, ktoré majú vlastné zásobníky na vodu aj odkvapové misky. Cena tých najlepších parných hrncov sa šplhá k sume 300 €.
Zásady varenia v parnom hrnci
Každý kuchár je iný a vašej kreativite sa medze nekladú. Napriek tomu vám do začiatku ponúkneme niekoľko všeobecných poučiek, ktoré vám uľahčia začiatky s novým kuchynským pomocníkom.
- Snažte sa potraviny krájať na približne rovnaké kúsky. Tým zabránite nerovnomernému rozvareniu tých menších alebo naopak nedovareniu väčších kúskov.
- Pokiaľ varíte viac druhov potravín, do spodných poschodí umiestnite tie najtvrdšie alebo s najdlhšou dobou prípravy – prejde nimi najväčšie množstvo horúcej pary.
- Poschodia môžete tiež pridávať, uberať alebo striedať v priebehu varenia. Tým zaistíte, že budú potraviny s rôzne dlhou dobou prípravy uvarené rovnomerne.
- Pokiaľ je to možné, vyhnite sa počas varenia zbytočnému odkrývaniu pokrievok. Došlo by k úniku pary a celý proces varenia by sa vplyvom poklesu teploty spomalil.
- Jedlo pripravované v pare máva intenzívnejšiu chuť, s korením a soľou teda môžete šetriť. Pokiaľ chcete experimentovať, môžete tiež namiesto vody naliať do spodnej nádobky vývar.
Pod varením na pare si nemusíte hneď predstavovať nemocničnú stravu. Takto pripravené suroviny majú nielen intenzívnejšiu chuť, ale aj atraktívnu pestrú farbu, ktorá vaše chuťové bunky ešte viac podporí. Na pare pritom môžete pripravovať skoro všetko, od rôznych druhov mäsa cez omáčky a prílohy až po sladké dezerty alebo detské príkrmy.
Príprava ryže v parnom hrnci
Dusená ryža sa dá ako príloha použiť k akémukoľvek mäsu a hrá dôležitú úlohu v mnohých diétach a štýloch stravovania. Dusená na pare však chutí najlepšie. Aby ste ju mohli pripraviť v parnom hrnci, budete potrebovať špeciálnu nádobku na ryžu, cez ktorú jednotlivé zrnká neprepadnú. Ryžu vložte do misky, dolejte patričné množstvo vody a potom už len počkajte kým sa ryža uvarí. Rovnako je možné pripraviť aj bulgur, kuskus alebo quinú.
Údržba
Aj keď parný hrniec vyzerá ako jednoduchý a nenáročný kuchynský spotrebič, nemali by ste podceňovať pravidelnú údržbu. Tá sa totiž premieta nielen do celkového stavu výrobku, ale aj do jeho životnosti. Údržba parného hrnca našťastie nie je ničím zložitým. Stačí sa držať niekoľkých nasledujúcich pravidiel.
- Pokiaľ to nie je nutné, plastové diely radšej nevkladajte do umývačky a umývajte ich ručne pomocou vody a vhodného saponátu. Zaistíte tým ich lesk a dobrý vzhľad.
- Po dokončení varenia nezabudnite vyprázdniť zásobník s vodou, do ktorého môžete naliať teplú vodu so saponátom.
- Pred uskladnením parného hrnca ho dôkladne vysušte.
- Vykurovací blok tohto elektrospotrebiča nikdy nenamáčajte do vody.
Pripraviť by ste sa mali tiež na to, že v zásobníku vody sa po pár mesiacoch podľa frekvencie používania môže usadzovať vodný kameň. Toho sa treba z času na čas zbaviť. Používa sa na to napríklad voda s octom – nezabudnite ju však dôkladne vypláchnuť.