Ako vybrať parnú rúru
Parné rúry nie sú na trhu ničím novým, no až v posledných rokoch sa dostávajú do povedomia zákazníkov. Čo ponúka parná rúra, aké sú jej špecifiká a podľa čoho vybrať model vhodný priamo do vašej kuchyne sa dozviete v tomto článku.
Ak si vyberáte medzi klasickou a parnou rúrou, mohol by vám pomôcť aj náš článok Ako vybrať rúru. Venovali sme sa ale aj ďalším podobným kuchynským spotrebičom, a to napríklad kombinovaným sporákom alebo stále populárnejším indukčným varným doskám.
Ako vybrať parnú rúru stručne
- Kombinovaná alebo parná rúra – rozhodnite sa, či hľadáte čisto parnú rúru alebo kombinovanú rúru s klasickými funkciami na pečenie.
- Pravé parné pečenie alebo prídavná para – premyslite si, či budete chcieť využívať čisto parné pečenie a dusenie, alebo vám stačí para ako doplnok k ostatným programom na pečenie.
- Objem – podľa počtu členov domácnosti a tiež typu pripravovaných pokrmov zvoľte správnu veľkosť rúry.
- Funkcie – vyberte si tie funkcie, ktoré pri svojom pečení skutočne využijete. S každou ďalšou funkciou totiž rastie obstarávacia cena prístroja.
Pravé parné pečenie vs. Prídavná para
Parné rúry, teda rúry s parnou funkciou, nie sú všetky rovnaké. Zásadný rozdiel je v spôsobe, akým paru používajú.
- rúry s pravým parným pečením
- rúry s prídavnou parou
Rúry s pravým parným pečením
Tieto rúry sú v podstate domácimi konvektomatmi. Okrem klasických programov na pečenie ponúkajú aj programy, pri ktorých sa používa iba para. Môžete tak pokojne napariť zeleninu či ohrievať pokrmy. Paru môžete využívať aj ako prídavok ku klasickým programom na pečenie, napríklad k teplovzdušnému pečeniu.
Tento typ rúry má najširšie využitie a ocenia ho aj nároční zákazníci. Umožňuje totiž všemožnú prípravu zdravých pokrmov.
Rúru s pravým parným pečením zvoľte vo chvíli, keď hľadáte alternatívu k mikrovlnnej rúre, môžete v nej totiž jedlo aj ohrievať.
Rúry s prídavnou parou
Druhý variant parných rúr funguje trochu inak. Paru používa iba ako doplnok ku klasickému pečeniu. Mäso je teda šťavnatejšie a koláče nadýchanejšie, ale čisto parné pečenie skrátka použiť nemôžete. Na túto skutočnosť myslite už pri výbere. Zohľadnite, aké pokrmy obvykle pripravujete, alebo aké by ste pripravovať chceli.
Parné rúry a kombinované parné rúry
Názvoslovie takýchto spotrebičov môže byť občas trochu mätúce. V tejto kapitole vám predstavíme malý prehľad toho, aké spotrebiče sa pod jednotlivými názvami skrývajú.
- Sporák – jedná sa o voľne stojaci spotrebič, ktorý kombinuje rúru a varnú dosku.
- Rúra – obvykle vstavaný variant. Umožňuje pečenie, zvyčajne aj teplovzdušné. Väčšina modelov je vybavená aj grilom.
- Parná rúra – spotrebič, ktorý umožňuje iba varenie v pare. Obvykle má kompaktnú veľkosť 45 x 60 cm a často dopĺňa klasickú rúru.
- Kombinovaná parná rúra – kombinuje klasickú a parnú rúru. Umožňuje ako pečenie, tak varenie v pare, prípadne prídavnú paru. Rozdiel medzi týmito dvoma funkciami sme vysvetlili v predchádzajúcej kapitole. Tomuto typu sa venujeme v našom článku, pretože je u užívateľov populárnejší ako samostatná parná rúra.
Výhody parnej rúry
Varenie a pečenie v pare má niekoľko zásadných benefitov. Pri varení v pare sa všetka chuť, farba aj zdraviu prospešné látky zachovávajú v surovine – nevyplavujú sa do vody ako pri klasickom varení. Jedlo je preto chutnejšie a tiež zdravšie.
Pri pečení para potravinu zvlhčuje, čo zaručuje šťavnatosť výsledného pokrmu. To oceníte pri pečení mäsa, ale aj nadýchaných dezertov. Správna vlhkosť podporuje aj kysnutie a kyprenie pri pečení.
Parná rúra je vhodná najmä pre vyznávačov zdravého životného štýlu, okrem iného aj preto, že je vďaka nej možné obmedziť používanie tukov.
Rozmery a objem rúry
Rozmery parnej rúry sú, rovnako ako pri klasických vstavaných rúrach, štandardizované. Prevažná väčšina produktov teda zaberie 60 x 60 x 60 cm. Stretnúť sa môže aj s kompaktnými variantmi, ktoré sú vysoké iba 45 cm – obvykle sa jedná o čisto parné rúry bez možnosti pečenia. Parné rúry sa v iných než vstavaných variantoch neponúkajú.
Objem
Oveľa dôležitejším parametrom je objem. Ten udáva, aký veľký je vnútorný priestor rúry. Jeho veľkosť určuje to, aké množstvo jedla budete môcť naraz pripravovať. Pri výbere by sa jeho hodnota mala odvíjať od počtu členov domácnosti, ale aj od toho, aké pokrmy obvykle pripravujete.
Objem rúry sme rozdelili do troch kategórií:
- rúry do 45 litrov – pre jednotlivcov či dvojice
- rúry od 45 do 70 litrov – pre menej početné domácnosti, ktoré nepečú často
- rúry nad 70 litrov – pre početnejšie domácnosti, ktoré pečú pravidelne.

Pri výbere myslite aj na pripravované pokrmy. Ak často pripravujete veľkú hydinu, ako napríklad morky, budete potrebovať veľkú rúru.
Energetický štítok
Parné rúry sa z pohľadu legislatívy nijako nelíšia od tých klasických, sú preto rovnako vybavené energetickým štítkom. Ten informuje o tých najdôležitejších parametroch a umožňuje tak vzájomné porovnávanie jednotlivých spotrebičov.

Zdroj energie
V prípade parných rúr sa vždy jedná o elektrinu. Pri klasických rúrach je druhým možným zdrojom energie plyn.
Energetická trieda
Veľké písmená v rôznofarebných pruhoch označujú energetickú triedu. Tá môže byť v rozmedzí medzi písmenami D až A+++. V praxi sa stretnete so škálou A až A++. Pokiaľ budete rúru využívať častejšie, je určite vhodné investovať do spotrebiča s lepšou triedou. Vyššia cena sa vám vráti v podobe ušetrených energií.
Kapacita
Kapacita rúry v litroch je taktiež dôležitým parametrom. Venovali sme sa jej v predchádzajúcej kapitole Rozmery a objem rúry.
Spotreba
V spodnej časti sú uvedené dve hodnoty spotreby. Na horné a dolné pečenie a na teplovzdušné pečenie. Vždy sa jedná o hodnotu na jeden cyklus. Jednotkou sú kWh. Pri prepočte na náklady túto hodnotu vynásobte sadzbou za 1 kWh od vášho dodávateľa elektriny.
Zdroj vody
Na používanie pary je potrebná voda. Jej zdroj môže byť dvojaký. Pri niektorých modeloch môže byť rúra vybavená prípojkou na vodu a umožňuje čerpanie priamo z vodovodu. Druhým, a výrazne častejším, variantom je zásobník na vodu priamo v rúre. Vodu je po konci pečenia dobré zo zásobníka vyliať, aby sa nepokazila.
Zdroj vody je potrebné zohľadniť podľa možností vašej kuchyne. Pokiaľ ešte len staviate či rekonštruujete, myslite vopred na prívod vody ku konkrétnej rúre.
Funkcie a príslušenstvo
Okrem technických parametrov sú pri výbere podstatné aj rôzne funkcie a doplnky, ktorými je rúra vybavená. Podľa vašich požiadaviek si potom vyberiete ten model, ktorý najviac zodpovedá vašim zvyklostiam pri varení a pečení.
Teplotná sonda
Špeciálny teplomer, ktorý zapichnete do pripravovaného pokrmu a s jeho pomocou sledujete vnútornú teplotu suroviny. Rúru je možné nastaviť tak, aby pri dosiahnutí požadovanej teploty pečenie ukončila. Pokrmy tak budú vždy ideálne pripravené bez zbytočného prepekania, alebo naopak nedopečeného stredu.

Využitie sondy
Sous-vide
Jedná sa o funkciu umožňujúcu prípravu pokrmov pomocou metódy sous-vide, teda varenie či pečenie pri nízkej teplote, kedy je potravina uzavretá v zavákuovanej fólii. Vďaka tomu z nej neunikne ani kvapka šťavy a pokrmy tak nie sú nikdy vysušené. Používa sa najmä na mäso, prípadne zeleninu. Pokiaľ vás táto príprava zaujala, prečítajte si aj náš článok Ako vybrať vákuovačku.
Gril
Pomocou horného telesa umožňuje grilovanie vložených surovín. Túto funkciu môžete využiť napríklad na dopekanie chrumkavej kôrky.
Teplovzdušné pečenie
Funkcia typická pre klasické elektrické rúry. Pomocou kruhového výhrevného telesa či ventilátora rozháňa horúci vzduch rovnomerne po celej rúre a tým umožňuje rovnomerné pečenie.
Teleskopické výsuvy
Praktický doplnok na bezpečnú manipuláciu, ktorý umožňuje vysunutie plechu alebo pekáča z rúry. Jednoducho tak môžete skontrolovať stav pečenia, alebo podliať pripravovaný pokrm bez toho, aby ste sa popálili o vnútro rúry.
Chladné dvierka rúry
Bezpečnostný prvok, ktorý oceníte najmä pokiaľ máte deti. Dvere sú špeciálne chladené, takže pri dotyku nehrozí popálenie.
Chytré funkcie
Aj do sortimentu rúr sa postupne dostávajú chytré funkcie. Rúru je v takom prípade možné ovládať na diaľku pomocou mobilného telefónu. V súčasnej dobe sú takéto modely obvykle spojené s vyššou obstarávacou cenou. Tie najmodernejšie rúry majú dokonca vo vnútri kameru, ktorá prenáša obraz priamo do aplikácie. Vy tak môžete sledovať priebeh pečenia napríklad zo záhrady.
Špecializované programy
Rúry ponúkajú rôzne sady špecializovaných programov, ktoré sú vhodné na prípravu rôznych druhov pokrmov. Nájdete medzi nimi napríklad program na pečenie chleba, pizze či hydiny. Vo výbave môže byť aj špecializovaná funkcia na predhrievanie tanierov, udržiavanie teploty alebo kysnutie cesta. Obľúbená je aj funkcia rozmrazovania a pri parných rúrach aj ohrievania. Touto funkciou môžete čiastočne nahradiť aj mikrovlnnú rúru.
Druh pokrmu |
Ideálna teplota |
Snehové pečivo |
50 až 100 °C |
Trené cesto |
160 až 170 °C |
Piškótové cesto |
až 190 °C |
Cukrovinky |
210 °C |
Torty |
170 až 190 °C |
Lístkové cesto |
220 až 230 °C |
Mäso |
180 až 190 °C |
Chlieb |
180 až 210 °C |
Pizza |
Maximálna teplota rúry |
Čistenie
Čistenie rúry patrí k jednému z najnáročnejších prvkov upratovania v domácnosti. Nečistoty sú často silne pripálené a veľmi odolné. Výrobcovia preto prichádzajú s niekoľkými systémami, ktoré s údržbou vnútornej časti rúry pomáhajú.
- Pyrolýza – Ide o samočistiacu funkciu, kedy sa rúra zahreje až na 500 °C. Pri takej teplote sa všetky nečistoty spália a vy následne iba zotriete popol handričkou.
- Katalýza – Vnútro rúry je potiahnuté špeciálnym smaltovaným povrchom. Mastnota, ktorú na seba naviaže sa potom odparuje.
- Čistenie parou – Špecialita parných rúr. Horúca para uvoľňuje nečistoty, ktoré potom stačí zotrieť.
- Systémy uľahčujúce čistenie – AquaClean, EcoClean a ďalšie. Tieto systémy rúru úplne nevyčistia, ale pomôžu s odstraňovaním nečistôt pomocou nádoby s vodou, ktorú vložíte do rúry pri špeciálnom režime. Nečistoty tak trochu povolia a budú sa vám ľahšie odstraňovať.
Cena
Aj keď nie sú parné rúry na našom trhu nováčikom, stále sú ich ceny vyššie než pri klasických rúrach. Pri výbere odporúčame staviť na preverené značky ako je AEG, Electrolux, Miele, Gorenje, Bosch, Whirlpool a ďalšie.
V tejto kapitole sa dozviete, aké rúry je možné očakávať v rôznych cenových reláciách.
Cena do 400 €
Najlacnejšie parné rúry zoženiete zhruba od 300 €. Pôjde ale iba o základné modely, ktoré budú vyhovovať skôr nenáročným zákazníkom. Niektoré modely nemajú dokonca ani teplovzdušné pečenie, ale iba klasický horný a dolný ohrev. Tieto rúry majú obvykle paru ako doplnkovú funkciu, modelov s pravým parným pečením tu veľa nenájdete.
Cena od 400 do 800 €
Veľmi obľúbená cenová skupina ponúka mnoho produktov v energetickej triede A, častejšie A+. V tejto skupine nájdete modely vybavené mnohými funkciami vrátane teplotnej sondy či pyrolytického čistenia. Použitie pary je obvykle doplnkové, teda bez možnosti samotného parného varenia.
Cena nad 800 €
Modely kvalitných značiek určené pre náročnejších zákazníkov. Ponúkajú bohatú výbavu funkcií a doplnkov. Častejšie tu narazíte na pravé parné varenie. Do tejto kategórie spadajú obvykle aj čisto parné, teda nekombinované, rúry.