Parné rúry nie sú na trhu ničím novým. Až v posledných rokoch sa ale dostávajú čoraz viac do povedomia zákazníkov. Čo parná rúra vie, aké sú jej špecifiká a podľa čoho vybrať model vhodný priamo do vašej kuchyne sa dozviete v tomto článku.
- Prečo kúpiť kvalitnú parnú rúru – Investícia do parnej rúry sa oplatí nielen cez zdravšie a chutnejšie varenie, ale aj jednoduchú a rýchlu údržbu.
- Nevýhody parnej rúry – Parné pečenie je rýchlejšie ako klasické, a preto je z počiatku potrebné si naň zvyknúť. Parné rúry sa tiež vyznačujú výrazne vyššou cenovkou ako kombinované modely. Výber a orientácia v sortimente môže byť náročnejšia.
- Druhy podľa využitia pary – Rozlišuje sa pravé parné pečenie alebo prídavná para. Premyslite si, či budete chcieť využívať čisto parné pečenie a dusenie, alebo vám stačí para ako doplnok k ostatným programom na pečenie.
- Dôležité parametre – Podľa počtu členov domácnosti a tiež typu pripravovaných pokrmov zvoľte správnu veľkosť a objem rúry. Sledujte energetický štítok, na ktorom nájdete dôležité informácie. Zohľadnite tiež čistenie spotrebiča.
- Funkcie a príslušenstvo – Vyberte si tie funkcie, ktoré pri svojom pečení využijete. S každou ďalšou funkciou rastie totiž obstarávacia cena prístroja.
- Obľúbené značky – Inšpirujte sa pri výbere ostatnými užívateľmi a stavte na značky, ktorých produkty patria medzi najobľúbenejšie, napríklad AEG, Bosch, Electrolux a ďalšie.
- Cena – Rúry s parným varením majú samostatné parné programy, ale sú obvykle drahšie. Kombinované rúry s parnou funkciou sú lacnejšie, ale neumožňujú použitie pary samostatne.
- Slovník pojmov – V tejto kapitole vám predstavíme prehľad toho, aké spotrebiče sa pod jednotlivými názvami použitými v článku skrývajú.
Ak rozmýšľate medzi klasickou a parnou rúrou, mohol by vám pomôcť aj náš článok Ako vybrať rúru.
Prečo kúpiť kvalitnú parnú rúru
S parnou rúrou môžete posunúť vaše varenie na vyššiu úroveň. Pozrite sa, aké výhody vám investícia do kvalitného spotrebiča prinesie.
- Varenie v pare je zdravšie aj chutnejšie – Pri varení v pare zostáva všetka chuť, farba aj zdraviu prospešné látky v surovine, ktoré sa nevyplavujú do vody ako pri klasickom varení. Jedlo je vďaka tomu nielen chutnejšie, ale aj zdravšie.
- Šťavnaté pokrmy – Pri pečení para potravinu zvlhčuje, čo zaručuje šťavnatosť výsledného pokrmu. To oceníte nielen pri pečení mäsa, ale aj nadýchaných dezertov. Správna vlhkosť podporuje aj lepšie kysnutie a kyprenie pri pečení.
- Obmedzuje používanie tukov – Najmä pre vyznávačov zdravého životného štýlu je parná rúra vhodná aj preto, že je možné vďaka nej obmedziť používanie tukov. Para totiž jedlu ponecháva všetku chuť, ktorú tak nie je potrebné doháňať nezdravými tukmi.
- Rýchlejšie upratovanie – Vďaka pare sa kombinované aj klasické parné rúry veľmi rýchlo čistia, a tým sa ľahko udržujú v čistote. Vďaka tomu sa nemusíte obávať mastnej rúry poprskanej olejom.
- Pripravíte jedlo pre celú rodinu – Pretože sa vďaka ventilátoru zamedzí zmiešaniu chutí a vôní jednotlivých jedál, je možné vo vnútri parnej rúry pripraviť súčasne viac pokrmov naraz. Kombinujte ale ideálne pokrmy, ktoré potrebujú na prípravu podobnú teplotu.
Nevýhody parnej rúry
Ako každý produkt môžu mať aj parné rúry svoje nevýhody. Na tie sa bližšie zameriame v odrážkach nižšie.
- Vysoká cena – Ak sa zameriame výhradne na parné rúry so samostatnými parnými programami, potom možno povedať, že tieto modely majú výrazne vyššiu cenu ako klasické kombinované rúry.
- Na prvé pečenie si musíte zvyknúť – Zo začiatku pre vás môže byť používanie parnej rúry ťažšie. Problémom totiž môže byť to, že pri parnom pečení sa jedlá pečú rýchlejšie, je preto nutné vždy odpočítať štvrtinu času.
- Náročnejšia orientácia v sortimente – Ak patríte medzi rekreačných kuchárov alebo sa skrátka v kuchynskom vybavení príliš nevyznáte, potom pre vás môže byť náročnejšie vybrať správnu parnú rúru podľa vašich predstáv. Dôležité je rozlišovať medzi parnými rúrami a klasickými rúrami s prídavnou parou.
Druhy podľa využitia pary
Parné rúry, teda rúry s parnou funkciou, nie sú všetky rovnaké. Zásadný rozdiel je v spôsobe, akým paru používajú.
- Rúry s pravým parným pečením – Samostatné parné programy. Najširšie využitie, ideálne pre náročných užívateľov, obvykle vyššia cena.
- Rúry s prídavnou parou – Para iba ako doplnok ku klasickému pečeniu, nie je možné použiť samostatne. Menšia využiteľnosť, vhodná pre menej náročných užívateľov.
Rúry s pravým parným pečením
Tieto rúry sú v podstate domácimi konvektomatmi. Okrem klasických programov na pečenie ponúkajú aj programy, pri ktorých sa používa iba para. Môžete tak pokojne napariť zeleninu či ohrievať pokrmy. Paru môžete využívať aj ako prídavok ku klasickým programom na pečenie, napríklad k teplovzdušnému pečeniu.
Tento typ rúry má najširšie využitie a ocenia ho aj nároční zákazníci. Umožňuje totiž všemožnú prípravu zdravých pokrmov.
Rúru s pravým parným pečením zvoľte vo chvíli, keď hľadáte alternatívu k mikrovlnnej rúre, môžete v nej totiž jedlo aj ohrievať.
Rúry s prídavnou parou
Druhý variant parných rúr funguje trochu inak. Paru používa iba ako doplnok ku klasickému pečeniu. Mäso je teda šťavnatejšie a koláče nadýchanejšie, ale čisto parné pečenie skrátka použiť nemôžete. Na túto skutočnosť myslite už pri výbere. Zohľadnite, aké pokrmy obvykle pripravujete, alebo aké by ste pripravovať chceli.
Dôležité parametre
V tejto časti sa dozviete, ktoré dôležité parametre by ste mali zohľadniť pri výbere parnej rúry.
- Rozmery – Vyberajte s ohľadom na priestorové možnosti vašej kuchyne. Prevažná väčšina produktov meria 60 × 60 × 60 cm, prípadne narazíte na modely vysoké 45 cm.
- Objem – Udáva, aký je veľký vnútorný priestor rúry. Pri výbere by sa jeho hodnota mala odvíjať od počtu členov domácnosti, ale aj podľa toho, aké pokrmy obvykle pripravujete.
- Energetický štítok – Informuje o tých najdôležitejších parametroch a umožňuje tak vzájomné porovnávanie jednotlivých spotrebičov.
- Čistenie – Výrobcovia prichádzajú s niekoľkými systémami, ktoré s údržbou vnútornej časti rúry pomáhajú. Patrí tu napríklad katalýza, pyrolýza, čistenie parou a ďalšie systémy uľahčujúce údržbu.
Rozmery
Rozmery parnej rúry vyberajte s ohľadom na priestorové možnosti vašej kuchyne.
- 60 × 60 × 60 cm – Štandardizovaný rozmer, obvykle objem okolo 70 litrov, parné rúry aj kombinované parné rúry.
- 45 × 60 × 60 cm – Kompaktný variant, obvykle objem okolo 40 litrov, spravidla len čisto parné rúry.
Rozmery parnej rúry sú, rovnako ako pri klasických vstavaných rúrach, štandardizované. Prevažná väčšina produktov teda zaberie 60 x 60 x 60 cm. Stretnúť sa môže aj s kompaktnými variantmi, ktoré sú vysoké iba 45 cm – obvykle sa jedná o čisto parné rúry bez možnosti pečenia. Parné rúry sa v iných než vstavaných variantoch neponúkajú.
Objem
Oveľa dôležitejším parametrom je objem. Ten udáva, aký veľký je vnútorný priestor rúry. Jeho veľkosť určuje to, aké množstvo jedla budete môcť naraz pripravovať. Pri výbere by sa jeho hodnota mala odvíjať od počtu členov domácnosti, ale aj od toho, aké pokrmy obvykle pripravujete.
Objem rúry sme rozdelili do troch kategórií:
- rúry do 45 litrov – pre jednotlivcov či dvojice
- rúry od 45 do 70 litrov – pre menej početné domácnosti, ktoré nepečú často
- rúry nad 70 litrov – pre početnejšie domácnosti, ktoré pečú pravidelne.
Pri výbere myslite aj na pripravované pokrmy. Ak často pripravujete veľkú hydinu, ako napríklad morky, budete potrebovať veľkú rúru.
Energetický štítok
Parné rúry sa z pohľadu legislatívy nijako nelíšia od tých klasických, sú preto rovnako vybavené energetickým štítkom. Ten informuje o tých najdôležitejších parametroch a umožňuje tak vzájomné porovnávanie jednotlivých spotrebičov.
Zdroj energie
V prípade parných rúr sa vždy jedná o elektrinu. Pri klasických rúrach je druhým možným zdrojom energie plyn.
Energetická trieda
Veľké písmená v rôznofarebných pruhoch označujú energetickú triedu. Tá môže byť v rozmedzí medzi písmenami D až A+++. V praxi sa stretnete so škálou A až A++. Pokiaľ budete rúru využívať častejšie, je určite vhodné investovať do spotrebiča s lepšou triedou. Vyššia cena sa vám vráti v podobe ušetrených energií.
Kapacita
Kapacita rúry v litroch je taktiež dôležitým parametrom. Venovali sme sa jej v predchádzajúcej kapitole Rozmery a objem rúry.
Spotreba
V spodnej časti sú uvedené dve hodnoty spotreby. Na horné a dolné pečenie a na teplovzdušné pečenie. Vždy sa jedná o hodnotu na jeden cyklus. Jednotkou sú kWh. Pri prepočte na náklady túto hodnotu vynásobte sadzbou za 1 kWh od vášho dodávateľa elektriny.
Zdroj vody
Na používanie pary je potrebná voda. Jej zdroj môže byť dvojaký. Pri niektorých modeloch môže byť rúra vybavená prípojkou na vodu a umožňuje čerpanie priamo z vodovodu. Druhým, a výrazne častejším, variantom je zásobník na vodu priamo v rúre. Vodu je po konci pečenia dobré zo zásobníka vyliať, aby sa nepokazila.
Zdroj vody je potrebné zohľadniť podľa možností vašej kuchyne. Pokiaľ ešte len staviate či rekonštruujete, myslite vopred na prívod vody ku konkrétnej rúre.
Čistenie
Čistenie rúry patrí k jednému z najnáročnejších prvkov upratovania v domácnosti. Nečistoty sú často silne pripálené a veľmi odolné. Výrobcovia preto prichádzajú s niekoľkými systémami, ktoré s údržbou vnútornej časti rúry pomáhajú.
- Pyrolýza – Ide o samočistiacu funkciu, kedy sa rúra zahreje až na 500 °C. Pri takej teplote sa všetky nečistoty spália a vy následne iba zotriete popol handričkou.
- Katalýza – Vnútro rúry je potiahnuté špeciálnym smaltovaným povrchom. Mastnota, ktorú na seba naviaže sa potom odparuje.
- Čistenie parou – Špecialita parných rúr. Horúca para uvoľňuje nečistoty, ktoré potom stačí zotrieť.
- Systémy uľahčujúce čistenie – AquaClean, EcoClean a ďalšie. Tieto systémy rúru úplne nevyčistia, ale pomôžu s odstraňovaním nečistôt pomocou nádoby s vodou, ktorú vložíte do rúry pri špeciálnom režime. Nečistoty tak trochu povolia a budú sa vám ľahšie odstraňovať.
Funkcie a príslušenstvo
V tejto kapitole sa bližšie zameriame na dostupné funkcie a príslušenstvo, ktoré pri parných rúrach využijete.
- Displej – Dnes už aj pri lacnejších modeloch, rôzne stupne pokročilosti.
- Teplotná sonda – Praktický doplnok, ktorým sledujete vnútornú teplotu suroviny.
- Vo vákuu – Varenie či pečenie pri nízkej teplote, kedy je potravina uzavretá v zavákuovanej fólii.
- Gril – Klasická funkcia grilovania, je možné využiť na dopekanie chrumkavej kôrky.
- Teplovzdušné pečenie (ventilátor) – Rovnomerné pečenie pomocou vykurovacieho telesa či ventilátora, ktorý rozháňa horúci vzduch rovnomerne po celej rúre.
- Teleskopické výsuvy – Bezpečná manipulácia, ľahšie vysunutie plechu alebo pekáča z rúry.
- Chladné dvere rúry – Rovnako bezpečnostný prvok.
- Inteligentné funkcie – Napríklad ovládanie pomocou mobilného telefónu na diaľku. Doménou drahších modelov.
- Špecializované programy – Príprava rôznych druhov pokrmov.
Okrem technických parametrov sú pri výbere podstatné aj rôzne funkcie a doplnky, ktorými je rúra vybavená. Podľa vašich požiadaviek si potom vyberiete ten model, ktorý najviac zodpovedá vašim zvyklostiam pri varení a pečení.
Displej
Doplnok, ktorý dnes nájdete aj pri lacnejších modeloch, rôzne stupne pokročilosti. Niekedy určený iba pre ľahšiu orientáciu, inokedy ponúka dotykové ovládanie.
Teplotná sonda
Špeciálny teplomer, ktorý zapichnete do pripravovaného pokrmu a s jeho pomocou sledujete vnútornú teplotu suroviny. Rúru je možné nastaviť tak, aby pri dosiahnutí požadovanej teploty pečenie ukončila. Pokrmy tak budú vždy ideálne pripravené bez zbytočného prepekania, alebo naopak nedopečeného stredu.
Sous-vide
Jedná sa o funkciu umožňujúcu prípravu pokrmov pomocou metódy sous-vide, teda varenie či pečenie pri nízkej teplote, kedy je potravina uzavretá v zavákuovanej fólii. Vďaka tomu z nej neunikne ani kvapka šťavy a pokrmy tak nie sú nikdy vysušené. Používa sa najmä na mäso, prípadne zeleninu. Pokiaľ vás táto príprava zaujala, prečítajte si aj náš článok Ako vybrať vákuovačku.
Gril
Pomocou horného telesa umožňuje grilovanie vložených surovín. Túto funkciu môžete využiť napríklad na dopekanie chrumkavej kôrky.
Teplovzdušné pečenie
Funkcia typická pre klasické elektrické rúry. Pomocou kruhového výhrevného telesa či ventilátora rozháňa horúci vzduch rovnomerne po celej rúre a tým umožňuje rovnomerné pečenie.
Teleskopické výsuvy
Praktický doplnok na bezpečnú manipuláciu, ktorý umožňuje vysunutie plechu alebo pekáča z rúry. Jednoducho tak môžete skontrolovať stav pečenia, alebo podliať pripravovaný pokrm bez toho, aby ste sa popálili o vnútro rúry.
Chladné dvierka rúry
Bezpečnostný prvok, ktorý oceníte najmä pokiaľ máte deti. Dvere sú špeciálne chladené, takže pri dotyku nehrozí popálenie.
Inteligentné funkcie
Aj do sortimentu rúr sa postupne dostávajú chytré funkcie. Rúru je v takom prípade možné ovládať na diaľku pomocou mobilného telefónu. V súčasnej dobe sú takéto modely obvykle spojené s vyššou obstarávacou cenou. Tie najmodernejšie rúry majú dokonca vo vnútri kameru, ktorá prenáša obraz priamo do aplikácie. Vy tak môžete sledovať priebeh pečenia napríklad zo záhrady.
Špecializované programy
Rúry ponúkajú rôzne sady špecializovaných programov, ktoré sú vhodné na prípravu rôznych druhov pokrmov. Nájdete medzi nimi napríklad program na pečenie chleba, pizze či hydiny. Vo výbave môže byť aj špecializovaná funkcia na predhrievanie tanierov, udržiavanie teploty alebo kysnutie cesta. Obľúbená je aj funkcia rozmrazovania a pri parných rúrach aj ohrievania. Touto funkciou môžete čiastočne nahradiť aj mikrovlnnú rúru.
Druh pokrmu | Ideálna teplota |
Snehové pečivo | 50 až 100 °C |
Trené cesto | 160 až 170 °C |
Piškótové cesto | až 190 °C |
Cukrovinky | 210 °C |
Torty | 170 až 190 °C |
Lístkové cesto | 220 až 230 °C |
Mäso | 180 až 190 °C |
Chlieb | 180 až 210 °C |
Pizza | Maximálna teplota rúry |
Obľúbené značky
Inšpirujte sa pri výbere ostatnými používateľmi. Nižšie sme pre vás pripravili prehľad značiek, ktorých produkty sa dlhodobo radia medzi tie najobľúbenejšie.
- AEG – Značka ponúka multifunkčné rúry s parnou funkciou hneď v niekoľkých radoch, takže si v portfóliu vyberú ako nároční používatelia, tak aj tí, ktorí chcú paru využívať len doplnkovo. Najvyšší rad ponúka dokonca aj funkciu Sous-vide a až 4 úrovne pary.
- Electrolux – V portfóliu tejto značky nájdete taktiež multifunkčné parné rúry pre rôzne cieľové skupiny od najnáročnejších užívateľov až po tých menej náročných. Zatiaľ čo najnižší rad ponúka iba funkciu manuálnej aktivácie pary na začiatku programu, najvyšší rad ponúkne hneď 4 rôzne úrovne pary a množstvo doplnkových funkcií.
- Bosch – Parné rúry aj kombinované rúry s parnou funkciou Bosch oplývajú atraktívnym dizajnom a sú dostupné v lepších energetických triedach. Bývajú síce drahšie, avšak vyššia cena sa vám vráti v podobe ušetrených energií. Bosch ponúka aj kompaktné parné rúry.
- Siemens – Od produktov tejto značky môžete očakávať nielen špičkový dizajn, ale predovšetkým moderné inteligentné technológie, ktoré vám uľahčia varenie aj celkovú obsluhu. Ponúka ako kombinované parné rúry, tak aj samostatné parné rúry.
Ceny
Aj keď nie sú parné rúry na našom trhu nováčikom, stále sú ich ceny vyššie než pri klasických rúrach. Pri výbere odporúčame staviť na preverené značky ako je AEG, Electrolux, Miele, Gorenje, Bosch, Whirlpool a ďalšie.
V tejto kapitole sa dozviete, aké rúry je možné očakávať v rôznych cenových reláciách.
Cena do 400 €
Najlacnejšie parné rúry zoženiete zhruba od 300 €. Pôjde ale iba o základné modely, ktoré budú vyhovovať skôr nenáročným zákazníkom. Niektoré modely nemajú dokonca ani teplovzdušné pečenie, ale iba klasický horný a dolný ohrev. Tieto rúry majú obvykle paru ako doplnkovú funkciu, modelov s pravým parným pečením tu veľa nenájdete.
Cena od 400 do 800 €
Veľmi obľúbená cenová skupina ponúka mnoho produktov v energetickej triede A, častejšie A+. V tejto skupine nájdete modely vybavené mnohými funkciami vrátane teplotnej sondy či pyrolytického čistenia. Použitie pary je obvykle doplnkové, teda bez možnosti samotného parného varenia.
Cena nad 800 €
Modely kvalitných značiek určené pre náročnejších zákazníkov. Ponúkajú bohatú výbavu funkcií a doplnkov. Častejšie tu narazíte na pravé parné varenie. Do tejto kategórie spadajú obvykle aj čisto parné, teda nekombinované, rúry. Cenová relácia zahŕňa obvykle väčšie modely, ale narazíte aj na kompaktné varianty.
Slovník pojmov
Názvoslovie takýchto spotrebičov môže byť občas trochu mätúce. V tejto kapitole vám predstavíme malý prehľad toho, aké spotrebiče sa pod jednotlivými názvami skrývajú.
- Parná rúra – spotrebič, ktorý umožňuje iba varenie v pare. Obvykle má kompaktnú veľkosť 45 x 60 cm a často dopĺňa klasickú rúru.
- Kombinovaná parná rúra – kombinuje klasickú a parnú rúru. Umožňuje ako pečenie, tak varenie v pare, prípadne prídavnú paru. Tomuto typu sa venujeme v našom článku, pretože je u užívateľov populárnejší ako samostatná parná rúra.
- Sporák – jedná sa o voľne stojaci spotrebič, ktorý kombinuje rúru a varnú dosku.
- Rúra – obvykle vstavaný variant. Umožňuje pečenie, zvyčajne aj teplovzdušné. Väčšina modelov je vybavená aj grilom.