Sporák sa skladá z dvoch častí – varnej dosky a rúry na pečenie. V našom článku sa venujeme plynovým sporákom, teda tým, ktorých rúra aj varná doska používa na ohrev plyn. Dozviete sa napríklad to, aké sú energetické vlastnosti sporáka, na aké funkcie sa pri výbere zamerať a v akých cenových kategóriách sa plynové sporáky pohybujú.
Pokiaľ sa nechcete výberom zaoberať príliš dlho, nechajte sa inšpirovať naším výberom. Nami zvolené tri TOP produkty nájdete o niečo vyššie na tejto stránke.
Ak túžite skôr po indukčnom sporáku alebo klasickom kombinovanom variante, pre tieto produkty sme vám pripravili špecializované porovnanie, ktoré nájdete pod príslušnými odkazmi.
Ako vybrať plynový sporák stručne
- Zvážte jeho umiestnenie – vstavané sporáky sú estetickejšie, ich inštalácia je však náročnejšia a často vyžaduje zásah do kuchyne.
- Skontrolujte spotrebu – Tú zistíte z energetického štítku. Úsporné sporáky väčšinou patria do triedy A+.
- Vyberte si výbavu – Užitočné je predovšetkým elektronické zapaľovanie, displej s časovačom alebo systém čistenia. Prakticky nepostrádateľná je bezpečnostná poistka horákov.
- Urobte si prehľad o cene – Všeobecne sú plynové sporáky pomerne cenovo dostupné, rozdiely sa ale môžu pohybovať v desiatkach eur.
Výhody a nevýhody plynových sporákov
Jednou z výhod obstarania plynového sporáka je pomerne nízka cena v porovnaní s kombinovanými alebo plne elektrickými modelmi. K obstarávacej cene je ale potrebné pripočítať aj profesionálne zapojenie, plynový sporák totiž sami nezapojíte – razom už nemusí byť toto riešenie až také úsporné.
Obľúbená je najmä plynová varná doska, ktorá umožňuje okamžitú reguláciu teploty, má minimálne tepelné straty a na rozdiel od liatinových varičov vždy viete, ktorá platnička je práve v prevádzke. Zároveň ide ale stále o otvorený plameň a manipulácia s ním môže byť nebezpečná, pri horení navyše vznikajú splodiny a hrozí aj únik plynu, je preto vhodné dbať na dobré vetranie.
Ovládanie rúry už navyše nie je až také presné, rozsah teplôt je menší a na rozdiel od elektrickej rúry nezvládne napríklad rozmrazovanie či sušenie.
Výhody | Nevýhody |
Nižšia obstarávacia cena | Nutnosť profesionálneho zapojenia |
Presná regulácia teploty horákov | Horšia regulácia teploty rúry |
Rúra sa rýchlejšie zohrieva | Riziko úniku plynu |
Malé tepelné straty | Manipulácia s otvoreným ohňom |
Umiestnenie
Súčasťou každého sporáka je varná doska a rúra. Je len na vás, aby ste sa rozhodli, či tieto dva diely chcete mať pohromade v rámci jedného spotrebiča, alebo či uprednostníte vstavaný variant, pri ktorom môžete mať platničku a rúru aj na rozdielnych miestach v kuchyni. Každý variant so sebou nesie výhody aj nevýhody.
Vstavaný spotrebič
Vstavaný variant vyzerá lepšie. Spotrebič zabudovaný do linky nenarúša celistvosť kuchyne. Umiestnenie platničiek a rúry si môžete prispôsobiť svojim potrebám. Ani rúra teda nemusí byť pri zemi, môžete si ju umiestniť do pohodlnejšej výšky. Flexibilita je v tomto prípade vyvážená vyššou cenou.
Samostatný spotrebič
Samostatne stojaci sporák síce tak flexibilný nie je, o to jednoduchšia ale bude jeho inštalácia. V podstate ho stačí pripojiť k zdroju elektriny a plynu a môžete začať variť (pri plynových sporákoch je v tomto smere nevýhoda vo forme profesionálnej inštalácie). Navyše, ak sa plánujete v budúcnosti sťahovať alebo kuchyňu prestavovať, nebude problém takýto spotrebič premiestniť.
Na druhej strane, takýto spotrebič nepasuje do kuchyne na mieru a môže tak pôsobiť po vzhľadovej stránke mierne rušivo. Nikdy ho nenapasujete presne k linke a vždy vzniknú aspoň nejaké medzery, v ktorých sa môže usadzovať nečistota. Cena tohto variantu býva nižšia.
Energetický štítok
Každý sporák má svoj energetický štítok, z ktorého vyčítate dôležité informácie týkajúce sa energetickej náročnosti jeho rúry. Písmenom je označená energetická trieda. Na rozdiel napríklad od práčok nie je pri sporákoch tak bežné, aby dosahovali tie najúspornejšie hodnoty.
Okrem variantu A (prípadne A+, A++ alebo A+++) sa teda stretneme aj s ďalšími písmenkovými označeniami. Novo vyrábané sporáky však musia spadať najhoršie do triedy B, s horším označením sa teda stretnete maximálne pri starších modeloch. Okrem toho sú na energetickom štítku vždy uvedené dva typy spotreby – horný údaj uvádza spotrebu pri bežnom tepelnom pečení, spodná popisuje spotrebu pri použití programu s horúcim vzduchom.
V neposlednom rade je na štítku uvedený aj objem rúry (Zdroj: EÚ MarketWatch).
Vybavenie
V tejto kapitole vám predstavíme doplnkové funkcie, ktoré plynové sporáky môžu a nemusia ponúkať. Je už iba na vás, aby ste usúdili, ktoré z nich sú pre vás podstatné a bez ktorých sa zaobídete.
Bezpečnosť
Okrem základných parametrov, ktoré boli doteraz spomenuté, sa jednotlivé sporáky odlišujú doplnkovým vybavením, ktoré ponúkajú. Obzvlášť pri plynových sporákoch je dôležité myslieť na bezpečnosť.
- Poistka horákov – Bezpečnostná poistka horákov je už dnes prakticky nevyhnutnosťou, ak sa chcete vyhnúť nechcenému úniku plynu.
- Viacvrstvové sklo – Pri rúre plní úlohu bezpečnostného prvku dvoj až trojvrstvové sklo dvierok. To zabezpečí, že práca bude nielen bezpečnejšia (o dvierka sa nepopálite) ale aj ekonomickejšia – sklo totiž zabráni úniku tepla.
- Elektronické zapaľovanie – Nie úplne príjemnou činnosťou, ktorú si mnohí z vás s plynovým sporákom spoja, je pracné zapaľovanie pomocou zápaliek alebo iného podpaľovača. Novšie modely našťastie na tento problém našli riešenie a dnes už existujú platničky, pri ktorých sa plameň zapáli automaticky. Slúži na to elektronický gombík, ktorý máva aj bezpečnostnú poistku – pred otočením je ho nutné stlačiť.
Príslušenstvo
Plynové sporáky nepatria k spotrebičom, s ktorými získate celé balenia rôznych doplnkov, nájde sa ale predsa len niekoľko prvkov, ktoré môžu rozšíriť možnosti využitia sporáka.
- Grilovací horák – Tento horák nájdete v hornej časti rúry a môžete ho využiť na priame grilovanie – šikovne si tak môžete pripomenúť atmosféru letného barbecue priamo u vás v kuchyni.
- Otočný ražeň – Niektoré rúry majú vo výbave aj otočný ražeň – ten poslúži primárne na grilovanie mäsa.
- Plechy – K rúre spravidla dostanete aj vhodné plechy, no pokiaľ pečiete vo väčšom objeme, oplatí sa nejaký ten plech dokúpiť. Dajte si však pozor, aby mal zodpovedajúce rozmery.
Doplnkové funkcie
Nakoniec zostáva uviesť niekoľko funkcií, ktoré síce nemajú vplyv na účinnosť pečenia či varenia, zvyšujú ale komfort používania sporáka.
- Osvetlenie rúry – Vďaka vnútornému osvetleniu môžete skontrolovať obsah rúry bez toho, aby ste otvárali dvierka a zbytočne tak plytvali teplom.
- Poklop – Na horáky existujú poklopy, ktorými ich môžete v prípade, že platničky momentálne nepoužívate, prikryť a vznikne vám tak ďalší odkladací priestor.
- Displej a časovač – Pri elektrických sporákoch je displej a časovač prakticky samozrejmosťou, pre plynové to však neplatí. Napriek tomu je vždy výhodou, keď môžete vidieť svoje nastavenia a čas na displeji, alebo keď si môžete nastaviť časovač, ktorý vás upozorní na to, že je na čase jedlo z rúry vybrať.
Rozmery
Všeobecne platí, že sporáky bývajú po rozmerovej stránke veľmi podobné. Obvyklá šírka je 50 – 60 cm. To však platí v prípade, že máte štandardné 4 platničky na varnej doske. Niektoré sporáky ponúkajú dokonca 5 platničiek a šírka sa vám razom vyhupne pokojne až na 90 cm.
O šírke hovoríme z toho dôvodu, že je to ten priestor, ktorý si musíte na linke strážiť, aby vám tam sporák zapadol. Zároveň je jej hodnotu dôležité poznať pri nákupe plechov, aby ste mali istotu, že vám budú sedieť.
Čistenie
Čistením varnej dosky sa nemusíme nijako zvlášť zaoberať – prebieha úplne rovnako ako pri každom elektrickom variči. O niečo zaujímavejšie už je ale čistenie rúry, ktoré môže byť do istej miery automatické. Existuje hneď niekoľko šikovných systémov:
- Pyrolýza – Najefektívnejším spôsobom čistenia je pyrolýza, rúry s touto funkciou sa vlastne čistia samé. Zapnete rúru naprázdno a všetky usadené nečistoty sa spália na popol, ktorý potom stačí z rúry vymiesť.
- Katalýza – Druhým typom sú rúry katalytické. Tie majú špeciálne upravené vnútorné steny, ktoré pohlcujú nečistoty aj počas klasického pečenia a vnútorné steny rúry stačí len raz za čas utrieť handričkou.
- Čistenie parou – Špecialitou je potom čistiaci program AquaClean, ktorý pár modelov ponúka. Finta spočíva v tom, že umiestnite do rúry pekáč naplnený vodou, ktorá sa v zapnutej rúre začne odparovať a uvoľní nečistoty na stenách rúry. Podobné výsledky ale môžete dosiahnuť aj pri odparovaní vody v rúre, ktorá túto funkciu nemá.
Cena
Je jasné, že cena bude hrať pri vašom rozhodovaní dôležitú úlohu. Plynové sporáky vás v tomto ohľade určite potešia, v porovnaní s elektrickými či kombinovanými modelmi bývajú často lacnejšie. Rozdelili sme ich do troch skupín a každú z nich sme pár vetami popísali, aby ste si mohli urobiť predstavu o tom, čo môžete v konkrétnej cenovej kategórii očakávať.
Cena do 200 €
V prvej cenovej kategórii si zaobstaráte tie najzákladnejšie, slušné modely. Sú vybavené jednoducho, žiadnych pokročilých funkcií sa tu nedočkáte, avšak na bežné použitie vystačia. Je však dobré naštudovať si recenzie jednotlivých modelov, aby ste sa vyhli častej poruchovosti, ktorá vo všeobecnosti hrozí pri lacných spotrebičoch.
Cena od 200 do 400 €
Za čiastku do 400 € si už do svojej domácnosti zaobstaráte kvalitný spotrebič, na ktorý sa budete môcť spoľahnúť. V tejto skupine sa nachádzajú pokročilejšie modely s automatickým zapaľovaním, bezpečnostnými poistkami a ďalšími vychytávkami.
Cena nad 400 €
Ak za plynový sporák zaplatíte viac ako 400 €, dostanete buď naozaj vyšperkovaný sporák do bežných domácností alebo profesionálny spotrebič, často so zväčšeným objemom, alebo v kombinácii s pridanou indukčnou doskou. Na výber v tejto cenovej kategórii pochopiteľne nebude už z toľkých produktov.
Zásady bezpečného používania plynového sporáka
Plynové spotrebiče vyvolávajú značný rešpekt, pri správnom používaní sa ich ale nemusíte báť. Nižšie nájdete niekoľko pravidiel pre bezpečné zaobchádzanie s plynovým sporákom:
- Nesnažte sa plynový sporák zapojiť svojpomocne a radšej využite služby odborníka.
- Pokiaľ musíte horáky zapaľovať ručne, použite dlhú zápalku, špeciálny dlhý zapaľovač alebo špajľu.
- Pri zapaľovaní dávajte pozor na dlhšie vlasy, príliš sa nad horák nenakláňajte.
- Pri vznietení oleja v panvici ho nehaste vodou, horiace kvapôčky by sa rozleteli po kuchyni. Panvicu prikryte pokrievkou alebo zasypte napr. múkou.
- Miestnosť so sporákom by mala byť dobre vetraná. Vyvarujte sa ale prievanu, ktorý by mohol uhasiť horáky.
Tipy na pečenie v plynovej rúre
Oproti používaniu elektrickej rúry môže byť pečenie v jej plynovej alternatíve trochu zložitejšie. Základom je skúšať a nevzdávať sa, podľa niektorých gazdiniek plynová rúra pečie rýchlejšie/pri vyššej teplote ako elektrická. Pre začiatok sme preto pre vás zozbierali niekoľko rád, ako pečenie v plynovej rúre zefektívniť:
- Určite správnu teplotu – Plynové rúry častokrát nemajú na ovládacích gombíkoch uvedenú teplotu, nie je teda také ľahké zistiť, ako rúru správne nastaviť. Pomôckou môže byť napríklad táto kalkulačka, ktorá prevedie stupne na koliesku na teplotné stupne, poprípade môžete teplotu premerať kuchynským teplomerom.
- Pomôžte rovnomernému rozloženiu tepla – Rúru je vhodné pred použitím dostatočne rozohriať, s rovnomerným ohrevom môže pomôcť aj kameň na pečenie na dne rúry. Mamičky a babičky dokonca na tieto účely používali keramickú strešnú škridlu.
- Pokrmy strážte – Pečenie v plynovej rúre môže byť trochu dobrodružné a jedlo nie je vhodné nechávať príliš dlho bez dozoru, inak hrozí, že sa rýchlo spáli. Rúra taktiež často pečie v niektorej časti viac, preto je vhodné plechy priebežne otáčať, aby boli pokrmy upečené rovnomerne. Vysušeniu jedla zase zabránite, keď na dno rúry umiestnite pekáčik s vodou.