Ako vybrať pomalý/multifunkčný hrniec
Pri výbere nového pomocníka z tejto oblasti si najskôr ujasnite, v čom bude lepší ako vaša súčasná kuchynská výbava. Pripraví vám jedlo zdravšie a chutnejšie? Zvládne pokrm pripraviť takmer sám a vám tak zostane viac času na vašich najbližších? Bude variť rýchlejšie? Nahradí päť iných spotrebičov na malom priestore? Tieto otázky vám napovedia, z ktorej kategórie hrncov vyberať.
Náš článok pokrýva výber ako hrnca na pomalé varenie, tak multifunkčného hrnca. Pri oboch sa oplatí sledovať podobné kritériá – napríklad objem alebo niektoré doplnkové funkcie. Dočítate sa ale tiež to, v akých aspektoch sa oba produkty líšia, prečo si multifunkčné hrnce vyžadujú vyšší príkon, a ktorý materiál vnútornej vrstvy je najvhodnejší na pomalé varenie. Aby bol náš článok komplexný, zaoberáme sa aj cenou oboch typov hrncov a záležitosťami jednoduchej údržby.
Ak hľadáte prenosného pomocníka do malej kuchyne alebo na chatu, môžeme odporučiť aj naše porovnanie remosiek alebo pečúcich panvíc. Nájdete u nás ale tiež porovnania kuchynských robotov alebo rýchlovarných kanvíc.
Ako vybrať pomalý/multifunkčný hrniec stručne:
- Rozhodnite sa pre správny typ hrnca – pomalý a multifunkčný hrniec sú často zamieňané pojmy, preto bude lepšie si hneď na začiatku ujasniť rozdiely.
- Zvoľte vhodný objem nádoby – voľte podľa počtu stravníkov a podľa najčastejšie pripravovaných jedál.
- Zamerajte sa na materiál vnútornej vrstvy – zvoľte materiál vhodný na typ prípravy jedla, na ktorý budete hrniec najčastejšie využívať.
- Skontrolujte dostatočný príkon – má vplyv ako na výkon spotrebiča, tak aj na dodatočné výdavky za elektrinu.
- Zvážte programovú výbavu – zatiaľ čo pri pomalých hrncoch nejde o žiadny veľký prepych, multifunkčné modely ponúkajú mnoho zaujímavých možností.
- Zistite si ďalšie vlastnosti hrnca – nejde síce o najdôležitejšie kritérium, bola by však škoda dopredu si nezistiť, či môžete vnútornú nádobu nechať zapiecť v rúre, odložiť ju do chladničky, alebo ju umyť v umývačke.
Pomalý alebo multifunkčný
Oba spotrebiče využívajú elektrinu a oba sa skladajú z troch rovnakých častí – vnútornej nádoby, ktorá obsahuje pripravovaný pokrm; zahrievacej jednotky, ktorá obklopuje vnútornú nádobu a zahrieva ju zospodu aj po stranách; a pokrievky, ktorá je väčšinou zo skla, a umožňuje tak kontrolu pripravovaného jedla.
Aj vo funkciách sú obe kategórie čiastočne prepojené. Pri niektorých produktoch dokonca nájdete informáciu, že sa jedná o pomalý multifunkčný hrniec. K zámene medzi produktmi z oboch skupín teda môže dôjsť celkom ľahko.
Pomalý hrniec
Multifunkčný hrniec
Pomalé hrnce
Pomalé vriace hrnce alebo samovariace hrnce svoj názov odvodzujú od svojej primárnej funkcie, ktorou je pomalé varenie. Ako sám názov napovedá, celé kúzlo tkvie v tom, že hrniec dosiahne stabilnú nízku teplotu, a príprava vášho pokrmu bude trvať niekoľko hodín. Hoci to na prvý pohľad nemusí byť zrejmé, pomalé varenie má hneď niekoľko výhod.
- Menšia strata živín – pri nižšej teplote sa v jedle zachová viac vitamínov, ktoré by sa prudkým varom zničili.
- Viac chuti – počas dlhej prípravy je dosť času na to, aby sa chute a vône jednotlivých surovín dostatočne premiešali. Navyše sa pri nízkej teplote potraviny nepresušujú, takže napríklad mäso bude oveľa šťavnatejšie.
- Jednoduchosť prípravy – pomalý hrniec môžete bez obáv nechať bez dozoru. Jednoducho vložíte potraviny, zapnete a vrátite sa o niekoľko hodín.
- Úspora energie – pomalé hrnce majú pomerne malú spotrebu. Špeciálne recepty na pomalé varenie navyše počítajú s použitím len jedného zdroja tepla – zahrievacej jednotky hrnca. V porovnaní s použitím niekoľkých platničiek sporáka tak ušetríte, aj keď varíte dlhšie (Zdroj: HomeCookingTech).
Programy a režimy
Snáď všetky produkty z kategórie pomalých hrncov majú iba tri režimy – veľmi pomalé varenie (s ktorým trvá príprava 8 – 10 hodín), pomalé varenie (4 – 5 hodín) a udržiavanie teploty hotového jedla. Vnútornú vyberateľnú nádobu je síce možné pri niektorých produktoch použiť napríklad na sporáku, ale celý hrniec naozaj multifunkčný nie je.
Multifunkčné hrnce
Multifunkčné hrnce síce vyzerajú veľmi podobne, ich účel je však odlišný. Tieto spotrebiče priamo hýria množstvom funkcií a vychytávok. Varia, pečú, smažia aj grilujú. Výkonnejšie modely nahradia aj tlakové hrnce, takže na rozdiel od pomalých hrncov lámu časové rekordy.
Dokážu teda zastúpiť sporák, rúru, gril, papiňák aj fritézu. Niekedy ich tak nájdete aj pod názvom automatické hrnce, inteligentné hrnce, pomaly pečúce hrnce alebo rýchle hrnce.
Programy a režimy
Výrobcovia vybavili tieto spotrebiče radom programov. Stačí teda zvoliť správny program, aby hrniec vedel, či varí ryžu, dusí mäso alebo pečie koláč. Na trhu nájdete aj hrnce s funkciou ohrevu na fondue, alebo s možnosťou výroby domáceho jogurtu. Kvalitné spotrebiče si podľa zvoleného programu samé nastavia teplotu, tlak aj dĺžku varenia. Ak ste naopak kuchár individualista a podobné nastavenia by vás skôr obmedzovali, poobzerajte sa po hrnci, ktorý ponúka aj program pre vlastné nastavenie.
Hoci sú multifunkčné hrnce funkciami vybavené lepšie ako ich pomalí kolegovia, bola by chyba predpokladať, že jednou z ich možností bude automaticky aj funkcia pomalého varenia. Väčšina lepších modelov ňou síce disponuje, ale pri tých z lacnejšej cenovej kategórie často chýba. To isté platí aj o režime udržiavania teploty – taktiež nie je pri multifunkčných hrncoch samozrejmosťou.
Zhrnutie
Aký hrniec si teda kúpiť? Pokiaľ váhate, najskôr sa zamyslite, prečo o podobnom produkte vlastne uvažujete.
- Zaujalo vás zdravšie varenie, pri ktorom zostane v jedle viac živín? Počuli ste legendy o chuti pomaly vareného vývaru? Páči sa vám možnosť úspory energie? V tom prípade siahnite po pomalom hrnci.
- Hľadáte multifunkčný prístroj, ktorý nahradí viac spotrebičov? Vybavujete kuchyňu, v ktorej nie je veľa priestoru? Chcete napríklad v jednom hrnci variť počas celého leta na chate? Potom bude vhodnou voľbou multifunkčný hrniec.
- Radi by ste spojili výhody oboch spotrebičov dohromady? Prezrite si multifunkčné hrnce a v ponuke poriadne zapátrajte, aby ste si boli istí, že má váš vyhliadnutý model režimy pomalého varenia a udržiavania teploty.
Typ spotrebiča |
Výhody spotrebiča |
Pre koho sa hodí |
Pomalý hrniec |
Zachováva živiny
Šetrí energiu
Prepája chute a vône |
Pre vyznávačov zdravého životného štýlu
Pre gurmánov |
Multifunkčný hrniec |
Má veľa funkcií
Varí rýchlo |
Pre majiteľov malých kuchýň, chát a pod.
Pre zaneprázdnených kuchárov a kuchárky |
Multifunkčný hrniec |
Prepája všetky výhody |
Pre náročných |
Objem a tvar
Objem hrnca je kritériom, nad ktorým sa oplatí zauvažovať. Najmä ak plánujete nákup pomalého hrnca, ktorý vám neumožní rýchlo dorobiť porciu naviac. Je dobré mať na pamäti, že na rovnomerné rozloženie tepla by mala byť nádoba zaplnená viac ako z polovice, ale menej ako z troch štvrtín.
Základná pomôcka pre nákup sa odvíja od počtu stravníkov.
- 2 až 3 porcie – 3 litre
- 3 až 4 porcie – 4 litre
- 5 až 6 porcií – 5 litrov
- 7 až 8 porcií – 6 litrov
Toto rozdelenie je však len orientačné. Objem totiž závisí aj od druhu pripravovaného pokrmu. Je logické, že ak varíte napríklad kačicu vcelku, budete potrebovať väčší objem hrnca než pri príprave ovsenej kaše na raňajky – a to aj v prípade, že počet hladných krkov sa nezmenil.
S objemom samozrejme súvisí aj hmotnosť celého spotrebiča a taktiež miesto, ktoré mu budete musieť vyhradiť. Je teda vhodné sa aspoň krátko zamyslieť, či budete hrniec často prenášať, či sa s ním zbytočne nenadriete a či sa na kuchynskú linku zmestí ešte niečo ďalšie.
Tvar vnútornej nádoby voľte podľa toho, aký druh jedla v nej budete najčastejšie pripravovať. Ponuka na trhu je dostatočne široká. V kategórii pomalých hrncov prevažuje oválny tvar vnútornej nádoby, ktorý sa výborne hodí napríklad na spracovanie celého kuraťa, pri multifunkčných hrncoch sa najčastejšie stretnete s univerzálnejším okrúhlym alebo štvorcovým tvarom.
Materiál hrnca a vnútornej vrstvy
Čo sa týka vonkajšieho plášťa, väčšinou sa stretnete s plastom v rôznych farbách. Občas narazíte aj na nerezovú oceľ, ktorá je všeobecne považovaná za kvalitnejší materiál, avšak zvyšuje hmotnosť hrnca, takže môže byť namáhavé ho často prenášať.
Pri pokrievkach používajú výrobcovia najčastejšie sklo, čo je praktické, pretože cez sklo môžete jedlo jednoducho kontrolovať. Druhým najčastejším materiálom pokrievky je plast.
Materiál vnútornej vrstvy
Pokiaľ ide o materiál vnútornej nádoby, je to kritérium, ktoré sa nevypláca podceniť. Rovnako ako pri akomkoľvek inom riade, aj tu je dôležitá nepriľnavosť, distribúcia tepla i možnosti údržby.
Najmä pri pomalom hrnci bude dôležité, či je vnútorná nádoba kompatibilná aj so sporákom alebo s rúrou. Pokiaľ budete chcieť napríklad osmahnúť cibuľku, priamo v pomalom hrnci sa vám to kvôli nízkej teplote nepodarí, a pokiaľ váš pomalý hrniec nebude využiteľný na sporáku, budete musieť zašpiniť ďalší riad.
Podobné problémy nastanú aj so zapečením chrumkavej kôrky. Keďže zahrievacia jednotka pôsobí na pokrm zospodu a zo strán, horná kôrka sa nevytvorí – s tým však pomôže zapečenie v rúre. V ponuke pomalých aj multifunkčných hrncov narazíte väčšinou na niektorý z týchto materiálov:
- Keramika – má pekný dizajn, skvele drží teplo, nie je využiteľná na sporáku, nemožno umývať v umývačke, je vhodná na dusenie a pomalé varenie
- Teflón – je univerzálnejší, nepriľnavý, avšak ťažší na umývanie, pri poškriabaní stráca svoje vlastnosti a stáva sa zdraviu škodlivým
- Liatina – má dlhú životnosť a skvelú odolnosť, znesie vysoké teploty, umožňuje použitie na sporáku alebo v rúre, je však nutné udržiavať ju stále trochu mastnú
- Kamenina – udržuje konštantnú teplotu, zdravotne nezávadná a hygienická, ľahko umývateľná, vhodná na pomalé varenie
- Nerezová oceľ – vydrží vysoké teploty, má dobrú odolnosť aj životnosť, je ľahšia ako liatina, musí byť stále trochu mastná, má horšiu tepelnú vodivosť, a je teda dôležité postrážiť si, aby bola viacvrstvová.
Pri pomalých hrncoch je najčastejším materiálom keramika, pretože výborne vedie teplo. Narazíte tiež na drahší riad z kameniny (čo je vlastne keramika obohatená o ďalšie prvky, vďaka ktorým má lepšie úžitkové vlastnosti).
Pri multifunkčných hrncoch najčastejšie narazíte na univerzálnejší teflón. Ten je však nutné chrániť pred poškriabaním a odlupovaním nepriľnavej vrstvy, čo nastáva pri varení pri teplote presahujúcej 260 °C. Menej častá je nerezová oceľ.
Materiál vnútornej vrstvy |
Umývanie v umývačke |
Nepriľnavosť |
Odolnosť voči poškriabaniu |
Vedenie tepla |
Vhodná príprava |
Keramika |
Nie |
Horšia |
Dobrá |
Dobré |
Pomalé varenie |
Teflón |
Nie |
Dobrá |
Zlá |
Horšie |
Teploty do 260 °C |
Liatina |
Ak je smaltovaná |
Horšia, musí sa vypiecť |
Dobrá |
Dobré |
Prudké smaženie |
Kamenina |
Áno |
Dobrá |
Dobrá |
Dobré |
Pomalé varenie |
Nerezová oceľ |
Áno |
Horšia, musí sa vypiecť |
Dobrá |
Horšie, musí byť viacvrstvová |
Univerzálna |
Rozhodne však okrem podobnej tabuľky venujte svoju pozornosť aj užívateľským manuálom a poznámkam výrobcu. Tí sa totiž často snažia vybaviť svoje výrobky odolnejšími materiálmi, aby zniesli aj umývanie v umývačke alebo boli kompatibilné aj s indukčným sporákom. Tak vznikol napríklad materiál DuraCeramic od firmy Bionaire.
Vypekanie hrnca
Vypekanie je metóda, ktorou môžete značne obmedziť priľnavosť nerezového či pórovitého liatinového riadu. Postup je veľmi jednoduchý. Povrch vnútornej nádoby zľahka vymastíme olejom, ideálne takým, ktorý má vyšší bod zahrievania, prázdnu nádobu postavíme na sporák a zapneme.
Počkáme, kým sa z nádoby začne ľahko dymiť, potom ju odstavíme a necháme vychladnúť. Zvyšok oleja vytrieme obrúskom, jar a podobné prostriedky na nádobu nepoužívame. Výsledkom je tenký tukový film, ktorý vypĺňa póry a obmedzuje prichytávanie.
Príkon
Príkon udáva, koľko wattov prístroj potrebuje na svoje fungovanie. Zároveň sa jedná o ďalší výdavok – za každý watt navyše budete musieť zaplatiť. To však rozhodne neznamená, že by ste mali automaticky vyhľadávať hrnce s nižším príkonom. Ako pri väčšine kuchynských spotrebičov, aj tu totiž platí, že čím viac wattov má hrniec k dispozícii, tým rýchlejšie sa zahrieva.
To bude dôležité pri výbere multifunkčného hrnca, od ktorého vyžadujeme, aby sa rýchlo nahrial na vysokú teplotu. Väčšina týchto hrncov na trhu a tiež v našom porovnaní má príkon okolo 1500 W.
Odlišná situácia je medzi pomalými prístrojmi. Tie sú v prevádzke niekoľko hodín a teda nepotrebujú toľko energie naraz. Štandardne sa príkon pomalých hrncov pohybuje medzi 200 a 250 wattmi.
Ovládanie
Ovládanie pomalého a multifunkčného hrnca sa veľmi líši. Pomalý hrniec má tri režimy, z toho dva priamo na varenie. Ľahko sa pri ňom zorientujete, či už má digitálny LED displej, alebo len gombíky (variant s displejom bude o niečo drahší). Rozhodne si však postrážte, či vám po dovarení sám preskočí do režimu udržovania teploty, alebo či ho budete musieť prenastaviť manuálne.
Je jasné, že čím modernejší prístroj si zaobstaráte, tým horšie sa vám bude orientovať v ponuke funkcií a programov. Pripravte sa na to, že možno budete potrebovať viac pokusov s nastavením tlaku alebo teploty, kým dosiahnete ideálny výsledok. Našťastie sú multifunkčné hrnce spravidla vybavené veľkým displejom a množstvom tlačidiel s názvami režimov alebo programov.
Pri snahe lepšie sa v prístroji zorientovať máte niekoľko ďalších možností:
- Vybrať si prístroj od českého/slovenského výrobcu, obzvlášť pokiaľ neovládate často používanú angličtinu;
- Poobzerať sa po prístroji, ktorý vás nechá nastaviť si svoj vlastný program, ktorý potom budete využívať;
- Pred kúpou zistiť, či výrobca sám neponúka nejaké možnosti pre lepšiu orientáciu (hlasová navigácia, organizácia receptov do zložiek a pod.).
Programy a režimy
Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, pomalé hrnce disponujú tromi základnými režimami – dvoma pre rôznu intenzitu pomalého varenia a jedným na udržanie teploty už hotového pokrmu. Pokiaľ je vnútorná vyberateľná nádoba z vhodného materiálu, čo je možné vyčítať z užívateľskej príručky, môžete ju postaviť na sporák na orestovanie cibuľky či vložiť do rúry na zapečenie kôrky.
Multifunkčné prístroje vám však ponúknu oveľa viac funkcií. Medzi často využívané, ktoré nechýbajú snáď žiadnemu multifunkčnému prístroju, patria:
- varenie
- pečenie
- smaženie
- grilovanie
- varenie v pare
Ak sa rozhodnete investovať do pokročilejšieho modelu, môžete naraziť aj na:
- využitie tlaku – takýto spotrebič nahradí aj tlakový hrniec a pomôže s rýchlejšou prípravou jedla
- pomalé varenie, často v dvoch režimoch
- udržiavanie teploty a ohriatie studeného jedla
- Sous-vide metóda – varenie vákuovo zabalených potravín pri presne stanovenej teplote
- rozmrazovanie
- fritovanie
- zaváranie
Programy multifunkčných hrncov
Lepšie prístroje majú zabudované programy, ktoré si podľa zvolenej potraviny samé nastavia tlak aj teplotu. Často narazíte aj na niekoľko rôznych programov pre:
- bravčové a hovädzie mäso
- ryby
- hydinu
- zeleninu
- strukoviny
- ryžu, poprípade ďalšie obilniny
- polievky
- dezerty
- vlastné nastavenie
Samozrejme, nie každý má rád mäso rovnako prepečené. Výrobcovia na to našťastie myslia, takže teplotu aj tlak si pri kvalitných multifunkčných hrncoch môžete nastaviť aj manuálne.
Režim |
Pomalý hrniec |
Multifunkčný hrniec |
Pomalé varenie |
Má, vždy 2 |
Väčšinou má |
Udržiavanie teploty |
Má, vždy 1 |
Väčšinou má |
Ďalšie režimy |
Nemá |
Má |
Tlakové varenie |
Nemá |
Pokročilejšie modely majú |
Nastavenie dĺžky varenia |
Pokročilejšie modely majú |
Pokročilejšie modely majú |
Programy podľa druhu potravín |
Nemá |
Má |
Vlastný program |
Nemá |
Pokročilejšie modely majú |
Doplnky a doplnkové funkcie
Zdá sa vám, že už sme možnosti využitia pomalých a multifunkčných hrncov úplne vyčerpali? Ešte na moment udržte pozornosť, predstavíme vám niekoľko posledných doplnkov, ktoré vám môžu pomôcť vybrať si toho najvhodnejšieho pomocníka.
- Odložený štart – funkcia, ktorá sa objavuje pri väčšine multifunkčných prístrojov a pri niektorých pomalých hrncoch. Štart varenia si môžete naplánovať, aby sa spustilo v momente, keď budete v práci alebo na ceste. Vy tak budete mať jedlo nachystané presne na čas.
- Digitálny časovač – základná funkcia patriaca do výbavy väčšiny hrncov na trhu aj v našom porovnaní. Na časovači si nastavíte čas trvania prípravy. Počas varenia vám displej ukazuje zostávajúci čas.
- Automatické prepnutie do režimu ohrievania – táto funkcia úzko súvisí s tou predchádzajúcou. Väčšina hrncov z oboch kategórií sa po dovarení automaticky prepne do režimu ohrievania, v ktorom prečká až do času servírovania.
- Detský zámok – ocenia rodičia malých detí. Po stlačení špeciálnej kombinácie tlačidiel sa prístroj „zamkne“, všetky klávesy sa stanú nefunkčnými a deti vám hrniec počas varenia nevypnú alebo neprenastavia.
- Recepty – niektoré drahšie modely majú recepty priamo zabudované. Na displeji si potom vyhľadáte recept aj množstvo potrebných surovín. Mnoho ďalších výrobcov ponúka papierovú kuchárku v balení.
- Ďalšie príslušenstvo – ďalšie výhody sa samozrejme nemusia týkať iba funkcií a režimov. K väčšine multifunkčných prístrojov obdržíte aj zodpovedajúce vybavenie, ako napríklad mriežky na varenie na pare a grilovanie, rôzne riady alebo tlačené kuchárky s receptami.
Multifunkčný hrniec s integrovanými receptami
Košík na varenie v pare
Výber programov na podsvietenom displeji
Mnoho z uvedených doplnkov je zahrnutých vo výbave väčšiny elektrických hrncov. Pokiaľ je však pre vás nejaký konkrétny detail dôležitý, oplatí sa overiť si, že ním vami vybratý model disponuje.
Obľúbené značky
Či už sa obzeráte po modernom multifunkčnom hrnci, alebo máte záujem o jednoduchšie spracovaný pomalý hrniec, určite sa oplatí siahnuť po overenej značke. Predsa len sa jedná o drahšie spotrebiče. Medzi spoľahlivé a obľúbené značky pomalých a multifunkčných hrncov patria napr. Crockpot, Tefal a Tesla. Cenovo dostupnejšie a aj tak stále veľmi kvalitné hrnce ponúkajú ECG a Klarstein.
Crockpot
Americká značka prišla s typom pomalých hrncov na trh vôbec ako prvá. Prvý pomalý hrniec uviedla na trh v sedemdesiatych rokoch, pôvodne išlo o hrniec na varenie fazule. V súčasnej dobe patrí za jednu z najobľúbenejších značiek pomalých hrncov.
Väčšina hrncov Crockpot disponuje veľkým objemom medzi 6-8 litrami, preto sú vhodné do väčších rodín. Sortiment značky je veľmi bohatý, preto si vyberú ako užívatelia preferujúci keramické vnútorné nádoby, tak aj tí, ktorí chcú hrniec dávať do umývačky (nerezové hrnce). Crockpot má navyše patent na špeciálnu povrchovú úpravu DuraCeramic, ktorá zaisťuje lepšiu odolnosť a možnosť použitia s indukciou.
Cenovo sa jedná o vyššiu strednú triedu. Niektoré menšie modely zaobstaráte aj okolo 80 €, avšak priemerná cena hrncov Crockpot začína na 120 €.
Tefal
Francúzska značka Tefal síce nie je vyložene špecialistom na pomalé a multifunkčné hrnce, ale platí všeobecne za jedného z najlepších a najznámejších výrobcov kvalitných panvíc a kuchynských pomocníkov. V portfóliu značky nájdete niekoľko multifunkčných hrncov.
Tie sa chvália väčším objemom okolo 6 litrov, bohatým výberom programov a niekoľkými špeciálnymi vychytávkami, ktoré nie sú u multifunkčných hrncov práve bežné – napr. zabudovanou kuchárkou priamo v hrnci. Samozrejmosťou sú časovač, režim udržiavania teploty a ďalšie funkcie.
Aj preto sa hrnce Tefal radia medzi drahšie kúsky. Cena modelov, ktoré nedisponujú tak vysokým počtom programov a funkcií, sa pohybuje okolo 120 €. Inteligentné hrnce s integrovanou kuchárkou stoja viac ako 320 €.
Tesla
Užívateľom, ktorí hľadajú skutočne všestranný hrniec umožňujúci aj fritovanie, sušenie ovocia, výrobu jogurtov, prípravu pokrmov metódou sous-vide a dlhšie špeciálne úpravy, sú určené multifunkčné hrnce Tesla. Vďaka objemu okolo 6 litrov v nich v kľude uvaríte aj pre väčší počet stravníkov. Často ponúka aj varenie pod tlakom, takže nahradí papiňák.
Vnútorná nádoba býva v prípade hrncov Tesla najčastejšie vyrobená z nerezovej ocele. Vďaka tomu sa dá ľahko udržovať v čistote. Čo sa týka ceny, tak tá je logicky vyššia – občas narazíte na kúsky za akčnú cenu okolo 140 €, avšak väčšina multifunkčných hrncov Tesla stojí viac ako 180 €.
Značka |
Špecifiká |
Cenová kategória |
Ktoré druhy ponúka |
Komu značku odporúčame |
Crockpot |
Veľmi pestrý výber, obvykle veľké hrnce s objemom nad 6 l, keramické alebo nerezové vnútorné nádoby, povrch DuraCeramic |
Stredná až vyššia |
Pomalé hrnce |
Rodinám s väčším počtom členov, zákazníkom, ktorí chcú vnútornú nádobu používať na indukčnom sporáku |
Tefal |
Veľmi moderné hrnce s veľkým objemom, bohatá ponuka programov a režimov, zabudovaná kuchárka, maximum funkcií |
Vyššia |
Multifunkčné hrnce |
Užívateľom, ktorí chcú, aby hrniec za ne odviedol skutočne celú prácu, zákazníkom, ktorí chcú kvalitný hrniec umožňujúci prípravu všetkých typov pokrmov |
Tesla |
Veľké hrnce s nerezovou vnútornou nádobou, vybavené mnohými programami i špeciálnymi režimami |
Vyššia |
Multifunkčné hrnce |
Skutočným gurmánom, ktorí sa v kuchyni neustále pohybujú a chcú skúšať rôzne úpravy pokrmov |
Cena
Keďže majú pomalé a multifunkčné hrnce rozdielnu programovú výbavu, iste vás neprekvapí, že aj ich ceny sú odlišné.
Cena do 40 €
V tejto cenovej kategórii môžete očakávať výhradne pomalé hrnce. Väčšinou majú objem okolo 3 alebo 4 litrov, takže budú vhodné skôr pre menšie rodiny. Displej s digitálnym časovačom je pri nich skôr výnimkou. Do režimu udržiavania teploty ich budete musieť nastaviť manuálne.
Cena od 40 do 120 €
V tejto kategórii nájdeme najviac produktov. Budete tu môcť vyberať medzi multifunkčnými prístrojmi vybavenými množstvom programov a výnimočne narazíte aj na spotrebiče umožňujúce tlakové varenie.
Ak sa zameriate na pomalé hrnce, v tejto cenovej kategórii sa dočkáme lepšie vybavených modelov než v tej predchádzajúcej. Pokročilejšie funkcie ako je digitálny časovač alebo odložený štart je možné považovať za samozrejmosť.
Cena od 120 €
Nad 120 € už zoženiete špičkových kuchynských pomocníkov. Multifunkčné hrnce tu výrazne prevažujú nad pomalými. Masívny výkon, luxusné digitálne ovládanie s podsvieteným displejom a pestrá paleta funkcií sa postará o komfortný priebeh prípravy potravy. Tlakové varenie je tu už samozrejmosťou, výrobcovia navyše svoje produkty z tejto cenovej kategórie často vybavujú ojedinelými funkciami. Niektoré z hrncov využívajú indukčný ohrev na čo najrýchlejšie zahriatie.
Cenová kategória |
Čo obvykle ponúka |
Čo obvykle neponúka |
Pre koho sa hodí |
Do 40 € |
Pomalé hrnce s objemom 3–4 litre, s manuálnym nastavením režimu udržiavania teploty |
Veľakrát nemajú displej ani iné funkcie, multifunkčné hrnce tu nenájdete |
Pre menšie rodiny, pre nenáročných užívateľov |
Od 40 € do 120 € |
Dobrý výber multifunkčných hrncov, pomalé hrnce s pokročilými funkciami, majú väčší objem nad 5 l |
Tlakové varenie, príprava metódou sous-vide a ďalšie špeciálne techniky sú výnimkou |
Pre väčšie rodiny |
Nad 120 € |
Špičkové multifunkčné hrnce, majú vysoký výkon a ponúkajú aj tlakové varenie a iné vychytávky |
Najvyššia cenová trieda ponúka prakticky všetky funkcie |
Pre veľké rodiny, pre nadšených kuchárov a gurmánov, ktorí ocenia rôzne špeciálne režimy a programy |
Údržba a čistenie
Pokiaľ nechcete po varení tráviť ďalší čas umývaním riadu, odporúčame vám vybrať si prístroj, ktorého vnútornú nádobu a pokrievku je možné umývať v umývačke. S umývačkou máva často problémy najmä keramika. Ku každému hrncu je však potrebné prečítať si jeho vlastný manuál.
V žiadnom prípade však nikdy do umývačky nevkladajte zahrievaciu jednotku! Nenávratne by sa poškodila. Tú je možné jednoducho utrieť navlhčenou handričkou. Vopred sa však uistite, že je hrniec bezpečne odpojený od elektriny.
Modelový výber pomalého/multifunkčného hrnca
V predchádzajúcich kapitolách sme vám popísali kategórie pomalých a multifunkčných hrncov, venovali sme sa najmä popisu kritérií a ich dôležitosti. Teraz sa na celú vec pozrieme z pohľadu zákazníka, ktorý sa o tému zaujíma, a pokúsime sa na modelovom príklade ukázať, ako tento postup aplikovať individuálne.
Náš modelový zákazník chce vybaviť malú kuchynku na chate, kam jazdí so svojou štvorčlennou rodinou. Potrebuje zariadenie, na ktoré sa bude môcť spoľahnúť počas víkendu aj počas dvojtýždňovej dovolenky. Varenie nepatrí medzi jeho koníčky, hrniec kupuje skôr z praktických dôvodov. Okrem zdravých jedál si radi doprajú aj typické víkendové jedlá – napríklad palacinky na raňajky. Rodinka je aktívna, čas trávi spoločne a rada vyráža na výlety. Ocenia teda rýchlu prípravu jedla a možnosť nechať si uvariť večeru na čas.
1. Pomalý alebo multifunkčný
Náš modelový zákazník chce vybaviť malú kuchynku na chate, kde trávia víkendy alebo dovolenku. Potrebuje teda prístroj, ktorý má viac funkcií a dokáže pripraviť pokrm rýchlo – multifunkčný hrniec. S pomalým hrncom by príprava jedla trvala niekoľkonásobok času a chatový jedálniček by bol oveľa chudobnejší.
2. Objem nádoby a hmotnosť
Pre náš modelový výber sme zvolili štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi. Keďže si obaja rodičia od varenia radi oddýchnu, vyberú si spotrebič, ktorý zvládne uvariť jedlo na dva dni – teda s väčším objemom. Pri menšej kapacite by totiž museli variť častejšie. Pri nepretržitom používaní hrniec nebude často presúvaný, vyššia hmotnosť teda nebude prekážkou.
3. Príkon
Keďže bude hrniec musieť uživiť štyri hladné krky a rodina požaduje efektívne varenie, je žiaduce, aby mal patričný výkon. Voľba tak rozhodne nepadne na prístroj s príkonom nižším ako 1 000 W. Naopak, hladina, v ktorej budú zákazníci pátrať, sa bude pohybovať okolo 1 500 W.
4. Materiál vnútornej nádoby a kompatibilita s inými kuchynskými spotrebičmi (umývačka, sporák, chladnička)
Naša modelová rodina sa síce väčšinou snaží jesť zdravo, ale ich nový hrniec bude využívaný vo víkendovom a dovolenkovom režime, kde bude miesto aj na palacinky na raňajky alebo na rezeň ako olovrant na výlety. Hrniec teda bude často smažiť a od toho sa bude odvíjať aj zvolený materiál vnútornej nádoby – liatina alebo teflón. Keramické nádoby budú naopak zavrhnuté, pretože sa vyznačujú vyššou priľnavosťou.
Ako už bolo spomenuté vyššie, multifunkčný hrniec bude jediným prístrojom v malinkej kuchynke. Umývateľnosť nádoby v umývačke alebo jej kompatibilita so sporákom teda pri výbere nebude podstatná. Bude však variť na dva dni. Náš modelový zákazník teda zvolí spotrebič s vnútornou nádobou, ktorú bude možné vložiť do chladničky.
5. Funkcie a programy
Zákazník v našom modelovom výbere ocení skôr praktickosť než množstvo funkcií a programov. Rozhodne si vyberie hrniec s možnosťou nastavenia tlaku, ktorý mu pomôže prípravu pokrmov zrýchliť. Inak sa sústredí skôr na štandardné funkcie – varenie v pare a udržiavanie teploty. Možnosti výroby jogurtov alebo Sous-vide prípravy by aj tak nevyužil.
6. Doplnky a doplnkové funkcie
Z vyššie uvedených informácií o modelovom zákazníkovi môžeme usúdiť, že by uvažoval v týchto súvislostiach:
- Okolo kuchynky budú behať dve deti, takže by sa mohol hodiť detský zámok.
- Aby rodičia nemuseli kontrolovať čas varenia, poobzerajú sa po modeli disponujúcom časovačom, ktorý hrniec vypne za nich.
- Rodinka chce mať jedlo čerstvo uvarené, keď sa vráti z výletu, takže rada využije odložený štart alebo automatické prepnutie do režimu udržiavania teploty.
7. Ďalšie kritériá
Samozrejme, nikto netúži po zbytočne komplikovanom prístroji. Pokiaľ sa ale zákazník rozhodne pre hrniec s väčším počtom funkcií, je jasné, že mu zoznamovanie sa s novým pomocníkom chvíľu zaberie. Ocení teda prehľadný displej. Tiež sa uistí, že k hrncu dostane aj slovenský (český) manuál – túto informáciu je možné nájsť v e-shope na stránke produktu. Väčšina výrobcov taktiež ponúka manuály na stiahnutie aj na svojich weboch.
Zhrnutie
Podľa údajov, ktoré sme počas modelového výberu zosumarizovali, dokážeme usúdiť, ako bude výber prístroja vyzerať. Náš modelový zákazník siahne po multifunkčnom hrnci s objemom aspoň 6 litrov a s príkonom okolo 1 500 W. Dá si pozor, aby bola vnútorná vrstva hrnca z materiálu vhodného na smaženie a aby mal potrebné doplnkové funkcie – detský zámok, časovač a režim udržiavania teploty.
Náš zákazník si tiež postráži možnosti nastavenia tlaku, ohľadom ďalších režimov už však tak náročný nebude. Informáciám o tom, koľko hrniec váži a či sa dá vnútorná nádoba umývať v umývačke, vôbec nemusí venovať pozornosť.