Ako vybrať popkornovač
Ak si chcete čas od času pochutnať na domácom popkorne alebo pohostiť priateľov na oslave, mohol by vás zaujať popkornovač. Toto zariadenie na prípravu popkornu možno poznáte v komerčnej verzii z prostredia kina. Dnešný trh ale ponúka aj zariadenia na domáce účely. Vyznačujú sa menšou kapacitou a skladnými rozmermi. Ľahko si tak pripravíte domáci popkorn, pri ktorom máte kontrolu nad použitými surovinami a dochucovadlami.
S výberom popkornovača vám pomôže prečítanie nasledujúcich kapitol. Mali by ste mať jasno v tom, či chcete pri príprave použiť olej. Podľa toho potom môžete zvoliť vhodný typ. Jednotlivé druhy popkornovačov sa okrem princípu fungovania líšia aj svojim dizajnom, rozmermi a kapacitou. Nezabudnite venovať pozornosť aj použitému materiálu. Oplatí sa sledovať aj výšku príkonu, pretože priamo ovplyvňuje rýchlosť pukania zŕn.
Spomenieme aj niektoré doplnky, ktoré by sa vám pri používaní popkornovača mohli hodiť. Vďaka vytvoreniu cenových hladín produktov zistíte, že obstaranie samotného prístroja na prípravu popkornu výrazne nezaťaží rodinný rozpočet. Je ale potrebné investovať aj do kvalitných surovín. Ak vás zaujímajú aj ďalšie nástroje určené na prípravu potravín, môžeme vám odporučiť aj naše porovnanie hotdogovačov, šunkovarov alebo hriankovačov.
Ako vybrať popkornovač stručne:
- Zamerajte sa na výber vhodného typu popkornovača. Teplovzdušný typ vám umožní pripraviť menšie množstvo popkornu bez oleja, platničkové a hrncové popkornovače vyžadujú olej a mávajú väčšiu kapacitu. Voľte podľa toho, aké veľké množstvo popkornu chcete pripravovať a či by ste radšej mali pochúťku s olejom alebo bez oleja.
- Preverte kvalitu použitého materiálu. Čím odolnejší, tým dlhšie vám popkornovač vydrží slúžiť. Výrobcovia často kombinujú niekoľko materiálov naraz.
- Zohľadnite rozmery a hmotnosť prístroja. Väčšina popkornovačov nie je priestorovo náročná a nájde si svoje miestečko aj v menšej kuchyni.
- Kapacitu nádoby prispôsobte počtu a apetítu stravníkov. Väčšinou sa oplatí voliť nádobu s trochu väčšou rezervou, aby ste ju nemuseli tak často dopĺňať.
- Skontrolujte výšku príkonu. Čím vyššia, tým je popkorn pripravený rýchlejšie.
- Zvážte doplnky a funkcie. Hodí sa napríklad bezpečnostná poistka, rôzne odmerky a miešadlá.
- Vyberte vhodnú cenovú hladinu. Nenároční užívatelia zoženú funkčný popkornovač už za pár desiatok eur. Keď si trochu priplatíte, je možné zakúpiť modely okolo 80 EUR.
Princíp prípravy popkornu
Popkornovač využíva prirodzené vlastnosti kukuričného zrna (Zdroj: Wikipedia). Kukuričné zrno sa skladá primárne z vody a zo škrobu, ktorý tvorí šupku. Zahrievanie zrna spôsobí, že tlak vody vzrastá a štruktúra škrobu získava penovitý charakter. Nakoniec dôjde k povestnému puknutiu, kedy šupka ustúpi škrobu a je otočená naruby. Vďaka tomu získa popkorn svoj typický tvar, prirovnávaný k bielemu kvetu.
Moderné popkornovače umožňujú pare, ktorá sa v priebehu pukania zŕn uvoľňuje, unikať von. Vďaka tomu nie je hotový popkorn navlhnutý.
Komerčný vs domáci popkorn
Hoci sa v tomto článku zameriame viac na domáce typy popkornovačov, treba sa aspoň zmieniť o modeloch pre komerčné využitie. Profesionálne popkornovače sú určené na veľkokapacitnú výrobu popkornu. Stretnete sa s nimi napríklad v kinách, v bufetoch alebo v stánkoch s rýchlym občerstvením. Oproti domácim modelom sú priestorovo náročné, ťažké a väčšinou hrncového typu.
Kukurica sa v nich pretavuje za použitia veľkého množstva oleja. Výrobcovia samozrejme nezabúdajú ani na chutnosť popkornu, teda ho výdatne solia či sladia. Takto pripravený popkorn síce uspokojí chuťové poháriky, ale zároveň predstavuje kalorickú bombu a nedá sa označiť za zdravú pochúťku. Nekvalitné popkorny môžu obsahovať umelé aromatické látky, ktoré negatívne pôsobia na ľudské zdravie.
Podomácky vyrobený popkorn je vždy lepšou voľbou z mnohých dôvodov. Máte úplnú kontrolu nad tým, čo vlastne obsahuje. Môžete si ho pripraviť vždy čerstvý a vybrať, čím ho dochutíte. Napríklad karamelom, čokoládou, korením, syrom alebo iba soľou. A pokiaľ chcete, aby bol diétny, nemusíte ho vôbec pripravovať na oleji. Stačí vybrať teplovzdušný model. Takýto popkorn možno označiť za zdravú desiatu, pretože je plný vlákniny a minerálov.
Spôsob ohrevu zŕn
Popkornovače využívajú dva spôsoby ohrevu zŕn:
- Príprava bez oleja
- Príprava s olejom
Popkorn pripravený bez použitia oleja je veľmi obľúbený medzi priaznivcami zdravej výživy. Pripravuje sa iba za použitia horúceho vzduchu. Medzi väčšinou užívateľov však vedie klasika v podobe popkornu pečeného s olejom, ktorý sa vyznačuje výraznejšou a lepšou chuťou.
Delenie popkornovačov
Podľa dizajnu a spôsobu prípravy je možné popkornovače prehľadne rozčleniť do troch hlavných sekcií:
- Teplovzdušné popkornovače
- Platničkové popkornovače
- Hrncové popkornovače
Výhody a nevýhody jednotlivých typov sú zhrnuté v prehľadnej tabuľke.
Druh popkornovača |
Výhody |
Nevýhody |
Teplovzdušný |
+ Bez použitia oleja
+ Zdravý popkorn
+ Praktické rozmery
+ Cenová dostupnosť |
– Hlučnosť
– Menšia kapacita
– Nie je možné pridávať dochucovadlá |
Platničkový |
+ Lepšia chuť vďaka oleju
+ Možnosti dochucovania
+ Väčšia kapacita
+ Ľahká príprava |
– Zaberá viac miesta |
Hrncový |
+ Najefektívnejšia príprava
+ Nízka spotreba energie
+ Môže byť dlho v chode
+ Vhodný na oslavy a večierky |
– Náročnejší na skladovanie
– Vyššia cena |
Teplovzdušné popkornovače
Základom teplovzdušného popkornovača je vykurovacie teleso, ktoré zaisťuje ohrev vzduchu na veľmi vysokú teplotu. V spolupráci s ventilátorom, ktorý smeruje horúci vzduch priamo na kukuricu, dochádza k efektívnemu pukaniu kukuričných zŕn. Kvalitnejšie modely sú navyše vybavené miešadlom, ktoré kukuricu premiešava a zaistí tak jej rovnomerné prepečenie.
Hotový popkorn je na záver hnaný prúdom vzduchu cez výdajný otvor, pod ktorým je umiestnená servírovacia miska. Na prípravu popkornu sa v tomto prípade nepoužíva žiadny olej, soľ, ani iné prísady – inak by totiž mohlo dôjsť k poškodeniu zariadenia. Výhodou takto pripraveného popkornu je nízky obsah kalórií. Prípadne si ho môžete dochutiť priamo v miske.
Teplovzdušné popkornovače majú praktické rozmery a sú vhodné na prípravu menšej porcie popkornu. Nevyužijete ich teda na párty pre priateľov. Za hlavnú nevýhodu tohto typu býva považovaná veľká hlučnosť, ktorú spôsobuje chod ventilátora.
Platničkové popkornovače
Hlavnou časťou tohto typu popkornovača je platnička (alebo skôr kovová panvička), na ktorú sa naleje trochu oleja. Následne sa pridáva kukurica. Ohrev kukurice potom zaisťuje vykurovacie teleso. To, že sa popkorn nepripáli a bude rovnomerne ohriaty, by malo zaistiť miešadlo. Bohužiaľ nie je štandardom pri všetkých modeloch na trhu. Platničku zakrýva plastový kryt tvaru pologule, ktorý zaistí, že pukajúci popkorn neunikne von.
Po dokončení celého procesu stačí popkornovač otočiť dnom nahor a platničku odskrutkovať. Hotový popkorn môžete podávať priamo vo veku. Platničkové popkornovače sa vyznačujú vyššou kapacitou, uplatníte ich teda aj na menších oslavách. Možnosť sledovať pukanie popkornu cez priehľadnú guľu môže byť navyše skvelá zábava pre hostí.
Jeho slabú stránku predstavuje neforemná konštrukcia, ktorá síce umožňuje efektívne pukanie kukurice, ale nie je skladná. Je preto nutné si vopred rozmyslieť, kam taký popkornovač na kuchynskej linke usadíte. V menšej kuchyni bude zaberať úložný priestor v skrinkách.
Hrncové popkornovače
Hrncové popkornovače zahŕňajú ako profesionálne modely, ktoré poznáte napríklad z kina, tak aj menšie zariadenia do domácnosti. Základ tvorí konštrukcia opatrená priehľadnými stenami. Najčastejšie sú vyrobené z plexiskla. Vnútri zariadenia sa nachádza hrniec prepojený s vykurovacím telesom. Ďalej tu nájdete kábel, ktorý prepája varný hrniec so základňou popkornovača, a otočný kĺb, vďaka ktorému môžete hrniec prevrátiť a vysypať z neho hotový popkorn.
Hrncový popkornovač máva najväčšiu kapacitu zo všetkých troch typov zariadení. Aj napriek nízkej spotrebe energie dokáže rýchlo vyprodukovať pomerne veľké množstvo popkornu (cca 1 liter za minútu), vyznačuje sa teda najlepšou efektivitou. Navyše môže byť aj dlhšiu dobu v chode, preto v ňom môžete spracovávať jednu porciu kukurice za druhou. Takto výkonný stroj využijete na veľkej oslave, ale bude zbytočný pre jednotlivcov.
Nevýhodou tohto typu zariadenia sú nepraktické rozmery. Hrncový popkornovač nie je určený na časté prenášanie, je ťažší a môže byť dosť vysoký.
Hmotnosť a rozmery
Popkornovač nepatrí medzi kuchynské spotrebiče určené na denné použitie, mal by byť preto čo najskladnejší, aby zbytočne neprekážal na linke.
Hmotnosť
Hmotnosť popkornovača by vás mala zaujímať hlavne v súvislosti s častým prenášaním. Domáce modely ale obvykle nevážia viac ako 2,5 kilogramu, teda si s nimi dokážu bez problémov poradiť aj ženy a deti.
Rozmery
Za najskladnejšie býva považovaný teplovzdušný typ popkornovača. Výška týchto spotrebičov sa pohybuje okolo 30 centimetrov a priemer nepresahuje 14 centimetrov. Ľahko sa tak zmestia aj kuchynských skriniek bez toho, aby ste pre nich tvorili špeciálne veľké miesto.
Platničkové sú podstatne väčšie. Tu sa pohybujeme okolo 35 centimetrov, čo sa týka výšky aj priemeru zariadenia.
Najnáročnejšie na priestor sú hrncové popkornovače, najmä profesionálne zariadenia. Pôdorys týchto modelov môže dosiahnuť rozmery 30 x 30 centimetrov. Na výšku potom meria až 50 centimetrov.
Kapacita (dávka kukurice)
Ide o kľúčový parameter, ktorý vás informuje o tom, aké približné množstvo popkornu dokáže prístroj vyprodukovať. Kapacitu voľte podľa toho, pre aký počet ľudí budete popkorn najčastejšie pripravovať. Udáva sa v gramoch ešte tepelne nespracovanej kukurice.
Menšie popkornovače, ako sú tie teplovzdušné, majú kapacitu okolo 50 gramov kukurice. Toto množstvo je dostatočné pre jednotlivcov a páry, pokiaľ nepatríte medzi veľkých jedákov. Kapacita väčších domácich prístrojov sa potom pohybuje medzi 50 až 100 gramami kukurice. Také modely už sú vhodné pre veľké rodiny a oslavy.
Materiál
Popkornovač patrí medzi zariadenia, ktoré musia odolať extrémnym podmienkam. Zahrievanie na vysokú teplotu a prskajúci horúci olej vyžadujú kvalitný materiál, ktorý nepodlieha teplotnej deformácii.
Pri popkornovačoch sa môžete najčastejšie stretnúť s týmito materiálmi:
- Teplotne odolný plast – hlavná výhoda tohto materiálu spočíva v jeho nízkej hmotnosti. Objavuje sa najmä pri lacnejších modeloch. Má ale logicky kratšiu životnosť. Niektorí výrobcovia bohužiaľ používajú v rámci prešetrovania úplne nevhodné druhy plastov, ktoré sa teplom deformujú.
- Nerezová oceľ – jedná sa o vysoko kvalitný materiál s výbornou výdržou. Nerez býva uprednostňovaná pri kuchynských spotrebičoch aj preto, že dobre vedie teplo a ľahko sa čistí. Stretnete sa s ňou pri väčších a drahších popkornovačoch, najmä pri hrncových modeloch.
- Hliník – ak hľadáte ľahký model na časté prenášanie, voľte hliník. Hliník sa vyznačuje veľmi nízkou hmotnosťou. V porovnaní s nerezovou oceľou vedie teplo o niečo lepšie.
- Plexisklo – niektoré časti popkornovačov, ako sú steny pri hrncovom type, sa vyrábajú z priehľadného plexiskla. Prípravu kukurice tak môžete neustále sledovať.
Príkon
Všeobecne sa pod pojmom príkon skrýva množstvo energie, ktoré spotrebič odoberie zo siete za jednotku času. Udáva sa vo wattoch (W). Pri výbere toho pravého popkornovača sa všeobecne oplatí siahnuť po modeli s vyšším príkonom, ak chcete, aby pracoval veľmi rýchlo. Čím vyšší má popkornovač príkon, tým rýchlejšie kukuričné zrná pukajú.
Pri teplovzdušných a platničkových modeloch sa priemerný príkon pohybuje v rozmedzí 800 až 1 000 W. Nižšia hodnota nie je na škodu, pokiaľ viete, že budete v popkornovači pripravovať len malé porcie. Hrncový typ hospodári s energiou efektívnejšie a jeho príkon sa pohybuje približne okolo 300 W. Príkon žiadnym spôsobom neovplyvňuje chuť ani kvalitu popkornu.
Rýchlosť prípravy
Na rýchlosť prípravy popkornu má vplyv viacero faktorov – príkon, kapacita zariadenia, vodivosť materiálu a parametre prístroja. Všeobecne sa dá ale povedať, že popkornovače pracujú pomerne rýchlo a medzi jednotlivými druhmi nie sú veľké rozdiely. Väčšina modelov pripraví celú porciu popkornu v priebehu troch až piatich minút. Teplovzdušné popkornovače dokážu pracovať ešte o niečo rýchlejšie, pretože pri nich odpadá nutnosť ohrevu oleja. Kukuricu dokážu spracovať v priebehu dvoch až troch minút.
Funkcie a doplnky
Popkornovače síce nepatria medzi zložité prístroje, ale existuje niekoľko vychytávok a doplnkov, ktoré vám umožnia prípravu popkornu vykonávať efektívnejšie a bezpečnejšie.
- Bezpečnostná poistka – poistka proti prehriatiu patrí medzi výsady teplovzdušných popkornovačov. V prípade prehriatia zaistí vypnutie prístroja. Po vychladnutí sa popkornovač opäť sám zapne.
- Možnosť topenia masla – niektoré teplovzdušné modely ponúkajú možnosť ohriatia masla, čokolády či iných dochucovadiel prostredníctvom horúceho vzduchu.
- Miešadlo – otočné miešadlo premiešava popkorn počas prípravy. Zaistí, že sa prepečie rovnomerne. Navyše nehrozí pripálenie zŕn na dne.
- Odmerky – k niektorým popkornovačom výrobcovia dodávajú aj sadu odmeriek, v ktorých si odmeriate odporúčané množstvo kukurice aj oleja.
- Servírovacia miska – súčasťou platničkových popkornovačov je kryt v tvare pologule, v ktorom potom môžete popkorn servírovať. Servírovacie misky nájdete aj pri hrncových modeloch. Miska sa v tomto prípade nachádza v spodnej časti, do ktorej padá hotový popkorn.
Cena
Popkornovače patria medzi kuchynské zariadenia, na ktoré bežne nenarazíte v každej domácnosti. V súčasnej dobe zatiaľ neexistuje žiadny výrobca, ktorý by sa špecializoval vyložene na výrobu popkornovačov, ale mnoho značiek ich do svojho sortimentu zaradilo. Z renomovaných značiek je možné odporučiť Guzzanti, Klarstein, Concept, Princess, Beper, Unold alebo Severin.
V závislosti na parametroch, výbave a značke sa môžu ceny jednotlivých popkornovačov mierne líšiť. Dobrá správa však je, že obstaranie vysoko kvalitného domáceho popkornovača vás nemusí stáť viac ako 40 EUR.
Od 20 do 40 EUR
Najnižšia cenová kategória ponúka veľmi pestrý výber popkornovačov. Vyberú si užívatelia preferujúci prípravu s olejom, aj ľudia, ktorí si strážia váhu a chcú popkorn bez pridaného tuku. Dominantnú časť sortimentu tvoria platničkové modely. Keď sa budete približovať k hranici 40 EUR, narazíte už aj na teplovzdušné popkornovače.
Výrobky z tejto kategórie sú dostatočne kvalitné pre bežných užívateľov. Hoci mávajú pomerne vysoký príkon, nepracujú vždy efektívne a celková príprava popkornu sa môže mierne pretiahnuť.
Od 40 do 80 EUR
Stredná trieda ponúka už vysoko kvalitné modely, ktoré uspokoja náročných zákazníkov. Poslúži aj početnejším rodinám alebo ich môžete vytiahnuť na domácu párty. Prevažne tu nájdete platničkové modely, ktoré sa vyznačujú výbornými parametrami. Aj napriek nižšiemu príkonu pracujú veľmi rýchlo. Výrobcovia pri nich dávajú prednosť kovovým materiálom pred plastom, vyzerajú preto pomerne štýlovo a pevne.
Nad 80 EUR
Do najvyššej cenovej kategórie spadajú tie najkvalitnejšie modely na domáce použitie a profesionálne popkornovače. V tejto hladine si zaručene vyberiete, ak patríte medzi vášnivých konzumentov popkornu a často organizujete filmové večery s priateľmi.
Výhradne sa jedná o hrncové modely. Vyznačujú sa veľkou kapacitou, ľahko sa čistia a vďaka kvalitnému spracovaniu vydržia slúžiť niekoľko rokov. Výrobcovia sa pri nich sústredia aj na dizajn, takže môžete naraziť na najrôznejšie zaujímavé retro kúsky, ktoré dokážu ozvláštniť interiér.
Vlastnosti kukuričných zŕn
Ak chcete pripraviť skutočne kvalitné a lahodne chutnajúce popkorn, musíte na jeho prípravu použiť vhodné kukuričné zrná. Možno vás to prekvapí, ale nie každá kukurica sa hodí na výrobu popkornu. Na popkorn sa preto používa výhradne špeciálna odroda, tzv. pukancová kukurica. Vyskytuje sa v týchto dvoch formách:
- Zea mays conv. everta var. leucornis
- Zea mays conv. everta var. oryzoides
Veľkosť, štruktúru i chuť kukuričných jadier potom ovplyvňuje aj ich farba:
- Žltá kukurica – cenovo najvýhodnejší a najčastejšie používaný variant. Vyznačuje sa jemnou orieškovou chuťou.
- Biela kukurica – čistá neutrálna chuť. Ideálne zrná na pridávanie rôznych dochucovadiel.
- Červená kukurica – drobnejšie zrnká ako pri ostatných variantoch. Výsledný popkorn je veľmi nadýchaný, jemný a chutí po orieškoch.
- Modrá kukurica – vločky popkornu sú veľmi ľahké a jemné. Oriešky v nich ucítite silnejšie.
Terminológia spojená s popkornom
Pri nákupe kukurice na popkorn môžete naraziť na špecifické termíny, ktoré vás môžu zaskočiť, pokiaľ ste o nich nikdy nepočuli. Poďme si ich vysvetliť, aby ste vedeli, ako kukuricu vybrať.
Miera rozpínania (rýchlosť expanzie)
Informuje o počte porcií hotového popkornu, ktoré je možné získať z určitého množstva nevypukaných zŕn. Pokiaľ sa rýchlosť expanzie rovná 36, získate z jednej šálky nevypukaných zŕn 36 šálok popkornu. Čím vyššia je teda miera rozpínania, tým viac popkornu z kukurice pripravíte. Za dostatočne kvalitné sú považované zrná s expanziou 35 až 40.
Obsah vlhkosti
Aby mohla kukurica naplno využiť svoj „potenciál na pukanie“, musí obsahovať dostatok vody. Ideálne sú zrná obsahujúce 13 až 14,5% vody. Pokiaľ budú obsahovať menej vody, nebudú dobre pukať. Pokiaľ bude obsah vody naopak ešte vyšší, výsledný produkt nebude dostatočne chrumkavý a chutný. Navyše môže klesnúť rýchlosť expanzie.
Veľkosť zŕn
Veľkosť kukuričného zrna sa meria v počte jednotlivých zŕn na 10 gramov kukurice. Inými slovami, stačí odvážiť 10 gramov kukurice a spočítať, koľko zŕn obsahuje. Platí, že čím viac ich obsahuje, tým sú zrná menšie. Veľkosť zrna má vplyv na výslednú veľkosť kúskov popkornu. Žiadnym spôsobom ale nemení jeho chuť alebo schopnosť expanzie.
Aké ďalšie suroviny použiť
Pri príprave popkornu je najdôležitejším prvkom kukurice. Pokiaľ ale chcete vytvoriť mimoriadne chutný popkorn, bez použitia oleja, soli a iných dochucovadiel sa skrátka nezaobídete.
Olej
Voľba vhodného oleja je veľmi dôležitá. Ideálne je použiť taký olej, ktorý sa neprepaľuje (tzn. s vysokou hodnotou dymového bodu). Najvyšším dymovým bodom sa vyznačujú rafinované oleje. Vďaka tejto úprave sa neprepaľujú ani pri extrémnych teplotách. Ďalej musíte vziať do úvahy chuť – niektoré oleje dokážu výrazne ovplyvniť chuť popkornu, iné sú chuťovo neutrálne.
Kvalitné panenské oleje, ako sú kokosový či avokádový, navyše dodajú popkornu zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny.
Druh oleje |
Dymový bod |
Kokosový (rafinovaný) |
232 °C |
Kokosový (panenský) |
176 °C |
Repkový (rafinovaný) |
246 °C |
Repkový (nerafinovaný) |
205 °C |
Slnečnicový (rafinovaný)
|
232 °C |
Slnečnicový (nerafinovaný) |
107 °C |
Avokádový (rafinovaný) |
271 °C |
Avokádový (panenský) |
204 °C |
Dochucovadlá
Pre väčšinu ľudí je popkorn neoddeliteľne spojený so soľou a maslom. V tomto prípade však platí heslo „všetko s mierou“. Extrémne solenie nie je z dlhodobého hľadiska zdraviu prínosné.
Pokiaľ máte radi slaný popkorn, môžete namiesto soli skúsiť ešte iné možnosti:
Najemno nastrúhaný parmezán
- Prelisovaný cesnak
- Najemno nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať
- Indické korenie (kombinácia kari, štipľavej papriky a rímskej rasce)
- Sušená cibuľa
- Kôpor
Milovníci sladkej verzie potom môžu vyskúšať:
- Trstinový cukor a škoricu
- Vanilkový extrakt
- Med a mandľové lupienky
- Roztavenú čokoládu
- Domáci karamel
Rozdiel medzi popkornom zo sáčku a z popkornovača
Možno si hovoríte, že obstaranie popkornovača je zbytočná investícia a vystačíte si s instantným popkornom z mikrovlnky. Pokiaľ ale konzumujete popkorn často, mali by ste sa zamyslieť nad zdravotnými aspektmi tejto obľúbenej pochúťky. Kukuričné zrná sú síce samé o sebe zdravé a výživné, ale ich upravená komerčná verzia už nie.
Instantný popkorn v sáčku sám o sebe obsahuje celý rad dochucovadiel, vysoký podiel soli a umelé aromatické látky. Za zmienku stojí diacetyl, ktorý vystupuje ako náhrada masla. Dlhodobá nadmerná konzumácia diacetylu však môže spôsobiť vážne ochorenie pľúc. Nehovoriac o sodíku obsiahnutom v soli, ktorý podporuje zadržiavanie vody v tele a zvýšenie krvného tlaku.
Kontroverznou témou sú aj samotné plastové obaly, s ktorými sa popkorn vkladá do mikrovlnky. Vrecko je z vnútornej strany opatrené náterom, ktorý sa následkom pôsobenia vysokej teploty rozkladá a uvoľňuje do popkornu toxické látky (Zdroj: FDA). Konkrétne sa jedná o perfluóroktánovú kyselinu (PFOA), ktorá je považovaná za potenciálny karcinogén. Pokiaľ chcete predísť zdravotným problémom, je lepšie sa sáčkovému popkornu radšej vyhnúť.