Menu

Porovnávací test a recenzie najlepších popcornovačov

Aktualizované:
Autor:
Dana Široká

V kategórii popkornovačov odporúčame

Klarstein Volcano stroj na popkorn

100 €

Orientačná cena

Aký popkornovač vybrať podľa porovnania

Top produkt

Popkornovače

Odporúčame
Orientačná cena 100 €
Najlepší pomer cena/výkon

Popkornovače

Odporúčame
Orientačná cena 36 €
Pre nenáročných

Popkornovače

Odporúčame
Orientačná cena 26 €

Ak trávite radi večery sledovaním filmov a chcete si vychutnať chrumkavú pochúťku v podobe popkornu, nemusíte kvôli tomu nevyhnutne chodiť do kina. Popkornovač predstavuje jednoduchú cestu, ako si pripraviť čerstvý popkorn aj doma. Navyše ho môžete ochutiť podľa vlastných predstáv a urobiť ho oveľa zdravším. Získate tak úplnú kontrolu nad kvalitou použitých surovín, dochucovadlami, aj množstvom tuku.

Na účely dnešného porovnania sme porovnali popkornovače vhodné do domáceho prostredia. Jednotlivé modely sa líšia spôsobom ohrevu zŕn, dizajnom konštrukcie, kapacitou, aj dobou prípravy. Svoju úlohu zohráva aj výška príkonu, materiál a ponuka funkcií. Ďalej sme preskúmali, čo všetko je obsahom balenia. Vybrané produkty sa líšia cenou i výbavou, aby si každý čitateľ prišiel na svoje.

Pokiaľ pri výbere popkornovača tápete, odporúčame začítať sa do článku Ako vybrať popkornovač. Tento šikovný radca vám pomôže vybrať vhodný typ prístroja naplňujúci vaše požiadavky. Dozviete sa tiež, aké parametre sa oplatí sledovať, aká je dôležitá výška príkonu a čo všetko ovplyvňuje rýchlosť pukania zŕn. Poradíme aj s výberom kvalitnej kukurice a odporučíme, ako môžete popkorn ochutiť a vylepšiť.


Popkornovače

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Top produkt
  • Vetracie otvory
  • Popkorn padá rovno do misy
  • Magnetické dvierka
  • Stačí pár kvapiek oleja
  • Krásny retro dizajn
  • Vysoká cena
  • Nehodí sa pre jednotlivcov
  • Dlhšia doba nahrievania
100 € Zobraziť ponuky
Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
  • Zdravší popkorn
  • Ľahké používanie
  • Rýchlosť
  • Výhodná cena
  • Zrniečka vylietavajú počas pukania
  • Menej skladný
36 € Zobraziť ponuky
Top 3
Pre nenáročných
  • Nízka cena
  • Ľahký a vhodný na prenášanie
  • Vypínač On/Off
  • Neuvedená kapacita
  • Balenie bez misky na servírovanie
  • Nemá funkcie naviac
26 € Zobraziť ponuky
Top 4
Tradičná príprava
  • Chutnejší popkorn
  • Vysoká kapacita
  • Efektívne miešanie
  • Štýlový dizajn
  • Náročnejšia príprava
  • Vyžaduje olej
  • Bez misky či funkcií navyše
40 € Zobraziť ponuky
Top 5
Jeden z najpredávanejších
  • Stačí len málo oleja
  • Servírovacia miska
  • Nepriľnavý povrch
  • Jednoduchá príprava
  • Vyššia cena
  • Nevhodný na sladký popkorn
  • Ťažšia konštrukcia
70 € Zobraziť ponuky
Top 6
V retro štýle
  • Popkorn bez tuku
  • Veko slúži ako odmerka
  • Skladný
  • Nenáročný na údržbu
  • Menšia kapacita
  • Popkorn nie je tak chutný
  • Počas pukania vylietava
30 € Zobraziť ponuky

Recenzia Klarstein Volcano stroj na popkorn
Klarstein Volcano stroj na popkorn
Recenzia Guzzanti GZ 134 Popkornovač
Guzzanti GZ 134 Popkornovač
Recenzia Clatronic PM 3635 Popkornovač
Clatronic PM 3635 Popkornovač
Recenzia Popkornovač Whirley-Pop Original Silver
Popkornovač Whirley-Pop Original Silver
Recenzia Gadgy Easy Cinema Popkornovač
Gadgy Easy Cinema Popkornovač
Recenzia Guzzanti GZ 130A Retro pukancovač
Guzzanti GZ 130A Retro pukancovač
Ocenenie

Top produkt

Najlepší pomer cena/výkon

Pre nenáročných

Tradičná príprava

Jeden z najpredávanejších

V retro štýle

Kategória

Popkornovače

Popkornovače

Popkornovače

Popkornovače

Popkornovače

Popkornovače

Orientačná cena 100 € 36 € 26 € 40 € 70 € 30 €
Výrobca Klarstein Guzzanti Clatronic Whirley-Pop Gadgy Guzzanti
Typ Hrncový Teplovzdušný Teplovzdušný Špeciálna varianta platničkového Platničkový Teplovzdušný
Príprava S olejom Bez oleja Bez oleja S olejom S olejom Bez oleja
Príkon (W) 300 1 200 1 200 Nerelevantné 800 1 200
Kapacita (g) 74 80 Neuvedené 100 na slaný popkorn, 50 na sladký popkorn 80–100 50
Doba prípravy (min) Neuvedené 2–4 2–3 3–4 4–5 2–4
Efektivita Vysoká, cca 60 litrov popkornu za hodinu Vysoká, uvedené 60 g popkornu za 2,5 minúty Neuvedené Závisí od výkonu platničky Vysoká, cca 6 litrov popkornu za 4 minúty Neuvedené
Funkcie Sypanie popkornu, osvetlenie vnútornej časti prístroja, miešadlo Žiadne Žiadne Miešadlo Miešadlo Žiadne
Obsah balenia Samotný prístroj, 1x servírovacia miska, 2x dávkovacia lyžica, 1x nerezový hrniec, návod Samotný prístroj, 1x servírovacia miska, 1x odmerka, návod Samotný prístroj, 1x odmerný pohárik, návod Prístroj, návod Prístroj, servírovacia miska, návod Prístroj, odmerka, návod
Materiál Kombinácia plastu a nerezu Plast Plast Hlínik, drevená rukoväť Plast s teflónom Plast
Farba Červená Červená Biela Strieborná Červená Červená
Šírka (cm) 26,2 28,5 16,5 45 Neuvedené 19
Výška (cm) 46,5 27 35 20 Neuvedené 28
Hĺbka (cm) 27,3 28,5 16,5 25 Neuvedené 15
Hmotnosť (kg) 3,5 1,4 1 0,6 1,8 1
Top produkt
Popkornovače
  • Vetracie otvory
  • Popkorn padá rovno do misy
  • Magnetické dvierka
  • Stačí pár kvapiek oleja
  • Krásny retro dizajn
  • Vysoká cena
  • Nehodí sa pre jednotlivcov
  • Dlhšia doba nahrievania

Hrncový popkornovač od vyhlásenej nemeckej značky Klarstein predstavuje luxusné zariadenie na výrobu popkornu pre skutočne náročných zákazníkov. Vďaka krásnemu prevedeniu v retro dizajne sa bude skvele hodiť aj na oslavy, kedy môžu konzumenti sledovať prípravu popkornu cez priehľadné steny. Nahriatie prístroja trvá asi päť minút, samotná tvorba popkornu je už o niečo rýchlejšia.

Na prípravu chutného popkornu stačí len pár kvapiek oleja. Do nerezového hrnca môžete nasypať až 74 gramov kukurice, čo je dosť pre väčšiu rodinu. Napriek tomu, že má nízky príkon (300 W), dokáže vyprodukovať až 60 litrov popkornu počas jednej hodiny. Poteší funkciami ako je sypanie popkornu priamo do misy a osvetlenie interiéru. Pre vyššiu bezpečnosť je model vybavený protišmykovými nožičkami a miešadlom. Samozrejmosťou je bohaté príslušenstvo.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Popkornovač značky Klarstein získava od užívateľov prevažne pozitívne hodnotenia. Zhodujú sa na tom, že sa s ním pracuje rýchlo, pohodlne a údržba je veľmi jednoduchá. Ďalej oceňujú krásny dizajn a skladbu konštrukcie, ktorá obsahuje praktickú servírovaciu misku.

Hlavné výhody, nevýhody a zaujímavosti oproti iným produktom

Popkornovač Klarstein Volcano má vo svojej cenovej kategórii iba málo konkurentov. Medzi jeho silné stránky patrí kapacita, výkon, prepracovaná konštrukcia, ľahké používanie a v neposlednom rade špecifický retro dizajn. Hlavnou nevýhodou je vyššia cena, ktorá je ale vykúpená vysokou kvalitou. Niekomu by tiež mohla vadiť dlhšia doba nahrievania. Iné popkornovače sa dokážu nahriať rýchlejšie.

Záverečné zhrnutie

Ak plánujete popkorn pripravovať často a vo väčších porciách a zároveň nemusíte hľadieť na rozpočet, mohol by byť hrncový popkornovač Klarstein to pravé. Tento model bol konštruovaný tak, aby naplnil očakávania náročných užívateľov. Zároveň bol kladený dôraz na maximálne pohodlie a bezpečie pri jeho používaní.

100 € Orientačná cena

Najlepší pomer cena/výkon
Popkornovače
  • Zdravší popkorn
  • Ľahké používanie
  • Rýchlosť
  • Výhodná cena
  • Zrniečka vylietavajú počas pukania
  • Menej skladný

Teplovzdušný popkornovač Guzzanti GZ 134 predstavuje zariadenie, ktoré vám dokáže vyrobiť zdravý popkorn bez jedinej kvapky oleja. Na ohriatie a pukanie kukuričných zŕn využíva iba horúci vzduch. Tento popkornovač zaujme na prvý pohľad unikátnym dizajnom. Výroba popkornu prebieha v stredovej časti. Hotový popkorn padá do nádoby lemujúcej boky prístroja. Nádoba potom môže poslúžiť ako servírovacia miska.

Kapacita popkornovača je 80 gramov kukurice, čo je zlatá stredná cesta (ak neviete, či chcete malý alebo skôr veľký popkornovač). Zároveň je dosť výkonný – za 2,5 minúty vyprodukuje približne 60 gramov popkornu. Je ale potrebné sa zmieriť s príkonom 1200 W, ktorý je trochu vyšší. Okrem prístroja a misky obdržíte praktickú odmerku a návod na použitie.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Väčšinu používateľov, ktorí si tento popkornovač zakúpili, zaujal svojim neobvyklým dizajnom a možnosťou prípravy bez použitia oleja. Udávajú, že príprava popkornu je veľmi rýchla a svojim spôsobom aj zábavná. Niektorí sa však zhodujú na tom, že na úkor dizajnu pokrivkáva funkčnosť. Zrniečka totiž počas pukania vylietajú z popkornovača von.

Hlavné výhody, nevýhody a zaujímavosti oproti iným produktom

Teplovzdušný popkornovač Guzzanti vyniká výkonnosťou, kapacitou, rýchlosťou, s akou popkorn pripraví, aj krásnym dizajnom. To všetko v tomto spotrebiči získate za veľmi slušnú cenu. Samotná konštrukcia je kvôli guľovitému tvaru menej skladná. Podľa užívateľských recenzií navyše hrozí vylietavanie kukurice do okolia prístroja.

Záverečné zhrnutie

Tento model bude vhodný pre zákazníkov, ktorí oželia doplnkové funkcie a vychytávky. Avšak z hľadiska pomeru ceny a výkonu sa javí obstaranie tohto modelu ako najvýhodnejšie. Pokiaľ si navyše chcete pripravovať zdravý popkorn bez oleja, bude úplne ideálny. Dochutiť ho potom môžete priamo v miske.

36 € Orientačná cena

Pre nenáročných
Popkornovače
  • Nízka cena
  • Ľahký a vhodný na prenášanie
  • Vypínač On/Off
  • Neuvedená kapacita
  • Balenie bez misky na servírovanie
  • Nemá funkcie naviac

Teplovzdušný popkornovač Clatronic je z hľadiska ovládania veľmi jednoduchý prístroj. Zapnutie či vypnutie sa v tomto prípade vykonáva stlačením jedného gombíka. Vrchná časť je opatrená vekom, cez ktoré môžete sledovať pukanie zŕn. Vo veku sa nachádza otvor, ktorým padá hotový popkorn von do pristavenej misky.

Výrobca síce neuvádza kapacitu, ale môžeme očakávať, že sa bude pohybovať okolo 50 gramov kukurice. Vďaka príkonu 1 200 W pracuje pomerne rýchlo. Hotovú porciu získate v priebehu dvoch až troch minút. Okrem samotného prístroja nájdete v balení odmerný pohárik na kukuricu a manuál na použitie.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Popkornovač Clatronic si kupujú skôr menej nároční zákazníci, ktorí hľadia hlavne na výšku investície. S prístrojom je väčšina z nich spokojná, pochvaľujú si jeho jednoduché ovládanie a práve nízku obstarávaciu cenu. Niektorí užívatelia kupujú tento popkornovač ako darček pre deti, pretože je možné jeho obsluhu zvládnuť aj bez asistencie dospelého.

Hlavné výhody, nevýhody a zaujímavosti oproti iným produktom

Na tomto modeli je potrebné oceniť jednoduchosť, slušný výkon a rýchlosť prípravy popkornu. Ďalším pozitívnym bodom je veľmi nízka cena. Navyše má aj vcelku praktické rozmery a s hmotnosťou 1 kilogram sa dá veľmi ľahko prenášať. Za hlavný nedostatok je možné označiť absenciu servírovacej misky v balení.

Záverečné zhrnutie

Teplovzdušný popkornovač Clatronic PM 3635 možno odporučiť naozaj len nenáročným používateľom a tým, ktorí pripravujú popkorn raz za čas. Pokiaľ máte na popkornovač vyššie nároky a požadujete lepšiu výbavu, zvážte o niečo drahší model GZ 134 od značky Guzzanti. Súčasťou balenia je praktická nádoba, ktorú je možné využiť ako misku na servírovanie.

26 € Orientačná cena

Ako vybrať popkornovač

Ak si chcete čas od času pochutnať na domácom popkorne alebo pohostiť priateľov na oslave, mohol by vás zaujať popkornovač. Toto zariadenie na prípravu popkornu možno poznáte v komerčnej verzii z prostredia kina. Dnešný trh ale ponúka aj zariadenia na domáce účely. Vyznačujú sa menšou kapacitou a skladnými rozmermi. Ľahko si tak pripravíte domáci popkorn, pri ktorom máte kontrolu nad použitými surovinami a dochucovadlami.

S výberom popkornovača vám pomôže prečítanie nasledujúcich kapitol. Mali by ste mať jasno v tom, či chcete pri príprave použiť olej. Podľa toho potom môžete zvoliť vhodný typ. Jednotlivé druhy popkornovačov sa okrem princípu fungovania líšia aj svojim dizajnom, rozmermi a kapacitou. Nezabudnite venovať pozornosť aj použitému materiálu. Oplatí sa sledovať aj výšku príkonu, pretože priamo ovplyvňuje rýchlosť pukania zŕn.

Spomenieme aj niektoré doplnky, ktoré by sa vám pri používaní popkornovača mohli hodiť. Vďaka vytvoreniu cenových hladín produktov zistíte, že obstaranie samotného prístroja na prípravu popkornu výrazne nezaťaží rodinný rozpočet. Je ale potrebné investovať aj do kvalitných surovín. Ak vás zaujímajú aj ďalšie nástroje určené na prípravu potravín, môžeme vám odporučiť aj naše porovnanie hotdogovačov, šunkovarov alebo hriankovačov.

Ako vybrať popkornovač stručne:

  • Zamerajte sa na výber vhodného typu popkornovača. Teplovzdušný typ vám umožní pripraviť menšie množstvo popkornu bez oleja, platničkové a hrncové popkornovače vyžadujú olej a mávajú väčšiu kapacitu. Voľte podľa toho, aké veľké množstvo popkornu chcete pripravovať a či by ste radšej mali pochúťku s olejom alebo bez oleja.
  • Preverte kvalitu použitého materiálu. Čím odolnejší, tým dlhšie vám popkornovač vydrží slúžiť. Výrobcovia často kombinujú niekoľko materiálov naraz.
  • Zohľadnite rozmery a hmotnosť prístroja. Väčšina popkornovačov nie je priestorovo náročná a nájde si svoje miestečko aj v menšej kuchyni.
  • Kapacitu nádoby prispôsobte počtu a apetítu stravníkov. Väčšinou sa oplatí voliť nádobu s trochu väčšou rezervou, aby ste ju nemuseli tak často dopĺňať.
  • Skontrolujte výšku príkonu. Čím vyššia, tým je popkorn pripravený rýchlejšie.
  • Zvážte doplnky a funkcie. Hodí sa napríklad bezpečnostná poistka, rôzne odmerky a miešadlá.
  • Vyberte vhodnú cenovú hladinu. Nenároční užívatelia zoženú funkčný popkornovač už za pár desiatok eur. Keď si trochu priplatíte, je možné zakúpiť modely okolo 80 EUR.

Princíp prípravy popkornu

Popkornovač využíva prirodzené vlastnosti kukuričného zrna (Zdroj: Wikipedia). Kukuričné ​​zrno sa skladá primárne z vody a zo škrobu, ktorý tvorí šupku. Zahrievanie zrna spôsobí, že tlak vody vzrastá a štruktúra škrobu získava penovitý charakter. Nakoniec dôjde k povestnému puknutiu, kedy šupka ustúpi škrobu a je otočená naruby. Vďaka tomu získa popkorn svoj typický tvar, prirovnávaný k bielemu kvetu.

Moderné popkornovače umožňujú pare, ktorá sa v priebehu pukania zŕn uvoľňuje, unikať von. Vďaka tomu nie je hotový popkorn navlhnutý.

Komerčný vs domáci popkorn

Hoci sa v tomto článku zameriame viac na domáce typy popkornovačov, treba sa aspoň zmieniť o modeloch pre komerčné využitie. Profesionálne popkornovače sú určené na veľkokapacitnú výrobu popkornu. Stretnete sa s nimi napríklad v kinách, v bufetoch alebo v stánkoch s rýchlym občerstvením. Oproti domácim modelom sú priestorovo náročné, ťažké a väčšinou hrncového typu.

Kukurica sa v nich pretavuje za použitia veľkého množstva oleja. Výrobcovia samozrejme nezabúdajú ani na chutnosť popkornu, teda ho výdatne solia či sladia. Takto pripravený popkorn síce uspokojí chuťové poháriky, ale zároveň predstavuje kalorickú bombu a nedá sa označiť za zdravú pochúťku. Nekvalitné popkorny môžu obsahovať umelé aromatické látky, ktoré negatívne pôsobia na ľudské zdravie.

Podomácky vyrobený popkorn je vždy lepšou voľbou z mnohých dôvodov. Máte úplnú kontrolu nad tým, čo vlastne obsahuje. Môžete si ho pripraviť vždy čerstvý a vybrať, čím ho dochutíte. Napríklad karamelom, čokoládou, korením, syrom alebo iba soľou. A pokiaľ chcete, aby bol diétny, nemusíte ho vôbec pripravovať na oleji. Stačí vybrať teplovzdušný model. Takýto popkorn možno označiť za zdravú desiatu, pretože je plný vlákniny a minerálov.

Spôsob ohrevu zŕn

Popkornovače využívajú dva spôsoby ohrevu zŕn:

  • Príprava bez oleja
  • Príprava s olejom

Popkorn pripravený bez použitia oleja je veľmi obľúbený medzi priaznivcami zdravej výživy. Pripravuje sa iba za použitia horúceho vzduchu. Medzi väčšinou užívateľov však vedie klasika v podobe popkornu pečeného s olejom, ktorý sa vyznačuje výraznejšou a lepšou chuťou.

Delenie popkornovačov

Podľa dizajnu a spôsobu prípravy je možné popkornovače prehľadne rozčleniť do troch hlavných sekcií:

  • Teplovzdušné popkornovače
  • Platničkové popkornovače
  • Hrncové popkornovače

Výhody a nevýhody jednotlivých typov sú zhrnuté v prehľadnej tabuľke.

Druh popkornovača Výhody Nevýhody
Teplovzdušný + Bez použitia oleja

+ Zdravý popkorn

+ Praktické rozmery

+ Cenová dostupnosť

– Hlučnosť

– Menšia kapacita

– Nie je možné pridávať dochucovadlá

Platničkový + Lepšia chuť vďaka oleju

+ Možnosti dochucovania

+ Väčšia kapacita

+ Ľahká príprava

– Zaberá viac miesta
Hrncový + Najefektívnejšia príprava

+ Nízka spotreba energie

+ Môže byť dlho v chode

+ Vhodný na oslavy a večierky

– Náročnejší na skladovanie

– Vyššia cena

Teplovzdušné popkornovače

Základom teplovzdušného popkornovača je vykurovacie teleso, ktoré zaisťuje ohrev vzduchu na veľmi vysokú teplotu. V spolupráci s ventilátorom, ktorý smeruje horúci vzduch priamo na kukuricu, dochádza k efektívnemu pukaniu kukuričných zŕn. Kvalitnejšie modely sú navyše vybavené miešadlom, ktoré kukuricu premiešava a zaistí tak jej rovnomerné prepečenie.

Hotový popkorn je na záver hnaný prúdom vzduchu cez výdajný otvor, pod ktorým je umiestnená servírovacia miska. Na prípravu popkornu sa v tomto prípade nepoužíva žiadny olej, soľ, ani iné prísady – inak by totiž mohlo dôjsť k poškodeniu zariadenia. Výhodou takto pripraveného popkornu je nízky obsah kalórií. Prípadne si ho môžete dochutiť priamo v miske.

Teplovzdušné popkornovače majú praktické rozmery a sú vhodné na prípravu menšej porcie popkornu. Nevyužijete ich teda na párty pre priateľov. Za hlavnú nevýhodu tohto typu býva považovaná veľká hlučnosť, ktorú spôsobuje chod ventilátora.

Platničkové popkornovače

Hlavnou časťou tohto typu popkornovača je platnička (alebo skôr kovová panvička), na ktorú sa naleje trochu oleja. Následne sa pridáva kukurica. Ohrev kukurice potom zaisťuje vykurovacie teleso. To, že sa popkorn nepripáli a bude rovnomerne ohriaty, by malo zaistiť miešadlo. Bohužiaľ nie je štandardom pri všetkých modeloch na trhu. Platničku zakrýva plastový kryt tvaru pologule, ktorý zaistí, že pukajúci popkorn neunikne von.

Po dokončení celého procesu stačí popkornovač otočiť dnom nahor a platničku odskrutkovať. Hotový popkorn môžete podávať priamo vo veku. Platničkové popkornovače sa vyznačujú vyššou kapacitou, uplatníte ich teda aj na menších oslavách. Možnosť sledovať pukanie popkornu cez priehľadnú guľu môže byť navyše skvelá zábava pre hostí.

Jeho slabú stránku predstavuje neforemná konštrukcia, ktorá síce umožňuje efektívne pukanie kukurice, ale nie je skladná. Je preto nutné si vopred rozmyslieť, kam taký popkornovač na kuchynskej linke usadíte. V menšej kuchyni bude zaberať úložný priestor v skrinkách.

Hrncové popkornovače

Hrncové popkornovače zahŕňajú ako profesionálne modely, ktoré poznáte napríklad z kina, tak aj menšie zariadenia do domácnosti. Základ tvorí konštrukcia opatrená priehľadnými stenami. Najčastejšie sú vyrobené z plexiskla. Vnútri zariadenia sa nachádza hrniec prepojený s vykurovacím telesom. Ďalej tu nájdete kábel, ktorý prepája varný hrniec so základňou popkornovača, a otočný kĺb, vďaka ktorému môžete hrniec prevrátiť a vysypať z neho hotový popkorn.

Hrncový popkornovač máva najväčšiu kapacitu zo všetkých troch typov zariadení. Aj napriek nízkej spotrebe energie dokáže rýchlo vyprodukovať pomerne veľké množstvo popkornu (cca 1 liter za minútu), vyznačuje sa teda najlepšou efektivitou. Navyše môže byť aj dlhšiu dobu v chode, preto v ňom môžete spracovávať jednu porciu kukurice za druhou. Takto výkonný stroj využijete na veľkej oslave, ale bude zbytočný pre jednotlivcov.

Nevýhodou tohto typu zariadenia sú nepraktické rozmery. Hrncový popkornovač nie je určený na časté prenášanie, je ťažší a môže byť dosť vysoký.

Hmotnosť a rozmery

Popkornovač nepatrí medzi kuchynské spotrebiče určené na denné použitie, mal by byť preto čo najskladnejší, aby zbytočne neprekážal na linke.

Hmotnosť

Hmotnosť popkornovača by vás mala zaujímať hlavne v súvislosti s častým prenášaním. Domáce modely ale obvykle nevážia viac ako 2,5 kilogramu, teda si s nimi dokážu bez problémov poradiť aj ženy a deti.

Rozmery

Za najskladnejšie býva považovaný teplovzdušný typ popkornovača. Výška týchto spotrebičov sa pohybuje okolo 30 centimetrov a priemer nepresahuje 14 centimetrov. Ľahko sa tak zmestia aj kuchynských skriniek bez toho, aby ste pre nich tvorili špeciálne veľké miesto.

Platničkové sú podstatne väčšie. Tu sa pohybujeme okolo 35 centimetrov, čo sa týka výšky aj priemeru zariadenia.

Najnáročnejšie na priestor sú hrncové popkornovače, najmä profesionálne zariadenia. Pôdorys týchto modelov môže dosiahnuť rozmery 30 x 30 centimetrov. Na výšku potom meria až 50 centimetrov.

Kapacita (dávka kukurice)

Ide o kľúčový parameter, ktorý vás informuje o tom, aké približné množstvo popkornu dokáže prístroj vyprodukovať. Kapacitu voľte podľa toho, pre aký počet ľudí budete popkorn najčastejšie pripravovať. Udáva sa v gramoch ešte tepelne nespracovanej kukurice.

Menšie popkornovače, ako sú tie teplovzdušné, majú kapacitu okolo 50 gramov kukurice. Toto množstvo je dostatočné pre jednotlivcov a páry, pokiaľ nepatríte medzi veľkých jedákov. Kapacita väčších domácich prístrojov sa potom pohybuje medzi 50 až 100 gramami kukurice. Také modely už sú vhodné pre veľké rodiny a oslavy.

Materiál

Popkornovač patrí medzi zariadenia, ktoré musia odolať extrémnym podmienkam. Zahrievanie na vysokú teplotu a prskajúci horúci olej vyžadujú kvalitný materiál, ktorý nepodlieha teplotnej deformácii.

Pri popkornovačoch sa môžete najčastejšie stretnúť s týmito materiálmi: 

  • Teplotne odolný plast – hlavná výhoda tohto materiálu spočíva v jeho nízkej hmotnosti. Objavuje sa najmä pri lacnejších modeloch. Má ale logicky kratšiu životnosť. Niektorí výrobcovia bohužiaľ používajú v rámci prešetrovania úplne nevhodné druhy plastov, ktoré sa teplom deformujú.
  • Nerezová oceľ – jedná sa o vysoko kvalitný materiál s výbornou výdržou. Nerez býva uprednostňovaná pri kuchynských spotrebičoch aj preto, že dobre vedie teplo a ľahko sa čistí. Stretnete sa s ňou pri väčších a drahších popkornovačoch, najmä pri hrncových modeloch.
  • Hliník – ak hľadáte ľahký model na časté prenášanie, voľte hliník. Hliník sa vyznačuje veľmi nízkou hmotnosťou. V porovnaní s nerezovou oceľou vedie teplo o niečo lepšie.
  • Plexisklo – niektoré časti popkornovačov, ako sú steny pri hrncovom type, sa vyrábajú z priehľadného plexiskla. Prípravu kukurice tak môžete neustále sledovať.

Príkon

Všeobecne sa pod pojmom príkon skrýva množstvo energie, ktoré spotrebič odoberie zo siete za jednotku času. Udáva sa vo wattoch (W). Pri výbere toho pravého popkornovača sa všeobecne oplatí siahnuť po modeli s vyšším príkonom, ak chcete, aby pracoval veľmi rýchlo. Čím vyšší má popkornovač príkon, tým rýchlejšie kukuričné ​​zrná pukajú.

Pri teplovzdušných a platničkových modeloch sa priemerný príkon pohybuje v rozmedzí 800 až 1 000 W. Nižšia hodnota nie je na škodu, pokiaľ viete, že budete v popkornovači pripravovať len malé porcie. Hrncový typ hospodári s energiou efektívnejšie a jeho príkon sa pohybuje približne okolo 300 W. Príkon žiadnym spôsobom neovplyvňuje chuť ani kvalitu popkornu.

Rýchlosť prípravy

Na rýchlosť prípravy popkornu má vplyv viacero faktorov – príkon, kapacita zariadenia, vodivosť materiálu a parametre prístroja. Všeobecne sa dá ale povedať, že popkornovače pracujú pomerne rýchlo a medzi jednotlivými druhmi nie sú veľké rozdiely. Väčšina modelov pripraví celú porciu popkornu v priebehu troch až piatich minút. Teplovzdušné popkornovače dokážu pracovať ešte o niečo rýchlejšie, pretože pri nich odpadá nutnosť ohrevu oleja. Kukuricu dokážu spracovať v priebehu dvoch až troch minút.

Funkcie a doplnky

Popkornovače síce nepatria medzi zložité prístroje, ale existuje niekoľko vychytávok a doplnkov, ktoré vám umožnia prípravu popkornu vykonávať efektívnejšie a bezpečnejšie.

  • Bezpečnostná poistka – poistka proti prehriatiu patrí medzi výsady teplovzdušných popkornovačov. V prípade prehriatia zaistí vypnutie prístroja. Po vychladnutí sa popkornovač opäť sám zapne.
  • Možnosť topenia masla – niektoré teplovzdušné modely ponúkajú možnosť ohriatia masla, čokolády či iných dochucovadiel prostredníctvom horúceho vzduchu.
  • Miešadlo – otočné miešadlo premiešava popkorn počas prípravy. Zaistí, že sa prepečie rovnomerne. Navyše nehrozí pripálenie zŕn na dne.
  • Odmerky – k niektorým popkornovačom výrobcovia dodávajú aj sadu odmeriek, v ktorých si odmeriate odporúčané množstvo kukurice aj oleja.
  • Servírovacia miska – súčasťou platničkových popkornovačov je kryt v tvare pologule, v ktorom potom môžete popkorn servírovať. Servírovacie misky nájdete aj pri hrncových modeloch. Miska sa v tomto prípade nachádza v spodnej časti, do ktorej padá hotový popkorn.

Cena

Popkornovače patria medzi kuchynské zariadenia, na ktoré bežne nenarazíte v každej domácnosti. V súčasnej dobe zatiaľ neexistuje žiadny výrobca, ktorý by sa špecializoval vyložene na výrobu popkornovačov, ale mnoho značiek ich do svojho sortimentu zaradilo. Z renomovaných značiek je možné odporučiť Guzzanti, Klarstein, Concept, Princess, Beper, Unold alebo Severin.

V závislosti na parametroch, výbave a značke sa môžu ceny jednotlivých popkornovačov mierne líšiť. Dobrá správa však je, že obstaranie vysoko kvalitného domáceho popkornovača vás nemusí stáť viac ako 40 EUR.

Od 20 do 40 EUR

Najnižšia cenová kategória ponúka veľmi pestrý výber popkornovačov. Vyberú si užívatelia preferujúci prípravu s olejom, aj ľudia, ktorí si strážia váhu a chcú popkorn bez pridaného tuku. Dominantnú časť sortimentu tvoria platničkové modely. Keď sa budete približovať k hranici 40 EUR, narazíte už aj na teplovzdušné popkornovače.

Výrobky z tejto kategórie sú dostatočne kvalitné pre bežných užívateľov. Hoci mávajú pomerne vysoký príkon, nepracujú vždy efektívne a celková príprava popkornu sa môže mierne pretiahnuť.

Od 40 do 80 EUR

Stredná trieda ponúka už vysoko kvalitné modely, ktoré uspokoja náročných zákazníkov. Poslúži aj početnejším rodinám alebo ich môžete vytiahnuť na domácu párty. Prevažne tu nájdete platničkové modely, ktoré sa vyznačujú výbornými parametrami. Aj napriek nižšiemu príkonu pracujú veľmi rýchlo. Výrobcovia pri nich dávajú prednosť kovovým materiálom pred plastom, vyzerajú preto pomerne štýlovo a pevne.

Nad 80 EUR

Do najvyššej cenovej kategórie spadajú tie najkvalitnejšie modely na domáce použitie a profesionálne popkornovače. V tejto hladine si zaručene vyberiete, ak patríte medzi vášnivých konzumentov popkornu a často organizujete filmové večery s priateľmi.

Výhradne sa jedná o hrncové modely. Vyznačujú sa veľkou kapacitou, ľahko sa čistia a vďaka kvalitnému spracovaniu vydržia slúžiť niekoľko rokov. Výrobcovia sa pri nich sústredia aj na dizajn, takže môžete naraziť na najrôznejšie zaujímavé retro kúsky, ktoré dokážu ozvláštniť interiér.

Vlastnosti kukuričných zŕn

Ak chcete pripraviť skutočne kvalitné a lahodne chutnajúce popkorn, musíte na jeho prípravu použiť vhodné kukuričné ​​zrná. Možno vás to prekvapí, ale nie každá kukurica sa hodí na výrobu popkornu. Na popkorn sa preto používa výhradne špeciálna odroda, tzv. pukancová kukurica. Vyskytuje sa v týchto dvoch formách: 

  • Zea mays conv. everta var. leucornis
  • Zea mays conv. everta var. oryzoides

Veľkosť, štruktúru i chuť kukuričných jadier potom ovplyvňuje aj ich farba: 

  • Žltá kukurica – cenovo najvýhodnejší a najčastejšie používaný variant. Vyznačuje sa jemnou orieškovou chuťou.
  • Biela kukurica – čistá neutrálna chuť. Ideálne zrná na pridávanie rôznych dochucovadiel.
  • Červená kukurica – drobnejšie zrnká ako pri ostatných variantoch. Výsledný popkorn je veľmi nadýchaný, jemný a chutí po orieškoch.
  • Modrá kukurica – vločky popkornu sú veľmi ľahké a jemné. Oriešky v nich ucítite silnejšie.

Terminológia spojená s popkornom

Pri nákupe kukurice na popkorn môžete naraziť na špecifické termíny, ktoré vás môžu zaskočiť, pokiaľ ste o nich nikdy nepočuli. Poďme si ich vysvetliť, aby ste vedeli, ako kukuricu vybrať.

Miera rozpínania (rýchlosť expanzie)

Informuje o počte porcií hotového popkornu, ktoré je možné získať z určitého množstva nevypukaných zŕn. Pokiaľ sa rýchlosť expanzie rovná 36, získate z jednej šálky nevypukaných zŕn 36 šálok popkornu. Čím vyššia je teda miera rozpínania, tým viac popkornu z kukurice pripravíte. Za dostatočne kvalitné sú považované zrná s expanziou 35 až 40.

Obsah vlhkosti

Aby mohla kukurica naplno využiť svoj „potenciál na pukanie“, musí obsahovať dostatok vody. Ideálne sú zrná obsahujúce 13 až 14,5% vody. Pokiaľ budú obsahovať menej vody, nebudú dobre pukať. Pokiaľ bude obsah vody naopak ešte vyšší, výsledný produkt nebude dostatočne chrumkavý a chutný. Navyše môže klesnúť rýchlosť expanzie.

Veľkosť zŕn

Veľkosť kukuričného zrna sa meria v počte jednotlivých zŕn na 10 gramov kukurice. Inými slovami, stačí odvážiť 10 gramov kukurice a spočítať, koľko zŕn obsahuje. Platí, že čím viac ich obsahuje, tým sú zrná menšie. Veľkosť zrna má vplyv na výslednú veľkosť kúskov popkornu. Žiadnym spôsobom ale nemení jeho chuť alebo schopnosť expanzie.

Aké ďalšie suroviny použiť

Pri príprave popkornu je najdôležitejším prvkom kukurice. Pokiaľ ale chcete vytvoriť mimoriadne chutný popkorn, bez použitia oleja, soli a iných dochucovadiel sa skrátka nezaobídete.

Olej

Voľba vhodného oleja je veľmi dôležitá. Ideálne je použiť taký olej, ktorý sa neprepaľuje (tzn. s vysokou hodnotou dymového bodu). Najvyšším dymovým bodom sa vyznačujú rafinované oleje. Vďaka tejto úprave sa neprepaľujú ani pri extrémnych teplotách. Ďalej musíte vziať do úvahy chuť – niektoré oleje dokážu výrazne ovplyvniť chuť popkornu, iné sú chuťovo neutrálne.

 Kvalitné panenské oleje, ako sú kokosový či avokádový, navyše dodajú popkornu zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny. 

Druh oleje Dymový bod
Kokosový (rafinovaný) 232 °C
Kokosový (panenský) 176 °C
Repkový (rafinovaný) 246 °C
Repkový (nerafinovaný) 205 °C
Slnečnicový (rafinovaný)

 

232 °C
Slnečnicový (nerafinovaný) 107 °C
Avokádový (rafinovaný) 271 °C
Avokádový (panenský) 204 °C

Dochucovadlá

Pre väčšinu ľudí je popkorn neoddeliteľne spojený so soľou a maslom. V tomto prípade však platí heslo „všetko s mierou“. Extrémne solenie nie je z dlhodobého hľadiska zdraviu prínosné. 

Pokiaľ máte radi slaný popkorn, môžete namiesto soli skúsiť ešte iné možnosti:

 Najemno nastrúhaný parmezán

  • Prelisovaný cesnak
  • Najemno nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať
  • Indické korenie (kombinácia kari, štipľavej papriky a rímskej rasce)
  • Sušená cibuľa
  • Kôpor

 Milovníci sladkej verzie potom môžu vyskúšať: 

  • Trstinový cukor a škoricu
  • Vanilkový extrakt
  • Med a mandľové lupienky
  • Roztavenú čokoládu
  • Domáci karamel

Rozdiel medzi popkornom zo sáčku a z popkornovača

Možno si hovoríte, že obstaranie popkornovača je zbytočná investícia a vystačíte si s instantným popkornom z mikrovlnky. Pokiaľ ale konzumujete popkorn často, mali by ste sa zamyslieť nad zdravotnými aspektmi tejto obľúbenej pochúťky. Kukuričné ​​zrná sú síce samé o sebe zdravé a výživné, ale ich upravená komerčná verzia už nie.

Instantný popkorn v sáčku sám o sebe obsahuje celý rad dochucovadiel, vysoký podiel soli a umelé aromatické látky. Za zmienku stojí diacetyl, ktorý vystupuje ako náhrada masla. Dlhodobá nadmerná konzumácia diacetylu však môže spôsobiť vážne ochorenie pľúc. Nehovoriac o sodíku obsiahnutom v soli, ktorý podporuje zadržiavanie vody v tele a zvýšenie krvného tlaku.

Kontroverznou témou sú aj samotné plastové obaly, s ktorými sa popkorn vkladá do mikrovlnky. Vrecko je z vnútornej strany opatrené náterom, ktorý sa následkom pôsobenia vysokej teploty rozkladá a uvoľňuje do popkornu toxické látky (Zdroj: FDA). Konkrétne sa jedná o perfluóroktánovú kyselinu (PFOA), ktorá je považovaná za potenciálny karcinogén. Pokiaľ chcete predísť zdravotným problémom, je lepšie sa sáčkovému popkornu radšej vyhnúť.

Často kladené otázky k popkornovačom

Ako a aký popkornovač vybrať?

Výber popkornovača prispôsobte jeho využitiu – pre koľko ľudí a ako často budete popkorn pripravovať. Podľa toho zvoľte vhodný typ, kapacitu a príkon. Oplatí sa investovať do kvalitného materiálu. Ďalej si rozmyslite, ako bude pasovať do vašej kuchyne. Pre zvýšenie komfortu pri príprave sa môžete zamerať aj na určité vylepšenia ako je miešadlo či možnosť topenia masla.

Ako zaistiť, aby bol popkorn dokonale chrumkavý?

Dôležitú úlohu zohráva skladovanie kukurice a obsah vody v kukuričnom zrne. Kukurica by mala byť čo najčerstvejšia, zrná totiž postupom času strácajú na vlhkosti a popkorn potom nie je príliš chutný. Dodržujte základné pravidlá skladovania, aby ste minimalizovali tento problém. Neuchovávajte kukuricu v chlade, vlhku, ani v mraze. Ideálna je izbová teplota okolo 20 °C. Správne skladovaná kukurica vám vydrží v špajze až 18 mesiacov.

Je popkorn vhodný pri diéte?

Jedine pokiaľ sa rozhodnete pre verziu pripravovanú bez tuku. Popkorn pripravený v teplovzdušnom popkornovači je ideálnou desiatou, ktorá vám pomôže zahnať hlad a uspokojí potrebu niečo zobať. Kukurica patrí medzi celozrnné obilniny a neobsahuje lepok, preto si ju môžu dopriať aj ľudia s bezlepkovou diétou. Navyše je plná vlákniny, minerálov a vitamínov. A pokiaľ chcete chuť suchého popkornu zlepšiť, môžete pridať bylinky alebo korenie.

Dana Široká
Redaktorka
Dana rada sleduje najrôznejšie vychytávky a technologické novinky, ktoré sa na trhu s kuchynskými potrebami objavujú. S nadšením skúma rozdiely medzi faktami a reklamnými trikmi. Rada preto vysvetlí, na aké parametre sa pri výbere popkornovača zamerať a či zvoliť ohrev s olejom alebo nie. Okrem popkornovačov sa venuje aj ďalším pomocníkom do kuchyne, ako sú šunkovary alebo hotdogovače.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

HUELSEN, W. A. a W. P. BEMIS. Changes in popcorn kernels and cobs while maturing. Urbana: University of Illinois, 1958.

https://www.healthline.com/health/microwave-popcorn-cancer

KUBÍČEK, Josef. Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008, 99 s., 12 s. příloh. Dostupné také z: http://hdl.handle.net/10563/7011. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická, Ústav potravinářského inženýrství. Vedoucí práce Říha, Karel.

https://budejovice.rozhlas.cz/seminka-amarantu-se-daji-opekat-i-dusit-na-panvi-pukaji-jako-popcorn-7039373


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.7 z 9 hlasov