Porovnávací test a recenzie najlepších práčok so sušičkou

Aktualizované:
Marec 2021
Autor:
Eliška Srncová

V kategórii odporúčame

Electrolux EW7W368SI

730 €

Orientačná cena

Akú práčku so sušičkou si vybrať podľa porovnania

Top produkt

Slim

Odporúčame
Electrolux EW7W368SI
Orientačná cena 730 €
Ďalší na zváženie

Do 500 €

Odporúčame
Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W
Orientačná cena 490 €
Top produkt

Nad 500 €

Odporúčame
AEG SensiDry L9WBC61B
Orientačná cena 1 080 €

Práčka so sušičkou predstavuje moderné riešenie pre všetkých, ktorí túžia po precízne usušenej bielizni, ale okrem práčky sa im už ďalší spotrebič doma nezmestí, poprípade nechcú kupovať každý prístroj zvlášť. Ak túžite po práčke so sušičkou, ale nechcete venovať dlhé hodiny hľadaniu ideálneho spotrebiča, máme tu výber práve pre vás. V troch prehľadných kategóriách (Slim modely, práčky do 500 € a práčky nad 500 €) nájdete produkty z rôznych cenových hladín. Zahŕňa tak luxusné modely vybavené najnovšími technológiami, ako aj cenovo dostupné varianty.

Práčka so sušičkou v sebe síce spája dva spotrebiče, sušenie však v prípade kombinovaného spotrebiča nie je úplne rovnocenné sušeniu v sušičke, ide skôr o doplnkovú funkciu. Väčší dôraz sme teda kládli na parametre typické pre práčky. Veľmi dôležitým parametrom je účinnosť odstreďovania. Tá sa totiž zaručene premietne do dĺžky trvania programu a spotreby. Jednoducho povedané, keď bude bielizeň zle vyžmýkaná, sušenie bude drahšie a menej efektívne.

Viac než v prípade samostatných práčok treba klásť dôraz na kapacitu bubna, tá je totiž pre sušenie ešte o niečo menšia než pre pranie. Veľký vplyv na výber mali aj energetické parametre modelov. Práčka so sušičkou totiž nepatrí k práve úsporným spotrebičom a rozdiely v celkovej ročnej spotrebe sú aj v stovkách. Približnú ročnú spotrebu sme počítali na 220 cyklov. V tabuľke vždy nájdete údaj pre samostatné pranie a hodnotu pre cyklus prania a sušenia.

Dôležitá je, samozrejme, aj hlučnosť spotrebičov. Dobrou správou je, že práčky so sušičkou všeobecne nebývajú príliš hlučné. O svoje uši sa teda báť nemusíte. Do úvahy sme brali taktiež výbavu práčky, teda či je vybavená detskou poistkou a displejom, či má funkciu množstvovej automatiky a či je v jej možnostiach aj niečo navyše, napríklad inteligentné funkcie alebo parné programy. S potešením môžeme konštatovať, že hodnotené práčky sú väčšinou veľmi dobre vybavené.

Keby vás zaujímali aj ďalšie informácie o práčkach so sušičkou a rady, ako si taký spotrebič správne vybrať, podrobne sme sa im venovali v článku Ako si vybrať práčku so sušičkou, kde sa dozviete všetko potrebné.


Najlepšie práčky so sušičkou podľa porovnania

Slim

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze Electrolux EW7W368SI
Electrolux EW7W368SI

Tichý chod

Parné programy

Trieda účinnosti odstreďovania A

Vyššia spotreba pri cykle prania + sušenia

Vyššia cena

Pomer kapacít pre pranie a sušenie

730 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

Recenze LG F48J3TM5W
LG F48J3TM5W

Trieda účinnosti odstreďovania A

Invertorový motor

Vyššia hlučnosť prania

Chýba pokročilejšie funkcie

450 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Recenze Beko HTE 7736 CSXCW
Beko HTE 7736 CSXCW

Nižšia spotreba

Smart funkcie

Invertorový motor

V niektorých ohľadoch priemerná

Vyššia hlučnosť prania a sušenia

380 € Zobraziť ponuky

Do 500 €

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze Candy CSWS596TWMCRE-S
Candy CSWS596TWMCRE-S

Nižšia hlučnosť

Smart funkcie

Parné programy

Vyššia spotreba

500 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Recenze Indesit XWDA 751480X WSSS
Indesit XWDA 751480X WSSS

Dostupná cena

Nižšia spotreba na cyklus prania

Chýbajú aj základné funkcie

V niektorých smeroch priemerná

350 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W
Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W

Nízka spotreba na cyklus prania

Parné programy

Nízka hlučnosť prania

Vyššia spotreba prania + sušenia

Chýbajú inteligentné funkcie

490 € Zobraziť ponuky

Nad 500 €

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze AEG SensiDry L9WBC61B
AEG SensiDry L9WBC61B

Invertorový motor

Parné funkcie

Nízka spotreba

Vysoká cena

Vyššia spotreba vody pri praní

1 080 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

Recenze LG F2DV5S8S0
LG F2DV5S8S0

Nižšia hlučnosť

Parné programy

Smart funkcie

Vyššia spotreba

Menšia kapacita sušenia

590 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze Electrolux EW8W261B
Electrolux EW8W261B

Invertorový motor

Trieda účinnosti odstreďovania A

Nízka hlučnosť prania

Chýbajú inteligentné funkcie

Vyššia cena

Vyššia spotreba vody

690 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Recenze AEG Dualsense L7WBG47W
AEG Dualsense L7WBG47W

Invertorový motor

Nízka spotreba na cyklus prania

Nižšia hlučnosť

Vyššia spotreba vody

Chýbajú inteligentné funkcie

600 € Zobraziť ponuky

Recenze Electrolux EW7W368SI
Electrolux EW7W368SI
Recenze LG F48J3TM5W
LG F48J3TM5W
Recenze Beko HTE 7736 CSXCW
Beko HTE 7736 CSXCW
Recenze Candy CSWS596TWMCRE-S
Candy CSWS596TWMCRE-S
Recenze Indesit XWDA 751480X WSSS
Indesit XWDA 751480X WSSS
Recenze Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W
Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W
Recenze AEG SensiDry L9WBC61B
AEG SensiDry L9WBC61B
Recenze LG F2DV5S8S0
LG F2DV5S8S0
Recenze Electrolux EW8W261B
Electrolux EW8W261B
Recenze AEG Dualsense L7WBG47W
AEG Dualsense L7WBG47W
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Top produkt

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Kategória

Slim

Slim

Slim

Do 500 €

Do 500 €

Do 500 €

Nad 500 €

Nad 500 €

Nad 500 €

Nad 500 €

Orientačná cena 730 € 450 € 380 € 500 € 350 € 490 € 1 080 € 590 € 690 € 600 €
Max. kapacita prania / sušenia (kg) 8/4 8/5 7/4 9/6 7/5 7/4 10/6 8,5/5 10/6 7/4
Trieda účinnosti odstreďovania A A B A B B A A A B
Energetická trieda A A A A A A A B A A
Hlučnosť prania / odstreďovania / sušenia (dB) 46/70/52 56/73/- 56/75/64 51/79/56 54/80/59 51/76/60 51/77/66 53/70/- 51/77/60 51/76/59
Spotreba el. energie na cyklus prania / prania a sušenia (kWh) 0,97/5,3 1,04/5,44 0,8/4,76 1,17/6,12 0,9/4,76 0,59/4,69 0,9/4,07 1,25/5,78 0,95/6,7 0,59/4,69
Spotreba vody na cyklus prania / prania a sušenia (l) 56/115 52/110 45/95 52/135 50/85 52/92 75/77 33/125 62/115 52/92
Ročná spotreba energie – pranie / pranie a sušenie (kWh) 213,4/1166 228,8/1196,8 176/1047,2 257,4/1346,4 198/1047,2 129,8/1031,8 198/895,4 275/1271,6 209/1474 129,8/1031,8
Ročná spotreba vody – pranie / pranie a sušenie (l) 12320/25300 11440/24200 9900/20900 11440/29700 11000/18700 11440/20240 16500/16940 7260/27500 13640/25300 11440/20240
Ročné náklady na energiu – pranie / pranie a sušenie (0,16 €/1 kWh) 34,1/186,6 36,6/191,6 28,2/167,6 41,2/215,4 31,7/167,6 20,8/165,1 31,7/143,3 44/203,5 33,4/235,9 20,8/165,1
Ročné náklady na vodu – pranie / pranie a sušenie (3 €/ 1000 l) 37/75,9 34,3/72,6 29,7/62,7 34,3/89 33/56,1 34,3/60,7 49,5/50,8 21,8/82,5 40,9/75,9 34,3/60,7
Celkové ročné náklady – pranie / pranie a sušenie (€) 71,1/262,5 70,9/264 57,9/230 75,5/304,4 64,7/223,7 55,1/225,8 81,2/194,1 65,8/286 74,3/311,8 55,1/225,8
Množstvová automatika Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Odložený štart Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Detská poistka Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Displej Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Inteligentné funkcie Nie Nie Áno Áno Nie Nie Nie Áno Nie Nie
Parná funkcia Áno Nie Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno
Invertorový motor Áno Áno Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno
Rozmery v/š/h (cm) 81,9/59,6/54 85/60/50 85/60/50 89/60/58 85/59,5/54 85/60/57,2 85/59,9/56,9 85/60/47,5 85/60/63,1 84,8/59,7/57,6
Hmotnosť (kg) 72,5 70 70 65 65 65,5 Neuvedené Neuvedené 60 66,5
Recenze Electrolux EW7W368SI

Recenzie Electrolux EW7W368SI

Top produkt

Slim

  • Tichý chod
  • Parné programy
  • Trieda účinnosti odstreďovania A
  • Vyššia spotreba pri cykle prania + sušenia
  • Vyššia cena
  • Pomer kapacít pre pranie a sušenie

Z pomerne netypickej kombinácie kapacity 8 kg pre pranie a 4 kg pre sušenie poznať, že sušenie v prípade kombinovaných modelov býva naozaj skôr doplnkovou funkciou. Viditeľné je to aj na spotrebe vstavaného modelu Electrolux. Ten sa pri praní drží vcelku štandardných hodnôt, pri praní a sušení sa už však dostáva do trošku vyšších čísel. Napriek tomu zostáva v najlepšej energetickej triede A a ako jeden z menšiny predávaných modelov patrí taktiež do najlepšej triedy účinnosti odstreďovania A. Silnou stránkou práčky je taktiež jej hlučnosť, respektíve skôr tichosť. Pri praní nepresiahne ani 50 dB a aj pri odstreďovaní a sušení sa drží o viac než 10 dB nižšie než mnoho konkurenčných modelov. V ponuke funkcií síce oproti niektorým konkurentom nemá inteligentné ovládanie, nechýbajú jej však parné programy a, samozrejme, všetky kľúčové prvky, ako je časovač alebo množstvová automatika.

Zobraziť ponuky
Recenze LG F48J3TM5W

Recenzie LG F48J3TM5W

Top cena/výkon

Slim

  • Trieda účinnosti odstreďovania A
  • Invertorový motor
  • Vyššia hlučnosť prania
  • Chýba pokročilejšie funkcie

Hoci patrí práčka LG k slim modelom, jej kapacita 8 kg na pranie a 5 kg na sušenie vystačí aj troj- až štvorčlennej rodine. Pochváliť musíme najlepšiu triedu odstreďovania A, ktorá nebýva úplnou samozrejmosťou. Naopak, energetická trieda A je v prípade práčok so sušičkou bežná. Spotreba tohto modelu je zhruba priemerná, nepatrí k najúspornejším, ale ani k najnákladnejším práčkam. Jej hlučnosť pri praní patrí skôr k vyšším, hlučnosť pri odstreďovaní je, naopak, jedna z nižších. Z výbavy jej oproti niektorým konkurenčným práčkam chýbajú napríklad smart funkcie alebo parné programy. Nechýba však invertorový motor a samozrejme ani štandardné prvky výbavy, ako je displej alebo možnosť odložiť štart.

Zobraziť ponuky
Recenze Beko HTE 7736 CSXCW

Recenzie Beko HTE 7736 CSXCW

Dostupný variant

Slim

  • Nižšia spotreba
  • Smart funkcie
  • Invertorový motor
  • V niektorých ohľadoch priemerná
  • Vyššia hlučnosť prania a sušenia

S kapacitou 7 kg na pranie a 4 kg na sušenie môžeme práčku Beko odporučiť skôr do menej početných domácností s dvomi až tromi členmi. Tento model poteší pomerne nízkou spotrebou, ročne s ním môžete oproti väčším či menej úsporným práčkam so sušičkou ušetriť aj niekoľko desiatok eur. Hlučnosť práčky je trošku vyššia, najmä pri praní a sušení. V odstreďovaní patrí do triedy účinnosti B, čo je pomerne časté. Pochváliť však musíme predovšetkým výbavu tejto práčky so sušičkou. Na jednom mieste tu nájdete smart funkcie, parné programy aj invertorový motor. Nechýba, samozrejme, ani nutný základ, napríklad displej, detská poistka alebo funkcia odloženého štartu.

Zobraziť ponuky
Recenze Candy CSWS596TWMCRE-S

Recenzie Candy CSWS596TWMCRE-S

Top produkt

Do 500 €

  • Nižšia hlučnosť
  • Smart funkcie
  • Parné programy
  • Vyššia spotreba

Práčka so sušičkou Candy nepatrí k najlacnejším modelom na trhu, jej cena je však do istej miery opodstatnená veľkou kapacitou a vynikajúcou výbavou. Na program prania pojme táto práčka až 9 kg bielizne, ak chcete prať aj sušiť, počítajte so 6 kg várkou. To je dostatočný objem aj pre početnejšiu rodinu. Medzi pozitíva tejto práčky patrí taktiež účinnosť odstreďovania triedy A alebo pomerne nízka hlučnosť, najmä pri sušení. Vo výbave potom musíme zdôrazniť hlavne invertorový motor, smart funkcie alebo parné programy. Vysoká kapacita si, bohužiaľ, vybrala daň vo forme vyššej spotreby, pri intenzívnom používaní funkcie prania aj sušenia sa môžu ročné náklady vyšplhať aj k 300 €.

Zobraziť ponuky
Recenze Indesit XWDA 751480X WSSS

Recenzie Indesit XWDA 751480X WSSS

Dostupný variant

Do 500 €

  • Dostupná cena
  • Nižšia spotreba na cyklus prania
  • Chýbajú aj základné funkcie
  • V niektorých smeroch priemerná

Hoci patrí práčka Indesit k cenovo dostupnejším modelom na trhu, má svojim používateľom rozhodne čo ponúknuť. Pomer kapacít 7 kg (pranie) a 5 kg (sušenie) je celkom sľubný pre dvoj- až trojčlennú domácnosť. Spotreba na cyklus prania zostáva relatívne nízka, spotreba na pranie + sušenie je v prípade tejto práčky viac-menej štandardná. Nie je tak prekvapením, že patrí do energetickej triedy A. Štandardu sa drží aj v prípade účinnosti odstreďovania, kde patrí do najbežnejšej triedy B. Dostupnejšia cena sa v jej prípade plne prejavuje predovšetkým na ponuke funkcií, z ktorých zostala len množstvová automatika, displej alebo možnosť odložiť štart. Práčku tak môžeme odporučiť predovšetkým používateľom, ktorí hľadajú cenovo dostupnejší produkt a na ponuke funkcií im príliš nezáleží.

Zobraziť ponuky
Recenze Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W

Recenzie Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W

Ďalší na zváženie

Do 500 €

  • Nízka spotreba na cyklus prania
  • Parné programy
  • Nízka hlučnosť prania
  • Vyššia spotreba prania + sušenia
  • Chýbajú inteligentné funkcie

Kapacita 7 kg (pranie) a 4 kg (sušenie) práčky Electrolux bude uspokojivá skôr pre menej početné domácnosti. Spotrebou sa tento model radí do energetickej triedy A a najmä v prípade samostatného prania sa radí medzi úspornejšie modely na trhu. Cyklus prania a sušenia je v jej prípade už trochu energeticky náročnejší, nejde však o nič dramatické. Dobrých hodnôt sa drží taktiež v otázke hlučnosti, najmä vo fáze prania, kde sotva presiahne 50 dB. Trieda účinnosti odstreďovania B je veľmi bežná. Oproti niektorým konkurenčným modelom chýbajú práčke napríklad inteligentné funkcie, nie každý ich však vyhľadáva. Naopak, nechýbajú jej parné programy ani nič z dobrého základu (displej, množstvová automatika, časovač a detská poistka).

Zobraziť ponuky
Recenze AEG SensiDry L9WBC61B

Recenzie AEG SensiDry L9WBC61B

Top produkt

Nad 500 €

  • Invertorový motor
  • Parné funkcie
  • Nízka spotreba
  • Vysoká cena
  • Vyššia spotreba vody pri praní

Obstaranie práčky so sušičkou AEG predstavuje nemalú investíciu, poďme sa teda pozrieť, či sa jej kúpa vyplatí. Práčka patrí k najobjemnejším modelom na trhu, používateľom ponúka kapacitu 10 kg pre pranie a 6 kg pre sušenie. Jej energetická trieda aj trieda účinnosti odstreďovania majú obe známku A – tá pri odstreďovaní nebýva úplne bežná. I napriek veľkej kapacite si drží nízku spotrebu pri praní aj pri kombinácii prania a sušenia, vyššia je v jej prípade len spotreba vody pri samostatnom praní. Na rozdiel od väčšiny dostupných práčok so sušičkou ale disponuje unikátnym systémom chladenia a pri sušení už tak spotreba vody nenarastá. Hlučnosť práčky je nižšia až štandardná. V ponuke vybavenia, bohužiaľ, chýbajú inteligentné funkcie. Nechýbajú však parné programy ani invertorový motor, na ktorý výrobca poskytuje desaťročnú záruku.

Zobraziť ponuky
Recenze LG F2DV5S8S0

Recenzie LG F2DV5S8S0

Top cena/výkon

Nad 500 €

  • Nižšia hlučnosť
  • Parné programy
  • Smart funkcie
  • Vyššia spotreba
  • Menšia kapacita sušenia

Pri práčke so sušičkou LG narazíte na pomerne neobvyklú kapacitu 8,5 kg na pranie, v kombinácii s 5 kg na sušenie. Kapacita prania zodpovedá potrebám početnejšej rodiny, kapacita sušenia je však trochu striedmejšia a celkovo by sme tak tento model odporučili do troj- až štvorčlennej domácnosti. V základných parametroch táto práčka zaujme snáď len pomerne nízkou hlučnosťou, naopak, jej spotreba patrí skôr k vyšším. Ponuke vybavenia a funkcií nemáme čo vytknúť. Okrem čím ďalej obľúbenejšieho invertorového motora na tejto práčke so sušičkou nájdete taktiež smart funkcie alebo parné programy, to všetko doplnené nutnosťami, ako je displej, detská poistka alebo možnosť odložiť štart.

Zobraziť ponuky
Recenze Electrolux EW8W261B

Recenzie Electrolux EW8W261B

Ďalší na zváženie

Nad 500 €

  • Invertorový motor
  • Trieda účinnosti odstreďovania A
  • Nízka hlučnosť prania
  • Chýbajú inteligentné funkcie
  • Vyššia cena
  • Vyššia spotreba vody

S kapacitou 10/6 kg (10 kg pre pranie, 6 kg pre sušenie) patrí práčka Electrolux k najobjemnejším modelom na trhu a ak hľadáte spotrebič pre veľkú rodinu, isto stojí za zváženie. Je však potrebné pamätať na to, že k väčšej kapacite sa viaže taktiež vyššia spotreba a ani tento model nie je výnimkou. Ide síce stále o úspornú práčku, vďaka čomu sa radí do najlepšej energetickej triedy A – najmä pri kombinácii prania a sušenia, ale jej náklady na prevádzku patria skôr k tým vyšším. To isté platí aj pre jej spotrebu vody. Na druhej strane poteší efektívnym odstreďovaním, s ktorým sa dostala až do triedy účinnosti A, a nízkou hlučnosťou prania. Vzhľadom na cenu by sme v jej ponuke funkcií ocenili taktiež inteligentné ovládanie, nechýbajú aspoň parné programy. Silnou stránkou je potom prítomnosť invertorového motora.

Zobraziť ponuky
Recenze AEG Dualsense L7WBG47W

Recenzie AEG Dualsense L7WBG47W

Ďalší na zváženie

Nad 500 €

  • Invertorový motor
  • Nízka spotreba na cyklus prania
  • Nižšia hlučnosť
  • Vyššia spotreba vody
  • Chýbajú inteligentné funkcie

Práčka so sušičkou AEG ponúkne používateľom celkovo slušné parametre. Je do istej miery obmedzená kapacitou 7/4 kg (pranie / pranie + sušenie), ktorá je vhodná skôr do menej početných domácnosti s dvomi až tromi členmi. Patrí medzi úsporné modely z energetickej triedy A a poznať to predovšetkým na spotrebe samostatného prania. Pri praní a sušení je už spotreba skôr priemerná, ani to však nie je zlý výsledok. Slabinou v prípade tejto práčky je spotreba vody, ktorou prekonáva aj niektoré objemnejšie modely. Hlučnosť modelu je skôr nižšia, a to pri všetkých činnostiach: praní, odstreďovaní aj sušení. Z funkcií chýba oproti konkurencii inteligentné ovládanie, poteší však parnými programami a invertorovým motorom, ktorý sľubuje okrem iného dlhú životnosť.

Zobraziť ponuky


Ako si vybrať práčku so sušičkou

Máte malý byt, v ktorom nie je miesto na sušičku, ani vhodný priestor na sušenie bielizne? Potom je pre vás ideálnou voľbou práčka so sušičkou. Tá kombinuje dva produkty a jej vyberanie tak môže byť zdĺhavejšie a komplikovanejšie. Preto sme spísali nákupného sprievodcu, v ktorom sa venujeme typom práčok so sušičkou, ich výhodám, funkciám, a poradíme vám, ako sa vyznať v energetickom štítku pri týchto modeloch. Nákupný návod píšeme tak, aby ste boli schopní vybrať si aj bez možnosti prístroj vyskúšať. Nakupovať tak môžete bez obáv aj na internete.

Ak plánujete nákup práčky so sušičkou, možno sa vám bude hodiť taktiež špeciálny článok Ako vybrať prací prášok, ktorý vám vysvetlí, ako postupovať pri nákupe ideálneho produktu práve pre vás.

Ako funguje práčka so sušičkou?

Princíp fungovania tohto kombinovaného spotrebiča nemusí byť každému úplne jasný. Pramení z neho však rad ďalších špecifík (napríklad spotreba vody), výhod a nevýhod práčok so sušičkou a nie je teda od veci si ho aspoň stručne opísať.

Rovnako ako bežné sušičky aj práčky so sušičkou sa v prevažnej väčšine radia medzi kondenzačné modely. Existujú aj ventilačné práčky so sušičkou, pravdepodobne však na ne v obchode len tak nenarazíte. Rozdiely medzi ventilačným a kondenzačným sušením sme podrobnejšie opísali už v článku Ako vybrať sušičku, v tomto prípade si tak vystačíme so stručnejším uvedením. Hlavný rozdiel medzi ventilačným a kondenzačným sušením spočíva v tom, že voda z bielizne, ktorá sa premení na paru, odchádza z ventilačného prístroja odvodovou hadicou von, zatiaľ čo v prípade kondenzačného modelu dochádza k jej schladeniu, opätovnému skvapalneniu a odvodu do odpadu. Vďaka tomu nemusíte v prípade kondenzačných práčok so sušičkou nijak zasahovať do stavby, na prevádzku im stačí iba prípojka na elektrinu, na vodu a na odpad.

Spolu, alebo zvlášť?

Mnoho čitateľov sa na nás obracia z otázkou, či je lepšie vybrať práčku so sušičkou, alebo sušičku zvlášť. Ak je to vo vašich možnostiach, rozhodne odporúčame kúpiť si skôr práčku a sušičku zvlášť. Jedným z dôvodov je, že sušenie v kombinovanom prístroji skrátka nikdy nebude plnohodnotné. Práčka so sušičkou v prvom rade vysuší menej bielizne, než zvládne vyprať. Navyše ponúka menej programov než samostatné sušičky a jej bubon je primárne určený na pranie, takže môže byť konštrukčne menej efektívny.

Druhým, vcelku zásadným negatívom sú náklady na prevádzku. Už samotné pranie v týchto práčkach býva drahšie než v prípade práčok bez sušičky. Ak však plánujete funkciu sušenia využívať pravidelne, môžete sa ročne dostať do astronomických súm. Príčinou je okrem vyššej energetickej náročnosti aj systém chladenia vodou. Samostatné sušičky na tento účel využívajú chladiace médium a žiadnu vodu tak nespotrebovávajú.

Napriek tomu existuje veľa používateľov, ktorí si práčku so sušičkou kúpili a nemôžu si ju vynachváliť. Výhodou tohto kombinovaného prístroja je nižšia nadobúdacia cena, než aká by vás čakala pri kupovaní dvoch samostatných spotrebičov. Samozrejme, šetrí taktiež miesto v domácnosti – jeden prístroj do kúpeľne vmestíte lepšie než dva. Kúpu „práčkosušičky“ vám preto môžeme odporučiť najmä vtedy, ak bojujete doma s miestom, a v prípade, že beriete sušenie skôr ako doplnkovú funkciu práčky a nie úplne plnohodnotnú náhradu samostatnej sušičky.

Variant + Klady – Zápory
Práčka a sušička

+ Lepšie sušenie
+ Nižšie prevádzkové náklady
– Vyššie obstarávacie náklady
– Náročnejšie na priestor
Práčka so sušičkou
+ Dva stroje v jednom

+ Nižšie obstarávacie náklady

+ Šetria miesto

– Sušia všeobecne horšie než samostatné sušičky,
neusušia rovnaké množstvo,
ako vyperú – Vyššia energetická náročnosť sušenia

Horné v. predné plnenie

Všeobecne sa dá povedať, že je na trhu výrazne menší výber práčok so sušičkou, než keby ste kupovali práčku a sušičku zvlášť. Prevažne nájdete práčky so sušičkou s predným plnením, napriek tomu sa však na trhu nájde aj pár modelov s horným plnením. Aké sú teda výhody a nevýhody týchto typov?

Začneme horným plnením. V tomto prípade je rozhodujúcou výhodou úspora miesta, primárne na šírku. Väčšinou sú práčky s horným plnením vyššie než práčky s predným plnením, v tomto smere si teda nepolepšíte. Taktiež sa nedajú zakomponovať napr. do kuchynskej linky, ani sa na ich veko nedá nič položiť (ak nemáte v pláne tieto veci pri každom praní dávať preč). Výhodou práčky s horným plnením však môže byť jej plnenie samotné. Keďže prebieha zhora, nie je nutné sa k práčke ohýbať, a to určite ocenia hlavne starší ľudia.

Práčky s predným plnením ponúkajú väčší výber modelov, väčší výber funkcií a väčšinou aj vyššiu efektivitu. Práčky so sušičkou s predným plnením sú tiež jediné, ktoré existujú aj vo vstavanom variante. Výhodou vstavaných spotrebičov je určite estetický dojem. Ak sa vám práčka nevojde do kúpeľne, alebo z akýchkoľvek iných dôvodov uprednostňujete umiestnenie práčky so sušičkou v kuchyni, iste oceníte možnosť jej zakomponovania pod kuchynskú linku. Voľne stojaca potom predstavuje klasickú voľbu pre kúpeľne.

Plnenie + Klady – Zápory
Horné

+ Úspora miesta

+ Pohodlnejšie vkladanie bielizne

– Nedajú sa vstavať
– Väčšinou menej funkcií
Predné

+ Viac funkcií

+ Efektívnejšie

+ Vstavané varianty

– Priestornejšie

 

Energetický štítok

Energetický štítok je nenahraditeľný pomocník pri výbere spotrebičov do domácnosti. Údaje na ňom sú dané zákonom a ich presnosť kontroluje nezávislé laboratórium. Nemalo by sa teda stať, že by boli nejako skreslené alebo nepresné. Vďaka tomu je energetický štítok základným vodidlom, ktorým by ste sa mali pri výbere práčky so sušičkou riadiť. Vysvetlime si teda, aké údaje na ňom nájdete a čo znamenajú.

Popísaný energetický štítok v teste práčok so sušičkou

Energetická trieda

Písmenko v čiernom poli naproti farebným pruhom určuje energetickú triedu práčky. V prípade práčok so sušičkou sa energetická trieda určuje písmenami A – G. Písmeno A je najlepšia známka, G potom najhoršia. Odporúčame kupovať najmä produkty s energetickou triedou A, v súčasnosti by sa na trhu nemala objaviť trieda horšia než B. Práčka so sušičkou predsa len nemá úplne najnižšiu spotrebu, a tak by sa vám kúpa lacnejšieho modelu s horšou energetickou triedou nakoniec mohla predražiť na prevádzkových nákladoch.

Spotreba elektrickej energie

Ďalší údaj, ktorý na energetickom štítku nájdete, je spotreba elektrickej energie. Tá sa udáva tak pre pranie a sušenie, ako aj pre samostatné pranie. Číslo zodpovedá spotrebe za jeden prací/prací a sušiaci cyklus. Aby ste získali ročnú spotrebu, ktorá je o niečo viac vypovedajúca, stačí vynásobiť spotrebu za jeden cyklus číslom 220. To je štandardný orientačný počet cyklov za rok, ktorý sa udáva napríklad pri bežných práčkach, a vyjadruje pranie a sušenie priemerne každý všedný deň. Približné náklady na elektrinu potom získate vynásobením čísla cenou jednej kWh.

Pri výbere práčky je určite potrebné zvážiť, či chcete funkciu prania a sušenia používať rovnocenne, alebo je pre vás sušenie skôr doplnok. V závislosti od toho totiž lepšie vyberiete práčku s vhodnými energetickými údajmi a spotrebou. Niekedy je spotreba pri praní relatívne vyššia a pri sušení nižšia alebo naopak. Výber teda záleží na tom, akú funkciu chcete používať častejšie.

Účinnosť prania

Rovnako ako energetická trieda, aj účinnosť prania sa známkuje písmenami A – G, kde A je najlepší výsledok a G najhorší. V dnešnej dobe majú všetky bežné práčky bez sušičky na trhu známku A v účinnosti prania. Z tohto dôvodu odporúčame aj v prípade práčok so sušičkou vyberať tie, ktoré majú v kategórii prania to najlepšie hodnotenie, maximálne môžete zľaviť na triedu B. Predsa len ide o základnú funkciu práčky a jedno z najdôležitejších kritérií.

Otáčky pri odstreďovaní

Ďalšie dôležitý údaj, ktorý by ste nemali prehliadnuť, je počet otáčok. Zostáva pravidlom, že pre efektívne využitie prania a sušenia je potrebné odstreďovať minimálne na 1 200 ot./min. Práčky už sú so sušičkou spojené, takže logicky by žiadna nemala mať menej než 1 200 ot./min, teda nutné minimum pre efektívne sušenie. Ak na nejaký taký model narazíte, rozhodne ho nekupujte. Čím viac otáčok použije práčka pri odstreďovaní, tým menej energie a času spotrebuje pri sušení. Práčka s nedostatočným odstredením by sa vám tak vo výsledku predražila na prevádzkových nákladoch.

K vysokému počtu otáčok sa niekedy viaže aj menej príjemný faktor, a to krčenie bielizne. Nedá sa však počítať s tým, že zo sušičky (v našom prípade práčky so sušičkou) vytiahnete bielizeň vždy úplne nepokrčenú. Nutnosť žehliť je rôzna, avšak veľkú časť bielizne je potrebné aj po sušení ešte vyžehliť. Ak nechcete nutne každý kus bielizne sušiť v sušičke, alebo máte napr. jemnú bielizeň, ktorú do sušičky dať nemôžete, oceníte aj možnosť počet otáčok znížiť. Väčšina práčok má túto hodnotu nastaviteľnú, príliš vysoký počet otáčok v kombinácii s veľmi jemnou bielizňou by mohol vyústiť v prvom rade do veľkého krčenia, v druhom rade taktiež k možnej tvorbe hrudiek na bielizni.

Maximálna náplň

Štítok vám prezradí aj to, aké veľké množstvo bielizne môžete do práčky vmestiť. Na štítku nájdete kapacity rovno dve, jednu pre pranie a jednu pre pranie a sušenie. Pri kúpe práčky so sušičkou a pri jej neskoršom používaní je potrebné pamätať na to, že je kapacita sušenia spravidla nižšia než kapacita prania. Práčka s kapacitou pri praní 8 kg tak zvládne efektívne usušiť napr. len 6 kg bielizne. Často aj rozmerovo veľká práčka máva malú maximálnu náplň bubna, 4 kg pri sušení už sú celkom hraničné.

Odporúčame preto kúpiť radšej práčku s vyššou než nižšou kapacitou, už len pre prípad, že budete prať a sušiť väčšie kusy bielizne (napr. povlečenie). Pri procese prania je taktiež lepšie, keď nie je bubon plný úplne, aby sa bielizeň mohla vnútri voľnejšie pohybovať a tak lepšie vyprať, prípadne vysušiť. Maximálna kapacita okolo 4 kg sa hodí pre jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, štvorčlenná už ocení kapacitu 8 a viac kg.

Odporúčané kapacity práčok so sušičkou podľa veľkosti domácnosti

Počet členov domácnosti Zodpovedajúci objem
1 – 2 ľudia v domácnosti Objem 4 kg
4 a viac ľudí v domácnosti Objem 8 a viac kg pri praní (cca 6 kg bude sušenie)

Spotreba vody

Rovnako ako klasické práčky aj práčky so sušičkou nespotrebovávajú len elektrinu, ale aj vodu. Ako sme už zmienili, väčšina práčok využíva okrem prania vodu taktiež na chladenie pri procese sušenia – spotreba vody pri praní a sušení zároveň teda býva výrazne vyššia než pri samostatnom pracom programe. V tomto prípade však existuje aj niekoľko výnimiek, ktoré vďaka unikátnej technológii nevyužívajú pri sušení vodu a ich spotreba vody tak zostáva rovnaká pre cyklus prania aj pre cyklus prania so sušením. Na energetickom štítku nájdete len jednu hodnotu – tá zastupuje celkovú spotrebu vody na jeden program, teda pri praní aj sušení dohromady.

Rovnako ako v prípade energetickej spotreby aj v prípade spotreby vody môžete získať približnú predstavu o tom, koľko vás bude práčka ročne stáť, keď vynásobíte počet litrov na jeden cyklus 220 a približnou cenou jedného litra.

Hlučnosť

Tá sa v prípade práčok so sušičkou udáva hneď tromi číslami – hlučnosťou pri praní, odstreďovaní a sušení. V prípade prania a odstreďovania je ideálne porovnanie s bežnou práčkou. Bežná hlučnosť dnešnej lepšej práčky pri praní sa pohybuje okolo 55 dB, pri odstreďované okolo 75 dB. Hlučnosť pri sušení býva podobná ako pri praní. Pre lepšiu predstavu sa môžete pozrieť do tabuľky hlučností, aby ste si dokázali lepšie určiť hranicu, kedy je pre vás hluk ešte znesiteľný, a kedy už obťažujúci. To sa, samozrejme, odvíja aj od umiestnenia práčky. Do práčovne v suteréne môžete dať prakticky akokoľvek hlučný spotrebič, do kuchyne v garsónke budete, naopak, pravdepodobne hľadať čo najtichší model.

Úrovne hlučnosti v teste práčok so sušičkou

Funkcie a vybavenie

Práčky so sušičkou disponujú funkciami, s ktorými sa, pochopiteľne, môžete stretnúť už pri samostatných práčkach a sušičkách. Či už ide o základné funkcie, ako je odložený štart, alebo o novšie technológie, medzi ktoré patrí množstvová automatika alebo napríklad ovládanie cez smartfón.

Základné funkcie

Bežné funkcie týchto práčok sú v podstate zhodné s práčkami bez schopnosti sušenia. Od väčšiny modelov teda môžete očakávať napríklad detský zámok, vďaka ktorému vám deti nebudú robiť v praní neplechu. V dnešnej dobe už je väčšinou samozrejmosťou displej, ktorý vás informuje napríklad o zostávajúcom čase prania. Prácu s práčkou vám značne uľahčí odložený štart alebo koniec prania. Bielizeň dáte do bubna, zapnete program s odloženým štartom a prací program sa sám spustí, keď budete napríklad v práci. Práčka vás tak nielen neruší, ale nemusíte na bielizeň ani čakať. Skrátka sa pranie úplne prispôsobí vášmu časovému rozvrhu.

Množstvová automatika

Spôsob, akým ušetriť čo najviac prevádzkových nákladov, to je množstvová automatika, inak zvaná taktiež ako Fuzzy logic, Easy logic alebo 6. zmysel. Táto funkcia prispôsobí program konkrétnej várke bielizne a tak šetrí vodu aj energie. Ak teda naplníte práčku napríklad len z polovice, nebude pranie tak nevýhodné, pretože množstvová automatika zníži množstvo vody a dĺžku programu. Také pranie je navyše šetrnejšie k životnému prostrediu.

Senzory vlhkosti

Tak ako v prípade sušičiek, aj pri práčkach kombinovaných so sušičkou môžete naraziť na senzory vlhkosti. Tie vám umožnia nastaviť úroveň zvyškovej vlhkosti, a bielizeň tak môžete mať napríklad perfektne vysušenú na zloženie do skrine, alebo napríklad ešte zľahka vlhkú pre ľahšie žehlenie.

Parné programy

Keď už sme zmienili žehlenie, tomu sa môžete do istej miery vyhnúť kúpou práčky s parnými funkciami. Para v tomto prípade neslúži iba na vyrovnanie záhybov na bielizni, ale môžete ju využiť taktiež na osvieženie a dezinfekciu bielizne, ktorú práve prať nechcete, alebo nie je na pranie vhodná.

AquaStop

Ďalšou vymoženosťou dnešnej doby je funkcia AquaStop, ochranný systém, ktorý chráni kúpeľňu pred vytopením spôsobeným poruchou práčky alebo poškodením prívodnej hadice. Nemusíte sa tak obávať telefonátu do práce od susedov, ktorým odkvapkáva zo stropu voda z vašej práčky. Funguje napríklad na báze plavákového spínača, ktorý zareaguje na zvýšenie hladiny vody v bezpečnostnej nádobe zastavením práčky, uzavretím prívodu vody a odčerpaním prebytočnej vody z nádrže.

Inteligentné technológie

Niektoré novšie modely už dnes umožňujú taktiež pripojenie k smartfónu alebo inému mobilnému zariadeniu. Vďaka tomu môžete práčku ovládať aj na diaľku. To však nie je jediná výhoda tohto inteligentného riešenia. Príslušná aplikácia taktiež slúži na diagnostiku práčky pri poruche, v niektorých prípadoch môžete dokonca upravovať programy prania a sušenia alebo z internetu sťahovať nové.

Obľúbené značky práčok so sušičkou

Kombinovaným spotrebičom, ako sú práčky so sušičkou, sa venujú predovšetkým firmy, ktoré vyrábajú aj jednotlivé prístroje. O tých najčastejších a najobľúbenejších sme spracovali samostatné články, v ktorých sa dozviete viac informácií tak o histórii samotnej firmy, ako o používaných technológiách a charakteristike výrobkov.

Práčky so sušičkou LG

Juhokórejská firma LG ponúka na našom trhu asi desiatku modelov tohto kombinovaného spotrebiča. Všetky majú výhradne predné plnenie. Kapacita bielizne sa pohybuje v rozmedzí od 7 do 10,5 kg bielizne na pranie a od 4 do 7 kilogramov bielizne na sušenie. Energeticky spadajú jednotlivé modely väčšinou do triedy A, nájdete však aj náročnejších zástupcov v kategórii B. Cena spotrebičov značky LG je priemerná. Najlacnejšie modely zoženiete zhruba za 600 €. Prémiové však stoja dvakrát toľko. 

Práčky so sušičkou AEG

Pod obchodnou značkou AEG vyrába firma Electrolux okrem samostatných práčok a sušičiek aj ich hybridný variant. Energeticky sa väčšina modelov radí do najlepšej triedy A. Kapacita pre pranie bielizne sa pohybuje pri jednotlivých modeloch v rozmedzí 7 až 10 kg a pre sušenie 4 až 6 kg. Pod značkou AEG nájdete iba spotrebiče s predným plnením, a to buď voľne stojace, alebo vstavané. 

Práčky so sušičkou Samsung

Kórejská firma Samsung je na našom trhu známa predovšetkým vďaka telefónom a tabletom. Venuje sa však taktiež výrobe domácich spotrebičov. Výnimkou nie sú ani práčky so sušičkou. Na tuzemskom trhu je však veľmi úzka ponuka iba niekoľkých modelov. Ide o drahšie prístroje. 

Práčky so sušičkou Beko

Firma Beko kladie dôraz na kompromis medzi kvalitou a cenou. Inak tomu nie je ani v prípade práčok so sušičkou. Táto značka na náš trh uvádza iba niekoľko modelov, všetky sú voľne stojace a spredu plnené. Ponúkajú kapacitu 8 kg bielizne na pranie a 5 kg na sušenie. Energeticky spadajú do tried A a B. Cenovo ide o lacnejšie produkty. 

Práčky so sušičkou Bosch

Nemecká firma Bosch prináša na náš trh niekoľko kombinovaných výrobkov, ktoré vám pomôžu tak s praním, ako aj so sušením bielizne. Ich kapacita dosahuje až 10 kg pre pranie a 6 kg pre sušenie. Bosch kladie dôraz na energetickú nenáročnosť a inak tomu nie je ani v prípade práčok so sušičkou, ktoré sa radia do najlepšej triedy A. Ide o drahšie modely. 

Práčky so sušičkou Candy

Kombinovaných spotrebičov ponúka talianska firma Candy na našom trhu tri desiatky. Venuje sa výhradne spredu plneným modelom, ktoré zvládnu vyprať 6 až 10 kg bielizne a usušiť 4 až 6 kg bielizne. Väčšina výrobkov spadá do najlepších energetických tried, narazíte aj na také v kategórii C. Cenovo sa pohybujú výrobky Candy v spodnej časti pomyselného poľa. 

Cena

Cena by nemala hrať pri výbere práčky so sušičkou tú najdôležitejšiu rolu, napriek tomu je však do istej miery zásadná. Povieme si teda, čo za aké peniaze môžete očakávať a či sa vyplatí zainvestovať viac, alebo zoženiete aj „za málo peňazí veľa muziky“.

Cena do 400 €

V najnižšej cenovej kategórii spravidla nájdete tie najmenej úsporné modely. Ak chcete čo najviac ušetriť, odporúčame vždy pozorne skontrolovať spotrebu práčky. O niečo úspornejšie modely nájdete v cene okolo 350 €. Naozaj lacné práčky so sušičkou taktiež mávajú nižší počet otáčok a neoslnia vás svojou výbavou. Samozrejme, aj v tejto kategórii môžete nájsť kvalitný produkt, ktorý vám bude úplne vyhovovať. Len môže byť hľadanie o niečo náročnejšie, záleží najmä na vašich preferenciách.

Cena od 400 do 800 €

Práčky v tejto kategórii pravdepodobne nájdu najviac priaznivcov. Ich spotreba býva nižšia než v prípade lacnejších práčok (aj keď na úplne úspornú práčku so sušičkou narazíte pravdepodobne len ťažko). Čo sa týka otáčok, ponúknu vám aj 1 400 alebo 1 600 otáčok, čo sú sľubné čísla pre čo najefektívnejšie sušenie. Bývajú taktiež lepšie vybavené funkciami, ako je napríklad AquaStop.

Cena nad 800 €

Pri takejto investícii stojí za zváženie, či sa vám nevyplatí radšej kúpiť dva spotrebiče, ktoré vám väčšinou poslúžia s menšími prevádzkovými nákladmi. Ak však máte chuť kúpiť takto nákladnú práčku so sušičkou, môžete sa tešiť najmä na pestrý výber funkcií a pri niektorých modeloch taktiež na triedu účinnosti odstredenia A, ktorá býva medzi bežnými pračkami skôr raritou. My však rozhodne odporúčame skôr práčku a sušičku zvlášť každú okolo 400 €.

Čistenie a údržba

Vzhľadom na to, že v sebe práčky so sušičkou kombinujú dva spotrebiče, môže byť ich čistenie trochu nezvyčajné najmä pre používateľov, ktorí nemajú predchádzajúce skúsenosti so sušičkou. Veľmi často sa navyše poriadnej údržby nedostáva ani bežným práčkam, hoci aj tie je potrebné pravidelne čistiť, aby nedošlo k skracovaniu ich životnosti. Našťastie nejde o proces, pri ktorom by ste strávili hodiny, ak ho zaradíte do svojej pravidelnej upratovacej rutiny. Naopak, nad úplne zanedbanou práčkou občas strávi hodiny servisný technik, ak nedôjde rovno k úplnému odrovnaniu prístroja. Jednotlivé postupy čistenia a údržby sa, samozrejme, môžu líšiť v závislosti od konkrétneho modelu a postup nájdete v návode na používanie. My sme pre vás zhrnuli základné kroky, ktoré sa dajú aplikovať na väčšinu práčok so sušičkou.

Vzduchové filtre

So vzduchovými filtrami sa stretol každý, kto má skúsenosti so sušením bielizne v sušičke. Ich údržba je jednoduchá a je optimálne vykonávať ju po každom sušení – niektoré práčky na nutnosť vyčistiť filtre dokonca upozornia signalizáciou. Filter stačí vybrať, opláchnuť teplú vodou a nechať uschnúť alebo osušiť utierkou. Vzduchové filtre na sebe zachytávajú prach a vlákna a pri ich zanesení sa predlžuje čas sušenia a znižuje jeho efektivita.

Tesnenie bubna

Ďalšia časť, ktorej by ste sa mali venovať pomerne často, je tesnenie práčky. Našťastie ani tu nejde o žiadnu vedu. Skrátka po každom praní je dobré tesnenie skontrolovať, či sa v ňom nezachytili vlasy, špina či drobné predmety, a utrieť ho handričkou, poprípade vydrhnúť zanesenú špinu kefkou. Potom už stačí len rýchle osušenie utierkou a ideálne ponechať pootvorené dvierka, aby práčka nezatuchla.

Vypúšťací filter

V prípade vypúšťacieho filtra sa odporúča jeho čistenie raz za dva až tri mesiace, predsa len už ide o trošku zložitejší úkon. Filter je potrebné vymontovať zo spodnej časti práčky a opäť zbaviť všetkých zachytených vlákien a predmetov a opláchnuť teplou vodou. Pred vytiahnutím filtra je dobré nachystať si k práčke starý uterák alebo handru na odtekajúcu vodu.

Filter v prívodnej hadici

K ďalšiemu filtru sa dostanete pravdepodobne len občas, najmä v prípade, že sa práčka zle napúšťa. To môže znamenať zanesenie filtra v prívodnej hadici, pravdepodobne vodným kameňom. Na jeho vyčistenie je potrebné vypnúť prívod vody a odmontovať hadicu, filter na oboch koncoch môžete očistiť napríklad drsnou kefou.

Bubon a vnútrajšok práčky

I bubon si zaslúži vašu pozornosť, problémy môže robiť napríklad pri praní a sušení rôznofarebného oblečenia, ktoré púšťa vlákna. V takom prípade je dobré medzi jednotlivými várkami bubon, tesnenie a dvierka práčky utrieť vlhkou handrou, aby sa vám rôznofarebné vlákna neprichycovali na ďalšom oblečení. Niekoľkokrát ročne (niekto odporúča aj raz mesačne) je taktiež dobré práčku spustiť naprázdno so špeciálnym čističom práčok, ktorý odstráni usadenú špinu vnútri prístroja.

Aviváž áno, alebo nie?

Najmä pri téme sušenia je možné naraziť na diskusiu, či je vhodné používať pri praní bielizne určenej na následné sušenie klasickú aviváž. V prípade bežných sušičiek sa spravidla neodporúča, pretože môže zanášať vnútrajšok prístroja, výsledky navyše nebývajú stopercentné, aviváž pri sušení často vyprchá. V prípade sušičiek s práčkou nebýva odmietanie aviváže tak striktné, predsa len ide o konštrukčne rozdielny spotrebič, ktorý sa pravidelne preplachuje vodou. Napriek tomu je dobré pred sušením použiť aviváž určenú špeciálne na tento účel, poprípade zvoliť inú vhodnú alternatívu, inšpirovať sa môžete napríklad v našom článku.

Často kladené otázky k práčkam so sušičkou

Je lepší spotrebič 2v1 alebo oddelená práčka a sušička?

Pokiaľ vám to priestor a rozpočet dovolí, väčšinou je lepšou voľbou obstarať práčku a sušičku oddelene. Spotrebiče 2v1 majú vyššiu spotrebu, menšiu kapacitu sušenia a programy sušenia spravidla trvajú dlhšie. Môžu ale vyriešiť nedostatok miesta na sušenie alebo na umiestnenie dvoch samostatných spotrebičov.

Aká je spotreba práčky so sušičkou?

Z hľadiska spotreby patria práčky so sušičkou k nákladnejším prístrojom, ich náklady na prevádzku sa môžu vyšplhať aj na dvesto eur ročne a viac, v závislosti od energetickej účinnosti, kapacity práčky a početnosti prania a sušenia. Vyššie náklady sú spôsobené okrem iného tým, že práčky so sušičkou využívajú na chladenie pri sušení vodu, na rozdiel od sušičiek, ktoré sú na tento účel vybavené chladivom.

Akú kapacitu práčky so sušičkou zvoliť?

Pri výbere práčky so sušičkou je potrebné riešiť tak kapacitu prania, ako aj kapacitu sušenia, ktorá býva výrazne menšia. Pre štvorčlennú rodinu sa odporúča kapacita cca 8 kg na pranie a 6 kg na sušenie. Kapacitu nájdete na energetickom štítku práčky a viac sa jej a ďalším dôležitým parametrom venujeme v článku.

Aká je údržba práčky so sušičkou?

Čistenie práčky so sušičkou nie je nič zložité a jej pravidelná údržba môže predĺžiť životnosť spotrebiča a udržať optimálne výsledky prania a sušenia. Dôležité je najmä pravidelné čistenie filtrov, utretie tesnení po každom použití a príležitostné použitie špeciálneho čističa. 


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Práčky so sušičkou
Průměrné hodnocení 4.8 z 6 hlasů