Porovnávací test a recenzie najlepších práčok

Aktualizované:
Máj 2020
Autor:
Eliška Srncová

V kategórii zhora plnené práčky odporúčame

Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC

450 € Orientačná cena

Akú práčku si vybrať podľa porovnania

  • Top produkt

    Zhora plnené práčky

    Odporúčame
    Recenze Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC

    Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC

  • Top produkt

    Slim práčky

    Odporúčame
    Recenze Gorenje WEI62S3

    Gorenje WEI62S3

  • Top produkt

    Malé práčky

    Odporúčame
    Recenze Zanussi ZWSE 7120 V

    Zanussi ZWSE 7120 V

  • Top produkt

    Veľké práčky

    Odporúčame
    Recenze Samsung WW90M649OPM

    Samsung WW90M649OPM

Práčka je už dnes nutnou súčasťou prakticky každej domácnosti. Nie je však ľahké zorientovať sa v desiatkach až stovkách produktov, ktoré na dnešnom trhu nájdete. Práčkam sme preto venovali nasledovný výber. Zvolené práčky nájdete v štyroch prehľadných kategóriách: vrchom plnené práčky, slim práčky (práčky so skrátenou hĺbkou), malé (s kapacitou do 6 kg) a veľké práčky (s kapacitou 6 a viac kg). Do výberu sme zaradili produkty z rôznych cenových kategórií, aby si každý prišiel na svoje.

Najdôležitejšie sú, samozrejme, dve primárne činnosti práčky, teda pranie a odstreďovanie. V tabuľke nenájdete účinnosť prania, všetky súčasné modely musia totiž zo zákona dodržiavať najvyššiu triedu účinnosti. Účinnosť odstreďovania sa už však môže výrazne líšiť a sledovať by si ju mali predovšetkým majitelia sušičiek. Do úvahy sme brali taktiež spotrebu – prím tu hrala energetická trieda a kontrolovali sme aj to, koľko energie a vody práčka spotrebuje pri 220 cykloch za rok. Pre vašu lepšiu predstavu nájdete v tabuľkách tieto hodnoty aj v približnom prepočte na peniaze, teda koľko zhruba ročne do danej práčky investujete.

Vplyv na voľbu práčky má taktiež hlučnosť a výbava. Ako najdôležitejšie sme vyhodnotili displej, odložený štart a množstvovú automatiku, teda traja najefektívnejší pomocníci pri práci s práčkou. Dôležitá býva aj prítomnosť detskej poistky, hoci ide o otázku osobných preferencií. Nakoniec sa tiež dozviete, či sa práčka radí k inteligentným spotrebičom, teda či je možné ovládať ju cez smartfón.

Ak sa nechcete spoliehať len na náš výber a radi by ste sa o nákupe práčky dozvedeli niečo viac, prečítajte si náš článok Ako si vybrať práčku, kde sa venujeme všetkým dôležitým aj menej dôležitým vlastnostiam tohto obľúbeného spotrebiča.


Najlepšie práčky podľa porovnania

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Zhora plnené práčky

Recenze Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC
Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC

Nízka hlučnosť prania

Nízka spotreba

Nechýbajú základné funkcie

Vyššia cena

Chýba detská poistka

450 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

Zhora plnené práčky

Recenze Zanussi ZWQ61235CI
Zanussi ZWQ61235CI

Energetická trieda A+++

Štandardná hlučnosť

Chýba detská poistka

Chýbajú inteligentné funkcie

300 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Zhora plnené práčky

Recenze Whirlpool AWE 50510
Whirlpool AWE 50510

Nízka spotreba vody

Dostupná cena

Slabšie odstreďovanie

Malá ponuka funkcií

250 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Zhora plnené práčky

Recenze AEG ProSense LTX6G261C
AEG ProSense LTX6G261C

Dobrá výbava

Energetická trieda A+++

Chýbajú inteligentné funkcie

Vyššia hlučnosť prania

420 € Zobraziť ponuky

Top produkt

Slim práčky

Recenze Gorenje WEI62S3
Gorenje WEI62S3

Nízka hlučnosť

Nechýbajú najdôležitejšie funkcie

Chýbajú inteligentné funkcie

V niektorých smeroch priemerná

300 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Slim práčky

Recenze Whirlpool FWSF61053W
Whirlpool FWSF61053W

Pomerne cenovo dostupná

Nízka spotreba vody

Energetická trieda A+++

Vysoká hlučnosť

Chýba detská poistka

Slabšie odstreďovanie

250 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Slim práčky

Recenze Bosch WLT20460BY
Bosch WLT20460BY

Nízka spotreba

Dobrá výbava

Nízka hlučnosť prania

Chýbajú inteligentné funkcie

Slabšie odstreďovanie

400 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Slim práčky

Recenze AEG ProSense L6SE47SCE
AEG ProSense L6SE47SCE

Nízka spotreba energie

Nízka hlučnosť prania

Vyššia spotreba vody

Chýbajú inteligentné funkcie

500 € Zobraziť ponuky

Top produkt

Malé práčky

Recenze Zanussi ZWSE 7120 V
Zanussi ZWSE 7120 V

Nechýbajú základné prvky výbavy

Nízka spotreba elektriny

Pomer ceny k výkonu

Vyššia hlučnosť prania

Vyššia spotreba vody

260 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

Malé práčky

Recenze Indesit BWSA 51052W
Indesit BWSA 51052W

Nízka spotreba

Nechýbajú základné prvky výbavy

Prívetivá cena

Slabšie odstreďovanie

Chýbajú inteligentné funkcie

220 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Malé práčky

Recenze Candy Aquamatic 1142D1
Candy Aquamatic 1142D1

Nízka spotreba vody

Nechýbajú základné prvky výbavy

Slabšie odstreďovanie

Vyššia hlučnosť odstreďovania

350 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Malé práčky

Recenze Candy Aquamatic 1042
Candy Aquamatic 1042

Nízka spotreba vody

Štandardná hlučnosť

Vyššia spotreba elektriny

Slabšie odstreďovanie

Chýba detská poistka

290 € Zobraziť ponuky

Top produkt

Veľké práčky

Recenze Samsung WW90M649OPM
Samsung WW90M649OPM

Nízka spotreba

Trieda účinnosti odstreďovania A

Inteligentné funkcie

Vyššia cena

700 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

Veľké práčky

Recenze Samsung WW70K5210UW
Samsung WW70K5210UW

Nízka spotreba

Inteligentné funkcie

V niektorých smeroch iba štandardné

350 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Veľké práčky

Recenze Electrolux PerfectCare 700 EW6F528SC
Electrolux PerfectCare 700 EW6F528SC

Dostupnejšia cena

Trieda účinnosti odstreďovania B

Vyššia spotreba

Chýbajú inteligentné funkcie

310 € Zobraziť ponuky

Ďalší na zváženie

Veľké práčky

Recenze AEG ProSteam L7FBE48SC
AEG ProSteam L7FBE48SC

Parné programy

Nízka spotreba energie

Nízka hlučnosť

Vyššia spotreba vody

Chýbajú inteligentné funkcie

530 € Zobraziť ponuky
Parameter Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC Zanussi ZWQ61235CI Whirlpool AWE 50510 AEG ProSense LTX6G261C Gorenje WEI62S3 Whirlpool FWSF61053W Bosch WLT20460BY AEG ProSense L6SE47SCE Zanussi ZWSE 7120 V Indesit BWSA 51052W Candy Aquamatic 1142D1 Candy Aquamatic 1042 Samsung WW90M649OPM Samsung WW70K5210UW Electrolux PerfectCare 700 EW6F528SC AEG ProSteam L7FBE48SC
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Top produkt

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Ďalší na zváženie

Ďalší na zváženie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Ďalší na zváženie

Kategória

Zhora plnené práčky

Zhora plnené práčky

Zhora plnené práčky

Zhora plnené práčky

Slim práčky

Slim práčky

Slim práčky

Slim práčky

Malé práčky

Malé práčky

Malé práčky

Malé práčky

Veľké práčky

Veľké práčky

Veľké práčky

Veľké práčky

Orientačná cena 450 € 300 € 250 € 420 € 300 € 250 € 400 € 500 € 260 € 220 € 350 € 290 € 700 € 350 € 310 € 530 €
Maximálna kapacita (kg) 6 6 5 6 6 6 6.5 7 5 5 4 4 9 7 8 8
Trieda účinnosti odstreďovania B B C B B C C B B C C C A B B B
Energetická trieda A+++ A+++ A++ A+++ A+++ A+++ A+++ A+++ A++ A++ A+ A+ A+++ A+++ A+++ A+++
Ročná spotreba el. energie (kWh) 137 150 148 150 141 153 119 139 143 148 141 162 130 122 190 137
Ročné náklady na elektrinu (0,16 €/ 1 kWh) 21.92 24 23.68 24 22.56 24.48 19.04 22.24 22.88 23.68 22.56 25.92 20.8 19.52 30.4 21.92
Ročná spotreba vody (l) 9490 9490 7400 9490 9020 8400 8800 10000 8999 7550 6400 6400 9400 7400 9999 10999
Ročné náklady na vodu (3 €/ 1000 l) 28.47 28.47 22.2 28.47 27.06 25.2 26.4 30 26.997 22.65 19.2 19.2 28.2 22.2 29.997 32.997
Celkové ročné náklady na prevádzku (€) 50.39 52.47 45.88 52.47 49.62 49.68 45.44 52.24 49.877 46.33 41.76 45.12 49 41.72 60.397 54.917
Hlučnosť prania (dB) 51 57 59 59 52 62 52 49 59 59 56 56 49 54 58 51
Hlučnosť odstreďovania (dB) 77 78 76 77 71 83 76 75 78 76 80 78 73 74 79 75
Množstvová automatika Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Odložený štart Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Detská poistka Nie Nie Nie Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno
Displej Áno Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Inteligentné funkcie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Áno Áno Nie Nie
Rozmery v/š/h (cm) 89/40/60 89/40/60 90/40/60 89/40/60 85/60/43 83.7/59.5/42.5 85/60/43 85/59.5/49 85/60/38 85/59.5/42.5 69/51/44 69.5/51/44 85/60/60 85/60/55 85/60/57.6 85/60/57.1
Hmotnosť (kg) 60 58 58 61 62 62.5 62 64.5 58 53.2 47 47 77 61 78.5 72
Recenzie  Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC

Recenzie Electrolux PerfectCare 600 EW6T3262IC

Top produkt

Zhora plnené práčky

Silnou stránkou práčky Electrolux je predovšetkým jej nízka spotreba elektriny (cca 137 kWh ročne), vďaka ktorej sa radí do najlepšej energetickej triedy A+++. Spotreba vody 9490 l ročne je už, naopak, pomerne bežná. Oceniť môžeme nízku hlučnosť prania 51 dB, odstreďovanie s hlučnosťou 77 dB je, naopak, štandardné. Z funkcií vám práčka ponúkne množstvovú automatiku, odložený štart a displej, pokročilejšie prvky, ako sú inteligentné funkcie na nej nenájdete. Trieda účinnosti odstreďovania B by mala byť dostatočne efektívna pre následné sušenie bielizne v sušičke, hoci modely s triedou A sú v tomto smere vždy lepšou voľbou. Hoci ide o zhora plnený (a tak priestorovo úspornejší) model, s kapacitou 6 kg by si mala vystačiť aj bežná štvorčlenná rodina.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Zanussi ZWQ61235CI

Recenzie Zanussi ZWQ61235CI

Top cena/výkon

Zhora plnené práčky

Vo väčšine základných parametrov sa práčka Zanussi drží vcelku obvyklých hodnôt, čomu pomerne dobre zodpovedá jej cena. Pozitívnou stránkou tohto modelu je energetická trieda A+++, ktorá sľubuje úsporný chod. Spolu s viac-menej priemernou spotrebou vody sú tak ročné náklady na prevádzku tohto modelu štandardné. Hlučnosť 57 dB pri praní a 78 dB pri odstreďovaní nie je práve nízka, nájdu sa však aj hlučnejšie práčky. V zásobe funkcií tohto modelu nájdeme dobrý základ vo forme displeja, odloženého štartu a množstvovej automatiky, chýbajú pokročilejšie inteligentné funkcie a detská poistka, oboje sú častejšie pri spredu plnených modeloch.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Whirlpool AWE 50510

Recenzie Whirlpool AWE 50510

Dostupný variant

Zhora plnené práčky

Zhora plnená práčka Whirlpool patrí k cenovo dostupnejším modelom na trhu a dajú sa tak predpokladať určité nedostatky. V prvom rade ide o triedu odstreďovania C, s ktorou by sme práčku príliš neodporučili do kombinácie so sušičkou. Hlučnosť prania tohto modelu sa blížila k 60 dB, čo je jedna z vyšších hodnôt na trhu. a práčka neoslní ani ponukou funkcií. Nechýba jej síce množstvová automatika a odložený štart, nemá však ani displej, o pokročilejšej výbave nehovoriac. Jej ročná spotreba elektriny je viac-menej štandardná, nejde o výnimočne úsporný, ale ani energeticky náročný model. So spotrebou vody 7400 l sa drží pri zemi a patrí v tomto smere k úspornejším práčkam. Kapacita 5 kg bude vhodná zhruba do dvoj- až trojčlennej domácnosti.

Zobraziť ponuky
Recenzie  AEG ProSense LTX6G261C

Recenzie AEG ProSense LTX6G261C

Ďalší na zváženie

Zhora plnené práčky

Tak ročná spotreba vody, ako aj spotreba energie modelu AEG sú pomerne štandardné. Vzhľadom na kapacitu 6 kg sa však tento model stále radí k veľmi úsporným práčkam s energetickou triedou A+++. Hlučnosťou 59 dB pri praní a 77 dB pri odstreďovaní nijako neoslní, nejde však ani o najhoršie hodnoty na trhu. Silnou stránkou tejto práčky je predovšetkým jej výbava – ako jeden z mála zhora plnených modelov má aj detskú poistku, nechýba jej tiež dnes už pomerne bežný displej, odložený štart a množstvová automatika. Nenájdete na nej iba inteligentné funkcie, tie sú doménou skôr spredu plnených práčok.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Gorenje WEI62S3

Recenzie Gorenje WEI62S3

Top produkt

Slim práčky

V porovnaní s ostatnými spredu plnenými modelmi na trhu sa práčka Gorenje drží vo väčšine smerov priemerných až nadpriemerne dobrých hodnôt. S približnou ročnou spotrebou 141 kWh patrí k úsporným práčkam, čo potvrdzuje aj energetická trieda A+++. Spotreba vody 9020 l ročne je vcelku štandard, to isté platí pre triedu odstreďovania B. S tou je práčka vhodná aj do kombinácie so sušičkou, model s triedou A je však na také účely predsa len vhodnejší. Pochváliť musíme nízku hlučnosť 51 dB pri praní a 71 dB pri odstreďovaní. Tichý chod oceníte najviac v menšom byte, pre ktorý je slim model optimálna voľba. Práčke nechýbajú ani najdôležitejšie funkcie, ako je displej či odložený štart, stále obľúbenejšie inteligentné funkcie však na nej nenájdete.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Whirlpool FWSF61053W

Recenzie Whirlpool FWSF61053W

Dostupný variant

Slim práčky

Veľkou výhodou práčky Whirlpool je predovšetkým jej cena. Tá nie je vykúpená ani príliš vysokými prevádzkovými nákladmi. Hoci sa nájdu energeticky úspornejšie práčky, táto sa so spotrebou 153 kWh stále ešte radí do najlepšej energetickej triedy A+++. Jej spotreba vody, 8400 l ročne, potom patrí skôr k nižším. Vysoká je, naopak a bohužiaľ, hlučnosť modelu – pri praní sa pripravte na 62 dB, pri odstreďovaní na 83 dB, čo je oproti niektorým konkurenčným modelom aj viac než 10 dB navyše. Slabšou stránkou je taktiež trieda účinnosti odstreďovania C, s ktorou nebýva práčka ideálnym variantom do kombinácie so sušičkou bielizne. Z funkcií potom chýba predovšetkým detská poistka, absencia inteligentných funkcií nie je v tejto cenovej kategórii veľkým prekvapením. Kapacita 6 kg zhruba zodpovedá potrebám bežnej štvorčlennej rodiny.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Bosch WLT20460BY

Recenzie Bosch WLT20460BY

Ďalší na zváženie

Slim práčky

Z dôvodu triedy účinnosti odstreďovania C nebude slim práčka Bosch ideálnym parťákom pre sušičku bielizne. K tej by sme vždy odporučili model minimálne s triedou B alebo najlepšie A. V ostatných smeroch si už však práčka vedie pomerne dobre. Zaujme predovšetkým nízkou spotrebou, a to tak vody, ako aj energie. Pri praní je taktiež pomerne tichá, hoci hlučnosť odstreďovania je už v jej prípade skôr štandardná. Neponúka síce moderné inteligentné funkcie, drží sa však dobrých základov vo forme displeja, odloženého štartu, detskej poistky a množstvovej automatiky. Zaujímavá je na nej potom predovšetkým kapacita 6,5 kg, s ktorou sa na trhu príliš často nestretnete. Práčka tak môže byť ideálnou voľbou pre používateľov so špecifickými požiadavkami na objem.

Zobraziť ponuky
Recenzie  AEG ProSense L6SE47SCE

Recenzie AEG ProSense L6SE47SCE

Ďalší na zváženie

Slim práčky

Kapacita 7 kg je na slim práčku pomerne vysoká a model AEG vám tak príde vhod, ak máte málo miesta, ale vysoké nároky na objem práčky. Vďaka triede účinnosti odstreďovania B si k nej môžete do tímu zadovážiť aj sušičku, hoci ideálna by bola, samozrejme, práčka s triedou účinnosti A. Napriek tomu, že má tento model najlepšiu energetickú triedu A+++ a jeho ročná spotreba energie je pomerne nízka, celkové náklady na prevádzku sú skôr priemerné. To je spôsobené vyššou spotrebou vody, zhruba 10 000 l za rok. Pochvalu si jednoznačne zaslúži za veľmi tiché pranie, pri ktorom vydáva len 49 dB. Kladne hodnotíme taktiež výbavu práčky, nechýbajú žiadne kľúčové prvky, nenájdete na nej iba modernejšie položky, ako sú inteligentné funkcie.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Zanussi ZWSE 7120 V

Recenzie Zanussi ZWSE 7120 V

Top produkt

Malé práčky

Na práčku menšej kapacity má model Zanussi pomerne slušné parametre. Pojme 5 kg bielizne, čo je kapacita vhodná pre dve až tri osoby. Energetická trieda A++ síce nie je najlepšou na trhu, ročnou spotrebou 143 kWh sa však táto práčka stále ešte radí k úspornejším modelom na trhu. To isté platí pre spotrebu vody (necelých 9000 l ročne), tu už však ide v pomere ku kapacite modelu o trochu vyššie číslo. Vyššia je taktiež hlučnosť prania 59 dB, hlučnosť odstreďovania 78 dB už je štandardná, ani jedno však citlivé uši nijako nepoteší. V ponuke funkcií si práčka nevedie vôbec zle. Vzhľadom na cenovú kategóriu nemôžeme v jej prípade predpokladať najnovšie technológie, ako sú inteligentné funkcie, nechýba však displej, časovač, detská poistka ani množstvová automatika, čo je pre bežné používanie úplne dostačujúce.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Indesit BWSA 51052W

Recenzie Indesit BWSA 51052W

Top cena/výkon

Malé práčky

Ako hlavnú slabinu práčky Indesit môžeme označiť triedu odstreďovania C. Tá môže byť prekážkou najmä vtedy, ak plánujete používať taktiež sušičku. Bielizeň totiž nemusí byť dostatočne vyžmýkaná, čo zvyšuje náklady na sušenie. V ostatných prípadoch skrátka bude bielizeň iba dlhšie schnúť. Energeticky sa tento model radí medzi úsporné práčky, s triedou A++ a spotrebou 148 kWh ročne. Dobré hodnoty si drží taktiež pri spotrebe vody – využije 7550 l za rok, čo je pre práčku s touto kapacitou (5 kg) vcelku zodpovedajúce. S hlučnosťou 59 dB pri praní sa pripravte na nie práve tichý chod. Hlučnosť 76 dB pri odstreďovaní je už potom štandardná. Rovnako môžeme označiť aj výbavu práčky – nechýba displej ani funkcia odloženého štartu, rodiny s deťmi poteší detskou poistkou a na zvýšenie energetickej efektivity jej nechýba ani množstvová automatika. Vymoženosti, ako je ovládanie cez smartfón, sa však nedočkáte.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Candy Aquamatic 1142D1

Recenzie Candy Aquamatic 1142D1

Ďalší na zváženie

Malé práčky

Hoci patrí práčka Candy do energetickej triedy A+, čo je v súčasnosti jedna z najslabších na trhu, jej spotreba nie je nijako obzvlášť vysoká. To je predovšetkým zásluhou menšej kapacity 4 kg, ktorá je vhodná skôr pre jednotlivcov či dvojice. Spotreba vody 6400 l ročne patrí taktiež k nižším na trhu a celkovo sa tak nemusíte báť, že by šlo o veľkého žrúta peňazí. Pri praní vydáva táto práčka 56 dB, čo je vcelku bežné, zato hlučnosť odstreďovania 80 dB už patrí k vyšším hodnotám. Pochváliť nemôžeme ani triedu odstreďovania C, ktorá nie je príliš vhodná, ak plánujete vypranú bielizeň sušiť v sušičke. Vo výbave si táto slim práčka nevedie vôbec zle, chýbajú síce vymoženosti, ako sú inteligentné funkcie, nutný základ tvorený displejom, časovačom, množstvovou automatikou a detskou poistkou jej však nechýba.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Candy Aquamatic 1042

Recenzie Candy Aquamatic 1042

Ďalší na zváženie

Malé práčky

V prípade práčok s menšou kapacitou sa častejšie stretávame so slabšími parametrami v porovnaní s objemnejšími modelmi. Ani práčka Candy v tomto nie je výnimkou. Trieda odstreďovania C patrí k najslabším na trhu a príliš by sme ju neodporučili, ak používate taktiež sušičku, bielizeň by nemusela byť dostatočne vyžmýkaná. Energetická trieda A+ je opäť slabšia a ročnou spotrebou 162 kWh táto práčka prekonáva aj výrazne objemnejšie modely. Naopak, pochváliť musíme nízku spotrebu vody, iba 6400 l za rok. Hlučnosť 56 dB (pranie) a 78 dB (odstreďovanie) je viac-menej štandardná. Z najčastejších funkcií tejto práčke chýba detská poistka a nepôjde tak pravdepodobne o ideálny model do rodín s malými deťmi. Nenájdete na nej ani inteligentné funkcie, nechýba jej však množstvová automatika, časovač a displej.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Samsung WW90M649OPM

Recenzie Samsung WW90M649OPM

Top produkt

Veľké práčky

Práčka Samsung spadá do cenovej kategórie, v ktorej sa už len tak niečo neprepačuje. Kapacitou 9 kg bez problémov pokryje nároky aj početnejšej domácnosti. Energetická trieda A+++ je najlepšia na trhu a spotreba 130 kWh patrí k pomerne nízkym hodnotám – tým skôr, ak vezmeme do úvahy kapacitu tohto modelu. Spotreba vody je už viac-menej štandardná, vynikajúcich hodnôt sa však dočkáme v otázke hlučnosti, predovšetkým hlučnosti prania, ktorá dosahuje iba 49 dB. Práčka vyniká taktiež účinnosťou odstreďovania – do triedy A spolu s ňou patrí stále ešte pomerne malé percento dnešných práčok. Pôjde preto o vynikajúcu voľbu do domácnosti so sušičkou. Posledné eso v rukáve nájdeme medzi funkciami tohto modelu. Nie je asi potrebné ani zmieňovať, že práčke nechýba displej a ďalšie nutnosti, navyše však má taktiež inteligentné funkcie a ovládať ju tak môžete aj na diaľku pomocou smartfónu.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Samsung WW70K5210UW

Recenzie Samsung WW70K5210UW

Top cena/výkon

Veľké práčky

Model značky Samsung rozhodne nepatrí k najdrahším práčkam na trhu, napriek tomu mnoho nákladnejších spotrebičov v mnohých parametroch prekonáva. V prvom rade ide o veľmi úspornú práčku – spotreby 122 kWh sa väčšinou nedočkáte ani pri modeloch s výrazne menšou kapacitou. Šetrí taktiež vodu, ročne využije len 7400 l, čo je opäť veľmi nízka hodnota. Hlučnosti 54 a 74 dB boli skôr nižšie až priemerné a trieda odstreďovania B najčastejšia na trhu. Menej obvyklého doplnku sa však dočkáte v kategórii funkcií. Okrem štandardného displeja, časovača a podobných prvkov totiž práčka oplýva aj inteligentným ovládaním, čím iste poteší každého technologického nadšenca. Jej kapacita 7 kg nie je príliš štandardná, čím môže taktiež zaujať.

Zobraziť ponuky
Recenzie  Electrolux PerfectCare 700 EW6F528SC

Recenzie Electrolux PerfectCare 700 EW6F528SC

Dostupný variant

Veľké práčky

Hoci patrí práčka Electrolux stále ešte do najlepšej energetickej triedy A+++, jej ročná spotreba 190 kWh už sa predsa len radí k vyšším. Jedna z vyšších je taktiež jej spotreba vody 9999 l. Oproti úspornejším modelom sa vám tak jej prevádzka môže o nejaké-to euro ročne predražiť (rozdiely však bývajú maximálne rádovo v desiatkach eur). Hlučnosť prania aj odstreďovania je v prípade tejto práčky priemerná až zľahka nadpriemerná, trieda odstreďovania B je tak najčastejšia na trhu. Práčka s touto triedou odstreďovania je dostačujúca na skombinovanie so sušičkou, model s triedou účinnosti odstreďovania A je však predsa len vhodnejší. S kapacitou 8 kg môžeme túto práčku odporučiť aj do početnejších domácností, rodinám s malými deťmi vychádza v ústrety taktiež prítomnosťou detskej poistky. Tá je ďalej doplnená displejom, množstvovou automatikou a možnosťou odloženého štartu prania, inteligentné funkcie táto práčka nemá.

Zobraziť ponuky
Recenzie  AEG ProSteam L7FBE48SC

Recenzie AEG ProSteam L7FBE48SC

Ďalší na zváženie

Veľké práčky

Práčka AEG sa radí k drahším modelom na trhu a dá sa tak predpokladať určité vylepšenie oproti konkurencii. Toho sa dočkáte predovšetkým v otázke spotreby. Za rok tento model využije 137 kWh, čo je menej, než koľko spotrebuje mnoho modelov s polovičnou kapacitou. Naopak, s vodou táto práčka príliš nešetrí a za rok ňou pretečie aj takmer 11 000 litrov. S celkovými nákladmi na prevádzku sa tak nakoniec drží viac-menej priemerných hodnôt. Za zmienku stojí taktiež hlučnosť prania tohto modelu, ktorá len sotva presiahla 51 dB, a táto práčka tak na trhu rozhodne patrí k tým tichším. Platí to aj pri odstreďovaní s hlučnosťou 75 dB – tu už však nejde o nejakú znateľne nízku hodnotu. Vo funkciách tohto modelu nenájdete ovládanie cez smartfón, čo je, vzhľadom na cenu, trochu škoda. Ak však neholdujete inteligentným technológiám, pravdepodobne si vystačíte aj s tým, čo táto práčka ponúka. Okrem základov, ako je displej, detská poistka, odložený štart alebo množstvová automatika, má taktiež napríklad parné programy.

Zobraziť ponuky


Ako si vybrať práčku

Dá sa povedať, že práčku má dnes doma v podstate každý. Nie každý však rozumie tomu, čo by mala kvalitná práčka spĺňať. V tomto rozsiahlom nákupnom sprievodcovi sa preto budeme venovať práčkam zo všetkých strán, zvnútra i zvonka. Dočítate sa, aké funkcie zjednodušia pranie, ako dobre má práčka odstreďovať, aby spolupracovala so sušičkou alebo ako sa vyznať v energetickom štítku. Zjednodušíme vám rozhodovanie, či vybrať práčku s predným alebo vrchným plnením, akú kapacitu by práčka mala mať a ako poznáte úsporný model. 

Okrem tohto textu môžete využiť aj nášho sprievodcu výberom práčky na Vybero.cz, kde nájdete aj odkazy na konkrétne vyfiltrované modely v porovnaní.

Umiestnenie

Prvým krokom pri výbere práčky by malo byť rozhodnutie, kam chcete práčku umiestniť. Práčky sa najčastejšie dávajú do kúpeľne, kuchyne alebo samostatnej práčovne. Vždy je dôležité zhodnotiť nároky práčky na priestor. V menších kúpeľniach väčšina zákazníkov ocení práčky s vrchným plnením alebo tzv. slim práčky, ktoré majú na hĺbku len 50 cm, a napriek tomu sa plnia spredu. Pri práčkach plnených spredu potom pamätajte na priestor na otvorenie dvierok.

Do kuchyne sú vhodnejšie skôr práčky s predným plnením. Zvlášť v prípade, že chcete práčku zakomponovať do kuchynskej linky, čo sa ponúka ako ideálne riešenie. Je dôležité upozorniť, že práčky s vrchným plnením majú väčšinou hĺbku rovnakú ako práčky s predným plnením, ale sú užšie. Na vás teda zostáva zhodnotiť, ktorý rozmer je pre vás zásadný. Ak potrebujete ušetriť miesto na hĺbke, siahnite po slim modeli (ale pamätajte na otváranie dvierok). Ak je pre vás podstatná nižšia výška, napríklad práve na umiestnenie práčky pod kuchynskú linku, jasnou voľbou je práčka s predným plnením. V prípade, že potrebujete práčku čo najužšiu, odporúčame prístroj s vrchným plnením. Ak máte samostatnú práčovňu, prípadne veľkú kúpeľňu a príliš neriešite nároky na priestor, je najlepšie vybrať práčku väčšiu, s väčším objemom bubna. Podrobnosti o typoch práčok a o tom, aký objem bubna vybrať, sa dozviete ďalej v článku.

Umiestnenie – akú práčku zvoliť?

  • Veľmi malý priestor v kúpeľni, bez sušičky – práčku s vrchným plnením
  • Chcete práčku zabudovať do kuchynskej linky – práčku s predným plnením
  • Chcete na seba postaviť práčku a sušičku – práčku s predným plnením
  • Priestorná kúpeľňa, do budúcnosti počítate so sušičkou – práčku s predným plnením

Typy praček klasická, slim, s horním plněním

Typy práčok

Na účely nášho testu sme práčky rozdelili vcelku jednoducho: na práčky s vrchným a predným (bočným) plnením. Tretiu možnosť, práčky so sušičkou, sme tentoraz nechali stranou a len sa o nej letmo zmienime. Práčky so sušičkou si totiž zaslúžia vlastný test. Nižšie vám v krátkosti vysvetlíme výhody a nevýhody oboch variantov zahrnutých do testu práčok, ale aj to, akú vybrať veľkosť bubna a aké parametre a funkcie by dobrej práčke nemali chýbať.

Typ práčky + Klady – Zápory
S vrchným plnením

+ Možnosť rýchlo zastaviť pranie a dodať/vytiahnuť bielizeň

+ Nenáročná na priestor

+ Nemusíte sa ohýbať

– V priemere o niečo horšie výsledky v teste

– Všeobecne horšia vybavenosť

– Nedá na ňu postaviť sušička

S predným plnením

+ Obvykle priehľadné veko bubna

+ Možnosť postaviť na ňu sušičku

+ Lepšia možnosť zabudovania

+ Všeobecne najlepšie vybavené

– Potreba väčšieho priestoru na otváranie bubna

– Častejšie sa musíte ohýbať oproti práčke s vrchným plnením

Práčka so sušičkou + 2 stroje v jednom

+ Výhody pozri práčky s predným plnením

– Suší všeobecne horšie než samostatné sušičky

– Neusuší rovnaké množstvo ako vyperie

– Vysoká spotreba

Práčky s vrchným plnením

Pri výbere práčky je ďalším zásadným kritériom spôsob plnenia, teda či bielizeň do práčky vkladáte vrchnými alebo prednými dvierkami. Práčky s vrchným plnením majú relatívne nižšie nároky na miesto. Relatívne preto, že síce ušetria priestor nutný na otvorenie predných dvierok, na druhú stranu ale zaberú viac miesta na výšku (potrebujú nad sebou cca 50 cm voľného miesta na odklopenie veka), nie je možné klásť na ne veci (prípadne je nutné zložiť ich pri každom praní) a nedajú sa zakomponovať pod linku alebo pracovnú dosku. Na druhej strane môžu byť vhodným riešením napríklad pre seniorov alebo osoby s pohybovými problémami, k práčke sa totiž netreba toľko ohýbať.

Používatelia často vnímajú ako výhodu týchto práčok možnosť zastaviť ich v priebehu prania a pridať bielizeň. To je síce možné, ale príliš by sme to neodporúčali. Opakované zastavovanie pracích cyklov môže práčke uškodiť. Väčšinou navyše nepokračuje v zvolenom programe, ale začína prať znovu od začiatku. Všeobecne sa dá povedať, že práčky s vrchným plnením mávajú menšiu ponuku funkcií a často slabší výkon, napríklad pri odstreďovaní, oproti práčkam plneným spredu.

Práčky s predným plnením

Práčky s predným plnením majú väčšinou priehľadné dvierka bubna a máte tak prehľad o priebehu pracieho cyklu (prípadne nezabudnete, že ste nejakú bielizeň do práčky dali). Štandardné rozmery práčky s predným plnením sa pohybujú okolo 60x85x60 cm. Niektoré modely sa dajú zabudovať napr. do kuchynskej linky alebo môžu slúžiť ako odkladací priestor – možno na ne postaviť napríklad aj sušičku. V takom prípade treba mať oba spotrebiče vyvážené a na vhodnom podklade, predsa len oba viac či menej vibrujú.

Vďaka širšej základni bývajú práčky s predným plnením stabilnejšie a často ponúkajú väčšiu kapacitu bubna a viac funkcií než práčky s vrchným plnením. Aj výber modelov je pri tomto type práčok výrazne pestrejší než pri práčkach s vrchným plnením. Ak si potrpíte na rôzne vychytávky, bude pre vás práčka s predným plnením tá pravá. Práčky s vrchným plnením mávajú spravidla skôr základnú výbavu a nenájdeme pri nich perličky, ako je parný generátor alebo automatický dávkovač pracieho prostriedku. Kompromisom medzi práčkou s vrchným a predným plnením môžu byť napríklad slim verzie práčok s predným plnením.

Práčky s predným plnením sa často využívajú v prípade, že chcete kúpiť i sušičku a oba prístroje umiestniť na seba. Existuje tiež možnosť nákupu kompatibilného setu práčky a sušičky.​

Slim práčky – Kompromisom medzi práčkou s vrchným a predným plnením môžu byť napríklad slim verzie práčok s predným plnením. Označenie slim znamená, že práčka má menšiu hĺbku (do 50 cm) a vďaka tomu zaberie menej miesta. Ide väčšinou o práčky s priemernou či menšou kapacitou, ponukou programov a funkciou sa ale nelíšia od bežných modelov s predným plnením.

Práčky s bočným plnením

Na internete sa v niektorých článkoch dajú nájsť informácie o práčkach s tzv. „bočným plnením“. Takéto práčky však v súčasnosti prakticky neexistujú. Väčšinou sa tým myslí klasické predné plnenie, ktorému niekto hovorí bočné umiestnenie práčky. Modelov, ktoré by pri prednom plnení mali otvor inde než v prednej časti (tam, kde sú tlačidlá a čelo práčky) bolo i v minulosti minimum a v čase tvorby tohto článku a porovnania sme sa na domácom ani zahraničnom trhu s žiadnou nestretli.

Práčky so sušičkou

Na trhu sa objavujú i modely práčok kombinovaných so sušičkou. Sú dobrou voľbou najmä pre domácnosti, v ktorých nie je samostatná sušička, ani napríklad balkón alebo iné miesto na sušenie bielizne. Ich nevýhodou býva, že často nezvládnu usušiť rovnaký objem bielizne, aký dokážu vyprať. Výhodou je naopak možnosť kontinuálneho programu, pri ktorom sušenie plynulo nadväzuje na pranie. Práčky so sušičkou sme do našej recenzie nezaradili, spravidla majú väčšiu spotrebu elektrickej energie, sú aj ťažšie, drahšie a do ich hodnotenia je nutné zaradiť i parametre sušičiek. Porovnávanie s ostatnými práčkami by tak vlastne ničom nevypovedalo. Práčkam so sušičkou sme preto venovali samostatný test.

Najdôležitejšie údaje

Ak vyberáte práčku, tak si ju pravdepodobne nemôžete dopredu vyskúšať. Je niekoľko kritérií, podľa ktorých sa dá najjednoduchšie zistiť, ktorá práčka perie dobre a zároveň bude šetrná k peňaženke. V nasledujúcom texte ich rozoberáme a uvádzame, kde ich o jednotlivých práčkach nájdete. Okrem iného sú tiež súčasťou našej recenzie v tabuľke na stránke každej samostatnej práčky.

Spotreba práčky

Rovnako ako od každého spotrebiča aj od práčky požadujeme, aby čo najviac ušetrila. Od roku 2013 sa na území EU nesmú predávať práčky s energetickou triedou horšou než A+. Zoženiete teda už len modely označené písmenom A a jedným alebo niekoľkými znamienkami +. Najlepšia je energetická trieda A+++. Konkrétne by v ideálnom prípade spotreba elektrickej energie nemala presiahnuť 1 kWh za jeden prací cyklus, drahšie práčky zvládajú i spotrebu okolo 0,76 kWh. Spotreba vody pri jednom praní by sa ideálne mala pohybovať okolo 40 – 50 litrov.

Pranie a odstreďovanie

Trieda účinnosti prania vypovedá o schopnosti práčky poradiť si aj s veľmi odolnými škvrnami, účinnosť odstreďovania zase o schopnosti vyžmýkať bielizeň. Úrovne sa rozlišujú písmenami, najlepšia trieda účinnosti je A, najhoršia G. Pri práčkach, ktoré sa dnes ponúkajú na trhu, sa prakticky nestretnete s inou než najlepšou účinnosťou prania, pri odstreďovaní je na túto hodnotu potreba brať väčší zreteľ. Ďalej je nutné zmieniť, že spotreba energie, účinnosť prania a účinnosť odstreďovania sú len orientačné hodnoty, zodpovedajú praniu bavlny pri 60 °C, v prípade využitia iného programu sa môžu viac či menej líšiť.

Na odstreďovanie by sa mali zamerať hlavne majitelia sušičiek. Sušička vyžaduje odstreďovanie aspoň 1 200 otáčok/min. V prípade odstreďovania je ideálne, keď je možné množstvo otáčok voliť. Pre používateľov sušičiek je totiž síce 1 200 ot./min. skvelým výsledkom, pri praní jemnej bielizne, ktorú neplánujete sušiť v sušičke, ale oceníte možnosť zníženia otáčok. Svoj obľúbený svetrík síce pri odstreďovaní na vysoké otáčky vytiahnete z práčky suchší, ale pravdepodobne tiež úplne pokrčený (nehovoriac o tom, že vyššie otáčky sú k jemnej bielizni pochopiteľne menej šetrné a môžu spôsobovať napríklad hrudky). Niektoré práčky ponúkajú až 1 600 alebo dokonca 1800 otáčok. Takéto rýchle odstreďovanie pri bežnom používaní prakticky nevyužijete a zbytočne si tak priplatíte.

Energetický štítok práčky

Veľmi užitočnou pomôckou pri výbere práčky je energetický štítok, ktorý vám poskytne najdôležitejšie informácie o práčke. Ak ste sa už s energetickým štítkom stretli, napríklad pri výbere iného spotrebiča, bude pre vás jeho čítanie hračka. Pre tých, ktorí sa s ním ešte nezoznámili, sme pripravili prehľadné vysvetlivky.

Vysvětlení energetické štítku v testu praček

a) Trieda energetickej účinnosti (energetická trieda) – vypovedá o energetickej účinnosti práčky, teda spotrebe s ohľadom na jej kapacitu, najlepšia je trieda A+++.

b), c) Ročná spotreba energie a ročná spotreba vody – vďaka týmto údajom si môžete približne spočítať, koľko vás práčka bude ročne stáť. Čísla zodpovedajú 220 pracím cyklom ročne, teda praniu jednej práčky každý všedný deň.

d) Veľkosť náplne práčky – udáva, aký najväčší objem bielizne môžete do práčky dať. Viac sa veľkosti náplne venujeme v ďalšej kapitole.

e) Účinnosť odstreďovania – označuje sa písmenami A až G. Najlepšia trieda A znamená, že by v bielizni po odstredení malo zostať menej ako 45 % vody. Účinnosť prania sa na energetickom štítku neudáva, pretože všetky výrobky na trhu s náplňou nad 3 kg musia v tomto hodnotení patriť do triedy A.

f) Úroveň hluku pri praní a odstreďovaní – zodpovedá sile hluku, ktorý práčka vydáva pri praní a odstreďovaní. Hlučnosti ako takej sa venujeme v samostatnom odseku, kde vám poradíme, akej hlučností sa vyhnúť a ktorá je bežná.

Hlučnosť

Práčka je jedným z najhlučnejších domácich spotrebičov a používa sa pomerne často, v mnohých domácnostiach i denne. Je teda v záujme každého používateľa cielene sa zamerať na hlučnosť a pokúsiť sa nájsť čo najmenej hlučný model. Zvlášť vtedy, keď často periete večer, či dokonca v noci. Špičkové výrobky sa pri praní môžu dostať až pod 50 dB, lacnejšie práčky naopak niekedy presiahnu i 60 dB. Pri žmýkaní sa tieto hodnoty pohybujú medzi 70 a 80 dB. Zdá sa to ako malý rozdiel, treba však myslieť na to, že počuteľná hlučnosť nestúpa lineárne s počtom decibelov, naopak každý decibel navyše je o poznanie počuteľnejší (Zdroj: Eprehľady).

Přehled hlučnosti různých spotřebičů a strojů

Parametre a funkcie práčok

Okrem základných údajov, ako je napríklad trieda odstreďovania, by vás pri výbere mohlo zaujímať aj to, čo vám práčka môže ponúknuť z hľadiska konštrukcie a vybavenia. Zameriame sa teda na to, aký objem práčky je pre vás najvhodnejší a aké funkcie vám uľahčia pranie.

Objem bubna

Dôležitým faktorom pri výbere je kapacita bubna. Pre jednočlennú alebo dvojčlennú domácnosť stačí malá práčka s kapacitou okolo 4 kg, pre štvor- a viacčlennú domácnosť sú lepšie veľké práčky, ktoré pojmú 6 a viac kg. Všeobecne platí, že je lepšie kúpiť skôr práčku s väčšou kapacitou než menšou, bubon by sa totiž nemal plniť viac než na cca 80 %, aby zostal dostatok priestoru na pohyb bielizne, čo zefektívňuje pranie. Raz za čas je navyše potrebné vyprať aj objemnejšie kusy bielizne, ako sú napríklad prikrývky. Ak naopak naplníte bubon dajme tomu len z polovice, pranie prestáva byť úsporné. Na vlastnom zvážení tiež zostávajú individuálne podmienky domácnosti (viac bielizne v domácnosti s malým dieťaťom alebo pranie vecí do práce).

Kapacita praček a jakou vyžadovat

Počet členov domácnosti Aký veľký objem vyžadovať
1 – 2 osoby v domácnosti Postačí kapacita okolo 4–5 kg
4 a viac osôb v domácnosti Vyžadujte kapacitu práčky o 7 a viac kg

Základné funkcie a príslušenstvo

K viac či menej štandardným funkciám práčok patrí detská poistka a odložený štart. Detskú poistku veľa domácností oželie, pre rodičov s deťmi je ale v podstate nutná. Vďaka odloženému štartu sa práčka do istej miery stáva samostatnou. Bielizeň vyperie aj v čase, keď nie ste doma, a tak nemusíte práčke podriaďovať svoj program, ona sa prispôsobí vám. Manipuláciu s práčkou zjednodušuje osvetlenie bubna a LCD alebo LED displej. Drobné zjednodušenie predstavuje aj zvukový signál, ktorým práčka upozorní na vypranú bielizeň.

Fuzzy logic

Pomerne obľúbená je v súčasnosti funkcia Fuzzy logic (prípadne iný druh množstevnej automatiky), ktorá reguluje množstvo vody v závislosti od hmotnosti bielizne, a tým znižuje spotrebu vody i energie. Bielizeň zváži a podľa toho zvolí program. Ale ani v prípade, že práčka týmto druhom funkcie disponuje, nie je ideálne plniť ju príliš málo. Úspora, ktorú táto funkcia umožní, totiž stále nie je dostatočne vysoká na to, aby sa pranie malého množstva bielizne vyplatilo. Preto je dobré dôkladne zvážiť, aký veľký bubon využijete.

Šiesty zmysel

Šiesty zmysel funguje podobne ako Fuzzy logic. Ibaže sa neriadi len hmotnosťou. Pri bielizni nastavíte typ tkaniny a práčka si sama zvolí teplotu, dĺžku prania a počet otáčok odstreďovania. Problém môže nastať pri bielizni, ktorá dosť púšťa farbu. Práčka ju bude prať tak dlho, kým nevyhodnotí odtekajúcu vodu ako čistú. Bielizeň sa tak môže zbytočne odfarbovať a práčka spotrebuje viac vody a energie.

Automatické dávkovanie pracieho prášku

Nevhodné množstvo pracieho prášku môže negatívne ovplyvniť výsledky prania. Príliš malá dávka nevyperie bielizeň dostatočne, príliš veľa prášku predlžuje pranie, čím zvyšuje spotrebu vody a energie. Zvyšky prášku môžu uľpieť na oblečení a spôsobovať kožné problémy. Preto sú niektoré práčky vybavené automatickým dávkovaním prášku. Prací prostriedok a aviváž vždy raz za čas doplníte do veľkých nádob v práčke a prístroj si sám nadávkuje prostriedok podľa množstvo bielizne, stupňa znečistenia a druhu tkaniny (Zdroj: iDnes).

Ďalšie funkcie

Niektoré modely ponúkajú i vychytávky, ako je parný generátor, sprchovanie bielizne alebo napríklad pripojenie na Wi–Fi, vďaka ktorému môžete ovládať prací cyklus povedzme z mobilu. Parné programy slúžia na osvieženie bielizne, odstránenie pokrčenia a elimináciu pachov a alergénov. Využijete ich napríklad pri jemnej bielizni, ktorá napáchla vo fajčiarskej reštaurácii. Ich antibakteriálne účinky oceníte pri praní posteľnej a ďalšej bielizne. Pranie parou je celkovo úspornejšie, šetrnejšie a účinnejšie než pranie vo vode. V budúcnosti sa teda možno dočkáme čisto parných práčok.

Motor práčky

Na trhu nájdeme najčastejšie tri typy motorov. Motor ovplyvňuje hlavne hlučnosť a spotrebu. V našej recenzii však typ motora nehodnotíme, pretože sme do nej zahrnuli hlučnosť a spotrebu ako samostatné hodnotiace kritéria.

Klasický motor

Skladá sa zo štyroch súčastí: motora, remeňa, remenice a bubna. Je umiestnený mimo osi bubna a menej efektívny než novšie typy. Elektrinu z motora prenášajú uhlíky. Tento typ motora je oproti novším typom hlučnejší a má i vyššiu spotrebu. Uhlíky je navyše raz za čas potrebné vymeniť, čo prináša ďalšie výdavky.

Invertorový motor

Skladá sa z rovnakých súčastí ako klasický model a aj jeho umiestnenie je rovnaké. Je ale riadený elektronicky, a tak sa plynulejšie reguluje. Oproti klasickému typu znižuje hlučnosť a spotrebu práčky. Na invertorový motor výrobcovia pomerne často poskytujú predĺženú záruku aj 10 rokov.

Direct drive motor

Direct drive motor väčšinou nájdeme v drahších a kvalitnejších práčkach. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch modelov sa tento motor nachádza v osi bubna. Preto nepotrebuje remeň ani remenicu, bubon poháňa priamo. Je lepšie ovládateľný a stabilnejší než ostatné motory. Znižuje vibrácie a hlučnosť a je efektívnejší.

Ovládanie

Na pohodlné používanie práčky je vždy dôležitá jednoduchosť ovládania a zrozumiteľnosť návodu. Skrátka práčka by sa mala dať ovládať čo najintuitívnejšie, aby ušetrila prácu a nespôsobila viac komplikácií. Výhodou je prítomnosť displeja, ktorý vám poskytne informácie o priebehu prania, čase cyklu, prípadne poruche.

Zrozumiteľnosť a jednoduchosť možno vnímať pomerne subjektívne, preto sme do našej recenzie práčok zaradili aj hodnotenia používateľov, krátkodobých aj dlhodobých, ktorí jednoduchosť ovládania často uvádzajú vo svojich názoroch a vy si teda môžete urobiť istý obrázok o používaní práčky. Neuškodí tiež zhodnotiť práčku vizuálne, napríklad na fotke. Urobíte si tak predstavu, ako je pre vás ovládací panel práčky prehľadný. Predsa len nie je ideálne musieť pri každom praní vyťahovať manuál a študovať, čo znamená tá hromada neznámych symbolov.

Obľúbené značky práčok

Na domácom trhu môžeme naraziť na práčky od niekoľkých desiatok výrobcov. Vybrali sme tie najobľúbenejšie a vypracovali o nich jednotlivé články. Dočítate sa, aké sú špecifiká jednotlivých značiek, s akou cenovou hladinou sa môžete stretnúť a aké technológie daná značka používa. Dozviete sa tiež niečo o histórii samotnej značky.

Práčky Whirlpool

Práčky americkej značky Whirlpool sa radia na našom trhu k najobľúbenejším. V ponuke dominujú voľne stojace práčky plnené spredu. Naraziť môžete aj na modely plnené zvrchu. Modely značky Whirlpool sa pýšia nízkou hlučnosťou chodu a vysokou úsporou elektrickej energie. 

Práčky LG

Kórejská značka LG prináša na trh jednak klasické práčky, jednak tzv. slim modely. Zameriava sa výhradne na práčky plnené spredu. Väčšina modelov spadá do energetickej triedy A+++, sú teda veľmi úsporné. Vynikajú tiež kapacitou až 12 kg bielizne, a sú teda vhodné i na početné domácnosti. 

Práčky AEG

Nemecká značka AEG sa všeobecne radí medzi veľmi obľúbené na poli domácich spotrebičov. Iné to nie je ani pri práčkach. V sortimente prevažujú klasické práčky plnené spredu. Nájdete však aj modely s vrchným plnením alebo slim varianty. V štyroch modelových radách výrobca ponúka spotrebiče s kapacitou 6 až 10 kg. Nové modely disponujú tiež parnou funkciou. Cenové rozpätie je veľmi široké. 

Práčky Beko

Turecká firma Beko všeobecne cieli predovšetkým na čo najnižšiu cenu. Tohto pravidla sa držia aj pri práčkach. Ponúka najmä klasické voľne stojace práčky, ktoré sú výhradne plnené spredu. Obvyklá kapacita je 6 až 7 kg bielizne. Väčšina modelov sa radí do energetickej triedy A+++. Cenovo ide o nenáročné práčky. 

Práčky Bosch

Práčky nemeckej firmy Bosch sú väčšinou klasické modely plnené spredu. V ponuke však nájdete aj klasické modely a práčky plnené zvrchu. Všetky modely sú energeticky úsporné a radia sa do triedy A+++. Kapacita práčok sa pohybuje v rozmedzí 5 až 9 kg bielizne. Všeobecne sú práčky Bosch dobre vybavené funkciami, od toho sa odvíja aj vyššia cena. 

Práčky Electrolux

Švédska značka Elektrolux patrí medzi veľmi obľúbené nielen medzi tuzemskými zákazníkmi. V sortimente dominujú klasické práčky s predným plnením. Nájdeme tu však aj plnené zvrchu, slim alebo práčky na zabudovanie a tiež modely kombinované so sušičkou. Z energetického pohľadu ide o úsporné práčky patriace sa do energetickej triedy A+++. Kapacitu majú od 7 do 10 kg. 

Práčky Indesit

Talianske práčky Indesit ponúkajú kapacitu od 5 do 8 kg bielizne. Výnimočne narazíte na model s 9 kg kapacitou. Ide predovšetkým o klasické voľne stojace práčky s predným plnením. Výhodou práčok Indesit je energetická úspora – radia sa do energetických tried A++ či A+++. 

Práčky Samsung

Práčky kórejského giganta Samsung sú výhradne spredu plnené voľne stojace modely. Jednotlivé modely majú kapacitu v rozsahu 5 až 9 kg. Väčšina modelov sa radí do energetickej triedy A+++. Sú vybavené veľkou škálou funkcií a vychytávok. Samsung ponúka hneď 11 produktových radov. 

Práčky Zanussi

Talianska značka sa špecializuje len na voľne stojace práčky. V sortimente sú rovnocenne zastúpené modely plnené spredu aj zvrchu. Z pohľadu energetickej náročnosti nedosahujú najlepšie hodnotenie – aj tie najúspornejšie modely spadajú do energetickej triedy A++. Sú tiež pomerne hlučné. Cenovo ale ide o prívetivú značku. 

Práčky Gorenje

Práčky slovinskej značky Gorenje sa na prvý pohľad odlišujú od ostatných vzhľadom. Okrem bielych modelov nájdete tiež čierne, ale aj oranžové, červené či iné farebné varianty. Všetky sa plnia spredu. Do menších priestorov sa hodia slim modely. Kapacita spotrebičov sa pohybuje medzi 6 a 9 kg. Práčky sú energeticky úsporné – spadajú do energetických tried A++ a A+++. 

Cena

Podobne ako pri väčšine domácich spotrebičov, od ktorých očakávame dlhú životnosť, sa oplatí do práčky investovať. Najlacnejšie modely môžu vypovedať službu hneď po záruke, zatiaľ čo drahšie práčky často vydržia desať a viac rokov. Cenu však ovplyvňuje viac faktorov, lacnejšia práčka nemusí byť nutne nekvalitná. V mnohých prípadoch bude skôr len ochudobnená o niektoré funkcie drahších práčok, prípadne bude mať nižší počet otáčok. Z tohto dôvodu sme v našom teste práčok nebrali cenu ako hodnotiace kritérium. Necháme na vašom uvážení, či hľadáte práčku nabitú funkciami a neprekáža vám priplatiť si za sofistikovanejší prístroj, alebo naopak kladiete na funkcie minimálne nároky na funkcie a odstreďovanie a viete, že by ste zložitejšie programy aj tak nepoužívali. 

Cena do 400 €

I v najnižšej cenovej kategórii nájdete kvalitné modely. Do desaťtisíc väčšinou zoženiete práčky s vrchným plnením a väčšie i menšie práčky s predným plnením. Tieto práčky sú spravidla vybavené základnými funkciami, pri niektorých modeloch nájdeme i šiesty zmysel alebo iný typ množstevnej automatiky. Vyperú samozrejme dobre, ale často mávajú horšiu triedu účinnosti odstreďovania. Ak teda hľadáte práčku k sušičke, odporúčame zvoliť vyššiu cenovú kategóriu – pozri odsek prania a odstreďovania, kde píšeme o tom, čo musí práčka spĺňať, ak chcete účinne využívať i sušičku.

Cena od 400 do 800 €

V tejto kategórii si pravdepodobne vyberie najviac používateľov. Práčky nad 400 € sú prakticky univerzálne použiteľné a nájdeme medzi nimi i modely s triedou účinnosti odstreďovania A, teda ideálne pre majiteľov sušičiek. Okrem množstevnej automatiky mávajú ďalšie inteligentné funkcie, ako napríklad antialergické pláchanie, ktoré kontroluje množstvo zvyškového prášku vo vode, alebo napríklad parné pranie.

Cena nad 800 €

Práčky s cenou nad 800 € sľubujú vysoký počet otáčok a celý rad inteligentných funkcií, ako je napríklad samostatné dávkovanie pracieho prostriedku. Ide o spotrebiče pre skutočných fajnšmekrov, takúto sumu investujete buď do práčky so sušičkou, alebo do vychytanej práčky, pri ktorej viete, že rôzne programy a funkcie skutočne využijete.

Údržba práčky

Hoci veľa z nás na to zabúda, ani práčka nie je úplne bezúdržbový prístroj a ak má poctivo slúžiť dlhé roky, vyžaduje tiež trochu starostlivosti. Tá našťastie nie je vôbec zložitá a ak budete práčku čistiť pravidelne, vystačí vám na túto činnosť pár minút mesačne. Naopak vyčistenie dlhodobo zanedbanej práčky môže trvať hodiny s neistým výsledkom. Znečistenie práčky nielenže skracuje jej životnosť, ale ani bielizeň už nemusí byť po vytiahnutí dokonale čistá a voňavá.

Tesnenie

Tomuto prvku práčky by ste sa mali venovať najčastejšie, ideálne po každom praní. V gumovom tesnení okolo dvierok sa totiž zachytáva prach, vlákna, vlasy a rôzne drobné predmety. Po praní v ňom navyše môže zostať ešte trocha vody a vznikne priestor na množenie baktérií, plesní a nepríjemný zápach. Ak chcete predísť týmto komplikáciám, najlepšie je po každom praní vytiahnuť všetky zachytené veci, tesnenie otrieť vlhkou hubkou alebo handričkou a vytrieť dosucha. S usadenými nečistotami si dobre poradí kefka, na pomoc si môžete vziať aj ocot alebo dezinfekciu. Dvierka práčky by nemali po praní zostať zavreté, najlepšie je nechať ich aspoň pootvorené, aby sa vnútrajšok spotrebiča nezaparoval.

Dávkovací šuplík

Šuplík na dávkovanie pracieho prostriedku a aviváže stačí čistiť asi raz mesačne alebo skrátka keď uvidíte, že už nie je úplne bez poškvrny. Pri pravidelnom udržiavaní stačí šuplík len vytiahnuť, opláchnuť horúcou vodou a prípadne vyčistiť hubkou. Na usadenú špinu už bude potrebná kefka, odstraňovač vodného kameňa (alebo ocot), prípadne špendlík či špáradlo na vyčistenie otvorov a dýz. Potom je dobré zásuvku osušiť alebo nechať povysunutú, aby doschla (to sa dá praktikovať i po praní). Zanedbanie údržby dávkovača môže podobne ako v prípade gumovej manžety viesť k množeniu baktérií a plesní, usadené zvyšky prášku a aviváže navyše môžu nechávať škvrny na bielizni.

Filter

Filter práčky si zaslúži vašu pozornosť zhruba raz za dva až tri mesiace. Oproti čisteniu gumovej manžety dvierok ide o trochu náročnejší proces, postup ale býva uvedený v návode na použitie konkrétnej práčky a zvládne ho každý. Stručne povedané, stačí vytiahnuť filter (odporúčame pod otvor pripraviť uterák alebo handru na odtekajúcu vodu), zbaviť vlasov, vláken a ďalších nečistôt, prepláchnuť a vrátiť späť.

Bubon

Nikto samozrejme nepočíta s tým, že by po praní celý bubon čistil alebo sušil. To najmenšie, čo pre životnosť práčky môžete urobiť, je niekoľkokrát do roka (niekto odporúča raz za pol roka, niekto dokonca raz za mesiac, záleží teda skôr na frekvencii prania a vašom uvážení) pustiť práčku naprázdno s pridaním špeciálneho čističa, ktorý sa postará o celý vnútrajšok prístroja. Odporúča sa tiež nenechávať bielizeň v bubne po vypraní príliš dlho, aby sa zbytočne nepreťažoval na jednu stranu.

Nové technológie

Pred časom prelomové smart funkcie dnes už nájdete v domácich spotrebičoch čím ďalej tým častejšie a práčku tak môžete spustiť, aj keď nie ste práve doma, poradí vám s diagnostikou poruchy alebo si stiahne nové pracie programy. Kam sa teda ešte dá posúvať?

Pranie (takmer) bez vody

Jedným zo zaujímavých smerov je parné pranie, ktoré by v budúcnosti mohlo nahradiť pranie vo vode, parné funkcie už má koniec koncov celý rad dnešných práčok. Ďalšou možnosťou obmedzenia spotreby vody pri praní je využitie polymérových guľôčok. O tejto technológii informovali zahraničné servery už v roku 2014 a v súčasnosti ju používajú hotely a priemyslové práčovne, do domácností sa však zatiaľ neprepracovala. Polymérové guľôčky absorbujú nečistoty, údajne tak ušetria až 80 % vody, 50 % pracieho prostriedku a 50 % energie nutnej na pranie. Okrem toho by mali brániť vzájomnému zafarbeniu bielizne, takže sa nemusí triediť do viacerých dávok podľa farby. Po pracom cykle sa guľôčky vrátia cez otvory v bubne do zásobníka a sú pripravené na opakované použitie (Zdroj: The Guardian).


Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C4%8Dka

https://ec.europa.eu/info/energy–climate–change–environment/standards–tools–and–labels/products–labelling–rules–and–requirements/energy–label–and–ecodesign/energy–efficient–products/washing–machines_en