Ako vybrať prekvapkávač kávy
Prekvapkávače kávy patria medzi jednoduché spotrebiče a ich ovládanie teda nie je nič zložitého. Zamerajte sa v prvom rade na výber vhodného typu. Niekto dáva prednosť manuálnej príprave kávy, inému je milší elektrický prekvapkávač, ktorý šetrí čas. Z technických parametrov neprehliadnite objem kanvice a príkon. Pri moderných prekvapkávačoch príkon zvyčajne nepresahuje 1 200 W. I tak sa jedná o veľmi nízku hodnotu v porovnaní so staršími prístrojmi.
Ďalším dôležitým krokom je výber filtrov. Existujú v papierovej, plastovej aj bavlnenej verzii, pričom každý variant má svoje špecifiká. Dajte pozor na ich kvalitu – najmä nekvalitné papierové filtre dokážu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Milovníci kávy určite ocenia praktické funkcie, ktoré síce nie sú pre prípravu prekvapkávanej kávy nevyhnutné, ale zvyšujú užívateľský komfort. Reč je o funkcii udržiavania teploty kávy, Anti-drip systému či časovači. Všetky tieto vychytávky pridávajú prístroju na hodnote, čo sa vo výsledku premietne do vyššej obstarávacej ceny. Aj ten najdrahší prekvapkávač je však ekonomickejšou voľbou, než klasický kávovar.
Na našej stránke môžete nájsť porovnania aj ďalších prístrojov na prípravu kávy a to napríklad moka kanvičiek, automatických kávovarov alebo pákových kávovarov.
Ako vybrať prekvapkávač kávy stručne:
- Typ prekvapkávača – vyberte si podľa toho, či je vám milšie trénovať sa v baristickom umení, alebo chcete ušetriť čas a mať kávu pripravenú bez námahy. Manuálne prekvapkávače vyžadujú čas a skúsenosti, elektrické odvedú prácu za vás.
- Dôležité parametre – čo sa týka technických parametrov, mal by vás zaujímať hlavne objem kanvice. Ten určuje, pre koľko osôb naraz pripravíte kávu. Spotreba energie nebýva pri moderných prístrojoch príliš vysoká.
- Kvalita filtrov – rozhodujúcim faktorom pre výslednú chuť kávy je voľba kvalitného filtra. Vyberať môžete z papierových, plastových a bavlnených.
- Funkcie a cena – moderné prekvapkávače prekonávajú svojich predchodcov v ponuke funkcií. Užitočný je napríklad časovač alebo platnička, ktorá udrží kávu po určitý čas príjemne teplú. Avšak, treba mať na pamäti, že čím viac funkcií, tým sa výsledná obstarávacia cena zvyšuje.
Špecifiká filtrovanej kávy
Prekvapkávače kávy sú vhodné pre všetkých milovníkov kofeínu, ktorí preferujú väčšiu a zároveň slabšiu porciu kávy. Čo sa obsahu kofeínu týka, pri prepočítaní na rovnaký objem kávy obsahuje porcia espressa niekoľkonásobné množstvo tejto povzbudzujúcej látky. Pretože sa však espresso podáva v porciách o zhruba 30 ml, zatiaľ čo filtrovaná káva v objeme 200 až 240 ml, objednaním šálky prekvapkanej kávy vo výsledku získate väčšie množstvo kofeínu.
Zatiaľ čo pri príprave espressa je dôležitým parametrom tlak, prekvapkávaná káva si vystačí s pôsobením gravitácie. Zatiaľ čo espresso má hutnejšiu olejovitú konzistenciu korunovanú svetlou cremou (kávovou penou vytvorenou na povrchu), prekvapkávaná káva je riedšia, konzistentnejšia a bez cremy. Množstvo obsahujúcich olejov závisí od materiálu filtra.
Filtrovaná káva sa nezalieva vriacou vodou, takže sa káva neprepaľuje (výnimku predstavuje moka kanvička). Pretože káva sa luhuje ďalej, stihne sa v nej rozvinúť širšie spektrum chuťových profilov. Preto je tiež filtrovaná káva obľúbená u mnohých nadšených degustátorov. Zatiaľ čo espresso je často horkasté a plné čokoládových či orieškových tónov, v kávových zmesiach určených k filtrácii oveľa častejšie nájdete tiež ovocnú či karamelovú arómu.

Typy prekvapkávačov kávy
Prekvapkávacie kávovary sa dajú rozdeliť na dva základné druhy: manuálne a elektrické. Záleží na vašich preferenciách, financiách, ktoré ste do prekvapkávača ochotní investovať a tiež na tom, ako často budete produkt využívať. Každý typ prekvapkávača taktiež vyžaduje inú hrubosť mletej kávy, čo je pre výslednú chuť nápoja veľmi dôležité.
Typ prekvapkávača |
Doporučená hrubosť mletia |
Elektrický prekvapkávač |
Veľmi hrubo |
V60 |
Stredne |
Kalita |
Hrubo |
Chemex |
Hrubo |
Clever dripper |
Stredne |
Manuálny prekvapkávač kávy
Manuálne kávovary fungujú len za pomoci fyzikálnych zákonov. V praxi to znamená, že do manuálneho prekvapkávača nalejete horúcu vodu o teplote 93 °C. Keď všetka voda pretečie cez filter naplnený mletou kávou, je nápoj hotový a môže sa podávať. Výhodou je priaznivá cena týchto produktov. Niet divu – manuálny prekvapkávač je veľmi jednoduchý. K cene však musíte ešte pripočítať čiastku za filtre (väčšinou papierové), ktoré je nutné dokupovať.
Jedná sa o veľmi obľúbené domáce prístroje, káva z nich je dostanete aj v mnohých kaviarňach. Barista však väčšinou pripravuje každú porciu kávy zvlášť, čo jeho prácu spomaľuje. Vo väčších prevádzkach sa preto častejšie v ponuke objavuje batch brew, teda káva pripravená v elektrickom prekvapkávači.
V domácich podmienkach vyžadujú manuálne kávovary kvapku skúseností k zvládnutiu správnej techniky. Rozhodne teda nie sú vhodnou investíciou pre tých, ktorí sa o kávu prakticky nezaujímajú a chcú svoj nápoj získať ľahko a bez práce. Medzi základné typy manuálnych prekvapkávačov patrí V60, Chemex alebo Clever dripper.
V60
Meno najrozšírenejšieho manuálneho prekvapkávača vychádza z jeho vzhľadu – má tvar písmena V, pričom nôžky zvierajú uhol 60°. Na dne lievika sa nachádza diera, ktorou káva preteká do pristavenej kanvičky. Na trhu zoženiete modely rôznych farieb a veľkostí. Výrobným materiálom je často plast (tieto modely sú praktické a veľmi lacné), sklo, porcelán či kov.
Kalita Wave
Vyzerá podobne ako V60, hlavný rozdiel spočíva v riešení dna. Kalita má dno ploché, namiesto jednej veľkej dierky sú v ňom rozmiestnené tri menšie. Vďaka tomu prebieha luhovanie rovnomernejšie, čo z Kality robí ideálny prekvapkávač pre kávových začiatočníkov. Zoženiete dve rôzne veľkosti, materiál tvorí kov, sklo alebo porcelán.
Chemex
Chemex vyzerá ako veľmi elegantná sklenená váza opásaná dreveným držiakom. Filtre, ktoré sa do nej používajú, sú o niečo pevnejšie. Výsledkom je jemnejšia a čistejšia prekvapkávaná káva, ktorá obsahuje menšie množstvo kávových olejov. Medzi manuálnymi prekvapkávačmi patrí medzi najdrahšie. Lacnejšie totiž zoženietie aj niektoré elektrické prekvapkávače.
Clever dripper
Vyzerá podobne ako V60, odlišuje sa však zabudovaným ventilom. Ten sa otvorí po položení dripera na kanvicu či hrnček. Káva sa najprv niekoľko minút luhuje, než sa začne prekvapkávať. V priebehu luhovania môžete kávu jemne premiešať, čím docielite rovnomernejšiu extrakciu.
Elektrický prekvapkávač kávy
Do elektrického prekvapkávača nemusíte nalievať horúcu vodu. Tento prístroj si ju totiž dokáže ohriať sám. Stačí naliať studenú vodu, tá sa ohreje, následne prekvapká cez kávu a filter do kanvice a nápoj je hotový. Väčšina elektrických kávovarov sa stará o to, aby bola hotová káva neustále horúca a vy ste si ju mohli naliať v ideálnej teplote aj niekoľko hodín po jej príprave.
S elektrickým prekvapkávačom pripravíte väčšie množstvo kávy a nemusíte po každej porcii meniť filter. Medzi jeho nevýhody patrí vyššia obstarávacia cena a spotreba elektriny (v porovnaní s domácím kávovarom na espresso ide však stále o pomerne nízku investíciu). Elektrický variant je vhodný pre tých, ktorí si svoje kávové potešenie doprajú niekoľkokrát denne vo väčšom množstve, alebo pripravujú kávu pre väčší počet ľudí.
V porovnaní s manuálnymi modelmi je obsluha elektrických jednoduchšia a výsledky vyváženejšie. Chuť kávy totiž ovplyvňuje hrubosť mletia, rýchlosť liatia vody i rovnomernosť extrakcie. Pokiaľ vás učenie sa správnej technike neláka, najlepšie urobíte, keď si zakúpite prístroj elektrický, ktorý si s ňou poradí za vás. Elektrické prekvapkávače ponúka mnoho výrobcov a ich parametre sú rozdielne. Preto sa bude zvyšok článku vzťahovať výlučne k týmto prístrojom.

Objem
Nespornou výhodou elektrických prekvapkávačov je, že s nimi pripravíte veľké množstvo kávy. Na trhu zoženiete kanvice o objeme 0,75 až 2 litre. Ak chystáte kávu pre početnú domácnosť, vyplatí sa vybrať produkt s väčším objemom. Pre jednotlivca si vystačíte s menšou kanvicou. Pokiaľ však pijete kávu niekoľkokrát denne a nepotrebujete ju nutne čerstvú, môžete si aj ako jednotlivec obstarať väčší kávovar s funkciou udržiavania teploty nápoja.
Filtre
Na chuť a kvalitu kávy má nemalý vplyv taktiež filter, cez ktorý kávu filtrujete. Preto je vhodné vybrať kvalitnejšie filtre i za tú cenu, že si budete musieť trochu priplatiť.
- Papierový filter – slúži k jednorázovému použitiu. Vyrába sa bielený či nebielený, pričom prvý menovaný je považovaný za lepší. Pokiaľ je filter nekvalitný alebo ho zabudnete prepláchnuť, môže negatívne ovplyvniť chuť kávy.
- Permanentný filter – je vyrobený z plastu. Ako vyplýva už z jeho názvu, je umývateľný a je možné ho použiť viackrát. Opakované používanie nemá na chuť kávy žiadny negatívny vplyv. Je síce o niečo drahší než papierový variant, pri dlhodobom a častom používaní sa však vyplatí.
- Bavlnený filter – bavlna je podstatne jemnejšia než papier alebo plast, preto s ňou trvá filtrácia o niečo dlhšie. Dokáže však prepustiť väčšie množstvo kávových olejov, vďaka čomu získa prekvapkávaná káva jedinečnú chuť.
Papierový filter
Permanentný filter
Bavlnený filter
Príkon
Čím väčší príkon, tým má prekvapkávač vyššiu spotrebu elektriny a jeho prevádzka je drahšia. Najmä staršie prístroje majú spotrebu vyššiu, preto sa ich používanie predraží. Na druhej strane od príkonu závisí doba ohrevu vody. Čím väčší príkon, tým je voda rýchlejšie zohriata. Príkon modernejších kávovarov sa pohybuje od 350 do 1 200 W.
Hoci sa kávovar používa vždy len v krátkom časovom úseku, väčšina domácností ho má zapojený do zásuvky neustále. Ak chcete trochu ušetriť, vypojte ho zo zásuvky vždy, keď dokončíte prípravu nápoja a vypijete všetku kávu z kanvice.
Voľne stojace vs. vstavané
Rovnako ako tomu je pri domácich spotrebičoch, aj prekvapkávače kávy sa vyrábajú ako vstavané alebo voľne stojace. Ide o to, ktorý variant vám viac vyhovuje.
Voľne stojaci prekvapkávač
Voľne stojace prekvapkávače majú zvyčajne veľmi zaujímavý dizajn. Taký prístroj zaujme na prvý pohľad a môže sa stať zaujímavým doplnkom vašej kuchyne. Voľne stojaci prekvapkávač sa dá ľahko prenášať z miesta na miesto. Môžete s ním dokonca aj cestovať.
Vstavaný prekvapkávač
Výhodou týchto kávovarov je možnosť zabudovania do kuchynskej linky. Ušetríte tak miesto na pracovnej ploche, čo istotne ocení nejedna gazdinka. Tieto prístroje bývajú zvyčajne vybavené lepšími funkciami a zároveň majú aj lepší výkon. Na trhu však zatiaľ predstavujú malú skupinu a ich kvality sú vykúpené vyššou cenou.
Dizajn
Dizajn síce neovplyvní funkciu prístroja a chuť kávy, napriek tomu môže hrať pri výbere dôležitú rolu. Pretože je kávovar stále na očiach, je dobré zvoliť taký, ktorý bude ladiť s interiérom kuchyne. Výrobcovia uvádzajú na trh moderné aj retro dizajny s povrchom lesklým či matným. Narazíte tiež na mnoho farebných variácií.
Všeobecne by sa dalo povedať, že je výhodnejšie vybrať taký výrobok, na ktorom nie je vidieť každá nečistota a prach. Napríklad čierne matné povrchy sú náchylnejšie k nečistotám a odtlačok prsta je na nich okamžite poznať. To isté platí pre sklenené kanvice. Oproti tomu strieborný povrch skryje aj menšie množstvo prachu. Vo výsledku však záleží predovšetkým na vašom vkuse a štýle domácnosti.
Funkcie
Niektoré elektrické prekvapkávače ponúkajú doplnkové funkcie, vďaka ktorým bude ich používanie ešte príjemnejšie.
- Udržiavanie teploty kávy – vďaka tejto funkcii zostane uvarená káva teplá aj niekoľko hodín po jej príprave. Väčšiu porciu kávy si tak môžete i ako jednotlivec vypiť v priebehu dňa. A hlavne už sa nemusíte zdržiavať prípravou čerstvého nápoja.
- Termoska – pokiaľ je káva prekvapkávaná do integrovanej termosky, zostáva teplá ešte niekoľko hodín po jej uvarení, bez toho aby ju kávovar akokoľvek ohrieval.
- Anti-Drip systém – ak z kávovaru vyberiete kanvicu, môže sa stať, že z nej bude tekutina odkvapkávať. Tomu zamedzí práve Anti-drip systém. Niekedy býva uvedený ako funkcia Drip-Stop.
- Miešacia tryska – zaručuje perfektné rozptýlenie arómy v nápoji.
- Časovač – chcete sa ráno prebudiť a prísť do kuchyne, kde na vás bude čakať teplá a čerstvo uvarená káva? Patom si vyberte kávovar s časovačom, na ktorom nastavíte čas, kedy má kávu pripraviť. O zvyšok sa už prístroj postará sám.
- Ochrana proti prehriatiu – bezpečnostná poistka zaistí, že sa kávovar neprehreje.
- Automatické vypnutie – ak nejakú dobu kávovar nepoužívate, sám sa vypne. Táto funkcia pomáha s ušetrením energie.
- Automatické odvápnenie – funkcia, ktorá automaticky odstraňuje vodný kameň.
Cena
Najlacnejšie prekvapkávače zoženiete za pár eur, cena tých drahších sa môže vyšplhať na niekoľko stoviek. Od obstarávacej ceny sa odvíja kvalita prístroja, veľkosť kanvice, materiál, príkon i dizajn. Lacné prekvapkávače často bývajú menej kvalitné a nevydržia tak dlho ako drahšie výrobky. Na druhej strane to nemusí znamenať, že najdrahší výrobok je zaručene ten najlepší.
Pokiaľ neviete, v akých cenových reláciách sa prekvapkávače kávy pohybujú, napovedia vám nasledujúce kategórie.
Do 30 EUR
Najlacnejší prekvapkávač kávy zoženiete už okolo 15 EUR. Väčšinou sa jedná o manuálne prekvapkávače. V tejto cenovej kategórii sa dajú nájsť také obyčejnejšie elektrické prístroje. Zvyčajne majú nižší príkon a malý objem kanvice. Sú teda vhodné na občasné používanie.
Od 30 do 60 EUR
Pre menej náročných užívateľov, ktorí si chcú zaobstarať prekvapkávač kávy, je táto kategória. V tejto cenovej relácii nájdete prekvapkávače kávy, ktoré sú vybavené niektorými doplnkovými funkciami, ako napríklad časovačom. Bývajú na tom lepšie aj s objemom kanvice. Kávovar sa tak hodí aj pre početnejšiu domácnosť.
Od 60 do 120 EUR
Kvalitnejšie kávovary nájdete v tejto cenovej relácii. Ide o výrobky s veľkým množstvom doplnkových funkcií, väčším objemom a dobrým príkonom. Väčšinou sa jedná o dizajnovo vydarené kúsky. Pokiaľ hľadáte kvalitný spotrebič, ktorý sa vo vašej kuchyni bude pekne vynímať a vydrží vám mnoho rokov, potom siahnite po výrobku v tejto cenovej skupine.
Nad 120 EUR
Na trhu nájdete aj modely, ktorých obstarávacia cena presahuje 120 EUR. Často ide o profesionálne prekvapkávače, ktoré sa používajú aj v menších kaviarňach alebo reštauráciách. Cena prekvapkávača kávy sa môže vyšplhať až na 400 EUR. Takéto výrobky sú však pre bežnú domácnosť zbytočne drahé.
Princíp prípravy prekvapkávanej kávy
Manuálne prekvapkávače vyžadujú starostlivejší prístup. Bohužiaľ, popis pre každú metódu zvlášť presahuje rozsah tohto článku. Pokiaľ by vás niektorá z manuálnych metód zaujala, odporúčame pozrieť si internetové stránky spojené priamo s kávovou tématikou.
Ak ste odhodlaní zaobstarať si prekvapkávač elektrický, práce budete mať menej. Napriek tomu je potrebné zmieniť niekoľko všeobecných zásad.
- Do prekvapkávača sa dává mletá káva. Jej hrubosť by mala pripomínať hrubý prírodný cukor, je teda o niečo hrubšia než káva na espresso.
- Vhodnejšia je svetlo pražená káva, v ktorej viac vynikne aromatizovaná chuť a nie je natoľko horká.
- Kávu je potrebné dať do zásobníka čerstvú pred každou prípravou.
- Na prípravu jedného litra nápoja potrebujete približne 60 gramov kávy.
- Plastový filter vždy dôkladne umyte.
- Pri papierovom variante použite vždy nový filter na prípravu ďalšej kávy.
Najčastejšie chyby pri príprave
Pokiaľ s prípravou filtrovanej kávy začínate, možno by sa vám mohlo hodiť malé varovanie pred najčastejšími chybami, ktorých sa začiatočníci niekedy dopúšťajú – či už sa jedná o manuálne, alebo elektrické prekvapkávače.
- Neprepláchnutie papierového filtra – filter je nutné prepláchnuť horúcou vodou ešte predtým, než do neho nasypete kávu. Zbavíte ho tým papierovej chuti, ktorá by sa negatívne premietla vo výslednom nápoji.
- Použitie vriacej vody – tejto chyby sa často dopúšťajú užívatelia manuálnych prekvapkávačov a rýchlovarných kanvíc, pri ktorých je potrebné vodu najprv uvariť. Vriaca voda kávu v prekvapkávači spáli, čo potom pocítite na jej nepríjemne horkej chuti. Ideálna teplota vody sa pohybuje okolo 93 °C, niektorí odborníci odporúčajú ešte nižšiu.
- Dlhá či krátka doba extrakcie – je veľmi užitočné aspoň približne kontrolovať, ako dlho trvá, než voda cez filter prekvapká. Jedná sa totiž o hlavný indikátor nesprávne namletej kávy.
- Zlá hrubosť mletia – ak bude káva namletá príliš najemno, voda sa bude filtrovať dlho a nápoj potom môže chutiť trochu horko. Ak bude naopak príliš hrubá, filtrovanie bude príliš rýchle a nápoj zostane vodnatý a bez chuti. Správnu hrubosť mletia nájdete v tabuľke na začiatku kapitoly Typy prekvapkávačov kávy.