Remoska je tradičný český produkt používaný v domácnostiach už šesťdesiat rokov. Pre jej praktickosť a pohodlnosť pri používaní je široko využívaná aj dnes. Ak aj vy túžite mať jednu doma, ale neviete si rady s jej výberom, pomôže vám náš nákupný radca. Čakajú na vás nasledujúce kapitoly:
- Čo je Remoska – označujeme tak iba panvice na pečenie značky Remoska. Ide o multifukčný kuchynský prístroj, v ktorom môžete piecť, variť, smažiť, zapekať aj dusiť.
- Ako funguje Remoska – vo veku Remosky sa nachádza vykurovacia špirála, ktorá sa stará o tepelnú úpravu pokrmu. V tom spočíva celé kúzlo.
- Produktové rady Remosiek – vyberať môžete zo štyroch radov. Remoska Prima je základný rad, Remoska Dua zahŕňa produkty vhodné na indukčné sporáky a najvyšší rad Remoska Tria obsahuje veľké Remosky opatrené soft-tlakovým vekom. Ďalšou možnosťou je limitovaná edícia Remoska Classic.
- Výrobný materiál – veko je vyrobené z nerezového plechu potiahnutého teflónom, hrniec z hliníka s povrchovou úpravou a stojan z teplotne odolného plastu. Remoska Dua má hrniec vyrobený zo špeciálneho materiálu Trimetal.
- Veľkosť a hmotnosť – k dostaniu sú dve veľkosti, a to 2 l alebo 4 l. S tým súvisí aj hmotnosť. Menšie produkty vážia 2–3 kg, väčšie nad 4 kg.
- Príkon – vyberať môžete medzi 400 W a 580 W. Vyšší príkon znamená rýchlejšiu prípravu pokrmu.
- Ovládanie – ovládanie je veľmi jednoduché, prebieha pomocou jedného tlačidla na zapnutie a vypnutie.
- Funkcie a príslušenstvo – medzi špecifické vychytávky patrí odnímateľný kábel, tlakové veko alebo magnetická vonkajšia vrstva.
- Ceny – menšie Remosky stoja medzi 100-120 €, väčšie modely do 160 €. Ak túžite po Remoske Tria, čaká vás vyššia investícia.
- Zásady používania Remosky – aby vám vydržala čo najdlhšie, musíte s ňou správne zaobchádzať.
Čo je Remoska
Remoska je pôvodne českým vynálezom elektrotechnika Oldřicha Homutu, po znárodnení sa v 50. rokoch vyrábala v štátnom podniku OARS. Obľúbili si ju zákazníci nielen u nás, ale aj v zahraničí. Popularita Remosiek je vďaka univerzálnosti použitia a jednoduchej obsluhe opäť na vzostupe. Pozvoľna sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou nielen tých tradičných, ale aj mnohých moderných kuchýň.
Aj keď pojem Remoska v našej krajine zovšeobecnel, a mnohí z vás si predstavia rôzne výrobky mnohých značiek, je možné pod týmto označením hľadať len produkty značky Remoska. Tá nadväzuje na podnik Remos, ktorý sa práve výrobou týchto zariadení preslávil. Na produkty ostatných značiek sme sa zamerali v špeciálnom porovnaní panvíc na pečenie.
Ako funguje Remoska
Remosky novej generácie sú, rovnako ako ich predchodkyne, elektrické misy na pečenie, ktoré zaisťujú pečenie pokrmu vykurovacou špirálou umiestnenou vo veku. Nemusíte sa ale obmedzovať len na pečenie, môžete v nich totiž tiež variť, vyprážať, dusiť, zapekať, ohrievať či rozmrazovať. Veľkostne sa tento produkt podobá klasickým vyvýšeným panviciam alebo hrncom. A práve to zaručuje onú spomínanú mobilitu. Remosku môžete používať nielen doma, ale aj na chalupe, kde je často nedostatok miesta, alebo pri kempovaní s rodinou, kedy využijete napájanie z autobatérie.
Výhody Remosky | Nevýhody Remosky |
Multifunkčné využitie | Nie je možné regulovať teplotu |
Varenie doma aj na chate | Čas prípravy pokrmu musíte odhadnúť (bez okienka) |
Jednoduchá obsluha | Pokrm môže byť niekde nedopečený (s okienkom) |
Úsporný chod | – |
Varenie bez prepaľovania s minimom tuku | – |
Produktové rady Remosiek
V portfóliu značky Remoska nájdete v súčasnej dobe tri základné modelové rady:
- Remoska Prima – základný rad, objem 2 l aj 4 l, majú nepriľnavý povrch a odnímateľný kábel, nemožno ich ale využívať na sporáku.
- Remoska Dua – celonerezové Remosky, objem 2 l aj 4 l, vhodné na indukčný sporák, neponúkajú však soft-tlakové varenie.
- Remoska Tria – najvyšší rad, objem 4,5 l, ponúkajú ako jediné soft-tlakové varenie.
K dostaniu je teraz tiež limitovaný rad Remoska Classic. Jedná sa o predchodcu modelového radu Remoska Prima.
Remoska Prima
Základný produktový rad Remosiek. Nájdete tu menšie varianty s objemom 2 l, ako aj väčšie Remosky. Remosky Prima majú nepriľnavý povrch a odnímateľný kábel, nemožno ich však používať na sporáku. Pokiaľ nemáte s Remoskami žiadne skúsenosti alebo nevaríte veľmi často, môže byť Remoska Prima ideálnym štartovacím mostíkom.
Remoska Dua
Remosky Dua sú vyrobené špecifickým spôsobom. Na rozdiel od rady Prima je tu ako výrobný materiál hrnca použitá kombinácia hliníka a nerezovej ocele. Hrniec je teda vhodný aj na indukčný sporák a ľahko sa udržuje v čistote. Nerezové prevedenie je zároveň zárukou lepšej odolnosti.
Remoska Tria
Najvyššia rada Remosiek, ktorá ponúka ako jediná soft-tlakové varenie. Súčasťou konštrukcie je špeciálne tlakové veko. Vďaka tomu môžete v Remoske Tria dusiť napr. guláš alebo pomaly ťahať vývar. Remosky Tria nájdu uplatnenie v početnejších domácnostiach, pretože majú objem 4,5 l.
Remoska Classic
Remoska Classic je limitovaný rad, ktorý výrobca ponúka počas určitých akcií. Tento model v podstate predstavuje predchodcu Remosky Prima. Povrch je potiahnutý nepriľnavým teflónom. Veko môže byť s otvorom aj bez. Na rozdiel od Remosky Prima je tu prívodný kábel pripevnený k veku napevno.
Produktový rad | Nepriľnavý povrch | Použitie na sporáku | Odnímateľný kábel | Soft-tlakové varenie | Cenová hladina |
Remoska Prima | Áno | Nie | Áno | Nie | 100–120 € |
Remoska Dua | Nie | Áno | Áno | Nie | 120 €–160 € |
Remoska Tria | Áno | Áno | Áno | Áno | Nad 160 € |
Remoska Classic | Áno | Nie | Nie | Nie | 80–100 € |
Výrobný materiál
Napriek tomu, že dnes na trhu nájdete niekoľko farebných a dizajnových variantov Remosiek, konštrukčne sú si veľmi podobné. Výnimku predstavujú Remosky Tria (najvyšší rad Remosiek), ktoré sú opatrené ešte špeciálnym soft-tlakovým vekom na dusenie pod miernym tlakom.
Jednotlivé farebné varianty sú vytvorené pomocou odlišnej farby povrchovej úpravy. Celá Remoska samozrejme nie je vyrobená z jedného materiálu. Vzhľadom na to, že sa skladá z troch častí, je nutné sa zamerať na každú zvlášť.
- Odnímateľné veko – tu je vykurovacia špirála, veko je vyrobené z nerezového plechu potiahnutého vrstvou teflónu.
- Hrniec – tu sa varí pokrm, hrniec je vyrobený z hliníka alebo vrstiev nerezovej ocele a hliníka, povrch je nepriľnavý.
- Stojan – na odloženie horúcej Remosky, vyrába sa z teplotne odolného plastu.
Odnímateľné veko
Tento prvok predstavuje v podstate „srdce“ samotnej Remosky. Nejde totiž iba o bežnú pokrievku. V plnom alebo čiastočne presklenom veku je zakomponovaná vykurovacia špirála, ktorá je zdrojom potrebného tepla a stará sa o prípravu pokrmov. Samotné veko je vyrobené z nerezového plechu, ktorý je zárukou dlhej životnosti a jednoduchej údržby.
Veko je doplnené jedným či dvoma praktickými držadlami z tvrdeného plastu. Tie vás ochránia pred nežiaducim popálením. Na veľkom madle je zároveň umiestnený vypínač a do neho je privedený odnímateľný elektrický kábel. Ďalej na veku nájdete druhé madlo, ktoré uľahčí zdvíhanie veka a zároveň umožní bezpečné odloženie horúceho poklopu na podložku. Vo veku sú tiež umiestnené ventily, ktoré v priebehu pečenia odvádzajú prebytočnú paru mimo priestoru hrnca.
S okienkom alebo bez okienka
Počas výberu Remosky sa určite dostanete aj k tomuto rozhodnutiu. Obe varianty prirodzene majú svoje klady aj zápory a je teda len na vás, ktorému dáte prednosť.
- Remoska s okienkom – získate možnosť kontroly pokrmu počas pečenia bez toho, aby ste museli odklápať veko. To je praktické, pretože odklopením uniká teplo, čo sa neskôr negatívne prejaví na dĺžke prípravy aj účtu za elektrinu. Na druhú stranu však pod sklom niekedy nájdete nedopečené miesto.
- Remoska bez okienka – bude piecť rovnomernejšie. Na kontrolu bude však nutné veko odklopiť. Ak ste teda odhodlaní neplatiť za energie ani o halier viac, možno bude treba trochu cviku, než sa naučíte odhadovať správnu dobu prípravy aj bez priebežných kontrol.
Výhody | Nevýhody | |
S okienkom | + Kontrola priebehu pečenia | – Potenciálne nedopečené miesto pod okienkom |
+ Neuniká teplo kvôli odklopeniu veka | – Drahší variant | |
Bez okienka | + Peče rovnomerne + Lacnejší variant |
– Pre kontrolu je potrebné odklopiť veko |
Hrniec
Jedná sa o časť Remosky slúžiacu na prípravu najrôznejších pokrmov. U niektorých modelov na hrnci nájdete madlá na prenášanie. Základným výrobným materiálom je hliník, ktorý v porovnaní napríklad s nerezom lepšie vedie teplo. Jeho liaty variant je odolnejší a ľahšie odolá pripáleninám. Hrnce majú navyše teflónovú nepriľnavú vrstvu. Tá vám umožní bez problémov pripravovať pokrmy bez oleja, ale aj zapekanie bez pripečenia.
Pri rade Remoska Dua výrobca vsádza na kombináciu hliníka s nerezovou oceľou. Trojvrstvový materiál Trimetal je tvorený vonkajšou vrstvou magnetickej nerezovej ocele, vrstvou hliníka a vnútornou vrstvou nerezovej ocele certifikovanej pre styk s potravinami.
Stojan
Tretí diel, na ktorý sa hrniec spoločne s vekom pokladá. Pokiaľ hrniec nemal madlá na prenášanie, nájdete ich na tomto stojane. Stojanček je vyrobený z teplu odolného plastu. Jeho účelom je držať horúcu Remosku nad danou plochou – kuchynskou linkou či stolom. Vďaka stojanu môžete Remosku bezpečne prenášať.
Veľkosť a hmotnosť
Od kvality výrobného materiálu sa môžete presunúť k designu Remosky. Na prvý pohľad si všimnete, že všetky Remosky vyzerajú veľmi podobne. Majú okrúhly tvar hrnca s dvoma ušami, veko s madlom a úchytkou a stojan. Rozdiely pri jednotlivých modeloch sú vo farebnom variante, respektíve vo farbe povrchovej úpravy. Druhým rozdielom je okienko, ktoré pri niektorých modeloch umožňuje nazerať počas procesu varenia do nádoby. Tretím rozdielom je soft-tlakové veko, ktoré nájdete iba pri Remoskách Tria.
Posledným, a pravdepodobne aj najdôležitejším rozdielom, je objem. Remosky sú k dostaniu v dvoch veľkostiach:
- Malá remoska – má objem 2 l, postačí na prípravu 2–3 porcií pokrmu, vhodná pre jednotlivcov či páry.
- Veľká remoska – má objem 4 l (Tria dokonca 4,5 l), dostatočná kapacita na prípravu pokrmu pre 4 a viac osôb.
S objemom samozrejme úzko súvisí aj celková hmotnosť. Tej venujte pozornosť hlavne vtedy, keď budete Remosku často prenášať alebo s ňou dokonca cestovať. Menšie modely vážia 2–3 kg. Veľké Remosky vážia 4,4 kg, Remosky Tria dokonca 6,5 kg.
Príkon
Príkon je prezentovaný vo wattoch pod skratkou „W“. Tento údaj je priamo úmerný aj samotnému objemu daného produktu. Čím väčšiu kúpite Remosku, tým väčší je aj príkon.
- 400 W – príkon menších Remosiek s objemom 2 l, spotrebujú menej energie, ale príprava môže trvať dlhšie.
- 580 W – príkon väčších Remosiek s objemom 4 l, spotreba energie je logicky vyššia, ale pečú rýchlejšie.
Zdrojom energie je klasická elektrická zásuvka na 230 V. Využiť však môžete aj meniče 12 V a 24 V na 230 V. Tie sa vám hodia hlavne pri kempovaní alebo pri príprave pokrmov napríklad na odpočívadle. Napájať ju potom môžete z autobatérie.
Ovládanie
Vzhľadom na to, že Remoska je veľmi jednoduchým typom kuchynského zariadenia, možno to isté očakávať aj pri ovládaní. To je dostupné na ručnom madli, kde nájdete tlačidlo pre zapnutie a vypnutie. Teplotu teda nemožno ovládať, vždy sa bude pohybovať v rozmedzí 160 až 180 °C.
Funkcie a príslušenstvo
Ako sme už spomínali v kapitole o tvare, všetky modely panvíc na pečenie značky Remoska sú si viac-menej podobné. Napriek tomu sa nájde niekoľko odlišností či ďalších drobností, ktoré vám môžu pri výbere pomôcť.
- Odnímateľný kábel – je prvkom, ktorý oceníte, pokiaľ neznášate, keď sa vám všadeprítomný kábel motá pod ruky. Po dovarení ho skrátka odpojíte a k stolu môžete doniesť už len hrniec s pokrievkou.
- Soft-tlakové veko – slúži na pomalé varenie pod tlakom. Tento spôsob je ideálny pre guláše či vývary. Remoska s týmto vekom teda dokáže v podstate nahradiť tlakový hrniec.
- Magnetická vonkajšia vrstva hrnca – umožňuje postaviť hrniec na indukčný sporák.
- Rúčky na prenášanie – pri niektorých modeloch nájdete držadlá na bočných stranách hrnca. U iných je nimi opatrený plastový stojan.
Cena
Prínos Remosky je veľmi často porovnávaný s klasickou rúrou. Obstarávacie náklady sú v tomto prípade podstatne nižšie. Remosky zakúpite v nasledujúcich cenových úrovniach:
- Remosky od 100 do 120 € – menšie Remosky Prima s objemom 2 l, prípadne Remosky Classic.
- Remosky od 120 do 160 € – väčšie Remosky Prima a Remosky Dua s objemom 4 l.
- Remosky nad 160 € – multifunkčné Remosky Tria a výhodné sady Remosiek s ďalším riadom.
Cena Remosky rastie úmerne s objemom, kvalitou spracovania a množstvom vychytávok. Najnižšiu investíciu predstavujú menšie modely rady Remoska Prima s objemom 2 l, ktoré stoja 100–120 €. V akcii tu niekedy zakúpite aj Remosky Classic. Cenu ovplyvňuje aj to, či majú sklenené okienko. Pokiaľ si pár desiatok priplatíte, môžete vyberať medzi Remoskami Prima a Remoskami Dua, ktoré majú objem 4 l. Cenu tu opäť veľmi ovplyvňuje to, či má Remoska okienko.
Pri multifunkčných Remoskách Tria sa pripravte na to, že zaplatíte viac ako 160 €. V najvyššej cenovej kategórii je možné nájsť aj výhodné sady Remosiek a ďalšieho riadu. Cena týchto sád sa približuje aj k 240 €, avšak ich súčasťou sú okrem Remosky aj ďalšie hrnce alebo panvice Vega vhodné na zapekanie pokrmov v rúre.
Cenová kategória | Čo obvykle ponúka | Čo obvykle neponúka | Pre koho sa hodí / na aký účel sa hodí |
Od 100 do 120 € | Menšie Remosky Prima (niekedy Remosky Classic) | Vyššie modelové rady | Pre jednotlivcov a menej náročných užívateľov |
Od 120 do 160 € | Remosky Prima a Remosky Dua s objemom 4 l | Menšie Remosky, modelový rad Tria | Pre väčšie rodiny; na použitie na indukciu |
Nad 160 € | Remosky Tria, prípadne výhodné sady | Malé Remosky a nižšie modelové rady | Pre náročných zákazníkov; na pomalé varenie pod tlakom |
Zásady používania Remosky
Remoska je univerzálnym kuchynským nástrojom s všestranným použitím. Môžete v nej pochutiny dusiť, smažiť, grilovať a piecť (vrátane prípravy najrôznejších múčnikov a dezertov). Aby ste s produktom boli dlhodobo spokojní, je vhodné dodržiavať pár zásad používania.
- Remosku nie je potrebné vďaka rýchlosti prípravy jedla akokoľvek predohrievať. Aj napriek rýchlemu dokončeniu pokrmu sa tieto výrobky prezentujú až 80% úsporou oproti klasickým rúram.
- Suroviny by sa pri varení nemali dotýkať veka. V takom prípade ich rozdeľte na menšie časti.
- Pri miešaní potravín používajte nástroje, ktoré nepoškriabu povrch Remosky.
- Neodklápajte veko zbytočne často, aby nedochádzalo k úniku tepla.
- Odnímateľné veko s elektrickým káblom nikdy nevkladajte do vody, nie to ešte do umývačky. Vždy ho umývajte iba navlhčenou handričkou. Využiť možno aj šetrný saponát.
- Pri odkladaní veka dbajte na to, aby teplá vnútorná časť smerovala vždy smerom nahor.
Modelový výber
Predchádzajúce kapitoly sa venovali všeobecným radám ohľadom nákupu novej Remosky. Ak by ste si radi nejakú zaobstarali, ale stále trochu tápete, možno vám pomôže náš modelový výber, v ktorom popíšeme parametre konkrétneho produktu a poukážeme, prečo majú pre nakupujúceho význam.
Pre modelový výber sme zvolili model Remoska Prima P32, ktorý zaobstaráte za cenu pohybujúcu sa okolo 120 €.
1. Objem: 4 l
Remosky sa vyrábajú v dvoch variantoch, veľa možností voľby teda nemáte. Zatiaľ čo objem 2 l vystačí na 2 – 3 porcie, väčšia nádoba poslúži aj rodinám so štyrmi a viacerými členmi.
2. Okienko: bez okienka
Ak zvolíte model bez okienka, vzdáte sa tým možnosti kontrolovať pokrm počas prípravy bez pootvorenia veka. Tento ústupok vám však Remoska vynahradí v podobe rovnomernejšieho pečenia. Niekedy, najmä pri starších modeloch, totiž dochádzalo k nedopečeniu miesta pod sklom.
3. Príkon: 580 W
Medzi spotrebičmi na pečenie iných výrobcov patrí Remoska k tým s nižším príkonom. To znamená, že panvica počas prevádzky spotrebuje menej energie a pečenie v nej bude úspornejšie. Vyšší príkon naopak poskytuje spoľahlivejšiu záruku rýchleho a efektívneho nahriatia.
4. Ovládanie: bez nastavenia teploty
Ovládanie Remosky je jednoduché, jediné tlačidlo ju zapína a vypína. Štandardná teplota, ktorú dosiahnete, bude 160 až 180 °C. Na bežné použitie vám bude stačiť, ak sa vám napriek tomu zdá príliš nízka, budete sa musieť poobzerať po výrobkoch iných značiek.
5. Špecifiká modelu: odnímateľný kábel, madlá na stojane
Remoska Prima je vybavená káblom, ktorý je možné z držadla veka vypojiť. Táto vychytávka bude na prospech všetkým, ktorí ponesú Remosku na servírovanie na vzdialenejší stôl a kábel by im len prekážal.
Tento model sa od iných líši aj umiestnením madiel. Tie tu nie sú pripevnená k hrncu, ale k plastovému stojanu. Môžete tak prenášať oboje naraz.
6. Využitie na sporáku či v rúre: nie je možné
Tento model Remosky nie je určený na pokladanie na sporák či do rúry. Použitie na sporáku by mohlo pomôcť s prudkým osmažením cibuľky, pretože na smaženie je spodný ohrev vhodnejší. Použitie rúry by však bolo neekonomické – Remoska totiž počas pečenia spotrebuje oveľa menej energie. A pretože pečenie prebieha v menšom priestore, pokrm sa počas prípravy v Remoske tiež menej vysuší.