Ako vybrať Remosku
Remoska je pôvodne českým vynálezom elektrotechnika Oldřicha Homutu, po znárodnení sa v 50. rokoch vyrábala v štátnom podniku REMOS. Obľúbili si ju zákazníci nielen u nás, ale aj v zahraničí. Pre jej praktickosť a pohodlnosť pri používaní je široko využívaná aj dnes. Ak aj vy túžite mať jednu doma, ale neviete si rady s jej výberom, pomôže vám náš nákupný radca.
V článku sa dozviete, akú veľkosť zvoliť v závislosti od počtu členov vašej domácnosti a tiež čo môžete od tohto produktu očakávať. Popíšeme vám aj jednotlivé časti a ich výrobné materiály.
Pri jej výbere sa vám ponúka niekoľko rôznych variantov a záleží len na vás, ktorá z nich najlepšie naplní vaše potreby a očakávania. Preto je pred nákupom nevyhnutné načerpať dostatok hodnotných informácií týkajúcich sa jednotlivých parametrov. Pripravili sme pre vás porovnanie aj ďalších pomocníkov do kuchyne, a to napríklad teplovzdušných fritéz, panvíc alebo hriankovačov.
Ako vybrať Remosku stručne:
- Zvoľte správny objem – podľa počtu členov domácnosti zvoľte 2l alebo 4l model.
- Zvážte okienko – ktoré uľahčí kontrolu jedla, ale môže viesť k nerovnomernému prepečeniu.
- Vyberte si z niekoľkých modelov – líšia sa dizajnom či ďalším príslušenstvom.
Výrobný materiál
Napriek tomu, že dnes na trhu nájdete niekoľko farebných a dizajnových variantov Remosiek, materiál je vždy rovnaký. Farebné varianty sú vytvorené pomocou odlišnej farby povrchovej úpravy. Celá Remoska samozrejme nie je vyrobená z jediného materiálu. Vzhľadom na to, že sa skladá z troch častí, je nutné sa zamerať na každú zvlášť.
- Odnímateľné veko
- Hrniec
- Stojanček

Odnímateľné veko
Tento prvok predstavuje v podstate „srdce“ samotnej Remosky. Nejde totiž iba o bežnú pokrievku. V plnom alebo čiastočne presklenom veku je zakomponovaná vykurovacia špirála, ktorá je zdrojom potrebného tepla a stará sa o prípravu pokrmov. Samotné veko je vyrobené z nerezového plechu, ktorý je zárukou dlhej životnosti a jednoduchej údržby.
Veko je doplnené jedným či dvoma praktickými držadlami z tvrdeného plastu. Tie vás ochránia pred nežiaducim popálením. Na veľkom madle je zároveň umiestnený vypínač a do neho je privedený odnímateľný elektrický kábel. Ďalej na veku nájdete druhé madlo, ktoré uľahčí zdvíhanie veka a zároveň umožní bezpečné odloženie horúceho poklopu na podložku. Vo veku sú tiež umiestnené ventily, ktoré v priebehu pečenia odvádzajú prebytočnú paru mimo priestoru hrnca.
S okienkom alebo bez okienka
Počas výberu Remosky sa určite dostanete aj k tomuto rozhodnutiu. Obe varianty prirodzene majú svoje klady aj zápory a je teda len na vás, ktorému dáte prednosť.
|
Výhody |
Nevýhody |
S okienkom |
+ Kontrola priebehu pečenia |
– Nedopečené miesto pod okienkom |
+ Neuniká teplo kvôli odklopeniu veka |
|
Bez okienka |
+ Peče rovnomerne |
– Pre kontrolu je potrebné odklopiť veko |
- S okienkom získate možnosť kontroly pokrmu počas pečenia bez toho, aby ste museli odklápať veko. To je praktické, pretože odklopením uniká teplo, čo sa neskôr negatívne prejaví na dĺžke prípravy aj účtu za elektrinu. Na druhú stranu však pod sklom niekedy nájdete nedopečené miesto.
- Remoska bez okienka bude piecť rovnomernejšie. Na kontrolu bude však nutné veko odklopiť. Ak ste teda odhodlaní neplatiť za energie ani o halier viac, možno bude treba trochu cviku, než sa naučíte odhadovať správnu dobu prípravy aj bez priebežných kontrol.
Hrniec
Jedná sa o časť Remosky slúžiacu na prípravu najrôznejších pokrmov. U niektorých modelov na hrnci nájdete madlá na prenášanie. Základným výrobným materiálom je hliník, ktorý v porovnaní napríklad s nerezom lepšie vedie teplo. Jeho liaty variant je odolnejší a ľahšie odolá pripáleninám. Hrnce majú navyše teflónovú nepriľnavú vrstvu. Tá vám umožní bez problémov pripravovať pokrmy bez oleja, ale aj zapekanie bez pripečenia.
Stojanček
Tretí diel, na ktorý sa hrniec spoločne s vekom pokladá. Pokiaľ hrniec nemal madlá na prenášanie, nájdete ich na tomto stojane. Stojanček je vyrobený z teplu odolného plastu. Jeho účelom je držať horúcu Remosku nad danou plochou – kuchynskou linkou či stolom.
Tvar, veľkosť a hmotnosť
Od kvality výrobného materiálu sa môžete presunúť k designu Remosky. Na prvý pohľad si všimnete, že všetky Remosky vyzerajú veľmi podobne. Majú okrúhly tvar hrnca s dvoma ušami, veko s madlom a úchytkou a stojan. Rozdiely pri jednotlivých modeloch sú vo farebnom variante, respektíve vo farbe povrchovej úpravy. Druhým rozdielom je okienko, ktoré pri niektorých modeloch umožňuje nazerať počas procesu varenia do nádoby.
Tretím, a pravdepodobne aj najdôležitejším rozdielom je objem či veľkosť. Remosky sú k dostaniu v dvoch veľkostiach:
- Malá remoska má objem 2 litre a postačí na prípravu 2 až 3 porcií pokrmu.
- Veľká remoska pre väčšiu rodinu sa hodí remoska s objemom 4 litre, čo je dostatočná kapacita na prípravu pokrmu pre 4 a viac osôb.
Malá, 2l remoska pripraví 2-3 porcie jedla
Do väčšej, 4l remosky sa zmestí pokrm pre 4 a viac osôb
S objemom samozrejme úzko súvisí aj celková hmotnosť. Tej venujte pozornosť hlavne vtedy, keď budete Remosku často prenášať alebo s ňou dokonca cestovať. Menšie modely vážia 2 kg, tie väčšie o kilogram viac.
Príkon
Jedna z najdôležitejších veličín týkajúcich sa nákupu novej Remosky. Príkon je prezentovaný vo wattoch pod skratkou „W“. Tento údaj je priamo úmerný aj samotnému objemu daného produktu. Čím väčšiu zaobstaráte Remosku, tým väčší je aj príkon.
Menšie Remosky majú príkon 400 W, tie väčšie potom 580 W. S vyšším príkonom sa spája rýchlejšia príprava pokrmu, ale na druhej strane počítajte s tým, že narastajúci príkon sa úmerne premietne do zvyšujúcich sa nákladov na elektrickú energiu.
Zdrojom energie je klasická elektrická zásuvka na 230 V. Využiť však môžete aj meniče 12 V a 24 V na 230 V. Tie sa vám hodia hlavne pri kempovaní alebo pri príprave pokrmov napríklad na odpočívadle. Napájať ju potom môžete z autobatérie.
Ovládanie
Vzhľadom na to, že Remoska je veľmi jednoduchým typom kuchynského zariadenia, možno to isté očakávať aj pri ovládaní. To je dostupné na ručnom madli, kde nájdete tlačidlo pre zapnutie a vypnutie. Teplotu teda nemožno ovládať, vždy sa bude pohybovať v rozmedzí 160 až 180 °C.
Ďalšie parametre
Ako sme už spomínali v kapitole o tvare, všetky modely panvíc na pečenie značky Remoska sú si viac-menej podobné. Napriek tomu sa nájde niekoľko odlišností či ďalších drobností, ktoré vám môžu pri výbere pomôcť.
- Odnímateľný kábel – je prvkom, ktorý oceníte, pokiaľ neznášate, keď sa vám všadeprítomný kábel motá pod ruky. Po dovarení ho skrátka odpojíte a k stolu môžete doniesť už len hrniec s pokrievkou.
- Ďalšie využitie hrnca – niektoré modely je možné vložiť do rúry alebo postaviť na sporák, dokonca vrátane indukcie. Pokiaľ si teda vyberiete jeden z nich, zvýšite tým variabilitu receptov, ktoré v Remoske pripravíte.
- Soft-tlakové veko – slúži na pomalé varenie pod tlakom. Tento spôsob je ideálny pre guláše či vývary
Cena
Prínos Remosky je veľmi často porovnávaný s klasickou rúrou. Obstarávacie náklady sú v tomto prípade podstatne nižšie. Pri menšom modeli s objemom 2 litre môžete počítať s cenou zhruba od 90 € v závislosti od konkrétneho výrobku – či má okienko alebo farebnú úpravu. Len o pár eur viac stojí štvorlitrový model veľkosti. U multifunkčnej Remosky Tria sa cena pohybuje okolo 160 €.
Zásady používania Remosky
Remoska je univerzálnym kuchynským nástrojom s všestranným použitím. Môžete v nej pochutiny dusiť, smažiť, grilovať a piecť (vrátane prípravy najrôznejších múčnikov a dezertov). Aby ste s produktom boli dlhodobo spokojní, je vhodné dodržiavať pár zásad používania.
- Remosku nie je potrebné vďaka rýchlosti prípravy jedla akokoľvek predohrievať. Aj napriek rýchlemu dokončeniu pokrmu sa tieto výrobky prezentujú až 80% úsporou oproti klasickým rúram.
- Suroviny by sa pri varení nemali dotýkať veka. V takom prípade ich rozdeľte na menšie časti.
- Pri miešaní potravín používajte nástroje, ktoré nepoškriabu povrch Remosky.
- Neodklápajte veko zbytočne často, aby nedochádzalo k úniku tepla.
- Odnímateľné veko s elektrickým káblom nikdy nevkladajte do vody, nie to ešte do umývačky. Vždy ho umývajte iba navlhčenou handričkou. Využiť možno aj šetrný saponát.
- Pri odkladaní veka dbajte na to, aby teplá vnútorná časť smerovala vždy smerom nahor.
Modelový výber
Predchádzajúce kapitoly sa venovali všeobecným radám ohľadom nákupu novej Remosky. Ak by ste si radi nejakú zaobstarali, ale stále trochu tápete, možno vám pomôže náš modelový výber, v ktorom popíšeme parametre konkrétneho produktu a poukážeme, prečo majú pre nakupujúceho význam.
Pre modelový výber sme zvolili model Remoska Prima P32, ktorý zaobstaráte za cenu pohybujúcu sa okolo 120 €.
1. Objem: 4 l
Remosky sa vyrábajú v dvoch variantoch, veľa možností voľby teda nemáte. Zatiaľ čo objem 2 l vystačí na 2 – 3 porcie, väčšia nádoba poslúži aj rodinám so štyrmi a viacerými členmi.
2. Okienko: bez okienka
Ak zvolíte model bez okienka, vzdáte sa tým možnosti kontrolovať pokrm počas prípravy bez pootvorenia veka. Tento ústupok vám však Remoska vynahradí v podobe rovnomernejšieho pečenia. Niekedy, najmä pri starších modeloch, totiž dochádzalo k nedopečeniu miesta pod sklom.
3. Príkon: 580 W
Medzi spotrebičmi na pečenie iných výrobcov patrí Remoska k tým s nižším príkonom. To znamená, že panvica počas prevádzky spotrebuje menej energie a pečenie v nej bude úspornejšie. Vyšší príkon naopak poskytuje spoľahlivejšiu záruku rýchleho a efektívneho nahriatia.
4. Ovládanie: bez nastavenia teploty
Ovládanie Remosky je jednoduché, jediné tlačidlo ju zapína a vypína. Štandardná teplota, ktorú dosiahnete, bude 160 až 180 °C. Na bežné použitie vám bude stačiť, ak sa vám napriek tomu zdá príliš nízka, budete sa musieť poobzerať po výrobkoch iných značiek.
5. Špecifiká modelu: odnímateľný kábel, madlá na stojane
Remoska Prima je vybavená káblom, ktorý je možné z držadla veka vypojiť. Táto vychytávka bude na prospech všetkým, ktorí ponesú Remosku na servírovanie na vzdialenejší stôl a kábel by im len prekážal.
Tento model sa od iných líši aj umiestnením madiel. Tie tu nie sú pripevnená k hrncu, ale k plastovému stojanu. Môžete tak prenášať oboje naraz.
6. Využitie na sporáku či v rúre: nie je možné
Tento model Remosky nie je určený na pokladanie na sporák či do rúry. Použitie na sporáku by mohlo pomôcť s prudkým osmažením cibuľky, pretože na smaženie je spodný ohrev vhodnejší. Použitie rúry by však bolo neekonomické – Remoska totiž počas pečenia spotrebuje oveľa menej energie. A pretože pečenie prebieha v menšom priestore, pokrm sa počas prípravy v Remoske tiež menej vysuší.