Ako si vybrať rúru
Rúra patrí do skupiny nepostrádateľných spotrebičov akýchkoľvek kuchynských priestorov. V súčasnosti sa obľube tešia hlavne elektrické prístroje, ktoré boli v roku 2015 podľa Českého štatistického úradu súčasťou 78% domácností (Zdroj: Český štatistický úrad). Tento článok slúži ako doplnok na porovnanie rúr a mal by vás kompletne zasvätiť do celého procesu správneho výberu.
V nasledujúcich riadkoch sa zameriame na rúry, s ktorými sa môžete stretnúť na súčasnom trhu. Navedieme vás tým správnym smerom a načrtneme hlavné rozdiely medzi použitím plynovej a elektrickej rúry, spomenieme aj špecifiká teplovzdušného alebo parného pečenia.
Vysvetlíme, prečo je dôležitý dostatočný príkon a aké údaje by ste mali hľadať na energetickom štítku. Prezradíme, aké sú najčastejšie výrobné materiály rúr a aké funkcie rúry najčastejšie ponúkajú. Nemôže chýbať ani popis cenových kategórií a niekoľko praktických rád spojených s prevádzkou rúry a následným čistením.
Ako vybrať rúru stručne:
- Vyberte vhodný zdroj energie – väčšina zákazníkov volí elektrickú pre ľahkú reguláciu teploty, aj plynová však má svojich zástancov.
- Zvoľte správny typ podľa umiestnenia – aby čo najlepšie zapadol do interiéru vašej kuchyne.
- Rozhodnite sa pre ideálnu veľkosť – a to ako z hľadiska rozmerov, tak aj objemu.
- Mrknite na energetický štítok – kde nájdete údaje o energetickej triede a spotrebe pri rôznych programoch.
- Nezabudnite funkčnú výbavu – stretnete sa s mnohými programami aj bezpečnostnými poistkami.
- Vzneste dizajnové požiadavky – voliteľná je ako farba, tak výrobný materiál.
- Určite si cenové rozpätie – podľa nárokov na objem, počet programov a ďalšie požiadavky.
Typy rúr
V základe môžeme rúry rozdeliť na plynové a elektrické, tie potom majú špecifické podtypy, ako sú napríklad teplovzdušné alebo parné rúry. V tejto časti si načrtneme špecifiká, výhody a nevýhody jednotlivých variantov.
Typ rúry |
Výhody |
Nevýhody |
Plynová |
+ Býva lacnejšia
+ Menej vysušuje |
− Horšia regulácia teploty
− Málo funkcií |
Elektrická s klasickým ohrevom |
+ Dobrá regulácia teploty
+ Stále lacnejšia ako s teplovzduchom
+ Menej vysušuje |
− Môže piecť vždy len jeden plech
− Menej programov |
Elektrická s teplovzduchom |
+ Rovnomerne upečie niekoľko plechov zároveň
+ Veľa programov
+ Peče úspornejšie |
− Viac vysušuje
− O niečo vyššia cena |
Elektrická s parným pečením |
+ Peče zdravšie
+ Pokrmy budú šťavnatejšie |
− Vysoká cena |
Plynové rúry
So vstavanou plynovou rúrou sa dnes pravdepodobne nestretnete, v obmedzenej miere sú ale dostupné sporáky s plynovou rúrou, ktorým sme venovali samostatné porovnanie. V tomto článku sa preto budeme venovať hlavne vlastnostiam elektrických rúr. Všeobecne môže plynová rúra elektrickej variante len ťažko konkurovať, či už v otázke regulácie teploty alebo v ponuke funkcií.
Ohrev v plynovej rúre prebieha zospodu alebo zhora, v niektorých prípadoch z oboch strán súčasne. Oproti elektrickým rúram majú plynové modely horšiu reguláciu teploty a väčšinou neponúkajú teplovzdušné pečenie.
Na druhú stranu sa nájdu aj ľudia, ktorým plynové rúry vyhovujú, napríklad preto, že nevysušujú pripravované pokrmy, alebo vďaka menším tepelným stratám.
Elektrické rúry
Elektrické rúry sa dnes v kuchynských priestoroch vyskytujú oveľa častejšie než rúry plynové. V prípade elektrického zdroja energie je možné docieliť lepšiu regulovateľnosť výslednej teploty, ktorá sa pohybuje medzi 35 °C až 275 °C.
Z pohľadu konštrukčného vyhotovenia, funkcií a samotnej prípravy pokrmu rozlišujeme niekoľko typov elektrických rúr:
- Elektrická rúra s klasickým ohrevom
- Elektrická rúra s teplovzduchom
- Elektrická rúra s parným pečením
Elektrická rúra s klasickým ohrevom
Model rúry blížiaci sa svojím základom vyhotoveniu plynovej rúry, a to hlavne z hľadiska spodného a horného ohrevu. Len s tým rozdielom, že v tomto prípade je zdrojom energie elektrina. Vďaka statickému ohrevu môžete potraviny taktiež grilovať.
Elektrická rúra s teplovzduchom
Teplovzdušné rúry vychádzajú z klasických elektrických rúr. Navyše však majú rad ventilátorov rozháňajúcich teplo v celom priestore, čím dochádza k lepšej a rovnomernejšej príprave jedla. Pri teplovzdušnom pečení môžete o niečo znížiť teplotu, čím ušetríte za energie. Navyše sa veľmi rýchlo predhrievajú, nie je teda nutné zapínať ich dlho dopredu.
V závislosti na výrobcovi môžete naraziť na odlišné vyhotovenie teplovzdušnej rúry.
- Teplovzdušná rúra s kruhovým vykurovacím telesom – drahší typ výrobku, udržujúci vo všetkých oblastiach rúry rovnakú teplotu.
- Teplovzdušná rúra s ventilátorom – lacnejšie riešenie. Ventilátor čiastočne zaostáva za kruhovým vykurovacím telesom, a to predovšetkým v konštantnej teplote či rýchlosti prípravy. Ideálne riešenie pre nenáročných kuchárov.
Elektrická rúra s parným pečením
Ak patríte medzi milovníkov zdravého varenia, potom vás môže osloviť aj tretí model elektrickej rúry, ktorým je parná rúra. Tým sme sa venovali na zvláštnej stránke. Ako už názov prezrádza, ide o horný ohrev potravín za pomoci pary, vďaka čomu v pochutinách zostávajú všetky potrebné vitamíny a látky prospešné telu.
Tieto výrobky sú samozrejme drahšie, ale chuť pripravovanej zeleniny, rýb alebo mäsa bude skrátka nezameniteľná, k čomu okrem iného prispieva aj množstvo praktických programov. Pri ich výbere je nutné mať na pamäti, že parné pečenie nedokáže vytvoriť chrumkavú kôrku na povrchu jedla, preto je vhodné pri príprave niektorých jedál zvoliť program bez pary. Ak vás tento typ rúry zaujíma, môžete si prečítať aj článok Ako vybrať parnú rúru.
Umiestnenie
Klasická rúra, tak, ako ju poznáme, existuje iba vo vstavanom variante. Pod pojmom „voľne stojaca rúra“ si môžete predstaviť rúru v zmenšenom prevedení (tzv. stolné rúry, ktorým sme venovali samostatné porovnanie), poprípade ako súčasť voľne stojaceho sporáka. Všetky tieto varianty si podrobnejšie popíšeme v nasledujúcich riadkoch.

Vstavané (klasické) rúry
Výrobky, ktorých umiestnenie je zrejmé z pomenovania. Vstavaná rúra je produktom zasadeným do ľubovoľnej časti kuchynskej linky, kde pre ňu vyhradíte ten správny priestor. Na prvý pohľad ide určite o elegantné riešenie. To môže do najmenšieho detailu splývať s ostatnými prvkami kuchyne. Rúru si navyše umiestnite do požadovanej výšky, aby ste sa pri príprave pokrmu nemuseli zbytočne ohýbať.
Aj vstavané rúry majú svoje delenie:
- Klasická vstavaná rúra – samostatne fungujúci prvok, ktorý umiestnite kamkoľvek do linky.
- Polyvalentná vstavaná rúra – aj keď ide o samostatný produkt, je tento model rúry vybavený ešte ovládaním pre varnú dosku. Preto sú polyvalentné rúry situované pod varnými doskami obdobného vyhotovenia. Oba spotrebiče potom ovládate z jediného miesta – na rúre.
Vstavané rúry sa ostatne stávajú hlavnou témou nášho článku práve preto, že je po nich najväčší dopyt.
Voľne stojace rúry (stolné rúry, šporáky)
Týmto názvom sa označujú rúry, ktoré sú obvykle súčasťou celého sporáka, teda jedného spotrebiča spájajúceho rúru s varnou doskou. V prospech tohto zariadenia hovorí určite celková mobilita, na druhej strane vzhľad nemusí vyhovovať každému. Sporák je totiž zasunutý do medzery medzi dvoma časťami kuchynskej linky.
Pod pojmom voľne stojaca rúra môžete naraziť ešte na samostatne stojace stolné rúry. Tie nadobúdajú menšie rozmery a sú obvykle umiestnené na kuchynskej linke. Vzhľadom môžu pripomínať veľké modely mikrovlnných rúr, svojimi funkciami však prinášajú možnosti klasickej rúry na pečenie. V niektorých prípadoch dokonca disponujú aj dvoma vrchnými platničkami. Také výrobky sa hodia skôr na chalupu alebo do obdobných priestorov s občasným využitím.

Veľkosť
Veľkosť rúry je možné pojať z dvoch uhlov pohľadov. Tým prvým je bezpochyby rozmerové vyhotovenie. V prípade vstavaných produktov je to pomerne jasné. Tam narazíte na štandardizovaný rozmer 60 × 60 centimetrov. Výnimkou nie sú ani kompaktnejšie modely zaberajúce menej miesta – 45 × 60 centimetrov. V prípade voľby stojacej rúry, respektíve sporáka, počítajte so šírkou 50 alebo 60 centimetrov.

Oveľa zásadnejším údajom sa pre vás stane objem rúry, ktorý sa už úmerne premieta do rýchlosti, komfortu a pohodlia prípravy najrôznejších pokrmov. K tomuto parametru pristupujte s ohľadom na počet osôb žijúcich v domácnosti, ale taktiež s prihliadnutím na to, ako často budete rúru využívať. Zo všeobecného hľadiska je možné objem rúry prezentovať v troch odlišných kategóriách.
- Rúry do 45 litrov – pre jednu až dve osoby
- Rúry od 45 do 70 litrov – pre menšie rodiny s občasným využívaním tohto spotrebiča
- Rúry nad 70 litrov – pre štvor- a viacčlenné rodiny, ktoré pravidelne pečú
Z tohto rozpisu je možné správne usudzovať, že nárast objemu rúry vám z gastronomického pohľadu dáva oveľa viac možností. Môžete pripravovať napríklad hneď niekoľko pokrmov naraz. Menší priestor zase ľahšie vyhrejete, čo sa prejaví na vašich účtoch za energie.
Energetický štítok
Rovnako ako ďalšie veľké spotrebiče, aj rúra je zo zákona označená energetickým štítkom, z ktorého získate všetky dôležité informácie o jej spotrebe. Hoci trhu dominujú elektrické rúry, pre zaujímavosť uvádzame aj štítok pre rúry plynové. Rozdiely medzi týmito dvoma variantmi sú skutočne minimálne.
Štítok elektrickej rúry

Štítok plynovej rúry

- Zdroj energie – V hornej časti štítku nájdeme ikonku, ktorá označuje, či je rúra elektrická, alebo plynová.
- Energetická trieda – V časti s farebnými pruhmi a čiernym písmenom sa dozvieme energetickú triedu rúry. Najlepšou možnou energetickou triedou je A+++, vyplatí sa do nej zainvestovať, najmä ak plánujete rúru používať často a príde vám vhod najúspornejšie riešenie.
- Kapacita – V ľavej dolnej časti nájdete informácie o kapacite rúry. Ako si vybrať kapacitu rúry sme si už rozobrali v časti o veľkosti rúry.
- Spotreba – V pravej dolnej časti nájdete spotrebu rúry, ktorá sa určuje na jeden cyklus. Hore je spotreba pri bežnom pečení, dole spotreba pri teplovzdušnom pečení. Spotreba sa udáva v kWh, na plynových rúrach okrem nej nájdete taktiež spotrebu v MJ (megajouloch).
Funkcie
Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek model rúry, vždy pri voľbe výsledného produktu prihliadajte aj na rad doplnkových funkcií, systémov a prvkov, s ktorými bude príprava jedla oveľa pohodlnejšia, rýchlejšia a komfortnejšia.
Nižšie vás zoznámime s najdostupnejšou výbavou (predovšetkým elektrických) rúr:
- Teleskopické výsuvy – umožňujú vám bez problémov vytiahnuť pekáč z rúry bez toho, aby vám vypadol. Odolné výsuvy zaistia plech či pekáč s jedlom, ktoré môžete bezpečne podliať či inak dochutiť bez toho, aby ste sa spálili.
Výsuvy rúry
- Osvetlenie rúry – integrované osvetlenie, ktoré vám umožní sledovať priebeh pečenia aj so zatvorenými dvierkami.
- Multiflow 360 °– špeciálna zaoblená konštrukcia rúry a systém horúceho vzduchu. Ideálny variant na dokonale rovnomerné pečenie.
- 3D pečenie – novodobý systém vám umožní pripravovať až tri odlišné pokrmy bez toho, aby došlo k prelínaniu chutí a narušovaniu jednotlivých kulinárskych procesov.
Režimy ohrevu
Zaujímavé sú aj špecifické režimy ohrevu. Elektrické rúry často disponujú špecifickými programami na prípravu mäsa, zeleniny a ďalších potravín. Okrem toho môžu mať aj:
- Gril – funkcie umožňujúce cez horné teleso grilovanie vložených pochutín.
- Keep Warm – udržiavanie optimálnej teploty, vďaka ktorému jedlo vydrží teplé, aj keď ho nebudete podávať okamžite. Poslúži tiež na predhriatie tanierov.
- Rozmrazovanie – funkcia, pri ktorej ventilátor šetrne a pomaly rozmrazí akékoľvek pokrmy.
- Jet – bleskové predhriatie rúry, ktoré vám ušetria drahocenný čas.
- Infrapečenie – o prípravu jedla sa stará okrem iného aj ventilátor, prostredníctvom ktorého dôjde k špeciálnemu procesu grilovania. Využíva sa hlavne pri mäse.
Čistenie
Rovnako, ako iné kuchynské spotrebiče, aj rúra si vyžaduje určitú starostlivosť a čistenie. Čas od času môže jedlo prskať, sem tam niečo odkvapne a vôbec dochádza k zvýšenej produkcii mastnoty. U lacnejších modelov vás pravdepodobne čaká pravidelné drhnutie, zbaviť sa ho môžete zaobstaraním rúry s funkciou samočistenia. Ako samočistenie môžeme označiť systém pyrolýzy a katalýzy, ďalej mávajú rúry aj programy uľahčujúce čistenie, ako je napríklad AquaClean.
- Čistenie pyrolýzou – proces, v rámci ktorého dôjde k ohriatiu rúry až na 500 °C. V takom stave sú úplne spálené všetky nečistoty, ktoré následne zotrite.
- Čistenie katalýzou – túto funkciu majú rúry vybavené špeciálnym smaltovaným obložením, na ktorý sa viaže akákoľvek mastnota. Tá je následne odparovaná kedykoľvek počas procesu – deje sa tak teda neustále, čistenie sa nijako nezapína.
- AquaClean, EcoClean… – systémy s týmto názvom rúru vyložene nečistia ale čistenie zjednodušujú. Väčšinou ide o program, ktorý spustíte, dovnútra rúry vložíte nádobu s vodou a para potom uvoľní nečistoty. S trochou snahy tak rovnakého účinku môžete dosiahnuť aj pri normálnych rúrach, keď sa vám podarí vychytať správnu teplotu.
Pokročilé funkcie
Pre milovníkov modernej techniky pripravili výrobcovia rúr zaujímavú možnosť pripojenia zariadenia k WiFi, cez ktorú potom môže užívateľ s rúrou komunikovať, ovládať jednotlivé programy na pečenie, nastavovať časovanie pečenia alebo posielať napríklad recepty, ktoré sa zobrazujú na paneli ovládania rúry.
Nové modely rúr sú vybavené aj dobrým pomocníkom v podobe teplotnej (pečiacej) sondy. Podľa prieskumov 70 percent ľudí, ktorí si zaobstarajú rúru so sondou na pečenie, ju nepoužíva, a to je veľká škoda. Pri použití teplotnej sondy sa totiž vyhnete tomu, že mäso bude nedopečené alebo vysušené.
Jedná sa o tyčinku s tepelnými čidlami, ktorá sa jednoducho zapichne napríklad do pečeného mäsa, kde slúži na kontrolu teploty. Sonda pri dosiahnutí ideálnej nastavenej teploty vo vnútri jedla vyšle signál a vypne rúru. Samozrejme je potrebné poznať, aká vnútorná teplota je pre daný pokrm ideálna. Niektoré modely rúr majú určité tepelné módy preddefinované.
Dizajn a výrobný materiál
Z hľadiska výsledného vzhľadu kupovanej rúry sa vám ponúkajú pomerne široké možnosti. Základným výrobným materiálom je oceľ a plech v kombinácii so sklom. Popri štandardných dizajnoch môžete naraziť aj na atypické, kde okrem antikora často figuruje napríklad imitácia dreva. Voliteľné je taktiež farebné vyhotovenie, najčastejšie čierna či biela.
Predná časť rúry je obvykle vybavená sklenenou plochou, minimálne preto, aby ste mohli pripravovaný pokrm kontrolovať bez nutnosti otvárať dvierka. Súčasní výrobcovia myslia taktiež na zodpovedajúcu bezpečnosť, kvôli tej sú dvierka špeciálne chladené, čím sa znižuje ich vonkajšia teplota na hodnotu okolo 60 °C a nižšiu. Tým zabránite prípadnému popáleniu.
Cena
Trh so vstavanými a voľne stojacimi rúrami najrôznejšieho typu je skutočne pestrý a rozmanitý, vďaka čomu si na svoje príde naozaj každý zákazník. Ceny sa samozrejme líšia nielen na základe výkonu, ale aj funkcií a vôbec konkrétneho výrobcu. Medzi tie preverené patria určite nasledujúce značky – Amica, Beko, Bosch, Mora, Miele, Candy, Gorenje, Whirpool, Zanussi, Siemens, Electrolux, Brant a ostatné.
Aby ste mali predstavu o tom, akú rúru môžete získať za konkrétnu cenu, prinášame vám základné delenie podľa vstupnej investície.
Cena do 400 €
Ak nekladiete vysoké požiadavky na kapacitu a vystačíte si so základnou ponukou funkcií, bez problému si v tejto cenovej kategórii vyberiete. Najväčšie zastúpenie tu majú produkty vstavané. Najčastejšie sa stretnete s energetickou triedou „A“ a štandardnou výbavou, ktorú tvoria hlavne gril, ventilátor, displej, nastaviteľná minútka a v mnohých prípadoch aj horúci vzduch. Objem takýchto rúr sa obvykle pohybuje okolo 58 až 67 litrov.
Cena od 400 € do 1 200 €
Za túto cenu kupujete preverenú kvalitu a do popredia vášho výberu sa dostanú aj značkové výrobky špičkového spracovania. Častejšie narazíte na energetickú triedu A+. K dispozícii budete mať aj väčší objem nad 71 litrov a hlavne vymoženosti, medzi ktoré patrí kruhové teleso, programy samočistenia, otočný ražeň či chladenie dverí a rozmrazovanie.
Cena nad 1 200 €
Ak budete do vstavané rúry investovať viac ako 1 200 €, potom vo vašom výbere zostane len niekoľko málo značiek, ktorým bude jasne dominovať výrobca Miele, ktorého modely prekračujú hranicu až 5 500 €. Vo svojej podstate sa už jedná o určité typy konvektomatov na domáce použitie. Tieto najlepšie rúry s nadmierou nadštandardných funkcií, ktoré využijú hlavne nároční zákazníci a milovníci pečenia.
Základy úspešného pečenia
Pečenie je tak trochu veda a s každou novou rúrou príde na rad aj fáza testovania, kým zistíte všetky špecifiká daného prístroja a trúfnete si aj na zložitejšie recepty. Pre rýchlejšie zoznámenie s rúrou a jej efektívne používanie sme pre vás pripravili pár základných rád, vďaka ktorým budete čoskoro so svojou rúrou zohraný tím.
Teplota
Odporúčanú teplotu na pečenie rôznych pokrmov sa spravidla dozviete v recepte. Pre úspešné pečenie je však dobré overiť, či danú hodnotu dodržuje aj vaša rúra. Jej termostat totiž nemusí byť správne skalibrovaný a číslo na ovládacom koliesku sa nemusí zhodovať s reálnym počtom stupňov vnútri. Presnosť zahrievania si môžete overiť pomocou teplomera do rúry.
Ten vám zároveň prezradí, v akom rozsahu kolíšu teploty pri pečení. Rúra totiž neudržuje úplne konštantnú teplotu, po zahriatí vypne vykurovacie teleso, vo chvíli, keď teplota klesne pod určitú mieru, ho zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývajú výraznejšie zo začiatku a zmenšujú sa, keď je rúra už dlhšie rozohriata. Ak preto pečiete pokrm chúlostivý na zmeny teplôt, bude lepšie aj po zhasnutí kontrolky rozohrievania ešte 10 – 15 min. počkať, aby sa kolísanie teplôt trochu ustálilo.
Voľba programu
Veľa ľudí používa zo zvyku len základnú verziu horného a spodného ohrevu, to je ale veľká škoda. Veľa typov pokrmov totiž vynikne pri úplne inom nastavení. Nižšie sme spísali ideálne využitie pre najčastejšie programy.
- Statické pečenie – použite na snehové alebo všeobecne ľahšie cestá, ktoré sa budú piecť zvoľna a pomaly. Svedčí aj kysnutým buchtám, vianočke alebo napríklad chlebu.
- Teplovzdušné pečenie – dokáže vytvoriť kôrku na povrchu jedla. Pretože viac vysušuje, využijete ich napríklad na pečivo, ktoré bude chrumkavejšie a rovnomernejšie prepečené. Ďalej sa hodí na sladké pečivo, zapečené cestoviny alebo všeobecne pevnejšie cestá. Horúci vzduch pečie rýchlejšie, v množstve receptov tak nájdete pokyn znížiť pri jeho využití teplotu (Zo zdroja: Recenzetesty.cz).
- Horný ohrev – príde vhod, pokiaľ potrebujete zapiecť povrch už hotového jedla. V spojení s ventilátorom je ideálny pre gratinované pokrmy, lasagne.
- Spodný ohrev – dá vyniknúť domácej pizze a nízkym kysnutým koláčom. Používa sa tiež na zaváranie.
- Ventilátor bez vykurovacích telies – sa môže zdať ako zbytočná funkcia, pomôže však s ochladzovaním pokrmov po dopečení.
- Nízkoteplotné pečenie – príprava pri nízkych teplotách trvá dlhšie, používa sa na získanie šťavnatých a mäkkých pečení.
Umiestnenie
Výsledok pečenia bude ovplyvnený aj tým, kam plech alebo pekáč s pokrmom umiestnite. V hornej časti rúry sa kumuluje teplo, je teda vhodná hlavne na rýchle pečenie pri vyšších teplotách a grilovanie. V spodnej časti najlepšie pripravíte pomaly pečené pokrmy a ak sa nemôžete rozhodnúť, odporúčame zvoliť prostredný rošt, tým nič nepokazíte.
Okrem vertikálneho umiestnenia hrá rolu aj horizontálne rozloženie teplôt. Skrátka, každá rúra má miesta, kde sú teploty vyššie alebo nižšie, čo sa prejaví najmä pri pečení piškótového cesta alebo svetlých cukroviniek. Teplotnú mapu svojej rúry môžete otestovať napríklad plechom posypaným strúhankou. Vďaka tomu budete vedieť, či rúra napríklad vzadu pečie viac a v priebehu pečenia tak môžete plech či pekáč otočiť, aby sa jedlo upieklo rovnomernejšie.
Čistenie
Rúru odporúčame pravidelne čistiť, aby jej prevádzka nestrácala na efektivite a jedlo nenačuchlo zápachom pripálenín. Výhodu majú v tomto smere majitelia rúr so systémom katalýzy či pyrolýzy, pre ktorých je údržba výrazne jednoduchšia.
Pokiaľ však váš model uvedenými systémami nedisponuje, budete sa musieť spoľahnúť na vlastné sily. Odporúčame čistiť rúru po použití, alebo aspoň pokiaľ nie je špina niekoľkokrát „zapečená“. V drogériách nájdete mnoho špeciálnych prípravkov na uvoľnenie zvyškov jedál a efektívny boj proti mastnote. A pokiaľ na celú vec chcete ísť ekologicky a nízkonákladovo, môžete sa inšpirovať generáciami preverených rád využívajúcich prírodné prostriedky za pár eur.
- Už len obyčajná voda môže pomôcť, keď ju v miske necháte rozohriať, aby produkovala dostatok pary. Para totiž uvoľní zaschnuté nečistoty, takže ich potom namiesto drhnutia stačí zotrieť. Pre lepší efekt môžete do vody pridať aj citrónovú šťavu, a pokiaľ ani tá nezaberie, skúste čpavok.
- Ako najefektívnejšia je často spomínaná jedlá sóda v kombinácii s citrónom a octom. Umiešajte kašičku zo sódy a citrónovej šťavy a opatrne ju (mimo vykurovacie telesá) potrite na vnútro rúry. Nechajte pol dňa pôsobiť a potom postriekajte kašičku trochou octu. Nechajte opäť chvíľu pôsobiť a vzniknutú penu zotrite handričkou.
- Na mastnotu zaberá aj kuchynská soľ, ktorou zľahka vysypte spodok rúry. Zahrievajte, kým soľ nezhnedne a po vychladnutí ju vysajte či vytrite.
- Na znečistené sklenené dvierka použite handru namočenú v kašičke z vody a jedlej sódy. Alternatívne fungujú aj kašičky z kypriaceho prášku s prídavkom soli a octu.
- Rošty z rúry pred čistením vytiahnite. Špiny sa najlepšie zbavíte, keď ich pred samotným čistením necháte odmočiť alebo aspoň prelejete vrelou vodou. Na čistenie potom môžete použiť vyššie uvedené prostriedky, jedlú sódu, ocot alebo napríklad mydlo.