Rúra patrí do skupiny nenahraditeľných spotrebičov akýchkoľvek kuchynských priestorov. Tento článok slúži ako doplnok na porovnanie rúr a mal by vás kompletne zasvätiť do celého procesu správneho výberu. Dočítate sa najmä o témach, ako je:
- Prečo zaobstarať kvalitnú rúru – Dočkáte sa dlhšej životnosti, jednoduchšej údržby, komfortnejšieho používania a energetickej úspornosti.
- Typy rúr podľa zdroja tepla – V základe sa rúry delia na plynové a elektrické, pod tie ďalej patria rúry s klasickým ohrevom, teplovzdušným pečením či parné rúry.
- Typy rúr podľa konštrukcie a umiestnenia – Klasikou sú vstavané modely, existujú ale aj voľne stojace rúry, vo forme stolného variantu alebo sporáka.
- Dôležité parametre pri výbere rúry – Postrážte si hlavne rozmery, kapacitu, energetickú účinnosť a spotrebu.
- Funkcie a vybavenie – Veľkú úlohu hrajú hlavne bezpečnostné prvky, vychytať ale môžete aj pokročilé technológie, ako je napríklad Wi-Fi pripojenie.
- Dizajn – Dôležité je vybrať si hlavne vyhovujúci systém ovládania a celkový vzhľad, populárny je najmä nerez.
- Cena – Zvyčajne sa pohybuje od cca 200 € po niekoľko vyšších stoviek eur. Rúry sa v rôznych cenových kategóriách líšia hlavne kvalitou spracovania a ponukou funkcií.
Prečo zaobstarať kvalitnú rúru
Možno premýšľate, či sú medzi rúrami vôbec nejaké väčšie rozdiely a je potrebné nákup novej rúry nejako viac riešiť. Tu je niekoľko hlavných dôvodov, prečo sa oplatí vybrať naozaj kvalitný model:
- Dlhšia životnosť – Kvalitná rúra vám môže vydržať napríklad aj 15 rokov, je ale potrebné, aby boli použité dostatočne odolné materiály a celkové spracovanie rúry bolo pevné.
- Jednoduchšia údržba – Pyrolýza, katalýza alebo aspoň uvoľňovanie nečistôt pomocou vodnej pary, to sú systémy uľahčujúce čistenie, na ktoré u kvalitnejších rúr narazíte a vďaka ktorým sa pri odstraňovaní mastnoty a pripečenín zďaleka toľko nenadriete.
- Rozmanitejšie možnosti pečenia – Pravé teplovzdušné pečenie už je dnes prakticky samozrejmosťou, pri modernejších modeloch ale môžete nájsť aj parné a ďalšie funkcie, rovnako ako širšiu ponuku špecifických programov.
- Nižšia spotreba – Rozdiely v tomto ohľade nebývajú až také dramatické, každé ušetrené euro sa ale počíta a kvalitnejšie rúry obvykle bývajú úspornejšie ako menej kvalitné modely.
Typy rúr podľa zdroja tepla
V základe môžeme rúry rozdeliť na dva typy:
- Plynové rúry – Ide o pomerne zastaranú variantu, s ktorou sa dnes stretnete hlavne v starých domoch a bytoch, na trhu už týchto modelov nájdete len minimum.
- Elektrické rúry – Sem spadajú prakticky všetky moderné rúry, ďalej sa môžu deliť na modely s klasickým ohrevom, teplovzdušné alebo parné rúry.
Plynové rúry
So vstavanou plynovou rúrou sa dnes pravdepodobne nestretnete, v obmedzenej miere sú ale dostupné sporáky s plynovou rúrou, ktorým sme venovali samostatné porovnanie. V tomto článku sa preto budeme venovať hlavne vlastnostiam elektrických rúr. Všeobecne môže plynová rúra elektrickej variante len ťažko konkurovať, či už v otázke regulácie teploty alebo v ponuke funkcií.
Ohrev v plynovej rúre prebieha zospodu alebo zhora, v niektorých prípadoch z oboch strán súčasne. Oproti elektrickým rúram majú plynové modely horšiu reguláciu teploty a väčšinou neponúkajú teplovzdušné pečenie. Na druhú stranu sa nájdu aj ľudia, ktorým plynové rúry vyhovujú, napríklad preto, že nevysušujú pripravované pokrmy, alebo vďaka menším tepelným stratám.
Elektrické rúry
Elektrické rúry sa dnes v kuchynských priestoroch vyskytujú oveľa častejšie než rúry plynové. V prípade elektrického zdroja energie je možné docieliť lepšiu regulovateľnosť výslednej teploty, ktorá sa pohybuje medzi 35 °C až 275 °C.
Z pohľadu konštrukčného vyhotovenia, funkcií a samotnej prípravy pokrmu rozlišujeme niekoľko typov elektrických rúr:
- S klasickým ohrevom – Má iba horný a spodný ohrev bez ventilátora, neponúka tak funkciu teplovzdušného pečenia.
- S teplovzduchom – Má navyše ventilátor a niekedy aj zadné výhrevné teleso.
- S parným pečením – Okrem klasického a teplovzdušného pečenia zvláda aj pečenie/varenie v pare.
S teplovzduchom
Teplovzdušné rúry vychádzajú z klasických elektrických rúr. Navyše však majú rad ventilátorov rozháňajúcich teplo v celom priestore, čím dochádza k lepšej a rovnomernejšej príprave jedla. Pri teplovzdušnom pečení môžete o niečo znížiť teplotu, čím ušetríte za energie. Navyše sa veľmi rýchlo predhrievajú, nie je teda nutné zapínať ich dlho dopredu.
V závislosti na výrobcovi môžete naraziť na odlišné vyhotovenie teplovzdušnej rúry.
- Teplovzdušná rúra s kruhovým vykurovacím telesom – Drahší typ výrobku, udržujúci vo všetkých oblastiach rúry rovnakú teplotu. Ohrevu so zadným kruhovým telesom sa hovorí pravé alebo plnohodnotné teplovzdušné pečenie.
- Teplovzdušná rúra s ventilátorom – Lacnejšie riešenie. Ventilátor čiastočne zaostáva za kruhovým vykurovacím telesom, a to predovšetkým v konštantnej teplote či rýchlosti prípravy, pečenie tak nedosahuje rovnaké výsledky ako pravý horúci vzduch.
S parným pečením
Ak patríte medzi milovníkov zdravého varenia, potom vás môže osloviť aj tretí model elektrickej rúry, ktorým je parná rúra. Tým sme sa venovali na zvláštnej stránke. Ako už názov prezrádza, ide o horný ohrev potravín za pomoci pary, vďaka čomu v pochutinách zostávajú všetky potrebné vitamíny a látky prospešné telu.
Tieto výrobky sú samozrejme drahšie, ale chuť pripravovanej zeleniny, rýb alebo mäsa bude skrátka nezameniteľná, k čomu okrem iného prispieva aj množstvo praktických programov. Pri ich výbere je nutné mať na pamäti, že parné pečenie nedokáže vytvoriť chrumkavú kôrku na povrchu jedla, preto je vhodné pri príprave niektorých jedál zvoliť program bez pary. Ak vás tento typ rúry zaujíma, môžete si prečítať aj článok Ako vybrať parnú rúru.
Typ rúry | Výhody | Nevýhody |
Plynová | + Býva lacnejšia
+ Menej vysušuje |
− Horšia regulácia teploty
− Málo funkcií |
Elektrická s klasickým ohrevom | + Dobrá regulácia teploty
+ Stále lacnejšia ako s teplovzduchom + Menej vysušuje |
− Môže piecť vždy len jeden plech
− Menej programov |
Elektrická s teplovzduchom | + Rovnomerne upečie niekoľko plechov zároveň
+ Veľa programov + Peče úspornejšie |
− Viac vysušuje
− O niečo vyššia cena |
Elektrická s parným pečením | + Peče zdravšie
+ Pokrmy budú šťavnatejšie |
− Vysoká cena |
Typy rúr podľa konštrukcie a umiestnenia
Rúry bývajú obvykle označované dvoma prívlastkami:
- Vstavaná – Klasická rúra, ktorá sa inštaluje do kuchynskej linky. Niektoré môžu byť čiastočne prepojené s varnou doskou.
- Voľne stojaca – Pod pojmom „voľne stojaca rúra“ si môžete predstaviť rúru v zmenšenom prevedení (tzv. stolné rúry, ktorým sme venovali samostatné porovnanie), poprípade ako súčasť voľne stojaceho sporáka.
Vstavané (klasické) rúry
Výrobky, ktorých umiestnenie je zrejmé z pomenovania. Vstavaná rúra je produktom zasadeným do ľubovoľnej časti kuchynskej linky, kde pre ňu vyhradíte ten správny priestor. Na prvý pohľad ide určite o elegantné riešenie. To môže do najmenšieho detailu splývať s ostatnými prvkami kuchyne. Rúru si navyše umiestnite do požadovanej výšky, aby ste sa pri príprave pokrmu nemuseli zbytočne ohýbať.
Aj vstavané rúry majú svoje delenie:
- Klasická vstavaná rúra – samostatne fungujúci prvok, ktorý umiestnite kamkoľvek do linky.
- Polyvalentná vstavaná rúra – aj keď ide o samostatný produkt, je tento model rúry vybavený ešte ovládaním pre varnú dosku. Preto sú polyvalentné rúry situované pod varnými doskami obdobného vyhotovenia. Oba spotrebiče potom ovládate z jediného miesta – na rúre.
Vstavané rúry sa ostatne stávajú hlavnou témou nášho článku práve preto, že je po nich najväčší dopyt.
Voľne stojace rúry (stolné rúry, šporáky)
Týmto názvom sa označujú rúry, ktoré sú obvykle súčasťou celého sporáka, teda jedného spotrebiča spájajúceho rúru s varnou doskou. V prospech tohto zariadenia hovorí určite celková mobilita, na druhej strane vzhľad nemusí vyhovovať každému. Sporák je totiž zasunutý do medzery medzi dvoma časťami kuchynskej linky.
Pod pojmom voľne stojaca rúra môžete naraziť ešte na samostatne stojace stolné rúry. Tie nadobúdajú menšie rozmery a sú obvykle umiestnené na kuchynskej linke. Vzhľadom môžu pripomínať veľké modely mikrovlnných rúr, svojimi funkciami však prinášajú možnosti klasickej rúry na pečenie. V niektorých prípadoch dokonca disponujú aj dvoma vrchnými platničkami. Také výrobky sa hodia skôr na chalupu alebo do obdobných priestorov s občasným využitím.
Dôležité parametre pri výbere rúry
Parametrov, na ktoré by ste sa pri výbere rúry mali zamerať, nie je veľa, ďaleko väčšiu úlohu obvykle zohráva celkové spracovanie a ponuka funkcií. Medzi tie dôležité ale patria:
- Rozmery a kapacita – Veľkosť si postrážte, aby vám rúra dobre sedela do kuchyne. Kapacita by zasa mala zodpovedať počtu stravníkov a vašim kulinárskym ambíciám. Pre rodiny sa obvykle odporúča cca 70 l.
- Energetická účinnosť a spotreba – Najúspornejšie modely sa v súčasnosti radia do energetickej triedy A++, najčastejšia trieda je A. Vďaka spotrebe na 1 cyklus (1 h pri 200 °C) si môžete spočítať, aké budú náklady na používanie rúry.
Väčšinu najdôležitejších údajov nájdete na energetickom štítku rúry. Hoci trhu dominujú elektrické rúry, pre zaujímavosť uvádzame aj štítok pre rúry plynové. Rozdiely medzi týmito dvoma variantmi sú skutočne minimálne.
Rozmery a kapacita
Rozmery rúry musia zodpovedať miestu, ktoré na ňu budete mať vyhradené. Pri vstavaných modeloch obvykle narazíte na štandardizovaný rozmer 60 x 60 centimetrov. Výnimkou nie sú ani kompaktnejšie modely zaberajúce menej miesta 45 x 60 centimetrov.
Omnoho zásadnejším údajom sa pre vás stane objem rúry, ktorý sa už úmerne premieta do rýchlosti a možností prípravy pokrmov. Tento parameter voľte s ohľadom na počet osôb žijúcich v domácnosti, ale aj s prihliadnutím na to, ako často a akým spôsobom budete rúru využívať. Menší model máva nižšiu spotrebu, väčší zase využijete, ak častejšie pripravujete veľké kusy mäsa alebo napríklad objemné dávky vianočných zákuskov.
Kapacita | Určenie |
Do 45 l | 1-2 osoby |
Od 45 l do 70 l | Menšie rodiny, občasné využívanie |
Nad 70 l | Štvor a viacčlenné rodiny, pravidelné pečenie |
Energetická účinnosť a spotreba
O úspornosti spotrebiča, teda o tom, ako dobre nakladá s elektrickou energiou, najlepšie vypovedá energetická trieda, ktorú nájdete aj na energetickom štítku. V súčasnosti je najlepšou možnosťou trieda A+++, najúspornejšie modely sa ale stále ešte držia skôr v triede A++ a väčšinu bežných rúr nájdete v triede A.
Ovšem pozor, energetická trieda spravidla zodpovedá hlavne hodnotám teplovzdušného pečenia, ktoré je oproti klasickému úspornejšie. To znamená, že aj v najúspornejšej triede môžete naraziť na variant s vyššou spotrebou pri klasickom pečení ako v niektorej z nižších energetických tried.
Vďaka orientačnej spotrebe uvedenej na štítku si môžete spočítať aj náklady na prevádzku a napríklad zistiť, či sa vám reálne oplatí investovať do úspornejšieho modelu. Spotreba je udávaná za 1 cyklus pečenia, to zodpovedá cca 1 hodine pri 200 °C. Spotreba často rastie s väčšou kapacitou rúry. V tabuľke sa môžete pozrieť na orientačný výpočet spotreby. Na jeho účely sme porovnali rúry s rovnakou kapacitou, spotrebu pri teplovzdušnom pečení sme vynásobili orientačnou cenou 1 kWh (0,25 €) a počítali sme s využitím 1 h denne.
Model | Obstarávacia cena | Energetická trieda | Spotreba na 1 cyklus h. pečenia | Orientačná ročná spotreba | Náklady na 1 rok | Náklady na 10 rokov |
Electrolux EOF4P74X | 535 € | A+ | 0,69 kWh | 252 kWh | 62 € | 620 € |
Beko BIR 14400 BGCS | 330 € | A | 0,91 kWh | 332 kWh | 82 € | 820 € |
Funkcie a vybavenie
Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek model rúry, vždy pri voľbe výsledného produktu prihliadajte aj na rad doplnkových funkcií, systémov a prvkov, s ktorými bude príprava jedla oveľa pohodlnejšia a efektívnejšia.
- Bezpečnostná a komfortná výbava – Sem patria bezpečnostné prvky, ako je chladenie dvierok či detský zámok, alebo komfortné doplnky, napr. teleskopické výsuvy.
- Režimy ohrevu – Špecifické režimy, ako je rozmrazovanie, rýchly ohrev, 3D pečenie ai.
- Systémy čistenia – Najčastejšie pyrolýza, katalýza alebo niektorý zo systémov uvoľňovania nečistôt parou.
Bezpečnostná a komfortná výbava
Tieto funkcie a doplnky sa starajú o to, aby bola čo najmenšia pravdepodobnosť akéhokoľvek popálenia a aby bolo používanie rúry čo najpohodlnejšie a najefektívnejšie.
- Ventilátor dvierok – Súčasní výrobcovia myslia aj na zodpovedajúcu bezpečnosť, kvôli tej sú dvierka špeciálne chladené, čím sa znižuje ich vonkajšia teplota na hodnotu okolo 60 °C a nižšiu. Tým zabránite prípadnému popáleniu.
- Viacvrstvové sklo – Lepšie izoluje, vďaka čomu si dvierka udržujú bezpečnejšiu teplotu. Obvykle býva dvoj až štvorvrstvové.
- Detský zámok – Najčastejšie zablokuje ovládací panel rúry, pri niektorých modeloch zamedzí aj otvorenie dvierok.
- Časovač – Dnes už takmer nepostrádateľná súčasť rúry, ktorá vás upozorní zvukovým signálom na uplynutie nastaveného času a pri niektorých modeloch môže rúru aj automaticky vypnúť.
- Komfortné dovieranie dvierok – Aj pri nesprávnom zatvorení dokonale dovrie dvierka rúry, aby nimi zbytočne neunikalo teplo.
- Teleskopické výsuvy – Umožňujú vám bez problémov vytiahnuť pekáč z rúry bez toho, aby vám vypadol. Odolné výsuvy zaistia plech či pekáč s jedlom, ktoré môžete bezpečne podliať či inak dochutiť bez toho, aby ste sa spálili.
- Osvetlenie rúry – Integrované osvetlenie, ktoré vám umožní sledovať priebeh pečenia aj so zatvorenými dvierkami.
- Multiflow 360° – Špeciálna zaoblená konštrukcia rúry a systém horúceho vzduchu. Ideálna varianta pre dokonale rovnomerné pečenie.
- Wi-Fi pripojenie – Pre milovníkov modernej techniky pripravili výrobcovia rúr zaujímavú možnosť pripojenia zariadenia k Wi-Fi, cez ktorú potom môže užívateľ s rúrou komunikovať, ovládať jednotlivé programy na pečenie, nastavovať časovanie pečenia alebo posielať napríklad recepty, ktoré sa zobrazujú na paneli ovládania rúry.
- Teplotná sonda – Ide o tyčinku s tepelnými čidlami, ktorá sa jednoducho zapichne napríklad do pečeného mäsa, kde kontroluje teplotu. Po dosiahnutí nastavenej teploty vo vnútri jedla vyšle signál a niekedy aj vypne rúru. Samozrejme je predtým potrebné poznať, aká vnútorná teplota je pre daný pokrm ideálna. Niektoré modely rúr majú určité tepelné módy preddefinované.
Režimy ohrevu
Zaujímavé sú aj špecifické režimy ohrevu. Elektrické rúry často disponujú špecifickými programami na prípravu mäsa, zeleniny a ďalších potravín. Okrem toho môžu mať aj:
- Gril – funkcie umožňujúce cez horné teleso grilovanie vložených pochutín.
- Keep Warm – udržiavanie optimálnej teploty, vďaka ktorému jedlo vydrží teplé, aj keď ho nebudete podávať okamžite. Poslúži tiež na predhriatie tanierov.
- Rozmrazovanie – funkcia, pri ktorej ventilátor šetrne a pomaly rozmrazí akékoľvek pokrmy.
- Jet – bleskové predhriatie rúry, ktoré vám ušetria drahocenný čas.
- Infrapečenie – o prípravu jedla sa stará okrem iného aj ventilátor, prostredníctvom ktorého dôjde k špeciálnemu procesu grilovania. Využíva sa hlavne pri mäse.
- 3D pečenie – Novodobý systém vám umožní pripravovať až tri odlišné pokrmy bez toho, aby došlo k prelínaniu chutí a narušovaniu jednotlivých kulinárskych procesov.
Systémy čistenia
Rovnako, ako iné kuchynské spotrebiče, aj rúra si vyžaduje určitú starostlivosť a čistenie. Čas od času môže jedlo prskať, sem tam niečo odkvapne a vôbec dochádza k zvýšenej produkcii mastnoty. U lacnejších modelov vás pravdepodobne čaká pravidelné drhnutie, zbaviť sa ho môžete zaobstaraním rúry s funkciou samočistenia. Ako samočistenie môžeme označiť systém pyrolýzy a katalýzy, ďalej mávajú rúry aj programy uľahčujúce čistenie, ako je napríklad AquaClean.
- Čistenie pyrolýzou – Proces, v rámci ktorého dôjde k ohriatiu rúry až na 500 °C. V takom stave sú úplne spálené všetky nečistoty, ktoré následne zotrite.
- Čistenie katalýzou – Túto funkciu majú rúry vybavené špeciálnym obložením, ktoré vstrebáva mastnotu a nečistoty. Tie sa následne samovoľne vypália počas pečenia. Katalytické dosky však majú obmedzenú životnosť.
- AquaClean, EcoClean… – Systémy s týmto názvom rúru vyložene nečistia ale čistenie zjednodušujú. Väčšinou ide o program, ktorý spustíte, dovnútra rúry vložíte nádobu s vodou a para potom uvoľní nečistoty. S trochou snahy tak rovnakého účinku môžete dosiahnuť aj pri normálnych rúrach, keď sa vám podarí vychytať správnu teplotu.
Design
Z hľadiska designu je potrebné zamerať sa na niekoľko hlavných prvkov:
- Ovládací panel – Môže byť dotykový, s otočnými kolieskami, zatláčacími gombíkmi, s displejom aj bez neho. Všeobecne záleží hlavne na tom, čo sa vám najlepšie používa a udržuje.
- Materiál a farebné prevedenie – Základným výrobným materiálom je nerezová oceľ a plech v kombinácii so sklom. Popri štandardných dizajnoch môžete naraziť aj na atypické, kde okrem nerezu často figuruje napríklad imitácia dreva. Voliteľné je tiež farebné prevedenie, najpopulárnejšia je okrem nerezu aj čierna či biela.
Obľúbené značky rúr
Na trhu nájdete nepreberné množstvo rôznych výrobcov rúr. Medzi tie preverené patria nasledujúce značky:
- Amica – Značka sa zameriava predovšetkým na rúry nižšej a strednej cenovej triedy, je teda potrebné počítať skôr so základnou energetickou účinnosťou. Ponúka ale bohatý výber dizajnových riešení, modely s veľkým objemom aj zaujímavé funkcie.
- Beko – Najviac rúr Beko nájdete v nižšej cenovej kategórii, nebojí sa ale ani výrazne drahších a pokročilejších modelov. Vďaka tomu si z ponuky značky vyberiete ako jednoduchý, cenovo dostupný produkt, tak aj rúru s modernými inteligentnými funkciami.
- Bosch – Rovnako ako väčšina produktov značky Bosch, aj rúry sa objavujú najmä v strednej a vyššej cenovej kategórii. Pre tohto nemeckého výrobcu je typické kvalitné spracovanie, vynikajúce parametre a zaujímavé technologické vychytávky.
- Mora – Česká značka známa predovšetkým pre svoje sporáky ponúka rúry nižšej až strednej cenovej kategórie, vyrobené sú s dôrazom na bezpečnosť a často doplnené dlhoročným servisom. Pri niektorých modeloch narazíte aj na pokročilé, napríklad parné funkcie.
- Miele – Pokiaľ vám nevadí do domácich spotrebičov investovať vysoké čiastky, siahnite po rúre Miele. Spotrebiče tejto značky ponúkajú dokonalé spracovanie, vynikajúce parametre a najmodernejšie technológie.
- Candy – Rúry Candy majú svoje miesto v nižšej a strednej cenovej kategórii. Dizajnovo si bývajú jednotlivé modely dosť podobné, líšia sa hlavne farebným prevedením. Aj napriek nižšej cene nechýbajú modely s vynikajúcimi parametrami a zaujímavými funkciami.
- Gorenje – Modely značky Gorenje pokrývajú nižšie aj vyššie cenové kategórie, zaujmú okrem iného dizajnom a zaujímavým výberom retro modelov. Náročnejších užívateľov potešia aj naozaj veľkým objemom.
- Whirlpool – Veľkým lákadlom tejto značky sú rôzne moderné funkcie, najmä pri drahších modeloch narazíte na legendárny 6. zmysel, ktorý značne uľahčuje pečenie. Vyberať ale môžete aj z cenovo dostupnejších produktov.
Cena
Trh so vstavanými a voľne stojacimi rúrami najrôznejšieho typu je skutočne pestrý a rozmanitý, vďaka čomu si na svoje príde naozaj každý zákazník. Ceny sa samozrejme líšia nielen na základe výkonu, ale aj funkcií a vôbec konkrétneho výrobcu. Aby ste mali predstavu o tom, akú rúru môžete získať za konkrétnu cenu, prinášame vám základné delenie podľa vstupnej investície.
- Cena do 400 € – Ak nekladiete vysoké požiadavky na kapacitu a vystačíte si so základnou ponukou funkcií, bez problému si v tejto cenovej kategórii vyberiete. Najväčšie zastúpenie tu majú produkty vstavané. Najčastejšie sa stretnete s energetickou triedou „A“ a štandardnou výbavou, ktorú tvoria hlavne gril, ventilátor, displej, nastaviteľná minútka a v mnohých prípadoch aj horúci vzduch. Objem takýchto rúr sa obvykle pohybuje okolo 58 až 67 litrov.
- Cena od 400 € do 1 200 € – Za túto cenu kupujete preverenú kvalitu a do popredia vášho výberu sa dostanú aj značkové výrobky špičkového spracovania. Častejšie narazíte na energetickú triedu A+. K dispozícii budete mať aj väčší objem nad 71 litrov a hlavne vymoženosti, medzi ktoré patrí kruhové teleso, programy samočistenia, otočný ražeň či chladenie dverí a rozmrazovanie.
- Cena nad 1 200 € – Ak budete do vstavané rúry investovať viac ako 1 200 €, potom vo vašom výbere zostane len niekoľko málo značiek, ktorým bude jasne dominovať výrobca Miele, ktorého modely prekračujú hranicu až 5 500 €. Vo svojej podstate sa už jedná o určité typy konvektomatov na domáce použitie. Tieto najlepšie rúry s nadmierou nadštandardných funkcií, ktoré využijú hlavne nároční zákazníci a milovníci pečenia.
Cenová kategória | Čo ponúka | Čo neponúka |
Do 400 € | – Energetickú triedu A
– Základnú výbavu |
– Parné funkcie
– Smart funkcie |
Od 400 do 1 200 € | – Energetickú triedu A+
– Veľký objem – Pokročilé funkcie |
– Modely na poloprofesionálne využitie |
Nad 1 200 € | -Poloprofesionálne konvektomaty
– Najmodernejšie technológie – Dizajnové kúsky |
– Jednoduché spotrebiče |
Základy úspešného pečenia
Pečenie je tak trochu veda a s každou novou rúrou príde na rad aj fáza testovania, kým zistíte všetky špecifiká daného prístroja a trúfnete si aj na zložitejšie recepty. Pre rýchlejšie zoznámenie s rúrou a jej efektívne používanie sme pre vás pripravili pár základných rád, vďaka ktorým budete čoskoro so svojou rúrou zohraný tím.
Teplota
Odporúčanú teplotu na pečenie rôznych pokrmov sa spravidla dozviete v recepte. Pre úspešné pečenie je však dobré overiť, či danú hodnotu dodržuje aj vaša rúra. Jej termostat totiž nemusí byť správne skalibrovaný a číslo na ovládacom koliesku sa nemusí zhodovať s reálnym počtom stupňov vnútri. Presnosť zahrievania si môžete overiť pomocou teplomera do rúry.
Ten vám zároveň prezradí, v akom rozsahu kolíšu teploty pri pečení. Rúra totiž neudržuje úplne konštantnú teplotu, po zahriatí vypne vykurovacie teleso, vo chvíli, keď teplota klesne pod určitú mieru, ho zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývajú výraznejšie zo začiatku a zmenšujú sa, keď je rúra už dlhšie rozohriata. Ak preto pečiete pokrm chúlostivý na zmeny teplôt, bude lepšie aj po zhasnutí kontrolky rozohrievania ešte 10 – 15 min. počkať, aby sa kolísanie teplôt trochu ustálilo.
Voľba programu
Veľa ľudí používa zo zvyku len základnú verziu horného a spodného ohrevu, to je ale veľká škoda. Veľa typov pokrmov totiž vynikne pri úplne inom nastavení. Nižšie sme spísali ideálne využitie pre najčastejšie programy.
- Statické pečenie – použite na snehové alebo všeobecne ľahšie cestá, ktoré sa budú piecť zvoľna a pomaly. Svedčí aj kysnutým buchtám, vianočke alebo napríklad chlebu.
- Teplovzdušné pečenie – dokáže vytvoriť kôrku na povrchu jedla. Pretože viac vysušuje, využijete ich napríklad na pečivo, ktoré bude chrumkavejšie a rovnomernejšie prepečené. Ďalej sa hodí na sladké pečivo, zapečené cestoviny alebo všeobecne pevnejšie cestá. Horúci vzduch pečie rýchlejšie, v množstve receptov tak nájdete pokyn znížiť pri jeho využití teplotu (Zo zdroja: Recenzetesty.cz).
- Horný ohrev – príde vhod, pokiaľ potrebujete zapiecť povrch už hotového jedla. V spojení s ventilátorom je ideálny pre gratinované pokrmy, lasagne.
- Spodný ohrev – dá vyniknúť domácej pizze a nízkym kysnutým koláčom. Používa sa tiež na zaváranie.
- Ventilátor bez vykurovacích telies – sa môže zdať ako zbytočná funkcia, pomôže však s ochladzovaním pokrmov po dopečení.
- Nízkoteplotné pečenie – príprava pri nízkych teplotách trvá dlhšie, používa sa na získanie šťavnatých a mäkkých pečení.
Umiestnenie
Výsledok pečenia bude ovplyvnený aj tým, kam plech alebo pekáč s pokrmom umiestnite. V hornej časti rúry sa kumuluje teplo, je teda vhodná hlavne na rýchle pečenie pri vyšších teplotách a grilovanie. V spodnej časti najlepšie pripravíte pomaly pečené pokrmy a ak sa nemôžete rozhodnúť, odporúčame zvoliť prostredný rošt, tým nič nepokazíte.
Okrem vertikálneho umiestnenia hrá rolu aj horizontálne rozloženie teplôt. Skrátka, každá rúra má miesta, kde sú teploty vyššie alebo nižšie, čo sa prejaví najmä pri pečení piškótového cesta alebo svetlých cukroviniek. Teplotnú mapu svojej rúry môžete otestovať napríklad plechom posypaným strúhankou. Vďaka tomu budete vedieť, či rúra napríklad vzadu pečie viac a v priebehu pečenia tak môžete plech či pekáč otočiť, aby sa jedlo upieklo rovnomernejšie.
Čistenie
Rúru odporúčame pravidelne čistiť, aby jej prevádzka nestrácala na efektivite a jedlo nenačuchlo zápachom pripálenín. Výhodu majú v tomto smere majitelia rúr so systémom katalýzy či pyrolýzy, pre ktorých je údržba výrazne jednoduchšia.
Pokiaľ však váš model uvedenými systémami nedisponuje, budete sa musieť spoľahnúť na vlastné sily. Odporúčame čistiť rúru po použití, alebo aspoň pokiaľ nie je špina niekoľkokrát „zapečená“. V drogériách nájdete mnoho špeciálnych prípravkov na uvoľnenie zvyškov jedál a efektívny boj proti mastnote. A pokiaľ na celú vec chcete ísť ekologicky a nízkonákladovo, môžete sa inšpirovať generáciami preverených rád využívajúcich prírodné prostriedky za pár eur.
- Už len obyčajná voda môže pomôcť, keď ju v miske necháte rozohriať, aby produkovala dostatok pary. Para totiž uvoľní zaschnuté nečistoty, takže ich potom namiesto drhnutia stačí zotrieť. Pre lepší efekt môžete do vody pridať aj citrónovú šťavu, a pokiaľ ani tá nezaberie, skúste čpavok.
- Ako najefektívnejšia je často spomínaná jedlá sóda v kombinácii s citrónom a octom. Umiešajte kašičku zo sódy a citrónovej šťavy a opatrne ju (mimo vykurovacie telesá) potrite na vnútro rúry. Nechajte pol dňa pôsobiť a potom postriekajte kašičku trochou octu. Nechajte opäť chvíľu pôsobiť a vzniknutú penu zotrite handričkou.
- Na mastnotu zaberá aj kuchynská soľ, ktorou zľahka vysypte spodok rúry. Zahrievajte, kým soľ nezhnedne a po vychladnutí ju vysajte či vytrite.
- Na znečistené sklenené dvierka použite handru namočenú v kašičke z vody a jedlej sódy. Alternatívne fungujú aj kašičky z kypriaceho prášku s prídavkom soli a octu.
- Rošty z rúry pred čistením vytiahnite. Špiny sa najlepšie zbavíte, keď ich pred samotným čistením necháte odmočiť alebo aspoň prelejete vrelou vodou. Na čistenie potom môžete použiť vyššie uvedené prostriedky, jedlú sódu, ocot alebo napríklad mydlo.