Menu

Porovnávací test a recenzie najlepších rúr

Aktualizované:
Júl 2021
Autor:
Eliška Srncová, Iveta Polášková

V kategórii odporúčame

Siemens HS 658GXS1

1 397 €

Orientačná cena

Akú rúru vybrať podľa porovnania

Top produkt

Vstavané rúry

Odporúčame
Siemens HS 658GXS1
Orientačná cena 1 397 €
Top cena/výkon

Vstavané rúry

Odporúčame
Electrolux EOD6P71X
Orientačná cena 579 €
Dostupný variant

Vstavané rúry

Odporúčame
Mora VT 546 BX
Orientačná cena 249 €

Kuchynská rúra je neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Predtým sa vyrábali len rúry spojené so sporákom, dnes už môžete na trhu vyberať z celého množstva typov rúr. Pri výbere rúry sa zamyslite, kde by ste ju chceli v kuchyni umiestniť a akú veľkosť budete potrebovať. Dôležitá je aj voľba zdroja energie (elektrický alebo plynový) a typov ohrevu. V neposlednom rade by ste mali dbať i na kontrolu energetickej náročnosti rúry, jej funkcií a materiálu.


Najlepšie rúry podľa porovnania

Vstavané rúry

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze Siemens HS 658GXS1
Siemens HS 658GXS1

Nadpriemerný počet programov na pečenie

Veľký vnútorný objem

Moderné doplnkové prvky

Teleskopické rošty

Pekný dizajn

Vyššia cena

Vysoká hmotnosť

Vyššia spotreba pri teplovzdušnom pečení

1 397 € Zobraziť ponuky

Top cena/výkon

Recenze Electrolux EOD6P71X
Electrolux EOD6P71X

Veľká kapacita

Parné pečenie

Termosonda

Efektívny systém samočistenia

Nízka spotreba

Iba dva výsuvné rošty

Málo základného riadu

579 € Zobraziť ponuky

Dostupný variant

Recenze Mora VT 546 BX
Mora VT 546 BX

Bohatý výber programov na pečenie

Funkcia rýchleho ohrevu

Tlmené zatváranie dvierok

Elegantný vzhľad

Zatláčacie gombíky

Absencia teleskopických roštov

Chýba parné pečenie

Menej efektívny samočistiaci program

249 € Zobraziť ponuky

Recenze Siemens HS 658GXS1
Siemens HS 658GXS1
Recenze Electrolux EOD6P71X
Electrolux EOD6P71X
Recenze Mora VT 546 BX
Mora VT 546 BX
Ocenenie

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný variant

Kategória

Vstavané rúry

Vstavané rúry

Vstavané rúry

Orientačná cena 1 397 € 579 € 249 €
Zdroj energie Elektrina Elektrina Elektrina
Objem (l) 71 72 71
Počet programov 15 9 11
Energetická trieda A+ A+ A
Spotreba pri bežnom pečení (kWh) 0,87 0,93 0,94
Spotreba pri teplovzdušnom pečení (kWh) 0,96 0,69 0,81
Systém samočistenia Ecoclean Pyrolýza Ecoclean

Recenzia Siemens HS 658GXS1

Recenzia Siemens HS 658GXS1
  • Top produkt
Top produkt Vstavané rúry
  • Nadpriemerný počet programov na pečenie
  • Veľký vnútorný objem
  • Moderné doplnkové prvky
  • Teleskopické rošty
  • Pekný dizajn
  • Vyššia cena
  • Vysoká hmotnosť
  • Vyššia spotreba pri teplovzdušnom pečení

Vstavaná elektrická rúra Siemens HS 658GXS1 už na prvý pohľad zaujme svojím krásnym dizajnom a prevedením v antracitovom smalte. Ide o špičkový model z vysokej cenovej kategórie. Tento spotrebič vyniká svojím nadpriemerným počtom programov na pečenie (celkom 15), čo z neho robí naozaj multifunkčného pomocníka. Upúta tiež svojou nízkou spotrebou, samočistiacim systémom a bezpečnostnými prvkami. Samozrejmosťou je aj displej, vnútorné osvetlenie a časovač. Tzv. chladné dvierka sú vyrobené z trojvrstvového skla.

1 397 € Orientačná cena

Recenzia Electrolux EOD6P71X

Recenzia Electrolux EOD6P71X
  • Top cena/výkon
Top cena/výkon Vstavané rúry
  • Veľká kapacita
  • Parné pečenie
  • Termosonda
  • Efektívny systém samočistenia
  • Nízka spotreba
  • Iba dva výsuvné rošty
  • Málo základného riadu

Model Electrolux EOD6P71X cenovo spadá do vyššej strednej triedy elektrických rúr, svojím vybavením je ale skutočne nadpriemerný. Okrem základných programov ponúka aj špeciálny program pečenia v pare, ktorý vám umožní upiecť chrumkavé a lahodné pečivo. Spotreba pri teplovzdušnom pečení je extrémne nízka. Nechýba ani pyrolytický samočistiaci systém, bezpečnostné prvky, dvierka z trojvrstvového skla a teplotná sonda, ktorá umožňuje počas pečenia kontrolovať teplotu vo vnútri pokrmu.

579 € Orientačná cena

Recenzia Mora VT 546 BX

Recenzia Mora VT 546 BX
  • Dostupný variant
Dostupný variant Vstavané rúry
  • Bohatý výber programov na pečenie
  • Funkcia rýchleho ohrevu
  • Tlmené zatváranie dvierok
  • Elegantný vzhľad
  • Zatláčacie gombíky
  • Absencia teleskopických roštov
  • Chýba parné pečenie
  • Menej efektívny samočistiaci program

Nerezová vstavaná rúra Mora VT 546 BX zvláda základné úpravy jedál a je vybavená aj niekoľkými nezvyčajnými prvkami. Za zmienku stojí komfortné zatváranie dvierok, funkcia rýchleho ohrevu, ktorá vám urýchli celý proces prípravy jedla, a zatláčacie gombíky slúžiace ako bezpečnostný prvok. Jej spotreba je pomerne nízka a oceníte aj elegantné prevedenie v kovovej farbe. Povrch z nerezu je ošetrený špeciálnou úpravou, ktorá zamedzí zanechávaniu odtlačkov prstov. Čistenie je zaistené parným systémom Ecoclean.

249 € Orientačná cena


Ako si vybrať rúru

Rúra patrí do skupiny nenahraditeľných spotrebičov akýchkoľvek kuchynských priestorov (v súčasnosti sa obľube tešia hlavne elektrické prístroje). Ide o výrobok, s ktorým môžete pripravovať pokrmy na mnoho spôsobov, čo vychádza predovšetkým z modelu konkrétneho produktu. A práve s jeho výberom sa vám pokúsime pomôcť.

V nasledujúcich riadkoch sa zameriame na rúry, s ktorými sa môžete stretnúť na súčasnom trhu. Každému kulinárovi, samozrejme, vyhovujú iné funkcie, umiestnenie alebo dokonca zdroj energie. Aby ste si urobili jasnú predstavu o tom, aká rúra bude vhodná práve pre vás, prinášame vám niekoľko dôležitých informácií.

Navedieme vás tým správnym smerom a naznačíme hlavné rozdiely medzi použitím plynovej a elektrickej rúry vrátane praktických rád spojených s čistením.

Umiestnenie

Pod všeobecným pojmom „rúra“ sa ukrýva niekoľko typov výrobkov, ktoré treba začať rozdeľovať už od samotného počiatku. Skôr ako teda pristúpite k nejakej konkrétnejšej voľbe tohto produktu, mali by ste si ujasniť, kam tento kuchynský spotrebič umiestnite. Ponúkajú sa vám hneď dve možné riešenia.

  • Vstavané rúry
  • Voľne stojace rúry

Ukážky rôznych možností umiestnenia rúry v kuchyni

Vstavané rúry

Výrobky, ktorých umiestnenie je zrejmé z pomenovania. Vstavaná rúra je produktom zasadeným do ľubovoľnej časti kuchynskej linky, kde pre ňu vyhradíte ten správny priestor. Na prvý pohľad ide určite o elegantné riešenie. To môže do najmenšieho detailu splývať s ostatnými prvkami kuchyne. Rúru si navyše umiestnite do požadovanej výšky, aby ste sa pri príprave pokrmu nemuseli zbytočne ohýbať.

Aj vstavané rúry majú svoje delenie:

  • Klasická vstavaná rúra – samostatne fungujúci prvok, ktorý umiestnite kamkoľvek do linky.
  • Polyvalentná vstavaná rúra – aj keď ide o samostatný produkt, je tento model rúry vybavený ešte ovládaním pre varnú dosku. Preto sú polyvalentné rúry situované pod varnými doskami obdobného vyhotovenia. Obe spotrebiče potom ovládate z jediného miesta – na rúre.

Vstavané rúry sa ostatne stávajú hlavnou témou nášho článku práve preto, že je po nich najväčší dopyt.

Voľne stojace rúry

Týmto názvom sa označujú rúry, ktoré sú obvykle súčasťou celého sporáka, teda jedného spotrebiča spájajúceho rúru s varnou doskou. V prospech tohto zariadenia hovorí určite celková mobilita, na druhej strane vzhľad nemusí vyhovovať každému. Sporák je totiž zasunutý do medzery medzi dvoma časťami kuchynskej linky.

Pod pojmom voľne stojaca rúra môžete naraziť ešte na samostatne stojace stolové rúry. Tie nadobúdajú menšie rozmery a sú obvykle umiestnené na kuchynskej linke. Vzhľadom môžu pripomínať veľké modely mikrovlnných rúr, svojimi funkciami však prinášajú možnosti klasickej rúry na pečenie. V niektorých prípadoch dokonca disponujú aj dvoma vrchnými platničkami. Také výrobky sa hodia skôr na chalupu alebo do obdobných priestorov s občasným využitím.

Ukážka odporúčaného rozmiestnenie spotrebičov v kuchyni

Veľkosť

Veľkosť rúry je možné pojať z dvoch uhlov pohľadov. Tým prvým je bezpochyby rozmerové vyhotovenie. V prípade vstavaných produktov je to pomerne jasné. Tam narazíte na štandardizovaný rozmer 60 × 60 centimetrov. Výnimkou nie sú ani kompaktnejšie modely zaberajúce menej miesta – 45 × 60 centimetrov. V prípade voľby stojacej rúry, respektíve sporáka, počítajte so šírkou 50 alebo 60 centimetrov.

Rôzne veľkosti rúry

Oveľa zásadnejším údajom sa pre vás stane objem rúry, ktorý sa už úmerne premieta do rýchlosti, komfortu a pohodlia prípravy najrôznejších pokrmov. K tomuto parametru pristupujte s ohľadom na počet osôb žijúcich v domácnosti, ale taktiež s prihliadnutím na to, ako často budete rúru využívať. Zo všeobecného hľadiska je možné objem rúry prezentovať v troch odlišných kategóriách.

  • Rúry do 45 litrov – pre jednu až dve osoby
  • Rúry od 45 do 70 litrov – pre menšie rodiny s občasným využívaním tohto spotrebiča
  • Rúry nad 70 litrov – pre štvor- a viacčlenné rodiny, ktoré pravidelne pečú

Z tohto rozpisu je možné správne usudzovať, že nárast objemu rúry vám z gastronomického pohľadu dáva oveľa viac možností. Môžete pripravovať napríklad hneď niekoľko pokrmov naraz.

Zdroj energie

Pre bezproblémovú prevádzku akéhokoľvek typu rúry je potrebný patričný zdroj energie. V tomto smere sa vám ponúkajú iba dva varianty, ktorých voľba nemusí byť len podľa charakteristických vlastností, ale aj podľa toho, či danú komoditu máte dovedenú do domu, respektíve do kuchyne.

  • Plyn
  • Elektrina

Plyn

Plynové rúry majú podstatne menšie zastúpenie na trhu než rúry elektrické. Navyše, využitie plynu je častejšie v prípade rúr, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou celého sporáka. Výnimkou, samozrejme, nie je pár modelov vstavaných plynových rúr.

Elektrina

Elektrina je najčastejším zdrojom tepla akejkoľvek modernej rúry. V jej prospech hovorí niekoľko typických vlastností, o ktorých sa podrobnejšie zmienime pri opise elektrických rúr.

Energetický štítok

Rovnako ako ďalšie veľké spotrebiče, aj rúra je zo zákona označená energetickým štítkom, z ktorého získate všetky dôležité informácie o jej spotrebe.

Štítok elektrické rúry

Opis energetického štítku u elektrické rúry

Štítok u plynovej rúry

Opis energetického štítku u plynovej rúry

1) Zdroj energie

V hornej časti štítku nájdeme ikonku, ktorá označuje, či je rúra elektrická, alebo plynová.

2) Energetická trieda

V časti s farebnými pruhmi a čiernym písmenom sa dozvieme energetickú triedu rúry. Najlepšou možnou energetickou triedou je A+++, vyplatí sa do nej zainvestovať, najmä ak plánujete rúru používať často a príde vám vhod najúspornejšie riešenie.

3) Kapacita

V ľavej dolnej časti nájdete informácie o kapacite rúry. Ako si vybrať kapacitu rúry sme si už rozobrali v časti o veľkosti rúry.

4) Spotreba

V pravej dolnej časti nájdete spotrebu rúry, ktorá sa určuje na jeden cyklus. Hore je spotreba pri bežnom pečení, dole spotreba pri teplovzdušnom pečení. Spotreba sa udáva v kWh, na plynových rúrach okrem nej nájdete taktiež spotrebu v MJ.

Plynové rúry

Ako sme už zmienili o niekoľko riadkov vyššie, plynové rúry nemajú také veľké zastúpenie na trhu. Vplyv na to môže mať istá obmedzenosť z pohľadu regulovateľnosti požadovanej teploty. Tieto výrobky disponujú iba spodným a horným ohrevom, ktorých spojenie neprináša úplne ideálne a rovnomerné ohrievanie konkrétnej pochutiny. Ani s väčším počtom funkcií tu nemôžete príliš počítať.

Na druhej strane sú tu zákazníci, ktorým plynové rúry vyhovujú napríklad z toho dôvodu, že nevysušujú pripravované pokrmy a bohato im dostačuje regulácia tepla v rozmedzí od 150 °C do 260 °C.

Ak sa rozhodnete investovať do plynovej rúry, potom by ste sa mali poobzerať po nasledovných funkciách:

  • Automatické vypínanie plynu – praktická vec, ktorú oceníte predovšetkým v okamihu, keď z akéhokoľvek dôvodu dôjde k zhasnutiu horáka. Prívod plynu sa potom uzavrie a nedochádza k jeho nežiaducemu úniku.
  • Regulátor teploty – prvok zaisťujúci zodpovedajúci prísun plynu v závislosti od toho, akú výstupnú teplotu ste nastavili.
  • Elektrické zapaľovanie – horáky nie je nutné zapaľovať ručne. O to sa stará systém elektrického zapaľovania.
  • Inteligenté programy – niektoré plynové rúry disponujú dokonca programami, ktoré dokážu pripravovať pokrm na základe jeho charakteru či celkovej hmotnosti jedla.

Elektrické rúry

Elektrické rúry sa dnes v kuchynských priestoroch vyskytujú oveľa častejšie než rúry plynové. V prípade elektrického zdroja energie je možné docieliť lepšiu regulovateľnosť výslednej teploty, ktorá sa pohybuje medzi 35 °C až 275 °C.

Z pohľadu konštrukčného vyhotovenia, funkcií a samotnej prípravy pokrmu rozlišujeme niekoľko typov elektrických rúr:

  • Elektrická rúra s klasickým ohrevom
  • Teplovzdušná rúra
  • Parná rúra

Elektrická rúra s klasickým ohrevom

Model rúry blížiaci sa svojím základom vyhotoveniu plynovej rúry, a to hlavne z hľadiska spodného a horného ohrevu. Len s tým rozdielom, že v tomto prípade je zdrojom energie elektrina. Vďaka statickému ohrevu môžete potraviny taktiež grilovať.

Teplovzdušná rúra

Teplovzdušné rúry vychádzajú z klasických elektrických rúr. Navyše však majú rad ventilátorov rozháňajúcich teplo v celom priestore, čím dochádza k lepšej a rovnomernejšej príprave jedla. V závislosti od výrobcu môžete naraziť na odlišné vyhotovenie teplovzdušnej rúry.

  • Teplovzdušná rúra s kruhovým vykurovacím telesom – drahší typ výrobku, udržujúci vo všetkých oblastiach rúry rovnakú teplotu.
  • Teplovzdušná rúra s ventilátorom – lacnejšie riešenie. Ventilátor čiastočne zaostáva za kruhovým vykurovacím telesom, a to predovšetkým v konštantnej teplote či rýchlosti prípravy. Ideálne riešenie pre nenáročných kuchárov.

Parná rúra

Ak patríte medzi milovníkov zdravého varenia, potom vás môže osloviť aj tretí model elektrickej rúry, ktorým je parná rúra. Ako už názov prezrádza, ide o horný ohrev potravín pomocou pary, vďaka čomu v pochutinách zostávajú všetky potrebné vitamíny a látky prospešné telu. Tieto výrobky sú, samozrejme, drahšie, avšak chuť pripravovanej zeleniny, rýb alebo mäsa bude skrátka nezameniteľná, k čomu okrem iného prispieva aj rad praktických programov.

Funkcie elektrickej rúry

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek model elektrickej rúry, vždy pri voľbe výsledného produktu prihliadajte aj na viacero doplnkových funkcií, systémov a prvkov, s ktorými bude príprava jedla oveľa pohodlnejšia, rýchlejšia a komfortnejšia.

Nižšie vás zoznámime s najdostupnejšou výbavou elektrických rúr:

  • Teleskopické výsuvy – umožňujú vám bez problému vytiahnuť pekáč z rúry bez toho, aby vám vypadol. Odolné výsuvy zaistia plech či pekáč s jedlom, ktoré môžete bezpečne podliať či inak dochutiť bez toho, aby ste sa spálili.
  • Osvetlenie rúry – integrované osvetlenie, ktoré vám umožní sledovať priebeh pečenia aj so zavretými dvierkami.
  • Multiflow 360°– špeciálne zaoblená konštrukcia rúry a systém horúceho vzduchu. Ideálny variant pre dokonale rovnomerné pečenie.
  • 3D pečenie – novodobý systém vám umožní pripravovať až tri odlišné pokrmy bez toho, aby došlo k presakovaniu chutí a narušovaniu jednotlivých kulinárskych procesov.
  • Gril – funkcia umožňujúca cez horné teleso grilovať vložené pochutiny.
  • Keep Warm – udržovanie optimálnej teploty, vďaka ktorému jedlo vydrží teplé, aj keď ho nebudete podávať okamžite. Poslúži taktiež na predhriatie tanierov.
  • Rozmrazovanie – funkcia, pri ktorej ventilátor šetrne a pomaly rozmrazí akékoľvek pokrmy.
  • Jet – bleskové predhriatie rúry, ktoré vám ušetrí drahocenný čas.
  • Infrapečenie – o prípravu jedla sa stará okrem iného aj ventilátor, prostredníctvom ktorého dôjde k špeciálnemu procesu grilovania. Využíva sa hlavne pri mäse.

Elektrické rúry, samozrejme, disponujú aj radom pred-programovateľných funkcií súvisiacich s prípravou konkrétneho jedla, či už ide o mäso, pizzu, cesto, zeleninu, alebo čokoľvek ďalšie.

Pre milovníkov modernej techniky pripravili výrobcovia rúr zaujímavú možnosť pripojenia zariadenia k Wi-Fi, cez ktorú potom môže používateľ s rúrou komunikovať, ovládať jednotlivé programy pečenia, nastavovať časovanie pečenia alebo posielať napríklad recepty, ktoré sa zobrazujú na paneli ovládania rúry.

Nové modely rúr sú vybavené taktiež dobrým pomocníkom v podobe teplotnej (pečiacej) sondy. Podľa prieskumov 70 percent ľudí, ktorí si kúpia rúru so sondou na pečenie, ju nepoužíva, a to je veľká škoda. Ide o tyčinku s tepelnými senzormi, ktorá sa jednoducho zapichne napríklad do pečeného mäsa, kde slúži na kontrolu teploty. Vďaka tomu pokrm pripravíte ako profesionál. Pri použití teplotnej sondy sa vyhnete tomu, že mäso bude nedopečené alebo vysušené. Sonda pri dosiahnutí ideálnej nastavenej teploty vnútri jedla vyšle signál a vypne rúru. Samozrejme je predtým nutné vedieť, aká vnútorná teplota je pre daný pokrm ideálna. Niektoré modely rúr majú určité tepelné režimy preddefinované.

Dizajn a výrobný materiál

Z hľadiska výsledného vzhľadu kupovanej rúry sa vám ponúkajú pomerne široké možnosti. Základným výrobným materiálom je oceľ a plech v kombinácii so sklom. Popri štandardných dizajnoch môžete naraziť aj na atypické, kde okrem antikora často figuruje napríklad imitácia dreva. Voliteľné je taktiež farebné vyhotovenie, najčastejšie čierna či biela.

Predná časť rúry je obvykle vybavená sklenenou plochou, minimálne preto, aby ste mohli pripravovaný pokrm kontrolovať bez nutnosti otvárať dvierka. Súčasní výrobcovia myslia taktiež na zodpovedajúcu bezpečnosť, kvôli tej sú dvierka špeciálne chladené, čím sa znižuje ich vonkajšia teplota na hodnotu okolo 60 °C a nižšiu. Tým zabránite prípadnému popáleniu.

Čistenie

Rovnako ako iné kuchynské spotrebiče, taktiež rúra vyžaduje určitú starostlivosť a čistenie. Z času na čas môže jedlo prskať, sem-tam niečo kvapne a, vôbec, dochádza k zvýšenej produkcii mastnoty. V prípade lacnejších modelov vás pravdepodobne čaká pravidelné drhnutie, zbaviť sa ho môžete kúpením rúry s funkciou samočistenia (Zdroj: iDnes). Ako samočistenie môžeme označiť systém pyrolýzy a katalýzy, ďalej mávajú rúry aj programy uľahčujúce čistenie, ako napríklad AquaClean.

  • Čistenie pyrolýzou – proces, v rámci ktorého dôjde k ohriatiu rúry až na 500 °C. V takom stave sa úplne spália všetky nečistoty, ktoré následne zotriete.
  • Čistenie katalýzou – túto funkciu majú rúry vybavené špeciálnym smaltovým obložením, na ktoré sa viaže akákoľvek mastnota. Tá sa následne odparuje.
  • AquaClean, EcoClean… – systémy s týmto názvom rúru vyložene nečistia, ale čistenie zjednodušujú. Väčšinou ide o program, ktorý spustíte, dovnútra rúry vložíte nádobu s vodou a para potom uvoľní nečistoty. S trochou snahy tak rovnaký účinok môžete dosiahnuť aj v prípade normálnych rúr, keď sa vám podarí vychytať správnu teplotu.

Základy úspešného pečenia

Pečenie je tak trochu veda a s každou novou rúrou príde na rad aj fáza testovania, kým zistíte všetky špecifiká daného prístroja a trúfnete si aj na zložitejšie recepty. Pre rýchlejšie zoznámenie s rúrou a jej efektívne používanie sme pre vás pripravili pár základných rád, vďaka ktorým budete čoskoro so svojou rúrou zohraný tím.

Teplota

Odporúčanú teplotu na pečenie rôznych pokrmov sa spravidla dozviete v recepte. Pre úspešné pečenie je však dobré overiť, či danú hodnotu dodržuje aj vaša rúra. Jej termostat totiž nemusí byť správne skalibrovaný a číslo na ovládacom koliesku sa nemusí zhodovať s reálnym počtom stupňov vnútri. Presnosť zahrievania si môžete overiť pomocou teplomera do rúry.

Ten vám zároveň prezradí, v akom rozsahu kolíšu teploty pri pečení. Rúra totiž neudržuje úplne konštantnú teplotu, po zahriatí vypne vykurovacie teleso, vo chvíli, keď teplota klesne pod určitú mieru, ho zase zapne a takto stále dokola. Výkyvy bývajú výraznejšie zo začiatku a zmenšujú sa, keď je rúra už dlhšie rozohriata. Ak preto pečiete pokrm chúlostivý na zmeny teplôt, bude lepšie aj po zhasnutí kontrolky rozohrievania ešte 10 – 15 min. počkať, aby sa kolísanie teplôt trochu ustálilo.

Umiestnenie

Výsledok pečenia bude ovplyvnený aj tým, kam plech alebo pekáč s pokrmom umiestnite. V hornej časti rúry sa kumuluje teplo, je teda vhodná hlavne na rýchle pečenie pri vyšších teplotách a grilovanie. V spodnej časti najlepšie pripravíte pomaly pečené pokrmy a ak sa nemôžete rozhodnúť, odporúčame zvoliť prostredný rošt, tým nič nepokazíte.

Okrem vertikálneho umiestnenia hrá rolu aj horizontálne rozloženie teplôt. Skrátka, každá rúra má miesta, kde sú teploty vyššie alebo nižšie, čo sa prejaví najmä pri pečení piškótového cesta alebo svetlých cukroviniek. Teplotnú mapu svojej rúry môžete otestovať napríklad plechom posypaným strúhankou. Vďaka tomu budete vedieť, či rúra napríklad vzadu pečie viac a v priebehu pečenia tak môžete plech či pekáč otočiť, aby sa jedlo upieklo rovnomernejšie.

Čistenie

Rúru odporúčame pravidelne čistiť, aby jej prevádzka nestrácala na efektivite a jedlo nenapáchlo zápachom pripálenín. Výhodu majú v tomto smere majitelia rúr so systémom katalýzy či pyrolýzy, pre ktorých je údržba výrazne jednoduchšia.

Často kladené otázky k rúram

Aký je rozdiel medzi pyrolýzou a katalýzou?

Pyrolýza je funkcia čistenia, ktorá pri veľmi vysokej teplote spáli všetky nečistoty vo vnútri rúry. Katalýzu zaisťujú špeciálne dosky na stenách rúry, ktoré mastnotu absorbujú a pri určitej teplote odparujú. Strop, dno a zadnú stenu rúry je však potrebné čistiť ručne, dosky sa tiež musia raz za pár rokov vymeniť. Viac sa o týchto systémoch dozviete v kapitole Čistenie.

Čo je to parná rúra?

Parná rúra je elektrická rúra obohatená a parné funkcie. Príprava pokrmov v pare patrí medzi jeden z najzdravších spôsobov prípravy jedla vôbec, parné programy sa však premietnu i do ceny prístroja.

Má plynová rúra nejaké výhody?

Plynové rúry sú väčšinou lacnejšie, niekto na ne nedá dopustiť, pretože jedlo menej vysušujú. Vo všeobecnosti sú však v rámci trhu skôr na ústupe a elektrickým rúram príliš nekonkurujú.


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Rúry
Průměrné hodnocení 4.4 z 8 hlasů