Kanvice na prípravu teplého nápoja majú dlhú históriu, elektrifikované modely sa ale objavili až na konci 19. storočia v Anglicku. Prvú automatizovanú rýchlovarnú kanvicu s vykurovacím telesom a termostatom potom uviedla na trh v roku 1955 spoločnosť Russel Hobbs a jej modely sa stali ikonou prípravy horúcej vody (Zdroj: Independent.co.uk).
Aj keď rýchlovarné kanvice nepatria medzi najzložitejšie spotrebiče, radi vám prinášame niekoľko užitočných informácií o tom, na čo sa pri ich výbere zamerať. V nasledujúcom článku nájdete informácie o príkone, kapacite, materiáloch a údržbe kanvice. Dozviete sa tiež, aké funkcie môžete u rýchlovarných kanvíc nájsť alebo aká bude orientačná cena vášho ideálneho modelu. Veríme, že vďaka nášmu sprievodcovi pre vás bude výber novej kanvice hračka.
Ako vybrať rýchlovarnú kanvicu stručne:
- Spočítajte si ideálny objem – podľa počtu šálok, ktoré bude potrebné na jedno uvarenie pripraviť. Pre viacčlenné domácnosti sa odporúča aspoň 1,7 l.
- Skontrolujte hodnotu príkonu – ten totiž ovplyvňuje rýchlosť nahrievania. Pri menších modeloch stačí cca 1 500 W, pri väčších kanviciach sa odporúča okolo 2 200 W.
- Zvážte ďalšie funkcie – napríklad nastaviteľnú teplotu a jej udržiavanie, zvukovú signalizáciu alebo ovládanie cez mobilný telefón.
- Postrážte si bezpečnosť – kanvice môžu mať niekoľko bezpečnostných poistiek, protišmykové prvky alebo izoláciu, vďaka ktorej sa o horúcu kanvicu nepopálite.
- Vyberte si ideálny materiál a dizajn – voliť môžete medzi sklom, nerezom a plastom, kanvice sa vyrábajú aj vo vysoko dizajnovom vyhotovení. Plastové kanvice sú najľahšie, sklenené a nerezové zase nedržia pachy a majú dlhšiu životnosť.
Prečo si zaobstarať kvalitnú rýchlovarnú kanvicu
Hľadáte novú rýchlovarnú kanvicu? V prvom rade si načrtneme niekoľko dôvodov, prečo výber nezanedbať a zamerať sa na naozaj kvalitné produkty:
- Efektivita – Kvalitné rýchlovarné kanvice sú výkonnejšie, privedú tak vodu rýchlejšie do varu, s minimálnymi tepelnými stratami. Navyše si často môžete nastaviť aj presnú teplotu ohrevu, čo oceníte pri príprave rôznych druhov čajov či napr. pri ohreve detskej výživy.
- Bezpečnosť – Základné bezpečnostné poistky sú u všetkých kanvíc na trhu, tie pokročilejšie ale zvládajú napríklad aj vypnutie pri vare s otvoreným vekom.
- Komfort používania – Kvalitne spracovaná kanvica vám ponúkne jednoduché plnenie, dobrú filtráciu, ľahké nalievanie, komfortné držanie aj znesiteľnú hlučnosť.
- Funkcie – Pokročilejšie modely často disponujú rôznorodými funkciami, od udržiavania teploty cez automatické lúhovanie čaju až po smart technológie.
- Dizajn – Pekne dizajnovo spracované kanvice z kvalitných materiálov sa skrátka v kuchyni lepšie vynímajú a budú potešením pre oko, keď ráno vyrazíte pre svoju prvú šálku kávy či čaju.
Druhy rýchlovarných kanvíc podľa účelu
Aj keď sa môže zdať, že medzi kanvicami typologicky nenájdeme veľké rozdiely, predsa len sa na trhu objavujú rôzne špecifické verzie tohto užitočného pomocníka. Niektoré skupiny sa môžu tiež prekrývať (napríklad keď je inteligentná kanvica vybavená funkciou lúhovania čaju).
- Klasické „bezdrôtové“ kanvice – Bežné rýchlovarné kanvice do každej domácnosti.
- Automatické kanvice na lúhovanie čaju – Sú vybavené sitkom na čaj a časovačom, oslovia hlavne milovníkov kvalitných čajov.
- Inteligentné kanvice – Sú spárovateľné s telefónom, niektoré sa dajú aj zapnúť na diaľku.
- Cestovné kanvice – Majú kompaktné rozmery, môžu byť aj skladacie alebo so zásuvkou do auta.
Klasické „bezdrôtové“ kanvice
Klasické rýchlovarné kanvice niekedy bývajú označované aj ako bezdrôtové. Avšak pozor, nejde o produkty, ktoré dokážu vodu ohriať úplne bez kábla, žiadna batéria vám ju v zmysluplnom čase neohreje. Označujú sa tak modely kanvíc, ktoré majú podstavec (najčastejšie so stredovým konektorom), na ktorý samotnú kanvicu postavíte.
Zo základne vedie kábel, s ktorým nemusíte nijako manipulovať, jednoducho ho raz pripojíte a pri zaobchádzaní s kanvicou už sa oň nemusíte starať. Predtým sa objavovali modely s káblom pripojeným priamo k telu kanvice, dnes sú však prakticky všetky modernejšie kanvice bezdrôtové.
Tieto kanvice sú ideálne pre užívateľov, ktorí si nepotrpia na jeden určitý nápoj, pokojne vystriedajú kávu či rôzne druhy čajov a nevyžadujú extra pokročilé funkcie.
Automatické kanvice na lúhovanie čaju
Neexistuje lepšia rýchlovarná kanvica na čaj. Tieto kanvice sú totiž vybavené nielen čajovým sitkom, ale celým radom funkcií a nastavení, vďaka ktorým vám pripravia dokonalý čaj. Nastaviť môžete teplotu vody, intenzitu čaju aj automatické spustenie na určený čas.
Čajové sitko je v takej kanvici umiestnené v hornej časti, kde sa nedotýka vody. Môžete tak do neho pokojne nasypať čaj napríklad niekoľko hodín pred prípravou. Kanvica potom vo zvolený čas sitko do vody ponorí a podrží ho tam tak dlho, kým dôjde k požadovanému vylúhovaniu.
Inteligentné kanvice
Pod pojmom inteligentný spotrebič si predstavíme takú vec, ktorá sa dá ovládať pomocou aplikácie v smartfóne. Ani rýchlovarným kanviciam sa tento trend nevyhol, preto už teraz nájdeme v regáloch produkty s Bluetooth pripojením. Takýto model jednoducho spárujete so smartfónom cez aplikáciu a môžete ho ovládať na diaľku.
V Hi-tech domácnostiach si takáto vymoženosť určite nájde svoje miesto. V telefóne si môžete sledovať postupne rastúcu teplotu, nastaviť konkrétnu teplotu, pri ktorej má kanvica prestať ohrievať alebo určiť, na akej teplote má vodu udržiavať. Pre zaujímavosť ide tiež sledovať aj frekvenciu používania kanvice, môžete teda pomocou aplikácie kontrolovať svoj pitný režim.
Cestovné kanvice / kanvice do auta
Pod označením cestovnej kanvice si môžeme predstaviť produkty s malým objemom okolo 0,4 až 0,8 litra. Tieto hodnoty stačia na naplnenie maximálne dvoch až troch hrnčekov, takže ide o skutočne minimalistické riešenie. Také kanvice môžu byť vybavené klasickou zásuvkou a navyše aj adaptérom do autozásuvky, takže si vodu na čaj alebo kávu pripravíte aj na cestách. Počítajte ale s dlhšou dobou prípravy. Veľkou výhodou sú malé rozmery, niektoré môžu byť dokonca aj skladacie.
Kategória kanvíc | Špecifikácia | Cenová kategória | Určenie |
Klasické | Všetky typy materiálov, rôzne veľkosti | Od nízkej po vysokú | Pre klasických používateľov bez špecifických požiadaviek |
Automatické | Funkcia lúhovania čaju | Stredná až vyššia | Pre milovníkov kvalitného čaju |
Inteligentné | Smart funkcie, ovládanie na diaľku (u niektorých) | Stredná až vyššia | Pre technologických nadšencov |
Cestovné | Malá kapacita, zásuvka do auta, kompaktné rozmery | Nižšia až stredná | Na cesty, na chatu, na internát |
Druhy rýchlovarných kanvíc podľa materiálu
Pred samotnou kúpou odporúčame vybrať aj materiál, z ktorého by mala byť kanvica vyrobená. Trhu dominujú plastové a nerezové kanvice, zaobstarať však môžete aj výrobok zo skla alebo keramiky. V praxi sa často stretnete aj s kombináciami týchto materiálov.
- Plastové kanvice – Kanvice vyrobené z plastu patria k najlacnejším na trhu. Ich cena začína na nízkych desiatkach eur. V ponuke sú varianty v mnohých farbách a vzoroch. Výhodou je ľahká a odolná konštrukcia. Prekážať by niekomu mohol lacný vzhľad a v niektorých prípadoch aj plastová pachuť. Tá mnohokrát nevymizne ani po niekoľkonásobnom vyvarení (Zo zdroja: Porovnanie najlepších rýchlovarných kanvíc).
- Nerezové kanvice – Sú pekné na pohľad a pomerne dobre sa udržujú. Ostávajú na nich však odtlačky prstov. Často tiež kopírujú vzhľad ďalších kuchynských spotrebičov a vďaka tomu sa dobre hodia do mnohých kuchýň. Ani nerezové kanvice nie sú nijak drahé.
- Sklenené kanvice – Elegantný vzhľad sklenených kanvíc láka mnohých zákazníkov na ich obstaranie. V kombinácii s podsvietením sa jedná o veľmi efektný prístroj. Vždy tiež dobre vidíte, koľko vody v kanvici je. Nevýhodou je ale náročnejšia údržba. Vodný kameň sa totiž usadzuje na skle vo veľkej miere, čo postupne estetickú hodnotu prístroja znižuje. Dizajnové podsvietené kanvice navyše bývajú o niečo drahšie.
- Keramické kanvice – Najmä pre milovníkov retro štýlu sú vhodné keramické kanvice. Tie sú často veľmi dizajnovo vyladené. Ich výhoda je pohlcovanie zvuku, pri vare teda nevydávajú taký hluk, ako ostatné typy kanvíc. Ďalej tiež držia teplotu vody.
Materiál kanvice | Výhody | Nevýhody |
Plast | + Nízka cena
+ Nižšia teplota po použití + Nízka hmotnosť |
– Lacný vzhľad
– Niekedy zápach či pachuť |
Nerez | + Dostupná cena
+ Bez pachuti či zápachu + Ladí s kuchyňou |
– Viditeľné odtlačky prstov
– Po použití veľmi horúce (s výnimkou dvojplášťových modelov) |
Sklo | + Farebné podsvietenie
+ Prehľad o objeme vody |
– Usadzovanie vodného kameňa
– Po použití veľmi horúce |
Keramika | + Dizajn
+ Nižšia hlučnosť |
– Vyššia cena
– Menší výber modelov – Po použití veľmi horúce |
Dôležité parametre pri výbere rýchlovarnej kanvice
- Objem a veľkosť – Pre jednu osobu stačí kapacita do 1 l, početnejšia domácnosť ocení kanvicu s objemom nad 1 l. Do úvahy je ale potrebné vziať aj rozmery kanvice, rastúce s objemom.
- Príkon – Mal by byť úmerný veľkosti kanvice, pri menších kanviciach stačí cca 1 500 W, väčšie by mali mať aspoň 2 200 W.
- Hlučnosť – Žiadne kanvice nie sú úplne tiché, ideálna hlučnosť sa ale pohybuje okolo 60-65 dB. Hlučnejšie modely naopak dosahujú aj 70 a viac dB.
Objem a veľkosť
Prvá dôležitá otázka, ktorú by ste si mali položiť je, ako často a pre koľko osôb budete kanvicu využívať. Kupujete kanvicu do domácnosti alebo snáď do pracovnej kuchyne? Varíte vodu na kávu alebo čaj len pre seba alebo pre niekoľko ľudí súčasne? Toto je dôležité, aby ste správne zvolili maximálny objem kanvice. Ak budete kanvicu využívať len pre seba, mohol by vám vyhovovať niektorý z menších modelov s objemom okolo 1 liter.
Napriek tomu sa ponúka možnosť návštev – a práve z toho dôvodu je niekedy lepšie vybrať kanvicu väčšiu. Najväčšie modely na trhu dosahujú až tri litre. Taká kanvica je perfektná napríklad do firiem, kde si varí kávu alebo čaj aj viac ľudí naraz. Pre domácnosti o dvoch a viacerých ľuďoch odporúčame objem 1,2 litra.
Dôležitý môže byť aj minimálny objem, najmä ak častejšie ohrievate len malé množstvo vody. Niektoré kanvice majú minimálny objem okolo 0,3 l, teda cca jednu porciu čaju, iné vyžadujú na spustenie aj 0,75. Ohrev zbytočne veľkého množstva vody plytvá čas aj elektrinu.
Príkon
Príkon je parameter, ktorý určuje okrem spotreby energie aj rýchlosť privedenia vody do varu. Platí teda, že čím vyšší príkon kanvica má, tým rýchlejšie vodu ohreje. Pre kanvice do 1 l objemu by mal vystačiť príkon 1 500 W.
Pokiaľ však kupujete väčšiu kanvicu, je vhodné zvoliť aj väčší príkon. Ideálny príkon, ktorý býva odporúčaný pre kanvice od objemu 1,7 l a vyššie, býva 2 200 W. Ak teda chcete kvalitný výrobok s optimálnou spotrebou energie, ktorý splní požiadavku na rýchle privedenie vody do varu, mali by ste vyberať podľa príkonu a siahnuť minimálne po tejto hodnote (Zdroj: Wikipédia).
Hlučnosť
Tému komfortu používania nemôžeme opustiť bez toho, aby sme spomenuli hlučnosť. Zapnúť skoro ráno kanvicu, ktorá vydáva skoro 80 dB nie je najpríjemnejšie prebudenie a nepoďakujú vám ani ostatní členovia domácnosti. Ideálne by tak kanvica mala byť čo najtichšia. Na základe nášho testovania môžeme konštatovať, že naozaj tichá rýchlovarná kanvica bude dosahovať hlučnosť 60-65 dB.
Pokiaľ vstávate skoro ráno a nechcete nikoho rušiť, postrážte si tiež, či má kanvica zvukový signál, poprípade či je možné ho vypnúť.
Bezpečnostné prvky
Jednou z priorít je samozrejme aj bezpečnosť. Úplným základom už je napríklad poistka, ktorá kanvicu vypne pri dosiahnutí varu. Dnešné rýchlovarné kanvice ale majú aj veľké množstvo ďalších ochranných prvkov:
- Automatické vypnutie pri spustení naprázdno – Aby nedošlo k požiaru, mala by sa každá kanvica automaticky vypnúť, ak ju spustíte bez vody. Väčšina kanvíc to zvládne do 30 s.
- Automatické vypnutie pri sňatí z podstavy – Všetky kanvice sa pri sňatí z podstavy vypnú, pri niektorých modeloch s mechanickým spínačom ale zostane páčka v polohe „zapnuté“ a hrozí, že tak kanvicu postavíte na podstavu nevedomky zapnutú. Pri modeloch s touto poistkou nie je možné kanvicu mimo podstavu zapnúť, páčka sa automaticky vráti do polohy „vypnuté“.
- Automatické vypnutie pri dosiahnutí varu s otvoreným vekom – Vypnutie pri vare s otvoreným vekom lepšie zvládajú modely s teplotným senzorom, jednoduchšia kanvica sa riadi senzorom pary, ktorý pri otvorenom veku nefunguje ideálne, a často sa tak skrátka nevypne a varí ďalej a ďalej.
- Detská poistka – Pri niektorých modeloch nájdete aj detskú poistku, ktorá zachráni kanvicu pred nenechavými prstami vašich ratolestí.
- Protišmykové prvky – Väčšina kanvíc má postavu opatrenú protišmykovými plôškami, aby sa neposúvali po linke.
- Dvojitý plášť – Kanvice s dvojitým plášťom nie sú príliš časté, ide ale v podstate o jediný variant, ktorý nie je po ohriatí vody horúci. U tohto typu tak nehrozí popálenie.
Technické normy
Zárukou bezpečnosti by u rýchlovarných kanvíc malo byť preverenie technickými normami STN. Tie sa zameriavajú ako na revíziu a kontrolu elektrických spotrebičov pri ich prevádzke, tak na požiarnu bezpečnosť tepelných zariadení. Určite by ste si mali pri nákupe rozmyslieť, či daná kanvica spĺňa potrebné nariadenia, odporúčame si radšej trochu priplatiť, než zakúpiť lacnejší, za to možno nebezpečnejší produkt (Zdroj: ČSN 33 1600 ed.2, ČSN 06 1008).
Konštrukcia a komfort používania
Rýchlovarnú kanvicu mnoho z nás používa aj niekoľkokrát denne, ideálne by tak jej obsluha a manipulácia mala byť čo najjednoduchšia. Pri výbere kanvice je preto dobré postrážiť si niektoré úskalia, ktoré by vám mohli v budúcnosti obsluhu kanvice zbytočne komplikovať.
- Otváranie veka – Najpohodlnejšie je otváranie tlačidlom na rúčke, pri ktorom sa nedostanete do kontaktu s parou. Otvorenie veka by malo byť plynulé.
- Plnenie – Pri niektorých kanviciach je ťažké plnenie zobáčikom, a je tak vždy nutné otvorenie veka.
- Nalievanie – Komfort nalievania ovplyvňuje náklon kanvice, tesnenie filtra či spracovanie zobáčka kanvice.
- Čistenie – Ideálne by kanvica nemala mať vo vnútri zle prístupné miesta, kde sa zachytáva vodný kameň. Výhodou je tiež dostatočne veľký horný otvor.
Otváranie veka
Veko kanvice by malo ísť otvoriť jednou rukou, väčšinou na tento účel slúži tlačidlo na rúčke. Výhodou je, keď sa pri otváraní veka vyhnete kontaktu s parou, preto nie je ideálne, keď je tlačidlo otvárania napríklad priamo uprostred veka, alebo sa veko neotvorí po stlačení samo, ale musíte ho rukou nadvihnúť.
Dôležitý môže byť aj uhol otvárania, pre pohodlné plnenie a čistenie kanvice by malo ísť veko otvoriť aspoň do pravého uhla. Samotný pohyb otvárania by mal byť ideálne plynulý, aby nehrozilo vystreknutie horúcej vody, pri väčšine kanvíc ale veko skôr vystreľuje.
Plnenie
Pri plnení kanvice je výhodou, keď drží veko v otvorenej polohe a nemusíte sa rozčuľovať s tým, že sa pri neopatrnom naklonení kanvice zaklapne. Pomerne zásadné je aj umiestnenie objemovej stupnice. Tá by v ideálnom prípade mala byť dobre viditeľná a po oboch stranách kanvice, aby ju mohli používať praváci aj ľaváci. V praxi je ale stupnica často ukrytá pod rúčkou kanvice alebo dokonca vo vnútri. Výhodou je, že tak nenarúša dizajn prístroja, avšak na úkor pohodlného používania.
Niektorí používatelia preferujú plnenie kanvice zobáčikom, bez otvorenia veka. Na tieto účely by mal byť zobáčik dostatočne veľký, aj u väčších zobáčikov ale hrozí preplňovanie, pretože napríklad filter kanvice neprepúšťa vodu dostatočne rýchlo.
Nalievanie
Ďalšou záležitosťou, v ktorej sa často robia ústupky dizajnu, je nalievanie. Čím viac je tvar kanvice zaguľatený, tým viac budete musieť kanvicu nakláňať pri nalievaní vody do šálky. Niektoré modely je potrebné obrátiť prakticky hore nohami, aby ste z nich dostali posledné zvyšky vody. To sa môže stať aj pri kanviciach s rovnejšou stenou, ktoré sú vo vnútri nešikovne riešené a voda sa v niektorých miestach zachytáva.
U kanvíc, ktoré majú hrdlo v jednej úrovni so zobáčikom, je potom väčšie riziko, že bude voda pretekať aj škárami veka. To väčšinou v praxi neznamená nič hrozné, môžete sa ale horšie triafať do hrnčeka, alebo môžu týmito miestami uniknúť kúsky vodného kameňa.
Čistenie
Málokto často drhne vnútro rýchlovarnej kanvice, väčšina používateľov na jej čistenie využíva skôr kyslý roztok. Aj tak je ale výhodou, keď je hrdlo kanvice dostatočne široké, pre prípad, že ju budete chcieť umyť aj ručne. Na účely údržby je vhodné, aby šiel filter kanvice ľahko vybrať, prepláchnuť a zase vrátiť.
Výhodou je tiež, keď je kanvica vo vnútri čo najhladšia. Čím viac senzorov, členitosti a neprístupných miest, tým viac sa bude v kanvici usadzovať vodný kameň. Pri výbere kanvice je preto vhodné zamerať sa napríklad aj na typ vykurovacieho telesa, ktoré môže byť zabudované na dne kanvice, alebo odkryté.
Vybavenie a funkcie
Dnešné kanvice môžeme rozdeliť na jednoduché modely, ktoré skrátka po stlačení tlačidla ohrejú vodu, a pokročilejšie kanvice, ktoré ponúkajú o niečo širší výber funkcií. Medzi základ výbavy kanvice patria:
- Otočná základňa – Dnes už bežná konštrukcia, vďaka ktorej je možné kanvicu na podstavec umiestniť v akomkoľvek smere, je možné s ňou otáčať o 360°
- Objemová stupnica – Umožňuje sledovať množstvo vody v kanvici, môže byť umiestnená po stranách, pod rúčkou alebo aj vo vnútri kanvice.
- Filter – Zachytáva čiastočky vodného kameňa. Býva z umelých vlákien alebo z nerezu, kovové filtre sú odolnejšie a majú dlhšiu životnosť.
- Priestor na uloženie kábla – Býva v spodnej časti podstavy, pri niektorých kanviciach je dostatočne premyslený tak, aby sa šnúra dala namotať až po koncovku a v takom stave bezpečne držala. To uľahčuje manipuláciu a skladovanie.
- Svetelná signalizácia – Môže byť vo forme kontrolky, farebného LED osvetlenia (pri sklenených kanviciach) alebo displeja (pri drahších modeloch).
K pokročilejším funkciám sa potom radí:
- Zvuková signalizácia – Informuje o dosiahnutí požadovanej teploty. Väčšinou ju nájdete pri technologicky pokročilejších kanviciach, často je možnosť ju aj vypnúť.
- Termoregulácia – Rýchlovarná kanvica s reguláciou teploty umožňuje nastaviť konkrétnu teplotu ohrevu, hodí sa pri príprave rôznych druhov čajov.
- Udržiavanie teploty – Niektoré kanvice zvládnu po ukončení ohrevu udržiavať nastavenú teplotu, niekedy aj niekoľko hodín.
- Čajové sitko – Spolu s termoreguláciou a udržiavaním teploty mení rýchlovarnú kanvicu na čajovar, hodí sa najmä na prípravu sypaných čajov.
- Smart funkcie – Napríklad Bluetooth pripojenie, ktoré umožňuje ovládanie kanvice cez mobilnú aplikáciu.
Cena
Ceny kanvíc sa pohybujú v rozmedzí od niekoľkých pár eur po stovky, v závislosti na výkone, kvalite vyhotovenia a rôznych funkciách.
- Cena do 20 € – V tejto kategórii kúpite menšie kanvice s objemom do 1,7 l, s príkonom maximálne do 2 200 W. Väčšinou ide o rýchlovarné kanvice z plastu. Tieto kanvice sú určené pre spotrebiteľov, ktorí majú skromné požiadavky. Pokiaľ si chcete zakúpiť naozaj kvalitnú kanvicu, mali by ste si radšej priplatiť.
- Cena od 20 do 40 € – V tomto cenovom rozpätí vyberiete aj väčšie kanvice s príkonom minimálne od 2 000 W. Lacný plast nahradí prevažne nerez alebo jeho kombinácia s plastom. Zlatá stredná cesta pre všetkých, ktorí nemôžu investovať viac, ale napriek tomu chcú zakúpiť kvalitnú kanvicu, ktorá niečo vydrží.
- Cena nad 40 € – Od 40 € zoženiete rýchlovarnú kanvicu aj z keramiky alebo skla, s príkonom od 2 200 W. V tejto cene nechýba ani termoregulácia alebo ukazovateľ teploty. K dostaniu sú zaujímavé dizajnové kanvice a vyberie si aj náročný zákazník.
Údržba kanvice
Po samotnom zakúpení novej kanvice, najmä lacnejšieho plastového modelu, odporúčame niekoľkokrát vyvariť vodu a potom ju vyliať. Môže sa totiž stať, že sa pri prvých cykloch používania uvoľnia do vody nepríjemné pachy a pachuť. Pri niektorých modeloch sa ich bohužiaľ nezbavíte ani po väčšom počte vyvarení.
Ďalším problémom je vodný kameň, ktorý sa vytvára v rôznych domácich spotrebičoch, ktoré majú čo do činenia s vodou – nájdeme ho v práčke, umývačke, upcháva sprchovú hlavicu a objaví sa samozrejme aj v rýchlovarnej kanvici. Spotrebičom skracuje životnosť a navyše zvyšuje výdavky za energiu. Ako sa ho teda zbavíme?
Odstraňovanie vodného kameňa
Zo všetkého najskôr je dôležité pripomenúť, aby ste nenechávali vodu v rýchlovarnej kanvici po celý deň. Ak to máte vo zvyku, treba ju čistiť častejšie. Pokiaľ vás navyše trápi tvrdá voda, problém sa ešte zintenzívňuje. Vrstva vodného kameňa predlžuje dobu potrebnú na ohriatie vody a dokonca hrozí aj riziko prehriatia a nevratné poškodenie kanvice. Kúsky vodného kameňa sa vám navyše môžu dostať do pripravovaných nápojov a jedla. Je niekoľko spôsobov, ako sa kameňa zbaviť:
- Kyselina citrónová – Variant šetrný k spotrebiču aj životnému prostrediu. Do kanvice nalejeme vodu až po rysku, prisypeme lyžicu kyseliny a necháme povariť. Roztok potom necháme hodinu pôsobiť. Kanvicu potom prepláchneme a ešte minimálne raz v nej prevaríme čistú vodu, aby sa vyplavili zvyšky nečistôt.
- Ocot – Ďalší spôsob, ako vyzrieť na vodný kameň, je naliať do kanvice ocot a vodu v pomere 1 ku 1 a zmes povariť. Roztok nechajte v kanvici do ďalšieho dňa a potom zvyšky usadenín zotrite hubkou alebo staršou zubnou kefkou. Znovu pre istotu povarte ešte jednu várku čistej vody.
- Špeciálne čističe – Zoženiete ich v drogériách a špecializovaných obchodoch, a to ako vo forme tabliet, tak aj tekuté. V účinnosti nie je žiadny výrazný rozdiel, väčšinou sú vyrobené na báze kyseliny citrónovej či sódy s prídavkom chemických látok.
Správna teplota vody na prípravu nápojov
Pokiaľ sa práve pridávate k čajovým či kávovým gurmánom, určite chcete prezentovať výsledky vašej prípravy na čo najvyššej úrovni. Jednou z najčastejších chýb, ktoré začiatočníkov sprevádzajú, je automatické zaliatie všetkých nápojov vriacou vodou. Tá je skutočne pre niektoré čaje vhodná, iným však ubúda na aróme a pridáva trochu štipľavú príchuť. Kávové zrná zase spálite a výsledok tak bude chutiť horko.
Spektrum nápojov a vhodných teplôt sme usporiadali do niekoľkých skupín, ktoré nájdete nižšie v tabuľke. Najmä pri čajoch by vás však nemalo prekvapiť, keď na obale nájdete teplotu, ktorá sa mierne líši. Druhov čajov je totiž také množstvo, že sa tu nevyhneme malému zjednodušeniu.
Pripravovaný nápoj | Správna teplota vody (°C) |
Káva (filtrovaná, instantná) | 90-93 |
Káva („turek“) | 100 |
Čínske zelené čaje | 80 |
Japonské zelené čaje | 60–70 |
Čierne čaje | 100 |
Ovocné čaje | 100 |
Bylinné čaje | 100 |
Oolong | 85–95 |
Rooibos | 95–100 |
Biele a žlté čaje | 80 |
Instantné nápoje | 80 |