Porovnávací test a recenzie najlepších ryžovarov


Ryža patrí dlhé roky medzi najobľúbenejšie prílohy našich obedov. Takisto ide o neoddeliteľnú súčasť jedálneho lístka profesionálnych športovcov. Kuchári sú si však veľmi dobre vedomí obrovských chuťových rozdielov medzi dobre a zle uvarenou ryžou. Najjednoduchšiu cestu predstavujú ryžovary, ktoré sú na prípravu tejto prílohy priamo navrhnuté.

Počas nákupu sa vyplatí sledovať hneď niekoľko zásadných kritérií. V prvom rade je potrebné zvoliť vhodné vyhotovenie – k dispozícii sú klasické elektrické ryžovary, prípadne nádoby, ktoré stačí vložiť do mikrovlnnej rúry. Je nutné podotknúť, že prvé menované ponúkajú oveľa viac muziky za viac peňazí. Významnú rolu hrá taktiež objem nádoby – pre štvorčlennú rodinu sú určené modely do 1 l. Medzi ďalšie podstatné parametre patrí príkon a maximálna hmotnosť ryže, ktorá sa obvykle odvíja od objemu nádoby. K dispozícii sú taktiež najrôznejšie doplnkové funkcie. Tie pomáhajú docieliť ešte chutnejší pokrm, prípadne uľahčujú údržbu ryžovaru a jeho kľúčových častí.  

Milujete dobre uvarenú ryžu a zvažujete zaobstarať si špeciálny spotrebič na jej prípravu? Postupujte obozretne, pretože ide o relatívne nový segment trhu. V prípade, že si nie ste istí, ktorý z dostupných modelov zvoliť, nazrite do nášho článku „Ako si vybrať ryžovar“. Po jeho preštudovaní by ste mali mať aspoň rámcovú predstavu o tom, čo vlastne môžete očakávať. 


Najlepšie ryžovary podľa hodnotenia a recenzií používateľov

Vzhľad Názov Výrobca Objem (l) Orientačná cena Aktuálna cena
Recenze Sencor SRM 0600WH
Sencor SRM 0600WH Sencor 0,6 16 € Zobraziť ponuky
Recenze ECG RZ 11
ECG RZ 11 ECG 1 20 € Zobraziť ponuky
Recenze Vigan RV1LX
Vigan RV1LX Vigan 1 22 € Zobraziť ponuky
Recenze Russell Hobbs 19750-56
Russell Hobbs 19750-56 Russell Hobbs 1,8 30 € Zobraziť ponuky
Recenze Sencor SRM 0650SS
Sencor SRM 0650SS Sencor 0,6 30 € Zobraziť ponuky
Recenze Sencor SRM 3150SS
Sencor SRM 3150SS Sencor 1,5 60 € Zobraziť ponuky
Recenze Concept RE1010
Concept RE1010 OneConcept 0,6 17 € Zobraziť ponuky
Recenze Xiaomi Mi Induction Heating Rice
Xiaomi Mi Induction Heating Rice Xiaomi 1 90 € Zobraziť ponuky
Recenze Sencor SRM 1000SS
Sencor SRM 1000SS Sencor 1 20 € Zobraziť ponuky
Recenze Tefal Classic 2 RK102811
Tefal Classic 2 RK102811 Tefal 3 39 € Zobraziť ponuky

Ako si vybrať ryžovar

Kvôli dosiahnutiu vynikajúcej, nelepivej, konzistenčne perfektnej a lahodnej ryže nemusíte navštevovať iba kvalitné ázijské bistrá. Dnes je možné taký výsledok docieliť aj s použitím moderného ryžovaru. A práve s jeho nákupom vám pomôžeme.

Ak ste o takom zariadení ešte nikdy nepočuli alebo s ním nemáte vôbec žiadnu osobnú skúsenosť, stane sa vám tento článok praktickým pomocníkom. Taký stručný, avšak informačne obsiahly návod, ako si kúpiť model ryžovaru vyhovujúci vašim osobným požiadavkám. Ak hľadáte skôr multifunkčný elektrický hrniec, ktorý vám uľahčí prípravu širšieho spektra potravín, môžete siahnuť po pomalom hrnci. Tým sme venovali článok Ako si vybrať elektrický pomalý hrniec.

Vyhotovenie

Na začiatku všetkého je nutné vysvetliť pojem „ryžovar“ a oznámiť, čo si pod ním môžete predstaviť. Zo všeobecného hľadiska ide o nádobu, v ktorej sa pripravuje ryža, pričom veľký dôraz je kladený nielen na celkovú lahodnosť oproti klasickému vareniu. Ďalej je to aj výrazná jednoduchosť celého procesu a dôraz smerovaný na minimálne časové nároky.

Z konštrukčného hľadiska je možné ryžovary rozlišovať na dva modely:

  • Ryžovar do mikrovlnnej rúry
  • Elektrický ryžovar

Typy rýžovarů

Ryžovar do mikrovlnnej rúry

Sklenená, silikónová alebo plastová nádoba, do ktorej vložíte ryžu a vodu v zodpovedajúcej dávke a uložíte do mikrovlnnej rúry na správny čas. Ryžovar tohto typu je využiteľný iba v kombinácii s mikrovlnkou. Typickým výrobcom takého kuchynského vybavenia je spoločnosť Tupperware. Nutné podotknúť, že v tomto smere nie je až taký výber na trhu.

Elektrický ryžovar

Oveľa využívanejší model ryžovaru, na ktorý môžete naraziť v každom druhom elektroobchode. Elektrické produkty dokážu okrem klasickej ryže pripraviť veľa variácií tohto pokrmu. Jednou zo zásadných výhod týchto zariadení sú najrôznejšie programy a funkcie starajúce sa o vhodné vypnutie ryžovaru v okamihu, keď je ryža dokonale pripravená.

Tieto modely ryžovarov prinášajú oproti ryžovarom do mikrovlnnej rúry oveľa širšie možnosti použitia. Najčastejším výrobným materiálom je plast a antikorová oceľ. Vnútorné nádoby na ryžu sú navyše obohatené o nepriľnavý povrch.

Objem

Nech už volíte ryžovar ľubovoľného vyhotovenia, stane sa objem jedným z najdôležitejších parametrov vôbec. Tento údaj by mal do istej miery korešpondovať s tým, ako toto zariadenie budete využívať a pre koľko ľudí budete ryžu pripravovať.

Je úplný nezmysel, aby ste každú porciu chystali zvlášť alebo, naopak, vlastnili veľkokapacitný ryžovar, v ktorom budete robiť iba jednu porciu. Voľba celkového objemu je preto individuálna záležitosť. Aby ste sa dopracovali k optimálnemu objemu, prinášame vám malú pomôcku.

  • Objem 0,4 – 1 l= porcia pre štvorčlennú domácnosť
  • Objem 1 – 1,8 l= porcia pre viac než štyroch ľudí, poprípade objem vhodný na predvarenie väčšieho množstva ryže na niekoľko dní dopredu

Hmotnosť ryže

V súvislosti s objemom môžete naraziť taktiež na „maximálnu prípustnú hmotnosť ryže“, ktorú je možné v rámci jedného použitia ryžovaru pripraviť. Z toho, samozrejme, logicky vyplýva, že čím väčší ryžovar si kúpite, tým väčšiu hmotnosť ryže spracujete. Tento údaj sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí od 0,7 kg do 1,5 kg a viac.

Príkon

Príkon sa premieta do rýchlosti prípravy samotného pokrmu. Zároveň je hodnotou úzko spojenou s celkovými nákladmi na prevádzku daného produktu. S nárastom objemu ryžovaru vzniká väčšia potreba príkonu, ktorý sa postará o dostatočne rýchle a bezproblémové uvarenie ryže.

Objem (l) Obvyklý příkon (W)
Méně než 1 350
12 700
2 a více 900

Funkcie

Pri nákupe ryžovaru sa vám v tomto smere dostane pomerne bohatý výber. Na jednej strane si môžete kúpiť zariadenie s jedinou funkciou, na tej druhej to bude výrobok úplne multifunkčný. Po voľbe výsledného objemu sú to práve funkcie a programy, ktoré svojím spôsobom škatuľkujú a rozdeľujú jednotlivý sortiment na trhu.

Vzhľadom na to, že ide primárne o elektrické zariadenia, musí sa veľký dôraz klásť na bezpečnosť, a to hlavne v súvislosti s prípravou ryže. Ideálne sú bezpečnostné istenia zabraňujúce akémukoľvek vyvretiu vody, poprípade prehriatiu a pripečeniu.

Poďme sa teda zamerať na tie najvyužívanejšie funkcie a programy. Je iba na vás samotných, čo od svojho budúceho ryžovaru očakávate a čomu dáte prednosť.

  • Plne automatický režim– ryžovar je natoľko inteligentný, že sa dokáže sám vypnúť v okamihu, keď je ryža na 100 % pripravená. Niektoré systémy dokonca pokračujú v následnom udržovaní optimálnej teploty, čo nemá na kvalitu výsledného produktu vôbec žiadny vplyv. Ryžu tak môžete konzumovať neskôr.
  • Časovač a timer– umožňujú nastaviť čas, v ktorom má ryžovar začať pripravovať výsledný pokrm. Pomocou timera si môžete čerstvú ryžu nachystať až v danom čase. Odloženie je možné programovať až o 24 hodín.
  • Programy pre viacero pochutín– sú výsadou predovšetkým multifunkčných ryžovarov. Tie predstavujú dômyselné zariadenia využívajúce funkcie parného hrnca. V takom okamihu sa ponúka možnosť prípravy konkrétneho typu ryže. A nemusí ísť dokonca ani o ryžu, ale aj ďalšie pokrmy vo forme polievok, strukovín a podobne.

Údržba

Ryžovar je bezpochyby praktickým kuchynským pomocníkom. Očakáva sa od neho nielen jednoduchá príprava ryže, ale taktiež jeho následná údržba. Z tohto dôvodu vyberajte iba také modely elektrických ryžovarov, ktoré majú odnímateľnú vnútornú vložku. V ideálnom prípade takú, ktorú bez najmenšieho problému budete môcť vložiť do umývačky riadu.

Z pohľadu životnosti vás iste ohromí antikorová oceľ. Z hľadiska ľahšej údržby to môže byť skôr nepriľnavý povrch v podobe špeciálneho teflónu. Ten už pri samotnej príprave zamedzí tomu, že sa bude ryža prichytávať na steny a dno.

Správne použitie

Aby ste docielili nadýchanú, vynikajúcu a nelepivú ryžu, potom je potrebné zvoliť nielen ideálny ryžovar, ale vedieť ho taktiež vhodne používať. Prostredníctvom niekoľkých nasledovných krokov veľmi rýchlo zistíte, že príprava ryže týmto spôsobom je skutočne jednoduchá a nenáročná.

  • Základom je vložiť správne množstvo ryže a vody. Obvykle to sú 1,5 až 2 diely vody na 1 diel ryže
  • Ryžu najskôr dôkladne prepláchnite – z dobre prepláchnutej ryže bude vytekať číra voda
  • Môžete pridať soľ či ďalšie dochucovadlá a korenie
  • Ryžovar zatvoríte a spustíte, na niektorých modeloch môžete zvoliť aj príslušný program
  • Po niekoľkých minútach sa ryžovar vypne, niektoré modely naďalej udržujú ryžu teplú.

Po vypnutí ryžovaru je vhodné nechať ho ešte aspoň 5 – 10 minút zavretý. Ryža v tomto čase získa ešte lepšiu arómu a chuť. Až potom môžete podávať hotový pokrm.

Ryžovar bude navyše vaším skvelým pomocníkom pri príprave najrôznejších druhov ryže:

  • Ryža Basmati – dlhozrnná ryža, ktorá nelepí. Jej príprava trvá iba 10 minút. Hodí sa ako príloha k jedlám bez omáčky.
  • Ryža Arborio – taliansky druh ryže s krátkymi zrnkami. Ideálna na prípravu rizota, po uvarení je totiž na povrchu krémová, vnútri však stále pevná.
  • Ryža Carnaroli – podobný druh ako arborio. Talianska ryža vhodná na krémové rizotá. Ide o jednu z najkvalitnejších odrôd.
  • Ryža Parboiled – špeciálne upravená lúpaná ryža, ktorá vďaka zvláštnej úprave nestráca minerály a vitamíny zo šupiek. Hodí sa najmä ako príloha.
  • Indiánska ryža – známa taktiež ako divá. Ide o tmavú ryžu, využívanú ako prílohu. Často sa mieša s inými druhmi ryže, vznikajú tak farebne zaujímavé pokrmy.
  • Jazmínová ryža – veľmi aromatická ryža s kvetinovou vôňou. Často sa používa v ázijskej kuchyni. Je vhodné ju kombinovať so zeleninou a nevýraznými druhmi mäsa (napríklad kuracím).
  • Sushi ryža – využíva sa na prípravu sushi. Má okrúhle zrnká a po uvarení sa veľmi lepí.

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Ryžovary
Průměrné hodnocení 4.5 z 8 hlasů