Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
500 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
230 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
170 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 |
|
|
80 € | Zobraziť ponuky | |
Top 5 |
|
|
200 € | Zobraziť ponuky |
Aké sú slimákové odšťavovače
Článok, ktorý začínate čítať, je venovaný podtypu odšťavovačov, ktorým sa hovorí slimákové, pomalé alebo tiež tlakové. Kladie si teda za cieľ objasniť jeho špecifiká, identifikovať hlavné klady aj zápory a napovedať, kedy je vhodné po tomto type siahnuť a kedy je to naopak nevhodný variant.
- Všeobecné kritériá spoločné pre všetky odšťavovače – Mimo ideálne zvolený podtyp je dôležitá kapacita nádobiek, príkon a rýchlosť otáčok alebo náročnosť následného čistenia.
- Kedy zvážiť slimákový odšťavovač – Napríklad keď sa na šťavu neponáhľate a máte ju radšej skôr hutnejšiu než vodovú.
- Špecifiká slimákových odšťavovačov – Tento typ sa ďalej delí na odšťavovače horizontálne a vertikálne, pričom tie sa líšia výťažnosťou z niektorých surovín, cenou i náročnosťou údržby.
- Funkcie slimákových odšťavovačov – Oproti odstredivým sú variabilnejšie, najmä lepšie prístroje ponúknu ďalšie nadstavce na výrobu sorbetov, orechových masiel či cestovín.
- Cena slimákových modelov – Je všeobecne vyššia ako cena odstredivých (ak nemáme na mysli profi odstredivky pre kaviarne).
Podľa čoho vyberať odšťavovač
Či už sa nakoniec rozhodnete pre slimákový variant alebo nie, hodí sa krátko zhodnotiť, podľa čoho sa vyberajú odšťavovače všeobecne, aké sú najdôležitejšie parametre a čo rozhodne nepodceniť.
- V prvom rade vyberte správny typ – Odstredivé odšťavovače pracujú rýchlo, ale majú menšiu výťažnosť a šťava z nich je vodovejšia. Slimákovým odšťavovačom práca trochu dlhšie trvá, ale výsledkom je väčšie množstvo šťavy hutnejšej chuti.
- Hneď na začiatku vymedzte účel – Ak chcete pripravovať sorbety alebo orechové maslá, bez slimákového stroja s homogenizačným nadstavcom sa nezaobídete.
- Zvoľte ideálnu veľkosť – Pokiaľ je vás v domácnosti viac, kapacita nádobiek na šťavu a na zvyšky by mala byť aspoň 1 l.
- Skontrolujte príkon a rýchlosť odšťavovania – Príkon je najdôležitejší u odstredivých odšťavovačov, u slimákových modelov zase skontrolujte, či ponúka pomalé otáčky, počas ktorých sa šťava zbytočne nezahrieva.
- Hoďte očkom na konštrukciu a použité materiály – Pevné, kvalitné prevedenie je prísľubom odolnosti a dlhšej životnosti.
- Zvážte váš užívateľský komfort – Skúste nájsť odšťavovač s veľkým plniacim otvorom, ktorý sa ľahko čistí a nechýba mu antidrip veko zabraňujúce odkvapkávaniu.
- Vyhraďte si rozpočet – Najmenej miniete za odstredivý odšťavovač, najviac za dvojhriadeľový.
Ak by ste si radi prečítali podrobnejší návod, odporučíme nášho nákupného radcu Ako vybrať odšťavovač.
Pre koho sú vhodné slimákové odšťavovače
Na úvod si zhrňme hlavné výhody a nevýhody tohto podtypu odšťavovačov. Ďalej vás pravdepodobne zaujíma, pre koho sú slimákové prístroje vhodné a kto ich naopak neocení.
Typ | Výhody | Nevýhody |
Slimákové | + Získate viac šťavy
+ Šťava má dlhšiu trvanlivosť + Tichší + Sedia tým, ktorým chutí “hutnejšia” šťava + Bývajú variabilnejšie |
− Drahšie
− Pracujú pomaly − Niektoré typy sa horšie čistia a skladajú |
Odstredivé | + Pracujú rýchlo
+ Sú lacné + Sedia tým, ktorým chutí “vodovejšia” šťava bez dužiny |
− Menšia výťažnosť (ktorá však nemusí byť pravidlom)
− Džús vydrží kratšiu dobu − Hlučnejšie − Horšie sa čistia |
Slimákové odšťavovače vyžadujú vyššiu počiatočnú investíciu, takže ich v prvom rade odporučíme tým, ktorí plánujú odšťavovať pravidelne. Časté používanie s nimi bude znesiteľnejšie pre ich nižšiu hlučnosť spôsobenú nižšími otáčkami. Tá zodpovedá zhruba hlasitosti televízora alebo klepaniu písacieho stroja (Zdroj: Konvertor).
Tento typ odšťavovačov tiež odporúčame milovníkom intenzívnych chutí – v porovnaní s odstredivými totiž produkujú hutnejšiu šťavu, dokonca môže byť s obsahom dužiny. Pozor na to, možno vám chutí fresh džús v kaviarňach, tam sa však väčšinou používajú odšťavovače odstredivé, a to z dôvodu vyššej rýchlosti. Pokiaľ vás teda láka domáca príprava džúsu „ako v kaviarni“, možno sa radšej uistite, čo za typ tam vlastne používajú.
Slimákové odšťavovače charakterizuje vyššia výťažnosť a dlhšia trvanlivosť šťavy, spôsobená nižšou rýchlosťou prístroja, ktorý do nej nevháňa toľko bubliniek, a teda neurýchľuje jej oxidáciu. Všeobecne sú považované za kvalitnejšie, takže ich odporúčame nadšencom do zdravej výživy a tým, ktorí ich skrátka nenechajú stáť na poličke.
Špecifiká slimákových odšťavovačov
Všetky slimákové odšťavovače pracujú na rovnakom princípe – ovocie rozdrví slimák, ktorý ich následne pretlačí cez sitko. Pracuje za nižších otáčok, pomaly a starostlivo. Preto sa slimákovým modelom niekedy hovorí „pomalé odšťavovače“. Výhody nižšej rýchlosti spočívajú v tom, že šťava sa nezahrieva a nedostáva sa do nej nadbytok kyslíka. V dôsledku toho šťava vydrží byť dlhšie čerstvá (hoci jej skladovanie nad 24 hodín ani tak neodporúčame).
S nižšou rýchlosťou sa spája hneď niekoľko charakteristík. Slimákové odšťavovače majú oproti odstredivým niekoľkonásobne nižší príkon. To by sa síce mohlo zdať ako výhodné z hľadiska spotreby, vezmite však do úvahy, že slimákový odšťavovač bude v prevádzke na odšťavenie rovnakého množstva ovocia oveľa dlhšie. Veľmi príjemným benefitom nízkeho výkonu je však nižšia hlučnosť, ktorú oceníte najmä v prípade, že odšťavujete skoro ráno alebo vás chuť na šťavu prepadne uprostred noci (Zdroj: Which).
Nízkorýchlostné stroje tiež mávajú obmedzenú dobu súvislej prevádzky, a to zhruba na pol hodiny. Bežnému spotrebiteľovi by táto doba mala postačiť na výrobu niekoľkých litrov šťavy. V poslednej dobe sa objavujú aj slimákové modely s nepretržitou prevádzkou, túto výhodu však silne pocítite na ich cene. Čo sa týka ďalších parametrov, slimákové odšťavovače mávajú menšie nádobky na šťavu a na drvinu. Ich plniaci otvor býva v mnohých prípadoch užší, Takže je nutné ovocie nakrájať na menšie dieliky, čím prídete o časť šťavy.
Parameter | Špecifiká u slimákových odšťavovačov |
Príkon | 150-400W |
Počet otáčok | 30-80/min |
Rýchlosť odšťavovania | Nižšie, rádovo minúty |
Hlučnosť | Okolo 55-70 dB |
Výťažnosť | U väčšiny ovocia a zeleniny lepšia ako u odstredivých |
Výsledná šťava | Hustejšia, s obsahom vlákniny, bez peny (menej oxiduje) |
Objem nádob | Obvykle menší ako u odstredivých |
Ďalšie funkcie | Nadstavce na smoothie, sorbety, orechové maslá a mlieka, popr. cestoviny či mletie kávy |
Cenové rozpätie | Pre domáce použitie zhruba 80 – 800 €, pre komerčné aj viac |
TIP: Varujeme pred odšťavovačmi, ktoré síce majú plniaci otvor rozšírený, ale sú lacné, z nekvalitných materiálov, majú slabý motor a chýbajú k nim užívateľské recenzie. Väčšie kúsky ovocia totiž pre motor predstavujú väčší záprah, je teda veľmi vhodné nájsť recenzie dlhodobých užívateľov, ktoré potvrdia, že motor nevypovedal po krátkom čase službu.
Typy slimákových odšťavovačov
Pretože slimákové odšťavovače sa ďalej delia, rozoberieme si každú kategóriu zvlášť. Rozdiely spočívajú najmä v umiestnení a počtu slimákov. Na prvý pohľad stroje príliš odlišné nie sú, takže by sa mohlo zdať, že sa jedná iba o detaily, v skutočnosti však drobné konštrukčné odlišnosti ovplyvňujú výťažnosť, jednoduchosť čistenia a rôznu úspešnosť pri spracovávaní mäkkého ovocia či zelených listov.
Na úvod však musíme predniesť jednu nepopulárnu tézu. Nie je jeden najlepší typ odšťavovača, ktorý by bol ideálny pre všetky druhy spracovávaných potravín. Niektoré lepšie spracujú tvrdú zeleninu, iné si lepšie poradia s ananásom alebo bobuľami. Výber správneho typu je teda do istej miery o kompromisoch a individuálnych kritériách.
Vertikálne
Ako názov napovedá, vo vertikálnom odšťavovači je slimák umiestnený zvisle. Vďaka tomu sa tiež ľahšie používa, ovocie do neho padá samo a nie je potrebné ho šťuchať a podobne. Slimák aj sitko bývajú väčšie, to isté platí aj pre plniaci otvor. Pretože sa skladá z viacerých častí, jeho zloženie môže tiež trochu dlhšie trvať. Konštrukciou bývajú vyššie, takže niektoré rozmernejšie modely sa nemusia zmestiť na linku, pokiaľ nad ňou máte ďalšie skrinky.
Vertikálne odšťavovače sú pomerne univerzálne. Dobre si poradia s citrusmi, malvicami aj koreňovou zeleninou. Ich širšie slimáky a väčšie sitá špeciálne oceníte pri odšťavovaní mäkkého ovocia a bobúľ. Tieto druhy totiž majú sklon sitko rýchlo zaniesť, kvôli kašovitej konzistencii. Vhodné sú aj pre tropické ovocie typu ananás, ktorý kvôli mäkkým dlhým vláknam dokáže horizontálne odšťavovače zamestnať na dlhú dobu.
Čo sa výťažnosti týka, u väčšiny surovín sa nachádza medzi odstredivými a dvojhriadeľovými modelmi. Šťava tiež bude o niečo málo vodovejšia ako z dvojhriadeľových modelov, stále k nim však bude mať bližšie ako k ešte redšiemu výsledku z odstredivých. Cez väčšie sitko sa šťava pretlačí rýchlejšie, na druhú stranu pri väčšej ploche sitka trvá dlhšie jej čistenie.
Horizontálne
V horizontálnych odšťavovačoch sa slimák pohybuje vodorovne. Od vás teda vyžaduje trochu pomôcť, kúsky ovocia je nutné konštantne postrkovať. Sitko je zvyčajne malé, čo uľahčuje čistenie, avšak v porovnaní s vertikálnymi strojmi môže odšťavovanie trvať o niečo dlhšie. Pri odšťavovaní väčšieho množstva potravín tiež možno bude nutné čistiť ho aj v priebehu, aby sa neupchalo. Plniaci otvor býva o niečo užší ako u vertikálnych, v posledných rokoch sa však mnoho výrobcov snaží tento rozdiel zrovnať.
Čo sa týka spracovania rôznych typov plodín, horizontálne modely sú tiež pomerne univerzálne. Výborne sa im darí v práci s tvrdšou koreňovou zeleninou a šalátmi. V kategórii tvrdých mrkví dokonca môžu pracovať rýchlejšie ako vertikálne stroje. Na druhú stranu mäkšie plodiny ako marhule alebo bobule ich môžu ľahšie zahltiť.
Horizontálne modely nie sú obvykle také vysoké, zato však majú širšiu základňu, takže na linke zaberú viac miesta. Väčšinou sa skladajú z menej častí, čo zrýchľuje skladanie, rozkladanie a čistenie jednotlivých prvkov. V ich výbave častejšie nájdete aj ďalšie príslušenstvo na výrobu sorbetu či orechových mliek, hoci v tomto ohľade ich niektorí výrobcovia vertikálnych modelov začínajú doháňať.
Dvojhriadeľové
Dvojhriadeľové odšťavovače niekedy bývajú radené do samostatnej kategórie, inde ich nájdete ako podkategóriu horizontálnych. Ich vnútro totiž skrýva dva horizontálne umiestnené slimáky, ktoré sa otáčajú proti sebe. Pri použití väčšiny druhov ovocia či zeleniny majú najvyššia výťažnosť, za čo si však vyžiadajú najvyššiu časovú aj finančnú investíciu.
Tieto modely sú špecifické pomalou prevádzkou, zo všetkých typov s nimi strávite najviac času. Vyžadujú konštantné posúvanie ovocia, a pretože slimáky do seba tesne zapadajú, niektoré tvrdšie kúsky bude treba aj trochu tlačiť. Odmenou vám však bude vyššia výťažnosť. Špeciálne ich oceníte pri spracovávaní listovej zeleniny alebo byliniek. Naopak ananás alebo bobuľoviny im veľmi vyhovovať nebudú, môžu peniť a rozmazávať sa. Najlepšie teda urobíte, keď ich pri odšťavovaní premiešate s inou, tvrdšou plodinou.
Cena dvojhriadeľových odšťavovačov je zo všetkých typov odšťavovačov najvyššia, nezriedka za ne dáte aj niekoľko vyšších stoviek eur. Určite je teda vhodné pred kúpou poriadne zvážiť, či vám bude takýto odšťavovač stáť za to.
Typ odšťavovača | Výhody | Nevýhody |
Vertikálny | + Najlacnejší
+ Poradí si s mäkším ovocím a ananásom + Jednoduchá obsluha |
− Najnižšia výťažnosť zo slimákových strojov
− Nevhodný na listovú zeleninu − Horšia údržba |
Horizontálny | + Univerzálny
+ Jednoduchšia údržba |
− Pomalšia prevádzka
− Ovocie je nutné postrkovať |
Dvojhriadeľový | + Najvyššia výťažnosť
+ Zvládne aj listovú zeleninu a bylinky + Najhutnejšia šťava |
− Najdrahší
− Pomalšia prevádzka − Ovocie je nutné postrkovať |
Aké ovocie spracovávať v rôznych typoch odšťavovačov?
Dobrou správou je, že s najčastejšie odšťavovaným ovocím, teda citrusovými plodmi, si poradia všetky typy veľmi dobre. To isté platí aj pre jablká a hrušky alebo hrozno. Jablká však môžu predstavovať problém, pokiaľ sú dlho uskladnené, múčne. Na tie najlepšie fungujú odstredivé modely.
Existujú aj druhy ovocia a zeleniny, ktoré sa na odšťavovanie vôbec nehodia. Všeobecne ide o plodiny s konzistenciou banánu alebo avokáda – v tých skrátka nie je čo odšťaviť, a ak ich chcete do nápoja zakomponovať, bude lepšie pripraviť z nich smoothie.
Vhodnosť a nevhodnosť ostatných, rôzne odšťaviteľných typov plodín sme načrtli už pri popise jednotlivých druhov odšťavovačov. V tabuľke nižšie sú uvedené pre zmenu naopak, aby ste sa mohli zorientovať podľa toho, čo najčastejšie odšťavujete.
Ovocie | Aký odšťavovač je najvhodnejší |
Citrusy | Akýkoľvek typ |
Jablká a hrušky | Akýkoľvek typ, pokiaľ sú múčne, tak radšej odstredivý |
Mäkšie, mazľavé ovocie (marhule) | Vertikálny slimákový odšťavovač |
Bobule | Vertikálny slimákový odšťavovač |
Tropické ovocie | Vertikálny slimákový odšťavovač |
Tvrdá koreňová zelenina | Dvojhriadeľový, popr. horizontálny |
Listová zelenina, bylinky | Dvojhriadeľový |
Funkcie a príslušenstvo slimákových odšťavovačov
Čo sa týka počtu rýchlostí odšťavovania, slimákové odšťavovače ponúknu väčšinou len jednu. Tým sa líšia od odstredivých, ktoré často disponujú viacerými rýchlosťami, aby bolo možné prispôsobiť sa rôznym druhom ovocia. Podstatnou vlastnosťou slimákových odšťavovačov je však spätný chod, ktorý slúži na uvoľnenie zaseknutých kúskov ovocia.
Vyššia výťažnosť nie je jediným prípadom, keď slimákové odšťavovače nad odstredivými vedú. Navrch majú aj čo sa týka funkcií. Veľmi často sa k nim totiž predáva ďalšie príslušenstvo, ktoré rozširuje možnosti využitia. Patria sem napríklad:
- Rôzne hrubé sitká – aby bola šťava vodovejšia a bez dužiny, alebo aby naopak pripomínala skôr smoothie.
- Homogenizačné puzdro – nadstavec s jedným vývodom, ktorý ovocie nedelí na šťavu a drvinu, ale rozdrví a premieša všetko dohromady. Môžete vložiť mrazené ovocie a vykúzliť sorbet, z čerstvého pripraviť detské príkrmy alebo urobiť z orechov orechové maslo.
- Nadstavec na cestoviny – slúži na použitie s homogenizačným puzdrom. Do odšťavovača následne vložíte hotové cesto, ktoré bude rozdelené na jednotlivé kusy. Hodí sa na prípravu dlhých špagiet alebo cestovín typu fettuccine.
Z ďalších doplnkov často nájdete:
- Protišmykové nožičky – aby odšťavovač na linke pri otrasoch necestoval.
- Poistky a záklopky – proti prestrčeniu ruky, čo ocenia najmä mamičky malých detí.
- Antidrip viečko – zabraňuje vytekaniu šťavy. S jeho použitím napríklad nemusíte prerušiť odšťavovanie, keď chcete preliať šťavu z plnej nádobky. Antidrip systém často nájdete aj pri odstredivých modeloch, zo slimákových odstreďovačov ním disponujú skôr tie vertikálne.
- Rôzne kefky na čistenie – tie nájdete aj pri odstredivých odšťavovačoch.
Cena
Všeobecne môžeme povedať, že za slimákový odšťavovač dáte viac peňazí ako za odstredivý. Často sa však cena líši aj podľa značky, ktorá môže vyrábať oba typy odšťavovačov a oba mať drahšie alebo lacnejšie.
Cena do 200 €
V najnižšej cenovej kategórii dominujú vertikálne slimákové modely. Mnohé z nich majú menšiu nádobku na šťavu do 1 litra objemu. Väčšina týchto produktov zvláda spätný chod, takže z nich ľahko uvoľníte zaseknuté kúsky. Tie lepšie bývajú vybavené antidrip systémom alebo kefkami na čistenie, ďalšie nadstavce u nich však nenájdete. Najčastejšie ponúkajú príkon okolo 200 W a iba jednu rýchlosť.
Dobrou správou je, že už v tejto kategórii narazíte na prístroje overených výrobcov. Jedná sa o lacnejšie odšťavovače, ku ktorým však nájdete mnoho užívateľských recenzií dokazujúcich, že mnohým užívateľom úplne vyhovujú.
Cena od 200 do 400 €
V tejto cenovej kategórii sa pomer vertikálnych a horizontálnych strojov zrovnáva. Nájdete tu aj niektoré extra pomalé stroje s 30 otáčkami/min, častejšie býva aj viac rýchlostí. Príkonom sa však príliš nelíšia od predošlej kategórie. Výrobcovia sa sústredia na väčšie plniace otvory, ktoré (ak to motor ustojí) urýchľujú odšťavovanie. Stroje bývajú doplnené homogenizačnými sitkami a ďalšími nadstavcami pre rozšírenie možnosti využitia. Objem nádobky sa dostáva cez hranicu 1 litra.
Cena nad 400 €
Cenu okolo 400 € odporúča väčšina výrobcov ako hranicu pre nákup kvalitného prístroja. V tejto cenovej kategórii trochu prevažujú horizontálne odšťavovače, objavujú sa tu aj dvojhriadeľové modely. Obvykle sú dovybavené niekoľkými nadstavcami na sorbety či cestoviny, občas sa stretnete aj s niektorými unikátnymi funkciami typu lisovania oleja zo semien, mletia mäsa či kávy. Vyššia kvalita sa prejavuje vo zvolených materiáloch, stroje bývajú robustnejšie a ťažšie.
Ceny odšťavovačov sa môžu šplhať aj do niekoľkých vyšších stoviek, v tom prípade sa však už jedná o prístroje na komerčné využitie a pre bežnú domácnosť sú skrátka naddimenzované.
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.