Článok, ktorý začínate čítať, je venovaný podtypu odšťavovačov, ktorým sa hovorí slimákové, pomalé alebo tiež tlakové. Kladie si teda za cieľ objasniť jeho špecifiká, identifikovať hlavné klady aj zápory a napovedať, kedy je vhodné po tomto type siahnuť a kedy je to naopak nevhodný variant.
- Podľa čoho vyberať odšťavovač – Všeobecné kritériá sú spoločné pre všetky odšťavovače. Okrem ideálne zvoleného podtypu je dôležitá kapacita nádobiek, príkon a rýchlosť otáčok alebo náročnosť následného čistenia.
- Prečo kúpiť kvalitný slimákový odšťavovač – Produkujú hustejšiu šťavu bohatú na vitamíny a enzýmy. Hodia sa na častejšie odšťavovanie a potešia milovníkov intenzívnejších chutí.
- Nevýhody slimákových odšťavovačov – Sú pomalšie a hodia sa len vtedy, keď sa neponáhľate. Navyše sú oproti odstredivým drahšie.
- Druhy slimákových odšťavovačov – Tento typ sa ďalej delí na odšťavovače horizontálne a vertikálne, pričom tie sa líšia výťažnosťou z niektorých surovín, cenou i náročnosťou údržby.
- Výber podľa využitia – S citrusovými plodmi si poradia všetky typy veľmi dobre, rovnako tak s jablkami a hruškami. Vertikálny slimákový odšťavovač je ale vhodnejší na bobule a mäkké ovocie, dvojhriadeľový, popr. horizontálny zase na koreňovú a listovú zeleninu.
- Dôležité parametre – Príkon týchto odšťavovačov býva nižší, na druhú stranu ale v porovnaní s odstredivými variantmi pracujú dlhšie. Väčšinou neumožňujú nepretržitú prevádzku, mávajú menší objem nádoby na šťavu a odpad a tiež užší plniaci otvor.
- Funkcie a príslušenstvo – Oproti odstredivým sú variabilnejšie, najmä lepšie prístroje ponúknu ďalšie nadstavce na výrobu sorbetov, orechových masiel či cestovín.
- Cena – Je všeobecne vyššia ako cena odstredivých (ak nemáme na mysli profesionálne modely). Vertikálne slimákové modely zoženiete aj do 200 €, pokročilejší model vás vyjde drahšie.
Podľa čoho vyberať odšťavovač
Či už sa nakoniec rozhodnete pre slimákový variant alebo nie, hodí sa krátko zhodnotiť, podľa čoho sa vyberajú odšťavovače všeobecne, aké sú najdôležitejšie parametre a čo rozhodne nepodceniť.
- V prvom rade vyberte správny typ – Odstredivé odšťavovače pracujú rýchlo, ale majú menšiu výťažnosť a šťava z nich je vodovejšia. Slimákovým odšťavovačom práca trochu dlhšie trvá, ale výsledkom je väčšie množstvo šťavy hutnejšej chuti.
- Hneď na začiatku vymedzte účel – Ak chcete pripravovať sorbety alebo orechové maslá, bez slimákového stroja s homogenizačným nadstavcom sa nezaobídete.
- Zvoľte ideálnu veľkosť – Pokiaľ je vás v domácnosti viac, kapacita nádobiek na šťavu a na zvyšky by mala byť aspoň 1 l.
- Skontrolujte príkon a rýchlosť odšťavovania – Príkon je najdôležitejší u odstredivých odšťavovačov, u slimákových modelov zase skontrolujte, či ponúka pomalé otáčky, počas ktorých sa šťava zbytočne nezahrieva.
- Hoďte očkom na konštrukciu a použité materiály – Pevné, kvalitné prevedenie je prísľubom odolnosti a dlhšej životnosti.
- Zvážte váš užívateľský komfort – Skúste nájsť odšťavovač s veľkým plniacim otvorom, ktorý sa ľahko čistí a nechýba mu antidrip veko zabraňujúce odkvapkávaniu.
- Vyhraďte si rozpočet – Najmenej miniete za odstredivý odšťavovač, najviac za dvojhriadeľový.
Ak by ste si radi prečítali podrobnejší návod, odporučíme nášho nákupného radcu Ako vybrať odšťavovač.
Prečo kúpiť kvalitný slimákový odšťavovač
Na úvod si zhrňme hlavné výhody a nevýhody tohto podtypu odšťavovačov. Ďalej vás asi bude zaujímať, pre koho sú slimákové prístroje vhodné a kto ich naopak neocení.
- Možnosť pravidelného odšťavovania – Kvalitný slimákový odšťavovač vám umožní odšťavovať pravidelne. Časté používanie s nimi bude znesiteľnejšie pre ich nižšiu hlučnosť spôsobenú nižšími otáčkami. Tá zodpovedá zhruba hlasitosti televízora alebo klepaniu písacieho stroja (Zdroj: Converter).
- Poteší milovníkov intenzívnych chutí – V porovnaní s odstredivými produkujú slimákové odšťavovače hustejšiu šťavu, dokonca môže byť s obsahom dužiny. Taká šťava má výrazne intenzívnejšiu chuť.
- Nadšencom do zdravej výživy – Všeobecne sú šťavy zo slimákových odšťavovačov považované za kvalitnejšie, pretože pri nich nedochádza k úbytku vitamínov a enzýmov. Hodia sa tak pre tých, ktorí preferujú zdravú výživu.
Slimákové odšťavovače charakterizuje vyššia výťažnosť a dlhšia trvanlivosť šťavy, spôsobená nižšou rýchlosťou prístroja, ktorý do nej nevháňa toľko bubliniek, a teda neurýchľuje jej oxidáciu. Všeobecne sú považované za kvalitnejšie, takže ich odporúčame nadšencom do zdravej výživy a tým, ktorí ich skrátka nenechajú stáť na poličke.
Nevýhody slimákových odšťavovačov
Ako každý produkt, aj slimákové odšťavovače majú svoje nevýhody, o ktorých sa viac dozviete v odrážkach nižšie.
- Vyššia počiatočná investícia – Oproti odstredivým odšťavovačom sú slimákové podstatne drahšie, a to obzvlášť ak sa zameriate na kvalitnejšie produkty.
- Šťava obsahuje dužinu – Ak už dopredu viete, že dužinu v šťavách radi nemáte, potom radšej vyberajte medzi odstredivými odšťavovačmi.
- Pracujú pomaly – Oproti odstredivým odšťavovačom sú tieto modely o niečo pomalšie. Nehodia sa, pokiaľ si chcete ráno rýchlo pripraviť čerstvú šťavu.
- Ťažšia manipulácia a údržba – Kvôli svojej konštrukcii majú slimákové odšťavovače náročnejšiu údržbu.
Typ | Výhody | Nevýhody |
Slimákové | + Získate viac šťavy
+ Šťava má dlhšiu trvanlivosť + Tichšie + Sedia tým, ktorým chutí hustejšia šťava + Bývajú variabilnejšie |
− Drahšie
− Pracujú pomaly − Niektoré typy sa horšie čistia a skladajú |
Odstredivé | + Pracujú rýchlo
+ Sú lacné + Sedia tým, ktorým chutí vodnatejšia šťava bez dužiny |
− Menšia výťažnosť (ktorá však nemusí byť pravidlom)
− Džús vydrží kratšiu dobu − Hlučnejšie − Horšie sa čistia |
Druhy slimákových odšťavovačov
Pretože slimákové odšťavovače sa ďalej delia, rozoberieme si každú kategóriu zvlášť. Rozdiely spočívajú najmä v umiestnení a počtu slimákov. Na prvý pohľad stroje príliš odlišné nie sú, takže by sa mohlo zdať, že sa jedná iba o detaily, v skutočnosti však drobné konštrukčné odlišnosti ovplyvňujú výťažnosť, jednoduchosť čistenia a rôznu úspešnosť pri spracovávaní mäkkého ovocia či zelených listov.
- Vertikálne – Majú zvisle umiestnený slimák, vďaka čomu sa ľahšie používajú. Mávajú väčšie sitko aj plniaci otvor, ale aj vyššiu konštrukciu, čo môže byť problém pri umiestnení. Hodia sa na odšťavovanie mäkkého ovocia a bobúľ.
- Horizontálne – V horizontálnych odšťavovačoch sa slimák pohybuje vodorovne. Majú náročnejšiu údržbu a o niečo užší plniaci otvor. Dobre si poradia s tvrdšou koreňovou zeleninou a šalátmi.
- Dvojhriadeľové – Majú najvyššiu výťažnosť, ale odšťavovanie trvá najdlhšie. Navyše sú najdrahšie.
Na úvod však musíme predniesť jednu nepopulárnu tézu. Neexistuje jeden konkrétny typ odšťavovača, ktorý by bol ideálny pre všetky druhy spracovávaných potravín. Niektoré lepšie spracujú tvrdú zeleninu, iné si lepšie poradia s ananásom alebo bobuľami. Výber správneho typu je teda do istej miery o kompromisoch a individuálnych kritériách.
Vertikálny odšťavovač
Ako názov napovedá, vo vertikálnom odšťavovači je slimák umiestnený zvisle.
- Ľahšie sa používa, ovocie doň padá samo a nie je potrebné plody tlačiť dnu.
- Slimák aj sitko bývajú väčšie, to isté platí aj pre plniaci otvor.
- Skladá sa z viacerých častí, ich zloženie môže trochu dlhšie trvať.
- Majú vyššiu konštrukciu, takže niektoré rozmernejšie modely sa nemusia zmestiť na linku, ak nad ňou máte ďalšie skrinky.
Čo sa výťažnosti týka, u väčšiny surovín sa nachádza medzi odstredivými a dvojhriadeľovými modelmi. Šťava tiež bude o niečo málo vodovejšia ako z dvojhriadeľových modelov, stále k nim však bude mať bližšie ako k ešte redšiemu výsledku z odstredivých. Cez väčšie sitko sa šťava pretlačí rýchlejšie, na druhú stranu pri väčšej ploche sitka trvá dlhšie jej čistenie.
Na aké plody sa hodí
Vertikálne odšťavovače sú pomerne univerzálne. Dobre si poradia s citrusmi, malvicami aj koreňovou zeleninou. Ich širšie slimáky a väčšie sitá špeciálne oceníte pri odšťavovaní mäkkého ovocia a bobúľ. Tieto druhy totiž majú sklon sitko rýchlo zaniesť, kvôli kašovitej konzistencii. Vhodné sú aj pre tropické ovocie typu ananás, ktorý kvôli mäkkým dlhým vláknam dokáže horizontálne odšťavovače zamestnať na dlhú dobu.
Horizontálny odšťavovač
V horizontálnych odšťavovačoch sa slimák pohybuje vodorovne.
- Majú náročnejšiu obsluhu a od vás teda vyžadujú trochu asistencie, kúsky ovocia je nutné konštantne tlačiť dnu.
- Sitko je obvykle malé, čo uľahčuje čistenie, avšak v porovnaní s vertikálnymi strojmi môže odšťavovanie trvať o niečo dlhšie. Pri odšťavovaní väčšieho množstva potravín tiež možno bude nutné čistiť sitko aj v priebehu, aby sa neupchalo.
- Plniaci otvor býva o niečo užší ako pri vertikálnych, v posledných rokoch sa však mnoho výrobcov snaží tento rozdiel vyrovnať.
- Nie sú obvykle tak vysoké, majú ale širšiu základňu, takže na linke zaberú viac miesta.
Väčšinou sa skladajú z menej častí, čo zrýchľuje skladanie, rozkladanie a čistenie jednotlivých prvkov. V ich výbave častejšie nájdete aj ďalšie príslušenstvo na výrobu sorbetu či orechových mliek, hoci v tomto ohľade ich niektorí výrobcovia vertikálnych modelov začínajú doháňať.
Na aké plody sa hodí
Čo sa týka spracovania rôznych typov plodín, horizontálne modely sú tiež pomerne univerzálne. Výborne sa im darí v práci s tvrdšou koreňovou zeleninou a šalátmi. V kategórii tvrdých mrkví dokonca môžu pracovať rýchlejšie ako vertikálne stroje. Na druhú stranu mäkšie plodiny ako marhule alebo bobule ich môžu ľahšie zahltiť.
Dvojhriadeľové odšťavovače
Dvojhriadeľové odšťavovače niekedy bývajú radené do samostatnej kategórie, inde ich nájdete ako podkategóriu horizontálnych. Ich vnútro totiž skrýva dva horizontálne umiestnené slimáky, ktoré sa otáčajú proti sebe.
- Ponúknu najvyššiu výťažnosť, a to pri použití väčšiny druhov ovocia či zeleniny.
- Majú pomalú prevádzku a vyžadujú najvyššiu časovú investíciu, na odšťavovanie si preto budete musieť vyhradiť viac času.
- Cena dvojhriadeľových odšťavovačov je zo všetkých typov odšťavovačov najvyššia. Určite je teda vhodné pred kúpou poriadne zvážiť, či vám bude takýto odšťavovač stáť za to.
Tieto modely sú špecifické pomalou prevádzkou, zo všetkých typov s nimi strávite najviac času. Vyžadujú konštantné posúvanie ovocia, a pretože slimáky do seba tesne zapadajú, niektoré tvrdšie kúsky bude treba aj trochu tlačiť. Odmenou vám však bude vyššia výťažnosť.
Na aké plody sa hodia
Špeciálne ich oceníte pri spracovávaní listovej zeleniny alebo byliniek. Naopak ananás alebo bobuľoviny im veľmi vyhovovať nebudú, môžu peniť a rozmazávať sa. Najlepšie teda urobíte, keď ich pri odšťavovaní premiešate s inou, tvrdšou plodinou.
Typ odšťavovača | Výhody | Nevýhody |
Vertikálny odšťavovač | + Najlacnejší
+ Poradí si s mäkším ovocím a ananásom + Jednoduchá obsluha |
− Najnižšia výťažnosť zo slimákových variantov
− Nevhodný na listovú zeleninu − Horšia údržba |
Horizontálny odšťavovač | + Univerzálny
+ Jednoduchšia údržba |
− Pomalšia prevádzka
− Ovocie je nutné postrkovať |
Dvojhriadeľový odšťavovač | + Najvyššia výťažnosť
+ Zvládne aj listovú zeleninu a bylinky + Najhustejšia šťava |
− Najdrahší
− Pomalšia prevádzka − Ovocie je nutné postrkovať |
Výber podľa využitia
Vhodnosť a nevhodnosť ostatných, rôzne odšťaviteľných typov plodín sme načrtli už pri popise jednotlivých druhov odšťavovačov. V tabuľke nižšie sú uvedené preto, aby ste sa mohli zorientovať podľa toho, čo najčastejšie odšťavujete.
- Citrusové plody – Dobrou správou je, že s najčastejšie odšťavovaným ovocím, teda citrusovými plodmi, si poradia všetky typy veľmi dobre.
- Tvrdé plody – To isté platí aj pre jablká a hrušky alebo hrozno. Jablká však môžu predstavovať problém, pokiaľ sú dlho uskladnené, múčne. Na tie najlepšie fungujú odstredivé modely.
- Mazľavá konzistencia plodov – Existujú aj druhy ovocia a zeleniny, ktoré sa na odšťavovanie vôbec nehodia. Všeobecne ide o plodiny s konzistenciou banánu alebo avokáda – v tých skrátka nie je čo odšťaviť a ak ich chcete do nápoja zakomponovať, bude lepšie pripraviť z nich smoothie.
Ovocie | Aký odšťavovač je najvhodnejší |
Citrusy | Akýkoľvek typ |
Jablká a hrušky | Akýkoľvek typ, pokiaľ sú múčne, tak radšej odstredivý |
Mäkšie, mazľavé ovocie (marhule) | Vertikálny slimákový odšťavovač |
Bobule | Vertikálny slimákový odšťavovač |
Tropické ovocie | Vertikálny slimákový odšťavovač |
Tvrdá koreňová zelenina | Dvojhriadeľový, popr. horizontálny |
Listová zelenina, bylinky | Dvojhriadeľový |
Dôležité parametre
V tejto kapitole sa pozrieme na dôležité parametre slimákových odšťavovačov a niektoré z nich porovnáme s odstredivými odšťavovačmi.
- Rýchlosť odšťavovania – Slimákové odšťavovače pracujú pri nižších otáčkach, odšťavenie plodov teda trvá dlhšie. Vďaka tomu si ale šťava udrží všetky vitamíny a enzýmy z ovocia a zeleniny.
- Príkon – Všeobecne je príkon týchto odšťavovačov nižší, na druhú stranu ale oproti odstredivým modelom pracujú dlhšie.
- Hlučnosť– Jednou z výhod slimákových odšťavovačov je nižšia hlučnosť. Môžete teda odšťavovať aj skoro ráno alebo v noci.
- Obmedzená doba prevádzky – Slimákové odšťavovače väčšinou neumožňujú nepretržitú prevádzku, tá je obvykle obmedzená na pol hodinu. V poslednej dobe sa síce objavujú aj slimákové modely s nepretržitou prevádzkou, ale výrazne sa to odrazí na ich cene.
- Konštrukcia – Pre slimákové odšťavovače je charakteristický menší objem nádoby na šťavu a odpad a tiež užší plniaci otvor.
Rýchlosť odšťavovania
Všetky slimákové odšťavovače pracujú na rovnakom princípe – ovocie rozdrví slimák, ktorý ich následne pretlačí cez sitko. Pracuje pri nižších otáčkach, pomaly a starostlivo. Preto sa súhrnne slimákovým modelom niekedy hovorí „pomalé odšťavovače“. Výhody nižšej rýchlosti spočívajú v tom, že šťava sa nezahrieva a nedostáva sa do nej nadbytok kyslíka. V dôsledku toho šťava vydrží dlhšie čerstvá (hoci jej skladovanie nad 24 hodín aj tak neodporúčame).
Príkon
S nižšou rýchlosťou sa spája hneď niekoľko charakteristík. Slimákové odšťavovače majú oproti odstredivým niekoľkonásobne nižší príkon. To by sa síce mohlo zdať ako výhodné z hľadiska spotreby, vezmite však do úvahy, že slimákový odšťavovač bude v prevádzke na odšťavenie rovnakého množstva ovocia oveľa dlhšie. Náklady na prevádzku sú vďaka tomu takmer porovnateľné.
Hlučnosť
Veľmi príjemným benefitom nízkeho výkonu je nižšia hlučnosť, ktorú oceníte najmä v prípade, že odšťavujete skoro ráno alebo vás chuť na šťavu prepadne uprostred noci (Zdroj: Which).
Obmedzená doba prevádzky
Nízkorýchlostné stroje mávajú obmedzenú dobu súvislej prevádzky, a to zhruba na pol hodiny. Bežnému spotrebiteľovi by táto doba mala stačiť na výrobu niekoľkých litrov šťavy. V poslednej dobe sa objavujú aj slimákové modely s nepretržitou prevádzkou, túto výhodu však výrazne pocítite na ich cene.
Konštrukcia
Čo sa týka parametrov konštrukcie, slimákové odšťavovače mávajú všeobecne menšie nádobky na šťavu a na drvinu, a to okolo 1 litra. Tie je preto nutné častejšie vyprázdňovať, na druhú stranu produkujú menej odpadu, pretože dužina zostáva v šťave. Zároveň býva v mnohých prípadoch užší plniaci otvor, takže je nutné ovocie rozkrájať na menšie dieliky, čím prídete o časť šťavy.
Parameter | Špecifiká pri slimákových odšťavovačoch |
Príkon | 150-400 W |
Počet otáčok | 30-80/min |
Rýchlosť odšťavovania | Nižšia, rádovo minúty |
Hlučnosť | Okolo 55-70 dB |
Výťažnosť | Pri väčšine ovocia a zeleniny lepšia ako pri odstredivých |
Výsledná šťava | Hustejšia, s obsahom vlákniny, bez peny (menej oxiduje) |
Objem nádob | Obvykle menší ako pri odstredivých |
Ďalšie funkcie | Nadstavce na smoothie, sorbety, orechové maslá a mlieka, popr. cestoviny či mletie kávy |
Cenové rozpätie | Na domáce použitie zhruba 80 až 800 €, na komerčné aj viac |
TIP: Varujeme pred odšťavovačmi, ktoré síce majú plniaci otvor rozšírený, ale sú lacné, z nekvalitných materiálov, majú slabý motor a chýbajú k nim užívateľské recenzie. Väčšie kúsky ovocia totiž pre motor predstavujú väčšiu záťaž, je teda veľmi vhodné nájsť recenzie dlhodobých užívateľov, ktoré potvrdia, že motor nevypovedal po krátkom čase službu.
Funkcie a príslušenstvo
Vyššia výťažnosť nie je jedinou vlastnosťou, ktorou slimákové odšťavovače nad odstredivými vedú. Navrch majú aj čo sa týka funkcií.
- Počet rýchlostí – Čo sa týka počtu rýchlostí odšťavovania, slimákové odšťavovače väčšinou ponúknu len jednu. Tým sa líšia od odstredivých, ktoré často disponujú viacerými rýchlosťami, aby bolo možné prispôsobiť sa rôznym druhom ovocia.
- Spätný chod – Je podstatnou vlastnosťou slimákových odšťavovačov, pretože slúži na uvoľnenie zaseknutých kúskov ovocia. Môže byť automatický alebo manuálny.
- Automatické vypnutie – Môže sa hodiť pri sňatí krytu, ak zabudnete prístroj vypnúť manuálne. Odšťavovač sa tiež automaticky vypne pri prehriatí motora.
- Ochrana pri zlom zostavení – Ďalšou bezpečnostnou funkciou je táto ochrana, ktorá zabraňuje zapnutiu prístroja v prípade, že nebude správne zostavený.
Doplnky a príslušenstvo
Veľmi často sa ku slimákovým odšťavovačom predáva aj ďalšie príslušenstvo, ktoré rozširuje možnosti využitia. Patria sem napríklad:
- Rôzne hrubé sitká – aby bola šťava vodovejšia a bez dužiny, alebo aby naopak pripomínala skôr smoothie.
- Homogenizačné puzdro – nadstavec s jedným vývodom, ktorý ovocie nedelí na šťavu a drvinu, ale rozdrví a premieša všetko dohromady. Môžete vložiť mrazené ovocie a vykúzliť sorbet, z čerstvého pripraviť detské príkrmy alebo urobiť z orechov orechové maslo.
- Nadstavec na cestoviny – slúži na použitie s homogenizačným puzdrom. Do odšťavovača následne vložíte hotové cesto, ktoré bude rozdelené na jednotlivé kusy. Hodí sa na prípravu dlhých špagiet alebo cestovín typu fettuccine.
Z ďalších doplnkov potom obvykle nájdete:
- Protišmykové nožičky – aby odšťavovač na linke pri otrasoch necestoval.
- Poistky a záklopky – proti prestrčeniu ruky, čo ocenia najmä mamičky malých detí.
- Antidrip viečko – zabraňuje vytekaniu šťavy. S jeho použitím napríklad nemusíte prerušiť odšťavovanie, keď chcete preliať šťavu z plnej nádobky. Antidrip systém často nájdete aj pri odstredivých modeloch, zo slimákových odstreďovačov ním disponujú skôr tie vertikálne.
- Rôzne kefky na čistenie – tie nájdete aj pri odstredivých odšťavovačoch.
Cena
Všeobecne môžeme povedať, že za slimákový odšťavovač dáte viac peňazí ako za odstredivý. Často sa však cena líši aj podľa značky, ktorá môže vyrábať oba typy odšťavovačov a oba mať drahšie alebo lacnejšie.
Cena do 200 €
V najnižšej cenovej kategórii dominujú vertikálne slimákové modely. Mnohé z nich majú menšiu nádobku na šťavu do 1 litra objemu. Väčšina týchto produktov zvláda spätný chod, takže z nich ľahko uvoľníte zaseknuté kúsky. Tie lepšie bývajú vybavené antidrip systémom alebo kefkami na čistenie, ďalšie nadstavce u nich však nenájdete. Najčastejšie ponúkajú príkon okolo 200 W a iba jednu rýchlosť.
Dobrou správou je, že už v tejto kategórii narazíte na prístroje overených výrobcov. Jedná sa o lacnejšie odšťavovače, ku ktorým však nájdete mnoho užívateľských recenzií dokazujúcich, že mnohým užívateľom úplne vyhovujú.
Cena od 200 do 400 €
V tejto cenovej kategórii sa pomer vertikálnych a horizontálnych strojov zrovnáva. Nájdete tu aj niektoré extra pomalé stroje s 30 otáčkami/min, častejšie býva aj viac rýchlostí. Príkonom sa však príliš nelíšia od predošlej kategórie. Výrobcovia sa sústredia na väčšie plniace otvory, ktoré (ak to motor ustojí) urýchľujú odšťavovanie. Stroje bývajú doplnené homogenizačnými sitkami a ďalšími nadstavcami pre rozšírenie možnosti využitia. Objem nádobky sa dostáva cez hranicu 1 litra.
Cena nad 400 €
Cenu okolo 400 € odporúča väčšina výrobcov ako hranicu pre nákup kvalitného prístroja. V tejto cenovej kategórii trochu prevažujú horizontálne odšťavovače, objavujú sa tu aj dvojhriadeľové modely. Obvykle sú dovybavené niekoľkými nadstavcami na sorbety či cestoviny, občas sa stretnete aj s niektorými unikátnymi funkciami typu lisovania oleja zo semien, mletia mäsa či kávy. Vyššia kvalita sa prejavuje vo zvolených materiáloch, stroje bývajú robustnejšie a ťažšie.
Ceny odšťavovačov sa môžu šplhať aj do niekoľkých vyšších stoviek, v tom prípade sa však už jedná o prístroje na komerčné využitie a pre bežnú domácnosť sú skrátka naddimenzované.
Cenová hladina | Čo obvykle ponúka | Čo obvykle neponúka |
Cena do 200 € | Vertikálne slimákové modely
Pomalé prístroje Jednu rýchlosť |
Dvojhriadeľové modely
Bohaté príslušenstvo |
Cena od 200 do 400 € | Prístroje s dobrým pomerom cena/výkon
Horizontálne odšťavovače Viac rýchlostí Bohaté príslušenstvo Homogenizačné sitká |
Vychytávky uľahčujúce obsluhu
Nadstavce na sorbety, lisovanie, mletie a pod. Prístroje na komerčné využitie |
Cena nad 400 € | Dvojhriadeľové modely
Prístroje na komerčné využitie Vyšší príkon Nadstavce na sorbety, lisovanie, mletie a pod. Vychytávky uľahčujúce obsluhu |
Pomalé prístroje
Modely s jednou rýchlosťou |
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.