Ako vybrať stolnú rúru
Stolové rúry čiže mini rúry uľahčia varenie v malom byte či na internáte. V tomto článku sa dozviete všetko dôležité, čo by ste mali poznať pred ich výberom, budeme sa venovať predovšetkým týmto témam:
- Prečo si zaobstarať stolnú rúru – V prospech stolných rúr hovorí úspora miesta aj financií, jednoduchá inštalácia či mobilita.
- Nevýhody stolných rúr – Lacnejšie produkty mávajú často chatrné spracovanie, stolné rúry sa tiež horšie udržujú, majú malú kapacitu a postrádajú niektoré funkcie klasických rúr.
- Druhy stolných rúr podľa varnej dosky – V základe sa dajú rozdeliť na rúry s varnou doskou/platničkami a bez platničiek, zvláštnu kategóriu predstavujú ešte modely s grilom.
- Dôležité parametre pri výbere stolnej rúry – Zamerať by ste sa mali predovšetkým na kapacitu, príkon, celkové spracovanie, ponúkané režimy ohrevu a typ ovládania.
- Funkcie a príslušenstvo – Používanie zefektívni napr. časovač, zvukový signál alebo špeciálne programy na pečenie, vo výbave tiež často nájdete rôzne plechy, rošty či ražne.
- Cena – Najlacnejšie minirúry zoženiete do 40 €, nedá sa ale od nich očakávať nijako vysoký výkon ani dlhá životnosť. Väčšina užívateľov pravdepodobne zvolí model s cenou okolo 80 – 120 €, luxusnejšie modely sa môžu cenou vyšplhať aj na 400 €.
Samozrejme sme ale nezabudli ani na klasické rúry, článok ako ich vybrať nájdete tu. Okrem nich ponúkame aj porovnania kombinovaných sporákov, indukčných varných dosiek a parných rúr.
Prečo si zaobstarať stolnú rúru
Medzi hlavné benefity zakúpenia malej rúry patrí:
- Úspora miesta – Stolná rúra zaberie zhruba toľko miesta, čo klasická mikrovlnka, zmestí sa tak aj na študentskú internát alebo do garsónky.
- Jednoduché zapojenie – Rúru stačí zapojiť do zásuvky, nemusíte riešiť žiadnu zložitú inštaláciu do kuchynskej linky a pod.
- Mobilita – Tento pomerne malý prístroj ľahko preveziete z domu na chatu, alebo si ho môžete vziať so sebou napríklad do karavanu. Nie nadarmo sa stolným modelom hovorí aj prenosné rúry.
- Dostupná cena – Oproti klasickým rúram sú stolné varianty obvykle niekoľkonásobne lacnejšie.
Nevýhody stolných rúr
- Malá kapacita – Objemovo sú stolné rúry spravidla 2-3x menšie ako klasická vstavaná rúra, hodia sa tak skôr pre jednu až dve osoby, na prípravu jedla pre rodinu nebudú ideálne.
- Často chatrné prevedenie – Najmä pri lacnejších modeloch sa mnohokrát stretnete s mäkkými plechmi, olupovaním farby, prehrievaním plechov a inými problémami.
- Obmedzenejšie funkcie – Väčšinou sa nedočkáte napr. pravého teplovzdušného pečenia, regulácia teplôt tiež býva často nepresná či nedostatočná.
- Niekedy náročnejšia údržba – Na rozdiel od klasických rúr nenájdete pri stolných modeloch katalýzu, pyrolýzu ani iný systém čistenia, s mastnotou, pripečeninami a ďalšími nečistotami si budete musieť poradiť ručne. Zaujímavou alternatívou s niečo jednoduchšou údržbou by mohli byť napr. panvice na pečenie, ktorých nádoba býva umývateľná v umývačke.
Druhy stolových rúr podľa varnej dosky
Základné rozdelenie rúr sa odvíja od využitia hornej dosky. Tá totiž môže zostať prázdna, alebo naopak ponúka priestor na varenie. Stolné rúry tak delíme na tri základné typy:
- Stolné rúry bez platničiek – Tie na prvý pohľad skutočne vyzerajú ako bežné mikrovlnné rúry, ale ponúkajú klasické pečenie. Ich obstarávacia cena je samozrejme o niečo nižšia, rovnako ako celkové rozmery.
- Stolné rúry s platničkami – Tieto produkty majú vo svojej vrchnej časti zabudované dve až tri elektrické platničky, takže sa svojím vzhľadom a funkčnosťou oveľa viac približujú plnohodnotným sporákom. Sú tak ďaleko variabilnejšie, musíte ale počítať s nepatrne väčšími rozmermi, hmotnosťou a obstarávacou cenou.
- Stolné rúry s grilom – Výnimočne sa môžete stretnúť aj s rúrami, ktoré majú na hornej doske hladkú grilovaciu plochu a plnia tak zároveň funkciu stolného grilu. Ten vám síce plnohodnotne nenahradí varnú dosku, okrem grilovania mäsa a zeleniny ho ale môžete využiť aj na opekanie pečiva, pri výrobe palaciniek, príprave vajec a ďalších činnostiach.
Stolová rúra bez platničiek
Stolová rúra s platničkami
Stolová rúra s grilom
Stolové rúry s platničkami
Najčastejšie sa stretnete s dvoma až tromi klasickými liatinovými platničkami, niektoré modely ale ponúkajú aj modernejšiu sklokeramickú dosku.
- Liatinové platničky – Lacnejšie prevedenie, ktoré pozná z čias starších sporákov určite každý. Na liatinovú platničku máte možnosť položiť v podstate akýkoľvek hrniec či panvicu. Základné modely ponúkajú najčastejšie dve platničky. Väčšie stolové rúry sa môžu pýšiť dokonca tromi platničkami. Nespornou výhodou liatinového variantu je určite nižšia obstarávacia cena.
- Sklokeramická doska – Výnimočne môžete naraziť na modernejší variant so sklokeramickou doskou. Takéto stolové rúry pôsobia už oveľa luxusnejším dojmom a lepšie zapadnú do modernej domácnosti. Pokiaľ ide o sklokeramickú dosku s vykurovacou špirálou, stále môžete využívať akýkoľvek riad. Ak narazíte na model s indukčnou doskou, bude potrebné zvážiť, či máte doma riad vhodný na indukciu, poprípade niekoľko kusov zaobstarať.
Regulácia teploty
Pri výbere je dôležité skontrolovať aj spôsob regulácie teploty platničiek, ten môže byť dvojaký:
- Bez regulácie – Základný variant, ktorý je možné nájsť skôr pri lacnejších modeloch. Platničku jednoducho zapínate a vypínate, nič ďalšie vám neumožní.
- V stupňoch – Klasický systém niekoľkých stupňov. Ani v tomto prípade však nebudete mať príliš na výber, k dispozícii sú obvykle 3 alebo 4 stupne.
Dôležité parametre pri výbere stolnej rúry
- Objem a rozmery – Pri voľbe kapacity je vhodné počítať cca 10 l na jedného člena domácnosti. Pred kúpou si tiež skontrolujte, či rozmery daného modelu nie sú pre vašu kuchyňu príliš veľké.
- Príkon – Najvýkonnejšie modely majú príkon rúry okolo 2 000 W, naraziť môžete aj na tzv. celkový príkon, do toho sa započítava aj príkon platničiek.
- Materiál a design – Lacnejšie rúry bývajú vyrobené z mäkšieho plechu, drahšie modely z pevnejšieho nerezu. Vhodné je sledovať celkové spracovanie, ale aj napr. počet úrovní pečenia.
- Ohrev – Obvykle býva horný, spodný alebo oboje, niektoré modely majú aj sofistikovanejšie typy, ako je napr. teplovzdušný ohrev.
- Ovládanie – Väčšinou narazíte na mechanické kolieska a tlačidlá, niekedy doplnené o displej. Luxusné varianty môžu mať dotykové ovládanie.
Objem a rozmery
Vyberať si môžete rúry ľubovoľného objemu v rozmedzí približne 9 až 60 litrov. Tento údaj je potrebné voliť v závislosti od toho, koľko jedla budete naraz pripravovať, respektíve pre koľko členov rodiny. Pri výbere odporúčame počítať aspoň 10 l na osobu, rolu ale hrajú aj ďalšie faktory, napr. či sa chystáte na pečenie vianočných zákuskov a ďalších väčších dávok potravín.
Zabúdať nesmiete na to, že s rastúcim objemom minirúry dochádza aj k zväčšovaniu rozmerov. Často tak bude treba nájsť ideálny kompromis kapacity a priestoru, ktorý v kuchyni môžete obetovať.
Príkon
Hodnota príkonu určuje, ako rýchlo dokáže rúra nahriať jednotlivé časti a pripraviť výsledný pokrm. Udáva sa vo wattoch označovaných skratkou „W“. Často sa stretnete s delením príkonu pre jednotlivé segmenty stolnej rúry, teda najmä pre rúru a platničky zvlášť. To je vhodné skontrolovať, pretože niektorí výrobcovia naopak uvádzajú ako príkon rúry celkový príkon (teda súčet príkonu rúry a platničiek), čo je značne zavádzajúce.
Treba podotknúť, že čím vyšší príkon, tým lepší výkon daného kuchynského spotrebiča a samozrejme aj väčšia spotreba elektrickej energie. Pri väčšine produktov narazíte na príkon rúry (teda bez platničiek) medzi 1 200 W a 3 600 W.
Materiál a dizajn
Celkové spracovanie rúry môže mať zásadný vplyv na komfort používania, ale aj životnosť daného prístroja. Lacnejšie modely bývajú vyrobené z tenších hliníkových plechov, ktoré sa často nadmerne zahrievajú a ľahko sa pretlačia. Pri drahších rúrach narazíte na odolnejšiu nerezovú konštrukciu, často s lepším tesnením dvierok a inými benefitmi.
Čo sa konštrukcie týka, nie je od veci skontrolovať, na koľkých úrovniach naraz môžete piecť. Často rúry pečú iba na jednej úrovni, do niektorých modelov ale zmestíte aj niekoľko plechov či roštov naraz. V takom prípade je ale vhodné mať model s horným aj spodným ohrevom a ideálne aj ventilátorom, aby sa všetky potraviny pripravovali rovnomerne.
Ohrev
Odvíja sa od typu vykurovacích telies a ďalších prvkov. Medzi základné typy patrí:
- Dolný ohrev – Vykurovacie teleso sa nachádza v dolnej časti stolnej rúry.
- Horný ohrev – Opak dolného ohrevu. Vykurovacie telesá sa nachádzajú vo vrchnej časti. Častá je potom kombinácia horného a dolného ohrevu, rovnako ako pri klasických rúrach. Na základe vami zvoleného programu potom minirúra zapne dolné, horné či oba ohrevy naraz.
- Gril – Je to funkcia podobná tým, ktoré sa nachádzajú v klasických rúrach. Základné prevedenie grilu je tvorené statickými vykurovacími špirálami v hornej časti prístroja.
K pokročilejším sa potom radí:
- Ražnenie – V rúrach vybavených otočným ražňom si pripravíte aj grilované kura a iné pokrmy.
- Rozmrazovanie – Napomáha šetrnému rozmrazeniu potravín pred varením.
- Mikrovlnný ohrev – Existujú kombinované spotrebiče, ktoré zastúpia klasickú aj mikrovlnnú rúru, ich výber ale nie je nijako široký.
- Teplovzdušná fritéza – Príležitostne sa na trhu stretnete aj so stolnými rúrami, ktoré zároveň plnia funkciu dnes veľmi populárnej teplovzdušnej fritézy.
- Pečenie s ventilátorom – Do istej miery supluje teplovzdušné pečenie. Pravého teplovzdušného pečenia (teda za prítomnosti zadného kruhového telesa) sa ale obvykle nedočkáte. Ponúkajú ho skôr profesionálne rúry (alebo skôr malé konvektomaty), určené do gastronomickej prevádzky.
Ovládanie
Komfort používania do istej miery ovplyvňuje aj typ ovládania. Naraziť obvykle môžete na dve varianty:
- Mechanické – Väčšinou prostredníctvom otočných koliesok či tlačidiel. Stretnete sa s ním pri drvivej väčšine modelov, aj tých drahších, pri tých ale býva doplnené displejom.
- Dotykové – Výnimočne môžete naraziť aj na rúry s dotykovým ovládacím panelom. Tie pôsobia luxusným dojmom (a cena tomu zodpovedá).
Mechanické ovládanie
Mechanické ovládanie s displejom
Dotykové ovládanie
Funkcie a príslušenstvo
O jednoduchšie a efektívnejšie používanie sa postarajú aj niektoré užitočné funkcie, napríklad:
- Akustický signál – Oznamuje okrem iného dokončenie zvoleného programu. Vďaka nemu nemusíte rúru neustále strážiť a jedlo vo chvíľke nepozornosti nespálite.
- Vnútorné osvetlenie – Umožňuje jednoduchšiu kontrolu vloženého jedla bez otvárania dvierok.
- Časovač – Sami si navolíte, kedy sa má minirúra vypnúť. Stretnúť sa možno aj s automatickým časovačom. Ten je súčasťou daného programu.
- Špecifické programy – Stolné rúry sú vybavené niekoľkými typmi programov na prípravu rozdielnych pokrmov. Naraziť môžete napríklad na program na pečenie cukroviniek, využiť je možné programy na pizzu a mnohé ďalšie.
- Šiesty zmysel – Drahšie a prepracovanejšie modely sú schopné samy určiť, v akom stave vkladáte pokrm do rúry a v závislosti od toho zvolia zodpovedajúcu teplotu a dĺžku prípravy jedla.
- Parné funkcie – Výnimočne sa môžete pri stolných rúrach stretnúť aj s možnosťou prípravy potravín v pare. Väčšinou ide ale o skutočne luxusné modely.
V balení s minirúrou obvykle býva aj niekoľko kúskov príslušenstva, poprípade si môžete niektoré užitočné doplnky zaobstarať. Obľúbené sú:
- Plechy na pečenie odlišných veľkostí a výšok
- Zapekacie misky
- Grilovací rošt
- Kameň na prípravu pizze
- Výsuvný šuplík na odkvapkávajúci tuk alebo padajúce omrvinky
- Košík na teplovzdušné fritovanie
Cena
Vzhľadom k menšej veľkosti a obmedzenejšiemu použitiu oproti klasickej rúre je možné počítať s nižšími obstarávacími nákladmi. Stolné rúry sú dostupným kuchynským sortimentom, navyše si môžete vyberať z modelových radov preverených výrobcov. Sú to napríklad značky Orava, Guzzanti, De’Longhi, ECG, Tristar, Rohnson a mnohé ďalšie.
Pre lepšiu predstavu o investícii do stolnej rúry uvádzame niekoľko cenových kategórií.
Cena do 40 €
V tejto cenovej kategórii narazíte na úplný základ. Sú to minirúry skutočne odpovedajúce svojmu pomenovaniu. Výrobky s nižším príkonom do 1 000 W a s objemom cca 15 litrov. Z toho samozrejme plynie aj obmedzenejšia regulácia teploty medzi 100 – 230 °C. Ide o jednoduché modely, svoje primárne využitie nájdu pri občasnej príprave pokrmov.
Cena od 40 do 120 €
Investícia, v rámci ktorej na vás čaká adekvátny výber stolných rúr. Budú to predovšetkým výkonnejšie zariadenia s príkonom až 2 000 W a s objemom rúry dosahujúcim 40 litrov. Tešiť sa môžete na viac funkcií. Okrem dolného a horného ohrevu to bude aj horúci vzduch alebo gril. Drahšie modely sú dokonca prísľubom liatinových platničiek.
Cena od 120 do 300 €
Ak dávate prednosť digitálnym minirúram s funkciou udiarne, s automatickým vypínaním, vnútorným osvetlením, množstvom programov a s veľkým množstvom príslušenstva, oplatí sa do nákupu investovať vyššiu sumu. Vďaka tomu pre vás bude dostupných mnoho značkových výrobkov, pri ktorých sa kvalita spája s veľmi osobitým a nadčasovým dizajnom. Za ten si rozhodne priplatíte.
Modelový výber stolnej rúry
V predchádzajúcich kapitolách sme sa zaoberali rozdielmi medzi stolnými a klasickými rúrami a predstavili sme kľúčové parametre i hodnoty, ktoré obvykle dosahujú. Teraz sa pokúsime na výber pozrieť z pozície informovaného zákazníka a opísať tak modelový výber pomocou individuálnych požiadaviek.
Náš zákazník nedávno kúpil záhradu, na ktorej stojí iba malá chata s miniatúrnym miestom pre kuchyňu. Teraz trávi celé víkendy snahou pozemok zvelebiť. Hľadá teda spotrebič, ktorý potrebuje čo najmenej miesta a je vhodný na prípravu čo najširšej škály pokrmov. Pokiaľ sa bude dariť ovociu, hodlá tu dokonca aj zavárať. Na varenie si vyhradil staré hrnce zo súčasnej domácnosti.
Na dizajne rúry mu nijako zvlášť nezáleží a nepotrebuje ani veľký objem – na záhradu chodí často sám. Je zo starej školy, špeciálne programy by najskôr nevyužil, keďže sa však na záhrade venuje ďalším zvelebujúcim činnostiam, ocení, pokiaľ rúru nebude musieť neustále strážiť.
1. Vyhotovenie stolnej rúry
Náš modelový zákazník chce ušetriť toľko priestoru, koľko je len možné. Koniec-koncov, s bývaním tu ešte len začína a nemôže si tak byť istý, či nebude potrebovať nejaké ďalšie vybavenie. Preto siahne po stolnej rúre, ktorá zastúpi čo najviac spotrebičov, minimálne klasickú rúru a sporák. Pri nákupe rúry bez platničiek by musel zakúpiť varič zvlášť, čo by znamenalo ďalšie nároky na priestor.
2. Typ platničiek a ich regulácia
Keďže na varenie budú využité staré, vyradené hrnce, bude sa treba uistiť, že platničky si s nimi poradia. Istotou by pre nášho zákazníka mohla byť rúra s liatinovými platničkami, ktoré znesú akýkoľvek riad. Tomu nahráva aj fakt, že vzhľad tu nehrá nijako dôležitú úlohu a modernejší sklokeramický dizajn by nebol patrične docenený. Pokiaľ je však zákazník zvyknutý na sklokeramickú dosku, neexistuje dôvod, prečo by sa jej mal na záhrade vzdávať.
Náročnejší by však mal byť v oblasti regulácie platničiek. Pokiaľ tu chce tráviť celé víkendy a zavárať, určite uvíta čo najvyšší počet teplotných stupňov. Iná situácia by však nastala, ak by sa k vareniu často nedostal, prípadne „varil“ iba ohrievané párky – to by si vystačil aj s platničkami bez regulácie.
3. Príkon a maximálna teplota
Príkon ovplyvňuje ako rýchlosť rozohrievania rúry, tak aj spotrebu. Náš modelový zákazník bude rúru pravidelne používať. Keďže má navyše na záhrade veľa inej práce, rozhodne neplánuje trpezlivo vyčkávať, kým sa rúra nahreje. Preto tu príkon dostane prednosť a zákazník si postráži, aby rúra náročné používanie zvládla.
Maximálna teplota sa pri väčšine modelov pohybuje nad 230 °C, čo človeka v bežnom používaní neobmedzuje. Keďže si náš zákazník praje model, ktorý zastúpi čo najviac ďalších spotrebičov, zaujme ho aj režim grilovania, ktorý využíva vyššie teploty, a tiež otočný ražeň. Ak by si však do budúcnosti plánoval zaobstarať kvalitný gril samostatne, mohol by od tohto kritéria pokojne upustiť.
4. Objem rúry
Ako sme už spomínali, náš zákazník jazdí na záhradu sám. Objem rúry teda bude musieť vyhovovať iba jeho vlastným potrebám. Keďže vďaka tomu zároveň ušetrí miesto, siahne skôr po menšom modeli. Objemnejšiu rúru by rovnako adekvátne nevyužil a možno by len zbytočne utrácal za vyšší príkon. Na druhej strane sa však vyhne tým úplne miniatúrnym, pretože majú často len obmedzené možnosti ohrevu.
5. Požadované typy ohrevu
Hoci náš zákazník kupuje len malú stolnú rúru, sľubuje si od nej prípravu rozmanitých jedál. Rozhodne teda bude požadovať horný aj spodný ohrev, horúci vzduch aj funkciu grilovania. Na druhú stranu však nebude očakávať špeciálne programy na pizzu, koláče či prípravu domácich jogurtov.
6. Ďalšie funkcie a príslušenstvo
Ako sme už spomínali vyššie, náš modelový zákazník bude mať na záhrade veľa práce a rozhodne tak nebude chcieť stráviť pri rúre viac času než je nutné. Ocení teda vychytávky, ktoré proces pečenia postrážia za neho.
Pravdepodobne siahne po modeli, ktorý je vybavený časovačom a koniec pečenia ohlási zvukovým signálom. Ak sa rozhodne zainvestovať, možno ho zaujme aj rúra, ktorá odhadne vhodnú teplotu a dĺžku pečenia pomocou šiesteho zmyslu. Bez vnútorného osvetlenia si naopak bez problémov poradí.
Z príslušenstva sa bude určite hodiť plech, zapekacie misky či nejaký ďalší riad do konkrétneho typu rúry. Čím menšia rúra bude, tým skôr príde vhod aj vysúvací odkvapkávací šuplík. V malej rúre by sa totiž horšie čistil. Keby však náš zákazník zmenil názor a rozhodol sa zaobstarať si väčší model, možno by si vystačil aj s riadom klasických rozmerov a bez šuplíka.
7. Ďalšie kritériá
Náš zákazník je na špeciálne funkcie pomerne nenáročný. Napriek tomu sme našli niekoľko ďalších aspektov, ktoré by možno chcel vziať do úvahy.
- Pri používaní na záhrade nie je úplne možné vyvarovať sa ovládaniu rúry špinavými či mokrými rukami. Pre takéto ovládanie sú mechanické gombíky oveľa vhodnejšie ako dotykový displej.
- Funkcia samočistenia uľahčuje údržbu. Je tak ďalším bonusom, ktorý vo výsledku šetrí čas, čo nášmu zákazníkovi pomôže sústrediť sa na dôležitejšie činnosti.
Zhrnutie
Podľa údajov, ktoré sme v priebehu modelového výberu zhromaždili, teraz dokážeme usúdiť, aká rúra nášho zákazníka zaujme. Bude sa jednať o model s liatinovými platničkami, z ktorých každú je možné teplotne regulovať. Príkonom aj maximálnou teplotou bude rúra skôr nadpriemerná.
Rúra bude mať menší objem, zato však všetky dostupné typy ohrevu a čestné miesto v nej bude patriť otočnému ražňu. Ovládanie prístroja bude mechanické. Z ďalších funkcií sa zákazník zameria na časovač so zvukovým signálom a na samočistenie. Balenie by tiež malo obsahovať výsuvný odkvapkávací šuplík a riad v adekvátnej veľkosti.
Vybraná rúra
Údržba stolnej rúry
Stolná rúra, rovnako ako ďalšie kuchynské spotrebiče, si vyžaduje istú dávku údržby, aby ste zachovali jej vzhľad a hlavne predĺžili jej životnosť. Základom všetkého je používanie vhodného príslušenstva pri príprave danej pochutiny, napríklad v podobe odkvapkávacej misky. Aj s ňou však môže dôjsť k zanášaniu vnútorných stien.
Niekto si pri údržbe vystačí s mydlovou alebo octovou vodou, niekto využíva špeciálne čistiace prostriedky. Ideálne je používať neabrazívne prostriedky, vhodné nie sú ani drôtenky a pod. Pokiaľ chcete na čistenie stolnej rúry využiť čistič na klasické rúry, overte si, že je na daný materiál vhodný. Rad stolových rúr je čiastočne alebo aj z väčšiny tvorený hliníkom a prostriedky na čistenie klasických rúr nebývajú na hliník vždy vhodné (Zdroj: Love to Know).
V tomto prípade platí jedno základné pravidlo. Nikdy nečistite horúcu minirúru. Vždy ju nechajte dôkladne vychladnúť a až potom sa pustite do čistenia. Rad moderných výrobkov je vybavený aj funkciou samočistenia. Tá vám pri pravidelnej údržbe výrazne uľahčí prácu.