Hodnotenie | Produkt | Klady | Zápory | Orientačná cena | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
460 € | Zobraziť ponuky | |
Top 2 |
|
|
55 € | Zobraziť ponuky | |
Top 3 |
|
|
25 € | Zobraziť ponuky | |
Top 4 |
|
|
80 € | Zobraziť ponuky | |
Top 5 |
|
|
25 € | Zobraziť ponuky | |
Top 6 |
|
|
50 € | Zobraziť ponuky |
Ako vybrať strojček na cestoviny
Voľbu strojčeka na cestoviny je potrebné vnímať ako investíciu do kvalitného produktu s dlhou životnosťou. Až potom budete s jeho používaním dostatočne spokojní. Preto vás hneď v úvodnej kapitole zoznámime s výrobnými materiálmi, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú kvalitu spracovania cesta a tým aj celkový výsledok.
Vzhľadovo vyzerajú strojčeky na cestoviny podobne ako mlynčeky na mäso (o tých si môžete prečítať viac v našom článku Ako vybrať mlynček na mäso). Rovnako ako tie mäsové, ani cestovinové strojčeky neexistujú iba na ručný pohon, ale môžu byť poháňané aj pomocou elektriny. Prezradíme vám tiež to, aké druhy cestovín si môžete doma vyrobiť, akú rolu hrá v tomto procese hrúbka cesta, alebo ako správne používať moderný strojček.
Z nášho článku načerpáte dostatok informácií o tomto praktickom kuchynskom pomocníkovi, a to vrátane orientačných obstarávacích nákladov. Potom nezostáva nič iné len sa pustiť do výberu toho správneho modelu. Pred nákupom však odporúčame vyhľadať si na internete recenzie k vybraným modelom. Veľakrát totiž užívateľské skúsenosti prezradia to, čo popis výrobcu nezahŕňa.
Pripravili sme si pre vás porovnania aj ďalších kuchynských pomocníkov, menovite napríklad hotdogovačov, šunkovarov alebo popkornovačov.
Ako vybrať strojček na cestoviny stručne:
- Najprv zvážte, či využijete elektrický strojček na cestoviny, alebo si vystačíte s manuálnym pohonom. Prístroje sa od seba líšia komfortom pri výrobe cestovín, ale aj obstarávacou cenou.
- Sledujte výrobný materiál strojčeka na cestoviny. Kvalitný prístroj je vyrobený z ocele, pri ktorej je zaručená vysoká pevnosť.
- Zamerajte sa na spôsob prichytenia k pracovnej doske a stabilitu strojčeka na cestoviny. Nemali by chýbať protišmykové nôžky a skrutkovací mechanizmus na upevnenie.
- Zistite si, aké druhy cestovín dokáže vybraný strojček vyrobiť. Platí, že manuálne strojčeky vyrábajú len klasické dlhé cestoviny rôznych šírok, zatiaľ čo elektrické strojčeky sú variabilnejšie.
- Z hľadiska budúceho využitia si tiež overte, aké hrubé cestoviny dokáže strojček pripraviť. Dôležitý je aj spôsob nastavovania požadovanej hrúbky.
- Stanovte si rozpočet pre budúci nákup. Vyberte si niekoľko strojčekov na cestoviny podľa aktuálnych trendov a porovnajte ich medzi sebou. S tým vám môžu pomôcť aj užívateľské recenzie.
Pohon: elektrina vs. manuál
Pri nákupe strojčeka na cestoviny máte možnosť výberu podľa pohonu. Voliť možno z dvoch variantov, ktoré sa od seba do istej miery líšia komfortom pri používaní a taktiež obstarávacou cenou. Každý má svoje výhody aj nevýhody, ktoré vám nižšie priblížime.
- Ručný strojček na cestoviny
- Elektrický strojček na cestoviny
Typ pohonu | Výhody | Nevýhody |
Manuálny strojček na cestoviny |
|
|
Elektrický strojček |
|
|
Ručný strojček na cestoviny
Ručný strojček na cestoviny je najpredávanejšou verziou na trhu, minimálne na domáce použitie. Základom je konštrukcia, ktorú pomocou špeciálneho prvku prichytíte ku kuchynskej linke. Ovládanie je realizované prostredníctvom kľučky vloženej do vyhradenej časti mechanizmu. Ručný strojček na cestoviny tak na prácu vyžaduje manuálny pohyb rúk.
Kľučka a manuálny strojček na cestoviny – na čo si dať pozor?
Pri výbere manuálneho strojčeka na cestoviny nezabudnite venovať pozornosť kľučke. Je veľmi dôležitou súčasťou, v podstate prostredníctvom nej zaisťujete chod celého zariadenia. Mala by mať pohodlný úchop, zároveň by malo byť ľahké kľučkou otočiť – vďaka tomu bude spracovanie cesta rýchle a jednoduché a vaša práca bude efektívnejšia. Úchop býva najčastejšie pogumovaný alebo drevený, dôležité je, aby sa pri práci kľučka v ruke nešmýkala.
Elektrický strojček na cestoviny
Elektrické strojčeky na cestoviny sú obohatené o elektromotor. Ten nahrádza pri tvorbe cestovín ručný pohyb. Na ovládanie prístroja vám stačí stlačenie jediného tlačidla a vloženie cesta. Mechanizmus je následne rozpohybovaný automaticky a o tvorbu cestovín sa postará strojček sám.
V prípade elektrických strojčekov na cestoviny je však potrebné počítať s vyššími obstarávacími nákladmi oproti ručným strojčekom. Zároveň myslite na to, že na vytvorenie domácich cestovín potrebujete vždy prívod elektrickej energie, prípadne dostupnú elektrickú zásuvku.
Výkon elektrického strojčeka na cestoviny
Pri výbere elektrického strojčeka na cestoviny nezabudnite svoju pozornosť venovať výkonu elektrického motora. Odvíja sa od príkonu, pričom štandardná hodnota sa pohybuje od 80 W do 180 W.
Na trhu dnes môžete naraziť aj na strojčeky, ktoré dokážu cesto taktiež spracovať. Tie majú obvykle príkon aj niekoľkonásobne vyšší. Treba si však uvedomiť, že s rastúcim príkonom rastie aj spotreba elektrickej energie, čo prináša vyššie účty za elektrinu. Na druhú stranu strojček na cestoviny nebudete používať každý deň, veľkého zásahu do rodinného rozpočtu sa tak nemusíte obávať.
Výrobný materiál
Spôsob fungovania ručného strojčeka na cestoviny je známy určite každému, napriek tomu pre istotu tento proces načrtneme. Základom sú dva valčeky, medzi ktorými vzniká tenké cesto. Z neho môžete pomocou ďalších formičiek vytvárať finálne cestoviny.
Z vyššie uvedeného popisu je zrejmé, že väčšina mechanických súčastí strojčeka je značne namáhaná. Preto je nevyhnutné voliť kvalitné produkty z materiálov, ktoré uvádzame nižšie. Práve u nich nehrozia po niekoľkých pretiahnutiach cesta praskliny, deformácie a poškodenia.
Pri nákupe strojčeka na cestoviny sa z hľadiska vhodného materiálu držte nasledujúcich zásad.
- Vyberajte iba ušľachtilú výrobnú oceľ – chróm a nerez. U nej je zaručená dostatočná pevnosť.
- Ideálne je, keď z rovnakého materiálu bude vytvorené aj uloženie valcov.
- Rozhodne sa vyhnite neznačkovým strojčekom na cestoviny, u ktorých sa dá stretnúť s hliníkovým materiálom.
- Hliníkové strojčeky majú obvykle nízku životnosť.
- Lacné riešenia s plastovým uložením valcov majú tiež veľmi krátku životnosť.
- Pri voľbe ručného variantu nezabúdajte ani na precízne vyhotovenie rukoväte. Na ňu je totiž vyvíjaný vyšší tlak.
Stabilita a prichytenie k pracovnej doske
Z hľadiska bezpečnosti aj komfortu pri výrobe cestovín je dôležitá stabilita prístroja. Strojček na cestoviny by mal byť dobre vyvážený a vybavený kvalitným úchytom, pomocou ktorého sa pevne prichytí ku kuchynskej linke či doske stola. Samozrejmosťou by mali byť protišmykové nôžky, ktoré zabránia posúvaniu prístroja.
Niektoré, obvykle lacnejšie, modely zle priliehajú k doske stola či kuchynskej linky, prístroj sa potom pri práci posúva zo strany na stranu, čo výrobu výrazne sťažuje. Tomuto problému do istej miery predídete výberom strojčeka z kvalitného kovového materiálu, ktorý so sebou prináša aj vyššiu hmotnosť. Čím vyššiu má totiž prístroj hmotnosť, tým menej sa bude pri práci posúvať a o to viac bude stabilný.
Druh cestovín
Neoddeliteľnou súčasťou každého strojčeka na cestoviny sú nadstavce. Ide o vyberateľný prvok rozhodujúci o tom, aký druh cestovín z cesta vznikne. Tieto doplnky sú buď súčasťou danej sady, alebo ich je možné ľubovoľne dokúpiť – obvykle však iba na zodpovedajúce modely strojčekov na cestoviny.
Z tohto dôvodu si pri nákupe dôkladne rozmyslite, do akej miery budete tohto kuchynského pomocníka využívať. Pri tvorbe cestovín sa totiž medze rozhodne nekladú, tvarom ani veľkosťou sa obmedzovať nemusíte. Svoje o tom vedia Taliani, ale dokazujú to aj typy dostupných nadstavcov na odlišné druhy cestovín.
- Nadstavec na klasické pláty používané na prípravu pokrmu zvaného lasagne.
- Nadstavec na Pappardelle v podobe pravidelných rezancov.
- Nadstavec na Trenette alebo úzke rezance, Gnocchi a symetrické šišky.
- Nadstavec na Reginette a obľúbené kapsičky nazývané Ravioli.
- Nadstavec na Fetuccine alias rezancové cestoviny z nekysnutého cesta.
Všeobecne sa dá povedať, že strojčeky na cestoviny s mechanickým pohonom vyrábajú len klasické dlhé cestoviny rôznych šírok. Elektronické strojčeky sú variabilnejšie. Ponúkajú prípravu kruhových, motýlikových či ďalších špeciálnych tvarov a vzorov. Všetko záleží len na vašich preferenciách. Základom by ale vždy mal byť kvalitný výrobný materiál nadstavcov. Ideálne ide o pochrómovaný kov.
Hrúbka cestovín
Pri strojčeku na výrobu cestovín máte možnosť voľby nielen medzi jednotlivými nadstavcami určujúcimi šírku pripravenej cestoviny. Väčšina modelov ponúka aj nastavenie hrúbky, respektíve šírky vytváranej cestoviny. V tomto smere vychádzajte z toho, aký druh pokrmu chcete pripravovať a čo máte vlastne radi.
Hrúbka cesta je obvykle nastaviteľná v 6 – 10 stupňoch. Nastavenie je vykonávané po milimetroch. Aj tu sa výbava každého strojčeka líši model od modelu. V priemere to je ale 0,8 – 4 milimetre.
Cena
Strojček na cestoviny si okrem vyššie uvedených parametrov môžete vyberať aj na základe obstarávacích nákladov. Tie totiž rozhodujú o tom, ako vybavený produkt si vlastne zakúpite. Aby ste boli s výsledným nákupom maximálne spokojní, voľte vždy z preverených výrobcov. V tomto segmente medzi nich môžeme zaradiť napríklad značky Imperia, Orion, Marcato, Kela, Tescoma, Klarstein, Laica, Omas, De Gusto a ďalšie.
Cena do 40 €
Táto cenová hladina je pre nákup nového strojčeka na cestoviny hraničná. Za túto cenu získate základný model, ktorý však môže byť vybavený aj niekoľkými nadstavcami na tvorbu odlišných druhov cestovín a cestovinových pást. V neprospech týchto výrobkov bude vypovedať horšia kvalita spracovania, stretnúť sa môžete aj s menej kvalitným hliníkovým materiálom.
Cena od 40 do 80 €
Do vášho hľadáčika sa v tejto cenovej kategórii dostanú okrem ručných strojčekov na cestoviny aj tie elektrické. S cenou rastie nielen precíznosť a efektivita spracovania, ale aj počet stupňov hrúbky cesta. Je ale pravdou, že za podobnú cenu môžete niekedy zaobstarať len samotné nadstavce, ktoré sa vďaka kvalite použitých materiálov hodia hlavne do profesionálnych prístrojov.
Cena od 80 do 120 €
V tomto prípade sa dostávame do kategórie vysoko kvalitných strojčekov na cestoviny. Špičkové výrobky od renomovaných značiek vám poslúžia na prípravu najrôznejších druhov cestovín. Stačí zvoliť dostatočne bohatú sadu s nadstavcami a môžete sa pustiť do experimentovania.
Cena nad 120 €
V tejto cenovej relácii na vás čakajú viac-menej profesionálne strojčeky na cestoviny, pri ktorých sa cena dostáva za hranicu 200 €. Výnimkou nie sú ani špeciálne strojčeky na určitý typ cestovín vhodné do reštauračných zariadení, kde je dôraz kladený na maximálnu kvalitu prevedenia a niekoľkonásobne väčšiu produkciu. Takéto výrobníky môžu stáť až 1 000 €.
Ako pracovať so strojčekom na cestoviny
Každý vami zvolený strojček na cestoviny bude vybavený dostatočne prehľadným návodom na použitie, takže v tomto smere vás nebudeme zaťažovať identickými informáciami. Prinášame vám skôr pár všeobecných praktických rád súvisiacich s pravidelným používaním.
- Pri vkladaní cesta do strojčeka na cestoviny použite na podsypanie múku, čo zamedzí akémukoľvek nežiaducemu prichytávaniu.
- Nesnažte sa do strojčeka vkladať príliš veľké cesto. Prístroj by ste mohli poškodiť a dokonalý vzhľad cestovín aj tak nedocielite.
- Pred uskladnením strojček utierajte iba navlhčenou handričkou. Nikdy sa ho nesnažte umývať prúdom tečúcej vody. Pri elektrických strojčekoch to platí dvojnásobne.
Na prvý pohľad sa vám môže zdať strojček na cestoviny trochu zbytočný, ale uvidíte, že chuť domácich cestovín je nenahraditeľná. Ak ste fanúšikmi takýchto domácich vychytávok možno si obľúbite napríklad aj varič vajec, o ktorom sme sa rozpísali v tomto článku.
Pre efektívnejšiu prácu si kúpte sušiak na cestoviny
Pokiaľ cestoviny nie sú určené na okamžitú spotrebu, je potrebné ich pred uskladnením usušiť. To najlepšie docielite na špeciálnom sušiaku na cestoviny. Ide o drevený stojan, na ktorý cestoviny jednoducho zavesíte. Vďaka rovnomernému rozloženiu cestoviny dobre a rýchlo schnú. Niektoré stojany pojmú až 1 kilogram čerstvých cestovín.
Ako udržiavať strojček na cestoviny
Strojček na cestoviny, predovšetkým ten elektrický, nikdy nesmiete namáčať vo vode alebo umývať v umývačke. Istá údržba je ale nutnosťou. Po každom použití odporúčame prístroj očistiť od usadenej múky pomocou jemnej kefky a potom ho vlhkou handričkou dočistiť.
Pokiaľ sa vám po čase zdajú byť valce strojčeka stuhnuté, skúste ich namazať. Môžete na ne kvapnúť trochu oleja, čím sa bude valec ľahšie pohybovať. Potom ako začnete strojček zase používať, nezabudnite odstrániť prebytočný olej z valca a usušiť ho suchou handričkou.