Menu

Test a recenzie 10 najlepších strojčekov na cestoviny

Aktualizované:
Marec 2022
Autor:
Iva Konaříková

V kategórii strojčekov na cestoviny odporúčame

Elektrický strojček na cestoviny Imperia PASTAPRESTO

360 €

Orientačná cena

Aký strojček na cestoviny vybrať podľa porovnania

Pre náročných

Strojčeky na cestoviny

Odporúčame
Elektrický strojček na cestoviny Imperia PASTAPRESTO
Orientačná cena 360 €
Najlepší pomer cena/výkon

Strojčeky na cestoviny

Odporúčame
Strojček na cestoviny - set Orion FRANCESCO
Orientačná cena 40 €
Pre nenáročných

Strojčeky na cestoviny

Odporúčame
Strojček na cestoviny ERNESTO
Orientačná cena 20 €

Niet nad vlastnoručne vyrobené rezance, s ktorými obohatíte vami pripravovanú polievku. Strojček na cestoviny je nepostrádateľnou kuchynskou pomôckou každého milovníka cestovín. S jeho pomocou si môžete tieto nevyhnutné ingrediencie nápaditej gastronómie pripraviť doma sami oveľa rýchlejšie ako doteraz. V kuchyni strojček odbúra akúkoľvek namáhavú činnosť spojenú s ručnou tvorbou domácich rezancov a cestovín. 

Prostredníctvom nášho porovnania sme sa vám rozhodli výber nového strojčeka na cestoviny čo najviac uľahčiť. Nemusíte tak tráviť hodiny svojho času hľadaním toho správneho výrobku. Vybrali sme niekoľko overených strojčekov na cestoviny z aktuálnej ponuky na trhu, pričom sme sa zamerali prevažne na cenu, ale zároveň aj na kvalitu spracovania a druhy cestovín. Porovnanie tak zahŕňa drahší taliansky produkt aj strojček na cestoviny pre nenáročných zákazníkov.

Aby ste si však zaobstarali skutočne kvalitný výrobok zodpovedajúci vašim potrebám, hodí sa vám niekoľko zásadných informácií spojených s jeho výberom. Prečítajte si preto aj článok Ako vybrať strojček na cestoviny, ktorý sa stane praktickým vodítkom pre váš budúci nákup. Dozviete sa, že strojček na cestoviny nie je žiadnym zložitým zariadením, jeho používanie je veľmi jednoduché a doma si ho čoskoro obľúbite.


Najlepšie strojčeky na cestoviny podľa porovnania

Strojčeky na cestoviny

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Pre náročných

Recenze Elektrický strojček na cestoviny Imperia PASTAPRESTO
Elektrický strojček na cestoviny Imperia PASTAPRESTO

Elektrický pohon

Až 6 úrovní hrúbky cesta

Luxusné prevedenie

Ideálny na náročné domáce využitie

Vysoká cena

Málo nadstavcov v balení

360 € Zobraziť ponuky

Najlepší pomer cena/výkon

Recenze Strojček na cestoviny - set Orion FRANCESCO
Strojček na cestoviny - set Orion FRANCESCO

Viac ako 6 druhov cestovín

Praktická sada príslušenstva v balení

Kvalitné celokovové spracovanie

Až 9 úrovní nastavenia hrúbky cesta

Manuálna kľučka sa pri práci uvoľňuje

40 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

Recenze Strojček na cestoviny ERNESTO
Strojček na cestoviny ERNESTO

Nízka cena

3 druhy cestovín

Až 7 úrovní nastavenia hrúbky cesta

Rovnomerné vyvaľkanie cesta

Nízka hmotnosť - nie príliš pevný

Kovový úchyt rukoväte sa môže pri práci šmýkať

20 € Zobraziť ponuky

Recenze Elektrický strojček na cestoviny Imperia PASTAPRESTO
Elektrický strojček na cestoviny Imperia PASTAPRESTO
Recenze Strojček na cestoviny - set Orion FRANCESCO
Strojček na cestoviny - set Orion FRANCESCO
Recenze Strojček na cestoviny ERNESTO
Strojček na cestoviny ERNESTO
Ocenenie

Pre náročných

Najlepší pomer cena/výkon

Pre nenáročných

Kategória

Strojčeky na cestoviny

Strojčeky na cestoviny

Strojčeky na cestoviny

Orientačná cena 360 € 40 € 20 €
Výrobca Imperia Orion LIDL ERNESTO®
Typ Elektrický Manuálny Manuálny
Výkon motora (W) 85 Nerelevantné Nerelevantné
Výrobný materiál Nerezová oceľ Nerezová oceľ Nerezová oceľ
Nastavenie hrúbky cesta Áno Áno Áno
Počet úrovní nastavenia hrúbky cesta 6 9 7
Druhy vyrábaných cestovín Tagliatelle a fettuccine (možno dokúpiť ďalšie nadstavce) Polievkové rezance, široké rezance, lasagne, špagety, fettuccine, ravioly a ďalšie rádielká Špagety, fettuccine a lasagne
Stabilita a uchytenie Protišmykové nožičky Skrutkovací háčik Skrutkovací háčik, protišmykové nožičky
Hmotnosť (kg) 8.8 4.34 1.99
Dĺžka (cm) 20 Neuvedené 21
Šírka (cm) 28 20 20
Výška (cm) 25.5 13 15.5
Pre náročných Strojčeky na cestoviny
  • Elektrický pohon
  • Až 6 úrovní hrúbky cesta
  • Luxusné prevedenie
  • Ideálny na náročné domáce využitie
  • Vysoká cena
  • Málo nadstavcov v balení

Víťazom dnešného porovnania a zároveň ideálnou voľbou pre náročných užívateľov je strojček na cestoviny Imperia PASTAPRESTO. Vyniká svojim precíznym spracovaním a predovšetkým 85W elektrickým motorom, ktorý sa stará o automatickú výrobu cestovín. Tento špičkový pomocník umožňuje nastaviť až 6 rôznych hrúbok cesta a jeho súčasťou je nadstavec na 2mm tagliatelle a nadstavec na 6,5mm fettuccine. Ďalšie nadstavce je možné dokúpiť.

Celý stroj váži cez 8 kilogramov a tak je sám o sebe dobre stabilný. Disponuje preto len protišmykovými nožičkami, skrutkovací systém na prichytenie k doske u tohto výrobku nehľadajte. Jeho súčasťou je plastový kryt, ktorý chráni nadstavce pred prachom pri trvalom umiestnení na linke.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Obrovskou prednosťou tohto zariadenia je jeho elektrický pohon. Vďaka tomu je možné v domácom prostredí vyrobiť cestoviny pre celú rodinu takmer bez práce. Nevýhodou síce je, že sa v základnom balení dodáva iba s nadstavcami na výrobu cestovín typu tagliatelle a fettuccine, avšak ďalšie nadstavce je možné kedykoľvek dokúpiť. Vďaka plastovému krytu nadstavcov môžeme mať navyše prístroj trvalo umiestnený na linke.

Záverečné zhrnutie

Ak vás neobmedzuje rozpočet a hľadáte strojček na cestoviny s praktickým elektrickým pohonom, určite tento model zvážte. V základnom balení sa síce dodáva len s dvoma nadstavcami na výrobu cestovín typu tagliatelle a fettuccine, avšak ďalšie nadstavce k nemu môžete kedykoľvek dokúpiť. Stroj vyniká pevným kovovým spracovaním a bez obáv splní požiadavky domácností milujúcich cestoviny všetkého druhu.

360 € Orientačná cena

Najlepší pomer cena/výkon Strojčeky na cestoviny
  • Viac ako 6 druhov cestovín
  • Praktická sada príslušenstva v balení
  • Kvalitné celokovové spracovanie
  • Až 9 úrovní nastavenia hrúbky cesta
  • Manuálna kľučka sa pri práci uvoľňuje

Z hľadiska pomeru výkonu a ceny sa v tomto porovnaní najlepšie umiestnil veľmi praktický set na výrobu cestovín Orion FRANCESCO. Ide o kvalitný celokovový strojček s mechanickým pohonom, ktorého doménou je široká sada príslušenstva a nadstavcov. Pomocou tohto strojčeka môžete doma vyrobiť viac ako 6 druhov cestovín, pričom samotnú šírku cesta je možné regulovať až v 9 rôznych úrovniach, od základnej šírky až po tenké pásy.

Sada obsahuje nadstavec na výrobu vlasových rezancov o šírke 1 mm, širších polievkových rezancov či špagiet šírky 2 mm, nadstavec na výrobu plnených raviol, rádielko na úpravu správnej šírky cesta a rádielko so 6 odnímateľnými krúžkami, pomocou ktorého možno ľahko vytvoriť rovnomerné pásiky, kolieska. Stroj sa k doske upína pomocou klasického skrutkovacieho mechanizmu a váži cez 4 kilogramy ide teda o skutočne pevného pomocníka.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Užívatelia vo svojich hodnoteniach najčastejšie vyzdvihujú celokovové prevedenie strojčeka, od ktorého sa dá očakávať dlhá životnosť. Často v hodnoteniach spomínajú praktickú sadu príslušenstva, vďaka ktorej je možné vytvoriť nespočetné množstvo druhov cestovín v rôznych hrúbkach cesta. Negatívneho ohlasu sa dočkal nadstavec na široké rezance, ktorý údajne neprerezáva cesto – tu však mohla byť chyba v samotnom zložení či spracovaní cesta, nie v strojčeku.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Oproti konkurenčným produktom rovnakej cenovej relácie sa tento strojček na cestoviny môže pochváliť sadou praktického príslušenstva. Vďaka setu je možné s pomocou strojčeka vytvoriť nespočetné množstvo druhov cestovín, doma si ľahko pripravíte tenké i široké rezance, špagety, lasagne, ale aj plnené ravioly. Veľkou výhodou je aj pevné celokovové prevedenie. Za nevýhodu je možné považovať zlé uchytenie manuálnej kľučky, ktorá môže pri práci zo stroja vypadávať.

Záverečné zhrnutie

Pokiaľ patríte medzi milovníkov domácich cestovín a hľadáte strojček, ktorý zvládne precízne pripraviť množstvo druhov, potom nie je nad čím váhať. Set na výrobu cestovín Orion FRANCESCO zahŕňa niekoľko praktických nadstavcov, s ktorými budú vaše možnosti v kuchyni skutočne rozmanité. Vďaka celokovovému spracovaniu je od neho možné očakávať aj dlhú životnosť.

40 € Orientačná cena

Pre nenáročných Strojčeky na cestoviny
  • Nízka cena
  • 3 druhy cestovín
  • Až 7 úrovní nastavenia hrúbky cesta
  • Rovnomerné vyvaľkanie cesta
  • Nízka hmotnosť - nie príliš pevný
  • Kovový úchyt rukoväte sa môže pri práci šmýkať

Pre nenáročných užívateľov sme do porovnania zaradili strojček na cestoviny ERNESTO, ktorý si môžete zakúpiť v obchodnej sieti predajní LIDL. Vyznačuje sa cenovou dostupnosťou, kvôli ktorej síce nemožno očakávať širokú sadu nadstavcov v balení či veľkú variabilitu hrúbky cesta, avšak na občasné použitie v kuchyni je strojček úplne dostačujúci. 

V balení je strojček dodávaný spolu s 3 rôznymi valcami na prípravu špagiet, fettuccine a lasagní. Ponúka tiež možnosť nastavenia hrúbky cesta a to hneď v 7 úrovniach od hrubého po tenké. Funguje na ručný pohon, ovláda sa pomocou kľučky s kovovým úchopom. Disponuje skrutkovacím úchopom s podložkou šetrnou k nábytku, takže jeho pripevnenie je možné kdekoľvek v kuchyni. Pre väčšiu stabilitu je vybavený aj protišmykovými nôžkami.   

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Užívateľmi je tento strojček na cestoviny veľmi dobre hodnotený. V recenziách najčastejšie chvália jednoduchú montáž a manipuláciu. Zo skúseností užívateľov je zrejmé, že strojček zvládne rovnomerne vyvaľkať cesto, čím ušetrí prácu aj čas pri výrobe domácich cestovín. Je možné nájsť aj niekoľko negatívnych recenzií – niektorí používatelia považujú strojček za nestabilný.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Najväčšou prednosťou strojčeka na cestoviny ERNESTO je jeho nízka cena. V porovnaní s niektorými konkurenčnými produktmi stojí o viac ako polovicu menej, pritom ponúka porovnateľné parametre. Na druhú stranu nemá príliš pevné spracovanie, váži len bezmála 2 kilogramy, z čoho môžeme usúdiť, že nie je pripravený na poriadny záprah v kuchyni. 

Záverečné zhrnutie

Strojček na cestoviny ERNESTO predstavuje vhodnú voľbu v prípade, že hľadáte pomocníka len na občasné použitie, alebo vás obmedzuje výška vášho rozpočtu. Vystačiť si budete musieť len s troma druhmi cestovín, avšak k dispozícii máte možnosť nastavenia hrúbky cesta až v 7 úrovniach. Výsledok bude vďaka strojčeku vždy výrazne lepší než keby ste cestoviny váľali ručne. Ak vás ale neobmedzuje rozpočet, zvážte set Orion FRANCESCO.

20 € Orientačná cena


Ako vybrať strojček na cestoviny

Voľbu strojčeka na cestoviny je potrebné vnímať ako investíciu do kvalitného produktu s dlhou životnosťou. Až potom budete s jeho používaním dostatočne spokojní. Preto vás hneď v úvodnej kapitole zoznámime s výrobnými materiálmi, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú kvalitu spracovania cesta a tým aj celkový výsledok. 

Vzhľadovo vyzerajú strojčeky na cestoviny podobne ako mlynčeky na mäso (o tých si môžete prečítať viac v našom článku Ako vybrať mlynček na mäso). Rovnako ako tie mäsové, ani cestovinové strojčeky neexistujú iba na ručný pohon, ale môžu byť poháňané aj pomocou elektriny. Prezradíme vám tiež to, aké druhy cestovín si môžete doma vyrobiť, akú rolu hrá v tomto procese hrúbka cesta, alebo ako správne používať moderný strojček.

Z nášho článku načerpáte dostatok informácií o tomto praktickom kuchynskom pomocníkovi, a to vrátane orientačných obstarávacích nákladov. Potom nezostáva nič iné len sa pustiť do výberu toho správneho modelu. Pred nákupom však odporúčame vyhľadať si na internete recenzie k vybraným modelom. Veľakrát totiž užívateľské skúsenosti prezradia to, čo popis výrobcu nezahŕňa.

Ako vybrať strojček na cestoviny stručne: 

  • Najprv zvážte, či využijete elektrický strojček na cestoviny, alebo si vystačíte s manuálnym pohonom. Prístroje sa od seba líšia komfortom pri výrobe cestovín, ale aj obstarávacou cenou.
  • Sledujte výrobný materiál strojčeka na cestoviny. Kvalitný prístroj je vyrobený z ocele, pri ktorej je zaručená vysoká pevnosť.
  • Zamerajte sa na spôsob prichytenia k pracovnej doske a stabilitu strojčeka na cestoviny. Nemali by chýbať protišmykové nôžky a skrutkovací mechanizmus na upevnenie.
  • Zistite si, aké druhy cestovín dokáže vybraný strojček vyrobiť. Platí, že manuálne strojčeky vyrábajú len klasické dlhé cestoviny rôznych šírok, zatiaľ čo elektrické strojčeky sú variabilnejšie.
  • Z hľadiska budúceho využitia si tiež overte, aké hrubé cestoviny dokáže strojček pripraviť. Dôležitý je aj spôsob nastavovania požadovanej hrúbky.
  • Stanovte si rozpočet pre budúci nákup. Vyberte si niekoľko strojčekov na cestoviny podľa aktuálnych trendov a porovnajte ich medzi sebou. S tým vám môžu pomôcť aj užívateľské recenzie. 

Pohon: elektrina vs. manuál

Pri nákupe strojčeka na cestoviny máte možnosť výberu podľa pohonu. Voliť možno z dvoch variantov, ktoré sa od seba do istej miery líšia komfortom pri používaní a taktiež obstarávacou cenou. Každý má svoje výhody aj nevýhody, ktoré vám nižšie priblížime.

  • Ručný strojček na cestoviny
  • Elektrický strojček na cestoviny
Typ pohonu Výhody Nevýhody
Manuálny strojček na cestoviny
  • Jednoduchá konštrukcia
  • Nízka poruchovosť
  • Nižšia obstarávacia cena
  • Nie je potrebné pripojenie k elektrickej sieti
  • Časovo aj manuálne náročnejšia výroba cestovín
  • Zvyčajne zvládne vyrobiť menší počet druhov cestovín
Elektrický strojček
  • Komfort pri práci
  • Rýchla a nenáročná výroba cestovín
  • Väčší počet druhov cestovín
  • Potrebné pripojenie k elektrickej sieti
  • Vyššia obstarávacia cena
  • Vyššia poruchovosť

 

Ručný strojček na cestoviny

Ručný strojček na cestoviny je najpredávanejšou verziou na trhu, minimálne na domáce použitie. Základom je konštrukcia, ktorú pomocou špeciálneho prvku prichytíte ku kuchynskej linke. Ovládanie je realizované prostredníctvom kľučky vloženej do vyhradenej časti mechanizmu. Ručný strojček na cestoviny tak na prácu vyžaduje manuálny pohyb rúk.

Kľučka a manuálny strojček na cestoviny na čo si dať pozor?

Pri výbere manuálneho strojčeka na cestoviny nezabudnite venovať pozornosť kľučke. Je veľmi dôležitou súčasťou, v podstate prostredníctvom nej zaisťujete chod celého zariadenia. Mala by mať pohodlný úchop, zároveň by malo byť ľahké kľučkou otočiť vďaka tomu bude spracovanie cesta rýchle a jednoduché a vaša práca bude efektívnejšia. Úchop býva najčastejšie pogumovaný alebo drevený, dôležité je, aby sa pri práci kľučka v ruke nešmýkala.

Elektrický strojček na cestoviny

Elektrické strojčeky na cestoviny sú obohatené o elektromotor. Ten nahrádza pri tvorbe cestovín ručný pohyb. Na ovládanie prístroja vám stačí stlačenie jediného tlačidla a vloženie cesta. Mechanizmus je následne rozpohybovaný automaticky a o tvorbu cestovín sa postará strojček sám. 

V prípade elektrických strojčekov na cestoviny je však potrebné počítať s vyššími obstarávacími nákladmi oproti ručným strojčekom. Zároveň myslite na to, že na vytvorenie domácich cestovín potrebujete vždy prívod elektrickej energie, prípadne dostupnú elektrickú zásuvku.

Výkon elektrického strojčeka na cestoviny

Pri výbere elektrického strojčeka na cestoviny nezabudnite svoju pozornosť venovať výkonu elektrického motora. Odvíja sa od príkonu, pričom štandardná hodnota sa pohybuje od 80 W do 180 W.

Na trhu dnes môžete naraziť aj na strojčeky, ktoré dokážu cesto taktiež spracovať. Tie majú obvykle príkon aj niekoľkonásobne vyšší. Treba si však uvedomiť, že s rastúcim príkonom rastie aj spotreba elektrickej energie, čo prináša vyššie účty za elektrinu. Na druhú stranu strojček na cestoviny nebudete používať každý deň, veľkého zásahu do rodinného rozpočtu sa tak nemusíte obávať.  

Výrobný materiál

Spôsob fungovania ručného strojčeka na cestoviny je známy určite každému, napriek tomu pre istotu tento proces načrtneme. Základom sú dva valčeky, medzi ktorými vzniká tenké cesto. Z neho môžete pomocou ďalších formičiek vytvárať finálne cestoviny.

Z vyššie uvedeného popisu je zrejmé, že väčšina mechanických súčastí strojčeka je značne namáhaná. Preto je nevyhnutné voliť kvalitné produkty z materiálov, ktoré uvádzame nižšie. Práve u nich nehrozia po niekoľkých pretiahnutiach cesta praskliny, deformácie a poškodenia.

Pri nákupe strojčeka na cestoviny sa z hľadiska vhodného materiálu držte nasledujúcich zásad.

  • Vyberajte iba ušľachtilú výrobnú oceľ – chróm a nerez. U nej je zaručená dostatočná pevnosť.
  • Ideálne je, keď z rovnakého materiálu bude vytvorené aj uloženie valcov.
  • Rozhodne sa vyhnite neznačkovým strojčekom na cestoviny, u ktorých sa dá stretnúť s hliníkovým materiálom. 
  • Hliníkové strojčeky majú obvykle nízku životnosť.
  • Lacné riešenia s plastovým uložením valcov majú tiež veľmi krátku životnosť.
  • Pri voľbe ručného variantu nezabúdajte ani na precízne vyhotovenie rukoväte. Na ňu je totiž vyvíjaný vyšší tlak.

Stabilita a prichytenie k pracovnej doske

Z hľadiska bezpečnosti aj komfortu pri výrobe cestovín je dôležitá stabilita prístroja. Strojček na cestoviny by mal byť dobre vyvážený a vybavený kvalitným úchytom, pomocou ktorého sa pevne prichytí ku kuchynskej linke či doske stola. Samozrejmosťou by mali byť protišmykové nôžky, ktoré zabránia posúvaniu prístroja.

Niektoré, obvykle lacnejšie, modely zle priliehajú k doske stola či kuchynskej linky, prístroj sa potom pri práci posúva zo strany na stranu, čo výrobu výrazne sťažuje. Tomuto problému do istej miery predídete výberom strojčeka z kvalitného kovového materiálu, ktorý so sebou prináša aj vyššiu hmotnosť. Čím vyššiu má totiž prístroj hmotnosť, tým menej sa bude pri práci posúvať a o to viac bude stabilný.

Druh cestovín

Neoddeliteľnou súčasťou každého strojčeka na cestoviny sú nadstavce. Ide o vyberateľný prvok rozhodujúci o tom, aký druh cestovín z cesta vznikne. Tieto doplnky sú buď súčasťou danej sady, alebo ich je možné ľubovoľne dokúpiť – obvykle však iba na zodpovedajúce modely strojčekov na cestoviny.

Z tohto dôvodu si pri nákupe dôkladne rozmyslite, do akej miery budete tohto kuchynského pomocníka využívať. Pri tvorbe cestovín sa totiž medze rozhodne nekladú, tvarom ani veľkosťou sa obmedzovať nemusíte. Svoje o tom vedia Taliani, ale dokazujú to aj typy dostupných nadstavcov na odlišné druhy cestovín. 

  • Nadstavec na klasické pláty používané na prípravu pokrmu zvaného lasagne.
  • Nadstavec na Pappardelle v podobe pravidelných rezancov.
  • Nadstavec na Trenette alebo úzke rezance, Gnocchi a symetrické šišky.
  • Nadstavec na Reginette a obľúbené kapsičky nazývané Ravioli.
  • Nadstavec na Fetuccine alias rezancové cestoviny z nekysnutého cesta.

Všeobecne sa dá povedať, že strojčeky na cestoviny s mechanickým pohonom vyrábajú len klasické dlhé cestoviny rôznych šírok. Elektronické strojčeky sú variabilnejšie. Ponúkajú prípravu kruhových, motýlikových či ďalších špeciálnych tvarov a vzorov. Všetko záleží len na vašich preferenciách. Základom by ale vždy mal byť kvalitný výrobný materiál nadstavcov. Ideálne ide o pochrómovaný kov. 

Hrúbka cestovín

Pri strojčeku na výrobu cestovín máte možnosť voľby nielen medzi jednotlivými nadstavcami určujúcimi šírku pripravenej cestoviny. Väčšina modelov ponúka aj nastavenie hrúbky, respektíve šírky vytváranej cestoviny. V tomto smere vychádzajte z toho, aký druh pokrmu chcete pripravovať a čo máte vlastne radi.

Hrúbka cesta je obvykle nastaviteľná v 6 – 10 stupňoch. Nastavenie je vykonávané po milimetroch. Aj tu sa výbava každého strojčeka líši model od modelu. V priemere to je ale 0,8 – 4 milimetre.

Cena

Strojček na cestoviny si okrem vyššie uvedených parametrov môžete vyberať aj na základe obstarávacích nákladov. Tie totiž rozhodujú o tom, ako vybavený produkt si vlastne zakúpite. Aby ste boli s výsledným nákupom maximálne spokojní, voľte vždy z preverených výrobcov. V tomto segmente medzi nich môžeme zaradiť napríklad značky Imperia, Orion, Marcato, Kela, Tescoma, Klarstein, Laica, Omas, De Gusto a ďalšie.

Cena do 40 €

Táto cenová hladina je pre nákup nového strojčeka na cestoviny hraničná. Za túto cenu získate základný model, ktorý však môže byť vybavený aj niekoľkými nadstavcami na tvorbu odlišných druhov cestovín a cestovinových pást. V neprospech týchto výrobkov bude vypovedať horšia kvalita spracovania, stretnúť sa môžete aj s menej kvalitným hliníkovým materiálom. 

Cena od 40 do 80 €

Do vášho hľadáčika sa v tejto cenovej kategórii dostanú okrem ručných strojčekov na cestoviny aj tie elektrické. S cenou rastie nielen precíznosť a efektivita spracovania, ale aj počet stupňov hrúbky cesta. Je ale pravdou, že za podobnú cenu môžete niekedy zaobstarať len samotné nadstavce, ktoré sa vďaka kvalite použitých materiálov hodia hlavne do profesionálnych prístrojov.

Cena od 80 do 120 €

V tomto prípade sa dostávame do kategórie vysoko kvalitných strojčekov na cestoviny. Špičkové výrobky od renomovaných značiek vám poslúžia na prípravu najrôznejších druhov cestovín. Stačí zvoliť dostatočne bohatú sadu s nadstavcami a môžete sa pustiť do experimentovania.

Cena nad 120 €

V tejto cenovej relácii na vás čakajú viac-menej profesionálne strojčeky na cestoviny, pri ktorých sa cena dostáva za hranicu 200 €. Výnimkou nie sú ani špeciálne strojčeky na určitý typ cestovín vhodné do reštauračných zariadení, kde je dôraz kladený na maximálnu kvalitu prevedenia a niekoľkonásobne väčšiu produkciu. Takéto výrobníky môžu stáť až 1 000 €.

Ako pracovať so strojčekom na cestoviny

Každý vami zvolený strojček na cestoviny bude vybavený dostatočne prehľadným návodom na použitie, takže v tomto smere vás nebudeme zaťažovať identickými informáciami. Prinášame vám skôr pár všeobecných praktických rád súvisiacich s pravidelným používaním.

  • Pri vkladaní cesta do strojčeka na cestoviny použite na podsypanie múku, čo zamedzí akémukoľvek nežiaducemu prichytávaniu.
  • Nesnažte sa do strojčeka vkladať príliš veľké cesto. Prístroj by ste mohli poškodiť a dokonalý vzhľad cestovín aj tak nedocielite.
  • Pred uskladnením strojček utierajte iba navlhčenou handričkou. Nikdy sa ho nesnažte umývať prúdom tečúcej vody. Pri elektrických strojčekoch to platí dvojnásobne.

Na prvý pohľad sa vám môže zdať strojček na cestoviny trochu zbytočný, ale uvidíte, že chuť domácich cestovín je nenahraditeľná. Ak ste fanúšikmi takýchto domácich vychytávok možno si obľúbite napríklad aj varič vajec, o ktorom sme sa rozpísali v tomto článku.

Pre efektívnejšiu prácu si kúpte sušiak na cestoviny

Pokiaľ cestoviny nie sú určené na okamžitú spotrebu, je potrebné ich pred uskladnením usušiť. To najlepšie docielite na špeciálnom sušiaku na cestoviny. Ide o drevený stojan, na ktorý cestoviny jednoducho zavesíte. Vďaka rovnomernému rozloženiu cestoviny dobre a rýchlo schnú. Niektoré stojany pojmú až 1 kilogram čerstvých cestovín.

Ako udržiavať strojček na cestoviny

Strojček na cestoviny, predovšetkým ten elektrický, nikdy nesmiete namáčať vo vode alebo umývať v umývačke. Istá údržba je ale nutnosťou. Po každom použití odporúčame prístroj očistiť od usadenej múky pomocou jemnej kefky a potom ho vlhkou handričkou dočistiť. 

Pokiaľ sa vám po čase zdajú byť valce strojčeka stuhnuté, skúste ich namazať. Môžete na ne kvapnúť trochu oleja, čím sa bude valec ľahšie pohybovať. Potom ako začnete strojček zase používať, nezabudnite odstrániť prebytočný olej z valca a usušiť ho suchou handričkou.

Často kladené otázky

Ako a aký strojček na cestoviny vybrať?

Pri výbere sa zamerajte na typ strojčeka. Dostupné sú typicky lacnejšie manuálne poháňané varianty s otočnou kľučkou, alebo drahšie elektrické strojčeky na cestoviny. Spomínané modely sa od seba líšia komfortom pri používaní, preto investíciu dobre zvážte. Sledujte výrobný materiál a nadstavce, pomocou ktorých je možné vytvoriť rôzne druhy cestovín. Z hľadiska budúceho využitia zohľadnite aj hrúbku pripravovaných cestovín a prichytenie strojčeka k pracovnej doske.

Ako si pripraviť domáce cestoviny?

Originálne talianske cestoviny sa vyrábajú z kombinácie hladkej múky a múky semoliny. Múky sa zmiešajú v pomere 3 : 1 a spolu s ďalšími surovinami sa spracujú na hladké cesto. Na výrobu základného cesta sú potrebné 4 vajcia, 400 gramov hladkej múky ideálne typu 00, pol čajovej lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku olivového oleja. Suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré potom necháte oddýchnuť aspoň pol hodinu v chladničke.

Čo sa stane, keď do strojčeka vložíte príliš veľké cesto?

Snáď vo všetkých užívateľských príručkách nájdete, že do strojčekov na cestoviny nie je vhodné vkladať príliš veľké kusy cesta. Strojčeky si s nimi nedokážu poradiť, čo má za následok nedokonalé spracovanie cestovín. Preto sa tomu radšej vyhnite a cesto si pred spracovaním starostlivo rozdeľte na menšie časti.

Iva Konaříková Iva Koňaříková má vďaka svojmu vzdelaniu ku gastronómii blízko a tak sa rada ujala aj témy strojčekov na cestoviny. Tento pomocník v jej domácnosti nechýba, preto vám môže všetky jeho dôležité časti podrobne popísať. Vďaka dôkladnej rešerši a načerpaniu informácií z mnohých zdrojov vás prevedie aktuálnymi trendmi v tejto oblasti a poradí, čo by ste ako užívatelia mali od strojčeka na cestoviny očakávať.
Redaktorka

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.6 z 7 hlasov

Ďalšie obľúbené testy a recenzie