Menu

Porovnávací test a recenzie najlepších šunkovarov

Aktualizované:
Autor:
Dana Široká

V kategórii odporúčame

Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom

30 €

Orientačná cena

Aký šunkovar vybrať podľa porovnania

Šunkovar je praktické zariadenie, ktoré vám umožní vyrobiť si svoju vlastnú šunku. Vďaka tomu máte dokonalú kontrolou nad tým, čo vlastne obsahuje. V našom porovnaní sme ako víťaza ocenili Tescoma PRESTO, ktorý disponuje adaptérom na polovičné množstvo. S ohľadom na pomer cena/výkon si najlepšie viedol nerezový šunkovar Toro. Nenáročným užívateľom by mohol stačiť Orion 131514, jeho hlavnou prednosťou je cenová dostupnosť.

Ako porovnávame šunkovary?

V dnešnom porovnaní šunkovarov sme sa zamerali hlavne na zariadenia s menšou kapacitou, ktoré využijete v domácom prostredí. Jednotlivé výrobky sú volené aj s ohľadom na to, aby si medzi nimi mohli vybrať veľmi nároční aj menej nároční používatelia. Pokiaľ vás zaujíma, aké konkrétne vlastnosti sme u nich porovnávali, pozrite sa do tabuľky parametrov. Nájdete v nej:

  • Materiál
  • Tvar konštrukcie
  • Kapacita varnej nádoby
  • Počet pružín
  • Otvor vo veku
  • Teplomer v balení
  • Ďalšie príslušenstvo

Pokiaľ s obstaraním tohto šikovného zariadenia váhate a chcete sa najskôr dozvedieť viac informácií, máme pre vás pripravený článok Ako vybrať šunkovar. V ňom vás prevedieme problematikou najdôležitejších parametrov, predstavíme výhody šunkovarov a určíme cenové hladiny, v ktorých týchto kuchynských pomocníkov zakúpite.


Najlepšie šunkovary podľa porovnania

Hodnotenie Produkt Klady Zápory Orientačná cena Aktuálna cena
Top 1
Výborné
Víťaz porovnania
  • Adaptér na 1/2 množstvo
  • Recepty v balení
  • Teplomer
  • 3 roky záruka
  • Žiaruvzdorné nožičky
  • Chýba otvor vo veku
  • Subjektívne horší dizajn
30 € Zobraziť ponuky
Top 2
Veľmi dobré
Najlepší pomer cena/výkon
  • Nerezová konštrukcia
  • Obstojný objem
  • Ručičkový teplomer
  • Možno dať do umývačky
  • Bez redukcie
  • Mäkšia pružina
22 € Zobraziť ponuky
Top 3
Dobré
Pre nenáročných
  • Cenovo dostupný
  • Nerezová oceľ
  • Vhodný do umývačky
  • Chýba redukcia
  • Nemá otvor vo veku
  • Bez varných vreciek
  • Neuvedená hmotnosť
20 € Zobraziť ponuky
Top 4
Veľmi dobré
Predtým sme odporúčali
  • Nerezová konštrukcia
  • Ručičkový teplomer
  • Solídny objem nádoby
  • Elegantný vzhľad
  • Umývanie v umývačke
  • Bez redukcie na 1/2 množstvo
  • Nedá sa prestrčiť teplomer do mäsa
  • Neuvedená hmotnosť
25 € Zobraziť ponuky
Top 5
Dobré
Jeden z najpredávanejších
  • Výhodná cena
  • Veľmi slušná kapacita
  • Český výrobca
  • Chýba redukcia
  • Bez príslušenstva
  • Nemá otvor vo veku
20 € Zobraziť ponuky

Ako chápať redakčné hodnotenie?

Odporúčame iba produkty, ktoré majú podľa posúdenia redaktora hodnotenie nad 70 %. Pozrite sa, čo jednotlivé percentuálne hladiny znamenajú.

Recenzia Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom
Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom
Recenzia Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm
Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm
Recenzia Orion 131514
Orion 131514
Recenzia BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001
BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001
Recenzia Orion 5ORN131505
Orion 5ORN131505
Ocenenie Víťaz porovnania Najlepší pomer cena/výkon Pre nenáročných Predtým sme odporúčali Jeden z najpredávanejších
Hodnotenie Výborné
Veľmi dobré
Dobré
Veľmi dobré
Dobré
Orientačná cena 30 € 22 € 20 € 25 € 20 €
Výrobca Tescoma Toro Orion Banquet Biowin
Materiál Plast Nerezová oceľ Nerezová oceľ Nerezová oceľ Nerezová oceľ
Približná kapacita (kg) 1 1 1,2 1 1
Tvar konštrukcie Zvislý válcový Zvislý valcový Zvislý válcový Zvislý válcový Zvislý valcový
Počet pružín 1 1 1 1 1
Teplomer Áno Áno Áno Áno Nie
Otvor vo veku Nie Nie Nie Áno Nie
Obsah balenia Adaptér na polovičné množstvo, teplomer, zbierka receptov Teplomer, recept, vrecko na šunku Teplomer so svorkou, recept Teplomer so svorkou, recepty, jedno varné vrecko Iba šunkovar
Farba Biela Strieborná Strieborná Strieborná Strieborná
Šírka (cm) 11 12 10 10 10
Výška (cm) 17 20 20 19,5 17
Hĺbka (cm) 11 12 10 10 10
Hmotnosť (kg) 0,35 0,72 Neuvedené Neuvedené Neuvedené

Recenzie najlepších šunkovarov

Top 1
Víťaz porovnania
Výborné Celkové hodnotenie
  • Adaptér na 1/2 množstvo
  • Recepty v balení
  • Teplomer
  • 3 roky záruka
  • Žiaruvzdorné nožičky
  • Chýba otvor vo veku
  • Subjektívne horší dizajn

Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom pochádza od známeho českého výrobcu. Jedná sa o cenovo dostupný šunkovar v tvare zvislého valca vhodný na domáce použitie. Disponuje predĺženou trojročnou zárukou a bohatým príslušenstvom. V balení nájdete univerzálny ručičkový teplomer, adaptér na polovičné množstvo a dokonca zbierku receptov, v ktorých môžete nájsť vhodnú inšpiráciu na chutnú šunku.

Telo šunkovaru je vyrobené z tepelne odolného plastu bielej farby. Dobre sa udržiava v čistote a dá sa bez obáv umývať v umývačke riadu. Na spodnej strane je opatrený žiaruvzdornými silikónovými nožičkami pre lepšiu stabilitu. Prekvapuje pomerne veľkou kapacitou, pretoža v ňom môžete naraz uvariť približne 1 kilogram šunky. Pokiaľ je to na vás priveľa, môžete využiť redukciu.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

O obľúbenosti tohto šunkovaru svedčí jednak to, že je pozitívne hodnotený v stovkách užívateľských recenzií, a po druhé fakt, že na Heureka.cz získal v roku 2019 ocenenie ,,Produkt roku”. Zákazníci si na tomto šunkovare pochvaľujú jednoduché ovládanie a možnosť prípravy polovičnej porcie. Niektorí však poukazujú na to, že teplomer priložený v balení neukazuje pri meraní správne hodnoty.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom je na prvý pohľad veľmi dobre vybaveným šunkovarom s vysoko univerzálnym použitím. Vďaka redukcii, ktorú rozhodne nenájdete pri každom produkte, v ňom totiž môžete pripraviť aj domácu paštétu. K dosiahnutiu dokonalosti by mohol byť vo vrchnom veku otvor pre teplomer, aby bolo možné monitorovať okrem teploty vody aj teplotu vo vnútri samotnej šunky.

Záverečné zhrnutie

Ak hľadáte skvele vybavený a spoľahlivo fungujúcí šunkovar, potom je model značky Tescoma skvelou voľbou. Napriek tomu, že nepatrí medzi najdrahšie produkty na trhu, dokáže im smelo konkurovať vďaka redukcii a ďalšiemu vybaveniu. Vďaka ľahkému, odolnému a jednoducho umývateľnému materiálu vám navyše poskytne aj vysoký užívateľský komfort.

30 € Orientačná cena

Top 2
Najlepší pomer cena/výkon
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Nerezová konštrukcia
  • Obstojný objem
  • Ručičkový teplomer
  • Možno dať do umývačky
  • Bez redukcie
  • Mäkšia pružina

Šunkovar Toro je vyrobený z nerezovej ocele a je určený stredne náročným zákazníkom na domáce použitie. Ako väčšina šunkovarov má tvar zvislého valca a je vybavený jednou pružinou. Je nutné počítať s tým, že je pružina trochu slabšia, takže pokiaľ máte radi veľmi pevnú a kompaktnú šunku, nemusíte byť s výsledkom úplne spokojní. Výhodou je varné vrecko, ktoré vyberanie šunky z šunkovaru uľahčí.

Je vhodný pre väčšie rodiny so štyrmi a viacerými členmi, pretože má kapacitu na 1,2 kg šunky. Nedá sa úplne odporučiť jednotlivcom, pretože nemá redukciu na polovičné množstvo. Šunkovar Toro má síce v balení teplomer, ale v prítlačnom pieste chýba otvor, preto nemožno teplomer prestrčiť priamo do mäsa. Pokiaľ vám ale nevadí, že je nutné mäso pri varení viac strážiť, nemusí to predstavovať problém.

Hodnotenie ďalších odborníkov a užívateľov

K šunkovaru Toro sa zákazníci v recenziách vyjadrujú viac-menej pochvalne. Zhodujú sa na tom, že ide o kvalitne spracovaný a ľahko udržiavateľný šunkovar, v ktorom je možné pripraviť veľké množstvo domácej šunky. Okrem iného zákazníkov oslovil aj relatívne nízkou obstarávacou cenou, ktorá je vzhľadom na nerezovú konštrukciu a ďalšie vlastnosti šunkovaru veľmi slušná.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Medzi výhody šunkovaru Toro patrí v prvom rade veľmi dobrý objem (až na 1,2 kg mäsa) a nerezová konštrukcia, ktorá sa ľahko udržuje v čistote. Šunkovar je možné umývať aj v umývačke, čo pri hliníkových alebo plastových modeloch nie je možné. Poteší aj tým, že balenie obsahuje ručičkový teplomer. To tiež nebýva úplnou samozrejmosťou, najmä pri lacnejších produktoch.

Je však škoda, že sa teplomer nedá prestrčiť priamo do mäsa. Teplota by sa vďaka tomu dala monitorovať oveľa presnejšie. Ďalšou nevýhodou je absencia redukcie, tú však často nemajú ani drahšie modely.

Porovnanie s alternatívami

Ak by sme mali nájsť o trochu lacnejšiu alternatívu šunkovaru Toro, mohli by sme odporučiť napr. Orion 131514. Má tiež nerezovú konštrukciu a ručičkový teplomer. V balení však nenájdete na rozdiel od Toro ani jedno varné vrecko.

Pokiaľ chcete mať väčšiu kontrolu nad tým, aké množstvo šunky pripravíte a nevadí vám trochu si priplatiť, mohol by byť dobrou voľbou šunkovar Tescoma 420866 Presto. Vďaka redukcii v ňom je možné pripravovať nielen polovičnú porciu šunky, ale aj paštéty.

Záverečné zhrnutie

Šunkovar Toro je klasický zástupca nerezových šunkovarov na domáce použitie. Je kvalitne spracovaný, má v balení teplomer a varné vrecko, ale na druhú stranu už žiadne iné vychytávky neponúka. Zaujať by mohol užívateľov, ktorí si pri šunkovari nepotrpia na funkcie a ocenia väčší objem hrnca. Pre jednotlivcov alebo páry by ale mohol byť zbytočne veľký – pre nich je praktickejšie siahnuť po modeli s redukciou, čo je napr. Tescoma 420866 Presto.

22 € Orientačná cena

Top 3
Pre nenáročných
Dobré Celkové hodnotenie
  • Cenovo dostupný
  • Nerezová oceľ
  • Vhodný do umývačky
  • Chýba redukcia
  • Nemá otvor vo veku
  • Bez varných vreciek
  • Neuvedená hmotnosť

Válcový šunkovar značky Orion sa v našom porovnaní javí ako cenovo najdostupnejší produkt, ktorý bude vyhovovať menej náročným zákazníkom. Je vyrobený z nerezovej ocele a rovnako tak aj pribalený ručičkový teplomer so svorkou. Okrem toho nájdete v balení recept, ktorý vám môže poskytnúť inšpiráciu pri príprave šunky.

Model s priemerom 10 centimetrov a výškou 20 centimetrov disponuje veľkou kapacitou. Na jeden záťah v ňom, totiž uvaríte až 1,2 kilogramu šunky. Nezabudnite sa preto pred nákupom zamyslieť nad tým, či také množstvo mäsa vo vašej domácnosti vôbec zjete. Tento šunkovar totiž neobsahuje adaptér, ktorý by vám umožnil znížiť množstvo šunky na polovicu.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Aj napriek jeho nižšej cene sa zákazníci jednotne zhodujú na tom, že ide o dosť kvalitný výrobok a neľutujú jeho kúpu. Získal plusové body vďaka nerezovému prevedeniu, bezproblémovej manipulácii a starostlivému spracovaniu. Ocenili by však, keby výrobca k šunkovaru pridal prehľadnejší návod, bohatší výber receptov a aspoň niekoľko varných vreciek v balení.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

V prípade tohto šunkovaru sa značke Orion podarilo vytvoriť cenovo dostupný produkt, ktorý je však veľmi dobre spracovaný. Medzi jeho hlavné prednosti patrí použitie nerezového materiálu a teplomer ako súčasť balenia. Do budúcna by šlo zapracovať na lepšej výbave príslušenstva a pridať k šunkovaru aspoň varné vrecká.

Záverečné zhrnutie

Model Orion 131514 bude vyhovovať menej náročným užívateľom, ktorí chcú variť väčšie množstvo šunky naraz. Pokiaľ potrebujete varnú nádobu s o niečo menšou kapacitou, môžete vyskúšať Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom. Vďaka adaptéru na polovičné množstvo v ňom môžete v prípade potreby uvariť namiesto 1 kilogramu šunky len 0,5 kilogramu, čo zvládne skonzumovať aj menšia rodina.

20 € Orientačná cena

Top 4
Predtým sme odporúčali
Veľmi dobré Celkové hodnotenie
  • Nerezová konštrukcia
  • Ručičkový teplomer
  • Solídny objem nádoby
  • Elegantný vzhľad
  • Umývanie v umývačke
  • Bez redukcie na 1/2 množstvo
  • Nedá sa prestrčiť teplomer do mäsa
  • Neuvedená hmotnosť

Šunkovar Banquet pôsobí na prvý pohľad vďaka nerezovému materiálu veľmi odolným a elegantným dojmom. Nerezová oceľ navyše patrí medzi tie najlepšie materiály, s akými sa môžete pri kuchynských pomôckach stretnúť. Jedná sa o konštrukciu v tvare zvislého valca, čo je typický tvar pre domáce šunkovary. Súčasťou balenia je v tomto prípade ručičkový teplomer a svorka rovnako z nerezu, sada receptov a jedno varné vrecko.

V šunkovare striebornej farby s výškou 19,5 centimetra a priemerov 10 centimetrov pripravíte zhruba 1 kilogram mäsa. Pretože postráda redukciu, dobre si rozmyslite, či toto množstvo zvládnete vôbec spotrebovať. Napriek tomu, že tento šunkovar púta pozornosť vďaka otvoru vo veku, je tento fakt skôr sklamaním. Teplomer síce prejde samotným vekom, ale vo vnútri sa zarazí o prítlačný piest a neprenikne až do mäsa.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Väčšina spotrebiteľov je s týmto modelom spokojná. Oceňujú jeho jednoduché ovládanie, dostatočný objem, teplomer v balení a v neposlednom rade aj pekný dizajn. Zároveň však zmieňujú, že balenie by mohlo obsahovať viac než jedno varné vrecko. Ideálne by bylo aspoň desať či viac kusov.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Tento šunkovar si zaslúži ocenenie za kvalitné spracovanie a odolný materiál za pomerne nízku cenu. Ako príjemný bonus možno vnímať i teplomer a svorku, vďaka ktorej sa dá upevniť. K šunkovaru navyše dostanete aj základný recept a varné vrecko. Ako hlavný nedostatok vnímame pri tomto šunkovare otvor, ktorý nevyužíva svoj potenciál. Výrobca síce v popise zmieňuje, že je vo veku otvor, ale už vám nezdelí, že sa teplomer zarazí o prítlačný piest.

Záverečné zhrnutie

BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001 v sebe ukrýva pomerne dosť možností a funkcií za veľmi rozumnú cenu. Na varenie šunky pre väčšiu rodinu bude celkom ideálny. Pokiaľ chcete pripravovať šunku pre menej osôb a radi si vyskúšate aj prípravu paštéty, mohol by vás zaujať šunkovar Tescoma. Ten v sebe obsahuje adaptér, ktorý vám umožní pripraviť polovičnú porciu šunky alebo rôzne experimenty (ako napríklad zmienenú paštétu).

25 € Orientačná cena

Top 5
Jeden z najpredávanejších
Dobré Celkové hodnotenie
  • Výhodná cena
  • Veľmi slušná kapacita
  • Český výrobca
  • Chýba redukcia
  • Bez príslušenstva
  • Nemá otvor vo veku

Orion 5ORN131505 reprezentuje nižšiu cenovú kategóriu klasických domácich šunkovarov, ktoré majú tvar zvislého valca. Je vyrobený z nerezovej ocele, čo je zárukou dobrej odolnosti. Kapacitu má na 1 kg šunky, čo sa síce všeobecne radí medzi nižšie hodnoty, ale pre bežnú domácnosť o 2-4 členoch to môže byť tak akurát. Šunkovary s kapacitou nad 2–3 kg navyše tvoria na trhu s týmito produktmi menšinu.

Nižšia cena sa bohužiaľ u tohto produktu premieta do toho, že nedostanete žiadne príslušenstvo (ani teplomer, ktorý je na varenie šunky nevyhnutný). Vo veku sa navyše nenachádza žiadny otvor, ktorý by vám umožnil monitorovať teplotu mäsa.

20 € Orientačná cena

Ako vybrať šunkovar

Pokiaľ radi a často holdujete údeninám, oplatí sa vám investovať do šunkovaru. V tomto článku vás prevedieme výberom šunkovaru krok po kroku. Nižšie sa môžete pozrieť, čo vás v jednotlivých kapitolách čaká:

  • Ako funguje šunkovar – jedná sa o nádobu, v ktorej sa nachádza pružina a piest na stlačenie mäsa. Utlačené mäso potom drží pri varení tvar a výsledkom bude kompaktná šunka. Šunkovar s mäsom sa musí najprv nechať odležať a potom sa varí vo vode.
  • Prečo kúpiť kvalitný šunkovar – vďaka šunkovaru si môžete údeniny vyrábať sami. Máte tak úplnú kontrolu nad tým, čo obsahujú, a navyše aj istotu čerstvosti. Použitie šunkovaru je ľahké, takže to zvládne úplne každý.
  • Nevýhody varenia šunky v šunkovare – výsledný produktu nebude ružový ako šunka z obchodu. Domáca šunka vám navyše nevydrží viac ako 4 dni v chladničke, takže ju musíte zjesť rýchlo. So zjedením všetkého množstva šunky tak môžu mať problém hlavne jednotlivci.
  • Domáca vs. kúpená šunka – chuť domácej šunky bude o poznanie lepšia vďaka tomu, že ju vyrábate z čerstvého mäsa. Výrobcovia na komerčných šunkách často šetria a pridávajú do nich mäsový separát, sóju, konzervanty a ďalšie látky, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu.
  • Dôležité parametre – pri výbere ideálneho produktu sa zamerajte najskôr na kapacitu, ktorá by mala zodpovedať počtu stravníkov. Zhodnoťte aj materiál, z ktorého je telo šunkovaru vyrobené, počet pružín a tiež tvar.
  • Príslušenstvo a funkcie – na varenie šunky budete vždy potrebovať teplomer. Pokiaľ chcete merať teplotu priamo v mäse, musí mať veko otvor. Medzi populárne doplnky patrí aj adaptér na polovičné množstvo a varné vrecká.
  • Ceny – z hľadiska obstarávacích nákladov sa našťastie nejedná o príliš nákladné zariadenie – slušný šunkovar s optimálnou kapacitou zoženiete s prehľadom pod 40 €.
  • Suroviny na prípravu šunky – základom je kvalitné mäso, ktoré by malo byť čo najčerstvejšie. Šunka sa tradične vyrába z bravčového stehna, ale môžete použiť aj kuracie, morčacie alebo akékoľvek iné mäso, ktoré máte radi. Druhou nevyhnutnou surovinou je soľ.
  • Dávkovanie soli – odporúčané maximálne množstvo je 25 g soli na 1 kg mäsa.
  • Správny postup výroby šunky – starostlivo sa venujte príprave mäsa, ktoré musí byť správne nakrájané, ochutené a odležané. Pri varení budete potrebovať veľký hrniec s vodou, do ktorého celý šunkovar ponoríte. Nezabudnite strážiť teplotu a nevarte šunku zbytočne dlho.
  • Druhy šunky – šunkovar slúži na prípravu varenej (dusenej) šunky. Niektoré druhy šuniek ich ale pripravujú aj sušením (prosciutto), prípadne sa pred sušením ešte údia (schwarzwaldská šunka).

Ako šunkovar funguje

Možno vás to prekvapí, ale šunkovar nie je žiadny zložitý elektrický prístroj. Jedná sa v podstate o nádobu (plastovú či kovovú) s prítlačným piestem a pružinou. Piest slúži k stlačeniu mäsa. Pružina potom pomáha vyvíjať na mäso dostatočný tlak. To sa vďaka tomu pri varení spojí a po dokončení celého procesu vyberiete zo šunkovaru pevný kus šunky.

Mäso sa vkladá buď priamo do nádoby šunkovaru, alebo do špeciálneho varného vrecka. Naplnený šunkovar s odležaným mäsom sa potom vloží do veľkého hrnca s vodou a varí sa pri teplote 70 až 80 °C.

Prečo kúpiť kvalitný šunkovar

Investícia do šunkovaru sa vám určite oplatí, pokiaľ si radi doprajete kvalitnú šunku. A to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • Skutočne kvalitná domáca údenina – na výrobu domácej šunky vám stačí použiť kvalitné mäso a soľ. Navyše máte istotu, že je skutočne čerstvé, čo sa premietne aj do lepšej chuti finálneho produktu.
  • Viete, čo jete – so šunkovarom si môžete vyrobiť vlastnú šunku, pri ktorej máte úplnú kontrolu nad zložením. Na rozdiel od kupovaných šuniek máte istotu, že jete len čisté mäso bez škrobu, separátu, sóje či konzervantov.
  • Jednoduché použitie – výrobu šunky zvládne vďaka tejto špeciálnej pomôcke úplne každý. Stačí len natlačiť mäsovú zmes dovnútra, nechať odpočinúť a potom šunku uvariť.
  • Cenová dostupnosť – obstarávacie náklady u prevažnej väčšiny produktov nepresahujú 40 €. Aj za pár nízkych desiatok sa dnes dá zohnať skutočne kvalitný nerezový šunkovar.

Nevýhody varenia šunky v šunkovare

Šunkovary nemajú samé o sebe žiadne výraznejšie nedostatky. Nevýhody sa spájajú skôr s ich používaním a šunkou, ktorá sa v nich varí:

  • Šunka nie je pekne ružová – na krásnu ružovú farbu, na akú sme zvyknutí pri šunkách zo supermarketu, môžete pri domácej šunke zabudnúť. Tá môže rýchlo zošednúť, takže na niekoho nepôsobí práve lákavo.
  • Vydrží v chladničke len pár dní – pretože sa domáca šunka varí bez konzervantov, musíte ju čo najskôr spotrebovať. Ideálne do 3–4 dní od uvarenia.
  • Pre jednotlivcov bude šunky veľa – aj tie najmenšie šunkovary sú určené na varenie aspoň 1 kg mäsa, čo je pre jedného človeka na 3 dni veľa. Jediným riešením je v tomto prípade adaptér na polovičné množstvo.

Domáca vs. kúpená šunka

Hlavný rozdiel medzi domácou a kúpenou šunkou predstavuje jej kvalita. Pri výrobe svojej vlastnej šunky máte absolútnu kontrolu nad tým, aké mäso použijete, koľko soli pridáte a akým spôsobom ju dochutíte. Pretože je šunka všeobecne veľmi obľúbená a bežná potravina, výrobcovia na nej mnohokrát šetria a sústredia sa namiesto kvality na kvantitu. Pokiaľ nebývate na dedine a nemáte poblíž mäsiarstvo alebo miestneho mäsiara, za kvalitnú šunku v obchode si priplatíte.

Lacné šunky často obsahujú len veľmi málo mäsa a sú nahrádzané mäsovým separátom, sójou, vodou, škrobom a ďalšími látkami, ktoré by v šunke nemali čo robiť. Ďalším poznávacím znakom komerčne vyrábanej šunky je krásne ružová farba, ktorá síce pôsobí lákavo, ale je výsledkom obsahu konzervantov (hlavne dusičnanu sodného) a ďalších chemických látok.

Normálna šunka pripravená čisto z mäsa a soli je o poznanie bledšia a rýchlo zošedne. To ale v žiadnom prípade neznamená, že by bola skazená. Musíte však počítať s tým, že je potrebné skonzumovať ju trochu rýchlejšie, než šunku kúpenú, pretože neobsahuje konzervanty. Ideálne do troch až štyroch dní.

Dôležité parametre

Pri výbere šunkovaru by ste mali zohľadniť nižšie uvedené parametre:

  • Kapacita – najmenšie šunkovary majú kapacitu okolo 1 kg. Pokiaľ chcete variť šunku pre veľkú rodinu, siahnite po modeli s kapacitou 2–3 kg.
  • Materiál – nádoba šunkovaru býva vyrobená najčastejšie z nerezovej ocele, ktorá vyniká značnou odolnosťou. Lacnejším variantom je teplotne odolný plast, ktorý sa ale ľahšie zničí. Niektorí výrobcovia používajú hliník, ktorý sa veľmi rýchlo zahreje.
  • Počet pružín – čím viac pružín, tým je na šunku vyvíjaný väčší tlak. Prevažná väčšina domácich šunkovarov disponuje jednou pružinou. Pri profesionálnych modeloch nájdete dve.
  • Tvar – zvislé valcové šunkovary medzi domácimi modelmi prevažujú. Kvádrové mávajú väčšiu kapacitu a sú vhodné pre vyšší počet stravníkov. Šunkovary tvaru vodorovného valca sú čisto na komerčné využitie.

Kapacita

  • 1 kg – kapacita najmenších šunkovarov, sú vhodné na prípravu menšieho množstva šunky.
  • 2-3 kg – vhodné na prípravu šunky pre viac ľudí.
  • Viac ako 3 kg – takto veľké množstvo šunky pripravíte len v komerčných šunkovaroch.

Kapacita šunkovaru rozhoduje o tom, aké veľké množstvo šunky v ňom môžete naraz pripraviť. Pri väčšine šunkovarov sa pohybuje medzi 0,5 až 3 kilogramami. Nejedná sa síce o veľké množstvo údeniny, ale má to svoj dôvod. Domáca šunka má predsa len kratšiu trvanlivosť a musíte ju zjesť do niekoľkých dní. Dobre si vopred premyslite, koľko šunky ste schopní rýchlo skonzumovať a podľa toho zvoľte zodpovedajúci objem šunkovaru.

Občas môžete naraziť na model so špeciálnym adaptérom, ktorý vám umožní pripraviť aj vo veľkom šunkovare polovičnú porciu šunky.

Materiál

Ďalším dôležitým parametrom šunkovaru je materiál. Na výber máte celkovo z troch možností, pričom každá má určité pre i proti. Všetky použité materiály navyše musia spĺňať normu Európskej únie deklarujúcu ich bezpečnosť a bezchybnosť.

  • Nerezová oceľ – patrí medzi drahšie materiály a je teda výsadou kvalitnejších modelov. V jej prospech však hovorí značná odolnosť. Vďaka tomu vám vydrží slúžiť veľmi dlho. Tento materiál sa mimo iného vyznačuje dobrou vodivosťou, čo zaručuje, že bude šunka uvarená rovnomerne. Nerez sa veľmi dobre čistí a z tohto dôvodu býva prvou voľbou pri kuchynských pomôckach.
  • Plast – patrí medzi lacnejšie materiály. Bohužiaľ je menej odolný a musíte si preto dať dobrý pozor, aby ste šunkovar nezničili. Dokáže sa však nahriať za pomerne krátku dobu a príprava šunky je s ním priam blesková. Navyše je omnoho ľahší než nerez, vďaka čomu sa vám bude dobre prenášať.
  • Hliník – môže sa pochváliť veľmi rýchlym ohrevom a je schopný šunkovar dobre a rovnomerne prehriať. Vďaka tomu je šunka uvarená dosť rýchlo. Medzi jeho ďalšie bonusy patrí nízka hmotnosť, čo vám uľahčí manipuláciu.
Materiál Výhody Nevýhody
Nerez + Odolnosť

+ Dlhá životnosť

+ Výborná vodivosť tepla

+ Jednoduchá údržba

– Vyššia obstarávacia cena

– Niekedy nutnosť použiť varné vrecko

Plast + Dobrá vodivosť

+ Rýchlo sa zahreje

+ Odolá aj vysokým teplotám

+ Nie je nutné použiť varné vrecko

+ Nižšia cena

– Ľahko sa poškodí

– Kratšia životnosť

– Nie vždy vhodný do umývačky riadu

Hliník + Dobrá vodivosť tepla

+ Rýchly ohrev

+ Nižšie náklady

+ Nízka hmotnosť

– Náchylný na poškriabanie

– Vyžaduje povrchovú úpravu

Počet pružín

Jedinečnosť šunkovaru spočíva v tom, že mäso pri varení zároveň stláča, aby po uvarení a pri krájaní držalo požadovaný tvar. Z tohto dôvodu je šunkovar vybavený pružinami, ktorých počet sa môže pri jednotlivých modeloch líšiť.

  • 1 pružina – väčšinou lacnejšie modely. Tlak sa v týchto prípadoch pohybuje medzi 5 až 10 kilogramami, čo je dostatočné pre výrobu menšieho množstva šunky. Ideálne do domáceho prostredia.
  • 2 pružiny (mandolína) – dokážu vyvinúť tlak niekoľkých desiatok kilogramov. S takto silným šunkovarom vyrobíte vysoko kompaktnú šunku, ktorá sa vám nerozpadne. Mandolíny sa uplatňujú v profesionálnej výrobe.

Tvar

Pri šunkovaroch sa môžete stretnúť s tromi rôznymi typmi, čo sa týka tvaru:

  • Kvádrový šunkovar – v tomto prípade je nádoba na varenie šunky v tvare kvádra. Kapacita nádoby začína na 1 kilograme, ale väčšinou je oveľa objemnejšia. Hodí sa skôr pre veľké rodiny alebo pre profesionálov.
  • Zvislý válcový šunkovar – tieto šunkovary sú určené k príprave menšej porcie šunky, začínajú približne na 0,6 kilogramu. Z tohto dôvodu sa najviac hodia na domáce použitie. Jednoducho ich umiestnite aj do menšieho hrnca na malý sporák.
  • Vodorovný válcový šunkovar – telo šunkovaru tvorí vodorovný válec, ktorý je na vrchu opatrený otvárateľným vekom. Disponuje dvomi a viac pružinami, ktoré vyvíjajú na mäso vysoký tlak. Štandardom je aj veľký objem nádoby okolo 3 kilogramov a využitie nerezovej ocele ako materiálu. Z týchto dôvodov sú hojne využívané v profesionálnej gastronómii.

Príslušenstvo a funkcie

Šunkovar je sám o sebe dosť jednoduché zariadenie, ktoré neoplýva veľkým množstvom vychytávok. Pár sa ich ale nájde:

  • Teplomer – na monitorovanie teploty vody počas varenia. Tá sa musí udržiavať medzi 70 – 80 °C. Ak by bola vyššia, šunka sa rozvarí. Nie vždy je varný teplomer súčasťou základného balenia, hoci je na varenie šunky absolútne nevyhnutný.
  • Otvor vo veku – slúži na zasunutie teplomeru dovnútra hrnca, takže potom môžete merať teplotu pripravovaného mäsa. Absencia otvoru je dosť nepraktická, pretože to znamená, že pokiaľ chcete monitorovať teplotu mäsa, musíte pri varení šunkovar priebežne otvárať.
  • Adaptér pre polovičné množstvo – slúži na to, aby ste v šunkovare pripravili iba polovičné množstvo šunky. Uplatníte ho v situáciách, kedy pripravujete pochúťku pre 1–2 osoby alebo máte radi šunku za všetkých okolností čerstvú.
  • Varné vrecká – vybratie hotovej šunky priamo z tela šunkovaru nie je úplne ľahký úkon a vrecko vám to značne uľahčí. Vrecká však nie sú súčasťou každého šunkovaru.
  • Zbierka receptov – k väčšine šunkovarov dostanete aspoň jeden recept, prípadne aj celú knihu tipov a receptov týkajúcich sa varenia v šunkovare.

Cena

Šunkovary predstavujú pomerne malú skupinu na trhu s kuchynskými spotrebičmi a potrebami. I tak sa dá však nájsť niekoľko overených značiek, ktoré tieto zariadenia vyrábajú. Patria medzi ne Orion, Toro, Tescoma, Banquet alebo Inna. Medzi ich hlavné výhody však patrí dobrá cenová dostupnosť. Kvalitný šunkovar na výrobu domácej šunky zoženiete aj za menej než 40 €.

Od 15 do 30 €

V tejto kategórii sa nachádzajú tie najlacnejšie a najdostupnejšie modely šunkovarov. Jedná sa väčšinou o menšie zariadenia. Kapacita nádoby zvyčajne neprekračuje 1 kilogram a počítať nemôžete ani s veľkým tlakom, pretože sú vybavené výhradne jednou pružinou. Medzi najpoužívanejšie materiály patrí plast.

Od 30 do 40 €

Stredná trieda šunkovarov v sebe ukrýva lepšie spracované produkty z hľadiska konštrukcie a funkčnosti. Najčastejšie bývajú vyrobené z nerezovej ocele. Objem šunkovaru môže atakovať hranicu 3 kilogramov.

Nad 40 €

Táto cenová skupina zahŕňa predovšetkým profesionálne modely s kvádrovou či vodorovnou válcovou konštrukciou. Je pre nich charakteristická veľká kapacita okolo 3 kilogramov a vyšší počet pružín. Vďaka tomu s nimi dosiahnete perfektné výsledky a kvalitne spracujete veľké množstvo mäsa naraz. Vyrába sa buď z ocele, alebo z hliníka.

Cenová kategória Čo obvykle ponúka Čo obvykle neponúka Pre koho sa hodí / na aký účel sa hodí
Od 12 do 28 € Menšie šunkovary s kapacitou do 1 kg, z materiálov dominuje plast Šunkovary s väčšou kapacitou, odolné nerezové modely, adaptér Pre jednotlivcov a páry
Od 28 do 40 € Kvalitnejšie spracované šunkovary, hlavne nerezové, kapacita 1–3 kg Profesionálne modely s dvoma pružinami Pre väčšie rodiny
Nad 40 € Profesionálne modely, tvar kvádra alebo vodorovného valca, kapacita nad 3 kg Menšie plastové šunkovary na domáce použitie Pre komerčnú výrobu šunky

Suroviny na prípravu domácej šunky

Aby ste s vašim šunkovarom dosiahli čo najlepšie výsledky a na šunke si skutočne pochutnali, mali by ste sa zamerať na výber čo najkvalitnejších surovín.

  • Použité mäso by malo byť čo najčerstvejšie – to zaručí skvelú chuť a trvanlivosť šunky bude navyše o niečo dlhšia.
  • Najtradičnejšie využívaným druhom mäsa na výrobu šunky je bravčové stehno. Z bravčového je ďalej obľúbené pliecko a bôčik, s ktorým získáte trochu tučnejší výrobok.
  • V domácom prostredí však nie je dôvod sa obmedzovať výhradne na bravčové. Môžete použiť akékoľvek mäso, ktoré máte radi. Mnoho ľudí nedá dopustiť na hovädzie, morčacie a kuracie.
  • Z králičieho mäsa potom vznikne skutočná delikátna šunka s veľmi jemnou chuťou.
  • Pokiaľ máte radi exotiku a nebojíte sa experimentovať, môžete skúsiť pripraviť šunku zo zveriny alebo z kačacieho mäsa.
  • Druhou nevyhnutnou súčasťou šunky je soľ, o ktorej detailne pojednáva nasledujúca kapitola.

Nebojte sa zapojiť fantáziu a vyskúšať pri výrobe šunky rôzne nápady. Tu nájdete niekoľko šikovných trikov, ako umenie výroby šunky vyšperkovať k dokonalosti:

  • Okrem soli sa niekedy odporúča pridať na 1 kilogram mäsa lyžičku cukru a 1 deciliter vody.
  • Pokiaľ používate mäso s veľmi výraznou chuťou (napríklad zverinu) a chcete ho trochu zjemniť, skúste do zmesi pridať vajíčko alebo trochu mlieka.
  • Čo sa týka dochutenia, pri domácej šunke sa nemusíte nijako obmedzovať a môžete do nej pridať akékoľvek korenie či obľúbené bylinky. Často sa používa jalovec/borievka, tymián, rozmarýn, nakladané korenie, cesnak, med, červená paprika, kapari, sušené paradajky alebo dokonca olivy.

Dávkovanie soli

Obsah soli v našom jedálničku dnes predstavuje veľmi diskutovanú tému. K životu ju potrebujeme, ale všetkého s mierou – prílišné solenie má vplyv na zvýšenie krvného tlaku, zadržiavanie vody v organizme a predstavuje veľkú záťaž pre obličky. Myslite na to aj pri príprave šunky a snažte sa to so soľou nepreháňať. Mala by obsahovať maximálne 2,5 % soli. To znamená, že na prípravu 1 kilogramu šunky použijete 25 gramov soli.

Soľ plní v šunke dôležitú funkciu ochucovadla. Zároveň slúži na konzerváciu. K príprave šunky môžete použiť buď klasickú soľ kuchynskú (chlorid sodný), alebo špeciálnu mäsiarsku soľ, tzv. rýchlosoľ. V obchode ju nájdete pod názvem Praganda. Jedná sa o zmes kuchynskej soli a dusičnanu sodného, ktorý sa používa v priemyselnej výrobe mäsiarskych produktov. Funguje ako prevencia proti rastu patogénnych baktérií uvoľňujúcich botulotoxín.

Dusičnan sodný má však negatívny vplyv na ľudské zdravie. Pretože hlavným zmyslom výroby domácej šunky je pripraviť kvalitný produkt bez obsahu škodlivých látok, mali by ste dať radšej prednosť klasickej soli. Trvanlivosť šunky je možné navyše predĺžiť použitím čo najčerstvejšieho mäsa. Aby sa vám nepokazila, vyrobte vždy množstvo úmerné počtu stravníkov a ich apetítu.

Správny postup výroby šunky

Napriek tomu, že šunkovar nepredstavuje žiadny zložitý technický prístroj a každý si postupom času nájde svoj obľúbený recept, mali by ste sa pri výrobe šunky držať niekoľkých základných pravidiel.

Príprava mäsa

Prvé kroky vedúce k domácej šunke sa týkajú samotnej prípravy mäsa.

  • Čerstvé mäso najprv nakrájajte na väčšie kocky (podobne veľké ako kocky na guláš). Dajte si však pozor, aby neboli zbytočne veľké, pretože potom sa bude mäso horšie spájať a hotová šunka by sa mohla rozpadať. Ideálna veľkosť kocky je 2 x 2 centimetre.
  • Nakrájané kocky vkladajte po vrstvách do pripravenej misy. Každú vrstvu najprv posoľte. Na poslednú vrstvu pridajte lyžičku cukru, ktorá zaistí, že sa mäso lepšie spojí.
  • Teraz je potrebné mäso prepracovať. Mieste ho do tej doby, dokým sa z neho nezačne uvoľňovať bielkovina v podobe mazľavej tekutiny. V priebehu miesenia pridávajte do mäsa vodu. Tento proces vyžaduje čas (ideálne pol hodiny), teda nie je od veci ušetriť si prácu – miesenie mäsa pokojne prenechajte kuchynskému robotovi.
  • Ak si nie ste istí silou vášho šunkovaru a bojíte sa rozpadnutia šunky, môžete malú časť hmoty nasekať najemno.
  • Ku koncu miesenia potom môžete pridať ľubovoľné suroviny na ozvláštnenie chuti, ako sú bylinky, korenie či olivy.
  • Vymiesené mäso natlačte do šunkovaru (alebo do varného vrecka) a dajte na 48 hodín odpočinúť do chladničky. Mäso je potrebné do nádoby naozaj dobre natlačiť, aby v nej nevznikli žiadne medzery alebo vzduchové bubliny.

Varenie

Teraz sa dostávame k samotnému použitiu šunkovaru.

  • Budete potrebovať veľký hrniec, do ktorého je možné celý šunkovar ponoriť (okrem vrchného veka). Dajte si pozor na to, aby voda nenatiekla do vnútra.
  • Šunkovar vložte do vody v okamihu, kedy dosiahne teplotu 70 až 80 °C. Pokiaľ bude vyššia, hrozí rozvarenie mäsa. Teplotu môžete priebežne kontrolovať pomocou teplomera.
  • Doba varenia sa bude líšiť podľa toho, aké množstvo a aký druh mäsa sa nachádza v šunkovare. Orientačne však platí, že 1 kilogram šunky by sa mal variť 1,5 až 2 hodiny.
  • Keď je šunka hotová, vyberte šunkovar z hrnca a ochladzujte ho pod tečúcou studenou vodou.
  • Po vybratí uskladnite hotovú šunku v chladničke a čo najrýchlejšie ju spotrebujte. Štandardne vydrží tri až štyri dni, niekedy dokonca dlhšie.

Druhy šunky

Väčšina ľudí si pod pojmom šunka predstaví klasickú dusenú. V skutočnosti však dusená šunka predstavuje len jeden z troch rôznych variantov s odlišnými spôsobmi výroby, s akými sa pri šunke môžete stretnúť:

  • Sušená šunka – talianske šunky typu prosciutto a španielske šunky jamón curado.
  • Údená šunka – najobľúbenejším zástupcom je nemecká schwarzwaldská šunka. Údená šunka sa od sušenej odlišuje tým, že procesu sušenia predchádza údenie.
  • Varená (dusená) šunka – najpopulárnejší druh šunky na Slovensku i v Česku. Práve tento druh šunky si môžete sami vyrobiť v šunkovare. Slávnym tuzemským zástupcom je pražská šunka, ktorá sa od ostatných varených šuniek odlišuje tým, že je pred varením krátko sušená a údená.

Časté otázky k šunkovarom

Dana Široká
Redaktorka
Dana sa rada pohybuje v kuchyni a má slabosť pre výrobu domácich produktov. I preto spracovala tému šunkovarov, ktoré považuje za veľmi šikovné zariadenia. Rada vám vysvetlí, aké výhody výroba domácej šunky prináša, prečo je zdravšia než šunka kupovaná a osvetlí problematiku jednotlivých parametrov. Venuje sa taktiež témam súvisiacim so zdravím, ako sú glukometry, zvlhčovače vzduchu či ultrazvukové čističe.

Použité a ďalšie zaujímavé zdroje

ZIMOVÁ, Michaela. Stanovení dusitanů v masných výrobcích. Online, Bakalářská práce, vedoucí Aleš Eisner. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická, Katedra analytické chemie, 2021. Dostupné z: https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/78338/ZimovaM_Stanoveni_dusitanu_AE_2021.pdf. [cit. 2023-11-16].

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/masne-vyrobky/

https://region.rozhlas.cz/uzeniny-a-hubnuti-7250647

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174022000730


Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.9 z 7 hlasov