Menu

Porovnávací test a recenzie
najlepších šunkovarov

Aktualizované:
November 2021
Autor:
Dana Široká

V kategórii šunkovarov odporúčame

Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom

25 €

Orientačná cena

Aký šunkovar vybrať podľa porovnania

Top produkt

Šunkovary

Odporúčame
Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom
Orientačná cena 25 €
Najlepší pomer cena/výkon

Šunkovary

Odporúčame
BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001
Orientačná cena 20 €
Pre nenáročných

Šunkovary

Odporúčame
Orion 131514
Orientačná cena 17 €

Šunka patrí medzi najobľúbenejšie mäsové pochúťky a nájdete ju v mnohých svetových kuchyniach. Komerčne vyrábané šunky však značne pokrivkávajú, čo sa týka kvality a obsahu čerstvého mäsa. Naopak sú plné soli a dusičnanov, ktoré nie sú pre ľudské zdravie nijako prínosné. Preto si mnoho ľudí obľúbilo šunkovary. Vďaka tomuto jednoduchému zariadeniu si môžete vyrobiť svoju vlastnú šunku a máte dokonalú kontrolu nad tým, čo vlastne obsahuje.

V dnešnom porovnaní šunkovarov sme sa zamerali na zariadenia s menšou kapacitou, ktoré využijete v domácom prostredí. Porovnávali sme materiál a kvalitu spracovania, objem varnej nádoby a tvar konštrukcie. Produkty sa líšia tiež výbavou a príslušenstvom. Jednotlivé výrobky sú zvolené aj s ohľadom na to, aby si medzi nimi mohli vybrať veľmi nároční i menej nároční zákazníci.

Pokiaľ s kúpou tohto šikovného zariadenia váhate a chcete sa najprv dozvedieť viac informácií, máme pre vás pripravený článok Ako vybrať šunkovar. Na úvod si stručne vysvetlíme, na akom princípe šunkovary fungujú a aký je rozdiel medzi domácou a kupovanou šunkou. Prevedieme vás problematikou najdôležitejších parametrov, ako je kapacita, materiál a konštrukcia. Určíme tiež cenové hladiny a poradíme vám, ako šunku správne pripraviť.


Najlepšie šunkovary podľa porovnania

Šunkovary

Variant výberu Vzhľad a názov Klady vzhľadom na podkategóriu Zápory vzhľadom na podkategóriu Orientačná cena Aktuálna cena

Top produkt

Recenze Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom
Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom

Redukcia pre polovičné množstvo

Recepty v balení

Teplomer

3 roky záruka

Žiaruvzdorné nožičky

Chýba otvor vo veku

Subjektívne horší dizajn

25 € Zobraziť ponuky

Najlepší pomer cena/výkon

Recenze BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001
BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001

Odolná nerezová konštrukcia

Ručičkový teplomer

Solídny objem nádoby

Elegantný vzhľad

Možnosť umývať v umývačke

Nemá redukciu na polovičné množstvo

Nedá sa prestrčiť teplomer do mäsa

Výrobca neuvádza hmotnosť

20 € Zobraziť ponuky

Pre nenáročných

Recenze Orion 131514
Orion 131514

Cenovo dostupný

Vyrobený z nehrdzavejúcej ocele

Chýba redukcia

Nemá otvor v veku

Balenie neobsahuje vrecká na mäso

Neuvedená hmotnosť

17 € Zobraziť ponuky

Recenze Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom
Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom
Recenze BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001
BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001
Recenze Orion 131514
Orion 131514
Ocenenie

Top produkt

Najlepší pomer cena/výkon

Pre nenáročných

Kategória

Šunkovary

Šunkovary

Šunkovary

Orientačná cena 25 € 20 € 17 €
Výrobca Tescoma Banquet Orion
Materiál Plast Nerezová oceľ Nerezová oceľ
Približná kapacita (kg) 1 1 1,2
Tvar konštrukcie Zvislý válcový Zvislý válcový Zvislý válcový
Počet pružín 1 1 1
Teplomer Áno Áno Áno
Otvor vo veku Nie Áno Nie
Obsah balenia Adaptér na polovičné množstvo, teplomer, zbierka receptov Teplomer so svorkou, recepty, jedno varné vrecko Teplomer so svorkou, recept
Farba Biela Strieborná Strieborná
Šírka (cm) 11 10 10
Výška (cm) 17 19,5 20
Hĺbka (cm) 11 10 10
Hmotnosť (kg) 0,35 kg Neuvedené Neuvedené

Recenzia Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom

Recenzia Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom
  • Top produkt
Top produkt Šunkovary
  • Redukcia pre polovičné množstvo
  • Recepty v balení
  • Teplomer
  • 3 roky záruka
  • Žiaruvzdorné nožičky
  • Chýba otvor vo veku
  • Subjektívne horší dizajn

Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom pochádza od známeho českého výrobcu. Jedná sa o cenovo dostupný šunkovar v tvare zvislého valca vhodný na domáce použitie. Disponuje predĺženou trojročnou zárukou a bohatým príslušenstvom. V balení nájdete univerzálny ručičkový teplomer, adaptér na polovičné množstvo a dokonca zbierku receptov, v ktorých môžete nájsť vhodnú inšpiráciu na chutnú šunku.

Telo šunkovaru je vyrobené z tepelne odolného plastu bielej farby. Dobre sa udržiava v čistote a dá sa bez obáv umývať v umývačke riadu. Na spodnej strane je opatrený žiaruvzdornými silikónovými nožičkami pre lepšiu stabilitu. Prekvapuje pomerne veľkou kapacitou, pretoža v ňom môžete naraz uvariť približne 1 kilogram šunky. Pokiaľ je to na vás priveľa, môžete využiť redukciu.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

O obľúbenosti tohto šunkovaru svedčí jednak to, že je pozitívne hodnotený v stovkách užívateľských recenzií, a po druhé fakt, že na Heureka.cz získal v roku 2019 ocenenie ,,Produkt roku”. Zákazníci si na tomto šunkovare pochvaľujú jednoduché ovládanie a možnosť prípravy polovičnej porcie. Niektorí však poukazujú na to, že teplomer priložený v balení neukazuje pri meraní správne hodnoty.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom je na prvý pohľad veľmi dobre vybaveným šunkovarom s vysoko univerzálnym použitím. Vďaka redukcii, ktorú rozhodne nenájdete pri každom produkte, v ňom totiž môžete pripraviť aj domácu paštétu. K dosiahnutiu dokonalosti by mohol byť vo vrchnom veku otvor pre teplomer, aby bolo možné monitorovať okrem teploty vody aj teplotu vo vnútri samotnej šunky.

Záverečné zhrnutie

Ak hľadáte skvele vybavený a spoľahlivo fungujúcí šunkovar, potom je model značky Tescoma skvelou voľbou. Napriek tomu, že nepatrí medzi najdrahšie produkty na trhu, dokáže im smelo konkurovať vďaka redukcii a ďalšiemu vybaveniu. Vďaka ľahkému, odolnému a jednoducho umývateľnému materiálu vám navyše poskytne aj vysoký užívateľský komfort.

25 € Orientačná cena

Recenzia BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001

Recenzia BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001
  • Najlepší pomer cena/výkon
Najlepší pomer cena/výkon Šunkovary
  • Odolná nerezová konštrukcia
  • Ručičkový teplomer
  • Solídny objem nádoby
  • Elegantný vzhľad
  • Možnosť umývať v umývačke
  • Nemá redukciu na polovičné množstvo
  • Nedá sa prestrčiť teplomer do mäsa
  • Výrobca neuvádza hmotnosť

Šunkovar Banquet pôsobí na prvý pohľad vďaka nerezovému materiálu veľmi odolným a elegantným dojmom. Nerezová oceľ navyše patrí medzi tie najlepšie materiály, s akými sa môžete pri kuchynských pomôckach stretnúť. Jedná sa o konštrukciu v tvare zvislého valca, čo je typický tvar pre domáce šunkovary. Súčasťou balenia je v tomto prípade ručičkový teplomer a svorka rovnako z nerezu, sada receptov a jedno varné vrecko.

V šunkovare striebornej farby s výškou 19,5 centimetra a priemerov 10 centimetrov pripravíte zhruba 1 kilogram mäsa. Pretože postráda redukciu, dobre si rozmyslite, či toto množstvo zvládnete vôbec spotrebovať. Napriek tomu, že tento šunkovar púta pozornosť vďaka otvoru vo veku, je tento fakt skôr sklamaním. Teplomer síce prejde samotným vekom, ale vo vnútri sa zarazí o prítlačný piest a neprenikne až do mäsa.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Väčšina spotrebiteľov je s týmto modelom spokojná. Oceňujú jeho jednoduché ovládanie, dostatočný objem, teplomer v balení a v neposlednom rade aj pekný dizajn. Zároveň však zmieňujú, že balenie by mohlo obsahovať viac než jedno varné vrecko. Ideálne by bylo aspoň desať či viac kusov.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

Tento šunkovar si zaslúži ocenenie za kvalitné spracovanie a odolný materiál za pomerne nízku cenu. Ako príjemný bonus možno vnímať i teplomer a svorku, vďaka ktorej sa dá upevniť. K šunkovaru navyše dostanete aj základný recept a varné vrecko. Ako hlavný nedostatok vnímame pri tomto šunkovare otvor, ktorý nevyužíva svoj potenciál. Výrobca síce v popise zmieňuje, že je vo veku otvor, ale už vám nezdelí, že sa teplomer zarazí o prítlačný piest.

Záverečné zhrnutie

BANQUET Šunkovar nerezový AKCENT VPB0001 v sebe ukrýva pomerne dosť možností a funkcií za veľmi rozumnú cenu. Na varenie šunky pre väčšiu rodinu bude celkom ideálny. Pokiaľ chcete pripravovať šunku pre menej osôb a radi si vyskúšate aj prípravu paštéty, mohol by vás zaujať šunkovar Tescoma. Ten v sebe obsahuje adaptér, ktorý vám umožní pripraviť polovičnú porciu šunky alebo rôzne experimenty (ako napríklad zmienenú paštétu).

20 € Orientačná cena

Recenzia Orion 131514

Recenzia Orion 131514
  • Pre nenáročných
Pre nenáročných Šunkovary
  • Cenovo dostupný
  • Vyrobený z nehrdzavejúcej ocele
  • Chýba redukcia
  • Nemá otvor v veku
  • Balenie neobsahuje vrecká na mäso
  • Neuvedená hmotnosť

Válcový šunkovar značky Orion sa v našom porovnaní javí ako cenovo najdostupnejší produkt, ktorý bude vyhovovať menej náročným zákazníkom. Je vyrobený z nerezovej ocele a rovnako tak aj pribalený ručičkový teplomer so svorkou. Okrem toho nájdete v balení recept, ktorý vám môže poskytnúť inšpiráciu pri príprave šunky.

Model s priemerom 10 centimetrov a výškou 20 centimetrov disponuje veľkou kapacitou. Na jeden záťah v ňom, totiž uvaríte až 1,2 kilogramu šunky. Nezabudnite sa preto pred nákupom zamyslieť nad tým, či také množstvo mäsa vo vašej domácnosti vôbec zjete. Tento šunkovar totiž neobsahuje adaptér, ktorý by vám umožnil znížiť množstvo šunky na polovicu.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Aj napriek jeho nižšej cene sa zákazníci jednotne zhodujú na tom, že ide o dosť kvalitný výrobok a neľutujú jeho kúpu. Získal plusové body vďaka nerezovému prevedeniu, bezproblémovej manipulácii a starostlivému spracovaniu. Ocenili by však, keby výrobca k šunkovaru pridal prehľadnejší návod, bohatší výber receptov a aspoň niekoľko varných vreciek v balení.

Hlavné klady, zápory a zaujímavosti oproti iným produktom

V prípade tohto šunkovaru sa značke Orion podarilo vytvoriť cenovo dostupný produkt, ktorý je však veľmi dobre spracovaný. Medzi jeho hlavné prednosti patrí použitie nerezového materiálu a teplomer ako súčasť balenia. Do budúcna by šlo zapracovať na lepšej výbave príslušenstva a pridať k šunkovaru aspoň varné vrecká.

Záverečné zhrnutie

Model Orion 131514 bude vyhovovať menej náročným užívateľom, ktorí chcú variť väčšie množstvo šunky naraz. Pokiaľ potrebujete varnú nádobu s o niečo menšou kapacitou, môžete vyskúšať Tescoma Šunkovar PRESTO s teplomerom. Vďaka adaptéru na polovičné množstvo v ňom môžete v prípade potreby uvariť namiesto 1 kilogramu šunky len 0,5 kilogramu, čo zvládne skonzumovať aj menšia rodina.

17 € Orientačná cena


Ako vybrať šunkovar

Pokiaľ radi a často holdujete údeninám, oplatí sa vám investovať do šunkovaru. S týmto prístrojom si pripravíte sami svoju originálnu šunku a máte úplnú kontrolu nad tým, čo bude výsledný výrobok obsahovať. Pri výbere toho pravého modelu sa zamerajte primárne na materiál a kapacitu zariadenia. V tých najväčších šunkovaroch môžete naraz pripraviť až 3 kilogramy šunky. Pre bežnú rodinu bude stačiť menší s kapacitou 1 kilogram.

Ak je možné konštrukciu šunkovaru jednoducho rozobrať na jednotlivé diely, je to lepšie z hľadiska hygieny – ľahšie ho tak umyjete a môžete dať jednotlivé súčasti aj do umývačky. Kvalitný šunkovar by mal byť vybavený dostatočne silnými pružinami, ktoré pomáhajú držať mäso pohromade, a teplomerom. Nie vždy však býva teplomer súčasťou balenia a musíte si ho potom k prístroju zakúpiť zvlášť.

Medzi ďalšie užitočné prvky patrí adaptér na polovičné množstvo, ktorý vám umožní pripraviť v šunkovare buď menšie množstvo šunky, alebo napríklad paštétu. Čo sa týka tvaru šunkovaru, môžete vyberať medzi kvádrami, zvislými oválmi a vodorovnými oválmi. Z hľadiska ceny sa našťastie nejedná o príliš nákladné zariadenie – slušný šunkovar s optimálnou kapacitou zoženiete s prehľadom pod 40 EUR.

Ako vybrať šunkovar stručne:

  • Budete pripravovať šunku pre dve osoby, alebo pre šesťčlennú rodinu? Podľa tohto kritéria zvoľte ideálnu kapacitu šunkovaru. Myslite však tiež na to, že domáca šunka neobsahuje konzervanty a musíte ju spotrebovať rýchlejšie, než výrobok zo supermarketu.
  • Pri materiáloch sa zamerajte na odolnosť. Taktiež by sa mal jednoducho udržiavať v čistote. Najobľúbenejšia je nerezová oceľ. Lacnejšie modely bývajú vyrobené z hliníka alebo z plastu.
  • Konštrukcia by nemala postrádať nevyhnutné pomôcky. So správnou prípravou šunky vám pomôže teplomer a silná pružina.
  • Zvoľte tvar, ktorý vám bude vyhovovať. Kruhový šunkovar je do domácnosti praktickejší a mäso v ňom vyplní celý objem. Obdĺžnikové šunkovary sú menej populárne, využívajú sa skôr v profi gastronómii.
  • V neposlednom rade rozhoduje cena. Cenový rozdiel medzi nepoužiteľným výrobkom a kvalitným šunkovarom mnohokrát predstavuje len pár desiatok eur. Keď už máte vybraných vhodných kandidátov, oplatí sa prihliadnuť k recenziám užívateľov.

Ako šunkovar funguje

Možno vás to prekvapí, ale šunkovar nie je žiadny zložitý elektrický prístroj. Jedná sa v podstate o nádobu (plastovú či kovovú) s prítlačným piestem a pružinou. Piest slúži k stlačeniu mäsa. Pružina potom pomáha vyvíjať na mäso dostatočný tlak. To sa vďaka tomu pri varení spojí a po dokončení celého procesu vyberiete zo šunkovaru pevný kus šunky.

Mäso sa vkladá buď priamo do nádoby šunkovaru, alebo do špeciálneho varného vrecka. Naplnený šunkovar s odležaným mäsom sa potom vloží do veľkého hrnca s vodou a varí sa pri teplote 70 až 80 °C.

Domáca vs. kúpená šunka

Hlavný rozdiel medzi domácou a kúpenou šunkou predstavuje jej kvalita. Pri výrobe svojej vlastnej šunky máte absolútnu kontrolu nad tým, aké mäso použijete, koľko soli pridáte a akým spôsobom ju dochutíte. Pretože je šunka všeobecne veľmi obľúbená a bežná potravina, výrobcovia na nej mnohokrát šetria a sústredia sa namiesto kvality na kvantitu. Pokiaľ nebývate na dedine a nemáte poblíž mäsiarstvo alebo miestneho mäsiara, za kvalitnú šunku v obchode si priplatíte.

Lacné šunky často obsahujú len veľmi málo mäsa a sú nahrádzané mäsovým separátom, sójou, vodou, škrobom a ďalšími látkami, ktoré by v šunke nemali čo robiť. Ďalším poznávacím znakom komerčne vyrábanej šunky je krásne ružová farba, ktorá síce pôsobí lákavo, ale je výsledkom obsahu konzervantov (hlavne dusičnanu sodného) a ďalších chemických látok.

Normálna šunka pripravená čisto z mäsa a soli je o poznanie bledšia a rýchlo zošedne. To ale v žiadnom prípade neznamená, že by bola skazená. Musíte však počítať s tým, že je potrebné skonzumovať ju trochu rýchlejšie, než šunku kúpenú, pretože neobsahuje konzervanty. Ideálne do troch až štyroch dní.

Kapacita (objem)

Kapacita šunkovaru rozhoduje o tom, aké veľké množstvo šunky v ňom môžete naraz pripraviť. Pri väčšine šunkovarov sa pohybuje medzi 0,5 až 3 kilogramami. Nejedná sa síce o veľké množstvo údeniny, ale má to svoj dôvod. Domáca šunka má predsa len kratšiu trvanlivosť a musíte ju zjesť do niekoľkých dní. Dobre si vopred premyslite, koľko šunky ste schopní rýchlo skonzumovať a podľa toho zvoľte zodpovedajúci objem šunkovaru.

Občas môžete naraziť na model so špeciálnym adaptérom, ktorý vám umožní pripraviť aj vo veľkom šunkovare polovičnú porciu šunky.

Materiál

Ďalším dôležitým parametrom šunkovaru je materiál. Na výber máte celkovo z troch možností, pričom každá má určité pre i proti. Všetky použité materiály navyše musia spĺňať normu Európskej únie deklarujúcu ich bezpečnosť a bezchybnosť.

  • Nerezový šunkovar – nerezová oceľ patrí medzi drahšie materiály a je teda výsadou kvalitnejších modelov. V jej prospech však hovorí značná odolnosť. Vďaka tomu vám vydrží slúžiť veľmi dlho. Tento materiál sa mimo iného vyznačuje dobrou vodivosťou, čo zaručuje, že bude šunka uvarená rovnomerne. Nerez sa veľmi dobre čistí a z tohto dôvodu býva prvou voľbou pri kuchynských pomôckach.
  • Plastový šunkovar – plast patrí medzi lacnejšie materiály. Bohužiaľ je menej odolný a musíte si preto dať dobrý pozor, aby ste šunkovar nezničili. Dokáže sa však nahriať za pomerne krátku dobu a príprava šunky je s ním priam blesková. Navyše je omnoho ľahší než nerez, vďaka čomu sa vám bude dobre prenášať.
  • Hliníkový šunkovar – hliník sa môže pochváliť veľmi rýchlym ohrevom a je schopný šunkovar dobre a rovnomerne prehriať. Vďaka tomu je šunka uvarená dosť rýchlo. Medzi jeho ďalšie bonusy patrí nízka hmotnosť, čo vám uľahčí manipuláciu.
Materiál Výhody Nevýhody
Nerez + Odolnosť

+ Dlhá životnosť

+ Výborná vodivosť tepla

+ Jednoduchá údržba

– Vyššia obstarávacia cena

– Niekedy nutnosť použiť varné vrecko

Plast + Dobrá vodivosť

+ Rýchlo sa zahreje

+ Odolá aj vysokým teplotám

+ Nie je nutné použiť varné vrecko

+ Nižšia cena

– Ľahko sa poškodí

– Kratšia životnosť

– Nie vždy vhodný do umývačky riadu

Hliník + Dobrá vodivosť tepla

+ Rýchly ohrev

+ Nižšie náklady

+ Nízka hmotnosť

– Náchylný na poškriabanie

– Vyžaduje povrchovú úpravu

Konštrukcia

Ako bolo už zmienené, šunkovar je vcelku jednoduché zariadenie. Základ tvorí samotné telo, ktoré môže mať rôzne tvary. Viac sa o nich dozviete v nasledujúcej kapitole. Nevyhnutnú súčasť šunkovaru tvorí prítlačný piest a pružiny, pri ktorých skontrolujte počet aj kvalitu. Ďalej budete potrebovať teplomer a niekedy aj varné vrecká.

Prítlak a počet pružín

Jedinečnosť šunkovaru spočíva v tom, že mäso pri varení zároveň stláča, aby po uvarení a pri krájaní držalo požadovaný tvar. Z tohto dôvodu je šunkovar vybavený pružinami, ktorých počet sa môže pri jednotlivých modeloch líšiť.

  • Šunkovary s jednou pružinou – väčšinou lacnejšie modely. Tlak sa v týchto prípadoch pohybuje medzi 5 až 10 kilogramami, čo je dostatočné pre výrobu menšieho množstva šunky. Ideálne do domáceho prostredia.
  • Šunkovary s dvoma pružinami (mandolína) – dokážu vyvinúť tlak niekoľkých desiatok kilogramov. S takto silným šunkovarom vyrobíte vysoko kompaktnú šunku, ktorá sa vám nerozpadne. Mandolíny sa uplatňujú v profesionálnej výrobe.

Veko

Veko slúži k uzavretiu tela šunkovaru. Pre vyššiu bezpečnosť by malo byť opatrené zámkom. Pri niektorých modech nájdete vo veku otvor na zasunutie teplomera.

Teplomer

Slúži k tomu, aby ste mohli v priebehu varenia monitorovať teplotu. Pokiaľ by ste totiž pri varení šunky prekročili odporúčanú teplotu vody 80 °C, mohla by sa rozvariť. Teplomer dodávaný s daným modelom šunkovaru je možné väčšinou prestrčiť otvorom vo veku a zasunúť až do mäsa, aby ste mohli merať teplotu aj vo vnútri šunky.

Absencia otvoru je dosť nepraktická, pretože to znamená, že ak chcete monitorovať teplotu mäsa, musíte pri varení šunkovar priebežne otvárať. Nie vždy je varný teplomer súčasťou základného balenia, napriek tomu, že je pri varení šunky úplne nevyhnutný.

Adaptér pre polovičné množstvo

Táto pomôcka slúži k tomu, aby ste v šunkovare pripravili iba polovičné množstvo šunky. Uplatníte ju v situáciách, kedy pripravujete pochúťku pre jednu či dve osoby alebo máte radi šunku za všetkých okolností čerstvú.

Vrecká

Varné vrecká nie sú súčasťou každého šunkovaru. Prípadne si ich môžete dokúpiť. Vybratie  hotovej šunky priamo z tela šunkovaru nie je úplne jednoduchý úkon a vrecko vám to značne uľahčí.

Tvar

Pri šunkovaroch sa môžete stretnúť s tromi rôznymi typmi, čo sa týka tvaru:

  • Kvádrový šunkovar – v tomto prípade je nádoba na varenie šunky v tvare kvádra. Kapacita nádoby začína na 1 kilograme, ale väčšinou je oveľa objemnejšia. Hodí sa skôr pre veľké rodiny alebo pre profesionálov.
  • Zvislý válcový šunkovar – tieto šunkovary sú určené k príprave menšej porcie šunky, začínajú približne na 0,6 kilogramu. Z tohto dôvodu sa najviac hodia na domáce použitie. Jednoducho ich umiestnite aj do menšieho hrnca na malý sporák.
  • Vodorovný válcový šunkovar – telo šunkovaru tvorí vodorovný válec, ktorý je na vrchu opatrený otvárateľným vekom. Disponuje dvomi a viac pružinami, ktoré vyvíjajú na mäso vysoký tlak. Štandardom je aj veľký objem nádoby okolo 3 kilogramov a využitie nerezovej ocele ako materiálu. Z týchto dôvodov sú hojne využívané v profesionálnej gastronómii.

Cena

Šunkovary predstavujú pomerne malú skupinu na trhu s kuchynskými spotrebičmi a potrebami. I tak sa dá však nájsť niekoľko overených značiek, ktoré tieto zariadenia vyrábajú. Patria medzi ne Orion, Toro, Tescoma, Banquet alebo Inna. Medzi ich hlavné výhody však patrí dobrá cenová dostupnosť. Kvalitný šunkovar na výrobu domácej šunky zoženiete aj za menej než 40 EUR.

Od 15 do 30 EUR

V tejto kategórii sa nachádzajú tie najlacnejšie a najdostupnejšie modely šunkovarov. Jedná sa väčšinou o menšie zariadenia. Kapacita nádoby zvyčajne neprekračuje 1 kilogram a počítať nemôžete ani s veľkým tlakom, pretože sú vybavené výhradne jednou pružinou. Medzi najpoužívanejšie materiály patrí plast.

Od 30 do 40 EUR

Stredná trieda šunkovarov v sebe ukrýva lepšie spracované produkty z hľadiska konštrukcie a funkčnosti. Najčastejšie bývajú vyrobené z nerezovej ocele. Objem šunkovaru môže atakovať hranicu 3 kilogramov.

Nad 40 EUR

Táto cenová skupina zahŕňa predovšetkým profesionálne modely s kvádrovou či vodorovnou válcovou konštrukciou. Je pre nich charakteristická veľká kapacita okolo 3 kilogramov a vyšší počet pružín. Vďaka tomu s nimi dosiahnete perfektné výsledky a kvalitne spracujete veľké množstvo mäsa naraz. Vyrába sa buď z ocele, alebo z hliníka.

Suroviny na prípravu domácej šunky

Aby ste s vašim šunkovarom dosiahli čo najlepšie výsledky a na šunke si skutočne pochutnali, mali by ste sa zamerať na výber čo najkvalitnejších surovín.

  • Použité mäso by malo byť čo najčerstvejšie – to zaručí skvelú chuť a trvanlivosť šunky bude navyše o niečo dlhšia.
  • Najtradičnejšie využívaným druhom mäsa na výrobu šunky je bravčové stehno. Z bravčového je ďalej obľúbené pliecko a bôčik, s ktorým získáte trochu tučnejší výrobok.
  • V domácom prostredí však nie je dôvod sa obmedzovať výhradne na bravčové. Môžete použiť akékoľvek mäso, ktoré máte radi. Mnoho ľudí nedá dopustiť na hovädzie, morčacie a kuracie.
  • Z králičieho mäsa potom vznikne skutočná delikátna šunka s veľmi jemnou chuťou.
  • Pokiaľ máte radi exotiku a nebojíte sa experimentovať, môžete skúsiť pripraviť šunku zo zveriny alebo z kačacieho mäsa.
  • Druhou nevyhnutnou súčasťou šunky je soľ, o ktorej detailne pojednáva nasledujúca kapitola.

Nebojte sa zapojiť fantáziu a vyskúšať pri výrobe šunky rôzne nápady. Tu nájdete niekoľko šikovných trikov, ako umenie výroby šunky vyšperkovať k dokonalosti:

  • Okrem soli sa niekedy odporúča pridať na 1 kilogram mäsa lyžičku cukru a 1 deciliter vody.
  • Pokiaľ používate mäso s veľmi výraznou chuťou (napríklad zverinu) a chcete ho trochu zjemniť, skúste do zmesi pridať vajíčko alebo trochu mlieka.
  • Čo sa týka dochutenia, pri domácej šunke sa nemusíte nijako obmedzovať a môžete do nej pridať akékoľvek korenie či obľúbené bylinky. Často sa používa jalovec/borievka, tymián, rozmarýn, nakladané korenie, cesnak, med, červená paprika, kapari, sušené paradajky alebo dokonca olivy.

Dávkovanie soli

Obsah soli v našom jedálničku dnes predstavuje veľmi diskutovanú tému. K životu ju potrebujeme, ale všetkého s mierou – prílišné solenie má vplyv na zvýšenie krvného tlaku, zadržiavanie vody v organizme a predstavuje veľkú záťaž pre obličky. Myslite na to aj pri príprave šunky a snažte sa to so soľou nepreháňať. Mala by obsahovať maximálne 2,5 % soli. To znamená, že na prípravu 1 kilogramu šunky použijete 25 gramov soli.

Soľ plní v šunke dôležitú funkciu ochucovadla. Zároveň slúži na konzerváciu. K príprave šunky môžete použiť buď klasickú soľ kuchynskú (chlorid sodný), alebo špeciálnu mäsiarsku soľ, tzv. rýchlosoľ. V obchode ju nájdete pod názvem Praganda. Jedná sa o zmes kuchynskej soli a dusičnanu sodného, ktorý sa používa v priemyselnej výrobe mäsiarskych produktov. Funguje ako prevencia proti rastu patogénnych baktérií uvoľňujúcich botulotoxín.

Dusičnan sodný má však negatívny vplyv na ľudské zdravie. Pretože hlavným zmyslom výroby domácej šunky je pripraviť kvalitný produkt bez obsahu škodlivých látok, mali by ste dať radšej prednosť klasickej soli. Trvanlivosť šunky je možné navyše predĺžiť použitím čo najčerstvejšieho mäsa. Aby sa vám nepokazila, vyrobte vždy množstvo úmerné počtu stravníkov a ich apetítu.

Správny postup výroby šunky

Napriek tomu, že šunkovar nepredstavuje žiadny zložitý technický prístroj a každý si postupom času nájde svoj obľúbený recept, mali by ste sa pri výrobe šunky držať niekoľkých základných pravidiel.

Príprava mäsa

Prvé kroky vedúce k domácej šunke sa týkajú samotnej prípravy mäsa.

  • Čerstvé mäso najprv nakrájajte na väčšie kocky (podobne veľké ako kocky na guláš). Dajte si však pozor, aby neboli zbytočne veľké, pretože potom sa bude mäso horšie spájať a hotová šunka by sa mohla rozpadať. Ideálna veľkosť kocky je 2 x 2 centimetre.
  • Nakrájané kocky vkladajte po vrstvách do pripravenej misy. Každú vrstvu najprv posoľte. Na poslednú vrstvu pridajte lyžičku cukru, ktorá zaistí, že sa mäso lepšie spojí.
  • Teraz je potrebné mäso prepracovať. Mieste ho do tej doby, dokým sa z neho nezačne uvoľňovať bielkovina v podobe mazľavej tekutiny. V priebehu miesenia pridávajte do mäsa vodu. Tento proces vyžaduje čas (ideálne pol hodiny), teda nie je od veci ušetriť si prácu – miesenie mäsa pokojne prenechajte kuchynskému robotovi.
  • Ak si nie ste istí silou vášho šunkovaru a bojíte sa rozpadnutia šunky, môžete malú časť hmoty nasekať najemno.
  • Ku koncu miesenia potom môžete pridať ľubovoľné suroviny na ozvláštnenie chuti, ako sú bylinky, korenie či olivy.
  • Vymiesené mäso natlačte do šunkovaru (alebo do varného vrecka) a dajte na 48 hodín odpočinúť do chladničky. Mäso je potrebné do nádoby naozaj dobre natlačiť, aby v nej nevznikli žiadne medzery alebo vzduchové bubliny.

Varenie

Teraz sa dostávame k samotnému použitiu šunkovaru.

  • Budete potrebovať veľký hrniec, do ktorého je možné celý šunkovar ponoriť (okrem vrchného veka). Dajte si pozor na to, aby voda nenatiekla do vnútra.
  • Šunkovar vložte do vody v okamihu, kedy dosiahne teplotu 70 až 80 °C. Pokiaľ bude vyššia, hrozí rozvarenie mäsa. Teplotu môžete priebežne kontrolovať pomocou teplomera.
  • Doba varenia sa bude líšiť podľa toho, aké množstvo a aký druh mäsa sa nachádza v šunkovare. Orientačne však platí, že 1 kilogram šunky by sa mal variť 1,5 až 2 hodiny.
  • Keď je šunka hotová, vyberte šunkovar z hrnca a ochladzujte ho pod tečúcou studenou vodou.
  • Po vybratí uskladnite hotovú šunku v chladničke a čo najrýchlejšie ju spotrebujte. Štandardne vydrží tri až štyri dni, niekedy dokonca dlhšie.

Druhy šunky

Väčšina ľudí si pod pojmom šunka predstaví klasickú dusenú. V skutočnosti však dusená šunka predstavuje len jeden z troch rôznych variantov s odlišnými spôsobmi výroby, s akými sa pri šunke môžete stretnúť:

  • Sušená šunka – talianske šunky typu prosciutto a španielske šunky jamón curado.
  • Údená šunka – najobľúbenejším zástupcom je nemecká schwarzwaldská šunka. Údená šunka sa od sušenej odlišuje tým, že procesu sušenia predchádza údenie.
  • Varená (dusená) šunka – najpopulárnejší druh šunky na Slovensku i v Česku. Práve tento druh šunky si môžete sami vyrobiť v šunkovare. Slávnym tuzemským zástupcom je pražská šunka, ktorá sa od ostatných varených šuniek odlišuje tým, že je pred varením krátko sušená a údená.

Často kladené otázky k šunkovarom

Ako a aký vybrať šunkovar?

Pred výberom šunkovaru sa najprv zamyslete nad tým, pre koľko osôb budete šunku zvyčajne vyrábať a ako rýchlo ju dokážete zjesť. Podľa toho zvoľte ideálnu kapacitu (objem) zariadenia. Zamerajte sa na výber vhodného materiálu a vyberte si taký tvar konštrukcie, ktorý bude najlepšie spĺňať vaše potreby. Nezabudnite si k šunkovaru zaobstarať teplomer, pokiaľ nie je súčasťou balenia. Ďalším užitočným prvkom môže byť adaptér na polovičné množstvo.

Koľko eur bude stáť podomácky vyrobená šunka?

Záleží na tom, aký druh a ako kvalitné mäso použijete. Za kilogram bravčového stehna bez kosti zaplatíte u mäsiara približne 7 EUR. Pre porovnanie 100 gramov hotovej kvalitnej šunky mnohokrát stojí aj viac než 1,60 EUR, čo je po prepočte na kilogram 16 EUR. V cene šunky je však v tomto prípade započítaná práca a ďalšie náklady. Výroba domácej šunky vám síce nejaký čas zaberie, ale zas ponúka neoceniteľný benefit v podobe absolútnej kontroly nad zložením

Ovplyvňuje tvar šunkovaru chuť či kvalitu šunky?

Všetky tri varianty fungujú na rovnakom princípe, teda sa nemusíte obávať, že by tvar formy nejako negatívne ovplyvnil chuť výsledného produktu. Je však pravda, že kvádrové šunkovary bývajú vybavené vyšším počtom pružín, vďaka čomu je hotová šunka kompaktnejšia a len tak sa pri krájaní nerozpadne. Tomu sa však môžete vyvarovať starostlivou prípravou mäsa.

Dana Široká sa rada pohybuje v kuchyni a má slabosť pre výrobu domácich produktov. I preto spracovala tému šunkovarov, ktoré považuje za veľmi šikovné zariadenia. Rada vám vysvetlí, aké výhody výroba domácej šunky prináša, prečo je zdravšia než šunka kupovaná a osvetlí problematiku jednotlivých parametrov. Venuje sa taktiež témam súvisiacim so zdravím, ako sú glukometry, zvlhčovače vzduchu či ultrazvukové čističe.
Redaktorka

Ako vám pomohol tento článok?
Budeme radi za spätnú väzbu.

Priemerné hodnotenie 4.8 z 6 hlasov