Ako vybrať sušičku ovocia
Sušenie potravín nie je výdobytok modernej doby. Ide o najstarší spôsob, ako uchovať potraviny chutné a zároveň s dostatkom vitamínov a iných zdraviu prospešných látok, ktoré majú suroviny v čerstvej podobe.
Ideálnym pomocníkom na sušenie sú sušičky potravín. Práve týmto spotrebičom venujeme tento článok. Predstavíme vám základné parametre a vysvetlíme, podľa čoho by ste mali sušičku vyberať.
Venovať sa budeme tvaru, konštrukcii, výkonu i funkciám, aby sme postihli každý aspekt sušičiek. A nezabudli sme pripísať ani praktické rady na údržbu týchto spotrebičov.
Než sa pustíme do výberu, treba sprehľadniť názvoslovie. Sušičku potravín môžeme nazývať mnohými rôznymi názvami – sušička na ovocie, sušička na huby, sušička na mäso, sušička na bylinky atď. Vždy sa ale jedná o totožný produkt, ktorý skrátka suší potraviny a je už na vás, na aký typ surovín ju využijete.
Ako vybrať sušičku ovocia stručne:
- Zvážte, ako často budete sušičku používať – Plno parametrov, napríklad veľkosť či materiál, sa odvíja od toho, či sušičku zapnete párkrát za sezónu, alebo či ju budete používať každý týždeň. Sušenie ovplyvňuje aj tvar prístroja. Rozhodnite
- Rozhodnite sa aké množstvo potravín budete najčastejšie sušiť – Podľa toho vyberte počet sušiacich poschodí a ich veľkosť.
- Pozornosť venujte výkonu a príkonu – Sústreďte sa na rozdiel medzi týmito veličinami, niektorí výrobcovia aj predajcovia môžu hodnoty zamieňať.
- Určite, aké doplnkové funkcie by mal váš spotrebič ponúkať – Niekomu stačí sušička s tlačidlom zapnúť/vypnúť, niekto uprednostní vybavený spotrebič s časovačom, termostatom a ďalšími vychytávkami.
- Zvoľte cenovú hladinu, v ktorej sa chcete pohybovať – Sušičky ovocia zaobstaráte už za niekoľko pár eur, za kvalitné prístroje si ale môžete priplatiť aj viac ako 400 €. Modely sa podľa ceny líšia svojím spracovaním, výkonom aj funkciami.
Konštrukcia
Na súčasnom trhu sa môžeme stretnúť s dvoma typmi konštrukcie sušičiek potravín – klasickými sušičkami a sušičkami s bočným plnením.
Klasická okrúhla sušička
Klasická hranatá sušička
Sušička s bočným plnením
Klasické sušičky
Klasické sušičky sú tvorené základňou, v ktorej je umiestnený motor s ventilátorom, jednotlivými na seba doliehajúcimi plátmi a vekom. Výnimkou nie je ani opačné radenie, teda pláty zakončené jednotkou s ventilátorom v hornej časti sušičky.

Plnenie klasickej sušičky
Sú spravidla vyrobené z plastu a sú výrazne lacnejšie, než bokom plnené sušičky. Nevýhodou je ale nerovnomerné sušenie, ktoré je dané konštrukciou. V priebehu sušenia je teda nutné pláty prehadzovať, aby boli suroviny v horných poschodiach usušené rovnako dobre, ako tie v spodných.
To sa nám potvrdilo aj pri našom testovaní. Najmä pri sušení húb boli rozdiely v kvalite usušenia medzi horným a spodným poschodím výrazné. Sušička si tak raz za čas vyžiada vašu asistenciu.
Konštrukcia klasickej hranatej sušičky
Konštrukcia klasickej okrúhlej sušičky
Sušičky s bočným plnením
Bokom plnené sušičky sú vzhľadovo podobné malej rúre. Pláty sa do nich zasúvajú z boku a sú zakryté dvierkami. Ventilátor je umiestnený v zadnej časti, tým dosahuje rovnomernú distribúciu teplého vzduchu. Odpadá teda prehadzovanie plátov, potraviny budú vždy usušené rovnomerne aj bez vášho pričinenia.

Plnenie sušičky s bočným plnením
Výhodou je aj prevedenie, ktoré je často nerezové a celkovo kvalitnejšie. Od toho sa ale odvíja vyššia obstarávacia cena, vyššia hmotnosť a tým pádom zložitejšia manipulácia. Tieto sušičky sú vhodné na časté sušenie väčšieho množstva potravín. Zatiaľ však nie sú na trhu príliš bežné, výber modelov je teda obmedzený.
Rozdiely v kvalite a rovnomernosti sušenia sú v porovnaní s klasickými sušičkami naozaj výrazné, ukázal to aj náš redakčný test.
Konštrukcia sušičky s bočným plnením
Typ sušičky |
Výhody |
Nevýhody |
Klasická |
+ Ľahká konštrukcia, ľahká manipulácia
+ Veľký výber na trhu
+ Nižšia cena
+ Priehľadné telo |
– Nerovnomerné sušenie
– Nutnosť prehadzovať pláty v priebehu sušenia
– Plastové prevedenie
– Menšia kapacita |
Bokom plnená |
+ Kvalitnejšie prevedenie
+ Rovnomerné sušenie
+ Často nerezové pláty
+ Väčšia plocha |
– Vyššia cena
– Vyššia hmotnosť
– Horšia manipulácia
– Menší výber |
Tvar
Pri sušičkách klasickej konštrukcie sa stretneme s modelmi dvojakého tvaru – okrúhlymi a hranatými. Sušičky s bočným plnením sú vždy hranaté. Voľba tvaru je individuálnou záležitosťou, každý preferuje iný variant.
Okrúhly tvar
Guľaté sušičky ovocia sú typickejším variantom. Pri ich výbere teda budete mať viac možností. Sušičky tohto tvaru sú obvykle menšie a kompaktnejšie.
Majú ale aj svoje nevýhody – môže dochádzať k nerovnomernému sušeniu na stranách sušiacich plátov. Zároveň môže byť zložitejšie vyrovnávanie potravín do kruhového tvaru.
Hranatý tvar
Hranaté sušičky sú menej obvyklé, postupne sa ale ich výber rozširuje. Výhodou každej hranatej sušičky je ľahké vyrovnávanie potravín na pláty.
Aj hranaté sušičky majú ale uprostred plátov okrúhly otvor, ktorým prúdi teplý vzduch k potravinám. Ten môže rovnomerné vyrovnávanie potravín trochu prekaziť.
Veľkosť
Pokiaľ sa bavíme o veľkosti sušičiek potravín, nemyslíme tým rozmery, ako je napríklad priemer alebo výška prístroja. Veľkosť sušičiek potravín sa v špecifikáciách najčastejšie určuje počtom plátov, ktorými sušička disponuje. Spravidla sa jedná o päť plátov, počet sa však môže líšiť v závislosti na výrobcovi aj prevedení sušičky.
Počet plátov
Zatiaľ čo niektoré sušičky majú počet plátov pevne daný, k iným ich môžete ešte dodatočne dokúpiť. Túto skutočnosť si vždy overte u výrobcu alebo v návode. Ak by na to nebola sušička stavaná, mohlo by pridanie plátov preťažiť motor, sušenie by navyše bolo neefektívne.
Plocha na sušenie
Nielen počet, ale aj plocha plátov a celková plocha na sušenie rozhoduje o tom, koľko potravín naraz budete môcť usušiť. Pre lepšiu predstavu túto hodnotu udávame v každej recenzii. Myslite ale na to, že sušičky klasickej konštrukcie majú uprostred plátu kruhový otvor, ktorým prúdi vzduch. Ten trochu plochy uberie.
Plát okrúhlej sušičky
Plát hranatej sušičky
Plát bokom plnenej sušičky
Nastaviteľná výška plátov
Pri niektorých modeloch sú pláty výškovo nastaviteľné. Je možné ich navýšiť aj o viac ako jeden centimeter. To sa môže hodiť najmä vtedy, ak chcete sušiť vyššie kúsky potravín, napríklad paradajky, ktoré sa potom nemusia krájať na plátky. Nastavenie výšky je veľmi jednoduché, stačí ich pri pokladaní položiť na špeciálny výstupok, ktorý je na poschodí pod ním.
Sušička s plátmi v nižšej polohe
Sušička s plátmi vo vyššej polohe
Rozmery a hmotnosť
Ak by vás predsa len zaujímalo, koľko miesta sušička zaberie, je potrebné počítať s tým, že výškovo sa môže líšiť v závislosti od počtu plátov, obvykle má však okolo 30 až 40 cm. Klasické sušičky sú všeobecne menšie, zatiaľ čo bokom plnené sušičky sú pomerne veľké.
Hmotnosť súvisí s materiálom, tvarom aj veľkosťou sušičky. Inej hmotnosti sa dočkáme pri plastových a inej pri nerezových. Plastové sušičky môžu vážiť 2 až 3 kilogramy. Tie nerezové potom aj viac ako 10 kilogramov, vždy záleží na celkovej veľkosti a konštrukcii.
Od veľkosti a hmotnosti sa odvíjajú možnosti manipulácie so sušičkou a uschovania spotrebiča. Veľkým a ťažkým modelom je vhodnejšie nájsť pevné miesto, na ktorom budú neustále alebo aspoň počas sezóny. Menšie ľahšie sušičky môžete po každom použití uschovať.
Materiál
Čo sa materiálu týka, máte na výber v podstate z dvoch možností a rozdiel medzi nimi sa premietne predovšetkým v cene. Jedná sa o plast verzus nerez, z ktorých každý ponúkne iné vlastnosti.
Plast
Jedná sa o lacnejší variant, s ktorým sa stretneme prevažne pri klasických sušičkách. Nemá takú životnosť a je náchylnejší na zlomenie alebo poškriabanie. Samozrejme ale záleží aj na type umelej hmoty. Aj tu sa stretneme s menej a viac kvalitnými alternatívami. Tie pevnejšie plasty je možné umývať aj v umývačke. Odporúčame si túto skutočnosť vždy overiť v návode.
Nerez
Druhou a menej obvyklou možnosťou je nerez. S ním sa častejšie stretneme pri pevných sušičkách v tvare malej rúry. Je kvalitnejší a na rozdiel od umelých hmôt vydrží aj nepretržitú prevádzku. Veľkou výhodou je aj fakt, že niektoré pláty vyrobené z tohto materiálu môžete umývať, čo celkovú údržbu výrazne uľahčí. Za sušičky z nerezu si budete musieť trochu priplatiť, ale ak plánujete spotrebič využívať pravidelne, rozhodne sa to oplatí.
Výkon a príkon
Aj keď sú si názvy týchto parametrov podobné, jedná sa o inú veličinu. Pri výbere sušičky na ovocie je teda vhodné sa s oboma parametrami zoznámiť a venovať im náležitú pozornosť. Výrobcovia aj predajcovia často tieto parametre zamieňajú, alebo uvádzajú iba jeden z nich.
Výkon
Výkon sušičiek ovocia sa pohybuje štandardne okolo 200 až 700 W (wattov), ak chcete sušičku na komerčné účely, môžete nájsť aj takú, ktorej výkon dosahuje aj 1 000 W. Tento výkon by mal povedať, za akú dobu zhruba spotrebič vykoná svoju prácu. Čím vyšší údaj, tým rýchlejšie budú suroviny usušené.
Pre nenáročných užívateľov, teda na domáce použitie, stačí, aby ste si vybrali sušičku s termostatom alebo programami, skrátka aby bolo možné si ručne zvoliť teplotu, pri ktorej sa budú potraviny sušiť. Niekedy totiž nezáleží na tom, aby bolo všetko čo najskôr usušené, je potrebné nastaviť správnu teplotu a počkať na výsledok.
Príkon
Príkon je oproti výkonu veličina vyjadrujúca množstvo energie dodanej zo siete do spotrebiča za jednotku času a udáva sa taktiež v jednotke watt. Príkon sa obvykle môže pohybovať od 230 až do 630 W. Všeobecne sa dá povedať, že príkon udáva energetickú náročnosť, teda čím väčší je príkon, tým viac vás bude stáť sušenie kvôli spotrebe energie.
Ak sa pýtate na ideálny priemer, odporúčame príkon 400 až 500 W. Ide o zlatú strednú cestu. Sušičky s menším príkonom vám neutiahnu napríklad prídavné pláty navyše – motor by sa prehrieval a nezvládol by všetko usušiť, sušičky s väčším príkonom zase spotrebujú už výrazne väčšie množstvo elektriny.
Vlastnosti a funkcie
Funkcie a ďalšie doplnky vám môžu uľahčiť manipuláciu so sušičkou aj jej používanie. Jednotlivé modely ponúkajú rôznu výbavu, ktorá môže vyhovovať jednotlivým zákazníkom.
Pred nákupom si teda treba uvedomiť, čo je pre vás dôležité a bez čoho sa naopak pri sušičke určite zaobídete. So stúpajúcou cenou výrobku sa väčšinou dočkáte lepšej vybavenosti funkciami a tým aj pohodlnejšieho ovládania a používania.
Regulácia teploty
Regulácie teploty, ktorú je možné v špecifikáciách produktu nájsť aj pod označením termostat, sa u tých najlacnejších modelov nedočkáte (Zo zdroja: Recenzetesty.cz). Ide o funkciu, ktorá umožní regulovať teplotu sušenia. Môžete ju teda nastaviť podľa potraviny, ktorú práve sušíte.
Toto elektronické regulovanie teploty je možné nastavovať najčastejšie v rozmedzí od 35 do 70 °C, čo stačí na desiatky druhov potravín. Na najnižšiu teplotu sa sušia bylinky a kvety, na tú najvyššiu potom mäso.
Časovač
Časovače sú potrebné u mnohých spotrebičov, napríklad u ryžovarov, máva ho aj mikrovlnka, práčka, umývačka a ďalšie. Môžete si tak nastaviť dobu, po akú bude prístroj v prevádzke. Súčasťou časovača je automatické vypnutie, vďaka tomu je sušička samostatná.
Poistka proti prehriatiu
S touto funkciou pokojne môžete sušičku zapnúť a odísť z miestnosti alebo aj z domu, prípadne ju môžete nechať bežať bez obáv cez noc. V prípade, že by sa totiž prístroj začal prehrievať a malo dôjsť napríklad k skratu, sa táto poistka aktivuje a sušičku vypne.
Túto poistku nájdete u každej súčasnej sušičky, pokiaľ by ste predsa len narazili na model bez nej, vyhnite sa mu oblúkom. Ideálna je táto funkcia v kombinácii s časovačom spomínaným o odsek vyššie. Potom nemusíte mať o priebeh sušenia už vôbec obavy.
Zvukový signál
Na túto vychytávku ste pravdepodobne zvyknutí pri svojej práčke alebo umývačke. Akonáhle skončí vybraný program, spotrebič zapípa, čím vás upozorní, že si môžete ísť svoju bielizeň/riad vyzdvihnúť. Úplne totožný význam má táto funkcia aj pri sušičkách potravín. Usušené potraviny tak budete môcť ihneď ochutnať alebo uskladniť.
Hlučnosť
Mnoho ľudí si zakladá na tom, aby spotrebiče nevrčali a boli čo najtichšie – najmä vo chvíli, keď sú umiestnené vo voľnom obytnom priestore a pracujú prevažne v noci. Väčšina sušičiek potravín dosahuje hodnotu okolo 50 dB, čo je prijateľné. Podobnú hlasitosť zaznamenáte napríklad pri bežnom pouličnom hluku (Zdroj: conVERTER.cz).
Hlučnosť sušičiek v našom teste sa pohybovala medzi 49 a 61 dB. Dôležitý je okrem hlučnosti aj charakter zvuku. Obvykle ide o monotónne hučanie, na ktoré sa dá pomerne rýchlo zvyknúť.
Infračervené žiarenie
Novinkou medzi potravinovými sušičkami je funkcia infračerveného žiarenia. Sušičky tak vôbec nepracujú s cirkulujúcim vzduchom, ale dostávajú z potravín vlhkosť pomocou takzvaného solárneho módu. Ide to rýchlejšie a zachová sa tak ešte viac vitamínov, enzýmov a ďalších dôležitých látok. V prípade živočíšnych potravín, ako napríklad mäsa, pôsobí tento druh žiarenia aj preventívne proti rozkladu. Túto vymoženosť nájdete však zatiaľ iba pri tých najlepších a najdrahších prístrojoch.
Príslušenstvo
Sušičky potravín patria medzi relatívne jednoduché spotrebiče a neponúkajú tak veľa funkcií, ani doplnkového príslušenstva. Istú variabilitu tu však predsa len nájdeme. Tým najdôležitejším, čo si k svojmu spotrebiču môžete dokúpiť, sú náhradné pláty. Poslúžia v prípadoch, keď sa vám nejaké zničí, alebo je nimi možné sušičku navýšiť, vďaka čomu získate možnosť sušiť viac potravín naraz.
Náhradné pláty
Keďže majú niektoré typy sušičiek potravín v základnej sade len 5 plátov, ponúkajú výrobcovia možnosť dokúpenia a mať tak možnosť sušenia treba aj na desiatich poschodiach. Nie všetky typy však disponujú možnosťou doplniť ďalšie pláty, je teda potrebné si dopredu rozmyslieť, koľko toho budete sušiť a zistiť, či k vašej vybranej sušičke ďalšie pláty vôbec existujú.
Špeciálne pláty
Nie všetky pláty sú však rovnaké. Možno zaobstarať náhradné špeciálne pláty, napríklad na bylinky. Také tácky sú väčšinou jemnejšie sieťované, aby nimi bylinky neprepadali. Druhým špeciálnym prvkom sú potom odkvapkávacie tácky, ktoré je možné umiestniť pod pláty v prípade, ak chcete sušiť mokrejšie, šťavnatejšie potraviny. Ich šťava môže pri sušení stekať dole a v prípade okrúhlej sušičky by sa mohla dostať aj k motoru, čím sa znižuje jeho životnosť.
Plát s jemným plastovým sitom
Plát
Nepriľnavá vložka
Veľkou raritou sú nepriľnavé vložky, ktoré je možné zaobstarať k niektorým typom sušičiek potravín. Ide o vložku, ktorú je možné vložiť na plát a naň potom vyskladať potraviny, ktoré sú mokré, alebo dokonca tekuté. Môžete tak sušiť napríklad placky či sušienky z ovocného pyré.
Pozor, niekedy sa tieto vložky dajú nahradiť špeciálnymi fóliovými miskami. Tento typ je určený hlavne pre kruhové sušičky, vyššie zmienené nepriľnavé teflónové vložky bývajú pre tie hranaté.
Sada pohárov
Ak chcete využiť sušičku na viac než len sušenie ovocia a zeleniny, môžete sa pozrieť po sade pohárov priamo určených pre dané typy sušičiek. Nejedná sa o príliš typické príslušenstvo, pretože ho nemajú všetky sušičky.
V prípade, že vás láka pripravovať v sušičke jogurty, sa však po typoch, ktoré sadu pohárov v príslušenstve majú, určite pozrite. Pokiaľ by ste ale kupovali sušičku len kvôli tejto funkcii, siahnite skôr po jogurtovači, ktorý zaberie podstatne menej miesta. Ako ho vybrať vám poradí náš článok.
Najobľúbenejšie značky sušičiek ovocia
Sušičky ovocia nájdete obvykle v sortimente značiek, ktoré predávajú kuchynské spotrebiče. Medzi obľúbené patria značky Sencor, Concept, G21, Gorenje a ďalšie.
Sušičky ovocia Sencor
Sortiment značky Sencor je veľmi široký, ponúka celý rad domácich a kuchynských pomocníkov, medzi ktoré patria aj sušičky potravín. Na výber je hneď niekoľko modelov. Voliť môžete medzi klasickými okrúhlymi sušičkami a bokom plnenými modelmi. Jeden z takýchto modelov sme v našej redakcii testovali, ako dopadol si môžete prečítať v recenzii.
Sušičky ovocia Concept
Česká značka Concept ponúka širokú škálu sušičiek ovocia všetkých typov. V sortimente má ako klasické sušičky okrúhleho aj hranatého tvaru, tak aj bokom plnené modely. Tých je ale výrazne menej. Medzi sušičkami Concept si vyberú nároční zákazníci a tak tí, ktorí nepotrebujú prístroj s mnohými funkciami a vystačia si so základným modelom.
Sušičky ovocia Lidl
Maloobchodný reťazec Lidl predáva sušičky ovocia pod svojou privátnou značkou Silvercrest. Výber nie je príliš široký a obmedzuje sa na klasické okrúhle modely. Hranaté ani bokom plnené sušičky v Lidli nepredávajú. Sušičky sú pomerne lacné a užívateľsky obľúbené. Modely sú rôzne vybavené, vyberú si náročnejších aj nenáročných užívateľov.
Cena
Základné sušičky zaobstaráte za pár eur, ale už aj stredná trieda týchto výrobkov sa šplhá do vyšších desiatok eur. Nie je to teda nijako zanedbateľná investícia, preto vám predkladáme ešte základné cenové rozdelenie, aby ste vedeli, čo si za koľko zaobstaráte.
Menej ako 80 €
Sušičky potravín pohybujúce sa pod cenovou hladinou 80 € predstavujú úplný základ toho, čo potrebujete pri príležitostnom sušení. Týmto typom sušičiek často chýbajú časovače, nie je možné k nim prikúpiť pláty a nedisponujú ani žiadnymi ďalšími programami a funkciami. Aj ich príkon sa pohybuje nízko – okolo 240 W. S hlučnosťou sú na tom však stále prijateľne. Ide najčastejšie o kruhový typ.
Od 80 € do 200 €
Väčšinu sušičiek nájdete v tejto cenovej kategórii. Nachádzajú sa tu ako kruhové, tak hranaté modely. Väčšina z nich už pekne vybavených. Výnimočne sa môže stať, že niektoré modely budú postrádať časovač, ten je však vo výsledku zbytočný, ak má prístroj termostat a programy, ktoré vlastne nastavia ako teplotu, tak aj dobu sušenia za vás. Väčšine bežných užívateľov sušičky v týchto cenách bez problémov postačia a preto patria aj medzi najpredávanejšie.
Viac ako 200 €
Teraz sa pohybujeme v cenovej hladine, ktorá môže dosahovať aj 600 €. Nájdeme tu takmer výhradne hranaté sušičky, prevažne z nerezového materiálu, ktorých tácky sa dajú umývať v umývačke. Tieto spotrebiče sú schopné dosahovať naozaj veľký výkon, pokojne až 1 000 W, a bez problémov poslúžia aj komerčným účelom.
Príprava potravín
Najväčšie využitie sušičke nájdete prirodzene v lete, keď vonku rastie najviac ovocia, zeleniny, bylín či húb. Avšak ak vydržíte tieto dary prírody hneď nezjesť, poslúžia vám ako zásoby kvalitného trvanlivého jedla aj na zimu, kedy predsa len čerstvých potravín nie je zas až toľko.
Navyše tým, že si ich vyrobíte pomocou vašej sušičky doma, ušetríte svoje telo nežiaducich konzervantov, ktoré sa do kupovaného sušeného ovocia spravidla pridávajú. Najčastejšou takou látkou je oxid siričitý, ktorý môže pri väčšom množstve spôsobovať nevoľnosť a bolesť hlavy. Pokiaľ si sušené ovocie ošetrené týmto konzervantom kupujete, odporúčame ho pred konzumáciou riadne opláchnuť.
Príprava potravín do sušičky
Najtypickejšou náplňou sušičiek potravín je ovocie. Rovnako dobre však môžete upravovať aj zeleninu, huby alebo rôznorodé bylinky a korenie. Výkonnejšie spotrebiče zvládnu spracovať aj mäso. Usušiť môžete v tomto prístroji aj domáce cestoviny pripravené špeciálnym strojčekom. Ak ho doma ešte nemáte, môžete si prečítať náš článok Ako vybrať strojček na cestoviny, a pustiť sa do prípravy domácich potravín. Ako by ste teda mali postupovať, ak chcete nejakú z týchto vecí usušiť?
Najprv je dôležité pozorne vybrať kusy, ktoré budete sušiť. Musia to byť kvalitné čerstvé potraviny, ktoré nesmú byť ani trochu nahnité. Tejto vade totiž ani sušenie nepomôže a naopak sa môže hniloba rozšíriť na ostatné kúsky. Vybranú potravinu je ďalej potrebné nakrájať na tenké plátky. Čím tenšie budú, tým rýchlejšie sa usušia.
Skontrolujte si ale, aby diely neboli až príliš malé a neprepadli plátom dole. Každá tácka má totiž prieduchy, ktorými sa pohybuje vzduch, a práve nimi by mohli malé časti prepadnúť. Je dobré si vždy nechať nejakú rezervu, s ubúdajúcou vodou totiž v priebehu sušenia logicky dochádza k zmenšovaniu objemu upravovaných potravín. Niektoré typy ovocia je ešte dobré vopred namočiť vo vode s citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou. Tá zabráni oxidácii a zmene farby.
Proces sušenia
Čo sa samotného sušenia týka, je vhodné si dať záležať na správnej teplote. Pokiaľ zvolíte teplotu príliš vysokú, zbytočne si zničíte živiny, ktoré sa v potravinách nachádzajú. Pokiaľ naopak zvolíte teplotu veľmi nízku, celý proces potrvá zbytočne dlho a bude energeticky náročnejší. Niektorí výrobcovia dodávajú v návode zoznam potravín s ich odporúčanými teplotami na sušenie. Takou hraničnou uvádzanou teplotou, pri ktorej ešte nedochádza k ničeniu živín, je 42 °C.
Skladovanie usušených potravín
Usušené potraviny vám môžu pri správnom uskladnení vydržať aj veľmi dlho. Dôležité je, aby boli uložené na suchom mieste a ideálne vo vzduchotesnej nádobe (napríklad v správne uzavretom zaváracom pohári), kde nemôžu znovu navlhnúť. Vlhkosť totiž prispieva k množeniu baktérií a iných nežiaducich látok. Ak sa vám podarí tieto základné veci obstarať, môžete si aj v zimných mesiacoch s radosťou pochutnať na hubovej polievke alebo chrumkavých zeleninových chipsoch.
Údržba
Potravinová sušička vám môže vydržať pokojne niekoľko rokov, ale musíte sa o ňu náležite starať. Vyžaduje pravidelnú údržbu ako ktorýkoľvek iný elektrický spotrebič.
Základom je umytie všetkých častí po skončení sušenia. Zbavíte sa tým zvyškov potravín a váš prístroj bude nabudúce pripravený na okamžité použitie. Pri väčšine modelov vám k tomu poslúži navlhčená handrička. U tých drahších si ale aj túto prácu ušetríte, tácky môžete umiestniť rovno do umývačky.
Prácu vám uľahčí aj odkvapkávacia tácka, o ktorej sme hovorili v kapitole o príslušenstve. Jednoducho ju vyberiete a umyjete a nebudete musieť zápasiť so zle dosiahnuteľnými miestami na sušičke. Všetko čistenie vykonávajte samozrejme až potom, čo prístroj odpojíte zo siete a vychladne.