Ako si vybrať sušičku ovocia
Sušenie potravín nie je výdobytok moderných čias, ide o najstarší spôsob, ako uchovať potraviny chutné a zároveň s dostatkom vitamínov a iných zdraviu prospešných látok, ktoré majú potraviny za čerstvej podoby.
Možno si hovoríte, že usušiť si môžete potraviny aj v rúre. To je síce pravda, ale moderné sušičky potravín zaistia, že sa vám potraviny nespália, postrážia dostatočné vetranie a navyše umožňujú sušiť rôzne druhy potravín dokopy bez toho, aby sa jeden druh spálil a na druhý by ste ďalších pár hodín museli čakať. Ako vyzerá taká ideálna sušička ovocia, vám poradí sprievodca obsahujúci podstatné informácie o veľkosti, výkone alebo funkciách, ktoré by ste mali požadovať.
Všeobecné pravidlá výberu
Skôr ako sa do výberu vôbec pustíte, odporúčame vám položiť si tieto tri otázky, ktoré vám pomôžu utvoriť si ucelenejšiu predstavu o tom, čo vlastne zháňate a čomu by ste teda mali venovať väčšiu pozornosť:
- Ako často budete sušičku ovocia používať? Plno parametrov sa odvíja od toho, či sušičku zapnete párkrát za sezónu, alebo či ju budete používať každý týždeň
- Aké množstvo budete najčastejšie sušiť? Podľa toho vyberte počet a plochu poschodí na sušičke.
- Aké všelijaké doplnkové funkcie si predstavujete, že bude váš spotrebič ešte vedieť? Niekomu stačí sušička s tlačidlom zapnúť/vypnúť, niekto uprednostní vybavený spotrebič s časovačom, termostatom a ďalšími perličkami.
Veľkosť a tvar
Veľkosť
Keď sa máme baviť o veľkosti sušičiek ovocia, nebudeme tým myslieť úplne rozmery, ako sú napríklad priemer alebo výška prístroja. Veľkosť sušičiek potravín sa v špecifikáciách najčastejšie určuje počtom plató, ktorými sušička disponuje. Spravidla ide o päť plató, počet sa však môže líšiť podľa výrobcu aj vyhotovením sušičky. Zatiaľ čo niektoré sušičky majú počet plató pevne daný, k iným ich môžete ešte dodatočne dokúpiť.
Ak by vás predsa len zaujímalo, koľko miesta sušička zaberie, je potrebné počítať s tým, že výškovo sa môže líšiť v závislosti od počtu plató, obvykle má však 20 – 40 cm. Priemer potom môže byť aj viac než pol metra.
Tvar
Nielen na veľkosti záleží. Zaujímať by ste sa mali taktiež o to, aká je možnosť tvaru prístroja. Existujú totiž okrúhle a hranaté sušičky, pričom každý typ má svoje pre a proti.

Okrúhly tvar
Okrúhle sušičky ovocia sú typickejším variantom. Obvykle majú motor úplne dole uprostred, čo spôsobuje, že teplo stúpa nahor najviac práve v strede. Preto sa môže stať, že potraviny na okrajoch nebudú usušené tak rýchlo ako tie uprostred. K vyšším poschodiam navyše dôjde vzduch s menšou silou a v menšom množstve. Platí teda, že čím vyššie je plató umiestnené, tým neskôr sa potraviny na ňom usušia. Aby sa tieto dva nežiaduce efekty čo najviac eliminovali, môžete medzi sebou jednotlivé poschodia v priebehu sušenia prehadzovať alebo si taktiež napríklad zadovážiť model s rotujúcimi taniermi.
Problém však je, že ak chcete zmeniť poradie plató, je nutné ich najskôr všetky dať dole. Napriek tomu, že plató aj kryt sú priehľadné, aj pri kontrole, či sú potraviny usušené, je nutné sušičku rozobrať a potom opäť zložiť. Proces opätovného rozoberania a skladania prístroja môže byť teda pre niekoho obťažujúci. Výhodou okrúhlych sušičiek je však to, že k väčšine z nich môžete dokupovať dodatočné plató a ešte si tak zvýšiť ich celkovú kapacitu. Taktiež ich ceny bývajú obvykle nižšie. Pri sezónnom a príležitostnom sušení teda poslúži sušička s okrúhlym tvarom dobre. Prehadzovanie plató nie je nič, čo by bolo zložité alebo výrazne časovo náročné. V prípade pravidelnejšieho používania však odporúčame zvoliť sušičku s hranatým tvarom, ktorá vám túto prácu ušetrí.
Hranatý tvar
V prípade hranatých sušičiek sa motor, teda vykurovacia jednotka, nachádza na boku tela sušičky. Nie je to nutným pravidlom, existujú aj hranaté sušičky so spodným motorom, ten je však v prípade tohto typu menej obvyklý. Teplý vzduch vďaka bočnému umiestneniu prúdi oveľa rovnomernejšie. Prúdi totiž horizontálne, čo znamená, že sa netreba obávať, že by sa potraviny a ovocie na nižších plató usušili skôr než tie vrchné. Vzduch sa dostáva všade v rovnakom množstve. Tým pádom netreba tácky ani prehadzovať. Aj keby však nastala situácia, keď je potrebné vrchné plató posunúť nižšie alebo spodné dať vyššie, pôjde o oveľa ľahšiu manipuláciu. Takisto pri kontrole priebehu sušenia. Plató v hranatých sušičkách sú totiž vysúvacie. Predstaviť si telo tejto sušičky môžete ako malú rúru, ktorá má vnútri viac poschodí.
Medzi týmito sušičkami zoženiete pokojne model s piatimi poschodiami, ale možno taktiež so štrnástimi. Viac ich však nie je možné ani dokúpiť, ani pridať navyše. Kapacita, ktorú si teda na začiatku kúpite, bude aj tá konečná. Ide síce o drahší variant, napriek tomu ju však mnohí ľudia uprednostňujú, obzvlášť tí, ktorí sušia väčšie množstvo potravín častejšie než raz za rok.
Materiál a hmotnosť
Materiál
Čo sa týka materiálu, máme na výber v podstate z dvoch možností a rozdiel medzi nimi sa premietne predovšetkým v cene. Tou prvou sú plasty. Je to lacnejší variant, s ktorým sa stretneme prevažne pri kruhových sušičkách. Nemá takú životnosť a je náchylnejší na zlomenie alebo poškrabanie. Samozrejme však záleží taktiež na type umelej hmoty. I tu sa stretneme s menej a viac kvalitnejšími alternatívami. Tie pevnejšie plasty sa dajú umývať taktiež v umývačke. Odporúčame si túto skutočnosť vždy overiť u výrobcu.
Tou druhou možnosťou je antikoro. Hoci to nie je možné tvrdiť so 100 % istotou, predsa len sa s ňou stretneme častejšie pri hranatých sušičkách. Je kvalitnejšie a na rozdiel od umelých hmôt vydrží aj nepretržitú prevádzku. Veľkou výhodou je taktiež fakt, že niektoré plató vyrobené z tohto materiálu môžete umývať v umývačke, čo celkovú údržbu výrazne uľahčí. Za sušičky vyrobené z tohto materiálu si budete musieť trochu priplatiť, ak však plánujete spotrebič využívať pravidelne, rozhodne sa to vyplatí.
Hmotnosť
Inej hmotnosti sa dočkáme v prípade kruhových, a inej v prípade hranatých sušičiek. Je to okrem iného spôsobené tým, že tie kruhové bývajú spravidla menšie, lacnejšie a vyrobené z umelej hmoty. Pohybujú sa okolo dvoch kilogramov. Tie hranaté môžu byť vyrobené aj z antikora, čo je veľmi kvalitný, avšak ťažší materiál. Hmotnosti týchto modelov obvykle začínajú na 5 kilogramoch a môžu sa vyšplhať až k 10 kg.
Výkon a príkon
Výkon
Výkon sušičiek ovocia sa pohybuje štandardne okolo 200 – 700 W (wattov). Ak chcete sušičku na komerčné účely, môžete nájsť aj takú, ktorej výkon dosahuje aj 1000 W. Tento výkon by mal povedať, za aký čas zhruba spotrebič vykoná svoju prácu. Čím vyšší údaj, tým rýchlejšie budú suroviny usušené. Bežným používateľom však stačí, aby si vybrali sušičku s termostatom alebo programami, aby si mohli sami voliť teplotu, pri ktorej sa budú potraviny sušiť. Niekedy nezáleží na tom, aby bolo všetko čo najskôr usušené. Je potrebné nastaviť správnu teplotu a vyčkať na výsledok.
Príkon
Príkon je oproti tomu veličina udávajúca množstvo energie dodanej zo siete do spotrebiča za jednotku času a udáva sa tiež vo wattoch. Príkon sa môže pohybovať od 230 – 630 W. Všeobecne sa dá povedať, že príkon udáva energetickú náročnosť, teda čím väčší je príkon, tým viac vás bude stáť spotreba energie na sušenie.
Ak sa pýtate na ideálny priemer, odporúčame príkon 400 – 500 W. Ide o zlatú strednú cestu. Sušičky s menším príkonom vám neutiahnu napríklad prídavné plató navyše – motor by sa prehrieval a nezvládol by všetko usušiť. Sušičky s väčším príkonom zase spotrebujú už výrazne väčšie množstvo elektriny.
Vlastnosti a funkcie
Počet a nastaviteľná výška plató
Ako už bolo zmienené, počet plató sa môže v prípade rôznych modelov líšiť. Avšak priemerom, ktorého sa môžete pri väčšine modelov dočkať, je päť sušiacich plató či tácok. Ide o štandard, ktorý využijete pri občasnom sušení rôznych potravín.
Tieto plató sú v prípade niektorých modelov pokrokové a dá sa nastaviť ich výška. Dajú sa navýšiť aj o viac než jeden centimeter. To sa môže hodiť najmä vtedy, ak chcete sušiť vyššie kúsky potravín, napríklad paradajky, ktoré sa potom nemusia krájať na plátky, ale iba na tzv. mesiačiky.
Regulácia teploty
Regulácie teploty, v špecifikáciách produktu ju môžete nájsť taktiež pod označením termostat, sa v prípade tých najlacnejších modelov nedočkáte. Ide o funkciu, ktorá logicky umožní regulovať teplotu sušenia. Hodiť sa môže vo chvíli, keď už potraviny vyzerajú usušene, ale chcete ich ešte chvíľku nechať dôjsť – stačí tak znížiť teplotu a nechať všetko pozvoľna dokončiť. Využiť túto funkciu však môžete aj pri sušení rôznych potravín – každá sa odporúča sušiť pri inej teplote, a to hlavne s cieľom zachovať vitamíny a prírodné látky. Toto elektronické regulovanie teploty sa dá nastavovať najčastejšie v rozmedzí 35 – 70 °C, čo stačí na desiatky druhov potravín.
Časovač
Časovače sú potrebné v prípade mnohých spotrebičov. Využívame ich pri ryžovaroch, máva ho aj mikrovlnka, práčka, umývačka aj počítač. Môžete si tak nastaviť, kedy chcete, aby prístroj začal fungovať, a dozviete sa, kedy dokončí svoju prácu. Elektronické časovače tak nechýbajú ani v moderných sušičkách na potraviny. V prípade pokročilejších modelov si nastavíte, že chcete vyskladané potraviny sušiť napríklad dve hodiny, a keď sa oneskoríte s kontrolou, nič sa nespáli, pretože sa prístroj vďaka tejto funkcii včas vypne.
Poistka proti prehriatiu
S touto funkciou môžete sušičku pokojne zapnúť a odísť z miestnosti alebo aj z domu, prípadne ju môžete nechať bežať bez obáv cez noc. V prípade, že by sa totiž prístroj začal prehrievať a malo dôjsť napríklad ku skratu, sa táto poistka zaktivuje a sušičku vypne. Ideálna je táto funkcia v kombinácii s časovačom zmieňovaným o odsek vyššie. Potom už nemusíte mať o priebeh sušenia vôbec obavy.
Kontrolka prevádzky
Kontrolky prevádzky opäť nemajú všetky sušičky potravín, môžu byť však užitočné – ide o svetelnú signalizáciu chodu spotrebiča. Ľahšie tak zistíte, či je prístroj zapnutý, alebo nie. Pri tichších modeloch to nemusí byť vždy na prvý pohľad jasné.
Zvukový signál
Na túto perličku ste pravdepodobne zvyknutí na svojej práčke alebo umývačke. Hneď ako skončí vybraný program, spotrebič zapípa, čím vás upozorní, že si môžete ísť svoju bielizeň/riad vyzdvihnúť. Úplne totožný význam má táto funkcia aj v prípade sušičiek potravín, akurát s tým rozdielom, že na vás po zapípaní nebude čakať bielizeň, ale usušené ovocie alebo iná pochúťka.
Počet programov
Lacné sušičky potravín nemajú veľa možností. Je možné ich iba zapnúť a vypnúť. Priebeh sušenia musíte sledovať sami a určovať si, ako dlho budete sušiť. Keď si však priplatíte, môžete sa dočkať rozmanitých programov, niektoré modely majú až 8 rôznych režimov. Tie sú prednastavené a slúžia na sušenie špecifickejších druhov potravín.
Stretnúť sa môžete s režimami:
- Fast – tento program je užitočný pri sušení mäsa. Nastaví teplotu takmer na maximum a mäso rýchle usuší a zachová v ňom dostatok živín.
- Raw – RAW strava je v posledných rokoch veľmi obľúbená a je založená na tom, že sa potraviny nijako neupravujú, aby si zachovali čo najviac zdravých látok. Pri dlhšom skladovaní je však výhodné, aby boli aspoň usušené. S týmto programom zaistíte, že teplota bude dostatočne vysoká, aby potraviny usušila, ale nebude vysoká príliš. To aby nezničila dôležité zdravé látky a živiny – pohybuje sa teda okolo 42 °C. (Zdroj: Wikipedia)
- Combo – tento program je vhodný na sušenie mokrejších surovín – môžete tak bez obáv sušiť veľmi šťavnaté ovocie alebo napríklad paradajky. Rozdiel medzi bežným sušením a týmto COMBO režimom je v tom, že sušička počas chodu v tomto režime pracuje so striedaním teplôt. Najskôr nastaví vysokú teplotu, potom automaticky prejde na nižšiu. Týmto spôsobom je taktiež zaistené zachovanie väčšiny živín v potravine.
- Low – program, ktorý suší za nízkych teplôt, využijete pri sušení byliniek. Teplota by totiž nemala pri spracúvaní týchto potravín presiahnuť 40 °C. Sušenie byliniek v sušičke potravín je výhodnejšie najmä z časových dôvodov – trvá kratší čas než na slniečku, ale kvalita je v podstate rovnaká.
Ďalšími programami, s ktorými sa môžete stretnúť, sú špeciálne programy, ktoré využijú napríklad hubári pri sušení húb.
Hlučnosť
Mnoho ľudí si zakladá na tom, aby spotrebiče nevrčali a boli čo najtichšie – najmä vo chvíli, keď sú umiestnené vo voľnom obytnom priestore a pracujú prevažne v noci. Väčšina sušičiek potravín dosahuje hodnotu okolo 50 dB, čo je prijateľné. Podobnú hlučnosť budete počuť pri bežnom pouličnom hluku. (Zdroj: conVERTER.cz)
Infračervené žiarenie
Novinkou medzi potravinovými sušičkami je funkcia infračerveného žiarenia. Sušičky tak vôbec nepracujú s cirkulujúcim vzduchom, ale dostávajú z potravín vlhkosť pomocou takzvaného solárneho režimu. Ide to rýchlejšie a zachová sa tak ešte viac vitamínov, enzýmov a ďalších dôležitých látok. V prípade živočíšnych potravín, ako je napríklad mäso, pôsobí tento druh žiarenia taktiež preventívne proti rozkladu. Túto vymoženosť však zatiaľ nájdete iba na tých najlepších a najdrahších prístrojoch.
Príslušenstvo
Sušičky potravín patria medzi relatívne jednoduché spotrebiče a neponúkajú tak veľa funkcií ani doplnkového príslušenstva. Istú variabilitu tu však predsa len nájdeme. Tým najdôležitejším, čo si k svojmu spotrebiču môžete dokúpiť, sú náhradné plató. Poslúžia v prípadoch, keď sa vám nejaké zničí, alebo je nimi možné sušičku navýšiť, vďaka čomu získate možnosť sušiť viac potravín naraz.
Náhradné plató
Keďže majú niektoré typy sušičiek potravín v základnej súprave len 5 tácok, ponúkajú výrobcovia možnosť tácky dokúpiť a mať tak možnosť sušiť napríklad aj na desiatich poschodiach. Nie všetky typy však disponujú možnosťou doplniť ďalšie plató, je teda potrebné dopredu si rozmyslieť, koľko toho budete sušiť, a zistiť, či k vašej vybranej sušičke ďalšie plató vôbec existujú.
Špeciálne plató
Nie všetky plató sú však rovnaké. Je možné dokúpiť náhradné špeciálne plató, napríklad na bylinky. Také tácky sú väčšinou jemnejšie sieťované, aby nimi bylinky neprepadali. Druhým špeciálnym prvkom sú potom odkvapkávacie tácky, ktoré sa dajú umiestniť pod plató v prípade, ak chcete sušiť mokrejšie, šťavnatejšie potraviny. Ich šťava môže pri sušení stekať nadol a v prípade okrúhlej sušičky by sa mohla dostať aj k motoru, čím sa znižuje jeho životnosť. Odkvapkávacia tácka je praktická najmä z hľadiska údržby prístroja, jednoducho ju potom vyberiete a opláchnete pod tečúcou vodou.
Otočný kruh
V okrúhlych sušičkách môžu sitá na sebe pevne sedieť alebo sa z dôvodu lepšej cirkulácie vzduchu a rovnomernejšieho sušenia môžu pohybovať/otáčať. Niektoré sušičky majú otočný kruh v základnej výbave, k iným ho môžeme pridať ako prvok navyše.
Nepriľnavá vložka
Veľkou raritou sú nepriľnavé vložky, ktoré sa dajú zadovážiť k niektorým typom sušičiek potravín. Ide o teflónovú vložku, ktorá sa dá vložiť na plató a na ňu potom vyskladať potraviny, ktoré sú mokré alebo dokonca tekuté.
Pozor, niekedy sa tieto vložky dajú nahradiť špeciálnymi fóliovými miskami. Tento typ je určený hlavne pre kruhové sušičky, vyššie zmienené nepriľnavé teflónové vložky bývajú pre tie hranaté.
Súprava pohárov
Ak chcete využiť sušičku na viac než len sušenie ovocia a zeleniny, môžete sa pozrieť po súprave pohárov priamo určených pre dané typy sušičiek. Nejde o príliš typické príslušenstvo, pretože ho nemajú všetky sušičky. V prípade, že vás láka pripravovať v sušičke jogurty, sa však po typoch, ktoré súpravu pohárov v príslušenstve majú, určite pozrite. Ak by ste však kupovali sušičku len kvôli tejto funkcii, siahnite skôr po jogurtovači, ktorý zaberie podstatne menej miesta. Ako ho vybrať vám poradí náš článok.
Príprava potravín
Najväčšie využitie sušičky nájdete prirodzene v lete, keď vonku rastie najviac ovocia, bylín či húb. Ak však vydržíte túto dobrotu hneď nezjesť, poslúži vám ako zásoba kvalitného trvanlivého jedla aj na zimu, keď predsa len čerstvých potravín nie je zas až toľko. Navyše tým, že si ich vyrobíte pomocou svojej sušičky doma, ušetríte svoje telo pred nežiaducimi konzervantmi, ktoré sa do kupovaného sušeného ovocia spravidla pridávajú. Najčastejšou takou látkou je oxid siričitý, ktorý môže pri väčšom množstve spôsobovať nevoľnosť a bolesť hlavy. Ak si sušené ovocie ošetrené týmto konzervantom kupujete, odporúčame ho pred konzumáciou riadne opláchnuť.
Príprava potravín do sušičky
Najtypickejšou náplňou sušičiek potravín je ovocie. Rovnako dobre však môžete upravovať aj zeleninu, huby alebo rôznorodé bylinky a korenie. Výkonnejšie spotrebiče zvládnu spracovať aj mäso. Ako by ste teda mali postupovať, ak chcete nejakú z týchto vecí usušiť?
Najprv je dôležité pozorne vybrať kusy, ktoré budete sušiť. Musia to byť kvalitné čerstvé potraviny, ktoré nesmú byť ani trochu nahnité. Tomuto kazu totiž ani sušenie nepomôže a, naopak, sa môže hniloba rozšíriť na ostatné kúsky. Vybranú potravinu je ďalej potrebné nakrájať na tenké plátky. Čím tenšie budú, tým rýchlejšie sa usušia. Skontrolujte si však, aby diely neboli až príliš malé a neprepadli plató nadol. Každá tácka má totiž prieduchy, ktorými sa pohybuje vzduch, a práve nimi by mohli malé časti prepadnúť. Je dobré si vždy nechať nejakú rezervu, so stratou vody totiž v priebehu sušenia logicky dochádza k zmenšovaniu objemu upravovaných potravín. Niektoré typy ovocia je ešte dobré dopredu namočiť – napríklad slivky a broskyne.
Usušiť môžete v tomto prístroji aj domáce cestoviny pripravené špeciálnym strojčekom. Ak ho doma ešte nemáte, môžete si prečítať náš článok Ako si vybrať strojček na cestoviny a pustiť sa do prípravy domácich potravín.
Proces sušenia
Čo sa samotného sušenia týka, je vhodné, aby ste si dali záležať na správnej teplote. Ak zvolíte teplotu príliš vysokú, zbytočne si zničíte živiny, ktoré sa v potravinách nachádzajú. Ak, naopak, zvolíte teplotu veľmi nízku, celý proces potrvá zbytočne dlho a bude energeticky náročnejší. Niektorí výrobcovia dodávajú v návode zoznam potravín s ich odporúčanými teplotami sušenia. Takou hraničnou uvádzanou teplotou, pri ktorej ešte nedochádza k ničeniu živín, je 42 °C.
Skladovanie usušených potravín
Usušené potraviny vám môžu pri správnom uskladnení vydržať aj veľmi dlho. Dôležité je, aby boli uložené na suchom mieste a ideálne vo vzduchotesnej nádobe (napr. správne uzavretom zaváracom pohári), kde nemôžu znovu navlhnúť. Vlhkosť totiž prispieva k množeniu baktérií a iných nežiaducich látok. Ak sa vám podarí tieto základné veci dodržať, môžete si aj v zimných mesiacoch s radosťou pochutnať na hubovej polievke alebo zeleninových čipsoch.
Údržba
Potravinová sušička vám môže vydržať pokojne niekoľko rokov, ale musíte sa o ňu náležite starať. Vyžaduje pravidelnú údržbu ako ktorýkoľvek iný elektrický spotrebič. Základom je umyť všetky časti po tom, čo so sušením skončíte. Zbavíte sa tým zvyškov potravín a váš prístroj bude nabudúce pripravený na okamžité použitie. V prípade väčšiny modelov vám na to poslúži navlhčená handrička. Pri tých drahších si však aj túto prácu ušetríte, tácky môžete umiestniť rovno do umývačky.
Prácu vám uľahčí taktiež odkvapkávacia tácka, o ktorej sme hovorili v kapitole o príslušenstve. Ľahko ju vyberiete a umyjete a nebudete musieť zápasiť s ťažko dosiahnuteľnými miestami na sušičke. Všetko čistenie vykonávajte, samozrejme, až po tom, čo prístroj odpojíte od siete a vychladne.
Cena
Základné sušičky kúpite lacno, ale už aj stredná trieda týchto výrobkov sa šplhá do niekoľkých stoviek eur. Nie je to teda nijako zanedbateľná investícia, a preto vám predkladáme ešte základné cenové rozdelenie, aby ste vedeli, čo si za koľko kúpite.
Menej než 80 €
Sušičky potravín pohybujúce sa pod cenovou hladinou 80 € predstavujú úplný základ toho, čo potrebujete pri príležitostnom sušení. Týmto typom sušičiek často chýba časovač, nie je možné k nim prikúpiť plató a nedisponujú ani žiadnymi ďalšími programami a funkciami. Aj ich príkon sa pohybuje nízko – okolo 240 W. S hlučnosťou sú na tom však stále prijateľne. Ide najčastejšie o kruhový typ.
Od 80 do 200 €
Väčšinu sušičiek nájdete v tejto cenovej kategórii. Nachádzajú sa tu tak kruhové, ako aj hranaté modely. Väčšina z nich je už pekne vybavená. Výnimočne sa môže stať, že niektorým modelom bude chýbať časovač, ten je však vo výsledku zbytočný, ak má prístroj termostat a programy, ktoré vlastne nastavia tak teplotu, ako aj čas sušenia za vás.
Viac než 200 €
Teraz sa pohybujeme v cenovej hladine, ktorá môže dosahovať aj 600 €. Nájdeme tu takmer výhradne hranaté sušičky, prevažne z antikorového materiálu, ktorých tácky sa dajú umývať v umývačke. Tieto spotrebiče sú schopné dosahovať naozaj vysoký výkon, pokojne až 1000 W, a bez problémov poslúžia aj na komerčné účely.
Použité a ďalšie zaujímavé zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Su%C5%A1i%C4%8Dka_ovoce
https://books.google.cz/books?id=bQZV8Wcwd0wC&lpg=PA1&ots=P-2njvtyFS&dq=su%C5%A1i%C4%8Dky%20ovoce&lr&hl=cs&pg=PP1#v=onepage&q=su%C5%A1i%C4%8Dky%20ovoce&f=false